Wervel april 2011

24
Jaargang 1 | nummer 3 | april 2011 W e r v e l Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Deventer 9. terugblik met ds. Kees Bochanen Anderhalf jaar verleende Kees Bochanen pastorale bijstand in de Open Hofwijk. Met de komst van ds. Saar Hogendijk neemt hij afscheid. Samen met Bart Thijs blikt hij terug op een tijd vol pastorale wederwaar- digheden. 18. Kruisweg ‘een diepe voor in de aarde’ Veertien schilderingen van Marijke van Dijk, geïnspireerd op de klassieke kruis- weg, worden in de veertigdagentijd geëxposeerd in de crypte van de Lebuinus- kerk. Een metafoor van ons leven. Een zoektocht. 18. de Russisch Orthodoxe Kerk Op 17 april trekken de kinderen van de Lebuinuskerk met hun palmpaasstokken o.a. naar de Russisch Orthodoxe Kerk. Over dit kerkgenootschap in Deventer een uit- gebreide impressie.

description

kerkblad april PGD

Transcript of Wervel april 2011

Jaargang 1 | nummer 3 | april 2011

WervelKerkblad van de Protestantse Gemeente te Deventer

9. terugblik met ds. Kees BochanenAnderhalf jaar verleende Kees Bochanen pastorale bijstand in de Open Hofwijk. Met de komst van ds. Saar Hogendijk neemt hij afscheid. Samen met Bart Thijs blikt hij terug op een tijd vol pastorale wederwaar-digheden.

18. Kruisweg ‘een diepe voor in de aarde’Veertien schilderingen van Marijke van Dijk, geïnspireerd op de klassieke kruis-weg, worden in de veertigdagentijd geëxposeerd in de crypte van de Lebuinus-kerk. Een metafoor van ons leven. Een zoektocht.

18. de Russisch Orthodoxe KerkOp 17 april trekken de kinderen van de Lebuinuskerk met hun palmpaasstokken o.a. naar de Russisch Orthodoxe Kerk. Over dit kerkgenootschap in Deventer een uit-gebreide impressie.

April: een liturgisch kleurrijke maand

April is de maand van de afsluiting van de veertigdagentijd, de ‘Goede week’ en Pasen. Het kerkblad heeft deze maand de ‘steunkleur’ roze en dat heeft daar alles mee te maken. U heeft al gemerkt dat de kleur van de Wervel per maand verandert. Waar dat mogelijk is proberen we aan te sluiten bij de kleuren van het liturgisch jaar. Vorige maand was dat paars, de kleur van de veertigdagentijd. De dofheid van de kleur paars is een teken van inkeer en boete. De vierde zondag van de veertigdagentijd, zondag Laetare, (dit jaar 3 april), heeft de kleur roze. Roze is een tussenkleur, die het paars van de vastentijd verzacht met het wit van het aankomende feest: Pasen. Palmzon-dag heeft de kleur rood, die staat voor voor trouw tot in de dood en voor Heilige Geest: Pinksteren kent ook de liturgische kleur rood. Palmzondag kleurt ook weer paars, want: ‘heden Hosanna, morgen kruisigt Hem’.Pasen heeft de liturgische kleur wit, die blijft tot de zondag na Hemelvaart. Wit staat voor zuiverheid en eeuwigheid en wordt gebruikt op de feesten die te maken hebben met nieuwheid en verlossing. Liturgisch is april dus een kleurrijke maand: paars, roze, rood en wit. We hebben daarom gekozen voor roze als steunkleur voor dit kerkblad.

De keuze van de steunkleur heeft ook een praktische kant: per maand veran-dert de kleur van de Wervel, zodat u thuis direct het verschil ziet tussen het kerkblad van deze en van de vorige maand. Er is ons gezegd dat een witte let-ter tegen een gekleurde achtergrond bij sommige kleuren niet goed leesbaar is, voor vooral oudere mensen. Daar proberen we voortaan rekening mee te houden.

April is ook in ander opzicht een liturgisch kleurrijke maand. Als u de vierin-gen op de achterkant van de Wervel bekijkt en vooral de toelichting daarop in de rubriek ‘Bij de diensten’ (blz. 4), ziet u een breed scala aan vieringen en activiteiten voor alle bijzondere momenten in deze maand. Een rijk aanbod van mogelijkheden om naar Pasen toe te leven. Heel veel mensen hebben bij de voorbereiding daarvan een rol gespeeld en onze drie cantorijen zijn volop actief. Een staalkaart van een actieve en creatieve kerkgemeenschap.

In de rubriek Kerk in de stad staat deze week een boeiend portret van de Rus-sisch Orthodoxe Kerk in Deventer. En een artikel over het Geert Grootehuis waarvan de bouw deze maand start en over de betekenis van Geert Groote voor de kerk van nu. Ook voor de komende maanden staan nog diverse arti-kelen op het programma over andere kerkgenootschappen in Deventer en over andere aspecten van religie en pastoraat in onze stad. Als iemand sug-gesties heeft voor onderwerpen of daarbij in overleg met de redactie zelf een actieve rol wil spelen, horen wij dat graag.

De redactie

Foto voorzijde: Priester Theodoor in de Russisch Orthodoxe Kerk. Op de achtergrond de ikonostase met ikonen van de onlangs overleden schilder Jewgenij Tisow uit Kastroma.

2

Wervel is een uitgave van deProtestantse Gemeente te Deventer. Postbus 425, 7400 AK Deventer.

www.pkn-deventer.nl

Abonnementenadministratietel. 645 [email protected]

Ledenadministratietel. 622 [email protected]

Financiële Administratietel. 622 [email protected]

Bijdragenadministratietel. 592 476 [email protected] 87 27 86 t.n.v. Protestantse GemeenteDeventer

Bankrekeningen WijkkassenLebuinuskerk: 1305127Van Vlotenhof: 3791597Het Open Hof: 6729951

Grote of Lebuinuskerktel. 612 548 / 645 314Kleine Poot 77411 PE Deventerds. Ingrid de Zwarttel. 0570 - 614 986 / 618 [email protected]

Wijkgebouw Van Vlotenhoftel. 616 400Joh. van Vlotenlaan 857412 SC Deventerds. Elisabeth Posthumus Meyestel. 0570 - 656 [email protected]

Het Open Hoftel. 628 572Karel de Grotelaan 3617415 LZ Deventerds. Bart Thijstel. 0570 - 608 [email protected]

RedactieThilde de HaanMark RozemaGerard Sizoods. Bart [email protected]

Ontwerp, foto’s en opmaakRoely Oldenhuis, [email protected]

DrukwerkRepromotion, Deventer

Inleverdatum kopij voor het volgende nummer vóór zondag 10 april per mail: [email protected]

Colo

fon

4040

3

Wat m

ij verwo

ndert…

Wat mij verwondert…

Dit lied van Marijke de Bruijne spreekt voor mij over ‘ver-wondering’. Ieder jaar ervaar ik de 40 dagen tijd als een tijd van ver-wondering.Ik verwonder mij over het licht dat terug komt. De dagen worden weer langer, de nachten korter, en de kou maakt plaats voor warmte. De zon komt terug!

Wat is het toch een bijzonder gebeuren, Dat mij steeds maar weer hoop geeft.Hoop ook op nieuw leven.Uit het oude hout ontspringt nieuw leven,De takken komen in bloei te staan, de krokussen tooien de velden met hun mooie kleuren, en de narcissen vertellen dat de winter is vergaan.In het eerste morgen licht zingt de merel zijn lied.De natuur ontwaakt!En vol verwondering mag ik daar getuige van zijn.Een nieuwe geboorte.

Maar de 40 dagen tijd is ook de tijd van bezinning, stil staan bij het leven wat niet goed is maar kwetsbaar en gebroken is.En ik verwonder mij om het vele onrecht, het geweld, de hardheid,om dat wat dood is in het leven.En ik verwonder mij over het feit dat wij mensen niet in staat zijn om van de woestijn een bloeiende tuin te maken.

Of…kijk ik niet goed? En zijn er her en der toch lichtpuntjes, krokussen die bloeien en mensen die opstaan uit onrecht.Gaat elke groei niet met pijn gepaard?

Het lied van Marijke de Bruijne zegt:‘dat iets nieuws, verandering, met vreugd en moeite samen ging’.Dat is voor mij leven vanuit verwondering.Ik wens u een goede 40 dagentijd toe vol verwondering.

Astrid GoumaGeestelijk verzorger Brinkgreven

Veertig dagen nog tot PasenTot de winter is gegaanen het lengen van de dagenkou en duister gaan verjagenen het leven op zal staan.

Veertig weken duurt het groeienvan het ongeboren kindin de warme schoot van moedertot het klaar is om te komenvolheid is een nieuw begin.

Veertig jaren van een leven zijn naar mensen maat een tijdom te leren en te delenwat met moeite werd verkregendaardoor worden mensen vrij

Veertig dagen nog tot Pasensoms een tocht door de woestijnom te leren en te vragenhoe je duister kunt verjagenom met Pasen klaar te zijn.

Veertig dagen, weken, jaren,wachten, weten en ervarendat iets nieuws, veranderingmet vreugd’ en moeite samen ging.

4

Bij de dien

sten

semble Q-Brass in de dienst, tot de overgang van het hosanna naar de ingetogenheid van de Stille Week.

- In de Van Vlotenhof wordt Feddo van Slooten gedoopt.

- In Het Open Hof wordt de pro-jectverbeelding verrijkt met buxustakjes. Ze doen den-ken aan de palmtakken waarmee Jezus werd begroet bij zijn intocht in Jeruzalem. In de avond: om 19.00 uur is er in het Open Hof een zangdienst, waarin het Gospelkoor Con Amo-re optreedt en er ook voor de gemeente veel te zingen is.

Maandag 18 april, dinsdag 19 en woensdag 20 april In de Lebuinuskerk is er op deze avonden in samenwerking met de Van Vlotenhof om 19.00 u. een ves-per, waar het thema ‘Een mens te zijn op aarde’ weer terugkeert. De vespers worden voorbereid door een ‘ad hoc commissie Stille week’

Donderdag 21 april Witte DonderdagWij lezen Exodus 12:15-20; Johannes 13:1-15In het hart van deze viering horen we hoe Jezus de voeten van zijn leer-lingen wast. Hij, de Heer, wordt slaaf, de minste der mensen. Hij geeft zich, opdat wij leven. Een ge-baar van zichzelf wegschenkende liefde, dat nog sterker spreekt door de nieuwe betekenis, die hij geeft aan het Joodse Paasmaal. Bij het breken van het brood zegt hij: ’Dit is mijn lichaam voor jullie gegeven’. Bij de beker: ‘Deze beker voor jullie uit-gegoten is het nieuwe verbond in mijn bloed’. - In de Lebuinuskerk vieren we

een dienst van Schrift en Tafel, om 19.30 uur. We gedenken aan Tafel hoe Jezus trouw bleef aan God en de mensen. Na de maal-tijd wordt de Tafel leeggeruimd, alle kleur verdwijnt uit de kerk, morgen zetten wij de dienst voort.

- In de Van Vlotenhof wordt het Heilig Avondmaal aan tafel ge-vierd. In deze dienst staat het beeld van ‘de handen’ centraal.

- In Het Open Hof is aan de vierin-gen in de Stille Week het thema

We horen het verhaal van de opwek-king van Lazarus. Wanneer Jezus hoort van de dood van zijn vriend talmt hij en komt hij pas aan wan-neer Lazarus allang dood en begraven is. Zijn talmen heeft een doel: ‘…opdat de glorie van God en zijn Zoon zichtbaar wordt’. Bij Laza-rus’ graf deelt Jezus alle verdriet en de woede die de dood in de mensen maar kan oproepen. Dan sommeert hij de grafsteen weg te halen. De do-de roept hij naar buiten: ‘Lazarus kom er uit!’ Een dode wordt uit de klauwen van de dood bevrijd. De Heer toont de overmacht van de lief-de over de dood. De vreugde van Pasen wordt al voelbaar. - In de Lebuinuskerk en van Vlo-

tenhof is het thema: ‘Een mens te zijn op aarde… bij het graf’

- In het Open Hof maken de kinde-ren zelf papieren bloemen voor de projectverbeelding: tekenen van nieuw leven, waarin je de vreugde van Pasen al voelt aan-komen

Zondag 17 april Zondag Palmarum (Palmpasen)Wij lezen: Jesaja 50: 4-7; Mattheus 21:1-11We horen over de intocht van de Messias in Jeruzalem. Opvallend is de geest waarin dit gebeurt. Het is niet de stoerheid van een koning, maar de dienstbaarheid van een knecht, een zachtmoedige. Maar hoeveel begrijpen de jubelende mensen van hem? Het is heden ‘Ho-sanna’, maar morgen ‘Kruisigt hem!’. - In Lebuinuskerk en van Vloten-

hof is het thema: ‘Een mens te zijn op aarde… bij de stad’. In de Lebuinuskerk zijn alle kin-deren met hun thuis versierde palmpaasstokken extra welkom. na het begin van de dienst in de Lebuinus trekken ze in oecume-nische verband zingend achter de ezel aan naar de Russisch- Orthodoxe kerk. Daar wacht aartspriester Vader Theodoor hen op. Daarna gaat het door naar de Broederenkerk,waar een verhaal verteld wordt. Kin-deren kunnen daar blijven (kindernevendienst) of terugke-ren naar de Lebuinuskerk. Bert de Jong speelt met koperblaasen-

Zondag 3 april Zondag Laetare (Weest blij) Wij lezen: 1 Samuel 16:1-13; Johan-nes 9:1-13, 26-39We zijn op de helft van de 40-dagen-tijd beland, even tijd om vooruit te zien naar waar het op aangaat: Pa-sen. De vreugde van dat feest tintelt al een beetje door deze zondag heen. Die blijdschap voel je om de hoofdpersoon uit deze lezing, die blind is en door Jezus op de sabbath genezen wordt. Langzaam verandert hij van een willoos object in een per-soonlijkheid, die de farizeeën met hun kritiek op zijn herstel weerstaat. Een mens als hij is er klaar voor om Jezus te volgen! - In de Lebuinuskerk en Van Vlo-

tenhof volgen we het project ‘Een mens te zijn op aarde’. Als mens op aarde kunnen we er-voor kiezen te leven als een god of te leven louter en alleen voor onszelf. We kunnen ook de keuze maken om te leven ‘van de woorden die opgeschreven staan’, de woorden die ons op de weg van Jezus zetten. Deze weg licht ook op in de kruisweg van Marijke van Dijk, te bezichtigen in de crypte van de Lebuinus. Het subthema op deze zondag is ‘Onderweg’.

