Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

of 16 /16
BIJLAGE WONEN&TUINEN DE GELDERLANDER ZATERDAG 5 OKTOBER 2013 foto Lisa Klappe

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

Page 1: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

B IJ L AG E WO N E N & T U I N E ND E G E L D E R L A N D E R

Z AT E R DAG5 O K TO B E R

2 0 1 3

foto Lisa Klappe

Page 2: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

st

Lengelseweg 62A7041 DS ’s-Heerenberg

Tel.: (0314) 66 14 35Fax: (0314) 66 41 70

’s maandags geslotenmet veel nieuwe woonideeënmet veel nieuwe woonideeën

Op onze merkcollectie relax fouteuils geven wij ook zeer riante kortingen. Relax met motor + opstap v.a. € 595,-

OP ONZE KOOPZONDAG 6 OKTOBER OP ONZE KOOPZONDAG 6 OKTOBER KUNT U nog steedsKUNT U nog steeds uw voordeel uw voordeel halenhalen

bij onzebij onze OPHEFFINGSUITVERKOOP OPHEFFINGSUITVERKOOP

25-50-70% KORTING - ALLES MOET WEG!TOTALE LEEGVERKOOP WEG = PECH

voor de mooiste en exclusiefste bankstellen onder de prijs

10% KORTING OP

ALLE PRIJZEN

Hee

BIJZONDERBETAALBAAR WONENBIJZONDERSCHUT

* inclusief egaliseren, meten, lijm en vakkundig installeren, vraag naar de voorwaarden

SCHUTEINDELIJK EENVOUDIG MOOI WONEN

UW SPECIALIST IN: TAPIJT, PARKET, LAMINAAT,

VINYL, PVC, MARMOLEUM, RAAMDECORATIE,

GORDIJNEN, SHUTTERS, BEHANG, VERF,

MEUBELEN EN WOONACCESSOIRES.

HET AMBACHT 726931 EZ WESTERVOORTT. 026 311 87 00

WWW.SCHUTWONEN.COM

GORDIJNEN VERKRIJGBAAR

V.A. €19,95

DE MOOISTE

WOONWINKEL IN DE REGIO

ARNHEM

PVC

VERKRIJGBAAR V.A. €49,95

ALLES INCLUSIEF!*

Page 3: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

Diner bij kaarslicht

Romantisch hoor, dineren bij kaarslicht.De dis het liefst bereid op een Aga-fornuis.Nadeel van zo’n gietijzeren fornuis is dathet constant brandt, dat kost onnodig ener-gie. Er is een modern alternatief; de Aga To-tal Control. Dit elektrische fornuis heefteen hip touchscreen, verborgen achter eenovendeur. Elke kookplaat kan afzonderlijkaan en uit worden gezet. De iTotal Controlkan worden bediend met smartphone.

www.aga.nl

Op een dierenvel

Een romantisch huis heeft een open haardmét dierenvel ervoor. Roderick Vos en Ma-rieke Staps ontwierpen moderne dierenvel-len voor Carpet Sign. Deze langharige, ma-chinaal getufte karpetten van polyester heb-ben de vorm van een wolf, lynx, bizon eneen stier. Ze voelen als een zacht dierenvel.Ook het Franse Moustache heeft een wol-len vloerkleed (foto) in de vorm van een tij-ger, naar ontwerp van Dylan Martorell.

www.carpetsign.nlwww.roderickvos.nlwww.moustache.fr

Oude meesters

Met oude meesters aan de wand, vooral deschilderijen uit de romantische tijd rond1800, is het heerlijk wegdromen. Verliefdgeworden op één van de schilderijen uithet vernieuwde Rijksmuseum? Downloaddie dan op Rijksstudio, de beeldbank vanhet museum, en laat het drukken op can-vas, poster of behangpapier. In de museum-winkel zijn dienbladen, keukentextiel enandere woonaccessoires met de bekendsteromantische schilderijen te koop.

www.rijksmuseum.nl

Sparkelend

Toppunt van luxe; een glinsterende, sierlij-ke, romantische kroonluchter. Zoals KingEdison, een mondgeblazen gloeilamp meteen piepkleine kroonluchter erin. Of de Ne-verending Glory collectie van Jan & Henryvoor Lasvit, met vijf lampen, geïnspireerdop beroemde kroonluchters, waaronder dievan het Scala theater in Milaan en hetBolsjoj theater in Moskou. Crown vanGrietje Schepers voor designlabel JSPR isspectaculair. Hij is van rvs en nylon.

www.janandhenry.comwww.lasvit.comwww.jspr.euwww.grietjeschepers.nl

Sierlijk zitten

Een royale plofbank hoeft niet barok enover-the-top; het kan modern, met eenknipoog. Onkel van Normann Copenhagencombineert modern zitcomfort met rondevormen van vroeger. Of: romantiek meteen nostalgische touch, zoals de borduur-stoelen (foto) van Brokaat.nl. Yvonne deBoer bekleedt barokke stoelen met wuftborduurwerk en ambachtelijke gobelins.

www.normann-copenhagen.comwww.brokaat.nl

Romantiek in een vaas

Onverwacht een bos rode rozen krijgen?Toppunt van romantiek! Natuurlijk moetdie bloemenpracht in een mooie vaas. Bij-voorbeeld de Narciso van het Franse merkPetite Friture. Hij is ontworpen om de aan-dacht op de schoonheid van bloemen tevestigen. Dankzij een spiegel kan diepracht aan alle kanten worden bewonderd.

