Zeeland Bruist september 2012

36
NAZOMER ELSJE SCHRIJFT SEPTEMBER 2012 GRATIS MEENEMEN! WWW.NEDERLANDBRUIST.NL ZEEUWS VLAANDEREN PASSIE VOOR GROEDE VOGELS IN BEELD

description

Zeeland Bruist september 2012

Transcript of Zeeland Bruist september 2012

Page 1: Zeeland Bruist september 2012

nazomerElsjESchrijft

september 2012 gratis meenemen!www.nederlandbruist.nlzeeuws vlaanderen

PassiE voorGroede

vogEls in bEEld

Page 2: Zeeland Bruist september 2012

www.serrarenswonen.com

Page 3: Zeeland Bruist september 2012

Gijs Serrarens en zijn compagnon Pascal Bogaert, die in januari 2010 mede eigenaar werd hebben een gezamenlijke passie; stijlvol wonen.

Gijs en Pascal geven woonadvies bij u thuis of in hun toonzaal, dit alles altijd in een zeer relaxte sfeer. De ruime toonzaal is voor een ieder toegankelijk of je nu een designbank zoekt van een topontwerper, of je wilt als starter je eerste meubels gaan uitzoeken. Serrarens Wonen heeft voor elk budget de mooiste oplossingen tegen concurrerende tarieven.

Gijs en Pascal benadrukken dat hun specialiteit ligt in het complete interieuradvies, zo kiest u niet alleen uw meubels, Serrarens Wonen gaat verder.Gijs en Pascal helpen u met het kiezen van bijpassende gordijnen, verlichting, accessoires etc. Desgewenst wordt er een geheel ontwerp van uw inrichting gemaakt, dit alles met een bijpassend kleuradvies.

Wil je in een ongedwongen sfeer een inspirerend interieuradvies ontvangen neem dan contact op met Gijs Serrarens en Pascal Bogaert, je zult versteld staan!

Bij Serrarens wonen, kunt u onder meer terecht voor meubels van Frigerio, Calia Italia, Orme, 3B, Auping,

Calligaris en nog veel meer.

Rapenburg 26, VogelwaardeOpeningstijden: woensdag t/m zaterdag 10.00 tot 18.00 uur

Ook op afspraak 0114 - 67 12 12 / 06 12 98 55 18

Page 4: Zeeland Bruist september 2012

uitgever Nederland Bruist C.V.

vormgeving & traffic Nederland Bruist

eindredactie Sascha Kerschot

themateksten Lon te Poel

oplage 7.500 Exemplaren

fotografie advertorials Marc van Bunderen

acquisitie Marc van Bunderen

T 06-53215685, E [email protected]

contact zeeland bruist

Marc van Bunderen

Kwakkel 15, 4543 PV Zaamslag

T 088-7340038, M 06-53215685

[email protected]

contact hoofdkantoor

Nederland Bruist C.V.

[email protected]

www.nederlandbruist.nl

www.belgiebruist.be

Colofon

Copyright Nederland Bruist C.V. Het overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de auteursrecht is niet toegestaan. ©2012 Nederland Bruist C.V. Merknaam Groot Veenendaal Bruist is een merknaam en eigendom van Nederland Bruist C.V. Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Nederland Bruist C.V. is echter niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt. In dezelfde reeks verschijnen ook: Alkmaar, De Amerstreek, Breda, De Maasroute, Den Bosch, Haarlem, Nijmegen, Land van Cuijk, Rivierenland, Tilburg, Utrecht, De Peel, Land van Maas en Waal, Uden.Inhoud

6

19

13

1222

24

21

Page 5: Zeeland Bruist september 2012

U kijkt in de eerste editie van Zeeuws Vlaanderen Bruist, een nieuw glossy magazine. Bruist magazines onderscheiden zich door het unieke formaat en eigentijdse opmaak, door pakkende redactie, boeiende fotografie en interessante columns. Kortom een magazine om te lezen, te beleven, te bewaren en nog eens terug in te kijken!

In deze eerste editie speciale aandacht voor Groede, een authentiek dorp, waar we bruisende ondernemers met passie voor hun bedrijf aan het woord laten. In de komende edities gaan we ook specifieke gebieden van Zeeuws Vlaanderen laten bruisen, zo verschijnt in

oktober de special Axel Bruist, een extra dikke editie, eentje om nu al naar uit te kijken!

In deze Bruist tevens uitgebreide aandacht voor de vestingstad Hulst, een stad die in de december editie het hart vormt van de splinternieuwe Hulst Bruist!

Ik wil alle mensen bedanken die meewerkten aan deze eerste Zeeuws Vlaamse editie, in het bijzonder alle ondernemers die deze editie mogelijk maakten.

Zij zorgen er voor dat Zeeuws Vlaanderen gaat Bruisen, Bruist u mee?

Bruisende lezer,

Bruisende groet, Marc van Bunderen

Page 6: Zeeland Bruist september 2012

Echte Bakker DeeshEEft winkEls in Zaamslag, hoEk & tErnEuZEn (othEnE)

Echte Bakker Dees is opgericht door de opa en oma van Randy Dees, inmiddels  al meer dan vijftig jaar geleden. De vader en moeder van Randy hebben haar grootouders opgevolgd in de zaak. Sinds begin 2012 is Randy de trotse mede eigenaar van de tot ver in de omtrek gekende bakkerszaak. Hiervoor was ze al twaalf jaar werkzaam als bakker in de zaak. Randy beschikt dus over een hele dosis ervaring, wat haar elke dag van pas komt in haar boeiende werk. Randy voert haar ondernemerschap vol passie uit, ze geniet van het dagelijks werken met verse ingrediënten, dit om een mooi eindproduct te bereiden van zeer goede kwaliteit.

