Xperiment 17-4 mrt-apr 2012

3
Schilders stellen tentoon De leerlingen die les volgen in het schildersatelier van David Ausloos stellen vanaf 16 april hun werk tentoon in de hal van onze academie. Zij tonen een selectie van de werken die ze dit academiejaar reeds hebben geschil- derd. Je kan de tentoonstelling tot 12 mei bekij- ken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag, telkens van 9 tot 12u en van 13 tot 16u. Op vrijdag is de academie geopend van 17 tot 20u en op zondag van 9 tot 12u. De toegang is gratis. De kinderen uit het jeugd- atelier in Broechem stellen naar aanleiding van de Jeugdboekenweek hun mooiste werkjes tentoon in de biblio- theken van Ranst, Oelegem en Zandhoven. De Jeugdboekenweek, het groot- ste kinderboekenfestival van Vlaanderen, vindt dit jaar plaats van 10 tot 25 maart. Veertien dagen lang zetten scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele centra de mooiste kin- derboeken in de kijker. Dit jaar is het thema “dieren”. Naar aanleiding van dit kinder- boekenfeest worden de biblio- theken van Ranst, Oelegem en Zandhoven versierd met de kleurrijke tekeningen en schilderijen die de kinderen (van 6 tot 11 jaar) uit het jeugdatelier in Broechem hebben gemaakt. Sommigen hebben hun lievelingsdier geknutseld. Je kan de kunstwerkjes tot eind april bewonderen tijdens de openingsuren van de drie bibliotheken. Kinderen stellen tentoon tijdens Jeugdboekenweek Xperiment is het tweemaandelijks tijdschrift van de Vrienden van de Academie – Jaargang 17 nr.: 4 maart - april 2012 Verantwoordelijke uitgever: Vrienden van de Academie Lier vzw Koepoortstraat 1 B-2500 Lier – Penningmeester: Dirk De Mol 0498/35 41 05 Deelname aan activiteiten, workshops, trips e.d. vereist lidmaatschap van één gezinslid. Lidmaatschap per schooljaar: minimum €10, beschermlid vanaf €25. Rekeningnummer: BE83 7765 9094 4915 [email protected]

description

Ledentijdschrift Vrienden van de Academie Lier vzw

Transcript of Xperiment 17-4 mrt-apr 2012

Page 1: Xperiment 17-4 mrt-apr 2012

Schilders stellen

tentoon

De leerlingen die les volgen in het schildersatelier van David Ausloos stellen vanaf 16 april hun werk tentoon in de hal van onze academie.Zij tonen een selectie van de werken die ze dit academiejaar reeds hebben geschil-derd.Je kan de tentoonstelling tot 12 mei bekij-ken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag, telkens van 9 tot 12u en van 13 tot 16u. Op vrijdag is de academie geopend van 17 tot 20u en op zondag van 9 tot 12u. De toegang is gratis.

De kinderen uit het jeugd-atelier in Broechem stellen naar aanleiding van de Jeugdboekenweek hun mooiste werkjes tentoon in de biblio-theken van Ranst, Oelegem en Zandhoven. De Jeugdboekenweek, het groot-ste kinderboekenfestival van Vlaanderen, vindt dit jaar plaats van 10 tot 25 maart. Veertien dagen lang zetten scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele centra de mooiste kin-derboeken in de kijker. Dit jaar is het thema “dieren”.

Naar aanleiding van dit kinder-boekenfeest worden de biblio-theken van Ranst, Oelegem en Zandhoven versierd met de

kleurrijke tekeningen en schilderijen die de kinderen (van 6 tot 11 jaar) uit het jeugdatelier in Broechem hebben gemaakt. Sommigen hebben hun lievelingsdier geknutseld.Je kan de kunstwerkjes tot eind april bewonderen tijdens de openingsuren van de drie bibliotheken.