www.petitefriture.com

Mooi plaatje

In een modern romantisch interieur wordtaandacht besteed aan details. Kies daaromeen sierlijke schilderijlijst in een eigentijdsjasje. De My Brother’s frame van Areawareis romantisch en toch stoer. Hij is gemaaktvan marmer en hars.

www.areaware.com

COLOFON

Deze bijlage verschijnt najaar 2013als productie van De Persdienst

COÖRDINATIE EN EINDREDACTIE Bauke BoersmaV ORMGEV ING Henk te BoekhorstFOTO’S DesignPress (tenzij anders vermeld)

CONTACT | De PersdienstPostbus 36 6500 DA Nijmegen

VOORPAGINA Kroonluchter Crown van GrietjeSchepers voor designlabel JSPR

Nieuwe Romantiek

Strak, kaal, kil. Dat wasjarenlang de norm voorhet interieur. Maar het ishoog tijd voor verandering.Warm, gezellig, knus; datmoet het huis vandaag dedag zijn. Modernismemaakt zogezegd plaats voorNieuwe Romantiek. In dewoning én eromheen. Indeze bijlage vindt u allerleiideeën, producten en tipsom de herfst en winter ineen uitermate behaaglijkeomgeving door te brengen.

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Page 4: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

door Suzanne Dijkstra en Renske Schriemer

Een drukbezette kinderarts eneen modernistische architectsamen in een nieuwbouwap-partement in Amsterdam. Datkan niet anders dan een strak,minimalistisch en clean interi-eur opleveren. Rixt en Bart voe-

len zich, samen met babyzoontje Kasper,prima in hun ruime flat. Maar het magtoch wel wat gezelliger als het aan Rixt ligt.De inrichting is vooral Barts afdeling, dienaar eigen zeggen is ‘opgeleid om het zoneutraal en basic mogelijk te maken’. Ge-lukkig staat hij open voor nieuwe dingen.Maar hoe tover je een witgrijze ruimte metstrakke gietvloer, donkere gordijnen enslechts de meest noodzakelijke meubelsom tot een gezellige, kleurrijke plek?Daarvoor belanden we bij Wilhelmine vanAerssen. Deze agent van veel Engelse, maarook Franse en Portugese stoffen- en be-hangfabrikanten, predikt al ruim dertigjaar het romantische, weelderige wonenmet veel aandacht voor stoffen en behang.„In het begin moesten ze er in Nederlandwel even aan wennen, maar even later ston-

den de decorateurs in de rij om mijn mer-ken in hun collectie op te nemen”, verteltde agent van Engelse textielmerken alsDesigners Guild, William Yeoward enOsborne & Little.Van Aerssen huivert als ze de donkergrijzegordijnen voor de ramen ziet hangen en degrote grijze bank als enig zitmeubel zietstaan. „Het kan hier zo veel leuker en gezel-liger worden met maar een paar ingrepen.”Meteen maar aan de slag dus. De gordij-nen, die inderdaad tamelijk donkere vlak-ken vormen en net niet lang genoeg zijn,krijgen een kleurrijk jasje met behulp vande nieuwste stoffen van Designers Guild.„Als je er hier en daar een mooie baan stofoverheen hangt, hoef je geen compleetnieuwe gordijnen aan te schaffen. Dat isveel voordeliger en je boekt snel effect”,tipt Van Aerssen. Een stapel kussens enplaids in bijpassende kleuren op de bank isde volgende stap. „Je kunt nooit genoegmooie kussens hebben. En ben je ze zat,dan wissel je de hoes.”Meest ingrijpend in het interieur is dekomst van een bijzonder behang achter hetaudiomeubel. Het dessin van het behangSaraille van Designers Guild heeft een bij-

De situatie vóór de metamorfose. Duidelijk een modern en strak ingerichtinterieur met veel grijstinten, dat wel wat kleur en sfeer kan gebruiken.

Wilhelmine van Aerssen introduceerde in het appartement van Rixt enBart een kleurrijke stijl.

Door het toevoegen van een vloerkleed (3 | Aksu graphite van DesignersGuild, bamboe 90/katoen 10), behangwand (6 | Saraille paneelbehang vanDesigners Guild), los paneel (5 | Alexandria behang van Designers Guild),kussens en een fauteuiltje (4 | Cosmopolitan, bekleed met Zannachi enPadua alles van Designers Guild) ziet de woonkamer er veel gezelliger uit.

Het paneel met stoer bloemenbehang uit de nieuwste collectie vanDesigners Guild (Alexandria) compenseert het gebrek aan kunst in huis.Doordat het paneel mobiel is, kan het eventueel zo nu en dan verplaatstworden. De lamp met het ‘bolletje’ is de Lavona van Vaughan.

De witte achterwand is behangen met behang Saraille van DesignersGuild.

Bart, Rixt en zoon Kasper zijn blij met de metamorfose van hun interieur.

Rixt en Bart bewonen met veel plezier een nieuw en modernappartement. Maar het mist nog sfeer en warmte, vinden ze.Wilhelmine van Aerssen belooft dat ze het huis in niet meerdan een dag tijd kan omtoveren tot een warm en kleurrijk thuis.En dat zonder verbouwen of nieuwe meubels.

