Woonkrant Laarbeek 2010

11
In deze uitgave leest u meer over: - Wabo: een wet waardoor u makkelijker en sneller vergunningen kunt aanvragen - Welstand: meer vrijheid en eigen verantwoordelijk- heid voor inwoners op het gebied van welstand - Woningbouw: een overzicht van alle nieuwbouw- projecten in Laarbeek Woonkrant Laarbeek

description

In februari 2010 is de Woonkrant Laarbeek verspreid. In deze uitgave vindt u informatie over woningbouwlocaties in Laarbeek, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de versoepelde welstandsregels. Hier kunt u de Woonkrant bekijken. Veel leesplezier!

Transcript of Woonkrant Laarbeek 2010

Page 1: Woonkrant Laarbeek 2010

In deze uitgave leest u meer over:

- Wabo: een wet waardoor u makkelijker en sneller vergunningen kunt aanvragen

- Welstand: meer vrijheid en eigen verantwoordelijk-heid voor inwoners op het gebied van welstand

- Woningbouw: een overzicht van alle nieuwbouw-projecten in Laarbeek

Woonkrant Laarbeek

Page 2: Woonkrant Laarbeek 2010
Page 3: Woonkrant Laarbeek 2010

Krant voor iedereen die geïnteresseerd is in bouwen Sneller, makkelijker en beter:

de omgevingsvergunning

Bouwen in Laarbeek: minder regels, makkelijker voor u 3

ColofonUitgeverijETT Media Postbus 70112 9704 AC Groningen T 050 313 7600E [email protected] I www.ettmedia.nl

Teksten Gemeente Laarbeek

Foto’s Gemeente Laarbeek

Concept en realisatie ETT Media, Geografisch BV, Gemeente Laarbeek

Drukker Hoekstra Boom Offset Rotatie BV Emmeloord

Oplage 9.855 exemplaren

Opdrachtgever Gemeente LaarbeekKoppelstraat 375741 GA Beek En DonkT 0492 469 700E [email protected] www.laarbeek.nl

AuteursrechtenOvername van artikelen is in begin-sel toegestaan, mits vooraf toestem-ming van ETT Media of de gemeente Laarbeek wordt verkregen.

Deze krant is met de grootst moge-lijke zorgvuldigheid samengesteld. Zowel ETT Media als de gemeente Laarbeek zijn niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

Inhoudsopgavep. 3 Voorwoord Sjef Knoopp. 5 Welstandp. 6-7 Woningbouw p. 8-11 Wabo

De gemeente is continu bezig om de dienstverle-ning te verbeteren. Wie wil bouwen of verbouwen heeft met veel regels te maken. De procedures du-ren lang en worden vaak als ondoorzichtig ervaren. Dit merk ik ook tijdens gesprekken met inwoners en bedrijven. Reden om ook als gemeente eens goed te kijken of we met minder regels uit de voeten kun-nen.

In een groot gedeelte van de kernen wordt dit jaar niet meer aan welstand getoetst. De beeldbepa-lende en monumentale panden blijven natuurlijk wel beschermd. Ik ervaar dit nieuwe beleid als een belangrijke stap voorwaarts.

Dit jaar zal de nieuwe Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ingaan. De omgevingsver-gunning die hieruit voorvloeit, maakt het voor onze inwoners en onze bedrijven sneller, makkelijker en beter. In totaal worden 25 vergunningen samenge-voegd, waaronder de bouw-, sloop- en milieuver-gunning. Het Rijk beoogt hiermee regels en proce-dures te verminderen, een snellere service en meer kwaliteit te bieden en de kosten te verlagen.

De gemeente Laarbeek heeft met de digitale dienstverlening al vergevorderde plannen. Op dit moment kunnen de nieuwe bestemmingsplan-nen al via de website worden bekeken. De aan-vraag voor de omgevingsvergunning kan straks volledig digitaal worden ingediend. Dit zie ik als een voordeel voor iedereen die betrokken is bij het bouwproces.

In alle Laarbeekse dorpen zullen - na het doorlo-pen van alle voorbereidingen en procedures - de komende jaren nieuwe grote bouwprojecten van de

grond komen: De Beekse Akkers en de Hoge Regt (Laarsche Velden) in Beek en Donk, het Klavier en Zonnetij in Aarle-Rixtel, Nieuwenhof-Noord in Lies-hout en D’n Hoge Suute in Mariahout.

Laarbeek is een aantrekkelijke, landelijke woon-gemeente, dicht bij stedelijke voorzieningen. Deze kwaliteit moet ook voor de toekomst gewaarborgd blijven. Vandaar dat de gemeente een hoge kwali-teit van nieuwe plannen nastreeft. Ook zal natuur-lijk aansluiting worden gezocht bij de behoefte van onze eigen inwoners. Deze krant geeft u ook een overzicht van de bouwplannen in de gemeente Laarbeek.