- In de avond: 19.00 uur Bezin-ningsdienst in de Van Vlotenhof; de vierde en de laatste in de se-rie ‘Dierbare woorden’, telkens cirkelend rondom één kernwoord van geloof, gegoten in een sobe-re liturgische vorm van lied en muziek, schriftlezing en kern-woord, gebed en stilte.

- In Het Open Hof zijn op de pro-jecttafel van deze 40-dagentijd al de symbolen van de afgelopen zondagen te zien: stenen (van de woestijn der verzoeking), een berg (van de verheerlijking), de put (van de Samartitaanse vrouw). Deze zondag komen daar bloembollen en blauwe druif-jes bij: tekenen van de nieuwe schepping die je ziet, wanneer je ogen zijn opengegaan, zoals bij de blinde man uit Johannes 9.

Zondag 10 aprilZondag Judaica (Doe mij recht)Wij lezen: Exodus 24:12-18; Johan-nes 11:1-44

.

5

jaar weer veel mensen zullen aanschuiven. Daarna mogen de kinderen paaseieren zoeken en de tieners mogen mee de toren beklimmen. Om 10.00 ronden we in de Paasmorgendienst het veertigdagenproject ‘Een mens te zijn op aarde’ af. Het subthe-ma is: ‘In de tuin’. Een vraag aan alle kerkgangers: neemt u alle-maal twee bloemen mee naar de dienst!

- In de Van Vlotenhof: als laatste beeld in de lange cyclus kijken we naar ‘in de tuin’.

- In Het Open Hof beginnen we om 9.00 uur met een Paasontbijt. In de Paasdienst vieren we, dat je ‘als je Gods mens bent’ niet uitkomt bij de dood maar in het leven. In de opstanding van de Heer blijken licht en leven te heb-ben gewonnen van duisternis en dood. Een feestelijke dienst voor jong en oud, waarin volop oude en nieuwe Paasliederen worden gezongen.

Op Tweede Paasdag is er in de Lebuinuskerk een oecumenische paaszangdienst, voorbereid door de Raad van Kerken

Zondag 1 mei Tweede zondag van Pasen Wij lezen Genesis 3; Johannes 20: 19-23Op de avond van de eerste dag zijn de discipelen bijeen. Uit angst heb-ben ze de deuren van hun verblijf gebarricadeerd. De Heer doorbreekt hun geslotenheid, zijn eerste woord is: vrede met jullie. Dan laat hij hen zijn gewonde handen zien. Zo iden-tificeert hij zichzelf niet alleen, maar wijst hij hen ook terug naar de weg van de liefde. Die weg is Hijzelf ge-gaan en mogen nu ook de leerlingen als de (enige)weg naar vrede, be-zield door zijn Geest.

Coventrygebed Lebuinuskerk Aprilvrijdagmiddags 12.15-12.301 april: Efeziërs 4: 10 t/m 17, Ferdi Sick. Viool: Hennie Bon; piano: Ferdi Sick15 april: Filippenzen 2: 1 t/m 4,Ins Grevers 29 april: Filippenzen 2: 5 t/m 11, Ingrid de Zwart

cum wordt in de traditie van de kerk met de weg van Jezus ver-bonden, de weg die dood lijkt te lopen. Onbereikbaar lijkt God, zijn Koninkrijk ver weg. Zo ko-men we vanuit de beide kerken van wijk 1 bij elkaar in het koor van de Lebuinuskerk waar we onze gebeden op laten stijgen tot God. Daarna dalen we af de crypte in voor een nacht van wa-ken; elk half uur lezen we een verhaal over hoe God de mens op aarde leidt van dood en duis-ternis naar een leven in het licht. Dat licht van Pasen komt steeds iets dichterbij.

- In Het Open Hof gaan we als gemeente met de Heer door de dood naar het leven, door het donker naar het licht van Paas-morgen. De doorgang van deze nacht wordt prachtig verbeeld in de doop van een klein gemeente-lid, die uitloopt op de feestelijke intocht van het licht van Christus.

Zondag 24 april/maandag 25 Eerste zondag van PasenWij lezen Genesis 2:4-25; Johannes 20:1-18 In het paasverhaal van Johannes juicht alles van blijdschap: Jezus leeft en met hem ook wijzelf en heel de schepping. Langzaam wennen de ogen van Jezus vrienden aan het licht, zoals Petrus en Johannes in hun wedloop naar het graf. Alles wordt anders. Maria hervindt zich-zelf in de ogen van de Levende, wanneer hij haar bij de naam noemt. Een begraafplaats verandert in een paradijselijke tuin. Een nieuwe schepping is begonnen en straalt van licht en leven – zoals in den be-ginne. - In de Lebuinuskerk vieren we

om 6.30 u. de Paasvroegdienst. Eerst ontsteken we de paaskaars in de crypte. Daar ontsteekt ie-dereen een kaarsje aan en gaan we zingend de kerk door. Op het hoogkoor vieren we tenslotte met oud en jong uit Van Vlotenhof en Lebuinuskerk de Opstanding, delen brood en wijn en proeven zo we met elkaar waartoe we als mens op aarde bestemd zijn; om met elkaar te delen van wat God ons aanreikt. Om 8.30 u. Paas-ontbijt, we hopen dat er ook dit

Bij de dien

sten

‘Als je Gods mens bent’ verbon-den, met daarbij een leidend beeld: het geschonden aange-zicht van de lijdende Heer. De weg van de liefde gaat, als je Gods mens bent, door aanvech-ting en pijn heen. En hoe weersta je de verleiding van de greep naar de macht, de glorie en het eigen gelijk?

Vrijdag 22 april Goede VrijdagWij lezen Exodus 12:21-28; Johan-nes 18 en 19Jezus gaat de weg van liefde en dienstbaarheid tot in de diepte van mens- en godverlatenheid en zelfs tot in de dood. Pas in de omweg van lijden en sterven kan er toekomst zijn voor de mensen en voor al wat leeft. - In de Lebuinuskerk een sobere

viering waarin ook de Van Vlo-tenhof meedoet. We staan stil bij het lijden van Christus. Dat lijden staat niet los van dat van allen die tot op de dag van vandaag geen leven hebben … Jezus sterft iedere dag opnieuw. Het licht dooft… stil gaan we naar huis…

- In Het Open Hof horen we in stemmenspel het verhaal van het lijden en sterven van de Heer. ‘Als je Gods mens bent’ riskeer je je gezicht, je leven. Zo blijkt wel wanneer Jezus aan het kruis het hoofd buigt en de geest geeft. ‘O Hoofd, zo wreed geschonden’ zingen we (Gezang 183:1).

Zaterdag 23 april Paaswake, PaasnachtWij lezen Genesis 1:1-2:3; Mattheus 28: 1-10Ondanks alle verzegeling en bewa-king kan Godzijdank het graf Jezus niet houden. De aarde schokt, do-den staan op en het graf van de Heer is leeg. ‘Hij is hier niet, hij is opgestaan zoals hij gezegd heeft’, zegt de engel tegen de verbijsterde vrouwen. Waarna ze naar Galilea verwezen worden om de Levende te ontmoeten. Daar begint het hele verhaal van de Heer met de mensen van voren af aan, maar nu in het licht van de liefde die alles overwint en alles herschept. - Lebuinuskerk: ‘Nedergedaald ter

helle’, die tekst uit het Apostoli-

Jeugdraad

Jeugdkerkzondag 3 april is er om 10.00 uur Jeugdkerk in Het Open Hof. De lezing van die zondag gaat over de genezing van een blinde. Van donker naar licht is het thema, dat past in de tijd voor Pasen. We zien jullie allemaal zitten, op de banken in de rode ruim-te. Tot dan!Karin en Nel.

JeugdraadBasiscatecheseDe basiscatechisanten sloten het catecheseblok Psalmen op 10 maart uitbundig af met een presen-tatie voor ouders en leden van de kerkenraad van wijk 1. Gaand en staand met hun zelfgemaakte trommels en bellenstokken, begeleidden ze psalm-muziek van Willem Breuker. Ze weten nu, ook door de grote inzet van Herma Hopster, dat Psalm 121 en 122 pelgrimspsalmen zijn en wat het verschil is tus-sen pelgrimspsalmen, lofpsalmen en klaagpsalmen.In de laatste catechisatieserie tot Pasen wordt er in de catechisatie niet gesnoept; het geld wordt op-gespaard voor de aanschaf van meel. Daarvan worden thuis koekjes gebakken. Die koekjes verkopen de catechisanten tijdens de vastenmaaltij-den op woensdag 6 april in de Lebuïnuskerk en op woensdag 13 april in Het Open Hof. We rekenen op veel afnemers. En we rekenen natuurlijk ook op de medewerking van de ouders, die ook welkom zijn bij de vastenmaaltijden. De opbrengst van de koekjes gaat naar het project Miramundo in Hondu-ras. Bert de Jong zal op 6 april aan de catechisanten wat vertellen en wat laten zien van dit project.

Catechisaties in april:Blok VII: Geloven is doen…Wat doet de diaconie? woensdag 6 april 18.00 – 19.00 u. vastenmaaltijd 19.00 – 20.00 catechisatie Lebuïnuskerk woensdag 13 april 18.00 – 19.00 u. vastenmaaltijd 19.00 – 20.00 catechisatie Het Open Hof (!)

Nogmaals SirkelslagIn het vorige Kerkblad stond dat de basiscate-chisanten, in de landelijke competitie Sirkelslag, tweede werden van Overijssel, dat is ook juist!Maar niet juist is wat er nog meer vermeld stond, nl. dat er maar drie groepen meededen in onze provin-cie. Het waren er maar liefst 30! Nu begrijpt u dus dat het echt een prestatie is van onze kerkjeugd!

Jeugdtheaterdienst Hieronder nog een foto van de jongens en meisjes die mee deden aan de opvoering van het jeugdtheater in het Open Hof.Foto: Guusje Neijens

Palmpasen 17 aprilKomen jullie ook allemaal met een mooi versierde palm-paasstok naar de Lebuinuskerk op 17 april?

6

Bin

nen

on

ze PG

D

kunt dan meedoen aan sacrale dans. Daar zie ik naar uit. En ook om de paasnacht wakend in de crypte door te brengen. In de consistorie brandt dan de kachel. Daar kunt u terecht om te lezen en in alle rust andere ‘wakers’ te ontmoeten. Er is koffie, thee en soep. Het is een zeer bijzondere ervaring, om zo te wachten op het licht. Ieder-een is van harte welkom! En na de paasvroegdienst om 6.30 is er het grote paas-ontbijt, voor de ochtenddienst. Wil u meedoen met dat ontbijt, geeft u dan op bij koster Marco Heemskerk: [email protected] wat die vroegdienst betreft, aan de feestvreugde daarvan kunt u zelf bijdragen door uw komst, maar ook door twee bloemen mee te nemen! Zo kunnen we samen de kerk in een tuin veranderen!

uit de Grote of lebuinuskerk

Op weg naar PasenWe zijn weer volop op weg naar Pasen, waarbij veel in-breng van u als gemeenteleden wordt gevraagd. U kunt meekoken met de vastenmaaltijden, maar ook gewoon mee komen eten. De catechisanten vasten op hun ma-nier. Zij snoepen niet en bakken van het gespaarde geld koekjes voor het project van Miramundo. Ze verkopen de koekjes in de Lebuïnuskerk op 6 april en in Het Open Hof op 13 april. En dan is er natuurlijk de Stille Week. Wil u meedenken in de voorbereiding en/of meedoen in de uitvoering daarvan, dan kunt kun u zich nog bij mij opgeven.Op Palmzondag verwachten we weer veel kinderen met hun ouders in de kerk, met thuis versierde palmpaas-stokken. ’s Middags is de kerk open voor volwassen. U

7

Bin

nen

on

ze PG

D

Voor velen is Pasen een feest, maar er zijn ook mensen onder ons die die feestvreugde door persoonlijke om-standigheden niet mee kunnen beleven. Ziekte en zorgen kunnen alles overheersend zijn en het leven zwaar ma-ken. Heel veel sterkte en Gods zegenende nabijheid wens ik hen toe, juist in deze tijd.