2

4 5

1

3 6

5

6

7

1 2 3

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Page 5: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

zonder kleurverloop, dat geleidelijk over-gaat naar wit. „Fade away is nu een trend,maar eigenlijk is het een heel oude tech-niek van het smeren van de muren.”Het is een echte ‘feature wall’ geworden.Daaraan moeten de bewoners in het beginwel een beetje wennen. „Ik weet het: dekleur is heftig. Maar als je het totaalplaatjeziet, dan ontdek je dat het precies klopt”,stelt Van Aerssen het stel gerust.Al rondlopend met plaids, kussens en va-zen, stelt ze dat het inrichten van een huisvooral een psychologisch proces is. „Doe ge-woon waar jij je goed bij voelt. Vaak wordthet interieur geregeerd door angst. Mensendenken veel te veel aan trends en wat debuurvrouw ervan zou vinden. Ben je zelf-verzekerd, dan straal je dat uit in je kleding-keuze, maar ook in je huis. Omdat inrich-ten emotie is, moet je nooit over één nachtijs gaan en zeker niet alles in één keer ver-anderen. Mensen worden onzeker van aldie dwingende trends in de woonbladen.”Bij Bart en Rixt staat een houten bijzettafel-tje van oma. Dat moet volgens Van Aerssenabsoluut blijven staan, want het geeft hethuis iets eigens.„Het valt mij op dat er helemaal geen

kunst hangt. Dat is echt een gemis.” Omdat te compenseren, voegt ze een groot pa-neel toe met een bloemdessin. „Dit zijngeen tuttige bloemen, dus het zal Bart ookaanspreken. Het patroon komt terug in dekussens op de bank en in de gordijnen.”Van Aerssen raadt aan voor kleur te kiezen.„Hier is alles muisgrijs, een non-kleur.Door het toevoegen van groen en paars,gaat het interieur leven. Ik geef toe dat dekeuze voor kleuren best lastig is, maar alseen combinatie in de natuur ook voor-

komt, klopt het al gauw. In dit geval is grijsde aarde, groen de bladeren en lila de bloe-men.”En passant wijst Van Aerssen nog evennaar de keukentafel. „Die moet andersom,dan heb je veel meer ruimte én uitzicht opde keuken. Bovendien zijn er te veel recht-hoeken hier, ik mis iets ronds.” Een mond-geblazen lamp biedt uitkomst. Hij krijgteen plek op het witte tafeltje van WilliamYeoward. „De tafel doorbreekt de donkereachterkant van de bank.” Op het televisie-

meubel zet ze een paar transparante vazenen hier en daar komen wat planten. „Hetmoet allemaal niet té bedacht worden, an-ders is het zo Greetje compleetje.”Van Aerssen benadrukt dat veel Nederland-se interieurs minimalistisch en leeg zijn,maar ze houdt hoop. „Mensen willen tochgezelligheid, dingen versieren. Dus uitein-delijk wordt elke modernist een classicist.”

Met dank aan Designers Guild en WVAwww.wva.nl

Rixt en Bart

Wow, nuis het een

echt huisSpannend was het wel, jehuis onder handen laten ne-men voor een metamorfo-se. Maar Rixt en Bart zijnheel blij met het resultaat.Rixt: „Ongelooflijk, wat hierin een dag is gebeurd. Endat zonder heel ingrijpendeverbouwingen, maar vooraldoor het toevoegen vankleur, stoffering enbehang. Dat heeft ons echtop ideeën gebracht. Hetstoeltje had ik nooit zelf ge-kozen, maar nu wil ik het ei-genlijk niet meer kwijt. Ookde kussens en het kleedpassen hier prachtig. Het isnog steeds modern, maarnu gelukkig ook heel warmen huiselijk. We zijn er ergblij mee. Voor de inrichtingvan de rest van het huiswillen we nu ook meer metkleur en stoffering gaanwerken.”

VanModernismenaarNieuwe Romantiek

4

Metamorfose Decoreren in een dag

7

6

Wie is Wilhelmine van Aerssen?

Wilhelmine van Aerssen begon haar bedrijf in1981 met een doel: Nederland mooier ma-ken. Wilhelmine werkte jarenlang in het bui-tenland en miste in eigen land de durf, hetgrote aantal interieurstijlen en de grandeurdie je wel aantreft in Engeland en Frankrijk.Van Aerssen introduceerde de kleurrijke stijlvan de Engelse Tricia Guild in Nederland, diemet haar merk Designers Guild veel interieurswist op te frissen. Inmiddels is zij agent voor

Nederland voor stoffen, behang, meubelenen accessoires van zeventien internationalemerken, waaronder Nobilis, Lorca, Osborne& Little en Ralph Lauren Home. Deshowroom aan de Hoogte Kadijk in Amster-dam is het kloppend hart van Wilhelmine vanAerssen Agenturen en is alleen geopend voorprofessionals. Wil je er als particulier ook eenkijkje nemen, dan kan dat op afspraak samenmet je decorateur of interieurinrichter.

5

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Page 6: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

PREFAB TUINHUIZEN EN DIERENVERBLIJVENEen sieraad voor uw tuin, een thuis voor uw dieren

Timmerbedrijf B.G. HijinkGelkinkweg 4, 7095 CB De Heurne T: 0315-651060 / www.bghijink.nl

• Zodebemesten, mengmest injecteren• Spitfraisen en poten van mais in een werkgang• Grondverzet-, straatwerk en aanleg riool• Groenvoorziening met o.a. Manitou hoogwerker• Houtversnipperen, silolak spuiten• Leveren en strooien van Miramag magnesium kalk• Leveren van sierhekwerken, inrijpoorten, verlichting e.d.• Verhuur van diverse landbouwmachines en apparaten.

LOON- EN GRONDVERZETBEDRIJF

Gebr. TE BOKKEL v.o.f.Buninkdijk 7 • 7121 LG Aalten • Telefoon:0543-565204

Mail: [email protected] • www.loonbedrijftebokkel.nl

Wij staan u met raad en daad bij als het gaat om:

Evers Grass Profi GP-6204 bewerkingen in 1 werkgang

werkbreedte van 6,20 meter.

