Winter Reiswijzer 2016-2017

10
Tips voor zorgeloos en veilig rijden in de winter Voor u het weet valt de winter in en wordt het glad op de weg. Voorkom verrassingen en bereid uw auto goed voor op de winter. Deze Reiswijzer geeft u alvast bruikbare adviezen, tips en handige producten voor autorijden in de winter. ANWB wenst u een prettige en vooral veilige winter(vakantie)! Reiswijzer Winter 2016/2017

Transcript of Winter Reiswijzer 2016-2017

Page 1: Winter Reiswijzer 2016-2017

Tips voor zorgeloos en veilig rijden in de winter

Voor u het weet valt de winter in en wordt het glad op de weg. Voorkom verrassingen en bereid uw auto goed voor op de winter. Deze Reiswijzer geeft u alvast bruikbare adviezen, tips en handige producten voor autorijden in de winter.

ANWB wenst u een prettige en vooral veilige winter(vakantie)!

Reiswijzer Winter 2016/2017

Page 2: Winter Reiswijzer 2016-2017

Voor vertrek

1. Accu die het begeeft De accu zorgt in de winter ver-

uit voor de meeste problemen, probeer deze dus te sparen. De zelfontlading van de accu gaat sneller bij koude temperaturen. Vermijd het rijden van alleen korte stukjes. De dynamo komt dan niet voldoende in de gelegen-heid om de accu bij te laden.

2. Vastgevroren deuren Deuren kunnen vastvriezen.

Voorkom dit door op tijd de rub-bers in te vetten. Er zijn sticks in de handel met een smeerseltje om het rubber niet vast te laten vriezen, maar talkpoeder op de rubbers wil ook helpen.

3. Vastgevroren handrem Ook een handrem kan vastvrie-

zen. Gebruik de handrem in de winter daarom liever niet. Laat de auto in P of in zijn eerste versnel-ling staan. Mocht de handrem vastgevroren zijn dan kun je de motor (lang) laten draaien zodat alles ontdooit. Sommige auto’s hebben een elektrisch bediende handrem, maar afhankelijk van

constructie kunnen ook deze vastvriezen.

4. Krabben Er zijn speciale dekens te koop

voor over de voorruit. Die zorgen er voor dat je niet hoeft te krab-ben. Gebruik geen kranten, als die nat worden en vastvriezen ben je nog veel verder van huis.

Als je wel moet krabben, zet dan de motor niet aan voor het krab-ben. Stationair draaiend warmt de motor nauwelijks op en het is slecht voor de motor en voor het milieu. Bovendien sta je erg ongezonde uitlaatgassen in te ademen tijdens het krabben. Dus eerst krabben, dan instappen, starten en rustig wegrijden.

5. Condens op de ramen Goed zicht is erg belangrijk. Zorg

voor schone ruiten, die beslaan minder snel. Gebruik de airco (zolang deze werkt) om de con-dens weg te krijgen. Als het te koud is voor de airco zal er ook minder vocht in de lucht zitten, en is de kans op condens stukken kleiner.

5 Tips om winterproblemen te voorkomen

Wat niet te doen:

Tijdens de winter en op wintersport zijn de omstandigheden een stuk zwaarder voor uw auto door de lage temperaturen, gladheid en pekel. Wat kunt u zelf doen om problemen te voorkomen? Eenvoudige tips van de ANWB Wegenwacht:

• Tijdens winterweer kunt u de auto beter niet op de handrem zetten, deze kan vastvriezen.

Zet de auto daarom in de versnelling als het gaat vriezen.

• Giet geen heet water over een autoruit om het ijs vanaf te halen. Dit kan ervoor zorgen dat de ruit wederom bevriest en kan leiden tot ruitbreuk.

• Vermijd korte ritjes, deze zijn zeer belastend voor de accu. De olie ver-vuilt enorm en je motor loopt vrijwel continu in opwarmfase. Dat kan een volgende start aanzienlijk bemoeilijken.

Antivries bijvullen

Accu en koelvloei-stof controleren

Verlichting checken

Bandenspanning en profiel checken

Winterbanden opleggen

Wintersetje kopen: - ijskrabber, - antivries, - slot-ontdooier etc.

