Wvo magazine waalwijk (digitaal)

of 20 /20
NAJAAR 2013 ...En een beetje voor je ouders! INTERVIEWS MET leerlingen JOUW VRAGEN EN ONZE ANTWOORDEN! GEWOON EEN SUPERTOFFE SCHOOL!

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Wvo magazine waalwijk (digitaal)

 • NAJAAR 2013...En een beetje voor je ouders!

  INTERVIEWS MET leerlingenJOUW VRAGEN ENONZE ANTWOORDEN!

  GEWOON EEN SUPERTOFFE SCHOOL!

 • 2Inhoud

  De mentorMET CHRISTIANNE EN FABIAN

  Cas van de PutIS LENTOR

  Hugo BruntinkMEER DAN ALLEEN DOCENT

  InterviewsMET LEERLINGEN VAN HET WILLEM

  De FietsenVAN 1HA5

  Indy van KuijkEN HAAR MOEDER

  6

  Voorwoord locatiedirecteur 3Welke Willem word jij? 4De mentor en haar klas 6Een lentor aan het woord 7Foto impressie 8 Jouw vragen en onze antwoorden 10Hugo Bruntink - leerlingbegeleider 12

  Hoe ziet mijn dag eruit? (Kim) 13Interviews met leerlingen van het Willem 14Schoolstructuur 16De fietsen van 1ha5 17Indy van Kuijk en haar moeder 18Hoe ziet mijn dag eruit? (Pieter) 19Belangrijke data 20

  7 12

  14 17 18

 • 3 VOOR HET ZOVER IS, MOET ER NOG HEEL WAT GEBEUREN

  Volgend jaar rond deze tijd zit je op een nieuwe school. Je kent dan nieuwe leerlingen. Je krijgt elke dag huiswerk mee. Soms ben je vroeger en soms ben je later thuis dan nu. Een nieuwe tijd breekt voor je aan, met andere, leuke, interessante, grappige, of moeilijke dingen. Voor het zover is, moet er nog heel wat gebeuren. De komende maanden ga je een keuze maken voor een nieuwe school. Je juffrouw of meester adviseert je over het vmbo, de havo en het vwo. Zo weet je welke opleiding bij jou hoort. Daarna ga je samen met je ouders nadenken over welke school bij jou past. Met vrienden, vriendinnen en je ouders bezoek je in januari de informatiedagen en praat je over de scholen, zodat je in maart een overwogen keuze kunt maken. In het eerste Willem-magazine van dit jaar willen we je kennis laten maken met onze school. Dit doen we vooral door veel leerlingen aan het woord te laten. Misschien ken je ze wel; het zijn leerlingen die meestal een of twee jaar ouder zijn dan dat jij bent. Zij hebben de keuze al gemaakt en kunnen jou laten zien hoe het op het Willem toegaat.Verder vind je informatie over de school, de infodag en allerlei tips. Tips over het nieuwe schoolleven en tips over zaken waar je op zou kunnen letten bij het bezoek aan onze, of andere scholen. Het kiezen van een nieuwe school doe je voor meerdere jaren. Het is een belangrijke keuze, waar je goed over nadenkt. Wij kunnen deze keuze niet voor je maken, dat moet je samen met je ouders doen. Zij kennen jou het beste. Wij kunnen je laten zien wat het Willem te bieden heeft. Van harte nodigen we je uit om samen met je ouders een kijkje te komen nemen op onze school. Je ontmoet dan leerlingen en leraren, zodat je kunt ervaren of het Willem bij jou past.

  VEEL SUCCES EN PLEZIER BIJ HET MAKEN VAN DEZE KEUZE.

  C.W.(Kees) SmitLocatiedirecteur

  JOUW NIEUWE SCHOOL! Voorwoord

 • WIJ ZIJN:

  Onze school is het Willem van Oranje College. Een moderne, christelijke school in het landgoed Driessen in Waalwijk. Je kunt bij ons terecht voor het VMBO (theoretische leerweg), de HAVO, het Atheneum en het Gymnasium.

  HET WILLEM KENT DE VOLGENDE RICHTINGEN:

  Bij de plaatsing in een brugklasrichting volgen we het advies van de leerkracht van groep 8 meestal op. Deze leerkracht kent jou en onderbouwt dat advies meestal met het leerlingvolgsysteem of de CITO-score.

  Op het VMBO (voorbereidend middelbaar beroeps-onderwijs) krijg je directe begeleiding. Je krijgt les van een kleine groep docenten in jouw deel van het gebouw! De docenten kennen jou en jij kent hen. ICT is een belangrijk deel van jouw opleiding.

  In de VMBO/HAVO-klas kom je als het nog niet helemaal duidelijk is of je naar het VMBO kunt of naar de HAVO. Deze kansklas biedt een goede uitzicht op de HAVO. Maar ook met een VMBO-diploma leg je een mooie basis voor je toekomst.

  Ben je ondernemend, praktisch, zelfstandig en gaat het leren je goed af? Op de HAVO/Athe-neum-afdeling zul jij je dan helemaal op je plek voelen.