1. Egalisatiebord voor uitvlakken van molshopen.

2. Eggetanden die de dode grassen en straatgras los

trekken, en losse grond maakt waar het nieuwe

graszaad in komt te liggen.

3. Zaaimachine met krachtige ventilatoren die het

graszaad nauwkeurig volvelds verdeelt over de

volledige werkbreedte met zaaicomputer voor een

exacte afgifte.4. Een Cambridge rol die het graszaad vast legt in de

grond, de rol bevordert het uitstoelen van het

bestaande gras, door deze rol blijft de bovenlaag

open zodat het waterbergend vermogen blijft.

NIEUW:

VLIJTSTRAAT 11, DOETINCHEM | T. 0314-622308 | [email protected] WWW.CESARKOZIJNEN.NL SHOWROOM ZATERDAGS OPEN 9.00 - 13.00 UUR

INVESTEREN MET EEN GOED GEVOEL:

BOUWEN MET KUNSTSTOF...

KOM NAAR ONZE SHOWROOMNU OOK HVL

KUNSTSTOF KOZIJNEN, RAMEN, DEUREN, LUIKEN, ROLLUIKEN, SCREENS EN GEVELBEKLEDING DIRECT VANAF EIGEN PRODUCTIE-AFDELING OP MAAT GELEVERD EN VAKKUNDIG GEMONTEERD

Geopend van 10.00 tot 18.00 uur, maandag gesloten, vrijdag koopavond

Terborgseweg 53, 7001 GN Doetinchem, T (0314) 34 40 49, I www.brudo.nl

nu voor € 549,-

Seniorenbed licht eiken kleur incl. elektrisch verstelbare lattenbodem en koudschuim matras.

COMFORTABEL

SLAPENLars seniorenbed

Miami deelbaarDeelbaar bed miami met nachtkastjes in licht eiken ofwit. Incl. elektrisch verstelbare lattenbodems en 7 zonepocketveer matrassen (soepel of stevig) 180x200.

Nachtkastje en linnenkasten ook verkrijgbaar tegen aktieprijs.

Linnenkasten en commode ook verkrijgbaar tegen aktieprijs.

nu voor € 1.995,-

Met uw (reclame)drukwerk écht opvallen in uw eigen regio? Verspreid uw boodschap met de huis-aan-huiskranten van Wegener. Uw drukwerk wordt exclusief verspreid met een beperkt aantal folders. Hierdoor bent u verzekerd van uitstekende bezorgkwaliteit en boven-dien: optimale aandacht!

Meer weten?Bel 088 - 013 88 90 of mail naar: [email protected]

ADV_

JAN

EE_1

30x4

7_R6

_201

2

Uw (reclame)drukwerkverder dan de deurmat!

Page 7: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

door Cor-Peter Pasma

Denk aan een vrijstaand baden er doemt een beeld opvan een schaars verlichtekasteelkamer met daarineen wit bad op gouden krul-pootjes, waar de dienstmeideen ketel kokend water in

giet. De meid is inmiddels vervangen doorde waterleiding en het bad met goudenkrulpoten is niet standaard meer.Er is veel meer keuze in vrijstaande baden.Dat is vooral te danken aan de opkomstvan nieuwe materialen als Crystalplant, Co-rian en Astone, ook wel composiet ge-noemd. Dit zijn, kort door de bocht samen-gevat, mengsels van steengruis met kunst-stof. Hiermee kunnen niet alleen mooievormen worden gegoten, het voelt aan alssteen en is ook nog eens amper gevoeligvoor beschadigingen. Nadeel van de badenis wel dat ze relatief zwaar zijn. Acrylwordt gebruikt voor goedkopere vrijstaan-de baden en voor inbouwbaden. Niet echtmooi, want het heeft toch een beetje eenplastic uitstraling.Wie de aanschaf van een vrijstaand badoverweegt, moet beseffen dat dit ook eencomplete verbouwing van de badkamer ver-eist. Immers: de waterleidingen en afvoerdienen allemaal mooi te zijn weggewerktin de vloer. Een klus die het beste door eenvakman uitgevoerd kan worden; niemandzit te wachten op lekkages.Het is een misverstand te denken dat eenvrijstaand bad ook helemaal vrij in deruimte moet staan. Tegen een wand of ineen hoek blijft het gevoel van luxe gewoonbestaan. Helemaal als er wordt gekozen

voor mooie, neutraal gekleurde tegels opde wand. Het bad komt dan helemaal ‘los’te staan. Houd verder rekening met deextra kosten voor de kraan en eventueel dedouchekop. Ook deze dient los in de ruim-te te worden geplaatst.De opmars van de Nieuwe Romantiek isook te zien aan de nieuwste collecties vande badkamermerken. Zo heeft Villeroy &Boch een complete Hommage Collectie uit-gebracht. Kern is een vrijstaand bad opkrulpoten, aangevuld met badkamermeubi-lair in marmer en donker houtfineer. Bij sa-nitairfabrikant Duravit was het niet nodigeen nieuwe collectie samen te stellen ommee te doen met de trend. De aandacht op-nieuw vestigen op de 1930 Collectie bleekvoldoende. Deze collectie wordt bepaalddoor achthoekige vormen, aangevuld metklassieke sterkranen.Het Italiaanse Agape koos voor een inter-pretatie van het gietijzeren bad op pootjes.Het door Benedini Associati ontworpen re-sultaat mag er zijn. Modern met een vleug-je nostalgie. Axor, onderdeel van de HansGrohe groep, ging nog een stukje verder inde tijd. Het bedrijf vroeg de Spaanse top-ontwerpster Patricia Urquiola een bad teontwerpen. Zij gebruikte de ouderwetsehouten tobbe als uitgangspunt om tot eennieuw, vrijstaand bad te komen van compo-siet. Vooral het ‘handvat’ op het einde doetnog denken aan de tobbe.

www.villeroy-boch.comwww.duravit.nlwww.agapeshop.nlwww.hansgrohe.nl

Na de inloopdouche en het bad met bubbelfunctie maakt hetvrijstaande bad een opmars in de badkamer. De moderne variantvan de ouderwetse tobbe geeft een gevoel van luxe en rijkdom.