Voor Randy is het werken met deeg als de kunstschilder met zijn penseel en palet;  een tot kunst verheven vakmanschap. Ga eens een kijkje nemen in één van de winkels en laat al je zintuigen genieten van al het lekkers dat voor u klaar ligt.

Bakkerij DeesPlein 5 • 4543 BH ZaamslagTel. 0115 - 43 12 72

Molendijk 9 • 4542 BJ HoekTel. 0115 - 44 12 91

Kokkeldreef 4 • 4533 DD TerneuzenTel. 0115 - 61 44 30

Page 7: Zeeland Bruist september 2012

van fraEijEnhovE

Schoenen - lederwaren Zaamslag is centraal verkooppunt voor de gehele regio Zeeuws Vlaanderen. GRATIS PARKEREN direct voor de deur, snel bereikbaar via de Westerscheldetunnel en vanuit België. De passie en liefde voor schoenen bestaat al vele jaren, onze zaak bestaat al sinds 1875. Als specialiteit hebben wij voor iedere voet DE SCHOEN in huis. Voor alle types voeten in alle wijdtematen. Dit alles in populaire prijsklasses van goede bekende merken. Op dit moment hebben wij 8 verschillende wijdtes, van supersmal tot extrawijd, ook semi-orthopedisch. Mode en comfort gaan bij ons samen, dus mensen met een steunzool kopen bij ons vlotte modische schoenen, naar gelang de smaak van de klant. Jan van Fraeijenhove is schoenconsulent, de eerste in de provincie Zeeland, met als belangrijkste taak optimale advisering qua schoeisel. Alle voorkomende maten kun je bij van Fraeijenhove verkrijgen. Aangesloten bij LINE footwear, onderdeel van inkooporganisatie Anwr-Garant, voor info zie website. Nieuwsgierig? u zult versteld staan van het enorme assortiment en keuze. Van Fraeijenhove schoenen - lederwarenPlein 9 • 4543 BH Zaamslag • tel. 0115436300 [email protected] www.vanfraeijenhove.nl

Page 8: Zeeland Bruist september 2012

Een stad met geschiedenis, u komt binnen door de pas gerestaureerde poorten die toegang geven tot één van de mooiste stadjes van Zeeuws-Vlaanderen, omringd door de binnen- en de buitenvest. Wandel over de stadswallen en ervaar Hulst met zijn oude centrum en mooie historische monumenten. Een bezoek aan onder andere de “mooiste kerk van Nederland” is werkelijk de moeite waard. Vraag naar de mogelijkheden voor fiets- en wandelroutes in de omgeving. Op zoek naar een leuke groepsuitstap onder leiding van een gids? Bij het VVV kantoor in de Steenstraat kunnen ze u er alles over vertellen. Een stad met “culinaire hoogstandjes” met een duidelijk Vlaamse inslag. Dat is niet onlogisch gezien het feit dat Hulst Vestingstad maar drie km van de Belgische grens verwijderd is. Het wordt dan ook wel “de meest Vlaamse stad van Nederland” genoemd. De Vlaamse trekken zijn zeker in de restaurants terug te vinden en dat “proeft” u al bij het binnenrijden van de vestingstad. De gemoedelijke wijze van ontvangst is de Hulstenaar zeker niet komen aanwaaien, het zit in de genen. Een keur aan vis- en streekgerechten wordt met liefde en grote kennis van zaken voor u bereid.

Hulst is één van de best bewaarde vestingsteden in Nederland. De geschiedenis zit in de stenen gebakken. Dat ontdekt u al gauw genoeg tijdens een Culinaire Cultuurwandeling onder leiding van een stadsgids. Terwijl u door de stad van het ene naar het andere restaurant wandelt, vertelt de gids u de beste en leukste verhalen van deze Bourgondische vestingstad. Ontdekt u Hulst liever op eigen gelegenheid, met op tijd een natje en een droogje, dan boekt u een Tapas Trail, waarbij u bij vijf

Hulst Vestingstad, Zeeuws-Vlaanderen op z’n best!

8

Page 9: Zeeland Bruist september 2012

horecagelegenheden een drankje en tapas krijgt aangeboden. Tevens is er de mogelijkheid om met een huifkar een culinaire tocht door het buitengebied te maken, waarbij u diverse restaurants in de kernen rondom Hulst aandoet. Binnen de stadswallen, maar ook daarbuiten, kunt u terecht in diverse speciaalzaken. Een parkeerverwijssysteem zorgt ervoor dat u op makkelijke wijze een plaatsje vindt voor uw auto. Winkels zijn alle dagen geopend, dus ook op zondag! Er is altijd wel iets te doen (zie www.hulstvestingstad.nl). Een bezoek aan Hulst is vooral sfeervol. De vele cafés, ijssalons, restaurants en broodjeszaken verhogen deze sfeer.Hulst kent vele culturele en maatschappelijke evenementen, er valt altijd iets te beleven!

Een greep uit de komende evenementen:

8 en 9 september:Open Monumentendag, openstelling monumenten, thema “Groen van toen”

23 september:Dobbele Poort Muziekfestival, concerten diverse harmonieën en Fanfares aan de Nieuwe Bierkaai

15 en 16 september: Modeweekend, doorlopende modeshow door de straten van Hulst

22 en 23 september:Trappistenweekend, proeven van alle soorten Trappist en Abdijbier t.b.v. het goede doel

23 september: Antiek, boeken en verzamelmarkt op de Grote Markt

28 september t/m 2 oktober:Kermis, Grote Markt

17 en 18 november:Ulster Bierfestival, het proeven van allerlei soorten bieren en de verkiezing van Prins Carnaval 2013 en het carnavalsliedfestival op de Grote Markt

18 november: ` Sinterklaasintocht

19 november t/m 4 december:Huis van Sinterklaas, logeeradres van de Sint in ’s Landshuis, mogelijkheden tot bezoek van de Sint.

