Wijnkring magazine #3 2016

13
Nummer 3 | 2016 Magazine voor levensgenieters! yalumba down under wijnen relax! tijd voor de barbecue! reisverslag bodegas salentein frankrijk op en top traditie Plus: onze barbecue tips!

description

 

Transcript of Wijnkring magazine #3 2016

Page 1: Wijnkring magazine #3 2016

Nummer 3 | 2016

Magazine voor levensgenieters!

yalumbadown under wijnen

relax!tijd voor de barbecue!

reisverslagbodegas salentein

frankrijkop en top traditie

Plus:

onze barbecue

tips!

Page 2: Wijnkring magazine #3 2016

| 3

Geniet van wijn,maar drink met mate

www.wimoverwijn.nl

4 FRANKRIJK diversiteit aan wijngebieden

6 Château Mentone biologische rosé uit de Provence

8 Grüner Veltliner De trots van oostenrijk

10 villa trasqua uit toscane ons nieuwe italiaanse wijnhuis!

12 marchesi di barolo zonnig recept met moscato d’asti

14 relax! tijd voor de barbecue

Volg de Wijnkring op Kijk voor meer informatie en wijnen op www.wijnkring.nl

in dit magazine

16 ramón bilbao Albariño en octopus: een bijzonder recept!

18 navarra wijngebied vol variatie

20 reisverslag Bodegas Salentein Argentinië

22 Errazuriz chileens genieten met pinot noir!

23 yalumba sangiovese rosé en The Scribbler

Aanbiedingen gelden t/m 14 augustus 2016, zolang de voorraad strekt. Onder voorbehoud van prijswijzigingen en/of drukfouten.

10 22

4

Page 3: Wijnkring magazine #3 2016

Château Cazal Viel Rosé AC Saint Chinian

Een delicate rosé van Syrah, Grenache en Cinsault. Fris en tegelijk strak met aroma’s van fruit en kruiden.

Heerlijk als aperitief of in combinatie met vis, kip of kalkoen en salades, bijvoorbeeld caesar salad.

Artesis BlancAC Côtes du Rhône

Een blend van maar liefst zes (lokale) druivenrassen. Goudgele kleur met subtiele aroma’s en smaken van mandarijnen, rozen, pruimen, peer, amandel en acacia honing. Fris met een lange afdronk met een hint van munt.

Zeer smakelijk bij zeevruchten, fijn gekruide vis en kip.

Jean Loron Beaujolais VillagesAC Beaujolais Villages

Een makkelijk te drinken kersenrode wijn met intense aroma’s van rood fruit.

Goed te combineren met salades, lichte voorgerechten en diverse kazen. Serveertemperatuur 12° C.

frankrijkdiversiteit aan wijngebieden

De wijnen

| 54 |

€ 8,95€ 7,49

€ 9,95€ 7,99

€ 9,95€ 8,49

Frankrijk is het bekendste wijnland ter wereld. Lange tijd heeft het land een monopolie gehad op wijnen van hoge kwaliteit en nog altijd dient het als voorbeeld en inspiratie voor wijnmakers in andere landen. Kenmerkend voor Frankrijk is de grote diversiteit aan wijngebieden. We lichten er enkele uit, met voorbeelden van heerlijke en betaalbare wijnen die nu tijdelijk extra gunstig geprijsd zijn. Kennis maken met onze andere Franse wijnen? Ga dan naar de winkel of kijk op www.wijnkring.nl.

AC Saint ChinianDe wijnbouw begon in Saint Chinian, met dank aan de Benedictijner monniken, reeds in de 8e eeuw. Het gebied is (opnieuw) belangrijk geworden omdat de wijnstokken hier nauwelijks zijn aangetast door de invasie van druifluis die aan het eind van de 19e eeuw grote delen van Europa teisterde en wijngaarden vernietigde.