Ruitenwissers en vloeistof controlerenRubbers invetten

Page 3: Winter Reiswijzer 2016-2017

Tips van onze hulpverlenersControle dekking Controleer voorafgaand aan de reis de dekking van uw polis. In welk gebied bent u verzekerd voor pech-hulp? Is repatriëring meeverzekerd? En heeft u recht op vervangend vervoer? Zo ja, in welke categorie en voor hoe lang? Is uw aanhangwagen ook meeverze-kerd in ontkoppelde toestand?

Back UpMaak een back-up van uw telefoon voor het gevaldie gestolen wordt of u deze op de piste verliest. Schrijf de belangrijkste telefoonnummers op eenpapiertje en bewaar deze op een veilige plaats.

Print reserveringen uitMocht u reserveringen hebben gemaakt en daarvan per mail een bevestiging ontvangen hebben, dan kunt u deze het beste ook in papieren versie mee-nemen.

ReservesleutelNeem altijd een reservesleutel van uw auto mee en bewaar deze op een andere plaats dan in de auto.

Voldoende waterNeem altijd voldoende water mee op reis! Zorg dat u niet uitgedroogd raakt.

Maak kopieën van legitimatiebewijzenDenk eraan om voor vertrek uit Nederland kopie-en te maken van rijbewijs, paspoort of ID-kaart en de ziektekostenverzekeringspas (EHIC). Zo maakt u het bij verlies of diefstal makkelijker om ver-vangende documenten te krijgen en heeft u altijd een alternatief achter de hand. Wanneer u in uw accommodatie wordt gevraagd om een kopie van uw legitimatiebewijs achter te laten, (laat) daar dan altijd in grote letters ‘kopie’ op zetten om identiteitsfraude tegen te gaan.

Tanken in het buitenland• Ken de buitenlandse benamingen voor uw

brandstof• Nieuwe brandstof E10 (Duitsland) of

SP95-E10 (Frankrijk) wordt ter vervanging van Euro95 ingevoerd in Europa. 90% van de auto’s met benzinemotor kan probleem-loos E10 tanken; voor de overige 10% wordt Euro98 aanbevolen. Kijk vooraf of uw auto ook geschikt is: e10check.nl

• Let op: LPG is in het buitenland beperkt verkrijgbaar. Vergeet ook uw juiste verloop-stukken niet!

Vlokkende dieselBij vorst kunnen vlokken ontstaan in diesel. Gevolgen zijn dat de motor niet goed loopt en filters verstopt raken. Door de auto regelmatig te onderhouden en bij vorst korte rittenzoveel mogelijk te vermijden is de kans op vlokkende diesel kleiner. Gaat u op win-tersport, tank dan in ieder geval vlak voor aankomst. Diesel die in wintersportgebieden wordt verkocht, is namelijk beter bestand tegen vlokvorming.

Mocht de diesel toch gaan vlokken dan is “ontdooien” in een verwarmde ruimte de enige juiste oplossing. Als door de vlokvorming het brandstoffilter is verstopt, is verdere hulp noodzakelijk.

Tip: tank de auto vol voordat u stopt voor de overnachting en tank vooral bij drukke tank-stations (zoals tankstations langs de snelweg). Zeker met weersverandering op komst, hebben zij als eerste de best beveiligde dieselbrand-stof.

Voertuigen met LPGRij je op LPG dan doe je er goed aan om (zeker bij zeer lage buitentemperaturen), totdat de motor op bedrijfstemperatuur is, te kiezen om op benzine te rijden. LPG heeft veel warmte uit de motor nodig om te kunnen verdampen (en verbranden). Als die warmte er nog niet is, kan de motor onverwacht stoppen door tekort aan brandstof.

http://www.anwb.nl/auto/themas/vakantie-met-de-auto/tanken-in-het-buitenland

Page 4: Winter Reiswijzer 2016-2017

Checklist

Iedereen is verplicht om in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Een rijbewijs is in het buitenland in tegenstelling tot Nederland geen geldig identiteitsbewijs.