Vakantie predikant Van 5 mei t/m 5 juni ben ik op vakantie. Waarneming: t/m 8 mei: ds. Elisabeth Posthumus Meyjes, daarna ds. Bart Thijs. ds. Ingrid de Zwart

Van de Cantorij‘Hé, wie speelt er nu op het orgel?’ Dat was de reactie van de leden van de Cantorij toen ze voor de repetitie in februari in de Grote Kerk binnendruppelden. ‘Het zal toch niet...’ Maar hij was het wel! Onze Jan Kleinbussink. Net een weekend thuis en bijna in een ruk door naar zijn geliefde kerk en orgel. Nog lang niet op volle kracht zo-als hij na afloop zei maar wel weer met het heilige vuur. Het weerzien was allerhartelijkst en ontroerend. En nu maar hopen dat hij snel terugkeert!Als u dit leest is de dienst in maart al weer een tijdje ach-ter de rug. Deze keer stond de Cantorij onder leiding van Liga Vilmane. Mooie muziek met als hoogtepunt een lang en gloedvol Agnus Dei. Alle hulde voor deze nog zo jonge dirigente!Met Pasen zal Wolfgang Lange ons weer dirigeren. Dat is dan alweer de derde keer. Tijd om hem eens nader aan u voor te stellen. Wolfgang studeerde eerst hobo en maak-te na zijn studie deel uit van tal van orkesten. Hij was medeoprichter van het Helios Ensemble. Vervolgens richtte hij zich op koordirectie waarin hij een Masters De-gree haalde. Hij is nu dirigent en artistiek leider van het Helios Ensemble en Helios kamerkoor. Met deze ensem-bles maakte hij ook cd-opnames en voerde hij zelfs een wereldpremière uit van een stuk met de intrigerende titel ‘Als je weet waar ik ben zoek me dan’ van Gabor Tarjan. De bekende Nederlandse componist Daan Manneke schreef ook speciaal voor deze ensembles een zgn. grand motet.Wolfgang is dirigent van tal van andere koren waaronder het Gelders Bach Collegium. Hierin zingt ook een van on-ze alten mee. Dat moet dus wel een heel goed koor zijn...Ik vroeg Wolfgang wat hij vond van onze Cantorij. ‘Ik kwam eigenlijk in een soort crisis binnen. In december was Jan Kleinbussink nagenoeg ten dode opgeschreven en in februari zat hij weer achter het orgel! De hoogten en diepten die dit bij mensen heeft veroorzaakt hebben me diep geraakt. Ik was in februari als buitenstaander getuige van het intense meeleven van alle koorleden. Zo betrokken was iedereen bij hun geliefde dirigent, dat ik bijna vergat dat we ook nog moesten repeteren. Het diri-geren van de Cantorij vind ik heel fijn. De combinatie van een prachtig kerkgebouw met een geschiedenis van vele eeuwen, ontzag voor het mooie orgel en de gedreven-heid van iedereen die direct of indirect met de Cantorij verbonden is (zangers, de dominee) maken het tot een prachtige klus’.Daar hoeft niets aan toegevoegd te worden. We verheu-

gen ons weer op zijn komst en zullen er alles aan doen om onze bijdrage aan de Paasdienst, een van de hoogte-punten uit het kerkelijk jaar, tot een succes te maken. Cantate Domino canticum novum: Zingt de Heer een nieuw lied…U ziet het wel, u hoort nog van ons! Nieuwsgierig gewor-den? Meedoen? Neem contact op met Dick Timmerman (tel 610462) of Bert de Gans (591956) of kom luisteren op de repetitie op 23 april vanaf 14.00 uur in onze mooie oude kerk. Paul Bandel

Uit de Van Vlotenhof

Op weg naar Pasen 1Op weg naar Pasen lezen we beelden van Marijke van Dijk. Iedere week een andere plaat passend bij de tekst die deze zondag centraal staat. De Stille Week zal er in de Van Vlotenhof anders uitzien dan in voorgaande jaren. Wij vieren alle diensten samen in de Lebuïnuskerk: op maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Een voorbereidingsgroep is gedre-ven bezig om al deze diensten mooi vorm te geven. De groep is samengesteld uit mensen van de Van Vlotenhof en van de Lebuïnuskerk samen. In de Van Vlotenhof is op Witte Donderdag een avondmaalsdienst en op Paaszon-dag een dienst met cantorij.

Hoe is het ons te moede?De Algemene Kerkenraad heeft een besluit genomen. De Van Vlotenhof en het Open Hof zullen op termijn niet meer als kerkgebouw gebruikt worden. We gaan met ons allen samen in de Lebuïnuskerk. We hebben het ge-hoord, we hebben het gelezen en langzaam begint tot ons door te dringen wat het allemaal zal betekenen. Ik wil u en mezelf oproepen om er vooral veel over te pra-ten. Wat roept dit besluit voor gedachten op? Welke herinneringen worden wakker? Welke gevoelens komen naar boven? Het betreft ons samen als gemeente. Het is niet zinvol om alleen thuis te zitten denken zonder het te delen met mede-gemeenteleden.

CantorijDe cantorij repeteert vanaf 4 april voor Pasen. Wie mee wil doen is welkom. Maandagavond van 18.30 u. tot 19.45 u. Na Pasen gaat de cantorij samen met de cantorij van het Open Hof repeteren ter voorbereiding van de in-trededienst van ds. Saar Hoogendijk op 22 mei a.s..

AgendaOp 6 april vergadert de liturgiecommissie om 13 uur. 11 april de bijzondere gespreksgroep om 20 uur. Broodje Bijbel is deze maand op 5 en 26 april van 12.15 u. tot 14.30 u.

PaasontbijtOp Paaszondag zal er voorafgaande aan de dienst weer een Paasontbijt zijn. Het ontbijt begint om 8.45 uur. Op de zondagen 10 en 17 april kunt u zich daarvoor opge-ven middels een lijst die hangt in de hal van de Van Vlotenhof. We hopen op veel deelnemers.

8

Bin

nen

on

ze PG

D

AutodienstWilt u naar de kerk en gebruik maken van de autodienst?Dan kunt u op vrijdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur bellen naar Betty Groenenberg, tel. 61 03 54. Bij geen gehoor kunt u bellen naar Truus IJspeert, tel. 64 27 40. N.B. Voor Witte Donderdag graag bellen op woensdag 20 april; voor zondag 1 mei bellen naar Truus IJspeert.

Op weg naar Pasen 2

Wij leven in andere tijden, Godwij spreken in andere talenwij gebruiken niet altijd die grote woorden meerdie misschien ooit verstaanbaar warenmisschien kunnen wij, in onze woordeniets van datgene zeggen dat toen werd gezegdiets van datzelfde verstaan iets van een wonderdat aan mensen wordt verrichtdat ons wordt aangereiktals van gene zijdeover de grens van wat wij kunnen.Wij bidden U, Godwees Gij bij onsdat wij uw mensen zijn.

Ik wens ons allen een goede Paastijd toe. ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

Uit het open hof

Verbonden in verdriet en hoopHet enige weken geleden genomen kerkenraadsbesluit omtrent de toekomst van Het Open Hof (en de Van Vlo-tenhof) blijft duidelijk de gemoederen in onze gemeente bezighouden. De woede en het verdriet om wat onher-roepelijk blijkt is niet zomaar verdwenen. Dat blijkt telkens weer, wanneer we elkaar ontmoeten op straat of in de winkel, op (groot)huisbezoek, vergadering of wijk-bijeenkomst etc. Uw ambtsdragers van de Open Hof wijkkerkenraad vra-gen zich af hoe we in deze verwarring met elkaar moeten omgaan. We willen elkaar oproepen om elkaar in dit rouwproces niet los te laten. Hetzelfde vragen we u als gemeente. Naast elkaar staan, delen in elkaars verdriet, maar ook delen in de hoop die ons beweegt. Dat laatste is er Godzijdank ook. Met Zijn hulp moet het lukken el-kaar ook nabij te zijn op weg naar een nieuw begin als Protestantse Gemeente te Deventer. Daarbij mogen we vertrouwen op Zijn belofte om nooit los te laten wat zijn hand begon. De wijkkerkenraad leeft met u mee in alle emoties. Mocht u de behoefte voelen hierover (nog eens) te spre-ken en uw hart te luchten, dan is de wijkkerkenraad er voor U. Als U ds. Bart Thijs of een van de ouderlingen belt, kunt u rekenen op nader pastoraal contact.Namens de wijkkerkenraad, Jan van Barneveld en ds. Bart Thijs

VakantieVan Maandag 25 april t/m zondag 8 mei heeft ds. Thijs vakantie. Mocht u een predikant nodig hebben, dan kunt u contact zoeken met ds. Ingrid de Zwart (tel 618328) of ds. Elisabeth Posthumus Meyjes (tel 656047).

Zangdienst 17 AprilWe houden ons tijdens deze dienst bezig met de toekomst. We vinden ons houvast in de bijbel en we zingen ervan dit uur. Zo bemoedigen we elkaar op weg naar morgen. Ter aanvulling: De dienst begint 19.00 uur en het koor Con Amore werkt mee.

Passie en Pasen 2011Misschien dat het verhaal van Passie en Pasen ons als Open Hofgemeente nu meer dan anders aanspreekt. Het is het verhaal van de Heer die alle uitzichtloosheid en pijn van de wereld met ons deelt. Wat hebben we zijn liefde nodig nu velen van ons in alle veranderingen het gevoel hebben dat al wat ons lief is (voorop ons kerkge-bouw Het Open Hof!) ons wordt afgenomen. Het is ook het verhaal van Pasen: Van licht en leven. Met de Heer naast ons en voor ons uit overleeft in ons de hoop. Hoop op de toekomst, op een nieuw begin van leven voor kerk en wereld, ook voor de protestantse Gemeente Deventer en ook voor ons, de gemeente rond Het Open Hof. Laten we daarom in zijn buurt, op zijn weg blijven.Gods goedheid is te grootvoor het geluk alleen,zij gaat in alle nooddoor heel het leven heen. (Gezang 223:2)Ds. Bart Thijs

Uit de wijkkerkenraadIn de wijkkerkenraad van 5 februari zijn de volgende punten aan de orde geweest:Het belangrijkste punt van de agenda was de toekomst van de protestante gemeente in Deventer. De sluiting van de kerkgebouwen Het Open Hof en de Van Vlotenhof zijn pijnpunten en roepen veel emotie op. Er werd ge-sproken over hoe hier mee om te gaan. De bevestiging van ds. Saar Hoogerdijk werd behandeld en ook het studieverlof van Bart Thijs kwam aan de orde. Zijn verslag heeft de titel 'Beelden met een ziel'. Bart gaf aan de hand van een aantal kopieën van schilderijen een toelichting op het onderwerp van zijn studie.Een punt van aandacht is de relatie kerk en moskee. Het voorstel is om met een groep mensen uit Het Open Hof en een groep uit de Merkezmoskee een inhoudelijk ge-sprek aan te gaan.Thea Karel, wijkscriba

Uit groepen en buurtenKeizerslandenDinsdagavond 5 april is er bij de familie Van Lohuizen, Wilhelminalaan 37 een groothuisbezoek voor de mensen bij hen in de buurt (inclusief het Oranjekwartier). Een persoonlijke uitnodiging volgt nog. Plaats: Wilhelmin-laan 37; aanvang 19.30 u.

Donderdagmiddag 7 april is er voor onze gemeenteleden

9

Bin

nen

on

ze PG

D

in huize Ludgerus een ontmoetingsmiddag. We praten bij en maken kennis met elkaars lievelingsliederen en lievelingsgedichten. Een persoonlijke uitnodiging volgt. Plaats: koffiekamer in Ludgerus, aanvang 15.00 u.Maandagavond 11 april is er een groothuisbezoek bij Mw Ria van de Peppel, voor de mensen uit haar pastorale ge-bied. Plaats: Van Oldenielstraat 23, aanvang 20.00 u. Een persoonlijke uitnodiging volgt nog.

CorelOp maandagmiddag 18 april komt de maandelijkse SOW gespreksgroep o.l.v. ds. Bart Thijs weer bijeen. Plaats: vergaderkamer. Aanvang 16.00 u.

Bezoekgroep nieuw ingekomen Tuindorp-ZuidWoensdagavond 6 april komt de groep van 19.00 -20.00 u. bijeen in Het Open Hof, na de vastenmaaltijd, We eva-lueren de gebrachte bezoeken en spreken nieuwe af.

Gespreksgroep BloemendalIedere laatste woensdag van de maand komt deze ge-spreksgroep bij elkaar in De Boemendal. Onderwerp van gesprek zijn thema’s rond geloven en bijbel in de ruimste zin van het woord, waarbij inbreng en ideeën van de deelnemers van harte welkom zijn. Ondergetekende treedt op als gespreksleider. Woensdag 27 april komen we weer bij elkaar. De bijeenkomsten vinden plaats in van 15.00 – 16.15 uur in het vestzaktheater. U bent van harte welkom!ds. Kees Bochanen

Dank je wel Kees Bochanen

Ik spreek met ds. Kees Bochanen, die anderhalf jaar pastorale bijstand verleend heeft in de Open Hof wijk (deel Borgele en Landsherenkwartier). Op paasmorgen neemt hij afscheid van het kerkenwerk in deze wijk, het wordt voortgezet door de nieuwe predikant ds. Saar Hoogendijk. Het is de aanleiding voor dit interview. Sa-men blikken we nog eens terug op een tijd vol pastorale en collegiale wederwaardigheden.

Desgevraagd vertelt Kees hoe hij in Het Open Hof terecht gekomen isIk ben voor de helft van mijn tijd predikant in Dieren. Toen mijn vrouw Ingrid de Zwart hier predikant werd zijn we naar Deventer verhuisd. We wonen aan de Borgeler-hofweg, in een wijk van Het Open Hof. Kort na onze komst hier ging Edsger Bosma met emeritaat en zochten ze iemand om hier tijdelijk pastorale bijstand te verle-nen. Ik had naast mijn werk in Dieren (drie dagen) nog twee dagen beschikbaar en zo is het balletje gaan rollen. Vanaf 1 oktober 2009 ben ik hier pastoraal werkzaam ge-weest.Of het niet lastig was om samen predikant te zijn in één gemeente? Kees: We kiezen er bewust voor om niet samen in één ge-meente te werken. Maar in dit geval was mijn werkterrein duidelijk afgebakend tot pastoraat en eredienst. Op be-leidsniveau, waar we met elkaar te maken hadden kunnen krijgen, was ik niet actief. Dat maakte het moge-

lijk om dit te doen en het is uitstekend verlopen.Hoe heeft Kees het werken in de Open Hof gemeente ge-vonden? Kees: Ik heb het werk met heel veel plezier gedaan. Het grote voordeel voor mij was dat ik op deze manier in korte tijd mij een eigen plek in kerkelijk Deventer kon verwerven en veel mensen heb leren kennen. En verder waren er natuurlijk de vele pastorale contacten. Al met-een voelde ik me in de gemeenschap opgenomen en met menigeen heb ik in die betrekkelijk korte tijd een band opgebouwd.Na dit enthousiasme is mijn vraag naar wat Kees zelf als zijn sterke punten als predikant ziet bijna het intrappen van een open deur. Daarom vertel ik Kees zelf maar hoe-zeer hij in de Open Hof gemeente is gewaardeerd als mens met een open mind, als pastor zonder contactuele drempels en dus heel goed in de omgang met mensen. Kees: Bezoekwerk is de basis van mijn predikantwerk, daar ligt mijn hart, maar evenzeer bij het diaconaat, waarin het gaat om de maatschappelijke consequenties van geloven. Voor mij gaan pastoraat en diaconaat in el-kaar over, zoals ik ook telkens weer merk in de vakantieweken voor ouderen in Lunteren, waaraan ik meewerk. Maar ook voorgaan in de eredienst vind ik leuk en belangrijk. Ik geniet van liturgie, nog extra wanneer de cantorij meedoet. Zelf houd ik van zingen.(Met zijn diepe bas heeft hij diepe indruk gemaakt, BT). Kees, die ook goed is in organisatie en kerkordelijke aangelegen-heden, blijkt kortom als predikant van alle markten thuis en een ware ‘generalist’Terugblikkend meldt Kees veel mooie ervaringen. Er is eigenlijk maar één kritisch punt: het gemis van pastorale structuur hier en daar in zijn werkgebied. Mooi vond hij het vertrouwen dat hij als pastor overal ondervond. ‘Dat zomaar alle deuren voor je open gaan, heb je toch te danken aan je ambt. Dat vertrouwen merk en waardeer je eigenlijk pas goed als er een afscheid nadert. Dat maakt zo’n afscheid dan ook niet gemakkelijk’. Bijzon-

Foto: Ingrid de Zwart

10

Bin

nen

on

ze PG

D

dere hoogtepunten waren voor Kees het gemeentebrede gesprek in Het Open Hof over het avondmaal (na een ochtenddienst in januari 2010), de maandelijkse ge-spreksgroep in de Bloemendal, de groothuisbezoeken in Borgele en de Open Hof-muziekavonden georganiseerd door cantor Teus de Mik. Gevraagd naar zijn toekomstplannen zegt Kees: ‘Ik blijf voorlopig predikant in Dieren en zie wel wat er verder op mijn pad komt.’ En gevraagd naar een wens voor de gemeente: ‘Ik wens de PGD na het besluit rond de kerkgebouwen alle goeds toe in het spannende inte-gratieproces van de kernen, dat voor de deur staat. In Dieren zijn we 10 jaar geleden ook van drie kerkgebou-wen naar één gegaan en dat heeft goed uitgepakt. We zijn er in geslaagd om heel zorgvuldig om te gaan met de accentverschillen in de pluriforme gemeente en ieders beleving de ruimte te geven’.

