Wijkkrant 3 2006

28
Wijkkrant is erkende zelfstandige stichting. Koch notarissen, die aan de Laan van Wateringse Veld 905 hun nieuwe kantoor, tweede binnen de gemeente Den Haag, hebben gevestigd (zie pag. 23), steekt onze wijkkrant Wateringse Veld "De Mijlpaal" een helpende hand toe met het passeren voor de akte van de zelfstandige Stichting Wijkkrant Wateringse Veld. Om uw wijkkrant voor de wijk te behouden moest de redactie deze stap zetten. Met veel inzet en steun gaan we verder met het maken van o.a. de wijkkrant. Nu het bewonersplatform een blad uitgeeft onder dezelfde naam, helaas, is door veel bewoners gedacht dat deze wijkkrant er niet meer is. Niets is minder waar. Wij hebben ons best gedaan om weer voor u de volgende, veel- zijdige, informatieve, wijkkrant te maken zoals u die al reeds kent en bieden u deze graag aan. Inhoud: Burgemeester Deetman 2-3 Archeologie 4 Dieren 3-5 St. Mooi 6 Sport 7 Scholen / opvang 10-11 Zorg 12-13-14 Wijknieuws 15 Politie 17 Leyweg 19-25 Bieb 21 Notaris 23 Actueel / Agenda 26 Deze krant is tot stand gekomen met diverse ondersteuning bewaren bevat kortingcoupons De Mijlpaal De Mijlpaal MMVI MMVI 2e jaargang – Nummer 3 – OKTOBER 2006 Redactieadres: Lievensbergstraat 21 – 2548 SG Den Haag – E-mail: [email protected] Wateringse Veld STICHTING WIJKKRANT www.swwv.nl [email protected] Uw 7e Wijkkrant als van ouds in de bus 4 okt. in de wijk

Transcript of Wijkkrant 3 2006

Wijkkrant is erkende zelfstandige stichting.

Koch notarissen, die aan de Laan van Wateringse Veld 905 hunnieuwe kantoor, tweede binnen de gemeente Den Haag, hebbengevestigd (zie pag. 23), steekt onze wijkkrant Wateringse Veld"De Mijlpaal" een helpende hand toe met het passeren voor deakte van de zelfstandige Stichting Wijkkrant Wateringse Veld. Omuw wijkkrant voor de wijk te behouden moest de redactie dezestap zetten. Met veel inzet en steun gaan we verder met hetmaken van o.a. de wijkkrant. Nu het bewonersplatform een bladuitgeeft onder dezelfde naam, helaas, is door veel bewonersgedacht dat deze wijkkrant er niet meer is. Niets is minder waar.Wij hebben ons best gedaan om weer voor u de volgende, veel-zijdige, informatieve, wijkkrant te maken zoals u die al reeds kenten bieden u deze graag aan.

Inhoud: Burgemeester Deetman 2-3Archeologie 4Dieren 3-5St. Mooi 6Sport 7Scholen / opvang 10-11Zorg 12-13-14Wijknieuws 15Politie 17Leyweg 19-25Bieb 21Notaris 23Actueel / Agenda 26

Deze krant is tot stand gekomen met diverse ondersteuning

bewaren bevat kortingcoupons

De

Mijl

paal

D

e M

ijlpa

al M

MV

I M

MV

I

2e jaargang – Nummer 3 – OKTOBER 2006Redactieadres: Lievensbergstraat 21 – 2548 SG Den Haag – E-mail: [email protected]

W a t e r i n g s e V e l dSTICHTING WIJKKRANTwww.swwv.nl [email protected]

Uw 7e Wijkkrant als van ouds in de bus

4 okt. in de wijk

2 [email protected]

zaak van de bewoners en de bedrijven zelf die moeten zich ookbetrokken voelen bij hun wijk. Verloedering ligt snel op de loer.Om een wijk op orde te houden is ook de inzet van bijvoorbeeldhet BIT- en een JPT team belangrijk. De doelstellingen op hetgebied van veiligheid van het vorige collegeplan zijn gehaald enmoeten worden vastgehouden. Nieuwe accenten zullen gelegdworden.

Het nieuwe collegeplan 2006-2010: aandachtspunten:- Continuering van de gerealiseerde aanpak uit het vorige

collegeplan- Meedenken en Meedoen door bewonersEen nieuwe wethoudersportefeuille: voor Jeugd. (investeren in detoekomst) de (justitiële) keten sluitend maken. bijv. spijbelen, bijhet begin gelijk aanpakken. De politie handhaaft en treedt directop; belangrijk is dat de politie aan de voorkant van het probleemkomt” Preventie (bijv. schooladoptie) en nazorg zijn belangrijk.Aandachtsgroepen zijn de veelplegers en de doorstromers ( jon-geren die op minderjarige leeftijd al een aantal malen met depolitie in aanraking zijn geweest). In het “sluiten van de keten”komt ook aan de orde dat ouders van schoolverlaters moetenopgeven aan de Gemeente wat hun kind tot 18 jaar doet.

In zijn verantwoordelijkheid voor de Politie antwoordt hij:De nieuwe aanpak heeft geleid dat voor Zuid-West Den Haag er eenandere indeling voor de politie is gekomen. Bureau Berestein zaleen grotere rol gaan spelen voor Wateringse Veld. De redenwaarom ons bureau alleen een spreekuur heeft…. Wat niet achterhet bureau zit, loopt op straat, zo simpel is het, zegt hij. De roula-tie van de wijkagenten vindt de burgemeester positief: zij krijgenmeer ervaring, er is voldoende distantie en ook zij moeten kunnengroeien in hun carriere. Een heel belangrijk voordeel van de nieuwe bureau- en organisa-tiestructuur is dat de wijkagenten nu niet meer uit de wijk “geplukt”worden bij bijv. evenementen elders, omdat daar nu een afzonder-lijk eenheid voor samengesteld is.

Voor WV is het motto: de situatie goed houden dmvpreventie en de verantwoordelijke wethouders enhun bewoners betrokken houden bij de wijk.

Wat gaat u doen als u geen burgemeester meer bent?Aan het eind van de collegeperiode in 2010 zal hij 65 zijn.Hij heeft het in “het ambt” naar z’n zin, maar is qua leeftijd (61)natuurlijk aan het aftellen. Dan zal ik meer tijd voor m’n hobby’skrijgen, zoals lezen (breed geschakeerd, zoals geschiedenis,theologie en politiek), wandelen, langlaufen en koken (seizoens-gebonden). Ook vaker mijn kinderen bezoeken, waarvan er één inNew York woont .

Komt u binnenkort in onze wijk? Ja...........Bij de opening 4 oktober van de Dierenkliniek om 12.30 uur aande Santiagosingel.

Wij bedanken onze burgemeester voor de tijd die hij in zijn drukkeschema voor onze wijkkrant heeft vrij gemaakt.

De redactie.

EEN GEBOREN ESCAMPER, ONZE BURGEMEESTER

Zijn wieg stond in de Hulshorststraat waar hij op 3 april 1945 werdgeboren en hij ging naar de Commeniusschool in de Kempstraatin Transvaal. Na diverse politieke banen, waaronder die van minis-ter van Onderwijs, werd hij in 1996 burgemeester van Den Haag.

Toen ik hem tijdens de uitreikingvan "de haagse helden" waar hetJPT (de jongeren vanWateringseveld) alle lof en een prijsvoor hun inzet en bijdrage voor vei-ligheid kregen, vroeg of ik hemmocht interviewen voor onze wijk-krant zei hij gelijk: ja, wat leuk en liet zijn woordvoerder de heer Gerben van den Berg op korte ter-mijn een afspraak met ons regelen.Daar zit je dan in zijnwerkkamer op het stadhuis tegenover een eenvoudige,vriende-lijke,charmante man ........De burgemeester van Den Haag de heer W.J Deetman. We hebben het over Escamp, dat met 100.000 inwoners hetgrootste stadsdeel is en een kwart van alle Hagenaars metdiverse achtergronden onderbrengt, waarvan er al ca. 11.000 inonze wijk wonen. Nog maar 12 huizen waren bewoond inParkbuurt Oosteinde, toen burgemeester Deetman in 1997 voorhet eerst onze nieuwe wijk betrad en kennis maakte met denieuwe bewoners. Jarenlang was Den Haag aangewezen geweestop de groeikernen; ruimte om een “echte Haagse wijk “ te bouwenwas er niet, totdat in 1990 de Vierde Nota Extra (Vinex) ver-scheen. In deze nota stonden alle grote bouwlocaties voor dejaren 1995-2005. Bij het besluit Wateringse Veld aan te wijzen alsbouwlocatie gaf de centrale ligging de doorslag. Dit is nog maar één citaat uit het bewonersboek, dat uitgegevenis door de Ontwikkelings Combinatie Wateringse Veld en deGemeente Den Haag. Het boek geeft duidelijk aan dat WateringseVeld een wijk is met een ideaal: de kracht en kwaliteit van de wijkligt in het stedebouwkundig plan, de architectuur, de diversiteit aanwoningen en, met name, de aandacht voor natuur, milieu en duur-zaamheid zijn erg belangrijk geweest in de realisatie. Zoals burgemeester Deetman in het voorwoord van genoemdbewonersboek aangaf, is het een wijk met een verhaal én een ide-aal. De gemeente en bewoners kunnen samen dat ideaalwerkelijkheid laten worden, maar net als in “een estafette” is hetdan onontbeerlijk dat de bewoners “dit stokje” aanpakken en methun inzet de weg vervolgen.

Onze eerste vraag aan de bur-gemeester is : hoe kijkt hij nuterug op het resultaat?Eerst was er glas en weiland,wat hij kende uit zijn jeugd,en nu staat er na 10 jaar eengeweldige stadswijk, er kwa-men voorzieningen, o.a.scholen (die weer terugge-

bouwd kunnen worden naar woningen), tram 17 ging rijden en alshij nu door onze wijk rijdt, waarvan het zuidelijk deel reeds af is,het gevoel geeft alsof het er altijd al was.

Zijn reactie op onze vraag over veiligheid:Daar staat de politie niet alleen voor .Het is nadrukkelijk ook een

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 3

Nieuws van Stadsboerderij ‘Op den Dijk’

Dit najaar vindt een aantal (onderwijs)activiteiten plaats op stads-boerderij Op den Dijk waar niet alleen basisschoolleerlingen maar,in een aantal gevallen, ook andere bezoekers aan kunnen deelne-men. Tot 17 oktober volgen leerlingen van groep 1 en 2 de les‘naar de stadsboerderij’. De kleuters komen dan een ochtend opbezoek op de stadsboerderij. Voor veel kinderen is dit een eerstekennismaking met de landbouwhuisdieren. De kleuters helpenmee met klusjes op de boerderij zoals schoonmaken en voeren.

MelkveehouderijVan 28 oktober t/m 20 december is Op den Dijk een ‘melkvee-houderij’. Melk is het voedsel waar we allemaal ons leven meebegonnen. Het is een enorm veelzijdig product waar veel over tevertellen valt. Veel leerlingen uit groepen 7 en 8 komen op destadsboerderij een les volgen over de melkveehouderij en krijgenantwoord op vragen als: Wanneer gaan koeien melk produceren?en Wat doet een boer op een echte melkveehouderij? Ook kunst-matige inseminatie en de mestproblematiek zijn zaken die in ditproject aandacht krijgen.

Geef een dier een 2e kansDe actie ‘geef een dier een 2e kans’is op 1 juli gestart met een ‘aftrap’door wethouder Baldewsingh op onzeStadsboerderij. Tijdens de actieperi-ode (tot 3 september) hebben weverschillende dieren van knaagdieren-opvangcentrum ‘het Knagertje’tijdelijk te logeren gehad. Bezoekerskonden deze dieren een 2e kans

geven door ze als huisdier in hun gezin op te nemen. Door deactie is er veel aandacht geweest voor de honden, katten, knaag-dieren en konijnen in de opvangcentra. Tientallen huisdierenhebben door de actie al een nieuwe baas gevonden. Mocht u ooknadenken over een nieuw huisdier: ook buiten de actieperiode zit-ten er veel dieren in de Haagse dierenopvang te wachten op eennieuwe baas. Meer informatie staat op www.denhaag.nl/dierenwel-zijn.nl

Rubberen vloer voor koeienAfgelopen zomer hebben de koeien een nieuwe vloer gekregen inhun koeienverblijf. De zogenaamde rubbermortelvloer moet voorko-men dat de koeien gemakkelijk kunnen uitglijden. Bovendien is devloer warmer en zachter dan de gebruikelijke betonnen vloer. Meerinformatie over de Haagse Stadsboerderijen en de activiteiten op‘Op den Dijk‘ is te vinden op www.denhaag.nl/stadsboerderijen.nl

Graag tot ziens op de Stadsboerderij

Cock en Hester, beheerders Op den DijkStadsboerderij Op den DijkBovendijk 141-143Tel. 070-3965991

Rabin (genoemd naar Rabin)

Geachte bewoners van Wateringse Veld,Landelijk valt Den Haag steeds meer op als stad waar bewonersbereid zijn zelf de handen uit de mouwen te steken. Ook hier inWateringse Veld zijn veel bewoners actief. Vaak zijn dat watoudere mensen, maar hier in deze nog jonge wijk zijn opvallendveel jonge mensen actief. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hetJongeren Interventieteam.Graag wil ik alle vrijwilligers en actieve buurtbewoners uitWateringse Veld danken voor hun inzet. Samen zorgen we ervoordat Wateringse Veld een echte gezellige en mooie Haagse wijkis en blijft. Want Den Haag zijn wij allemaal.Burgemeester Wim Deetman

Gericht tot u, sluit hij het interview af.