14 december:Hulster Midwinterfestival, winterfestival, een avondje uit. Optredens, kraampjes en straattheater tot 24.00 uur

14 t/m 26 december:Op bezoek bij de Kerstman in ‘s Landshuis

Info VVV Hulst, Steenstraat 37, 4561 AR HulstT. 00-31-114315221 - E. [email protected] - www.hulstvestingstad.nl

9

Page 10: Zeeland Bruist september 2012

Wat heb je toch genoten op vakantie. Geen moment aan je werk

gedacht, heerlijk gegeten, alles op je gemakje gedaan. Geen haast,

geen stress, eindelijk dat boek uitgelezen waar je maar niet aan

toekwam. Maar die twee weken vlogen voorbij en nu, nu moet je weer

aan de bak. een volle mailbox schudt je wakker uit je ontspannen

droom. De dagelijkse race tegen de klok is weer begonnen.ho

u

vast

die vakantie

Page 11: Zeeland Bruist september 2012

de kunst van het vakantievieren IsBN: 9789461055569 Jessica de Bloom, uitgeverij Boom

Maak een fotoboekHet ligt voor de hand, maar veel mensen laten de foto’s van hun fi jne vakantie gewoon op hun computer staan. Trek er eens een avond voor uit om een mooi fotoboek met behulp van fotodealer.nl te maken. Zo beleef je je vakantie een beetje opnieuw en je kunt het erbij pakken als je met je gezin of vrienden nog eens napraat over je reis.

Doe alsof je nog steeds op vakantie bentJe doet andere dingen dan je normaal doet op vakantie, maar die veranderingen kun je ook thuis doorvoeren. Verval niet in je oude patroon maar zet ’s avonds de tv uit en pak dat boek erbij. Maak na het eten nog even een wandeling door

de buurt. Ga eens naar het zwembad of pers ’s morgens die jus d’orange. ontdek ook je eigen regio eens zoals je je vakantieregio ontdekt hebt. Zoek op internet of bij je VVV wat je allemaal nog niet hebt gezien en ga op ontdekkingstocht.

ruik je vakantieGebruik tijdens je vakantie eens een andere douchegel dan normaal of een ander parfum. Je zult merken dat je deze geur als je terugbent zal associëren met de fi jne tijd die je daar had. Gebruik je ‘vakantiedouchegel’ of ‘vakantieparfum’ niet te vaak, maar heel af en toe.

Plan een volgende vakantieDenk alvast na over een volgende vakantie. Al is het maar een weekendje weg. kijk op internet waar je naartoe zou kunnen gaan, praat met je gezin of je partner over de plekken die je nog graag zou willen zien. Met een nieuwe vakantie in het vooruitzicht is het al minder erg dat de vorige is afgelopen.

Het is wetenschappelijk bewezen. op vakantie voelen we ons lekkerder, maar als we terug zijn zakt ons gevoel voor welbevinden al gauw terug naar het oude niveau van voor de vakantie. Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoekt al een aantal jaren het effect van vakantie. Ze geeft aan dat het logisch is dat ons fi jne vakantiegevoel niet lang standhoudt: “Na die ontzettend prettige periode doen we weer precies hetzelfde als voor onze vakantie. Vaak hebben wij ook nog eens te maken met opstapeling van werk tijdens de vakantie. feitelijk zijn we weer terug bij af.” In haar nieuwste boek ‘De kunst van het vakantievieren’ dat afgelopen juni verscheen, biedt Jessica de Bloom ons praktische en psychologische tips om het vakantiegevoel toch wat langer vast te houden.

We hebben er een paar leuke voor je tussenuit gepikt:

dE

ku

nst

van

hEt

vak

anti

EviE

rEn

11

Page 12: Zeeland Bruist september 2012

Groede is een knus, pittoresk en artistiek dorp. dE huiZEn in dE straatjEs rond dE voormaligE luthErsE kErk hEbbEn idyllischE gEvEltjEs En Zijn gEbouwd in vlaamsE stijl. oP dE haast frans aandoEndE markt mEt schilderachtige geveltjes waan jE jE als god in frankrijk!in dE slijkstraat vind jE kunstEnaars En maak jE kEnnis mEt hEt ambachtElijk lEvEn van hEt oudE groEdE. Groede bruist door dE talloZE EvEnEmEntEn diE Er gEorganisEErd wordEn, Zoals dE drukbEZochtE kunst- En jaarmarkt. sfEErvollE rEstaurants En cafE’s ZorgEn voor dE inwEndigE mEns. kom gEniEtEn van dE vElE strEEkgErEchtEn. ovErnachtEn in groEdE kun jE in vErschillEndE Prima EtablissEmEntEn.in dEZE sPEcial ‘PassiE voor groEdE’ latEn wE ondErnEmErs aan hEt woord En gEvEn wE u een sfeerimpressie van Groede. groEdE bruist; ProEf, kijk En ga groEdE bElEvEn!

VooR GRoeDePassie

Page 13: Zeeland Bruist september 2012

jEan-marc & florEncE sinack

Eethuys Den EngelGelegen op de historische markt van Groede waar het lijkt alsof de tijd jaren heeft stilgestaan... Sinds 2002 kunt u in restaurant ”Eethuys Den Engel” in alle rust genieten van een warme, intieme en huiselijke sfeer, gezellige achtergrondmuziek, verse producten en kruiden uit eigen tuin. En niet te vergeten... van onze prachtige verzameling beelden, curiosa, antiek en brocante. In het vroege voorjaar openen wij ons mooie terras op de Markt in Groede, waar u lekker in het ”Zeeuwsche zonnetje” kunt proeven van onder andere onze wereldse wijnen. Wij bieden u de mogelijkheid binnen te roken in ”opa’s” knusse rooksalon. Kortom, met deze ingrediënten trachten wij een harmonieuze sfeer te creëren waardoor u zich thuis voelt in ”Eethuys Den Engel”.  Wij hopen dat uw verblijf een fijne herinnering mag zijn. Eethuys Den EngelMarkt 10 • 4503 AG Groede • tel. 0117-376299 • www.eethuysdenengel.nl