Ik wens u veel lees- en kijkplezier met deze Wabo-krant.

Met vriendelijke groet,

Sjef Knoop

Wethouder ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, bouwen en wonen, monumenten, milieu, recon-structie en verkeersbeleid

Page 4: Woonkrant Laarbeek 2010
Page 5: Woonkrant Laarbeek 2010

5

Naast de invoering van de omgevingsvergunning is er in Laarbeek nog een belangrijke ontwikke-ling voor u op het gebied van bouwen en wonen. De gemeenteraad van Laarbeek heeft eind 2009 de nieuwe welstandsnota Laarbeek vastgesteld. Met deze nota krijgen inwoners meer vrijheid en verantwoordelijkheid op het gebied van welstand. Welstand wil zeggen dat uw bouwplan architecto-nisch in de omgeving past.

De gemeente schat dat door dit nieuwe welstand-beleid 75% van alle bouwaanvragen niet meer door de welstandscommissie beoordeeld hoeven te worden. Het nieuwe beleid zorgt er voor dat de doorlooptijd van veel vergunningen korter wordt.

Wel of niet toetsen aan welstand?In het verleden werd een aanvraag voor een bouw-vergunning altijd door de welstandscommissie beoordeeld. Nu wordt eerst gekeken binnen welk gebied het bouwwerk valt. Er zijn twee soorten ge-bieden in Laarbeek: daar waar wel aan welstand wordt getoetst en daar waar dat niet gebeurt.

In een groot deel van Laarbeek hoeven inwoners hun bouwplannen niet meer aan de welstands-commissie voor te leggen. Dit geldt met name voor bestaande woonwijken en grote delen van bedrij-venterreinen. Als het perceel in een bestaande woonwijk ligt, is de kans groot dat er niet aan wel-stand wordt getoetst. Er wordt dan alleen gekeken of het bouwplan voldoet aan het bestemmings-plan en het bouwbesluit.

Voor bepaalde gebieden blijven de regels streng. Ligt het perceel in een historische dorpskern, be-bouwingslint, het buitengebied of is het onderdeel van een nieuwbouwproject, dan wordt het bouw-plan wel voorgelegd aan de welstandscommissie. Om de kwaliteit van nieuwe woningbouwlocaties te borgen wordt gebruikgemaakt van beeldkwali-teitsplannen.

Iets bijzonders bouwen?Let op: uw bouwplan mag niet sterk afwijken van de bouwstijl in de omgeving. Als uw bouwwerk teveel hiervan afwijkt, kan de gemeente u als-nog aanschrijven. Dit kan betekenen dat u het bouwwerk moet aanpassen of afbreken. Als u iets bijzonders wilt bouwen, is het dus raadzaam eerst contact op te nemen met de gemeente. Daarnaast is het goed om eerst met uw buren te overleggen.

Bouwen in Laarbeek: minder regels, makkelijker voor u

Inwoners krijgen meer vrijheid op het gebied van welstand

Page 6: Woonkrant Laarbeek 2010

Alle bouwplannen op een rij

Laarbeek bouwt aan de toekomstOp dit moment zijn er verschillende bouwprojec-ten opgestart of in voorbereiding. Hier vindt u per woonkern alle bouwprojecten in Laarbeek over-zichtelijk op een rij. Op de kaart kunt u zien waar de projecten precies liggen.

Beek en Donk

1. De Beekse AkkersTen zuiden van de kern Beek en Donk, tussen de Lieshoutseweg en de Oranjelaan, verrijst een nieuwe woonwijk: De Beekse Akkers. Deze wijk heeft de mogelijkheid om uit te groeien tot de grootste woningbouwlocatie in de geschiedenis van Laarbeek én de voormalige kernen. Doelstel-ling is een wijk met allure te realiseren, met statige

brede lanen zoals de Koppelstraat. Aan de lanen mag een grote variatie aan architectuurstijlen wor-den gerealiseerd. In de buurten achter deze lanen zorgt een beeldkwaliteitplan voor samenhang en eenheid in architectuur. Tegen de Lieshoutseweg is inmiddels een vijver aangelegd voor de opvang van regenwater. Deze vijver wordt doorsneden door het Berkendijkje, dat als oud kerkenpad een cultuurhistorische waarde heeft. Het plangebied is bereikbaar vanaf de Oranjelaan, met de nieuwe Blokskampsedreef als invalsweg.

In het eerste deelgebied van het plan - de omge-ving van de bergingsvijver - zijn al veel woningen in aanbouw met dezelfde architectuurstijl: de Delftse School. Dit zijn particuliere woningen, se-niorenwoningen van SIR-55 en huur- en koopwo-ningen van Woningstichting Laarbeek. Eye-catcher is de carréhoeve van Woningstichting Laarbeek aan de bergingsvijver, ontworpen door Architec-tenbureau Visser en Bouwman uit Den Bosch. Het plan heeft de naam Hoeve Merenstein gekregen. Binnen deze hoeve zijn nog woningen aan het wa-ter te koop. De verkoopprijzen variëren tussen de € 229.000,- en € 238.000,- vrij op naam.

