Wijnkroniek 201502

20
WINTER / 2015 l’Edizione Italiana

description

http://ftp.sauterwijnen.nl/pdf/WIJNKRONIEK_201502.pdf

Transcript of Wijnkroniek 201502

Page 1: Wijnkroniek 201502

WINTER / 2015

l’Edizione Italiana

Page 2: Wijnkroniek 201502

Non Grand Cru Classé

l’Edizione Italiana

NU

€ 15,75

NU

€ 9,75

NU

€ 22,00

Het opschrift doet vermoeden dat deze wijnkroniek louter Italiaanse wijnen bevat. Italië is inderdaad goed vertegenwoordigd, maar er is meer … Zo treft u in deze editie ook de welbekende ‘Non Grand Cru Classé’ aanbieding. Wederom drie wijnen die hun classificatie overstijgen en aantonen dat er voor verfijning, complexiteit, smaakintensiteit en plezier uit Bordeaux niet altijd diep in de buidel getast hoeft te worden. Maar er is ook aandacht voor de wijnen van Château du Cèdre uit Cahors en de nieuwe rubriek ‘Sauters Seven’, waarin we deze keer zeven betaalbare wijnen presenteren afgestemd op het winterseizoen en de langzaamaan intredende lente. Op het gebied van ‘value for money’ is Domaine du Belvezet al 42 jaar(!) onverslaanbaar.

Op de achterkant van deze wijnkroniek presenteren we de nieuwe jaargang van deze evergreen. Ons enthousiasme steken we niet onder stoelen of banken en dat heeft een reden … Kortom, een rijk gevulde en gevarieerde editie die voldoende inspiratie geeft om uw wijnkelder of voorraad ‘huiswijnen’ weer eens goed aan te vullen. Met vriendelijke groeten,mede namens onze vestiging in Bussum en onze franchisenemers in Hilversum, Zeist en Velp, Erik J. Sauter sr., Guido Quaden en Ralph Habets

Page 3: Wijnkroniek 201502

CHÂTEAU BARRABAQUE Antoine 2012 Canon-Fronsac AOC - Frankrijk (In houten kist van 6 fln./€ 11,00)

CHÂTEAU BELLEVUE 2012 Médoc AOC Cru Bourgeois Frankrijk (In houten kist van 6 fln./€ 17,50)

CHÂTEAU CLOS SAINT-EMILION PHILIPPE 2012 Saint-Emilion Grand Cru AOC - Frankrijk (In houten kist van 6 fln./€ 25,00)

MET DRIE VAN DEZE WIJNEN IN HET

GLAS IS HET SCHRIJVEN VAN EEN

AANBEVELING EEN PLEZIER. TOEGEGEVEN,

DE PROEFNOTITIES ZIJN, EUFEMISTISCH

UITGEDRUKT, ‘NOGAL ENTHOUSIAST EN

MEER DAN POSITIEF’. DIT VINDT NIET

ALLEEN Z’N OORZAAK IN DE WIJNEN, MAAR

OOK IN DE INDRUKWEKKENDE OPENING

DIE DEZE WIJNEN BIEDEN OM WEER IETS

VAN DAT GROTE EN MACHTIGE BORDEAUX-

GEBIED TE (HER)ONTDEKKEN. EN DAT

BLIJKT MET WIJNEN VAN DIT KALIBER EEN

FASCINERENDE ERVARING.

Gebieden, eigenaars en wijnen kregen in het recente verleden bakken met onterechte verwijten te verwerken. 98% van de voor bescheiden prijzen uitstekend presterende wijnproducenten werd massaal verweten dat hun wijn te duur zou zijn geworden. De oorzaken zijn bekend: extreem hoge prijzen die enkele tientallen grootheden konden vragen en de (merkwaardige) trendy behoefte om traditionele waarden af te breken. Te vaak door dilettante journalisten die zich plots geroepen voel(d)en over wijn te gaan schrijven of door hoofdredacteuren hiertoe werden aangezet. Wijn is immers in, maar bekend is uit. Dus is het vandaag de dag zoeken naar Bordeaux-wijnen op de kaarten van de moderne, trendy restaurants. In het beste geval bevestigen enkele te kostbare, klassieke wijnen de reputatie van ‘te duur’. De hele wereld wordt afgegraven om exotische wijnen te vinden die de verguisde Bordeaux-wijnen kunnen vervangen. Onbekend is immers in. En nu staan er drie Bordeaux-wijnen in dit aanbod. Zij zullen elke bewust en aandachtig proevende wijnliefhebber, die door de hierboven aangeven omstandigheden wijnen van dit type en kaliber nog niet heeft kunnen of willen ontdekken, onmiddellijk tot inkeer brengen.

De doorgewinterde bordeaux-liefhebber zal met ons constateren dat de progressie van rustiek naar verfijnd op het zogenaamd ‘lagere niveau’, spectaculair is. Dat goede, in 1855 en later buiten de classificaties gevallen wijnen, nu de verfijning, de complexiteit, het plezier en de smaakrijkdom (kunnen) bieden van de inderdaad inmiddels aardig onbetaalbare Grands Crus Classés. Château Barrabaque 2012 (Fronsac) biedt de waarden van de zeer goede Médoc-wijnen uit de vorige eeuw. Mogelijk nog nauwkeuriger dankzij het voortdurend aansturen vanuit de wetenschap en het perfectioneren van de technieken. Château Bellevue 2010 (Médoc) is de meest klassieke van de drie. De wijn biedt door de combinatie van het uitzonderlijk goede jaar en de forse hoeveelheid Merlot-druiven, sensaties die ook de kostbare pomerols laten zien. Met Clos Saint-Emilion Philippe 2012 (Saint-Émilion) hebben we het fijnste materiaal in het glas dat dit succesgebied te bieden heeft. De behoefte aan de veel kostbaardere Grands Crus Classés of hoger verdwijnt als sneeuw voor de zon. Voor het geval er een extra aanbeveling nodig mocht zijn: deze wijn kreeg de aanbeveling ‘réussite exceptionelle’ van La Revue du Vin de France. Die eer was ook toebedeeld aan Chapelle d’Ausone 2012 (€ 120,- of meer per fles!), de tweede wijn van Château Ausone en de meest kostbare saint-émilion die dit gebied voortbrengt. Tenslotte, deze wijnen zijn even verschillend als authentiek. Ze bieden een perfect parcours om het enorme potentieel van de Bordeaux-streek te verkennen en ervan te genieten. Voor prijzen die met verve kunnen concurreren met die van vergelijkbare wijnen elders in de wereld. Wijnen bovendien die het plezier bepaald niet zullen bederven.

DRIE WIJNEN DIE OP OVERTUIGENDE WIJZE DEMONSTREREN WAAROM U ZO NU EN DAN VOOR BORDEAUX MOET KIEZEN!

Page 4: Wijnkroniek 201502

_Château du Cèdre, Cahors

De eerste jaren worden de druiven verkocht aan lokale wijnboeren en coöperaties. Pas in 1973 is de eerste eigen botteling een feit. Zonen Pascal en Jean-Marc vormen de tweede generatie wijnmakers. Pascal ontdekt zijn liefde voor de wijnbouw in de wijngaard bij een -eveneens Vlaamse- vriend in de Bourgogne: Jean-Marie Guffens. In 1980 wil Jean-Marc tijdens een motorrit even de benen strekken en bezoekt Jean-Marie voor een korte pauze. Het geplande bezoek van een uurtje verandert in een verblijf van enkele dagen. Jean-Marc: “Ik ben er verschillende dagen gebleven, het zijn mijn allereerste oogstervaringen.” Acht jaar later, na een studie oenologie in en enkele daaropvolgende stages in o.a. Bourgogne en Napa Valley,

Verwarmende winterwijnen

die behoren tot de top van Cahors!

BEGIN 20E EEUW VERLAAT LÉON

VERHAEGHE ZIJN GEBOORTEGROND

(MORSLEEDE, VLAANDEREN) EN

VESTIGT ZICH IN HET FRANSE

ZUIDWESTEN. ZIJN ZOON CHARLES

START IN 1958 MET ZIJN VROUW EEN

GEMENGD LANDBOUWBEDRIJF; ÉÉN

VAN DE ONDERDELEN VAN HET BEDRIJF

IS DRUIVENTEELT. ENKELE PERCELEN

WORDEN AANGEKOCHT EN DE

AANPLANT VAN DE EERSTE STOKKEN

IS EEN FEIT.

besluit Pascal om samen met zijn broer Jean-Marc Château du Cèdre over te nemen van hun ouders. Ook Jean-Marc heeft dan net zijn opleiding tot oenoloog afgerond.

Anno 2015 behoren de wijnen van de gebroeders Verhaeghe tot de onbetwiste top van Cahors. De bereidheid van Jean-Marc en Pascal om ook andere domeinen in de appellation van adviezen te voorzien, verdient grote bewondering. Nog altijd staat de regio -volstrekt onterecht- in de

schaduw van Bordeaux. Juist met de expertise en het nimmer aflatende enthousiasme van de Verhaeghes kan de regio naar een hoger plan worden getild.

Page 5: Wijnkroniek 201502

ROOD CHÂTEAU DU CÈDRE 2011 Cahors AOC

Frankrijk (€ 17,50)

ROOD CHÂTEAU DU CÈDRE Le Cèdre 2011 Cahors AOC Frankrijk (€ 39,00)

ROOD CÈDRE HÉRITAGE 2011 Cahors AOC

Frankrijk (€ 9,75)

ROOD CHÂTEAU DU CÈDRE GC 2011 Cahors AOC

Frankrijk(€ 89,00)

DE VERSCHILLENDE CUVÉES ONDER DE LOEP

Cèdre Héritage vormt de basiswijn van het domein, al doet deze term mogelijk vermoeden dat we met een eenvoudig glas te maken hebben. Niets is minder waar! Genereuze, smaakkrachtige wijn met het beste van de Malbec-druif, maar zonder agressieve tannines. Slechts 20% van de wijn rijpt op eikenhout.

Een treetje hoger op de ladder staat Château du Cèdre (trouwe Cèdre-adepten zullen de wijn nog kennen onder de noemer ‘Prestige’). Een iets andere assemblage dan de Héritage en een vatrijping gedurende langere tijd (22 maanden).

Stap drie in het gamma is le Cèdre, met 100% Malbec echt een cahors zoals we die kennen uit vroegere tijden: zwart van kleur, (haast) ongenaakbaar in de jeugdige fase, maar zeer beloftevol. La Revue du vin de France beschreef dit als “Réussite exceptionnelle”. We kunnen dat alleen maar stilletjes beamen.

