Wijnkroniek 201504

20
LENTE / 2015 Spring is in the air!

description

http://ftp.sauterwijnen.nl/pdf/WIJNKRONIEK_201504.pdf

Transcript of Wijnkroniek 201504

Page 1: Wijnkroniek 201504

LENTE / 2015

Spring is in

the air!

Page 2: Wijnkroniek 201504

Spring is in the air

CHENIN BLANCBeide wijnen hebben relatief onbekende druivenrassen als basis. De Chenin-druif is in Zuid-Afrika wel bekend onder de naam Steen en dat begrip geeft al aardig de intense mineraliteit van de Chenin-druif aan. In de Loire is er, geholpen door de klimaatverandering, sinds enkele decennia sprake van een spectaculaire ontwikkeling op het gebied van wijngaardbeheer, wijnmaaktechniek en evenwicht in de wijnen. Nergens elders heeft de duurzame wijnbouw zich zo snel en zo breed doorgezet als hier. Dat was vroeger wel anders. Wat verder terug in de vorige eeuw schoot het Loire-klimaat vaker te kort om de druiven, vrijwel alle druiven, goed te laten rijpen. De wijnen combineerden toen vaker een gebrek aan rijpheid met een hoog zuurgehalte. Dat wreekte zich sterker bij de wijnen van de Chenin-druif dan bij die van de Sauvignon-druif. Soms was veel, heel veel geduld een oplossing en het bewaarpotentieel van de wijnen was dan ook legendarisch.Door de opwarming en de algehele progressie is het oorspronkelijke nadeel inmiddels getransformeerd in een voordeel. De natuurlijke frisheid zorgt nu voor een perfecte balans die de toegenomen weelde het juiste tegenspel biedt.

De wijnen van Christophe Pichot combineren een verleidelijke opulentie met verkwikkende frisheid en de grote, voor witte wijn zo kenmerkende mineraliteit.

De wijn is heel even weggeweest in verband met twee (kwantitatief ) kleine oogsten, maar is nu weer dubbel en dwars terug. Ondanks de bescheiden beschikbare hoeveelheid adviseren we elke liefhebber een doos aan te schaffen voor zijn/haar wijnkelder.

Dat de lente en zomer zo mooi en inspirerend mogen worden als de sprankelende collectie wijnen die dit nummer zo stralend gestalte geeft. De Sauter-collectie demonstreert een voortdurende dynamiek. De trouw aan producenten die al sinds vele decennia wijnen van hoge kwaliteit leveren staat deze dynamiek bepaald niet in de weg. Integendeel. Het is werkelijk indrukwekkend mee te maken hoe zij –terwijl er sprake is van zich opvolgende generaties– erin voortdurend slagen hun kwaliteit nog verder te verbeteren en niet zelden komen zij met nieuwe wijnen. De familie Perrin is op dit gebied de koploper. U zult het al lezend en proevend opnieuw ontdekken. Het voortdurend op pad zijn levert ook nieuwe introducties op. Het komt voor dat een goede producent een collega van harte aanbeveelt omdat hij of zij werkt op een vergelijkbaar niveau. Er volgt dan een proces van proeven, vergelijken, overwegen en beslissen. De concurrentie van de bestaande wijnen is voor de ‘nieuwelingen’ vaak meedogenloos. Het is nooit wetenschappelijk vastgesteld, maar we schatten dat de kans erin te komen een op de honderd is. Een op de honderd wijnen die al het product zijn van een strenge voorselectie en die blijkt dan zo goed dat we het niet over ons wijnhart kunnen krijgen zo’n wijn de toegang tot het assortiment te ontzeggen. Voeg daarbij de zeldzame, spontane ontdekkingen. Soms door toeval, soms als de vrucht van een doelbewuste speurtocht. Zodoende is de bruisende dynamiek en de boeiende variatie in het wijnassortiment een feit en een kwaliteit. Dit maakt de keuze er voor u als wijnliefhebber niet altijd gemakkelijker op, maar het wijnavontuur wel des te boeiender. De Wijnkroniek zoals u die nu in de handen heeft is bij uitstek het instrument om u bij die keuze te helpen. De inloopproeverijen die we maandelijks op de verschillende, landelijk gespreide locaties houden, vormen het andere, waardevolle instrument. Al proevend van de ene wijn(producent) naar de andere zwerven is meer dan een uiterst plezierige bezigheid. Bon voyage!mede namens onze vestiging in Bussum en onze franchisenemers in Hilversum, Zeist en Velp, Erik J. Sauter sr., Guido Quaden en Ralph Habets

_Inleiding

WITDOMAINE PICHOT

Coteau de la Biche 2014 Vouvray Sec AOC

(€ 14,75)

ROODDOMAINE

ANGÉLIQUE LÉON 2012 Chinon AOC

(€ 11,00)

NU€ 9,75

NU€ 13,50

CABERNET-FRANCWat hiernaast aangegeven is voor de Chenin-druif gold ook voor de rode Cabernet-Franc-druif. De Engelse wijnschrijfster Jancis Robinson heeft in het begin van haar carrière een uitspraak gedaan die haar niet in dank is afgenomen. Een uitspraak in de trant van “de wijnen van de Cabernet-druif zijn in het beste geval niet beter dan die van onrijpe Cabernet-Sauvignon-druiven”. Overigens met het voorbehoud dat dit voor de Cabernet-Franc-druiven van Château

Cheval Blanc (50% Cabernet-Franc met een prijskaartje van ongeveer € 500,- per fles) mogelijk niet zou gelden.Deze, ietwat domme, uitspraak is mogelijk geïnspireerd door haar ervaringen van toen met rode Loire-wijnen die rijpheid misten. Dom, omdat elders in de wereld perfect rijpe Cabernet-Franc-druiven geoogst werden, die vaker fijner en complexer waren dan de door Jancis Robinson zo geprezen Cabernet-Sauvignon-wijnen.

Enfin, de tijd van onrijpe Cabernet-Franc-wijnen uit de Loire ligt intussen verder achter ons en nu kunnen we genieten van wijnen die een combinatie van kwaliteiten en karakteristieken vertoont die we elders niet of maar heel moeilijk vinden. Krokante, primaire vruchtenrijkdom, verkwikkende frisheid, optimale verteerbaarheid en een unieke inzetbaarheid als ideale rode voorjaars-/zomerwijn. Te combineren met vlees en vis en nog zoveel meer.

Wie eenmaal de smaak van deze wijn te pakken heeft zal het niet na kunnen laten steeds weer terug de kelder in te duiken om een fles Chinon van Angélique Léon op te halen. De vrouwenhand in de wijngaard en in het wijnmaakproces is namelijk nog een extra troef.

TWEE PARELTJES

uit de Loire...

Page 3: Wijnkroniek 201504

_Famille Perrin, Rhône Sud

Goede, onbekende wijnen voor schappelijke prijzen selecteren om deze vervolgens op te voeden en te bottelen. Dat was zijn strategie. Met een scholing in familieverband en een wetenschappelijke wijnopleiding als basis is hij heel voorzichtig en bescheiden begonnen. Eerst met het opkopen van wijnen, daarna druiven en in een later stadium zelfs het pachten en exploiteren van wijngaarden. Dit laatste om het hele productieproces van de inmiddels zeer grote hoeveelheden helemaal onder controle te houden.

De wijnen kwamen uit verschillende wijngaarden en kelders en werden door Jean-Pierre geassembleerd. Merkloos geboren moesten ze een naam krijgen en hij bedacht er ‘la Vielle Ferme’ voor. Onder deze naam gaan al decennia lang grote aantallen Lubéron en Ventoux-wijnen de hele wereld over. De door ons geselecteerde kwaliteit wordt gebotteld onder de familienaam ‘Perrin’.

Er is in die lange periode veel gebeurd. Na het vroegtijdig overlijden van Jacques Perrin besloten François, zijn broer die zich uitsluitend met Château de Beaucastel bezighield, en Jean-Pierre om alles samen te voegen. Famille Perrin werd hierdoor een begrip en tevens een enorm bezit met vele honderden hectaren eigen wijngaarden binnen de meest prestigieuze herkomstbenamingen, maar de Lubéron en de Ventoux van 50 jaar geleden zijn er nog steeds. En hoe!

Uiterst smakelijk, zeer zuiver en uitstekend verteerbaar zijn ze geschapen voor regelmatig, zeg dagelijks, gebruik. Ze zijn voorzien van de wijn technisch meest perfecte afsluiting: een hoogwaardige schroefdop. De wijn blijft dankzij deze zeer praktische afsluiting na opening nog dagenlang in een uitstekende conditie. De nog zeer jonge Ventoux bleek een volle week na het nuttigen van het eerste glas nog in een uitstekende conditie. Het was zelfs zo dat hij elke dag nog wat beter smaakte omdat het zuurstofcontact de onstuimige jeugdigheid steeds meer glad streek met behoud van de verrukkelijke vruchtenintensiteit van de jonge wijn.

Meer dan aanbevolen en de best denkbare oplossing voor eenieder die voor regelmatig en spontaan, dus onvoorbereid, gebruik voor een ware vriendenprijs het beste op het gebied van wit en rood zoekt.

NU€ 7,25

NU€ 7,25

WITFAMILLE PERRIN 2014 Lubéron AOC (€ 7,95)

ROODFAMILLE PERRIN 2014 Ventoux AOC € 7,95)

DE BASIS VAN DE DUIZELINGWEKKENDE WIJNCARRIÈRE VAN JEAN-PIERRE PERRIN ...

Lubéron enVentoux:

DE EXPLOITATIE VAN DE LUBÉRON- EN

VENTOUX-WIJNGAARDEN MARKEREN

HET BEGIN VAN DE DUIZELINGWEKKENDE

WIJN-CARRIÈRE VAN JEAN-PIERRE

PERRIN. BEPAALD GEEN ‘FILS À PAPA’

DEZE JEAN-PIERRE, NU ZO’N 50 JAAR

GELEDEN. ALS EEN VAN DE ERFGENAMEN

VAN CHÂTEAU DE BEAUCASTEL IS HIJ

GEBOREN MET EEN GOUDEN LEPEL IN DE

MOND. HIJ GAF ER ECHTER DE VOORKEUR

AAN OM KORT NA HET BEHALEN VAN

ZIJN OENOLOGEN-DIPLOMA EEN GEHEEL

EIGEN WIJNCARRIÈRE OP TE BOUWEN

BUITEN CHÂTEAU DE BEAUCASTEL. ZIJN

VADER JACQUES WAS NOG JONG EN

NIET BEPAALD VAN EEN STATUUR OM

GEMAKKELIJK OP TE VOLGEN.

Page 4: Wijnkroniek 201504

_CHÂTEAU MIRAVAL, PROVENCE

M I R A V A LEEN

GEWELDIGE ROSÉ UIT DE

PROVENCE

Page 5: Wijnkroniek 201504

De meest tot de verbeelding sprekende eigenaren dateren echter van de laatste decennia. In 1970 is het in bezit gekomen van jazzcomponist en muziekproducent Jacques Loussier. Hij gebruikte het domein niet uitsluitend als woning, maar realiseerde er ook zijn muziekstudio: le Studio de Miraval. Het zijn niet de minste namen in de muziekwereld die graag gebruik maakte van de studio’s: Pink Floyd, Sade, the Cranberries en Sting zijn slechts enkele voorbeelden. Het zal niet verbazen dat de omgeving als een ware inspiratiebron moet zijn geweest. Destijds werd de rosé gebotteld onder de naam Pink Floyd. Binnen no-time werd daarmee een heuse cultstatus bereikt. De vraag was jaarlijks groter dan het aanbod en de rosé -die ook toen al van onberispelijke kwaliteit was- werd een veel gezochte wijn onder kenners en liefhebbers.