4 [email protected]

Archeologie in het Wateringse Veld

De afdeling Archeologie van de dienst Stadsbeheer is al 10 jaaractief in het Wateringse Veld. In samenwerking met deOntwikkelingscombinatie Wateringse Veld werd vanaf 1996 arche-ologisch onderzoek uitgevoerd. Voordat in een deelgebied debouwactiviteiten starten, kregen en krijgen de Haagse archeolo-gen de kans om de resten van oude bewoning van het WateringseVeld op te graven. Dit heeft in de loop der jaren een schat aaninformatie opgeleverd waarvan de hoogtepunten, zoals de vondstvan de mijlpalen in 1997, de huidige bewoners niet ontgaan zul-len zijn.

In onderstaand stukje wordt een overzicht gegeven van het arche-ologische onderzoek dat tot dusver is verricht. In de toekomst zalop deze plaats wellicht wat verder worden ingegaan op de ver-schillende periodes van bewoning die in het Wateringse Veld zijnaangetroffen.

Het archeologische onderzoek begon midden jaren ’90 in hetdeelgebied Lage Veld. Door middel van grondboringen was vast-gesteld dat zich hier in de bodem de oudste duintjes van DenHaag bevonden. Tijdens een uitgebreid proefsleuvenonderzoekbleek dat deze duintjes niet bewoond zijn geweest.

Vervolgens verschoof het onderzoek richting ParkbuurtOosteinde. In de jaren 1996-1998 voerde de afdeling Archeologieverschillende projecten uit langs het Oosteinde. Al snel bleek datdeze zone in de Romeinse tijd intensief bewoond werd. Naastboerderijen, graven en greppelsystemen troffen de archeologende inmiddels beroemde mijlpalen aan. Deze stonden langs eenweg die in de Romeinse tijd ongeveer ter hoogte van hetOosteinde lag. De weg liep in noordoostelijke richting naar ForumHadriani (Voorburg) en in zuidwestelijke richting naar Naaldwijk.Langs de weg lag het kanaal van Corbulo, een combinatie vannatuurlijke en gegraven watergangen die de Oude Rijn met deMaas verbond.

In de jaren 1999-2000 werd veel opgegraven in het deelgebiedErasmus Veld. De oude duinen die zich hier in de bodem bevin-den, hebben bewoningssporen opgeleverd die teruggaan tot deLate Steentijd, zo’n 4000 jaar geleden. Ook in de Vroege IJzertijd,de Romeinse tijd en de Late Middeleeuwen is deze zone met oudeduinen druk bewoond geweest.

De jaren 2000 en 2001 werden besteed aan grootschalig onder-zoek in het Hoge Veld. Hier lag een grote nederzetting uit deRomeinse tijd. Anderhalf jaar lang heeft de afdeling Archeologiehier onafgebroken gegraven. Ongeveer twee hectare werd vlak-dekkend blootgelegd. De nederzetting blijkt bewoond te zijngeweest vanaf het midden van de eerste eeuw tot ongeveer hetmidden van de derde eeuw, nagenoeg tweehonderd jaar. Hetonderzoek naar deze nederzetting is nog niet afgerond. In 2006zijn aan de Kwaklaan verschillende boerderijen opgegraven dieeveneens horen bij deze nederzetting en in de nabije toekomstzullen in Wateringen opgravingen plaatsvinden binnen ditzelfdenederzettingsareaal.

De laatste jaren zijn de werkzaamheden meer gericht op de uit-werking van de gegevens dan op het opgraven zelf. De meestedeelgebieden zijn geheel of deels ontwikkeld dus blijft er steeds

minder over om op te graven. De bedoeling is om de komendejaren de resultaten op een rijtje te zetten en deze te publiceren inrapporten die tezamen een beeld zullen schetsen van de rijkebewoningsgeschiedenis van het Wateringse Veld.

In de maanden oktober en november zal de afdeling Archeologieechter weer een opgraving uitvoeren ter hoogte van de Noordhof(hoek Tomatenlaan-Noordweg). Hier verwachten we bewonings-sporen uit de Vroege IJzertijd, de Romeinse tijd en de LateMiddeleeuwen.

De oude topografie van het Wateringse Veld met de uitgevoerdeonderzoeken.

(links op foto) Hans Simons, archeoloog, bij opgravingen aan de Kwaklaan

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 5

Dierenkliniek: We zijn verhuisd!!!

De meeste mensen wisten al dat we gingen verhuizen, maar tij-dens het plein-tot-pleinfestijn hebben wij onze nieuwe lokatie pasofficieel bekend gemaakt. Medio september hopen wij u te ontvan-gen aan de Santiagosingel 3 (zie plaatje).

Dit pand is ca 2x zo groot als ons huidige pand. Hierdoor kunnenwe efficiënter werken en kunnen we meer op voorraad houden. Ukunt makkelijker parkeren en hoeven de kinderwagens niet meerbuiten te blijven staan als u wat wil komen ophalen, want hetreceptiegedeelte wordt een stuk groter en opener. Op woensdag4 oktober, dierendag, zullen we onze opening op een feestelijkemanier vieren. Speciaal voor die dag komt er o.a. een hondenwas-machine en u kunt uw sportieve prestatie met uw hond laten zienop een agilitybaan. Ook Uw huisdier wordt dan even in de bloe-metjes gezet, zoals dat ook hoort op dierendag. Ook anderedieren zijn van harte welkom bij de dierenfotograaf en de kinderenzullen we ook niet vergeten, dus noteer 4 oktober alvast in uwagenda als een extra feestelijke dag. Dierendag is natuurlijk DEdag om uw huisdier even wat extra aandacht te geven. Nu wordenonze dieren al enorm verwend en goed verzorgd, maar een beetjeextra aandacht vinden onze dieren echt niet erg. Een extra lekkerhapje of een extra verzorgingsbeurt of wat langer (vrij los) lopenenz. en hun dag is helemaal goed. Natuurlijk geldt ook op dieren-dag => overdaad schaadt. Wij krijgen tijdens en na dierendag meerdieren met diarree of andere klachten t.g.v de verwennerijen opdierendag. Dat is toch zonde van zo’n leuke dag. Dus verwen uwdier, maar met mate. Vaak mag er op 4 oktober een huisdier meenaar school. Dit is hartstikke leuk voor de kinderen, maar voor dedieren niet altijd. Neem nou b.v. een konijn. In het wild worden dieopgegeten door vossen en wolven. Als ze dan op 4 oktober meemogen naar school in een klein hokje en ze komen dan ook nognaast een grote hond te zitten, kan het zijn dat het konijn een ergslechte dierendag heeft, ondanks dat het allemaal goed bedoeldis. Het makkelijkste is natuurlijk om een hond mee te nemen naarschool. De meeste honden zijn gewend om overal mee naar toete gaan, dus dat gaat in het algemeen heel goed. Houdt er alleenwel rekening mee, dat er waarschijnlijk meer honden zullen zijn,dat de kinderen druk zullen zijn en dat de kans op vechten tussende honden op zo’n dag groter is. Ook als u een dier meeneemtnaar onze kliniek op 4 oktober, moet u rekening houden met uwdier. Een kat neemt u het beste mee in een hokje en voor de foto-graaf liefst tevens aan een lijntje. Bij een konijn of cavia moet eerstgoed ingeschat worden of deze het allemaal wel aan kan. Een hondkan natuurlijk makkelijk mee, maar hou er rekening mee dat ermeer honden zullen zijn. Fretjes kunnen het beste aan een lijntjemee en voor vogels zal deze dag echt te druk zijn. Hopelijk kan de

Chinees Specialiteiten Restaurant

Dagelijks geopend van 14.00 uur tot 22.00 uur

Laan van Wateringse Veld 14822548 DA Den Haag (Wateringse Veld)Tel. 070-336 03 46 • Fax 070-336 07 94

www.shanghai-w.nl • E-mail [email protected]

papegaaienshow komen, zodat we op dierendag de papegaaienniet hoeven te missen in onze kliniek. Dit jaar gaan we er met z’nallen een leuke (dieren)dag van maken en u bent van harte wel-kom aan de Santiagosingel 3.www.direnkliniekwv.nlTot dan, Het team van Dierenkliniek Wateringse Veld

Nieuwe (illegale) wijkbewoners in lage veld

Muskuseenden, deze een-den zijn ook bekend alsbos/boomeend, omdat zeook in bomen slapen. Zekomen oorspronkelijk uitmidden-noord Amerika enzijn in de 17e eeuw door deSpanjaarden naar Europagebracht. Ze leven vooralnaast en niet in de sloot. Met

een broedtijd van 35 dagen krijgen zij ca. 14 jongen. Als zegevoerd worden gaan ze niet meer weg. Ook bij de hindoestanenzijn ze geliefd op een andere manier: Doksa (mannetje) en Doksi(vrouwtje) zijn klaargemaakt in massala met roti een feestmaaltijd,vooral als je gasten krijgt. Op dit moment zijn er vijf grote en 10kleintjes. Als deze groep opnieuw jongen krijgt, kan dit voor over-last zorgen. Brutaal, vervuiling van de voortuinen, onveilig voorverkeer, evt. agressief naar honden. Wat moeten we dandoen????? Sugggesties. Laat ons weten hoe u er over denkt,Neem contact op met de redactie van deze wijkkrant (zie colofon)

6 [email protected]

GESLAAGDE OPEN DAG WIJKCENTRUM WATERINGSE VELD

Op woensdag 13 september hield het wijkcentrum WateringseVeld open dag. In de middag en vroege avond werden in en rondhet wijkcentrum tal van activiteiten en cursussen gedemonstreerddie in het komende seizoen van start zullen gaan. Zoals de koers-bal, gitaarles, streetdance, de klaverjasclub, de schildercursus, de speel-o-theek en vele andere activiteiten. Ook hetBewonersplatform Wateringse Veld gaf acte de présence met haarlampenactie. Gedurende de dag werd er met multiculturele hap-jes rond gegaan onder andere afkomstig van de Turkse brood &banketbakkerij Yuna gevestigd in ’t Hoge Veld. Buiten op het Panamaplein waren er diverse attracties, zoals eenklimwand, een kop van jut, een springkussen, schminken, en live-muziek. Zo’n 250 bewoners hebben de open dag bezocht. Velendaarvan hebben zich voor activiteiten en cursussen ingeschreven.Ook hebben zich op deze dag 6 nieuwe vrijwilligers gemeld.Het wijkcentrum Wateringse Veld is bereikbaar onder tel: 070 – 3231077.

Muziek in de wijkWist jij al dat jij gitaar kan spelen??

Daar moet je wel een gitaar voor hebben! Die krijg je mee naarhuis. Je maakt in 10 lessen kennis met rockgitaar, (powerchords),lied/popsong begeleiding, chords, tabs, enz…. Je oefent op jegemak thuis met de cursus CD. Bent u een oudere jongere? Altijdal lid willen zijn van Deep Purple, samen met Steve Vai les willennemen bij Joe Satriani, het spel van Carlos Santana bewonderd?De songs van de Beatles of de Stones kunnen spelen? Of de lied-

jes van vroeger samen metuw (klein) kinderen engitaarbegeleiding willen zin-gen. Grote kans dat u ergoed aan doet de oriëntatie-lessen gitaar te volgen, dankunt u proberen of gitaar-spelen ook iets voor u is.INTERESSE?? Schrijf je in ophet wijkcentrum of bel 070-3231077 Nog meer muziek?

