Woonspotkrant nr. 1/2006

16
de woonspotkrant 16 -Januari 2006 HOME TRADE CENTER: EEN AANBOD OM WAKKER VAN TE LIGGEN! Home Trade Center Symfonielaan 1 3438 EW Nieuwegein T 030 600 10 20 F 030 605 07 56 E [email protected] I www.htc.nl Home Trade Center is hét platform voor de wonenbranche met meer dan 50 slaapexposanten. Door de gesegmenteerde indeling maakt u in een keer kennis met het grootste deel van het slaapaanbod in Nederland. Home Trade Center ligt centraal in Nederland, is makkelijk bereikbaar per auto en openbaar vervoer met voldoende gratis parkeergelegenheid. Iedere maandag Market Day en een aantal maal per jaar beurzen. Kom langs of bezoek onze website www.htc.nl Home Trade Center is een project van KWALITEI T VERZEKERD KWALITEIT VERZEKERD

description

KW ALITEI Home Trade CenTer: een aanbod om wakker van Te liggen! de woonspotkrant 16 -Januari 2006 Home Trade Center Symfonielaan 1 3438 ew nieuwegein T 030 600 10 20 F 030 605 07 56 E [email protected] I www.htc.nl Home Trade Center is een project van

Transcript of Woonspotkrant nr. 1/2006

Page 1: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant16 -Januari 2006

Home Trade CenTer: een aanbod om wakker van Te liggen!

Home Trade CenterSymfonielaan 13438 ew nieuwegeinT 030 600 10 20F 030 605 07 56E [email protected] I www.htc.nl

Home Trade Center is

hét platform voor de

wonenbranche met meer

dan 50 slaapexposanten.

door de gesegmenteerde

indeling maakt u in een

keer kennis met het

grootste deel van het

slaapaanbod in nederland.

Home Trade Center ligt

centraal in nederland, is

makkelijk bereikbaar per

auto en openbaar vervoer

met voldoende gratis

parkeergelegenheid.

iedere maandag market

day en een aantal maal per

jaar beurzen. kom langs of

bezoek onze website

www.htc.nl

Home Trade Center is een project van

KWALITEI T

VERZEKERDkwaliTeiT

verzekerd

Page 2: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant Januari 2006 - 1

Het volgende nummer van de woonspotkrant verschijnt

op 9 februari 2006. Het staat in het teken van de

nationale voorjaarsbeurzen.

JANUARI 2006

jaargang 2 | nummer 1 | 16 pagina’s

e-mail info @ spotmedia .nl

losse nummers E 4 , 5 0

Cees Groenewegen“Voor kurk kappen wij geen bomen.”

...................Pagina 9

Oplage 7000+ exemplaren

Agaath Kapenga

Gezellige drukte.

......................Pagina 3

E l k e d a g h e t l a a t s t e n i e u w s o p w w w . w o o n s p o t . n l

Martin Uipkes“Je moet veel waarde aan je merkvloer meegeven.”

....................Pagina 7

Eenderde van de WAO’ers heeft psy-chische problemen, in mijn visie be-tekent dit dat 250.000 mensen met extra steun toch weer aan het werk kunnen. Een opa van een overleden kleindochter kan daarvan best ziek zijn van verdriet, kan helemaal van de kaart zijn, maar er is geen sprake van ziekte. Door hem en de ouders in contact te brengen met de Vereni-ging van ouders van overleden kin-deren, kan een trauma-psycholoog de problemen temperen. Door aan-dacht te geven is opa na een week terug op het werk en is de kans op langdurige uitval voorbij. Aandacht geven is het toverwoord bij ver-zuim.”

Honderd jaar oude wetPaul ter Wal is zelfstandig adviseur en docent aan de Master Recht, Arbeid en Gezondheid aan de Universiteit van Maastricht. Hij is gespecialiseerd geraakt in ziekteverzuim, Ziektewet, WAO en WIA. Zijn visie ligt eigenlijk al bijna honderd jaar vast in de Wet op de Arbeidsovereenkomst. “In 1907 werd bepaald dat wie werkt loon krijgt en wie niet werkt geen loon ontvangt. Als uitzonderingen werden genoemd het buitengewoon verlof en ongeschiktheid door ziekte voor werk. Slechts dan is er recht op doorbetaling van loon. Maar wie stelt eigenlijk vast of er sprake is van deze uitzonderingen? Helaas is de dok-ter gaan bepalen of er gewerkt kon

worden. Tegelijk legitimeren men-sen hun verzuim en gaan een ziekte dus ‘overdrijven’. Een huisarts heeft zeven minuten om achter de eerste boodschap te komen, een bedrijfs-arts twaalf minuten. Gelukkig zijn we nu weer waar we zijn moeten. Je vraagt tegenwoordig ziekte verlof aan zoals je vakantieverlof aanvraagt. Dit betekent dat je als werkgever pas loon hoeft door te betalen wanneer het verzuimverlof van een werkne-mer is goedgekeurd.”

Wat kun je nog wel?“Als werkgever bepaalt u of er wel-licht ander passend werk is, waar-door de werknemer gewoon op het werk kan verschijnen. Verder mag u gerust vragen naar de mate van ar-beidsongeschiktheid. U bent immers degene die betaalt.” In dat verband noemt Paul ter Wal ook de nieuwe wet Werk & Inkomen naar Arbeids-vermogen (WIA). “In de WIA ligt de nadruk op wat een werknemer nog kan, terwijl in de voorganger, de Wet Arbeidsongeschiktheid (WAO), de nadruk lag op wat een arbeidsonge-schikte werknemer niet meer kon. Het gaat om de restant verdiencapa-

citeit. Dat wordt mede beoordeeld door een arbeidsdeskundige. Dat creëert duidelijkheid. Het gaat niet meer om de huisarts die je beter kan maken, of een bedrijfsarts die beoor-deelt of terugkeer naar het werk mo-gelijk is, maar om iemand die bepaalt wat je nog kunt om je brood te ver-dienen. Is er sprake van minder dan 35 procent loonverlies, dan heet dat geen arbeidsongeschiktheid meer. Tussen 35 en 80 procent loonverlies en kans op herstel, valt de werkne-mer onder de regeling voor werkher-vatting. Pas bij meer dan 80 procent loonverlies heeft een werknemer recht op een invaliditeitsuitkering.”

Ziekteverzuim kost maandsalaris“Van dit gedachtegoed zijn we te lang vervreemd geweest,” concludeert Paul ter Wal. “Noem het rijtje maar

HOME TRADE CENTER ACTUEEL

Paul ter Wal

‘Aandacht, dat is het toverwoord’ n Hasselt | Kees Kommer

“Een jongeman verzuimde op het werk omdat zijn ouders er thuis een puinhoop van maakten. Ziek zijn lost echter niets op. De werk-gever heeft een mediator naar de scheidende ouders gestuurd en de jongen kon weer aan het werk. Zo ga je creatief om met verzuim en los je het probleem bij de wortel op.”

Het is een voorbeeld dat Paul ter Wal terloops even aanhaalt. “Je hebt dus personeelswerkers nodig op HBO-niveau, in plaats van artsen. Medica-liseren van het verzuim is een ramp geworden de afgelopen veertig jaar.

advertentie

“De nieuwe WIA zegt dan ook heel terecht: het gaat niet om wat je niet meer kan, maar om wat je nog wel kunt. Dat heet werken naar vermo-gen,” stelt Paul ter Wal.

Als Martijn van der Drift, oud-hoofdredacteur van vakweek-blad Meubel, aan zijn bureau onderuit zakte, dan wist ieder-een op de redactie meteen wie hij aan de lijn had. Zo’n gesprek kon gerust een half uur of nog veel langer duren. Wereldpro-blemen werden besproken, maar even makkelijk een fail-lissement in de meubelhan-del of een verkeerde tafelpoot, waardoor “dat modelletje” geen schijn van kans had op de laat-ste meubelbeurs.

Zulke gesprekken hebben wij later ook veelvuldig gevoerd. Adam bel-de sowieso altijd op maandagoch-tend om ons een goede week toe te wensen. Dan hoorden we wat hij in zijn geliefde Time Magazine tegengekomen was, vertelde hij welk boek hij aan het lezen was of welk stuk hij nu weer instudeerde voor zijn vioolles. En passant meld-de hij vol trots hoeveel bezoekers www.woonspot.nl afgelopen week getrokken had. Hij hield de statis-tieken veel beter bij dan wij. Die gesprekken zullen we ontzettend missen, vooral omdat ze zo stimu-lerend waren. Hoewel Adam ze niet als peptalk bedoelde, vormden zijn telefoontjes gezonde stimule-rende middelen. En ja, ze werkten óók verslavend. Want toen hij, als gevolg van zijn voortschrijdende ziekte, steeds minder kon bellen, voelde dat écht als een gemis.

Adam is vrijwel van het begin af aan bij onze plannen voor een site en krant betrokken geweest. Niet

alleen zat hij boordevol - niet zelden wilde! - ideeën, hij heeft ons ook over menig dood punt heen gehol-pen. Want een onderneming starten is lastig, zeker in tijden vol economi-sche tegenwind. Mede dankzij hem en zijn niet aflatende enthousiasme en gedrevenheid is onze uitgeverij Spot Media geworden tot wat ze nu is. Adam is een ware coach ge-weest: niet iemand die vertelt hoe het moet, maar die laat zien hoe het kán. Zijn relativeringsvermogen was bewonderenswaardig en ook wel eens jaloersmakend. Met een anekdote toonde hij dat een teleur-stelling ook een kans kon zijn, een probleem juist een uitdaging.

Adam reisde heel graag. Hij heeft in zijn leven aardig wat van de wereld gezien. Als hij weer eens op pad ging, liet hij dat ruimschoots van tevoren aan ons weten. Dan zorgde

Goede reis, Adam!

HTC goes digital & virtual

Pagina 2

hij voor een flinke voorraad co-lumns voor op de site en bijdra-gen voor in de woonspotkrant. Halverwege zijn reis kregen we dan een krakend telefoontje uit een oord met een onuitspreekbare naam. Hoe het met ons was en met de site. Of we hem al misten...Een mailtje kon ook, alleen hebben ze in Turkije een andere indeling van het toetsenbord, dus dat leverde een bijna Babylonische spraakver-warring op.

Op tweede kerstdag, nog maar en-kele weken geleden, is Adam aan zijn laatste reis begonnen. Vlak voordat hij stierf, liet hij ons met een zwakke stem aan de andere kant van de lijn weten dat hij geno-ten had. Niet alleen van de prach-tige laatste jaren met zijn lieve Maryan, kinderen en kleinkinde-ren en van de samenwerking met ons, maar zelfs ook nog van die zware, slopende maanden die aan zijn dood vooraf gingen. Adam kon tot het laatst toe blij zijn met soms heel kleine dingen. Zijn lichaam liet hem in de steek, maar zijn geest bleef van hem. Hij heeft ge-lukkig tijd gekregen en genomen om afscheid van alles te nemen en van degenen die hem dierbaar waren. We zullen hem erg missen. Dag Adam, goede reis!

René KnijnenburgReinold Vugs

Lees verder op pagina 4.

Page 3: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant2 -Januari 2006

Home Trade Center heeft vernieuwde websitein lijn met de ingezette koers van het Home Trade Center, HTC goes digital, is de website van het centrum ingrijpend vernieuwd. dankzij het attractieve design en de gebruiksvriendelijke navigatie is een bezoek aan de website de snelste manier

om alle gewenste informatie te krijgen over alle faciliteiten, evenementen en na-tuurlijk de uitgebreide exposant gegevens, dit gedeelte is ook in een nieuw jasje gestoken.

Home Trade CenTer aCTUeel

Home & Interior voorjaars-beurs: The Place to be for living and E-livingvan 12 tot en met 15 februari vindt de Home & interior voorjaarsbeurs plaats. meer dan ooit staat de beurs in het teken van de in 2005 ingezette koers: HTC goes digital & virtual. ondermeer kunnen alle bezoekers op het themaplein in het atrium van het HTC kennis maken met diverse ontwikkelingen op digitaal & virtueel gebied in wonen.de invulling van het themaplein wordt ondersteunt door een samenwerking met o.a. niSS, living Tomorrow (Huis van de Toekomst) en electrolux.

Januari 200616 januari market day23 januari market day30 januari market day

Februari 20066 februari geen market day i.v.m. opbouw Home & interior voorjaarsbeurs

12 februari Home & interior voorjaarsbeurs13 februari Home & interior voorjaarsbeurs14 februari Home & interior voorjaarsbeurs15 februari Home & interior voorjaarsbeurs20 februari market day27 februari market day

Evenementenkalender

Home Trade CenterSymfonielaan 1Postbus 72073430 Je nieUwegeinT 030 600 10 20F 030 600 605 07 56E [email protected] www.htc.nl

HTC goes virtualHTC brengt in samenwerking met niSS een software pakket op de markt dat de detaillist in staat stelt op een eenvou-dige, virtuele wijze een op maat gemaakt interieur-, ontwerp- en kleuradvies te maken voor de consument middels een fotorealistische 3-d presentatie. Tijdens de beurs zullen bezoekers in de gelegen-heid worden gesteld om actief kennis te maken met de mogelijkheden van dit programma. lees meer over dit bericht op onze website onder het kopje newS.

Page 4: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant Januari 2006 - 3

EN...??HEEFT U AL IN-

GELOGD?!

GA NAAR

WWW.WOONSPOT.NL/HTC

EN TOETS DE EERSTE

TWAALF CIJFERS VAN UW

HTC-KAART IN!

Onlangs hoorde ik een mooi verhaal op Business News radio. In engeland heerst al meer dan honderd jaar een strijd tussen twee dorpen: everton en Great Matching-ham. Beide dorpen kenmer ken zich door woeste rivaliteit. Ze zijn ongeveer drie kilometer van elkaar af gelegen en lijken veel op elkaar. Ze bestrijden elkaar in de jaarlijkse wedstrijd over wie er de grootste pom-poen af kan leveren. everton won in 2003, Great Matching-ham in 2004. Het verleden laat ik maar rusten.

Dit jaar won everton weer eens. Maar er was protest van de kant van Great Matching-ham. De pompoen woog meer dan 350 kilo (!) en Great Matchingham kon dat niet geloven. terecht, bleek later. een onderzoek door een onafhankelijke Commissie werd ingesteld en er bleek dat de jongens uit everton Viagra hadden gebruikt om hun pompoen tot onvoorstelbare grootte te doen rijzen.

Ons past slechts stilte.

Ik vraag mij nu het volgende af: kan Viagra buiten een on-voorstelbaar geluksgevoel bij de senioren in onze branche (jawel, ook de dames!) nog wat meer voor ons meubel-volk betekenen?

Jazeker!!

Wij kunnen het in onze mar-keting gebruiken. een nieuwe keten: ‘Sex and sofa’s’. en als we dat teveel op discoun-ting vinden lijken, is er een passende bijnaam: ‘Sex and SOa’s’. er zijn nog kansen ge-noeg voor de meubelbranche.