De onbetwiste top wordt gevormd door GC, een wijn met een heuse cultstatus, zowel lokaal, als internationaal. Vergist (!) op eikenhout. Een niet veel gebruikte en zeer arbeidsintensieve methode, maar het resultaat is magistraal. Toegegeven, behoorlijk kostbaar, maar iedere zichzelf respecterende wijnliefhebber (m/v) moet

LOVENDE BEOORDELINGEN VOOR CHÂTEAU DU CÈDREHéritage 2011Vinum : 16/20

Château du Cèdre 2011Guide de la RVF : 15/20Wine Enthusiast : 91/100

Le Cèdre 2011Wine & Spirits : 91/100Wine Enthusiast : 94/100Guide Bettane : 16/20Guide de la RVF : 14,5/20

GC 2011Guide de la RVF : 17/20Wine Enthusiast : 95/100Guide Bettane : 16,5/20

Guide Hachette : 2 étoiles

dit -minimaal- eens in zijn leven geproefd en ervaren hebben. Monumentaal!

Voor de gehele serie geldt dat ze het allerbeste tot hun recht komen tijdens de koelere dagen van het jaar. Mocht dat deze winter niet meer lukken, dan moet het een plezierige gedachte zijn dat de wijnen zonder uitzondering baat hebben

bij één of meerdere jaren rijping in kelder of klimaatkast. De cuvées le Cèdre en GC hebben een uitzonderlijk bewaarpotentieel. (Klein)kind geboren in 2011? Dit is de wijn om op de 18e verjaardag te schenken! Ons advies: profiteer nu van de wel heel sympathieke prijzen en geniet ofwel deze winter nog van de wijnen of koester ze in uw kelder en geniet er de komende jaren van.

NU

€ 8,95NU

€ 14,95NU

€ 32,50NU

€ 74,50

Pascal Verhaeghe

Page 6: Wijnkroniek 201502

Sauter’s Seven!- THE WINTER SELECTION -

NU

€ 8,75

NU

€ 6,95

NU

€ 8,75

NU

€ 8,95

Page 7: Wijnkroniek 201502

SAUTER’S … IS EEN NIEUWE EN TEVENS VASTE RUBRIEK IN ONZE

WIJNKRONIEK. IN DEZE RUBRIEK PRESENTEREN WE ZEVEN WIJNEN DIE

VOLGENS ONS GOED AANSLUITEN BIJ DE WEERSOMSTANDIGHEDEN EN

DE CULINAIRE VERLANGENS RONDOM DE WINTER EN LATER RONDOM

DE LENTE, ZOMER EN HERFST. DE WIJNEN ZIJN VEELAL KLASSIEKERS DIE

WEINIG INTRODUCTIE BEHOEVEN EN WAARVAN DE PRIJS ONDER DE 11

EURO BLIJFT. GOED, VERTROUWD EN BETAALBAAR IS HET MOTTO VAN

DEZE SELECTIE.

NU

€ 6,50

NU

€ 5,95

NU

€ 9,75

BODEGA LANGA2013 Calatayud DO Spanje (€ 7,25)100% Chardonnay.

SAURUS2012 Patagonië Argentinië (€ 9,50)100% Sauvignon Blanc.

CHÂTEAU TRÉVIAC 2013 Corbières AOC Frankrijk (€ 9,75)Grenache, Roussanne en Muscat à Petits Grains (klein percentage).

BODEGA LANGA Pasion 2013 Calatayud DO Spanje (€ 6,75)100% Garnacha.

CHÂTEAU MAUREL Tradition 2012 Cabardès AOC Frankrijk (€ 7,75)Syrah, Cabernet-Sauvignon, Merlot en Grenache.

CALCU 2011 Colchagua Valley Chili (€ 9,50)100% Cabernet Franc.

CHÂTEAU TOUR BOISÉE Marielle & Frédérique 2013Minervois AOC Frankrijk (€ 10,75)40% Grenache, 40% Cinsault, 10% Carignan en 10% Syrah.

Page 8: Wijnkroniek 201502

LABELLAITALIA

In deze editie maken we een reis langs vier toonaangevende Italiaanse wijnmakers.

La Spinetta Piemonte

La Spinetta, Toscana

Illuminati

Amastuola

Ippolito 1845

Page 9: Wijnkroniek 201502

_Amastuola, Puglia

De omgeving en de wijngaarden zijn van een zeldzame en echt adembenemende schoonheid. Niet alleen de zorgvuldig gerangschikte druivenstokken (er is een landschapsarchitect nauw betrokken geweest bij de aanplant van de percelen) bieden een prachtige aanblik. De wijngaarden, ommuurd door eeuwenoude wallen, worden ook nog eens gesierd door 800 jaar oude (!), haast monumentale olijfbomen, waarvan sommige een diameter hebben van meer dan 2,5 meter. Op de website van Amastuola (www.amastuola.it) staan mooie filmbeelden die een heel goede indruk geven van deze vrijwel unieke wijngaarden.Zeer beperkte regenval en daarmee gepaard gaande droogte is onvermijdbaar in dit zuidelijke deel van Italië. In uitzonderlijk droge jaren maakt men gebruik van druppelirrigatie om de druivenstokken van het broodnodige vocht te voorzien. Door niet te sproeien, maar juist deze toepassing te hanteren, kan men zeer spaarzaam omgaan met water en wordt het uitsluitend ingezet daar waar de noodzaak echt aanwezig is.

UNO

Nieuwe biologische wijnen uit Puglia!IN HET ZUIDEN VAN ITALIË, OP DE

GRENS VAN DE PROVINCIES BRINDISI EN TARANTO LIGT HET PARK TERRA DELLE GRAVINE. EEN REGIONAAL PARK MET EEN INDRUKWEKKENDE OPPERVLAKTE VAN RUIM 28.000 HECTARE (TER VERGELIJK: NATIONAAL PARK DE HOGE VELUWE MEET ZO’N 5.400 HA). MIDDEN IN DIT PARK IS HET DOMEIN AMASTUOLA GEVESTIGD. DE FUNDAMENTEN VAN HET HUIDIGE WIJNDOMEIN GAAN LETTERLIJK EN FIGUURLIJK TERUG TOT DE 15E EEUW, MEN KAN DUS BOGEN OP EEN HISTORIE VAN RUIM 500 JAAR.

Door de eeuwen heen zijn de meeste aan het domein toebehorende gebouwen, waaronder stallen, een molen waar in vroeger tijden de olijven werden geperst en zelfs een kerk, dusdanig in verval geraakt, dat complete renovatie noodzakelijk is. Aan ambitie ontbreekt het niet: een ondergrondse vinificatieruimte, een cultureel en educatief centrum en gelegenheid voor internationale conferenties staan op het programma. Men verwacht op korte termijn de eerste zaken te kunnen realiseren.

Ook uit de wijnen spreekt een behoorlijke dosis ambitie! We introduceren met heel veel genoegen een drieluik aan nieuwe wijnen. De serie wordt aangevoerd door een mono-cépage Primitivo, een druivenvariëteit die we uitsluitend in het zuiden van Italië tegenkomen. Voorts cuvée Capocanale waarmee men laat zien dat ook de mondiale Merlot hier uitstekend gedijt. Tenslotte Vignatorta (100% Syrah); Syrah zien we meer en meer in Italië, zeker in de warmere regio’s. Ook Rallo boekt er met cuvée la Clarissa grote successen mee.

ROOD AMASTUOLA

Primitivo 2011Puglia IGP

Italië (€ 9,75)

ROOD AMASTUOLA

Capocanale (Merlot) 2012 Puglia IGP

Italië (€ 11,00)

ROOD AMASTUOLA

Vignatorta (Syrah) 2012 Puglia IGP Italië (€ 11,00)

NU

€ 8,95NU

€ 9,95NU

€ 9,95

Page 10: Wijnkroniek 201502

_Ippolito 1845, Calabria

DUE

Liber Pater en I Mori uit Calabrië:RIJKDOM, KRACHT EN CONCENTRATIE!

ROOD IPPOLITO 1845

Liber Pater 2012 Cirò DOC

Italië (€ 9,95)

EIND 2011 HEBBEN WE DE WIJNEN VAN IPPOLITO GEÏNTRODUCEERD. DESTIJDS WERD DEZE ‘NIEUWELING’ WAT AFTASTEND ONTVANGEN, MAAR INMIDDELS VORMEN DE WIJNEN VASTE EN BETROUWBARE WAARDEN IN ASSORTIMENT. DE WARME BELANGSTELLING EN LOVENDE WOORDEN DIE GIANLUCA IPPOLITO MOCHT ERVAREN EN ONTVANGEN TIJDENS DE JUBILEUMPROEVERIJEN IN NOVEMBER JONGSTLEDEN, GETUIGEN VAN HET SUCCES VAN DE WIJNEN.

Gedurende de koele wintermaanden laten we de –overigens zeer karaktervolle en smakelijke- witte wijnen even buiten beschouwing. Juist de rode wijnen Liber Pater en I Mori verdienen nu een podium. Dat podium bieden we maar wat graag!

De wijngaarden van Ippolito zijn gelegen in Calabrië, in het uiterste zuiden van Italië. Een gebied dat al eeuwenlang synoniem is voor

kwaliteitswijnbouw, maar waar het woord ‘export’ pas vrij recent zijn intrede gedaan lijkt te hebben. Calabrië is grotendeels omringd door de zee en profiteert optimaal van de maritieme invloeden die een dergelijke ligging met zich meebrengt. De eerste Griekse kolonisten die hier aan land kwamen, waren direct onder de indruk van de vruchtbaarheid van dit met wijngaarden bezaaide landschap. Zij plantten hier destijds volop hun eigen rassen aan en verschillende -anno 2015 als autochtoon beschouwde- druivenrassen zijn hier van Griekse oorsprong. De blauwe Gaglioppo-druif is er een uitstekend voorbeeld van.

Kwaliteit, authenticiteit, duurzaamheid en een evenwichtige prijs hebben in de ruim 160-jarige historie altijd centraal gestaan. Wat ons betreft kan men ook het woord innovatie toevoegen aan hun rijtje met onderscheidende kenmerken. Een goed voorbeeld van een innovatieve toepassing is micro-oxygenatie, een techniek die ook door de gebroeders Laplace in Madiran succesvol wordt toegepast om de tannines te verzachten door het toedienen van zuurstof.

Liber Pater is de uitgelezen wijn waaruit de

diepe wens blijkt om te werken met autochtone druivenrassen; in dit geval de Gaglioppo-druif. Rijkdom, kracht en concentratie zijn hier de sleutelwoorden, zonder de elegantie uit het oog te verliezen. I Mori is een meer dan geslaagde assemblage van Gaglioppo en Cabernet Sauvignon waarmee de gebroeders Ippolito heel voorzichtig in de voetsporen van de grote Italiaanse wijnmakers (Gaja, Frescobaldi, Antinori e.a.) treden. Het waren deze haast legendarische wijnmakers die in het verleden grote successen behaalden door lokale en mondiale druivenrassen te combineren.

