Zb 143 web

of 36 /36
Zaanbusiness hét businessmagazine van de Zaanstreek | www.zaanbusiness.nl jaargang 19, editie 143 - 2015 Machteld Bos (Carebo) winnaar Beste Zaanse Zakenvrouw 2015 Winnaars werden bekend gemaakt in uitverkocht Zaantheater Ed Cars Center starter van het jaar 2014 Winnaar 'Starter van het jaar 2014' van Rabobank Zaanstreek officiële media- partner van: Zaanbu hét businessmagazine van de Zaa Wat straalt uw bedrijf uit naar bezoekers? Inmeba uit Zaandam bestaat 10 jaar

Embed Size (px)

description

Magazine voor de Zaanse ondernemers

Transcript of Zb 143 web

 • Zaanbusinessht businessmagazine van de Zaanstreek | www.zaanbusiness.nl

  officile media- partner van:

  jaargang 19, editie 143 - 2015

  Machteld Bos (Carebo) winnaar Beste Zaanse Zakenvrouw 2015

  Winnaars werden bekend gemaakt in uitverkocht Zaantheater

  Ed Cars Center starter van het jaar 2014 Winnaar 'Starter van het jaar 2014' van Rabobank Zaanstreek

  officile media- partner van:

  Zaanbusinessht businessmagazine van de Zaanstreek | www.zaanbusiness.nl

  Wat straalt uw bedrijf uit naar bezoekers?Inmeba uit Zaandam bestaat 10 jaar

 • Samen sterker

  Download nu de Rabo Bankieren App op uw mobiel of tablet.

  Waar u ook bent, met de Rabo Bankieren App regelt u uw bankzaken met hetgrootste gemak. Met de app kunt u bijvoorbeeld uw saldo checken, in veel gevallenzonder Random Reader een betaling doen en zelfs uw pas blokkeren.

  Met onze online diensten kunt u meer dan u denkt.

  om 't directop orde tehebben.

  Bankzakenregelen met

  de app

 • april 2015 pagina 3Zaanbusiness, ht businessmagazine van de Zaanstreek

  Tenenkrommend las en zag ik de berichtgeving over bonnetjes, fraude en bonussen de afgelopen

  weken. Onkostenvergoedingen worden niet of verkeerd opgegeven, bonnetjes zijn zoek, met

  hypotheken kun je blijkbaar frauderen, schikken en vervolgens gewoon weer je zetel innemen en

  zodra je ook maar een halve minuut van de staatssteun af bent, vinden de bankbestuurders het al

  weer opportuun om de salarissen te verhogen. En dan ook nog doodleuk zeggen, dat de arbeids-

  voorwaarden wel versoberd zijn.

  Bord voor de kop

  voorwoord

  Wat is het toch met die mensen? Wat gaat er in de hoofden om, zodra je op het plu-che zit, een publiek figuur bent of in een of andere Raad van Bestuur terecht komt? Denk je dan werkelijk dat alles geoorloofd is? Dat je met dit soort zaken weg kunt komen? Hoe dik is dat bord voor de kop? En nog relevanter, wanneer gaat het stuk en wordt er eens geleerd van de fouten uit het verleden.

  Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst is de bood-schap die we telkens horen bij de diverse beleggingproducten. Maar gemaakte fouten uit het verleden bieden heel duidelijk ook geen garantie op een leermoment voor de toekomst.

  In deze maanden komen veel jaarcijfers naar buiten en zijn de salarissen van top-bestuurders openbaar. De topman van Shell, Ben van Beurden, ontving vorig jaar eenmalig 18,6 miljoen euro als bijdrage aan zijn pensioen. Voor zover bekend de duurste pensioenreparatie van een Nederlands bedrijf ooit. Dit overigens naast het vaste salaris van de topman

  (1,4 miljoen euro) en een variabele belo-ning (4,2 miljoen euro). Een slordige 24 miljoen euro per jaar! Dat is 2 miljoen per maand, meer dan 90.000 euro per werkdag, als we uitgaan van zo'n 22 werkdagen. Dat is toch buiten alle proporties? Wat voor signaal geef je af als er tegelijkertijd in de afgelopen jaren meer dan 6000 mensen wereldwijd zijn ontslagen bij dit concern?

  Er is meer scheef. Onlangs was in het nieuws dat de NS, notabene een staats-bedrijf, de treinen aanschaft via een slimme belastingconstructie die gaat via Ierland. Daarmee loopt de Nederlandse staatskas in bijvoorbeeld 2012 meer dan 21 miljoen aan belastingen mis. Dit soort 'postbusconstructies' wil de EU aan ban-den gaan leggen, maar onze eigen over-heid doet er vrolijk aan mee. Het gaat nu veranderen gelukkig, maar in de basis is dit ook weer een typisch geval van 'bord voor je kop' en denken dat je alles kunt maken.

  Als we nou toch iets moeten hebben geleerd van dit alles, dan is het

  toch wel dat blijkbaar al het normbesef verdwijnt als je denkt dat je onaantast-baar bent of in hooggeplaatste functies werkzaam bent. Laten we als 'gewoon volk' alsjeblieft scherp blijven en vragen blijven stellen... het bord moet stuk!

  Marco Bleeker

 • pagina 4 april 2015 www.zaanbusiness.nl

  Welke subsidies zijn er in de Zaanstreek voor duurzame investeringen zoals zonnepanelen of een elektrische auto? Welke lokale ondernemingen kunnen u helpen om in uw huis of bedrijf energie te besparen of zelfs energie op te wekken? Sinds kort kunnen Zaankanters inwoners n bedrijven de antwoorden vinden op het groene platform Duurzaan.nl.

  /// verder in deze editiepagina 17 15 april Algemene Ledenvergadering Zaandelta

  pagina 23 Crowdfunding

  pagina 30 ICT Zaanstreek in een nieuw jasje

  pagina 32 Nieuwe app KvK laat ondernemers veranderingen in buurt zien

  nr 143 - april 2015

  www.facebook.com/zaanbusiness www.linkedin.com/in/zaanbusiness www.twitter.com/zaanbusiness

  Volg ons ook op:

  Met Duurzaan.nl op weg naar duurzame Zaanstreek

  Nieuw platform geeft informatie over alle lokale groene initiatieven

 • april 2015 pagina 5Zaanbusiness, ht businessmagazine van de Zaanstreek

  inhoud colofon

  UitgeverIN DE VINGERS MEDIA B.V.

  Dorpsstraat 1068a

  1566 JM Assendelft

  Tel 075-6428114

  www.indevingers.nl

  VormgevingIN DE VINGERS RECLAME B.V.

  Dorpsstraat 1068a

  1566 JM Assendelft

  Tel 075-6428114

  www.indevingers.nl

  RedactieIN DE VINGERS MEDIA B.V.

  Heeft u ook iets te melden?

  Mail naar [email protected]

  Verspreiding 10 x per jaar.

  Fotografie Mike Bink en/of aangeleverd

  Advertenties Michel Tiepel ([email protected])

  Tel 075-6428114

  ColumnsDe columns in Zaanbusiness zijn geschreven vanuit het perspectief van de columnist en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

  Zaanbusiness wordt gratis in controlled circulation verzonden naar bedrijven in de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.

  ISSN 2214 - 8779 Het auteursrecht van deze uitgave wordt door de uitgever nadrukkelijk voorbehouden. Het is verboden om zonder schriftelijke toestemming onderwerpen te kopiren en/of te publiceren. De uitgever kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele schade als gevolg van publicaties in deze uitgave. Druk- en zetfouten voor behouden.

  maart 2015 pagina 5

  Als ondernemer wil je graag een goed, snel en transparant advies. Dus toen het Wormerveerse Floris Infra bij buurman ProMobility informeerde over de leasemogelijkheden van

  tien bedrijfsautos, was de deal snel rond. Zo rijden we sinds kort in tien fraaie Ford Transit Customs die door de eveneens Zaanse Dekkerauto-groep prima zijn afgeleverd, aldus een tevreden Gerben Floris.

  Donderdagavond 19 maart was de voorzitter van de groot-ste organisatie van ZZP-ers in Nederland op bezoek bij Roda In Westzaan. Op verzoek van de Roda Sponsorcommissie

  introduceerde hij de vanaf 15 januari dit jaar gelanceerde pensioenrege-ling voor zelfstandigen.

  ZZP-er (niet langer) Zelfstandige Zonder Pensioen!

  Zaans bedrijf, Zaanse bedrijfsautos, Zaanse lease

 • pagina 6 april 2015 www.zaanbusiness.nl

  Dit lokale initiatief is 5 maart j.l. officieel gelanceerd door de Zaanse wethouder Dick Emmer van Duurzaamheid. Het onaf-hankelijke platform gaat alle lokale duur-zame initiatieven van inwoners en onder-nemingen verbinden. Informeren, samen-brengen, uitwisselen: duurzaamheid moet hot worden voor Zaanse inwoners en ondernemers. Niet omdat je iets moet, maar omdat je iets wil. Op die manier zal de Zaanstreek sneller duurzamer worden, stelt Duurzaan.

  Toename mogelijkhedenInitiatiefnemers van Duurzaan zijn de ondernemers Onno Lassooy (LassooyDesign, UITdeZaanstreek) en Frank Kessel (Xpring, Soupalicious, TomToy), twee Zaanse ondernemers die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel hebben staan. Ze zijn Duurzaan gestart omdat ze veel prachtige lokale duurzame

  initiatieven en producten zagen die niet de aandacht kregen die ze verdienden. Duurzaan.nl is een initiatief dat ervoor gaat zorgen dat alle Zaankanters, al is het maar beetje voor beetje, duurzamer kun-nen gaan wonen, winkelen, werken en recreren, legt Lassooy uit. Samen met de gemeente, maatschappelijke organisa-ties en lokale ondernemers gaan we die duurzame samenleving realiseren. Niet alleen omdat het belangrijk is, maar omdat de mogelijkheden toenemen en omdat steeds meer Zaankanters het ook cht willen!

  Klimaatneutraal in 2020De gemeente Zaanstad ondersteunt het initiatief en is blij met de start. De gemeente Zaanstad heeft als ambitie om in 2020 klimaatneutraal te worden, vertelt wethouder Dick Emmer. De focus ligt op energie. De gemeente Zaanstad weet als geen ander dat het met vereende krach-

  ten moet, tussen overheden, bewoners en bedrijven. Ik hoop dat dit platform die krachten weet te bundelen met het delen van kennis, ervaring en inspiratie. De gemeente draagt deze duurzame visie al langer uit. Zo kon u in de laatste Zaanbusiness van 2014 lezen dat de ondernemers van bedrijvenvereniging Noorderveld/Molletjesveer (BVNM) gen-spireerd zijn door dit groene streven. Zij zijn hard bezig om dit najaar een eigen energiebedrijf opgericht te hebben, zodat de ondernemers op hun eigen bedrijven-terrein straks in het eigen energieverbruik kunnen voorzien.

  Veel infoDuurzaan.nl past eveneens in de groene Zaanse visie. Zo fungeert het platform als informatiepunt over alles op het gebied van duurzaamheid. Op www.duurzaan.nl is erg veel interessante info te vinden. Bijvoorbeeld hoe je als entrepreneur

  coverstory

  Welke subsidies zijn er in de Zaanstreek voor duurzame investeringen zoals

  zonnepanelen of een elektrische auto? Welke lokale ondernemingen kunnen u

  helpen om in uw huis of bedrijf energie te besparen of zelfs energie op te

  wekken? Sinds kort kunnen Zaankanters inwoners n bedrijven de

  antwoorden vinden op het groene platform Duurzaan.nl.

  coverstory

  Nieuw platform geeft informatie over alle lokale groene initiatieven

  Met Duurzaan.nl op weg naar duurzame Zaanstreek

 • april 2015 pagina 7Zaanbusiness, ht businessmagazine van de Zaanstreek

  duurzaam kunt ondernemen. Dat kan echt op veel meer manieren dan alleen energie besparen of deze zelf op te wek-ken. Ook op het gebied van kantoorarti-kelen en de kantoorinrichting is op milieu-gebied veel te winnen. En wat te denken van een goede kantoorplant? Die zorgt, vanwege de filtering van schadelijke stof-fen en de regulering van de luchtvochtig-heid, voor een beter leefmilieu binnen het kantoor. Planten zorgen zelfs ook voor een betere geluidsakoestiek, zo meldt Duurzaan.nl op de gelijknamige website.

