Wijnkring Magazine December 2012

24
Montes Alpha Chileense trots Port & kaas de ultieme combinatie Puur genieten tijdens de feestdagen met onze dessertwijnen! Win een reis naar Argentinië ter waarde van 5000 euro! Grote klasse Champagne Pol Roger Heerlijke recepten van Restaurant ‘t Spiehuis Winter 2012/2013 prijs 1,95 Italiaans temperament de wijnen van Epicuro

Transcript of Wijnkring Magazine December 2012

Page 1: Wijnkring Magazine December 2012

Montes AlphaChileense trots

Port & kaasde ultieme combinatie

Puur genieten tijdens de feestdagenmet onze dessertwijnen!

Win een reis naar Argentiniëter waarde van 5000 euro!

Grote klasseChampagne Pol Roger

Heerlijke recepten

van Restaurant ‘t Spiehuis

Winter 2012/2013 prijs € 1,95

Italiaans temperamentde wijnen van Epicuro

Page 2: Wijnkring Magazine December 2012

Zuiderzeestraatweg 108 Harderwijk | www.zwaluwhoeve.nl

Verwellness jezelf

Ontvangst op de Zwaluwhoeve vanaf 9.00 uur. Geheel ontspannen de kerst door met twee personen. Geniet samen van een Hotstone of een Kaarsmassage. Ook een diner mag niet ontbreken. In ons restaurant ‘’De Oude Deel’’ wordt een exclusief viergangen kerstdiner geserveerd.

Kerst Duospecial DeLuxevoor slechts € 85,00 p.p.

Voor voorwaarden en reserveren gaat u naar www.zwaluwhoeve.nl/kerst

Zwaluwhoeve Massageoliën | € 24,95

Meer geschenken viawww.zwaluwhoeve-webshop.nl

Tip voor onder de kerstboom

Page 3: Wijnkring Magazine December 2012

Volg de Wijnkring op Kijk voor meer informatie en wijnen op www.wijnkring.nl

15Win een reis naar ArgentiniëMaak kans op een bezoek aan Bodegas Salentein!

16/17Warmte in de wintermaandenHet Spaanse Ramón Bilbao

18/19BubbelsVoor bruisende feestdagen

21DessertwijnenPuur genieten

22/23Port & kaasPedro Leite geeft tips!

In d

it n

umm

er

4/5Champagne Pol RogerVan generatie op generatie

6/7Le Canon du MaréchalLekkere hapjes voor de feestdagen

8EpicuroItaliaans temperament

9Heerlijke receptenVan Restaurant ‘t Spiehuis

10/11Franse toppersKlassiekers uit verschillende streken

12/13Montes AlphaChileense trots

14De Grote HamersmaHarold Hamersma beoordeelt Salentein wijnen

3

14

15

9

8

12/13

16/17

21

6/7

Happy Newyear!

Aanbiedingen gelden t/m 17 januari 2013, zolang de voorraad strekt. Onder voorbehoud van prijswijzigingen, druk- en/of zetfouten.

Page 4: Wijnkring Magazine December 2012

4

Champagne Pol Roger

Meer dan 160 jaar geleden leefden de Rogers in Aÿ, een dorpje bekend om zijn wijngaarden, gelegen aan de voet van het Reims gebergte. Hier verkocht Pol Roger op 18 jarige leeftijd zijn allereerste wijn. Twee jaar later kreeg zijn vader een ongeneeslijke ziekte, waardoor hij niet langer kostwinner kon zijn. Het gezin verhuisde naar het plaatsje Epernay, waar Pol zijn eigen onderneming startte. Toen hij in 1899 stierf, stonden zijn beide

zonen klaar om zijn werk over te nemen. Maurice en Georges Roger werkten, zoals dat binnen de familie gebruikelijk was, al sinds hun 18e in het bedrijf van hun vader. Maurice als de ‘stem’ van het bedrijf die verantwoordelijk was voor verkoop, pr en marketing. Georges als de ‘neus’ van Pol Roger die de kwaliteit van de Champagne bewaakte. Begin 1900 verkregen de broers het recht om hun familienaam te veranderen in

Pol Roger, als eerbetoon aan hun vader.

1927 luidde de derde generatie van het bedrijf Pol Roger in met de komst van Jacques, de zoon van Maurice. In de jaren 40 raakte Jacques’ vrouw Odette Pol Roger bevriend met Winston Churchill, waar later ook hun top Champagne naar werd vernoemd. Meer informatie over deze bijzondere vriendschap op onze Facebook pagina.