ROOD IPPOLITO 1845

I Mori 2012 Rosso Calabria IGT

Italië (€ 11,75)

NU

€ 11,00

Page 11: Wijnkroniek 201502

_Illuminati, Abruzzo

De wijngaarden, ongeveer 100 hectare in totaal, zijn gesitueerd in de gemeente Controguerra, provincie Teramo, op slechts een steenworp afstand van de Adriatische Zee. De invloeden van de zee enerzijds en van de imposante Gran Sasso-bergketen anderzijds, dragen zorg voor een gunstig microklimaat. Ook in historische context is het vermelden van de exacte locatie van de wijngaarden noemenswaardig. Hannibal, de Carthaagse legerleider en grote tegenstander van de Romeinen, verbleef in Controguerra met zijn troepen om aan te sterken na de slag bij het Trasimeense meer in 217 v.C. Opvallend in de wijngaarden is de wijze waarop de druivenstokken groeien. De uitlopers van de wijnstokken worden middels een pergolasysteem (regionaal bekend als het Tendone-systeem) tot enkele meters hoogte de lucht in geleid. Op deze manier krijgen de druiven een juiste hoeveelheid zonlicht en wordt de consumptie door dieren in de wijngaard tot een minimum beperkt. Het oogsten van druiven die op een dergelijke wijze groeien, is logischerwijs een zeer arbeidsintensief proces.

De kelders van het domein, drie in totaal, worden gebruikt voor zowel de vinificatie van de wijnen, als voor de rijping op grote eikenhouten foeders (25 hectoliter) en barriques (225 liter).

Iedere wijndrinker, geoefend of amateur, heeft wel eens kennis mogen maken met een montepulciano d’abruzzo. Witte wijn uit deze regio staat opmerkelijk genoeg veel minder in de belangstelling. Onterecht! Met name

Trebbianodruiven staan aan de basis van eetlustopwekkende aperitiefwijnen - Pligia is er een uitstekend voorbeeld van. Spiano en Ilico zijn enkele jaren geleden geïntroduceerd en inmiddels voor velen vertrouwde ‘gezichten’. De reacties van klanten op deze wijnen zijn haast unaniem positief. Spiano is van het direct overtuigende, fruitrijke type, terwijl Ilico juist groots is in al zijn subtiliteit.

De enorme belangstelling en waardering die Zanna ten deel gevallen zijn, moet ook de familie Illuminati verrast hebben. Een korte opsomming van beoordelingen die de wijn de afgelopen jaren te beurt is gevallen: 92 punten van Robert Parker, 5 van de 5 druiventrosjes van l’Associazione Italiana Sommelier, Tre Bicchieri in Gambero Rosso (de maximale score) en 3 gouden sterren in Vini Buoni d’Italia. Niet gering voor een wijn op dit prijsniveau…

TRE

Heel veel wijn voor weinig geld!

WIT ILLUMINATI Pligia 2013 Contraguerra DOC Italië (€ 7,50)

ROOD ILLUMINATI Spiano 2013 Montepulciano d’Abruzzo DOC Italië (€ 8,75)

ROOD ILLUMINATI Ilico 2012 Montepulciano d’Abruzzo DOC Italië (€ 9,75)

ROOD ILLUMINATI Zanna 2008 Montepulciano d’Abruzzo DOC Italië (€ 24,00)

NU

€ 8,95NU

€ 21,00

AAN HET EINDE VAN DE 19E EEUW, IN 1890, RICHT NICOLA ILLUMINATI HET DOMEIN FATTORIA NICÒ OP. ENKELE DECENNIA LATER KRIJGT HET LANDGOED EEN NIEUWE -TEVENS HUIDIGE- NAAM: ILLUMINATI VINI. MET DE NAAMSWIJZIGING ZIJN DE PASSIE EN LIEFDE VOOR HET WIJN MAKEN WAAROVER NICOLA ILLUMINATI BESCHIKTE GELUKKIG NIET VERLOREN GEGAAN. DEZE EIGENSCHAPPEN ZIJN VAN GENERATIE OP GENERATIE OVER GEDRAGEN. INMIDDELS STAAT DE 3E GENERATIE AAN HET ROER: DINO ILLUMINATI. SINDS DE OPRICHTING 120 JAAR GELEDEN IS HET DOMEIN NOG STEEDS IN FAMILIEBEZIT. IN DE DAGELIJKSE GANG VAN ZAKEN WORDT DINO ILLUMINATI BIJGESTAAN DOOR ZIJN VROUW MARINA EN HUN DRIE ZONEN LORENZO, STEFANO EN ANNA, EN EEN TEAM VAN BEGENADIGDE WIJNMAKERS.

Page 12: Wijnkroniek 201502

_La Spinetta, Piemonte/Toscana

QUATTRO

Barbera’s en Nebbiolo’s met een glimlach EN DE TERUGKEER VAN SEZZANA EN SASSONTINO NA 10 JAAR KELDEROPVOEDING!

Giorgio Rivetti

Page 13: Wijnkroniek 201502

De twee grote druivenrassen in Piemonte zijn zonder twijfel Barbera en Nebbiolo. Wijnen op basis van de eerstgenoemde hebben doorgaans een vriendelijker, fruitrijker en toegankelijker karakter, bieden al in een pril stadium een ongekend grote dosis plezier en zijn niet zelden sympathieker geprijsd dan Nebbiolo-wijnen. Cà di Pian, Bionzo en Gallina zijn hier uitstekende voorbeelden van. Een proeverij van dit drieluik, zal het verleidelijke, vriendelijke karakter van de Barberadruif bevestigen, maar tegelijkertijd een openbaring zijn van hetgeen de Barberadruif toe in staat is. Voor het toelichten van de wijnen kunnen we niemand beter dan wijnmaker Giorgo Rivetti aan het woord laten. “Ca di Pian: Marasca cherry and violets followed by plum.” Over Bionzo zegt hij het volgende: “full bodied, soft with extra long and fine finish.” En zijn omschrijving van Gallina kan haast niet anders dan direct overtuigend zijn: “a great wine, warm, rich, sexy and feminine.”

In het hart van Piemonte, grofweg tussen de steden Alba en Asti, vinden we de beroemde DOCG Barbaresco. Het gros van de wijngaarden ligt er zo’n 250-300 meter boven zeeniveau en de gemiddelde temperatuur is er (fractioneel) hoger dan in Barolo. Opmerkelijk is dat wanneer wijnen uit Barolo en Barbaresco worden vergeleken, men altijd geneigd is te denken dat de wijnen uit Barbaresco een meer feminien karakter hebben, terwijl de wijnen uit Barolo als meer viriel worden beschouwd. Zou Giorgo Rivetti met deze wijnen het tegendeel willen bewijzen…? De ligging en het terroir van de wijngaard (vaak aangeduid als sorì, bricco of vigneto gevolgd door de naam van het perceel) zijn van grote invloed op de uiteindelijke wijn. De verschillen tussen de percelen kunnen enorm zijn. Net als in de Bourgogne kunnen wijnen van belendende percelen opmerkelijke verschillen vertonen. Om u enig houvast te bieden in het aanbod, nemen we graag de verschillende wijngaarden en de bijbehorende wijnen onder de loep.

BORDINI Perceel van 4 ha gelegen in de gemeente Neive. De stokken zijn (voor ‘la Spinetta-begrippen’) relatief jong: zo’n 25 jaar. De bodem van de op het zuiden gerichte wijngaard is kalkrijk.

STARDERIWijngaard van 6,5 ha, eveneens gelegen in Neive, op een hoogte van zo’n 270 meter. Net als Bordini op het zuiden georiënteerd. Het gros van de stokken is hier in de jaren ’60 van de 20e eeuw geplant.

VALEIRANO Opvallend hoog gelegen wijngaard (450 meter) met een wat kleiner oppervlak -slechts 3 ha- dan de andere wijngaarden. Perceel ligt in Treiso, ten zuiden van Barbaresco. Ook hier een kalkrijke bodem.

GALLINADruivenstokken met een leeftijd van 55-60 jaar op een perceel van 5 ha. De wijngaard ligt halfweg Barbaresco en Neive. Ook hier weer een bodem die rijk is aan kalk.

“A great wine, warm, rich, sexy and feminine.”

LA SPINETTA Cà di Pian 2010 Barbera d’Asti DOCGItalië (€ 22,00)

LA SPINETTA Bionzo 2011 Barbera d’Asti SuperioreItalië (€ 39,00)

LA SPINETTA Gallina 2011 Barbera d’Alba DOCItalië (€ 39,00)

LA SPINETTA Bordini 2008 Barbaresco DOCGItalië (€ 41,00)

LA SPINETTA Starderi 2011 Barbaresco DOCGItalië (€ 105,00)

LA SPINETTA Valeirano 2011 Barbaresco DOCGItalië (€ 105,00)

LA SPINETTA Gallina 2011 Barbaresco DOCGItalië (€ 105,00)

NU

€ 19,50NU

€ 34,50NU

€ 34,50

NU

€ 36,00NU

€ 84,50NU

€ 84,50NU

€ 84,50

Page 14: Wijnkroniek 201502

_La Spinetta, Piemonte/Toscana

Barolo: de wijn van koningen, de koning van de wijnen.

Barolo: de wijn van koningen, de koning van de wijnen. Een bekende uitspraak die de status van deze Piemontese DOCG maar weer eens benadrukt. De streek is rijk aan zeer toegewijde producenten die op uiterst zorgvuldige wijze omgaan met de niet makkelijk te verbouwen Nebbiolo-druif. Het ras rijpt laat en de wijnen kunnen in hun jeugd ongenaakbaar gesloten overkomen. Niet voor niets worden de wijnen door Rivetti pas minimaal vier jaar na de oogst aangeboden - al verkeren de wijnen dan nog steeds in een uiterst pril stadium. Geduld is eenvoudigweg een vereiste om optimaal te kunnen genieten van deze wijnen. Zij die de beschikking hebben over de juiste opslagmogelijkheden (een kelder onder de juiste condities of een deugdelijke klimaatkast) zullen over enkele jaren met een heel grote glimlach intens genieten van hun aankoop. Toegegeven: de investering is fors, maar die zal te zijner tijd als eigenlijk heel gering worden beschouwd. Giorgo Rivetti geeft voor Cuvée Garetti zonder blikken of blozen een bewaarpotentieel van 20-25 jaar; voor Barolo Campè durft hij dat nog eens met vijf jaar te verlengen.