AC Beaujolais-VillagesDe op één na grootste appellation na de AC Beaujolais staat bekend om haar diversiteit. In het heuvelachtige zuiden worden subtiele, fruitige wijnen gemaakt, terwijl het noorden bekend staat om krachtigere wijnen. Jean Loron Beaujolais Villages komt uit het hart van de Beaujolais, waar de bodem bestaat uit zand en graniet.

AC Côtes du RhôneDe wijntraditie in het Rhônedal begint in het jaar 600 voor Christus, waarmee de Rhône de oudste wijnstreek van Frankrijk is. Het gebied is smal en ongeveer 200 kilometer lang. In de AC Côtes du Rhône wordt zo’n 90% rode wijn geproduceerd. Artesis van wijnhuis Ogier toont aan dat er ook hele lekkere witte wijnen worden gemaakt.

Nieuwe wijn!

Page 4: Wijnkring magazine #3 2016

6 |

Château Mentone RoséAC Côtes de Provence

De biologische Château Mentone Rosé Cuvée Spéciale is een stevige rosé wijn voor bij de maaltijd. Een neus van aardbeien met hints van anijs en venkelzaadjes en mooie minerale tonen. Subtiel en complex, met een breed palet en een pittige afdronk en natuurlijk de karakteristieke zachtroze kleur van de Provence.

Mooi te combineren met zomerse salades, (inkt)vis of zelfs ijs met rood fruit. Te serveren tussen de 10 en 12 graden.

De Provence is gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, tussen de Middellandse Zee, het Rhônedal en Italië. De regio is de grootste rosé producent van de wereld en verder vooral bekend vanwege de typische lavendelvelden en de mondaine levensstijl van de Côte d’Azur.

De

wijn

€ 12,75€ 10,49 Bron: heneedsfood.com

Château Mentone bestaat uit 30 hectare aan wijngaarden in het noorden van de Provence. Het cultiveren van de druiven en het bottelen van de wijnen geschiedt op biologische wijze en de wijngaarden zijn organisch gecertificeerd. Dit betekent dat er geen kunstmatige pesticiden, herbiciden en kunstmest worden gebruikt en dat op de etiketten van de wijnen de vermelding ‘Vin Biologique’ mag worden gebruikt.

château mentoneRosé uit de provence

| 7

Zin in een bijzondere combinatie? Probeer Château Mentone Rosé met oesters met

een Thaise dressing van lente-ui, chilipeper, limoensap, sojasaus en koriander!

Biologisch!

Page 5: Wijnkring magazine #3 2016

8 | | 9

Grüner Veltliner Spiegel RéserveDAC Kamptal

Spiegel is afkomstig van de beste wijngaard van het Oostenrijkse wijnhuis Steininger. Een complexe en tegelijk zeer zuivere wijn met geuren van bloemen en witte peper.

Smaakt uitstekend bij asperges, gevogelte, vis en gerechten uit de Chinese keuken.

Grüner veltliner De trots van Oostenrijk!

Grüner Veltliner gedijt goed op zowel arme als rijke bodems, maar doet het op z’n best op bodems met löss en leisteen. De druif rijpt vrij laat, is tijdens de bloei erg gevoelig én heeft veel zonuren nodig voordat de druif rijp is (half oktober).

Wijnen van de Grüner Veltliner zijn er in allerlei soorten en smaken; van licht, fris en fruitig tot krachtig en rijk. De lichte wijnen hebben vaak een fijnere zuurgraad terwijl de krachtigere wijnen te herkennen zijn aan het ‘pepertje’ in de smaak. Andere herkenbare aroma’s van de Grüner Veltliner zijn: groene appel, citroen, paprika, witte peper, kruiden, honing, mineralen en amandelen.

Grüner Veltliner is de nationale druif van Oostenrijk waarvan de gelijknamige wijn wordt gemaakt. Deze ‘nationale wijn’ is Oostenrijks trots én visitekaartje. Ruim een derde van de totale druivenaanplant in Oostenrijk bestaat uit Grüner Veltliner. Deze druivensoort is daarmee de absolute nummer één in Oostenrijk. Je vindt de Grüner Veltliner vrijwel in heel Oostenrijk aangeplant (met uitzondering van Steiermark), maar de druif gedijt met name ten noordwesten van Wenen in gebieden als Wachau, Kamptal en Kremstal.