Piano, keyboard, gitaarles, bandcoaching. In onze wijk kunt u bijLesstudio Watermusic Laan van Wateringse Veld 978 hiervoorterecht. Email info: [email protected] of 070-3966536.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR:

buffet werkzaamhedenreceptieactiviteiten bij het ouderenwerkactiviteiten bij het volwassenenwerkactiviteiten bij het jongerenwerkactiviteiten bij het kinderwerkVoor meer informatie – meldt u zich dan bij een van de medewerkers van het wijkcentrum:Leunardia Grünholz – kinderwerkErik Schipper – tiener/jongerenwerkNick Baggerman – jongerenwerkMargo v.d. Salm – coördinator en volwassenenwerkWilly Broekhuijsen ouderenwerk of bij de beheerders: Cor Bal en Christien van Mil

MEER ENTHOUSIASTE KLAVERJASSPELERS GEZOCHT voor de maandagmiddag 50+ KlaverjasclubWateringse Veld

Hebt u zin om in een sportieve en gezellige sfeer te klaverjassenin het wijkcentrum?Elke maandagmiddag van 13.30 – 16.00 uurVoor meer informatie kunt u contact opnemen met Willy Broekhuijsen

Persbericht kinder- en jongerenwerk wijkcentrumWateringse Veld

Heb je zin om gitaarles of een cursus streetdance te volgen of tekomen fitnessen in het wijkcentrum?Dat kan op de volgende dagen:GitaarlesDag: maandagavondTijd: 19:00 t/m 20:30 uur Kosten: €15,- per persoon per maandStreetdance Dag: dinsdagTijd: 16:45 t/m 17:45 uur en

18:15 t/m 19:15 uurKosten: €10,- per persoon per maandLeeftijd: 9 t/m 16 jaarFitness Dag: wisselend in de weekTijd: wisselend in de week Kosten: €8,- per persoon per maandagLeeftijd: vanaf 16 jaar Wil je meer weten of je opgeven; bel dan naar het wijkcentrumWateringse Veld – tel. 070 323 10 77en vraag naar Leunardia Grünholz – kinderwerk, of Nick Baggermanof Erik Schipper – jongerenwerk

Koffieochtend WijkcentrumInloophuis HaaglandenMaandag 9.00 – 12.00 uurDonderdag 9.30 – 15.00 uurMeer info: Leonie van Zwan 06-12504085www.inloophuis.orgEen ontmoetingsplek voor mensen die kankerhebben (gehad) en hun naasten.Maandag Yogagroep 10.00 – 11.00 uur

(streetdance en gitaarworkshop)

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 7

Van SOA naar s.v. Wateringse Veld

Een van de oudere Haagse verenigingen SOA (opgericht in 1919)heeft haar naam gewijzigd. In de tijd van oprichting was het gebrui-kelijk aan verenigingen een naam toe te kennen die met sport hadte maken. Zo werd Samenspel Overwint Alles afgekort tot SOA. Inhaar bestaan heeft SOA diverse locaties gekend. Vanaf de jaren70 speelde SOA in Kijkduin. Eind jaren 90 werd duidelijk dat degemeente andere plannen met deze locatie had en werd SOAgevraagd om medewerking te verlenen aan een verhuizing. In2002 heeft dit geresulteerd in een verhuizing naar de huidigelocatie, het sportpark Zonneveld aan de Guido de Moorstraat in dewijk Wateringse Veld. Vanaf het moment dat deze locatie bij hetbestuur van SOA bekend werd leefde het idee tot een naamsver-andering. Ook het feit dat de afkorting SOA vandaag de dag ookeen andere betekenis heeft is reden geweest tot een naamsver-andering. Wat ligt er dan meer voor de hand om de vereniging tevernoemen naar de wijk waarin het sportcomplex is gelegen? Zois met ingang van1 juli van dit jaar de naam gewijzigd in s.v. Wateringse Veld. Metdeze naamswijziging maar ook door het organiseren van activitei-ten (zoals in augustus het familiedagtoernooi) en samenwerkingmet de in de wijk gelegen scholen hoopt de vereniging de bindingmet de wijk nog verder te versterken. Ook wordt getracht het aan-wezige bedrijfsleven bij de vereniging te betrekken.Naast de voetbalsport wordt bij de vereniging ook de softbalsportbeoefend. De voetbalafdeling beschikt op dit moment over 4 seni-orenteams, 1 damesteam en een 6-tal jeugdteams. Desoftbalafdeling beschikt over 2 damesteams en 1 juniorenteam.Het ziet er naar uit dat volgend seizoen ook weer 1 herenteam kanworden ingeschreven. Alhoewel senioren natuurlijk van harte welkom zijn richt de aan-dacht van de vereniging zich met name op groei van de beidejeugdafdelingen. Wel heeft de vereniging heeft zich tot doelgesteld om op een gezonde wijze te groeien. Dit betekent bijvoor-beeld dat normen en waarden bij de vereniging hoog in hetvaandel staan. Dit houdt onder meer in, dat een lid dat zich nietaan de door de vereniging opgestelde regels houdt op zijn of haargedrag wordt aangesproken en in het uiterste geval het lidmaat-schap wordt ontnomen. Daarnaast wordt van de ouders eenactieve bijdrage verwacht, bijvoorbeeld in het bij toerbeurt verzor-gen van het vervoer van de kinderen naar uitwedstrijden. Indien ugeïnteresseerd bent in nadere informatie over de vereniging of uwkind(eren) wilt opgeven als lid kunt u contact opnemen met: Koosvan Genderen, secretaris jeugdvoetbal, telefoon 380 57 17 ofmet Ben Schermer, secretaris softbal, telefoon 321 10 26. Met deze personen kunt u ook een afspraak maken voor bijvoor-beeld de mogelijkheden van een proeftraining.www.svwateringseveld.nl

Zwaluwentoernooi 26 augustus jl.

Gezonde voetballertjes (t/m 12 jaar) spelen voor hun gehandi-capte maatjes, dat was het uitgangspunt ! De jeugdcommissie vanSVH organiseerde een toernooi voor alle leeftijdsklassen t/m 12jaar. Een toernooi met deelname van al gauw 350 kinderen. Droogweer, veel activiteiten met kinderen altijd prijs, gezelligheid ookvoor de ouders, oma’s en opa’s etc. en…… een sportief toernooiwaarvoor de organisatie alleen maar complimenten mocht ontvan-gen. Een mooie opbrengst voor het Prinses Beatrixfonds en….ookdeelname van daadwerkelijk gehandicapte jeugd vanSVH/Kameleon (onze gehandicapten afdeling), waarbij integratiehet doel was. Dat alles waren de ingrediënten van een zeergeslaagde dag, met een doel dat toch haalbaar bleek. Dank aanalle bezoekers en deelnemende verenigingen!! RABO-CUPSpelmiddag. In samenwerking met de RABOBANK en WINNINGS-KILLS organiseerde SVH een spelmiddag voor alle belangstellendejeugd t/m 12 jaar. Teams van vier of vijf jongens/meisjes legdeneen op voetbal gebaseerd sportcircuit af. Ruim honderd kinderennamen hieraan deel en hebben zich uitstekend vermaakt, inclusiefouders etc. Ook hier was er dus sprake van een groot succes.Dank aan Winning Skills voetbalschool die dit in opdracht van deRABOBANK mogelijk heeft gemaakt. SVH kan nog steeds ledengebruiken! De jeugdcommissie heeft vooral behoefte aan nieuwemeisjes-leden in de leeftijd van 11-13 jaar om het bestaandezevental uit te bouwen, maar ook jongens van 5 t/m 12 jaar zijnvan harte welkom ! Trainen op maandag en woensdag. Ook bij desenioren, voetballend op zondag, bent u van harte welkom! Neemkontakt op met het sekretariaat per e-mail t.w. [email protected] of tel. 0174-294807. Je kunt natuurlijk ook altijd evenkomen kijken op ons prachtige complex aan de Noordweg.

Sportschool bij u om de hoek

FitLifeHealthClub heeft een actief aan-tal leden van ruim 1.000 sporters.Naast recreatief bewegen staan per-soonlijke begeleiding en aandachtvoor gezondheid centraal. De clubwordt begeleid door gekwalificeerdeconsulenten op gebied van fitness,aerobiclessen. Zij begeleiden deleden individueel en in groepsverband al naar gelang de behoeftevan het lid. Men maakt gebruik van een zeer geavanceerdeNautilus en Life Fitness apparatuur. Ook zijn er een fysiotherapeuten een schoonheidsspecialiste aanwezig om professionele advie-zen te geven. Alle lesvormen en fitness activiteiten zijn er voorjong en oud, man en vrouw.

FitLifeHealthClub steunt “De Strijd om niet achteruit te gaan.Zaterdag 11 november is er een sportmarathon voor het goededoel om zoveel mogelijk geld te verzamelen voor Stichting Finn.Start om 6.00 uur en eindigt om 19.40 uur. Uitgebreid programma zie website: www.FitLifeHealthClub.nlFitLifeHealthClub is gevestigd aan de Schaapweg 4 A te Rijswijk. (De Schilp)Info: Ton van der Leije / Manuel van Aken Telefoon: 070-3965066

8 [email protected]

TELEVISIESTRAAT 284

2525 LV DEN HAAG

POSTBUS 16688

2500 BR DEN HAAG

TEL 070 - 345 12 47

FAX 070 - 361 40 45

E-MAIL [email protected]

WWW.AKTIEF.NL

AL MEER DAN JAAR

VOOR AL UW DRUKWERK!

HOUTHANDEL VAN ZUNDERTS.W. Churchilllaan 1003a

2286 AD RIJSWIJK

Tel: 0174-290495

Openingstijden: ma- vr: van 8.00 uur tot 17.00 uur

Zat: van 8.00 uur tot 16.00 uur

Houthandel van Zundert voor aluw:

TuinhoutSierbestrating

VloerdelenBouwmaterialen

Steigermeubelen en steigerhout

De hit van het moment, meubels van

oude steigerdelen.

Wij hebben een grote voorraad steigerdelen.

Set compleet zoals afgebeeld voor E 475,00.

Vloerdelen:

Aktie: massieve eiken vloerdelen (18 cm breed).

Echt hele mooie kwaliteit nu voor € 39,50 p/m2

Blokhutten

Ook bij onze alle soorten en maten blokhutten

Sierbestrating

Bij Houthandel van Zundert ook alle leveranciers

van bestrating leverbaar.

Kom eens langs in onze shouwtuin!

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 9

Fopspenen

De bouwketen aan de Laan van Wateringseveld in Hoge Veldzijn verdwenen en de bouwactiviteiten zijn voor het grootstedeel verplaatst naar de overkant. Hé, dacht ik een tijdje gele-den, we krijgen een bloemenwinkel, en hoera, eensupermarkt! Want achter de ramen van de net opgeleverdewinkelpanden waren prachtige posters verschenen. Daaropzag ik mensen die op mij en mijn buren leken terwijl zij in huneigen buurt, om de hoek, boodschappen deden. Het gonsdedoor de buurt: nog even, mensen, en dan is het zover! Totdat wij deze zomer de nieuwsbrief van deOntwikkelingscombinatie Wateringseveld in de bus kregen.Net daarvóór had ik het gehoord in het informatiecentrum,waar de altijd aardige medewerker het bijna niet durfde tezeggen. De winkels, nee, die komen nog niet. Dat wordt opz’n vroegst eind 2007, want de winkeliers zijn bang dat ze nunog te weinig klandizie krijgen. Er is niet opgemarcheerd naarhet stadhuis en ook niet naar het kantoor van de projectont-wikkelaar. Maar de Hogevelders, meneer de wethouder enmevrouw de projectontwikkelaar, zijn wel degelijk Boos enTeleurgesteld. Velen hebben hier een huis betrokken na debelofte dat medio 2006 het winkelcentrum zou openen.Inderdaad, opgeleverd is het wel, en blijkens een brief op dedeur is meer dan de helft van de winkelruimtes verhuurd.Maar meer dan wat posters achter de ramen zal het dekomende anderhalf jaar niet worden. Te weinig klandizie?Praat eens met de eigenaar van bakkerij Yuna, of met Jolandavan de snackbar in de sporthal. Echte ondernemers als zijzijn, keken zij verder vooruit dan de waan van de dag enwaagden de sprong. En zie, hun klanten weten hen feilloos tevinden. Wij Hogevelders houden niet van mooie praatjes enloze beloftes. Dat leidt tot drijfzand, en dat is een slechtebasis om een nieuwe wijk op te bouwen. Een wijk tot standbrengen is namelijk wel even wat meer dan bakstenen stape-len en naambordjes op de lantaarnpalen schroeven. Ik steldaarom voor dat de posters aan de Laan van Wateringseveldworden vervangen door afbeeldingen van fopspenen.

Fietje Finex

Column uit ‘hoge veld’Wateringse Veld heeft 8 buurten. Om u kennis te laten makenmet deze buurten gaan wij deze keer:

Effe buurten bij …… Lage Veld

Deze keer zijn we op bezoek op het Tiranahof. Ook in dit hof orga-niseren de bewoners verschillende activiteiten voor de kinderen.Zo hebben ze de laatste zaterdag van de zomervakantie een hof-feest voor alle kinderen die mee wilden doen, georganiseerdwaarbij allerlei spelletjes te doen waren. Dit feest werd afgeslotenmet een playbackshow en daarna een BBQ voor de bewoners.Sommige spelletjes zijn gehuurd en andere hebben wij zelf inelkaar gezet. Hiervoor hebben we een subsidie van de gemeenteontvangen. We hebben van te voren wel een beetje over het weeringezeten, maar het was weer een geslaagde dag. De organisatievan het feest wordt door enkele bewoners van het Tiranhofgedaan en op de dag zelf zijn een heleboel buren van Tiranahof enPraagsingel op de been om te helpen met het versieren van hethof en de spelletjes. ’s Avonds is het dan gewoon een klein feestjeter afsluiting van een gezellige dag. Op 31 oktober is het weerHalloween en daar doen wij ook al 5 jaar aan mee. De kinderenkunnen dan van ongeveer 19:00 tot 21:00 uur verkleed langs dedeuren gaan om snoepjes op te halen. Bij ons krijgen ze diesnoepjes niet zomaar ze moeten er wel iets voor doen. Het lijktons leuk als meer buurten aan dit soort feesten meedoen zodatde kinderen eigenlijk de hele wijk door kunnen gaan. Nu maarhopen op een droge Halloween avond de 31e oktober.