De cultstatus van weleer zal gezien het huidige eigenaarsduo alleen maar meer mythische vormen aannemen… Sinds enkele jaren is het domein het zomerverblijf van Hollywoodsterren Brad Pitt en Angelina Jolie. De wens om zich te vestigen in de Provence bleek al lang te bestaan

CHÂTEAU MIRAVAL IS GELEGEN IN EEN

KLEINE VALLEI NABIJ CORRENS, EEN

600 INWONERS TELLEND DORP IN DE

ZUIDELIJKE PROVENCE, GROFWEG

GELEGEN TUSSEN MARSEILLE EN CANNES.

HET DOMEIN KENT EEN LANGE EN

BEWOGEN HISTORIE: DE LIGGING AAN

DE VIA AURELIA (ROME-ARLES, DESTIJDS

EEN ZEER BELANGRIJKE HANDELSROUTE)

ZORGDE ER VOOR DAT HET ZICH AL ROND

HET JAAR 0 OP EEN STRATEGISCHE POSITIE

BEVOND. NADIEN HEEFT HET DOMEIN O.A.

ALS KLOOSTER DIENST GEDAAN EN ALS

HUISVESTING VOOR RECHTERS VAN DE

FRANSE RECHTBANK (ROND DE 14E EEUW).

ROSÉ CHÂTEAU MIRAVAL 2014 Côtes de Provence AOC (€ 18,50)

NU€ 16,75

en bij aankoop van een geschikte locatie zijn de filmsterren bepaald niet over 1 nacht ijs gegaan. Om er zeker van te zijn dat dit dé locatie zou zijn, hebben zij gedurende drie opeenvolgende jaren het 35 kamers (!) tellende château gehuurd, alvorens in 2008 over te gaan tot aankoop. De kapel op het ruim 600 hectare tellende landgoed deed dienst als trouwlocatie tijdens het huwelijk van het koppel in 2014.

Wijn maken op hoog niveau was een van de redenen van het echtpaar om zich in de Provence te vestigen. Om te kunnen opereren en presteren op topniveau hebben zij zich al snel gewend tot een wijnmakersfamilie die onder de Sauter-clientèle een grote naam geniet: de familie Perrin (Château de Beaucastel). Sinds 2012 is de familie Perrin verantwoordelijk voor het gehele proces: van de aanplant van de stokken tot en met de oogst en van de vinificatie tot en met de uiteindelijke botteling. Dankzij de decennialange ervaring van de Perrins en het potentieel van de wijngaarden kunnen de wijnen zich zonder twijfel meten met de top van de Provence.

Page 6: Wijnkroniek 201504

_DOMAINE L’HORTUS, LANGUEDOC - PIC SAINT LOUP

Groot in meerdere opzichten. Groot omdat de familieleden talrijk zijn en allemaal op dit domein werken. Groot omdat ze een onherbergzaam gebied met die kenmerkende garrigues (rotsachtige steenformaties met alleen kruiden) omgetoverd hebben tot een prachtige, grote wijngaard (zie foto). Groot omdat ze vanuit dit indrukwekkend goede arsenaal aan wijngaarden met een belangrijke bodeminvloed er steeds weer in slagen grote plezierwijnen (Cuvée Classique, in dit aanbod) en grote wijnen

L’HISTOIRE D’UNE GRANDE FAMILLE VITICOLE…

NU€ 11,00

WIT BERGERIE DE L’HORTUS 2014 Val de Montferrand IGP (€ 11,95)

ROSÉBERGERIE DE L’HORTUS 2014 Coteaux du Languedoc AOC (€ 11,95)

ROOD BERGERIE DE L’HORTUS 2013 Coteaux du Languedoc AOC Pic Saint Loup(€ 11,95)

tout-court (Grande Cuvée, beperkt beschikbaar op www.sauterwijnen.nl) te maken. Er zijn van die plekken die bij een eerste bezoek en confrontatie een niet mis te verstaan signaal uitzenden. Een signaal van ‘de wijnen die hier vandaan komen moeten goed zijn’. Zo’n zelfde signaal stralen de familieleden spontaan uit. Ontroerend bescheiden, deskundig tot op het bot en oneindig gemotiveerd met de missie hier de Grands Crus te maken. Niet alleen van de

Languedoc, maar ook in universeel opzicht. Het begrip passie wordt te pas en te onpas gebruikt, zeker bij de aanbeveling van producten en diensten. Maar hier is de ware liefde voor de natuur, de wijngaarden, het kelderwerk en de wijn meer dan tastbaar. De liefhebber van kostbare bourgognes- (wit) en Rhônewijnen (rood) kan hier zijn hart ophalen. Op deze manier werken kan natuurlijk nooit goedkoop zijn, daarvoor zijn de inspanningen te groot, de opbrengsten (per hectare) te bescheiden, de prijs van het gebruikte kwaliteitshout te hoog en het wijnmaakproces te intensief en te lang. Maar deze wijnen kunnen de confrontatie met de veel duurdere wijnen uit meer beroemde streken met gemak aan. Dan blijken de prijzen ineens uiterst bescheiden. Het is meer dan de moeite waard de proefnotities eens rustig door te lezen en kennis te nemen van bijvoorbeeld de gebruikte druivenrassen. Wijnen van dit kaliber zorgen voor intens plezier en ook emotie. Net zoals het ‘bloed van de stenen’ en het sap van de vruchten, komt ook de liefde van de familie in de wijnen tot uitdrukking. Onbekend maakt helaas nog teveel onbemind, maar wij willen graag strijden om de onverdiende grauwsluier van onbekendheid te doen verdwijnen en te zorgen dat de ware wijnliefhebbers toegang krijgen tot deze verrijkende wijnen. Levenskunst is een voorrecht maar ook een plicht, zeker als het zo gemakkelijk binnen bereik komt. Bovendien: genieten is gezond!

Page 7: Wijnkroniek 201504

_DOMAINE GUINAND, LANGUEDOC - SAINT CHRISTOL

ROOD DOMAINE GUINAND Vieilles Vignes 2013 Languedoc Saint Christol AOC (€ 8,95)

ROOD DOMAINE GUINANDLes Frênes 2012 Languedoc Saint Christol AOC (€ 11,50)

ROOD DOMAINE GUINANDGrande Cuvée 2012 Languedoc Saint Christol AOC (€ 18,50)

NU€ 10,50

NU€ 16,95SAINT

CHRISTOL:een kleine appellatie met grootse wijnen!De kleine appellatie Saint Christol (+/- 160 ha) vinden we in het departement Hérault in het uiterste noorden van het grote Languedoc-gebied (+/- 400.000 ha). Tussen Montpellier en Nimes om precies te zijn. De wijnbouw in dit gebied is in 1139 geïnitieerd door een ‘Orde van Tempeliers’ genaamd Saint Jean de Jeruzalem. Het gebied deed dienst als rust- en doorgangsplaats met onder andere een hospitaal en deed actief mee aan de handel op de Middellandse Zee. Daar waar mensen zijn ontstaan behoeftes. Zo ook de behoefte aan wijn.

Opmerkelijk is de levendige wijnbouw sinds vele jaren en de toch bescheiden reputatie die het gebied geniet. In 1951 werd het officieel toegevoegd aan de appellatie Coteaux du Languedoc. Sindsdien hebben de producenten zich verenigd in de ‘Unie van wijnmakers van Saint Christol’ en gewerkt aan een aantal spelregels en strengere voorschriften voor de wijnbouw in hun gebied. Rode (en ook rosé) wijnen geproduceerd van Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre en Carignan afkomstig van aangewezen percelen met een opbrengst van minder dan 50 hl/ha mogen sinds 1985 de officiële appellatie toevoeging Saint Christol gebruiken. De officiële herkomstbenaming voor kwaliteitswijnen uit het gebied is zodoende ‘Languedoc Saint Christol AOC’. Tijdens ons werkbezoek aan de Languedoc in januari van dit jaar, kwamen we in contact met de familie Guinand en hun wijnen. Tijdens zo’n bezoek proeven we veel, zeg maar gerust heel veel wijnen van sterk uiteenlopend kaliber. De terugreis naar Maastricht is vaak het moment om de balans op te maken. Het besluit om de wijnen van de familie Guinand te gaan importeren werd tijdens de eerste 200 kilometer, nog onder Lyon, genomen. De term ‘laatbloeiers’ is misschien ietwat ongepast, maar er zijn heel wat generaties nodig geweest om tot de oprichting van Domaine Guinand te komen. De familie is sinds 1780 betrokken bij de wijnbouw in het gebied, maar het zijn Alain, Claude, Serge en Pierre (broers) die in 1993 besluiten om wijn te maken onder hun familienaam. De terrasvormige wijngaarden profiteren van een Mediterraan klimaat (droog en heet) waardoor men doorgaans over optimaal rijp oogstmateriaal beschikt. De bodem bestaat uit leem, kalksteen en klei met een toplaag van kiezel en kleine stenen. Het zal u niet verbazen dat we hier te maken hebben met geconcentreerde, robuuste, degelijke wijnen. Echter zonder overdaad en met de aanwezigheid van de juiste -o zo belangrijke- frisheid. De wijnen kunnen stuk-voor-stuk rekenen op een enthousiasmerende proefnotitie, maar cuvée Les Frênes is echt een extra aanbeveling waard! De wijn is gemaakt van Syrah (60%) en Carignan (40%) en heeft 12 maanden houtrijping gehad. “Mondvullend, krachtig, vitaal en voorzien van een zeer goede balans” aldus Erik J. Sauter. Het is een uitstekende referentie voor het domein en een zeer geschikt alternatief voor de vaak duurdere goede Rhône-wijnen.

Page 8: Wijnkroniek 201504

1 Het domein is opgericht in 1924 en wordt geleid door Arrigo en Margherita Bidoli (broer en zus). Zij vormen samen de derde generatie en zijn respectievelijk verantwoordelijk voor wijngaardbeheer/vinificatie en de zakelijke kant (marketing, verkoop etc).

2 Bidoli is gelegen in Friuli, in het uiterste noordoosten van Italië. De regio wordt gekenmerkt door een uniek klimaat doordat er zowel invloed is van de Adriatische Zee als van de nabij gelegen Alpen.

3 De aanplant in de wijngaarden bestaat uit zowel lokale als mondiale druivenrassen. Friulano -de naam doet het reeds vermoeden- is een variëteit die we uitsluitend in deze regio tegenkomen, maar er staan ook druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio en Merlot aangeplant.

4 De wijnmakerij is gevestigd op een zeer bijzondere locatie: Margherita en Arrigo hebben een oude steenfabriek getransformeerd tot wijndomein. Het gebouw wordt gekenmerkt door een tientallen meters hoge karakteristieke schoorsteen.

5 Luca Maroni, dé Italiaanse ‘wijnschrijver’ is laaiend enthousiast over Bidoli. Hij prijst de wijnen om de onberispelijke kwaliteit en zuiverheid. Hij is zeker niet de enige: een groot aantal onderscheidingen op diverse concoursen (o.a. Berliner Wine Trophy, Decanter World Wine Awards, International Wine & Spirit Competition e.a.) bevestigen de uitstekende kwaliteit op dit competitieve prijsniveau.

