XIOS Sociaal-Agogisch Werk 2013-2014

16
Xperience Xchange DEPARTEMENT SOCIAAL-AGOGISCH WERK WWW.XIOS.BE PROFESSIONELE BACHELOR: SOCIAAL WERK (MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT)

description

XIOS Sociaal-Agogisch Werk 2013-2014

Transcript of XIOS Sociaal-Agogisch Werk 2013-2014

1

XperienceXchange

DEPARTEMENT SOCIAAL-AGOGISCH WERKWWW.XIOS.BE

PROFESSIONELE BACHELOR:SOCIAAL WERK (MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT)

22

3

XIOSHOGESCHOOLLIMBuRG XIOSspringteruit!

Beste student(e)

Bedankt voor je interesse in onze hogeschool.

Mogelijk heb je al vernomen dat de XIOS Hogeschool Limburg en de Provinciale Hogeschool Limburg vanaf oktober 2013 samen door het leven gaan als Hogeschool PXL.

In onze algemene en departementale brochures stellen we je de opleidingen en de studiemogelijkheden voor die vanuit XIOS zullen overgaan in PXL. Maar we vertellen je dit ook graag persoonlijk. Bezoek ons op SID-IN, ontdek ons op de infodagen of kom proefdraaien op de openlesdag. Je vindt de data op de laatste bladzijde van deze brochure.

Surf zeker ook naar onze website www.xios.be, daar vind je altijd de laatste info over onze opleidingen, maar ook over andere boeiende gebeurtenissen en activiteiten.

Volgend academiejaar starten onze studenten dus in een nieuwe hogeschool, die verder bouwt op de sterke punten van XIOS en PHL. De opleidingen die dubbel werden aangeboden (office management, toegepaste informatica en lerarenopleiding secundair onderwijs), starten vanaf dan als nieuwe eengemaakte opleidingen.

Veel succes in het bepalen van je studiekeuze!

Prof. dr. Dirk FrancoAlgemeen directeur XIOS Hogeschool Limburg

3

MAATSCHAPPELIJK

4

MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT:EEN BOEIEND EN VEELzIJDIG BEROEP!Studenten kiezen vaak voor de opleiding sociaal werk om later een ge-varieerd beroep te hebben waarin omgang met mensen van cruciaal belang is. Dit beeld klopt met de realiteit. De snel evoluerende maat-schappij waarin steeds nieuwe problematieken en vragen (sociale, politieke, economische) opduiken, heeft inderdaad nood aan flexibele maatschappelijk assistenten met een mensgerichte aanpak. Centraal in het beroep van een maatschappelijk assistent staat het ‘assisteren’ van mensen bij hun individuele, sociale, beroepsmatige, psychologi-sche en fysiologische noden en bewogenheden. Daarom verwachten wij van de studenten een bewuste sociale ingesteldheid.

JE KuNT KIEzEN uIT DE AFSTuDEERRICHTINGEN- MAATSCHAPPELIJK WERK- PERSONEELSWERK

In de afstudeerrichting maatschappelijk werk leer je werken met cliën-ten en hun directe omgeving. Je leert omgaan met zeer uiteenlopende vragen: waar kan een cliënt terecht voor een leefloon? Hoe vraag je een studiebeurs aan? Waar kunnen mishandelde vrouwen terecht? Voor sommige doelgroepen (verslaafden, probleemjongeren of de-linquenten) kunnen er vragen zijn naar psychologische begeleiding. Verder komt een maatschappelijk assistent in contact met vragen rond integratie in de maatschappij, vluchtelingenopvang, loopbaanbegelei-ding of dringende hulp. Als maatschappelijk werker behandel je deze vragen voldoende kritisch en alert. Je bekijkt ze globaal en vangt de hulpbehoevende mens op. Hierbij zijn discretie en beroepsgeheim essentieel. In veel gevallen zal je mensen doorverwijzen naar deskun-digen: medici, psychologen, juristen, instellingen… Dit veronderstelt

een verantwoorde keuze en een parate inhoudelijke kennis van de personen en instellingen die bijstand kunnen bieden. Voorbeelden van beroepsuitwegen: Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW), Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW), onderwijs (CLB), bij-zondere jeugdbijstand, gehandicaptenzorg, gezondheidszorg, dien-sten van kind en gezin, seniorenwerking, justitiële sector…