Peuterspeelzalen “Spelend de wereld ontdekken in een peuter-speelzaal”Peuterspeelzaal Repelsteeltje

Peuterspeelzaal Repelsteeltje, is gevestigdop de Osloweg 11. Momenteel is er plaatsvoor nieuwe peuters. Peuters tussen de2,5 en 4 jaar kunnen al komen spelen,peuters jonger dan 2,5 jaar kunnenalvast ingeschreven worden. De peuter-leidster Netty , staat u graag te woordvoor informatie. U kunt gewoon langs gaan bij de peuterspeel-zaal. Eventueel belt u eerst om een afspraak te maken.De openingstijden zijn als volgt:Repelsteeltje groep 1Maandag 8.45 u – 11.45 uDonderdag 12.15 u – 14.45 uRepelsteeltje groep 2Maandag 12.15 u – 14.45 uDonderdag 8.45 u – 11.45 uRepelsteeltje groep 3Dinsdag 8.45 u – 11.45 uVrijdag 12.15 u – 14.45 uRepelsteeltje groep 4Dinsdag 12.15 u – 14.45 uVrijdag 8.45 u – 11.45 u

PSZ RepelsteeltjeOsloweg 112548 VJ Den HaagTel: 070 3943330

Bij geen gehoor op de peuterspeelzaal kunt u bellen naar:MOOI ESCAMPTeam peuterspeelzalen en projecten 0 – 6 jaarZichtenburglaan 2602544 EB Den HaagTel: 070- 3660801E.mail: [email protected]

10 [email protected]

Kinderopvang organisatie Triodus heeft twee mooiekindercentra in het Wateringse Veld

Kindercentrum Toverspiegel is gelegen in Lage Veld. Op 2 juni2002 opende Toverspiegel haar deuren in een prachtig gebouwdat geheel voor kinderopvang is ingericht. In het kindercentrumbevindt zich een ruime centrale speelhal waar gezamenlijke activi-teiten georganiseerd kunnen worden. Het kindercentrum heefteen mooie tuin en een riant dakterras, zodat de kinderen heerlijkbuiten kunnen spelen. De dagopvang bevindt zich op de beganegrond en één peutergroep op de eerste etage. Elke groep heefteen eigen speelruimte en twee eigen slaapkamers, waar de kin-deren kunnen slapen en tot rust komen. De naschoolse opvang isop de eerste en tweede etage gehuisvest. Met winkelcentrum Parijsplein aan de overkant en tramlijn 17 ofbus 37 op twee minuten lopen is dit niet alleen voor ouders, maarook voor kinderen een ideale ligging. Samen met de groepsleidingnaar de bakker of met de tram naar de speeltuin, de kinderengenieten ervan.Bel voor een rondleiding (070) 394 95 44 of kijk op onze web-site: www.triodus.nl

Kindercentrum Gulliver vindt u aan het Panamaplein 21 in de wijkHogeveld. Gulliver heeft babygroepen voor kinderen van 0 tot 2jaar, peutergroepen voor kinderen van 2 tot 4 jaar en ook verticalegroepen voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Voor basisschoolkinderenwordt er opvang geboden na schooltijd en in de vakanties.Wij zijn geopend van 7.45 uur tot 17.45 uur. Daar waar mogelijkwordt het dagritme van het van de kinderen aangehouden. Iederebaby krijgt op haar of zijn tijd de fles. Slaapt of speelt op demomenten dat het kind dat zelf wil. Naar mate het kind ouderwordt zal de dagindeling meer vast momenten kennen. Zo is hetkind tegen de tijd dat hij of zij naar de basisschool gaat, gewendom ’s middag niet meer te slapen en op vaste tijden te eten.Tussen de eet- en rustmomenten worden diverse activiteiten aan-geboden, zoals plakken, verven, met waterspelen, spelen metauto’s, blokken en in de poppenhoek. Dit alles om het kind zichspelenderwijs te laten ontwikkelen en de wereld om hem heen teontdekken. Naschoolse opvang. Ook voor de basisschool kinde-ren staan er iedere dag activiteiten op het programma.Vanuit de opleiding sport en spel van Mondriaan komen leerlingensportactiviteiten aan bieden aan de kinderen van de naschoolseopvang. Hiervoor stelt de Maria Montessorischool haar gymzaal terbeschikking. Voor alle kinderen van alle nso’s van Triodus wordt erieder jaar in de mei vakantie een groots voetbal toernooi georga-niseerd. Dit jaar won het team van Gulliver de 2e prijs.In de vakanties worden ook uitstapjes buiten het centrum georga-niseerd. Wilt u meer weten over kindercentrum Gulliver dan kunt u onsbezoeken op de website van Triodus. www.Triodus.nl of bel vooreen afspraak (070) 309 80 90. Voor inlichtingen over inschrijvingof wachtlijst kunt u bellen met de afdeling klantrelaties en bemid-deling van Triodus. Tel (070) 312 00 10.

een boek, ze volgen workshops of krijgen instructie, ze werkenklassikaal of ze werken zelfstandig. Deze manier van onderwijsheeft natuurlijk ook gevolgen voor de bouw: het wordt geenschool met traditionele klaslokaaltjes… Ook aan de buitenzijdewordt het 16 meter hoge Wateringse Veld College opmerkelijk: zolijkt het alsof het hele gebouw op een terp staat en het verlengdevan de Orlandostraat, richting Kwaklaan, komt ´onder” de schoolte liggen. De aula van het gebouw (aan de zijde van hetGraafschapplantsoen) krijgt een fraai oranje-rood gekleurde koe-pel. De bouw verloopt keurig volgens plan, maar in de ogen vanleerlingen en medewerkers gaat het natuurlijk veel te langzaam,want iedereen wil graag zo snel mogelijk naar het nieuwe gebouw.Nog even geduld: maar de vloer van de sporthal ligt er al!

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 11

Speel-O-Theek ‘De Speelmuis’

Wist u dat er bij u in de wijkeen speel-o-theek staat?Deze biedt u de gelegenheidom speelgoed voor uw(klein)kind(eren) te lenentegen een redelijke vergoe-ding. Hij is bedoeld voorkinderen van 0 tot 12 jaar.Wekelijks staan medewer-kers voor u klaar om u tehelpen bij het kiezen enlenen van het speelgoed en uw eventuele vragen over spelmateriaal te beantwoorden.Ons speelgoed bestaat onder andere uit: Gezelschapsspellen,Fantasiemateriaal, Ontwikkelingsmateriaal, Rijdend materiaal,Constructiemateriaal, Puzzels. De belangrijkste spelregels zijn: umag het speelgoed drie weken lenen, u mag vier spellen per keerlenen. Een gezin is voor € 10,00 een heel jaar lid en voor hetgeleende speelgoed wordt een vergoeding gevraagd die varieerttussen de € 0,25 en € 1,00. De speel-o-theek is een primamanier om na te gaan of uw kind het speelgoed leuk vind voordatu over zou willen gaan tot aanschaffen, of om tijdelijk groot (bui-ten) speelgoed te kunnen gebruiken. We zijn gevestigd op de Laanvan Wateringse Veld 392 (in het wijk en dienstencentrum) en isiedere woensdagmiddag tussen 13.00 uur en 15.00 uur geopend.U bent van harte welkom !!!!!!! Wanneer u vragen heeft kunt u bel-len naar: Ingrid van der Stijl Teammanager peuterspeelzalen enprojecten 0-6 jarigen MOOI Escamp. Tel nr: 070 - 366 08 01

“De vloer van de sporthal ligt er al…”

Als je regelmatig langs de Kwaklaan of de Laan van WateringseVeld rijdt, kan het je niet ontgaan zijn: de bouw van het WateringseVeld College is in volle gang. Vanaf de 21e augustus staat debekisting van één van de muren van de sporthal al overeind. Desporthal komt aan de kant van Missisippi. Het Wateringse VeldCollege, dat nu tijdelijk aan de Leyweg zit, zal in de loop vanschooljaar 2007 – 2008 het nieuwe gebouw op Missouri ingebruik nemen. De leerlingen van het Wateringse Veld Collegewerken in domeinen. Een domein is een grote ruimte waarin eengroep leerlingen onder begeleiding van twee docenten aan hetwerk is. De leerlingen werken in groepen, aan een computer of uit

Voor meer foto’s + info: www.wateringseveldcollege.nl Bron: Ton van der Gaarden

Vrouwen ontmoeten vrouwen in Escamp.

Op 16 september kwamen vrouwen van Escamp van div. Culturenbijeen in het Zuid West Collega aan de Beresteinlaan. Een multi-cultureel geheel, met als thema: BEWEGEN. De Vrouwen InitiatiefGroep Escamp (VIGE) die bestaat uit 12 vrouwen uit alle wijkenvan Escamphadden deze bijeenkomst georganiseerd met deondersteuning van St. BOOG en er zullen er nog meer volgen.De volgende bijeenkomst in november zie: posters in de wijk.Ook Wateringse Veld was vertegenwoordigd door CindyLachmansingh van de pas opgerichte vrouwengroep iWaVes. Hetwas een gezellig samenzijn. Er waren ook culturele hapjes enmuziek waarbij er flink exotisch (een buikdanseres gaf een optre-den) werd gedansd. Het ijs was al snel gesmolten (het was daarerg warm) en de vrouwen van diverse culturen kwamen flink inbeweging .We hadden gemeen dat we hier nu soms ver van ons geboorte-land ons opnieuw moesten vestigen.Thuis voelen in een nieuwe omgeving waar voor we hadden geko-zen ,een nieuwe toekomst op te bouwen., wat ook veelgemeenschappelijke raakvlakken had .Een en al herkenning enervaring waarmee we elkaar kunnen helpen en versterken wat ookde bedoeling van deze bijeenkomsten is.Daarbij kan een vereniging zoals iWaVes- vrouwen voor alle vrou-wen - ook u helpen: voelt uzich aangesproken........:Neem dancontact met ze op ,samen sta je sterk.Adres iWaVes (Cindy Lachmansingh) : [email protected]; tel.nr 06 13605805.

12 [email protected]

Rug-of nekklachten? Onze zorg!

80% van de Nederlandse bevolking krijgt in het leven lastvan rug-of nekklachten. Chiropractoren hebben zich gespe-

cialiseerd in de behandeling van deze klachten. Zegebruiken hierbij geen medicijnen en injecteren geengewrichten. De behandeling richt zich op het verhelpenvan bewegingsstoornissen in de wervelkolom, armen

en benen. “Chiropractie Brussee” is sinds 5 jaar geves-tigd aan de Laan van Wateringseveld 1000 en heeft sinds

de opening al meer dan 3000 nieuwe patiënten mogen opne-men in het patiëntenbestand. Veel patiënten komen uit de wijk, hetWestland en Rijswijk, maar ook uit de verre omtrek van Den Haag.Welke klachten behandelt een chiropractor?De meeste patiënten die een chiropractor bezoeken hebben lastvan rug-of nekklachten. Veelal hebben deze patiënten klachten inde armen en benen (bijv. tintelingen, zeurende pijn), of hebbeneen hernia en bijvoorbeeld hoofdpijn. Daarnaast heeft “ChiropractieBrussee” zich gespecialiseerd in chronische sportblessures.Verwijsbrief / vergoedingen.U heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig en meer dan 95% vande verzekeraars hebben chiropractie in hun aanvullende pakketten.Meer informatie nodig?Bel onze praktijk (ma t/m vrij 8:00 – 17:00 uur) of bezoek onzewebsite: www.chiropractie-brussee.nlChiropractie Brussee, Tel: 070 – 3941157Laan van Wateringseveld 1000, 2548 CS Den HaagLid NCA (Ned. Chiropractoren Associatie)Geregistreerd bij de SCN (Stichting Chiropractie Nederland)

Informatie poli Wateringse VeldIn de buitenpolikliniek Wateringse Veld houden medisch specia-listen van het HagaZiekenhuis spreekuren, zodat patiëntendichtbij huis geholpen kunnen worden.

U kunt terecht voor de poliklinische zorg van de volgende specialismen:UrologieReumatologieKeel-, Neus- en OorheelkundeKindergeneeskundeOrthopedieHeelkundeGynaecologieInterne GeneeskundeDe openingstijden zijn van 08.15 tot 16.00 uur.Bloed afnemen kan tussen 08.15 en 11.30 uur.Voor het afnemen van bloed kunt u gewoon binnenlopen. Voorde overige specialismen dient u een afspraak te maken, tel. 070372 1100.Buitenpolikliniek Wateringse VeldDublinweg 1-32548 TM Den HaagTelefoon (070) 372 1100www.hagaziekenhuis.nl

Consultatiebureau Wateringse Veld!

Vanaf januari 2006 zijn wij gevestigd aan de Laan vanWateringseveld 392.Samen met Stichting Mooi hebben wij nu een mooi pand.Wij verzorgen themabijeenkomsten over verzorging,ontwikkelingen opvoeding van baby’s en peuters. Ook geven wij de cursus“Peuter in Zicht”, voor ouders van peuters inde leeftijd van 2-3jaar, specifiek gericht op de ontwikkeling van een peuter; Nee-fase, doe het zelf wel, driftbuien enz. Voor ouders van kinderen in de leeftijd 4 jaar tot 12 jaar organise-ren we de cursus “Opvoeden en Zo”. Tijdens deze groepscursusworden de basisvaardigheden van het opvoeden van kinderenbesproken, met behulp van bestaande videobeelden en wordt erthuis geoefend, om deze vaardigheden in uw eigen situatie toe tekunnen passen. Voor de beide cursussen bestaande uit 6 bijeenkomsten per cur-sus, kunt u zich aanmelden bij het consultatiebureau. Hetconsultatiebureau werkt op afspraak, echter het inloopspreekuurop maandag tussen 13 uur en 14 uur kunt U zonder afspraakbezoeken, om uw kind te laten wegen of als U een voedingsvraagheeft. Voor inhoudelijke vragen kunt U terecht bij de Infolijn.Maandag t/m vrijdag van 9.00uur - 17.00uur. Telefoon 070-3795025.Afspraken verzetten is mogelijk dinsdag t/m vrijdag van 12.30 uurtot 13.30 uur op telefoonnummer 070-3795600.