DE 5 DINGEN DIE U MOET WETEN OVER

Bidoli

_BIDOLI, FRIULI

De verschillende wijnen luisteren niet naar fantasierijke cuvéenamen, maar -uiterst doeltreffend- louter naar de naam van debetreffende druif. Met de term ‘voorjaars-wijnen’ kunnen we deze wijnen in één woord probaat samenvatten. Verteerbaarheid, zuiverheid en elegantie lijken de sleutelwoorden van Margherita en Arrigo Bidoli. Die kernbegrippen zijn niet uitsluitend op de witte wijnen van toepassing, maar juist ook op de rode: 100% Merlot. Typisch een wijn die zich zal bewijzen tijdens de eerste warmere dagen van het voorjaar. Schenk een wijn als dit gerust iets gekoeld, het komt het verleidelijke karakter zeker ten goede en dat rode wijnen ook voor enige verkwikking kunnen zorgen zal alras blijken. Het drieluik witte wijnen biedt werkelijk een scala aan mogelijkheden. Door de kenmerkende frisheid zijn alle drie de

wijnen heel goed inzetbaar als aperitief of als disgenoot van een zorgvuldig samengestelde en rijk gevulde salade. De Sauvignon Blanc heeft zich in het verleden al meerdere malen bewezen als perfecte partner van de eerste asperges -mits bereid zonder opsmuk- van het seizoen. Voor Chardonnay-puristen (zij die in optima forma van de kwintessens van deze druif willen genieten, zonder ‘make-up’ in de vorm van eikenhout) maakt men een loepzuiver glas op basis van deze druif. Tenslotte Pinot Grigio: wereldberoemd om de zuivere wijnen uit het nabijgelegen Alto Adige. Niet verwonderlijk dat deze druif ook buitengewoon goed gedijt in het iets oostelijker gelegen Friuli. Dé kandidaat om te schenken bij gerookte vis en gevogelte. Opmerkelijk (technisch) detail over de witte wijnen: na de vergisting rijpen de wijnen nog enige tijd op de ‘lies’. Op deze manier krijgen de wijnen nog wat extra smaakintensiteit.

VOORJAARS-WIJNEN UIT HET NOORDOOSTEN

VAN ITALIË

Page 9: Wijnkroniek 201504

_MORGASSI SUPERIORE, GAVI

De beste manier om de druif optimaal te laten spreken is het laag houden van de rendementen. Bij een te hoog rendement is het resultaat niet zelden een vlakke en saaie wijn met een forse zuurgraad. Wijnmaker Massimo Azzolino ziet er echter op toe dat er stevig wordt gesnoeid in de wijngaard, zodat het oogstmateriaal echt de moeite waard is. Het resultaat is een ongekend zuiver glas wijn dat haast gemaakt lijkt om verkwikking te bieden tijdens de lente en zomer.

Aan tafel bij rijke, hartige salades, zacht gerookte vis (met forel in het bijzonder), krokante groenten zoals witte en groene asperges en eersteklas oesters.

Laat u niet afschrikken door la Pistrice op het etiket. Dit zeemonster symboliseerde de angst voor het onbekende in de Griekse en Romeinse mythologie. Het monster, met de kop van een draak en staart van een slang, leeft zowel op het land, in de zee als in de lucht. Men wil er slechts de verscheidenheid van de wijn mee aangeven…

WITMORGASSI SUPERIORETuffo 2013 Gavi DOCG

(€ 13,95)

DE CORTESE-DRUIF DIE AAN DE BASIS STAAT VAN DE MORGASSI TUFFO TREFFEN WE UITSLUITEND IN HET ITALIAANSE NOORDEN. MET NAME IN PIEMONTE STAAT DE DRUIF VOLOP AANGEPLANT MET GAVI ALS MEEST BEKENDE DORP VAN HERKOMST. VOORHEEN WERDEN DE BESTE WIJNEN VAN DE STREEK ONDER DE NOEMER “GAVI DI GAVI” VERKOCHT, ANNO 2015 HEEFT DE WIJN EEN EIGEN DOCG-STATUS: GAVI DEL COMUNE DI GAVI. DE TERM GAVI DI GAVI IS ECHTER ZO VERTROUWD DAT VELEN OOK NU NOG DEZE AANDUIDING GEBRUIKEN.

NU€ 7,75

WIT BIDOLI Chardonnay 2013 Friuli DOC Grave (€ 8,50)

WIT BIDOLISauvignon Bl. 2013 Friuli DOC Grave (€ 9,25)

NU€ 8,75

WITBIDOLIPinot Grigio 2013 Friuli DOC Grave (€ 9,50)

ROODBIDOLIMerlot 2013 Friuli DOC Grave (€ 7,95)

ROSÉBIDOLIFornas - Pinot Grigio 2014 Delle Venezie IGT (€ 7,50)

NU€ 12,75

EEN ORIGINELE EN VERRASSEND GOEDE COMBINATIE!

GAVI EN ASPERGES:

Page 10: Wijnkroniek 201504

WIT GIRLAN

448 s.l.m. Bianco 2014 Dolomiti IGT

(€ 9,95)

NU€ 9,25

_GIRLAN, ALTO ADIGE

De verschillende wijngaarden zijn gelegen op een behoorlijke hoogte. Van de oogst van de laagst gelegen percelen (op 448 meter sul livello del mare - ofwel: boven zeeniveau) worden de basiswijnen gemaakt. Zowel wit als rood zijn samengesteld uit een drietal druiven-variëteiten, resp. Chardonnay, Sauvignon Blanc & Pinot Bianco en Vernatsch, Lagrein & Pinot Nero. Uitgelezen voorjaarswijnen die geen ingewikkeld culinair tegenspel vergen om optimaal van te kunnen genieten. Het druivenras Muller-Thurgau -nauw verwant aan de Riesling- is een druif die buiten Duitsland maar mondjesmaat staat aangepland. Terwijl er juist hier in Alto Adige grootse resultaten mee geboekt worden! Gerhard Kofler maakt er een subtiel florale wijn van; geen geparfumeerde overdaad, maar bescheiden geurend naar wit fruit en lentebloesem. Matthieu Hulst (eigenaar van de Apostelhoeve en wijnmaker van zo mogelijk Neerlands beste Muller-Thurgau) heeft ons laten weten zeer onder de indruk van deze wijn te zijn. De Pinot Bianco is in haast niets te vergelijken met Elzasser evenknie Pinot Blanc. Uiterst delicaat en door de vergisting van een deel van het sap (25%) op eikenhouten foeders buitengewoon smaakintensief. Kenmerkend voor de wijn is het zeer lage restsuikergehalte: slechts 2,8 gram per liter. Het dubbele of zelfs een drievoud is niet uitzonderlijk in de Elzas. Uitgelezen wijn voor bij klassieke visgerechten (tarbot, tong etc.).

Zowel de Vernatsch als de Lagrein zijn weliswaar karaktervol, maar bieden ook een echt hoge plezierfactor. Indien licht gekoeld geschonken wordt die eigenschap alleen maar versterkt. Beide worden gekenmerkt door een zekere lichtvoetigheid en verteerbaarheid. Gerechten uit de streek staan daarentegen niet bepaald bekend om hun elegantie. Zware, machtige

SMAAKINTENSIEF EN LOEPZUIVER, dat is Alto Adige!

creaties voeren er de boventoon: zuurkool, knödeln, speck en roggebrood zijn op haast iedere kaart te vinden en vinden dan ook een dankbare disgenoot in de wijnen. Onze voorkeur gaat echter uit naar iets verfijndere bereidingen van bijvoorbeeld kalfsvlees of gevogelte. Aan u de keus uiteraard.

ROOD GIRLAN

448 s.l.m. Rosso 2014 Dolomiti IGT

(€ 9,95)

Page 11: Wijnkroniek 201504

WITGIRLANMüller Thurgau 2013 Alto Adige DOC (€ 11,95)

WIT GIRLANPinot Bianco Plattenriegl 2013 Alto Adige DOC (€ 14,25)

NU€ 11,00

NU€ 11,50

‘De wijnen uit Alto Adige worden

gekenmerkt door een zekere

lichtvoetigheid en verteerbaarheid’.

ROODGIRLAN

Vernatsch Fass nr.9 2013 Alto Adige DOC

(€ 12,50)

ROODGIRLAN

Lagrein 2013 Alto Adige DOC

(€ 12,50)

1 Cantine Girlan is een samenwerkingsverband van ruim 200 producenten. Dat aantal is fors ge-groeid sinds 1923, toen een 20-tal druiventelers de krachten bundelde en besloot samen wijnen te produceren. Vandaag de dag is wijnmaker Gerhard Kofler het gezicht achter de wijnen.

2 De aangesloten producenten bezitten samen ruim 215 hectare aan wijngaarden. De percelen liggen verspreid rondom het dorp Girlan (niet ver van Bolzano). De noordelijk gelegen Alpen zorgen voor een natuurlijke barrière van wind en regen, waardoor wijnbouw hier heel goede resultaten oplevert.

3 Wijnmaker Gerhard Kofler onderhoudt nauwe contacten met de verschillende leveranciers en is dus altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in de wijngaard. Na de oogst heeft hij de beschikking over een groot aantal druivenrassen: o.a. Muller-Thürgau en Pinot Bianco voor wit en Vernatsch (lokaal ook wel Schiava genoemd) en Lagrein voor de rode wijnen.

4 In 2010 is het uit 1923 daterende pand ingrijpend gerenoveerd en gereed gemaakt voor de komende tientallen jaren. De apparatuur is weer volledig state-of-the-art, de opslagcapaciteit is royaal vergroot en de vinificatieruimte is volledig vernieuwd. Wat gebleven is, is een waar labyrint aan ondergrondse gangen voor de opslag van bijzondere wijnen.

5 De wijnen van Girlan maken pas sinds 2013 onderdeel uit van het Sauter-assortiment, maar hebben in dat korte tijdsbestek een grote schare liefhebbers verworven. Jaarlijks worden de wijnen positief beoordeeld in de Italiaanse wijngids Gambero Rosso en in het meest recente nummer van het Nederlandse magazine Winelife verscheen een loftuiting aan het adres van Pinot Bianco Plattenriegl.

DE 5 DINGEN DIE U MOET WETEN OVER

Girlan

Page 12: Wijnkroniek 201504

NU€ 8,95

NU€ 7,50

NU€ 6,50

SAUTER’S SEVEN!- THE SPRING SELECTION -

Page 13: Wijnkroniek 201504

SAUTER’S … IS EEN NIEUWE EN TEVENS VASTE RUBRIEK IN ONZE WIJNKRONIEK. IN DEZE RUBRIEK PRESENTEREN WE ZEVEN WIJNEN DIE VOLGENS ONS GOED AANSLUITEN BIJ DE WEERSOMSTANDIGHEDEN EN DE CULINAIRE VERLANGENS RONDOM DE LENTE EN LATER RONDOM DE ZOMER, HERFST EN WINTER. DE WIJNEN ZIJN VEELAL KLASSIEKERS DIE WEINIG INTRODUCTIE BEHOEVEN EN WAARVAN DE PRIJS ONDER DE 11 EURO BLIJFT. GOED, VERTROUWD EN BETAALBAAR IS HET MOTTO VAN DEZE SELECTIE.

