Zeelandjazz programmaboekje 2016

36
Terneuzen // Middelburg 9 t/m 19 juni 2016

description

Het programmaboekje van ZeelandJazz 2016 - 9 tot en met 19 juni 2016 in Terneuzen en Middelburg en op de Westerschelde.

Transcript of Zeelandjazz programmaboekje 2016

Page 1: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Te

rne

uze

n /

/ M

idd

elb

urg

9 t

/m 1

9 j

un

i 2

01

6

Page 2: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Hoofdsponsor

Partners

Fondsen

Overheden

2

Wordt mogelijk gemaakt door

Stichting Jazzclub

Zeeuwsch-Vlaanderen

Page 3: Zeelandjazz programmaboekje 2016

3

Sponsors

Page 4: Zeelandjazz programmaboekje 2016

ZEELAND EN JAZZ,

‘ALS DE LIEFDE VAN TWEE KANTEN KOMT, DAN KUNNEN ER MOOIE DINGEN GEBEUREN ...’

Zeeland. Land in zee. Een provincie van water en vele overkanten. Maar ook van verbindingen: tunnels, dammen, bruggen, en een jazzfestival!

In 2015 spraken de besturen van Scheldejazz in Terneuzen en het Internationaal JazzfestivalMiddelburg erover om samen één groot Zeeuws jazzfestival te gaan organiseren. De muziek en de liefde voor Zeeland zorgden begin 2016 voor een vaste verbinding tussen twee ‘overkanten’.

De naam ZeelandJazz werd vlot gekozen. En ook over de inhoud en de verdere organisatiemoest niet lang worden vergaderd. De nieuwe Stichting ZeelandJazz werd opgericht, met een vierkoppig, door de wol geverfd bestuur: twee van iedere ‘overkant’.

Het bestuur wordt ondersteund door een groot aantal ervaren Zeeuwse experts op het terrein van de programmering, organisatie, licht en geluid, bedrijfsvoering, educatie, en promotie. Circa 100 vrijwilligers zijn actief bij de organisatie van het festival. Verder wordt samengewerkt met Porgy en Bess, Muziekpodium Zeeland, Scheldetheater,Zeeuwse Muziekschool, Stichting Toonbeeld, JASZ en Stichting Jazzclub Zeeuwsch-Vlaanderen.

HoofdprogrammaZeelandJazz biedt een divers, eigentijds hoofdprogramma, waarbij het beste van de twee steden wordt benut: eerst het intieme en beroemde Porgy en Bess in Terneuzen, daarna het ruime, historische Abdijplein in Middelburg. De Jazzboot brengt de muziek naar ‘de overkant’. Op alle fronten het beste aanbod, met een gezonde dosis avontuur die grensverleggend werkt. Geen exclusieve of elitaire aangelegenheid. Voor elk wat wils.

Jazz in the CityDaarnaast is er topsfeer door de gratis Jazz in the City. In veel cafés in Terneuzen en Middelburg, op straten en pleinen treden allerlei bands op.

EducatieTussen de festivalweekenden in, worden ruim 700 kinderen in Middelburg en Terneuzen met jazz en andere muziek in aanraking gebracht door workshops op basisscholen.

See more at www.zeelandjazz.nl

4

Page 5: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Kaartverkoop

Dagkaart (regulier) € 25,00 Jongeren t/m 18 en studenten * € 20,00Passe-partout Middelburg of Terneuzen (3 dagen) € 60,00Passe-partout hele festival € 110,00Jazzboot met bus Middelburg-Terneuzen € 30,00

Online tickets via www.zeelandjazz.nlGeprinte tickets bij de Drvkkerij, Markt 51, Middelburg

en bij Boekhandel Van de Sande, Noordstraat 55, Terneuzen

5

Page 6: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Ben de Reu, gedeputeerde van de Provincie Zeeland voor cultuur opent om 20.00 uur het festival.

Op de feestelijke openingsavond van het allereerste ZeelandJazz festival kunt u genieten van een verrassende, sprankelende en vooral meeslepende combinatie: Opera meets Jazz, door Mike del Ferro, een aantal strijkers en blazers van het Metropole Orkest, én de beroemde sopraanClaron McFadden.

BEZETTINGMike del Ferro | Claron McFaddenArlia de Ruiter, Sarah Koch > viool | Mieke Honing > altviool | Jascha Albracht > cello Janine Abbas, Mariel van den Bos > fluit | Willem Luijt > hobo | Pieter Hunfeld > hoorn Joke Schonewille > harp | Aram Kersbergen > bas | Roy Dackus > slagwerk

Het programma heeft een sfeervolle pauze, waarin u kunt genieten van de muziek van het trio Rony Verbiest.

Opera Meets Jazz Mike del Ferro > piano Claron McFadden > sopraanBegeleid door muzikanten van het Metropole Orkest

Donderdag 9 juni | 20 uur | Scheldetheater Terneuzen

6

Page 7: Zeelandjazz programmaboekje 2016

7

Meeslepende belcanto -

Napolitaanse liederen

en aria’s met het accent

op Verdi en Puccini.