Page 14: Zeeland Bruist september 2012

Drie Koningen/Brouwerij MARCKENSTEIJNOngewoon, ongedwongen gezellig verblijven aan de historische markt van Groede… Het restaurant annex grand café “De Drie Koningen”, de inpandige brouwerij “MARCKENSTEIJN” en de conferentiezaal met het kleine café op de eerste verdieping “D3k Events”. MARCKENSTEIJN brouwt eigen bier volgens het concept “Samen bier drinken …”. Gebotteld in grote flessen van 75 cl. en te verkrijgen in slechts enkele horeca gelegenheden is het een beleving tezamen één van de heerlijke soorten bier uit te schenken. De Drie Koningen is een restaurant annex grand café dat in geen enkele metropool zou misstaan. Een kort maar krachtige kaart voor zowel brunch, lunch, tapas/borreltijd als diner. “Alles is hier te koop, ook de kunst aan de muur”. Voor zonnige dagen een terras, gelegen aan ’t marktplein. “Wat ons betreft een plein, waar jeu des boules wordt gespeeld, en waar kunstenaars hun kunsten vertonen”. D3k Events gaat samen met de omliggende Bed & Breakfast gelegenheden de eerste verdieping aanbieden als locatie voor meerdaagse trainingen, vergaderingen, feesten en partijen.

Drie Koningen/Brouwerij MARCKENSTEIJNMarkt 30 • 4503 AH Groede • tel.: 0117-371511 • www.dedriekoningen.com

Page 15: Zeeland Bruist september 2012
Page 16: Zeeland Bruist september 2012

dimitri valckx - chEf-kok

Restaurant De Deining gEniEtEn van ZEE En land

Onder aan de duinen, tussen Nieuwvliet en Groede, verwent restaurant De Deining haar gasten met verse, seizoensgebonden gerechten in een ontspannen sfeer. Even lekker genieten na een dagje strand of tijdens een fietstocht langs de kust. Bij mooi weer kan er buiten gegeten worden op het zonnige terras. Achter het restaurant is een grote speelweide en het strand ligt op loopafstand. Omdat chef-kok Dimitri Valckx de gerechten vers bereidt, is de keuken flexibel op het gebied van speciale (dieet)wensen. Voor de vegetarische gast wordt iets lekkers gemaakt met de dagverse ingrediënten en voor de kleintjes is er een aparte kinderkaart. In de herfst en winter verzorgt De Deining ook kookworkshops. Gezellig met een groepje aan de slag in de keuken en vervolgens aan tafel om het zelfbereide menu op te eten, vergezeld van aangepaste wijnen. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Restaurant de DeiningZeeweg 13 • 4503 PC Groede Tel. 0117-376500 www.restaurantdedeining.nl

Page 17: Zeeland Bruist september 2012

bElEEf historiE in

De Natte Pij De herberg beschikt over verschillende nostalgische herbergkamers, van klein tot grote comfortkamers. Herberg uw gasten in de slijkstraat in Groede, ze keren terug  naar het Zeeuws Vlaanderen van het begin van de vorige eeuw. De smid, de kapper, de timmerwerkplaats en natuurlijk de Natte Pij, de oude dorpsherberg.De herberg is in de omgeving vanouds bekend om de “Groese Paptaorte” en de kleine kaart met de vermaarde herbergsalade met geheime dressing.Maar er kan meer, bijvoorbeeld een groepsarrangement met als menu “Peekluts” of “Preiprol”. U bent welkom in museumherberg de Natte Pij.

Museumherberg de Natte PijSlijkstraat 1 • 4503 BC GroedeTel. 0117-376633

Page 18: Zeeland Bruist september 2012

‘t overleg• Pannetje van de dag e 9,75 • Koffie met appelbol • Lunch gerechten • Vis- en vleesgerechten • 2 pers. kamer v.a. e 65,-

‘t overleg Eetcafé Pension ‘t overlegSlijkstraat 9 | 4503 BC Groede 0117 37 13 17 | [email protected]

www.het-overleg.nl

O- Lijf de culinaire cadeauwinkel!Wie van het leven geniet komt graag bij O-Lijf. In onze smaakvolle winkel vind je heerlijke culinaire geschenken en mooie bijpassende producten. U krijgt bij ons deskundig advies, zodat u er zeker van bent dat het cadeau een succes is. O-Lijf heeft ook een online Web shop die u kunt bezoeken wanneer u tijd heeft. Vol met leuke ideeën en tips over de mooie producten van O-Lijf.

O-LijfMolenstraat 304503 BB Groedetel: 0117-372207www.o-lijf.com

Markt 2 | 4503 AG Groede | dereizigergroede.nl

B&BDe Reiziger

Page 19: Zeeland Bruist september 2012

jacquElinE cox

KunstenaresJacqueline Cox schildert in het gezellige Slijkstraatje in Groede statige Zeeuwse vrouwen in dracht. Grote monumentale zwart-wit portretten, in combinatie met bladgoud en klederdrachtstoffen in traditionele kleuren. Verdwenen uit het huidige straatbeeld wil ze deze vrouwen een nieuw podium geven, een icoon van ze maken. De creativiteit en ook modegevoeligheid van de Zeeuwse drachten uitlichten en eens in een andere context plaatsen. Ze kijken je aan en vragen om uw mening.

Jacqueline Cox is tot haar werk gekomen nadat zij zich tien jaar geleden vestigde in het Zeeuwse polderlandschap. Waar winters nog winter zijn en zomers zomer. Dat gecombineerd met een interesse in de Zeeuwse dracht, vond ze het tijd deze vrouwen weer opnieuw in het daglicht te zetten. Inmiddels is haar atelier weg uit de polder en verplaats naar Groede, wat haar niet tegenhoudt deze vrouwen te blijven portretteren.