NU€ 8,75

NU€ 6,95

NU€ 6,50

NU€ 7,50

WITDOMAINE DE JOŸl’Eclat 2014 Côtes de Gascogne IGP (€ 6,95)

WITORDEN TERCERA 2014 Rueda Verdejo DO (€ 7,95)

WIT DOMAINE LA CHAPINIÈRE Sauvignon 2014 Touraine AOC(€ 9,50)

ROSÉDOMAINE MAUREL 2014 Pays d’Oc IGP (€ 7,50)

ROSÉEXTRÊME GRIS 2014 Languedoc AOP (€ 7,95)

ROOD EXPRESSIF ROUGE 2013 Pays d’Oc IGP 4 Cépages (€ 6,95)

ROOD CANTINA DEL VERMENTINO Abbaía 2013 Rosso dei Colli del Limbara IGT (€ 9,50)

Page 14: Wijnkroniek 201504

_JANE VENTURA, CATALUÑA

MOUSSEREND JANÉ VENTURA

Brut Reserva 2011 Cava DO (€ 13,95)

Voor de mousserende wijnen worden Xarel-lo, Macabeu en Parellada gebruikt, een klassiek drieluik en bovendien een bewezen succes-volle combinatie. Beide Cava’s, de Brut Nature (zonder toevoeging van een zogenaamde liqueur d’expedition) nog een fractie droger dan de Brut Reserva, kunnen fungeren als heerlijk verkoelend glas op een lome lentemiddag of als starter van een copieus diner. Een begeleidende oester zal geen enkel bezwaar vormen… Ook voor de andere wijnen geven we met veel plezier enkele culinaire suggesties. Een rijk ge-vuld plateau fruits-de-mer is de gedroomde com-pagnon van de sympathiek geprijsde witte wijn van het domein. Deze assemblage van Garnatxa Blanca (de Catalaanse benaming voor Grenache Blanc) en Malvasia sluit eveneens naadloos aan rauwe bereidingen van vis: ceviche en sushi zijn de meest voor de hand liggende suggesties. De Malvasia beweegt zich op het niveau van de betere bourgognes en verdient dan ook een na-dere toelichting: de druiven zijn afkomstig van een drietal percelen en ondergaan een extreem strenge selectie voordat ze hun entree mogen maken in de vinificatieruimte. Zowel de vergis-ting als de rijping vindt plaats op eikenhout. Het resultaat is echt groots en de eerder gemaakte vergelijking met een heel goede bourgogne gaat heus niet mank. Beloofd. Laat zich met veel genoegen begeleiden door luxe visgerechten als tong, tarbot en kreeft. Voor de rode wijn (Negre) voert Ull de Llebre -de lokale benaming voor Tempranillo- de boven-toon. Merlot, Syrah, Cabernet-Sauvignon en

JANÉ VENTURA: RUIM 100 JAAR STERK OP HET GEBIED VAN ORIGINELE MAALTIJDWIJNEN!

MOUSSERENDJANÉ VENTURA

Brut Nature 2011 Cava DO (€ 13,95)

Sumoll maken de assemblage compleet. Het ma-teriaal is afkomstig van maar liefst 12 percelen en wordt met minutieuze zorgzaamheid geassem-bleerd tot een harmonieus geheel. Onze absolute favoriet bij vleesgerechten van grill of BBQ.

1 Opgericht in 1914 door (wie anders...) Jané Ventura. De eerste 70 jaar worden er uitsluitend ‘stille’ wijnen gemaakt, pas daarna richt men zich op cava. En hoe! Vanaf het begin af aan behoren de mousserende wijnen tot de top van de regio.

2 De wijngaarden van het domein zijn gesitueerd in het laagst gelegen deel van de Penedès: el Baix Penedès. Door de relatief hoge gemiddelde jaartemperatuur (24° Celcius) kan het inzetten van bestrijdingsmiddelen tot een minimum worden beperkt. Sinds 2010 werkt men volledig biologisch.

3 De DO-reglementen laten maar liefst 121 (!) druivenrassen toe in Penedès. Jané Ventura beperkt zich tot een handvol druivenrassen die het best presteren in zijn wijngaarden.

4 Leuk detail: de etiketten van de wijnen worden ontworpen door de Spaanse kunstenaar Xavier Bas. De echt doorgewinterde en oplettende ‘Sauter-adepten’ weten dat hij ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van de labels van een andere Spaanse producent: Tomàs Cusiné!

5 Sinds 2012 vormen de wijnen vaste waarden binnen het assortiment. In eerste instantie opgenomen om de grote vraag naar de wijnen van Cusiné wat te temperen, maar inmiddels -terecht- een eigen schare liefhebbers.

DE 5 DINGEN DIE U MOET WETEN OVER

Jané Ventura

Page 15: Wijnkroniek 201504

_BODEGA BERNABELEVA, MADRID

We blijven hameren op het frappante kwaliteits- en karakterpotentieel van de Bernabeleva-wijnen. Het Franse Rhône-gebied vormt een waardevolle referentie, maar niet op het gebied van de prijzen. De wijnen van de zeer oude Garnacha-stokken van Bernebeleva roepen heel nadrukkelijk herinneringen op aan Rhône-wijnen van een zeer hoog niveau (Rayas).

Met de Camino de Navaherreros 2012 hebben we een 91-punten-wijn in het glas die, weliswaar tijdelijk, zelfs even beneden de tien euro blijft! Die forse waardering is verdiend en komt perfect overeen met hetgeen wij al jaren naar voren brengen.

De beoordeling is van een van de meest gerespecteerde en beste, mondiale wijnproevers. Zijn naam is Stephen Tanzer en we komen hem heel vaak tegen bij onze allerbeste producenten. We weten intussen dat er naar zijn beoordeling ongeduldig wordt uitgekeken. De producenten zijn altijd zeer onder de indruk van zijn proefkwaliteiten. In hun hart hechten zij meer aan de opinie van Tanzer dan van Parker, al doet deze laatste beter verkopen.

De herkomstbenaming Vinhos de Madrid is weinig bekend, het etiket oogt weinig spectaculair, maar de inhoud van de fles biedt veel meer dan de prijs doet vermoeden. Daar zou elke recht geaarde wijnliefhebber gebruik van moeten maken. Gedecanteerd (aanbevolen) in een fraaie karaf heeft de wijn immers dezelfde allure als de onbetaalbare en beroemde karaktergenoot! Speciaal aanbevolen voor het voorjaar en de zomer.

Camino de Navaherreros: EEN REGELRECHTE ASSOCIATIE MET HET BESTE UIT DE RHÔNE!

ROOD BERNABELEVA

Camino de Navaherreros 2012

Madrid DO (€ 10,50)

NU€ 9,75

WIT JANÉ VENTURA

2013 Cataluña DO (€ 9,95)

NU€ 9,25

NU€ 11,00

ROOD JANÉ VENTURA

2012 Cataluña DO (€ 11,75)

NU€ 15,95

WITJANÉ VENTURA

Malvasia de Sitges 2013 Cataluña DO

(€ 17,50)

Page 16: Wijnkroniek 201504

ProefnotitiesDOMAINE PICHOT | COTEAU DE LA BICHE 2014 VOU-VRAY SEC AOC - FRANKRIJK 100% Chenin-Blanc; 33 jaar oude stokken. De bodem spreekt als eerste: de fijnkruidige vuursteen-tonen harmoniseren perfect met de eigenzinnige, Chenin-aroma’s zoals nat brooddeeg, pompelmoes en limoenschil. Royale, aangenaam “koele” en zeer smaakrijke aanzet - directe confrontatie met een vrij krachtig gestructureerde en gecon-centreerde materie, voorzien van een prachtige, verkwikkende maar allesbehalve agressieve frisheid. De wijnzuren hebben het effect van de frisheid van rijpe citrusvruchten. De concentratie verschaft de wijn een uiterst subtiele zoetheid als tegenwicht. Het bescheiden alcohol-gehalte is niet waarneembaar. In de finale komt de combinatie van smaakrijkdom, concentratie en de koelheid van natuursteen in volle omvang terug en extra tot uitdrukking. Uitgesproken karakterwijn, echter voorzien van een verrassende toegankelijkheid.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2021 | ALC.: 12,5%

Kreeft, gerookte vis en in zijn geheel gegaarde vis.

DOMAINE ANGÉLIQUE LÉON 2012 CHINON AOC - FRANKRIJK 100% Cabernet-Franc. Onmiskenbare Cabernet-Franc-expressie: cederhout, grafiet, tabaksblad en wat herfstblad in combinatie met een verleidelijke vruchtenintensiteit (bramen, zwarte kersen en blau-we bessen). Een tedere puurheid stijgt op uit het glas. Optimaal versmolten aanzet met die unieke combinatie van frisheid en struc-tuur. Karaktervol en uiterst degelijk gestructureerd, maar de Caber-net-Franc lijkt hier te weigeren om in te boeten aan plezier. Wat een verleiding en sappigheid. Ook in de finale toont de soms wat stugge Cabernet-Franc zich van zijn meest sympathieke kant (de vrouweli-jke meesterhand lijkt haast waarneembaar). Cabernet-Franc kan een druif zijn voor een haat-liefde-verhouding, maar het is echt ondenk-baar dat iemand hier tot de eerstgenoemde categorie behoort.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2017 | ALC.: 12,5%

Gevogelte, stevige vis en allerhande groente van de bbq. Licht gekoeld bij charcuterie.

FAMILLE PERRIN 2014 LUBÉRON AOC - FRANKRIJK Bourboulenc, Grenache Blanc, Ugni Blanc en Roussanne. Het Rhône-karakter komt wel heel goed in het boeket tot uitdrukking: perzik, abrikoos, kweepeer, gelei van witte bessen in een zachte en rijpe vorm met behoud van voldoende frisheid. Een expressie met een kalmerend effect. Zoals altijd een aantrekkelijke, sappige en krokante materie met een goede balans. De wijnzuren zijn zacht en bieden voldoende frisheid. Het gewicht van de wijn blijft bescheid-en, dus verkwikking, direct plezier en een goede verteerbaarheid zijn verzekerd. Echt een wijn die uitnodigt tot een volgend glas omdat de combinatie van toegankelijkheid en smaakvariatie in de pure druiv-enexpressie de liefhebber (ook die van complexere wijnen) meteen voldoening schenkt. Met een glas Lubéron van Perrin zijn stress en vermoeienissen van de dag in een mum weg gespoeld. Een wijn om altijd bij de hand te hebben. Geschikt voor alle seizoenen, voor vrijwel alle momenten en passend bij vrijwel alle gerechten.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 13,0%

Eersteklas kwaliteit kip, kikkerbilletjes. Tartaar van rauwe zalm.

FAMILLE PERRIN 2014 VENTOUX AOC - FRANKRIJK 50% Grenache, 20% Syrah, 15% Carignan en 15% Cinsault. Zacht gekruide vruchtenexpressie met een weliswaar herkenbaar Rhône-karakter, maar de overeenkomsten met het licht rokerige van de blauwe graniet-bodem uit de Beaujolais is frappant. Aantrekkelijke combinatie van rode vruchten en zwarte peper. Boeiend. In deze fase (piep-jong) krokant sappig en spannend omdat de materie duidelijk contrastrijk is en de tannines ook een duidelijk toontje meeblazen. Normaal ruik je de vers gekneusde druiven - hier proef je ze. Een wijn die naar het voorjaar doet verlangen en als rode zomerwijn in zacht gekoelde conditie een hoofdrol tegen een uiterst bescheiden hono-rarium zal vervullen. Opnieuw een voortreffelijke plezierwijn met vol-doende pit om aan tafel ruim voldoende tegenspel te kunnen bieden.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2017 | ALC.: 12,5%

Onbeperkt inzetbaar, zowel vlees als vis.