Kinderen stellen tentoon tijdens Jeugdboekenweek

Xperiment is het tweemaandelijks tijdschrift van de Vrienden van de Academie – Jaargang 17 nr.: 4 maart - april 2012 Verantwoordelijke uitgever: Vrienden van de Academie Lier vzw Koepoortstraat 1 B-2500 Lier – Penningmeester: Dirk De Mol 0498/35 41 05

Deelname aan activiteiten, workshops, trips e.d. vereist lidmaatschap van één gezinslid. Lidmaatschap per schooljaar: minimum €10, beschermlid vanaf €25.Rekeningnummer: BE83 7765 9094 4915 – [email protected]

Page 2: Xperiment 17-4 mrt-apr 2012

Voorstelling nieuwe raad van bestuur

Vrienden van de Academie

[email protected]: voorzitter en interne communicatie met academie

[email protected]: ondervoorzitter en workshops

[email protected]: [email protected]: secretaris

[email protected]: [email protected]: experiment, layout & afgevaardigde [email protected]: experiment, [email protected]: [email protected]: kunstroute [email protected]@telenet.be: studiereizen [email protected]: vrij atelier

Modeafdeling kleedt Tartuffe van Molière Toneelkring Teater Lier speelt vanaf 30 maart in De Spaanse Poort een eigen bewerking van de komedie Tartuffe van Molière. De kostuums werden ontworpen door de modeafdeling van de Scademie voor Schone Kunsten in Lier.

“Tartuffe is een satire waarin schijn-heiligheid en hypocrisie een hoofdrol spelen”, vertelt regisseur Roland De Lathouwer. “De rijke en goedgelovige Orgon haalt op een dag de arme, vrome man Tartuffe in huis. Maar de vroomheid van Tartuffe is maar schijn. Tartuffe is een geslepen bedrieger die op Orgons geld uit is, op zijn vrouw én zijn dochter”.

Teater Lier heeft deze klassieker in een modern jasje gestoken. Letterlijk dan, want de kostuums werden ontworpen door zes studenten uit de modeafdeling van de

academie.“Tartuffe dateert van 1664. We hebben dan ook heel wat historische kostuums uit die tijd bestudeerd”, vertelt Sabine Oosterlynck, die in het modeatelier les geeft. “Uiteindelijk hebben we gekozen voor het ontwerpen van hedendaagse kleren met accenten uit de 17de eeuw”.

De voorstellingen van Tartuffe vinden plaats in minitheater De Spaanse Poort, Bril 6 in Lier, op 30 en 31 maart en op 3, 6, 12, 13 en 14 april, telkens om 20u. Op zondag 1 april begint de voorstelling om 15u.Kaarten kosten €9. Studenten, 60-plussers en groepen vanaf 10 personen betalen €8. Wie een GOMOR-pas heeft, betaalt maar €4. Dit unieke project mag je niet missen.

Spelleiding: Roland De Lathouwer enAnneliese De Boeck

Muziek: Gert-Jan JanssensProductie: Béa SchefferDecorontwerp: Dirk GarciaLichtontwerp: Dirk Ceulemans

In samenwerking met de modeafdeling van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, Lier (SASK) die de kostuums heeft ontworpen en gemaakt.Met: Rita Beullens, Nick Celis, Jos De Haes, Jeannine Hens, Ann-Sofie Janssens, Gert-Jan Janssens, Hans Kraat, Roger Meylemans, Katrien Monnissen, Daniel Preckler en Anke Slaets.

Vrienden van de Academie Het lidgeld voor de Vrienden van de Academie bedraagt 10,- € per gezin en moet gestort worden op rekeningnummer:

BE83 7765 9094 4915 met vermelding:‘lid Vrienden van de Academie 2011-2012.Als lid ontvang je de 2-maandelijkse nieuwsbrief Xperiment, bij voorkeur digitaal doorgestuurd. Geef daarom je e-mailadres door.De lidkaart geeft recht op vermindering bij verschillende Lierse handelaars. Het geeft ook recht op deelname aan tentoon-stellingen, kunstroute en uitstappen georga-niseerd door de Vrienden.

