Whitepaper privacy structuren

download Whitepaper privacy structuren

of 3

 • date post

  21-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Whitepaper privacy structuren

 • WHITEPAPERPrivacy Structuren

  HLB Van Daal & Partners is a member of HLB International. A world-wide network of independant accounting rms and business advisors.

  DEPONERINGEN

  BVs en NVs moeten zich in Nederland registreren bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moeten deze vennootschap-pen jaarlijks hun jaarrekening (al dan niet verkort) deponeren. Het niet deponeren is strafbaar als economisch delict en kan uiteindelijk zelfs leiden tot strafrechte-lijke vervolging.

  Door de digitalisering is het zeer een-voudig de jaarrekeningen in te zien van alle bedrijven. Uw concurrent of klant kan uw winst/vermogen zien, kredietbe-oordelaars kijken er naar en journalisten maken er ook veelvuldig gebruik van bij het samenstellen van hun lijstjes. De achtergrond van deze deponeringen is dat mensen in het handelsverkeer kunnen zien hoe de nancin van de bedrijven er uit zien waarmee ze zaken doen. Met

  dit uitgangspunt is natuurlijk niets mis. Transparantie en openheid zijn als uit-gangspunt een groot goed. Toch kunnen er grenzen aan zitten. Zeker als hiermee de privacy ernstig in het geding komt. Het opgebouwde, en veelal inmiddels beleg-de vermogen (gedeeltelijk) onzichtbaar maken is dan wenselijk.

  ONZICHTBAAR

  Dat onzichtbaar maken gaat uiteraard in overleg en samenspraak met de Belas-tingdienst. Uit de huidige structuur wordt (belastingvrij) vermogen gehaald. Meest-al wordt het vermogen naar een fonds overgeheveld, maar dit zou eventueel ook kunnen naar een bijzondere vorm van een personenvennootschap.

  Het fonds is een bijzondere onderne-mingsvorm welke in Nederland niet zo vaak wordt gebruikt. Het fonds wordt s-caal geaccepteerd en is dus bij de Belas-tingdienst te registreren. Het fonds hoeft niet te worden geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en hoeft dus ook niet haar jaarrekening te deponeren. Uiter-aard dient wel jaarlijks een belastingaan-gifte voor het fonds te worden gemaakt.

  Het gevolg van het afzonderen van het vermogen is dat bij de deponering van de BV/NV minder vermogen hoeft te worden gerapporteerd. U bent op papier armer en komt dus minder snel in de (lokale) media met uw vermogen. Ook anderen kunnen niet meer uw gehele vermogen opvragen bij de Kamer van Koophandel.

  2015

  PRIVACY STRUCTUUR Doordat in landelijke en lokale media steeds meer lijstjes opduiken van de rijkste inwoners van een dorp, stad, provincie of het land, is een groeiende behoefte aan meer privacy bij de meer vermogende ondernemers ontstaan. Het gevolg van het vermeld staan op dergelijke lijstjes is dat de ondernemer of hun familieleden in hun sociale leven (bij de sportvereniging of op school) hiermee worden geconfronteerd. Nog vervelender is dat in het criminele circuit ook naar deze lijstjes wordt gekeken en gehandeld. Steeds meer ondernemers gaan dan ook op zoek naar een struc-tuur waarbij hun privacy (meer) wordt gewaarborgd.

  In dit nummer

  1-2. Privacy StructuurDeponeringenOnzichtbaarAandeelhoudersVoor welk vermogen?VBI

  2. Klantcase

  3. Contactgegevens

 • 2AANDEELHOUDERS

  In de landelijke media is onlangs al volop in het nieuws ge-weest dat ook minderheidsaandeelhouders van bedrijven zich bekend moeten maken. Wij hebben hierover onlangs al bericht (zie ook hieronder in het kader Meer Info).

  Hoewel deze Europese regeling bedoeld is voor de brievenbus- rmas, zal dit (ook) ten koste gaan van de (privacy) van het Ne-derlandse familiebedrijf.