Nadat Georges Pol Roger in 1950 overleed en Maurice in 1959, nam de vierde generatie Pol Roger de leiding van het bedrijf op zich. Vanaf 1963 werden zij geassisteerd door de kleinzoon van Maurice, Christian de Billy. Hubert de Billy, zoon van Christian, werd in 1988 benoemd tot sales manager in Frankrijk en is vandaag de dag verantwoordelijk voor de marketing van dit prachtige Champagne merk.

Voor meer Pol Roger Champagnes kijk op: www.polroger.com

Pol Roger: familiebedrijf sinds 1849.

“Elke wijn die onze naam draagt, is een ambassadeur van onze geschiedenis.”

Page 5: Wijnkring Magazine December 2012

Champagne Pol Roger Rich Demi SecAC Champagne

Een bijzondere, minder droge Cham-pagne met romige bubbels. Fruitige aroma’s als honing, peer, marmelade en subtiele, elegante smaken van kruiden, verschillende soorten fruit en caramel. Zeer aangename lange afdronk.

Erg lekker bij schaaldieren als gamba’s, krab en kreeft. Deze Champagne past ook mooi bij niet al te zoete desserts.

Adviesprijs per fles € 39,95

Nu voor € 34,95

Champagne Pol Roger Brut Millésimé 2002*(Giftbox) AC Champagne

Prachtige goudgele Champagne met een fijne mousse en aroma’s van bloesem, citrusfruit en honing. Subtiele smaak met elegante frisheid en een zachte afdronk. Geleverd in giftbox met 2 gratis fIûtes!

Een feestelijke aperitief, maar ook goed te combineren met carpaccio, zalm of sushi.

Adviesprijs per fles € 59,50

Nu voor € 49,95 *beperkt leverbaar

Champagne Pol Roger Brut RéserveAC Champagne

Een elegante Champagne met een fijne aanhoudende mousse. Met aroma’s van acacia, honing en subtiele smaken van witte bloesem. Een lange indrukwekkende afdronk.

Deze Brut Réserve is heerlijk als aperitief of bij een amuse met garnalen, oesters of andere vishapjes.

Adviesprijs per fles € 39,95

Nu voor € 34,95

5

Page 6: Wijnkring Magazine December 2012

6

Le Canon du Maréchal Blanc Muscat-ViognierIGP Côtes Catalanes

Een verrukkelijke wijn met frisse aroma’s van bloemen en steenvruchten. De smaak is sappig met in de afdronk een plezierig bittertje.

Adviesprijs per fles € 7,75

Nu voor € 6,95 per flesDoosprijs € 37,50

Le Canon du Maréchal: heerlijke eet-wijnen!Frisse meloensoep met parmaham. Lekker en gezond!4 personenBenodigdheden: 2 Galiameloenen, klontje boter, 3 eetlepels basterd-suiker, 300 gram parmaham, peper & zout. Smelt de boter in de pan en bak de Galiameloen 5 minuten. Roer de basterdsuiker er doorheen en laat 10 minuten sudderen op een laag vuurtje. Voeg peper en zout naar smaak toe en laat het geheel nog even afkoelen. Rol de plakjes parmaham op en serveer deze apart bij de soep. Gevulde tomaat met krabsalade.

Een smakelijke presentatie!4 personenBenodigdheden: 4 tomaten, 170 gram krabvlees, verse basilicum, 2 bosuitjes, 3 eetlepels olijfolie extra vierge, zwarte peper.

Was de tomaten en verwijder de kroontjes. Snijd een kapje af en hol de tomaat uit. Maak de bosuitjes schoon en snijd deze in ringen. De basilicum grof snijden. Vermeng vervolgens de tomaatblokjes, bosui, gesneden basilicum, de krab en 3 eetlepels olie met elkaar. Breng het geheel op smaak met peper. Vul de tomaten met de krabsalade en garneer met blaadjes basilicum.

Fondue au fromage.Een gezellig gerecht!4 personenBenodigdheden: fonduepan of pan met extra dikke bodem, 350 ml witte wijn, 1 teentje knoflook, 10 gram boter, 400 gram Franse kaas (bijvoorbeeld Gruyère), 150 gram brie, 1 eetlepel maïszetmeel, stokbrood.