En dat allemaal in

een eigentijdse,

jazzy verpakking.

www.zeelandjazz/operameetsjazz

Page 8: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Vrijdag 10 juni | 20 uur | Porgy en Bess Terneuzen

Het gaat nu al rond: The Black Circles is éénvan de spannendste talenten in de Britse blues

scene. Het trio heeft een sterk en energiek geluid,ingekleurd met eigen tonen. Gitarist en zanger Sam Bratley is al vergeleken met muzikanten als Stevie Ray Vaughan, Buddy Guy,Albert & Freddie King. Beroemd om zijn solide bass lines, houdt bassist

Martin Saunders de rhythm sectie feilloos bij elkaar, samen met drummer, Phil Wilson.

Live optredens zijn... precies dat! Levend!

Het publiek voelt zich helemaal‘alive’ door de high energy uitspattingen. Het ritme kan ook snelveranderen, met een intermezzo vansexy klanken naar intieme, vette

blues.

BEZETTINGSam Bratley

> zang / gitaar Martin Saunders

> bas Phil Wilson > drums

8

TheBlackCircles

Page 9: Zeelandjazz programmaboekje 2016

9

Vrijdag 10 juni | 22 uur | Porgy en Bess Terneuzen

Mojo Man

‘Got my mojo working! I’ve got my mojo working!’ 1957. Muddy Waters zingt de longen uit zijn lijf. De nieuwe, opwindende beat overvalt Amerika in razendsnel tempo. Een jaar later gaat ook Europaplat. Festivals staan in lichterlaaie. Jim Morrison stookt begin jaren zeventig het vuur nog hoger op.‘Mister Mojo Risin ...’, kreunt hij tijdens zijn stroperstocht door het hart van Los Angeles. De woeste aantrekkingskracht van de ‘Mojo Man’ …

In mei 2014 was het eerste live optreden van Mojo Man. Vijf songs in het radio/tv programma Live uit Loyd voor RTV Rijnmond. Iets meer dan een jaar later komt de band met hun gelijknamigedebuut cd Mojo Man. Dit klinkt heel bekend voor iedereen die z’n blues, rock en soul ABC’s kent.Grote helden als Jimi Hendrix, Otis Redding en de Rolling Stones zijn overduidelijke invloeden. De combinatie van een rock-and-roll band met een vijfmans blazerssectie is uniek. Balls and horns,zoals ze het zelf graag noemen.

BEZETTINGMarcel Duprix > lead vocals/guitar/songwriting | Theo van Niel > lead guitar/backing vocalsJohn Aponno > bass/backing vocals | Rick van der Vlist > drums/backing vocals Robert Boogaart > trumpet | Marco Muusz > trumpet | Reinier Zervaas > tenor sax Robert van der Laarse > tenor sax | Henk Brüggemann > baritone sax

Page 10: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Zaterdagmiddag klinkt muziek door de hele Terneuzense binnenstad. Dit keer zijn er ook grote straatorkesten van de partij. In totaal lopen er wel 70 muzikanten rond!

Jazz in the City Terneuzen

10

Straatorkesten> Rue d'Anvers> Blue Marble Silver Cornet Band> Mayday Jazzband> Toetsie Foetsie Jazzband> OhnO Jazzband

Podium De Graanbeursvanaf 14 uur > optredens van de straatorkesten17 uur > jamsessie straatorkesten

Podium De Vriendschap14.30 uur > NO Longfield Jazzcrackers17 uur > jamsessie straatorkesten

Podium Markt13.30 uur > gypsyjazz van Naguine15.30 uur > Champagne Charlie17.00 uur > jamsessie straatorkesten

Podium De Thuishaven15 uur > the Rude Move

Podium Vliegende Hollander15 uur > Flageolettes

Podium Luwak15 uur > Jamsessie & straatorkesten

Zaterdag 11 juni | vanaf 13 uur | Binnenstad Terneuzen GRATIS

Page 11: Zeelandjazz programmaboekje 2016

11

Zaterdag 11 juni | va 18 uur | Cafés Binnenstad Terneuzen

Zaterdag 11 juni | 14 uur | Porgy en Bess Terneuzen

Finale Jazzy

Singersongwriter

contestIn samenwerking met Stad Terneuzen organiseerde ZeelandJazz een Singer&Songwriter wedstrijd. De voorrondes vonden plaats in mei, in Terneuzense cafés. Vandaag is het uur van de waarheid aangebroken: de finale bij Porgy en Bess. Wie wordt de beste Singer&Songwriter van Zeeland? Een prominente jury bestaande uit Marjon van Iwaarden, Hans van Bellen en Gino Buijsrogge beslist!

Meer details www.zeelandjazz.nl/songwriter

GRATIS

Grand Cafe Ter Nose18 uur > Trio Passion

Het Gerecht18 uur > Gitano Swing

Bierwinkeltjeca 21 uur > Gino Buysrogge & Bulldoze Band

The Pubca 21 uur > Herman Brock

Du Commerce21 uur > Porgy's Pals

De Vliegende Hollanderca 21 uur > Kim Kaey en Joey Ferre

Tollebol22 uur > Tiny Legs Tim

Luwak22 uur > Vincent Jambon Gipsy Unit

Sydney22.30 uur > Along comes Mary

GRATIS KROEGENTOCHT

Page 12: Zeelandjazz programmaboekje 2016

12

Een project van zeven Noord- en West-Europese jazzmuzikanten, om achter de ware aard van de blues te komen. Een programma vol scheurende blazers en een jankende gitaar,en met de eeuwige vitale groove, die zo kenmerkend is voor de Houdini's. De Houdini's en Anton Goudsmit hebben elkaar gevonden in hun gezamenlijke zoektocht naar muzikale ellende in de breedste zin des woords.