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 13

Diabetes en medicijnen, deel 3: slot

In onze twee voorgaande artikelen in de wijkkrant heeft u kunnenlezen over diabetes. In het eerste artikel hebben wij uitgelegd watdeze ziekte inhoudt; namelijk een ontregeling van de suiker huis-houding met als gevolg te hoge bloedsuiker waarden. Voor eengoede bloedsuiker is insuline, gemaakt in de alvleesklier, vangroot belang. Wanneer het lichaam niet meer goed reageert op deinsuline óf het lichaam te weinig insuline aanmaakt heeft dit eenstijging van de bloedsuikers tot gevolg: diabetes.In het tweede artikel hebben we stil gestaan bij wat we zelf kun-nen doen om de bloedsuikers te helpen binnen de goede waardente houden: regelmaat in de voeding, keuze van de voeding,invloed van ons gewicht en het belang van bewegen. Beide arti-kelen zijn nog na te lezen op www.swwv.nl / wijkkrant nr 1 en 2,2006.In dit artikel willen we aandacht besteden aan de verdere behan-deling. De eerste stap is zoals gezegd de leefstijl, maar somsblijkt aanpassing hiervan onvoldoende te helpen. De bloedsuikerwaarden kunnen zo hoog zijn dat, naast de leefstijl, de arts moetbesluiten het lichaam te helpen met medicatie. Medicatie bij dia-betes kun je onderverdelen in tabletten en insuline.

TablettenDoorgaans zal de arts starten met tabletten; grofweg kun je dezetabletten ook weer onderverdelen in 2 groepen:een groep die het lichaam helpt beter te reageren op de insulinedie u zelf nog maakt, en een groep die uw alvleesklier stimuleerttot het maken van insuline. Uw arts zal afhankelijk van uw per-soonlijke omstandigheden een keuze hierin maken. Binnen beidegroepen is een opbouw in dosering te maken; om dit goed af testemmen op uw situatie is het belangrijk de controles van de dia-betes zoals het bloedprikken goed op te volgen volgens hetadvies van uw huisarts en/of diabetesverpleegkundige. Uiteindelijkkan het in de loop van de behandeling zo zijn dat het nodig is uitbeide groepen een tablet(ten) te gebruiken.

InsulineAls deze behandeling de bloedsuikers onvoldoende binnen degrenzen houden, kan het zijn dat uw huisarts u het advies geeft testarten met het toedienen van insuline. Dit middel wordt toege-diend door middel van injecties. Hiervoor zijn op de markt specialepennen met een klein en dun naaldje, waarbij je vlak onder dehuid kan spuiten. Deze beslissing wordt zelden van de één op deander dag genomen. Als uit de controles blijkt dat ondanks hetmaximale gebruik van tabletten de bloedglucosewaarden stijgen,zal u ter voorbereiding op de mogelijke start van het prikken vaninsuline samen met uw diabetesverpleegkundige een bloedsui-kermeter uitzoeken. Hiermee kunt u zelf uw bloedsuiker bepalenen inzicht krijgen over de ontwikkeling van de bloedsuikers overde dag. Ook zal u uitleg krijgen over te hoge (hyper) en telage(hypo) bloedsuikers en hoe u daarbij moet handelen. Hieropvolgend zal u uitleg krijgen over het gebruik van insuline en deinsulinepen. In samenspraak met uw huisarts en diabetesver-pleegkundige zal bepaald worden wanneer er gestart zal wordenmet deze behandeling. Dit is een periode van intensievere bege-leiding, omdat het vaak enige tijd duurt om een evenwicht tezoeken in de hoeveelheid insuline die toegediend moet worden.Zeker in de beginfase zal deze hoeveelheid stapje voor stapjeopgehoogd moeten worden totdat uw bloedsuikers de streefwaar-den hebben bereikt.

Ondanks al deze mogelijkheden, of misschien beter gezegd juistbij deze behandelingsmogelijkheden blijft het van belang de advie-zen met betrekking tot de leefstijl te blijven opvolgen!Graag staan we in dit artikel ook kort nog stil bij de eerdergenoemde bloedsuikermeters; hierover komen vrij frequent vra-gen. Bloedsuikermeters worden slechts vergoed door deziektekostenverzekeraar als iemand de maximale hoeveelheidtabletten gebruikt en de verwachting is dat iemand binnenkortmoet starten met insuline óf als iemand één of meerdere kerenper dag insuline gebruikt. In alle andere omstandigheden moeteen meter zelf worden aangeschaft en de kosten hiervoor kunnenbehoorlijk oplopen. Lang niet altijd zal het nodig zijn zelf eenbloedsuikermeter te hebben, zeker als u volgens advies van uwarts/diabetesverpleegkundige de controles laat uitvoeren. Wilt utoch overgaan tot de aanschaf van een meter laat u dan goedinformeren door een deskundige, bijvoorbeeld de diabetesver-pleegkundige.

VeranderingenVroeger werd de behandeling door middel van insuline pas laatgestart. Tegenwoordig blijkt dat de resultaten met insuline vaakheel goed zijn. Soms is deze behandeling voor de persoon metdiabetes ook makkelijker en prettiger dan het gebruik van tablet-ten, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van te veel bijwerkingenvan de tabletten. De zorg voor mensen met diabetes is in de laat-ste jaren behoorlijk veranderd: de informatie en behandeling vande aandoening is dichter naar de mensen toegekomen. Metondersteuning van de diabetesverpleegkundige bij de huisartsenis het makkelijker om binnen de huisartsenpraktijk goede begelei-ding te geven. Hierdoor is doorverwijzing naar het ziekenhuis langniet altijd nodig. Ook verdere controles die bij diabetes belangrijkzijn, zijn hierdoor dichter bij huis te organiseren zoals de voetcon-trole en de controle van de nieren. In de toekomst is hetwaarschijnlijk ook mogelijk om de controle van de ogen dichter bijhuis te laten uitvoeren. Hopelijk heeft u in deze serie de antwoor-den op vele van uw vragen over diabetes teruggevonden. Andersbent uw van harte welkom op een van onze spreekuren.Carla Pronk, diabetesverpleegkundigedrs A. Gualthérie van Weezel, huisarts GezondheidscentrumLage Veld

Creatieve groencursussen en workshops

Buiten de cursus is het ook altijd mogelijk om een ochtend, mid-dag of avond af te spreken met een groep vriendinnen, collega'saltijd inclusief koffie met iets lekkers, eventueel uit te breiden meteen lunch of drankje en hapjes. Kortom in overleg is er voor ieder-een een passende workshop mogelijk vanaf 12 tot 35 personen.Er zijn ook speciale workshops, bijvoorbeeld kerst, pasen, etc. Adres: Heulweg 3b te Wateringen. Openingstijden verkoop etc. : zaterdag 13:00 tot 17:00 uur(vanafoktober alleen ieder eerste zaterdag van de maand geopend)Openingstijden workshops: Op afspraakTel.: 0174-298814E-mail: [email protected]

14 [email protected]

Gezond leven met Vemma Vitaminen & Mineralen

Ontdek net als miljoenen andere mensen wat Vemma voor u kan betekenen!

Vemma is een vloeibaar voedingssupplement en is hierbij een krachtig hulpmiddel als rijke bron van

dagelijkse vitamines en mineralen.Voor meer informatie over dit wonderbaarlijke natuurproduct,

of bestellingen, kunt u contact opnemen met: Sheila R. 06-52331130.

In gesprek met Raj Lalbahadoersingh:

Raj werd geboren in Suriname, groeide op in Groningen en ver-huisde in 2005 met zijn vriendin naar Leidschenveen. Sinds april2005 is Raj werkzaam als beherend apotheker in Kring-apotheek‘Lage Veld’. Daarvoor heeft hij gedurende 3 jaren als tweede apo-theker in Zuidlaren en Gieten gewerkt.

Raj studeerde Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen endeed vervolgens de apothekersopleiding. Zijn enthousiasme endrijfveer om deze studie te doen kwam voort uit de contacten diedit beroep met zich meebrengt. Tevens een bijdrage te willenleveren aan de gezondheid en kwaliteitsverbetering van het levenvan patiënten. In Kring-apotheek ‘Lage Veld’ werken momenteelverder 10 assistentes, 1 farmaceutische medewerker en een sta-giaire. De belangrijkste doelstellingen van de apotheek zijn:patiënten juiste voorlichting te geven, een goede medicatiebewa-king en begeleiding bij hun medicijngebruik. Het is belangrijk datm.n. bij de eerste uitgifte van geneesmiddelen duidelijkheid engoede uitleg wordt gegeven aan de patiënt over de werking en bij-werkingen van het geneesmiddel. Raj probeert ook zo vaakmogelijk zelf achter de balie te staan om direct contact te hebbenmet de patiënten. Helaas wilt dat niet altijd lukken, vanwege zijnreguliere werkzaamheden. Het is de bedoeling dat Raj in de vol-gende uitgaven van deze wijkkrant specifieke informatie geeftover o.a. het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. In de apo-theek kunt u niet alleen terecht voor uw recepten, maar ook vooradvies over bijvoorbeeld persoonlijke verzorgingsproducten etc. U kunt uiteraard ook informatie krijgen via de Kring-krant diegratis 1x per maand verschijnt in de apotheek.Voor meer info over geneesmiddelen, apotheken en aandoenin-gen, kunt u kijken op www.kring-apotheek.nl of www.apotheek.nl

Tandheelkundig Centrum Laan van Wateringseveld

Nieuwe patienten zijn welkomIn ons nieuwe tandheelkundig centrum welke half augustus j.l ingebruik genomen is , werken o.a. tandartsen, mondhygiënistenen tandartsassistenten.Ons centrum beschikt over meerdere praktijkkamers , metmoderne apparatuur.Iedereen is binnen ons centrum welkom ookpatiënten met een verstandelijk, psychische beperking.Aandachtpunten in de tandheelkunde zijn o.a. jeugdzorg en vol-wassenzorg; het voorkomen van problemen en aanpakken vanpijnklachtenTandheelkundig Centrum Laan van WateringseveldAdres: Laan van Wateringseveld 120

2548 CC Den-HaagOpeningstijden: ma.-vr. 08.00 uur – 17.00 uurTel: 070-3099835Fax: 070-3096135

Stichting Zelfstandig Centrum voor BijzondereTandheelkunde

Nieuwe patienten zijn welkomIn ons centrum bijzondere tandheelkunde kunnen patiënten nugeholpen worden die angstig zijn voor de tandarts. Tijdens eennarcose gegeven door een anesthesist kan de tandarts uw gebitsaneren en verzorgen.In het centrum kunnen zowel volwassenenals kinderen met angst geholpen worden.Vraag ernaar in ons centrum!De behandelingen kunnen met een medische indicatie wordenvergoed.Ook kan men naast het plaatsen van kronen en bruggen ,momenteel een implantaat aanbrengen onder narcose. Vraagernaar in ons centrum!In het team werken o.a. tandartsen, implantoloog, kaakchirurg ,mondhygiënisten, , verpleegkundigen en tandartsassistenten

Stichting Zelfstandig Centrum voor Bijzondere TandheelkundeDen-Haag e.o.Laan van Wateringseveld 1202548 CC Den-HaagOpeningstijden : ma.-vr. 08.00 – 17.00 uurTel.: 070-3599774Fax: 070-3096135

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 15

Op bezoek bij de Compaan

Aan de Eduard Verkadelaan No. 28-30 word ik ontvangen dooreen van de vaste begeleiders, Erik, van een van de woonvormenvoor jeugd binnen De Compaan.Hier wonen in twee huizen 5 jongeren van 15 t/m 18 jaar, 4 jongens en een meisje, waarvan er 3 naar het bijzonder onder-wijs gaan en twee naar het Puber AC op de Loevesteinlaan..Onder begeleiding van een medewerker van de Compaan (er isook een slaapdienst aanwezig) hebben ze een zo normaal moge-lijk gezinsleven. Woensdag,vrijdag,zaterdag en zondag wordt erzelf gekookt en ook hiervoor de boodschappen gedaan.Met thuis, de ouders/pleeggezin, waar ook de weekends, vakantieen andere aktiviteiten mee worden gedeeld is een nauwe band.Na het eten kan er gesport (Judo en voetbal zijn favoriet) ofgecomputerd worden.Het meisje is een grote Harry Potter fan, wat aan haar kamer ookte zien is.Jonge wijkbewoners met een verstandelijke beperking die hetprima naar hun zin hebben in wateringseveld.Als ze de leeftijd van 18 jaar gaan naderen wordt er in overlegbekeken wat de beste woonvorm voor de toekomst zou kunnenzijn. Onlangs is een van de jongens, die dit aankon elders zelfstan-diger gaan wonen.

Web in de Wijk nieuws

Hier weer een update wat er allemaal gebeurd met Web in de Wijk. Als eerste nieuwtje dat we 4 oktober beginnen in samenwerkingmet de Compaan computercursussen te geven aan de cliëntenvan de Compaan en wijkbewoners. We hebben nog een aantalplaatsen voor wijkbewoners, aanmelden hiervoor kan via Marienvan Delft.

Ten tweede willen we alle hondenbezitters vragen om met ons incontact te treden, we willen de honden positief in het nieuws bren-gen. Dit willen we doen door alle honden zich voor te laten stellenop een eigen website. Graag kom ik u bij langs om hierbij te assis-teren (gratis). Wij willen ook de vermiste huisdieren een plekgeven, waardoor ze, hopelijk, sneller bij hun baasje terugkeren.

We zijn ook verheugd dat we de film over van de kunstkelders ein-delijk publiek kunnen vertonen. Dit zal gebeuren tijdens deofficiële opening van de bibliotheek op 6 oktober, wij willen allebewoners oproepen om die dag te komen kijken.