Jan Edu Kelder

Colu

mn

Sex and Sofa’s

Piet Kapenga maakte er een one-manshow van, door een elftal men-sen naar voren te roepen die voor hem een groot aantal anderen ver-tegenwoordigen. Onder hen ook Jan Berden, die winkels in mode en wonen heeft in het zuiden des lands. De Fries Kapenga en de Limburger Berden konden altijd prima door één deur. En hoewel de middag feestelijk was, kon Piet Kapenga - emotioneel als ook hij zijn kan - het niet nalaten om in slechts een handvol woorden terug te kijken op de perikelen rond I.M.G., waarvan oprichter en voor-zitter Willy Naeye-Verstraten bijna een jaar geleden noodgedwongen afscheid nam.

“Willy Naeye zaaide onrust binnen I.M.G. Jan heeft de groep gered,” al-dus Kapenga over de rol van Jan Ber-den. Bijzonder waren de woorden van Kapenga - die gisteren ook zijn verjaardag vierde - voor Rob Feen-stra, de oud-eigenaar van Home Cen-ter. Feenstra wilde dat Piet Kapenga diens zaak overnam, alleen wél met de mensen erbij. De twee hadden al een koopovereenkomst vóórdat er zelfs maar over de prijs onderhan-deld was.

Aan het eind van de show van Kapenga overhandigde hij symbo-lisch een aantal sleutels aan zijn kin-deren. Zoon Sikko is directeur van

alle bedrijven geworden en treedt daarmee in de voetsporen van vader Piet. Sikko Kapenga benadrukte in zijn verhaal de grote rol van moeder Agaath. “Ma heeft zo vaak laten zien dat we niet zonder haar kunnen.” En ze blijkt een bijzonder talent te hebben voor...het monteren van meubelen! Over de samenwerking met zijn vader merkte Sikko op: “Er was soms wederzijdse kritiek op el-kaar, als ouders en kinderen, maar we zijn er altijd uitgekomen.” Tot slot kregen Piet en Agaath Kapenga een fraai verzorgd boek aangeboden door hun kinderen: De 40 meubel-jaren van Piet & Agaath Kapenga. Plannen voor 2006 zijn er alweer volop. Bouwen zit de Kapenga’s in het bloed en Piet zal zich ook bezig blijven houden met de uitbreidingen die op stapel staan, “de duurste ver-bouwing ooit” aldus Piet Kapenga. Er zijn plannen om het geheel naar 80.000 vierkante meter uit te brei-den. n

Afscheid Piet en Agaath Kapengan Wolvega - Reinold Vugs

Het was gezellig druk tijdens de afscheidsreceptie van Piet en Agaath Kapenga van het ‘zakelijk leven’. Honderden branchegenoten en andere relaties waren op 20 december naar de Home Center Woon-boulevard gekomen om het paar de hand te schudden. Vader droeg symbolisch de sleutels aan zijn kinderen over.

Jan Berden leest een gedicht voor over Piet Kapenga.

Een onemanshow van Piet Kapen-ga.

Het echtpaar Kapenga schudt honderden handen.

Henk Kroes ontvangt een cheque van 10.000 euro uit handen van Piet Kapenga. De Kapenga’s hadden alle genodigden gevraagd een bedrag over te maken om onderwijs in kansarme landen te steunen, met name in Ghana.

“Er was soms wederzijdse kritiek op elkaar, als ouders en kinderen, maar we zijn er altijd uitgekomen,” aldus Sikko Kapenga.

De sleuteloverdracht aan de kinde-ren.

De speech van Rob Feenstra (rechts).

Page 5: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant4 -Januari 2006

advertentie

Heimtextil gemist? Dan is Intirio een goed alternatief. De Gentse beurs voor interieurdecoratie en woontextiel is dit jaar weer 5 procent gegroeid, het aantal topmerken wederom gestegen. Intirio Gent heeft zich in relatief korte tijd ontpopt als dé beurs voor het hogere marktsegment. Met een doelgroep van decoratie-winkels, interieurarchitecten en projectinrichters.

De strikte kwaliteitsbewaking, ge-combineerd met richtinggevende trendprognoses, hebben inmiddels een internationaal merkenbestand gelokt. Van de 190 exposanten komt nu 30 procent uit het buitenland. Naast bekende grote merken biedt Intirio ook veel kleine exclusieve merkjes. De beurs is daarmee een goede plek om onderscheidend in te kunnen kopen. Het niveau loopt van het hogere middengamma tot en met de absolute top.Qua regio focust Intirio op de Be-neFlux: België, Nederland, Luxem-burg en Noord-Frankrijk. De laatste paar jaar is vooral het Nederlandse aandeel sterk toegenomen, zowel wat bezoekers als aanbieders betreft. Deels te danken (te wijten?) aan het verval van de ‘eigen’ vakbeurzen. Gent is in een dag op en neer nog net te doen, Frankfurt net niet. Van de nieuwe exposanten komt dit jaar 40 procent van buiten België, van wie een groot deel dus uit Nederland.

Nieuwe namen

Van de 660 merken zijn er dit keer 80 voor het eerst vertegenwoordigd op Intirio. Onder hen stoffenlabels als Nya Nordiska, A.S. Création, Wyers Interior Designers, Nobilis en Zimmer+Rohde / Etamine. Nieuwe namen bij het bedlinnen zijn o.a. Christian Fischbacher, Auping, Art Studio Slabbinck en het Chinees-Franse Zypr. Bij het badlinnen valt Kafuji-Interfrotta op. Ook komen er steeds meer aanbieders van woon-accessoires naar Intirio, met een collectie die normaliter te vinden is

op Maison et Object of Ambiente. Voorbeelden zijn Kobe, Marimekko en 4nightingales met Avek: poefs en karpetten op maat.

De editie 2006 kenmerkt zich door een verdere verfijning in segmente-ring. Hal 3 is gereserveerd voor ta-fellinnen en woonaccessoires, hal 5 voor Bed & Bad, hal 7 voor woning-decoratie. Hal 8 is nu exclusief voor het decorateursegment met subgroe-pen in karpetten en behang. Expo-santen die collecties voeren voor de

projectmarkt, zijn voorzien van een speciaal logo.

Trends 2006De uitgebreide trendprognose is een van de grote trekpleisters van deze beurs. Voor 2006/2007 heeft trendcoördinatrice Veerle Wenes drie interieurtrends samengesteld in samenwerking met een 20-koppig panel woonprofessionals. Ze gaan allemaal over tegenstellingen; hét tijdsgevoel van dit moment. Met als motto ‘Edelweiss’, het tere bloeme-tje dat overleeft in een hard klimaat. Uitgewerkt in Shocking Green (‘eco-logical versus fast consuming’), Fal-len Angel (‘spiritual versus the dark side’) en Wild Roses (‘wild at heart versus traditional’). In de trendsluis worden deze sferen gevisualiseerd aan de hand van producten van ex-posanten. Een stalenbank vormt een integraal onderdeel van deze presen-tatie. n

Intirio 2006: 5 t/m 8 februari a.s. Flanders Expo, Gent, www.intirio.be

Harmonisatie van normenRusland wordt allengs attractiever als afzetmarkt voor de Duitse meubelin-dustrie. Verscheepten de exporteurs in 2004 voor 88 miljoen over de Rus-sische grens, dit jaar zal de waarde uitkomen op ruim 100 miljoen euro. Het succes heeft de Deutsche Güte-gemeinschaft Möbel (DGM) aange-zet om een instantie in het leven te roepen die kwaliteitsnormen opstelt. Deze organisatie werkt samen met het Russische certificeringinstituut Rostest Moscow. De samenwerking zou niet alleen duidelijkheid inzake de herkomst van de producten moe-ten verschaffen, maar bovenal moet ze begrip aankweken voor de kwali-teitstandaards die in Duitsland voor meubelen gelden. In Rusland zijn DIN- of CE-normen nagenoeg onbe-kend. Russische importeurs en han-delaren moeten zich oriënteren op het eigen ‘Gost R-certificaat’. Het is nu zaak dat meubelen die uit Duits-land afkomstig zijn voortaan ook het Duitse certificatie-label dragen. Vol-gens het DGM zal dat geen proble-men opleveren, aangezien de Duitse en Russische normen nauwelijks van elkaar verschillen. Ook de harmoni-satie van beide stelsels zal zonder al te veel bureaucratische rompslomp verwezenlijkt kunnen worden. n

INtIrIO 2006

Nog meer Nederlandersn Gent | Cécile Dornseiffen

Stof tot nadenkenwww.kiminfo.nl Telefoon (0318) 564481

advertentie

op: bekkeninstabiliteit, RSI, burn-out, whiplash, ME en de vergaarbak voor allerlei ellende die fibromyalgie wordt genoemd, het zijn toch de me-dische etiketten op de vraag ‘Waar heb je pijn?’ Het gevolg is een enorm ziekteverzuim in Nederland dat per jaar negen miljard euro aan loon kost. Dat komt neer op 2500 euro per werknemer per jaar. De gevolgen op de bedrijfsvloer, zoals verlies van om-zet en productiviteit, worden op nog eens negen miljard euro geraamd. Er ontstond de afgelopen jaren een gent-lemen’s agreement dat 5 procent ver-zuim acceptabel was. Terwijl je mag

zeggen dat 1,8 procent de norm is. Eigenlijk weten we dit al jaren, ziekte is zelfs vaak een soort gedrag, naar schatting zelfs in 75 procent van de gevallen! Nu zoek ik naar partijen die ook zeggen: het is mooi geweest, we pakken het echt aan.”

Werken naar vermogenHet betekent vooral meer aandacht geven aan de mensen die het bedrijf maken. “Zo’n 80 procent van de pro-blemen los je op door tijdig aandacht te geven. Hoe vaak hoor je immers niet achteraf: ‘Had ik maar...’ of ‘Ik zag het al langer aankomen...’ Is de ondernemer ertoe in staat om al die aandacht te geven? Hij mag eigen-

lijk niet meer rekenen op zijn arbo-dienst. De uitvoering van de Ziekte-wet, waardoor de dokter bepaalde of een medewerker kon werken, heeft het verzuim niet teruggedrongen. Met een gebroken been was je maan-den uit het arbeidsproces, terwijl je met loopgips al na korte tijd aan de slag kunt. De bekende uitspraken van de bedrijfsartsen als ‘doet u het nog maar even rustig aan’ en ‘blijft u nog maar een weekje thuis uitzie-ken’ zijn de ondernemer een doorn in het oog. Er werd unifocaal naar problemen gekeken: iemand die last had van zijn rug kreeg een rugtrai-ning, terwijl de problemen vaak el-ders lagen. De nieuwe WIA zegt dan ook heel terecht: het gaat niet om wat je niet meer kan, maar om wat je nog wel kunt. Dat heet werken naar vermogen en dat werd al verankerd in de wet van 1907.”

Professionele verzuimbegeleiderTer Wal: “Toch is aandacht geven niet zo eenvoudig. Want stel je voor dat je in de ellende van een ander terechtkomt. Dat is ook niet nodig. Ik pleit er dan ook niet voor dat on-dernemers zelf alle gesprekken met verzuimende medewerkers voeren, al heb ik vele voorbeelden gezien dat het voortreffelijk werkt. Als de

directeur zelf belt, is dat een be-langrijk signaal. Zeker als de vraag luidt: kunnen we dan niet helpen? Toch pleit ik voor een professionele verzuimbegeleider die met een dui-delijke vragenlijst eigenlijk alles op tafel krijgt. Die aanpak gaat het win-nen in Nederland. Tegelijk speelt er nog iets anders. Het staat ook vast dat hoe meer managers er in een or-ganisatie rondlopen, hoe minder be-trokken de medewerker bij het werk is. De zelfstandigheid ontbreekt en

het arbeidsethos zakt. Als we hier-bij even terugblikken, dan zie je dat vroeger 90 procent van de mensen zelfstandig werkte of in gilden was georganiseerd, terwijl nu 90 pro-cent van de mensen in loondienst is. We zijn die zelfstandigheid dus kwijtgeraakt, terwijl de aandacht voor medewerkers niet is toegeno-men. Je moet als werkgever altijd helpen als er problemen zijn bij het personeel. Laat mensen niet aan hun lot over!” n

Meer keuzevrijheid

U bent niet meer verplicht aangesloten bij een arbodienst. Er zijn nu allerlei vormen van dienstverlening mogelijk, maar Paul ter Wal waar-schuwt: “Laat u zich niet alles opdringen door een verzekeraar. Het gaat er vooral om dat de ondernemer zelf arbo, zorg en WIA in zijn keten organiseert.” Hij is onder andere betrokken geweest bij de oprichting van MKB Benefits, een organisatie die voor het midden- en kleinbedrijf dit pakket aanbiedt (www.mkbbenefits.nl).

Elk jaar een training

Paul ter Wal is lid van de National Speakers Association Holland. Hij houdt graag een goed verhaal voor ondernemers; als zelfstandig sten-tor, een heraut of verhalenverteller. Hij traint er ook elk jaar voor. “Elk optreden moet drie tot vijf haakjes bieden, je leert stil te staan als je oefent op een vloer waarop aluminiumfolie ligt, je moet op tijd water drinken anders krijg je hoofdpijn en sta niet voortdurend te rukken aan die uittrekbare aanwijsstokjes bij een power point-presentatie.” Humor en anekdotes combineert hij met zeer grondige kennis van de materie. Relativering is hem niet vreemd, want we lezen op zijn site (www.terwaladvies.nl): “Hij heeft een hoog jukebox-gehalte, je gooit er een euro in en hij blijft spelen.”

Vervolg van de voorpagina.

In Memoriam

Adam WegmanMeander verliest haar oprichter. Afgelopen vrijdag 30 december hebben we gezamenlijk met familie en vrienden Adam begraven.

Uiteraard met heel veel verdriet maar toch ook met veel dank voor de creatieve inspiratie welke we jaren hebben mogen ontvangen.

In vele gesprekken en op de vele reizen naar z’n geliefde Italië hebben we geleerd wat levensgenieten is. Adam had zich als geen ander hiervan

meester gemaakt. Met name de jaren na zijn verkoop van Meander waren de jaren waarin hij zeer kon genieten van het leven.

In Adam’s leven kwamen vele kwaliteiten samen van viool spelen tot beeldhouwen van het eindeloos kunnen verhalen over cultuur tot het

signaleren van trends en natuurlijk schrijven.Wij verliezen een klankbord, een inspirator een levensgenieter en een vriend. Maar we leren ook weer verder te gaan met de

door hem zelf gekozen woorden uit Mattheus “maak je dus niet bezorgd om de dag van morgen want de dag

van morgen zal zich bezorgd maken om zichzelf. “

Meander MeubelenHet gehele team

Page 6: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant Januari 2006 - 5

n Keulen | door onze correspondent

Aanstaande maandag 16 januari begint de imm cologne, ofwel de internationale meubelbeurs Keulen. Het zal even wennen worden voor velen, want door de nieuwbouw is ook de hele beurs-indeling op de schop gegaan. Dat wordt dus van tevoren goed de plattegrond bestuderen en niet op de automatische piloot lopen, want dan gaat het mis...