€ 14,95€ 11,99

Grüner Veltliner Spiegel gaat goed samen met:

1. Ceviche van zeebaars2. Lauwwarme kreeft met korianderboter3. Met Hoisin gelakt buikspek4. Tonijntartaar met sojasaus, limoensap, kappertjes en bieslook5. Carpaccio

1.

3.

5.

2.

De wijn

4.Culinaire combinaties!

Page 6: Wijnkring magazine #3 2016

| 1110 |

villatrasquaons nieuwe huis!

Villa Trasqua Trastella VermentinoIGT Toscana

Heldere strogele kleur met groene tinten. Intens aroma van vers fruit met citrus en witte bloemen. In de mond is de wijn fris en fruitig, met wat zuren en een uitgebalanceerde smaak die eindigt in een milde, florale afdronk.

Ideaal bij lichte voorgerechten, pasta- en rijstgerechten, vis en zeevruchten. Ook met de meeste Aziatische gerechten en gegrilde kip is deze Vermentino perfect!

Villa Trasqua Traluna SangioveseIGT Toscana

Levendige, robijnrode kleur met tinten van violet. Aroma’s van rijpe rode en zwarte kersen met een lichte toets van kruiden en cacao. In de smaak fruitig en vriendelijk, met zachte tannines en een licht zuurtje. Goed in balans, met een mooie body en een licht rokerige afdronk.

Een heerlijk aperitief, maar gaat ook goed samen met vele antipasti of eenvoudige voorgerechten zoals vis, zeevruchten, rijst en pittige gerechten. Serveer deze wijn licht gekoeld, op ongeveer 16 graden, dan is hij op zijn best!

Villa Trasqua Trasquanello Sangiovese RosatoIGT Toscana

Zalmroze kleur. Intense aroma’s van fruit met hints van witte viooltjes, meidoorn, groene appel en exotisch fruit. Fris en sappig in de smaak, met mooie mineralen en een lang aanhoudende afdronk.

Een goede combinatie met lichte voorgerechten en vrijwel alle visgerechten, zoals schaal- en schelpdieren en zalm. Ook bij kaas, kip, sushi en tempura is dit een heerlijke rosé!

Villa Trasqua ligt in het hart van Toscane. 56 hectare wijngaarden die zich gelukkig prijzen met de immer aanwezige zon en de aangenaam verkoelende wind vanaf de Tyrreense zee in het westen. Villa Trasqua werkt aan een biologische certificering.

De druiven van Villa Trasqua worden gekoesterd door wijnmaker Stefano Chioccioli en zijn team. Zij onderscheiden zich door op natuurlijke wijze wijnen te produceren, met minimale inzet van moderne technologie. De druiven kennen een unieke zijdeachtige structuur en de wijnen worden langzaam gerijpt op Sloveens en Frans eiken. Traditionele én innovatieve wijnen die regelmatig in de prijzen vallen!

de druiven

€ 9,98

€ 7,99per fles

Nieuwe wijnen!

Page 7: Wijnkring magazine #3 2016

Bric AmelDOC Langhe

Gemaakt van Arneis, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Een strogele wijn met groene schitteringen. Aroma’s van perzik, meidoornbessen, amandel en acacia. De smaak is vol, fris, sappig en licht mineraal met een elegante afdronk.

Ideaal bij kalfsvlees, rauwe of gemarineerde vis of vegetarische (voor)gerechten. Serveer deze wijn op 8° C.

Rurè Barbera d’AstiDOCG Barbera d’Asti

Een robijnrode wijn met een frisse en fruitige neus die doet denken aan zwarte bessen en rood fruit in combinatie met vanille en geroosterde hazelnoot.