  Ga je naar de Atheneum/Gymnasium-klas, dan kun je veel en wil je veel. Je neemt plaats in een Cam-bridge-klas en leert het Engels op een hoog niveau te beheersen.

  JE DOET HET NIET ALLEEN

  We doen ons uiterste best om leerlingen goed op te vangen en te begeleiden. Daar hebben

  we een naam mee opgebouwd en daar zijn we trots op. Als een leerling in de onderbouw ach-terop dreigt te raken, geven we extra begelei-ding. We letten op dyslexie en faalangst. Er is aandacht voor extra getalenteerde leerlingen.

  Op het Willem wordt naar ju geluisterd.JIJ BENT:

  Creatief of juist sportief? Technisch of minder handig? Heb je een vlotte babbel of echt niet? Wie je ook bent en wat je ook kunt, je kunt bij ons jezelf zijn! Ontdekken waar je goed in bent, wat je leuk vindt, of waarvoor je hulp nodig hebt. Zo kun je verder op weg naar jouw toekomst. Het Willem heeft ook een mooie locatie in Wijk en Aalburg. Makkelijk als je daar in de buurt woont, of als je liever meer met je handen werkt.

  4

  WELKE

  DE TOEKOMST LIGT VOOR JE! JE BENT KLAAR VOOR DE VOLGENDE STAP. EEN STAP NAAR HET WILLEM!?

  WORD JIJ?

 • Het digitale WillemVia www.het-willem.nl kom je op een site met veel mo-gelijkheden. Met een wachtwoord kom je op het leerlin-genportaal waar je bijvoorbeeld je lesrooster kunt lezen en kunt zien of er veranderingen zijn. Ook het huiswerk is digitaal beschikbaar. En natuurlijk kun je al je cijfers inzien. Ook je ouders komen met een eigen wachtwoord via het ouderportaal bij je gegevens. Zo kunnen ze je helpen en zijn ze altijd op de hoogte. Het Willem is natuurlijk ook te volgen via:www.facebook.com/hetwillem

  Is dat veel?Nee, want de meeste leerlingen

  hebben hun eigen plek. Zo zit bijvoor-beeld het VMBO op de derde etage en zit de bovenbouw op de eerste.

  Verder krijg je voornamelijk les van een groep docenten die samen n

  team vormen. Zo houden we het voor jou overzichtelijk.

  HET WILLEM IS EEN REGIOSCHOOL

  Naar het Willem komen leerlin-gen uit de hele regio. Ze komen

  uit Sprang-Capelle, Waspik, Raamsdonksveer, s Gravenmoer,

  Kaatsheuvel, Loon op Zand, De Moer, Drunen, Heusden, Wijk en Aalburg, Veen, Andel, Meeuwen, Genderen, Eethen, en Babyloni-

  enbroek.

  HET WILLEM IS AMBITIEUS.

  We willen graag dat leerlingen ontdekken waar ze goed in zijn en waar ze hun best voor moeten doen. In een fijne en gezellige sfeer stimuleren we leerlingen om veel uit zichzelf te halen. Naast het gewone lesprogramma kunnen leerlingen deelnemen aan activiteiten binnen en buiten de school zoals wiskundewedstrijden, olympiades, sportwedstrijden, junior college, of in de bovenbouw een masterclass volgen op een universiteit. Onze ervaring is dat door iets extras te willen je meer plezier in je schoolwerk krijgt. Op het Willem leggen we een goede basis voor je toekomst.

  EEN SCHOOL VOL SFEER!

  Het Willem is leuk en gezellig. Dat kan niet anders, want alleen als jij je goed voelt, kom je verder! We vinden hart voor elkaar, openheid, respect en vertrouwen

  belangrijk. Je bent echt niet alleen op het Willem. Het gebouw heeft frisse en rustgevende kleuren. Door het vele glas is er veel licht. Er zijn schoolfeesten en het

  Open Podium is een prachtige talentenavond. Onder an-dere daar kun jij laten zien, wat jou zo bijzonder maakt. We zijn er met elkaar en voor elkaar! Vraag het maar

  aan leerlingen van onze school, zij weten als geen ander hoe het is om op het Willem te zitten.

  5

  1500LEERLINGENENTHOUSIASTE & VROLIJKE

  Hoeveel leerlingen hebben jullie?

 • Christianne: Onze eerste kennismaking met klas en mentor was vorig jaar, toen we nog in groep 8 zaten. Meteen was het duidelijk dat dt ons eerste aanspreek-punt zou zijn.

  Fabian: Het idee van een lentor vond ik leuk. Die on-dersteunt de mentor en hoort misschien wel meer over ons. Tussen de lessen, in pauzes.

  Fabian: We hebben een boekje gekregen met studie-vaardigheden. Daaruit leren we te leren.

  Christianne: Aan de ene kant mag je zelf proberen wat het beste werkt als het gaat om planning. Aan de andere kant geeft mevrouw Van der Schans wel hulpmiddelen.