Terug naar

de tobbe

Benedini Associati ontwierp deOttocento voor Agape.

De Hommage Collectie vanVilleroy & Boch.

De 1930 Collectie van Duravitkenmerkt zich door het gebruikvan acht hoeken.

De Axor Urquiola.

2

4

2

3

4

1

1

3

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Page 8: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek
Page 9: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

door Suzanne Dijkstra

Een nieuw-romantischinterieur is bepaaldgeen tuttige toestand.In een woning meteen neutrale basiskan in een mum vantijd een modern-ro-

mantische sfeer worden neerge-zet. Doe dat bijvoorbeeld doorstoffen toe te voegen in het interi-eur, in de vorm van een vloer-kleed, gordijnen en bijvoorbeeldkussens. De keuze daarin is nietlastig, want steeds meer stoffen-ontwerpers komen met stoere des-sins die op een moderne manierromantisch zijn.„Zoals Jean Paul Gaultier. Die be-roemde modeontwerper laat metzijn thuiscollectie precies zienwat nieuwe romantiek inhoudt.Met kussens met stoere applica-ties met rozenprint en een pikan-te netkous-bekleding”, verteltKarin Bisschop. Zij werkt bij inte-rieurwinkel Co van der Horst in

Amstelveen en kijkt om haarheen in de winkel om voorbeel-den van Nieuwe Romantiek tezoeken. Dat lukt makkelijk, wanter zijn tegenwoordig meer mo-dern-romantische bloemmotie-ven dan ooit te vinden voor het in-terieur. „Mensen durven steedsmeer te experimenteren metprints en kleuren. In de termNieuwe Romantiek kunnen wijons wel vinden.”Ze geeft als voorbeeld de nieuwecollectie van Christian Lacroix.„Hij voegt met zijn nieuwste stof-fencollectie een bonte mix toe,die zowel modern als romantischis. De nieuwe collectie van RenéGruau voor Zinc Textiles kan ge-zien worden als klein kunstwerkop een kussen. Op die manierhoeft het kussen niet precies tepassen bij de rest. Je maakt er eencreatief statement mee. Het is eenkwestie van lef en heeft snel ef-fect. Want met stoffen kun je hetinterieur snel veranderen.Er zijn zo veel nieuwe toepassin-gen en printtechnieken. Daardoorlopen textiel en fashion voor heteerst helemaal gelijk op. Kies eenseen gordijn van een rijke linnen-of veloursstof, afgewerkt metmooie contrasterende bies. Destoffen van Lori Weitzner voorSahco zijn zo delicaat als eenbruidsjurk, je raakt er niet snel opuitgekeken.”

Vergeet ook de harde onderdelenvan de woonkamer niet, zoals mu-ren. Behang geeft een aangekleedeffect en is in allerlei romantischeuitvoeringen te krijgen. Van ro-mantische Ottomaanse tulpenvan Graham & Brown tot speelsebloempatronen van Studio Ditte.Verf kan ook voor sfeervolle ge-borgenheid zorgen. Dat geldt bij-voorbeeld voor de nieuwe ColorCollection van Histor. Deze mattekalkverf in zachte vergrijsde tin-ten is ontwikkeld om met warmematerialen en natuurlijk daglichtte matchen. Al kunnen donkerekleuren ook heel goed een roman-tische sfeer oproepen. De nieuwecollectie van Farrow & Ball isdiep van kleur.Het interieur kan nog zo roman-tisch zijn, als het licht niet goedis, is er geen sfeer. Voorkom fellelampen in huis en denk goed naover een lichtplan waarin functio-neel- én sfeerlicht aanwezig zijnin de kamer. Een romantischelamp hoeft niet per se een kroon-luchter te zijn. Sprookjesachtig enmodern is de Silenzio van het Ita-liaanse merk Luceplan. Deze gro-te lampenkap van stof, naar ont-werp van Monica Armani, zorgtook voor goede akoestiek in huis.De basis voor een romantischesfeer is daarmee gelegd. Een bosjerozen, wat kaarsen, een wijntjeen lief gezelschap doen de rest.

Voeg zelf een toefjeNieuwe Romantiek toeaan je huis. Met dezepraktische tips is datsnel geregeld.

Nieuw behang van StudioDitte, romantisch patroongemaakt van het papier vanoude prentenboeken.www.studioditte.nl

Maak van losse panelen metbehang je eigen kunstwerk.Behang: Amore van Eijffinger.foto Eijffinger

Nieuwe romantiek: kussensmet stoere bloemenprint.foto Designers Guild

Donkere tinten kunnenromantisch zijn.foto Farrow & Ball

Nieuwe collectie van Farrow& Ball: donkere tinten.foto Farrow & Ball

Een donker interieur kanheel romantisch zijn. Vergeetook de kaarsen niet.foto Hennes en Mauritz

Aan de slag

ineigenhuis

6

2

6

2

4

5

1

3

4

5

1

3

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Page 10: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

1

Kantwerk

Een sierlijk hekwerk geeft tuineneen idyllische uitstraling. LaceFence is een romantische en mo-derne oplossing. Dit ontwerp vanDemakersvan voor designlabelDroog is een modern hekwerkmet nostalgische broderie. Mooials erfafscheiding, maar ook opeen balkon of als trapbalustrade.

www.droog.com

Een authentiek gietijzeren hek-werk maakt de tuin romantisch.