  Groen enthousiasmeRobert Linnekamp is voorzitter van de stichting Duurzaan. Hij benadrukt dat Duurzaan.nl een centrale rol speelt in het enthousiasmeren van Zaankanters voor duurzaamheid. Vanuit die positie willen we al die mooie projecten die al bestaan krachtiger communiceren met goede en structurele aandacht. Naast maatschappe-lijke initiatieven als transition towns, de Zaanse Energie Koperatie en het Pennemes, brengen we tevens duurzame ondernemingen ng beter onder de aan-dacht via Duurzaan.Centraal in de communicatie staat de reeds genoemde website. Daarnaast

  wordt om de week een pagina 'Duurzaan Nieuws' geplaatst in het Zaans Stadsblad, wordt er nieuws verspreid via de sociale media en worden Energiecafs en andere evenementen georganiseerd, aldus Linnekamp. Het handige van de pagina Duurzaan Nieuws is dat er aan de onder-kant ruimte is voor duurzaam gerelateer-de advertenties. Wilt u als bedrijf bijvoor-beeld uw duurzame producten profileren, dan bereikt u juist op deze plek uitste-kend uw doelgroep.

  FilmpjesOp Duurzaan.nl zijn tevens handige filmpjes te vinden. Zo laat Dennis Straat, als Klimaatambassadeur voor de Gebouwde Omgeving, de Zaanstreek zien hoe je aan een duurzame omgeving kunt werken. En wilt u weten wat er 16 maart j.l. tijdens het derde Zaanse Energiecaf is besproken? Of waarom de Amerikanen genteresseerd zijn in SolaRoad, het weg-dek in Krommenie dat werkt als een zon-nepaneel? U kunt het allemaal vinden en nalezen op Duurzaan.nl.

  Oproep aan ondernemersWij roepen ook bedrijven en onderne-mers op om goede, duurzame ideen met

  ons te delen. Stuur graag een mailtje naar [email protected] en wij plaatsen uw idee op de website, vertelt Linnekamp. Op de site staat tevens een hoekje met een kaart waarop alle duurzame Zaanse initiatieven zijn aangegeven. Zo kunnen ondernemers direct zien wat er in hun nabije omgeving speelt en daarop inhaken. Met onderling groen samenwerken, kun je elkaar verster-ken. Alles bij elkaar hopen we met Duurzaan.nl de duurzaamheid in de Zaanstreek aan te jagen.

  Links wethouder Emmer (Duurzaamheid van de gemeente Zaanstad) en rechts Duurzaan-voorzitter Robert Linnekamp

  duurzaan.nl

 • april 2015 pagina 9Zaanbusiness, ht businessmagazine van de Zaanstreek

  In de categorie Beste Zaanse Zakenvrouw met personeel streden Neelu Boparai van Boparai Architekten, Colette en Petra Hesse van modezaak ANS en Machteld Bos van de textieldrukkerij Carebo om de eer. Machteld Bos won zowel de publieks- als de juryprijs. Zij is de gedreven direc-teur en het gezicht van Carebo en wist met allerlei creatieve acties mensen op haar te laten stemmen. Dat bleef niet onopgemerkt want veel relaties bedach-ten eigen acties om haar tot publiekswin-naar te maken.

  De vakjury koos uit de drie ondernemers Machteld Bos omdat zij een organisatie leidt die uitermate efficint is ingericht op het leveren, bedrukken en borduren van textiel en relatiegeschenken. Onder haar leiding werken elf mensen met de nieuw-ste technieken aan opdrachten. Carebo staat er om bekend dat ze goed meeden-ken met de klant, ook zeer moeilijke opdrachten kunnen ze honoreren. Door de nieuwste ontwikkelingen en technie-

  ken toe te passen lopen ze voor in de branche. De laatste trend is het personali-seren van drukwerk: dit levert zeer grote bestellingen op. Ook kleine bestellingen worden met zichtbaar plezier uitgevoerd. Machteld Bos laat zien dat samenwerken loont. Door haar enthousiaste en gedre-ven uitstraling weet ze klanten en relaties, haar personeel, maar ook bedrijvenvereni-gingen en andere samenwerkingsverban-den te verbinden.De jury bestond uit Miranda Langedijk, directeur Langedijk Consult Coaching, Dennis Kooren, directeur bedrijven Rabobank Zaanstreek, Armando Palermo, accountant en MKB krediet coach en Inge Zaagsma, directeur NewCakes BV kozen Machteld Bos. Hun motivatie voor Machteld Bos: Carebo is een bedrijf dat trots is op de Zaanstreek en waar de Zaanstreek trots op mag zijn. Machteld toont daarin visie en doorzettingsvermo-gen en een uiterst positieve hands-on instelling gericht op samenwerking in brede zin die maakt dat haar bedrijf niet alleen ongeschonden door de crisis is gekomen, maar steeds verder groeit.

  Het Vrouwennetwerk Zaanstad Plus heeft relatief veel kleine zelfstandigen onder haar leden. Daarom is er ook een catego-rie Beste Zaanse Zakenvrouw zonder per-soneel. Voor beide categorien gold dat de zakenvrouwen geen lid hoefde te zijn van het netwerk en iedereen geschikte vrouwen kon aandragen. De jury koos uit de inzendingen en na een bedrijfsbezoek drie vrouwen die in aanmerking kwamen voor de titel. De jury bestond uit Dick van der Meulen, Directeur P&O 2 (voorzitter), Fabian Nagtzaam, Regio Directeur MKB Noord Holland, Jos Korteschiel, Directeur Steigerstad en Isabella de Jong, Directeur Kunstcentrum Zaanstad.

  Foto: Edith van Leeuwen

  In een uitverkocht Zaantheater maakte burgemeester Geke Faber op 25 maart bekend wie de felbegeerde titel Beste Zaanse Zakenvrouw 2015 mag dragen. De verkiezingen werden voor de zesde keer georganiseerd door het Vrouwennetwerk Zaanstad Plus. Op het podium stonden ondernemende zaken-vrouwen met zeer uiteenlopende bedrij-ven. De jury benoemde dat er alleen maar winnaars op het podium stonden, maar dat er toch een keuze moest wor-den gemaakt. Door de verhalen van pre-sentator Barbara Visser (Tweede Kamerlid), en Inge Zaagsma van NewCakes BV en Ursula Schouten van Imsus BV, de zakenvrouwen die in 2012 de titel hadden gewonnen, kwam de stemming er goed in.

  Beste Zaanse Zakenvrouw 2015

  Annet Gnodde van Fietsverhuur Zaanstreek, edelsmid Sarah Kobak en psy-choloog en coach Daniella Balabanova hielden een pitch over hun passie en ondernemingszin. Daniellla Balabanova won zowel de vak- als de publieksprijs. Klanten stemden massaal op haar, want zij hadden ervaren welk verschil een training of coachingsgesprekken met haar kunnen maken. Er zijn veel dienstverleners die zich op papier vergelijkbaar presenteren, maar Daniella onderscheidt zich doordat zij een aantoonbare ontwikkeling kan laten zien bij haar klanten. Teams, indivi-duele functionarissen en organisaties helpt ze concreet bij in hun ontwikkeling om beter te worden. Ook in veranderings-processen kan zij een verschil maken. Haar bedrijf heeft een omzetstijging van gemiddeld 30 procent per jaar. De jury: Daniella Balanova maakt dromen waar door haar professionaliteit, oprechte aan-dacht voor haar klanten en zakelijkheid. Maatschappelijk is Daniella ook ambitieus. Als voorzitter voor de Raad van Bestuur van de Bulgaarse school in Leiden heeft zij er mede voor gezorgd dat het aantal leerlingen bijna is verdubbeld en de school nu een professioneel en erkend opleidingsinstituut is. Met als doel de Bulgaarse taal en cultuur in leven te houden.

  Meer informatie over de uitslag en de verkiezingen staat op www.vnzp.nl. Daar staan ook links naar de filmpjes van Steven Geldof die op het podium zijn vertoond.

 • column

  GeestverruimendNa een avondje met goede wijn en steeds betere gesprekken wil ik nog wel eens in een filosofische bui raken. Met een afzakker in de ene hand en een oppepper in de andere, nee, dan heb ik het niet over de bij mijn ambt passende port met 3 jaar oude triple gerijpte brokkelkaas maar gewoon over een koud biertje en een zak chips, word ik vanzelf melancholisch over datgene wat ons allemaal overkomt, de dood.

  Dat we de man met de zeis vroeg of laat tegenkomen is een feit, daar houd ik mij in de praktijk dagelijks mee bezig. Maar als ik in zo'n stemming verkeer, dan geeft juist de onafwendbaarheid van de dood een zeker vertrouwen. Wat er na de laatste adem ook gebeurt, je merkt er niets meer van, complete shut down, de luiken zijn dicht. Al heb je de nabestaanden in de grootste ontreddering achtergelaten, de eeuwige slaap kent geen angstdromen of schuldgevoelens. Die realisatie is echter slecht voor de broodwinning dus neem ik nog maar een biertje en een handje paprikachips.Dat werkt altijd, doorpeinzend over de dood, en dus het leven, kom ik altijd weer bij de vraag terecht hoe het zou zijn als je ergens tussen wal en schip belandt. Niet dood maar ook niet levend, althans niet als jezelf. De man met de botte zeis, zeg maar. Wilsonbekwaam. Mooi woord voor comateus, seniel, gek of van het pad af.

  Als dit onderwerp tijdens een borrelgesprek aan de orde komt, is er altijd wel iemand die iets roept over dat de stekker er maar uitgetrokken moet worden want kasplantjes, daar zit niemand op te wachten. Maar dat gaat niet zomaar. Als het lijf besluit om door te gaan terwijl de geest al geleegd is, of andersom, kan een dokter weinig uithalen zonder een tuchtzaak aan de broek te krijgen. Je nabestaanden zijn gedoemd om je op te zoeken en tegen je omhulsel aan te praten, wenen en treuren tot je ofwel miraculeus ontwaakt danwel reutelend ten onder gaat. Of diezelfde nabestaanden in dat soms lange proces beslissingen kunnen nemen over je verzorging of zaak en mogen beschikken over je bankrekening is niet vanzelf- sprekend maar dat is aan de kantonrechter. Die is bevoegd om een curator, bewindvoerder of mentor aan te stellen, waardoor de regie in vreemde handen terecht kan komen. Uiteraard met de beste bedoelingen maar als je in staat was om een keuze te maken, was dit 'm niet geworden.

  Om zo'n situatie te vermijden, is het levenstestament een goed instrument. Een dokument, net als een gewoon testament, met het verschil dat je wilsbeschikking opgetekend wordt voor het geval je wilsonbekwaam raakt. Je wijst zelf iemand aan, die je vertrouwt met geld en goed, gezin en gezondheid en neemt dit op in een akte terwijl de notaris constateert dat je bij je volle verstand bent. Zo'n levenstestament brengt rust. Geen zorgen over hoe-het-dan-verder-moet en stel-nou-dat's meer. Gewoon rust dat het goed geregeld is, na je dood en na je bijna-dood. Proost!

  Kurk & Jacobs Notarissen | Mr. R. Jacobs

  Vergaderen in het Zaantheater is nu nog leuker! De vergaderzalen zijn vernieuwd: nieuwe vloerbedek-king, lamellen n nieuwe meubels. Samen met het prachtige uitzicht op de Zaan en de Wilheminasluis zorgt dit ervoor dat het Zaantheater een frisse en inspirerende omgeving is om te vergaderen, wat leidt tot mooie resultaten en nieuwe ideen!

  De Rabobankzaal (tot 80 personen) en de Juniorkamer (tot 20 personen) beschikken uiteraard over goede vergaderfaciliteiten: moderne presentatietechnieken, koffie- en theefaciliteiten, gratis WiFi en voldoende daglicht. Wij bieden verschillende vergaderarran-gementen aan. U kunt deze arrangementen aanvullen met een inspi-rerende vergaderbreak, een kijkje achter de schermen, een borrel of diner of uiteraard met een theatervoorstelling. Wij denken graag met u mee om een arrangement op maat voor u samen te stellen dat past bij uw bijeenkomst. Kom het zelf ervaren bij het Zaantheater! Dit kan nu extra voordeling via ons Last Minute Vergaderarrangement. De korting kan oplopen tot wel 60% van de zaalhuur.