Een uitstekende combinatie met gnocchi (of pasta) met verse tomatensaus of bij risotto met paddenstoelen. Serveertemperatuur: 8° C.

€ 17,45€ 14,99

€ 12,95€ 10,49

marchesidi barolo

Marchesi di Barolo heeft een lange en roemrijke historie. Hierdoor kan de wijnmaker van dit familiebedrijf teruggrijpen naar een schat aan kennis en informatie. Kennis van de unieke en complexe samenstelling van de bodem bijvoorbeeld, die bestaat uit klei, leisteen, tufsteen, mergel en zand(steen). De Langhe streek in de Piëmonte regio wordt in het noorden beschermd tegen ongewenste weersinvloeden door de Alpen, in het zuiden houden de Apennijnen ‘de wacht’.

Het grote verschil tussen de dag- en nachttemperatuur zorgt voor kristallisatie van de druivenschillen waardoor fantastische geuren en (na vinificatie) smaken ontstaan.

De wijnen

Het woord ‘Bric’ in Bric Amel verwijst naar de pieken van de heuvels in het Langhe gebied, waar de bodemsamenstelling perfect is om complexe, smaakvolle wijnen te maken. ‘Amel’ betekent honing in het dialect van de Langhe. Een verwijzing naar de verschillende druiven die samen een complexe en vooral smakelijke wijn opleveren, net zoals verschillende bloemen samenkomen in een heerlijke honing. In de wijngaard leven een groot aantal bijen.

Barbera is zonder twijfel de meest traditionele druivensoort die voorkomt in de heuvels van de Asti regio. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden die worden gekenmerkt door een bodem van mergelklei met een spoor van kwartsiet. Deze bodemsoorten garanderen dat de wijn heerlijke aroma’s heeft en robuust is (maar toch in balans) en dat het prachtige boeket goed ontwikkeld is.

12 |

Zomerse cocktail met Zagara

Moscato d'Asti!

zagara sunrise

| 13

Zagara Moscato d’AstiDOCG Moscato d’Asti

Een zoete, en aromatische mousserende wijn met slechts 5% alcohol.

Heerlijk om zó te drinken of bij een dessert, liefst met nougat en hazelnoot. Serveertemperatuur 8-10° C.

€ 13,50€ 10,99

Wat heb je nodig?

1 dl zagara moscato d’asti

+ veel ijsblokjes+ takje verse munt

+ partjes vers gesneden limoen

deze ingrediënten ‘stir’ je even, oftewel roer ze even door met een lepel. En klaar is de zomer!

Nieuwe wijn!

Nieuwe wijn!

Page 8: Wijnkring magazine #3 2016

14 | | 15

Relax PinkEen speelse, fruitige rosé met frisse aroma’s van aardbeien, frambozen en kersen.

Lekker om zó te drinken of in combinatie met salade of pittige spiesjes van de barbecue.

Relax Cool RedRelax is een laagdrempelig alternatief voor traditionele wijn, met een wat zoetere smaak met zwarte kersen en pruimen.

Erg lekker bij uiteenlopende gerechten, van diverse kazen tot pizza of hamburgers van de barbecue. Gekoeld serveren.

Relax RieslingEen lichtdroge Riesling met intense smaken van appel, perzik en een hint van citrus. ‘Beste koop’ in het Amerikaanse Wine Enthusiast magazine!

Goed te combineren met diverse gerechten zoals gegrilde vis van de barbecue, gevogelte, pittige oriëntaalse gerechten en zomerse salades. Gekoeld serveren.

€ 6,95€ 5,49

€ 6,95€ 5,49

€ 6,95€ 5,49

De wijnen

Relax!Tijd voor de barbecue!

De

wijn

en

RELAX! Anders dan anders: zo mag je deze serie wijnen gerust omschrijven. Vanwege het opvallende uiterlijk geven mensen deze wijnen graag cadeau. Want zeg nou zelf: daar wordt je toch vrolijk van! Maar vergeet jezelf niet als je op zoek bent naar lekkere, makkelijk te drinken wijnen.