De nieuwbouw bestaat uit vier hal-len, een congrescentrum en een beursboulevard. De oplevering vond vorige maand plaats. Een mooie pres-tatie, met een forse investering van zo’n 300 miljoen euro. De nieuw-bouw is bedrijfsklaar gemaakt, on-der andere met bewegwijzering en inrichtingselementen. De meubel-beurs is het eerste evenement dat georganiseerd wordt in de nieuwe opzet en is rond zeven zwaartepun-ten gegroepeerd.

Het zijn: Pure (modern meubel-design, woonaccessoires, woning-textiel, verlichting; in hal 11), Prime (woon- en slaapkamermeubelen, massief houten meubelen; in hallen 2,3, 4.2 en 10.1), Sleep (primeur met matrassen en slaapsystemen; in hal 9), Smart (pakket- en meeneemmeu-

belen, gericht op een jongere doel-groep; hallen 7 en 8), Sittable (tafels, stoelen, eetkamers; hal 4.1), Support (IT, logistiek; ook in hal 4.1), Com-fort (gestoffeerde meubelen, fau-teuils, etc.; hallen 5, 6 en 10.2) en Basic (Aziatische en Oost-Europese fabrikanten; hal 1).De organisatie verwacht ongeveer 1400 exposanten uit meer dan 50 landen en meer dan 130.000 bezoe-kers - van wie ca. 5000 Nederlanders - uit ruim 100 landen. De grootste buitenlandse Europese vertegen-woordigingen (exposanten) komen uit Italië, Denemarken, Nederland, Frankrijk, België, Zwitserland en Polen.

De imm cologne 2006 vindt plaats van maandag 16 t/m zondag 22 ja-nuari. Op zaterdag 21 en zondag 22 januari zijn ook consumenten wel-kom. De beurs is dagelijks toeganke-lijk van 9.00-18.00 uur. Een dagkaart kost 33 euro aan de kassa, twee da-gen kosten 40 euro en voor perma-nente toegang moet 53 euro worden neergeteld. De catalogus kost 22 euro. n

De beursplattegrond, die voor velen tot nieuwe routes zal leiden.

IMM cologne: zo goed als nieuw

FlorenceDoor Adam Wegman

Ik herinner mij hoe om half zes ‘s middags de gedachte aan een malse osso bucco met een mooie volle Cabernet mij het water in de mond bracht. Ik begon trek te krijgen na een wandeling, die mij over de markt bij het Piazza San Lorenzo via de Dom naar het Palazzo Vecchio had gevoerd. Ik had daar een zeer gevarieerde verzameling kunstwer-ken bewonderd, daterend van ver voor Christus tot in de tweede helft van de negentiende eeuw. Tijdens het Hitler-bewind geroofd en na de oorlog teruggevonden. En - ik was er tóch - en passant een expositie van antieke muziekinstrumenten bezocht. Trompetten, trombones, fluiten, tamboerijnen, lieren en gui-taren. Prachtig...maar net muzikale mummies. Behalve mijn voetstap-pen en het verkouden neusophalen van de suppoost heerste er in die zalen doodse stilte. Niks Vivialdi, Paganini of Verdi...

Ach, ik herinner het me weer alle-maal, ook al is het meer dan twintig jaar geleden.

Buitengekomen wierpen late zonne-stralen een wonderlijk kathedralig licht op het imposante binnenplein van de Uffizi. Nog een paar maan-den en drommen toeristen zouden het plein weer bevolken. Men zou zich rond de talrijke sneltekenaars verdringen, die vanaf 10.000 Lire binnen vijf minuten een karikatuur op papier zetten.

Een portret duurt wat langer.

En de omstanders zouden weer kri-tisch - of eerder lacherig - vergelij-kend hun blik heen en weer laten glijden van de verstard modelzitten-de medetoerist naar de snel en zeker bewegende hand van de Botticelli in spe.

De lente zou weer schoorvoetend zijn intrede doen. Maar nu waren de winkeliers op de Ponte Vecchio nog ‘chiuso per ferie’ - gesloten wegens vakantie. Florence was nog bezig zich op te maken voor een nieuw seizoen.

Ik herinner me nog dat ik ‘s morgens de meubelbeurs heb bezocht. La quarta edizione della Mostra Cam-pionaria della Produzione Toscana. Dat klinkt nog wel even anders dan ‘Meubelinkoopdagen’, niet waar?

En overigens, voor een beurs die slechts pretendeert de provinciaalse (Toscaanse) meubelindustrie te ver-tegenwoordigen, overtrof hij niet al-leen in klankkleur maar ook in afme-tingen ons eigen Utrecht.

Ik heb daar - misschien wel als eerste Nederlander - de binnenstebuiten kast gezien! Het kon niet uitblijven na Magistretti met zijn paarden deken, die inspireerde tot verwisselbare en omkeerbare hoezen voor ‘gestoffeer-de banken’ en fauteuils. Stelt u zich een kast voor met drie deuren van gelijke afmetingen. De middelste is een glazen deur. Dankzij een inge-nieuze scharnierconstructie klapt de linkerzijkant om naar de plaats van de linkerdeur, de linkerdeur op de plaats van de middelste, de mid-delste op de plaats van de derde, die

naar de zijkant verhuist.

En voilá - of eigenlijk moet ik zeg-gen: Ecco! De blauwe kast is nu een rode geworden met een glazen deur rechts! Ontworpen door Massimo Soldani.

En verder?

En verder vroeg ik me af hoe het komt dat Italianen met een betrek-kelijk jong materiaal als MDF-plaat tóch weer vormen en combinaties bedenken die ver uitstijgen boven het bekende afgeronde kantje, dat wij als een uitbarsting van creativi-teit en innovatie presenteren. Prach-tige en vooral onverwachte combi-naties gezien van facetgeslepen glas met marmer en canné omlijst door MDF in gepolijste kleuren...

Maar het is nu zeven uur en ik be-gin echt HONGER te krijgen. Op dat tijdstip denkt in Florence echter nog niemand aan eten. Maar bij ‘Da Gino’ zie ik al kelners bedrijvig rondlopen! Hier en daar borden en glazen ver-

schikkend en onzichtbare kruimels van het laken slaand. Ik waag het erop. Ze hebben in ieder geval osso bucco, want dat staat op het menu, dat naast de deur hangt onder het embleem van Visa en American Express.

Ik treed binnen en laat mijn blik glijden over een veertigtal perfect gedekte tafels. Ik ben de eerste. Min-zaam komt de gérant mij tegemoet:

“Buona sera, signore. Lei ha preno-tato?”

Potverdorie, wie denkt daar nou aan. Nee, natuurlijk heb ik niet ge-reserveerd...En opeens zie ik voor mijn geestesoog die gehele zaal vol benijdenswaardige mensen, die zich de prosciutto, vitello tonnato en trippa alla fiorentina voortreffelijk laten smaken. Zij heffen het glas en - vrolijk koutend - genieten zij van de Florentijnse kookkunst. Kelners lo-pen af en aan.En ik hoor daar niet bij! Want ik heb niet gereserveerd...

Maar gelukkig is er nog een kansje. De gérant wendt zich tot twee na-bije kelners en overlegt op fluister-toon. Hij richt zich op en meldt blij dat is gebleken, dat er precies nog één tafeltje over was. Hij wijst mij bereidwillig de toiletten en even la-ter zet ik mij met schoongewassen handen aan mijn eigen tafel. Op dat moment komt er een Duits echt-paar binnen en ik zie hoe de man zijn vrouw met een vragende blik aankijkt: “Du hast doch auch niet reserviert?”

Opnieuw gaan de drie kelners in conclaaf en verdrááid er blijkt nóg een tafeltje vrij te zijn! Zichtbaar op-gelucht (hij zelfs handenwrijvend) neemt het echtpaar plaats. Het ritu-eel wordt vervolgens nog zes keer opgevoerd en dan is de zaal al aardig vol. De volgende die binnenkomen hoeven alleen nog maar antwoord te geven op de vraag “In quanti siete??” (met z’n hoevelen bent u) en wor-den onverwijld naar hun tafel geleid. En wat ik voor mijn geestesoog zag, gebeurt een half uur later echt...Itali-anen mogen dan opportunisten zijn, ze weten wel wanneer een klant zich KONING voelt.

Zouden er - nu twintig jaar later - nog steeds verkopers rondlopen op de meubelboulevard die - als ze een klant zien - zeggen “kijkurusti-grond!”?

Die zouden dan eens een keer bij ‘Da Gino’ moeten gaan eten... n

Adam Wegman

Naschrift redactie:Dit verhaal is het laatste dat Adam Wegman (1935-2005) kon schrijven. Een herinnering aan zijn geliefde Ita-lië, dat zijn tweede vaderland was.

Wie zitten er in het centrum?

WWW.HTC.NL

Page 7: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant6 -Januari 2006

7000+ winkeliers bereiken?

Wilt u uw commerciële boodschap

aan - gegarandeerd! - meer dan

7000 woninginrichters overbrengen?

Vraag dan direct onze Mediakit 2006 aan!

Dit kan via

[email protected]

of faxnummer

(084) 834 15 89.

Begint het bij u ook al zo te kriebe-len? De beurstijd is weer aangebro-ken. Parijs, Keulen, Frankfurt en straks Milaan. Of bent u nu al moe van alle problemen die beursbezoek met zich meebrengt? Wie gaat wan-neer waar naar toe? De secretaresse heeft vast al ruim van te voren een aantal kamers kunnen reserveren. Als dat nu nog geregeld moet wor-den, ben je wel erg duur uit of lang onderweg om überhaupt bij de beurs aan te komen. Eenmaal op de beursvloer begint een lange dag met vooral veel lopen. De verschillende meubelbeurzen be-zoek ik volgens een vast principe. Ik begin altijd met alle hallen even snel door te lopen om de nieuwigheden en veranderingen te signaleren. Dit ‘snel’ kan nogal wisselen naar gelang ik bekenden tegenkom. De tweede keer loop ik langzamer en kan ik de mij opgevallen veranderingen en verschuivingen beter tot mij laten doordringen. Een andere reden voor beursbezoek is dat ik een bevesti-ging zoek dat de richting waarin ik denk, ook correspondeert met wat er op de beurs te zien is. En zo niet, dan kan ik zoeken naar het waarom. Bij beursbezoek is het altijd prettig om het nuttige met het aangename te verenigen. Zeg nou zelf, je bent niet elke week in Parijs of Keulen. Ik tenminste niet, er moet ook nog ge-werkt worden. Het is belangrijk om meer te zien dan alleen de beurs en ik snuif graag wat cultuur op als in een inspirerende stad ben. Het is ze-ker de moeite waard om er een dag (of misschien meerdere) aan vast te

knopen om de stad te bezichtigen. De meeste mensen die ik spreek op de beursvloer gaan zo snel mogelijk weer terug naar huis en bedrijf. Zij voelen het vaak als een verplichting, want er wordt toch van je verwacht dat je in ieder geval de Keulse meu-belbeurs hebt bezocht. Slechts wei-nigen nemen de tijd om buiten de beurs iets te bezoeken, al zijn het al-leen maar de verschillende locaties in de stad waar op meubelgebied iets te bekijken en te doen valt. Ve-len vergeten om de Rijn over te ste-ken, op zoek naar jonge ontwerpers met frisse ideeën. Zeker dit jaar zal het even zoeken worden, want het beurscomplex is veranderd. Waar-schijnlijk moet je toch iets meer tijd besteden aan de voorbereiding, doordat zich een flinke verschuiving heeft voorgedaan wat betreft de in-vulling van de verschillende hallen. Een paar dagen beurzen is zwaar en daar mag best wel wat ontspanning tegenover staan. Na een dag beurs-bezoek is het ontspannend én inspi-rerend om eens lekker de stad door te snuffelen. En neem dan ook de tijd om een lekker hapje te eten en te drinken. Ontspannend de avond afsluiten geeft de volgende dag weer power genoeg voor nóg een dagje op de beursvloer. Mits je natuurlijk de late uurtjes en de nodige alcohol goed kunt verdragen. Maak gebruik van de gelegenheid om steden als Keulen, Milaan, Lon-den en misschien zelfs New York te beleven. Voor mij is het in ieder ge-val géén verplichting om naar Keu-len gaan. Ik hoop voor u ook niet! n

Het nut vanbeursbezoekn Zwolle | Henk Heres

Directeur zijn van een bedrijf in messing meubelen, of columnist voor periodieken, amateur schilder/beeldhouwer, grootvader voor zijn kleinkinderen en wat niet al, Adam wist er een creatie van te maken. In al zijn doen en denken heeft hij zijn formidabel scheppingstalent nim-mer ongebruikt gelaten. Veel onder-nemers in de meubelwereld hebben zijn heldere kijk op de ontwikke-lingen in de branche gewaardeerd. Dikwijls ook hebben zij genoten van het geestig proza waarmee Adam vakbladen (Meubel en Woonspot) heeft verrijkt. Handel dreef hij meestal vanachter zijn bureau. Zelden ging hij eropuit om zijn koopwaar aan de man/vrouw te brengen. De telefoon en de toon-zaal in Lisse deden het werk. Ook in zijn stands op de meubelbeurs in Utrecht hadden hun vaste bezoekers dan wel waren het nieuwelingen die het met messing wel eens wilden proberen. Onder de geregelde klan-ten waren inkopers van grote zaken met soms meerdere vestigingen. Zij kenden Adam als een persoon met kritische zin die boeiend kon praten over trends in de maatschappij en de meubelsector. Een persoon ook die als geen ander moppen kon vertellen. Adam ge-noot. Was het niet van de orders die hij kon noteren, dan was het van de aandacht die hij zich met zijn humor wist te verwerven. Ja, hij was een grote ijdeltuit, wat hij graag culti-veerde. Een zekere pronkzucht was eveneens te merken in zijn schrijve-rij. Het blijft gissen of die ijdelheid hem destijds ook parten heeft ge-speeld toen hij het directeurschap

van Meubelfabriek Dalvera in Italië aanvaardde. Een Nederlander aan de top van een gerenommeerd Italiaans meubelbedrijf! Dat was me wat! Toch kreeg hij het gevoel dat zijn loopbaan hiermee een ongewenste wending had genomen. Zelf - en niet zijn Italiaanse mededirectieleden - vond hij dat in deze toppositie het kwalijke Peter Principle (niveau van onbekwaamheid) langzaam maar ze-ker begon te werken. Tot het diepst gedeprimeerd keerde hij op zijn schreden uit Italië terug. De zon ging weer schijnen toen hij kans zag zijn bedrijf (Meander Meu-belen) in Lisse op poten te zetten. Adam mocht dan beroofd zijn van illusies, zijn onsterfelijke creativi-teit heeft uiteindelijk niet onder het Italiaanse avontuur geleden. Ook zijn zelfspot en humor lieten hem nimmer in de steek. Na de verkoop van zijn bedrijf brak er een tijd aan waarin hij zich pas goed kon wijden aan schilderen en beeldhouwen. Hij werd een trouwe aanwezige op dat soort cursussen. Maar ook ging hij vioollessen nemen of woonde hij colleges of lezingen bij waar hij zijn algemene ontwikkeling op peil kon houden. Als grootvader wist hij zijn kleinkinderen te amuseren met spannende verhalen over griezels. Steeds liepen ze goed af. Persoonlijk bewaar ik de beste her-inneringen aan hem als we samen onze begeerten naar de culturele verworvenheden van toen en nu in menig museum gingen bezichtigen. In al zijn eigenaardigheden zal ik Adam Wegman missen. n

Ludo van Pelt

Adam Wegman (1935-2005)

Holland Haag B.V. in Gouda is een groothandel in woningtextiel, gespecialiseerd in de verkoop van gordijnstoffen. Onze afnemers zijn de

professionele woninginrichters in het midden en hogere segment. Een moderne en exclusieve collectie, uitstekende service en klanttevreden-heid zijn kenmerkend voor Holland Haag. Voor een verdere uitbreiding van

onze activiteiten in Overijssel zijn wij op zoek naar een dynamische

ACCOUNTMANAGER (m/v)Voor een succesvolle uitvoering van deze zelfstandige en uitdagende functie…

…ben je verantwoordelijk voor:Het ontwikkelen van (meer) omzet bij bestaande klanten;

Het zelfstandig uitbouwen van het klantenbestand;Het behalen van je verkooptargets;

Het zelfstandig organiseren van verkoopstimulerende activiteiten;Het ontwikkelen en uitvoeren van accountplannen;

…beschik je over:HBO werk- en denkniveau;

Bewezen succesvolle ervaring in een soortgelijke buitendienstfunctie;Uitstekende communicatieve vaardigheden;

Uitstekende verkoopvaardigheden;Teamspirit, overtuigingskracht en doorzettingsvermogen;

….en ben je beslist een:Ondernemer met oog en oor voor de klant;

Creatieveling die goed kan improviseren; Pro-actieve, oplossingsgerichte denker; Positief en veranderingsgezind mens.