  Boeking vanaf 2 weken voor de vergaderdatum: 20% korting op de zaalhuur Boeking vanaf 1 week voor de vergaderdatum: 40% korting op de zaalhuur Boeking in de week van de vergadering: 60% korting op de zaalhuur

  Korting alleen geldig in combinatie met een vergaderarrangement vanaf 10 personen.

  U kunt bij het Zaantheater ook terecht voor vele andere evenemen-ten zoals congressen, feesten, recepties, productpresentaties en diners. Bekijk hiervoor onze online brochure. Voor reserveringen, vragen of een rondleiding kunt u altijd bij ons terecht via onder-staande gegevens.

  T: [email protected]: [email protected]

  advertorial

 • InformatIe van de gemeente Zaanstad voor ondernemers over socIaal-maatschappelIjke en economIsche ontwIkkelIngenOndernemen in Zaanstad

  Eerlijke koffie en nieuwe kansen op 40 vierkante meter

  Gemeente Zaanstad www.zaanstad.nl T 14075

  Hij kocht het en na een grondige metamorfose is hier sinds april vorig jaar een uniek koffiezaakje gevestigd n een fietsenzaak, waar tweewielers snel en vakkundig worden gerepareerd. Door dit initi-atief hebben al vijf mensen die een uitkering hadden een betaalde baan gevonden.

  Luisterend oorPaulides startte het initiatief samen met Jemuel Lampe en Jan Bouw, die inmiddels als zelfstandig ondernemer beide zaakjes runnen. De Koffiefabrique is nu een jaar open en het loopt boven verwachting, vertelt barista Jemuel. Steeds meer mensen weten ons te vinden. Naast goede koffie, die we zelf branden in onze microbranderij, bieden we een luisterend oor voor wie daar behoef-te aan heeft en gewoon wat gezelligheid. De Koffiefabrique ademt dan ook de sfeer van een huiskamer, maar met de allure van een hip, vintage zaakje. Ook fietsenzaak Jan de Fietsen Man, die aan de achterkant van De Koffiefabrique zit, doet goede zaken. Bijna alle voorkomende reparaties voeren we hier uit, vertelt fietsenman Jan. De meeste nog dezelfde dag.

  Mensen aan het werk helpenEen van de belangrijkste drijfveren achter De Koffiefabrique en Jan de Fietsen Man is om mensen weer aan het werk te helpen. En dat lukt: niet alleen vonden vijf mensen inmiddels betaald werk,

  de fietsenzaak heeft bovendien een stagiair in dienst die zo de fijne kneepjes van het vak leert. Paulides: Dat is enorm motiverend en inspirerend. Ik wil dan ook graag uitbreiden, zowel met de koffie als de fietsen, zodat we mr mensen aan het werk kunnen helpen.

  Inspiratie Wethouder Dennis Straat (Werk, Inkomen, Economie) bracht in maart een bezoek aan de sociale onderneming, die hij een prachtig initiatief vindt. Ik hoop dat het tot inspiratie zal zijn voor andere ondernemers in de stad.

  Na jarenlang in de financile sector te hebben gewerkt, vond Ruud Paulides het tijd voor een nieuwe richting. Hij liep al langer rond met het plan om maatschappelijk te gaan ondernemen en toen bij station Koog Bloemwijk een klein, voormalig sigarettenkioskje te koop stond, zag hij zijn kans schoon.

  In de Koffiefabrique: v.l.n.r. Ruud Paulides, wethouder Dennis Straat, Jan Bouw en Jemuel Lampe. (foto: Mike Bink)

  Gemeente Zaanstad wil sociaal ondernemerschap op het gebied van werkgelegenheid promoten en initiatieven op dit gebied verbinden. Daarom komen we graag in contact met mensen die al sociaal ondernemen of dit in de toekomst willen doen. Bent u sociaal ondernemer of heeft u plannen in die richting? Neemt u dan contact op met Marcel Verra, relatiemanager bij de gemeente Zaanstad, via telefoonnummer 075 655 23 84 of [email protected]

  Ook sociaal onderneme(r)(n)?

 • InformatIe van de gemeente Zaanstad voor ondernemers over socIaal-maatschappelIjke en economIsche ontwIkkelIngenOndernemen in Zaanstad

  Leren en werken in techniekDiploma goede basis voor de toekomst

  Gemeente Zaanstad www.zaanstad.nl T 14075

  De Zaanstreek heeft een rijke traditie in de houtverwerking en de voedingsmiddelenindustrie, maar bij Holland Jachtbouw maken ze iets totaal anders. Dit bedrijf staat aan de top van de bouw van moderne luxe zeil- en motorjachten. Stefan Walsweer (23) werkt sinds vier jaar bij dit bedrijf en is bijna klaar met zijn opleiding Monteur werktuigkundige installaties niveau 2 Beroeps Bege-leidende Leerweg (BBL): Je hebt een baan en gaat daarnaast enkele dagdelen per week (overdag of s avonds) naar school.'

  Zoeken naar een veelzijdige baanIk deed eerst metaalbewerking en volgde de opleiding constructie-bankwerker en ben toen overgestapt naar werktuigbouw, aldus Stefan. Toen ik een werkplek zocht wilde ik geen productiewerk, maar zocht een veelzijdige baan. Dit is echt heel mooi werk dat we hier doen.' Stefan zorgt voor allerlei soorten leidingwerk op de luxe schepen. Ik leg onder andere grijs-waterleidingen aan, lei dingen voor drinkwater, een blussysteem, leidingen voor air-conditioning of een frame waar een pomp in moet komen. Ik maak eerst een plan hoe en waar die leidingen moeten gaan lopen. Ik vind leuk om dat eerst te bedenken en dan uit te voeren. Als het dan allemaal klopt denk is: dat heb ik dan toch maar even ge-maakt. Het leuke is dat ik bij mijn werk heel erg de vrije hand krijg.

  Goede afstemming tussen opleiding en praktijkWerken voor de jachtbouw is nogal specialistisch werk. De op leiding bij het Regio College richt zich meer op woningbouw. Maar mijn docenten denken heel erg met me mee, ze kennen het bedrijf en weten dat het in mijn werk er anders aan toegaat. Het voordeel voor mij is dat ik bovenop de gewone opleiding veel extra specialistische kennis op doe, aldus Stefan.

  Proefvaart op zeeHet is inspirerend werken voor een bedrijf waar ze zulke topjachten maken. Alles zit erin, aldus Stefan, tot aan een stoomcabine toe.' Een leuke bijkomstigheid is dat het personeel soms even meegaat op een proefvaart op zee. Stefan beslist binnenkort of hij na deze opleiding wil doorleren of voorlopig gewoon aan het werk gaat.

  Zo veel mogelijk Zaanse jongeren, die doorleren of aan het werk zijn met een diploma op zak: dat is in het belang van jongeren, ondernemers, instellingen, onderwijs en de gemeente. Al deze partijen werken samen om dat doel te bereiken. Het Regio College biedt de opleidingen en dankzij ondernemers die stage- en werkplekken aanbieden, krijgen leerlingen de gelegenheid ervaring op te doen op weg naar een diploma en een baan. De kans op werk begint in het onder-wijs. Een mooi voorbeeld hiervan is Stefan Walsweer. Hij is monteur werktuigkundige installaties bij Holland Jachtbouw in Zaandam.

  Stefan Walsweer (23) is bijna klaar met zijn opleiding Monteur werk tuig-kundige installaties (foto: Mike Bink)

  ZWEDEN ZIJN STERKVolvo V40

  * Bij 42% inkomstenbelasting Volvo V40 D4 v.a. 26.995 incl. 21% btw en bpm. Raadpleeg voor additionele kosten de verkoopvoorwaarden op www.volvocars.nl. Leasen v.a. 559 p.m., excl. btw en brandstof, o.b.v. Full Operational Lease, 60 mnd, 20.000 km p.j., Volvo Car Lease: 020-65 873 10 (kantooruren). Wijzigingen voorbehouden.Gem. verbruik: 3,3 - 6,1 l/100 km (30,0 - 16,4 km/l), gem. CO2-uitstoot resp. 85 - 143 g/km.

  Wie wil er nu niet een auto met veel pks en toch een lage bijtelling? De nieuwe Volvo V40 is de nige auto in zijn klasse waarin u van beide kunt profiteren. Zo rijdt u de V40 D4 met maar 14% bijtelling (vanaf 133 netto bijtelling per maand*). Door deze nieuwe Drive-E D4 motor geniet u van 140 kW (190

  pk) en een acceleratie van 0 tot 100 in slechts 7,4 seconden. Daarnaast beschikt de V40 D4 over maar liefst 400 Nm koppel vanaf 1.750 toeren per minuut. Deze indrukwekkende getallen maken ook nog een trekgewicht van 1.500 kilogram mogelijk. Kies dus niet alleen met uw hoofd, maar ook met uw hart.

  140 kW (190 pk) 85 gr/km CO2-uitstoot 0 100 km/u in 7,4 seconden 1.500 kg trekgewicht Euro NCAP: veiligste auto ooit getest O.a. standaard voetgangersairbag

  26.995 559 P/Mvanaf Leasen vanaf

  v.a. 133 netto bijtelling p/m*

  140 kW (190 PK)

  Svala Auto Zaandam, Pieter Ghijsenlaan 5, Zaandam, 075 6504522 svalaauto.nl

  Cateringservice

  LUST CULINAIR GENIETEN 075 - 616 15 39

  Catering voor iedere gelegenheid. Van een schaal hapjes tot een compleet verzorgd eventLunch

  bestellenMakkelijk online te bestellen en

  gratis bezorging in heel Zaanstad

 • InformatIe van de gemeente Zaanstad voor ondernemers over socIaal-maatschappelIjke en economIsche ontwIkkelIngenOndernemen in Zaanstad

  Leren en werken in techniekDiploma goede basis voor de toekomst

  Gemeente Zaanstad www.zaanstad.nl T 14075

  De Zaanstreek heeft een rijke traditie in de houtverwerking en de voedingsmiddelenindustrie, maar bij Holland Jachtbouw maken ze iets totaal anders. Dit bedrijf staat aan de top van de bouw van moderne luxe zeil- en motorjachten. Stefan Walsweer (23) werkt sinds vier jaar bij dit bedrijf en is bijna klaar met zijn opleiding Monteur werktuigkundige installaties niveau 2 Beroeps Bege-leidende Leerweg (BBL): Je hebt een baan en gaat daarnaast enkele dagdelen per week (overdag of s avonds) naar school.'

  Zoeken naar een veelzijdige baanIk deed eerst metaalbewerking en volgde de opleiding constructie-bankwerker en ben toen overgestapt naar werktuigbouw, aldus Stefan. Toen ik een werkplek zocht wilde ik geen productiewerk, maar zocht een veelzijdige baan. Dit is echt heel mooi werk dat we hier doen.' Stefan zorgt voor allerlei soorten leidingwerk op de luxe schepen. Ik leg onder andere grijs-waterleidingen aan, lei dingen voor drinkwater, een blussysteem, leidingen voor air-conditioning of een frame waar een pomp in moet komen. Ik maak eerst een plan hoe en waar die leidingen moeten gaan lopen. Ik vind leuk om dat eerst te bedenken en dan uit te voeren. Als het dan allemaal klopt denk is: dat heb ik dan toch maar even ge-maakt. Het leuke is dat ik bij mijn werk heel erg de vrije hand krijg.

  Goede afstemming tussen opleiding en praktijkWerken voor de jachtbouw is nogal specialistisch werk. De op leiding bij het Regio College richt zich meer op woningbouw. Maar mijn docenten denken heel erg met me mee, ze kennen het bedrijf en weten dat het in mijn werk er anders aan toegaat. Het voordeel voor mij is dat ik bovenop de gewone opleiding veel extra specialistische kennis op doe, aldus Stefan.

  Proefvaart op zeeHet is inspirerend werken voor een bedrijf waar ze zulke topjachten maken. Alles zit erin, aldus Stefan, tot aan een stoomcabine toe.' Een leuke bijkomstigheid is dat het personeel soms even meegaat op een proefvaart op zee. Stefan beslist binnenkort of hij na deze opleiding wil doorleren of voorlopig gewoon aan het werk gaat.

  Zo veel mogelijk Zaanse jongeren, die doorleren of aan het werk zijn met een diploma op zak: dat is in het belang van jongeren, ondernemers, instellingen, onderwijs en de gemeente. Al deze partijen werken samen om dat doel te bereiken. Het Regio College biedt de opleidingen en dankzij ondernemers die stage- en werkplekken aanbieden, krijgen leerlingen de gelegenheid ervaring op te doen op weg naar een diploma en een baan. De kans op werk begint in het onder-wijs. Een mooi voorbeeld hiervan is Stefan Walsweer. Hij is monteur werktuigkundige installaties bij Holland Jachtbouw in Zaandam.