Heerlijk om samen met vrienden of familie van te genieten en nu tijdelijk extra voordelig. En mocht je het nog niet weten: rode wijn mag deze zomer ook gekoeld worden gedronken. Dus op het terras of tijdens de barbecue, de boodschap is duidelijk.

Barbecue Tijd!

TipsBarbecue Tips!

Het belangrijkste element met barbecueën? Geduld! Slow cooking is tegenwoordig de norm. Wacht tot de kolen asgrijs zijn en geef het eten op de barbecue de tijd om te garen. En ondertussen: hang lekker achterover met een koud rood wijntje. Relax!

Ga je voor rood vlees? Draai het vlees maar 1 of 2 keer om en bestrijk het regelmatig met olie. Zo wordt het lekker sappig en mals.

Probeer eens te barbecueën met verse kruiden in plaats van peper en zout of een kant- en klare kruidenmix.

De barbecue is geschikt voor meer dan alleen vlees! Denk aan groentepakketjes of spiesjes met venkel, portobello, paprika en een takje tijm.

Tips

Dé trend voor 2016: Flammkuchen van de barbecue. Deze flinterdunne ’pizza’ komt uit de Elzas maar vindt nu ook zijn weg in de Nederlandse keukens. En het leuke: experimenteer. Wijk af van het originele recept en beleg met jouw favoriete ingrediënten.

Page 9: Wijnkring magazine #3 2016

16 | | 17

Mar de Frades AlbariñoDO Rias Baixas

Lichtgele wijn met groene glinsteringen. Een voorbode van de aroma’s van mango, ananas en lychee, vermengd met de geuren van wilde bloesem en eucalyptus. Fris en ziltig, met minerale tonen en tropisch fruit.

Bij deze wijn past een typisch Galicisch gerecht, zoals Pulpo à Feira (‘feestoctopus’). Vaak als hapje bij (dorps)feesten bereid. Ook uitstekend bij pittige Aziatische gerechten als sushi, pad thai, dim sum of Mexicaanse gerechten met vlees.

Ramón Bilbao VerdejoDO Rueda

Beste witte wijn uit Spanje ‘la Nariz de Oro’ in 2011. Een intense en aromatische 100% Verdejo wijn. Een tropisch karakter met tonen van citrus een hints van abrikoos, venkel en anijszaad. Fris, elegant en fruitig van smaak met een aanhoudende afdronk met een aangenaam bittertje.

Een smakelijk aperitief en erg lekker bij gerookte zalm, witte asperges of vegetarische gerechten, met artisjokken bijvoorbeeld. Serveertemperatuur 11-13° C.

€ 15,45€ 12,49

€ 29,50€ 24,99

€ 11,25€ 8,99

Spaanse kwaliteit

De wijn

Laat de octopus daarna 90 minuten ko-ken tot het vlees gaar en lekker mals is.

Schil ondertussen de aardappelen. Snijd ze in plakjes en spoel ze af om het zet-meel eraf te wassen. Kook ze vervolgens 5 minuten en verdeel de plakjes daarna mooi over de bodem van de ovenschaal.

Haal de octopus uit de pan en snijd het met een mes in reepjes van twee bij twee centimeter. Verdeel het vlees over de aardappelen en besprenkel met een royale hoeveelheid olijfolie. Bestrooi de octopus vervolgens met flink wat papri-kapoeder en een snufje zeezout.

Eet smakelijk!