  Mentor: Ieder jaar is het voor mij een uitdaging om mijn nieuwe klas te leren kennen. Ik wil van iedereen weten wie iedereen is en waar ze vandaan komen.

  Mentor: Namen en gezichten onthouden. Dat is mijn eerste uitdaging. En iedere nieuwe leerling moet er niet verloren bij lopen. Het mooie is dat je als mentor profijt kunt hebben van lentoren, die enthousiast zijn en betrokkenheid met mijn klas tonen.

  Mentor: Tijdens de introweek heb ik expres leerlingen gekoppeld die elkaar niet kenden. Ik heb alles goed

  gewisseld. Dat is de beste manier om zo snel mogelijk een eenheid te vormen.

  Mentor: Het leuke aan een eigen klas is dat je een band opbouwt met je leerlingen. En ieder jaar herhaalt dit zich. Er zijn oud-leerlingen van me, in oudere klassen nu, die me zelfs missen.

  Mentor: Ons doel is om leerlingen lesstof op maat te bieden. Ieder zijn niveau, ieder zijn methodes.

  Fabian: Ik heb nu al zin in het klassenuitje. Het thema is Halloween en ik heb al wat leuke ideen bedacht haha.

  Christianne: De mentor geeft ons tijdens de mentorles veel uitleg over de studie. Zo kunnen we een goede start maken. Schemas maken is bijvoorbeeld een belangrijke leeropdracht. Het biedt houvast.

  Fabian/Christianne: De mentor zien we wel vijf uur per week. Zo hoef je niet lang met vragen rond te lopen, als je ergens mee zit of iets niet snapt.

  Fabian: Ja de mentor had het laatst over HAVLOT. Dat is een manier waarbij je eerst algemeen leest en uiteindelijk jezelf overhoort of toetst. Wel handig, als je veel overhoringen in de week hebt.

  6

  interview

  uit 1ag2 met hun men

  tor

  mevr. Van der Schans:

  Christianne en Fabian

 • Ik heb me aangemeld omdat ik ver-onderstelde dat ik ervan kan leren. Mijn persoonlijke doel is om te leren omgaan met jongere leerlingen.

  Laten zien dat je leiding kunt geven aan een groep brugklassers. Daar heb je wel een verantwoordelijk-heidsgevoel voor nodig.

  De jongens komen het makkelijkst naar me toe. Die durven sneller naar een oudere leerling toe te lopen denk ik.

  Alle lentoren helpen mee om het eerste brugklassenfeest te organi-seren. Iedere lentor heeft een taak. Van het regelen van drinken (fris) tot het afhuren van een zaal. Ik ben DJ, dus de muziek is alvast geregeld. De zaal trouwens ook, want het wordt gewoon de aula.

  Of lentoren echt iets toevoegen? Het is een beetje afhankelijk van het goe-de contact tussen jonge leerling en oudere leerling. Wil je als brugklas-ser iets van ons aannemen, of niet?

  Tijdens de introductieweek hebben we iedereen bij elkaar gehouden

  en ze alles verteld over het Willem. Zowel de school als de werkwijze. We kregen weleens de vraag hoe het nu zat met het lezen uit de bijbel. Dat gebeurt iedere ochtend, bij aanvang van het eerste uur.

  Als lentor mogen we straks ook lesobservaties doen. Dan gaan we in een les zitten van onze klas en maken per 5 minuten notities. Je beoordeelt het gedrag van de klas als geheel.

  Het contact is nu superinformeel. Je maakt deel uit van het dagelijkse schoolleven van deze brugklassers, je dolt elkaar en zij nemen je in vertrouwen. Wij rapporteren om de zoveel tijd aan de mentor zodat hij/zij beter op bepaalde dingen kan letten.

  In korte tijd heb ik geleerd dat je snel aan leerlingen kunt herkennen of ze ergens moeite mee hebben. Dat kan een diepere oorzaak hebben of omdat ze de switch van basisschool naar middelbare school lastig vin-den.

  Voor je functie als lentor krijg je studiepunten, die meetellen voor je

  CAS VAN DE PUTIS LENTOREN ZIT IN 5AG2

  profielwerkstuk. Dit werkstuk maak ik volgend jaar, als ik in mijn eindexa-menjaar zit.

  Ik ben lentor geworden naar het voorbeeld van mijn eigen lentor, vier jaar geleden. Deze hielp mij goed met tips. Hoe om te gaan met vervelende klasgenoten bijvoorbeeld.

  Ik denk dat tijdens de introduc-tieweek onze rol echt belangrijk is geweest. Wij zitten immers in de-zelfde leeftijdscategorie en zijn geen docenten, die toch net wat boven de leerlingen staan.

  IK BEN LENTOR GEWORDEN NAAR VOORBEELD VAN MIJN EIGEN LENTOR!

  7

  interview

  Christianne en Fabian

 • FOTOIMPRESSI

  E

  WILLEM VAN OR

  ANJE

  COLLEGE

 • 9 GEWOON EEN SUPERTOFFE SCHOOL!