De blues is geen kunstje maar een gevoel dat diep geworteld en verankerd is in de jazz. En waren de Houdini's in de jaren negentig al op zoek naar de oorsprong en de essentie van de platgetreden Jazz-standard (the Big five), nu zijn ze als musicus volrijp en willen ze nog verderterug in de tijd, met Goudsmit als anchorman. De wortels van de mangrove in het stinkende moeras, de oervaders van de blues beluisterend – de Houdini's moeten er met Goudsmit aan geloven. De Houdini's rusten niet voor ze zich in het zweet gewerkt hebben om de blues omgekeerd evenredig links dan wel rechts maar desalniettemin midden vanuit het hart te doorgronden.

BEZETTINGAnton Goudsmit > gitaar | Angelo Verploegen > trompet | Rolf Delfos > altsaxIlja Reijngoud > trombone | Erwin Hoorweg > piano | Marius Beets > contrabas Niek de Bruijn > drums

Zaterdag 11 juni | 20 uur | Porgy en Bess Terneuzen

The Houdini’s ft. Anton Goudsmit

Page 13: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Je kunt een statement maken. Maar met het nieuwe album IV doet Sven Hammond meer dan dat.Dat zullen we bij Porgy en Bess gaan beleven! De groep rondom Hammondorgel virtuoos Sven Figee maakt een reuzenstap. Na de al niet misselijke voorganger The Usual Suspects, pakt hij samen met zanger Ivan Peroti, drummer Joost Kroon, gitarist Tim Eijmaal en bassist Glenn Gaddum de handschoen op.

‘We zijn langzaam toegegroeid naar een echte band met een vaste zanger. Dat was eerlijk gezegdnooit het plan toen ik met Sven Hammond Soul begon. Toen wilde ik vooral op het Hammond-orgelgieren. Maar deze groep voelt zo vreselijk goed.’

De naam SHS (Sven Hammond Soul) sneuvelde, en nu klinkt het kort en krachtig: Sven Hammond.

‘We zitten nu op deze geweldige rocktrip, vandaar dat we hebben besloten om de ‘s’ van soul telaten vallen.’

BEZETTINGSven Figee > hammondorgel | Ivan Peroti > vocals | Joost Kroon > drums Tim Eijmaal > gitaar/vocals | Glenn Gaddum jr > basgitaar

Zaterdag 11 juni | 22 uur | Porgy en Bess Terneuzen

Sven Hammond

13

Page 14: Zeelandjazz programmaboekje 2016

14

Jazz in the CityZondagmiddag vanaf 13 uur klinkt opnieuw muziek door de Terneuzense binnenstad. Er zijn looporkesten, optredens op podia en in cafés.

Markt, straten en terrassen 14 - 18 uur > FriEdy EdCo jazzband“ - “ uur > NO Longfield Jazzcrackers

Podium De Graanbeurs13.30 uur > Trio Passion15.30 uur > Scat Cats

Podium Markt14 uur > Honkers Jazzband16.30 uur > Red Green Jazzband

Podium De Vriendschap14.30 uur > Rony Verbiest

Podium Luwak15.30 uur > Laurens Joensen

Podium Vliegende Hollander15 uur > the Spuny Boys

Podium Du Commerce15.45 uur > The Jan Learbuch Orchestra & solisten (tot 16.45 en 17.15 tot 18.15)

Podium De Thuishaven15.30 > Zippy Leaps

Zondag 12 juni | vanaf 13 uur | Binnenstad Terneuzen

Zondag 12 juni | 11 uur | Grote Kerk, Noordstraat Terneuzen

Jazzy kerkdienst

Traditioneel is er tijdens het Terneuzense jazzfestival op zondagmorgen een jazzy kerkdienst in de Grote Kerk (Noordstraat).De dienst begint om 11.00 met medewerking van Gospel-formatie JOY en de NO Longfield Jazzcrackers. Voorganger is Saskia Ketelaar.Het thema van de dienst is Going Home.

GRATIS

Page 15: Zeelandjazz programmaboekje 2016

15

Het ZeelandJazz Festival Orkest is het resultaat van het speciale project ‘Coming Home’ waarmeeZeelandJazz vanaf 2016 en volgende jaren de muzikale banden met de vele uitgezworven ZeeuwseJazzmuzikanten wil aanhalen Trekkers van dit orkestzijn Martin Fondse en Jan Menu. Ze zullen in een wisselende samenstelling hun eigencomposities variëren met andere stukken. Daarmeezal dan in de loop der jaren een groeiend repertoire van eigen muziek ontstaan. Deze groep zeer talentvolle en ervaren musici staatgarant voor muziek van uitstekende kwaliteit, met een grote variatie in stijlen.

BEZETTINGMartin Fondse > piano,vibrandoneon | Jan Menu, Paul van der Feen, Yoran Aarssen > saxofoons | Rik Mol > trompet | Friso van Wijck > slagwerk t.b.a. > bas

Zondag 12 juni | 14 uur | Porgy en Bess Terneuzen

ZeelandJazz Festivalorkest o.l.v. Jan Menu en Martin Fondse

Page 16: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Grote artiesten worden niet gemaakt maar geboren; geboren met eenaangeboren nieuwsgierigheid en een unieke kijk op de wereld. DeniseKing is daarop geen uitzondering. Ze was altijd al verliefd op muziek.Op haar dertiende werd ze ingewijd in de wonderen van de jazz dooreen oom met een enorme platencollectie. Toen zij ook nog door haarnicht Cynthia werd meegesleept in diens passie voor Nina Simone wasze verkocht. Ze ontdekte de magie van Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald,Nat King Cole en Frank Sinatra en bouwde zo aan de basis van haarcarrière in de muziek.