Recept!Pulpo a Feira

Ingrediënten voor 4 personen | 1 octopus (2 kg) | 1 ui | olijfoliegrof zeezout | paprikapoeder | 200 gram aardappelen

De laatste decennia hebben er in het traditionele Spanje enorme ontwikkelingen plaatsgevonden op wijngebied. Producenten verlegden hun focus van het maken van volumewijnen voor binnenlandse consumptie naar kwaliteitswijnen die niet alleen in eigen land, maar ook internationaal hoge ogen gooien. Veelal dankzij jonge en ambitieuze wijnmakers zijn wijnbedrijven

Magnum

Mar de Frades

Albariño

Mar de Frades ligt in Galicië, bij de Atlantische Oceaan. Wijnmaakster Paula Fandiño heeft de identiteit van de regio op ongekende wijze weten te vertalen naar een bijzondere en vooral smakelijke wijn. Voor Decanter Magazine reden om Mar de Frades het predicaat ‘zeer aanbevolen’ mee te geven.

Serveer de wijn op 8-10° C, waarbij er een blauw scheepje op het etiket verschijnt.

gemoderniseerd en schuwen zij het experimenteren met nieuwe vormen van wijn maken en het combineren van diverse druivensoorten niet. Hierdoor zijn verrassende wijnen en combinaties ontstaan die voorheen ondenkbaar waren. Wat te denken van een blend van Chardonnay en Sauvignon Blanc of een wijn met Cabernet Sauvignon en lokale Moristel of Tempranillo

druiven? Spanje is een rijzende ster op wijngebied die zich volgens wijnkenners in rap tempo zal blijven ontwikkelen. En hoewel op dit moment de rode wijnen nog duidelijk de boventoon voeren, is de kwaliteit van de witte wijnen en rosé enorm gegroeid. Een wijnland om in de gaten te houden!

Bereiden

Het belangrijkste aan het gerecht is dat het vlees van de octopus heerlijk mals is. Dat kan op twee manieren. De minst be-werkelijke manier is om het vlees te slaan met de onderkant van een koekenpan of de platte kant van een groot mes. De tweede optie: het vlees voor twee dagen invriezen en vervolgens meer laten ont-dooien. Het vocht in het vlees zet tijdens het bevriezen uit waardoor de vezels breken en het heerlijk mals wordt.

Breng een ruime hoeveelheid water in een grote pan aan de kook. Hierin gaat de geschilde ui (in zijn geheel) en een snufje zout. Volgens de traditie moet je de octopus vervolgens laten ‘schrikken’ door hem kort in het water te dopen voor het volledig aan de kook is. Wanneer het water kookt, herhaal je dit nog twee keer.

Page 10: Wijnkring magazine #3 2016

| 19

Príncipe de Viana Edición Limitada CrianzaDO Navarra

Deze robijnrode wijn bestaat uit drie druivensoorten van geselecteerde wijngaarden: Tempranillo, Merlot en Cabernet Sauvignon en rijpt 14 maanden in Franse en Amerikaan-se eiken vaten. Krachtig en tegelijk elegant met aroma’s van hout, fruit, vanille en kokosnoot en smaken van kersen, pruimen, bessen en wilde aardbeien.

Heerlijk bij vlees van de barbecue, wild en (licht) gerijpte kazen.

Príncipe de Viana Edición BlancaDO Navarra

Een innovatieve blend van Sauvignon Blanc en Chardonnay die de perfecte synergy tussen twee zeer verschillende druivensoorten toont. Een levendige, frisse wijn met tonen van limoen en grapefruit in combinatie met ananas en abrikoos en een lange, smakelijke afdronk.

Lekker bij rijst, pasta, groente, sala-des, omeletten, vis en zeevruchten.

€ 11,95€ 8,99

€ 11,95€ 8,99

De wijnen

18 |

Navarrawijngebied vol variatie!Met een oppervlakte van iets meer dan 10.000 kilometer is Navarra ongeveer vier keer kleiner dan Nederland. Er wonen echter slechts 650.000 mensen, waarvan ongeveer de helft in de directe omgeving van de hoofdstad Pamplona. Navarra is een gevarieerd wijngebied met de Pyreneeën in het noorden en de rivier de Ebro in het zuiden.