Natuurlijk zijn wij er ook voor als u leuke activiteiten wilt organise-ren in de wijk

Voor informatie en aanmelden kunt u terecht bij Marien van Delft 06-23061607 of via [email protected]. Meer info over Web in de Wijk vindt u op onze website www.water-ingseveld.nu.

Zelf een mooi sieraad maken? Dat kan!In het Atelier van Limited Edition in Wateringseveld kunt u pro-fessionele workshops en cursussen sieraden maken volgen(Bedrijfs-)workshops en individuele workshopsLimited Edition verzorgt diverse workshops sieraden maken.Groepen tot 14 personen kunnen in het gezellige atelierterecht. Bij grotere groepen wordt de workshop op uw locatieverzorgd. Bent u alleen? Dan kunt u ook aanschuiven bij eenvan de individuele workshops. Meer info? Kijk op de site!Cursus sieraden makenDe liefhebbers kunnen bij Limited Edition ook een professio-nele cursus sieraden maken volgen. In 6 lessen leert u dekneepjes van het sieraden maken.SieradenpartyLimited Edition verzorgt ook sieradenparty’s. Zij komen danmet meer dan 200 unieke modellen naar u toe.Limited Edition, Ko van Dijkplein 22, 2548 ZT Den HaagTel. 070 – 399 54 45, www.limited-edition-sieraden.nl

HALLO IK BEN MIA,

Ik woon op de Reykjavikweg in een woongroep vanuit hetWesterhonk Monster. Ik ben zelfstandig beperkt, maar wandel welzelfstandig door de wijk met mijn kinderwagen. Ik kan niet praten,

maar begrijp je wel. Ikvind het niet leuk datsommige kinderen mijplagen en doen alsof ik“gek” ben. Als u me zietmag je me groeten, ookal praat ik niet, ik groet jewel terug.

Tot ziens in de wijk, Mia

Aan de slag in je wijk?

Denk eens aan Web in de Wijk

- Activiteiten- Wie is wie?- Sport- Wetenswaardigheden- Noem maar op ................

Kunt u (gratis) op een website zetten.Met de Webbouwdoos is dit nu echt voor iedereen mogelijk.

WWW.WATERINGSEVELD.NU

16 [email protected]

PER 1-11-2006

VERWELKOMEN WIJ

ONZE EERSTE BEWONERS

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 17

De redactie stelt de nieuwe Chef Team HandhavingPolitie – Hans Rasenberg – aan u voor:

Dat er wat is veranderd bij de politie, ook in zuid-west, daar sprakburgemeester Deetman al over. Ook in de vorige krant (juli 2006)heeeft hoofdinspecteur mevr. A. Borst uitleg gegeven over hetwerkbureau Berestein waar WV onder valt. Chef Team HandhavingHans Rasenberg van bureau Berestein vertelt ons wat over zicht-

zelf en over de wijkagenten.50 jaar oud en al 26 jaar bij depolitie. Begonnen in schevenin-gen in 1981 tot 1990, toennaar de schilderswijk tot 2001,daarna drie jaar bij BureauJeugdzorg waar hij met eeneigen team op de harde kernjongeren werkte. Vervolgens1,5 jaar voor de Gemeente vanDen Haag gewerkt in het kadervan K.V.O (Keuring VeiligOndernemen) voordat hij in april2005 op bureau Berestein

geplaatst werd. Daar was net een reorganisatie aan de gang. Hijhoudt van wandelen, fietsen, lezen en sociaal bezig zijn en doetdaarnaast ook nog een studie aan de HHS voor IntegraleVeiligheidskunde. Hij is ploeg chef team handhaven en coördi-neert de wijkagenten. Daar is voor WV wel wat veranderd. Er zijneen aantal wijkagenten weggegaan, maar gebleven zijn: LexMolenaar en Gerrit vd Velde voor WV-Noord. Zij hebben zich reedsin de krant van December 2005 aan de wijk voorgesteld in deserie” Op stap met de Wijkagent 3 (zie voor meer informatie”www.swwv.nl/ Wijkkranten/krant 4). Maries Hunck, ook geen onbe-kende en nieuw is Nico Demkes. Maries en Nico zijn dewijkagenten voor WV-Zuid. Daarbij zullen ook de andere 4 wijk-agenten, Karin van Alphen, Suzan Turion, Ruben v.d. Driest (en 1vacature) van bureau Berestein indien nodig in de wijk hun rondedoen. Het taakaccent van de wijkagenten is o.a. jeugd. Ook zal erniet meer één schoolwijkagent zijn voor alle scholen, maar er zijn5 wijkagenten die zich gezien hun taakaccent met scholen gaanbezighouden. Hierdoor zal een betere aanwezigheid en spreidingvan kennis bij de wijkagenten ontstaan. Maar er zal hierover nogverder met de scholen worden afgestemd hoe dit precies ingevuldgaat worden. Daarnaaast zijn ook Joep Nijssen en Leen van Zijp alsbegeleidende agenten en Bessel Offringa als teamchef van hetgemeentelijk handhavingsteam nauw betrokken bij WateringseVeld. Zij handhaven op tal van maatregelen met name gericht opoverlast- en vervuilingssituaties. Zij doen dit met de straattoe-zichthouders. Maar ook BIT-ondersteuning, verkeersoverlastrondom scholen en evenementen wordt door de politie vanbureau Berestein ofwel ondersteunt ofwel geregeld. Ondanks dater gereorganiseerd is binnen de politie, hopen wij wel dat debewoners van Wateringse Veld, zowel daarvoor begrip hebben als-ook ons blijven vinden en informeren m.b.t. wijkgerichte zaken.Hiervoor kunt u altijd een gesprek met een wijkagent aanvragen,hem bellen of aanspreken op straat. Ook kunt u mij bellen 0900-8844 of (bureau berenstein) en/of aanspreken op straat. Webedanken Hans Rasenberg dat hij in deze drukke fase bij de Politietijd heeft vrij gemaakt om deze informatie met ons te willen delenzodat wij het aan u kunnen laten lezen op onze vaste politie-pagina van de wijkkrant. mailen: [email protected] politie zie pagina 27

Bericht van de O.C.W.V.

De zomer loopt op z'n laatste benen. Dus de activiteiten in WateringseVeld zijn inmiddels weer in volle gang. Hieronder volgt een kort over-zicht van de laatste stand van zaken.Start 'Vijfde Kwartier'Op 4 oktober vindt de feestelijke starthandeling plaats van het VijfdeKwartier. Staedion gaat een begin maken van de realisatie van ca. 650woningen in de noordelijkste drie blokken van Hoge Veld. Het startseinzal gegeven worden door wethouder Marnix Norder. De campagne is erop gericht mensen te interesseren die iets hebben met de buurt en deburen. Door middel van intakegesprekken op het Informatiecentrumaan de Bostonsingel in Hoge Veld wordt deze bereidheid gepolst.Eerste opleveringen in Hoge Veld-westInmiddels zijn de eerste woningen in het westelijke deel van Hoge Veldopgeleverd. In dit deel worden in de komende jaren, samen met hetdeelplan Waterrijk, zo'n 1.200 woningen gebouwd.Veel van de nieuwe bewoners beschikken straks direct over een per-fecte tramverbinding, als tam 16 in het najaar van 2007 gaat startenmet de dienstregeling.Winkelcentrum Hoge VeldDoor het nog wat achterblijven van het opgeleverde aantal woningen inhet noordelijk deel van Wateringse Veld gaat het tweede winkelcen-trum in Hoge Veld pas open in de tweede helft vam 2007. Dan is ervoldoende draagvlak voor de ca. 20 winkels die in het centrum zullengaan komen.Het verzorgingshuis Hoge Veld en de fietsersVermoedelijk eind oktober, begin november zal tussen de Montevideoen de Brasiliastraat het nieuwe verzorgingshuis Hoge Veld opengaan.Op dat moment is het voor de OCWV mogelijk de openbare ruimtevoor de deur van het centrum in te richten. Dit is belangrijk om eenveilige (tijdelijke) fietsverbinding aan te leggen aan de oostkant van deLaan van Wateringse Veld voor fietsers in de richting van de Noordweg.Tegelijkertijd zal er ook aan de westkant een (tijdelijke) fietsroute wor-den opengesteld. Daarmee komt er een einde aan het illegaal (engevaarlijk) fietsen op de rijbaan.Officiële opening bibliotheek Wateringse VeldOp de hoek Laan van Wateringse Veld/Limastraat bevindt zich de bibli-otheek Wateringse Veld. Vele mensen hebben de weg naar de bieb algevonden. Op 6 oktober vindt de officiële opening plaats door JettaKlijnsma, wethouder Financiën en Cultuur.Afsluiting VlietparkbrugWegens herstelwerkzaamheden aan de Vlietparkbrug zal in de herfst-

vakantie (vanaf 20 oktober) gedurende een week, de brug voor al het

verkeer zijn afgesloten. Het is dan niet mogelijk om vanuit Hoge Veld

naar het Oosteinde (en omgekeerd) te komen. Er wordt door de OCWV

gekeken of er voor fietsers en voetgangers nog een tijdelijke doorgang

gemaakt kan worden. Iedereen zal in een aparte brief hierover binnen-

kort worden geïnformeerd.

Politie Haaglanden lanceert jongerensitePolitie Haaglanden heeft een website gericht op jongeren van 12 t/m

18 jaar. De naam: www.therulez.nl Het is een website die gaat over de

regels in de samenleving (the rules), oftewel over de grenzen die de

wet stelt en die de politie bewaakt. Therulez.nl geeft informatie over

politiegerelateerde onderwerpen die jongeren tussen 12 en 18 jaar

bezig- houden, zoals drugs, drank, illegale straatraces, heling, pesten,

loverboys en wapens. Naast informatie bevat de site enkele ‘fun’-

items, zoals ringtones, smoezen, wallpapers en filmpjes.Therulez.nl is

opgezet in een jongerenstijl en heeft daarmee een andere stijl en uit-

straling dan de bestaande politiesites.

18 [email protected]

HOF, Promotie Haags Vrijwilligerswerk, sterk in support!

In Den Haag is HOF dé organisatie waar verenigingen en stichtin-gen kunnen aankloppen voor ondersteuning op het gebied vanvrijwilligerswerk. Veel mensen in Den Haag kennen HOF in de eer-ste plaats van de vacaturebank, waar dagelijks zo’n kleine 900 (!)vacatures te bekijken zijn. Behalve aan de Riviervismarkt 2, waariedereen tijdens kantooruren kan binnenwandelen, is deze vacatu-rebank ook via de website, www.hofnet.nl, te raadplegen.Organisaties die gebruik maken van deze vacaturebank om hunvraag naar vrijwilligers kenbaar te maken kennen HOF uiteraardook heel goed omdat zij op allerlei manieren gebruik maken vande ondersteuning die HOF biedt aan deze organisaties: via trainin-gen, workshops, adviezen en consulten kunnen zij altijd bij HOFterecht met vragen over facilitaire ondersteuning, het werven vanvrijwilligers, financiële advisering (o.a. subsidie en sponsoring),het benaderen van de media, et ceterea.

Daarnaast is HOF ook op andere manieren zichtbaar in de stad.Sinds 2002 is HOF verantwoordelijk voor de uitgifte van de vrijwil-ligerspas, waarorganisaties hun vrijwilligers voor kunnen opgeven.Ieder kwartaal verschijnt Applaus, met tal van kortingen en aanbie-dingen waar Haagse vrijwilligers op vertoon van hun pas gebruikvan kunnen maken. Voor organisaties is er het HOF Journaal, ter-wijl het jaarlijks verschijnende Vrijwilligers magazine is bedoeld omHagenaars die nog niet deelnemen aan vrijwilligersactiviteiten teverleiden tot deelname aan klussen en projecten. Jongeren heb-ben van HOF zelfs een eigen website gekregen,www.haagsejongeren.nl, waar de mogelijkheid tot maatschappe-lijke betrokkenheid van jongeren zichtbaar wordt gemaakt.

Kortom: HOF timmert behoorlijk aan de weg als het gaat om vrij-willigerswerk! Wie meer wil weten over de projecten van HOF, deondersteuning voor organisaties of gewoon op zoek is naar vrijwil-

ligerswerk is uiteraard van harte welkom aan de Riviervismarkt.Een bezoek aan onze websites is natuurlijk ook de moeite waard.

HOF, Promotie Haags VrijwilligerswerkRiviervismarkt 22513 AM Den [email protected] – 302 44 44

Doe MADD... doe mee!!!