BEZETTINGDenise King > vocals | Ivan Paduart > piano Sal La Rocca > bas | Hans van Oosterhout > drums

Zondag 12 juni | 16 uur | Porgy en Bess Terneuzen

Denise King

16

Page 17: Zeelandjazz programmaboekje 2016

17

Op donderdag 16 juni neemt ZeelandJazz voor een jaar afscheid van het gastvrije Terneuzen. 'De muziek' zal symbolisch naar Middelburg worden gevaren in een heuse Jazzboot. De dag erna barst het festival dan los in onze provinciehoofdstad.

De passagiers kunnen tijdens de overtocht genieten van twee concerten. Eerst de prachtige Zeeland Suite (revisited) van Jeroen van Vliet (pag. 20).Daarna een optreden van zanger Jeroen Zijlstra en zijn band (pag. 21).

Locatie ponton Multraship in de Veerhaven, Scheldeboulevard (bij Westbeer)Parkeren parkeergarage TheaterpleinVertrek vanaf 17 uur inschepen.

Aankomst Middelburg (Loskade) circa 20.30 uurBusvervoer (slechts 5 euro extra) vanuit Middelburg voor of na de overtochtVertrekpunt en tijdstip zie www.eelandjazz.nl/jazzboot

JazzbootTerneuzen // Middelburg

����� �������������������� � ����� ��� �� �� �

���

Page 18: Zeelandjazz programmaboekje 2016

18

Donderdag 9 juni > 20 uurScheldetheaterOpera Meets JazzMike del Ferro Claron McFaddenBegeleid door muzikanten van het Metropole Orkest

Vrijdag 10 juni > 20 uurPorgy en Bess Terneuzen

The Black Circles

Vrijdag 10 juni > 22 uurPorgy en Bess Terneuzen

Mojo Man

Zaterdag 11 juni > vanaf 13 uurBinnenstad Terneuzen

Jazz in the City

Streetparades, muziek op podia en in cafés

Zaterdag 11 juni > 14 uurPorgy en Bess Terneuzen

Finale Jazzy Singersongwriter contest

Zaterdag 11 juni > 20 uurPorgy en Bess Terneuzen

The Houdini’s ft Anton Goudsmit

Zaterdag 11 juni > 22 uur Porgy en Bess Terneuzen

Sven Hammond

Zaterdag 11 juni > vanaf 18 uurBinnenstad Terneuzen

Jazz in the CityMuzikale kroegentocht

Zondag 12 juni > vanaf 13 uurBinnenstad Terneuzen

Jazz in the City

Streetparades, muziek op podia en in cafés

Zondag 12 juni > 14 uur Porgy en Bess Terneuzen

ZeelandJazz Festivalorkest

Zondag 12 juni > 16 uur Porgy en Bess Terneuzen

Denise King

Programma 2016

GRATIS

GRATIS

GRATIS

GRATIS

Page 19: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Maandag 13 juni t/m 17 juniMuzikale workshops op basisscholen Terneuzen en Middelburg Donderdag 16 juni >17 - 20.30 uurJazzboot Terneuzen // Middelburg > Zeeland Suite Revisited o.l.v. Jeroen van Vliet

> Jeroen Zijlstra en band

Vrijdag 17 juni > 20.30 uurPlein 1940 MiddelburgJazz in the City

Vrijdag 17 juni > 20 - 21.15 uurAbdijplein MiddelburgLAGRENE FARAO WILLIS CECCARELLI

Vrijdag 17 juni > 21.15 – 22 uurAbdijplein MiddelburgThe Steeplepoy?sRevanger

Vrijdag 17 juni > 22 – 23.30 uurAbdijplein MiddelburgLarry Carlton

Zaterdag 18 juni > vanaf 13 uurBinnenstad MiddelburgJazz in the CityOptredens op straat, Vismarkt en Plein 1940

Zaterdag 18 juni > 14 uurAbdijplein MiddelburgOptreden finalisten Singer& Songwriter contest

Zaterdag 18 juni > 15.15 uurAbdijplein MiddelburgThe Soul Travelers

Zaterdag 18 juni > 16 uurAbdijplein MiddelburgNationaal Jeugd Jazz Orkest

Zaterdag 18 juni > 20 - 21.15 uurAbdijplein MiddelburgArchie Shepp Quartet

Zaterdag 18 juni > 21.15 - 22 uurAbdijplein MiddelburgNordmann

Zaterdag 18 juni > 22 - 23.30 uurAbdijplein MiddelburgTaxiWars ft Tom Barman

Zondag 19 juni > 14 uurAbdijplein MiddelburgBig Swing Affair

Zondag 19 juni > 16 uurAbdijplein MiddelburgZeelandJazz Festivalorkest

Zondag 19 juni > 19.30 - 20.30 uurAbdijplein MiddelburgLee Konitz

Zondag 19 juni > 21 - 22.30 uurAbdijplein MiddelburgNew Cool Collective ft Mark Reilly

19GRA

TIS

GRATIS

GRATIS

GRATIS

GRATIS

GRATIS

GRATIS

Page 20: Zeelandjazz programmaboekje 2016

De uitvoering van de Zeeland Suite, aangeblazen door de zeewind op een mooie zomeravond, is perfect voor de Jazzboot! De moderne Zeeland Suite is een vervolg op de suite zoals die in 1977 plaatsvond op diverse buitenlocaties in Zeeland. Een instant-klassieker en mijlpaal in de Nederlandse jazzgeschiedenis. De muziek is een hommage aan Zeeland en het Zeeuwse landschap.