Herken je jezelf in deze profielschets en heb je interesse om te werken voor een dynamische verkooporganisatie die volop investeert in een

succesvolle toekomst? Stuur je motivatie en CV dan naar Holland Haag B.V. t.a.v. mevrouw A. Galjé, Postbus 344, 2800 AH GOUDA.

‘De tapijtindustrie keek te veel naar binnen’n Soest | Kees Kommer

Bij Enia Carpets spelen momenteel de samenwerking met het Oost-Europese Sintelon en de marktbenadering in West-Europa een hoofdrol. “Heel Europa is de thuismarkt en na de verwerking van de laminaatgolf kunnen we weer zwemmen.” Directeur Benelux Wil Staffhorst en marketing directeur Gerard Walraven leggen de nieu-we Oost-West Connection uit.

“Binnen enkele weken zal Enia Eas-tern Europe van start gaan. Een gemeenschappelijke onderneming van Sintelon en Enia met productie-faciliteiten in Servië en Oekraïne. Door deze joint venture wordt Enia in Oost-Europa een van de toon-aangevende regionale producenten van zachte vloerbedekking. Wij zijn de eerste met eigen fabrieken en belangrijke verkooporganisaties in zowel West- als Oost-Europa.” Het blijkt dat de keuze op Sintelon als partner is gevallen nadat Enia enkele overbodige machines aan het bedrijf had verkocht. Daaraan voorafgaand

was Tarkett de partner geworden van Sintelon in vinyl. Die joint ven-ture uit 2002 is heel succesvol en dat bedrijfsmodel wordt nu toegepast op tapijt.

Europa als thuismarktStaffhorst en Walraven wijzen op de langdurige stagnerende groei in West-Europa, terwijl in Oost-Europa het volume in afzet van tapijt wel groeit. “Daar stijgt het reëel besteed-bare inkomen van de huishoudens en Enia Eastern Europa zit nu dicht op die markt. We hebben met onze West-Europese kwaliteit vooral kan-sen in de betere projectmarkt. Er is,

net als in West-Europa, duidelijk behoefte aan meer hoogwaardige artikelen. Het past ook bij het mis-sion statement dat onze eerste fo-cus Europa is. Heel Europa is onze thuismarkt, pas daarna kijken we

naar andere markten. In deze visie past op dit moment geen uitstapje naar China. Je moet je in Europa wel realiseren waar je staat. Als we pra-ten over het midden van de markt, zit daarin een groot verschil tussen oost en west. Wat Sintelon nu produ-ceert voor het middensegment van Oost-Europa, rekenen wij tot het la-gere segment in West-Europa.”

Na de vloedgolfDe inbreng van Sintelon in Enia Eas-tern Europa bestaat uit een assorti-ment getuft tapijt en naaldvilt voor het lagere en midden segment van de consumentenmarkt. “Maar tege-lijk krijgen afnemers in West-Europa de beschikking over meer mogelijk-heden met tapijtproducten uit Oost-Europa. Onder de naam Sintelon kunnen wij tegen een aantrekkelijke prijs een aantal kwaliteiten op de markt brengen voor een segment dat door Enia in West-Europa niet wordt bediend.”De zorgen op de West-Europese markt zijn daarmee niet voorbij. Gerard Walraven en Wil Staffhorst: “Er is de afgelopen jaren een vloed-golf over ons heen gekomen met zeer goedkoop geprijsde laminaat-plankjes. Na iedere golf volgt echter een periode waarin je weer goed in de zee kunt zwemmen. In die peri-ode bevinden wij ons nu. We zitten wel met jonge consumenten die het tapijtproduct voor de woonkamer niet meer kennen. Wat dat betreft is het een prima initiatief van de Euro-pese Carpets & Rugs Association om een handboek over tapijt te produ-ceren. Daarin wordt alle onzin over ons product op een rijtje gezet en weerlegd. Tegelijk praten we over warmte, akoestiek, comfort en de positieve rol van tapijt in de stof- en vuilproblematiek.”

Naar de consumentVoor jongeren moet je dus opnieuw de markt ontwikkelen en het pro-duct tapijt op de kaart zetten. Staff-horst en Walraven zien daarin geen rol weggelegd voor vakbeurzen. “Daar ontvang je in eigen omgeving je detaillisten, dat is op zich zinvol maar het kan toch geen doel op zich zijn? De nieuwe plannen van het Nederlands Interieur Instituut in de plaats van INterdecor zijn in dat verband interessant, mits ze ook op de consument zijn gericht. De tapijt-industrie heeft de afgelopen jaren al teveel naar binnen gekeken!”Met Bonaparte en Parade heeft Enia Carpets een segmentatie aangebracht om de merken duidelijker te profile-ren bij de consument. “It takes two, de campagne waarin Bonaparte en Parade als aparte merken werden neergezet, was aanvankelijk mis-schien iets te extreem gekozen. Dat geldt met name voor Bonaparte. Maar de richting was en is goed. Toch kun-nen we de markt niet alleen ontwik-kelen en de detailhandel is daartoe evenmin in staat. We zwemmen nu in een rustige zee, waarin we ons met de hele industrie op de consu-ment moeten richten, die een grotere koopbereidheid aangeeft.” n

Parade Home Vision Shop: com-pacte presentatie en een rijke

bron van inspiratie.

Cursus Tapijtonderhoud

“Wie zich verdiept in onderhoud en reiniging van tapijt, kan stap voor stap het vertrouwen van de consument in deze vloerbedek-king terugwinnen,” zei Chris Reutelingsperger van James afge-lopen jaar in deze krant. Nu or-ganiseert WoonWerk in samen-werking met James een Cursus Tapijtonderhoud. Deze opleiding omvat ook alle verkoopargumen-ten voor tapijt. Zie voor nadere gegevens de Cursuskalender in deze Woonspotkrant.

Page 8: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant Januari 2006 - 7

Interstar (Assen) bestaat 75 jaar. In 1930 maakte Antoon Slotboom zijn allereerste kast. Het familie-bedrijf groeit en bloeit nog steeds. Symbool voor de service staat butler Fien. “Ik was gechar-meerd van Ton zijn auto’s en zijn manier van zaken doen en zo is onze vriendschap ontstaan,” zegt de butler, sinds 2001 het gezicht van Interstar.

Fien is geboren en opgegroeid in amsterdam. na jarenlang in de hoofdstad te hebben gewerkt in een kledingzaak van P. van den brul werd hij overgeplaatst naar leeu-warden. Het hoge noorden beviel hem wel en na vijf maanden in het oranjehotel te hebben gebivakkeerd heeft hij samen met zijn vrouw annie een huis gekocht. “Twee jaar later kwam het filiaal in groningen op mijn pad,” vertelt Fien. van den brul werd opgekocht door vroom & dreesmann en de van den brul- winkels veranderden in Hollenkamp en later in kreymborg. Tot zijn 61ste heeft Fien met hart en ziel in de mode gezeten. “mijn vrouw en ik hebben Ton en bep ontmoet in de kerk. ik zag aan Ton dat hij een man is die bruist van de ideeën en daar hou ik van. we hebben een keer koffie gedronken met elkaar en zo is onze vriendschap ontstaan. op een dag kwam Ton naar me toe - hij had weer lopen filosoferen en dromen - dat er een butler moest komen voor interstar. ik was natuurlijk de gelukkige man en zo stond ik even later in bodegraven te poseren als een echte butler.” Het idee van de butler is ontstaan om de service

van interstar te benadrukken. interstar bezorgt de meubelen tot in de woonkamer en monteert ze ter plekke. dus geen ‘doe-het-zelf’ pakketten. in 2001 is Fien als de butler van interstar geïntroduceerd en sindsdien in geen enkele uiting meer uit beeld geweest.

de dealers van interstar herkennen Fien altijd direct. “ik ben er graag bij en ook de beurs in nieuwegein vind ik altijd fantastisch om mee te maken. ik ben wel in voor een geintje en dat mag af en toe best gewaagd zijn.” Samen met zijn vrouw annie gaat Fien regelmatig op zaterdag de dealers van interstar bij langs. “niet om in de kijker te staan, maar gewoon omdat we het gezellig vinden. als we dan bin-nenstappen bij meneer Haverkort in Steenwijksmoer of bij vesta in groningen, dan word ik herkend hè. Soms pakt zo’n verkoper er een kijkpakket of advertentie bij en komt dan naar ons toe lopen. ‘bent u dit?’ wordt er dan gevraagd. ik ben blij dat ik wat voor interstar kan betekenen en de vriendschap is

mij zeer veel waard. we drinken re-gelmatig een kopje koffie met elkaar en dat duurt dan wel tot half 3 in de middag. ook hebben we samen een aantal jaren lang de fietsvier-daagse gereden. Ton is creatief en durft zaken te doen en ideeën uit te spreken.” wat Fien betreft, figureert hij nog vele jaren als butler voor interstar.

Advertorial

‘Butler symboliseert service Interstar’

Fien als butler, zoals veel branche­genoten hem zullen kennen. Volgende maand weer te zien in de showroom van Interstar in het Home Trade Center.

“Ik ben blij dat ik wat voor Interstar kan betekenen en de vriendschap is mij zeer veel waard,” zegt Fien.

InterstarSmalgoorn 2, 9403 nw assenTelefoon (0592) 34 45 30email [email protected] www.interstar-meubelen.nlShowroom Home Trade Center 2 b041

De legvoorschriften verschenen begin september 2005. Het Hoofd-bedrijfschap Ambachten (HBA) had hiervoor alle branchepartijen om ta-fel gekregen: de Sectie Parket van de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW), de Vereniging Parketvloeren Leveranciers (VPL), de Vereniging van Parketvloeren-leggersbedrijven (VPBV) en de Alliance van Parket Fa-brikanten en Importeurs. Datzelfde gebeurde voor de Code voor het Par-ketbedrijf. Het idee daarachter is dat kleine ondernemingen en ZZP’ers meestal geen tijd en mogelijkheden hebben om zich in de actuele wet- en regelgeving te verdiepen, laat staan deze accuraat toe te passen. “Je kunt die branchecode eigenlijk beschou-wen als een geweldige RI&E,” vindt Martin Uipkes. “Het is een risico- inventarisatie, die men in het kader van de arbowetgeving toch al ver-plicht moet uitvoeren, waarmee een bedrijf alle stukjes van de puzzel kan invullen. Het gaat dan om arbeids-omstandigheden, veiligheid, milieu en ondernemerschap. De code is aan vak- en materiedeskundigen voor-gelegd, alsmede aan de Arbeidsin-spectie. Wie volgens de code onder-neemt, zit dus goed op het terrein van wet- en regelgeving. Maar we

zijn wel een stap verdergegaan: de code levert ook een bijdrage aan een financieel gezonde bedrijfsvoering en aan steeds belangrijkere waarden als maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen.”

KwaliteitsimpulsHet doet Martin Uipkes goed dat de Geschillencommissie Parket direct veertig exemplaren van de branche-code heeft besteld. “Het percentage klachten is nog te hoog, dat komt het imago van de parketbranche niet ten goede. Deze kwaliteitsimpuls wordt breed gedragen, de hele keten is er-bij betrokken. Wat dat betreft zijn de verschillen nu eens opzijgezet en komt er een standaard voor de bedrijfsvoering. Ik hoop dat dit ook gaat lukken met ons derde project, een productinformatiesysteem voor parketvloeren.”Het bedrijf van Martin Uipkes heeft recent ook een kwaliteitsimpuls ge-kregen. “Ik heb mijn broer Maurits uitgenodigd om mede-eigenaar te worden. Hij is een kei in Personeel & Organisatie, de terreinen waarop ik mij minder goed thuisvoel. De markt begint zich sinds een half jaar licht te herstellen. Dat gebeurt overigens wel na veertien kwartalen van ach-

BraNCHeCODe Parket

Martin Uipkes: ‘Een geweldige RI&E’n Alphen aan den Rijn | Kees Kommer

De verdeelde parketbranche krijgt een noodzakelijke kwaliteitsim-puls. Een HBA-commissie onder voorzitterschap van Martin Uipkes, van Uipkes massief houten vloerdelen, heeft eerst legvoorschriften opgesteld en brengt nu de Code voor het Parketbedrijf uit. Alle bran-cheorganisaties staan erachter.

teruitgang; in die periode hebben veel parketbedrijven niet kunnen investeren in hun bedrijfsvoering. Door innovatie en creativiteit heeft Uipkes echter een voorsprong kun-nen houden, het dagelijks leiding geven en de back office komen nu in handen van Maurits Uipkes.”