 • 10

  Jouw vragen EN ONZE

  ANTWOORDEN

  HOE PLAATSEN JULLIE DE LEER-LINGEN IN DE VERVOLGOPLEIDING?

  In de periode tot november gaat het bij de leerlingen vooral om kennismaking en wennen. Ook in november en december is er nog veel tijd nodig om de leer-

  lingen hun eigen niveau en ritme te laten vinden. Op grond van resultaten en beoordelingskenmerken geven de docenten in januari een eerste advies voor de vervolgopleiding. In de maanden daarna laten de leerlingen zien wat er werkelijk in hen zit. Door bijvoorbeeld verdiepings- en herhalingsstof en cijfers op verschillende niveaus wordt voor de docenten, de leerling en de ouders steeds dui-delijker wat het juiste niveau is. Deze procedure

  wordt gevolgd in de VMBO/HAVO-klas, de HAVO/Atheneumklas en de Atheneum/Gymnasiumklas.

  GAAT WENNEN SNEL?

  Je zult je snel thuis voelen op het Willem. Je staat er niet alleen voor. Leerlingen uit de bovenbouw staan in de introductieweek voor je klaar. Dat zijn onze lentoren! Met hen, de mentor en de docenten heb je zoveel contact dat je snel je verhaal kwijt kunt: wat gaat er goed, waar heb je hulp bij nodig? Maar ook je ouders zijn belangrijk voor je! Zij kennen je het beste en worden erbij betrokken als dat nodig of mogelijk is, bijvoorbeeld via het ouderbe-zoek. Ook zij moeten hun verhaal kwijt kunnen en weten wat er op school speelt!

  WAT ZIJN CAMBRIDGE-KLASSEN?Als je in de Atheneum/Gymnasiumgroep zit, krijg je extra lessen Engels van een docent die native spea-ker is en dus Engels als haar moedertaal spreekt. Je krijgt 5 uur Engels per week. We zorgen voor een programma waardoor je opereert op internationaal niveau! Door het behalen van de Cambridge-certifica-ten voor Engels staat de wereld voor je open. Inter-nationalisering is in deze klas daarom een logisch onderdeel.

  MOET JE EEN GENIE ZIJN VOOR DE ATHENEUM

  /GYMNASIUM-KLAS?

  Dat kan, maar het hoeft niet. Je bent welkom als het advies

  van de basisschool VWO is. Je hebt dan minstens een CITO-score van 545, maar wil, doorzettingsvermogen

  en nieuwsgierigheid zijn ook belangrijk.

  BRUGKLAS

  WELK NIVEAUPAST BIJ JOU?

 • WAT DOEN JULLIE AAN ICT?In onze school is ict niet meer weg te denken. Computers vind je in het hele gebouw en bij

  alle vakken worden ze gebruikt. Op het VMBO zorgen we dat je al in de eerste twee leerja-

  ren de basisvaardigheden onder de knie hebt. In klas 3 en 4 bestaat de mogelijkheid om

  ECDL-certificaten te halen. Dan heb je je Eu-ropees digitaal rijbewijs. Dit is een goed begin

  voor je vervolgonderwijs.

  HAVO

  Hoelang duurt de Havo?

  De HAVO-opleiding duurt vijf jaar. De eerste drie jaar zit je in een vaste klas. Tijdens het vierde en

  vijfde jaar krijg je les in wisselende groepen omdat je dan onderwijs volgt in een door jou gekozen pro-fiel dat het best bij je past en je gereed maakt voor

  jouw toekomst.

  HOE ZIT DAT DAN MET SPORT, ICT, CREATIVITEIT EN BUSINESS?We laten je ontdekken wat je kunt en geven je de kans om jouw talenten te ontwikkelen! Het Willem is een moderne, open school. Dat zie je aan alles. Als je door het gebouw loopt, zie je overal computers. De opleiding die jij kiest geeft een voorbereiding op onze Kunstafdeling, op het B-lab en in de supermoderne sporthal De Slagen en de naastliggende sportvelden. We doen mee aan heel veel sporttoernooien in het land en je krijgt veel creatieve vakken. Het IBC is een international businesscollege voor klas 4 en 5 waar we je praktisch en theoretisch voorbereiden om een eigen bedrijf te beginnen.

  VWO MAG HET WAT MEER ZIJN?

  De Atheneum/Gymna-sium-klas biedt meer!

  Leerlingen van het Willem leren van alles

  over Europa. In deze klas leer je niet alleen over

  het Europa van nu, maar ook over het Europa van 2000 jaar geleden. Latijn was toen de wereldtaal, nu is dat Engels. Beide

  talen leer jij kennen. In het derde jaar komt

  daar ook Grieks bij. Deze denk-taal bij uitstek scherpt je verstand en

  vergroot je inzicht.