Een creditcard kan in het buitenland een praktisch betaalmiddel zijn. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een credit- of debitcard (prepaid). In het geval u beschikt over een debitcard, zorg er dan voor dat er voldoende saldo op staat.

Het bezit van een creditcard is in de meeste Europese landen een voorwaarde om een huurauto te organiseren.Een kopie van een creditcard en/of een creditcard die niet op naam van de huurder staat, wordt in veel gevallen niet geaccep-teerd bij buitenlandse verhuurbedrijven!

1. Controleer in uw voertuigspecifi-caties wat de daklast van uw auto is. Stel dat de daklast van uw auto 90 kg is, de dakkoffer 20 kg weegt en de dakdragers 10 kg: dan kunt u een koffer met 60 kg beladen. Let op dat bij sommige auto’s (met name elektrische en hybide voer-tuigen) niet is toegestaan om een dakkoffer op de auto te plaatsen.

2. Dan is er ook nog de maximale belading van de dakkoffer. Deze is voor een personenauto vaak lager dan voor bijv. een busje. Een dak-koffer beïnvloedt het weggedrag van je auto nadelig, maar niet kritisch als de maximale belading wordt aangehouden.

3. Denk aan de extra hoogte die een dakkoffer je oplevert (tot ca. 70 cm), vooral bij het inrijden van parkeergarages en tolpoortjes. Meet de totale hoogte van auto plus gemonteerde dakkoffer vóór vertrek.

4.De maximumsnelheid voor een auto met dakkoffer of skibox is dezelfde als voor auto’s zonder koffer. Wij adviseren een maxi-mumsnelheid van 130 km/h. Overschrijd evenmin (indien van toepassing) de door de fabrikant aanbevolen maximumsnelheid.

5. Door de massa en omvang ver-bruik je met een dakkoffer natuur-

lijk meer brandstof. Volgens onderzoek van onze

Duitse zustervereniging ADAC is dat ca. 2 liter extra per 100 km bij een snelheid van 130 km/u. Rijd daarom niet onnodig met rond met een (al dan niet lege) dakkof-fer na je vakantie.

Kijk voor alle tips op www.anwb.nl/auto/tests/dakkoffers

Wat neemt u mee?• Geldig paspoort of ID• Rijbewijs• Creditcard• Instructieboek/handleiding voertuig• Onderhoudspapieren• Verzekeringsdocumenten• Voldoende eten en drinken• Medicijnen• Oplader mobiele telefoon• Gevarendriehoek• Relecterend veiligheidsvest• Verbanddoos• Reservelampjes en zekeringen• Brandblusser• Zaklamp

• Reservesleutel auto• Reparatieset band (+ handleiding)• Reservewiel, krik en wielsleutel• Vignetten en reisdocumenten• Routekaarten• LPG verloopstukken om te tanken• Warme deken• Adblue reservoir bij garage bijvullen• Onderhoudsboekje auto · Powerbank voor je telefoon en/of tablet· Sneeuwkettingen· Slotontdooier buiten de auto bewaren

Met een dakkoffer op uw auto heeft u er in één klap een kofferbak bij. Reuze handig dus om al uw wintersport spullen mee te nemen. Maar hoe maakt u optimaal gebruik van een dakkoffer? De ANWB geeft tips.

Op vakantie met een dakkoffer?

Page 5: Winter Reiswijzer 2016-2017

Elk land zijn eigen regels

Niet in alle landen zijn de artikelen verplicht voor voertuigen met een Nederlands kenteken. Deze regels gelden voor personen auto’s. Voor voertuigen zwaarder dan 3500kg en bedrijfswagens kunnen andere regels gelden (zie asterisk wanneer een regel niet geldt voor een Nederlands kenteken), maar ons advies: voorkom discussies met de politie en zorg voor uw eigen veiligheid en die van uw passagiers. Houd u aan de verkeersregels én uitrustingseisen van het land dat u bezoekt!