Verhit de boter in de fonduepan, voeg fijn gesneden knoflook toe en bak de knoflook 5 minuten op laag vuur. Voeg de witte wijn bij de knoflook en breng het geheel aan de kook. Rasp de Franse kaas in grove stukken en voeg al roerende toe. Snijd de korstjes van de brie en snijd de brie in stukjes. Voeg al roerend toe aan de pan. Meng het maïszetmeel met 2 eetlepels water en voeg dit toe aan de rest. Warm het geheel nog een paar minuten op en geniet van een heerlijke kaasfondue!

Page 7: Wijnkring Magazine December 2012

7

Le Canon du Maréchal Rouge Syrah-MerlotIGP Côtes Catalanes

Toegankelijke wijn met aroma’s van rood en zwart fruit en een hint van stoofpeertjes. De smaak is soepel en aangenaam zacht. De wijn heeft een plezierige afdronk.

Adviesprijs per fles € 7,75

Nu voor € 6,95 per flesDoosprijs € 37,50

Mini pizza’sGa voor de variatie!Benodigdheden: shoarmabroodjes, strooikaas, tomatenpuree.ingredienten naar keuze: bijvoorbeeld salami, groenten, knoflook en peper.

Verwarm de oven alvast voor op 250 graden. Snijd de shoarmabroodjes doormidden en smeer ze in met een dun laagje tomatenpuree. Beleg de pizza’s met de verschillende ingredienten en bestrooi ze met kaas. Varieer naar hartelust! Leg de pizza’s in de oven en haal ze er weer uit als de bodem lekker krokant is en de kaas mooi gesmolten is.

Carpaccio met pestodressingKlassiek, simpel, lekker!Voor 6 personenBenodigdheden: 100 gram rucola sla, 300 gram dungesneden ossenhaas, 50g pijnboompitten, 2 kleine venkelknollen, 4 eetlepels groene pesto, 2 theelepels balsamico azijn, 3 eetlepels olijfolie, Parmezaanse kaas, peper & zout.

Rooster de pijnboompitten, zonder boter of olie, in de pan tot ze lichtbruin kleuren. Leg de ossenhaas op een bord. Meng de rucola en de venkel met elkaar en strooi de gebakken pijnboompitten over de carpaccio. Meng de pesto met de balsamico azijn en de olie en voeg peper en zout naar smaak toe. Druppel de zelfgemaakte pestodressing over de carpaccio. Garneer met Parmezaanse kaas. Hét recept voor tevreden gasten!

Gevulde kroketjes met wild en ham.Lekker snacken!Voor 6 personenBenodigdheden: 100 gram wild naar keuze, 50 gram (fijngesneden, gedroogde) ham, 1ui, 40 gram bloem, een scheutje kaneel, 1 ei, 50 ml melk, 5 ml olie, broodkruimels, olijfolie, peper & zout.

Verhit de olie in de pan en bak het wild tot het gaar is. Haal het wild na het bakken uit de pan en snijd in fijne stukjes. Voeg fijngesneden ui aan de olie toe en wacht tot de ui glazig wordt. Voeg dan al roerend de bloem en de melk toe. Het papje wordt nu dikker. Meng het wild, het papje, de ham en een scheutje kaneel met elkaar. Roer vervolgens de eierdooier erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Plaats het geheel op een platte schaal en leg het in vriezer, zodat het snel afkoelt. Haal het geheel uit de vriezer en maak er kroketjes van. Haal ze door het eiwit en daarna door de broodkruimels. Frituur de kroketjes tot ze een goudbruine kleur hebben en smullen maar!

Dit recept ziet er extra feestelijk uit op een amuselepel!

Page 8: Wijnkring Magazine December 2012

8

Epicuro VermentinoIGT Lazio

Strogele frisse wijn met geuren van wit fruit. In de smaak zachte citroentonen en een aangename kruidigheid.

Een mooie combinatie met anti-pasta gerechten als bruchetta en dadels met spek. En natuurlijk erg lekker bij het voorgerecht van Restaurant ‘t Spiehuis, zie de pagina hiernaast!

Epicuro Montepulciano d’AbruzzoDOC Montepulciano d’Abruzzo

Mooie robijnrode wijn met intense aroma’s van kersen en kruiden. Vol van smaak en mooi in balans. Een zwoele Italiaan met een warm en rond karakter.

Smakelijk bij lamskoteletjes en diverse pastagerechten.