  CAMBRIDGE-ENGELS?In klas 2 kun je op twee niveaus de Cambridge-opleiding volgen. Het gymnasium is altijd met Cambridge. Daarnaast zijn er reguliere Atheneumklassen en Atheneum/Cambridgeklassen. In de Cambridgeklassen wordt je voorbereid op twee examens: het First Certificate in English (FCE) in klas 3 en het Certificate in Advanced English (CAE) in klas 5. Het zijn examens die over de gehele wereld worden afgenomen. De correctie en de beoordeling van de examens worden verzorgd door de Universiteit van Cambridge. Kijk ook maar eens op de website van British Council/Netherlands.

  Internationalisering?In de vwo-opleiding houdt kennis niet bij onze

  landsgrenzen op. De wetenschap is universeel en daarom hoort internationalisering bij je opleiding. Afhankelijk van het type opleiding zijn er excursies naar Brussel, Xanten, Londen, Barcelona en Rome.

  In klas 4 en 5 vinden regelmatig uitwisselingen plaats met leerlingen van scholen uit verschillende

  landen.

  WAAROM ZOU IK HET VMBO BIJ JULLIE GAAN VOLGEN?Je zit op een eigen afdeling met leraren die je in no time door de leerjaren heen helpen. Als je sportief bent inge-steld kun je l.o. als examenvak kiezen. Veel leerlingen kiezen na hun diploma voor de HAVO. Das handig want dan hoef je niet naar een andere school. Als VMBO-leer-ling ben je ook een deel van de grotere school die het Willem is. Dus heb je samen met alle andere leerlingen schoolfeesten, vieringen en talentenavonden. En... als je bijvoorbeeld moeite hebt met een bepaald vak, kunnen leerlingen uit de hogere leerjaren je helpen.

  VMBO

  11

 • HUGOBRUNTINK

  ER IS EEN DUIDELIJKE ROLVERDELING VOOR DE ZORG OP SCHOOL.

  12

  Op school is er een duidelijke structuur. Er zijn altijd mensen aanspreekbaar, buiten de lessen om. De mentor heeft het meeste contact met zijn leerlingen. Zitten er brugklassers in een klas die om extra aandacht vragen, dan word ik ingeschakeld.

  Een leerling die extra zorg nodig heeft (concentratiepro-blemen, psychische problemen of gedragsproblemen) krijgt een dossier waarin we nauwkeurig informatie over hem/haar opslaan. Zo houden we een goed overzicht dat de docenten helpt bij de juiste begeleiding.

  Opmerkelijk gedrag in de klas, heel druk zijn of juist heel rustig, kan ook een signaal zijn voor meerdere dingen die in het hoofd van een kind omgaan. Denk aan de thuissi-

  tuatie of bepaalde angsten, waar een brugklasser mee te maken heeft.

  Er is een duidelijke rolverdeling voor de zorg op school. Er is een zorgcordinator, een leerlingbegeleider, een mentor en lentoren. Bij echte zorgleerlingen onder-houden de mentoren het eerste contact met ouders en wisselen informatie uit die wij vervolgens weer aan de zorgcordinator overleggen, zodat hij eventueel specia-listen kan inschakelen.

  Een leerlingbegeleider is nodig om er voor te zorgen dat de juiste zorg geboden kan worden. Op het Willem vinden we het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. Met wat voor uitzonderlijk gedrag of probleem dan ook.

  IS NAAST DOCENT LICHAMELIJKE OPVOEDING LEERLINGBEGELEIDER

  interview

 • Hoe zietmijn dageruit ?

  Ik ben Kim Lange

  uit klas 1ag1

  even liekehelpen

  Muziek makenop de gang

  Say Cheese!!

  Lekker eten met mn

  friends

  Terug fietsen metmn fietsmaatje

  Snel aan de slag

  met mn huiswerk

  Gezellig naar

  school fietsen

  13

 • Ik vind Frans een

  mooie taal!

  JENS LEIJTENS UIT 1VH1:

  Het is allemaal wel groot hoor. We hebben geen plattegrond dus ik was de weg in het begin wel veel aan het zoeken.

  Stiekem weet ik wel dat huiswerk maken belangrijk is, maar ik ga liever voetballen. Buiten en bij de club.

  De lokaalnummering is gewoon logisch. Dat heb je zo door. Van 201 rol je eenvoudig door naar 202, 203, enzovoorts.

  Plannen is wel het belangrijkste woord voor de brugklassers denk ik. Dat je op tijd begint met huiswerk maken. Ik probeer veel vr het avondeten af te maken. De rest komt later.

  Voor de erge dingen lopen we naar de mentor. Stel dat we bijvoorbeeld in de gang omver geduwd worden, melden we dat bij hem/haar. Voor eenvoudige dingen loop je in de pauze even langs lentoren. Zij kunnen helpen met het lezen van het rooster.

  MET LEERLINGEN VAN HET

  14

  interviews

  Leerlingenaan hetwoord

  Ik kom uit Sprang-Capelle en heb een oudere broer, die hier op school zit. Ik had op de basisschool veel over het Willem gehoord. Dat maakte me nieuws-gierig.

  Een beetje verdwaald liep ik hier wel rond de eerste weken. Het ergste was dat ik niet iedereen bij naam kende. Zowel de klas niet als de leraren.