Elk land heeft zijn eigen verkeerswetgeving bestaande uit o.a. verkeersregels en voertuigeisen. De verkeersregels gelden voor iedereen. De voertuigeisen gelden alleen voor voertuigen die in dat land geregistreerd zijn.

verband-doos

gevaren-driehoek

veiligheidshesjes reserve-lampjes

brand-blusser Winterbanden Sneeuwkettingen**

bezit gebruik verplicht aan-bevolen verplicht toe-

gestaan

België x* x x2 x* x x

Denemarken x x x

Duitsland x* x* x* x* x9/10/15 x6/11 x

Frankrijk x x4 x2 x11/15 x x6/11 x

Italië x x x11/12 x6/11 x

Kroatië x x1 x x2 x5 x10/15 x16 x

Luxemburg x x x x10/15 x

Noorwegen x x*4 x* x****15 x x7/10 x

Oostenrijk x x x x2 x10/13/15 x6/7/11 x

Polen x x x x x x

Slovenië x* x1 x x* x9/14/15 x6/7 x

Slowakije x x x x x9/10/15 x

Tsjechië x x x x x10/11/15 x

Zweden x* x10/15 x

Zwitserland x4 x8 x6/11 x

De artikelen zijn verkrijgbaar in ANWB winkels of via anwb.nl/webwinkel

Let op:Meer informatie over wat er verplicht mee in de auto moet per land zoals bijvoorbeeld een alcoholtester of sneeuwschep vindt u op onze landeninformatie

http://www.anwb.nl/vakantie/landeninformatieDeze informatie is gebaseerd op de informatie die in augustus 2016 bij onze zusterclubs bekend was.

* Geldt niet voor Nederlands gekentekende auto’s** Sneeuwkettingen mogen in de meeste landen alleen gebruikt worden als zij het wegdek niet beschadigen. Dit houd in dat de weg bedekt moet zijn met sneeuw of ijs*** Bezit is niet verplicht, bij staande houding kan de politie geen boete geven als je geen hesje hebt. Gebruik is wel verplicht. Dus bij pech kun je wel een boete krijgen als je geen hesje aan hebt.**** Wel verplicht voor voertuigen boven de 3500kg

1. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht bij een aanhanger 2. Alleen verplicht voor bestuurder 3. Gevarendriehoek is alleen verplicht als alarmlichten niet functioneren 4. Binnen handbereik bewaren 5. Geldt niet voor auto’s met xenon, neon of LED verlichting 6. Maximale snelheid 50km per uur 7. Verplicht indien men geen winterbanden heeft 8. Zorgt u op zomerbanden voor hinder op de weg? Dan kunt u een boete krijgen

9. All-seasonbanden zijn ook toegestaan10. Alleen verplicht bij winterse omstandigheden11. Verplicht indien aangegeven met bord12. Val d’Aosta verplicht van 15 okt- 15 april. Kijk voor andere gebieden op de website.13. Verplicht van 1 nov - 15 april14. 15 nov-15 maart of daarbuiten bij winterse omstandigheden15. Banden moeten voorzien zijn van M+S markering.16. Verplicht bij ijzel of 5 cm sneeuw.

Page 6: Winter Reiswijzer 2016-2017

Tijdens de reis

Houd afstand Heel belangrijk is het om bij gladheid meer afstand te houden dan normaal. Als uw voorganger plotseling remt, heeft u de ruimte en tijd om dat op te vangen. Ook op het laatste moment invoegen is onverantwoord.

Kijk ver vooruit Een tweede belangrijke techniek is om zo ver mogelijk voor u uit te blijven kijken. Dan stuurt u meestal van-zelf de goede lijn.

Trek rustig op Optrekken vanuit stilstand leidt soms tot enge glijpar-tijen. Of we geven teveel gas waardoor de slippende banden zich dieper in de sneeuw ingraven en de auto helemaal niet meer van zijn plek komt. Wegrijden in z’n twee kan wel helpen. Maar het belangrijkste is weinig gas geven en de koppeling heel rustig laten opkomen. Dat kan overigens ook prima in de eerste versnelling. Het klinkt tegenstrijdig, maar het kan soms ook helpen om bij het wegrijden veiligheidssystemen als ESC (ESP) uit te zetten. De correcties van dergelijke systemen maken het wegrijden in sneeuw moeilijker.Probeer alle handelingen geleidelijk te doen. Stuur rus-tig, rem niet abrupt. En stuur bochten niet te scherp in.