CHÂTEAU MIRAVAL 2014 CÔTES DE PROVENCE AOC - FRANKRIJK Cinsault, Grenache, Syrah en Rolle. Teder en bleek oud-roze. Fraai en iets meer kleur dan de extreem bleke Provence-Rosé. Beschaafde, echte wijnexpressie. Floraal en frisse vruchtentonen zoals aalbessen met een fractie minerale kruidigheid en witte peper. Dat beschaafde komt ook in de smaakstructuur goed tot uitdrukking. De wijn koppelt een verleidelijk en tastbaar mondvolume aan verfijning en zachte, verkwikkende frisheid. De smaakintensiteit en de lengte brengen hem op het niveau van de allerbeste Provence-wijnen. Het alcoholgehalte zit prachtig versmolten en de smaakvoortzetting (na het af slikken) is echt indrukwekkend en op het niveau van de uiteraard forse prijs. De (Hollywood)glamour is door de Perrins knap buiten deze aangenaam discrete wijn gehouden. Het hoge vin-plaisir-gehalte en het verkwik-kend vermogen zijn echter wel van de partij.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2017 | ALC.: 13,0%

Witte vis, kreeft, kikkerbillen. Maar ook als solist bij een trage zonsondergang.

BERGERIE DE L’HORTUS 2014 VAL DE MONTFERRAND IGP - FRANKRIJK Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier en Roussanne. In deze prille fase komt de Sauvignon Blanc (buxus, citrus) prominent tot uitdruk-king. Opnieuw knap opwekkend, degelijk en nauwkeurig: kruisbes-sen, appel (goudrenet), mint. Gezien de ligging (klimaat): chapeau voor de weldadige frisheid. Veel liefhebbers gaan ervan uit dat ze voor dit knisperende genoegen helemaal naar Nieuw-Zeeland moet-en gaan. Wat de neus belooft komt in de mond helemaal tot uitdruk-king. Het verkwikkende van koel bronwater en de smaakintensiteit van een zeer goede, witte (Loire)wijn. De vier totaal verschillende druivenrassen smelten hier samen tot een coherent en uitstekend smakend geheel. Goede en gevarieerde finale met een prima lengte en de subtiele bitterheid van de roze pompelmoes. Zeer complete wijn. Voorjaar en zomer mogen eraan komen met zoveel smaak in de zo welkome frisheid.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2018 | ALC.: 12,5%

Oesters, krokante salades met gerookte vis of grote garnalen van de rooster.

BERGERIE DE L’HORTUS 2014 COTEAUX DU LANGUEDOC AOC - FRANKRIJK Syrah, Grenache en Mourvèdre. Relatief bescheiden geurend, ze-ker in vergelijking met jaargang 2011. Met de ogen dicht neigt dit naar Provence-rosé, maar met meer vulling. Aalbessen, gelei van kweepeer en Marwé-frambozen. Goed te zien dat ook de rosé van Bergerie de l’Hortus zo’n knappe frisheid bezit. Vlot vloeiende, verk-wikkende en dorstlessende materie met een model evenwicht. Een dansende lichtheid en een o zo welkome verteerbaarheid. Een wijn die mooi weer en buiten genieten als het ware afdwingt. Uitgesproken sappige wijn die haast zonder alcohol (toch 13%) door het leven lijkt te gaan. Een absolute aanwinst deze rosé, met z’n hoge “vin-plai-sir-gehalte” en ware wijninhoud!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2017 | ALC.: 13,0%

Bij voorkeur aan tafel schenken en daarbij gekruide gerechten niet mijden.

BERGERIE DE L’HORTUS 2013 COTEAUX DU LANGUEDOC AOC PIC SAINT LOUP FRANKRIJK 60% Syrah, 20% Grenache en 20% Mourvèdre. Frappant “frisse” mineraliteit: volop leisteen. Leer, fractie jodium, zwarte peper, licht ro-kerig met houtteer en gekonfijte vruchten (pruim). Boeiend, apart en zeer aantrekkelijk boeket. Zacht vloeiende, harmonieuze en hechte materie met de juiste spanning in de zachte, rijpe frisheid van het zuiden. Smaakrijk en voorzien van een gracieuze elegantie dankzij de super beschaafde tannines. Goed waarneembaar is dat puurheid en het diepe respect voor de natuur voorrang krijgen op de ambitie om “indrukwekkende”, hoog scorende wedstrijdbeesten te maken. Ofwel de persoonlijke en totaal onafhankelijker overtuiging staat sterk tegenover het internationale wijnbeoordelings-gilde. Liefhebbers van goed rijpe, rode bourgognes moeten dit eens proberen… Heel goed voor de plezier-beleving en zo mogelijk nog beter voor de portemon-nee.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2019 | ALC.: 13,5%

Varken, rund, lam met een vetrandje. Harde kazen van de koe (oud).

DOMAINE GUINAND | VIEILLES VIGNES 2013 LANGUEDOC AOP SAINT CHRISTOL - FRANKRIJK 60% Syrah, 20% Mourvèdre, 10% Carignan en 10% Grenache Noir. Zacht gekruide Mediterrane expressie, rijk aan aroma’s van zwarte vruchten zoals bramen, bosbessen, maar ook boomschors en subti-ele tonen van nootmuskaat en kruidnagel. Houtvrij expressie. De aro-ma’s (kreupelhout, houtteer) die aan hout doen denken komen uit de pitten van de druiven. Uitgesproken sappige en zacht vloeiende ma-terie. Ook hier precies voldoende en goede frisheid. De wijn bezit een groot smaakoppervlak en een speelse smaakvariatie met absoluut voldoende pit en reliëf. Vitale en dynamische wijn die zich nog in een fase bevindt die zeer dicht bij de druif/vrucht ligt. De tannines zijn met gevoel in de hand gehouden en veroorzaken geen enkel effect van droog- of ruwheid. Echt degelijke en pure expressie van druif, bodem en klimaat. Spannende plezierwijn met een Rhône-accent!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2020 | ALC.: 14,0%

De meest uiteenlopende vleesgerechten: van gevogelte tot wild.

DOMAINE GUINAND | LES FRÊNES 2012 LANGUEDOC AOP SAINT CHRISTOL - FRANKRIJK 60% Syrah en 40% Carignan. Degelijke, Mediterrane expressie met duidelijke Rhône-accenten: zwarte vruchten, leer, dadels, laurier-drop en houtteer. Zacht gekruid, iets animaal zoals een klassieke châteauneuf-du-pape en een zeer sobere, fijne houtinvloed. Hechte, vlezige materie met een goede frisheid en uiterst smakelijke, eerd-er zoete tannines. Mondvullend, krachtig, vitaal en voorzien van een zeer goede balans. Het alcoholgehalte zit goed versmolten en de wijn biedt een zeer goede smaakprolongatie dankzij de smaakrijke finale. De degelijkheid zelve - elke wijnliefhebber en zeker de liefhebber van goede Rhône-wijnen zal er alle plezier aan beleven!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2021 | ALC.: 14,0%

Bij voorkeur wild, maar ook lamsvlees en oudere kazen op basis van koemelk.

DOMAINE GUINAND | LA GRANDE CUVÉE 2012 LANGUEDOC AOP SAINT CHRISTOL - FRANKRIJK 60% Syrah en 40% Grenache Noir. Beschaafde Mediterrane ex-pressie met een gevoelige houtpresentie met nobele aroma’s: leer, Kirsch, laurier, Darjeeling-theebladeren, griottes en dadels. Groot potentieel in een pril stadium van een boekenontwikkeling op hoog niveau! Prachtige materie - subtiel gedoseerde concentratie, ele-gante opulentie en uiterst verleidelijke smaakrijkdom. Het blijft ver-teerbaar, sappig en spannend tegelijk en de combinatie van klasse, complexiteit en intens plezier imponeert. De naam “Grande Cuvée” is helemaal op z’n plaats. De ambitie heeft niet geleid tot over-extractie maar tot het juiste evenwicht. la Grande Cuvée!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2020 | ALC.: 14,0%

Vleugelwild, lamskroon en het fijnste kalfsvlees.

BIDOLI | CHARDONNAY 2013 FRIULI DOC GRAVE - ITALIË 100% Chardonnay. Dit is Chardonnay in werkelijk heel zuivere vorm. Verschoond van eikenhout, dus Bidoli laat de druif en bodem sprek-en: witte bessen, perensap, ongebrande amandelen, groene blad-kruiden en een zekere mineraliteit (natte rots). Verfijnde en uiterst zachte aanzet. Krokant en fris, mede door de absentie van eikenhout. Minieme koolzuurpresentie in deze fase. Goede vulling, maar niet de logheid van meer zonrijke Chardonnays. Rinse en eetlustopwek-kende frisheid. In de finale een fractie bitterheid van de roze pom-pelmoes. Juist dat accent maakt de wijn gastronomisch de moeite waard. Deze ‘cool-climate’ Chardonnay maakt het gamma van Bidoli compleet. De lokale Friulano en Pinot Grigio doen het logischerwijs uitstekend in deze regio, maar ook de meer mondiale Chardonnay gedijt hier prima.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 13,0%

Witte vis in een zo puur mogelijke bereiding; salades en als solist.

BIDOLI | SAUVIGNON BLANC 2013 FRIULI DOC GRAVE - ITALIË 100% Sauvignon Blanc – leeftijd van de stokken: 6 tot 12 jaar. Wat een frisheid stijgt er op het glas. Opvallend open, maar wel met een zekere ingetogenheid en zonder al te groene eigenschappen. Sub-tiel vegetaal, kruisbessen, zoetrijp citrusfruit, vers gekneusd munt- en basilicumblad. Evenals voorgaande jaren een rinse en echt frisse aanzet, maar wel iets smaakrijker/volumineuzer dan voorheen. Loep-zuiver, maar wel met een behoorlijke smaakkracht. De zuurgraad is decent en ook het alcoholgehalte is van bescheiden aard. Dit biedt nou echt een forse dosis verkwikking! Alle wijnen van Bidoli zijn loep-zuiver, maar dit spant de kroon!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 12,0%

Oesters, mosselen, venusschelpen en knapperige salades. Gedroogde ham en geitenkaas.

BIDOLI | PINOT GRIGIO 2013 FRIULI DOC GRAVE - ITALIË 100% Pinot Grigio. Leeftijd van de stokken: 7 tot 12 jaar. Krachtige, heel directe neus. Overtuigende fruittonen (gelei van kruisbessen, doyenne du comice-peren en gele appel), vers gekneusd muntblad en gras. Dergelijke wijnen halen het verlangen naar lente en zomer sterk naar boven. Heel uitnodigend! Dit maakt werkelijk een heel ge-nereuze entree; opvallende volheid, haast romig zelfs voor Pinot Gri-gio. De pikant frisse zuren zorgen voor een heel plezierig tegenspel. Een zekere bloemigheid in combinatie met uiterst sappige fruittonen. In de finale een fractie bitterheid van de roze pompelmoes. Smaakin-tensief, maar tegelijkertijd ‘vederlicht’. Van alcohol lijkt geen sprake, dat zit perfect verweven in het geheel. Heel erg goed dit jaar! Werke-lijk heel goed dit jaar. Prijs-kwaliteit-verhouding is in het voordeel van de kwaliteit. Zou iedere wijnliefhebber standaard binnen handbereik (niet te letterlijk...) moeten hebben.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 13,0%

Gerookte vis, gevogelte, knapperige salades en gedroogde ham.