De Zeeland Suite is bijzonder, of het nu om de meer dynamische dan wel de meer lyrischestukken gaat. Componist en drijvende kracht achter dit geheel was destijds pianist Leo Cuypers, bekend van o.a. het Willem Breuker Kollektief. Aanjager van het huidige project is, net als Cuypers, een even lyrische als dynamische pianist-componist, te weten Jeroen van Vliet. Hij is bekend van de bands van Eric Vloeimans en Paul van Kemenade, maar ook als leider van eigen groepen en als solist. In 2014 ontving Van Vliet de belangrijkstejazz-onderscheiding hier te lande, de Boy Edgar-prijs.

Van Vliet schuwt een zekere complexiteit niet zonder dat het overigens gecompliceerdklinkt. Hij stelde een septet samen uit de beste en boeiendste Nederlandse jazz-musici vandit moment, louter muzikale zwaargewichten.

BEZETTINGJeroen van Vliet > piano, composities | Anton Goudsmit > gitaar Mete Erker en Joris Posthumus > saxen | Joris Roelofs > klarinetten Frans van der Hoeven > contrabas | Pascal Vermeer > drums

Zeeland Suite Revisited

Donderdag 16 juni | 17 - 20.30 uur | Jazzboot Terneuzen-Middelburg

o.l.v. Jeroen van Vliet

20

Page 21: Zeelandjazz programmaboekje 2016

De liedjes van Jeroen Zijlstra zijn doortrokken van heimwee. Heimwee naar meisjes die Stella of AnnaSusanna heten, naar sliptong met friet, naar kotters op zee. Vaak heeft de wereld in die liedjes zichverengd tot de smalle grens van land en zee. De zanger met het ijle stemgeluid lijkt zijn idioom tehebben gevormd in de jaren dat hij op een vissersboot de Noordzee bevoer en het leven werd bepaalddoor het binnenhalen van netten en wachtlopen in de nacht. (Theaterkrant)

Jeroen Zijlstra is zanger, tekstschrijver, componist, trompettist. Als trompettist maakte hij deel uit vande succesvolle formatie ‘5 Slag 1 Wijd’ van Vera Vingerhoeds, waarmee hij door Nederland toerde enconcerten gaf in Moskou en Leningrad. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest ‘Hasta Domingo’,het ‘Herbie White Orchestra’ en de ‘Boventoon’.

BEZETTINGPieterJan Cramer > pianist, toetsenist, accordeonist, zangerEdwin Wieringa > basgitarist, contrabassistNout Ingenhousz > drummer, zanger Jan Menu > baritonsax, tenoorsax en sopraansax.

Jazzboot Terneuzen MIddelburg

Jeroen Zijlstra

Donderdag 16 juni | 17 - 20.30 uur | Jazzboot Terneuzen-Middelburg

21

Page 22: Zeelandjazz programmaboekje 2016

22

Vrijdag 17 juni | 20.30 uur | Plein 1940 Middelburg

Jazz in the CityMiddelburg

Om 20.30 uur een optreden van May West, rock a billy/rock n roll

GRATIS

Het Abdijplein van Middelburg, een extra reden om te komen. Het plein van de middeleeuwse Middelburgse Abdij vormt al jaren het podium voor de optredensvan talloze internationale jazzartiesten. Unaniem waren ze verrast over de schoonheid van het plein, de unieke historische omgeving en de sfeervolle ambiance. Het Abdijplein is niet alleen leuk om te zijn maar heeft ook de kwaliteitvan een geweldige open lucht concertzaal. De laatste drie dagen van het eersteZeelandJazz Festival treedt er weer een keur van jazzmuzikanten op. Maar het isniet alleen daarom the place to be. Er is gekozen voor een nieuwe opzet en invullingvan het plein waardoor er meer intimiteit ontstaat. Er komen twee podia, een grootterras, een aantal foodtrucks, een speciale rosé- of cavabar (door Wijnkoperij La Persistance), een leuke bierkaart maar bovenal wordt het plein ook ingericht met kunst. Marijn Kluijfhout toont zijn portretten. Tussen de concerten door, wordt het dus genieten van een lekker drankje of hapjeen daarnaast van veel gezelligheid!

Jazz op een van de mooistepleinen van Europa

Page 23: Zeelandjazz programmaboekje 2016

23

Vrijdag 17 juni | 20-21.15 uur | Abdijplein Middelburg

Biréli is een Franse gitarist, afkomstig uit een zigeunerfamilie in de Elzas. Hij begon op zijn vierdejaar gitaar te spelen en ontpopte zich al snel als een soort wonderkind. Op zijn achtste had hij al het complete werk van Django Reinhardt in zijn vingers, op zijn twaalfde won hij een Sinti-muziekfestival in Straatsburg en maakte hij zijn eerste album. Deze traditionele zigeunerstijlbeheerst de gitarist nog steeds als een van de besten, vandaar dat hij ook op regelmatige basis met ons eigen Rosenberg Trio samen werkt.