Adviesprijs per fles € 6,35

Nu voor Doosprijs € 29,95

Adviesprijs per fles € 6,35

Nu voor Doosprijs € 29,95

In Lazio, het gebied rondom Rome, bevinden zich de wijngaarden waar Epicuro Vermentino wordt gemaakt. De bodem in dit deel van Italië heeft vulkanische invloeden en is daarom erg vruchtbaar. De Vermentino druif geeft dan ook krachtige, intense witte wijnen met veel kleur. Abruzzo is de groenste regio van Italië en is gelegen aan de Adriatische oostkust van het land. De bergen die de Abruzzen vormen, zorgen voor ideale klimatologische omstandigheden om wijn te maken.

Italiaans temperament!

Page 9: Wijnkring Magazine December 2012

Ingrediënten:voor 4 personen

• 8 à 12 coquilles (verkrijgbaar bij de betere vishandel)• 2 dl droge witte wijn• 1 laurierblad• 2 kruidnagels• 6 witte peperkorrels• ¼ liter slagroom• 100 gram koude boter in blokjes gesneden

Bereiding:Doe de witte wijn, het laurierblad, de kruidnagel en de peperkorrels in een steelpannetje en laat het inkoken tot de helft. Voeg de slagroom toe en laat het weer inkoken tot ¾. Voeg beetje bij beetje de koude roomboter toe, roer het geheel voortdurend en laat tot yoghurt dikte langzaam koken. De saus door een zeef gieten en op smaak maken met peper en zout.

Zet vervolgens een koekenpan met weinig boter op het vuur en laat deze heet worden. Leg de coquilles in de hete boter en laat ze 1 minuut aan elke zijde bakken. Neem de coquilles uit de pan en dresseer ze op een bord. Bestrooi de coquilles met wat zeezout en giet de saus er overheen.

Serveer tips:Maak dit voorgerecht helemaal af met risotto of kleine geblancheerde groenten.

Wijn suggestie:Epicuro Vermentino.

Kijk op de Wijnkring Facebook pagina voor de overige gerechten van ‘t Spiehuis.

Als hoofdgerecht Tournedos met rode wijnsaus, heerlijk bij Ramón Bilbao Edicíon Limitada. Als dessert vers rood fruit met roomijs en sabayonsaus, erg lekker bij de dessertwijn Cazes Rivesaltes Grenat. De wijnen vindt u verderop in het Magazine!

9

Het voorgerecht:Coquilles Saint -

Jacques met Beurre Blanc

Vlakbij Paleis Soestdijk, zo’n twee kilometer buiten de bebouwde kom van Soest, midden tussen de beukenlanen van het eeuwenoude landgoed Pijnenburg, ligt Restaurant ‘t Spiehuis. Begin september vierden de eigenaren, de familie Herfst, het 40 jarig jubileum van het restaurant. Speciaal voor het 30 jarig bestaan van de Wijnkring verklapt ’t Spiehuis een aantal van haar heerlijke recepten! www.hetspiehuis.nl.

De familie Herfst.

Page 10: Wijnkring Magazine December 2012

10

Pionier door de eeuwen heenDe naam Mellot wordt sinds 1513 geassocieerd met wijn. César Mellot verkreeg zijn reputatie als wijnadviseur van Koning Louis XIV. Deze kennis is van generatie op generatie overgedragen en steeds verder ontwikkeld.

In 1969 nam Joseph Mellot het huidige wijnhuis over en noemde het naar zichzelf. In 1984 droeg Joseph het bedrijf over aan zijn zoon Alexandre, één van de pioniers die geloofden in het enorme potentieel van Sancerre wijn. Hij besloot het de wijngaarden uit te breiden, de uitrusting van de wijnmakerij te moderniseren en de export verkoop te stimuleren.

Na het voortijdig overlijden van Alexandre beheert zijn vrouw Catherine Corbeau Mellot op onnavolgbare wijze het landgoed van

ruim 90 hectare. Met haar oog voor zelfs de kleinste details staat zij garant voor het succes van wijnhuis Joseph Mellot.

La ChatellenieAC Sancerre

Fonkelend witgoud van kleur met expressieve aroma’s van citrus en mango en iets van asperges. Vol en zacht in de mond. Een frisse smaak met citrus in de afdronk.

Een geweldige combinatie met salades met geitenkaas.