  Stefan Walsweer (23) is bijna klaar met zijn opleiding Monteur werk tuig-kundige installaties (foto: Mike Bink)

 • column

  Inmiddels is het een bekend fenomeen in de Zaanstreek: Monumenten Spreken. Het vastleggen van de verhalen middels interviews en ondersteunend beeldmateriaal van alle 27 oorlogsmonumenten uit de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek. Deze groep enthousiastelingen met besef voor geschiedenis, die uitdaging zien in de huidige normen & waarden n die toekomstperspectief zien, hebben hun professionele handen hiervoor ineen geslagen. Het spreekt voor zich dat dit initiatief alle lof verdient. Daarom heeft het Zijne Koninklijke Hoogheid behaagt

  In veel organisaties kennen we ook monumenten. Monumen-ten in de zin van medewerkers die al vele dienstjaren bij dezelfde organisatie hebben gemaakt. Ik ben nog aangeno-men door jouw grootvader! Die zal nooit deze keuze hebben gemaakt. Die had nog hart voor de zaak n zijn mensen. Zo maar wat uitdrukkingen die ik voorbij heb horen komen. Maar wat kenmerkt nu een monument binnen een organisatie? Naast het feit dat hij (dat is namelijk meestal het geval) veel ervaringskennis heeft, wil hij zich vooral gewaardeerd voelen. Deze waardering haalt hij zelf op door veel te zenden. Simpel vertaald betekent dit dat hij geen verantwoordelijkheid neemt, maar wel overal een mening over heeft. En zie hier het gevaar dat de status van monument doorschiet tot zelfuitge-roepen mastodont.

  Hoe dan om te gaan met de ervaren jaren binnen je organisa-tie? Laten we beginnen af te stappen van het vooroordeel dat deze nestor minder zwaar belast kan worden. In veel gevallen is dat onzin. De huidige ouderen zijn veel sterker en weerbaar-der dan 50 jaar terug. We worden niet voor niets gemiddeld gezien veel ouder. Overigens dient de senior ook eerst zelf deze overtuiging te hebben. Na deze bewustwording zul je zien dat je er een duidelijk verwachtingspatroon weer van toepassing is voor deze grijze collega. Gelijk aan andere col-legas. Tegelijkertijd heeft het pratende gedenkteken natuurlijk wel een toegevoegde waarde. Vaak als relativeringsmanager, mentor, vertrouwenspersoon, sfeer indicator Noem maar op! Taken die het actieve monument graag op zich neemt.

  Laat vergrijzing in de organisatie vergrijnzing worden, zoals een HR collega laatst op-merkte. Laat de monumen-ten lachen en daarmee de rest van de organisatie ook. Voorkom een status aparte maar geef wel de ruimte binnen het team. Wat is er mooier dat tijdens het jaarlijkse bedrijfsbowling-toernooi de senior wint van de stagiair van Marketing?

  Voorkom dat monumenten breken maar laat van ze doen spreken!

  Frankfort HRM | Olof Frankfort

  C

  M

  Y

  CM

  MY

  CY

  CMY

  K

  1-4 ad. Frankfort.pdf 03-01-2012 14:36:42

  Monumenten Spreken

  H, een oude bekende in een nieuw jasje!

  Grote Tocht 98 1507 CE ZAANDAM

  OFFICE CONCEPTS

  OFFICE SUPPLIES

  OFFICE FURNITURE

  OFFICE XPERIENCE

  WWW.GZ.NL

  GZ inspireert en ontzorgt... Bel 075 - 635 12 31

 • april 2015 pagina 15

  Nu ben ik een asset, over 5 jaar misschien een liability (John de Mol)

  Er werd al druk over gespeculeerd: een eventuele verkoop van tv-productiebedrijf Talpa. Het bedrijf achter onder andere het succesvolle programma The Voice heeft een omzet van 230 miljoen euro, een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) van 61 miljoen euro en heeft ruim 600 medewerkers in dienst. Zou het John de Mol wederom lukken om een succesvolle verkoop te realiseren? Onlangs maakte hij bekend dat zijn bedrijf daadwerkelijk is verkocht aan het Britse ITV, een commercile televisiezender met een omzet van 4,1 miljard euro. Wat opvalt is de structuur van de deal. Een win-win situatie. Is zon structuur voor u als ondernemer het overwegen waard?

  Andr ScheirlinckBusiness Valuator Sophista fusies & overnames Robijnstraat 20, 1812 RB Alkmaar Postbus 3026, 1801 GA AlkmaarT: 072 540 80 10 E: [email protected]

  De dealDe Talpa-deal bestaat uit een directe koopsom van 500 miljoen dat in de komende jaren kan oplopen tot maar liefst 1,1 miljard. Deze zogenaamde earn-out constructie is afhankelijk van de betrokkenheid van John de Mol en het resultaat van de onderneming. In overnameland komt het vaker voor dat een verkoper gedurende een periode betrokken blijft bij de onder-neming, maar met name de lange overeengekomen termijn van 8 jaar is opmerkelijk. Blijkbaar hebben partijen een business build-up scenario met elkaar uitgestippeld waarbij waarde-creatie voor alle partijen in de komen-de jaren speerpunt is. Het samenwer-kingsverband heeft als doel om elkaars sterke punten te versterken en uit te nutten.

  OndernemenDoor de groei van zijn organisatie werd het aandeel dat John de Mol moest besteden aan managementta-ken en overlegstructuren steeds gro-ter. Iets waar zijn hart niet ligt en waar hij nu weer van wordt bevrijd. Hij kan weer doen waar hij cht goed in is: ondernemen!

  ITV focust zich op investeringen in productie en de ontwikkeling van unieke content. Iets wat steeds meer een cruciale rol gaat spelen op de dis-tributiekanalen van tv, laptop, tablet en/of smartphone. Met de kaskraker The Voice en het creatieve brein van John de Mol haalt het bedrijf kwaliteit en resultaat in huis. Het bedrijf ziet nog veel groeimogelijkheden in de wereldwijde markt voor televisie- en filmvermaak.

  Blijvend innoverenJohn de Mol verzilvert direct een deel van de huidige waarde van zijn onder-neming. Het gezamenlijke business plan dat gerealiseerd moet worden, ligt ten grondslag aan de nabetalingen:

  in 2016 volgt een betaling van 100 miljoen als het gemiddelde EBITDA 60 miljoen bedraagt.

  eind 2020 nog eens 400 miljoen als het gemiddelde over de jaren 2017 tot en met 2020 100 miljoen bedraagt.

  en tenslotte nog eens 100 mil-joen als het resultaat daarna 130 miljoen bedraagt.

  Een aardige prikkel om te blijven inno-veren! Met de verkoop van zijn onder-neming aan een strategische partij, probeert ook John de Mol de uiteinde-lijke taart van de verkoopopbrengst flink te laten groeien. Een groei die wellicht zelfstandig in de huidige vorm niet, of niet in die mate mogelijk zou kunnen zijn. De paraplu van ITV biedt een nieuw onderkomen om dat wl te bereiken. Natuurlijk zijn er ook valkuilen te bedenken voor de overname. Bijvoorbeeld de huidige afhankelijk-heid van het programma The Voice ten opzichte van de financile resulta-ten. Ook kunnen er spanningen optre-den als John de Mol toch weer neigt naar zelfstandigheid en onafhankelijk-heid. Als partijen deze uitdagingen echter tot een goed einde kunnen brengen, zal een prachtig resultaat en groei zijn gecreerd.

  De ondernemer, een asset!In onze MKB-praktijk adviseren we ondernemers over hun groeiplannen en de strategien om nu alvast een deel van de bedrijfswaarde veilig te stellen, maar ook te kunnen profiteren van toekomstige groei. Als die groei met een andere partij wordt versterkt, kunnen mooie groeiproposities gecreerd worden. Strategische partijen, maar zeker ook betrokken investeringsmaatschappijen zijn altijd genteresseerd in dit soort trajecten. Mogelijk ook voor u als ondernemer een uitstekende kans om uw kansen te spreiden, een deel te verzilveren en de samenwerking op te zoeken. Een ondernemer is tenslotte per definitie altijd een asset!

  column

 • k u n s t u i t l e e n b e d r i j v e n

  Kunst kopen of lenen voor bedrijf of thuis

  Voor meer informatie en voorwaarden kunt u contact opnemen met 0756141210 of mail naar: [email protected]

  www.kunstcentrum.nl

  Vincent van Goghweg 40a|b1506 CV Zaandam

 • Zaandelta Business Network

  Albert Heijn gaat fors investeren in het distributiecentrum. In de loop van dit jaar zal er gestart worden met de bouw van een nieuwe uitbreiding van het pand. Een deel daarvan is 30 meter hoog en hierin komt n van de meest geavanceerde mechanische distributieoplossingen van dit moment. Herman Dupon van Albert Heijn DC vertelt u hier graag meer over. Daarnaast hebben we wethouder Dennis Straat bereid gevonden om u meer te vertellen over de actuele regionale economische ontwikkelingen. Wij hopen u te ontmoeten op deze interessante bijeenkomst! Aanmelden kan via [email protected]

  De algemene ledenvergadering van Business Network Zaandelta op woensdag 15 april vindt plaats bij het Distributiecentrum van Albert Heijn op de Hoofdtocht 1.

  15 april Algemene Ledenvergadering Zaandelta

  Uitbreiding werkgroep communicatie/evenementen

  ZaandeltaKleine Tocht 7 1507 CB ZaandamT: 075-614 6860 F: 075-614 5839E: [email protected] www.zaandelta.nl

  De werkgroep evenementen is onlangs uitgebreid met twee nieuwe leden. Monica Bauer en Annebelle Mandemaker van ATN Bewaking B.V. nemen plaats in deze werkgroep. Monica houdt zich bezig met de werving van nieuwe leden van

  Zaandelta en Annebelle zal op marketing-gebied haar steentje bijdragen. Mocht u aandachtspunten of ideen hebben voor de werkgroep communicatie/evenemen-ten, vernemen wij het graag!

  Zaandelta feliciteert Buteressence met de nominatieZaandelta-lid Buteressence is in de race voor de Onderneming van Noord-Holland 2014/2015. Ze behoren tot de laatste tien finalisten van de Ondernemersverkiezing Noord-Holland. Zaandelta is erg trots een dergelijk lid in haar midden te hebben en wenst Buteressence veel succes!

  Zaandelta vertegenwoordigt ondernemers uit Westerspoor, Zuiderhout, Houthavenkade, Hembrugterrein en Westzanerdijk.

  OOK LID WORDEN? VUL HET INSCHRIJFFORMULIER OP ONZE WEBSITE WWW.ZAANDELTA.NL

  de voordelen van het lidmaatschap: Kennisdeling Inkoop/verkoop voordeel door onderlinge samenwerking Regionale profilering Goede contacten met gemeente

  en overheidsinstellingen Gezamenlijke aanpak van zaken

  op de bedrijventerreinen Aansluiting bij het Zaans Ondernemers Netwerk Meer contacten, dus meer

  business, dus meer omzet!

  Uitnodiging lunchbijeenkomst bij Albert Heijn Distributiecentrum

  Het programma:12.00 uur Inloop12.15 uur Opening door Herm Nieste, voorzitter van Business Network Zaandelta12.20 uur Wethouder Dennis Straat over regionale economische ontwikkelingen12.40 uur Lunch13.00 uur ALV13.20 uur Presentatie nieuwbouw door Herman Dupon van DC Albert Heijn13.40 uur Sluiting officile gedeelte

  Heeft u de Zaandelta app al gedownload?

  Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom het Zaandelta gebied! Scan de QR code of download de app voor IOS of Android.