Als oud-leerling kan je mits betaling van 110€ per schooljaar verder blijven experi-menteren in het 'Vrij Atelier'. Voor bijko-mende inlichtingen:

[email protected]

Waarom lid worden?

Page 3: Xperiment 17-4 mrt-apr 2012

Open atelierdag in onze academie

zaterdag 5 mei 2012

Bezoek met de vrienden van de academie aan het

Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) te Brussel

op zondag 22 april 2012.

Per KirkebyAnd the Forbidden Paintings of Kurt Schwitters

10-02-2012 - 20-05-2012

Het Paleis voor Schone Kunsten pakt uit met een retrospectieve van het werk van Per Kirkeby (°1938), één van de belangrijkste schilders van de Deense avant-garde. Maar wat moeten we precies verstaan onder avant-garde: gebrokenheid, minimalisme, abstractie, ontlening, ver-draaiing? Al die elementen vinden we terug in een omvangrijk oeuvre dat voor

het eerst vorm krijgt in de jaren 60, in het voetspoor van de Fluxus-beweging. Het gaat hier echter slechts om één aspect van een bijzonder veelzijdig oeuvre dat evenzeer put uit de figuratieve kunst van de Deense klassiekers als uit de experimenten van de 19de-eeuwse Franse meesters, zoals Eugène Delacroix. Kirkeby kan en wil zich niet in een vakje laten stoppen, maar stelt liever de positie en de perceptie van de waarnemer voortdurend in vraag. Een artistiek proces dat zich ontplooit op verschillende dragers (doek, zwart krijtbord, papier, brons, enz.). Als bevestiging van de vrijheid die hij, geoloog van opleiding, terugvindt in de alomtegenwoordige natuur. De enclave van Kurt Schwitters krijgt hier haar volle betekenis. Kirkeby heeft niet te maken met de dadaïst, maar met een miskende, figuratieve Schwitters die dol is op landschappen. ‘Verboden schilderijen’ … vanuit het oogpunt van de modernistische mainstream. De Deen herkent er zijn eigen credo in: de viscerale bevestiging van zijn artistieke vrijheid.

Cy Twombly Photographs 1951-2010

01-02-2012 - 29-04-2012

De tentoonstelling Cy Twombly. Photographs 1951-2010 omvat meer dan 100 kopieën van Polaroïd-foto’s die gemaakt zijn volgens een droog procedé die samen met de artiest zelf werden uitgekozen, nog voor zijn dood op 5 juli 2011. De foto’s van Cy Twombly werden vrij recent ontdekt. Al sinds zijn

studententijd maakte hij foto’s met zijn Polaroid-toestel, maar die werden pas in de jaren 90 gepubliceerd. De onderwerpen zijn heel uiteenlopend: van stillevens met bloemen en penselen, momentopnames van zijn studio en musea en details van zijn schilderijen tot oude tempels of sfeervolle landschappen. De ongrijpbare en kwetsbare foto’s zijn doordrongen van dezelfde thema’s die de schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en grafische kunst van de kunstenaar hebben geïnspireerd. In de tentoonstelling zijn een aantal schilderijen van Cy Twombly opgenomen en ook het intieme cinemaportret “Edwin Parker” van kunste-nares Tacita Dean ter ere van de recent betreurde grootste kunstenaar van onze tijd.

Praktisch: Vertrek op zondag 22 april om 8:00 uur aan het station van Lier, wij zorgen voor een combinatieticket, trein en beide tentoonstellingen. Zaterdag 21 april om 11 uur geeft Mevr. Deglas, lerares kunstgeschiedenis, een inleiding tot deze tentoonstelling.Leden: 24.70 €. Leden, 65+, nemen zelf een ticket voor de trein (voordeliger) en betalen dus slechts 16,- € aan de Vrienden van de Academie. Niet leden betalen 4,- € extra maar zijn dan lid tot het einde van het schooljaar en ontvangen tweemaandelijks ons ledentijdschrift.

Stort uw inschrijvingsgeld vóór 26 maart op BE83 7765 9094 4915 met vermelding Bozar & uw GSMnummer.