Tenslotte: weinig bekend is dat Kees de Open Hof ge-meente menig cadeau geschonken heeft. Voor mij als collega toverde hij steeds weer een nieuw konijn uit de hoge hoed. Het eerste konijn was Kees zelf, toen hij te hulp schoot in de vacature Bosma. Het tweede konijn was Ferdinand Borger door Kees aangedragen als pasto-rale hulpkracht voor vacante perioden. Het derde en laatste konijn was zijn aanbod om samen de diensten in de ‘Stille Week’ te verzorgen. Zo is het minstens 3–0, voor Kees dus. Tijd om hem ook vanaf deze plaats van harte te bedanken voor alle steun en alle collegialiteit. En van onze kant hem samen met Ingrid al het goede van de wereld te wensen en Gods zegen.

Namens de Open Hofgemeente,Bart Thijs

van de kerkrentmeesters

Kerkbalans 2011Deze actie loopt tot op heden naar tevredenheid. Per 1 maart waren er door 1105 pastorale eenheden toezeggingen gedaan voor een bedrag van 273.376 euro. Vorig jaar was er op deze datum binnen aan toezeggingen een bedrag van 262.735 euro. Wel is dit cijfer van vorig jaar aangepast aan overlijden, vertrek en opzeggingen om een betere vergelijking mogelijk te maken. Uitgaande hiervan bedraagt de stijging in 2011 4%, een mooi resultaat.

Paascollecte 2011Binnenkort valt er bij u een brief in de bus voor de Paascollecte. Deze collecte bevelen wij van harte bij u aan.

Bernard van Leeuwen, Administrerend kerkrent-meester

Maagdenburgstraat 20a,7421 ZC Deventertel. 0570-634455, [email protected], www.paulhardonk.nl

Diaco

nie

11

Terugblik op 6 maartzendingsdienst in het Open Hof

Deze dienst was voorbereid door de ZWO commissie, sa-men met ds Deborah van den Bosch. Wij beleefden met elkaar een inspirerende dienst. Wat is zending eigenlijk? Zending kan bij iedereen beginnen die zich ‘gezonden’ weet. Wij voelden ons deel van een wereldkerk door de liederen uit Afrika en Peru die de cantorij ons liet horen.Wij hebben de geloofsbelijdenis gelezen van Shanque Keshavjee, geboren in Kenia in een familie uit India en nu hoogleraar theologie in Geneve. Vertaald en bewerkt door ds. O.C Kerssen. Er zijn verschillende reacties op deze geloofsbelijdenis gekomen, ook enkele kritische. Op verzoek van een aantal mensen wordt, in overleg met de redactie, de tekst van deze geloofsbelijdenis hieron-der afgedrukt, zodat men deze woorden kan nalezen, overdenken en misschien bespreken.

Een christelijke geloofsbelijdenis over de levende God

Met al onze medechristenen belijden wij dat de enige God is: - Vader - bóven alles en allen Zoon - die náár alles en

allen toekomt - Heilige Geest – die in ons allen wonen en werken wil. - Wij belijden dat God – HEILIG is Hij! - niet te begrijpen

is in oneindigheid en nabijheid, in - liefde en rechtvaardigheid.

Met onze Joodse medemensen, Gods uitverkoren volk, geloven wij: - Dat Hij de Eeuwige Schepper is van het heelal en dat

Hij heilig is. Anders dan zij, geloven wij: - Dat de Schepper schepsel is geworden en dat de Hei-

lige vleesgeworden is in Jezus.

Met onze islamitische medemensen geloven wij: - Dat God is: almachtig, volmaakt en onsterfelijk.

Anders dan zij, geloven wij: - Dat de Almachtige zwakheid aanvaard heeft, - Dat de Volmaakte onze onvolmaaktheden wil dragen, - Dat de Onsterfelijke door de doding en opstanding

van Jezus onze sterfelijkheid verandert in onsterfe-lijkheid.

Met onze hindoeïstische medemensen geloven wij: - Dat het goddelijke het onbeschrijfelijke Ene is.

Anders dan zij, geloven wij: - Dat Gods eenheid meervoudig en persoonlijk is en

dat de wereld niet opgaat in het Ene.

Met onze boeddhistische medemensen geloven wij: - Dat de hoogste werkelijkheid niet uitgedrukt kan

worden. Anders dan zij, geloven wij - dat het onuitsprekelijke zich heeft doen kennen, - niet als onpersoonlijke leegte, door ons te zoeken om

onszelf van lijden te bevrijden, - maar als Persoon, die zich voor ons in lijden verne-

derd heeft en zich laat vinden.Met alle medemensen zonder religie, die van goede wil zijn, geloven wij: - Dat de rechten van elke man en vrouw niet in het be-

zit van een ander kunnen komen. - Anders dan zij, geloven wij dat het menselijke een

beeld is van het Goddelijke.

Met de Bijbel en de christenen van alle tijden geloven en belijden wij: - De Goddelijkheid van Jezus, door Wie God zich doet

kennen als onze Schepper en Vader. - Onze Verlosser Jezus, die vleesgeworden is voor onze

zonden, die gedood is en weer is opgestaan en ver-heerlijkt leeft bij de Vader. Hij is het, die is en die was en die komen zal.

- En wij geloven en belijden dat Zijn Woord en Geest ons met Hem bekend maken, de wereld vernieuwen en ons met alle heiligen God doen eren, tot in zijn Ko-ninkrijk dat komt.

- Dit te mogen geloven maakt ons intens dankbaar en geeft ons oneindige vreugde.

Amen.

Namens de ZWO commissieEline Sizoo de Vries

‘In vuur en vlam voor God te staan,Om mensenver op weg te gaan Te delen, dromen, leven vanGeloof en Hoop en Liefde’

MikondoAfgelopen maand is er niet veel veranderd in de gezond-heidstoestand van Papa Richard. Hij wordt nog steeds verpleegd.Rond de school gaat het goed met de leerlingen. Wel hebben we last van de zware regenbuien die er op dit moment zijn. We zijn weer druk bezig om nieuwe acties te bedenken voor Mikondo. Zo zijn er plannen voor een muziekavond in juni, weliswaar niet in Deventer maar daar zal ik te zijner tijd over berichten.Wilt u ook in actie komen voor Mikondo: kijk op www.mi-kondo.nl onder hoofdstuk acties.Wilt u ons met een geldbedrag helpen: graag uw gift op giro 9394095. Onze stichting heeft de ANBI-status, uw gift kan dus aftrekbaar zijn bij uw belastingopgave. Meer info: Dewes van Lohuizen (621390).

ZWO

12

Diaco

nie

Paasgroetenactie 2011‘Wat betekent de paasboodschap voor jou?’ Een gevan-genispredikant vroeg het aan een van zijn gemeenteleden, een man die een lange straf uitzit. Weken later kwam er een brief met een tekening: een man die de houding heeft aangenomen van een kruis, maar met de vingers omhoog, wankelend op een gebroken ei – symbool voor Pasen - maar dan weer rustend op een rots. Op een van de Paasgroetenkaarten ziet u deze tekening met op de achterkant de tekst: ‘De boodschap van Pasen, de op-standing van Christus, vertelt ons allen, dat weer opstaan en verder gaan - al is dat in wankel evenwicht - toch mo-gelijk is.’ De predikant is ervan overtuigd, dat gedetineerden in de tekening een teken van hoop her-kennen. Ook dit jaar organiseert de ZWO commissie de paasgroetenactie. U kunt een paasgroet sturen aan verre gevangenen. Wij krijgen de adressen van Kerk in Actie,die samen werkt met Stichting Epafras, het Justitiepastoraat en Amnesty International.

Zo’n kaart doet goed. Het sturen van een Paasgroet bete-kent een teken van hoop.Ook al zitten ze door eigen schuld in de problemen, toch zijn er veel mensen die gevangenen een hart onder de riem willen steken. De boodschap van Pasen, de opstan-ding van Christus, vertelt ons allen, dat we – ook al is dat in wankel evenwicht – kunnen opstaan en weer verder-gaanWe adresseren de kaart ‘aan een verre gedetineerde’; voor ons voelt dat misschien onpersoonlijk aan, maar de man of vrouw ver weg of hier in een Nederlands gevange-nis krijgt de groetenkaart met een persoonlijke tekst in handen en voelt zich gezien, weet, dat er aan hem of haar gedacht wordt en dat doet goed. Met een paasgroe-tenkaart leeft u mee met mensen in gevangenschap. Daar gaat het om.Op 10 en 17 april zijn de paasgroetenkaarten verkrijg-baar in onze kerkgebouwen. Als u ze snel op de bus doet, zijn ze voor Pasen bij de verre gevangenen. Wij hopen dat u weer meedoet.

Informatie rond de collectesTijdens de hele veertigdagentijd zijn de diaconale collec-tes op de zondagen bestemd voor Stichting Miramundo. Deze stichting richt zich op ontwikkelingsprojecten in Honduras, een van de armste landen in Latijns-Amerika. Katrien en Bert de Jong, leden van onze Protestantse Ge-meente te Deventer, maken deel uit van deze stichting. In de vorige twee Wervels en op de zondagsbrieven, heeft u al meer kunnen lezen over deze stichting. Stich-ting Miramundo heeft al een basisschool en middelbare school gebouwd en bouwt nu het Tourism Training Cen-tre waar leerlingen een vakopleiding toerisme kunnen volgen. Met deze opleiding krijgen de leerlingen een kans op een goede baan.Zoals eerder geschreven, wil Stichting Miramundo ook bijdragen aan de millenniumdoelstellingen. De eerste is het ‘uitbannen van extreme honger en armoede’. De tweede is ‘Basisonderwijs voor alle jongens en meisjes’. Miramundo heeft hieraan bijgedragen door de bouw van de Villa Verde school waar 25% van de leerlingen gratis

onderwijs krijgt. De leerlingen krijgen tweetalig onder-wijs (Spaans en Engels) en dit is een goede basis voor de leerlingen voor het nieuwe project van de Stichting: de bouw van het trainingscentrum voor de vakopleiding toerisme. Jongens en meisjes worden op de scholen ge-lijkwaardig behandeld, ze krijgen dezelfde goede opleiding. In Honduras is dit niet gebruikelijk. De vrouw, en dus ook het meisje, kent een ondergeschikte plaats in de samenleving. Er is sprake van een ‘macho’ cultuur, vrouwen worden makkelijk door hun man verlaten en draaien dan voor het onderhoud van het gezin op. Meis-jes moeten vaak helpen op het land en kunnen niet naar school. De gelijke behandeling op de scholen van Mira-mundo zorgt ervoor dat meisjes weerbaarder worden in de samenleving en een beter toekomstperspectief krij-gen. Dit draagt bij aan het derde millenniumdoel van de Verenigde Naties ‘Promoten van vrouwenemancipatie en versterken van de positie van de vrouw’. Dit alles doet de Stichting Miramundo zonder het milieu te vergeten. De leerlingen krijgen op de basisschool en de middelbare school les in duurzaamheid. In de vakopleiding toerisme ligt de nadruk op ecotoerisme. Bij de bouw van het trai-ningscentrum wordt gebruik gemaakt van in de lokaal aanwezige materialen. Stichting Miramundo draagt hier-mee bij aan het zevende millenniumdoel ‘Zorgen voor een duurzaam leefmilieu’.Meer informatie over de stichting is terug te vinden op: www.miramundo.nl .Doneren kan ook via: giro 4411922, t.n.v. Stichting Miramundo te Deventer.Op zondag 24 april is de diaconale collecte bestemd voor een project van Kerk in Actie: Zie je mij staan? Het Pasto-raat Oude Wijken in Rotterdam ziet om naar vergeten mensen. Mensen die moeten rondkomen van een mini-muminkomen, komen al snel in een sociaal isolement terecht. Het Pastoraat organiseert voor hen activiteiten als eetgroepen en laagdrempelige kerkdiensten. Kerk in Actie ondersteunt dit Pastoraat.

Verantwoording giftenTijdens huisbezoek ontving ik een gift van € 20,- waar-voor hartelijk dank. Ik heb het dit keer bestemd voor de diaconie. Ds. Kees Bochanen

Ds. Thijs ontving van een gemeentelid een bedrag van 100 euro, voor de kerk. Goede gever hartelijk dank!