Informatie is verkrijgbaar bij makelaar Van den Hurk in Beek en Donk.

Het tweede deelgebied van De Beekse Akkers wordt in 2010 ontwikkeld. In dit gebied is de Amsterdamse school als architectuurstijl geko-zen: een prachtige baksteenarchitectuur, die ook in deze omgeving goed bij de bestaande woningen past. In het voorjaar van 2010 worden enkele tientallen zelfbouwkavels aangeboden. Ballast Nedam/AM en Bouwbedrijf Van Bree star-ten in 2010 met de bouw van een aantal project-woningen. Het gaat hierbij om vrijstaande wonin-gen, halfvrijstaande woningen en goedkopere aaneengesloten woningen. Ballast Nedam en AM presenteren hun plan op www.dorpstuinen.nl.

Verder worden in het tweede deelgebied twaalf tot veertien sociale huurwoningen gebouwd. Op 7 en 8 april 2010 vindt de loting plaats van 40 zelf-bouwkavels.

Kortom: voor ieder wat wils in De Beekse Akkers!

2. Rembrandtplein 2e faseAan de noordzijde van Beek en Donk, vlakbij de Zuid-Willemsvaart, bouwt Woningstichting Laar-beek 56 appartementen met atrium, stallingsga-rage, bergingen, algemene ruimten, een ontmoe-tingscentrum en een parkeerterrein. Het plan ligt tussen de Vincent van Goghlaan, Rubenslaan, Pieter Breughellaan en de Koppelstraat en staat bekend onder de projectnaam Rembrandtplein 2e fase.

Rembrandtplein 2e fase is een herstructurerings-project. Er worden zes verouderde tweekappers en één vrijstaande woning gesloopt. De appar-tementen zijn bedoeld voor senioren en liggen vlakbij winkelvoorzieningen (Piet van Thielplein). Rondom het plangebied is veel groen aanwezig.Van de 56 woningen zullen er 41 als huurwoning

worden aangeboden. De bebouwing is niet alleen gericht op het kanaal, maar ook op de bestaande straten: Rubenslaan en Pieter Breughellaan. Het plan heeft aan de kanaalzijde (tot vier bouwlagen) en entreezijde (tot drie bouwlagen) verschillende bouwhoogten.

De verwachting is dat de woningen in de tweede helft van 2011 zijn gerealiseerd.

3. De Hoge Regt (Laarsche Velden Noord)De Hoge Regt ligt ten westen van Beek en Donk. Het plangebied wordt in het westen begrensd door de beek de Goorloop en enkele agrarische perce-len. De Goorloop neemt een prominente plaats in binnen het plan. Water verbindt de woonwijk via

retentievoorzieningen met de Goorloop. Retentie-voorzieningen slaan overtollig water tijdelijk op, om wateroverlast op andere plaatsen te voorko-men. Het bebouwd gebied komt hoog te liggen en steekt daardoor boven het landschap uit. Noorde-lijk van het gebied ligt een kwekerij. Aan de oost- en zuidoostzijde grenst het plangebied aan een bestaande woonwijk.

Het plan bestaat uit 221 woningen en is verdeeld in een westelijk en oostelijk deel. Het westelijk deel omvat 161 woningen. Het oostelijk deel biedt plaats aan 60 woningen. In het plan worden twaalf ruimte-voor-ruimtewoningen opgenomen. In het plan is veel aandacht voor groen, bijvoor-beeld door laanbeplanting, singels die het land-schap van de Goorloop aankondigen en accen-tueren en singels die een afscheiding en buffer vormen ten opzichte van de bestaande woonwijk en de kwekerij.

De eerste woningen zullen naar verwachting in 2010 worden uitgegeven. De uitgifte loopt door tot 2018.

Bouwen in Laarbeek: minder regels, makkelijker voor u6

Page 7: Woonkrant Laarbeek 2010

7Bouwen in Laarbeek: minder regels, makkelijker voor u

4. De RegtDe Regt staat aan de vooravond van een groot-schalige verandering, waarbij het oude verzor-gingshuisconcept wordt ingeruild voor een mul-tifunctioneel concept, dat uitgaat van ‘scheiding van wonen en zorg’. Woningstichting Laarbeek en De Zorgboog realiseren dit project. Naast verzor-gingshuisplaatsen zijn in het plan ook verpleeg-huisplaatsen opgenomen. Hiermee wordt Beek en Donk als witte vlek in de verpleegvoorziening ingekleurd.