  Ik vind Frans zon mooie taal. De klanken en de manier waarop de docent het zegt. En ik haal er goede cijfers. Engels vind ik even lastig.

  Veel lokalen, meerdere ver-diepingen, telkens een andere docent. Dat wende trouwens snel. Je moet er even doorheen bijten.

  De introductieweek was een kei-leuke manier om te beginnen. We bakten niet alleen pannen-koeken. We maakten collages van tekeningen en fotos waarop stond wat we allemaal gedaan hadden.

  Op woensdag moet ik haasten. Ik ben laat uit, moet s avonds handballen en daarna nog even het huiswerk maken. Maar: ik heb het altijd wel af.

  Huiswerk is er iedere dag. En niet zoals op de basisschool: n of twee keer per week. Dagelijks moeten we voor minimaal vier vakken opdrachtjes en vragen maken.

  Ik spreek makkelijker een lentor aan. Die kijkt meer door de ogen van een leerling dan een mentor denk ik. Hij/zij kent onze tijd.

  MERCANE BOZKURT UIT 1HA3

 • FEMKE VAN DRONGE-LEN UIT 1TL1:

  Ik heb de Open Dag bezocht vorig jaar. Van tevoren zeiden ze al dat je je hier beschermd gaat voelen. Als een soort familie. Daar lijkt

  het tot nu toe wel op vind ik.

  Ik zit op judo maar hou ook ontzettend veel van tekenen. Als ik dit in mijn vrije tijd wil doen is plannen belangrijk. De mentor

  stuurt daar (zeker in het begin) op aan.

  De lentoren zijn helemaal gek met ons. Ze maken zelfs deel uit van onze klas-app. Dan kunnen we online ook veel bespreken.

  Wat plagerijen betreft valt het mee. Bovendien is de school

  streng in verband met pestregels.

  Iedere klas heeft lol, fun en haalt streken uit. Maar tegelijk kunnen

  we ook heel serieus zijn.

  Het wisselen van lokaal is prettig. Na een uur heb ik ook wel genoeg over het vak gehoord. Tijd voor iets nieuws. Tenzij je van de 1e naar de 3e verdieping moet. Traplopen dus!

  We hebben nu bijvoorbeeld veel huiswerk opgekregen voor Engels. Voor mij niet erg, want het is een leuk vak. En ik heb expres voor extra Engels gekozen (Cambridge). Dat is op het Willem mogelijk.

  De Franse les gaat dankzij de docent gepaard met gebaren. Dat maakt het voor mij een stuk makke-lijker om begrippen te onthouden.

  De leraar bij Latijn dwaalt weleens af. Dan komen er hele verhalen die niets met het vak te maken hebben. Zo leer je ze op een andere manier kennen.

  Als ik ergens mee zit ga ik liever naar de mentor. Die kent de klas in-middels goed. En ik praat bovendien beter tegen iemand die wat ouder is. Lentoren zijn gewoon leerlingen.

  Het Willem van Oranje College is geen statig, grijs gebouw. Het ziet er gezellig uit met her en der een kleurtje. Gewoon, een goede sfeer.

  De introductieweek was ontspan-nen dankzij de speurtocht in de duinen. Maar tegelijkertijd leerden we ook iets. Onze docent Engels ha-merde gelijk op het spreken in het Engels, om alvast te wennen.

  Zwemmen, fietsen naar school, naar huis, wat drinken, naar mijn kamer om te lezen en te leren. Tot nu toe gaat het niet slecht.

  FLOOR HERMANIDES UIT 1HA5:

  Als ik terugdenk aan de introductieweek schiet me het geklieder binnen tijdens het pannenkoeken bakken. We hebben er enorm om gelachen.

  De keuze voor het Willem is aan mezelf overgelaten. We hebben diverse scholen bezocht en mijn ouders gingen op mijn eigen indruk af: waar zou ik me het meest prettig voelen?

  Iedere brugklasser werkt op zijn/haar niveau. En voor ieder niveau (VMBO, HAVO, atheneum/gymnasium) is er verdieping en ruimte om zelf verder te werken als je de stof begrijpt.

  Als ik thuiskom wil ik eerst wat drinken en even bijklet-sen. Je indrukken zijn nog steeds nieuw en onbekend. Dus ik probeer thuis veel te vertellen. Daarna kan ik starten met huiswerk.

  ELINE AKKERMANS UIT 1AG3:

  Gewoon een

  goede sfeer

  15

 • ..ook voor je ouders!