De opbrengst van het verjaardagsfonds Rivierenwijk is over de afgelopen maanden € 176,00. Dit bedrag gaat in de wijkkas. Alle gevers hartelijk bedankt!Joke Horstman

VastenmaaltijdenDe veertigdagentijd bestond aanvankelijk als voorberei-ding op de opname in de Christelijke geloofsgemeenschap. Een opname die gestalte kreeg in de doop (en bezegeld werd met wat zout…). Thans is het meer en meer een periode van bezinning op wat leven betekent, op de ruimte die God geeft, en wat de mens daarvan afhoudt. Het is ook stilstaan bij het lij-den en de dood, dichtbij en veraf. Bij het lijden van

Al meer dan 150 jaar www.salland.nl (0570) 68 74 84

13

Diaco

nie

mensen ten gevolge van oorlogen, rampen en armoede. Een periode, een weg van ‘woestijn tot paastuin’.

De vastenmaaltijden die wij al een aantal jaren in onze kerk houden en die een sober karakter hebben, zijn een gelegenheid voor ontmoeting en gesprek en bezinning.Vanaf woensdag 16 maart vinden deze maaltijden gedu-rende 5 weken weer plaats op diverse locaties in de stad. De maaltijden beginnen iedere keer om 18.00 uur.Er wordt een bijdrage gevraagd van € 3,- per persoon en de opbrengst gaat ook dit jaar weer naar de Voedselbank in Deventer. U kunt zich opgeven door inschrijving op de flipover, naast de koffietafel, of via email: [email protected] of [email protected] u zich per mail op vermeld dan de kerk/plaats waar u komt eten.Opgave: uiterlijk de zondag vóór de woensdag, in ver-band met het aantal kokers.Als u dit leest zijn waarschijnlijk de eerste twee maaltij-den al geweest. U kunt zich echter nog wèl aanmelden voor de komende maaltijden.

De eerstvolgende maaltijd is op 30 maart en er kan wor-den gegeten in zowel de Lebuinuskerk als in het Open Hof.De 4e maaltijd is op 6 april in het Open Hof maar ook in de Maria Kerk. In deze laatste kerk zullen de catechisan-ten als ‘koekenbakkers’ hun eigen gebakken koekjes voor een goed doel proberen te verkopen. Dus dan niet alleen eters gevraagd, maar ook ‘koekhappers’ (en dat mag in Deventer toch niet zo moeilijk zijn)?!De 5e en laatste maaltijd is een gezamenlijke maaltijd op 13 april in het Open Hof en dan zullen de ‘koekenbakkers’ in het Open Hof aanwezig zijn. Deze laatste vastenmaaltijd van dit jaar vormt een mooie gelegenheid om samen met de gehele Protestantse Ge-meente Deventer en eventueel andere belangstellenden de vastentijd af te sluiten.

P.S. Als u in het Open Hof komt eten wilt u dan zelf uw bord, toetjeskommetje en bestek meenemen?

Twelloseweg 8 7419 BJ Deventer telefoon 0570 - 612273 fax 0570 - 618025 www.tenkate-deventer.nl [email protected]

Maak je droom waar!Tuinontwerp Tuinaanleg Tuinonderhoud

Slagmansdijk 6 7437 RJ Bathmen

T 0570 - 63 23 13 E [email protected]

www.debrinkertuinen.nl

www.hezenberg.nl 038 - 444 52 51

tijd voor jezelf

Retraite en bezinning:Wandelen

Kapel-momentenEigen kamerVol-pension

14

Met n

aam en

toen

aam

Wij gedenken Janna Catharina Ruys-SteenhuisWoensdag 2 maart overleed Janna Catharina Ruys – Steenhuis op de leeftijd van 91 jaar. Zij woonde in Corel en verbleef de laatste maanden in St. Jozef. Janny Ruys was een vrouw met passie en karakter. Ze was een door-zetter. Tot het laatst toe was zij betrokken bij alles wat haar dierbaar was. Maandag 7 maart hebben wij af-scheid van haar genomen in de aula van de Algemene Begraafplaats. Haar dochter Fenny schetste daarbij het leven van haar moeder. De drie kleinzoons Frank, Simon en Eelco vertelden hun herinneringen aan oma Ik hoop dat de vele goede herinneringen de familie tot troost mo-gen zijn.ds. Kees Bochanen

Doop Bediening van de doop werd aangevraagd door de heer Feddo van Slooten wonende aan de Bredenhorst 173. De heer van Slooten maakt al een groot aantal jaren deel uit van de cantorij van de Van Vlotenhof. Ook bij Broodje Bij-bel is hij een vaste tafelgenoot. Op Palmzondag, 17 april aanstaande zal de doop bediend worden op de belijde-nis van de heer van Slooten in de Van Vlotenhof.

In de paaswake, zaterdagavond 23 april, wordt in Het Open Hof gedoopt Daniël, zoon van Theo en Jessie van Klaveren, Oudegoedstraat 60, 7413 EH, Deventer. onder de aandacht Nadat we in het eerste nummer van de Wervel een mail konden lezen van Merei Wagenaar over hun ervaringen in Tokio, kunnen we u nu berichten dat Merei, Jan Willem en de kinderen inmiddels teruggekeerd zijn na de ver-schrikkelijke ramp die Japan heeft getroffen. Meer nieuws volgt.

Aan alle gemeenteleden van de Protestantse Gemeente DeventerLieve mensen,Meer dan 350 reacties van u, als gemeenteleden van de Protestantse Gemeente, leden van de kerkenraden en de Lebuinus-Cantorij stroomden afgelopen drie maanden binnen in het ziekenhuis en met de post thuis. Vaak in ontroerende bewoordingen heeft u van uw medeleven laten blijken tijdens de periode van mijn ernstig ziek zijn en daarna het langzaam maar zeker weer opkrabbelen. Graag wil ik u door middel van deze korte reactie daar bijzonder voor bedanken. Al uw blijken van meeleven hebben mij gesterkt in de strijd om weer beter te willen worden. Ik las, ik voelde en ik wist dat u allen de adem inhield en in spanning op mij wachtte. Daar heb ik mij ook aan vast geklampt, het gaf mij hoop en de kracht om naar voren te kijken en niet te veel terug te zien. Zo be-langrijk zijn uw brieven en kaarten voor mij geweest. Het lukt mij niet om iedereen persoonlijk terug te schrijven. Maar hopelijk wilt u deze algemene reactie ook een beetje als aan u persoonlijk gericht beschouwen.Zondag 12 december werd ik met spoed naar het Deven-ter Ziekenhuis gebracht en na een tijdelijk verblijf op de afdeling longziektes werd ik diezelfde nacht nog op de

Intensive Care geopereerd. Diagnose: dubbele virale longontsteking met verregaande aantasting van beide longen. Voor mijn leven werd gevreesd en gevochten. Ie-dereen om mij heen heeft zich tot het uiterste ingespannen, mijn echtgenote Elly, mijn kinderen Mar-tijn en Lonneke, dominee Ingrid de Zwart en u allen in uw reacties en blijken van belangstelling. Middels de weke-lijkse nieuwsbrieven in de kerk werd u op de hoogte gebracht van de ernst van de situatie, die een aantal da-gen zich als uitzichtloos liet aanzien. Dertig dagen heb ik op de Intensive Care doorgebracht en daarna volgden nog twee weken zaalverpleging (met opnieuw een long-ontsteking) en vier weken revalidatie in ViaReva (voormalig Kastanjehof) in Apeldoorn. En nu ben ik alweer twee weken thuis en verloopt de re-validatie voorspoedig. Vier dagen per week ga ik nog naar het Ziekenhuis in Deventer. Ik heb al weer op het Holtgräve-orgel mogen spelen en hoop binnenkort weer in uw midden te zijn, eerst weer als gemeentelid, daarna terug als organist en tenslotte ook weer als cantor en lei-der van de cantorij. Ook wil ik alle vervangers op orgel en als dirigent hierbij heel hartelijk danken voor tijd en in-zet in onze gemeente. Kerst en Oud en Nieuw heb ik afgelopen december niet meer bewust mee kunnen ma-ken, maar toch zijn de werkzaamheden aan de Grote Kerk door gegaan, dank zij de inzet van zeer velen. Dank daar voor, ik ervaar het als een voorrecht om deel te mo-gen uitmaken van uw gemeenschap.Jan Kleinbussink

Lieve mensen,Graag wil ik nog een persoonlijke noot toevoegen aan het bericht van Jan.De afgelopen maanden zijn erg zwaar geweest. Vooral de eerste maand, toen Jan op de Intensive Care lag en we heen en weer werden geslingerd tussen hoop en vrees. Ik wil graag iedereen bedanken die zo heeft meegeleefd, de gemeenteleden, de cantorij en bovenal Ingrid. Zij was er iedere dag en heeft niet alleen met mij veel spanning en verdriet gedeeld maar ook met onze kinderen.Persoonlijk heb ik deze periode van steun als zo veel waardevoller en intenser beleefd dan het jubileum van 40 jaar organistschap in oktober vorig jaar. Op deze mo-menten laat een kerk en haar gemeenteleden werkelijk zien waar ze zo sterk in zijn: liefde, aandacht en medele-ven.Heel erg bedankt, ook namens Martijn, Hedwig, Lonneke en Ruben.Elly Gravendeel

Lieve zusters en broeders in Christus,Wat een geweldige, inspirerende Dankdienst hebben jul-lie ons allen bezorgd afgelopen zondag 13 Maart 2011. Daar zat ik dan nog een keer met mijn Ghanezen, zoals zovele jaren. De liefde, de zorg, de warmte, die ik in deze dankdienst mocht ervaren van ds. Thijs, de heer Oenema, gewaar-deerd voormalig docent aan Larenstein, de voormalig bibliothecaresse van Larenstein, het koor, het kos-tersechtpaar, de gebedsgroepen en alle gemeenteleden waren een voortzetting van wat ik in Het Open Hof in de

Gem

eente in

beweg

ing

15

afgelopen 40 jaar van mijn internationale werk heb mo-gen ervaren. Naast gebeden werd ik ook met allerlei goederen geholpen.Heel hartelijk dank daarvoor. Ook namens alle Ghanezen en St. Empower.Maandagmorgen, na dit fantastische weekend, las ik in

mijn dagelijks woord het volgende, dat precies op mij van toepassing is en dat ik met u wil delen: gesteund door de geest, begin ik opnieuw! (1 Kronieken 4:10.)Wij blijven verbonden als kinderen van een Vader, Open-hoffers.George T. Rullmann Schmidt

Bezinning en Ontmoeting april

'April doet wat ie wil'. Dat geldt zeker voor de activitei-ten van Bezinning en Ontmoeting. In deze maand zijn er allerlei verdiepende activiteiten te bezoeken. In het blauwe boekje kunt u alles op een rij zien.

Dinsdag 5 aprilDe laatste dinsdag van maart kon de maandelijkse ver-dieping van het boek Handelingen niet doorgaan. Maar niet getreurd, deze eerste dinsdag van april halen we dat weer in. Met een heerlijk broodje op het bord en ds. Eli-sabeth Posthumus Meyjes in de kamer, wordt het boek Handelingen opengeslagen en gaat we ons erin verdie-pen. 12.00 – 14.30 uur, familie Hudig, Wechelerweg 37 te Die-penveen.

Donderdag 7 aprilBespreking en interpretatie van de tekening ‘De voet-wassing’ van Rembrandt door beeldend kunstenaar en schrijver Henk Heideveld. Henk vindt het één van de mooiste en beste tekeningen van Rembrandt. Na de be-spreking van compositie en lijnenspel komt de interpretatie van de inhoud als vanzelf naar voren. Op deze wijze is de interpretatie van de tekening controleer-baar. Aan het eind van de avond zult u zien dat de vorm en de inhoud wonderwel samen gaan.20.00 uur Open Hof

Donderdag 14 aprilDit is een vervolg op de avond van 29 maart. ‘De mense-lijke maat': van ophouden weten.Een dag per week werkverbod en leefplezier ter herinne-ring aan de Schepping door drs. Dodo van Uden. Het gaat over de oorsprong en betekenis van de sjabbat, de overgang naar de zondag en de betekenis van sjabbat en de zondag anno 2011.20.00 uur Open Hof.

Dinsdag 26 aprilBroodje Bijbel. De ruimte is het zelfde. Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes is ook aanwezig. De familie Hudig zorgt weer voor brood. Echter vanaf nu gaan we het evan-gelie van dit jaar lezen: Het evangelie van Matteüs.12.00 – 14.30 uur, familie Hudig, Wechelerweg 37 te Die-penveen.

Godsbeelden: Bijbelse gedachten over GodIn de thema-avonden van het Bezinning&Ontmoetings-programma van 2010 waarin ‘Godsbeelden’ centraal

stonden, bleef eind december nog één leeravond liggen, vanwege de sneeuw. Dat was de avond over beelden van God zoals we die uit de Bijbel voor ogen krijgen. We haal-den deze niet onbelangrijke schade in op 8 maart j.l. en prof. dr. Cees den Heyer was daarbij onze leraar.