Het plan omvat de sloop van de bestaande 111 wooneenheden (71 verzorgingsplaatsen en 40 aanleunwoningen) en de herbouw van 107 huur-appartementen in diverse huurklassen. De ap-partementen worden minimaal drie keer zo groot dan de huidige kamers. Het plan voegt bovendien 24 psychogeriatrische en 9 somatische verpleeg-huisplaatsen toe.

Stedenbouwkundig bestaat het plan uit twee bouwdelen, die door de Beverstraat fysiek van elkaar worden gescheiden. De bouwdelen staan echter op de eerste verdieping met elkaar in ver-binding door een passerelle (loopbrug) boven de Beverstraat. Het deel ten zuiden van de Bever-straat sluit aan op de contouren van de Otterweg, terwijl het noordelijke deel zich meer vrijmaakt van de straat en manifesteert als een teruggele-gen villa. De beide bouwdelen verschillen ook qua architectuur en materiaalgebruik.

In het zuidelijke deel zijn uitsluitend apparte-menten ondergebracht, gegroepeerd rondom een patio. Het entreegebied van het noordelijke deel is de centrale ontmoetingsplek waar kruiswerk, consultatiebureau en dagopvang komen. Ook de lounge, het restaurant en de lees- en internetplek voor senioren komen hier te liggen.

De Beverstraat wordt - gezien vanaf de Otterweg - alleen toegankelijk voor langzaam verkeer. Ge-motoriseerd verkeer mag daar niet meer komen. Dit heeft als positief effect dat ouders en kinderen een autovrij alternatief krijgen van en naar basis-school ‘t Otterke. De huidige, gevaarlijke vermen-ging van verkeer in de Beverstraat behoort dan tot het verleden. De ontsluiting van het plangebied voor het gemotoriseerde verkeer is inmiddels nieuw aangelegd aan de westzijde van het plan.

5. Voorzieningencluster DonkWoningstichting Laarbeek realiseert hier 30 wo-ningen voor 2018. De plannen moeten nog verder worden uitgewerkt.

6. Voorzieningencluster BeekHier zal Woningstichting Laarbeek voor 2018 48 woningen realiseren. De plannen moeten nog ver-der worden uitgewerkt.

Aarle-Rixtel

7. Woonpark ZonnetijWoningstichting Laarbeek ontwikkelt op de plaats van het voormalige verzorgingshuis De Witte Poort een plan met 95 appartementen. Aan de zijde van de Molenstraat verrijzen drie woonblokken. Van-uit een deel van de appartementen hebben de toekomstige bewoners een verleidelijk uitzicht over het noorden van de kern Aarle-Rixtel. Het woonblok op de hoek Molenstraat - Heindertweg bestaat uit koopappartementen met op de vierde verdieping een penthouse. Dit gebouw staat met zijn voeten in het water van de vijver, waarin het regenwater wordt geborgen. De overige apparte-menten in het plan worden - vooralsnog - als huur-appartement aangeboden.

Tussen de woonblokken is veel groene ruimte, waardoor het lijkt alsof het buitengebied ten noor-den van het plan de kern ‘instroomt’. De openbare ruimte tussen de bouwblokken blijft voor een belangrijk deel gespaard doordat de meeste auto’s in ondergrondse en halfverdiepte garages worden geparkeerd.

8. Het KlavierAdriaans Bouwgroep en woningbouwvereniging Bergopwaarts realiseren in het noorden van Aar-le-Rixtel een woningbouwplan dat de naam Het Klavier draagt. Daar waar eens de klokkengieterij van Petit & Fritsen stond, worden binnenkort 64 woningen en appartementen gerealiseerd. Het aanbod van de grondgebonden woningen is geva-rieerd: vrijstaand geschakeld, tweekappers, aan-eengesloten woningen en seniorenwoningen. Een aantal appartementen en tussenwoningen wordt met een Koopgarantregeling aangeboden, wat ze erg geschikt maakt als starterswoning. Adriaans Bouwgroep streeft ernaar de potentiële kopers - binnen bepaalde kaders - zoveel mogelijk keuze-vrijheid te bieden.

De ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer vindt plaats aan de Molenstraat. Fietsers en voetgangers kunnen het plan ook via de doorsteek aan de Kerk-straat bereiken.

Het appartementengebouw staat in lijn met de drie appartementenblokken in Woonpark Zonne-tij. De openbare ruimten van Woonpark Zonnetij en Het Klavier lopen in elkaar over.

9. BroekelingstraatIn de Broekelingstraat in Aarle-Rixtel worden met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap 10 star-terswoningen gebouwd. Het gaat hier om een nieuwbouwproject met vier tweekappers en zes driekappers. Tien leden van Startersvereniging Laarbeek zijn voor dit project ingeloot en hebben het bouwkundig adviesbureau BIEB (Bouwen In Eigen Beheer) ingeschakeld om hen te begelei-den in het totale ontwikkeltraject. De verwachting is dat in 2010 kan worden gestart met de bouw.