De rosé wijnen van de Garnacha druif uit Navarra behoren tot de beste van Spanje en sinds mensenheugenis worden er rode wijnen geproduceerd, waarbij de beste druiven worden bewaard om Crianza te maken. Witte wijn wint snel aan populariteit en experimenteren wordt niet geschuwd. In deze regio nog onbekende combinaties van druivensoorten blijken zeer smakelijke wijnen op te leveren, zoals Edición Blanca met zijn combinatie van Sauvignon Blanc en Chardonnay.

Spanjaarden eten laat. Heel laat. Het is niet ongebruikelijk dat het avondeten pas om 22.00 uur wordt geserveerd. En als men uit eten gaat kan het nóg later worden. Op dat tijdstip zit je natuurlijk niet meer te wachten op zware kost. Logisch dus dat de Spaanse keuken met name bekend is van Paëlla en tapas. In Navarra kent men unieke tapas die Pinxtos worden genoemd. Dit zijn een soort hartige taartjes van typisch Spaanse ingrediënten. En die zijn natuurlijk weer heel goed te combineren met een heerlijke Navarra wijn!

Pinxtos!

90

punten

Parker!

Bij aankoop van 12 flessen gratis 3 liter verpakking Edición Limitada Tinto cadeau!

Nieuwe wijn!

Page 11: Wijnkring magazine #3 2016

20 | | 21

Verslag Wijnreisbodegas salentein

Als trouwe klant bij uw lokale Wijnkring winkel weet u dat de win-kelier u van uitstekend advies voor-ziet om de juiste wijn te selecteren. Onlangs zijn 21 Wijnkring winkeliers afgereisd naar Salentein in Argenti-nië en Errazuriz in Chili om meer te weten te komen over deze bijzon-dere huizen. En om u van nóg beter advies te voorzien. Nederlands tintje in argentiniëWe beginnen de reis in het bruisende Buenos Aires waar we kennismaken met verschillende medewerkers van Salentein. De volgende bestemming is Mendoza: hét wijngebied van Ar-gentinië. De Uco Vallei in Mendoza is de plek waar de Nederlandse za-kenman Mijndert Pon als pionier be-gon met het maken van wijn onder de naam Salentein. Een Argentijnse wijn met een Nederlands tintje dus.

Bodegas SalenteinVanaf Mendoza is het twee uur rijden naar Bodegas Salentein. We passe-ren een woestijnachtige omgeving met op de achtergrond de impo-sante bergtoppen van de Andes. Aangekomen bij Bodegas Salentein worden we ontvangen door hoofd wijnmaker Jose Galante. Alleen al de omgeving en het uitzicht zijn over-weldigend. Uitgestrekte velden met groene wijnranken, in de verte het hoofdgebouw waar de wijnen wor-den gemaakt en de bergtoppen van de Andes op de achtergrond. We wanen ons in een idyllische setting.

proeven. We krijgen daarbij uitleg over hoe de wijn aan zijn bijzonde-re smaak komt door omgevingsfac-toren zoals de hoogte, de warme dagen in combinatie met de koude nachten en het smeltwater van de bergen. Een hele bijzondere erva-ring.

minimale verschillen maar andere wijnenWe vervolgen ons bezoek met een tour door de wijnmakerij. Hier wor-den de verschillende stadia van de vinificatie, het wijnmaakproces, uit-gelegd. De ene ruimte is nog spe-cialer dan de ander. In de iconische kelder krijgen we een proeverij met toelichting van de wijnmaker over onder andere drie verschillende Mal-bec wijnen van drie verschillende wijngaarden. Bijzonder en opvallend wat minimale verschillen in de bo-dem betekenen voor de uiteindelijke smaak en intensiteit van de wijn. Een aantal van de geproefde wijnen zijn tijdens ons bezoek en het moment van schrijven nog niets eens be-schikbaar in Nederland. Een unieke primeur.

Benieuwd geworden naar de mooie wijnen van Salentein? Vraag uw win-kelier om meer informatie en advies.