LA SPINETTA Garretti 2010

Barolo DOCGItalië (€ 46,00)

LA SPINETTA Campè 2008 Barolo DOCG

Italië (€ 119,50)

NU

€ 39,50NU

€ 95,00

Nebbiolo-wijnen, met wijnen uit Barolo en Barbaresco als meest sprekende voorbeeld, kunnen in tegenstelling tot Barberawijnen in de jeugdige fase wat ontoegankelijker overkomen. Ze bieden echter op termijn een schier eindeloze diepgang en verfijning. Wijnliefhebbers waarvan het hart bij wijnen uit de Bourgogne sneller gaat kloppen, zijn doorgaans ook uiterst gecharmeerd van wijnen op basis van de Nebbiolo-druif. De Langhe Nebbiolo DOC van la Spinetta is één van de best bewaarde geheimen uit het Sauter-assortiment. Slechts een handvol liefhebbers weet dat deze wijn wordt gemaakt van de jonge aanplant uit de Starderi-wijngaard. Pas wanneer de stokken voldoende volwassen

LA SPINETTA2012 Langhe Nebbiolo DOCItalië (€ 23,00)

NU

€ 20,70

worden geacht, wordt het oogstmateriaal ingezet voor de grote wijn: Barbaresco DOCG Starderi. Zolang de stokken de ‘puberleeftijd’ nog niet ontgroeid zijn, wordt er van de druiven een tot Langhe Nebbiolo gedeclasseerde wijn van gemaakt. Menig producent uit de regio zou dit echter maar wat graag bottelen als Barbaresco DOCG. Het siert Giorgo dat hij zich daartoe niet laat verleiden…

Garetti wordt door Giorgo Rivetti liefkozend omschreven als het kleine broertje van Barolo Campè.

Een van de best bewaarde geheimen uit het Sauter-assortiment.

Page 15: Wijnkroniek 201502

Sezzana en Sassontino vormen in deze la Spinetta-special de spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt. Immers, alle wijnen op de voorgaande pagina’s komen uit Piemonte, terwijl de druiven voor dit tweetal het veel zuidelijker gelegen Toscane als geboortegrond hebben. In 2004 heeft de familie Rivetti besloten een aantal superieure vaten te selecteren en die pas 10 jaar

na de oogst uit te brengen. We wisten al die tijd van het bestaan van dit ‘project’ en hebben de wijnen ook destijds mogen proeven. In de tussenliggende jaren is er echt reikhalzend uitgekeken naar het moment van de release. We bekennen eerlijk: op het moment van proeven was er sprake van een niet geringe vorm van nervositeit. Alle verwachtingen en voorspellingen zijn uitgekomen. Beide wijnen beschikken nog steeds over een zekere vorm van vitaliteit, terwijl de rijping (waarvan 8 jaar op fles) haar sporen -in positieve zin- ook heeft nagelaten. Meer dan fascinerende wijnen die hun hoogtepunt naderen (een heel persoonlijke interpretatie), terwijl er nog geen noodzaak is de wijnen binnen afzienbare tijd te consumeren.

Vreemde eend in de bijt.

LA SPINETTASezzana 2004 Toscana IGT

10 years aged editionItalië (€ 64,50)

LA SPINETTA Sassontino 2004

Toscana IGT10 years aged edition

Italië (€ 64,50)

NU

€ 55,00NU

€ 55,00

Page 16: Wijnkroniek 201502

ProefnotitiesCHÂTEAU BARRABAQUE | CUVÉE ANTOINE 2012 CANON-FRONSAC AOC - FRANKRIJK 70% Merlot, 20% Cabernet-Franc en 10% Cabernet-Sauvignon. De combinatie van rijpe, zwarte vruchten en het subtiel gedoseerde, eerste klas eikenhout resulteert in een krachtig, maar ook zeer fijn boeket. Bramen, zwarte, gedroogde pruimen, dadels en edele houtnuances (ceder, houtteer, laurier). Puur, bewonderenswaardig harmonieus en zeer compleet. In deze knap vlezige en verleidelijk sappige materie smelten heel wat klassieke waarden van de hoog-waardige bordeaux samen: smaakvolle, rijpe wijnzuren die zorgen voor een weldadige frisheid en tevens het genereuze alcoholgehalte dat het juiste tegenspel biedt en eigenlijk doet vergeten. Meesterlijk gepolijste tannines zoals we die vooral in de beduidend hoger ge-classificeerde en kostbaardere bordeaux tegen komen. De wijn biedt een fors mondvolume en dito smaakkracht, er is dus ruim voldoende massa, maar door het voortreffelijke evenwicht blijft het allemaal ook nog elegant.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2025 | ALC.: 13,0%

De fijnere delen van lam, kalf en rund. Gerijpte koemelkkazen.

CHÂTEAU BELLEVUE 2012 MÉDOC AOC CRU BOURGEOIS - FRANKRIJK 50% Merlot, 45% Cabernet-Sauvignon en 5% Cabernet-Franc. Rijk en inmiddels goed geëvolueerd boeket waarin rijpe vruchten, licht animale aroma’s en bedwelmende bloemengeuren elkaar vinden. Roostertonen, verwelkte rozen, zadelleer, laurier, jodium en goed versmolten houtaroma’s. De Merlot vervult een zeer belangrijke rol in deze médoc die hierdoor iets Mediterraans krijgt. Met subtiele nu-ances die aan een châteauneuf-du-pape doen denken. Zoet-vlezige materie met een fluwelen textuur en een zeer groot smaakoppervlak. Klassieke, zeer krachtig gestructureerde wijn met een formidabele smaakrijkdom. Helemaal niets van de traditionele Médoc-gere-serveerdheid te bespeuren. Eerder het genereuze, aardse en sym-pathiek rustieke van Pomerol en dat beantwoordt dan weer perfect aan hetgeen er door het boeket beloofd werd.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2023 | ALC.: 13,0%

Krachtige, uitgesproken smaken zijn geen bezwaar: orgaanvlees, gerijpt rundvlees.

CHÂTEAU CLOS SAINT EMILION PHILIPPE 2012 SAINT-EMILION GRAND CRU AOC - FRANKRIJK 80% Merlot en 20% Cabernet-Franc. Grote en uiterst pure expres-sie waarbij de bedwelmende bloemengeuren en de verleidelijke vruchtenaroma’s op uiterst subtiele wijze door zeer nobel hout omlijst worden. Geurige rozen, de rijpste, zwarte kersen en bramen, ceder, laurier, dekblad van Havanna-sigaren. Kenmerkende saint-émilion van zeer hoog niveau zonder dat er sprake is van geforceerde extrac-tie. Bijzonder knappe combinatie van concentratie, balans en elegan-tie. Een dansende smaakweelde met de boeiendste en bovenal niet te weerstane contrasten. Sappigheid, een diepe smaakconcentratie, een weelde aan vruchtenaroma’s (kersen) en tannines op het hoogst denkbare niveau. De tannines zijn even intens als beschaafd en vol-maakt versmolten in deze vloeibare verleiding van klasse en plezier. Delicieuze en gracieuze elegantie - intens plezier op het hoge niveau van de fijnproever.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2022 | ALC.: 13,0%

Subtiele, verfijnde gerechten: kalf, gevogelte, vleugelwild.

CÈDRE HÉRITAGE 2011 CAHORS AOC - FRANKRIJK 95% Malbec en 5% Merlot. Karakter-expressie met houtteer en roost-ergeuren (koffie). Volop zwarte vruchten (zwarte kersen, bosbessen, zwarte pruimen) en florale tonen (rozen). Opvallende finesse en vital-iteit binnen deze klasse. Zeker voor een cahors is de materie verlei-delijk sappig en vruchtvlezig. Alcohol en tannines blijven discreet en er is sprake van een zeer goede balans. Genereuze, smaakkrachtige wijn met het beste van de Malbec-druif, maar zonder agressieve tan-nines. Harmonieuze karakterwijn met een vrij goed ontwikkelingspo-tentieel. De degelijkheid zelve in een gepolijste vorm.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2020 | ALC.: 13,0%

In het bijzonder bij eend (confit de canard!), maar ook traag gegaarde suddergerechten.

CHÂTEAU DU CÈDRE 2011 CAHORS AOC - FRANKRIJK 90% Malbec, 5% Merlot en 5% Tannat. Intense en krachtige ex-pressie. Geroosterde druiven, gedroogde pruimen en vijgen, bittere chocolade ondersteund door een heel subtiele florale toets. School-voorbeeld van een Sud-Ouest Malbec. Volledig versmolten en flu-weelrijpe textuur. Zeldzame combinatie van kracht, finesse en vrucht-enintensiteit. Wijnen op basis van de Malbec-druif bezitten altijd een fors tanninegehalte; dat is ook hier het geval, maar de tannines zijn dusdanig zacht en bovendien volledig opgenomen in het geheel, dat er absoluut geen sprake is van een drogend effect. Alcohol zit perfect in het geheel versmolten en is als zodanig nauwelijks waarneembaar. De meeste liefhebbers van dergelijke wijnen zullen van iedere jaar-gang één of meerdere flessen/kisten koesteren in hun kelder tot zich een uitgelezen moment voordoet om een fles te openen. Realiseert u zich goed dat de wijnen ook in een jong stadium (2 tot 4 jaar na de oogst) voor ongekend veel plezier zullen zorgen.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2023 | ALC.: 13,5%

Lokale, iets rustieke gerechten: eend, cassoulet etc.

CHÂTEAU DU CÈDRE | LE CÈDRE 2011 CAHORS AOC - FRANKRIJK 100% Malbec. 40 jaar oude stokken worden gekoesterd en de grond en wijngaarden worden op ecologische wijze bewerkt. Nobele en tegelijkertijd uiterst solide expressie met discrete houttonen: ceder, zoethout, laurier. Een ware vruchtenweelde met verfijnde kruidige ac-centen: zwarte kersen, rozenblad, zwarte pruimen, bittere chocolade, kruidnagel, kaneel en anijs in de mondaroma’s (finale). Genereuze, volmaakt versmolten aanzet en een textuur van fluweel. Het tactiele mondcontact (van de grote wijn) met een vlezige en ook romige ma-terie. Grote en krachtige structuur met toch volop ruimte voor verras-sende finesses. De balans is dit jaar wel uitzonderlijk goed, dankzij de ingetogen zuren en de verfijning van de tannines (zoethout). Su-perbe finale met subtiele anijstonen: fascinerende karakterwijn met een toegenomen mate van toegankelijkheid. De Verhaeghes zijn de meest begaafde dompteurs van de “woeste” Malbec en bereiken met deze jaargang de hoogste, mondiale standaard.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2030 | ALC.: 14,0%

Eend (borst, confit de canard), lamsvlees. Gerijpte kazen van koemelk.