Tafel-tafereeltje

Niet alleen huiskamers, ook tui-nen lenen zich prima voor roman-tische stillevens, die zo op eenolieverfschilderij uit de achttien-de eeuw kunnen voorkomen. Zeteens een glazen stolp, een opge-zette vogel in een oude kooi, kaar-sen en een weelderige herfstplantop een side table voor buiten. Si-de table Elan Excellent van Hill-hout is ook bruikbaar in hal, bad-kamer en keuken.

www.hillhout.com

Maak romantische stillevens inde tuin op een stoere side tablevan Hillhout.

Juweel van een prieel

Trek je terug voor een romantischonderonsje in het prieel. Zo’n half-open tuinhuisje is een beschutteplek. Zeker als er wat weelderigeklimplanten tegenaan groeien.Prielen zijn er in diverse soortenen stijlen, bijvoorbeeld met rietbedekt, zelf getimmerd of als com-pleet stalen constructie. Zet ereen schommelbank of bistrosetjeonder en het genieten kan begin-nen.

Tuinhuisje of prieel? Beidezorgen voor romantiekin de tuin.

Romantische droom in elketuin: een gezellig tuinhuis.

2 3

4

door Suzanne Dijkstra

2

In de herfst is de tuinextra romantisch. In deochtend genieten vandauwdruppels op hetweb van een kruisspin,op het terras koffie-drinken, je wentelen inde warmte van een wa-terig zonnetje en dedag afsluiten met hethele gezin in hetprieel. Lekker ondereen deken bij eenknapperend haard-vuur. Kleed de tuinaan met accessoires,meubels en planten inde nieuw-romantischestijl, met een vleugjenostalgie.

1

4

3

5

Page 11: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

Bij kaarslicht

Kaarslicht, lantaarns, fakkels enhet schijnsel van een kampvuur-tje zijn ultiem romantisch in detuin. Toch hebben we ook nogwat praktische verlichting nodig.Gelukkig is er ook sierlijke tuin-verlichting, zoals een muurlampmet de vorm van een lantaarn. Bij-voorbeeld de myGarden alumini-um wandlamp van Philips, meteen nostalgische vorm en mo-dern led-licht. Sierlijk is ook tuin-wandlamp Curve van In-Lite. De-ze lamp geeft een sierlijk sfeer-licht.

www.in-lite.nlwww.philips.nl

Traditionele lamp met modernetechniek; Philips’ myGarden.

Samen op een bankje

In een romantische tuin... zit je sa-men op een bankje. Een sierlijkehouten tuinbank, zoals de Marl-borough van Gloster, geeft elketuin sfeer. Wie eens wat anderswil, laat zich inspireren door detuinbanken van de Duitse ontwer-per Jeppe Hein. Deze banken (pro-totypes) zijn verre van standaard.

www.gloster.bewww.jeppehein.net

Weer eens wat anders,tuinbanken van Jeppe Hein.

Romantisch: een bankje in detuin.

Aan de waterkant

Een vijver met helder water, sier-lijk zwemmende vissen en weel-derige waterplanten; een lustvoor het oog. Zeker als hij is voor-zien van een fontein of kabbelen-de beekloop. Wie last van reigersheeft, voorziet de vijver van eenHeron Stop Reflector van Velda.Deze glimmende drijfbal is mooiom te zien en schrikt hongerigevogels af.

www.velda.com

De Heron Stop Reflector schriktreigers af en is mooi om te zien.

Heb je een vuurtje?

Samen in het vuur staren, kan zoromantisch zijn. Een tuinhaardgeeft gezelligheid én warmte opeen herfstavond buiten. De nieu-we buitenhaard Katan van HarrieLeenders doet denken aan een ti-pi, hij geeft royaal zicht op de dan-sende vlammen. Door de warmtevan het vuur krijgt het corten-staal een sfeervolle rode gloed.

www.leenders.nl

Buitenhaard Katan vanHarrie Leenders.

B(l)oeiende herfst

De herfst is een prima tijd omplanten en bomen te verplanten.Zet hier en daar wat herfst-bloeiers, zoals bolchrysanten ofwinterviolen, in een romantisch(kringloop) servies of oude potjesvan terracotta. Kronkelende paad-je door de tuin? Dat kan goed inde herfst worden aangelegd. Maakde tuin netjes voor de winterpe-riode, maar knip niet alles tot degrond af. Hortensiabloemen zijnuitgebloeid ook mooi om te zien.

www.mooiwatplantendoen.nlwww.vergetentuinseizoen.nl

Geniet ook in de herfst vande romantiek van de tuin,met winterviolen.

7

8

5 6 9 10

Mooimelancholisch

7

8

9 106

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Page 12: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

VERKOCHT?

Open Huizen Dag

Ook voor jou zoeken we, volstrekt onafhankelijk, de optimale fi nanciële oplossing. En alles is goed geregeld.

Bel voor een vestiging bij jou in de buurt naar: 0800-1480

Maak nu een afspraak en bespreek samen met ons je fi nanciële mogelijkheden.