BIDOLI | MERLOT 2013 FRIULI DOC GRAVE - ITALIË 100% Merlot. Leeftijd van de stokken: 12-17 jaar. Frisse, niet vege-tale druivenexpressie: bosbessen, kersen, laurier. Zeer discrete en aangenaam frisse houttonen. Iets van leer en kreupelhout. Naturel en verkwikkend. Versmolten aanzet en een satijnen textuur met een aangenaam mondcontact. De wijn manifesteert meteen een verkwik-kende frisheid. Elegant gestructureerde en aantrekkelijk krokante wijn met zachte tannines en toch het romige van de Merlot. In combinatie met de smaakvolle zuren hebben we hier een ideale, rode zomerwijn. Wat een verademing tussen al die ongenuanceerde Merlots uit de nieuwe wereld. Dit drinken we maar wat graag!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 12,0%

Kalf, gevogelte, orgaanvlees, vis en gegrilde groenten.

Page 17: Wijnkroniek 201504

UITGEBREIDE PROEFNOTITIES EN MENUSUGGESTIES KUNT U VINDEN OP WWW.SAUTERWIJNEN.NL

MORGASSI SUPERIORE | TUFFO 2013 GAVI DOCG - ITALIË 100% Cortese. Geurig en rijp: frisse, gele vruchten, zoals zeer rijpe wijngaardperzik en gele meloen. Puur, sober, verleidelijk en ontspan-nend. Ondanks de relatieve discretie getuigt het boeket van een heel eigen karakter. Direct na het inschenken is er sprake van een fijne, uiterst aangename en verkwikkende koolzuurpareling, die zich langzaam terug trekt. Modelbalans, discreet qua alcohol en werkeli-jk perfect qua frisheid dankzij de verkwikkende maar niet nerveuze wijnzuren. De materie biedt zowel elegantie als smaakintensiteit. Een uiterst subtiele, nauwelijks als zodanig aan te duiden bitterheid zorgt voor complexiteit en lengte. Het afscheid is gehuld in de frisheid van koel bronwater. Geen blockbuster/wedstrijdbeest, maar als verteer-baarheid, verkwikking en ontspanning gewenst zijn is deze Gavi di Gavi een heel betrouwbare compagnon.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 12,5%

Salades en vrijwel alles uit de zee.

GIRLAN | 448 S.L.M. BIANCO 2014 DOLOMITI IGT - ITALIË Pinot Bianco, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Wat een welkom! Heerlijke uitnodigende wijn: volop geurend naar optimaal wit fruit (wilde perzik, Doyenne du Comice-peren), witte roos en lentebloe-sem (acacia). Tegelijkertijd is er voor gezorgd dat het geheel niet te geparfumeerd overkomt. De koelte van de regio lijkt waarneembaar te zijn in de geur. Gulle en verleidelijke aanzet. De zachtheid van de Pinot Bianco lijkt hier te domineren. Volop rijp wit fruit dat door de zuurgraad (veroorzaakt door de Sauvignon Blanc) perfect in bal-ans wordt gehouden. Mondvullend en genereus. Smaakrijk glas wijn met een kloeke frisheid. Knappe assemblage van drie druivenras-sen. De cuvéenaam is een speelse verwijzing naar de hoogte van de wijngaarden (448 meter Sul Livello del Mare, ofwel 448 meter boven zeeniveau).

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 13,5%

Lunchgerechten, aperitief, salades en lichte visgerechten.

GIRLAN | 448 S.L.M. ROSSO 2014 DOLOMITI IGT - ITALIË Lagrein, Pinot Nero en Schiava (= Vernatsch). Uitbundig en overtui-gend geurend naar rood zomerfruit: framboos, zwarte kers en bosa-ardbei. Ook kersen op sap. Uiterst puur, mede door de afwezigheid van eikenhout tijdens de vinificatie. Dit ademt een heel plezierige fruit-rijkdom, zonder dat het al te speels wordt. Uiterst sappige, maar de-gelijk gestructureerde aanzet. Knap en evenwichtig drieluik van fruit, tannines en zuren. De wijn lijkt de mond te strelen. Dat tannines ook een uiterst plezierig mondgevoel kunnen veroorzaken, blijkt hier wel. De associatie met verse (‘krakende’) druiven is niet verwonderlijk. Knappe assemblage van drie druivenrassen. De cuvéenaam is een speelse verwijzing naar de hoogte van de wijngaarden (448 meter Sul Livello del Mare, ofwel 448 meter boven zeeniveau).

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 13,0%

Antipasti (vleeswaren, bergkazen) of gegrilde vis.

GIRLAN | MÜLLER THURGAU 2013 ALTO ADIGE DOC - ITALIË 100% Müller-Thurgau. Genereus, maar niet overdadig. De ver-wantschap met de Riesling-druif is groot (Muller-Thurgau bevat een forse dosis Riesling-DNA) en ook hier hebben we te maken met een expressief karakter: lentebloesem, witte perzik, kamille en een sub-tiel gedoseerde hoeveelheid gedroogd citrusfruit. Zachte en direct mondvullende aanzet. Bijzonder breed smaakoppervlak waarin de druif optimaal tot uiting komt: floraal, iets mollig (‘lobbig’ zelfs), terwijl de door de herkomst ingegeven frisheid niet verloren gaat. Uitge-lezen balans tussen frisheid, een gastronomisch bittertje en zachte, haast romige eigenschappen van witte chocolade. De lengte is ind-rukwekkend! Zelfs Matthieu Hulst (Apostelhoeve en wijnmaker van zo mogelijk Neerlands beste Muller Thurgau) is onder de indruk van deze wijn.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 12,5%

Mosselen, oesters, charcuterie.

GIRLAN | PINOT BIANCO PLATTENRIEGL 2013 ALTO ADIGE DOC - ITALIË 100% Pinot Bianco. Buitengewoon geurig en alles behalve neutraal (witte Pinot heeft zelden een grote expressie, maar dat is hier wel anders!). Het is aparte combinatie van bessen (kruisbessen), gele vruchten en planten/groenten-aroma’s als venkel (anijs), asperge, de schil van de tomaat en kruidige elementen (witte peper). Ook in de mond komen de kracht en voor deze druif zo sterke persoonlijkheid/karakter prachtig tot uitdrukking. Met 14% natuurlijk geen onschuld-ige materie, maar wat zit dit goed in elkaar. De krachten zijn goed in balans en de smaakintensiteit is uitzonderlijk. Ditzelfde kan gezegd worden van de contrasten en het reliëf die in deze wijn zo gemakkelijk los komen. Het alcoholgehalte wordt door de frisse wijnzuren effectief in toom gehouden. Formidabele witte Pinot.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2018 | ALC.: 12,0%

Haast alle denkbare vissoorten (zoet en zout water); kaasfondue/raclette.

GIRLAN | VERNATSCH FASS NR.9 2013 ALTO ADIGE DOC - ITALIË 100% Vernatsch. Identiek aan het druivenras Schiava. 31 jaar oude stokken. Weliswaar iets minder mineralig dan de Gschleier (de top-cuvée van Girlan), maar ook hier een frappante mineraliteit voor een rode wijn: witte peper, grafiet en aalbessen met een subtiele krui-digheid. Hoogst originele en gedurfde stijl - elegante, opwekkende smaakkracht in een lichte en buitengewoon goed verteerbare mate-rie. De wijn vloeit teder maar ook royaal door de mond en verschaft voldoening zonder dat er sprake is van gewicht. Voortreffelijke rode dorstwijn met een hoge plezier-factor. Vederlicht rood met het verk-wikkende effect van het beste wit in elegante uitvoering.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2017 | ALC.: 12,5%

Gevogelte, kalfsvlees en pâté/charcuterie.

GIRLAN | LAGREIN 2013 ALTO ADIGE DOC - ITALIË 100% Lagrein. Autochtone druif uit Sud-Tirol - heeft verwantschap met de Syrah. Verfijnde, uiterst subtiel gekruide expressie: peper, ceder en sandelhout. Ook cassis, mirtilles, gekonfijte, zwarte pruimen. Eigenzinnige, aantrekkelijk viriele materie. Intense vruchtenweelde in een vrij serieuze structuur. De smaakvolle tannines en de goede wijnzuren zorgen voor een zekere spanning en positieve rusticiteit. Automatisch komen we dan bij een echte karakterwijn met een zeer sterke druivenpersoonlijkheid. Italië bezit een goudmijn aan autocht-one rassen en deze wijn is er weer eens een prachtig voorbeeld van.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2019 | ALC.: 12,5%

Alle bereidingen van lamsvlees, maar ook kalf (osso bucco!).

DOMAINE DE JOŸ | L’ECLAT 2014 CÔTES DE GASCOGNE IGP - FRANKRIJK Colombard, Ugni-Blanc, Gros Manseng en Sauvignon Blanc. Identiek aan 2013: de combinatie van citrusvruchten, florale en fris-vegetale tonen waar de beste Sauvignons patent op hebben, blijkt ook te werken in combinatie met deze streekdruiven. Kruisbes-sen, gele pompelmoes, munt. Heerlijke, houtvrije verkwikking. Heel verfrissende aanzet, plezierig en eetlustopwekkend. Goed in toom gehouden zuurgraad, die zorgt voor een knappe dosis frisheid. To-nen van groene appel en citrus; dit laat zich het beste vergelijken met Sauvignon Blanc uit de Loire en/of uit Nieuw Zeeland. De wijn laat een opvallende schone mond na, na het doorslikken. Briljante mooi-weer-wijn!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2018 | ALC.: 12,0%

Zomerse salades, schaal- en schelpdieren of als perfecte zomerwijn.

ORDEN TERCERA 2014 RUEDA VERDEJO DO - SPANJE 100% Verdejo. Verdejo is een van de druiven die ook door de mind-er geoefende drinker direct herkend kan worden. De neus is zo ex-pressief en intens, dat dit onmiskenbaar Verdejo is. Uiterst vegetaal: kruis- en witte bessen, verse munt, buxus en jong gras. De aanzet is als die van bronwater: schoon en ongekend zuiver. De wijn beschikt ook nog eens over een perfect gedoseerde zuurgraad en dat komt de zuiverheid en het dorstlessende alleen maar ten goede. Heel plez-ierig! Rank en fris. In de finale een heel subtiele bittere toets (roze pompelmoes). Uitgelezen zomer- en aperitiefwijn. Dit is een van de best denkbare aperitieven. Schoon en fris (als bronwater), maar toch boordevol karakter. Heel goed alternatief voor Sauvignons Blancs uit de nieuwe wereld (Nieuw Zeeland, Argentinië etc.). Dit is plezieriger geprijsd...

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2017 | ALC.: 13,0%

Aanbevolen bij schaaldieren (oesters, mosselen) en knapperige salades.

DOMAINE LA CHAPINIÈRE | SAUVIGNON 2014 TOURAINE AOC - FRANKRIJK 100% Sauvignon Blanc. Onmiskenbaar Sauvignon Blanc, maar zonder een al te overdadige geur van groen gras. Het relatief koele klimaat is er debet aan. Juist die koele Loire-vallei kan dit soort inge-togen maar opwekkende wijnen voortbrengen. Gedroogd citrusfruit, kalk (!), kruisbessen en gelei van witte bessen. Schone, optimaal zui-vere aanzet. De associatie met de bite in een Granny Smith-appel is er direct. Op koudere dagen zal dit het verlangen naar voorjaar en zomer aanwakkeren, terwijl een dergelijk type wijn op warme dagen de broodnodige verkoeling zal bieden. Heerlijk koel mondgevoel en een echt knisperend droge finale. Geen enkel restzoet; wel een klein bittertje (roze pompelmoes). Dorstlessend. Loepzuiver. Kraakhelder. Knisperend. En zo kunnen we nog wel een aantal kreten vermelden, maar de strekking zal duidelijk zijn.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 13,0%

Geitenkaas in het bijzonder maar ook asperges en diverse bereidingen van (rauwe) vis.