CHÂTEAU DU CÈDRE | GC 2011 CAHORS AOC - FRANKRIJK 100% Malbec. Nobele en krachtige expressie met fijne houttonen: ceder, zoethout, laurier. Een ware vruchtenweelde van zwarte kersen, rozenblad, zwarte pruimen en bittere chocolade. Heel goed vergeli-jkbaar met de top van Bandol, ook hier tonen van eucalyptus en jodi-um. De houtpresentie is niet groter dan bij le Cèdre, wel wat nobeler. Genereuze, perfect versmolten aanzet en een textuur van fluweel met een zijden touch. Opulente, verrukkelijk zoetrijpe materie met een modelbalans en een prachtige frisheid. Er is hier sprake van een verbluffende concentratie van fijnheid en van een meesterlijk gepoli-jste kracht. Rijke, breed en vooral lang uitwaaierende finale met een gigantische smaakvoortzetting. Le Cèdre lijkt moeilijk te overtreffen maar dat is hier toch echt het geval. Wat begonnen is als een experi-mentele cultwijn is nu uitgegroeid tot een monument van concentratie en verfijning, op het niveau van de 100 beste wijnen van de wereld.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2016 - 2035 | ALC.: 14,0%

Wildgerechten, côte-de-boeuf, lamsvlees. Oude koemelkkazen.

BODEGA LANGA | CHARDONNAY 2013 CALATAYUD DO - SPANJE 100% Chardonnay. Krachtige en uitbundige neus. Subtiel rokerig (niet door gebruik van eikenhout, daar komt de wijn niet mee in aanraking), een frisse zuiveltoets (verse kwark), ongebrande hazelnoten en gelei van kweepeer. Evenals afgelopen jaar heeft de wijn zeker baat bij zuurstofcontact. Heel fijne, ranke aanzet. Uiterst plezierig mondcon-tact: mondvullend, maar voorzien van meer dan voldoende frisheid, waardoor de verteerbaarheid gewaarborgd blijft. Heel goede vulling, waarin het Chardonnay-karakter echt duidelijk naar voren komt. In de finale een subtiele bitterheid (sinaasappelzest). Lang beklijvende finale, zeker voor een wijn op dit prijsniveau. De wijnen van Langa zijn sinds de introductie enkele jaren terug een regelrecht succes. Terecht, de wijnen zijn technisch dik in orde en de prijs-kwaliteit-ver-houding is haast niet te evenaren.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 12,5%

Gevogelte: Bresse-kip met dragon lijkt ideaal. Vette vis (makreel).

SAURUS | SAUVIGNON BLANC 2012 PATAGONIË - ARGENTINIË 100% Sauvignon Blanc. Heel goede en zeer pure, niet vegetale Sau-vignon-expressie: kruisbessen, mint, witte peper (mineraliteit van de zeer kalkrijke bodem) en bloementonen. Dit ademt zachte frisheid en verkwikking. Verleidelijk vloeiende materie vanaf het eerste mond-contact. Goede balans, het alcoholgehalte blijft zeer discreet. De smaakvolle, totaal niet agressieve wijnzuren zorgen voor de juiste fr-isheid. Even dorstlessend als ontspannend. Smaakrijke en lang aan-houdende finale met een mineralige toets en een fractie pompelmoes op het laatste moment. Zeer goed dit jaar! Deze wijn biedt 100% van wat we van een harmonieuze Sauvignon Blanc van hoog niveau mo-gen verwachten!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2016 | ALC.: 12,5%

Vaste, platte oesters, daurade, Saint Pierre, Mediterrane vissoep. Pikante gerechten.

CHÂTEAU TRÉVIAC 2013 CORBIÈRES AOC - FRANKRIJK Grenache, Roussanne, Muscat à Petits Grains (klein percentage). 11 jaar oude stokken. Uitgesproken aromatisch en expressief karakter. Doet denken aan de beste witte wijnen uit de zuidelijke Rhône. Niet verwonderlijk, de Grenache druif speelt ook hier immers een hoofdrol. Rijp steenfruit, gist (ongebakken brood) en hazelnoten. Het zoetrijpe fruit van de Muscat is niet te nadrukkelijk aanwezig. Echt genereuze en compleet mondvullende aanzet. Buitengewone weelde en een vrij beperkte zuurgraad (haast onoverkomelijk in deze ruige, zonover-goten streek). Forse concentratie en haast explosieve smaakkracht. Toch is er sprake van een heel goede balans. Licht stroeve finale met een zekere bitterheid (roze pompelmoes) die lijkt te verlangen naar gastronomisch tegenspel. Wat een lengte! Hoogst origineel en heel goed aan tafel inzetbaar. Wanneer we denken aan witte Rhône-wij-nen moeten we dit ook goed in het achterhoofd houden.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2018 | ALC.: 14,0%

Kreeft, coquilles en gevogelte.

BODEGA LANGA | PASION 2013 CALATAYUD DO - SPANJE 100% Garnacha. Wat een expressiviteit op dit prijsniveau. Onmisken-baar Mediterrane geuren treden de proever tegemoet: garrigues, donkerrood en zwart fruit in zowel gedroogde als verse vorm. Het houtgebruik wordt steeds wat meer gedoseerd bij Bodega Langa. Voorheen was er wel eens sprake van enige overdaad, inmiddels is het meer ingetogen. Ook de puurste Valrhona-chocolade en donkere espresso. Zijdezachte en geheel versmolten aanzet. Heel gestructu-reerde en geconcentreerde materie met een fors, maar volledig in het geheel opgenomen tanninegehalte. Het zwoele (subtiel zoete) karak-ter, is een van de kenmerken van Spaanse Garnacha uit de warmere streken. Hier hebben we te maken met een kleine smaakexplosie. Ondanks de ongetemde kracht is er sprake van een goede verteer-baarheid. Deze wijn maakt pas vier jaargangen onderdeel uit van het assortiment, maar is echt niet meer weg te denken. Heeft in het hart van menig wijnliefhebber een plekje verworven. Terecht!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2018 | ALC.: 14,5%

Dit vergt “stoer” vlees als tegenspel. Cote-de-boeuf, entrecôte etc.

CHÂTEAU MAUREL | TRADITION 2012 CABARDÈS AOC - FRANKRIJK Syrah, Cabernet-Sauvignon, Merlot en Grenache van 30 jaar oude stokken. ‘Bescheiden’, ingetogen neus. Plezierig klassiek, de vergeli-jking met een eenvoudige, maar heel goede bordeaux is voor de hand liggend. Cassis/zwarte bessen, drop, laurier en cederhout. Sjieke neus voor een wijn op dit prijsniveau. Verrassend zachte en zwoele aanzet en compleet mondvullend. De Mediterrane afkomst wordt niet verloochend: de vele zonuren geven de wijn haar rijkdom. Krokante tanninestructuur: voldoende sap om er voor te zorgen dat de tannines niet drogend zijn. Deze wijn wordt met de jaren sympa-thieker, zonder aan karakter in te boeten. Wat prijs-kwaliteit betreft is dit mogelijk de beste wijn uit de serie van Alain Maurel.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2017 | ALC.: 13,0%

Luxe gerechten zoals tournedos, ossehaas en lamsvlees.

CALCU | CABERNET FRANC 2011 COLCHAGUA VALLEY - CHILI 100% Cabernet Franc. Kenmerkende expressie van de (zeer) rijpe Cabernet-Franc met een bescheiden, maar goed waarneembare houtomlijsting: zwarte bessen, lichte kruidigheid (laurier), houtteer, Sumatra-tabak en leer. De zoetrijpe aanzet van de Chileen met het frisse van de Cabernet-Franc-druif als boeiend contrast. Royale, smaakrijke (mondvullende) materie en een pittige en contrastrijke finale met het nodige reliëf, mede door de sprekende tannines. Het heeft even geduurd maar de Cabernet-Franc wordt steeds meer erk-end als een ras met een zeer groot potentieel – finesse, karakter en smaakkracht met precies het juiste (mond)volume. Dit potentieel zit volop in deze Calcu Cabernet-Franc.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2019 | ALC.: 13,5%

Van rustieke vleesgerechten van de BBQ tot meer verfijnde creaties (kalfs- en lamsvlees).

AMASTUOLA | PRIMITIVO 2011 PUGLIA IGP - ITALIË 100% Primitivo. Fascinerende en haast hartverwarmende neus. De herkomst wordt in ieder geval niet verloochend. Een zekere zwoel-heid is de wijn niet vreemd, maar van overdaad is gelukkig geen sprake. Vruchtenconfiture, gedroogde dadels en pruimen, maar ook cacao en mocca. Zwoelrijpe aanzet, terwijl de wijn ook is gezegend met een ontzettend verfijnde frisheid. Mondvullend, maar niet het log-ge wat we regelmatig tegenkomen bij wijnen uit het diepe zuiden van Italië. Ragfijne tannines -kantwerk- die op geen enkele manier een drogend effect hebben. Sterker nog: ze lijken de toch al niet geringe dosis sap een extra duwtje te geven. Verfijnde, haast gracieuze fina-le. Heel plezierig om weer een authentieke, inheemse druif uit Italië te mogen verwelkomen in het assortiment. Biologisch bovendien!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2019 | ALC.: 14,0%

Rund, lam en konijn, bij voorkeur traag gegaard.

CHÂTEAU TOUR BOISÉE 2013MARIËLLE & FRÉDÉRIQUE | MINERVOIS AOC - FR. 40% Grenache, 40% Cinsault, 10% Carignan en 10% Syrah. Stokken zijn minimaal 40 jaar oud. Heerlijk open, verleidelijke expressie. Met gesloten wanen we ons direct in de Minervois: garrigues, gestoofd rood en zwart fruit. Ook een subtiel animale toets: leer, de vacht van het paard. Minder lieve neus dan voorheen, de wijn lijkt wat serieuzer te worden. Mondvullende, maar door de smakelijke wijnzuren, toch ranke aanzet. Beklijvend en sappig. Deze cuvée is gemaakt van uitsluitend het loopsap van de druiven en dat resulteert in een opti-maal elegante wijn. Tannines zijn aanwezig, maar van het vriendelijke soort. Ze bieden heel voorzichtig enig tegenwicht, maar van streng-heid is echt geen sprake. Wederom een groot vin-plaisir-gehalte en het verlangen naar een tweede glas is maar moeilijk in toom te houd-en. Wijnmaker Jean Louis Poudou lijkt met deze wijn zijn gastvrijheid te willen tonen. Echt een glas dat je met open armen ontvangt. Pre-cies zoals we in de Minervois gewend zijn...

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2020 | ALC.: 13,5%

Lam, kalfsnier, eend, gebraden duivenborst en een rijke bouillabaisse. Harde kazen.