 • Genoemde prijzen zijn inclusief BPM & BTW en exclusief kosten rijklaar maken. Zie verkoopvoorwaarden op www.ford.nl. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeeld model kan afwijken van standaardspecifi caties. Prijsaanpassingen i.v.m. wettelijke maatregelen voorbehouden. De genoemde netto fiscale bijtelling geldt bij een inkomensbelastingpercentage van 42%. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km: van 2,0; CO2 gr/km: van 46.

  dekkerautogroep.nl 088-1800 [email protected] www.twitter.com/dekkerautogroepwww.facebook.com/dekkerautogroep

  De nieuwe Ford C-MAX Plug-in HybrideGeniet van energiezuinig rijden in een overvloed van luxe. De nieuwe Ford C-MAX Plug-In Hybride is een technisch hoogstandje met lederen bekleding, 8-inch navigatie met touchscreen, panorama dak, automatisch inparkeren en nog veel meer. De automatische

  Netto bijtelling vanaf 86,-p/mnd U rijdt de C-MAX Plug-in Hybide al vanaf 34.995,-

  7% bijtelling en 100% luxe!

  Weet hoe t werkt! T 075 647 89 89 | info @ florisinfra.nl | florisinfra.nl

  Goed voor elkaarGoed voor elkaar is voor ons geen belofte maar realiteit. De recente uit-breiding van het wagenpark van Floris Infra is daar een mooi voorbeeld van. Door de bundeling van krachten regioleren Floris Infra, de Dekkerautogroep en ProMobility vraag en aanbod. Dat is dus goed voor elkaar in de praktijk. En volgens ProMobility kan onze regio nog duurzamer, veiliger en spaar-zamer ondernemen. PromoBilly helpt u daar graag bij. Niet alleen met handige tips, maar ook met ervaringen, zaken en feiten waar u als onder-nemer of leaserijder echt iets mee kunt. PromoBilly heeft het voor u onder de noemer dat meen je niet allemaal in een leuk boekje samengevat. Like ons op Faceboek, of stuur een email aan [email protected] en we zenden het u gratis toe.

  Regio Zaanstad Soldaatweg 11 | 1521 RK WormerveerTelefoon: 075 642 01 00 | www.promobility.nl

  facebook.com/ProMobility | @promobility

  PromoBilly helpt u wijzer op weg.

 • april 2015 pagina 19Zaanbusiness, ht businessmagazine van de Zaanstreek

  Prachtige regionale deal tussen Floris Infra, ProMobility en Dekkerautogroep

  Zaans bedrijf, Zaanse bedrijfsautos, Zaanse leaseAls ondernemer wil je graag een goed, snel en transparant advies. Dus toen het Wormerveerse Floris

  Infra bij buurman ProMobility informeerde over de leasemogelijkheden van tien bedrijfsautos, was

  de deal snel rond. Zo rijden we sinds kort in tien fraaie Ford Transit Customs die door de eveneens

  Zaanse Dekkerautogroep prima zijn afgeleverd, aldus een tevreden Gerben Floris.

  Floris Infra, onderdeel van de Floris Groep, weet al bijna honderd jaar alles van grond-, weg- en waterbouw. De deskun-digheid, snelheid, klantgerichtheid en kwaliteit die het Zaanse familiebedrijf dagelijks in de bouw etaleert, zocht het ook in een leasemaatschappij die Floris nieuwe bedrijfsautos zou kunnen aanbie-den. Die leasepartner heeft het gevonden in ProMobility, dat immer actief meedenkt met haar klanten om verbindingen te leggen.

  ProMobility is altijd open, netjes en dui-delijk. Daar houden we van, legt Gerben Floris uit. Dick Dekker van ProMobility heeft ons diverse offertes van verschillen-de automerken voorgehouden. Uiteraard kies je dan voor de beste optie. Hoewel we al jaren Opel reden, hebben we beslo-ten nu naar Ford over te stappen. We rij-den sinds half maart met de busjes en zijn erg tevreden.

  Eerste Ford StoreDe busjes zijn geleverd door de Dekkerautogroep. Deze firma, sinds 6 april gevestigd in een gloednieuwe loca-tie aan de Stormhoek 2 in Zaandam, is de

  eerste Ford Store van Nederland. Dit is een experience center, waar je het ware Ford-gevoel kunt beleven. Zo zullen we niet alleen alle Ford-modellen tonen en alle types hebben die beschikbaar zijn voor een proefrit, legt Michiel Sterk van Dekkerautogroep uit. We hebben bijvoor-beeld ook interactieve tv-schermen, waar-op de Ford-autos levensgroot te zien zijn. Zo kunnen we op de schermen de auto bijvoorbeeld naar wens configureren en de klant laten zien welke technologien er in de Fords zitten. Het is hightech.

  Elke dag geopendDekkerautogroep levert niet alleen bedrijfsautos via leaseconstructies. Het kan haar klanten tevens ondersteunen op het gebied van schadeherstel, financie-ring, verzekeringen en onderhoud. Bovendien zijn we zeven dagen per week open. Zo zorgen we dat ondernemers weer zo snel mogelijk met hun bedrijfsau-to op pad kunnen. Dat is voor hen natuur-lijk erg belangrijk, aldus Sterk.

  ProMobility verbindtDick Dekker (geen familie) is zeer bekend met de kwaliteit van Dekkerautogroep.

  We hebben al lange tijd een wederzijds diepgeworteld vertrouwen, zegt de direc-teur van ProMobility, die zelf sinds 1989 in de leasewereld van autos zit. Het is leuk dat we dat vertrouwen nu kunnen delen met een klant als Floris. Floris wilde graag nieuwe bedrijfswagens. Wij adviseren en faciliteren en Dekkerautogroep levert. Het is toch prachtig dat je als Zaanse bedrij-ven elkaar op die wijze verder helpt? Want dt is precies waar ProMobility voor staat.

  Wij zijn geen leasemaatschappij die koel autos wegzet. Wij adviseren en helpen met de menselijke maat. Die servicege-richtheid en transparantie waarderen onze klanten zeer. Dat is ook het verbin-dende van ons bedrijf. ProMobility staat dicht bij de ondernemer. Waarbij we let-terlijk en figuurlijk goed voor elkaar willen zijn. Gerben Floris: Dat klopt helemaal. Wij zijn dan ook erg blij met deze mooie Zaanse deal.

  Meer info:www.florisinfra.nl www.dekkerautogroep.nlwww.promobility.nl

  Foto Nieuwsblad De Zaankanter/Kees Klinkenberg

 • adviescolumn

  Kort van memorieHet is bekend dat de mensheid een selectief geheugen heeft. Ook is het zo dat we zelf zelden fouten maken en als er al eens wat gebeurt, ligt het, hoe kan het ook anders, altijd aan de ander. We profiteerden volop van de geboden financile kansen en toen het fout ging lag het aan de aanbieder. Bij succes heette het vaak kennis van zaken, als we een beetje bescheiden zijn noemen we het geluk maar anderen noemen het vaak blinde inhaligheid, hebzucht.

  Ik geef toe, van de rente die je bij je bank krijgt wordt je ook niet vrolijk maar dat geeft je nog niet het recht rare dingen met je geld te doen. Nou ja, als het je eigen geld is mag dat eigenlijk wel, maar geld van een derde, dat is toch wat anders. Geld van een ander heeft toch een andere waarde! De aandelenmarkt is in een paar maanden tijd zeer sterk gestegen. Zal ik dan toch maar mee gaan doen? Je wilt tenslotte niet als een loser overkomen.En al die succesverhalen van je vrienden, wat zal je vrouw er wel niet van zeggen. Zwakkeling die je bent.

  Al jaren vraag ik aan mensen of ze wel eens geld op de beurs hebben verloren? Nu kan het zijn dat ik niet de juiste mensen ken maar ik heb zelden van mensen gehoord dat ze verloren hebben, hoe kan dat nou? Ik gun iedereen winst op aandelen, ik doe niet mee want ik heb er als een van de weinige Nederlanders geen verstand van. Maar je moet niet gaan zeuren als er straks weer een flinke deuk in je soms geleende vermogen wordt geslagen.

  Dat we het echt nog niet goed hebben met zn allen blijkt overigens uit de uitgestelde betalingen in de bouw gerelateerde wereld, men krijgt gewoon zijn geld niet, althans veel te laat. Goed lopende bedrijven komen in geldnood omdat afnemers vinden dat de betalingstermijnen flink kunnen worden opgerekt. Je wacht maar een paar maanden. Stel je voor dat ze dat ook met jouw salaris doen. Ook in de wereld van sponsorwerving, een evenement of voor een club, heel vaak krijg je nee en dat frustreert voor al die mensen die er veel tijd in stoppen. Mensen wees toch eens een beetje vrijgeviger met je eigen geld voor al die lokale goede doelen, alle beetjes helpen. Juist deze dingen tellen, gewoon geven wat je kunt missen voor een goed doel of leuk evenement waar anderen wat aan hebben. Gelukkig zijn er ook weer meer optimisten. Laatst sprak ik er een die zei dat hij goed kon leven van de rente van zijn schulden.

  Kuijs Reinder Kakes | Ing. A.G.M. Komen

  Winnaar 'Starter van het jaar 2014' van Rabobank Zaanstreek:

  Ed Cars Center starter van het jaar 2014 Rabobank Zaanstreek heeft op 12 maart jl. een zeer succesvolle Jonge Bedrijven Borrel georganiseerd voor (potentile) starters en ondernemingen die niet langer dan drie jaar geleden zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Voor deze bijeenkomst had-den meer dan vijftig personen zich aangemeld.

  Uitreiking Startersprijs tijdens de Jonge Bedrijven Borrel

  De avond begon met de uitreiking 'Starter van het jaar 2014'. De vier kwartaal starters van 2014 werden door manager Bedrijvenadvies en Ondernemersdesk, Menno Niekel, nogmaals in de belangstelling gezet. Ze werden allemaal gevraagd om plaats te nemen op het podium. Zij kregen hierbij de gelegenheid om aan alle aanwezigen kort iets over hun eigen onderneming te vertellen.

  Uiteindelijk is Edwin Tuinman van Ed Cars Center, het autobedrijf op de grens van Zaandam en Koog aan de Zaan, benoemd tot 'Starter van het jaar 2014' van Rabobank Zaanstreek.

  'Veel bedrijven gaan failliet maar ik had een duidelijk ondernemings-plan en een goed verhaal. Andere banken erkenden dat, maar toon-den verder geen interesse. De Rabobank zag wel direct potentie. En ze hebben gelijk gekregen, want we draaien heel goed. De oude klanten zijn gebleven en we hebben er veel nieuwe klanten bij gekregen. Alles wat ik verdien, investeer ik in het bedrijf,' aldus Edwin Tuinman.

 • april 2015 pagina 21Zaanbusiness, ht businessmagazine van de Zaanstreek

  column

  Dam 34 1506 BE Zaandam Tel 075 631 3121 Website www.damadvocaten.nl

  De Hoge Raad heeft op 13 maart 2015 een belangrijk arrest gewezen over de hoofdelijke aansprakelijkheid van een beherend vennoot van een commanditaire vennootschap voor de schulden van die vennootschap, die zijn

  ontstaan voordat de betreffende vennoot daartoe toetrad.

  Bezint eer gij begint (deel 1)

  Ik schets even kort de casus. Op 2 februari 2010 werd de Carlande Dienstverlening C.V. opgericht, welke vennootschap zich bezig hield met het detacheren van chauffeurs binnen het beroepsgoederen-vervoer. Op 17 augustus 2010 werd de heer X, die ik verder de heer Jansen zal noemen, beherend vennoot van Carlande. Een maand later meldde hij Carlande aan bij het Pensioenfonds. Het Pensioenfonds heeft vervolgens bij gebreke van concrete gegevens aan Carlande ambtshalve twaalf aanslagen opgelegd over de maanden februari 2010 tot en met januari 2011. Kennelijk zag men bij Carlande de bui al hangen, want op 12 januari 2011 werd de vennootschap al weer opgeheven.

  In de procedure vorderde het Pensioenfonds van de heer Jansen in hoofdsom hoofdelijke betaling van 48.000,-- ter zake van de ambtshalve opgelegde aanslagen. Over de vraag of vennoten hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schulden voorafgaand aan hun toetreden als vennoot, bestond lange tijd onduidelijkheid. Over het algemeen werd geoordeeld dat vennoten die tot een bestaande vennootschap toetraden niet voor oude schulden aansprakelijk waren. De kantonrechter wees desondanks de vordering toch helemaal toe en de Hoge Raad bevestigde die uitspraak. De Hoge Raad oordeelde dat in de wette-lijke regeling over de hoofdelijke aanspra-

  kelijkheid van vennoten geen beperking te lezen is in die zin, dat deze aansprake-lijkheid alleen zou gelden voor verbinte-nissen die zijn ontstaan nadat een ven-noot tot de vennootschap is toegetreden. Het betreft bepalingen die tot doel heb-ben de schuldeisers van een vennoot-schap te beschermen in de situatie dat het vermogen van de vennootschap ontoereikend is om aan alle schulden/ verbintenissen van de vennootschap te kunnen voldoen. In die gevallen kunnen de schuldeisers dus ook de vennoten aanspreken.