10. Het PatronaatDit project omvat negen appartementen, acht patiowoningen voor senioren en zes rijwoningen voor starters. Alle woningen worden aangebo-den als koopwoningen. Het Patronaat ligt in het centrum van Aarle-Rixtel, tussen de Dorpsstraat, Dijkmanstraat, Pastoor v.d. Heuvelstraat en het Molenpad. Begin 2010 start de bouw. Alle star-terswoningen zijn al verkocht. Initiatiefnemer van het project is de Ontwikkelingscombinatie Dorps-straat Aarle-Rixtel B.V. De woningen worden gere-aliseerd door Bouwbedrijf Van Bree B.V. uit Some-ren. De verkoopmakelaar is Duterloo Makelaardij in Helmond.

11. MariëngaardeDe Zorgboog heeft in de tuin van verzorgingshuis Mariëngaarde een plan in ontwikkeling. Dit plan moet nog verder worden uitgewerkt.

Mariahout

12. D’n Hoge SuuteIn D’n Hoge Suute worden 125 woningen gere-aliseerd. Tot 2018 staan er 35 woningen op de planning, vanaf 2018 volgen de overige 90. Het woningaanbod is divers. Er komen woningen voor starters, doorstromers en senioren. 35% wordt gebouwd in de sociale sector (zowel huur- als koopwoningen). Daarnaast wordt een aantal zelf-bouwkavels uitgegeven. Volgens planning vindt de eerste uitgifte van bouwkavels plaats in het voorjaar van 2010.

Lieshout

13. Nieuwenhof-NoordOm in de toekomst nieuwe woningen in Lieshout te kunnen bouwen, is een plan ontwikkeld voor een woonwijk aan de westzijde van Lieshout: Nieuwenhof-Noord (tussen de Vogelenzang, de Brugstraat, de Zicht en de Schop). Hier worden gefaseerd 80 tot 100 woningen gebouwd in di-verse categorieën (van koop tot huur, van duur tot goedkoop, vrijstaand en aaneengesloten, parti-culiere kavels en projectbouw). Op dit moment is het bestemmingsplan hiervoor in voorbereiding. Voor het plan wordt ook een beeldkwaliteitplan opgesteld, om de wijk een herkenbaar karakter te geven. Bij het ontwerp van het plan zal in elk ge-val rekening worden gehouden met een gunstige noord-zuidoriëntatie van de kavels en de waar-devolle bomen bij de Vogelenzang. Er wordt naar gestreefd om in het vierde kwartaal van 2010 of het eerste kwartaal van 2011 de eerste kavels uit te geven. Dit hangt vooral af van de duur van de bestemmingsplanprocedure.

14. MolenstaeteOp de hoek van de Molenstraat en de Grotenhof - midden in het centrum van Lieshout - wordt hard gewerkt aan een nieuw beeldbepalend complex van in totaal twaalf appartementen in drie lagen. Op de kop van de Heuvel vormt dit pand nu - sa-men met het kantoor van Woningstichting Laar-beek - een stevige en representatieve entree van dit plein.

Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Kasteelstaete Vastgoed n.v. uit Bladel en wordt gebouwd door bouwbedrijf Manders van Doorne uit Liessel. Het hoogste punt is op dinsdag 1 de-cember 2009 bereikt. Molenstaete voorziet tevens in de bouw van een ondergrondse parkeergarage voor veertien auto’s. Het plan wordt gerealiseerd in een bijzonder fraaie architectuur van LSW Archi-tecten uit Oirschot.

De twaalf woningen zijn voor meer dan de helft verkocht en verhuurd. De prijzen liggen vanaf € 293.000,- vrij op naam voor de koop en vanaf € 950,- voor de huur. Verwacht wordt dat het ge-bouw in het voorjaar van 2010 kan worden opge-leverd. Belangstellenden kunnen zich nog wenden tot de makelaars Van den Hurk in Beek en Donk en Ramon Jongen in Helmond.

15. MooreeshofWoningstichting Laarbeek en de Vielagroep be-studeren de ontwikkelingsmogelijkheden in het voormalige gemeentehuis en de directe omgeving daarvan. Dit plan moet nog verder worden uitge-werkt.

16. Plan MerkelbachToen de voormalige meubelfabriek van Merkel-bach naar bedrijventerrein Beekseweg-Zuid is verplaatst, kwam de weg vrij om hier woningen te bouwen. In het Rijksmonument aan de Dorps-straat zijn drie karakteristieke woningen gereali-seerd. Aan de Lankelaar zijn zeven aaneengeslo-ten seniorenwoningen en twee halfvrijstaande woningen gebouwd. De woningen zijn gebaseerd op de contouren van de vroegere breifabriek en de houtloods. Op eigen terrein bevinden zich 17 par-keerplaatsen.

Voor meer informatie over dit gerealiseerde plan kunt u terecht bij makelaardij Van de Laar in Sint-Oedenrode.