BEZETTINGDe gitarist komt naar Middelburg als de fusion-virtuoos, die hij (ook) is, met een aantal andere muzikale zwaargewichten, zoals pianist Antonio Farao (uit de bands van Joe Lovanoen Chris Potter), bassist Gary Willis (uit Scott Henderson’s Tribal Tech) en drummer André Dédé Ceccarelli (Dee Dee Bridgewater, Sting, Chick Corea, John McLaughlin, Philippe Catherine). Niet de eersten de besten!

LAGRENE FARAOWILLIS CECCARELLI

Page 24: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Vrijdag 17 juni | 21.15-22 uur | Abdijplein Middelburg

Achter deze wat obscure naam verschuilt zich een nieuwe Rotterdamse cross-over band met de oorspronkelijk uit Terneuzen afkomstige drummer Friso van Wijck en de Middelburgse alt-saxofonist Jasper van Damme. Na jarenlang ‘moderne muziek’ componeren voor gerenommeerde ensembles (o.a. Asko/Schönberg Ensemble, Nieuw Ensemble en Doelen Ensemble),metal spelen in zijn tienerjaren en daarna jazz, geïmproviseerde muziek en elektronische muziek maken, besloot Friso van Wijck dit alles (en meer) samen te vatten in de muziek voor zijn band The Steeplepoy’s Revanger.

Met de gekozen bezetting kent de band een zeer breed klankpalet, en de mogelijkheid om razendsnel te schakelen tussen contrasterende stijlen. Het resultaat is hyper-expressionistiche muziek met een hoog gehalte aan creativiteit, energie, interactie en onvoorspelbaarheid.

BEZETTINGFriso van Wijck > bandleider en componist | Joao Driessen > tenor-sax Jasper van Damme > alt-sax | Frank Jones > gitaar | Jorn ten Hoopen > gitaar Bas Kloosterman > bas

The Steeplepoy's Revanger o.l.v. Friso van Wijck met Jasper van Damme

24

Page 25: Zeelandjazz programmaboekje 2016

2525

Vrijdag 17 juni | 22-23.30 uur | Abdijplein Middelburg

Halverwege de jaren zeventig vestigde Larry Carlton (1948) zijn naam definitief met een handvolmagistrale gitaarsolo’s op het album ‘The Royal Scam’ van de onvolprezen Steely Dan. Ook op ‘Aja’ en ‘Katy Lied’ is hij te horen en tot 2011 fungeerde hij min of meer als tweede gitartist in de legendarische band. Hij geldt als een grootheid op het gebied van fusion, maar staat ook zijn mannetje binnen de jazz, blues, pop en rock.

Inmiddels heeft Carlton meer dan dertig albums op zijn naam staan en won hij vier Grammy Awards, het meest recent voor de cd ‘Take Your Pick’ in 2010 in de categorie Best Pop Instrumental Album.

BEZETTINGJesse Milliner > keyboards | Claus Fischer > bas | Hardy Fischötter > drumsLarry Carlton > gitaar

Larry Carlton

Page 26: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Podium Plein 1940> 14 uur Charlestown Jazzband

Vismarkt> 13.30 - 17.30 St. Johns Jazzmen

De Drvkkerij> 15.30 - 16.30 Koningstrio

26

Zaterdag 18 juni | vanaf 13 uur | Binnenstad Middelburg

Zaterdagmiddag wordt het weer erg gezellig in de binnenstad op de Middelburgse Straten en pleinen met Rue d' Anvers1), Time Out Brazzband2), Brandaris3) en de Red Jackets4).

Jazz in the CityMiddelburg

GRATISD

it programm

a wordt georganiseerd door de Jazz A

ctiviteiten Stichting Zeeland (JA

SZ)

1

2 3

4

Page 27: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Het ZeelandJazz festival zonder DJ Sandstorm is niet compleet. De in Middelburg woonachtige Sander Verhaar is de eclectische DJ met de meest funky dance muziek! Op ons festival presenteert hij onderde titel “Sandstorm presents JazzMash” zijn unieke mixes van jazz, soul, funk gecombineerd met live muziek.

Zaterdag 18 juni | 14 uur | Abdijplein Middelburg

Wie de beste (jazzy) Singer&Songwritervan Zeeland is geworden, dat werd op11 juni bij Porgy en Bess in Terneuzenbepaald door vakjury Marjon van Iwaarden, Hans van Bellen en GinoBuijsrogge. Vanmiddag staan de finalistenop het kleine podium op het Abdijplein. Ze zingen hun mooiste liedjes en uiteraard het 'jazzy' nummer dat deelwas van de wedstrijd.

De beste Jazzy

Singersongwriter

van Zeeland

27

Zaterdag 11 juni | vóór en na optredens | Porgy en Bess Terneuzen

Za 18 en zo 19 juni | vóór en na optredens | Abdijplein Middelburg

Zaterdag 18 juni | 15.15 uur | Abdijplein Middelburg

The Soul TravelersThe Soul Travelers is Amsterdamse band die zich begeeft in het genre (semi-)akoestische hiphop met invloeden vanuit folk, soul en fun. Bezetting Donnie Adams uit Chicago > RapBernt Nellen > Pandero | Guido Schotten > (Semi-)Akoestische gitaarKoen van den Buuse > (Semi-)Akoestische Bas. Eventueel uitgebreid met Mark Nieuwenhuis > trompet | Shishani (roots zangeres uit Nambië) > vocalen.