  VOOR WELK VERMOGEN?

  Een privacy structuur is voor een beperkt deel van de Neder-landse ondernemingen passend. Meestal volstaat een recht-toe-recht-aan structuur. Bij een laag/gemiddeld eigen vermo-gen in de onderneming is privacy meestal geen issue. Pas bij een hoog vermogen en/of een hoge winstgevendheid wordt dit een issue.

  Ook als in het verleden de bedrijfsactiviteiten al verkocht zijn is een privacy structuur te overwegen. Soms kunnen de reste-rende BVs (belastingvrij) worden opgeheven.

  VBI

  Het opzetten van een privacy-structuur wordt niet in gang ge-zet met als doel het behalen van scaal voordeel. Vaak geven klanten zelfs aan dat een scaal nadeel niet onoverkomelijk is. Begrijpelijk natuurlijk, een hogere mate van privacy (en geluk) is voor veel mensen uiteindelijk belangrijker dan de scaliteit. Een leuke bijkomstigheid is dan ook dat door de privacy structuur ook nog een belastingvoordeel mogelijk is. Voor een fonds is het mogelijk om een Vrijgestelde Beleggingsinstelling (VBI) sta-tus aan te vragen bij de Belastingdienst, waardoor het mogelijk is belastingvrij te beleggen.

  KLANTCASE

  Bij privacy structuren gaat het natuurlijk om privacy. Daarom introduceren we bij deze klantcase een ctieve klant, de heer Pieterse.

  Jan Pieterse heeft vele jaren geleden de winkel (specialist in stofzuigerzakken) overgenomen van zijn ouders. De onderneming heeft jaren een marginaal bestaan gehad in het dorp waar zijn familie woont. Door slim zaken te doen heeft hij zijn bedrijf kunnen uitbreiden met een aantal vestigingen. De grootste klapper kwam toen hij met de opkomst van internet meteen alle mogelijkheden hierin zag. Hij heeft domeinnamen laten registeren in alle Europese landen en laat in een fabriek in China zelfs stofzuigerzakken maken voor zijn huismerk. Zijn fysieke winkels zijn ieder jaar in omzet gedaald, terwijl zijn webwinkels spectaculair in omzet stij-gen.

  Omdat hij geen bedrijfsopvolger heeft twijfelt hij geen moment als hij zijn onderneming(en) voor een mooi bedrag kan verkopen aan een genteresseerde partij. Helaas proeft hij wel bij zijn familie een bepaalde mate van jaloezie. Regelmatig hoort Jan bij een familiefeestje nog dat hij het familiebedrijf voor een prikje heeft kunnen overnemen van zijn ouders. Doordat Jan prins carnaval is geweest en al vele jaren voorzitter is van de lokale voetbalvereniging is hij een lokale bekendheid. Hoewel hij trots is op wat hij zakelijk heeft bereikt, is hij bang dat mensen uit zijn omgeving zijn jaarrekening(en) bij de Kamer van Koophandel gaan opvragen. Van zijn accountant, die hem altijd prima geadviseerd heeft, hoort hij dat hij zijn jaarrekeningen moet deponeren.

  Jan voelt zich niet prettig bij de gedachte dat de nieuwsgierige buurman of een op nieuws beluste journalist zomaar kan achterha-len wat het vermogen is in zijn BV. Via zijn adviserende accountant komt hij achter het bestaan van privacystructuren.

  Door een deskundig team (de accountant, de bankier, de Belastingdienst en de notaris) wordt vervolgens de structuur aangepast. Net voor kerst is alles rond en is een groot deel van het vermogen uit de BV overgeheveld naar een fonds. De jaarrekening van de BV, nu met een beperkt vermogen, wordt nog wel gemaakt en gepubliceerd. Jan heeft nu alle rust als hij bij zijn geliefde voetbal-club aan de bar staat.

