Workshop documentatie mirko & sofie

6
CMD SEMINAR 2013 MIRKO MEERWALDT, SOFIE BERNHAGEN VRAAG, ONDERZOEK, BEVINDINGEN, WORK- SHOP, MET DANK AAN CARLIEN PEIJSEL EN KAPITAAL UTRECHT 21DECEMBER seminar Workshop mirko meerwaldt sofie bernhagen

description

Workshop zeefdrukken documentatie Sofie Bernhagen Mirko Meerwaldt CMD/Utrecht/2013 docent: Michiel Rovers

Transcript of Workshop documentatie mirko & sofie

Page 1: Workshop documentatie mirko & sofie

CMD SEMINAR 2013 MIRKO MEERWALDT, SOFIE BERNHAGENVRAAG, ONDERZOEK,

BEVINDINGEN, WORK-SHOP, MET DANK AAN CARLIEN PEIJSEL EN KAPITAAL UTRECHT

21DECEMBER

seminar

Workshop

mir

ko m

eerw

aldt

sofi

e be

rnha

gen

Page 2: Workshop documentatie mirko & sofie

‘KAN HET LEREN VAN EEN KLASSIEKE DRUKTECHNIEK ALS ZEEFDRUKKEN EEN MEERWAARDE ZIJN VOOR DE OPLEIDING CMD?’

SEMINAR

Documentatie

Waarom deze vraag?Beiden zijn wij binnen ons vakgebied het meest geïnspireerd door analoog en print en daarnaast opzoek naar inspiratie om unieke elementen toe te voegen aan een ontwerp. Het vinden van andere manieren van ontwerpen, de ervaring, het tastbaar maken van het ontwerp en het fysieke contact. Het geheel is een ervaring die niet alleen op een scherm dient te worden ervaren, maar juist ook op de producten die wij in onze handen kunnen houden en daardoor hun communicatie effectief vergroten! Zelf hebben wij deze kennis en werkruimte gemist op de opleiding CMD, waar alternatieve drukmethoden kunnen worden geleerd en geproduceerd. De functie van print veranderd wel, (waar het voorheen diende als verspreider van informatie dient het nu meer en meer om tastbare beelden te creëren), maar het creatieproces is even belangrijk als het eindresultaat. Er is steeds meer vraag naar ambacht en eigenheid, vanuit de

ontwerper en de klant. Juist omdat de hoeveelheid print verminderd, is het van belang om datgene wat er is, uniek te maken om zich te doen onderscheiden en om heel gericht in de behoeften van de klant en haar doelgroep te kunnen voorzien. Wij hebben de wens naar een meer creatieve opleiding waar je producten maakt die je wilt bewaren omdat ze bijzonder zijn. Wij CMD’ers zijn gretig, jonge creatieven, leergierig en wij willen ondernemen!

Meerwaarde voor CMD diploma;Wij zijn van mening dat het leren van deze klassieke druktechnieken goed zullen passen in bijvoorbeeld de specialisatie Visual Design (of ook wel het blok print). Studenten komen met een specialistische vaardigheid van de opleiding af, welke een meerwaarde is in de arbeidsmarkt, maar ook een meerwaarde voor de opleiding om zich te onderscheiden. In tijden van crisis is

dit ook voor bedrijven een goed moment om zich te onderscheiden met unieke specialistische producten, en het is aan CMD om in die behoefte te voorzien door studenten te leveren die specialistische producten aan bedrijven kunnen leveren of bij het opzetten van een eigen bedrijf! Een klant of jezelf het gevoel laten hebben echt iets bijzonders te hebben is het hoogste wat je kunt bereiken! Van het leren van klassieke druktechnieken wordt het CMD diploma meer waard, en kunnen afgestudeerden op de markt beter concurreren met studenten van academies, die nu nog een grote voorsprong hebben op het gebied van technische kennis.