Remmen: soms hard Moet er een noodstop worden gemaakt, dan wil-len we uiteraard dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Het is daarom af te raden om steeds een beetje (‘pompend’) te remmen. ABS werkt alleen wanneer de remdruk hoog wordt gehouden. Het is dan zaak zowel de rem als de koppeling - bij voorkeur tegelijkertijd – hard in te trappen. Schrik niet als het rempedaal gaat trillen of wanneer u rare geluiden hoort. ABS zorgt ervoor dat de wielen blijven draaien (anti-blokkeren dus) en daardoor kunt u blijven sturen als dat nodig is.

...soms helemaal niet Soms is het juist beter helemaal niet remmen. In bochten bijvoorbeeld. U kunt dan beter het gas los-laten om vaart te minderen. Geef pas weer gas als u de bocht uit bent. Mocht u de bocht toch niet goed hebben ingeschat en ziet u de vangrail op je afkomen, blijf dan vooral kalm. Ga niet enorm aan het stuur

trekken; u kunt de auto beter laten glijden en rustig het stuur in de juiste rijrichting draaien. Zodra u weer grip heeft, gaat u vanzelf de goede kant weer op. De vangrail raken is uiteraard onplezierig, maar kan ook helpen de auto weer in het juiste spoor te krijgen.

Blijf ook met winterbanden extra alert Ook met winterbanden onder de auto zal rekening moeten worden gehouden met de omstandigheden. Normaal gesproken is de remweg wanneer u twee keer zo hard rijdt al vier keer zo lang. Bij gladheid wordt dat nog versterkt. En winterbanden mogen dan een kortere remweg hebben dan zomerbanden, bij hard rijden wordt dat effect volledig opgeheven.Sommige mensen denken dat het helpt de banden-spanning te verlagen. Zij redeneren dat de banden dan meer contact maken met de weg en dat zou moeten resulteren in extra grip. Helaas: te slappe banden gaan ten koste van de stabiliteit. Daar komt nog bij dat win-terbanden sowieso wat zachter van structuur zijn dan zomerbanden. Om ze optimaal te laten functioneren, is de juiste bandenspanning nóg belangrijker.

5 tips voor het rijden bij gladheid

Wie ongeschonden over besneeuwde of gladde wegen wil rijden moet zijn rijstijl daar op aanpassen. Daarom geven wij 5 tips voor het rijden bij gladheid.

Dieselauto´s met AdBlue

In toenemende mate zijn jonge dieselauto’s (Euro6-motoren) uitgerust met een installatie die de schadelijke uitlaatgasuitstoot verder beperkt. Dit systeem werkt met een additief, AdBlue geheten. Normaal gesproken wordt dit bijgevuld tijdens een onderhoudsbeurt en hoef u als bestuurder er tussentijds niets aan te doen. In sommige omstandigheden blijkt het verbruik van Adblue echter hoger dan verwacht of zijn er andere oorzaken waardoor het toch moet wor-den bijgevuld. U krijgt hiervan vroegtijdig een melding van op het dashboard, maar let op: de auto is zodanig geconstrueerd dat doorrijden met een niet werkend- of leeg systeem via elek-tronische weg onmogelijk is gemaakt. Hoewel de benodigde vloeistof bij elk behoorlijk tanksta-tion binnen Europa te koop is (ook vrachtwagens kennen het systeem en daarvan ligt het verbruik hoger), is de wijze van bijvullen per automerk verschillend en is er soms speciaal gereedschap nodig om te kunnen bijvullen. Vraag uw garage of dealer voorafgaand aan de wintersportreis te checken of er voldoende Adbleu in het reservoir van uw auto zit. En laat het eventueel gelijk bijvullen.