In de volgende editie kunt u meer le-zen over de ervaringen bij Errazuriz!

“de ene ruimte is nog specialer dan de andere”

We beginnen het bezoek met een Asado, een typisch Argentijnse Bar-becue, waarbij de eerste wijnen wor-den uitgeschonken en toegelicht. Puur genieten!

Chardonnay op hoogteVervolgens bezoeken we San Pablo op ongeveer 1700 meter hoogte en tevens de hoogstgelegen wijngaard van Salentein. Hier treffen we twee wijntonnen aan waarop gekoelde flessen Salentein Single Vineyard Chardonnay worden gepresenteerd. We staan letterlijk naast de Char-donnay druivenranken de wijn te

Page 12: Wijnkring magazine #3 2016

| 23

Errazuriz Max Reserva Pinot NoirAconcagua Costa

Een robijnrode wijn met aroma’s van rode bessen en rozemarijn en aarde-tonen van paddenstoel. Complex en tegelijk soepel in de smaak met een lange, zachte afdronk met tonen van gedroogd fruit en toast.

Erg smakelijk bij ribeye, lam, krab, heek met mais of coquilles met rode bietensaus.

€ 15,95€ 12,49

22 |

Francisco Baettig, wijnmaker van Errazuriz

Max Reserva is het resultaat van meer dan 140 jaar ervaring met wijnbouw en wijnmaken gecombineerd met de unieke kenmerken van de Aconcagua Valley. De filosofie achter de Max Reserva wijnen is dat een goede voorbereiding en het herkennen en gebruik maken van kansen, de sleutel is voor succes.

De Max Reserva wijnen zijn afkomstig van de Max wijngaarden in de Aconcagua Valley en tonen met hun karakter en complexiteit de ware passie en het DNA van Viña Errazuriz. De druiven voor de Max Reserva serie worden met de hand geplukt. De wijnen kenmerken zich door fruitigheid en elegante houtrijping op Frans eiken.

90 punten

james

suckling!

90 punten

wine

spectator!

Yalumba The Scribbler Cabernet-ShirazSouth Australia

Een jongere versie van de beroemde ‘The Signature’ van Yalumba. Een elegante, complexe en levendige wijn met aroma’s van bloemen en rode bessen. Frisse smaken van fruit en munt en een heerlijke, aanhoudende afdronk.

Perfect te combineren met een klassieke beef Wellington. Deze wijn is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

€ 11,95€ 9,99

€ 16,25€ 13,99

Yalumba The Y Series Sangiovese RoséSouth Australia

Dé Australische rosé van 2016! Koraalroze van kleur met geuren van frambozen, aardbeien en granaatappel. Geniet van de verleidelijke smaken van roze grapefruit, bloedsinaasappel en cranberry en de frisse afdronk met aroma’s van rabarber.

Aanbevolen bij fajitas met kip, mais, tomaat en koriander salsa. Deze wijn is geschikt voor veganisten.

“The most important bottle of wine in our

history is the one we’re making

”tomorrow

Het oudste familie wijnbedrijf van Australië groeit in omvang én in reputatie. Het gevolg van vele decennia inspanning en niet alleen op het gebied van wijnbouw. Yalumba produceert als enige wijnhuis op het zuidelijk halfrond op ambachtelijke wijze haar eigen wijnvaten, meer dan 300 per jaar. Hierdoor is het wijnhuis als geen ander in staat de gewenste omvang en samenstelling van wijnvaten te produceren. En dan is er nog de unieke ‘nursery’: een kwekerij waar geëxperimenteerd wordt en waar wijnstokken worden geconserveerd, zodat de druiven beter gedijen in het Australische klimaat. Yalumba levert wijnstokken aan wijnbedrijven in heel Australië en is voorloper in innovaties op het gebied van druivenproductie.

Yalumba

Nieuwe wijn!

Page 13: Wijnkring magazine #3 2016

Geen 18, geen alcohol