Eén God?De bijbel biedt ons een scala van gedachten over God, te veel om op te noemen, zo liet Cees Den Heyer ons met-een al weten. Het begint er al mee dat het Oude Testament niet alleen maar uitgaat van het monotheïsti-sche beeld: er is maar één god. We lezen bv. in psalm 82 dat ‘God verschijnt in de vergadering van de goden’. Ge-nesis 6 heeft het over ‘de zonen van God’. Zij zagen hoe mooi de dochters van de mensen waren. Het is niet moei-lijk hierbij aan de mythische god Zeus te denken die van de berg Olympus afdaalde, eveneens mooie vrouwen ontdekte en daar kwamen kinderen van: de godenzonen. Maar wat zegt Jesaja 45:5: ‘Ik ben de HERE en buiten Mij is er geen ander…Geen ander die het licht formeert en de duisternis schiep…’ Cees den Heyer wees ook op de reli-gie waarmee Israël kennismaakte tijdens de Babylonische ballingschap. Babylonië kende goede en slechte goden; zo ‘verdeelde’ men goed en kwaad. Israël besloot tot het kiezen van één god en die is goed. Waar blijft dan het kwaad? Het kwaad wordt bij de mens gelegd (schep-pingsverhaal). Maar men houdt daar wel vragen bij. En waar komt het lijden vandaan? In 586 werd de tempel verwoest – waarom? Werd het volk Israël ergens voor ge-straft? Job geldt als de-rechtvaardige-bij-uitstek: Hij had geleefd zoals God het wilde, waarom moest hij dan lij-den? Het gaat hier over ‘het lijden van de rechtvaardige’. Psalm 22 kent het ook: ‘Mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten?’ Het lijden is één van grote raadselen in het Ou-de Testament en hier en daar in het Nieuwe Testament. God is geen zekerheid, God houdt zich verborgen, God zwijgt

God gezien?Niemand heeft ooit God gezien, zegt de evangelist Jo-hannes, maar dat is niet helemaal waar. Mozes mocht een glimp van God opvangen op de Sinaï. Dat speelt ech-ter bijna geen rol in ons geloofsdenken. Wel zeggen we: God is in de hemel, wij hebben de aarde aan onze voeten en daar bemoeit God zich niet mee. De Joodse traditie heeft dat doorgetrokken tot het verbod om God af te beelden. In de tempel vinden we geen beeld van God. Ook weten we geen naam van God en die mag ook niet worden uitgesproken. Het oudste beeld van God is dat van een herder met een schaap om zijn nek. Een herder was een potige man, hij moest zijn schapen beschermen, hij stond niet erg in aanzien. Christenen zeiden vervol-gens: In die herder vind je Jezus. Zo’n beeld was in de tijd

16

Gem

eente in

beweg

ing

van de Romeinse bezetting van Israël ook letterlijk ge-woon te koop. Later werden het beelden van een man met een krans om zijn hoofd.In de (konings)psalmen wordt God als koning aange-sproken. Dat beeld doet denken aan een koning als oosterse despoot: machtig, krachtig en beschermend.Overigens, in de bijbelboeken Esther en Prediker wordt God helemaal niet genoemd.

God in het Nieuwe TestamentAlle genoemde verhalen en gedachten leven ook wel in het Nieuwe Testament maar komen niet zo duidelijk naar voren. Alle ‘licht’ valt daar op Jezus. Jezus als ‘zoon van God’. Is Jezus dan God? Een tweede God? Oók een God? De geloofsbelijdenis van Nicéa zegt van wel... De term ‘Zoon van God’ komt in het Oude Testament ook wel voor, maar dan wordt het volk Israël bedoeld of iemand die zoon-van-het-volk-Israël is. Deze bedoeling loopt door in het Nieuwe Testament. Wanneer bij Jezus’ doop klinkt: Jij bent Mijn zoon – wordt er geciteerd uit Psalm 2, en wordt bedoeld: zoals wij mensen allemaal ‘zoon van God’ zijn.De christelijke traditie heeft zoon met een hoofdletter geschreven (Marcus 1).In het Johannes evangelie ligt het anders. In 'Het Woord was bij God' staat Woord voor Jezus en in het laatste deel van dit evangelie zegt Thomas tegen Jezus: 'Mijn Here en mijn God'. Dus is Jezus hier eveneens God. Dat zegt Jo-hannes ook: Er is God en er is Jezus die óók God is.

God als GeestIn het Oude Testament lezen we 'De Geest van God zweefde over de wateren.'. De Geest kan als het ware buiten zichzelf treden, buiten God, en kan mensen inspi-reren. De Geest van God kwam over de richters (Simson bv.), maar ook over Jezus. Met name in het evangelie van Lucas ontdekken we de Geest van God in Jezus’ leven. Gods Geest is er al bij de verwekking van Jezus. Van de Geest – ook omschreven als Trooster of Helper – zegt evangelist Johannes dat deze pas kan komen als Jezus is weg gegaan. (Volgens Johannes komt er dan ook geen terugkeer van Jezus). Bij Johannes lezen we: Jezus gaf de geest. Het kán zijn dat dit betekent Jezus gaf de Geest door.In de kring van christenen kwam men ertoe uit te spre-ken dat God uit drie personen bestaat: Vader, Zoon, Heilige Geest. Dit heeft geleid tot de grote scheuring tus-sen de Oosterse en de Westerse kerken in 1054.

De bijbel als menselijk boekDe vier evangelisten schreven elk voor een bepaalde groep en met een eigen doel. Marcus zag in Jezus vooral de mens, die met name gericht was op het Koninkrijk van God (dat echter niet kwam). De Joodse verwachting was: er komt een messias, een koningszoon, die vecht en strijdt.Mattheüs schreef voor Joden en laat Jezus veel uitleg-gen.Johannes woonde in Alexandrië, Egypte, en daar leefde een interessante, zeer gevarieerde gemeenschap. De leer van de gnosis speelde er een grote rol, waarbij men verlost wilde worden van de materie, van de sterfelijk-

heid. Het christendom stelde dat er verlost moest worden van de zonde.De bijbel is een menselijk boek. Zo eindigde Cees den Heyer zijn heel rustig en ontspannen gegeven ‘college’. Een boek met verhalen van en over mensen die van alles in het leven meemaken, zoals lijden, leven, dood... Als de bijbel rechtstreeks uit de hemel was komen vallen, zou je voortdurend denken: hij staat vol fouten …

Zo kregen we een hele waaier aan Godsbeelden mee – zoals één van de deelnemers na afloop treffend weergaf. Beelden mét vragen. Daarmee kan ik als mens mijn eigen geloof(geloofsverhaal) weer verdiepen en bij de tijd brengen. Een heel belangrijk doel in het leer-aanbod van Bezinning & Ontmoeting!

Ria Kemper

Groepsbijeenkomsten overig Passage Op maandagavond 11 april is er weer onze Passage-avond. Alweer de laatste van het seizoen! Deze avond komt Mevrouw M.J.S. Thomas uit Deventer, het thema is DROMEN. Zij zal ons iets vertellen over de wetenschap van dromen, droominhoud, hersenfunctie, trauma's enz. Het beloofd een boeiende avond te worden. En de ko-mende zomer kunnen we er dan rustig over nadenken!! Gasten zijn altijd welkom, kom gerust een keer de avond meebeleven!We beginnen de avond om 19.45 uur en wel in het Open Hof aan de Karel de Grote Laan 361. (schuin tegenover het winkelcentrum Keizerslanden )Namens het bestuur: Elly Harleman van Noort, tel. 0570 632720

PCOB Op dinsdagavond 12 april a.s. is in de Ichtuskerk aan de Holterweg 106 te Colmschate een bijeenkomst van de af-deling Deventer van de PCOB.Als spreker is voor die avond uitgenodigd de voorzitter van de PCOB de heer R. van Splunder. Hij zal uitvoerig ingaan op wat de PCOB voor ouderen (55+ers) betekent en wat de voordelen zijn om van deze Bond lid te zijn.U wordt door het bestuur van de afdeling Deventer van de PCOB van harte uitgenodigd deze belangrijke avond bij te wonen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.

De PCOB zet zich in voor de belangenbehartiging van se-nioren. Financiën, wonen, vervoer, gezondheid, identiteit en welzijn zijn de terreinen waarop de organisatie zich richt. De PCOB zet met succes een stempel op de maat-schappelijke en politieke agenda. De PCOB is een belangrijke gesprekspartner voor diverse invloedrijke in-stanties, overheid en politieke partijen. Niet alleen landelijk, maar ook afdelingen, dus ook die van Deven-ter, timmeren aan de weg. Samen leven betekent solidair zijn met elkaar. Vanuit deze gedachte staat de PCOB, dus ook onze afdeling, pal voor de leden en maken we ons hard voor de belangen van ouderen.

17

Gem

eente in

beweg

ing

De christelijke grondslag van de PCOB is terug te zien in drie centrale waarden: ‘Omzien naar elkaar, Rechtvaar-dige verhoudingen en Rentmeesterschap’. De bond is niet alleen gericht op materiële, maar ook op geestelijke belangenbehartiging.

Mocht u vervoer nodig hebben en u kunt niet met ie-mand meerijden, belt u dan even met Renate van der Dussen, tel. 625741.

RENOVARE Deze maand komt de bijbelgespreksgroep Renovare bij-een in Het Open Hof op 14 en op 28 april; beiden op donderdagmorgen van 9.30 – 11.00 uur.Wij spreken dan met elkaar over de rijkdom van Psalm 106. Belangstellenden zijn van harte welkom.Hans de Jong, tel. 620562.

GEBEDSGROEP Vanaf 7 april komt de gebedsgroep weer bijeen op don-derdagavond van 19.00 – 20.00 uur in Het Open Hof. Wij bidden, vragen, danken, prijzen en leggen voor aan de Heer. Wilt u meer weten of mee doen, komt u gerust langs of neem contact op met Hans de Jong, tel. 620562.

DE UITDAGING: BELIJDENISCATECHESE Een klein groepje bereidt zich voor op belijdenis van het geloof en doop tijdens de Pinksteren. Alet Mager na-mens het Open Hof en Ingrid de Zwart begeleiden twee vrouwen die de Uitdaging aangenomen hebben. Denk je er ook wel eens over om belijdenis te doen, ook als je al wat ouder bent? Praat er dan eens over met de eigen wijkpredikant!

EEUWIG GESPREK De twintigplus-groep ‘Eeuwig Gesprek’ ontving een mos-lim-leeftijdgenoot. Bewondering, Vervreemding…Boeiend… waren zo de reacties. We verdiepen ons nu in de relatie tussen jodendom en christendom en hopen op een ontmoeting met iemand uit joodse kring. Wil je mee-doen: meld je even bij Saskia Brouwer: [email protected]

Vrouwenvereniging Tuindorp In de maand april komen we samen op dinsdag 5 april en op dinsdag 19 april. Op 5 april houden we een bingo. Op 19 april hebben we onze Paasviering en dat is daarmee de afsluiting van het eerste halfjaar van 2011.Plaats: het Open Hof, Karel de Grotelaan 361, aanvang van de bijeenkomsten 14.00 u.Gasten en belangstellenden zijn van harte welkom. Informatie bij mevrouw Wiesje Arends, telefoon 0570-625364.

Kerk&IsraëlPesach– Joods Paasfeestvanaf maandagavond 18 t/m 26 april 2011Even voor het christelijke Paasfeest begint het Joodse Paasfeest, Pesach. De Joodse jaarkalender van Chabad Nederland vertelt daarover het volgende:

Pesach is het feest van de bevrijding. Wij vieren de eer-ste bevrijding van het Joodse volk uit de Egyptische slavernij en vertellen daarover, terugblikkend, op de Sei-deravonden, de eerste twee avonden van Pesach, 18 en 19 april. De Seideravond is een feestelijk maar tegelij-kertijd plechtig gebeuren. Aan een feestelijk gedekte tafel herbeleven wij de uittocht uit Egypte. Wij beschou-wen onszelf alsof wijzelf gevangenen in Egypte zijn geweest, onderdrukt door Farao. En samen met onze voorouders verlaten wij Egypte, op weg naar de Schelf-zee, de berg Sinaï en ten slotte het Joodse land. Wij besluiten het feest met een vooruitblik, gericht op de toekomst. Een tijd waarin wij – en met ons de hele we-reldbevolking, zoals beloofd in de Tora – eindelijk verlost zullen zijn van alle onderdrukking en beproevingen. Een tijd waarin wij in staat zullen zijn ons volledig op onze geestelijke ontwikkeling te concentreren. Dat is de tijd die in de Joodse traditie de ‘tijd van de Masjiach’ (Mes-sias) wordt genoemd.De achtste en laatste dag van Pesach wordt traditioneel verbonden met de vurige hoop dat de komst van de Ma-sjiach nabij is. De tekst uit de Haftará, de Profeten, voor die dag bevat Jesaja’s beroemde voorspelling over het Messiaanse tijdperk: ‘De wolven zullen bij de lammeren verblijven...zij zullen hen geen kwaad doen … De wereld zal vervuld zijn van de kennis van G’d zoals de wateren de zee bedekken’. Maimonides, één van de grootste Joodse filosofen aller tijden, beschouwt het geloof in de Masjiach als één van de dertien essentiële elementen van het Joodse geloof. In veel gemeenten wordt in de middag van de laatste dag van Pesach een speciale maaltijd georganiseerd om de bijzondere dimensie die aan deze dag verbonden is, te benadrukken. Pesach is met de komst van de nacht op 26 april afgelopen.Ria Kemper

Gospelkoor zoekt ledenGospelkoor Kol-le-Aviv uit Deventer zoekt leden.Het koor bestaat uit ongeveer 20 leden en zingt Neder-landse en Engelse liederen, bestaande uit zowel swingende gospel, als uit ingetogen worship en melodi-sche liederen met de christelijke boodschap.Wij zoeken vooral alten en mannen. Houd je van zingen? Kom dan eens luisteren of meezingen op woensdag-avond van 20.00 – 22.00 u. in Het Open Hof, Karel de Grotelaan 361, Deventer.Meer info over het koor vind je op: www.kolleaviv.nl

Palmzondag Sacrale dans in de Lebuinuskerk‘Een mens te zijn op aarde…’Sacrale dans is bidden met je lichaam, meditatief dan-sen. Op Palmzondag maken we de overgang naar de inkeer en bezinning van de Stille Week, de week voor Pa-sen. Je bent hartelijk welkom om deze overgang al dansend te ervaren in de inspirerende ruimte van de middeleeuwse LebuÏnuskerk. Innerlijke beleving staat bij het dansen centraal. Je hoeft geen danservaring te

18

kerk in de stad

en weggaan gaat zo vanzelfsprekend dat het helemaal niet stoort. De gelovigen in deze ruimte zijn daar ieder op een eigen manier aanwezig. Het lijkt net of zij bij deze kerkruimte horen en de kerkruimte hoort bij hen. Ook de kinderen in de kerk steken kaarsen aan, lopen rond of gaan bij hun moeder of vader zitten. Later zegt priester van der Voort tegen mij dat de dienst als een continuüm doorgaat en dat ieder die de kerk binnenkomt een tijdje meedoet. De evangelie lezing gaat vandaag over het verhaal van de verloren zoon. Het raakt mij. Bijna 30 jaar ben ik wegge-weest, ben ik ook een beetje die verloren zoon? Aan het eind van de dienst houdt de priester een korte preek over de verloren zoon. Later vraag ik aan hem of het ge-bruikelijk is dat de preek net voor de wegzending gehouden wordt. Hij zegt dat dat niet ongebruikelijk is. Het is een mogelijkheid. Meer gebruikelijk is om de preek na de evangelie lezing te houden. Hij koos daar echter niet voor. De gelijkenis van de verloren zoon emo-tioneert hem altijd weer. Meer tijd tussen evangelie lezing en preek maakt het preken over dit verhaal voor hem minder emotioneel.De communie is vol eerbied en (toe)wijding. Mooi en in-tens.Nadat ik, aan het eind van de dienst, toekijk hoe bijna elke bezoeker naar voren loopt, het kleine kruis dat de priester in zijn hand heeft kust en een stukje brood neemt van de schaal, die een altaardienaar voorhoudt, verlaat ik geraakt en in de tijd verward de kerk. In mijn hand zit de prosfora die ik 30 jaar geleden kreeg. Ik werd toen, in een verdrietige periode in mijn leven, door een priester van de Orthodoxe Kerk uitgenodigd ter commu-nie te gaan. Ik heb deze prosfora altijd bewaard.