Page 13: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

door Cor-Peter Pasma

Niet iedereen besteedt evenveelaandacht aan de inrichtingvan de slaapkamer. Sterker,de bovenverdieping is door-gaans juist sluitpost op de be-groting. Voor de vloer wordtvaak een goedkopere variant

gekozen van wat er in de woonkamer ligt,op de muren is Ral-kleur 9010 (ook welwit) huizenhoog favoriet. Niet echt roman-tisch. Terwijl we volgens trendvoorspellersjuist steeds meer behoefte krijgen aan eenwarme en geborgen plek in deze tijd vancrisis en onzekerheid.Om een einde te maken aan de kantoor-sfeer in de slaapkamer kun je om te begin-nen meer met kleur en dessins werken. Eris een slimme tip voor wie het lastig vindteen kleurenpalet samen te stellen. Neemeen kunstwerk dat je mooi vindt, zoals Hetmelkmeisje van Vermeer, en leen de subtie-le combinatie van donkere bruinen en ge-len. Er zijn meer kleuren geschikt, zolangze maar warm en zacht van toon zijn.Wie moeite heeft met zelf kiezen, kan zichlaten leiden door kleurcollecties van groteverffabrikanten. Op elke site, zoals bij His-tor, kun je complete sets goed bij elkaar pas-sende kleuren vinden. Ook stoffenfabrikan-ten maken het steeds makkelijker. Het Ne-derlandse Vriesco, bij de betere stofferings-zaken te vinden met verschillende collec-ties, introduceerde onder de vlag House ofHappiness een nieuwe lijn romantischestoffen. Met pastelprints van rozen en voi-les die een dessin van dichtregels in eenrijk handschrift hebben meegekregen.Bij het plaatsen van nieuwe gordijnen ishet een goede truc ze niet precies op maat

te maken, maar ruim op de grond te latenvallen. Daardoor ontstaat een beeld vanweelderige rijkdom. Wie het durft, kanmeer wanden, zelfs het plafond, van doe-ken voorzien. Binnen de Nieuwe Roman-tiek is overdaad helemaal geen slecht idee.Ook Auping speelt in op de romantischeslaapkamertrend. Deze zomer werd de stof-fencollectie Romantisch Parijs geïntrodu-ceerd. Combinaties van glanzend linnen,luxe geweven stoffen en matte structurenmet warme romantische kleuren als oudro-ze, wijnrood, paars en goudgeel, moeten destad van de liefde in de slaapkamerbrengen. Ook in de andere collecties zijnde scherpe kantjes van de kleuren afge-haald. En met de laatste modekleuren –oudroze, goudgeel, smaragdgroen of blauw-grijs – zit je eigenlijk altijd goed.Wie toch nog iets mist in de slaapkamer,kan niet om het hemelbed heen. Oorspron-kelijk was de hemel bedacht om vliegen enandere insecten uit bed te houden, tegen-woordig doet ze vooral denken aan de rijk-dom van de kasteelheren en -vrouwen vanweleer. Een hemelbed hoeft niet duur tezijn. Voor een paar honderd euro bestel jeer al een, bij verschillende woonwebshops.Meer luxe exemplaren verkopen ze bij deslaapspeciaalzaken van Morpheus. Het isde kunst om niet per ongeluk de slaapka-mer om te toveren tot prinsessenkamer dieje dochter ook heeft. Vermijd dan ook kleu-ren als wit en roze. Ook een meer robuusteuitstraling voorkomt een kinderlijke uit-straling. Een hemelbed van steigerhout (la-ten) maken? Droomhout.nl en Jorg-Steiger-hout.nl hebben standaard een robuust he-melbed in het assortiment, dat met eenpaar mooie doeken prima af te stylen is.Zo, laat dat ontbijt op bed maar komen.

Paris, de nieuwe collectiebeddengoed van Auping,zorgt voor een romantischesfeer. foto Rens van Mierlo

Wanneer je kiest voor eenhemelbed van steigerhout,voorkom je dat je kamer ineen prinsessenkamerverandert.

De nieuwe stoffencollectievan Vriesco bevat veelwarme kleuren.

Weelderige dekens zorgenvoor een romantische sfeerin de slaapkamer.

4

Wat is er romantischerdan de opkomende zondie door de ramen ophet gezicht van je nogslapende lief schijnt,terwijl de wind door deopenslaande deur naarhet balkon de vitragedoet bollen en jij in jehemelbed rustig wakkerwordt? Geen balkon,geen hemelbed? Meteen beetje stof en kleurkom je ook heel ver.

Dromen in

hogeresferen

4

2

2

3

3

1

1

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Page 14: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

NAZOMERACTIE!!!!

Europalaan 1077102 AC Winterswijk

(Links naast Leen Bakker)tel. 0543 - 523000fax 0543 - 523135

[email protected]

Openingstijden:ma.: 13.30 - 17.30

di. t/m do.: 09.00 - 17.30vrijd.: 09.00 - 21.00za.: 10.00 - 17.00

www.zonweringindustrie.nl

Sfeer en Comfort voor Binnen en Buiten

15% korting

op alle zonneschermen & screens

Page 15: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

door Renske Schriemer

Romantische meubels zittenin de lift, weten ze bij hetBelgische merk Flamant. Naeen periode van strakke, mo-derne meubels stijgt de inte-resse voor meubels met eenknipoog naar het verleden.