Het Human Resources beleid van organisaties wordt steeds vaker gekenmerkt door aandacht voor de individuele werknemer met zijn eigen specifieke talenten. Als personeelswerker werk je binnen orga-nisaties mee aan de ontwikkeling en optimale inzetbaarheid van deze talenten. Je streeft ernaar om doelstellingen van werknemers en orga-nisaties zo goed mogelijk op mekaar af te stemmen waardoor beiden zo rendabel mogelijk functioneren. Je vindt hierbij een evenwicht tus-sen sociale en economische doelstellingen.Als student krijg je een brede sociale opleiding met onder andere aan-dacht voor psychologie, sociologie, economie en sociale en communi-catieve vaardigheden. Je wordt bovendien opgeleid tot een specialist in Human Resources Management. Dit vertaalt zich in een grondige kennis van HR-technieken en -tools, personeelsbeheer, rekrutering en selectie, professionele gespreksvoering, arbeids- en sociaal zekerheids-recht...Met deze stevige sociale en HR-gespecialiseerde achtergrond kun je een sleutelpositie vervullen op personeelsdiensten van kleine en grote organisaties in de profitsector, de non-profitsector, de sociale econo-mie, de overheid (toezicht sociale wetten en welzijn, RVA, VDAB, ...), werving- en selectiekantoren, outplacementdiensten, diensten voor (arbeids)trajectbegeleiding, sociale secretariaten, vakbonden...

ASSISTENTMAATSCHAPPELIJKPROFESSIONELE BACHELORIN HET SOCIAAL WERK

Enig in Limburg

theorieen^praktijkverweven

WAT KEN IK AL? Om met de opleiding te starten is er geen specifieke voorkennis vereist. Onmisbare troeven om deze richting aan te vatten zijn: graag werken met mensen, een brede interesse voor de samenleving en het openstaan voor veranderingen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je vlot en soci-aal aangelegd bent en dat je oprecht geïnteresseerd bent in de sociale thema’s van deze tijd (kansarmoede, sociale huisvesting, vluchtelingen-problematiek, ouderenzorg, jeugddelinquentie, economische werkloos-heid, evenwicht werk-gezin…) en in de maatschappelijke structuren (OCMW’s, CLB’s, diensten binnen justitiële sector, bedrijven, vakbonden, jeugdhuizen…) om mensen professioneel bij te staan. Als maatschap-pelijk assistent werk je immers voor en met mensen in de meest uiteen-lopende situaties. Om voldoende zicht te krijgen op de hulpvragen van de mens in de huidige maatschappij en om een antwoord te vinden op de vragen van mensen krijg je tijdens je opleiding een stevige theore-tische basis in combinatie met praktijkervaringen (waaronder stages).