Page 17: Wijnkroniek 201502

UITGEBREIDE PROEFNOTITIES EN MENUSUGGESTIES KUNT U VINDEN OP WWW.SAUTERWIJNEN.NL

AMASTUOLA | CAPOCANALE 2012 PUGLIA IGP - ITALIË 100% Merlot. In eerste instantie nog wat gesloten neus, beluchting doet de wijn heel goed. Dan ontstaat een sensationeel boeket met zwart fruit, rozenblad, een Mediterrane kruidigheid (laurier, gar-rigues), drop en zelfs wat munt en gerijpte balsamico-azijn. Fasciner-end! Zwoelzachte en innemende aanzet. Fluweelzacht mondgevoel en een ontzettend breed smaakoppervlak. De tannines zijn subtiel drogend, maar lijken tegelijkertijd een zekere sappigheid op te wek-ken. Opvallend dat de wijn zo smaakintensief en intrigerend is, terwijl er geen spaan eikenhout aan te pas is gekomen. De Merlot doet het onverwacht goed in deze regio. De Merlot-druif heeft aanbidders en mensen die er liever met een grote bocht omheen gaan. Juist die laatste groep moet dit eens proeven. U zal verbaasd zijn! Overigens mogen de Merlot-liefhebbers dit ook gerust proberen...

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2019 | ALC.: 14,5%

Lam en geit (allerhande bereidingen), uitgesproken smaken geen bezwaar.

AMASTUOLA | VIGNATORTA 2012 PUGLIA IGP - ITALIË 100% Syrah. Opvallend rijpe neus met een duidelijk Mediterrane inslag. Kersen op sap, kirsch, peper, bramenconfiture, houtach-tige kruiden (laurier, rozemarijn) en zelfs iets van amandelspijs. Zij-dezachte aanzet met een compleet mondvullend gevoel. Krachtig en smaakrijk, maar wel voorzien van de nodige nuances en frisheid. De tannines bieden het nodige reliëf en tegenspel. Net als bij de Primiti-vo en de Capocanale (Merlot) is de zuurgraad met de meesterhand gedoseerd: zo wordt logheid vermeden. Bravo! Syrah en Puglië is niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar dit is toch wel echt een geslaagd huwelijk! Heel waardevolle aanvulling op het assortiment.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2020 | ALC.: 14,5%

Lam, kalfs- en rundvlees. Bij voorkeur traag gegaard.

IPPOLITO 1845 | LIBER PATER 2012 CIRÒ DOC - ITALIË 100% Gaglioppo; oud autochtoon druivenras. Rijkere expressie met discrete presentie van goed hout (eiken). Houtteer, bijenwas, leer, en kirsch naast een een weelde aan verse (cassis, bramen en zwarte kersen) en gedroogde vruchten (zwarte pruimen en dadels). Frisse houttonen: kastanje en ceder. Verleidelijke, licht zoete en toch aar-dig contrastrijke en eigenzinnige materie. De wijnzuren blijven uiterst bescheiden en de as van de spanning loopt van zoet naar aan-gename, lichte stroefheid (tannine). Toch is er ook sprake van een zachte frisheid en het alcoholgehalte zit goed in dit smaakrijke geheel versmolten. Italianen zijn dol op de sterke contrasten van de wijnen van hun autochtone rassen – deze Gaglioppo combineert ruwe bol-ster en zoete verleidelijkheid. Dat is spannend.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2019 | ALC.: 13,5%

Dit vergt krachtig tegenspel: gestoofde kalfsschenkel, lamsvlees met rozemarijn.

IPPOLITO 1845 | I MORI 2012 ROSSO CALABRIA IGT - ITALIË 70% Gaglioppo en 30% Cabernet-Sauvignon. Uiterst intrigerende en blijvend boeiende neus. Opvallende tonen van amarenen en bramen, in combinatie met wat meer animale tonen (leer, paardenvacht). Maar ook rozemarijn en eucalyptus. De warmte van de regio van herkomst is niet als zodanig herkenbaar. Dit is nu echt wat we noemen: “mond-vullend”. De aanzet is zijdezacht en door de subtiel aanwezige zuren wordt de balans gewaarborgd. Net als de vorige jaargang nergens te zwaar of log, maar wel degelijk heel goed gevuld. Modelbalans: de verhouding 70/30 (Gaglioppo en Cabernet Sauvignon) blijkt perfect uit te komen. De tannines zijn hier van het haast krakende soort. Over de lengte niets dan lof, dit lijkt de mond maar niet te willen verlaten. Italiaanse topwijnmakers (o.a. Gaja, Antinori, Frescobaldi) zijn enkele decennia terug begonnen met het combineren van inheemse druiven met meer mondiale rassen. Ippolito treedt nu met veel succes in hun voetsporen.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2019 | ALC.: 13,5%

Tournedos, kalfsschouder, lam (rug), pasta met zwarte truffel, zwarte rijst met inktvis.

ILLUMINATI | PLIGIA 2013 CONTRAGUERRA DOC - ITALIË 70% Trebbiano d’Abruzzo, 15% Passerina en 15% Chardonnay. Geurig met florale tonen (witte roos) exotische vruchten, mango, kweepeer, meloen. Rustgevend boeket. Uitgesproken sappige en smaakrijke materie met een heel genereus mondcontact. Goede balans, mede dankzij de opvallend zachte, maar voldoende verkwik-king biedende zuren. Alcohol niet als zodanig waarneembaar en er is sprake van een fractie, koele (natte natuursteen) mineraliteit in de finale, vlak voor het afscheid. Forse lengte! Even ontspannend als verkwikkend glas wijn uit een regio die met name beroemd is om haar rode wijnen. Dit bewijst dat er ook heel goed wit vandaan komt.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2017 | ALC.: 12,5%

Als aperitivo of tijdens de lunch. Ook aan tafel: vis, schaaldieren en San Daniele ham.

ILLUMINATI | SPIANO 2013 MONTEPULCIANO D’ABRUZZO DOC - ITALIË 100% Montepulciano. Fruitrijke expressie waarin donkerrood en zwart fruit de boventoon voert. Kersen, pruimen (zowel in gedroogde als verse vorm) en confiture van aardbei. Subtiele kruidigheid en iets van hars. Het gebruikte eikenhout is haast niet waarneembaar. Opvallend sappige en mondvullende aanzet. Haast vlezig mondgevoel, degelijk gestructureerd. De tannines zijn van het rulle type en bieden het no-dige contrast met de verder elegante en sappige materie. Opvullen-de puurheid, de wijn is wars van enige opsmuk. In een voorgaande jaargang werd die eigenschap betiteld als: vlekkeloos. Dat woord is ook nu weer van toepassing. Wat maakt men bij Illuminati toch heer-lijke wijnen. Geen poespas en zonder opsmuk. Maar juist puur en degelijk. Bravo!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2019 | ALC.: 13,5%

Perfect bij lams- en geitenvlees. Minder avontuurlijk, zeker goed: suddergerechten.

ILLUMINATI | ILICO 2012 MONTEPULCIANO D’ABRUZZO DOC - ITALIË 100% Montepulciano. In eerste instantie wat bescheiden en ingeto-gen, maar na contact met zuurstof blijkt al gauw dat we hier met een eersteklas Montepulciano te maken hebben: leer, cederhout, ged-roogde kersen en dadels. Groots in subtiliteit. Vanaf het eerste mond-contact is de proever gewonnen door de elegantie en de harmonie van deze zo smaakvolle wijn met een modelbalans. Vruchtvlezig en krokant/sappig met een beklijvende smaakintensiteit, maar tegelijk-ertijd beschaafd en perfect gedoseerd en bovendien harmonieus. De wijn bevindt zich qua structuur en concentratie tussen de soepele Spiano en de ambitieuze Zanna Riserva. De wijn weet een groot aan-tal plezierige eigenschappen te verenigen: verborgen kracht, elegan-tie, beschaving en verfijning. De prijs zal geen enkele belemmering vormen.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2020 | ALC.: 13,5%

Gebraden lamsschouder, eend, lamsvlees met Mediterrane kruiden. Zeer uiteenlopend.

ILLUMINATI | ZANNA 2008 MONTEPULCIANO D’ABRUZZO DOC - ITALIË 100% Montepulciano. Ambitieus maar authentiek boeket met een discrete houtinvloed: tonkaboon, zwarte vruchten (pruimen, dadels), vers leer en uiteraard fijne houttonen. Diepte in de aroma’s (het blad van de roos), chocolade, gekonfijte kersen en tonkaboon in subtiele schakeringen. Rijk geschakeerd maar ook buitengewoon nauwke-urig. Genereuze, goed versmolten materie met een satijnen textuur. Opvallend is het samengaan van de kracht in de structuur met het beeld van harmonie en beheersing en een verleidelijke vruchtenin-tensiteit. De rijpheid en de zoete warmte van de goed versmolten alcohol vinden het juiste tegenspel in de zachte frisheid dankzij de smaakvolle zuren en de gepolijste tannines. Ook in de tannines zit die combinatie van kracht en beschaving. Zoals bij alle wijnen van Illuminati is ook hier sprake van een zeer verzorgde en nauwkeurige vinificatie en opvoeding. Ambitie die tot de perfectie leidt! – dat is iets anders dan een (machtig) wedstrijdbeest.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2023 | ALC.: 14,5%

Krachtige klassiekers: rood vlees (rund, lam) enwild (haas, wildzwijn).

LA SPINETTA | CÀ DI PIAN 2010 BARBERA D’ASTI DOCG - ITALIË

100% Barbera. Het kenmerkende leer (van de zeer goede Italiaanse wijnen) komt als eerste naar voren. Daarna cederhout, gedroogde pruimen, kersen en geroosterde druiven. Zodoende een geslaagde mix van verse en gekonfijte vruchten. Klassieker, eerder naar de structuur van de Nebbiolo neigende en iets minder opulente Ca di Pian dan eerder. De verleidelijk zoetheid vanaf het eerste mondcon-tact contrasteert heel goed met de karakter-tannines. Ook hier weer die zeldzame combinatie van een tamelijk overweldigende smaak-kracht en elegantie. In 2010 meet de Barbera zich de allure van de (veel kostbaardere) Nebbiolo aan.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2021 | ALC.: 14,0%

Gegarandeerd succesvolle begeleider van het beste rund- en lamsvlees.

LA SPINETTA | BIONZO 2011 BARBERA D’ASTI SUPERIORE - ITALIË 100% Barbera. Nobel, uitgesproken vineus boeket (kirsch) met de bodeminvloed van de zeer grote wijnen. De enorme concentratie, dankzij de zeer oude stokken, is in de neus goed waarneembaar: verfijnde kracht en fascinerende complexiteit. Dankzij deze prachtige concentratie en het allerfijnste hout verheft deze Barbera zich tot het niveau van de veel kostbaardere super-Nebbiolo’s. De wijn maakt vanaf het eerste mondcontact duidelijk dat dit niet vergeleken kan worden met de normale, zeer goede Barbera’s. Dit biedt de struc-tuur van een zeer grote, aristocratische wijn. De verleidelijke, vlezige opulentie krijgt tegenspel van gepolijste en toch krachtige tannines en smaakvolle wijnzuren. Zodoende is er sprake van een vrij unieke combinatie: sensualiteit, complexiteit en een voor Barbera ongewone reserve met een fors ontwikkelingspotentieel.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2016 - 2030 | ALC.: 14,5%

Mediterrane hoofdgerechten: osso buco, confit de canard, maar ook roze gebraden reerug.