Op 3 & 4 november 2006 Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november staat ‘ vrijwillig’ Den Haag opzijn kop! Twee dagen lang staat Nederland, en Den Haag, in hetteken van Make a Difference Day (MADD)! Dat betekent tweedagen lang de schijnwerpers op vrijwilligersactiviteiten en maat-schappelijke betrokkenheid. Ambassadeur van de Haagse MADDdagen 2006 is niemand minder dan Sjaak Bral!Vrijwilligersorganisaties en (potentiële) vrijwilligers worden vanharte uitgenodigd om zich deze dagen in te zetten en mee tedoen! MADD werd in 2005 voor het eerst op de Nederlandse kaartgezet. Overgevlogen vanuit Engeland en Amerika vraagt ook DenHaag op 3 en 4 november 2006 aandacht voor het vele vrijwilli-gerswerk in de stad. HOF regisseert en coördineert de actie in DenHaag en heeft inmiddels alle Haagse vrijwilligersorganisaties aan-geschreven om mee te doen. Maar MADD kan alleen een succesworden als alle Hagenaars meedoen! Vorig jaar waren 1500Haagse vrijwilligers bereid om van de MADD dagen een succes temaken, dit jaar rekenen we op het dubbele aantal deelnemers!Heeft u als organisatie een idee? Meld het HOF en uw activiteitwordt op deze website opgenomen: [email protected]

Tuincentrum Westland Florada

Het tuincentrum Westland Florada is opgericht in de jaren 70 endus al meer dan 35 jaar een begrip in de omgeving. Naast des-kundig en vriendelijk personeel ademt dit tuincentrum vooraleen gezellige sfeer uit met een zeer ruime sortering. Naastallerlei bloeiende en groene (kamer)planten en diverse versebloemen verzorgen zij ook stijlvol rouwbloemwerk en bruids-werk. Ook op het gebied van tuin, terras of balkon bieden zij talvan mogelijkheden. Tuinplanten in overvloed maar natuurlijk ookgereedschap, potten en tal van andere accessoires zijn in ruimesortering aanwezig. De inrichting is ‘knus’, maar zeer duidelijkopgezet. Aan de voorzijde toont dit tuincentrum klein, maarschijn bedriegt. Het blijkt met ruim 1700 m2 verrassend grootte zijn, waarbij naast de bloemen- en plantenafdelingen eengedeelte is ingericht met een enorme hoeveelheid zeer vrien-delijk geprijsde woonaccessoires. Aan de voorkant van hettuincentrum is de serre ingericht met een grote verzamelingtuinbeelden en vergelijkbare producten. Mede door de ‘west-landse’ mentaliteit voelt u zich hier gelijk thuis. Heerlijk speurennaar de meest aantrekkelijke pot, vaas of andere producten enmocht u advies nodig hebben, dan staat het personeel directvoor u klaar. Al met al een zeer ruim aanbod voor alles voor bui-ten en binnen.

Het tuincentrum wordt traditiegetrouw eind oktober omgetoverdin de kerstsfeer. Specifieke kerstproducten zullen dan weerbeschikbaar zijn. Ook worden begin december de open dagengehouden met natuurlijk een ruime keuze aan kerstdecoraties.Deze worden vanzelfsprekend vakkundig gemaakt tegen zeervriendelijke prijzen. Bovendien geldt altijd dat als u net ietsanders wilt, u dit gewoon aan de medewerkers kunt latenweten. Zij maken graag iets wat aan uw wensen voldoet enbezorgen het zelfs bij u thuis.

Tuincentrum Westland FloradaNoordweg 46Den Haag v/h WateringenTel : 0174 – 293834Fax : 0174 – 297684Email: [email protected]

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 19

Rondvlucht zie flyer pagina 25

20 [email protected]

Madridweg 32 We zijn 7 dagen in de week openmaandag t/m vrijdag van 11.30 - 22.00 uurZaterdag van 12.00 - 22.00 uurZondag van 14.00 - 22.00 uurTel.: 070 - 3933604Voor akties en aanbiedingen zie www.foodmaster.nl

Dennis RoeradeLisdoddestraat 592548 WR Den HaagMobiel : 06 412 705 27Tel/Fax : 070 - 393 05 90E-mail : [email protected]

Tegel- en Onderhoudsbedrijf

Roerade

gespecialiseerd in nieuwbouw projecten

en complete renovatie van uw badkamer,

keuken en toilet

tevens voor al uw stukadoorswerk:

- spachtelputz

- traditioneel stukwerk

bel voor een vrijblijvende offerte.

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 21

Bibliotheek Wateringse Veld geopend!

Het heeft lang geduurd maar de bibliotheek in Wateringse Veldheeft haar deuren voor publiek geopend! We zijn nog niet hele-maal klaar en af en toe zullen er nog werkzaamheden tijdens deuitlening plaatsvinden, maar er kan geleend worden.En dat is ook al op ruimeschaal gedaan, vooral doorde kinderen. Natuurlijk benje ook welkom om gewoonrond te kijken of om eenkrantje of tijdschrift te lezen.Het lezen of studeren kangebeuren aan tafels dielangs de raampartijen staanof lekker op het gemakje ineen luxe kuipfauteuiltje. We werken op Wateringse Veld met een nieuw team vanbestaande bibliotheekmedewerkers . Alles is nieuw voor ons, ende zaken werken soms nog niet helemaal zoals zou moeten. Ikvraag dus uw begrip als u soms wat langer moet wachten.Gelukkig zijn de klanten tot nu toe erg enthousiast en dat maaktdat we met zijn allen gemotiveerd blijven.

Nu we een beetje onze weghebben gevonden hebbenrichten we onze aandacht opde scholen. We willen eenaantal docenten per schooluitnodigen voor een rondlei-ding, en om ze op dehoogte te stellen van heteducatieve programma vande bibliotheek voor de leer-

lingen. Binnenkort komen alle eerste klassen van het WateringseVeld College voor een introductie bezoek met een speurtochtwaarin ze de mogelijkheden van de bibliotheek leren ontdekken.Voor de harde werkers onder ons is de bibliotheek op donderdag-en vrijdagavond geopend, ook op de zaterdag is iedereen vanharte welkom. Op zondag is alleen de Centrale bibliotheek aan hetSpui geopend (gedurendede wintermaanden), maaruw pasje van WateringseVeld is daar natuurlijk ookgeldig. Overigens kan jevanaf de bibliotheeksitewww.bibliotheek.nl/den-haag zien of een bepaaldetitel in de collectie zit, even-tueel tot reserveringovergaan. Ook kan je vanaf de computer thuis de geleende mate-rialen zelf verlengen, zodat boetes vermeden kunnen worden. Op vrijdag 6 oktober om 16.00 uur wordt de bibliotheek officieelen feestelijk geopend door wethouder Jetta Klijnsma vanOnderwijs en Cultuur. We willen er vooral een gezellige bijeen-komst met een hapje en drankje van maken, met voor dekinderen een doorlopende vertelvoorstelling.Iedereen is natuurlijk van harte welkom om de opening van debibliotheek met ons te komen vieren! Karen de JongeOpeningstijden:ma, di, woe 14.00 - 18.00 uurdo, vrij 14.00 - 20.00 uurzat 11.00 - 16.00 uur

Kijk, mijn bedrijf in onze wijk.

Wilt u ook met uw bedrijf/winkel in onze wijkkrant staan met ietsleuks, neem dan contact op met de redactie: [email protected] ofUrsula 06-26476311In November bestaat YOUR in HAIR kappers 3 jaarWij van Your in Hair kappers hebben in 3 jaar tijd een sterk envriendelijk team samengesteld. In die 3 jaar tijd hebben wij ookeen hechte klantenkring opgebouwd.Wij staan garant voor een professionele, eigentijdse en vriende-lijke behandeling. Om ook professioneel en eigentijds te blijven,volgen wij regelmatig trainingen voor de nieuwste kniptechniekenen laatste trends.Daarom gaan wij met veel motivatie het vierde jaar in en om ditalles met U te vieren hebben wij in November feestmaand bij Yourin Hair kappers. Wij werken geheel zonder afspraak zodat U elk moment kuntbesluiten voor een nieuwe of een verfrissende look.

Onze openingstijden zijn: Maandag 10.00 - 17.30Dinsdag 09.00 - 17.30Woensdag 09.00 - 17.30Donderdag 09.00 - 20.00Vrijdag 09.00 - 20.00Zaterdag 08.30 - 16.30

Bij inlevering van deze bon krijgt U of:�

10% korting op Uw behandeling p.p.

Bij besteding van min. € 70 per persoon een gratis Shampoo t.w.v € 10,50

En kinderen onder de 10 jaar mogen na hun knipbeurtgrabbelen in onze grabbelton

1 waardebon per persoon inleveren. Geen kopie.Geld niet voor extentions.

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 23

Notarissen van start in het Wateringse VeldEen nieuwe stekOp maandag 4 september heeft notaris Maarten Schils van hetHaagse kantoor Koch Notarissen de deuren geopend van eentweede vestiging binnen de gemeente aan deLaan van Wateringse Veld 905-907. Naast de statige sfeer van het oude pand aan de GrootHertoginnelaan 32a is bij de opzet van dit kantoor gekozen vooreen moderne en dynamische uitstraling met een knipoog naar hetverleden waardoor het aansluit bij de sfeer in deze wijk. Het kantoor wordt bemand door een notaris met een team vanenthousiaste professionals die u kunnen adviseren op elk notari-eel vakgebied. Of het nu gaat over de aankoop of verkoop van eenhuis, een erfrechtelijke kwestie, trouwen, samenwonen of schei-den, het doen van schenkingen of het oprichten of uitbouwen vaneen bedrijf, voor al deze zaken kunt u bij hen terecht.De organisatieKoch Notarissen bestaat als kantoor al sinds 1905. Thans is het kantoor uitgegroeid tot één van de grootste zelfstan-dige notariskantoren in de regio, met in totaal 3 notarissen, 6kandidaat-notarissen en ruim 20 medewerkers, nu verdeeld overde twee Haagse vestigingen aan de Laan van Wateringse Veld 905en de Groot Hertoginnelaan 32A.De notaris als ondernemerDe tijden zijn veranderd. Was het notariaat ooit een instituut meteen hoge drempel waar de burger slechts zelden en dan nogschoorvoetend binnen liep om aansluitend met een stoffige nota-ris te spreken, tegenwoordig beweegt de notaris zich op de vrijemarkt. Net zoals iedere andere ondernemer zoekt hij zijn klantenop, maakt reclame voor zijn product en attendeert op juridischeen fiscale nieuwtjes of wetenswaardigheden met als resultaat datmensen gaan nadenken over alternatieve oplossingen in eenbepaalde situatie en er hun voordeel mee kunnen doen.Wat gaan wij doen in het Wateringse Veld ?Het door Koch Notarissen geopende kantoor in het WateringseVeld is een prototype van moderne notariële dienstverlening. Wijspelen in op de vraag van de hedendaagse cliënt naar een flexi-bele dienstverlening. Daarbij zijn 9-tot-5 tijden in eenwerkweek-denken uit de tijd. In de maand oktober zal het kantoorzich daarom ’s-avonds en in het weekend aan de buurt presente-ren. Wij nodigen u van harte uit eens bij ons binnen te lopen.Misschien heeft u vragen over een bepaalde aangelegenheid ofzou u ergens graag meer duidelijkheid over hebben. Hierbij valt tedenken aan de aan- of verkoop van uw huis of appartement, desplitsingsakte en de bijdrage in de onderhoudskosten, een erfe-nis, de noodzaak tot het aanwijzen van een voogd over dekinderen bij overlijden, het oprichten van een bedrijf, een aan-staand huwelijk of de gevolgen van samenwoning.Wanneer kunt u langs komen?Op alle werkdagen zijn wij van 9.00 tot 17.30 uur geopend.Bovendien zullen wij u op zaterdag 7 en 14 oktober van 9.00 tot12.00 uur en op maandag 9 en 16 oktober van 18.30 tot 20.00uur in de gelegenheid stellen om zonder afspraak binnen te lopenvoor een prettig gesprek met een van onze adviseurs.Uiteraard is alle advies op deze extra openingsmomenten gratis.Notariële dienstverlening en kostenVaak bestaat er onduidelijkheid over de kosten van de notaris, detarieven zijn tegenwoordig immers vrij.Veel mensen denken dat de gang naar een notaris kostbaar is;wij kunnen u echter verzekeren dat dit, gelet op de vruchten dieu ervan plukt, geenszins het geval is. Daarom verstrekken wij ualtijd een uitgebreide offerte voordat u met ons in zee gaat.

In een gratis eerste oriënterend gesprek laten wij u de voordelenzien van het treffen van bepaalde maatregelen.Tot binnenkort ! Maarten Schils (notaris)

Marny, Koos en Susan (bestuur wijkkrant) passeert bij notaris Koch.

24 [email protected]

Nieuw gevestigd in

Wateringse Veld:

OOllsstthhoooorrnn MMaakkeellaaaarrss

Per september hebben wij onze

deuren geopend aan de

Santiagosingel 1 in Den Haag.

Nieuwsgierig?......

Kom gerust eens langs in ons

nieuwe kantoor.

Atelier De Witte Lelie

Atelier De Witte Lelie houdt op zondag 8 Oktober wederom OpenAtelier. De Witte Lelie is gevestigd aan de Turfschipper 43 inWateringen (industrieterrein Wateringse Veld).

In het atelier kunt u heerlijk genieten van schilderijen en meubelsvan Purusha van de Graaf (beeldend kunstenares) en architec-tuuropdrachten die Robbert Geelen (bouwkundig ingenieur) heeftgekregen. Door maquettes en foto's is te zien hoe door de juisteaandacht een huis bijzonder kan worden.

Bij dit schrijven zijn de nieuwe schildercursus (voor zowel volwas-senen als kinderen), architectuurcursus en architectuur-wandelingen al weer in volle gang.

Echter u kunt zich altijd inschrijven voor de nieuwe cursussen.Ook is het al mogelijk om voor de kerstworkshops in te schrijven.

Laat u zich alvast inspireren door onze website www.dewittelelie.nl

Kunt u niet tijdens het Open Atelier maar wilt u toch de schilde-rijen, meubels, maquettes en foto's zien, dan kunt u altijd eenafspraak maken. Voor meer info:

E: [email protected] T: 070 396 21 59 M: 06 138 57 947.

Olsthoorn Makelaars b.v.Santiagosingel 12548 HN Den HaagTelefoon 070-3084656Fax [email protected]

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 25

Digitale muurkrant PRIMEUR!!