OPBOuW VAN HET PROGRAMMA Het programma is onderverdeeld in drie jaar die op hun beurt verdeeld zijn in 2 semesters. Het programma kan voltijds of deeltijds gevolgd worden. Wij streven ernaar dat onze afgestudeerden inzetbaar zijn in zo-veel mogelijk diensten en binnen zoveel mogelijk verschillende structu-ren. Deze generalistische visie op onze opleiding zorgt ervoor dat beide afstudeerrichtingen bouwen op een stevig gemeenschappelijk funda-ment. Ons vernieuwd opleidingsprogramma trekt voluit de kaart van de integrale benadering. Dit betekent dat we streven naar een sterke verwevenheid tussen theorie en praktijk, de perfecte match voor een ideale startpositie als toekomstig maatschappelijk assistent.Vanaf het eerste jaar wordt naast de aandacht voor de humane weten-schappen, recht en communicatie sterk ingezet op de kennismaking met de verschillende domeinen van het sociale werkveld en het praktisch handelen via de leertaken in het integraal sociaal werk. In het tweede jaar wordt dit accent versterkt en kan je via het opleidingsonderdeel methodisch werken reeds een keuze maken in de richting van het maat-schappelijk werk of personeelswerk. Bovendien biedt een stage van zeven weken een uitgekiende praktische invulling, aansluitend bij de casussen van het integraal sociaal werk. Het derde jaar wordt nog prak-tischer ingevuld. Dit gebeurt onder meer door een stage van veertien weken én het aanscherpen van je onderzoeksvaardigheden via het prak-tijkgericht onderzoek. Een parcours dat je afsluit met je bachelorproef. Het ligt voor de hand dat we in een mondiale samenleving niet voorbij gaan aan de talrijke mogelijkheden om kennis te maken met de interna-tionale en interculturele componenten van het sociaal werk.

6

STuDIEBEGELEIDINGWe streven naar een evenwicht tussen opleiden enerzijds en coachen of begeleiden anderzijds. Studeren in het hoger onderwijs vergt een hele aanpassing. Die aanpassing uit zich vaak in een verkeerde studiemethode, een inefficiënte studieplanning of een incorrecte studiehouding. Sommige studenten hebben moeilijkheden met het verwerken van de grote hoe-veelheden leerstof in het hoger onderwijs. Dit komt vaak omdat ze vooral letterlijk studeerden in het secundair onderwijs of gewoonweg nooit echt hebben moeten studeren. Andere studenten hebben goede voornemens maar komen niet toe aan studeren. ze stellen uit en hebben te weinig zelfdiscipline om om te gaan met de vrijheid die ze krijgen in het hoger onderwijs. Daarnaast weten studenten vaak niet welke studiehouding ze moeten aannemen in het hoger onderwijs. ze komen in een nieuwe struc-tuur terecht, waarin ze hun weg niet vinden en waarin ze ook niet weten wat van hen wordt verwacht.

Concreet besteden we tijdens de algemene studiebegeleiding aandacht aan verschillende onderwerpen die de student ondersteunen in zijn aan-passingsproces. Voorbeelden zijn:• Wegwijs geraken in het hoger onderwijs.• De juiste studiemethode in het hoger onderwijs.• Hoe komen tot een nuttige, efficiënte planning?• Hoe je het best voorbereiden op een mondeling of schriftelijk exa-

men, of op een openboekexamen? Hoe eventuele faalangst onder controle krijgen?

• Hoe gemotiveerd blijven doorheen het academiejaar?• …

Via individuele begeleiding en groepssessies trachten de studentenbegelei-ders jou op weg te helpen.Ook voor problemen die niet direct met studeren te maken hebben en meer van persoonlijke aard zijn kan je bij ons terecht. We proberen je zo goed mogelijk te helpen en indien nodig verwijzen we je door naar een meer ge-specialiseerde hulpverlener.

Ondervind je hinder bij het studeren en onderwijs volgen omwille van tij-delijke of blijvende problemen (o.a. leerstoornis bv. dyslexie, motorische beperking, chronische ziekte, psychiatrische aandoening …), dan kan je een aanvraag doen om het statuut ‘student met een functiebeperking’ te bekomen. Indien je aanvraag goedgekeurd wordt, zal de studentenbe-geleider met jou bespreken welke faciliteiten nodig en mogelijk zijn om jou gelijke onderwijskansen te bieden.

Naast de algemene studiebegeleiding, heeft elke lector binnen de oplei-ding sociaal werk minstens één uur per week vakspecifieke studiebege-leiding. Studenten kunnen individueel of in kleine groepjes bijkomende uitleg vragen over de leerstof, verbanden leren leggen tussen de verschil-lende onderdelen en eventueel extra oefeningen maken. Studenten wor-den verder begeleid door mentoren.