Meer verkooppuntenDe visie van waaruit wordt gewerkt blijft bij Uipkes gelijk. “De klant staat centraal en wij willen Uniek In Prijs Kwaliteit En Service (Uipkes) blij-ven. Wij leveren ons merkproduct Designed for Living waar onder an-deren de producten ‘Olivier’ (kant en klaar verouderd eiken), ‘Jens’ en ‘Floortje’ (compleet afgewerkte la-meldelen) in worden geprofileerd. Ook leveren we 24 soorten massief houten vloerdelen via de eigen win-kels in Rotterdam en Alphen aan den Rijn, waar overigens ook de schave-rij en de groothandel zijn gevestigd. We hebben shop-in-shop concepten

in Bunnik (Het Kabinet) en Almere (Woondôme). Het aantal eigen win-kels en shop-in-shops kan groeien: de inkoop van het hout en het zelf schaven van de vloerdelen beheer-sen we tot in de perfectie. We wil-len wel zelf verantwoordelijk blijven voor het leggen en afwerken van de vloeren, of door de eigen parketleg-gers of door freelancers die de leg-instructies nauwkeurig opvolgen. Dat is een belangrijke toegevoegde waarde: er mag bij de uitvoering niets mis gaan. Het is tenslotte het sluitstuk in het verkoopproces aan de consument.”

Internet en DVD“Om die toegevoegde waarde gaat het uiteindelijk. Rustiek Frans ei-ken zal de best verkochte vloer blij-ven in Nederland, maar je hebt veel communicatie, informatie en toege-voegde waarde nodig om de keus op jou te laten vallen. Op de laatste Ondernemersdag van de CBW in

Rotterdam werd door een trendwat-cher aan de hand van een voorbeeld heel duidelijk weergegeven dat ook de belevenis van de klant enorm be-langrijk is: een kop koffie kost in een lunchroom 2 euro en op het San Mar-co-plein in Venetië is diezelfde koffie minstens 5 euro per kopje waard. Je moet dus veel doen om een Uipkes-vloer die extra waarde mee te geven. Zo is een perfecte internetsite heel belangrijk, waarop de consument zich uitgebreid kan oriënteren. We geven geïnteresseerden in een Uip-kes-vloer een DVD mee met een film over onze vloeren. Daar kunnen ze zien hoe veel aandacht wij besteden aan de selectie van het hout, het schaven, het leggen en het afwerken. Wie de vloer zelf wil leggen, krijgt een uitgebreide instructie. Een me-ting van de klanttevredenheid staat trouwens ook op het programma in 2006. Zo kun je je onderscheiden en prijstechnisch toch aantrekkelijk blijven.” n

Martin (rechts) en Maurits Uipkes: “Je moet veel waarde aan je merk-

vloer mee geven.”

Laatste nieuws!WWW.HTC.NL

Cursus LegvoorschriftenNu de uniforme legvoorschriften voor parket, kurk en laminaat een feit zijn, organiseren WoonWerk en het Gildevaart Instituut de Cursus Leg-voorschriften op 13 februari, 27 maart en 8 mei. Zie de cursuskalender in deze krant.

Page 9: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant8 -Januari 2006

De digitale showroom

Bezoek Navigram op de IMM 2006 Hal 4.1 Stand G-011

Oplossingen voor visuele verkoopondersteuning voor dealer en fabrikant

chairs

kitchensofas

storage

textiles

De digitale showroom

Bezoek Navigram op de IMM 2006 Hal 4.1 Stand G-011

Oplossingen voor visuele verkoopondersteuning voor dealer en fabrikant

chairs

kitchensofas

storage

textiles

Page 10: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant Januari 2006 - 9

CBW Verzuimloket

‘Er is maar één taak: zorgen dat zieke werknemers weer aan de slag gaan.’ CBW-leden kunnen vanaf 1 januari 2006 de zorg voor zieke werknemers overlaten aan het CBW Verzuimloket. CBW-directeur Robert van der Weerd: ‘Er komt de laatste jaren steeds meer regelgeving zoals de Wet Verbetering Poortwachter, de loondoor-betalingsplicht, de nieuwe Arbo-wet en de nieuwe WAO, de WIA. De CBW wil het werkgevers makkelijker maken en biedt daarvoor het CBW Verzuimloket. Twee jaar geleden sloten we voor adequate verzuimaanpak al een mantelovereenkomst waarin reïntegratie, verzekeringen en arbodienstverlening waren gebundeld. Het CBW Verzuimloket biedt door de veranderde wetgeving dit jaar een nog betere dienst-verlening, tegen dezelfde kosten.’

‘Bij het CBW Verzuimloket is alles er op gericht verzuimende medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het loket voldoet aan alle wettelijke voor-waarden om verplichtingen na te komen en boetes te voorkomen. Vanaf de dag van de ziekmelding wordt er actie ondernomen. Vroeger was de aanpak een kwestie van weken, nu is het er één van dagen. Via internet kunnen werkgevers eenvoudig hun ziekmeldingen doen en wordt een dossier opgebouwd. Alle vragen over ziekmelding worden beantwoord door verzuimcoördinatoren die de branche goed kennen. De verzuimcoördinator gaat direct na de ziekmelding samen met de werkgever bekijken wat er gedaan kan worden. Moet een medewerker bijvoorbeeld geopereerd worden, dan moet er aan wachtlijstbemiddeling worden gedaan. De verzuimcoördinator gaat na wanneer en waar de medewerker snel terecht kan.’

Het CBW Verzuimloket biedt een pakket aan diensten waarbij deskundigen nauw samenwerken. Van der Weerd: ‘Het loket levert een flinke kostenbesparing op. De verzuimcoördinatoren kennen de CBW-mantels met verzekeraars en kunnen ondernemers precies vertellen waar voordelen te behalen zijn. Ze zijn bekend met de expertise van het CBW-bureau. Bij een verzuimende medewerker als gevolg van een arbeidsconflict, zullen zij de CBW-juristen raadplegen. Bij ziekteverzuim als gevolg van werkdruk, staan de CBW-bedrijfsadviseurs klaar om bijvoorbeeld een bedrijf door te lichten. Een verzuimende medewerker is tenslotte niet altijd een zieke medewerker. Bovendien kent de verzuimcoördinator alle beschikbare hulp-middelen die zijn ontwikkeld in het kader van het Arboconvenant Wonen. Denk hierbij aan de verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).’

‘Het loket biedt voordelen voor zowel grote als kleine bedrijven. Bij kleine bedrijven neemt het loket bijvoorbeeld ook de taak van personeelsfunctionaris op zich. Voor grote bedrijven zit het voordeel in de wijze van dossieropbouw. Het loket geeft in een oogopslag inzicht in alle verzuimende medewerkers. De eerste stap om verzuim aan te pakken is het bespreekbaar te maken. Ziekteverzuim in ondernemingen kan zelfs veranderen door goede voorlichting en bijvoorbeeld aandacht voor het onderwerp tijdens het werkoverleg. Het CBW-Verzuimloket geeft werkgevers een belangrijke regisseursrol, maar neemt vooral ook veel werk uit handen.’

Meer informatie en een aanmeldingsformulier vindt u op www.cbw.org

a d v e r t o r i a l

WWW.CBW.ORG

Proper MeubelagenturenTel. (0571) 27 03 27 • Fax (0571) 27 04 27 • E-mail [email protected] Trade Center 2 B 081 • www.nicoletti.nl

imm keUlen Hal 5.2 STand d10 en e19

model modus

Een kurkvloer, zo benadrukt de nieuwe directeur Cees Groene-wegen van Amorim Benelux nog eens, is een zeer milieuvriende-lijk product. “De vloerelementen worden gemaakt van de vrucht van de kurkeik. Wij kappen dus geen bomen voor een mooie vloer. Een Wicanders vloer is nu ook ex-treem slijtvast door de nieuwe, gepatenteerde lakafwerking.”

n Tholen | Kees Kommer

Cees Groenewegen is de opvolger van Marcel Kies, die internationaal directeur verkoop en marketing van Amorim is geworden. Groene-wegen was drie jaar hoofd manage-ment control in Portugal, waaraan voorafgaand hij vijf jaar financieel controller was bij Amorim Benelux. Hij is een echte liefhebber van het

extreeM Sterke lak OP WICaNDerS VlOer

‘Voor kurk kappen wij geen bomen’

Cees Groenewegen: “Een kurkvloer is een warme, stille vloer met een heel natuurlijke uitstraling.”

Een kurkvloer met Xtreme WRT verdraagt eenvoudig alle inloop uit de tuin.

gebruik van kurk op de vloer en de wand. “Kurk komt voornamelijk uit het Middellandse Zee-gebied en wordt veelal door kleine boeren geproduceerd. Zij investeren in kurkeiken op hun land die ze om de acht of negen jaar mogen schil-len. Het schillen gebeurt midden in de zomer als de temperatuur hoge waardes bereikt. Daarna wordt het kurk in fabrieken verwerkt tot de

bekende stoppers van wijnflessen en tot kurkvloeren.”

Vele toepassingenDe gemalen kurk is echter ook een grondstof voor de productie van lino-leum. Bovendien zijn er technische toepassingen, zoals in een legering met rubber voor de afdichting van een motorblok. Kurk wordt gebruikt in het hitteschild dat de ruimtevaart voor de Space-shuttle ontwikkelde om terugkeer in de dampkring op aarde mogelijk te maken. De kurk-divisie van Amorim produceert 5,5 miljoen vierkante meter kurkvloer per jaar. De nadruk ligt de laatste jaren vanwege het leggemak op de clickvloer van kurk. Noord-Amerika, Japan, Rusland, Duitsland en België zijn voor de kurkvloer-groeimark-ten. Cees Groenewegen: “In Neder-land moeten wij momenteel veel doen om een kurkvloer te verkopen. Terwijl wij eigenlijk met de fraaie natuurlijke uitstraling van een en-klare clickdelen van Wicanders vijf-tien jaar garantie op doorslijten van bovenaf bij het gebruik in de woon-omgeving. Ook de kurkproducten voor projecten kunnen ermee wor-den afgewerkt, waarna een garantie van vijf jaar wordt gegeven. “De lak is krasvast, vuilbestendig en je ziet er geen strepen op. Het oppervlak heeft de gewilde matte optiek, zoals een geoliede vloer. De vloer is veel minder glad en heeft minder last van verkleuring door daglicht dan bij een afwerking met een standaard UV-lak. Alle positieve, warme eigen-schappen van kurk blijven behou-den met deze lakafwerking.”

Geluidarm Vintage parket De nieuwe lak kan ook worden toe-gepast op de collectie vloeren met een toplaag van houtfineer. “Dit

parket bevat aan de onderzijde een kurklaag, zodat het ook ‘stil’ is,” legt Cees Groenewegen uit. “Op Domo-tex brengt Amorim de Vintage-col-lectie van Wicanders uit: verouderd, brede stroken, ontworpen door een Zwitserse designer en gemaakt van Zwitsers eiken. Ook nieuw is een reeks kurkvloeren met een meer traditionele optiek. Deze Nuances is het antwoord op de vraag naar een gemarmerd, steenachtig beeld. Deze ontwikkeling heeft onze voorkeur boven een nieuwe serie kleuren in kurk.”

Ambiance wandkurkAmorim heeft in het voormalige Oostblok en in België al langere tijd een enorm marktaandeel met Dekwall wandbekleding van kurk. Op Domotex en Heimtextil worden nu productinnovaties getoond, na-dat de fabriekscapaciteit in Portugal aanmerkelijk is uitgebreid. De nieu-we Ambiance-kurkcollectie, ook onder het merk Wicanders, kent veertien modische pasteltinten in wandtegels van 30 x 60 cm en een dikte van 3 mm. Deze wand-bekleding heeft een fraaie textuur, zorgt voor een goede isolatie en is eenvoudig te reinigen. Ambiance is vanaf maart leverbaar. n

Grootse plannen van de kant van JYSK, snel groeiende internatio-nale speler in de retail op het gebied van woon-, slaap- en bad-kamer, raambekleding en tuin-meubelen. Volgens communica-tiemanager Kim Nøhr Skibsted moeten de eerste Nederlandse winkels al vanaf eind september 2006 opengaan.

Doel is om binnen vijf jaar 85 winkels te openen, aldus Skibsted. Als maxi-mum heeft de retailketen er 150 tot 200 in het hoofd. En hoe groot zijn die dan? “Ongeveer 1000 vierkante meter. We komen op dat aantal, om-dat we de situatie in ons thuisland Denemarken vergeleken hebben met die in Nederland, met name op demografisch gebied. Zoveel vesti-gingspunten moeten mogelijk zijn,

hoewel ik me ook kan voorstellen dat we rond de 100 zullen eindigen, maar dan zijn het wel gemiddeld gro-tere winkels.”

Er is geen sprake van franchise, het worden allemaal eigen JYSK-zaken in Nederland. Volgens Skibsted zijn Ikea en Kwantum de directe con-currenten van JYSK. “We bieden bijzondere producten tegen een la-ger prijsniveau,” stelt hij. De retail-keten begon in 1979 in Denemarken en telt wereldwijd inmiddels meer dan 1000 winkels. De jaaromzet bedraagt ruim 1,5 miljard euro. Op dit moment zoekt JYSK via Michael Page naar een directeur voor Neder-land om de operatie alhier te gaan leiden. n

JYSK: 150-200 winkels Nederland

Page 11: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant10 -Januari 2006

“van bennekom.....again surprising”

VAN BENNEKOM DESIGNHall 3.2 Standnr. L029

Cologne 16 - 22 - 01 2006

PROJECTSTOFFEN

Interieurstoffen voor de professionele markt...Topdesign en duurzaamheid

ADO heeft een collectie stoffen die bij uitstek geschikt is voor projectmatig gebruik zoals in zieken-huizen, kantoren, theaters, conferentie- en vergadercentra, hotels en tal van andere professioneletoepassingen. ADO heeft niet alleen sfeervolle gordijnen in een ongekend aantal structuren,schakeringen en dessins, ze zijn ook veilig voor de bezoeker en de gebruiker. De brandvertragendestoffen van Trevira CS voldoen aan de strengste veiligheidseisen zoals die wettelijk zijn bepaald.Dankzij continu onderzoek en productontwikkeling loopt ADO voorop als het om innovaties gaat,ook op het gebied van projectstoffen.

ADO gordijnen zijn niet alleen mooi om te zien maar kunnen ook geluiddempend werken enzo de geluidsbalans herstellen als tegenwicht voor “harde” materialen. Tevens is er een collectieverduisteringsstoffen. Door de enorme collectie is er voor elk interieur een passend ontwerp. ADOheeft een speciale afdeling voor projectmatige toepassing van stoffen.

ADO InterieurtextielTel. projectafdeling: 0597 - 47 12 06

internet: www.ado.nl Projectstoffen © A

dten

tie

Rec

lam

e

Worldwide Fine OakFurniture from Belgium

Meirenstraat 8

2390 Westmalle

Belgium

Tel.: 00 32 3 310 07 00

Fax: 00 32 3 312 22 55

http://www.mintjens.com

e-mail: [email protected]

c l a s s i c

r o m a n t i c

m o d e r n

IMM KÖLN16-22 JANUARI 2006HALLE 2.2 STAND J 018

VOORJAARSSHOWBEUSICHEM6-7 + 13-15 FEBRUARI 2006SHOWROOM 11

Eveline Borgermans won de eerste editie van de Mistral Award met haar opbergtas Badpack, een alternatief voor het klassieke nachttafeltje.

n Brugge | van onze correspondent

Nederlandse designers kun-nen dit jaar voor het eerst mee-doen aan de strijd om de Mistral Award. Dit Belgische initiatief daagt designers (professionelen, semi-professionelen en studen-ten) uit om op een originele en vernieuwende manier een interi-eur aan te kleden door gebruik te maken van textiel.