GRATIS

GRATIS

Page 28: Zeelandjazz programmaboekje 2016

28

Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) is een big band van 23 toptalenten en wordt ook wel het ‘Jong Oranje’ van de jazz genoemd. Het orkest wordt eens in de twee jaar samengesteld uit Nederlandse of in Nederland woonachtige muzikanten van maximaal 26 jaar. Zij doorlopen een intensief tweejarig educatietraject met muzikale coaching, workshops, tournees en bijzondere (internationale) samenwerkingen. Zo worden zij gestimuleerd in hun verdere muzikale en professionele toekomst. Het NJJO is daardoor een belangrijke brug tussen opleiding en praktijk. Het NJJO is een initiatief van de stichting JA (Jazz in Actie).

ZEEUWS JAZZ JEUGD ORKEST

Het optreden van deze big band met jonge mensen is meteen het startschot om een begin te maken met een Zeeuws Jeugd Jazz Orkest. Na ZeelandJazz zal hier hard aangewerkt worden, zodat tijdens het festival van 2017 het eerste concert kan plaatsvinden. Bandleidervan het Nationaal Jazz Jeugd Orkest is de uit Zeeland afkomstige Martin Fondse.

Nationaal Jeugd Jazz Orkest

Zaterdag 18 juni | 16 uur | Abdijplein Middelburg GRATIS

Page 29: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Zaterdag 18 juni | 20 – 21.15 uur | Abdijplein Middelburg

Een van de laatste der Mohikanen is ongetwijfeld Archie Shepp (1937), de pionier van het eerste uur met een ongelofelijke carrière achter de rug en gezegend met een tot het diepst van de ziel doordringend eigen geluid en soul. ZeelandJazz is dan ook blij dat deze grootheid op het programma staat.

Shepp trekt de lijn van de grote predikers van de tenorsax door, met een warmte en directheid die te traceren valt naar Don Byas en Ben Webster. Maar ook Albert Ayler en John Coltrane, de eigenlijke ontdekker van Shepp, zijn nooit ver weg.

De avant-gardist van het eerste uur, met die binnen enkele seconden te herkennen sound, legt tegenwoordig meer de nadruk op verleiden dan op choqueren. Maar de boodschap is hetzelfde: de kracht en spiritualiteit van de muziek die hij steevast Afro-Amerikaans noemt. En dat staat niet alleen voor gospel of rap, maar ook voor bop, ballads en blues.

BEZETTINGArchie Shepp > saxofoons, vocalen | Tom Mc Clung > piano | Reggie Washington > bas | Steve Mc Craven > drums

Archie Shepp Quartet

29

Page 30: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Zaterdag 18 juni | 21.15 – 22 uur | Abdijplein Middelburg

Nordmann werd in 2012 in Gent opgericht door vier vrienden met een gedeelde liefde voor jazz en rock van het meer avontuurlijke soort.Ze hebben inmiddels twee albums op hun naamstaan, die door pers en publiek uiterst lovend werden ontvangen. Nordmann is bij onze zuider-buren inmiddels ook al flink doorgebroken, gelet bij-voorbeeld hun prominente positie op Gent Jazz.

Op het eerste gehoor mogen hun stukken complexklinken, maar met catchy riffs op de gitaar en pakkende saxofoon-licks, ondersteund door een uiterst krachtige ritme-sectie, is het resultaat direct,onontkoombaar en toch uiterst swingend.Het wekt reminiscenties op aan de post-punk-jazzvan Morphine, overigens een band, die ook de head-liners van deze avond zeer zeker beïnvloed heeft.

Nordmann30

Page 31: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Zaterdag 18 juni | 22 – 23.30 uur | Abdijplein Middelburg

TaxiWars ft Tom Barman

Jazz, rake beats en een donker stemgeluid komen samen in TaxiWars, de band van dEUS-zanger Tom Barman en saxofonist Robin Verheyen. De Antwerpse band dEUS werd groot in het alternatieve rockcircuit, maar werd al vanaf het begin sterk beïnvloed door jazz. Niet vreemd dus dat dEUS-zanger Tom Barman een jazzgroep heeft opgericht,TaxiWars. Partner in crime is de in New York aan de weg timmerende saxofonist Robin Verheyen, die de composities voor zijn rekening neemt.

BEZETTINGTom Barman > vocalen Robin Verheyen > tenorsax Nicolas Thijs > bas Antoine Pierre > drums

31

Page 32: Zeelandjazz programmaboekje 2016

32

Zondag 19 juni | 14 uur | Plein 1940 Middelburg

GospelkerkdienstOm 14 uur zal op Plein 1940 een swingende gospelkerkdienst worden gehouden.

Zondag 19 juni | 14 uur | Abdijplein Middelburg

Swinging Affair Big Band

Geïnspireerd door groten der aarde als Ella Fitzgerald en Frank Sinatra brengt de Swinging Affair Big Band je even terug in de tijd. De kersverse bigband wordt gevormd door liefhebbers van authentieke swing. Deze middag heeft de band als speciale gast Paul van der Feen (alt- en sopraansax). Paul komt uit Middelburg en maakt deel uit van het Metropole Orkest en van het ZeelandJazz Festival Orkest. De band speelt een mix van liedjes van Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Dean Martin, Sammy Davis jr etc. Afgewisseld met instrumentale jazz stukken van o.a. Sammy Nestico (o.a. arrangeur van Count Basie).