7

8

STAGESPraktijkervaring is erg belangrijk in de opleiding sociaal werk. Efficiënt beroepshandelen wordt immers gekenmerkt door een methodologi-sche aanpak. Vandaar dat er in de opleiding veel belang wordt gehecht aan de stage.

In het tweede jaar voorzien we een participerende observatiestage en in het derde jaar een professionele stage. Deze professionele stage staat in functie van de gekozen afstudeerrichting. De stages worden op een verantwoorde wijze georganiseerd, zowel naar stageplaatsen als studenten toe.

Via stages verwerf je specifieke kennis en vereiste attitudes. De stages worden regelmatig opgevolgd en geëvalueerd aangezien dit bijdraagt tot de beroepsvorming van de student.

Tijdens de evaluatie van het praktijkgedeelte peilen we naar basiscom-petenties zoals kennisverwerving, vaardigheden en houdingen. Dankzij de stage worden de studenten gevormd tot direct inzetbare maatschap-pelijk assistenten.

Mogelijke stageplaatsen zijn enerzijds Openbare Centra voor Maat-schappelijk Welzijn (OCMW’s), woonzorgcentra, centra voor leerlingen-begeleiding (CLB’s), thuiszorgcentra, integratiecentra, diensten voor kin-deropvang, instellingen voor personen met een handicap, ziekenhuizen, jeugdrechtbanken, comités voor bijzondere jeugdzorg, gevangenissen, centra voor slachtofferhulp. Anderzijds kun je ook stage lopen in perso-neelsgerichte instellingen zoals bedrijven, sociale secretariaten, selectie- en uitzendkantoren ...

INTERNATIONALE CONTACTENInternationale en interculturele competenties worden steeds belang-rijker in de huidige multiculturele en geglobaliseerde samenleving. Het is dan ook noodzakelijk dat je doorheen je opleiding de nodige competenties ontwikkelt om professioneel te functioneren in onze internationale en interculturele maatschappij.

Buitenlandse studie of stageEen buitenlandse studie of stage is de ideale manier om internationale en interculturele competenties te verwerven. Binnen de opleiding soci-aal werk kan je studie- en praktijkervaring opdoen in het buitenland. Er zijn tal van mogelijkheden in de Euregio, Europa en zelfs elders.zo kan je binnen het Erasmus programma dat deel uitmaakt van het Lifelong Learning Programme van de Europese Commissie een deel van je studies volgen aan een buitenlandse hogeschool of universiteit in landen zoals Nederland, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Oosten-rijk, Denemarken, Tsjechië, Spanje, Ierland, Turkije … Je kunt er ook een stage lopen.Bovendien bestaat de mogelijkheid om in het kader van ‘projecten ontwikkelingssamenwerking’ via de VLIR UOS-beurzen een stage te lopen in een ontwikkelingsland.Deze stages kunnen samengaan met de bachelorproef rond een inter-nationaal thema in het sociaal werk.

Internationalisation@homeOok als thuisblijver krijg je de kans om de nodige internationale en in-terculturele competenties te verwerven dankzij de talrijke gastlessen van internationale lectoren en de internationale campusdag.

Korte mobiliteitsprojectenIn het kader van de “International University Week” wordt vanuit een netwerk van sociale hogescholen en universiteiten in Europa aan studenten- en docentenuitwisseling gedaan. Gedurende één week be-studeer je een topic in een internationaal team.Dankzij deze korte mobiliteitsprojecten kan je interculturele compe-tenties ontwikkelen, jouw studies in een internationaal licht plaatsen of kan het een stimulans zijn voor een internationale stage of studie-periode.