Adviesprijs per fles € 16,95

Nu voor € 12,95

Catherine Corbeau Mellot Het belangrijkste doel voor Catherine en haar team is om wijnen met een sterke persoonlijkheid te produceren. Catherine is toegewijd aan het creëren van, zoals ze dat zelf zegt: “wijnen die genot geven, emotie oproepen en gemaakt zijn om te delen.”

In 2007 heeft de Franse Minister van Landbouw Catherine gehuldigd als ridder in de orde van Agrarische Verdienste. Ze werd ook verkozen als lid van de vereniging van vrouwelijke bedrijfsleiders in Bourges en ontving de Export Trofee van 2009.

Page 11: Wijnkring Magazine December 2012

Les Caprices d’AntoineAC Côtes du Rhône

Een krachtige wijn met persoonlijkheid. Deze wijn combineert een robijnrode kleur met aroma’s van rood fruit en kruiden. De smaak is fruitig met tonen van vanille.

Serveer deze wijn bij vleesgerechten en harde kazen als Gruyère.

Adviesprijs per fles € 8,70

Nu voor € 7,95Doosprijs € 44,95

Franse toppers!EerbetoonLes Caprices d’Antoine is een eerbetoon aan Antoine Ogier, de oprichter van het wijnhuis Ogier Caves des Papes. Ogier ziet het maken van wijn als een echte kunst waarbij zeer subtiel te werk moet worden gegaan. Dat proef je duidelijk terug in de wijnen!

Uit de BordeauxChâteau La Gorce is gelegen in de gemeente Blaignan, ten oosten van Lesparre in de Bordeaux streek. La Gorce heeft een bescheiden prijskaartje terwijl het wel de authentieke Bordeaux kwaliteit biedt.

VeelbelovendDe prachtige wijngaarden van Domaine René Bouvier liggen in Marsannay, in het uiterste noorden van de Côte d’Or. Bernard Bouvier, de zoon van oprichter René, beheert het Domaine en wordt beschouwd als één van de meest veelbelovende jonge wijnmakers in de Bourgogne. Pinot Noir Le Chapitre is een prachtige wijn van zijn hand.

Pinot Noir Le ChapitreAC BourgogneHeerlijke robijnrode wijn met aroma’s van vers fruit, een frisse, maar ook krachtige smaak en een prachtige finale.

Drink deze wijn bij een lekker stukje kaas als Morbier Cru, Beemster of Cheddar. Adviesprijs per fles € 18,40

Nu voor € 14,95

Château La GorceAC Médoc Cru BourgeoisKlassieke wijn van voornamelijk Cabernet Sauvignon en Merlot, waardoor de smaken van zwarte en rode bessen naar voren komen.

Bij rood vlees en wildgerechten. Ook perfect bij zachte, rijpe kazen.

Adviesprijs per fles € 12,80

Nu voor € 9,95

11

Page 12: Wijnkring Magazine December 2012

12

De geschiedenis van Montes begon als een droom, die werkelijkheid werd voor oprichters Aurelio Montes en Douglas Murray. In 1987 wilden de zeer ervaren wijnprofessionals hun droom realiseren; het produceren van Chileense wijnen van hoge kwaliteit, veel hoger dan de norm in die tijd.

In 1988 sloten de twee andere oprichters, Alfrede Vidaurre en Pedro Grand aan en stelden hun vaardigheden en expertise ter beschikking aan de onderneming. Zo werd Discover Wine, dat later de naam Montes kreeg, geboren.

Montes wordt wereldwijd gezien als één van de beste en meest toonaan-gevende Chileense wijnhuizen met wijnmaker Aurelio Montes als trots boegbeeld.

Adviesprijs per fles € 15,45

Nu voor € 12,95

Montes Alpha Serie

Page 13: Wijnkring Magazine December 2012

13

SyrahDeze fruitige rode wijn, met diepe paarse kleur bevat aroma’s van aardbeien en specerijen. Een krachtige en tegelijkertijd zachte wijn met een mooie lange afdronk. Serveer deze wijn bij lamsvlees en rood vlees. Ook bij pittige kazen als Blue Stilton is deze wijn een aanrader.

Cabernet SauvignonEen intens robijnrode kleur en aroma’s van rood en zwart fruit, vanille en tabak. De smaak is vol met tonen van zwarte bes en een aangename, lange afdronk. Een uitstekende begeleider van gegrilde vleesgerechten en wild.