  De uitspraak betekent dat schuldeisers er bij het toetreden van een nieuwe ven-noot, een verhaalsmogelijkheid bij krij-gen. Voor de Hoge Raad was dat geen reden om tot een ander oordeel te komen. De Hoge Raad stelt dat die per-soonlijke aansprakelijkheid van vennoten voor alle schulden van de vennootschap de rechtszekerheid dient. Er hoeft dan niet nader onderzocht te worden wat het ontstaansmoment van een schuld is.De Hoge Raad is van oordeel dat aan de belangen van de vennoten die toetreden tot een bestaande vennootschap vol-doende tegemoet gekomen wordt, omdat zij voorafgaand aan toetreding kunnen bedingen dat zij volledige inzage krijgen in de schuldenpositie van de vennoot-schap en daar nader onderzoek naar kun-nen doen. Ook is het mogelijk dat toetre-dende vennoten (intern) afspraken maken

  mr. Jaap Jongadvocaat bij Dam Advocaten

  met de bestaande vennoten over de onderlinge verdeling van eventuele bestaande schulden van de vennoot-schap.

  Wat hiervoor is gesteld voor de comman-ditaire vennootschap geldt ook voor de vennoten van een vennootschap onder firma. Vanaf nu is duidelijk dat de toetre-dende vennoten hoofdelijk aansprakelijk zijn voor alle schulden/verplichtingen van de vennootschap. Dat brengt mee dat die toetredende vennoten eerst heel goed onderzoek moeten doen naar de financi-le positie van de betreffende vennoot-schap en met de bestaande vennoten goede afspraken moeten maken over wie in de onderlinge verhoudingen aanspra-kelijk is voor de oude schulden.

 • ZZZaaaaaannnssseee GGGooolllfff CCCllluuubbb Sport, passie en plezier op een dijk van een baan!

  Zaanse Golf Club Zuiderweg 68 Wijdewormer 0299 438 199

  www.zaansegolfclub.com

  111888 aaappprrriiilll vvvaaannn 111111...000000 tttooottt 111666...000000 uuuuuurrr

  Maak kans op een gratis

  proeflidmaatschap of een 18 holes

  greenfee!

 • april 2015 pagina 23Zaanbusiness, ht businessmagazine van de Zaanstreek

  column

  Crowdfunding

  VANDERLAANGROEP

  Assendelft Oranjeboomkade 1, Postbus 1, 1566 ZG T 072 540 80 10

  Noord-Scharwoude Kokkel 20 Postbus 64, 1723 ZH 0226 31 33 76

  Purmerend Wormerplein 111 Postbus 11, 1440 AA 0299 42 14 02

  Zaandam Ronde Tocht 3 Posbus 346, 1500 EH 075 635 36 31

  Marco van der Laan, AA CB RV Accountant BelastingadviseurRegister Valuator

  In 2011 werd volgens onderzoek met crowdfunding 2,5 miljoen euro opgehaald. In 2012 was dat 14 miljoen euro en in 2013 al 32 miljoen euro. En van de grootste crowdfundingsites Geldvoorelkaar verwachtte in 2014 ruim 50 miljoen euro te zullen funden en voor dit jaar meer dan 100 miljoen euro. Het gaat dus hard met dit nieuwe fenomeen van financieren en dat wekt ook de interesse van de fiscus.

  Bij crowdfunding vraagt een persoon (of een groep personen) die een project wil starten, maar daarvoor het benodigde geld niet heeft, om kapitaal. Veelal wordt dit project, de kapitaalbehoefte en de condities via een platform op internet aangegeven. Op deze wijze kunnen parti-culieren een bedrag investeren. Het opge-haalde geld wordt veelal via n partij centraal aangeboden. Deze partij zorgt voor de verdere afhandeling.

  Ondanks de snelle groei van crowdfun-ding en de inmiddels bekende problemen rondom bancaire financiering is crowd-funding nog steeds een relatief kleine financieringsbron. Bancaire financiering blijven evenals informal investors, geld van de ondernemer of de DGA in priv of overheidsregelingen belangrijkere finan-cieringsbronnen.

  Als een ondernemer vraagt om een finan-ciering dan vormt dit geleende bedrag voor de ondernemer vreemd vermogen. De hierover door de ondernemer ver-schuldigde rente kan, als bedrijfskosten, in mindering gebracht worden op de winst. Ook het aantrekken van vermogen door middel van crowdfunding brengt kosten met zich mee. De ondernemer zal zich moeten presenteren op n van de vele platforms en zal een bedrijfsplan moeten opstellen. Daarnaast brengt het platform voor de bemiddeling kosten in rekening. De kosten die de ondernemer moet maken om de lening te kunnen aan-trekken werpen hun nut af gedurende de gehele looptijd van de lening. Deze kos-ten moet de ondernemer activeren en gedurende de looptijd van de lening in aftrek brengen op de winst. Bescheiden bedragen onder de 450 kunnen direct als kosten genomen worden. Ook als bij onvoldoende belangstelling de lening niet geplaatst kan worden is het mogelijk

  om de gemaakte kosten direct ten laste van de winst te brengen.

  De financiering wordt veelal verstrekt door particulieren. Voor hen vormt de waarde van de verstrekte geldlening Box III vermogen. Verliezen zijn voor hen niet aftrekbaar en winsten onbelast. Is de financier een ondernemer, die als onder-deel van de bedrijfsvoering, investeert in een andere onderneming, dan vormt het behaalde resultaat als winst. Als het geleende geld niet wordt terugbetaald dan kan de lening ten laste van de winst worden afgewaardeerd en is het verlies aftrekbaar. Ook is het denkbaar dat de financiering in de privsfeer gelegen zijn. Zo kan een zoon of dochter door financieel geholpen worden vanuit de onderneming van vader. In die situatie zal een afwaardering door de fiscus niet worden geaccepteerd. De lening wordt gezien als een onttrekking respectievelijk uitdeling, waarna een niet aftrekbaar vermogen in priv resteert.

  Voor de omzetbelasting vormen diensten zoals het verstrekken van geldleningen, het bemiddelen bij kredietverlening en het betalen van rente als vrijgestelde prestaties. Daaronder valt ook crowdfunding.

  Tot slot is het bij crowdfunding niet ongebruikelijk dat door de geldvragende partij bovenop de rentevergoeding een sweetener wordt aangeboden. Denk hierbij aan geld in natura, zoals een dinercheque bij een horecaondernemer. Omdat de lening in de meeste gevallen Box III vermogen vormt en de opbreng-sten onbelast zijn blijft deze sweetener ook onbelast. Voor de ondernemer vormt dit extraatje een tegen de waarde in het economisch verkeer fiscaal aftrekbare rentebetaling (in natura).

 • pagina 24 april 2015 www.zaanbusiness.nl

  Tijdens 'Uw Personeel Vandaag' maakt u kennis met en wordt u genformeerd over belangrijke themas die nu en in de nabije toekomst spelen. De nadruk van dit event ligt op het ontzorgen van werkgevers in de regio Zaanstreek - Waterland.

  Actueel vandaag Op personeelsgebied spelen verschillen-de trends en ontwikkelingen, maar veel ondernemers zijn daar nog niet van op de hoogte. Wat doet bijvoorbeeld het Werkgeversservicepunt? Welke regelingen en kortingen zijn er als je personeel aan-neemt? Hoe kan je een 50-plussers slim inzetten in je bedrijf? Hoe houd je je per-soneel duurzaam inzetbaar? En wat gaat er veranderen op het gebied van ontslag? Allemaal vragen die op dit moment spe-len rondom het thema personeel.

  Inzet (ouder) personeelOver vijf jaar is meer dan de helft van de Nederlandse bevolking ouder dan 50. Oudere werknemers zijn loyaal, tonen veel inzet, zijn gemotiveerd en hebben een gezonde dosis klantgerichtheid. Op zoek naar nieuwe medewerkers moet een werkgever dus zeker ook eens kijken naar de doelgroep 50-plus.

  Wat levert het jou op?Oudere werknemers zijn vaker enthou-siast over hun baan dan jongere werk-nemers, blijkt uit onderzoek van TNO en CBS. Het enthousiasme van 50-plussers is n reden om te kiezen voor oudere werknemers in je bedrijf,

  Zaans Ondernemers Netwerk (ZON)

  Uw personeel vandaag!

  U hebt als werkgever te maken met een continu veranderende omgeving. Werkgevers, werknemers en overheid werken samen aan sociale doelstellingen. Dit kan behoorlijk wat voor uw bedrijf betekenen. In samenwerking met het Werkgeversservicepunt Zaantreek/Waterland organiseert ZON dan ook op dinsdag 19 mei 2015, aansluitend aan haar Algemene Leden Vergadering (ALV), een kennisbijeenkomst met inspirerende sprekers over dit onderwerp.

  maar er zijn meer argumenten om te gaan voor 50-plussers in je personeelsbestand.Zoals:

  Ze zijn loyaal Ze beschikken over veel kennis Ze brengen diversiteit binnen je

  bedrijf Ze zorgen voor korting op je premie Ze hebben (meestal) een goede

  werk-privbalans

  Duurzaam inzetbaarDuurzaam is een abstract begrip. Waar het om gaat is dat werknemers langer meekunnen, vitaal zijn en beter inzetbaar in het bedrijf of op de arbeidsmarkt.Nadenken over hoe je medewerkers lan-ger aan het werk kunt houden lijkt een vreemde opgave in deze tijd. Nogal wat bedrijven hebben vanwege de economi-sche crisis moeite het hoofd boven water te houden, moeten zelfs personeel ont-slaan. Echter is het jist nu van belang aan de slag te gaan. Door de crisis is het nog niet voelbaar, maar de komende jaren krij-gen we echt een tekort aan goed opgelei-de werknemers met ervaring. De vergrij-zing gaan we echt merken op de arbeids-markt. Belang gemotiveerde werknemersAangezien de vergrijzing de komende tijd zal toeslaan op de arbeidsmarkt, is het volgens van groot belang om medewer-kers gezond en gemotiveerd te houden. Zorg dan ook dat je werknemers blijven werken aan hun eigen vitaliteit en

  inzetbaarheid. Dat levert behalve een beter arbeidsmoraal ook nog een lager ziekteverzuim en dus minder kosten op voor je bedrijf. Hiermee kun je niet alleen de vergrijzing, maar ook de concur-rentie het hoofd bieden.

  Wat kan het WerkgeversServicepunt u bieden?De dienstverlening voor werkgevers vindt plaats vanuit het WerkgeversServicepunt Zaanstreek-Waterland. Het Werkgevers-Servicepunt is een samenwerking tussen gemeente en het UWV. Iedere regio heeft een eigen WerkgeversServicepunt. Zo hebben werkgevers in hun regio altijd een openbaar aanspreekpunt voor het invullen van vacatures en vragen over ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Samenwerking en afstemming is belang-rijk zodat de kansen op werk wordt ver-groot voor langdurig werklozen, ouderen en mensen met een ziekte of handicap.

  Volgens het WerkgeversServicepunt zijn er verschillende voordelen aan het heb-ben van een diverse groep werknemers. Hierbij wordt niet alleen gedacht aan werknemers van alle leeftijden, maar ook aan werknemers met verschillende cultu-rele achtergronden of levenswijzen, of mensen met een beperking.

  Je werft makkelijker personeel als je je niet blind staart op een kleine groep, zoals werknemers tussen 20 en 30 jaar.

 • MKB Accountants | Adviseurs Vanhier

  Nijverheidsstraat 291521 NG Wormerveer

  Iedereen, werkgevers en werknemers, krijgt te maken met ver-anderingen in zijn werkomgeving. Hierbij spelen verschillende ontwikkelingen een rol, zoals marktontwikkelingen in de branche waarin u opereert, automatisering en overheidsmaatregelen.

  Uw personeel van morgen

  De overheidsmaatregelen die van invloed zijn op het personeel van morgen zijn de nieuwe Wet Werk en Zekerheid, de hoge-re AOW leeftijd en de Participatiewet. Zo moet de participatiewet meer arbeidsge-handicapten aan het werk gaan krijgen.