XperienceXchange

BINGOLO GüLER AFGESTuDEERDE MAATSCHAPPELIJK WERK“Momenteel werk ik in een therapeutische gemeenschap. Samen met een socioteam begeleid ik mensen die met een drugprobleem zitten. Het is onze opdracht het psychosociaal functioneren van de bewoners te ondersteunen en hun kansen tot integratie in de maatschappij te bevor-

deren. Aanvankelijk ging mijn voorkeur niet uit naar een dergelijke doelgroep. Bij toeval had ik in de krant deze vacature gevonden. Ik ben erop ingegaan, ben vlot door het sollicitatiegesprek geraakt en binnen de vijf dagen werd mij de job toegekend.Inmiddels heb ik in deze job al veel kansen gekregen. zo kon ik deel-nemen aan congressen en stages. Ik heb zelfs de kans gekregen om

op dit specifieke domein voordrachten te houden. Ik vind het fijn dat ik zo snel het vertrouwen van mijn werkgever heb kunnen winnen. Wan-neer ik terugblik op mijn opleiding aan de XIOS Hogeschool Limburg dan moet ik vaststellen dat ik een goede voorbereiding heb gehad. Dankzij mijn opleiding kon ik mij snel en vlot aanpassen aan een beroepsveld dat zelfs niet mijn eerste keuze was.Als allochtone studente van Turkse origine heb ik mij steeds thuis ge-voeld in de XIOS Hogeschool Limburg.”

AN BARAITREAFGESTuDEERDE PERSONEELSWERK“Na mijn studies kon ik onmiddellijk als personeelsdeskundige begin-nen op de personeelsdienst van een OCMW waar ik alle taken van het personeelsbeleid en personeelsadministratie toebedeeld kreeg.Inmiddels werd ik ook als vertrouwenspersoon aangesteld voor peste-rijen op het werk. In deze functie voel ik mij als personeelswerker ten volle maatschappelijk assistent. Je komt er met alle soorten problemen van mensen in contact die je met de nodige discretie moet oplossen.Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn opleiding. Vooral sociale wet-geving en sociale vaardigheden komen mij goed van pas.Op mijn huidige werkplek geniet ik van de werksfeer, de collegiale be-reidwilligheid en de bestaande wederzijdse flexibiliteit.”

AAN HET WOORD AFGESTuDEERDEN

EVA VANBELLINGEN AFGESTuDEERDE PERSONEELSWERK“Ik studeerde techniek-wetenschappen in het secundair onderwijs. Deze studies bevielen me niet, vandaar dat ik besloot verder te stude-ren. Ik ging op zoek naar een opleiding die leidde tot een beroep waarin menselijk contact, werken voor en met mensen centraal stond. zo kwam ik uit bij de opleiding sociaal werk. Behalve een brede interesse in mens en maatschappij had ik niet veel voorkennis om met de opleiding te starten. Mijn interesse ging vooral uit naar de richting ‘personeelswerk’: het uitstippelen van een personeelsbeleid, het werven van medewer-kers, het meewerken aan de structuren HRM van een organisatie leek echt iets voor mij. Ik koos voor de XIOS Hogeschool Limburg. Via verge-lijking tussen hogescholen lag deze school me het meest. De school is vlot bereikbaar - ze ligt vlakbij het centrum van Hasselt. Wat me vooral aansprak binnen de opleiding was het gevarieerd programma waarin theorie en praktijk (stages) centraal staan. Daarnaast organiseert de XIOS Hogeschool Limburg heel wat bedrijfsbezoeken en is er aandacht voor de individuele interesses van elke student. Een aanpak die ik zeker weet te appreciëren.”

DIMITRI BRuNINX AFGESTuDEERDE MAATSCHAPPELIJK WERK“Ik volgde in het secundair de richting Latijn-wetenschappen en had voldoende kennis om vlot te kunnen volgen in mijn eerste jaar maat-schappelijk assistent. Ik koos voor de XIOS Hogeschool Limburg omwille van de goede reacties die ik over deze school ontving. Mijn eigen erva-ringen sluiten hierbij aan. Binnen XIOS is er een goede studiesfeer. De drempel tussen studenten en lectoren is laag. Als student kan je steeds terecht bij je lectoren. Dat werkt zeer motiverend. Daarnaast worden theorie en praktijk gecombineerd in de opleiding. Dit is een zeer goede formule. Naast een stevige theoretische basis krijg je zicht op het be-roepsveld en leer je je eigen vaardigheden en interesses beter kennen..”