Een ode aan de Zeeuwse vrouwen van weleer.

Jacqueline CoxAtelier Slijkstraat 2 Groede 06-18965633 • www.jacquelinecox.nl

Pa

ssie

Vo

oR

kU

NsT

Page 20: Zeeland Bruist september 2012

aanb

ieding

aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g

aanb

ieding

aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g

aanb

ieding

aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g

aanb

ieding

aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g

aanb

ieding

aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g

aanb

ieding

aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g

aanb

ieding

aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g

aanb

ieding

aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g

aanb

ieding

aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g

aanb

ieding

aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g

aanb

ieding

aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g aan

biedin

g

Ijzendijke

‘t K

aa

sboerinnetje

Vers van het mes, ambachtelijk gerijpte

Noord-Hollandse kaas

Nootjes en zuidvruchten

Dinsdagmorgen in Aardenburg Dinsdagmiddag in Groede Woensdag in Terneuzen

Donderdagmorgen in Breskens Vrijdag in Sluis

Zaterdagmorgen in IJzendijke

www.tkaasboerinnetje.nl

Tankstation

TankenPostkantoorFietsverhuurVVV-kantoor

Carwash

Nieuwstraat 3 - 4503 BD GroedeTel: 0117 -371462

Carwash ook geschikt voor Caravan en Camper!

Oliehandel

Scherpbierseweg 16 - 4503 GS GroedeTel: 0117 - 371752

U vindt ons 1 km buiten Groede, richting Oostburg

Campingaz

Brandstoffen

PropaanGewasbeschermingsmiddelen

www.vandenhemelgroede.nl

Van den Hemel

Tankstation

TankenPostkantoorFietsverhuurVVV-kantoor

Carwash

Nieuwstraat 3 - 4503 BD GroedeTel: 0117 -371462

Carwash ook geschikt voor Caravan en Camper!

Oliehandel

Scherpbierseweg 16 - 4503 GS GroedeTel: 0117 - 371752

U vindt ons 1 km buiten Groede, richting Oostburg

Campingaz

Brandstoffen

PropaanGewasbeschermingsmiddelen

www.vandenhemelgroede.nl

Van den Hemel

Tankstation

TankenPostkantoorFietsverhuurVVV-kantoor

Carwash

Nieuwstraat 3 - 4503 BD GroedeTel: 0117 -371462

Carwash ook geschikt voor Caravan en Camper!

Oliehandel

Scherpbierseweg 16 - 4503 GS GroedeTel: 0117 - 371752

U vindt ons 1 km buiten Groede, richting Oostburg

Campingaz

Brandstoffen

PropaanGewasbeschermingsmiddelen

www.vandenhemelgroede.nl

Van den Hemel

Tankstation

TankenPostkantoorFietsverhuurVVV-kantoor

Carwash

Nieuwstraat 3 - 4503 BD GroedeTel: 0117 -371462

Carwash ook geschikt voor Caravan en Camper!

Oliehandel

Scherpbierseweg 16 - 4503 GS GroedeTel: 0117 - 371752

U vindt ons 1 km buiten Groede, richting Oostburg

Campingaz

Brandstoffen

PropaanGewasbeschermingsmiddelen

www.vandenhemelgroede.nl

Van den Hemel

Tankstation

TankenPostkantoorFietsverhuurVVV-kantoor

Carwash

Nieuwstraat 3 - 4503 BD GroedeTel: 0117 -371462

Carwash ook geschikt voor Caravan en Camper!

Oliehandel

Scherpbierseweg 16 - 4503 GS GroedeTel: 0117 - 371752

U vindt ons 1 km buiten Groede, richting Oostburg

Campingaz

Brandstoffen

PropaanGewasbeschermingsmiddelen

www.vandenhemelgroede.nl

Van den Hemel

Tankstation

TankenPostkantoorFietsverhuurVVV-kantoor

Carwash

Nieuwstraat 3 - 4503 BD GroedeTel: 0117 -371462

Carwash ook geschikt voor Caravan en Camper!

Oliehandel

Scherpbierseweg 16 - 4503 GS GroedeTel: 0117 - 371752

U vindt ons 1 km buiten Groede, richting Oostburg

Campingaz

Brandstoffen

PropaanGewasbeschermingsmiddelen

www.vandenhemelgroede.nl

Van den Hemel

Tankstation

TankenPostkantoorFietsverhuurVVV-kantoor

Carwash

Nieuwstraat 3 - 4503 BD GroedeTel: 0117 -371462

Carwash ook geschikt voor Caravan en Camper!

Oliehandel

Scherpbierseweg 16 - 4503 GS GroedeTel: 0117 - 371752

U vindt ons 1 km buiten Groede, richting Oostburg

Campingaz

Brandstoffen

PropaanGewasbeschermingsmiddelen

www.vandenhemelgroede.nl

Van den Hemel

Tankstation

TankenPostkantoorFietsverhuurVVV-kantoor

Carwash

Nieuwstraat 3 - 4503 BD GroedeTel: 0117 -371462

Carwash ook geschikt voor Caravan en Camper!

Oliehandel

Scherpbierseweg 16 - 4503 GS GroedeTel: 0117 - 371752

U vindt ons 1 km buiten Groede, richting Oostburg

Campingaz

Brandstoffen

PropaanGewasbeschermingsmiddelen

www.vandenhemelgroede.nl

Van den Hemel

Tankstation

TankenPostkantoorFietsverhuurVVV-kantoor

Carwash

Nieuwstraat 3 - 4503 BD GroedeTel: 0117 -371462

Carwash ook geschikt voor Caravan en Camper!