De eerste Mistral Award in 2005 bleek meteen een schot in de roos. De jury moest zich buigen over on-geveer zeventig inzendingen. Deze grote belangstelling van de zijde van

ontwerpers was voor de organisatie aanleiding om de prijsvraag te ver-breden naar de hele Benelux. De eer-ste Mistral Award werd in september uitgereikt aan Eveline Borgermans, studente Productdesign aan de Media & Design Academie in Genk. Zij bedacht het concept Bedpack. Dit is een opbergtas, die als vervanger kan dienen van het klassieke nacht-tafeltje. Borgermans kreeg voor haar ontwerp een cheque ter waarde van 2000 euro en een kunstwerk gemaakt door kunstenares Josianne Vandercammen. Bovendien heeft de firma Concept, in wiens opdracht de Mistral Award door communicatie-bureau Straid wordt georganiseerd,

Mistral Award stimuleert gebruik van textiel in interieur

www.ssmw.nl

MAAtwErKtWErkGElEGENhEIDkINDEropvANGlEIDINGGEvENWErkvoorbErEIDErCNC-SCholING bElEIDSoNDErStEuNINGWErkGElEGENhEIDDIGItAAl pASpoort

popS EvCbrANChE-oNDErzoEkSubSIDIES >>>>u vINDt hEt op

het winnende ontwerp in productie genomen. De winnares krijgt hier-van een commissie van 2 procent.Ook Nederlandse designers kun-nen nu meedingen naar deze prijs. Zij kunnen zich tot en met 28 april 2006 inschrijven. De deadline voor het indienen van de concepten is 31 mei. De ontwerpen zullen be-oordeeld worden door een jury be-staande uit Johan Valcke, Philippe Lampe, Hilde D’haeseleer, Serge Duchateau, Katrien Rondelez en Eveline Borgermans. De uitreiking van de Mistral Award 2006 vind plaats op 7 september, in de ge-bouwen van Concept in Nazareth. Vanwege de verbreding van de wed-

strijd naar hele Benelux rekent de organisatie op minstens honderd in-schrijvingen. Meer informatie over de Mistral Award is te vinden op www.straid.be/mistralaward. n

Page 12: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant Januari 2006 - 11

n Gent | Cécile Dornseiffen

Decosit HKG gaat dit eerste zusje van Decosit Brussel heten. De in-steek is hetzelfde: een vakbeurs op het gebied van meubelstoffe-ring, zowel voor het woonbereik als projecten. Maar nu gericht op de booming Pan-Aziatische markt.

Twee jaar hebben ze met het idee ge-speeld. “Je ziet dat de markt in Azië snel aan belang wint,” zegt general manager Patrick Geysels van beurs-organisatie Textirama. “Een groei-ende groep consumenten kan en is bereid geld te spenderen aan hun interieur. Toerisme en zakenreizen zijn nu al booming business. Ook andere beurzen nemen strategische posities in, waaronder giganten als Heimtextil en VNU. Juni 2005 heb-ben we de knoop doorgehakt.”Het beursconcept voor Decosit HKG wordt ‘West meets East’. Westerse topbedrijven bieden hoogstaande producten aan op de Pan-Aziatische markt. En dat moet je ruim nemen. Geysels mikt niet expliciet op China, zoals Domotex Shanghai, maar op het hele Verre Oosten. Van India tot Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. “Wij zitten niet vast aan een regio, maar zoeken de top van de markt.”

Uitnodigingscampagne Reden waarom Decosit HKG, net als Decosit Brussel, exclusief wordt gehouden. Deelname en vakbezoek dus uitsluitend op uitnodiging voor een b-to-b contact op het juiste niveau. In principe wordt er ge-werkt vanuit de bestaande exposan-ten- en bezoekerslijsten, aldus het pers bericht. Levert dat in de praktijk

geen splitsing op van Decosit in een Europese en een Aziatische versie? Nee, denkt Geysels. “In de eerste plaats komt vanuit Azië niet ieder-een jaarlijks naar Europa. Daarnaast zijn we wel degelijk gestart met een gerichte uitnodigingscampagne, zelfs op drie fronten tegelijk. Naast onze eigen database versturen expo-santen ook eigen uitnodigingen aan hun specifieke Pan-Aziatische rela-ties. Tot slot zijn we de hiaten aan het opvullen met behulp van Flan-ders Investment & Trade (FIT). Deze overheidsorganisatie onderhoudt niet alleen contacten in China, maar ook in Japan en Singapore.”

Full service-pakketHong Kong heeft als beursstad vele voordelen. Gemakkelijk bereikbaar, vrij verkeer van goederen en financi-ele middelen, geen visa verplichtin-gen en goede vertaal- en tolkfacilitei-

ten. Verwacht wordt dat deze eerste editie zo’n vijftig bedrijven zal tellen. Onder de voorlopige inschrijvingen grote namen als AFW en Movelta (beiden België), Tietex (USA), Micro-fibers, Pongs (Dld), Baumann decor (Oostenrijk), Penelope (Turkije) en Decoviz (Portugal). De try-out zal vrij sober zijn. Geen lezingenpro-gramma en geen trendplein, slechts basale trendinformatie via wand-borden. “Het is een strak concept,” zegt Geysels. “Exposanten krijgen een full service-unit van 16, 24 of 40 vierkante meter. Dus inclusief food-faciliteiten en hotelovernachtingen.” De prijs voor de kleinste module be-draagt zo’n 13.500 euro.

Beursdata: 21 t/m 23 maart 2006. Locatie: Hong Kong Convention and Exhibition Centre (HKCEC). Informatie: www.textirama.be n

Decosit krijgt beurseditie in Hong Kong

GENERATIE NEXTDoor Monique van Empel

Generation Nix? Generation Next! In deze rubriek komen (jonge) Nederlandse ontwerpers aan het woord die, zowel in bin-nen- als buitenland, alweer een paar jaar flink aan de weg tim-meren, maar nog steeds niet de bekendheid hebben die ze na-streven. Het zijn de ontwerpers net ná Marcel Wanders, Richard Hutten, Hella Jongerius en Tord Boontje. Maar gedreven om hun plaatsen in te nemen. Maak nú alvast kennis met de ontwerpers van morgen.

Naam:Sylvia Merschmann (1974) van cat-sign.

Beroep:Ik ben product- en interieurontwer-per. Ik ontwerp meubels, lampen en accessoires; op maat en in serie. Ik bedien zowel de particuliere als de projectgerichte markt. Speelse elementen mogen nooit missen. Persoonlijke betrokkenheid bij mijn producten, is doorslaggevend: het moet je raken. Als vormgeving een glimlach kan toveren en tegelijker-tijd functioneel is, is mijn project geslaagd!

Opleiding: Ik heb de Academie voor Beeldende Kunsten gedaan in Maastricht, af-studeerrichting product- en sieraad-vormgeving. Ik ben in 1998 afgestu-deerd.

Meest bekende eigen ontwerp:‘james’, een wijnflessenstandaard die tussen plafond en vloer geklemd wordt en van binnenuit verlicht is. Met blauwe LED-verlichting krijgt hij een extra dimensie. In mijn ogen een echte eyecatcher.

Favoriete ontwerp aller tijden: De fauteuil ‘Big Easy’ van Ron Arad. De manier hoe hij uit een stuk staal zo’n prachtige vorm heeft kunnen maken, is nog altijd indrukwekkend. En iedere fauteuil uit de serie is uniek, door er zijn eigen handteke-ning aan te geven. Je voelt je gewoon goed als je erin zit, hoewel het een ‘koud’ stuk staal is.

Favoriete eigen ontwerp: De ‘swing’, een vloerlamp die door zijn constructie door tocht en aanra-king wél beweegt, maar niet om kan vallen. De swing is strak en tegelij-kertijd warm en speels. De lichtbron wordt puur door de spanning van de stof op zijn plek gehouden. De swing oogt zo simpel, zo eenvoudig, maar

ik alleen weet hoeveel ik hiervoor in beweging heb moeten zetten om hem deze uitstraling te kunnen ge-ven. Meestal zijn het de eenvoudig uitziende dingen die het leven van een vormgever slapeloos kunnen maken...

Inspiratiebron:Dat is bij mij altijd verschillend. Ik werk niet alleen vanuit één materi-aal of omgeving. Ik wil me niet laten beperken. Vaak ontwerp ik vanuit een concept. En soms komt het ge-woon in je op, wat niet betekent dat het dan meteen klaar is. Meestal zijn dit juist de moeilijkste ontwerpen: je ziet het eigenlijk al voor je, maar het productieproces valt vaak tegen.

Gezien:Mijn werk was op een aantal beur-zen te zien, zoals Interieur Kort-rijk, Keulen (Passagen), Milaan (Interni programma), 100% Design Rotterdam, Woonbeurs Amster-dam. Verder stond ik afgelopen jaar in Jakarta op de Nederlandse ambassade, Designers Day’s Paris, Blickfang te Wenen en diverse ex-posities door het land heen. Eind oktober is het nieuwe gemeentekan-toor van Oisterwijk geopend, waar ik de complete inrichting verzorgd heb voor de nieuwe openbare pu-bliekshal. Het hele interieur is op maat gemaakt en geeft de bezoe-ker het gevoel van een huiskamer.

Binnenkort te zien: Blickfang te Stuttgart.

Mijn doel als ontwerper:Ik wil me nog meer gaan concentre-ren op het interieurontwerp en ver-der uiteraard producten ontwerpen die mensen raken en een emotionele band laten ontstaan tussen mens en product. Laten zien dat design niet altijd koud hoeft te zijn. Making emotions part of design!

www.cat-sign.nl

Vloerlamp swing van cat-sign by Sylvia Merschmann.

Living & E-livingWWW.HTC.NL

7000+ winkeliers bereiken?

Wilt u uw commerciële boodschap

aan - gegarandeerd! - meer dan

7000 woninginrichters overbrengen?

Vraag dan direct onze Mediakit 2006 aan!

Dit kan via info@

spotmedia.nl of

faxnummer

(084) 834 15 89.

Page 13: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant12 -Januari 2006

EN...??HEEFT U AL INGELOGD?!GA NAAR WWW.WOONSPOT.NL/HTCEN TOETS DE EERSTE TWAALF CIJFERS VAN UW HTC-KAART IN!

Your FloorRaimond van Zundert heeft het vak van parketteur bij Nema Parket geleerd. Na zijn militaire dienst. “Ik wist niets van planken, maar het vak intrigeerde me.” Hij werkte daarna bij een andere parketleve-rancier en vervolgens als zelfstan-dig parketlegger. Ook voor Uip-kes in Alphen (zie elders in deze krant). “Er kwam minder werk en ik koos voor een baan in een win-kel met slaapcomfort. Zo kwam ik in aanraking met mensen en het verkoopvak. Tegelijk studeerde ik bedrijfseconomie. Tijdens een periode in de reïntegratiebranche heb ik een internetwinkel in lami-naat geopend. Dat kantoorwerk was niets voor mij. Toen kreeg ik de kans Your Floor in Alphen aan den Rijn te starten.”

OPENING Op 15 september, vlak voor de Jaarmarkt en de Oldtimer-dag, die heel veel publiek trekken. Ik heb intensief geflyerd. Ik hoorde wel om mij heen: ‘Waar begin je aan met zo veel parketzaken in Alphen?’, maar ik heb nog geen dag spijt.

LOCATIE De Hooftstraat, vlak voor het gedeelte dat voetgangersgebied is en naar het marktplein leidt. Nog elke dag sta ik verbaasd over het enorme aantal passanten. Al snel merkte ik dat mensen me weten te vinden voor onderhoudsmiddelen. Dat schept vertrouwen en is de start van een relatie.

WINKEL Je bent er niet met een win-kel. Adverteren is ook niet genoeg. Ik zoek aannemersbedrijven, makelaars en verenigingen van eigenaren actief op. Vaak in de avonduren. Dat deed ik al voor mijn internetwinkel. Toen vroegen ze naar de showroom. Die is er nu. Er is in Alphen veel nieuw-bouw, daar moet je op af.

ASSORTIMENT Mensen zoeken iets unieks. Als ze met een speciale wens komen, ga ik op zoek. Dat kan soms even duren, maar meestal vind ik iets bijzonders op de markt. Ik voer in hout bewust geen merken. Your Floor is het merk en zonder namen

ben je ook iets meer beschermd te-gen shoppers. In plaats van kortin-gen geef ik liever een hygrometer of onderhoudsset.

MEDEWERKERS Mijn maat Rob Everts, uit de tijd van het legbe-drijf, voelt zich erg betrokken bij de winkel en legt onze vloeren. Mijn schoonzusjes leer ik ook het vak van parketvloeren verkopen. HOUT Ik noem het wel eens een gevaarlijk product. Het is levend materiaal, niet iedere consument is geschikt voor een houten vloer. Je moet bij sommige klanten soms zelfs een houten vloer afraden. An-ders snij je jezelf op termijn toch in de vingers.

ExTRA’S Met een stukadoorsbe-drijf bieden we via Your Floor stuc-werk, spuitwerk en sauzen aan. Dat is een prima binnenkomer in de nieuwbouw. Zelf maak ik hou-ten kasten op maat.

TOEKOMST Er zal nog veel ver-anderen in parket. Ik kijk uit naar Domotex. Parket is dé vloer op dit moment. Wij ontvangen veel klanten die teleurgesteld zijn in zo’n goedko-pe laminaatvloer. Echt nieuw is het massieve click vloerdeel.” n

Starter van de maandElke maand stellen we een starter voor. Een winkel, produ-cent, handelaar of ambachtelijk bedrijf.

Deze informatie is mede tot stand gekomen na raadpleging van de ba-sisgegevens uit het handelsregister van de kamers van koophandel.

Jordens Vollenhove De Hagen 12, 8325 DB VOLLENHOVE KvK nr. 05055208 Datum faillissement 21-12-2005

Meubelfabriek Kabo Best B.V. Willem-Alexanderpark 13 5684 GN BEST, KvK nr. 17056670 Datum faillissement 22-12-2005 Interseats B.V. Leemstraat 1, 4705 RT ROOSENDAAL KvK nr. 20108669 Datum faillissement 20-12-2005 VCL-Verstijlen Interieur Projectgroep B.V. Industrieweg 74, 2712 LC ZOETERMEER KvK nr. 27267560 Datum faillissement 14-12-2005 Mulder Holland (eig.J.P. Kooijman) Vlierberg 4- 05, 3755 BS EEMNES KvK nr. 34174348 Datum faillissement 13-12-2005 Nedpol B.V. Coenhavenweg 12, 1013 BL AMSTERDAM KvK nr. 34110536 Datum faillissement 13-12-2005 Haasekamp B.V. Breukersweg 11, 7471 ST GOOR KvK nr. 06050039 Datum faillissement 05-12-2005

EvenementenkalenderWWW.HTC.NL

Met ingang van 1 januari 2006 hebben de investeringsmaat-schappijen NPM Capital en Cobe-pa (Nederland) hun aandelen in Dehnert & Jansen BV overdragen aan ACTIVE-SHARE te Alphen aan den Rijn. Jan Edu Kelder, klein-zoon van oprichter A.E. Dehnert Sr, houdt zijn aandelenpakket.