Afgestudeerd

10

11

“IK GING OP zOEK NAAR EEN OPLEIDING DIE LEIDDE

TOT EEN BEROEP WAARIN MENSELIJK CONTACT,

WERKEN VOOR EN MET MENSEN CENTRAAL STOND.”

EVA VANBELLINGEN AFGESTuDEERDE

AFSTuDEERRICHTING PERSONEELSWERK

In het kader van levenslang leren hebben we een aanbod uitgewerkt voor mensen uit de beroepssector. We willen zowel de hulpverleners uit de welzijnssector als de personeelswerkers op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen en wijzigingen in de regelgeving en de maatschappij. Dagelijks worden we immers geconfronteerd met nieuwe decreten en wetten.zo kunnen afgestudeerden en personen uit het werkveld deelnemen aan actuele, kwaliteitsvolle en praktijkgerichte studiedagen, themadagen en meerdaagse interactieve opleidingen zoals:• pensioenwetgeving• jeugdhulpverlening• personen met een handicap• ouderenzorg• woonzorgdecreet• schuldbegeleiding en -bemiddeling• sociale huisvesting• asiel en migratie• tewerkstellingsmaatregelen• zelfdoding• herstelgericht werken• omgaan met agressieve cliënten• Frans voor maatschappelijk werkers• Frans voor personeelswerkers• interculturele communicatie• oriëntatie op supervisie/intervisie• competentiemanagement met kansengroepen• management in de non-profitsector• bemiddelingsgericht werken voor niet-bemiddelaars• sociaal recht in de praktijk• toegepaste communicatie en methodieken in de hulpverlening• ...

Voor meer informatie over “levenslang leren” kan je steeds mai-len naar [email protected].

12

LEVENSLANGLEREN

LEVENSLANGLEREN

PROgRammadEEL 1 SP PROgRammadEEL 2 SP PROgRammadEEL 3 SP

INTEGRAAL SOCIAAL WERK 1 :EXPLORATIE 3

INTEGRAAL SOCIAAL WERK 4 :DE PROFESSIONAL IN ONTWIKKELING(INCLuSIEF STAGE)