Page 8: Woonkrant Laarbeek 2010

Bouwen in Laarbeek: minder regels, makkelijker voor u8

De Wabo komt eraan!

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is een wet die in de loop van 2010 wordt in-gevoerd. Graag brengen wij u alvast op de hoogte van deze wet en wat dit voor u betekent.

Wat is de omgevingsvergunning?De Wabo is een nieuwe overkoepelende wet die alle vergunningen voor wonen, ruimte en milieu bundelt tot één vergunning: de omgevingsvergun-ning. Deze kan bij één loket worden aangevraagd. Hiervoor gaat één procedure gelden waarop één be-sluit volgt. Voor beroep tegen dat besluit zal er één beroepsprocedure zijn. Wanneer de Wabo precies ingaat is nog niet bekend, maar de streefdatum is 1 juli 2010.

Waarom een omgevingsvergunning?Wie bijvoorbeeld een huis, fabriek of schuur wil bouwen, verbouwen, oprichten of gebruiken, kan te maken krijgen met een grote hoeveelheid vergun-ningen en voorschriften. Het gaat om verschillende regelingen voor wonen, ruimte en milieu met elk hun eigen criteria, procedures, afhandelingstermijnen,

leges en toezichthouders. De vergunningen worden vaak verstrekt door verschillende overheidsinstan-ties. Dit is voor burgers en bedrijven onoverzichtelijk en tijdrovend. Daarbij kan het leiden tot tegenstrij-dige beslissingen. Bovendien kost het bedrijven én de overheid veel geld.

Welke vergunningen komen in de omgevingsvergunning?In de omgevingsvergunning worden vrijwel alle vergunningen op het gebied van volkshuisves-ting, ruimtelijke ordening en milieu opgenomen. Burgers en bedrijven hebben echter niet alleen met wetten van VROM te maken. Ook bij wetten met een vergunningstelsel van andere ministeries is sprake van raakvlakken met de omgevingsver-gunning. Zo wordt ook de monumentenvergun-ning in de omgevingsvergunning opgenomen. Voor heel veel activiteiten kan een vergunning nodig zijn. Voor het bouwen van een huis is een bouwvergunning nodig. Voor het slopen van een huis kan een sloopvergunning nodig zijn. Voor het starten van een bedrijf kan een milieuver-

gunning nodig zijn. Voor het kappen van een boom heeft u misschien een kapvergunning no-dig. Soms kan het zijn dat u voor één activiteit meerdere vergunningen nodig hebt.

Een overzicht van de belangrijkste vergunningen die onder de Wabo vallen:

BouwvergunningVolgens de Woningwet is het verboden te bou-wen zonder bouwvergunning. Alleen voor zoge-naamde vergunningsvrije bouwwerken - kleine dakkapellen en bijvoorbeeld schuttingen (tot een bepaalde hoogte) - is geen vergunning no-dig. De bouwvergunning wordt verleend door de gemeente.

AanlegvergunningEen aanlegvergunning geeft particulieren of be-drijven toestemming om in gebieden met land-schappelijke of cultuurhistorische waarden we-gen aan te leggen, sloten te graven of te dempen, bomen te planten en te rooien en bijvoorbeeld

Page 9: Woonkrant Laarbeek 2010

9Bouwen in Laarbeek: minder regels, makkelijker voor u

Duurzaam bouwen Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van onze gemeente. Wij stimuleren daarom ook op verschillende manieren dat er duurzaam wordt gebouwd. Er be-staan een aantal vooroordelen over duurzaam bouwen: het is duur, het is moeilijk en je hebt er niets aan. Het tegendeel is waar. Het is niet duur, het is vaak zelfs goedkoper. Bovendien heeft de gemeente een subsidieregeling hiervoor. Het is niet moeilijk, als je er maar vroeg genoeg mee begint. Als je duurzaam bouwt, krijg je een gezond, comfortabel gebouw met lage gebruikskos-ten. Dat duurzaam bouwen ook nog beter is voor het milieu, is mooi meegenomen.

Starterslening: extra steuntje in de rug voor startersVoor starters is het soms moei-lijk om een woning te kopen. Zij kunnen heel goed een steuntje in de rug gebruiken. Daarom heeft de gemeente Laarbeek de starterslening ingevoerd. Dit is een aanvullende lening voor starters die een eerste huis wil-len kopen, maar daarvoor ei-genlijk onvoldoende inkomen hebben. Met deze lening kan het verschil tussen het maximale hypotheekbedrag en de totale aankoopsom van de woning wor-den overbrugd. De starterslening geldt voor bestaande bouw en voor nieuwbouw. De startersle-ning bedraagt maximaal 20% van het aankoopbedrag van de woning, met een maximum van ¤ 30.000,-. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met de gemeente Laarbeek of kijk op de website www.laarbeek.nl.