Het gesprekEen paar dagen later heb ik een afspraak met priester Theodoor van der Voort . We zitten in de kelder van het gebouw. Er staan tafels er is een klein keukentje. We zit-ten tegenover elkaar en ik stel hem mijn eerste vraag: Wat betekent ‘Orthodoxe Kerk’?Zijn antwoord is: Orthodoxe Kerk betekent de ongedeel-de kerk van Jezus Christus.

Geloofsgenoten

Een ontmoeting met de Orthodoxe KerkMet dank aan priester Theodoor van der Voort

De belevingVlakbij de Lebuinuskerk staat een huis, waar je als je niet oplettend bent, snel aan voorbij kunt gaan. Het is het huis van de Orthodoxe Kerk. Op zondagmorgen half elf begint daar de Goddelijke Liturgie. Voor mij is het bijna 30 jaar geleden dat ik regelmatig de Orthodoxe Kerk bezocht. Ik heb daar dierbare herinne-ringen aan. Als een soort schat in mijzelf, denk ik aan die periode. Vol verwachting en een beetje gespannen ga ik naar binnen. In de hal liggen op een tafel twee soorten briefjes. Op het ene briefje kun je de namen schrijven van de levende mensen die je dierbaar zijn en waar je voor wilt bidden. Op het andere briefje kun je de namen schrijven van de overleden mensen die je met je mee-draagt.Bovenop de briefjes wordt een offerbroodje gelegd, de zogeheten prosfora. Later in mijn gesprek met priester Theodoor van der Voort wordt mij de betekenis hiervan prachtig uitgelegd.Ik durf niet zo goed iets op de briefjes te schrijven, aarzel wat en ga naar binnen. Een prachtige kerkruimte met iconen en kaarsen laat zich aan mij zien. De liturgie is al begonnen. In de kerk staan mensen. Een koor van zes mensen zingt recitatief de liturgie. Er wordt ook recitatief uit de Bijbel gelezen. Mooi klinkt het. Soms herken ik iets van vroeger en zing ik zachtjes mee. Achter de ico-nenwand is het altaar. De priester bevindt zich daar en komt de kerk binnen, bewierookt de iconen en de bezoe-kers. Omdat ieder mens geschapen is naar de icoon en gelijkenis van God, ook al is dit Godsbeeld vaak verduis-terd door onze tekortkomingen en zonden, worden niet alleen de iconen maar ook de gelovigen in de kerk be-wierookt. Eerbiedig buigt de priester naar de iconen en naar de mensen, zij en ook ik buigen terug. Er komen steeds meer mensen binnen. Ze steken kaar-sen aan, doen mee, luisteren, beleven en gaan soms voor het eind van de dienst weer weg. Dat binnenkomen

hebben om mee te doen, de eenvoudige danspassen leer je gemakkelijk aan. We dansen o.l.v. Mathilde Spaapen op religieuze, klassieke en eigentijdse muziek.Meld je snel aan want vol is vol! Wanneer: Zondag 17 april 14.00 u.- 16.00 u. Waar: Grote of LebuïnuskerkKosten: Vrijwillige bijdrage voor koffie/theeAanmelden bij: Fenny Borger, Graaf van Burenstraat 2F/38, 7411RW Deventer, [email protected]

Kruisweg ‘Een diepe voor in de aarde’‘Een diepe voor in de aarde’ omvat veertien schilderin-

gen, geïnspireerd op de klassieke kruisweg. De thema’s die dit verhaal aanreikt, blijken echter zeer actueel. Zij verbeelden de levensweg die ieder van ons op aarde gaat, de kringloop van geboorte, bloei, dood en nieuwe lente. Deze kruisweg is een metafoor van ons leven, een zoektocht ook. ‘Een diepe voor in de aarde’ geeft een in-tiem beeld van menselijk lijden, ongeacht tijd, cultuur, geloofsovertuiging of politiek.

Het boek ‘Een diepe voor in de aarde’ met niet alleen de schilderingen van Marijke van Dijk, maar ook gedichten van Steven van Campen is bij de expositie verkrijgbaar. Ook kunt u het bestellen via de boekhandel, of bij Uitgeverij Skandalon (www.skandalon.nl), ISBN 978-90-76564-52-4.Voor meer informatie zie: www.marijkevandijk.nl

kerk in de stad

19

Ik vraag of hij dat wat verder uit kan leggen. Voor hij ant-woord geeft zie ik zijn ogen zacht worden. Ze gaan stralen en dat maakt grote indruk op mij. Wat moet je als je zo kunt kijken, veel van God, van de Kerk en je roeping houden denk ik.De Kerk is ontstaan door de Heilige Geest, op eerste Pinksterdag. Daarna heeft de Kerk zich altijd consistent ontwikkeld. De historische context van de Orthodoxe Kerk bevindt zich in het oost bekken van de Middelland-se Zee. Verschillende steden daar beroepen zich op het feit dat de Kerk door een apostel is gesticht. Zoals Mar-cus in Alexandrië en Paulus op Cyprus. De Kerk op diverse plaatsen gesticht door apostelen, de z.g. ‘apostolische stichting’ is heel belangrijk voor de Orthodoxe Kerk. Zon-der strijd ontstonden kerken . Van oorsprong verspreid en gelijkwaardig. En zo is het altijd gebleven.

Ontstaan van de Orthodoxe Kerk in NederlandDe Russisch Orthodoxe Kerk is de oudste Orthodoxe Kerk in Nederland.De eerste Russisch Orthodoxe Kerk kwam mee met de komst van tsaar Peter de Grote aan het eind van de 17e eeuw. In 1816 trouwde koning Willem II met Anna Pawlowna. Voor haar werd er in het paleis in Den Haag een hofkapel gesticht. Uit deze hofkapel is de huidige kerk van de Hei-lige Maria Magdalena voortgekomen.Jaren later werd er in Rotterdam door een Griekse reder een Grieks Orthodoxe Kerk gesticht. Eind jaren dertig van de vorige eeuw raakten ook Neder-landers geïnteresseerd in de Orthodoxe Kerk

De komst van de Orthodoxe Kerk naar DeventerNa de tweede wereld oorlog vestigde een Russisch Or-thodoxe familie zich in Deventer. Zij gingen in Arnhem naar de kerk. Deze kerk was gesticht door Russen. De diensten werden in het Slavisch gehouden. Het gezin vond dat voor henzelf en voor hun kinderen geen pro-bleem. Wél voor hun kleinkinderen. Die zouden immers in Nederland opgroeien. Zij vonden dat er voor hen een Nederlandstalige eredienst moest komen. In de kerk in Arnhem wilde men dat niet. Deze familie heeft toen, in 1957, een kapel in Deventer ingericht. Deze kapel is het begin van de parochie in Deventer. Na diverse omzwer-vingen heeft de parochie een eigen prachtige ruimte in de Korte Assenstraat. De parochie heeft 135 leden.Tijdens de dienst op zondagmorgen zijn mij een paar dingen opgevallen. Ik vraag priester Theodoor van der Voort daar naar.

De liturgieDe liturgische eucharistie viering kent een aanloop met antifonen, een epistellezing , een evangelielezing, een preek, het binnen brengen van de gaven (brood en wijn), de geloofsbelijdenis, de instellingswoorden, het Onze Vader, het uitdelen van de gaven en een slot.De viering doet een beroep op alle zintuigen. Zo zien de ogen de mensen, de gewaden en de iconen. Ruikt de neus de wierook, horen de oren het woord en de muziek, slaan de handen een kruis en wordt er tijdens de dienst actief gestaan.

Voorafgaand aan de viering van de Goddelijke Liturgie is er op zaterdagavond een Vigilie. Een wake die dient als inleiding op de zondag . Hier worden meer catechetische woorden gesproken en wordt er afwisselend gezongen.

Het offerbroodAfhankelijk van wanneer men binnenkomt, voor of tij-dens de dienst, leveren de gelovigen een offerbroodje aan met een lijstje waar de namen opstaan van de leven-den en de doden waaraan gedacht wordt . Aan de bovenkant van het offerbroodje snijdt de priester brood-deeltjes weg voor de levenden en aan de onderkant voor de doden. Deze brooddeeltjes worden op de diskos, een schaal op een voetje gelegd. Na de uitreiking van de Hei-lige Gaven worden deze deeltjes onder het uitspreken van de woorden `Heer, vergeef de zonden van allen die op de diskos zijn herdacht´ in de kelk gedaan. Iedereen, dood of levend, wordt op dezelfde manier herdacht .Ook de wederkomst van Christus wordt zo herdacht alsof dat al gebeurd is. Leven of dood, als een onlosmakelijk ge-heel. Zo voltrekt de herdenking zich als het ware buiten de tijd, als een bijzonder kosmisch gebeuren.

De AltaarruimteDe altaarruimte bevindt zich achter de iconenwand. Na de grote intocht gaat het gordijn dicht. Waarom gaat het gordijn dicht, wat is de symboliek?

Je kunt de liturgie eigenlijk niet symbolisch verklaren. Zou je dat wel doen dan verlies je de grote lijn. 174 cita-ten uit de Heilige Schrift zijn opgenomen in het onveranderlijke deel van de eucharistieviering en dat is heel kostbaar. Veel belangrijker dan welk symbool dan ook, is het nadenken over hoe je je eigen denkwereld, je eigen leven kunt laten leiden door dat wat in de Schrift geschreven staat. De Schrift die geschreven is door Hei-lige Apostelen. Zij leefden de Schrift na. De energie zit niet in het zoeken naar en verklaren van symbolen. Ook niet in het aanpassen en herschrijven van teksten naar deze tijd.De energie moet gaan en zit vooral in het je eigen maken van de teksten, die in de Schrift geschreven staan.

Het kerkelijk jaarZowel het kerkelijk jaar als de dagen van de week druk-ken een duidelijk stempel op het leven van de gelovigen.Het kerkelijk jaar begint op 1 september. Het eerste grote feest is op 8 september: de Geboorte van de Moeder Gods. Het jaar eindigt op 15 augustus: Ontslapen van de Moeder Gods. Met de Moeder Gods maakt men het hele kerkelijke jaar mee. De grote vasten is de 40 dagen voor Pasen. De laat-ste vastendag is de vrijdag voor Palmzondag. Daarna volgen nog de Lazaruszaterdag, Palmzondag en de Lij-densweek.In de vastentijd is men niet zo bezig met het lijden van Christus maar meer met de eigen tekortkomingen en met inkeer in het eigen geestelijk leven.

De dagen van de week hebben een eigen betekenis:

20

kerk in de stad

Uitvoering MusicalgroepOp palmzondagavond 17 april zal de musicalgroep van de Ichtuskerk De Mattheus Passie, geschreven door Gerard van Amstel en Piet van Midden, uitvoeren.

Het is een sobere uitvoering, die ongeveer een uur in be-slag zal nemen.We volgen het lijden van Jezus Christus tot aan zijn be-grafenis.

De Passie begint om 20.00 uur en wordt uitgevoerd in de kerkzaal van de Ichtuskerk, Holterweg 108.Iedereen is van harte welkom! De toegang is gratis.

Ook zal de musicalgroep een groot gedeelte van de Passie uitvoeren in de Protestantse Gemeente in Okkenbroek op Witte Donderdag 21 april. Adres: Oerdijk 226, Okkenbroek. Aanvang 19.30 uur.

Bericht uit de wijkwinkel in KeizerslandenGraag wil ik iets vertellen over mijn ervaringen op vrij-dagmiddag in de wijkwinkel, in het kader van ‘Open Hof present in Keizerslanden’.

Mensen vragen soms ‘Werkt u hier?’ en dan blijkt dat ze deze vraag stellen omdat ik geen jas aan heb. Wel daar kan je dan op in haken en dat geeft meer dan eens een leuk gesprek. Eén keer had ik een gesprek met een jonge vrouw uit Iran, over het leren van de moeilijke taal Ne-derlands. En vanuit mijn onderwijs ervaring kon ik haar een paar goede tips geven en zo hadden we een goed gesprek.Mensen zitten soms een krant te lezen en de opmerking: ‘Fijn hè dat je hier (in de bibliotheek) even kranten kan lezen’ kan uitlopen op een gesprek; maar ook laten men-sen duidelijk blijken dat ze niet gestoord willen worden in dat lezen!En dan zijn er voor mij ook altijd de contacten met jonge-ren via de computers die zij gebruiken in de bibliotheek.

Dan vraag ik waar ze mee bezig zijn. Spelletjes waar ik niets van begrijp... . Ze hebben mij geleerd om in te log-gen op een computer in de bibliotheek. En toen heb ik ze enkele foto’s laten zien van o.a. gorilla’s in een natuur-park in Rwanda (via een website van onze zoon).Het is plezierig om zo op vrijdagmiddag van 15.30 uur tot 17.00 uur in de bibliotheek aanwezig te zijn.Elly Harleman van Noort

KerkcaféMaandelijkse bijeenkomst voor informatie en discus-sie, gesprekken op het raakvlak van geloof en stad. Gast op 29 april is: mevrouw Ceciel Funnekotter.Het thema: ‘Een oecumenische diaconale missie; ont-moeting in het Meester Geertshuis’.Het Meester Geertshuis is een oecumenisch diaconaal centrum, opgericht door de protestantse, rooms-katho-lieke, doopsgezinde en remonstrantse kerken in Deventer. Het is een ontmoetingsplek voor mensen die in de mangel van onze maatschappij terecht zijn geko-men.In een ontmoeting gebeuren vaak mooie dingen. Er is verwondering, er is herkenning en weet dat in de ont-moeting de ander antwoord is op de vraag over iets in jou.In de week voorafgaand aan het kerkcafé kunt u op De-venterTV (te bereiken via de kabel) elk heel en half uur een korte reclameboodschap over het onderwerp horen en zien.