Oliehandel

Scherpbierseweg 16 - 4503 GS GroedeTel: 0117 - 371752

U vindt ons 1 km buiten Groede, richting Oostburg

Campingaz

Brandstoffen

PropaanGewasbeschermingsmiddelen

www.vandenhemelgroede.nl

Van den Hemel

Tankstation

TankenPostkantoorFietsverhuurVVV-kantoor

Carwash

Nieuwstraat 3 - 4503 BD GroedeTel: 0117 -371462

Carwash ook geschikt voor Caravan en Camper!

Oliehandel

Scherpbierseweg 16 - 4503 GS GroedeTel: 0117 - 371752

U vindt ons 1 km buiten Groede, richting Oostburg

Campingaz

Brandstoffen

PropaanGewasbeschermingsmiddelen

www.vandenhemelgroede.nl

Van den Hemel

De Twee Duiven hUIsTheaTerresTaUranT

MUseUM

aparte belevenis met uw familie- vrienden- of bedrijfsgroep

slijkstraat 7 | 4503 BC Groede | reserveren: 0117 – 37154506 – 50617910 | www.adrieoosterling.nl | [email protected]

Kleinkunstenaar adrie Oosterling

Che

f ant

onio

Page 21: Zeeland Bruist september 2012

belust

vandaag ben ik belust. belust? Ja, belust. de zeeuws vlaamse uitdrukking voor een niets ontziende, niet te negeren, aan verslaving grenzende drang naar snoep.

Vandaag is het drop. overal ruik, proef en zie ik drop. Ik probeer me er tegen te verzetten, maar er is geen houden meer aan. Begin zelfs in dropsmaken te denken. Zojuist kwam die aardige getinte collega voorbij. Wat een leuk salmiakje. Het hoofd van de chagrijnige receptioniste neemt de vorm aan van een vierkante kruisdrop. Mijn portemonnee lijkt gevuld met bruine munt drop. De hoogste tijd om even de benen te strekken. Die leiden mij zonder omwegen naar de winkel van meneer Jamin. Niets weerhoudt mij ervan ongegeneerd een grote puntzak vol te scheppen met zoute, zoete, zachte, salmiak, grote en kleine drop. Voor mij aan de kassa staat een dame met een winkelmand vol chocolade in diverse smaken. Melk, wit, puur, hazelnoten en studentenhaver. ook belust, maar dan op chocolade. Ik reken af en prop de gevulde puntzak in mijn handtas. Ben in staat deze met hand en tand te verdedigen. eenmaal terug op kantoor, verschuil ik me achter mijn bureau, de handtas met geopende snoepzak binnen handbereik. sluit mijn ogen, stel mijn smaakpapillen op scherp en geniet van het moment dat ik de grote zwarte dropschuit mijn mond binnen laat glijden. Ah...

Mijn lust voor even geBlust.

elsJe schriJftcolumn

Page 22: Zeeland Bruist september 2012

WILLeM ALexANDeRLAAN 43 | 4532 DB TeRNeUZeN | TeL. 0115 68 33 44 | [email protected] | WWW.DITIsReCHT.NL

BRUIsT,

een prachtig

en juist in

deze tijd

moedig

initiatief,

voor en door

Zeeuwen.

Page 23: Zeeland Bruist september 2012

CeRessTRAAT 13 | 4811 CA BReDA | TeL. 076 76 76 331

En ja, ook het recht bruist en daar ligt onze passie. dat leest u in onze redactionele bijdragen aan bruist. En met de naamswijziging van lensen advocaten naar ditisrEchtadvocaten, is nog duidelijker op welke gebieden van het recht wij voor u onze expertise bij uitstek inzetten: arbeid - onderneming - familie - letsel

U vindt op onze website een scala van onderwerpen waarover u snel en praktisch advies krijgt of, als dat nodig mocht zijn, waarover wij voor u een procedure voeren. Met vanzelfsprekende duidelijkheid vooraf over tarieven en financiele afspraken op maat.

Anticiperend op de per 1 januari 2013 nieuw te vormen rechtbank Zeeland-West Brabant, is vanaf 1 mei 2012 onze spreekuurlocatie te Breda geopend.

DITIsReCHTadvocaten wil het recht voor u toegankelijk maken en houden. Vandaar onze

gratis inloopspreekuren voor bijvoorbeeld familiezaken (o.a. echtscheiding, alimentatie, omgang) en het gratis inloop-ondernemersgesprek. U weet meteen waar u aan toe bent!

De incasso van geldvorderingen, voor ondernemers en particulieren, verzorgen wij tezamen met Incasseernu.nl. DITIsReCHT werkt strategisch samen met LetselVerhalen, dat voor particulieren een eerlijke schadevergoeding verzorgt en voor werkgevers de loonschade verhaalt op de aansprakelijke partij.

Page 24: Zeeland Bruist september 2012

Iedereen van ons heeft wel eens een mus, merel of koolmees in zijn tuin gezien, zeker in de koude wintermaanden wanneer we massaal onze vetbollen en pindanetjes in onze tuin ophangen.

vog

Els

in

bEE

ld

grasmus

grasPiEPEr

bEflijstEr

baardman

stEltkluut

EngElsE kwikstaart

kla

PEk

stEr

fotografie Marc van Bunderen

Page 25: Zeeland Bruist september 2012

maar er is zoveel meer te zien. we hebben het allemaal druk, maar met een klein beetje geduld en een steeds beter geoefend oog (voor vogels) zie je zoveel meer. ook in ons mooie Zeeuws vlaanderen. Elke dag is er wel iets nieuws te ontdekken, getuige de foto’s op deze pagina’s gemaakt door een bevlogen vogelfotograaf die weer is aangestoken door een bevlogen vogelkenner (luc bekaert) tijdens een reis naar Zuid afrika.het behoud van onze natuur staat voorop bij de vele natuurbeschermingsverenigingen die in ons land actief zijn. Eén daarvan is de steltkluut en staat voor het behoud en de ontwikkeling van natuur en landschap, in het bijzonder in oost Zeeuws vlaanderen.