DOMAINE MAUREL 2014 PAYS D’OC IGP - FRANKRIJK 100% Cabernet-Sauvignon. 29 jaar oude stokken. De kleur mag dan wat gewijzigd zijn ten opzichte van voorgaande jaargangen, de geur is even vertrouwd als overtuigend: cassis, framboos, viooltjes en die kenmerkende kruidigheid. Geen enkele vorm van snoepjesfruit! Opvallend dat de geur zich snel ontwikkelt in het glas, contact met zuurstof is hier aan te bevelen. Ranke en zuivere aanzet, een verlei-der pur sang. De wijn lijkt zelfs over een heel lichte tanninestructuur te beschikken: het mondgevoel is heel iets rul. Goede vulling, kracht en dito lengte. Ongelooflijk knappe, droge finale waarin geen spoor van restzoet te bespeuren is. Echt indrukwekkend droog gevinifieerd. Een fractie bleker dan voorheen (Maurel lijkt hiermee ook de trend van licht getinte rosé te volgen), maar de kwaliteit is als vanouds!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 12,0%

Geroosterde sardines, Salades met radicchio en olijven.

EXTRÊME GRIS 2014 LANGUEDOC AOP - FRANKRIJK 60% Mourvèdre en 40% Grenache. Mourvèdre is de koningsdruif van de appellation Bandol waar o.a. Domaine Tempier (vaak geklasseerd als de beste rosé ter wereld) vandaan komt. Heerlijk open, leven-dige expressie. Hier spat de vreugde direct van af. Lentebloesem, witte roze, sappig rood zomerfruit en een vleug citrus (het sap van de bloedsinaasappel en grapefruit). Blij toe dat ook dit jaar enige vorm van snoeperigheid is vermeden. Volledig in lijn met de eerdere succesjaargangen. Verfrissende en overtuigende aanzet. Heel koele, haast ijle, en schone materie, wars van overdadig rijp fruit. Goede vulling, meer dan voldoende sap en van alcohol lijkt geen sprake te zijn. Dorstlessend karakter. De wijn lijkt zelfs over enige tannines te beschikken en dat zal hem heel geschikt te maken om ook tafel te schenken. De vraag naar klassieke, heel bleke Provence-rosé is enorm. Extreme gris speelt daar slim op in: wel volledig in die stijl, maar voor een veel prettiger prijs.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 13,0%

Onbeperkt inzetbaar zowel aan- als buiten tafel. Aan tafel: Tapas, salades en veel bbq.

EXPRESSIF ROUGE 2013 PAYS D’OC IGP 4 CÉPAGES - FRANKRIJK Cabernet-Sauvignon, Merlot, Malbec en Syrah. Volledig in lijn met de o zo succesvolle jaargangen 2011 en 2012. Optimale vruchten-expressie: zacht gekneusde blauwe bessen, bramen en pruimen. Uiterst bescheiden kruidig accent (rozemarijn in verse vorm, euca-lyptus). Optimale rijpheid zonder dat er sprake is van een overdadige weelde. Optimaal sappige en vloeiende aanzet. De associatie met vers rood fruit is voor de hand liggend. Buitengewoon zacht en haast opwekkend mondgevoel. Opmerkelijk hoe de gepolijste tannines al bijna volledig zijn opgenomen in het geheel; ook de alcohol is voll-edig versmolten. Feitelijk heel ongecompliceerd -zonder karakter in te leveren- en juist daardoor zo ontzettend goed en succesvol. Al enkele jaren op rij uitgeroepen tot Rode Wijn van het Jaar tijdens het Proefschrift Wijnconcours. In 2014 uitgeroepen tot Winnaar van de Nationale Huiswijncompetitie.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 13,0%

Eendenborst (rosé gebraden), koemelkkazen. Ook als solist heel goed inzetbaar.

CANTINA DEL VERMENTINO | ABBAÍA 2013 ROSSO DEI COLLI DEL LIMBARA IGT - ITALIË Cannonau, Malaga, Monica en Pascale. Heerlijke en hoogst origi-nele expressie met een mineralige frisheid en kruidigheid. Subtiele rokerigheid en harstonen in combinatie met bosbessen (cassis) en een ontwikkeling richting Kirsch. Zachte en verleidelijk vloeiende materie met een satijnen textuur. Meteen smaak- en contrastrijk. De zeldzame combinatie van kracht en fijnheid is hier volop pres-ent. Buitengewoon smaakrijke wijnzuren zorgen voor spanning en bezorgen de smaakvoortzetting extra dynamiek. De wijn biedt een frappante verkwikking, zeker voor een karakter-rijke rode wijn. Ele-gante kracht binnen een contrastrijk en echt fascinerend geheel. De ervaren en fanatieke liefhebbers van Italiaanse wijnen herkennen en waarderen dit.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2018 | ALC.: 13,0%

Gevogelte, kalfsvlees, stevige vissoorten van de grill. Groenten bereid op de grillplaat.

BIDOLI | FORNAS - PINOT GRIGIO 2014 DELLE VENEZIE IGT - ITALIË 100% Pinot Grigio. Klassiek, bleek oud-roze. Strak en schoon zonder de inweek-aroma’s (zuurstok) van de meest rosés. Dit is de koele precisie van een “Blanc de Noirs” (wit van blauwe druiven zoals in de Champagne). Aalbessen en vuursteen. Knappe frisheid in een vineuze materie met weer dat Blanc de Noirs-karakter. Zeker gezien de druif een opvallend soepele, letterlijk lenige wijn die bewijst dat smakelijke sappigheid en een bescheiden alcoholgehalte heel goed samen kunnen werken. Dit is bij veel “grijze pinots” te vaak niet het geval. Smaak- en contrastrijke finale met een forse lengte. Broer en zus Bidoli maken niet uitsluitend witte wijnen. Ook rosé en rood heb-ben ze goed onder de knie!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 12,0%

Gegrilde sardines, krokante salades, geroosterde groenten.

Page 18: Wijnkroniek 201504

ProefnotitiesJANÉ VENTURA | BRUT NATURE 2011 CAVA DO - SPANJE 38% Xarel-lo, 32% Macabeu, 30% Parellada. Opvallend (en haast identiek aan de betere champagnes) hoe de wijn in eerste instantie tonen van gist/vers gebakken brood lijkt te ademen. Helaas verdwi-jnt dit effect altijd snel (net als bij champagne overigens), jammer, want een unieke en onweerstaanbare geur... Er komen aantrekkelijke fruit- en zelfs druiventonen voor in de plaats. Aantrekkelijk. Het zijn uiterst tedere koolzuurbelletjes die de tong lijken te willen masseren. Dit is strak en ongekend droog, van enige vorm van restsuiker lijkt hier geen sprake. Het effect van geroosterd brood en vers gebrande noten zet zich in de mond voort. Het geheel is haast viriel te noe-men, terwijl er absoluut geen gebrek aan smaakkracht is. Dit nodigt uit tot het (laten) bereiden van passende gerechten. Indrukwekkende smaakvoortzetting en lengte. Wat is dit goed zeg. Echt beendroog en een explosieve smaakkracht.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2018 | ALC.: 12,0%

Salades, vis in gerookte vorm en uiteraard als apéro.

JANÉ VENTURA | BRUT RESERVA 2011 CAVA DO - SPANJE Xarel-lo, Macabeu en Parellada. Aromatisch en nu eens geen poging om de Champagne in aromatische zin te benaderen. De drie druiven-rassen geven de wijn een heel eigen, zeer aantrekkelijk en fris boeket. Vuursteen en witte peper zijn gebleven, ook de witte bessen (kruis) aangevuld met een fractie zeewier (jodium/oester). Genereuze, maar fijne mousse zorgt voor een fors mondvolume. De smaakvolle, zachte wijnzuren zorgen voor verkwikking en ruim voldoende spanning en opwinding. In de mondstructuur is dit een volwaardige tegenspeler van de betere champagnes. Heerlijke en smaakrijke materie met een perfecte balans. Mondschonend na die zo lang aanhoudend finale en bovendien eetlustopwekkend (lees: een fantastisch aperitief!). Voortreffelijke cava met veel karakter op het niveau van de beste wereldwijd geproduceerde, mousserende wijnen.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2018 | ALC.: 12,0%

Vrijwel alles uit de zee, maar ook een perfecte starter van een copieus diner.

JANÉ VENTURA | BLANCO 2013 CATALUÑA DO - SPANJE 72% Xarel-lo, 14% Macabeu, 8% Garnatxa Blanca (=Grenache Blanc) en 6% Malvasia de Sitges. Jaarlijks wisselende samenstelling. Optimaal zuivere expressie, volledig verschoond van invloeden van eikenhout. Dit past in het profiel van de Aprémont van weleer. Cit-ruszest, limoensap, Granny Smith appel. Behoorlijk intens geurend, zonder dat er sprake is van overrijpheid of overconcentratie. Knap om een dergelijke frisheid te behouden in dit warme klimaat. Miner-aalzuivere aanzet met een opmerkelijk verkwikkende en eetlustop-wekkende frisheid. Wanneer we dit proeven is de associatie met een knisperend frisse Cava niet verwonderlijk, de assemblage is immers grotendeels gelijk. Jané Ventura weet de doorgaans wat neutrale Xar-el-Lo druif hier optimaal te presenteren: zuiver, bronwaterfris maar met voldoende smaakkracht en spanning. Indrukwekkende puur-heid. Heel knap hoe de wijnen van Ventura hun frisheid weten te be-houden in dit warme klimaat.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 12,5%

Een plateau de fruits de mer is de best denkbare combinatie. Maar ook als solist (apéro).

JANÉ VENTURA | NEGRE 2012 CATALUÑA DO - SPANJE 40% Ull de Llebre (=Tempranillo), 20% Merlot, 20% Syrah, 10% Cab-ernet-Sauvignon en 10% Sumoll. Krachtige expressie: verfijnde donk-ere fruittonen in een degelijke, maar bescheiden houtomlijsting. Sub-tiel rokerig (houtteer), donkere fruittonen van bramen, zwarte bessen en gedroogde dadels. Vers gebrande koffiebonen en tabaksblad. Het vurige, Spaanse temperament komt in de mond heel overtuigend tot uitdrukking. Krachtig, alcoholrijk en warm en toch rijk aan vrucht-en en voorzien van de nodige verfijning. Gedoseerde concentratie, zeer smaak- en tannine-rijk. Een uitgesproken eet- en wildwijn. De balans: warmte, bescheiden zuren en krachtige, maar goed gepoli-jste tannines. Een rijke wijn die in de herfst, in de winter en het gure voorjaar optimaal tot uitdrukking komt. Dit is echt verbazend goed. Tomàs Cusiné presteert dusdanig goed dat andere wijnen uit deze Spaanse hoek wat vergeten worden; volledig onterecht. Dit verdient een podium!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2020 | ALC.: 14,0%

Uiteenlopend van wildgerechten (haarwild) tot rund en kazen.