Wat is het positieve effect van klassieke druktechnieken en wat is onderscheidend aan gebruik t.o.v. gangbare druk?Met klassieke druktechnieken kan je relatief goedkoop op een kleine schaal produceren. Gepersonaliseerde items,

03. CMD SEMINAR

Page 3: Workshop documentatie mirko & sofie

uniek qua inkt, papiersoorten en te bedrukken producten (elk product is te bedrukken!). Hierdoor geef je meer waarde aan een product en kan je nieuwe markten aanboren die geen genoegen meer nemen met massaproducten. De investeringskosten van apparatuur zijn laag waardoor je kleine oplages goedkoop kan produceren. Nog een groot voordeel: je kan álle kleuren maken die je wilt, en de inktlaag kan dikker worden waardoor interessante effecten mogelijk zijn. En waardoor ook het fysieke product belangrijk wordt, omdat je de inkt op het materiaal kan voelen.Onze wereld bestaat namelijk niet uit pixels, hij bestaat uit ervaringen!Analoog vereist vakmanschap, iedereen kan tegenwoordig wel een beetje photoshoppen en een postertje maken, maar het vakmanschap wat vereist is voor zeefdruk is een heel ander verhaal. Klanten zijn onder de indruk als je

vertelt dat je zelf kan produceren, en al helemaal als het een dergelijk uniek product betreft.Natuurlijk zal gedrukt materiaal een steeds kleinere rol gaan spelen in de commerciële reclame/communicatiewereld maar het zorgt tevens voor een grote diversiteit in dat landschap. En voor de behoefte onder vormgevers en drukkers om creatiever te werk te gaan om daadwerkelijk iets te maken wat er toe doet, en wat je aan den lijve kan ondervinden!

Voorbeeld Case LowdiMomkai maakte de on- en offline identiteit voor de wireless Lowdi speaker. Een goed voorbeeld van hoe zeefdruk de gebruikersbelevingfysiek kan versterken.De unieke verpakking geeft de gebruiker het idee dat hij of zij een uniek en zeer speciaal product in handen heeft. Welk bedrijf immers troost zich de moeite elk product te voorzien van een speciaal gezeefdrukte verpakking? Vanaf het moment dat de gebruiker het product aanschaft ontstaat deze beleving: de vormgeving, het uitpakken van het product, het genieten van de geluidskwaliteit, dit zijn allemaal onvergetelijke ervaringen.

En dat is waar de opleiding CMD in zijn cross-(of is het trans-)mediale missie uiteindelijk over gaat!

04. CMD SEMINAR 05. CMD SEMINAR

LOWDI CASE

BRON

behance.net

Page 4: Workshop documentatie mirko & sofie

ZEEFDRUKKEN?8 STAPPEN

06. SEMINAR

Stap 1. PrintenBeeldbestand omzetten naar vectoren/bitmap. Het document vervolgens op kalkpapier of een plastic sheet printen. Stap 2. InrakelenDe zeef moet worden ingerakeld (ingesmeerd) met een fotografische emulsie die hard wordt onder UV licht. Hierna moet het raam (frame+zeef ) een tijdje drogen. Daarna kan de print op de gewenste plek worden vast getapet. Stap 3. BelichtenHet raam kan nu met de kant waar de print opzit richting een UV-lamp worden gezet. Hiermee moet het raam een gezette tijd worden belicht. Hierdoor brandt de afbeelding op de print zich in de emulsie. Daarna kan de zeef zorgvuldig worden uitgespoten met een waterspuit om het uitgebrande stuk eraf te spoelen, en in de emulsie de print dus uitgespaard wordt. Hierna moet de zeef ongeveer 15 tot 20 minuten drogen in de droogkast.Als laatste moet de zeef nog een keer worden uitgehard op de belichtingstafel. Nu staat de print dus op de zeef, en is de rest van de zeef voorzien van een laag (de uitgeharde emulsie) waardoor geen inkt kan komen tijdens het drukken. Stap 4. PreparerenDe zeef moet goed worden afgeplakt aan de binnenkanten van het frame zodat er geen inkt langs kan lopen. Daarna kan de zeef op de tafel worden vastgezet. Stap 5. PapierKies het juiste papier (of ander materiaal, al een project op zich!) en leg een stapel binnen handbereik vande tafel. Pak één vel en leg deze op de tafel, onder zeef. Verschuif het vel net zo lang totdat het op de gewenste plek ligt. Gebruik hiervoor eventueel een papieren strook met daarop een stukjetape. Zodra het vel op de juiste plek ligt kan op vier plekken een stukje harde tape op de tafel aangebracht worden, zodat je de volgende vellen er makkelijk en snel tussen kan schuiven. Stap 6. InktNu kan de gewenste inkt worden uitgezocht. Deze kan, wanneer nodig, ook gemengd worden. De inkt moet