  EEN TRANSPARANTE SCHOOL

  MET EEN DUIDELIJKE STRUCTUUR:

  VMBO

  VMBOTHEORETISCHE

  LEERWEG

  2E FASEHAVO

  HAVO 3 GYM 3*

  HAVO 2 GYM 2*

  2E FASELYCEUM

  ATH3

  ATH3*

  ATH2

  ATH2*

  VMBO T 2

  VMBO T VMBO/HAVO HAVO/ATH ATH*/GYM*

  * CAMBRIDGEKLASSEN

  HAVO/VWO

  Checklist infodag Luister tijdens een open dag niet alleen naar het praatje van de

  directeur, maar spreek ook eventueel aanwezige leerlingen aan. Kijk hoe docenten met leerlingen omgaan. Spreekt dit je aan? Is de school opgeruimd en schoon? Ook als je op een andere dag

  binnenkomt? Neem eens een kijkje op het schoolplein tijdens een pauze. Wat

  valt je op? Volg een tijdje de website van een school. Je merkt dan wat er

  speelt. Is de school telefonisch goed bereikbaar? Bel op een vrijdagmid-

  dag en vraag naar de directeur of mentor. Dat zegt iets over hoe serieus de school haar omgeving, en dus ook ouders, neemt.

  Bevraag ouders en leerlingen. Hoe is de onderlinge cultuur tussen docenten? Houden ze zich

  onderling aan afspraken? Zijn de briefjes van de ouderavonden altijd te laat, net als de nagekeken repetities?

  Pas je goed op een grote, of juist een kleine school? Is de school goed bereikbaar en is de informatie in folders en op

  de website goed verzorgd? Wat is de rol en betrokkenheid van de ouders?

  Heeft de school een professioneel absentie- en cijfersysteem, waardoor je als ouder je kind beter kunt volgen?

  Google op internet met de naam van de school. Kijk hoe de school in het nieuws staat en wordt gezien. Is de school voldoen-de maatschappelijk betrokken, zodat je kind een goede voorbe-reiding op het leven in deze samenleving krijgt?

  Google op internet naar checklist schoolkeuze. Het ministerie van onderwijs geeft ook een checklist uit. Kijk of daar nog ande-re punten staan die je opvallen!

  Lees tot slot de kwaliteitskaart van de onderwijsinspectie over deze school op www.onderwijsinspectie.nl.

  16

 • ..ook voor je ouders!

  Sammie van Boxtel: Ik noem mijn fiets Brownie omdat mijn fiets een donkere kleur heeft en ik hou van brownies. Ik fiets met mijn fiets eigenlijk overal naar toe. Als het te ver is, laat ik hem thuis, maar dat komt niet vaak voor.

  Carlijn van den Berg: Mijn fiets heet Fruitsmoothie. Ik heb mijn fiets zo genoemd omdat heel veel mensen zeggen dat het lijkt of er allemaal fruit op staat. Ik ben heel trots op mijn fiets omdat ie er prachtig uitziet!.

  Luuk Rijpma: Mijn fiets heet Snelle Jelle, omdat Jelle mijn doopnaam is. Elke dag fiets ik erop. Naar school, naar huis, naar de voetbal enzovoorts. Als ik mijn huiswerk af wil krijgen, moet ik snel naar huis kunnen fietsen en dat gaat met deze fiets echt heel snel. Het merk is Gazelle (=snel) en de kleur is paarsgrijs.

  Floor Hermanides: Mijn fiets heet Diva Vanilia. Hij heet zo omdat hij op de kleur vanille lijkt en het merk is een Batavus-Diva. Natuurlijk houd ik ook heel erg van vanille-ijs anders kies ik niet voor die naam. Ik fiets elke dag naar school en ook fiets ik twee keer per week naar de volleybal.

  Femke Schilders: Mijn fiets heet Sneeuwwitje omdat hij spierwit is en mijn lievelingssprookje was vroeger sneeuwwitje. Het merk is een Cortina en de kleur is natuurlijk wit!

  Sarah Drost: Mijn fiets heet oma Truus omdat ik de fiets van mijn oma kreeg. Mijn oma heet dus Truus. Ik fiets er vijf keer in de week op. Toen ik de fiets kreeg had ik hem helaas door een ongeluk al weer ge-sloopt. Gelukkig is tie heel snel gerepareerd en kan ik er weer fijn op fietsen. Het merk is Batavus.

  Sebastian van den Hoek: Mijn fiets heet Zwarte Ga-zelle omdat het merk Gazelle is en hij is ook zwart. Het is een heel fijne fiets om op te rijden.

  Leerlingen

  aan hetwoord

  17

  DE FIETSENVAN 1HA5

  Mijn fiets is een Mont

  ego en ik heb

  hem Kees genoemd. Hij is

  vernoemd

  naar mijn opa omdat mijn

  opa altijd

  met mij fietst. Hij heeft

  ook mee-

  geholpen met het oefenen

  voor het

  fietsexamen op de basiss

  chool.

  Rick Verhagen

 • Moeder: Wat me hier opvalt is de discipline. Zowel op het gebied van gedrag als op het gebied van leren. Iedere morgen wordt er kort gelezen uit de bijbel en of je nu gelovig bent of niet: je moet gewoon stil zijn. En dat respect voor elkaar is op het Willem aanwezig.

  Indy: Ik zie dat iedere docent een eigen karakter heeft. Bij sommige le-raren moet je, in het geval van straf, ouderwetse regels overschrijven. Maar bij anderen moet je een liedje zingen, zoals bij geschiedenis.