Page 7: Winter Reiswijzer 2016-2017

In een aantal Europese landen is het gebruik van een radarde-tector of van flitspaalsignale-ring op het navigatiesysteem verboden. Hoge boetes worden uitgedeeld. De ANWB raadt aan om software voor die landen op het navigatiesysteem te verwijderen.

FlitspaalsignaleringWaarborgsomIn veel landen moet u na aan-houding direct een waarborgsom betalen. Geef bij betaling duidelijk aan als u bezwaar heeft tegen de bekeuring en overweegt in beroep te gaan. Mocht u vrijgesproken worden, dan krijgt u de waarborg-som terug.

Veel voorkomende verkeersovertredingenVaak zijn hiervoor vaste boetebe-dragen vastgesteld. Deze zijn lager

als u direct betaalt. In veel landen worden ook administratiekosten in rekening gebracht. Indien er een rijverbod wordt opgelegd, geldt dit alleen in het land waar u de over-treding heeft begaan.

Ernstige verkeersovertredingenHierbij volgt een rechterlijke procedure waarbij de rechter de hoogte van de boete bepaalt. Een ontzegging van de rijbevoegdheid is alleen in het land zelf van toe-passing.

Kijk op www.anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie/met-de-auto-op-reis voor meer informatie over de procedures rond boetes in bijvoorbeeld Duitsland, Italië en Zwitserland.

Wat te doen bij een overtreding?

Staande gehouden, een bonnetje achter de ruitenwisser of geflitst en een bekeuring op de deurmat? Binnen de Europese Unie bent u verplicht om een buitenlandse boete die onher-roepelijk is opgelegd te betalen. De werkwijze voor het innen van een boete verschilt per land, waarbij u te maken kunt krijgen met het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Via Twitter @ANWBEuropa kunt u ook nog onderweg worden geïnformeerd. Ook de bottlenecks worden in kaart gebracht.

Page 8: Winter Reiswijzer 2016-2017

Sleutelhulp versus bergerIn veel landen is sleutelen langs de weg wettelijk niet toegestaan. Er wordt daarom een berger gestuurd om u weg te slepen. Houd er reke-ning mee dat de service en wacht-tijden in het buitenland anders kunnen zijn dan u gewend bent in Nederland. Met name in hooggele-gen, besneeuwde gebieden kunnen de wachttijden soms oplopen tot meer dan 2 uur.

Ongeval• Schakel altijd de politie in en laat

een proces verbaal opstellen.• Maak foto’s van de verkeers-

situatie en de schade.• Vul met de tegenpartij het

Europees schadeformulier in• Bel met de Alarmcentrale.

Lekke band• Zoek altijd een veilige plek als u

zelf het wiel gaat wisselen of de reparatieset gaat gebruiken.

• Wanneer u hulp inroept, zal uw auto in de meeste gevallen worden weggesleept naar een garage of de dealer.

• In sommige landen is het wet-telijk verplicht om twee banden op dezelfde as te vervangen ivm ontstaan van profielverschil.

Verkeerde brandstof getankt• Start de motor niet wanneer u

bij het tankstation merkt dat u de verkeerde brandstof heeft getankt! Dit voorkomt schade

aan uw motor en maakt herstel-len aanzienlijk makkelijker.

• Dit is niet altijd gedekt door de verzekering. Houd rekening met extra kosten!

Reparatie• Voorafgaand aan de reparatie

wordt een diagnose vastgesteld. Vaak zijn hier kosten aan verbon-den die u moet afrekenen bij de garage, ook als u besluit de repa-ratie niet te laten uit-voeren.

• De reparatiekosten bij de garage dient u zelf te betalen. Afhankelijk van de garantie en de voorwaarden binnen uw verzeke-ring kunt u deze kosten later met de originele bonnen declareren.

• Meestal moet u (in tegenstelling tot wat u wellicht gewend bent in Nederland) de gerepareerde auto zelf ophalen bij de garage.

HuurautoIndien de auto niet direct kan wor-den gerepareerd, kan indien mee-verzekerd, een huurauto worden ingezet. Zonder rijbewijs, ID-kaart of paspoort en creditcard (met krediet-ruimte) is het onmogelijk een huur-auto te regelen. Er is bijna altijd een creditcard nodig voor borgstelling.• Controleer voor vertrek de voor-

waarden van uw verzekering en het aantal dagen dat u de huur-auto mag gebruiken.