14INTEGRAAL SOCIAAL WERK 6:DE PROFESSIONELE PERSONEELSWERKER

9

INTEGRAAL SOCIAAL WERK 2 :zELFORIËNTATIE

5INTEGRAAL SOCIAAL WERK 5 :DE PROFESSIONAL IN DE SAMENLEVING

9 STAGE PERSONEELSWERK 25

INTEGRAAL SOCIAAL WERK 3 :INTERPRETATIE

8 VERDIEPEN VAN HET WERKVELD 2 3 HuMAN RESOuRCES MANAGEMENT 5

VERKENNEN VAN HET WERKVELD 3 VERDIEPEN VAN HET WERKVELD 3 3METHODISCH WERKEN 5 :HuMAN RESOuRCES IN PRACTICE

6

VERDIEPEN VAN HET WERKVELD 1 4METHODISCH WERKEN 3:TOEPASSEN

3 RECHT VOOR DE PERSONEELSWERKER 5

ALGEMENE GESPREKS- EN RAPPORTAGETECHNIEKEN 5

METHODISCH WERKEN 4 :HuMAN RESOuRCES APPROACHMENS, SAMENLEVING EN WETENSCHAP 3

6 PRAKTIJKGERICHT ONDERzOEK 5

SPECIFIEKE GESPREKS- ENRAPPORTAGETECHNIEKEN

5 MENS, SAMENLEVING EN WETENSCHAP 3 3 BACHELORPROEF PERSONEELSWERK 5

METHODISCH WERKEN 1 :WERKINSTRuMENTEN

3 MENS, SAMENLEVING EN WETENSCHAP 4 6

METHODISCH WERKEN 2 :PROCESMODELLEN EN HuMANRESOuRCES BASICS

5 RECHT 2 4

MENS, SAMENLEVING EN WETENSCHAP 1 4 RECHT 3 3

MENS, SAMENLEVING EN WETENSCHAP 2 5 MIJN PROFESSIONELE IDENTITEIT 3 3

RECHT 1 4MIJN PROFESSIONELE IDENTITEIT 4 :INQuIRY BASED

3

MIJN PROFESSIONELE IDENTITEIT 1 3

MIJN PROFESSIONELE IDENTITEIT 2 3

TOTaaL 60 TOTaaL 60 TOTaaL 60

PROgRammadEEL 1 SP PROgRammadEEL 2 SP PROgRammadEEL 3 SP

INTEGRAAL SOCIAAL WERK 1 :EXPLORATIE

3INTEGRAAL SOCIAAL WERK 4 :DE PROFESSIONAL IN ONTWIKKELING(INCLuSIEF STAGE)

14INTEGRAAL SOCIAAL WERK 6:DE PROFESSIONELE MAATSCHAPPELIJKWERKER

9

INTEGRAAL SOCIAAL WERK 2 :zELFORIËNTATIE

5INTEGRAAL SOCIAAL WERK 5 :DE PROFESSIONAL IN DE SAMENLEVING

9 STAGE MAATSCHAPPELIJK WERK 25

INTEGRAAL SOCIAAL WERK 3 :INTERPRETATIE

8 VERDIEPEN VAN HET WERKVELD 2 3 BELEIDSMATIG WERKEN 5

VERKENNEN VAN HET WERKVELD 3 VERDIEPEN VAN HET WERKVELD 3 3METHODISCH WERKEN 5 :GEÏNTEGREERD HANDELEN

6

VERDIEPEN VAN HET WERKVELD 1 4METHODISCH WERKEN 3:TOEPASSEN

3RECHT VOOR DE MAATSCHAPPELIJK WERKER

5

ALGEMENE GESPREKS- EN RAPPORTAGETECHNIEKEN

5METHODISCH WERKEN 4 :SYSTEMISCH BENADEREN

6 PRAKTIJKGERICHT ONDERzOEK 5

SPECIFIEKE GESPREKS- ENRAPPORTAGETECHNIEKEN

5 MENS, SAMENLEVING EN WETENSCHAP 3 3BACHELORPROEF MAATSCHAPPELIJK WERK

5

METHODISCH WERKEN 1 :WERKINSTRuMENTEN

3 MENS, SAMENLEVING EN WETENSCHAP 4 6

METHODISCH WERKEN 2 :PROCESMODELLEN EN HuMANRESOuRCES BASICS

5 RECHT 2 4

MENS, SAMENLEVING EN WETENSCHAP 1 4 RECHT 3 3

MENS, SAMENLEVING EN WETENSCHAP 2 5 MIJN PROFESSIONELE IDENTITEIT 3 3

RECHT 1 4MIJN PROFESSIONELE IDENTITEIT 4INQuIRY BASED

3

MIJN PROFESSIONELE IDENTITEIT 1 3

MIJN PROFESSIONELE IDENTITEIT 2 3

TOTaaL 60 TOTaaL 60 TOTaaL 60

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET SOCIAAL WERK (MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT)SP = studiepunt – 1 studiepunt = 25-30 studiebelastingsuren (contacturen, begeleide zelfstudie, zelfstudie en evaluatie)VERNIEUWd OPLEIdINgSPROgRamma!! (informatie onder voorbehoud van wijzigingen) - AFSTuDEERRICHTING MAATSCHAPPELIJK WERK