  INDY VAN KUIJK UIT 1HA2& HAAR MOEDER

  IK ZIE DAT IEDERE DOCENT EEN EIGEN KARAKTER HEEFT!

  Moeder: We zijn vorig jaar zon beet-je alle open dagen in de omgeving af-gegaan. Indy viel direct terug op het Willem. Sfeer is belangrijk en daar heeft ze haar keuze op gebaseerd.

  Indy: Ik ben best wel een prater. Dat heeft wel geholpen tijdens de eerste dagen op school. Nu gaan we al met de hele klas naar de McDo-nalds of spreken we uit school af op pleintjes. Dagelijks fietsen we met bijna 20 man vanuit Kaatsheuvel naar school.

  Indy: n keer kreeg ik straf. Ik zat omgedraaid in de klas en een beetje rond te staren. Maar dat deden mijn klasgenoten ook. Dat was niet echt eerlijk.

  Moeder: Als ouder heb je minder contact met de middelbare school dan met de basisschool waar je kind vorig jaar nog op zat. Stel dat er op school iets met Indy gebeurt (of met anderen!) dan verwacht ik wel dat er contact met ons gezocht wordt. Of per telefoon of per mail.

  Indy: Mijn broer zit hier ook op school. Die heeft me natuurlijk wel wat extra informatie over de school gegeven. Dus dat het groter was en dat tijdens de leswisseling de leerlingen dwars door elkaar lopen, wist ik.

  Moeder: Indy moet nog leren om te leren. Tijd, planning en structuur zijn de belangrijkste middelen om dat voor elkaar te krijgen. De eersteklas-sers krijgen daar sturing in. Alhoe-wel Indy een flexibel rooster heeft, probeer ik wel thuis te zijn als ze uit is. En anders zijn opa/oma er om haar op te vangen.

  Indy: Stel dat je niet zo goed weet hoe je met de vele vakken, mensen en nieuwe omgeving moet omgaan, is er altijd iemand op school die jou dat extra kan uitleggen. Zeker in het begin wordt er duidelijk gezegd wat je moet doen.

  Indy: Bijna iedereen heeft wel een smartphone en anders wel een lap-top thuis. Je kunt ieder moment van de week inloggen om je resultaten te checken en om je rooster(wijzigin-gen) in te zien.

  Moeder: In het begin vroeg ik wel-eens aan Indy of ze goed bezig was. Met leren of lessen bijhouden. Maar ik weet dat ze best zelfstandig is voor haar leeftijd en vertrouw haar.

  Hoe zietmijn dageruit ?

  18

 • Hoe zietmijn dageruit ?

  Pieter Schreuders

  uit klas 1ha4

  SOM today checken of dat je uitval of roosterverandering hebt, je weet maar nooit

  eerst Ontbijten!

  met de pont over de maas Jas in het klusje, voor dat de les begint Altijd plaats, als

  je optijd bent!

  Mijn lunch in

  de grote pauze

  Thuis huiswerkmaken

  Tas inpakkenvoor morgen! 19

 • HOE PLAATSEN JULLIE?Het advies van de leerkracht in groep 8 volgen wij meestal op. Deze leerkracht kent jou en kan dat advies onderbouwen met het leerlingvolg-systeem of de CITO-score. Voor de AG-klas (= Cambridge) moet je een vwo-advies hebben en minimaal een cito van 545.

  WANNEER KAN IK KOMEN KIJKEN?Op woensdag 22 januari 2014 houden we onze Infodag!

  LEERLINGEN UIT GROEP 8s middags, aanvang 13.30 uur

  Het middagprogramma is gericht op de leer-lingen uit groep 8. Ervaring en beleving staan dan centraal. Je volgt onder begeleiding van leerlingen van het Willem een leuk programma. Als ouders willen meekomen kan dat natuurlijk wel.

  OUDERS EN LEERLINGEN s avonds, aanvang 19.30 uur

  Ouders en leerlingen kunnen uitgebreid de school bezichtigen en diverse informatierondes volgen. Vind je het leuk, dan mag je natuurlijk meekomen. Houd er wel rekening mee dat het programma dan meer informatief is en minder gericht op beleven en doen!

  22 januari13.30* uur Infomiddag

  voor leerlingen van groep 8

  * leerlingen uit Loon op Zand,

  Kaatsheuvel, De Moer en Sprang Capelle,

  worden om 14.00 uur verwacht.

  19.30 uur Infoavond

  voor ouders/verzorgers

  11, 12 en 13 februariAfname CITO

  Vanaf 3 maartUitslag CITO-toets

  17 en 18 maart 18.30 uur inschrijven

  nieuwe leerlingen

  14 mei Bericht over definitieve plaatsing

  3 juni 14.00 uur Kennismakingsmiddag

  nieuwe leerlingen

  20.00 uur Kenningsmakingsavond

  ouders/verzorgers

  Willem van Oranje College

  Locatie WaalwijkDe Gaard 45146 AW WaalwijkTel. 0416-333069Fax [email protected]