Pinot NoirEen sappige wijn met intense geuren van aardbeien en bloemen en een zuivere, zachte smaak. Met subtiele houttonen in de afdronk. Heerlijk bij winterse wildsalades of kalfsbiefstuk.

MerlotHeerlijke geuren van zwarte bessen, zwarte peper, tabak en bittere chocolade. Een volle, zachte wijn met een lange afdronk waarin eikenhout en vanille naar voren komen. Schenk deze wijn bij gestoofde vleesgerechten. Oude kazen zijn ook erg lekker bij deze top wijn!

ChardonnayEen zeer fruitige wijn met hints van banaan en ananas, smaken van tropisch fruit en een mooie afdronk. Probeer deze wijn eens met Comté, een licht pittige kaas met een aangenaam zoetje in de nasmaak.

CarmenèreLevendige wijn met aroma’s van peper en hints van rode bessen, chocolade, vanille en pruimen. Elegante, maar stevige smaak met een zeer lange, kruidige afdronk. Mooie begeleider van lichte wildgerechten en lamsvlees, maar ook van belegen kazen als Reypenaer.

Aurelio Montes senior en junior.

Page 14: Wijnkring Magazine December 2012

14

De Grote Hamersma

Ieder jaar brengt wijnenthousiasteling en – schrijver Harold Hamersma zijn GROTE HAMERSMA uit. Dit jaar met vermelding van een aantal van de Salentein Reserve wijnen. Hiernaast vindt u onze actie met deze en andere Salentein wijnen! doe ook mee met onze Facebook actie en maak kans op een reis naar Argentinië!

De Grote Hamersma is verkrijgbaar voor € 19,95. Kijk op wijnkring.nl om dit boek te bestellen. Volg de Wijnkring op Facebook en maak kans op een gratis exemplaar!

De Grote Hamersma is verschenen bij Nieuw Amsterdam. www.degrotehamersma.nl.

Salentein Malbec Reserve“Het rode fruit is transparanter dan het vorige oogstjaar, het tabak van een lichtsigaretje, de zuren frisser. Gelukkig blijft ook het houtgebruik binnen de perken. Malbec voor de lichte trek.”

Salentein Cabernet Sauvignon“Wel flink wat zwarte bessen, maar wat zachter en minder nadrukkelijk dan het vorige oogstjaar. Lekker frisse zuren, iets specerij. Doet niet alleen chic wat de prijs betreft.”

Salentein Merlot Reserve“Aangename Merlot met flink wat vlees aan het bot, ingestoken met kruidnagel, laurier, peperkorrels. Fijne hangtannines. De meest stevige van het Salentein Ensemble. Ik zou bijna zeggen de beste.”

Page 15: Wijnkring Magazine December 2012

15Deze actie loopt t/m 31 december 2012.

Ga naar www.wijnkring.nl/salenteinactie2012, upload je favoriete Salentein moment en maak kans op een reis naar Argentinië voor 2 personen ter waarde van 5000 euro of één van de diners bij Restaurant De Salentein in Nijkerk.

De winnaar van de reis brengt onder andere een bezoek aan het wijnhuis en de wijngaarden van Bodegas Salentein. Hij/zij krijgt de kans om de allerbeste wijnen van wijnmaker Jose Galante te proeven. De reis ter waarde van 5000 euro is inclusief vliegtickets, accommodatie en vervoer in Argentinië.

Win een reis naar Argentinië ter waarde van 5000 euro!

Page 16: Wijnkring Magazine December 2012

16

Ramón Bilbao Edición LimitadaDOC Rioja

Kersenrode wijn met heerlijke aroma’s van pruimen, rijpe blauwe bessen en exotisch hout. Elegante smaken van zwart fruit en een plezierig lange afdronk.

Smaakt goed bij Ibericoham, maar ook heerlijk bij Indiase curry. Kijk op Facebook voor het recept van Restaurant ‘t Spiehuis bij deze wijn!

Adviesprijs per fles € 14,00

Nu voor € 12,95 per flesDoosprijs € 69,95

De Rioja is één van de bekendste en belangrijkste wijnstreken in Europa. Het gebied ligt in het noorden van Spanje op beide oevers van de rivier de Ebro, waardoor het profiteert van zowel Atlantische als Mediterrane invloeden met milde temperaturen en een grote hoeveelheid neerslag. De druiven kunnen volledig rijpen en krijgen ‘s nachts voldoende koeling. Ideaal voor wijnbouw.