LA SPINETTA | GALLINA 2011 BARBERA D’ALBA DOC - ITALIË 100% Barbera. Rijpe, rijke en verleidelijk jonge vruchtenexpressie: het “zoete” hout (discreet) doet de vruchtenaroma’s (zwarte kersen, zwarte pruimen, dadels) extra goed tot uitdrukking komen. Laurier en zoethout maken het geheel compleet. Zoetrijpe, vlezige en opulente materie met een fluwelen textuur en het tactiele mondcontact van de grote wijn. Sappig, mondvullend en voorzien van een zachte frisheid. Zodoende is de balans helemaal in orde. De natuurlijke concentratie van de kleine opbrengst per hectare zorgt voor massa en power, maar het blijft voldoende fris en opwekkend. De tannines plooien zich gracieus in dit smaakvolle geheel. Grote, verleidelijke Barbera met een indrukwekkende smaakconcentratie. Wat een plezier.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2016 - 2026 | ALC.: 14,5%

Grote, rijke diner/eetwijn en een ideale begeleider van rijke hoofdgerechten.

LA SPINETTA 2012 LANGHE NEBBIOLO DOC - ITALIË 100% Nebbiolo. Uitgesproken karakter-expressie: truffel, boom-schors en nu acacia-honing en de mineraalkruidige Nebbiolo aro-ma’s: cederhout, vijgen, fijne leertonen en een fractie kaneel. Com-plexe puurheid. Het eigenzinnige van de Nebbiolo - rul, weerbarstig en even contrast- als smaakrijk - komt meteen en overtuigend tot uit-drukking. De materie blijft elegant en verfijnd maar biedt tevens een gigantisch smaakoppervlak. Heerlijke karakterwijn met reliëf-tannines maar ook dit jaar is er sprake van een grotere mate van toegankelijk-heid en verleiding. Barolo’s en Barbaresco’s van topkwaliteit zijn zeer kostbaar – hier een volwaardig en sympathiek geprijsd alternatief!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2023 | ALC.: 14,0%

Kalfs- en rundvlees, maar ook gevogelte en harde koemelkkazen.

LA SPINETTA | BORDINI 2008 BARBARESCO DOCG - ITALIË 100% Nebbiolo. 25 jaar oude stokken. Hoogwaardige en goed her-kenbare Nebbiolo-expressie (mineraal-kruidig), maar ook floraal. Kastanje-hout, leer, verwelkte roos, kruidnagel en verse pruimen. Krachtige en toch al aardig versmolten aanzet en een satijnen tex-tuur. Gepolijst, tactiel mondcontact van de grote, krachtig gestructu-reerde wijn. Viriele, tannine-rijke materie met stevige zuren en een rijk alcoholgehalte en toch de nodige elegantie. In de stijl van de grote Nebbiolo: “ruwe”, pure bolster en zachte pit. Het is fascinerend te constateren hoe de wijn ‘versmelt’ in contact met zuurstof en in con-frontatie met gepaste gerechten.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2025 | ALC.: 14,0%

Hoofdgerechten op basis van blank vlees met truffel (parelhoen, kalfsschouder).

LA SPINETTA | STARDERI 2011 BARBARESCO DOCG - ITALIË 100% Nebbiolo. Dit jaar gaan de fijnste, rijpe vruchten- en distil-laataroma’s, de frisheid van het allerbeste hout en de mineraliteit door de forse bodeminvloed op een heel bijzondere wijze samen. Ceder-hout, houtteer, rozen, zwarte kersen, frambozen en pruimen. Wat een rijk boeket. Bij de eerste confrontatie meteen het effect van “dit is wel heel erg groot”! Ieder keer is het proeven van Starderi een fasciner-ende confrontatie met een heel grote, complete en contrastrijke wijn. Maar dit jaar biedt een extra dimensie: een onverwachte sensualiteit. Opnieuw is er sprake van totale harmonie en verleiding binnen het universum van een schier onbeperkte smaakkrijkdom. De wijn bezit dit jaar een ongekend volume en elegant blijvende opulentie. Schit-terende finale met het prachtige spel van de smaakvolle, klassieke en uiterst beschaafde Nebbiolo-tannines en de delicate zoetheid van dit zo grote jaar.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2035 | ALC.: 14,5%

Alle delen van rund, kalf en lam. Delicate wildgerechten (konijn, patrijs).

LA SPINETTA | VALEIRANO 2011 BARBARESCO DOCG - ITALIË Nebbiolo. 45-50 jaar oude stokken. De klassieke expressie van de zeer grote Piemontese Nebbiolo met meesterlijk gedoseerde en zeer fijne houtpresentie: fijne vruchtentonen (pruimen en pitvruchten als zeer rijpe kersen), subtiel vanille, jodium, ceder, vers leer, verwelkt rozenblad. Fraai gespierde, tanninerijke en krachtig gestructureerde wijn met tevens veel fijnheid en een gigantische lengte. In een zeer jonge fase nog. Uiteraard kan decanteren met veel zuurstofcontact de wijn tot meer openheid en de tannines tot meer zachtheid dwin-gen. Archetype van de echt grote Nebbiolo - een schitterende karak-terwijn: onbeperkte contrastrijk, viriel en weerbarstig maar tevens uit-zicht biedend op een ongekende verleidelijkheid. Kostbaar uiteraard maar geen enkele liefhebber zal, na confrontatie met dit moment, de investering betreuren.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2016 - 2030 | ALC.: 14,5%

Aanbevolen bij jong wildzwijn (marcassin), gerijpt rundvlees, kalf en (wild) konijn.

Page 18: Wijnkroniek 201502

ProefnotitiesLA SPINETTA | GALLINA 2011 BARBARESCO DOCG - ITALIË 100% Nebbiolo. 60 jaar oude stokken. Klasse expressie in dit gevarieerde boeket. Open, ademend en rijk aan de fijnste distil-laat-aroma’s, gekonfijte vruchten, subtiele leer- en houttonen. De rode en zwarte vruchten (zwarte kersen) combineren prachtig met de bittere chocolade en florale tonen (roos). Meteen uiterst verleideli-jk door de fraai versmolten, zoetrijpe aanzet en de zachte, satijnen textuur. Het tactiele mondcontact van de grote wijn. Mondvullende elegantie met een gigantisch smaakoppervlak en een sensuele rond-heid. De finale is dan weer in de stijl van de grote, klassieke bar-baresco’s: iets gereserveerd en wat tijd en zuurstof vragend. Toch zijn de tannines gepolijster/zachter dan gebruikelijk en dit komt door de aanwezigheid van zand in de bodem. Zeer grote lengte. De beste Gallina sinds enkele jaren en gezien het permanente, extreem hoge niveau is dit een extra waardevolle indicatie.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2030 | ALC.: 14,5%

Combineren bij fijn haarwild (ree), lamsrug, rib-eye. Kalfsschouder met wintertruffel.

LA SPINETTA | GARRETTI 2010 BAROLO DOCG - ITALIË 100% Nebbiolo. 34 jaar oude stokken. Zeer complexe expressie met fijne rooktonen, leer, vanille, zoethout, vers gebrande koffiebonen en een fractie jodium (oester/zeewier). De houtinvloed blijft buitenge-woon discreet. Nog niet helemaal versmolten, maar contrastrijke, monumentale aanzet. Toch het tactiele mondcontact van de zeer grote wijn. De contrasten tussen de zoete rijpheid, de viriele tannines en de kenmerkende, superbe frisheid fascineren. Finale als een traag uitwaaierende pauwenstaart en een indrukwekkende lengte. Dit jaar beter versmolten en evenwichtige materie met het tactiele mondcon-tact van de grote wijn. Zeer zachte textuur in de aanzetfase. Elegante, dynamische en smaakrijke wijn met de kenmerkende Nebbiolo-tan-nine-structuur. De tannines zijn vakkundig gepolijst en ook de vrucht-enconcentratie zorgt voor directe verleiding en plezier.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2024 | ALC.: 14,5%

Rijke creaties met lam, geit van de rooster en de fijnste delen van het rund.

LA SPINETTA | CAMPÈ 2008 BAROLO DOCG - ITALIË 100% Nebbiolo. 50-55 jaar oude stokken. Verfijnde expressie met goed waarneembare, nobele houtinvloed in deze fase. Houtteer, ceder, laurier, kreupelhout, kirsch en een extract van de fijnste vrucht-entonen. Maar ook bloemen: rozenblad en viooltjes. Schitterende ontwikkeling in het glas. Versmolten, verfijnd zoete aanzet met een fluwelen textuur in de aanzetfase. Formidabel, tactiel mondcontact met een vlezige en harmonieuze materie. Minder uitgesproken en rustiek dan de Garetti. De wijn bezit een ongekend groot smaakop-pervlak zonder overgewicht. Aardig verleidelijk al en de toeganke-lijkheid gaat gepaard met een finale met veel reliëf en een enorme lengte. Barolo, de grootste, rode wijn van de wereld? De mensen uit Piemonte zijn er vast van overtuigd en wie dit proeft krijgt er heel veel begrip voor...

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2030 | ALC.: 14,5%

Aanbevolen bij lam, geit, gerijpt rund- en kalfsvlees. Truffels geen bezwaar!

LA SPINETTA | SEZZANA 2004 TOSCANA IGT - 10 YEARS AGED EDITION - ITALIË 95% Sangiovese en 5% Colorino. Na 10 jaar nog altijd de vitaal/frisse nuances van het allerbeste eikenhout in totale harmonie met het “wijn”-boeket. Houtteer, subtiele roostertonen, zwarte vruchten en leer. Fascinerende variatie. De wijn heeft inmiddels een gerijpt even-wicht bereikt met behoud van de klassieke contrasten, spanning en een buitengewone smaakrijkdom. De tannines zijn aardig versmolten, maar blijven aanwezig - de structuur (klassiek) is er een van een bel-egen wijn maar met behoud van een verrassende sappigheid. Zeven jaar geleden geproefd en toen een spectaculaire boeketontwikkeling op fles voorspeld. Deze voorspelling is helemaal uitgekomen!

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2022 | ALC.: 13,5%

Kalf, rund, maar ook sappig wit vlees.