• Bij bijzondere huurauto’s (bijvoorbeeld huurauto’s met trekhaak, MPVs en 7-zitters en

groter) is de beschikbaarheid beperkter en kan de wachttijd daardoor langer zijn.

• Haal zelf de auto op en lever deze ook zelf weer in.

• Inspecteer de auto van te voren op schade en op meegeleverde “standaard accessoires” zoals de aanwezigheid van een reserve-wiel, veiligheidsdriehoek(en) en vestjes.

• Maak foto’s bij het ophalen en inleveren van de huurauto. Dit kan problemen achteraf voor- komen indien de huurautomaat-schappij u verantwoordelijk houdt voor schadeherstelkosten.

RepatriëringIndien meeverzekerd wordt de auto naar Nederland getransporteerd als deze niet op de plek van uw bestemming binnen een bepaalde termijn of onder bepaalde voor-waarden gerepareerd kan worden. • De sleutels en autopapieren moe-

ten bij de garage worden achter-gelaten.

• Ook als de auto niet is gerepa-reerd, worden vaak wel diagnose-kosten in rekening gebracht. De kosten moeten worden voldaan voordat de Alarmcentrale uw voertuig op kan halen.

• De auto wordt afgeleverd bij uw garage in Nederland. Dit trans-port kan langere tijd in beslag nemen.

Handleiding PechsituatiesHeeft u pech in het buitenland? Niet in alle landen van Europa is er een Wegenwacht Service zoals wij die in Nederland kennen. De werkwijze en voorwaarden verschil-len. Een korte introductie vindt u in deze pechhandleiding.

Pech in het buitenland• Stap 1: Bel altijd direct met de Alarmcentrale van uw pechhulpdienst• Stap 2: Geef de locatie door: wegnummer, rij-richting, plaats (tussen

welke steden) en KM aanduiding• Stap 3: Probeer te allen tijde telefonisch bereikbaar te zijn.

Bij nieuws wil de Alarmcentrale contact met u kunnen opnemen.

Page 9: Winter Reiswijzer 2016-2017

Maatregelen verkeer FrankrijkOm het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen heeft de Franse regering vorig jaar een aantal maatregelen ingesteld. De meest opval-lende maatregelen:

• Sinds dit jaar zijn er ook milieuzones in Frankrijk. Daarvoor heb je een sticker nodig. Voor buitenlanders zijn die nu nog niet te koop. In Parijs geldt een zone binnen de ring waar met oudere auto’s niet gereden mag worden. Meer info: www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/informa-tie/verkeer#milieuzones

• Het gebruik van ‘oortjes’, bluetoothheadsets en hoofdtelefoons voor bestuurders is vanaf 1 juli 2015 verboden. Ook bestuurders die muziek of radio luisteren via een headset riskeren een boete van € 135,-

• Het toegestane alcoholgehalte voor beginnende bestuurders, die nog geen drie jaar een rijbewijs hebben, is verlaagd van 0,5 tot 0,2 promille.

• In Frankrijk dient er te allen tijde een ongebruikte alcoholtester in het voertuig aanwezig te zijn. Bij het ontbreken van een alcoholtester wordt er overigens niet bekeurd. De testers zijn verkrijgbaar in Franse bezinestations, supermarkten en apotheken. Of via de ANWB (web) winkel.

Pech op de snelweg in FrankrijkWettelijk verplichte procedure

• Het Franse snelweggebied is door de Franse over-heid als privégebied aangemerkt, waardoor er alleen door de lokale politie een sleepdienst inge-schakeld mag worden.

• Vraag hulp via een praatpaal of via de app ‘ SOS autoroute’, u wordt dan meteen gelokaliseerd. Werkt dit niet? Bel dan 112

• Vervolgens wordt u weggesleept naar een garage.