Op een aantal punten in de wijk zullen wij in samenwerking metResidentie.net een Digitale Muurkrant laten draaien. Hierop wor-den dagelijks allerlei actualiteiten en wetenswaardigheden overWateringse Veld toegevoegd en getoond. Om de 30 seconden zietu de tekst verspringen naar een volgend item. Indien u zelf nogeen PC met los beeldscherm heeft waarop hij in uw bedrijf of instel-ling zou mogen draaien, laat het mij weten: [email protected]).Uiteraard kunnen uw eigen gegevens er dan ook op vertoond worden(in zo’n geval kosteloos). Op uw eigen pc kunt u hem ook zien eneventueel versneld doorbladeren: het adres is Muurkrant.swwv.nl.Oproep aan alle bewoners: Heeft u nieuws voor de muurkrant(liefst met foto of aankondigingsflyer o.d.): graag mailen naar:[email protected].

Zaterdag 12 augustus Viswedstrijd

Dillan, 2de prijs jeugd 94 cm. Vincent, 2de grootste karper 57 cm.

Ook meisje kunnen vissen: Fati met vislengte 14 cmRuby met vislengte 31 cm en Kimberly. De jongste deelnemerwas Jesse bijna 5. Voor meer info www.ghvdenhaag.nl.

Kyle, eerste prijswinnaar jeugd,

totale vislengte 124 cm. Deze kar-

per 56 cm

ondanks het slechte weer waren er

toch 28 deelnemers gekomen

hr. Zevenberg 1e prijs winnaar

volw. 116 cm

Ton Spiegel maakt lijn klaar

samen met de haagse hengelsport vereniging en st.Mooi ende wijkkrant met hulp van devrijwilligers(bedankt)werd deviswedstrijd een groot succes.Dank aan Cees deMaa(sponso-ring) Volgend jaar eind meikomen we zeker terug.www.ghvdenhaag.nl

Deelnamekaart ook verkrijgbaar Apotheek Lage Veld en WijkcentrumD

e M

ijlpa

al

De

Mijl

paal

MM

VI

Hallo wijkkrant medewerkers, (ingezonden stuk)Ik kwam toevallig vanmorgen iemand tegen van de wijkkrant envertelde mijn verhaal. Ik benboos op de gemeente, of wieer ook over gaat; Sommigepoepbakken in de wijk zittentot de rand vol. Ikheb er 3 achterelkaar gefotogra-feerd die tot derand toe vol zittenmet hondenpoepen zelfs op degrond omdat ergeen plek is. Endan al niet van delucht tesprekenals je daar woont. Het zal tochniet de bedoeling zijn dat wijweer van voor af aan begin-nen toch? Poep her en derverspreid. Daar zijn die bak-ken voor toch, die geplaatszijn? Volgens mij draait het nog niet goed bij de gemeente overdie hondenpoepbakken, route en het legen daarvan. Misschieneen idee voor het handhavingsteam rijden de hele dag rond in eenbusje met z’n vieren om er op toe te zien dat je je poep op ruimtenz. Wat opruimen, waar dan, in die overvolle bakken??? Kunnenzij kijken of die bakken wel zijn geleegd. Ja, daar moet je naar toelopen en niet vanuit je busje. Misschien een idee om eens op defiets te gaan, moet ook nog al niet wat kosten met z’n vieren inhet busje. Nu, ik hoop dat er snel iets gebeurd, anders heeft hetweinig zin allemaal.Een hondenuitlaatster van het Wateringse Veld.Bij vragen en klachten: Gem. Contact Centrum 070-3533000

26 [email protected]

Belangrijke informatie Tennet

Bewoners: U kunt persoonlijk bezwaar maken(let op sluitingstermijn)

Van het Bewonersplatform ontvingen wij een persbericht waaruitblijkt dat het Platform alles in het werk heeft gesteld om de bewo-ners ook zelf bezwaar te kunnen laten maken tegen de verleningvan de milieuvergunning. Uiteraard zijn zij zelf ook bereid de bar-ricades op te gaan maar UW bezwaar is NU belangrijk.

U kunt dit op twee manieren doen:- Bij Albert Heijn liggen formulieren- Op de website van het Bewonersplatform www.wateringseveld.infois een standaard formulier geplaatst welke afgedrukt kan worden end.m.v een paar invulvelden verstuurd kan worden naar de gemeenteWestland.

Laat spoedig uw stem horen!

AGENDAExtra dagen Leyweg pagina 194 oktober opening dierenkliniek 12.30 uur6 oktober opening bibliotheek 16.00 uur6 oktober expositie BAVA pagina 37-14 oktober gelegeheid zonder afspraak9-16 oktober notaris te bezoeken8 oktober open dag witte lelie pagina 2421 oktober Divali (lichtfeest)31 oktober Halloween Hof pagina 93-4 november MADD dagen pagina 1823 november bewonersavond www.wateringseveld.info…december Lampionnentocht Stichting MOOIVoor meer info zie onze website: www.swwv.nl actueel

Redactieadres Wijkkrant “De Mijlpaal”: St. Wijkkrant Wateringse VeldLievensbergstraat 212548 SG Den Haagwww.wijkkrantwateringseveld.nlwww.wijkkrantdemijlpaal.nlwww.infogidswateringseveld.nlEmail: [email protected]

Redactieleden:Ursula Meijer 06-26476311 (Hoofdredactrice)Susan van der Slot (secretaris)Koos Mooren (website beheer)Paul van Rossen (Webdesigner)Piet Sekeris (Fotograaf copyright)

Uitgever: St. Wijkkrant Wateringse Veld [email protected]

Vormgeving & Lay-out (copyright):Marloes Graafland-HuismanDrukwerkDrukkerij AktiefOplage:6000 exemplarenVerschijning: 4x per jaarVerspreiding:Gratis huis aan huis.Geen krant ontvangen, neem dan contact op met de redactie.

De redactie is niet verantwoordelijk voor deinhoud van ingezonden stukken en behoudtzich het recht voor:• plaatsing te weigeren• het tijdstip van plaatsing te bepalen• ingezonden stukken in te kortenNaam en adres van de inzender dienen bij deredactie bekend te zijn. Indien niet andersdoor inzender aangegeven zal zijn/haar naamin de wijkkrant vermeld worden. Ondanks nauwkeurige controles zijn redactio-nele fouten niet uit te sluiten.• Zonder schriftelijke toestemming van deredactie mag niets uit deze krant wordenovergenomen.

Colofon

Sluitingsdatum inzending kopij: vrijdag 10 november 2006. Volgende uitgave: half december 2006

Actualiteitenpagina

Een honden uitlaatster stuurde de wijk-

krant deze foto’s over de ergernis van

de overvolle bakken in onze wijk.

Wat opruimen, waar dan, in die overvolle bakken??!!!

2e jaargang – Nr. 3 – OKTOBER 2006 www.wijkkrantdemijlpaal.nl – 27

Ma. t/m Vr. 17.30-24.00 uurZa. & Zo. 09.00-24.00 uurHagaZiekenhuisLocatie Buitenpolikliniek Wateringse VeldDublinweg 1-3, 2548 TM Den HaagTel.nr.: 070-3721100Fac.: Bloedprikken + div. specialistenWateringse ApotheekHerenstraat 20, 2291 BG WateringenTel.nr.: 0174-293973Deze Apotheek is voor spoed receptengeopend op ZATERDAG van: 11.00 13.00 uurInformatiecentrum Wateringse Veld Tomatenlaan 122548 AJ Den HaagTel.nr.: 070-3364830Ontwikkelingscombinatie Wateringse VeldTomatenlaan 102548 AJ Den HaagTel.nr.: 070-3534906Dierenkliniek Wateringse VeldSantiagosingel 3 2548 HN Den HaagTel.nr.: 070-3941238www.dierenkliniekwv.nl

HOGE VELD

Gezondheidscentrum Hoge VeldOosteinde 70, 2548 AM Den HaagHuisarts Dhr. M.H. SchuringTel.nr.: 0174-221003(Spoed Tel.nr.: 06-23378861)Fysiotherapeutisch Centrum Wateringsse VeldDaphne Stuiver en Esmeralda GenemansTel.nr.: 0174-221354/ 06-29274971 Opvoedsteunpunt WateringseveldLaan van Wateringse Veld 392Vlg.afspr. Dinsdag: 9.15 – 12.15 uurSociaal Medisch CentrumOosteinde 70Vlg.afspr. Donderdag: 9.00 – 15.00 uur Mevr. Rijneke FokkerTel.nr.: 070-3795575 (voor afspraken: 9.00-16.30 uur Meavita)Lloyds ApotheekOosteinde 70, 2548 AM Den HaagTel.nr.: 0174-270702Geopend: ma. t/m vr. 8.00-17.30 uurCentrum voor TandheelkundeSir Winston Churchilllaan 4902285 ST RijswijkTel.nr.: 070-3939335Steunpunt MantelzorgContactpersoon: Els HooningTel.nr.: 070-8901260 / 06-30924895Ma. t/m do. 9.00 – 17.00 uurSpoednr.: 070-3110305Nieuwe patiënten zijn van harte welkom!Tandtechniek Centrum MorgenstondSir Winston Churchilllaan 492 2285 ST RijswijkTel.nr.: 070-3360033

MondhygiënistepraktijkWateringse VeldAthenesingel 82548 TH Den HaagKavita R. RambharseTel.nr.: 070-3942708Sharita BissumbharTel.nr.: 070-3968346Dierenkliniek Hoge VeldLaan van Wateringse Veld 1242548 CC Den HaagTel.nr.: 070-3097550www.huisdierenziekenhuis.nlSteunpunt MantelzorgContactpersoon: Els HooningTel.nr.: 070-8901260 / 06-30924895Ma. t/m do. 9.00 – 17.00 uurMeavita KlantenserviceTel.nr.: 070-3795000Laan van Wateringse Veld 3922548 CJ Den HaagFaciliteiten: dietiste, consultatieburo,WijkverpleegkundigeFlorence Hoofdkantoor:Geestbrugkade 35Postbus 10052280 CA Rijswijktelefoon: 070 - 413 10 00website: www.florence-zorg.nle-mail: [email protected] RijswijkVan Vredenburchplantsoen 12282 SK Rijswijktelefoon: 070 - 413 10 41maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uure-mail: [email protected] Tandheelkundig CentrumLaan van Wateringse Vld 1202548 CC Den HaagTel.nr. : 070-3099835St. Zelfstandig Centrum voorBijzondere TandheelkundeLaan van Wateringse Veld 1202548 CC Den HaagTel.nr. : 070-3599774Lesstudio WatermusicLaan van Wateringse veld [email protected] BrusseeLaan van Wateringseveld 10002548 CS Den HaagTel.nr.: 070–3941157www.chiropractie-brussee.nl

Wilt u hier ook vermeld staan (1x gratis).Stuur uw gegevens in naar ons e-mailadres,tevens wordt u opgenomen in dedigitale infogids ‘uw mijlpaal’.

Zie voor meer informatie : www.wijkkrantdemijlpaal.nl Link: infogids.www.infogidswateringseveld.nl

Sociale kaart

Wijkcentrum Wateringse VeldStichting M.O.O.I. Escamp Laan van Wateringse Veld 3922548 CJ Den HaagTel.nr.: 070-3231077Faxnr.: 070-3667730Seniorenloket EscampTel.nr: 0900-2022333Ma. t/m Vr. van 9.30 – 12.30 uurTel.nr.: 070-3885299Politie Wijkteam Wateringse VeldMiddenweg 129, 2548 VE Den HaagWijkagentenspreekuur: maandag, woens-dag en vrijdag tussen 13.00 – 15.00 uur.Hoofdinspecteur: Mevr. A.H. Borst112 – Als elke seconde teltAlgemeen nr.: 0900-8844 (24-uur)Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000Brandweer Den HaagTel.nr.: 070-3591544Citytec (openbare verlichting)Tel.nr.: 070-3197600Kindertelefoon: 0800-0432 (gratis)Stadsdeelkantoor EscampGenemuidenstraat 2082545 NZ Den HaagTel.nr.: 070-3535900Gemeentelijk Contactcentrum(Algemene meldingen/klachten)Tel.nr.: 070-3533000Vereniging Kattenzorg Den HaagMeldingen vermiste en gevondenKatten in Den HaagTel.nr.: 070-3457985Werkdagen van : 14.00 – 17.00 uurSt. Dierenambulance: 070-3282828Tevens melding van gevonden dode dierenDe Wijs: Tel.nr.: 070-3660909Tel.nr.: 0174-293973

LAGE VELDGezondheidscentrum Lage VeldMiddenweg 157, 2548 VE Den HaagTel.nr.: 070-3364747Faciliteiten: Huisartsen, Fysiotherapie,Logopedie, Psycholoog, VerloskundigenHuisarts van der WalLondensingel 110, 2548 VM Den HaagTel.nr.: 070-3944188 (vlg.afspr.)Bij spoed: Tel.nr.: 070-3932808Doktersnachtdienst/Huisartsenpost: 070-3469669Bereikbaar tussen: 17.00 en 8.00 uurApotheek Lage VeldLaan van Wateringse Veld 1375 2548 BZ Den HaagTel.nr.: 070-3364730Geopend Ma. t/m Vr. 8.00–17.30 uurOp woensdag tot 20.00 uurApothekersnachtdienstenBronovo: Tel.nr.: 070-324608517.30-08.00 uur en het weekeindeLeyenburg: Tel.nr.: 3598506