  Door sterker toenemende technologie is de verwachting dat in een aantal bran-ches de werkgelegenheid zal dalen. Waardoor de werkgelegenheid in de ICT sector juist zal toenemen. Sommige bran-ches zullen moeite hebben om bekwaam personeel aan te trekken. Tussen de 5 en 10 jaar wordt bijvoorbeeld een tekort aan technisch personeel verwacht.

  In de crisistijd hebben werkgevers kennis gemaakt met de voordelen van interne flexibiliteit: medewerkers snel inzetten waar ze het meeste nodig zijn. Werkgevers zullen moeten vasthouden aan deze nieuwe flexibiliteit. Met de nieu-we Wet Werk en Zekerheid stelt het kabi-net echter wel grenzen hieraan. Zo mag een uitzendkracht niet langer dan 2 jaar bij n en dezelfde werkgever werken. Daarna moet de werkgever hem of haar een vast contract aanbieden. Werkgevers en intermediairs zullen creatieve manie-ren moeten vinden om de flexschil zo groot mogelijk te houden.

  Van bedrijven wordt meer dan ooit tevo-ren een creatieve geest verwacht, alleen

  door creatief en innovatief te zijn zullen bedrijven op de lange termijn kunnen overleven. Uw medewerkers hebben hierin een belangrijke rol, uw personeels-beleid is belangrijker dan ooit te voren.

  Binnen Vanhier MKB accountants en adviseurs zijn wij ook met deze zaken aan het werk. En mooi voorbeeld is dat wij met behulp van software de voor u van belang zijnde management- informatie middels diverse dashboards periodiek beschikbaar kunnen stellen. Door deze ontwikkelingen moeten ook onze medewerkers flexibel zijn en mee moeten gaan met de nieuwe ontwikke-lingen in de accountantsbranche op automatiseringsgebied.

  Als u meer wilt weten over wat wij u in dit kader zouden kunnen bieden, schroom dan niet contact met ons op te nemen. Maak dan een afspraak voor het gratis ondernemersspreekuur van de ZON op de 3e dinsdag van de maand. Uiteraard kunt u ook rechtstreeks contact met ons opnemen door te mailen naar Erik van Weerdhuizen ([email protected]) of Sabina Scholtens ([email protected]).

  Meer weten? www.zonvooru.nl www.uwv.nlwww.lerenenwerkenzw.nl www.openvoor50plus.nl www.mkb-servicedesk.nl

  maart 2015 pagina 25Zaanbusiness, ht businessmagazine van de Zaanstreek

  Jouw bedrijf is beter voorbereid op een veranderende arbeidsmarkt.

  Je maakt optimaal gebruik van de verschillende kwaliteiten van men-sen.

  Meer klanten voelen zich thuis bij jouw organisatie, want je organisatie is een afspiegeling van de bevolking.

  Je weet beter wat klanten willen, je producten en/of diensten verande-ren mee met de maatschappij en haar verschillende groepen.

  Je organisatie krijgt een (nog) beter imago, omdat je iedereen een kans geeft om voor jou te werken. Dit kan onderdeel zijn van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

  Het beste team is een divers team, aldus Meredith Belbin, een van de bekendste wetenschappers op het gebied van team-vorming. Hij ontwikkelde een model voor de beste samenstelling van een (project)team. Hierin hebben alle leden verschil-lende rollen. Over de samenstelling van teams is hij heel duidelijk: gevarieerde teams zijn succesvoller. Je hebt mensen nodig die lijnen uitzetten, maar ook team-leden die plannen uitvoeren.

  Bent u goed voorbereid op de toekomst?

  Noteer alvast in uw agenda dinsdag 19 mei: ALV ZON Uw personeel vandaag!

 • Sprong in het diepe?Je hoeft geen verstand van kunst te hebben. Je hoeft niet rijk en geleerd te zijn. Om kunst te kiezen hoef je alleen maar naar je hart te luisteren. Onze gigantische collectie kunst en design bevat veel leuke, mooie en originele werken voor in je huis. Als je weet wat je mooi vindt, zijn het juist die persoonlijke toevoegin-gen die stijl en sfeer geven aan een ruimte. Door goed kleurgebruik en een prachtig werk aan de wand straalt jouw kamer warmte en allure uit en zal je jezelf echt thuis voelen. Kunst kiezen is echt geen sprong in het diepe.

  InspiratieOf je nu kiest voor elk jaar een ander werk uit de collectie; fotos van je projecten gemaakt door een kunst-fotograaf; of een spraakmakend beeld: bij Het Kunstcentrum huur je al kunst voor een paar euro per maand. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, bieden wij je een kijkje in onze hele collectie op www.kunstcentrum.nl ter inspiratie. Want daar draait het bij ons om; inspiratie en beleving. Daarnaast verwelkomen onze medewerkers je persoonlijk in Het Kunstcentrum om je te helpen en te adviseren om je smaak zo goed mogelijk tot uiting te brengen.

  Exposities en Kunstbeurs ARTzaanstadHet Kunstcentrum organiseert jaarlijks diverseexposities in Zaandam en Amsterdam. Tevens isHet Kunstcentrum medeorganisator van hetgrootse kunst & design evenement van NoordHolland op 12, 13 en 14 juni: ARTzaanstad2015. Kijk op www.artzaanstad.nl voor meerinformatie over locatie, kunstenaars, ontwer-pers en programma!

  We zien je graag bij Het Kunstcentrum!

  Vincent van Goghweg 40 a|b1506 JC Zaandam0756141210

  k u n s t c e n t r u m . n l

 • Wat straalt uw bedrijf uit naar bezoekers?

  075 612 39 57 | Jonge Arnoldusstraat 88c 1501 VW Zaandam | www.inmeba.nl

  10 JAAR

  De belettering op de gevel en de bedrijfs-autos, het uithangbord en de banner laten zien waar u voor staat. Kiest u voor rvs of bv. een acrylaat en welke kleuren en lettertype versterken het beeld dat u wilt neerzetten? Wilt u graag opvallen, een sjieke uitstraling of een materiaal dat tegen een stootje kan?

  Inmeba uit Zaandam levert voor veel Zaanse bedrijven de belettering op de gevel, de binnen- en buiten beweg- wijzering in en rondom het pand, stickers en labels voor de industrie. De bedrijfs-autos voorzien we van een passende belettering.. We graveren in metalen en kunststoffen. Stempels kunnen we in allerlei maten en vormen leveren, precies zoals u dat wil.

  Maatwerk staat bij ons voorop, wij denken graag mee met de klant zodat met het resultaat de klant nog beter herkenbaar is. Met de naamborden en beletteringen laat u zien waar het bedrijf voor staat. Samen kiezen we de materialen die het best het

  bedrijf past. Bij het ene bedrijf past rvs en bij een ander werkt een acrylaat veel beter. Door onze vakkennis kunnen we u uitste-kend adviseren over het materiaal en opmaak van de boodschap. Het creatief meedenken met de klant en het ontzorgen maakt dat mensen graag bij ons terugkomen.Inmeba is tien jaar geleden opgericht door directeur Ingrid Bakker. Het bedrijf groeide snel tot een hecht team van zes mensen dat

  deskundig advies kan geven over al onze producten. We zijn een familiebedrijf waarbij iedereen zijn eigen taak heeft, dat geeft meerwaarde.

  Bij grote Zaanse bedrijven komen we regelmatig langs, maar er zijn ook nog bedrijven die ons nog niet kennen. We hopen dat zij ook contact opnemen want ons team staat op alle fronten voor de klant klaar.

 • pagina 28 april 2015 www.zaanbusiness.nl

  Hoogste baas ZZP Nederland bij Roda:

  ZZP-er (niet langer) Zelfstandige Zonder Pensioen!

  Donderdagavond 19 maart was de voorzitter van de grootste organisatie van ZZP-ers in Nederland op bezoek bij Roda In Westzaan. Op verzoek van de Roda Sponsor- commissie introduceerde hij de vanaf 15 januari dit jaar gelanceerde pensioenregeling voor zelfstandigen.

  Nederland kent ongeveer 800.000 zelf-standigen. Een groot deel daarvan heeft geen enkele pensioenregeling en krijgt bij pensionering vaak met een inkomens terugval van soms wel 50% te maken. Tot dit jaar was er geen specifieke pensioen-regeling voor zelfstandigen.

  Het bijzondere aan deze regeling is dat hij niet door een commercile partij is ont-wikkeld maar door de 4 grote landelijke ZZP organisaties zelf, die ook betrokken blijven en toezien op de uitvoering, in

  Hoe veilig is je Pensioen?Voor de fiscale fijnproevers: over je opge-bouwde pensioen betaal je geen vermo-gensrendementsheffing in Box 3 en ook valt het pensioen buiten een eventueel faillissement. Bij een eventueel beroep op een Bijstand regeling blijft een bedrag tot maximaal 250.000,- euro vrijgesteld van de vermogenstoets. Bij het tot uitkering komen van je pensioen betaal je natuur-lijk wel Inkomstenbelasting.

  Ook kun je het opgebouwde pensioen, onder bepaalde voorwaarden, aanwen-den voor een eigen arbeidsongeschikt-heidsuitkering mocht dit nodig zijn. Je verlaagt daarmee natuurlijk wel je toe-komstige pensioenuitkeringen. Op een vraag van de aanwezigen of de Fiscale Oudedagsreserve (de FOR) ook gebruikt kan worden voor het ZZP Pensioen ant-woordde de inleider bevestigend. Het voordeel daarvan is dat je je pensioen-voorziening uit de risicosfeer van je onderneming haalt.

  Wanneer kun je met pensioen?Je kunt er in deze regeling voor kiezen om ergens tussen je 60e en je 72e jaar met pensioen te gaan. Je kunt vervolgens een keuze maken voor een uitkering over 10, 15 of 20 jaar. Ook kun je tegen, een extra risicopremie, kiezen voor een levenslang pensioen. De jaarlijkse uitkering wordt hierdoor verlaagd. Bij overlijden binnen de uitkeringsperiode wordt het overge-bleven pensioen uitgekeerd aan de nabe-staanden.

  overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De uitvoering zelf is belegd bij APG/Loyalis.

  Flexibiliteit en lage kostenVoorzitter Maarten Post legde aan een 30-tal Roda sponsors n ondernemers uit het lokale en regionale bedrijfsleven uit hoe de regeling in elkaar steekt.

  Deelnemers kunnen jaarlijks zelf bepalen hoeveel ze inleggen. Dat is handig want als ZZP-er heb je goede en misschien min-der goede jaren. Je inleg is aftrekbaar van de inkomstenbelasting, als dit binnen de zogenaamde jaarruimte valt. En als je de afgelopen jaren niets aan je pensioen-voorzienig hebt gedaan kun je mogelijk zelfs 7 jaar terug: je 'reserveringsruimte'. Meer informatie bij de Belastingdienst of bij je accountant of fiscaal adviseur.

  In bestaande pensioenregelingen bij bedrijven en non-profit organisaties is er vaak discussie of de ene generatie nou wel of niet voor de andere betaalt. Dat is hier niet aan de orde; de ingelegde pre-mie is alleen voor jou. Wel worden de pre-mies van leeftijdgenoten gezamenlijk belegd volgens een bepaald vooraf vast-gesteld beleggingsprofiel. Hier hoef je zelf dus niets aan te doen. Dit drukt aanzien-lijk de kosten: 0,35% per jaar over je inge-legde vermogen. Als je nog ver verwijderd bent van je pensioendatum zal meer risi-covol (en dus meer kans op rendement) belegd worden, kom je dichter bij je pen-sioendatum dan wordt meer behoudend belegd om het opgebouwde pensioen niet in gevaar te brengen.

 • april 2015 pagina 29Zaanbusiness, ht businessmagazine van de Zaanstreek

  ZZP-ers

  Marco van der Laan, AA CB RV Accountant BelastingadviseurRegister Valuator

  Ondernemersrisico?

  U neemt toch geen enkel risico als het gaat om de beveiliging van uw bedrijf?Onderneem daarom direct actie Bel 075 - 640 66 60 en laat u vrijblijvend adviseren.