altijd met water (50%)worden aangelengd. Wanneer de kleur niet heel dekkend is kaner ook een extra dekkende pasta aan worden toegevoegd. Stap 7 DrukkenLeg het papier onder de zeef en zet de zuiglucht van de tafelaan om het papier op zijn plek te houden. Breng een aanzienlijke hoeveelheid inkt aan op de voorkantvan de zeef (het dichtst bij je). Pak de spatel, zorg dat de zeef eenstukje van het papier af staat en rakel de zeef eerst één keerin - dit doe je door van je af te bewegen. Vervolgens laat je dezeef naar beneden en rakel/druk je de inkt naar je toe. Zorg datje zoveel mogelijk inkt meeneemt. Neem het vel van tafel en legdeze in het droogrek.Bij stoffen is het goed om de afbeeldingen met hitte goed te doen hechten aan het materiaal. Hiervoor kun je een strijkbout gebruiken, wel even een stukje bakpapier ertussen voor de eventuele natte inktresten! Stap 8. Schoonmaken van de zeefHaal de tape van hetframe en zet de zeef in een spuitcabine. Als je het ontwerp nietmeer nodig hebt, kan de zeef ingesmeerd worden metoploschemicalien. Daarna kan de zeef van beide kanten worden uitgespoten zodat er later weer een nieuwe afbeeldingen in kan worden gebrandt.

ZEEFDRUKPROCES

BRON

Kapitaal Utrecht

Page 5: Workshop documentatie mirko & sofie

Tijdens de workshop heb-ben we verteld waarom wij geinteresseerd zijn in dit onderwerp en wat voor een meerwaarde dit kan zijn voor een CMD’er. Aan de hand van de case Lowdi hebben we dit uitgelegd.

Aansluitend lieten wij een gemaakt filmpje zien van het belichtingsproces van ons eigen ontwerp (gezien dit proces niet op de HU kon plaatsvinden). Daarna met dank aan Carlien Pijsel van Kapitaal Utrecht heb-ben we tijdens onze work-shop daadwerkelijk kunnen zeefdrukken! Hiernaast enkele reacties direct na het zelf te hebben gezeefdrukt!

Na het zeefdrukken ontstond er een leuke discussie wat het leren van deze druktechniek zou kunnen toevoegen aan de opleiding en waarom.

WORK-SHOPOns doel van de workshop was om de bezoekers te inspireren en motiveren om klassieke druktechnieken onder de aandacht te bren-gen van de opleiding CMD. Onze hoop dat op deze manier CMD op een dag klassieke druktechnieken kan onderbrengen in de opleiding.

“Lekker om bezig te zijn!”

“Creatie die ver-der gaat dan het

commerciele”

“Dit zou echt een toevoeging zijn voor CMD, qua creativiteit en

creatie”

“Elke tas is uniek!”

“Heel leuk omandere technieken

te leren”

“Het is ambacht, zeker een toe-

gevoegde waarde!”

“Nu heb ik iets dat niemand anders

heeft!”

“Ik vind het fijn om onder druk te

presteren”

“Heel cool om meer aandacht aan te

besteden”

“Extra manier om in te zetten voor cul-turele sector, voor

campagnes”

“Toevoeging voor de Repro shop”

“Een creatieve ruimte, dat mis ik”

“Een stapje hoger”

“Je weet wel van andere alternatieven maar kan deze niet inzetten door onvol-

doende kennis”

“Niet alleen doen wat de opdracht-

gever denkt te willen”

WORKSHOP 18 DEC

Car

lien

help

t Nin

a ee

n ha

ndje

Sjoe

rd e

n L

uuk

kijk

en g

oed-

keur

end

toe

Eer

st in

kten

, dan

rak

elen

Dis

cuss

ie e

n vr

agen

ove

r he

t pr

oces

Dro

gend

e ta

sjes

Ons

ont

wer

p ko

mt e

r go

ed u

it

Zo

is h

et!

De

inge

raka

lde

zeef

Mic

hiel

kan

het

zel

f wel

af

Het

raa

m o

p de

dru

ktaf

el

Page 6: Workshop documentatie mirko & sofie

BRONNEN

10/0

1/20

13so

fie

bern

hage

n &

mir

ko m

eerw

aldt

CMD SEMINAR

Robert Klanten & Sven Ehmann (ed.); Turning Pages - editorial design for print & media, Gestalten 2010.kapitaalutrecht.nlbehance.netlowdi.commeshprintclub.compublishingperspectives.combangback.comamsterdamsgrafischatelier.nlweandthecolor.comvimeo.com/25780155vimeo.com/42599889pressingletters.combeastpieces.compoketo.comcargocollective.comextrapool.nlprintclublondon.com