wilt u eens nader kennis maken met de fascinerende natuur in uw onmiddellijke omgeving? dit kan tijdens de door de steltkluut georganiseerde excursies, waarbij deskundigen en ervaren gidsen tekst en uitleg geven. benieuwd wat er dagelijks wordt gezien in ons mooie Zeeuws vlaanderen, kijk eens op www.steltkluut.waarneming.nl. wie weet zien we u binnenkort eens in de natuur met uw verrekijker en fototoestel in de aanslag!voor meer informatie www.steltkluut.nl

lEPElaar

PuttEr

blauwborst

PaaPjE

knEu

taPuit

Page 26: Zeeland Bruist september 2012

boErdErijwinkEl

‘de Oude Haven’In de boerderijwinkel van ‘de Oude Haven’ worden biologische producten verkocht. Heerlijk vers van het land en onbespoten en daardoor gezond, puur natuur en overheerlijk! Elke week is er een afwisselend aanbod van seizoengroente. Behalve de eerlijke producten als rode kool, tomaten, pompoenen, knolselderij, uien, rode bieten, wortelen, mandarijnen en appels kunt u ook terecht voor onder andere sap, jam, honing, geitenkaas, mosterd en kruidenproducten. Wilt u er zeker van zijn dat u de biologische groenten en fruit in huis haalt die u het liefst eet? Dan is het mogelijk om vooraf een bestelling te doen. Wij zorgen dat het klaar staat. Onze winkel is elke vrijdag van 9.00 tot 19.00 geopend. Naast de boerderijwinkel vindt u op ‘de Oude Haven’ een boerderijcamping met vijftien toerplaatsen, drie blokhutten en 22 vaste staanplaatsen en wordt er een biologisch akkerbouwbedrijf van ca. veertig hectare gerund.

‘De Oude Haven’Oude Havendijk 2 • 4585 PW Hengstdijk • T: 0114-681819mverbrugge@zeelandnet.nlwww.boerderijcampingoudehaven.nl

Page 27: Zeeland Bruist september 2012

Steenstraat 17 4561 AR Hulst 0114-315486

www.bacilingerie.nl

[email protected]

AffordableLuxury

Openingstijden: ma t/m vrij 10.00u tot 18.00u

zat 10.00u tot 17.00uzo 13.00u tot 18.00u

Page 28: Zeeland Bruist september 2012

Weemaes Woonelektronicais al jarEn dE vakhandEl in consumEntEnElEktronica.

Wij leveren audio- en videoapparatuur, vaatwassers, was-en droogapparatuur, koel- en vriesapparatuur, inbouwapparatuur, huishoudelijke produkten en persoonlijke verzorging. Een greep uit onze merken: Miele, Siemens, Liebherr, Zanussi, Sony, Samsung, Panasonic, Philips, LG. Door onze jarenlange ervaring en kennis kunnen wij u advies op maat bieden. Tevens beschikken wij over een eigen witgoed service monteur. Alle aangekochte apparatuur wordt bij u thuis gebruiksklaar afgeleverd, in de meeste gevallen gratis.

Weemaes WoonelektronicaHoofdstraat 7 • 4564 AM St. Jansteen • www.weemaeswoonelektronica.nl

Page 29: Zeeland Bruist september 2012

Van Belleghem InterieursvakmanschaP En maatwErk als handElsmErk.

Van Belleghem Interieurs heeft in de loop der jaren door het leveren van vakmanschap, duurzaamheid en een grote dosis klantvriendelijkheid een grote naam opgebouwd bij zowel particuliere als zakelijke klanten.Van Belleghem Interieurs biedt u legio mogelijkheden zoals totaalinrichting van woningen, appartementen, kantoren, winkels en hotels en heeft een werkgebied in zowel Nederland als België.Van vloeren tot plafonds, wandkasten en dressings, schouwombouwen, badkamermeubelen, binnendeuren, keukens. Alles op maat gemaakt en met zorg geplaatst. ‘Elke vraag is een uitdaging om die te realiseren’ luidt het motto. En daar slaagt men al meer dan veertig jaar uitstekend in! Maak eens een afspraak of bezoek ons eens op onze site.

Van Belleghem interieursWilhelminastraat 66 • 4564 AG Sint Jansteen • +31(0)114 [email protected]. Belleghem.nl

Page 30: Zeeland Bruist september 2012

INSTITUUT VOOR HUIDVERBETERING EN PERMANENTE MAKE-UP

Ontdek wat permanente

make-up voor u kan betekenen

en laat u informeren tijdens

een gratis intake-gesprek.

(Max. 30 min.)

SCHOONHEIDSINSTITUUT POUR ELLE

Steensedijk 39, 4561 GK Hulst, 0114-320313, www.pourelle.eu

www.123website.nl/fotografiemarc06-53215685fo

tog

rafi

e m

arc

Page 31: Zeeland Bruist september 2012

ABC NEPANELEN.NL

1410 6 € 2100,- € 2155,- € 2700,- € 2740,-1880 8 € 2700,- € 2800,- € 3490,- € 3540,-2820 12 € 3800,- € 3900,- € 4950,- € 5050,-3760 16 € 4900,- € 5050,- € 6400,- € 6550,-

Door de stijgende energiekosten wordt het erg interressant om zonnepanelen aan te schaffen. Wij hebben daarom voor u 4 pakketten doe het zelf en 4 pakketten met installatie

geselecteerd. Afwijkende pakketten zijn altijd mogelijk. Deze prijzen zijn inclusief BTW. Prijzen gelden tot eind 2012.

Spaar het milieu en veel geld! Ontdek het voordeel van zonnepanelen.