De gemeente treft allerlei voorzieningen, het liefst dicht bij huis, die bijdragen aan de leef-baarheid in Laarbeek. Zelf kunt u ook uw steentje bijdragen. U kunt ervoor zorgen dat uw woning een plek blijft waar u zich thuis voelt. Het moet er gezellig zijn, maar ook veilig en toegankelijk. Een te kleine badkamer, hoge drempels of een steile trap kunnen ervoor zorgen dat u zich niet meer prettig voelt in uw huis. Soms is dit zelfs een reden om te verhuizen.

Veel mensen, zeker jongeren, staan er onvol-doende bij stil dat zich situaties kunnen voor-doen die aanpassingen in en rond de woning noodzakelijk maken. En dan hebben we nog niet eens over de (on)mogelijkheid om familie, ken-

Een levensloop-bestendige woning

nissen, ouders of grootouders met een beperking te ontvangen. Bij de gemeente kunt u de folder ‘Wmo Laarbeek 2008-2011, Een levensloopbe-stendige woning’ aanvragen. Hierin staan tips en richtlijnen om de veiligheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van uw woning te verbeteren. Ook kunt u de tips gebruiken als geheugensteun voor als u gaat bouwen of verbouwen. Vaak gaat het om kleine aanpassingen die weinig of zelfs niets kosten, maar het woongenot aanzienlijk verho-gen. Bijkomend voordeel is dat de waarde van een levensloopbestendige woning alleen maar stijgt.

Laarbeek is een jonge gemeente met ongeveer 22.000

inwoners. De landelijke ligging en prettige leefomgeving

maken Laarbeek een fijne plaats om te wonen, te werken

en te recreëren. Maar vooral: om lekker te genieten.

www.laarbeek.nlHet is goed wonen in Laarbeek

grond op te hogen of af te graven. De vergunning wordt verstrekt door de gemeente. Deze vergun-ning biedt gemeenten de mogelijkheid om de voorgenomen werkzaamheden te toetsen aan planologische plannen.

SloopvergunningEen sloopvergunning is verplicht om een bouw-werk, standplaats of woonwagen geheel of ge-deeltelijk te slopen. De gemeente heeft in de bouwverordening voorschriften opgenomen over sloopwerkzaamheden. Als u vragen heeft over de sloopvergunning, kunt u contact met de ge-meente opnemen.

MonumentenvergunningWie bouwt of verbouwt bij een monument heeft een monumentenvergunning nodig. Zonder deze vergunning wordt geen bouwvergunning afge-ven. De monumentenvergunning wordt afgege-ven door de gemeente, de provincie of het Rijk.

MilieuvergunningEen milieuvergunning stelt regels aan luchtver-vuiling, geur- en geluidhinder en de veiligheid van bedrijven. De vergunning is nodig bij het

oprichten, verbouwen en uitbreiden van een be-drijf of ‘bedrijfsmatige activiteit’. In de vergun-ning staat aan welke milieuvoorschriften een bedrijf moet voldoen. De milieuvergunning moet worden aangevraagd bij de gemeente of de pro-vincie.

GebruiksvergunningVoor gebouwen waar veel mensen bijeen komen, kan een gebruiksvergunning (soms een melding) nodig zijn. De gebruiksvergunning heeft betrek-king op brandveiligheid. Deze vergunning stelt bijvoorbeeld een maximum aan het aantal per-sonen dat in het gebouw mag zijn. U kunt de ge-bruiksvergunning aanvragen bij de gemeente.

UitwegvergunningAls u een garage naast uw huis bouwt, heeft u mogelijk een vergunning nodig om met de auto over gemeentelijk grondgebied, zoals het trot-toir, te mogen rijden. U kunt de uitwegvergun-ning aanvragen bij de gemeente.

Page 10: Woonkrant Laarbeek 2010

Bouwen in Laarbeek: minder regels, makkelijker voor u10

‘Sneller en makkelijker’, noemt Joke de Vroom de nieuw in te voeren Wet algemene bepalingen om-gevingsrecht (Wabo). De Vroom is programmadi-recteur Omgevingsvergunning van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM).

Een overkoepelende vergunningVROM wil 26 verschillende vergunningen en 1.600 formulieren tot één nieuwe vergunning en één di-gitaal aanvraagformulier terugbrengen. De pro-grammadirecteur merkt op: ‘We spreken straks niet meer van een bouw-, sloop- of kapvergunning. Met de Wabo praten we alleen nog maar over één omgevingsvergunning voor de activiteiten bou-wen, slopen, kappen et cetera.’ Naast de vergun-ningstelsels uit de VROM-wetten worden wetten met een vergunningsstelsel van andere ministe-ries, die raakvlakken hebben met de omgevings-vergunning, in de wet opgenomen. Zo nemen we onder meer de monumentenvergunning van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erin op. Daarnaast hebben provincies, gemeenten en waterschappen allerlei verordeningen met ver-schillende toestemmingsvereisten. Ook deze ver-ordeningen nemen we mee.