  MEER INFO:

  Over inschrijven bij de Kamer van Koophandel: bit.ly/inschrijvenkvkOver deponeringsplicht: bit.ly/deponerenkvk Over de publicatie van de minderheidsaandeelhouder: bit.ly/privacyfamiliebedrijfOnze whitepaper over de VBI: bit.ly/whitepapervbi

 • HLB Van Daal & Partners heeft vestigingen in Breda, Dongen, Geleen, Gemert, Heerlen, s-Hertogenbosch, Maastricht, Oss, Schijndel, Tilburg-Waalwijk, Uden, Veghel en Amsterdam. Er werken 300 medewerkers die uit de regio komen, de taal spreken en betrokken zijn bij lokale bedrijven. HLB Van Daal & Partners maakt deel uit van het (inter)nationale HLB-netwerk met collegas in meer dan honderd landen. De klantenkring bestaat uit ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf, die zowel lokaal als internationaal opereren.

  3

  D.H.J. (Dennis) HoefnagelPartner / Adviseur

  Ik ben als belastingadviseur werkzaam vanuit de kantoren in Uden en Gemert. Daar houd ik me vooral bezig met bedrijfsoverdracht, herstructureringen, verbetering van de ondernemingsstructuur, samen-werkingsvormen, ondernemingsvormen en agro- scale kwesties. Daarbij kijk ik met een proactieve instelling voortdurend naar mogelijkheden en kansen. Ook ben ik (mede)auteur van diverse publicaties, schrijf ik vakliteratuur voor collega scalisten en verzorg ik trainingen, opleidingen en workshops, zo-wel intern als extern.

  Mijn specialismen zijn:- scaliteit & duurzaamheid (waaronder zonne-energie)- ondernemingsvormen / ondernemingsstructuren (vof, maatschap, CV, BV, NV, coperatie, open fonds voor gemene rekening, open CV)- agrarische scaliteit

  Vestigingen: Breda: St. Ignatiusstraat 2554817 KK BredaT 076 522 52 25breda@hlb-van-daal.nl Dongen: Lage Ham 105102 AC DongenT 0162 32 20 00dongen@hlb-van-daal.nl Geleen: Rijksweg Noord 456162 AB GeleenT 046 474 94 40geleen@hlb-van-daal.nl Gemert: Dommel 575422 VH GemertT 0492 36 12 48gemert@hlb-van-daal.nl

  Heerlen: Nieuw Eyckholt 2826419 DJ HeerlenT 045 522 21 21heerlen@hlb-van-daal.nl s-Hertogenbosch: Pettelaarpark 1005216 PR s-HertogenboschT 073 549 44 10denbosch@hlb-van-daal.nl Maastricht: Raadhuisplein 16267 CW Cadier en KeerT 043 880 04 00maastricht@hlb-van-daal.nl Oss: Obrechtstraat 43f5344 AT OssT 0412 63 20 70oss@hlb-van-daal.nl

  Schijndel: Nieuwe Eerdsebaan 145482 VS SchijndelT 073 547 49 47schijndel@hlb-van-daal.nl Tilburg - Waalwijk: Prof. Asserweg 8,5144 NC WaalwijkT 0416 33 05 05waalwijk@hlb-van-daal.nl Uden: Losplaats 18-205404 NJ UdenT 0413 70 01 22uden@hlb-van-daal.nl Veghel : Eisenhowerweg 14a5466 AC VeghelT 0413 37 13 00veghel@hlb-van-daal.nl

  AmsterdamWTC AmsterdamH Tower Level 5Zuidplein 36 1077 XV AmsterdamT 020-3012152amsterdam@hlb-van-daal.nl

  www.hlb-van-daal.nl

  www.hlb-van-daal.nl

  DisclaimerDeze whitepaper bevat algemene informatie en is gebaseerd op de actuele wet- en regelgeving. Neem altijd van te voren contact op met een deskundige. HLB Van Daal & Partners N.V. is niet aansprakelijk voor handelen of nalaten naar aanleiding van deze uitgave.