* Exclusief bezorgkosten

Aantal Doe Het Zelf Doe Het Zelf Incl. montage Incl. montageWp panelen schuin dak* plat dak* schuin dak plat dak

De missie van ABC Zonnepanelen.nl is het be-taalbaar maken van duurzaamheid. Iedereen wil immers wel iets bijdragen aan een beter milieu. Het mag alleen niet meer kosten. ABC Zonnepa-nelen.nl biedt daarom gerichte oplossingen aan, die goed zijn voor het milieu en geld besparen voor bedrijven en particulieren. Wij zijn erg trots dat we in opdracht van het Zoneffect al meer dan 500 projecten hebben gerealiseerd.De prijzen van zonnepanelen zijn dit jaar sterk gedaald, waardoor terugverdientijden van 6 a 8 jaar mogelijk zijn geworden. Tot eind van 2012 kunt u nog gebruik maken van de subsidieregeling. Voor meer informatie gaat u naar www.agentschapnl.nl.

Plaatsing is eenvoudig en kan op bijna ieder dak. Ook bestaat de mogelijkheid om voor een vrije opstelling te kiezen. Niet iedere situatie is hetzelfde, daarom geven wij u graag een gratis advies.

Kijk ook eens op www.abczonnepanelen.nl

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan. T.: 06 41249832 Mail: [email protected] - Mr. F.J. Haarmanweg 50a - 4538 AS Terneuzen

Page 32: Zeeland Bruist september 2012

EstÉ

E s

tro

ok

Er

Het was een mooi jaar voor Estée Strooker (21). Je zou niet zeggen dat deze jongedame met haar sprankelende pretogen nu al een half jaar meer dan 60 uur per week werkt in haar eigen restaurant. Voor Estée, winnares van het eerste seizoen van tv-programma Masterchef is koken dan ook meer een passie dan werk.

Page 33: Zeeland Bruist september 2012

We ontmoeten estée in haar restaurant ’t Amusement in Arnhem. een modern, maar vrouwelijk ingerichte zaak met grote gekleurde lampenkappen aan het plafond, stilletohakken die tegen de muur omhoog lijken te wandelen en gekleurde baretten als schilderijen aan de muur. “Dit is echt mijn plek.

Hier ben ik het meeste. Toch al snel tegen de 70 uur per week. Ik zou best wat minder uren kunnen draaien, maar het is niet alleen werk. Ik ben met mijn passie bezig en vind het lekker om hier te zijn.” Niet niks om als jonge vrouw de keuze te maken om een eigen restaurant te beginnen. “Mijn leven

is drastisch veranderd. Ik ben nu alleen nog hier mee bezig. Gisteren heb ik drie kookworkshops gegeven en moest ik om 7.30 beginnen, ’s avonds is het restaurant gewoon open en ga ik door tot 24.00 uur. Ik heb nooit voor iemand willen werken als kok, omdat ik mijn eigen creativiteit kwijt wil.

Culinaire sProng in het diepe

33

Page 34: Zeeland Bruist september 2012

Restaurantje spelenestée kon haar eigen restaurant beginnen dankzij de prijs die ze won met Masterchef, maar vooral met steun van haar oom Piet. Hij was het die haar met haar moeder al op jonge leeftijd enthousiast maakte voor koken. “Ik kreeg

kinderkookboekjes van mijn moeder. Dan moest je bijvoorbeeld uit een broodje een rondje steken en daar een eitje in bakken. echt van die kindergerechtjes, maar het zag er zo leuk uit. Ik maakte gebak en ik kon zelf verse tomatensoep maken. Ik herinner Ik hou ervan

om het mensen naar de zin te maken. “”

34

Page 35: Zeeland Bruist september 2012

me ook dat ik eens op tv zag dat er een middeleeuws recept werd klaar gemaakt en dat heb ik toen voor mijn opa en oma precies zo nagemaakt. Ging ik als 8 jarig meisje kalfsoesters halen bij de slager.” Toen estée 10 jaar was opende haar oom een restaurant, Bistro Piaf. Regelmatig helpt ze haar oom met het doen van inkopen bij de sligro en als ze een jaar of 16 is mag ze de bediening en de keuken in. estée: “Lekker restaurantje spelen.” Maar het is meer dan dat. Ze blijkt een natuurtalent. “Ik hou ervan om het mensen naar de zin te maken, ze te laten genieten en dat het dan lukt om voor 80 tot 100 man in een minuscuul keukentje een driegangenmenu te maken.” Bistro Piaf is ook de plek waar ze haar vriend Jouke leert kennen. Hij werkt er als kok. “Ik was 16 en ik vond Jouke zo leuk. Hij vond het niet kunnen omdat hij 10 jaar ouder is. Mijn ouders hadden daar niet eens problemen mee, want ze kenden hem al goed. Ik bleef dus volhouden. Ik bleef vaak lang hangen, zodat ik hem kon zien. Dan stond ik elke avond bij de keukendeur.” Lacht: “ Ik realiseer me nu pas hoe irritant ik geweest moest zijn.” Na een jaar lang om elkaar heen draaien krijgen de twee dan toch echt verkering.

KookambitiesHaar kooktalent verfijnt ze in Parijs: “Ik heb een verkorte koksopleiding gedaan van 5 maanden en 3 maanden stage gelopen. Ik had een eigen studio in Monmartre. Als ik er nu aan terugdenk zou ik zo terugwillen.” Maar voor de komende tijd is ze helemaal tevreden met haar leven als jonge restaurant eigenaar. “Ik vind het helemaal geweldig, het is echt mijn ding. Voorlopig zal ik hier zeker niet mee stoppen.” Toch heeft ze nog meer ambities. “Ik zou graag tv-kok

willen worden. Met Masterchef heb ik al aan het wereldje kunnen proeven. Ik vertel gewoon aan zoveel mogelijk mensen dat dat is wat ik wil en wie weet.”

Ik zou graag tv-kok willen worden.“”

35

Page 36: Zeeland Bruist september 2012

So I like you!

So-MC | Social Media Company | www.So-MC.nl | [email protected] | @Social_Media_C