Omslachtig‘Wie binnen de huidige wetgeving een huis wil bouwen, heeft nu te maken met verschillende ver-gunningen en voorschriften voor wonen, ruimte en milieu. Deze hebben elk hun eigen criteria, proce-dures, ambtelijke loketten, afhandelingstermij-nen, leges en toezichthouders. Ook moet een be-drijf of inwoner soms dozen vol bijlagen inleveren voor een vergunningaanvraag. Dit is onoverzichte-lijk en tijdrovend, en kost bedrijven én overheid veel geld.’

Eén-loketgedachteIn 2010 komt er één procedure waarop één besluit volgt. Voor het in beroep gaan tegen dat besluit komt ook één procedure. De Vroom legt uit: ‘Met de omgevingsvergunning wordt de zogenoemde één-loketgedachte vormgegeven. Gemeenten zijn vanaf de inwerkingtreding van de Wabo verplicht één loket in te richten en één omgevingsvergun-ning af te geven. Ook zijn ze verplicht een digitale vergunningaanvraag in ontvangst te kunnen ne-men. Met het digitale instrument omgevingsloket online kunnen bedrijven en burgers digitaal een vergunningaanvraag bij de gemeente indienen. De aanvrager bekijkt welke activiteiten vergun-ningplichtig zijn en waarvoor een omgevingsver-gunning nodig is. Bij het vooroverleg kan de ge-meente of provincie vaak aangeven of bepaalde zaken op een locatie zijn toegestaan. Met deze ge-gevens kan de aanvrager een vergunningaanvraag digitaal invullen en verzenden.’

‘Wabo-wet uitkomst voor alle partijen’

De voordelen‘De nieuwe wet heeft veel voordelen’, stelt De Vroom. ‘Het inrichten van omgevingsloket online verbindt zo’n 500 overheden. De Wabo zorgt voor een betere en snellere dienstverlening richting inwoners en bedrijfsleven. De invoering van de omgevingsvergunning levert een totale vermin-dering van de administratieve lasten op van ruim 105,5 miljoen euro per jaar voor bedrijven, en ruim 25,7 miljoen euro en 18.000 uur aan tijds-besteding per jaar voor inwoners. Ook voor de be-voegde gezagsorganen ontstaat er voordeel door-dat de klantvriendelijkheid richting hun burgers

en bedrijfsleven wordt verhoogd. Door integrale vergunningverlening en handhaving ontstaat een efficiëntere manier van werken’, aldus de pro-grammadirecteur.

Een hele uitdagingDe Vroom beseft dat het implementeren van de Wabo een omvangrijke klus is: ‘Wetgeving wordt vertaald naar vragen die begrijpelijk zijn voor in-woners en bedrijven. Samen met gemeenten en provincies wordt met man en macht gewerkt aan de invoering van de Wabo. Een opgave die nog niet eerder is vertoond!’

Page 11: Woonkrant Laarbeek 2010

11Bouwen in Laarbeek: minder regels, makkelijker voor u

Meer informatie? Wilt u meer weten over woningbouwprojecten, welstand of de Wabo? Kijk dan op www.laarbeek.nl. Uitgebreide informatie over de Wabo vindt u ook op www.omgevingsvergunning.vrom.nl.

Tip: films over energiebespa-rend verbouwenDoor de vloer, gevel of dak te laten isoleren, dubbel glas te laten plaatsen of een nieuwe, zuinige cv-ketel aan te schaffen kunt u fors besparen op uw energieverbruik. Maar hoe gaan zulke maatregelen in hun werk? Dat is mooi te zien in een aantal nieuwe films over energiebesparend verbouwen. Er zijn nu films over: vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbelglas, ven-tilatie, HR-ketel en naden en kieren. De films zijn ook allemaal te zien op het YouTube kanaal van Meer Met Minder, via de website www.meermetminder.nl (zie: maatregel filmpjes). Leuk en leerzaam!

Na invoering Wabo één toezichthouderDe overheid houdt toezicht op het naleven van de regels die zij stelt en kan dit, wanneer dat nodig is, ook afdwingen. Dit heet handhaving. Handhaving zorgt ervoor dat veiligheid, leefbaarheid, gezondheid, welzijn en goede soci-ale verhoudingen gewaarborgd blijven. Zo is het naleven van de verkeersregels cruciaal om veilig van de ene naar de andere plaats te komen. De gemeente houdt toezicht op het bouwen van woningen. Nu controleren er tijdens de bouw verschillende medewerkers of alles wel volgens de regels gebeurt. Na

de invoering van de Wabo gaan verschillende organisaties en afdelingen veel meer samenwerken. Dan hoeven de milieutoezichthouder, de APV-controleur en de brandweer gebouwen niet meer apart te controleren, maar komt er één toezichthouder. Wel zo overzichtelijk voor u!