LA SPINETTA | SASSONTINO 2004 TOSCANA IGT - ITALIË 95% Sangiovese en 5% Colorino. Kenmerkende, nobele expressie van de Sangiovese druif met subtiele leertonen, subtiele roosterto-nen, laurier, gedroogde pruimen, verfijnde hars- en wastonen. Dit laat zich diep inhaleren en de variatie is absoluut fascinerend. Versmolten aanzet en een verfijnde, satijnzachte textuur. Het tactiele mondcon-tact van de waarlijk grote wijn. Eleganter, delicater dan de Sezzana. Ontroerende verfijning en een verrukkelijke smaakintensiteit in een kantwerken materie die lengte, delicaatheid en smaakkracht in zich verenigd. Niet te imiteren en zeldzaam fascinerend met een even in-spirerend als ontspannend effect.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2020 | ALC.: 13,5%

Kalfsvlees, vleugelwild, zelfs stevige vis. Harde kazen.

DOMAINE DU BELVEZET 2013 COTEAUX DE L’ARDÈCHE IGP - FRANKRIJK 55% Chardonnay en 45% Viognier. 23 jaar oude stokken. Heerlijk open en echt expressieve geur. Leek jaargang 2012 nog uit een wat koelere regio te komen, nu is de herkomst (de zonrijke Rhône-vallei) echt duidelijk. Steenfruit (perzik, abrikoos) lijkt dominant in de geur, maar na enige beluchting komt er (veel) meer naar voren: verse gist, lentebloesem en amandelspijs. Chardonnay en Viognier blijkt een gelukkig huwelijk. Uiterst gulle en genereuze aanzet; dit is nu echt wat we noemen mondvullend. Breed smaakoppervlak en een echt smaakintensief glas wijn. Het weelderige karakter wordt goed in toom gehouden door de kundig gedoseerde zuurgraad. Het alco-holpercentage is decent te noemen (13%) en niet eens als zodanig waarneembaar. Ook in de finale blijkt de grote smaakkracht: wat een lengte! Niet verwonderlijk dat deze wijn regelmatig vroeg in het seizo-en is uitverkocht. De prijs-plezier verhouding gaat hier eigenlijk mank (veel te veel wijn voor dit sympathieke bedrag...).

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2017 | ALC.: 13,5%

Zeevruchten, parelhoen. Zoet/zout-pikant contrasten. Cantal, Comté, Reblochon, Munster...

DOMAINE DU BELVEZET 2013 CÔTES DU VIVARAIS AOC - FRANKRIJK Syrah en Grenache. Met gesloten ogen als rood uit de Rhône te her-kennen: confiture van bosvruchten, intense kruidigheid, dennenhars, leer en witte peper. Opvallend rokerige toon (vuursteen, mineraliteit!). Nog niet geheel versmolten aanzet, de wijn geeft een nog iets rul mondgevoel (waaruit wel direct het potentieel blijkt!). Mogelijk een fractie minder verfijnd dan 2011 (minder rank), maar wel voorzien van een vele malen grotere smaakkracht. De balans is wederom als een schoolvoorbeeld: het fruit, de tannines en de zuren vormen een haast volmaakte drie-eenheid. Dit biedt nu al een forse dosis plezier, maar 1 a 2 jaar rijping zal de wijn naar een (nog) hoger plan tillen. Om su-perlatieven te gebruiken voor een wijn op dit prijsniveau gaat wat ver, maar de wijn verdient het eigenlijk wel. Het kwaliteitsniveau ligt erg hoog, terwijl de plezier-factor op geen enkel moment in gevaar komt.

BRUIK-/HOUDBAAR: 2015 - 2021 | ALC.: 13,5%

Combineren met rijke hoofdgerechten: eend, kalfsschouder, rib-eye en spareribs.

Wijngaarden Illuminati, Abruzzo

Page 19: Wijnkroniek 201502

INHOUD VAN HET PROEFPAKKET VAN 12 FLESSEN:

• CHÂTEAU BARRABAQUE | ANTOINE 2012 CANON-FRONSAC AOC - FRANKRIJK

• CHÂTEAU BELLEVUE 2012 MÉDOC AOC CRU BOURGEOIS - FRANKRIJK

• CHÂTEAU DU CÈDRE 2011 CAHORS AOC - FRANKRIJK

• CHÂTEAU TRÉVIAC 2013 CORBIÈRES AOC - FRANKRIJK

• AMASTUOLA | PRIMITIVO 2011 PUGLIA IGP - ITALIË

• AMASTUOLA | CAPOCANALE (MERLOT) 2012 PUGLIA IGP - ITALIË

• AMASTUOLA | VIGNATORTA (SYRAH) 2012 PUGLIA IGP - ITALIË

• IPPOLITO 1845 | LIBER PATER 2012 CIRÒ DOC - ITALIË

• ILLUMINATI | ILICO 2012 MONTEPULCIANO D’ABRUZZO DOC - ITALIË

• LA SPINETTA | CÀ DI PIAN 2010 BARBERA D’ASTI DOCG - ITALIË

• DOMAINE DU BELVEZET 2013 COTEAUX DE L’ARDÈCHE IGP - FRANKRIJK

• DOMAINE DU BELVEZET 2013 CÔTES DU VIVARAIS AOC - FRANKRIJK

VAN € 143,45 VOOR € 129,00

BESTELLEN?U kunt snel en eenvoudig bestellen per telefoon, fax, e-mail, internet en post.

T 043 – 363 77 99F 043 – 363 47 48E [email protected] www.sauterwijnen.nl

Antwoordnummer 266200 VD Maastricht

Bezorgen?Voor het thuisbezorgen van uw bestelling in Nederland maken wij gebruik van een gespecialiseerd transportbedrijf. Vanaf € 150,- is het thuisbezorgen gratis. Voor kleinere bestellingen vragen wij een bijdrage in de transportkosten van € 9,-.

Het thuisbezorgen van uw bestelling in België of Duitsland is ook mogelijk. In dat geval vragen wij een vaste bijdrage in de transportkosten van € 15,-.

Af halen?De wijnen kunnen ook worden afgehaald bij onze vestiging in Bussum of onze franchisenemers in Hilversum, Zeist en Velp. Net als de locatie in Maastricht zijn deze locaties makkelijk bereikbaar en zijn er voldoende (gratis) parkeerplaatsen aanwezig. Let op! Het kan voorkomen dat niet alle wijnen uit deze publicatie voorradig zijn in een bepaalde vestiging. Mocht een wijn niet voorradig zijn, dan kan deze alsnog binnen 1 tot 2 werkdagen in de vestiging worden geleverd.

VoorwaardenTenzij nadrukkelijk anders vermeld zijn de prijzen per fles (0,75 l.) en inclusief BTW. De (actie-)prijzen zijn geldig zolang de voorraad strekt doch uiterlijk t/m 31 maart 2015. Betaling binnen 14 dagen na factuurdatum. Van toepassing zijn onze algemene verkoopvoorwaarden, welke zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Zuid-Limburg te Maastricht onder nummer 14604792 en worden op aanvraag toegezonden.

PROEFPAKKET ‘WINTER 2014’

Page 20: Wijnkroniek 201502

WITHUISVELD 16A | 6226 NV MAASTRICHT T: 043-363 77 99 | E: [email protected] 128 | 1402 AK BUSSUMT: 035-691 48 52 | E: [email protected] PERKSTRAAT 3 | 1217 NK HILVERSUMT: 035-621 20 88 | E: [email protected] ROND 5D | 3701 HS ZEISTT: 030-878 21 72 | E: [email protected] 22 | 6881 LC VELPT: 026-363 46 55 | E: [email protected]

W W W . S A U T E R W I J N E N . N L

DISCLAIMERPrijswijzigingen en druk-/zetfouten voorbehouden. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. Niets uit deze publicatie mag, noch geheel, noch gedeeltelijk, worden overgenomen en/of vermenigvuldigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Sauter Wijnen te Maastricht.

COLOFONDeze publicatie kwam tot stand met medewerking van Erik J. Sauter sr., Guido Quaden, Ralph Habets, Merijn Corsten en Erik Sauter jr. Vormgeving: Ontwerpbureau Reiters te Maastricht. Fotografie: Etienne van Sloun te Maastricht en Tijmen Ballieux Fotografia. Druk: Pietermans te Lanaken (België).

_Domaine du Belvezet, Ardèche

ZELDEN, HEEL ZELDEN PRIJZEN WE EEN

WIJN OP EEN DERGELIJKE ONBESCHEIDEN

WIJZE AAN (‘ONBETWISTE CULTSTATUS’).

MAAR EEN WIJN DIE AL 42 (!) JAAR

LANG ONDERDEEL UITMAAKT VAN

HET ASSORTIMENT EN IN DIE VIER

DECENNIA EEN SCHIER EINDELOZE

SCHARE LIEFHEBBERS HEEFT WETEN

TE VERWERVEN, VERDIENT DEZE

OMSCHRIJVING ALS GEEN ANDER. AL DIE

JAREN IS ERIK SAUTER SR. HEEL NAUW

BETROKKEN GEWEEST BIJ DE ASSEMBLAGE

VAN DE WIJN. In de beginjaren van de samenwerking tussen toenmalige eigenaar Leon Brunel en de firma Sauter werd er een tweetal wijnen samengesteld: één voor de thuismarkt en één voor de Nederlandse markt. De afname van de laatstgenoemde was dusdanig groot –mede gestimuleerd door verscheidene successen op (inter)nationale concoursen- dat er al gauw werd gekozen om de gehele oogst op te laten gaan in de succescuvée die in eerste instantie uitsluitend voor de Nederlandse consument werd gebotteld.

Claude en Cécile Dumarcher, de huidige eigenaren, laten zich anno 2015 bij de vinificatie en assemblage nog altijd heel graag voorzien van adviezen door Erik Sauter sr. BELVEZET BLANCDat de wat meer ingetogen Chardonnay-druif een perfecte compagnon is van de meer expressieve Viognier blijkt hier maar weer eens. Dit is voer voor zowel de doorgewinterde bourgogne- als rhôneliefhebber. Het gebeurt vrijwel jaarlijks dat deze wijn al vroeg in het seizoen uitverkocht is. Eenmaal geproefd kan dat niet meer verbazend zijn. Wat je noemt: value for money! BELVEZET ROUGESyrah en Grenache vormen hier een perfect tweeluik. Om superlatieven te gebruiken voor een wijn op dit prijsniveau gaat wat ver, maar de wijn verdient het eigenlijk wel. Het kwaliteitsniveau ligt ontzettend hoog, terwijl de plezier-factor op geen enkel moment in gevaar komt. Na meer dan 40 jaar vindt deze wijn –niet verwonderlijk- nog altijd gretig aftrek onder gepassioneerde wijnliefhebbers.

Domaine du Belvezet: EEN KOSTELIJKE EVERGREEN!

WITDOMAINE DU BELVEZET

2013 Coteaux de l’Ardèche IGP

Frankrijk (€ 7,50)

ROOD DOMAINE DU BELVEZET

2013 Côtes du Vivarais AOC

Frankrijk (€ 6,75)

NU

€ 6,75NU

€ 5,95

Claude Dumarcher