Op 600 meter boven de zeespiegel, in de Rioja Alta, ligt Bodegas Ramón Bilbao. De uitzonderlijke ligging van de wijngaarden van dit prachtige Spaanse wijnhuis is een paradijs voor de beste druivensoort uit de Rioja: Tempranillo. De wijnen van Ramón Bilbao in dit magazine zijn voorbeelden van karakteristieke Rioja wijnen die met deze druivensoort worden gemaakt.

Iets te vieren? Ramón Bilbao Mirto wordt aangeboden in een stijlvolle giftbox die de klasse van de wijn weerspiegelt. Hét cadeau voor de liefhebber van mooie kwaliteitswijnen. En omdat de Wijnkring dit jaar 30 jaar bestaat, is de wijn met de speciale geschenkverpakking nu verkrijgbaar voor de feestelijke prijs van 30 euro!

Ramón Bilbao Mirto(giftbox)DOC Rioja

Een wijn met een rood-paarse kleur en aroma’s van zwarte pruimen en specerijen. Subtiele hints van hout en vanille. Een volle smaak en een mooie, lange, complexe afdronk.

Erg smakelijk bij een stuk Rib-Eye of hertenbiefstuk.

Adviesprijs per fles € 44,00

Nu voor € 30,00

jaar Wijnkring30

Gratis Magnum

bij 6 flessen,

zolang de voor-

raad strekt!

Speciale

jubileum prijs

30 euro. Dat is

maar liefst 14

euro voordeel!

Page 17: Wijnkring Magazine December 2012

17

Page 18: Wijnkring Magazine December 2012

18

Bubbels!Solealto Prosecco Spumante komt van wijngaarden in één van de belangrijkste wijnproducerende gebieden van Italië, de regio Veneto. Het mediterrane klimaat en het gevarieerde landschap van hoge bergen tot uitgestrekte vlaktes die rijk zijn aan water, zijn ideale omstandigheden voor wijnbouw.

Een heerlijke “bubbel” met een geel-groene kleur. Zachte, delicate aroma’s van bloemen en fruit. Een zeer kwalitatieve en vooral lekkere Prosecco!

Drink deze feestelijke wijn als aperitief of serveer hem bij oesters.

Adviesprijs per fles € 12,40

Nu voor € 9,95

Solealto Prosecco Spumante (Extra Dry)DOC Prosecco Treviso

Page 19: Wijnkring Magazine December 2012

19

In 1895 werd het Italiaanse wijnhuis Marchesi di Barolo opgericht. Bijna 120 jaar later bestrijken de wijngaarden ongeveer 110 hectare en bestaat de productie uit een indrukwekkende 1,5 miljoen flessen per jaar!

Goeie Tye is een Zuid-Afrikaanse naam, die afstamt van een historisch wijnlandgoed in de Robertson Vallei. Deze wijn is goedgekeurd door de Wine and Spirit Board in Zuid-Afrika, wat betekent dat hij voldoet aan strikte regels en duurzame principes.

Goeie Tye Vonkelwijn BrutWO Robertson

Een sprankelende “vonkel” met een mooie mousse en een frisse smaak.

Kaas tip: Délice de Bourgogne. De milde smaak van deze Franse kaas past goed bij het zachte karakter van Goeie Tye Vonkelwijn.

Adviesprijs per fles € 10,90

Nu voor € 8,95

Zagara Moscato d’AstiDOCG Moscato d’Asti

Een fijne, licht mousserende wijn met gouden reflecties in de kleur. Een intense, aromatische geur in combinatie met een vleugje oranje bloesem waar de wijn zijn naam “Zagara” aan te danken heeft. De smaak is prettig zoet en fris.

Ideaal bij desserts of als aperitief.

Adviesprijs per fles € 12,80

Nu voor € 9,95

Page 20: Wijnkring Magazine December 2012

Pak

69.-

www.cena.nl

fm_ad_100%_nl_230x285mm_v2.indd 1 10-10-12 10:41

Page 21: Wijnkring Magazine December 2012

21

PUURGenieten

Adviesprijs per fles € 9,30

Nu voor € 7,95

Cazes Rivesaltes Grenat AC Rivesaltes37,5 cl.

Vendanges d’AutrefoisAC Saussignac50 cl.

Een heerlijke elegante dessertwijn met aroma’s van wilde aardbeien en fruit.