Eigenaar Machiel van der Schoot van ACTIVE-SHARE geeft aan volop po-tentie te zien in Dehnert & Jansen. De komende periode zullen hij en zijn zakenpartner Ton Kraak gebrui-ken om zich actief bekend te maken met de markt en het bedrijf. Jan Edu Kelder zal hen in deze periode bij-staan als adviseur. Inmiddels is de transactie formeel afgerond en trad Kelder vorige week donderdag 5 ja-nuari terug als Statutair Directeur ten gunste van ACTIVE-SHARE.

Nieuwe aandeelhouder Dehnertn Capelle a/d IJssel | van onze correspondent

ACTIVE-SHARE heeft het hoofd-kantoor in Alphen aan den Rijn. Werkmaatschappijen zijn gevestigd in diverse andere plaatsen in Ne-derland en daarbuiten. De dochter-ondernemingen zijn op tal van ter-reinen actief. De bindende factor is een moderne, creatieve bedrijfsvoe-ring met aandacht voor efficiency, kwaliteitsborging, een plezierige werkomgeving en rendement voor alle betrokkenen, waaronder mede-werkers, afnemers en leveranciers. Deze formule blijkt erg succesvol in de praktijk. Dehnert & Jansen is opgericht in 1919 en is de toonaan-gevende groothandel in woningtex-tiel in de Benelux. Het bedrijf be-staat uit de groothandels Dehnert & Jansen BV en Wyers Interior Desig-ners, beide gevestigd in Capelle aan den IJssel en logistiek serviceprovi-der DistriServiceBreda te Breda. n

FAILLISSEmENTEN

ShowvloerenHeuga Home Flooring verwacht dus veel van de retailers. “Zij kunnen in hun winkels met een aantrekkelijke korting een modulaire Heuga Home-vloer tonen. Ik verwacht eigenlijk dat ook gemengde zaken hierin ge-interesseerd zijn. Nu wordt nog vaak een karpet bij een bankstel gelegd; met de tapijttegels kun je echter een hele interieurvloer ruimtelijk inde-len. Met de collectie en de marktbe-nadering zitten we nu midden in de opbouw. Het is nog te vroeg om naar vakbeurzen te gaan, al heb ik met een schuin oog naar Intirio gekeken. Bij een aantal detaillisten ligt nu al een creatieve Heuga Home-vloer in de winkel. In oktober 2006 gaan we zeker naar de Woonbeurs.”

Bijzondere kwaliteitDe Heuga-collectie kent een aantal in het oog springende kwaliteiten. Warm Welcome is de serie tapijt-tegels waarin de kleur de boventoon voert. Soft Sisal van 100 procent polyamide is uitgevoerd in natuur-tinten. Day Dream is een product zonder legrichting. Door de war-rige optiek en de schaduwwerking is geen tegel hetzelfde. Day Dream voegt zich naar de leefomgeving van de consument. Hans ter Hart: “Deze textiele producten zijn goed te combineren met de allerlaatste introductie, de ‘harde’ Smart Steps-vinyltegel. Heuga-tegels zijn altijd 50 x 50 cm en worden zo verpakt dat de normen voor het tillen vol-gens de arbowet niet worden over-schreden. Vergelijk dat maar eens met een rol hoogpolig tapijt, vinyl of linoleum.” n

Heuga Home nodigt de detaillist uit om in zijn showroom een modulaire vloer met tapijttegels te leggen.

Hans ter Hart beschouwt het als een heel mooie taak om de tapijttegel bij de consument weer op de kaart te krijgen. “In een markt waarin jon-geren zijn opgegroeid met laminaat, kunnen wij iets bijzonders bieden. Een bijzondere vloer die je bovendien zonder veel snijverlies kunt installe-ren. Dat lukt nooit met vier meter breed tapijt, op het creatieve vlak hebben wij een grote voorsprong. Heuga Home Flooring, onderdeel van Interface met het Europese hoofd-kantoor in Scherpenzeel, gelooft in het modulaire concept. De groep die nu harde vloerbedekking koopt, gaan wij inspireren met nieuwe fotografie van vloeren en met uitdagende show-vloeren bij woninginrichters.”

Optiek en touchHoewel consumenten de tapijtte-gels direct kunnen bestellen via de internetsite van Heuga Home, ver-wacht Hans ter Hart niet dat dit het toekomstige verkoopkanaal wordt. “Het zal vooral gaan om het aanvra-gen van staaltjes. Die kunnen wij snel en adequaat versturen. Heuga Home Flooring hanteert voorts con-sumentenadviesprijzen op de web-site, geeft geen advies en vraagt een vergoeding voor het thuisbezorgen. De praktijk wijst uit dat de meeste bezoekers de producten toch liever in de winkel persoonlijk ervaren, ook al krijgen ze een staaltje in huis. Ze hebben advies nodig. Tapijttegels moet je live zien en voelen. De op-tiek en de touch zijn erg belangrijk in het aankoopproces. Het is geen laminaatplankje en het internet is eigenlijk ook geen inkoopvriende-lijk kanaal voor dit product. Vandaar dat de consument op iedere pagina een link kan vinden naar de dealer locator. Door simpel de plaatsnaam en de postcode in te voeren vindt hij de dichtstbijzijnde Heuga-dealer.”

alleS DraaIt OM CreatIVIteIt

Heuga Home Flooring zoekt de consument opn Scherpenzeel | Kees Kommer

Heuga wordt opnieuw op de consumentenmarkt geïntroduceerd. “Consumenten zijn op zoek naar iets aparts. Daarop kunnen wij met een creatieve vloer en weinig snijverlies inspelen. Centraal staat de website www.heuga.nl die de consument moet inspireren. Maar ook van de dealers verwachten we een creatieve bijdrage met een bij-zondere vloer in de showroom,” zegt Hans ter Hart, sales manager residential Europe van Heuga.

ADVERTEREN IN DE WOONSPOTKRANT?

DE HOOGSTE VERSPREIDINGDE LAAGSTE TARIEVEN

Page 14: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant Januari 2006 - 13

HTC brengt in samenwerking met NISS een softwarepakket op de markt dat de detaillist in staat stelt op een eenvoudige, virtuele wijze een op maat gemaakt interieur-, ont-werp- en kleuradvies te maken voor de consument met behulp van een fotorealistische 3D-presentatie. Tij-dens de beurs zullen bezoekers in de gelegenheid worden gesteld om actief kennis te maken met de moge-lijkheden van dit programma. Con-sumenten kunnen de afmetingen van bijvoorbeeld hun woonkamer meebrengen op basis waarvan door middel van het betreffende soft-wareprogramma een interieuradvies wordt uitgebracht met gebruik van de meubels van de deelnemende HTC-exposanten. Dit advies wordt ondersteund door interior advisor Jeroen Bos.

HTC goes digitalMet ingang van komende voorjaars-beurs hebben exposanten de be-schikking over een volledig digitaal beurshandboek. Dit handboek is via

de site van HTC bereikbaar: www.htc.nl. Ook de reguliere catalogus van het HTC is met ingang van 2006 volledig gedigitaliseerd. Deze digi-tale versie zal worden ondersteund door een papieren pocketformaat met daarin de belangrijkste informa-tie.

Living TomorrowOp de beurs krijgen de bezoekers een goed beeld van de laatste ont-wikkelingen op woongebied. Op het themaplein kunnen zij een blik in de toekomst werpen bij de presentatie van het huis van de toekomst. Living Tomorrow, het Huis en Kantoor van de Toekomst is een innovatieplat-form waar de bezoeker kennis kan maken met producten en diensten die onze levenskwaliteit in de nabije toekomst kunnen verbeteren. Maat-schappelijke, economische en tech-nologische ontwikkelingen worden geobserveerd en vertaald naar rea-listische en herkenbare toepassin-gen op woongebied. 80 Procent van de getoonde oplossingen zal binnen

vijf jaar op de markt geïntroduceerd worden, bij 20 procent gaat het om toekomstvisies.

De openingstijden van de Home & Interior voorjaarsbeurs:zondag 12 februari van 10.00 tot 17.00 uur, maandag 13 februari van

HOMe & INterIOr VOOrJaarSBeurS

The Place to be for living and E-livingn Nieuwegein | van onze verslaggever

Van 12 tot en met 15 februari aanstaande organiseert TCN Property Projects voor het project het Home Trade Center te Nieuwegein de Home & Interior voorjaarsbeurs. Meer dan ooit zal de beurs in het teken staan van de vorig jaar ingezette koers: HTC goes digital & virtual. Zo kunnen alle bezoekers op het themaplein in het atrium van het HTC onder andere kennismaken met verschillende ontwik-kelingen op digitaal & virtueel gebied in wonen. De invulling van het themaplein wordt ondersteund door een samenwerking met o.a. NISS, Living Tomorrow (Huis van de Toekomst) en Electrolux.

10.00 tot 19.00 uur en dinsdag 14 en woensdag 15 februari van 10.00 tot 17.00 uur. Voor vakbezoek is toegang gratis op vertoon van de toegangs-pas van het Home Trade Center. Voor overig (vak)bezoek bestaat de mogelijkheid om een entreebewijs te kopen. n

RapportEen zojuist verschenen rapport geeft uitvoerige informatie over de markt van houten (parket)vloeren in Chi-na, zoals die zich in de periode 2004-2005 heeft ontwikkeld. Aan de hand van gedetailleerde gegevens ver-schaft het een uitvoerig beeld van de structuur van vraag en aanbod. Ook geeft het rapport een overzicht van de binnen- en buitenlandse aanbie-ders en op de wijze waarop zij zich in de concurrentie opstellen. Dis-counters, zaken van standing, pro-jectontwikkelaars? Geconcludeerd wordt dat het de betreffende markt sinds 2004 voor de wind gaat en dat dit ook in de komende jaren het ge-val zal zijn. De omzet zal, zoals het er nu naar uitziet, nog verder toene-men. Maar ook zal de concurrentie zich verhevigen. Zij zal zich vooral op het vlak van de prijs afspelen. Merken van hoge kwaliteit zullen zich echter, meer dan in voorgaande jaren, profileren. Inmiddels zijn sa-menwerkingsverbanden strakkere regels aangegaan, wat de leden tot meer zelfdiscipline heeft aangezet. Zo is er weinig of geen agressivi-teit te bespeuren. Men respecteert elkaar. Informatie: [email protected] n

HEEFT U NIEUWS? MELDT HET ONS!Uw persbericht of informatie kunt u een-voudig aan ons per e-mail sturen naar:

[email protected] kunt ook faxen naar (084) 834 15 89.

Graadmeter van de branche 2005-2006

(Bron: www.woonspot.nl)

0,00,51,01,52,02,53,03,54,04,55,05,56,06,57,0

87

65

43

21

5352

5150

4948

4746

4544

4342

4140

3938

3736

3534

3332

3130

2928

2726

2524

2322

2120

1918

1716

1413

1211

109

junijuli

augustusseptember november

decemberjanuari

februarimaart

aprilmei

oktober

-40

-35

-30

-25

-20

-15

-10

FJDNOSAJJMAM

Index consumentenvertrouwen 2005-2006

woonspotgraphics (Bron: CBS)

Maandelijks publiceren we in de woonspotkrant een historisch overzicht van zowel de index van het consumentenvertrouwen (CBS) als van onze eigen branche-graadmeter, die iedere maandag-ochtend ‘ververst’ wordt op onze site. Hieraan werkt een vast panel woninginrichters mee, die samen

een rapportcijfer geven voor hun omzet van de week vóór publica-tie. Het gemiddelde leidt tot het cij-fer van de branchegraadmeter van de betreffende week.

De meest actuele branchecijfers worden overigens gepubliceerd op www.woonspot.nl n

Cijfers

Wil je als zelfstandig ondernemer je geld verdienen met winkelen of vast-goed? Dat is de grote vraag, die veel ondernemers zich stellen. Of zouden moeten stellen. Want vaak wordt er automatisch van uitgegaan, dat je - als je maar lang genoeg doorwin-kelt - vanzelf je oude dag bij elkaar spaart door middel van waardestij-gingen van je eigen pand. En in die tussentijd winkel je door en probeer je tussen alle recessies in een beleg-de boterham te verdienen. Pensioen-opbouw vanuit de winkelexploitatie komt slechts sporadisch voor. En toch zouden meer winkeliers naar mijn mening moeten proberen een echte oudedagsvoorziening op te bouwen juist ook vanuit hun exploi-tatie. Dan heb je later geen verras-singen als de opbrengst van je pand tegenvalt. Want je locatie is plotse-ling uit de gratie en van A- of B- ben je plotsklaps C-locatie geworden. Of je hebt inmiddels zoveel schuld op-gelopen dat je pand maximaal belast is en bij verkoop alleen maar leidt tot schuldaflossing. Of het fiscale systeem verandert. En dat laatste is bepaald het geval.

Bij de wetswijzigingen van 2001 is de DGA-ondernemer fiscaal min of meer gelijkgesteld met de IB-onder-nemer. Dat betekent dat huurop-brengsten belast zijn in Box 3 en dat geldt ook voor de waardestijging bij verkoop. We hebben het hier over ondernemers, die hun eigen pand aan hun eigen BV verhuren. Alleen als je aan derden verhuurt - onder wie ook eigen kinderen in een eigen BV - valt het pand in Box 3. De IB-ondernemer was sowieso al belast

omdat zijn eigen pand tot het onder-nemingsvermogen wordt gerekend.Voor de IB zowel als de Vpb gaat er met ingang van 2007 (nog) iets be-langrijks veranderen, althans daar lijkt het nu sterk op. De afschrijving op panden staat fors ter discussie en zal vermoedelijk met ingang van 2007 vervallen! Enige uitzondering vooralsnog is de situatie als de boek-waarde hoger is dan de marktwaar-de. Dit is echter niet vaak aan de orde. In kamervragen rond de discus-sie over dit onderwerp in december 2005 is door een aantal kamerleden gevraagd om ontheffing van deze af-schrijvingsbeperking voor het MKB, voorzover dat actief is in het eigen pand. Duidelijkheid daarover is pas de komende tijd te verwachten.Er is dus een boel veranderd. De zorgeloze tijden van het hebben van een eigen pand zijn de laatste vijf jaar aanzienlijk veranderd. Daar komt nog bij dat veel winkeliers er voor kiezen om alle beschikbare middelen juist in vernieuwing of uitbreiding van hun winkelconcept, interieur of filialisering te steken. Anderen willen of worden gedwon-gen schuldsanering door (te)voeren door het afstoten van vastgoed. An-deren vinden de eigen locatie kwets-baar in de toekomst en willen liever nu verkopen (en dan terug huren) dan later. Maar er zijn ook veel on-dernemers, die de ongemakken op de koop toenemen en een deel van hun pensioen juist in het eigen vast-goed willen terugvinden. Tot slot: de grote concerns en filiaalketens nemen juist op dit moment afscheid van hun vastgoed vanwege expan-sieplannen, maar ook vanwege de

Winkelen en Vastgoedn Hoogland | drs. Jan Peter Karelse

huidige historisch hoge prijzen van winkelvastgoed. Een mooi moment om te verkopen, zo denken ze. Voor-beelden daarvan zijn recent o.a. WE, C&A, Vendex, Metro (D) etc.Het komt er dus op neer dat u als ondernemer in het MKB, ook in de wonensector, twee zaken scherp in de peiling houdt, daarover nadenkt en er met uw adviseur of accoun-tant over praat. Ten eerste: wat doe ik met mijn vastgoed in de komen-de tijd? En ten tweede: zit het met mijn oudedags/pensioenvoorziening eigen lijk wel goed?!