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET SOCIAAL WERK (MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT)SP = studiepunt – 1 studiepunt = 25-30 studiebelastingsuren (contacturen, begeleide zelfstudie, zelfstudie en evaluatie)VERNIEUWd OPLEIdINgSPROgRamma!! (informatie onder voorbehoud van wijzigingen) - AFSTuDEERRICHTING PERSONEELSWERK

14

CAMPuS HASSELTVildersstraat 53500 Hasselt

TREIN EN BuSAls je met de trein naar de campus Vildersstraat komt, stap je best af in het station van Hasselt. Daar neem je de boulevardpendel tot aan het Dusartplein. Deze halte ligt op wandelafstand van de campus. Gewoon het voetpad volgen richting zwembad, en op de hoek met de Vildersstraat links afslaan.

De dienstregeling van de treinen vind je op www.nmbs.beDe dienstregeling van de bussen vind je op www.delijn.be

HALTE zWEMBADDeze halte ligt langs de Elfde Liniestraat, een zijstraat van de Vildersstraat.

HALTE DuSARTPLEINDeze halte ligt op wandelafstand van de campus. Gewoon het voetpad volgen richting zwembad, en op de hoek met de Vildersstraat links afslaan.

AuTO’S EN FIETSENOp de campus Hasselt zijn er voldoende parkeermogelijkheden en fietsenstallingen.

14

Heusden-Zolder

Zonhoven

Hasselt

Diepenbeek

Genk

Antwerpen

LeuvenBrussel

Diest

St.-Truiden Tongeren Liège Maastricht

EindhovenBeringen

Albertkanaal

Universiteits-laan

Boudewijnlaan

AachenKöln

VEILIG NAAR DE CAMPuS

VEILIG NAAR DE CAMPuS WAT KAN JE

STuDEREN AAN PXLBASISOPLEIDINGENPXL-TECH• Bachelor in de bouw• Bachelor in de elektromechanica• Bachelor in de elektronica-ICT• Bachelor in de agro- en biotechnologie

PXL-IT• Bachelor in de toegepaste informatica

PXL-BuSINESS• Bachelor in het bedrijfsmanagement• Bachelor in het office management

PXL-MEDIA & TOuRISM• Bachelor in het communicatiemanagement• Bachelor in de journalistiek• Bachelor in het toerisme en recreatiemanagement

PXL-SOCIAL WORK• Bachelor in het sociaal werk (maatschappelijk assistent)

PXL-HEALTHCARE• Bachelor in de ergotherapie• Bachelor in de verpleegkunde• Bachelor in de vroedkunde

PXL-EDuCATION• Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs• Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs• Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

PXL-MuSIC• Bachelor in de pop- en rockmuziek

MAD-FACuLTY• Bachelor of Arts + Master of Arts in de beeldende kunsten• Bachelor of Arts + Master of Arts in de audiovisuele kunsten• Bachelor of Arts + Master of Arts in het productdesign

Vanaf 1 oktober 2013 fuseren de XIOS Hogeschool Limburg en de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) tot Hogeschool PXL. Het opleidingsaanbod van XIOS en PHL wordt samengevoegd tot een uitgebreid en divers palet aan opleidingen. Hogeschool PXL wordt een tweede thuis voor meer dan 7000 studenten.

16

WWW.XIOS.BE • [email protected] • TELEFOON 011 370 777CamPUS HaSSELT • VILDERSSTRAAT 5 • B-3500 HASSELT

VOOR INfO OVER OPLEIdINg SOCIaaL WERK • [email protected]

Opleidingsprogramma’s en informatie onder voorbehoud van wijzigingen. In geval van twijfel of betwisting wordt enkel de officiële regelgeving (decreten, onderwijsregeling, examenregeling, rechtspositie en participatie, studiegids...) als geldig beschouwd.

uITGAVE JANuARI 2013© XIOS HOGESCHOOL LIMBuRG

INFODAGEN23 FEBRuARI ‘13 EN 20 APRIL ’13

OPENLESDAG15 MEI ’13

XIOSXTRA2 JuLI’13

INFOMARKT7 SEPTEMBER ’13