Fantastisch bij sorbets met rood fruit en erg lekker bij desserts met chocolade. Kijk op Facebook voor het dessert recept van Restaurant ‘t Spiehuis!

Deze wijn is gemaakt in de stijl van Sauternes. De wijn heeft een diepe, goudgele kleur en aroma’s en smaken als abrikoos, honing en rozijnen. Een opmerkelijke dessertwijn van hoge kwaliteit!

Een goede begeleider van verse lichte fruitsalades en witte chocolade, maar ook erg smakelijk bij blauwe kaassoorten als Roquefort.

Adviesprijs per fles € 10,90

Nu voor € 8,95

Vendanges d’Autrefois SaussignacDe Sémillon druif, die voor deze wijn wordt gebruikt, wordt laat geoogst. De ochtendmist en de warmte van de middagzon zorgen ervoor dat er een lichte botrytis (edele rotting) ontstaat. Dit is een proces waarin schimmel de schil van druiven aantast. Het uiteindelijke resultaat is een wijn met een hoog gehalte aan smaakstoffen; een prachtig spel van zoet en aangename zuren.

Cazes Rivesaltes Grenat Een wijn afkomstig van de wijngaarden van Domaine Cazes, één van de meest toonaangevende biodynamische wijnhuizen van Europa. De zoete wijnen van Rivesaltes heten ‘vin doux naturel’. Naturel omdat er geen suiker aan toegevoegd wordt. Halverwege de gisting wordt een scheutje brandewijn toegevoegd waardoor het gistingsproces stopt, met een zoete dessertwijn als resultaat.

Page 22: Wijnkring Magazine December 2012

22

Advies van Pedro Leite!De Douro vallei in Portugal is het oudste wijngebied ter wereld met een beschermde herkomstbenaming. Het gebied is ruig en bergachtig, met een bodem die voornamelijk bestaat uit leisteen en graniet. Op de steile hellingen langs de rivier de Douro zijn op ontelbare terrassen de wijngaarden aangelegd, waaronder die van W&J Graham’s. Graham’s wordt internationaal erkend als één van de meest toonaangevende Port huizen. Meer dan 80% van hun Port verkoop bestaat uit Premium Port.

Port & kaasWijnen komen vaak pas echt tot uitdrukking in combinatie met het juiste gerecht. Voor Port geldt dat ook! Het is heerlijk om Port zó te drinken, maar nog veel lekkerder om het te combineren met een stukje chocolade of een kaasplankje.

De kaastip van Pedro Leite, market manager bij Graham’s Port:

Kijk op onze Facebook pagina voor de speciale Wijnkring kaastip! Neem ook eens een kijkje op www.grahams-port.com voor prachtige afbeeldingen van het wijnhuis, de wijnmakers en de omgeving.

“Six Grapes is een jonge Port, die erg lekker is bij milde, zachte kazen. Graham’s Crusted Port is geweldig in combinatie met harde, oudere kazen. Ik zou zeggen Stilton, Roquefort, belegen Cheddar en oude Hollandse kazen.”

Page 23: Wijnkring Magazine December 2012

Graham’s Crusted Port Vinhos do Porto

Een Port met een dieprode kleur met rijke aroma’s van rijp rood fruit en een hint van braambessen en een fruitige kruidige smaak.

Adviesprijs per fles € 21,95

Nu voor€ 17,95

Graham’s Six Grapes Reserve PortVinhos do Porto

Deze Port heeft rijke geuren van pruimen en zwarte kersen, een volle smaak en een lange, sappige afdronk.

Adviesprijs per fles € 15,95

Nu voor€ 13,95

Six Grapes Reserve Port is volgens Graham’s ‘alledaagse Port voor de Vintage Port drinker’. Deze Port wordt voornamelijk gemaakt van druiven afkomstig van de Quinta dos Malvedos. Graham’s Six Grapes Reserve Port was oorspronkelijk de ‘huis Port’ van de Graham’s familie.

Graham’s Crusted Port is een blend van uitstekende Ports uit twee of drie zeer goede oogsten, afkomstig uit Quinta dos Malvedos en andere topwijngaarden uit de omgeving. Graham’s is één van de weinige Port huizen die deze zeer fijne Port variëteit maken.

23

Page 24: Wijnkring Magazine December 2012

Exclusief verkrijgbaar bij de Wijnkring.