„Dat zien wij niet alleen aan de verkoopvan onze eigen meubels. Kijk ook maareens naar het werk van andere ontwerpersen merken. De Belgische ontwerper AxelVervoordt, die veel met antiek werkt, isook in Nederland razend populair. MarcelWanders doet het goed met zijn barokkestijl en zelfs Piet Boon valt regelmatig te be-trappen op meubels die minder strak enmeer romantisch zijn”, weet Catherine Leo-nard van Flamant.Het meubelmerk maakt en verkoopt diver-se stijlen, van strak tot landelijk, maarmaakte naam met heruitgaven van oudemeubels. Vooral de ovalen eettafels metnieuw gemaakte Louis XV-stoelen zijn po-pulair, net als buffetkasten en dressoirsnaar oud voorbeeld.De drie broers Flamant begonnen het meu-belbedrijf in 1978, toen ze de antiekzaakvan hun vader overnamen. Alex, Geo enJacques merkten dat veel klanten vroegenom precies zo’n antiek meubel als ze er-gens hadden gezien. Maar dat was niet zo-maar te vinden of bleek heel exclusief enkostbaar. Ze besloten in eigen beheer ro-mantische meubels in serie te produceren,van massief hout en met dezelfde technie-ken als weleer.Inmiddels staan ze bekend om hun bijzon-dere patines, de speciale verflaag die denieuw gemaakte meubels toch een authen-tiek uiterlijk geven. Het nieuwe antiekwerd een regelrechte hit. Een Franse jour-

naliste typeerde het ooit zo: ‘Flamant zorgtdat mensen die geen antiek erven of kun-nen kopen, toch in het interieur van hundromen kunnen wonen’.Alle meubels van Flamant worden in Euro-pa gemaakt, vaak in Poolse fabrieken enwerkplaatsen. En allemaal handgemaakt envan massief hout. „Dat levert wel eens pro-blemen op als zo’n meubel een smalle trapvan een Parijs’ appartement op moet”, er-kent Leonard. „Wat dat betreft zijn ook de-ze meubels nog ouderwets en zwaar. Maarvoordelen zijn er ook, want de beschadigin-gen en de houtworm die je er bij antiekvaak bijkrijgt, ontbreken hier.”Flamant is niet het enige merk dat zich spe-cialiseert in nieuw antiek of Nieuwe Ro-mantiek. Massant, ook Belgisch, is goed inhet opnieuw produceren van antieke eetka-merstoelen en maakt een collectie tuin-meubels geïnspireerd op kasteeltuinen.Het Franse Moissonnier toont zich meesterin het vervaardigen van nieuw gemaakte la-denkasten en dressoirs, bijna niet van origi-nele voorgangers te onderscheiden. Hoe-wel, als je een nieuw meubel maakt, kun jeer ook iets leuks mee uithalen: voorzienvan knalroze verf, een stippenpatroon ofde afbeelding van de Engelse vlag.De flamboyante Antwerpse inrichter Pie-ter Porters, zelf behoorlijk nieuw-roman-tisch in stijlvol pak en met nostalgischepet, verkoopt ook nieuw-romantische meu-bels van eigen hand. Alles wat je bij Houseof Porters koopt, is nieuw gemaakt, maarzou uit een kasteel afkomstig kunnen zijn.Hoewel, Porters combineert graag met vin-tage, bijzondere en eigentijdse kleuren,bloemen, kunst en voorwerpen uit de na-tuur. Ook dat is Nieuwe Romantiek...

www.flamant.com; www.houseofporters.comwww.massant.com; www.moissonnier.com

3

2

2

3

De Antwerpse ontwerper endecorateur Pieter Porters opereertin nieuw-romantische stijl.

Commode Moissonnier lijkt antiek,maar is nieuw gemaakt.

Flamant is al ruim dertig jaar eenmeester in heredities van antiek enklassiekers.

Massant (België) maakt hereditiesvan klassieke eetkamerstoelen eneen lijn buitenmeubels die isgeïnspireerd op kasteeltuinen.

Nieuw

antiek

4

Dol op romantische meubels?Maar is een origineel wellichtte gammel of te kostbaar?Merken als House of Portersen Flamant specialiseren zichin nieuw antiek, voor eenromantische sfeer in hetinterieur. Nieuw gemaakt,maar in de sfeer van toen.

5

4

6

5

1

6

1

DE GELDERLANDER | ZATERDAG 5 OKTOBER 2013

Page 16: Wonen & Tuinen Arnhem/Achterhoek

SOMERVILLE CHAIRSomerville Chair Linen

€ 249,- € 199,-

GIFT VOUCHERBij iedere besteding van € 500,- aanmeubels ontvangt u een Rivièra Maisonaccessoire gift voucher t.w.v. € 100,- cadeau.

BOWERY FOOTSTOOLBij besteding van ten minste € 75,-aan accessoires

€ 169,- € 59,95

CLASSIC LOVE SEATThe Classic Love Seat The SeasonsFlax met witte piping

€ 1.349,- € 899,-

Deze acties zijn niet geldig in combinaties met andere aanbiedingen.

Kijk op rivieramaison.com voor de openingstijden en de overige

actievoorwaarden.

LEXINGTON SOFALexington Sofa Linen€ 1.799,-

Lexington Sofa Washed Linen€ 1.899,-

€ 1.499,-

€ 1.599,-

Interior3 okt t/m 3 nov

Month

Rivièra Maison Store OosterbeekUtrechtseweg 186 • 6862 AV Oosterbeektel: 026 - 333 60 63 • rivieramaison.com

Nu bij uw keuken:

Quooker cadeau!*

Jubileumvoordeel!Grando Nijmegen bestaat 5 jaar. Daarom vieren wij feest en profi teert u naast de actie van nog meer feestelijk voordeel.

Grando Nijmegen

Stationsstraat 29a, 6515 AA Nijmegen-Oosterhout, tel. 024 - 3813813, grando.nl* Vraag naar de voorwaarden.

Zondag 6 en 27 oktober open 11.00 - 17.00 uur.

Koopzondag.

GAVI Trendy en ruim. Inclusief: koelkast, vaatwasser, keramischekookplaat, combimagnetron, design afzuigkap en nú Quooker cadeau. € 6.842,-

Grando. Keukens. Koken. Genieten.