Ik wens u veel wijsheid toe en met dit onderwerp een mooi begin van een succesvol en gezond 2006! n

Faillissementen

Voor de meest recente

faillissementen en

surseances gaat u naar

www.woonspot.nl

Klik in de linkerbalk op

faillissementen.

[ Elke dag het laatste nieuws ]

Page 15: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant14 -Januari 2006

AGENDA 12 t/m 16 januari 2006 Paris, frankrijkAPPROFALInternationale vakbeurs voor herstellers van leren en stoffen meubelen en slaapmeubelen. Zaterdag consumenten toegelaten.Tel.: +33-1-40764500 - E-mail: [email protected] - Internet: www.salondumeuble.com

14 t/m 17 januari 2006 Hannover, duitslandDOMOTEXInternationale vakbeurs voor de vloerenbrancheTel.: +49-511-89-32131 - E-mail: [email protected] - Internet: www.domotex.de

14 t/m 22 januari 2006 antwerPen, belgieBouw & RenoConsumentenbeurs rond koopwoningen met ook houten vloerenTel.: +32 (0) 240 236 66 - Internet: www.bouwreno.be

16 t/m 22 januari 2006 keulen, duitslandIMM KeulenInternationale meubelbeursTel.: + 49 221 821 -0 - E-mail: [email protected] - Internet: www.koelnmesse.de

16 januari 2006 nieuwegein, nederlandMarketday HTCGeopend van 10.00 tot 17.00 uurTel.: 030-6001020 - E-mail: [email protected] - Internet: www.htc.nl

16 januari 2006 Culemborg, nederlandETC maandag meubeldagTel.: +31 (0)345 519646 - E-mail: [email protected] - Internet: www.etcexpo.nl

19 t/m 21 januari 2006 gent, belgiePolycloseEuropese vakbeurs voor raam-, deur-, zonwerings-, toegangs- en geveltechniek.Tel.: +32 9/245 06 46 - E-mail: [email protected] - Internet: www.polyclose.be

21 t/m 25 januari 2006 madrid, sPanjeOFITECVakbeurs voor kantoormeubelen en -inrichtingTel.: +34-91-7223000 - E-mail: [email protected] - Internet: www.ofitec.ifema.es

21 t/m 24 januari 2006 valenCia, sPanjeTextilHogarInternationale vakbeurs voor woningtextiel en decoratiestoffenTel.: +34-963861100 - E-mail: [email protected] - Internet: www.feriavalencia.com

22 t/m 25 januari 2006 birmingHam, united kingdomThe Furniture ShowMeubelvakbeursTel.: +44-20-79218142 - E-mail: [email protected] Internet: www.thefurnitureshow.co.uk/

22 t/m 25 januari 2006 birmingHam, united kingdomThe Interiors EventVakbeurs voor woningtextiel en vloerbedekkingTel.: +44-20-79218142 - E-mail: [email protected] Internet: www.cmpinformation.com/

22 t/m 25 januari 2006 birmingHam, united kingdomThe LightshowVerlichtingsvakbeursTel.: +44-20-79218142 - E-mail: [email protected] Internet: www.thelightingshow.co.uk/

23 januari 2006 nieuwegein, nederlandMarket Day HTCGeopend van 10.00 tot 17.00 uurTel.: 030-6001020 - E-mail: [email protected] - Internet: www.htc.nl

23 januari 2006 Culemborg, nederlandETC maandag meubeldagTel.: +31 (0)345 519646 - E-mail: [email protected] - Internet: www.etcexpo.nl

26 t/m 29 januari 2006 oslo, noorwegenGave & InteriørVakbeurs voor geschenksartikelen en wonininrichtingTel.: +47-66939100 - E-mail: [email protected]: www.messe.no/

26 januari 2006 rotterdam, nederlandOpen dag Hout- MeubileringscollegeTel.: 010-2855555

26 t/m 30 januari 2006 Parijs, frankrijkPlanète Meuble ParisMeubels en decoratiebeurs E-mail: [email protected] - Internet: www.planete-meuble-paris.com

27 t/m 31 januari 2006 Parijs, frankrijkMaison & ObjetInternationale vakbeurs voor interieurdecoratie, geschenkartikelen en tafelodecoratie.Tel.: +33-1-44290200 - E-mail: [email protected] - Internet: www.maison-objet.com

28 januari 2006t/m 05 februari 2006 meCHelen, belgieWonenInternationale woon- en bouwbeurs voor consumentenTel.: +31 15/42 04 79 - E-mail: [email protected] - Internet: www.expoplus.be

30 januari 2006 nieuwegein, nederlandMarket Day HTCGeopend van 10.00 tot 17.00 uurTel.: 030-6001020 - E-mail: [email protected] - Internet: www.htc.nl

30 januari 2006 Culemborg, nederlandETC maandag meubeldagTel.: +31 (0)345 519646 - E-mail: [email protected] - Internet: www.etcexpo.nl

31 januari 2006t/m 03 februari 2006 las vegas, verenigde statenInterior Lifestyle USATel.: +770 9848016 - E-mail: [email protected] - Internet: www.interior-usa.com

01 t/m 04 februari 2006 salzburg, oostenrijkCASAInternationale vakbeurs voor creatief wonen en lifestyleTel.: +43-662-44770 - E-mail: [email protected] - Internet: www.casa-messe.at

01 t/m 04 februari 2006 salzburg, zwitserlandCasa TexBoTel.: +43 (0) 622 4477 138 - Internet: www.casa-messe.at

01 t/m 03 februari 2006 las vegas, verenigde statenSurfacesTel.: +1-972 536 6343 - Internet: www.surfacesexpo.com

O n a f h a n k e l i j k m a a n d b l a d v o o r d e w o n e n b r a n c h e E e n u i t g a v e v a n u i t g e v e r i j S p o t M e d i a b v

Oplage 7000✚ exemplaren

O n a f h a n k e l i j k m a a n d b l a d v o o r d e w o n e n b r a n c h e E e n u i t g a v e v a n u i t g e v e r i j S p o t M e d i a b v

Oplage 6500 exemplaren

[colofon] De woonspotkrant is een onafhan ke lijke uitgave van Spot Media bv en verschijnt elfmaal per jaar. Uitgever Spot Media bv Postbus 1795, 2280 DT Rijswijk Telefoon (070) 390 75 51 Fax (084) 834 15 89 [email protected] www.spotmedia.nl

Auteursrecht voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd.

Redactie Reinold Vugs (hoofdredacteur), Cécile Dornseiffen, Monique van Empel, Kees Kommer, Adam Wegman † Medewerkers Henk Heres, Jan Peter Karelse, Jan Edu Kelder, Anita Knijnenburg, Peter van der Meer, Ludo van Pelt, Michiel Tan.

Productie Micha Cornelissen, René Knijnenburg Advertenties De Mediakit 2006, met daarin de verschijnings-data en tarieven, wordt u op aanvraag toege-zonden.

Abonnementen Een abonnement op de woonspotkrant is alleen mogelijk in combinatie met een lid-maatschap van www.woonspot.nl Dit kost v 105,- (excl. BTW) per jaar en kan op elk moment ingaan. Een extra medewerkers- abonnement, naast het hoofd-abonnement, kost v 35,- per jaar en is uitslui tend mogelijk voor de site www.woonspot.nl

Abonnementen worden automatisch met een jaar verlengd, tenzij uiterlijk twee maanden voor het verstrijken van de abonnements-termijn schriftelijk is opgezegd. Adreswijziging Bij opgave tevens de oude adressering bijsluiten.

Spot Media bv is niet aansprakelijk voor verlies of beschadiging - door welke oorzaak ook - van enig materiaal dat voor publicatie beschikbaar is gesteld.

n Opglabeek | Ludo van Pelt

De Centrale Raad voor het Bedrijfs-leven (CRB), waarin werkgevers en vakbonden zetelen, heeft zijn ver-slag over de ontwikkeling van de loonkosten, de werkgelegenheid en vormingsinspanningen onlangs be-kend gemaakt. Dit jaarlijkse rapport vergelijkt de situatie in België met de drie buurlanden (Frankrijk, Duits-land en Nederland) op elk van deze drie vlakken. Als algemene conclusie staat in het rapport dat de concur-rentiekracht van het bedrijfsleven in België verslechtert door de te snelle stijging van de loonkosten.

Uit de cijfers van de CRB blijkt overduidelijk dat de loonkosten per gewerkt uur in de Belgische privé-sector in de periode 2004-2006 veel sneller stijgen dan het gemiddelde van de buurlanden (tevens de belang-rijkste concurrenten van België). De overschrijding beloopt over die drie-jaarsperiode 2,9 procent (0,8 pro-

cent in 2004, + 2,1 procent in 2005-2006, ongeveer gelijk gespreid over beide jaren). Zoals nu is vastgesteld, is de ontsporing te wijten aan de sterker dan verwachte automatische loonindexering in 2005-2006 die nu geraamd wordt op 4,3 procent tegen 3,3 procent vorig jaar. Behalve de automatische loonindexering is ook de strakkere loonmatiging in de drie buurlanden van invloed. Die blijkt forser dan aanvankelijk bij de onder-handelingen over het lopende IPA (= Interprofessioneel Akkoord) werd aangenomen. Hierdoor verslechtert het concurrentievermogen van de Belgische ondernemingen gevoelig. Nochtans is het de bedoeling van de wet op het concurrentievermogen om ontsporingen te vermijden door het instellen van een Belgische loon-norm die maximaal de gemiddelde loonkostenstijging bij de belangrijk-ste handelspartners van België mag bedragen. De nieuwe cijfers tonen aan dat de alarmkreten van allerlei Belgische bedrijven over hun con-

currentiehandicap op harde feiten berusten. Al in 1987 heeft die handicap zich gemanifesteerd en zal tussen 2004 en 2006 tussen 8 tot 10 procent, of-wel 12 miljard euro zijn opgelopen. De extra lastenverlaging die in het z.g. generatiepact is vervat beweegt zich nu op kruissnelheid, wat vanaf 2007 goed is voor een kleine 1 mil-jard euro. Er is dus nog een lange weg te gaan vooraleer België van de handicap zal zijn verlost. De CRB bepleit dan ook een meerjarenplan dat er tegen 2010 voor zorgt dat Belgische bedrijven met gelijke wa-pens de concurrentiestrijd met de buurlanden kunnen aangaan. In zo’n plan zullen eenvoudig algemene las-tenverminderingen centraal moeten staan. Concreet moet het percentage dat de werkgevers aan sociale bijdra-gen betalen bovenop het brutoloon fors naar beneden en moet de pla-fonnering van de werkgeversbijdra-gen worden voortgezet. De navolgende cijfers illustreren dat de handicap van de ondernemers in België ernstig is. In Duitsland bedroe-gen de loonkosten in 2004 gemiddeld 24,13 euro per uur, in Frankrijk 24,93 euro, in Nederland 24,31 euro en in België 26,54 euro n

De handicap van het Belgische bedrijfsleven

Draconische maatregelenIn juni en december wordt de Inter-national Textile Market Association (ITMA) in High Point gehouden - een vakbeurs van woon- en meu-beltextiel. Het is een druk bezocht evenement dat professionals vanuit de hele wereld naar zich toetrekt. Altijd al kwam niet iedere bezoeker met de beste bedoelingen naar deze

beurs. Er waren ook onverlaten bij die de market beschouwden als een prachtige gelegenheid tot het stelen van dessins. Wat monsterstaaltjes die zij bij de standhouders mee naar huis kregen, was alles wat zij nodig hadden om te plagiëren. Dergelijke praktijken brachten natuurlijk veel schade toe. Niet in de laatste plaats aan de ITMA zelf. De beurs dreigde een kwalijke reputatie te krijgen. Mede op aandringen van de trouwe exposanten heeft de organisatie met ingang van de laatste editie van het evenement besloten tot draconische

maatregelen. Zo waren de bezoekers verplicht tot het dragen van grote badges in opvallende kleuren die duidelijk maakten of ze exposant, handelaar, of journalist waren. Zo’n badge in één van de drie kleuren kon-den zij verkrijgen aan de balies bij de entree, alwaar ze zich eerst met de gegevens over hun persoon en hun bedrijf moesten identificeren. Een legertje mensen van ‘the market po-lice’, uitgerust met iets van high tech, kon tijdens de openingsuren van de bezoekers steekproefsgewijs eisen dat iedereen zich wederom moest legitimeren. De elektronica zorgde ervoor dat een verbinding met een centrale computer onmiddellijk aan-gaf of de aangehouden passant wel oké was. Verder was het de bezoe-kers verboden om zich na sluiting van de beurs nog in de stands op te houden. Ook dat controleerde the special police. n

35.000 m2 wonenWWW.HTC.NL

Page 16: Woonspotkrant nr. 1/2006

de woonspotkrant Januari 2006 - 15

Het bestaansrecht van Interfloor: mensen

willen kiezen. Daarom vindt u in onze

collecties zacht tapijt voor moeders.

Voordelig tapijt voor beginners op de

woningmarkt. Duurzaam tapijt voor on-

dernemers. En nog honderden andere

soorten tapijt en vinyl voor minstens zoveel

doelgroepen en toepassingen. Gemaakt

van uiteenlopende materialen en lever-

baar in talloze kleuren en dessins. Dit

maakt de serie collecties van Interfloor

tot de meest brede van Nederland. En tot

de best verkochte. Al sinds 1828. Grote

kans dus dat ook u, of uw klant, vroeger

de wereld ontdekte op tapijt of vinyl van

Interfloor…

Interfloor: de breedste enmeest actuele collecties tapijt

en vinyl van NederlandWWW.INTERFLOOR.NL

Vele ontdekkings- tochten beginnen op

Interfloor