JANÉ VENTURA | MALVASIA DE SITGES 2013 CATALUÑA DO - SPANJE 100% Malvasia. Er is meteen de reactie: wat is dit goed, delicaat, ver-fijnd en toch heel rijk van smaak. Voortreffelijk van evenwicht, verruk-kelijke frisheid dankzij de smaakvolle wijnzuren. Het alcoholgehalte van 13,5% is hierdoor op magistrale wijze geblust en laat alle ruimte voor een superbe druivenexpressie. De wijn bezit een uitzonderlijke lengte. Overtuigende combinatie van plezier en grote klasse zoals we dit bij de echt goede, witte bourgognes soms kunnen aantreffen. Wat een wijn! Meteen minimaal 12 flessen vast laten leggen...

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2020 | ALC.: 13,5%

Verfijnde (luxe) visgerechten, gevogelte en rauwmelkse kazen.

BERNABELEVA | CAMINO DE NAVAHERREROS 2012 MADRID DO - SPANJE 100% Garnacha. 81 jaar oude stokken. Primaire fruituitdrukking: gestoofde framboos, bosaardbeitjes en verse dadels. Opvallend flo-raal karakter (viooltjes, rozenblad); hiermee onderscheidt deze wijn zich van andere Grenache-gedomineerde wijnen zoals rood uit de zuidelijke Rhône. Groene bladkruiden (dragon). Verfijnde en vers-molten aanzet met daaropvolgend een wat stroef -maar spannend!- mondgevoel. Iets weerbarstig, maar daardoor zeer karaktervol. Knap hoe in dit zonovergoten klimaat overextractie is vermeden en frisheid is behouden. Het op zich niet heel onschuldige alcoholge-halte (14,5%) zit perfect verweven in het geheel. Van logheid is dan ook absoluut geen sprake. Volledig identiek aan 2011: grote, rijk gevarieerde finale met ongekend veel reliëf en spanning. Zeldzame karakterwijn die doet denken aan klassieke bourgognes.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2021 | ALC.: 14,5%

Verfijnde eetwijn voor bij rijkere hoofdgerechten: lam, kalf, coq au vin en vaste vis.

REAL DOTAL | BLANCO 2013 VDT DE CASTILLA - SPANJE Viura en Sauvignon Blanc. In eerste instantie in iets reductief, zuurst-ofcontact doet de wijn heel goed, al binnen enkele ogenblikken opent de wijn zich. Opvallende krijt/kalkgeur en ingetogen vruchtentonen: verse ananas, gekonfijte citrusschil en een mango, balancerend op het moment van wel/niet rijp. Direct overtuigende, mondvullende aan-zet. Wat een smaakrijkdom! Enorm breed smaakoppervlak waarin de balans optimaal is: perfecte zuurgraad, meer dan voldoende sap en geen spoor van restzoet. De lengte is -zeker op dit prijsniveau- heel goed te noemen. Wijnen uit dit deel van Spanje zijn niet zelden log of zwaar, vaak door een gebrek aan zuren. De verzengende hitte aldaar zal er debet aan zijn. Knap om dan dergelijke frisse en relatief lichte wijnen te maken. Een compliment voor de wijnmaker!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 12,0%

Salades, lichte visgerechten, maar eigenlijk het uitgelezen aperitief.

REAL DOTAL | ROJO 2013 VDT DE CASTILLA - SPANJE Tempranillo, Syrah en Petit Verdot. Opvallend fruitrijke en pure ex-pressie. De eerste indruk biedt een enorme dosis verleiding, echt onweerstaanbaar. Zwarte en rode vruchten, maar ook de kruidige zoetheid van het Aziatische kruidenmengsel 5-spices. Een enorme puurheid door de absentie van eikenhout. Heel directe en gulle aan-zet. Eindeloos veel sap en tannines en alcohol zijn haast niet waarn-eembaar. Heel plezierige frisheid door de juiste zuurgraad (dat con-stateerden we ook bij wit en rosé), knap in dit klimaat. Plezierwijn pur sang, zelfs in de finale lijkt de wijn te dansen in de mond. Nergens zwaar of overdadig, dit is echt gemaakt om direct en ongecompli-ceerd van te genieten. Real Dotal, een koninklijk gebaar. Deze serie, in wit, rosé en rood, is echt gemaakt om volop plezier aan te beleven. Geen indrukwekkende concours-beesten, maar wijnen om royaal te schenken aan vrienden. Schenk bij warmer weer gerust iets gekoeld.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2017 | ALC.: 12,0%

Eenvoudige (maar smaakrijke!), basale gerechten: kip, varken en vaste vis.

Page 19: Wijnkroniek 201504

INHOUD VAN HET PROEFPAKKET VAN 12 FLESSEN:

DOMAINE PICHOT | COTEAU DE LA BICHE 2014 VOUVRAY SEC AOC - FRANKRIJK

DOMAINE ANGÉLIQUE LÉON 2012 CHINON AOC - FRANKRIJK

CHÂTEAU MIRAVAL 2014 CÔTES DE PROVENCE AOC - FRANKRIJK

DOMAINE GUINAND | LES FRÊNES 2012LANGUEDOC AOP SAINT CHRISTOL - FRANKRIJK

BIDOLI | PINOT GRIGIO 2013 FRIULI DOC GRAVE - ITALIË

MORGASSI SUPERIORE | TUFFO 2013 GAVI DOCG - ITALIË

GIRLAN | 448 S.L.M. BIANCO 2014 DOLOMITI IGT - ITALIË

GIRLAN | 448 S.L.M. ROSSO 2014 DOLOMITI IGT - ITALIË

JANÉ VENTURA | NEGRE 2012 CATALUÑA DO - SPANJE

BERNABELEVA | CAMINO DE NAVAHERREROS 2012 MADRID DO - SPANJE

REAL DOTAL | BLANCO 2013 VDT DE CASTILLA - SPANJE

REAL DOTAL | ROJO 2013 VDT DE CASTILLA - SPANJE

VAN € 136,35 VOOR € 125,00

BESTELLEN?U kunt snel en eenvoudig bestellen per telefoon, fax, e-mail, internet en post.

T 043 – 363 77 99F 043 – 363 47 48E [email protected] www.sauterwijnen.nl

Antwoordnummer 266200 VD Maastricht

Bezorgen?Voor het thuisbezorgen van uw bestelling in Nederland maken wij gebruik van een gespecialiseerd transportbedrijf. Vanaf € 150,- is het thuisbezorgen gratis. Voor kleinere bestellingen vragen wij een bijdrage in de transportkosten van € 9,-.

Het thuisbezorgen van uw bestelling in België of Duitsland is ook mogelijk. In dat geval vragen wij een vaste bijdrage in de transportkosten van € 15,-.

Af halen?De wijnen kunnen ook worden afgehaald bij onze vestiging in Bussum of onze franchisenemers in Hilversum, Zeist en Velp. Net als de locatie in Maastricht zijn deze locaties makkelijk bereikbaar en zijn er voldoende (gratis) parkeerplaatsen aanwezig. Let op! Het kan voorkomen dat niet alle wijnen uit deze publicatie voorradig zijn in een bepaalde vestiging. Mocht een wijn niet voorradig zijn, dan kan deze alsnog binnen 1 tot 2 werkdagen in de vestiging worden geleverd.

VoorwaardenTenzij nadrukkelijk anders vermeld zijn de prijzen per fles (0,75 l.) en inclusief BTW. De (actie-)prijzen zijn geldig zolang de voorraad strekt doch uiterlijk t/m 31 mei 2015. Betaling binnen 14 dagen na factuurdatum. Van toepassing zijn onze algemene verkoopvoorwaarden, welke zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Zuid-Limburg te Maastricht onder nummer 14604792 en worden op aanvraag toegezonden.

PROEFPAKKET ‘LENTE 2015’

Page 20: Wijnkroniek 201504

WITHUISVELD 16A | 6226 NV MAASTRICHT T: 043-363 77 99 | E: [email protected] 128 | 1402 AK BUSSUMT: 035-691 48 52 | E: [email protected] PERKSTRAAT 3 | 1217 NK HILVERSUMT: 035-621 20 88 | E: [email protected] ROND 5D | 3701 HS ZEISTT: 030-878 21 72 | E: [email protected] 22 | 6881 LC VELPT: 026-363 46 55 | E: [email protected]

W W W . S A U T E R W I J N E N . N L

DISCLAIMERPrijswijzigingen en druk-/zetfouten voorbehouden. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. Niets uit deze publicatie mag, noch geheel, noch gedeeltelijk, worden overgenomen en/of vermenigvuldigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Sauter Wijnen te Maastricht.

COLOFONDeze publicatie kwam tot stand met medewerking van Erik J. Sauter sr., Guido Quaden, Ralph Habets, Merijn Corsten en Erik Sauter jr. Vormgeving: Ontwerpbureau Reiters te Maastricht. Fotografie: Etienne van Sloun te Maastricht en Tijmen Ballieux Fotografia. Druk: Pietermans te Lanaken (België).

_REAL DOTAL, MANCHUELA

Naast het zorgvuldig in stand houden van een te koesteren collectie van châteaux, domeinen, producenten en hun wijnen, zijn we voortdurend onderweg en op zoek. Een niet aflatende en letterlijk grenzeloze nieuwsgierigheid brengt ons in afgelegen gebieden en op plekken waar alleen de wijnbouw een belangrijke rol speelt. Zo komen we dan wel eens in kelders, soms groot, soms klein, waarvan de reputatie nog in de maak is, terwijl we er toch een collectie prachtige basiswijnen aantreffen.

Al heel gauw gaan we dan aan de slag om door assemblages het eindresultaat boven de afzonderlijke wijnen te laten uitstijgen. Als dit goed lukt worden we echt blij, zeker als blijkt dat er sprake is van een zeer scherpe prijsstelling. Een prijsstelling die in gebieden waarvan de reputatie al gemaakt is volstrekt ondenkbaar

is. De gedachte aan een ‘royaal gebaar’ ofwel ‘koninklijk geschenk’ kwam spontaan in ons op en de merknaam voor de assemblages was direct geboren: Real Dotal!

Een smaakvolle en kleurrijke aankleding maakt het geheel compleet. De naam zal niet veranderen, de assemblages en de oorsprong der wijnen mogelijk wel. Met Real Dotal hopen we heel veel wijnlijfhebbers een plezier te doen, zoals dat met Expressif en Domaine du Belvezet al jaren het geval is.

De assemblages zijn gemaakt van druiven afkomstig uit het Manchuela-gebied dat weer onderdeel uitmaakt van de enorme Spaanse hoogvlakte met de naam la Mancha. Een gebied dat een zeer groot deel van Spanje beslaat en waar de voortdurende wind niet alleen

de windmolens doet draaien maar ook de wijngaarden gezond houdt. De hoogte van 610 meter zorgt ook voor de gewenste koelte in dit genadeloze landklimaat. Het is overigens hier waar Victor de la Serna op zijn domein Finca Sandoval kostbare 90+ punten-wijnen maakt.

REAL DOTAL BLANCO 2013 is een assemblage van 80% Macabeu (Viura) en 20% Sauvignon. De Sauvignon behoeft geen toelichting, maar wie de wijnen van Macabeu-wijnen van Tomas Cusiné en van Jané Ventura heeft geproefd kent het enorme potentieel van deze druif.

REAL DOTAL ROJO 2013 is een assemblage van min of meer gelijke delen Tempranillo, Syrah en Petit Verdot. Het resultaat, net als van de Blanco, vindt u in de gedetailleerde proefnotities.

EXPRESSIF, DOMAINE DU BELVEZET EN …

Real Dotal!

NU€ 6,95

NU€ 6,95

WITREAL DOTAL 2013 VDT DE CASTILLA

(€ 7,50)

ROODREAL DOTAL 2013 VDT DE CASTILLA

(€ 7,50)