Zondag 19 juni | 16 uur | Abdijplein Middelburg

ZeelandJazz Festival Orkest

Het ZeelandJazz Festival Orkest is het resultaat van het speciale project 'Coming Home'waarmee Zeeland Jazz vanaf 2016 en volgende jaren de muzikale banden met de vele uitgezworven Zeeuwse jazzmuzikanten wil aanhalen. Trekkers van dit orkest zijn Jan Menuen Martin Fondse. Ze zullen in een wisselende samenstelling, onder leiding van MartinFondse en Jan Menu, hun eigen composities variëren met andere stukken. Daarmee zal danin de loop der jaren een groeiend repertoire van eigen muziek ontstaan. Deze groep zeertalentvolle en ervaren musici staat garant voor muziek van uitstekende kwaliteit, met eengrote variatie in stijlen.

GRATIS

Page 33: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Zondag 19 juni | 19.30 – 20.30 uur | Abdijplein Middelburg

De Amerikaanse altsaxofonist en jazzcomposer Lee Konitz (1927)is maar liefst 65 jaar actief in

de jazz en nog altijd wordt hij geroemd om zijn beheerste, transparante, maar doorleefde spel. In de jaren veertig was hij een van de weinige saxofonisten die buiten de schijnbaar allesoverheersende invloed van Charlie Parker een eigen stijl ontwikkelde. Zijn muziek wordt ook wel omschreven als westcoast-jazz – een term die ook van

toepassing is op trompettist Chet Baker en klarinettistJimmy Giuffre.

Lee Konitz33

Page 34: Zeelandjazz programmaboekje 2016

34

Zondag 19 juni | 21 – 22.30 uur | Abdijplein Middelburg

New Cool Collective ft Mark ReillyOp zondag 19 juni zal het festival worden afgesloten met een optreden van zanger Mark Reilly(Matt Bianco) met New Cool Collective. Het concert brengt een mix van soul, jazz en pop samen,het bekende geluid van ‘the New Cool’ met de retro pop-jazz van Matt Bianco.

De samenwerking tussen de Londense Mark Reilly (oprichter en zanger van Matt Bianco) en het Amsterdamse New Cool Collective kwam tot stand na een aantal inspirerende ontmoetingen. Hun stijl en werkethos bleek meteen een match om eensgezind aan de slag te gaan. Gedurende het proces ontstonden er tal van nieuwe ideeën die via internet werden gedeeld en samengevoegdtot uiteindelijke songs, net zo lang totdat een geheel eigen repertoire ontstond, met een eigen CD.

De opnames komen uit Electric Monkey Studio in Amsterdam en tijdens het mixen in de nieuweStudio150, sinds kort gevestigd in een kerk in Amsterdam Noord, kwam alles samen tot één kloppend geheel. Matt Bianco (Mark Reilly): De lange muzikale carrière van de Britse groep Matt Bianco van Mark Reilly begon in de vroege jaren ’80. Het album ‘Who’s Side Are you On’ uit 1984 zorgde voor een wereldwijde doorbraak.

New Cool Collective: De carrière van het veelbekroonde New Cool Collective begon in 1993, met vernieuwing in de instrumentale muziekscene. New Cool drukt zijn stempel als een oneindigswingende, virtuoze en dynamische muziekmachine.

Page 35: Zeelandjazz programmaboekje 2016

35

Een eigen opname met het Sena Muziekproductiefonds

Jouw muziek gaat het maken... met het Sena Muziekproductiefonds

Ben je professioneel muzikant en mis je de financiële middelen om jouw muziek te produceren? Het Sena

Muziekproductiefonds kan je helpen! Zorg dat je deze kans niet laat liggen en dien jouw aanvraag

vandaag nog in bij Sena.

Meer informatie en de voorwaarden:

www.sena.nl/muziekproductiefonds

Page 36: Zeelandjazz programmaboekje 2016

Zee

lan

dJa

zz F

es

tiv

al

Ork

es

t

Terneuzen//Middelburg

9 t/m 19 juni 2016i n f o e n t i c k e t s w w w . z e e l a n d j a z z . n l

/ z e e l a n d j a z z

Sv

en

Ha

mm

on

d

L a r r y C a r l t o n

Ho

ud

ini ’

s &

An

ton

Go

ud

sm

it

Lee Konit z

J e r o e n Z i j l s t r a e n b a n d

LAG

REN

E FA

RA

O W

ILLI

S C

ECC

AR

ELLI

Na

tio

na

al

Jeu

gd

Ja

zz O

rke

st

A r c h i e S h e p p

TaxiWars- T

om B

arman

Jaz zbo

ot

We

stersch

eld

e 1

6 j

un

i

Th

e S

tee

ple

po

y?

s R

ev

an

ge

r

Mik

e d

el

Fe

rro

M e t r o p o l e O r k e s t

C l a r o n M c F a d d e n

Op

era

me

ets

Ja

zz

Jazz

in

th

e C

i ty

Denise King

T11

/12

|M

17/1

8G

rati

s!!

Ne

w C

oo

l C

oll

ec

tiv

e f

t M

ark

Re

illy

N o r d m a n n

en

de

Ze

ela

nd

su

ite

liv

e

M o j o Ma n