• Neem bij de garage contact op met de Alarmcentrale

Handige Franse woordenAuto – la voiture Sleepdienst – un dépanneurDe verzekering bellen – appeler l’assistanceKostengarantie – une prise en chargePrijsopgave – un devisIk heb pech - je suis en panne

Bespaar tijd op de Franse tolwegen!Voor iedereen die regelmatig naar Frankrijk reist: de Liber-t tolbadge. U rijdt zonder te wachten door de tolpoortjes op het gehele Franse snelwegen-netwerk en betaalt elektronisch tol. Dat betekent: geen wacht-tijden, tolwegkaartjes en wissel-geld meer op tolwegen.

Kosten tolbadge Frankrijk:• Aanschaf badge: € 11,- .• € 2,50 abonnementskosten

per maand (alleen in de maanden dat de badge wordt gebruikt).

• De geldende toltarieven.

Verkrijgbaar in de ANWB winkels en in de webwinkel: anwb.nl/webwinkel

(Vergeet niet een bankpas en geldig identiteitsbewijs gereed te hebben.)

Landendossier Frankrijk

Meer informatie over uw vakantieland leest u online op anwb.nl/vakantie/landeninformatie

Page 10: Winter Reiswijzer 2016-2017

Milieuzones in DuitslandIedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan te maken krijgen met zogenaamde “Umweltzones”, milieuzones met als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Deze gebieden zijn enkel toegankelijk met een “Umweltplakette” (Milieusticker). De sticker is onbeperkt geldig in combinatie met hetzelfde kenteken. De minimumeis is een gele sticker.

• Aanschaf kost 13,95 euro • In Nederland verkrijgbaar bij alle ANWB winkels en online via

anwb.nl/webwinkel. Bij aanvraag is een kopie/scan van uw kenteken-bewijs nodig. Na aanvraag wordt de sticker per post naar u gestuurd.

• In Duitsland is de Umweltplakette voorradig bij Tüv kantoren en tank-stations met eigen werkplaats (en bevoegdheid een uitlaatgastest uit te voeren)

• Veel Nederlanders hebben nog steeds de opvatting dat er overal in Duitsland onbegrensd hard mag worden gereden. Op veel snelwegen, rondom grote steden en met een slecht wegdek zijn er sinds een aantal jaren (forse) snelheidsbeperkende maatregelen ingevoerd en wordt er veel gecontroleerd. Hoewel boetes in Duitsland nog steeds goedkoper zijn dan in Nederland, is het verstandig om de maximum snelheid goed in de gaten te houden. De Duitse politie houdt eventuele overtredingen (ook van buitenlandse bezoekers) gedurende een periode van 20 jaar bij door middel van een puntensysteem.

Koop uw vignet voorafKoop nu alvast uw vignet in de ANWB winkel of via anwb.nl webwinkel en voorkom onnodig wachten aan de grens!

OostenrijkEen vignet is voor toeristisch enzakelijk verkeer op de Oostenrijkse snelwe-gen verplicht om te hebben. De sticker dient op de ruit te zitten voor u de grens met Oostenrijk passeert. Er zijn ver-schillende vignetten voor auto en motor. Verder is een vignet voor verschillende periodes te verkrijgen, te weten, 10 dagen, 2 maanden en een jaar.

ZwitserlandEen vignet is voor alle Zwitserseautosnelwegen (Nationalstrassen) verplicht, ook voor aanhangers en caravans. De sticker moet zichtbaar op de ruit zitten voor u de grens met Zwitserland passeert, anders riskeert u hoge boetes. Zwitserland kent maar 1 vignet en die is een heel kalenderjaar geldig.

Landendossier Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië

Handige Duitse woordenAuto – das Auto Sleepdienst – der AbschleppdienstDe verzekering bellen – die Versicherung anrufen.Kostengarantie – die KostengarantiePrijsopgave – der Kostenvoranschlag Handige Italiaanse woordenDe auto - la macchinaSleepdienst - soccorso stradaleVerzekering bellen - chiamare il assicurazioneKostengarantie - Garanzia di pagamentoPrijsopgave - Preventivo

Meer informatie over uw vakantieland leest u online op anwb.nl/vakantie/landeninformatie