  Industrieweg 16 - 1521 NC Wormerveer - www. atn.nl

  Zijn er ook meer aanbieders in de markt?Naast dit door de vier ZZP organisaties gelanceerde pensioenproduct zijn er nog twee partijen die een vergelijkbaar pro-duct aanbieden: Bright Pensioen en Brand New Day. De producten van deze aanbie-ders en die van het ZZP Pensioen onder-scheiden zich vooral in de kosten en in het beleggingsbeleid. Het ZZP Pensioen belegt in 3 beleggingsfondsen van Loyalis, het Bright Pensioen en Brand New Day (BND) beleggen in zogenaamde ind-extrackers, die een beursindex volgen. Wat betreft de kosten moet je letten op de vaste jaarlijkse beheer kosten schom-melend van 35,- euro per jaar (ZZP Pensioen), 50 euro bij BND, tot 210 euro aan lidmaatschapskosten per jaar (Bright Pensioen) en de jaarlijkse vergoeding over het beheer van je vermogen varirend van 0,25% (Bright Pensioen en BND) en 0,35% (ZZP Pensioen).

  Welke aanbieder uit een oogpunt van kos-ten het beste product heeft, wordt dus vooral bepaald hoeveel jaar je nog tot je beoogde pensioendatum te gaan hebt en de hoogte van je inleg. Het ZZP Pensioen gaat uit van een verwacht rendement van iets minder dan 7% per jaar, gebaseerd op het rendement wat het APG als grootste pensioenbelegger in Nederland de afge-lopen decennia gerealiseerd heeft. Let op: dit verwachte rendement is geen garantie voor de toekomst!

  Blijven de fiscale voordelen voor de ZZP-er?Op deze Roda voorjaarsbijeenkomst voor sponsors en het regionale bedrijfsleven is Maarten Post ook nog ingaan op de Fiscale voordelen van het ZZP zijn: de Zelfstandigenaftrek, de Startersaftrek en de MKB Winstvrijstelling. Zaken die in politiek Den Haag onder een vergrootglas liggen en waarover in het voorjaar een

  voorstel komt om deze faciliteiten al dan niet (gedeeltelijk) aan te passen voor (een deel van) de ZZP-ers.Maarten Post sloot zijn inleiding af met enkele slides over het aanvraag-proces. Dit is volledig digitaal. Voor meer informatie: zie de site www.zzppensioen.nl

  Tijdens deze voorjaarsbijeenkomst werd ook de Roda Sponsor Special uitgereikt. Deze fraai vorm gegeven glossy bevat interviews met Babino Peuter en Kinderopvang, Hauzendorfer Servicestation en Pieters Rijwielhandel (fietspoint.nl).

  Ook in deze glossy een samenvatting van de nieuwe ZZP pensioenregeling en een zeer lezenswaardig artikel over de Nieuwe Werkkostenregeling die 1 januari is ingegaan met handige tips hoe dit goed vorm te geven.

  advertentie

 • pagina 30 april 2015 www.zaanbusiness.nl

  ICT Zaanstreek

  www.zaanbusiness.nl

  Remon Harmelwaard is bestuurslid bij ICT Zaanstreek. Iedere maand vertelt hij als vaste columnist van Zaanbusiness z'n bevindingen op het het gebied van ICT, auto ma-ti sering, trends en gadgets. Remon Harmelwaard

  Namens het bestuur van ICT Zaanstreek:

  Voor alle vraagstukken omtrent ICT, voorzien onze leden u graag van advies. Indien u meer informatie wenst, ga naar onze website: www.ictzaanstreek.nl

  Met deze stap laat ICT-Zaanstreek zien, dat zij bezig zijn de nieuwe visie en missie door te voeren.

  Visie en Missie

  ICT-Zaanstreek is aan het einde van 2014 en het begin van 2015 bezig geweest met het opnieuw definiren van haar visie en mis-sie. Dit moet je als vereniging altijd 1 x per periode doen. Op deze manier constateer je of je als cluster nog voldoet aan de vraag vanuit de leden en de markt, geeft Piet Smit aan. Hij is de voorzitter van ICT-Zaanstreek en samen met de overige bestuurs-leden en een aantal actieve leden, zorgen zij voor lokale ICT-activiteiten in de Zaanstreek. Wij willen bijdragen aan de ontwikkeling van bedrijven op het gebied van automatisering. Dit is in de breedste zin van het woord en heeft onder andere betrekking op telefonie en kan-toorautomatisering. Uiteraard hoort hier ook het bouwen van een website bij, aldus Piet Smit.

  Concurrerend zijn

  Tijdens de gesprekken aan het einde- en begin van het jaar, heeft het cluster ondervonden dat er nog meer behoefte is aan het delen van informatie onderling en het delen van kennis en kunde met externen. Op deze manier kunnen sneller vragen van opdrachtgevers worden beantwoord en wordt minder NEE verkocht.

  Wij hebben als doel, de ICT-ondernemingen en de lokale Zaanse ondernemingen te verbinden en te voorzien van advies. Op deze manier willen wij de lokale economie stimuleren en breiden wij de kennis binnen de Zaanse grenzen uit. Hierdoor zijn we in staat voordelen te bieden aan de Zaanse ondernemers en concurrerend te zijn met de bedrijven in bijvoorbeeld Amsterdam of Alkmaar.

  Games:Games hurenMicrosoft biedt met Xbox Live Gold de mogelijkheid om spellen te spelen, zonder ze aan te kopen, doordat je toegang krijgt tot spellen in de cloud.

  Je kan een abonnement afsluiten voor verschillende tijds-periodes. Hoe langer de periode, des te voordeliger je gebruik kan maken van deze dienst.

  ICT-Zaanstreek in een nieuw jasje

  BloodborneDeze game is beschikbaar op de Playstation 4. Je reist naar een stad waar op iedere hoek bizarre situaties voorkomen.Dood, verderf en gestoorde wezens wachten je op.

  Tijdens deze queste ben je op zoek naar antwoorden en moet je je in vele situaties handhaven.

  ICT Zaanstreek biedt u een platform van kennis voor en door bedrijven. Wanneer u op zoek bent naar een informele organisatie, die u helpt aan kennis en kennissen op het gebied van ICT, bent u bij ons aan het juiste adres.

 • april 2015 pagina 31Zaanbusiness, ht businessmagazine van de Zaanstreek

  Onze sponsors >>

  Agenda & Events1-5 Glasvezelscan2-6 ICT Zaanstreek bijeenkomst29-9 ICT Zaanstreek bijeenkomst8-12 Jaarafsluiting 2015

  Meer informatie: www.ictzaanstreek.nl of mail: [email protected]

  We hebben er al eerder over

  geschreven, maar konden destijds

  geen datum afgeven voor de eerste

  leveringen in Europa.

  Vanaf april ligt het horloge van Apple

  in de schappen en kan men eindelijk

  dit leuke hebbeding om de pols dragen.

  In het licht van het stimuleren van de Zaanse economie, heeft het cluster ICT-Zaanstreek zich ook ten doel gesteld, samen met de gemeente meer activitei-ten te ontplooien binnen de gemeente Zaanstad.

  Zij wil gaan onderzoeken of er mogelijk-heden zijn om met het cluster ICT-werkzaamheden uit te voeren voor de gemeente, waardoor dit de gemeentekas ten goede komt en de werkgelegenheid van Zaanstad.

  Wat je ver haalt is misschien lekker, maar alles uit de Zaanstreek smaakt toch beter!ICT-Zaanstreek zal vaker interactie met andere Zaanse verenigingen hebben met als doel, nog meer samenwerking en ver-betering van de ICT mogelijkheden van de lokale bedrijven.

  Blijf ICT-Zaanstreek volgen op www.ict-zaanstreek.nl en Facebook en onze Linkedin pagina.

  ICT-Zaanstreek in een nieuw jasje

  Apps uitgelicht: BUX mobiel beleggen

  Heb je interesse in beleggen dan is deze app misschien iets voor jou! Altijd al willen beleggen, maar nog niet aangedurfd? Nu is er een app beschikbaar voor android en het iOS platform, waarmee je kennis-maakt met de beurswereld. Met virtueel geld leer je hoe het is om te beleggen. Wanneer je denkt er klaar voor te zijn, kan je ook echt gaan beleggen. http://getbux.com/nl

  PasNL

  Heb je ook zoveel pasjes in je portemonnee zitten en wil je daar wel eens vanaf? Deze app voorziet in deze behoefte. Het is een Nederlands fabricaat en is daarmee op de hoogte van de meeste passen die wij in Nederland gebruiken. Zit je pas er niet bij, dan kan je met behulp van de Wizard makkelijk een pas toevoegen.Op deze manier heb je altijd al je pasjes bij je, zonder dat je ze echt hoeft mee te nemen. http://www.pasnl.nl/

  Hebbeding:Apple Watch.ICT-Zaanstreek heeft met ingang

  van 15 maart jl. een nieuwe website, waarop de mogelijkheden voor de leden centraal staan. Met de komst van deze nieuwe website, krijgen de leden de mogelijkheid om zelf hun eigen ledenpagina te vullen en bij te houden. Op deze manier kan een lid zijn/haar expertise uitdragen op een digitale wijze. Tevens heeft de website een frisse uitstraling met informatie over de laatste ontwikkelingen van de leden van ICT-Zaanstreek.

 • column

  Hart en Zieldag met Duyvis WienerVijf jaar achter elkaar organiseert De Nieuwe Winst al een Hart en Zieldag met Duyvis Wiener. Inmiddels is dit dus een mooie traditie geworden waar we als bestuur van de Nieuwe Winst erg trots op zijn. Meer dan 100 werknemers uit alle lagen van het bedrijf die vrijwilligerswerk doen bij verschillende maatschappelijke organisaties binnen de Zaanstreek.

  Duurzaam Maatschappelijk Betrokken Ondernemen staat dus hoog in het vaandel bij Duyvis Wiener. Het was voor Marleen een hele exercitie om voor ruim 100 man personeel passende klussen te regelen. Zeker voor de werknemers van Duyvis Wiener die de mentaliteit hebben van niet lullen maar poet-sen! Met andere woorden, de klussen moeten relevantie hebben en afgerond kunnen worden. Uit ervaring weet ik dat daardoor sommige werknemers van Duyvis Wiener pas laat op de borrel komen die aan het eind van de dag georgani-seerd wordt om gezamenlijk op een feestelijke wijze de dag af te sluiten.

  Nieuwe Winst | Nico van Braam

  Nieuwe app KvK laat ondernemers direct veranderingen in de buurt zien De nieuwe app Buurt update van de Kamer van Koophandel (KvK) laat ondernemers direct verande-ringen in het Handelsregister bij bedrijven zien in de zelf gekozen buurt. De app-gebruiker krijgt niet alleen nieuwe bedrijven, mutaties bij bestaande bedrijven en faillietverklaringen te zien, maar ook verwijst de app naar informatie van de gemeente over bouwvergunningen, bestemmingsplannen en wegomleggingen. De app helpt zo ondernemers om kansen beter te benutten, omdat ze nu sneller weten wat er speelt.

  De app is gratis beschikbaar in de appstores van Google, Apple en Windows. De nieuwe app is een uitbreiding van de bestaande KvK App Handelsregister, die vorig jaar is gelanceerd en het zoeken in het Handelsregister gemakkelijk maakt. De gebruiker van de Buurt update kan zijn buurt zelf selecteren en kiezen voor een straal van n tot drie kilometer. Ook kan de gebruiker zelf instellen hoe vaak hij een melding van de mutaties wil ontvangen. Als hij meer wil weten over de veranderingen in het Handelsregister kan hij de informatie direct kopen via de app voor 1,99. Degenen die de KvK App Handelsregister al gebruiken, hebben de update al ontvangen. De KvK werkt aan een grotere toegankelijkheid van het Handels-register. Het register biedt zekerheid bij het zakendoen. De gegevens van het Handelsregister zijn nu al beschikbaar op straatniveau. De nieuwe app maakt het raadplegen van de gegevens makkelijker en sneller.

  Er is ook een webversie van Buurt update beschikbaar via www.kvk.nl/buurtupdate.

  Wilt u zich ook als bedrijf inzetten voor de Zaanse samenleving door middel van maatschappelijk betrokken ondernemen?

  Neem dan contact op met Marleen Althuizen: 06-14459946 of mail naar [email protected]

  Voor meer informatie zie: www.denieuwewinst.nl

 • april 2015 pagina 33Zaanbusiness, ht businessmagazine van de Zaanstreek

  De biermarkt is de laatste jaren enorm gegroeid. Ook de supermarkten zien dat en willen hier ook van profiteren. Zo besloot Albert Heijn vorige maand om het bierassortiment eens flink te veranderen. Er zijn veel bieren bijgekomen, waaronder ook van de kleine brouwerijen.

  Ontwikkelingen in de drankenwereld