Vrijdag 29 april; 16.30 uur. Magistraatskapel van de Leb-uïnuskerk, ingang Grote Kerkhof 7.

Ds. Martin Walton

- Maandag dag van de engelen- Dinsdag dag van Johannes de Doper- Woensdag dag van verraad van Judas- Donderdag dag van de apostelen en de heilige Nicolaas- Vrijdag vastendag, dag van de kruisiging en kruisdood- Zaterdag dag van de overledenen en de martelaren- Zondag dag van de opstanding (Ook in de vastentijd blijven de zondagen de feestdagen van de opstanding)

Tot slotTot slot vertelt vader Theodoor zijn verhaal over hoe hij priester is geworden. Niet gelukkig met de ontwikkelin-gen in de Rooms Katholieke Kerk waartoe hij behoorde, komt hij in aanraking met de Orthodoxe Kerk, de kerk-muziek, de iconen, de beleving. Steeds vaker gaat hij op zaterdag en op zondag naar de Orthodoxe Kerk. Tijdens een vakantie bij zijn ouders op Curaçao waar geen Ortho-doxe Kerk is, begon hij de kerk te missen. Toen werd voor hem duidelijk dat hij Orthodox wilde worden. Ongepland

gaat hij met twee andere mannen, zeilend naar Neder-land terug. Tijdens deze overtocht op zee werd hem duidelijk dat hij niet alleen Orthodox maar ook priester wilde worden. Een antwoord op zijn vraag hoe het kwam dat hij dat zeker wist, kreeg hij niet. Priester willen wor-den? Was hij niet veel te hoogmoedig,? Kon en mocht hij dit wel denken? Terug in Nederland belde hij een bevriende priester om hulp. Deze priester verwees hem naar Metropoliet An-thony, een hoge Bisschop uit Londen, die kort daarop in Maastricht verwacht werd. Het antwoord van Metropo-liet Anthony op zijn vragen was: “Als je met een bootje de oceaan over kunt varen, dan kun je ook een paar de-cennia een parochie leiden”. Na dit antwoord ging Theo van der Voort voor priester studeren in Leningrad en werd hij in 1982 in den Haag tot priester gewijd.Thilde de Haan

kerk in de stad

21

Wie meer wil lezen over de Moderne Devotie krijgt een uitgebreide schets over de beweging in het in 2008 ver-schenen boek ‘Vernieuwde Innigheid’ dat uitgegeven werd in opdracht van de jubilerende NV Bergkwartier.In het – door de vormgever van Wervel vormgegeven – boek vindt u o.a. bijdragen van Deventenaren Clemens Hogenstijn en Henk Nalis. In de Grote kerk liggen bij de balie ook een paar uitgaves over de Moderne Devotie.

Wat beweegt de mensen achter…

Geert Groote en de Moderne Devotie: inspiratie voor vandaag

Deze maand start de bouw van het Geert Grootehuis. Op het Lamme van Dieseplein wordt een herdenkingsplaats opgericht voor een van de grootste zonen van Deventer. Een informatiecentrum over zijn leven, zijn tijd en zijn ideeën.

Geert Groote en de Moderne Devotie, die uit zijn gedach-tegoed voortkwam, had grote invloed in het Nederland en Europa van de 14e eeuw. Maar ook in deze tijd heeft Geert Groote ons veel te zeggen. Dat was de drijfveer voor de initiatiefnemers voor de oprichting van het Geert Grootehuis in zijn eigen Deventer. Eén van die initiatief-nemers is drs. Piet Tillema. Het gesprek met hem vormt de basis voor dit artikel.

Wie was Geert Groote en wat was de Moderne Devotie? Geert Groote (1340-1384) woonde in Deventer toen onze stad een rijke handelsstad was, centrum van cultureel en religieus leven. Het was een tijd van veel uiterlijk vertoon en materialisme. Geert Groote was een patriciërszoon die naar de kapittelschool van de Lebuinuskerk ging en op vijftienjarige leeftijd naar de universiteit van Parijs werd gestuurd. Hij leidde aanvankelijk een nogal we-relds leven. In 1374 kwam de ommekeer. Na een ernstige ziekte verbrandde hij zijn boeken over de zwarte kunst op de Brink. Hij deed afstand van zijn kerkelijke ambten en gaf veel van zijn bezittingen weg. Hij stelde het grote huis van zijn ouders aan de Bagijnenstraat ter beschik-king aan vrouwen die een geestelijk leven wilden leiden.

Dat huis zou later het Meester Geertshuis gaan heten. Geert Groote werd een boeteprediker die zich keerde te-gen het uiterlijk vertoon en de misstanden in de kerk. Hij stelde daar het ideaal tegenover van de navolging van Christus. Voor hem en zijn navolgers waren de eerste christenen met hun soberheid en gemeenschapszin een lichtend voorbeeld.

Het Meester Geertshuis kreeg navolging in andere hui-zen in Deventer en omgeving. Zo ontstond de lekenbeweging Moderne Devotie. Aanvankelijk waren het vooral vrouwen die leefgemeenschappen vormden in een gemeenschappelijke woning met een gezamenlijke huishoudpot. Aandacht voor bezinning, studie en gebed stonden daarbij voorop. Zij werkten om in hun onder-houd te voorzien, maar wat ze niet nodig hadden gaven ze aan de armen. Deze vrouwenbeweging van vooral eenvoudige, vrome vrouwen werd ook gesteund door vrouwen uit de elite, die zich schaamden voor de schrij-nende verschillen tussen arm en rijk. Ook mannen keerden de wereld de rug toe (‘verzaakten de wereld’) en starten leefgemeenschappen waar devotie en bezinning centraal stonden. Deze broeders en zusters van het ge-mene leven (‘gemeen’ staat voor ‘gemeenschappelijk’, maar ook voor ‘gewoon’) kregen later ook de vorm van kloosters: het eerste vrouwenklooster was in Diepen-

veen, het eerste mannenklooster bij Windesheim. Piet Tillema ziet veel parallellen tussen het gedachtegoed van Geert Groote en dat van de Remonstrantse Broeder-schap, waar hij deel van uitmaakt. Als voorbeeld noemt hij de vaste gewoonte om zelf uit de Bijbel lezen en daar vervolgens met elkaar over spreken (‘collatie’) en ook de waarde die wordt toegekend aan het doen van goede werken.

De ommekeer van uiterlijk vertoon naar de innerlijke waarden en Bijbellezen, van overvloed en materialisme naar soberheid en het delen met de armen spreekt gelo-vigen van vele kerken aan. Juist omdat Geert Groote ver voor de reformatie leefde, zou hij kunnen worden gezien als een gemeenschappelijke en bindende inspiratiebron voor de ‘Algemene Christelijke Kerk’ van onze tijd, vooral in zijn eigen stad Deventer. Wie meer wil weten over het Geert Grootehuis kan terecht op www.geertgrootehuis.nl. Daar is ook te lezen hoe men ‘vriend’ van het Geert Grootehuis kan worden.

Gerard Sizoo

22

kerk in de stad

Bitterheid

De tuinman met zijn kapmes kwam en snoeide van de appelstamde uitgesprongen wilde loot,die zijdelings naar de ruimte schoot.

Dan snoert hij boombast om de wond; de naakte tak ligt op de grond:ik wéét, nu zet het gave fruit zich breder aan de twijgen uit.

Hoe is toch in het vroege jaar soms alles zo beklemmend zwaar? Ik wou dat God mij, als die tak,maar uit hun drukke leven brak.

Ida Gerhardt

We zitten rond de tafel met een nieuwe groep, het vasten-project ‘ruimte voor een nieuw begin’ ter voor-bereiding op Pasen. Geïnspireerd door twee bezoekers van ons Meester Geertshuis die vorig jaar vertelden aan de vastentijd mee te doen. We vertellen elkaar wat ie-der van ons beleeft aan het begrip vasten. Ieder heeft daar een andere motivatie voor: bewustwording, solida-riteit met mensen die honger hebben, uitstellen van je drang om aan je eerste impuls gehoor te geven. Of dat nu eten, drinken, of bijvoorbeeld tv kijken is. En probe-

ren te leven zoals Christus. Aswoensdag is het thema: ‘hoe kwetsbaar is de mens’, en we lezen het boven-staand gedicht.Het laatste couplet roept veel op. De gesnoeide tak, die weggehaald ruimte maakt voor bloei van andere tak-ken.

Een vrouw associeert het met haar gevoel van niet van nut te zijn. Het drukke leven van iedereen, de hectiek van de prestatiemaatschappij, daar kan ze door haar ziekte niet aan meedoen. Het roept bij haar zelfs de vraag op: ‘kan God mij niet beter bij zich halen?’Met ingehouden adem luisteren we naar haar. Deze aar-dige, zachtmoedige jonge vrouw, die zich afvraagt wat zij bijdraagt aan onze maatschappij? Ik schrik er van. En bedenk me dat inderdaad van bitterheid getuigt, dat mensen met ‘wie wat is’ of die een kras op hun ziel heb-ben zichzelf als niet-productief zien. Afhankelijk van een uitkering, niet meetellen in hun eigen ogen. Is dat nu het resultaat van de flinke taal die politiek en tal van instanties uitslaan? Ze herneemt haar woorden geluk-kig wat, en zegt dat ze binnen wat mogelijk is zeker wel met haar talenten iets doet. En ik bedenk me dat voor ons allen Gods opdracht is: ruimte maken voor ieder mens, met ieders eigen- aardigheid, kwetsbaarheid en unieke waarde. Waarin ieder een plek heeft om te laten zien wie hij of zij is. Zodat ieder mens tot bloei mag ko-men in onze wereld.

Ceciel Funnekotter

viering

en april 2011

23

10.30 uur drs. GalleSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur ds. Anna van der Maas / pastoor H. BrummelhuisOecumenisch, Viering van Schrift en Tafel

MAANDAG 18 APRIL Grote of Lebuinuskerk19.00 uur VesperSchalkhaar19.00 uur Vesper (Vredeskapel)Colmschate Ichtuskerk19.15 uur Vesper

DINSDAG 19 APRIL Grote of Lebuinuskerk19.00 uur Vesper

WOENSDAG 20 APRIL Grote of Lebuinuskerk19.00 uur Vesper

DONDERDAG 21 APRIL Grote of Lebuinuskerk19.30 uur ds. Ingrid de ZwartViering van Schrift en TafelDe Van Vlotenhof19.30 uur ds. Martin WaltonViering van Schrift en TafelHet Open Hof19.30 uur ds. Kees Bochanen en ds. Bart Thijs m.m.v. cantorijViering van Schrift en TafelSchalkhaar Park Braband19.30 uur ds. Trijnie PlattjeViering van Schrift en TafelColmschate Ichtuskerk19.30 uur ds. M. Nijveldm.m.v. cantorijViering van Schrift en TafelDiepenveen Dorpskerk19.30 uur ds. Henk Spitm.m.v. cantorijViering van Schrift en TafelElisabethskapel (Brinkgreven) 19.30 uur ds. Astrid Gouma en pas-tor Toon CentsDeventer ziekenhuisGeen dienstSt. Jozef Verpleeghuis19.00 uur ds. Anna van der MaasViering van Schrift en Tafel

VRIJDAG 22 APRIL Grote of Lebuinuskerk19.30 uur ds. Ingrid de ZwartDe Van VlotenhofGeen dienstHet Open Hof19.30 uur ds. Kees Bochanen en

Deventer ziekenhuis10.30 uur pastor WiggersSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur pastor J. EgbertsCommunie

MAANDAG 11 APRIL Schalkhaar19.00 uur Vesper (Vredeskapel)Colmschate Ichtuskerk19.15 uur Vesper

VRIJDAG 15 APRIL Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. Ingrid de ZwartWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. Ingrid de Zwart

ZONDAG 17 APRIL Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Ingrid de ZwartDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Elisabeth Posthumus Meyjes DoopdienstHet Open Hof10.00 uur ds. Bart Thijs19.00 uur Zangdienst m.m.v. Con AmoreSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. M. v.d. VeldenColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. H. Middelm.m.v. Mattheus Passie groep20.00 uur Mattheus PassieDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk Spitm.m.v. Soli Deo GloriaElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur ds. Astrid GoumaDeventer ziekenhuis

VRIJDAG 1 APRIL Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. Kees BochanenWoonzorgcentrum Bloemendal10.00 uur Katholieke dienst

ZONDAG 3 APRIL Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Hans GüntherDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Ingrid de Zwart19.00 uur Bezinningsdienst, ds. Jelle van NijenHet Open Hof10.00 uur ds. Kees Bochanen10.00 uur Jeugdkerk voor 12-18 jaarSchalkhaar Park BrabandGeen dienst, zie ColmschateColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. W. Stam,afscheidsdienst ds. W. StamDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur Pastor Hetty HelingDeventer ziekenhuis10.30 uur ds. Johan WeijenbergSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur Anna van der MaasViering Woord en Gebed

MAANDAG 4 APRIL Schalkhaar19.00 uur Vesper (Vredeskapel)Colmschate Ichtuskerk19.15 uur Vesper

VRIJDAG 8 APRIL Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. ZijlstraWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. J.M. ZijlstraWoonzorgcentrum Sparrenheuvel19.00 uur mw. J. Ruiterkamp

ZONDAG 10 APRI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur proponent Marjolein Cevaal-ErbrinkDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Ferdinand BorgerHet Open Hof10.00 uur ds. Bart ThijsSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Trijnie PlattjeColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. I.M. de JongDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. J.H. WeijenbergElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur ds. Annelies Galle

24

ds. Bart ThijsSchalkhaar Park Braband19.30 uur ds. Trijnie PlattjeColmschate Ichtuskerk19.30 uur ds. M. Nijveldm.m.v. cantorijDiepenveen Dorpskerk19.30 uur ds. Henk SpitDeventer ziekenhuisGeen dienstSt. Jozef Verpleeghuis15.00 uur ds. Anna van der MaasKruiswegWoonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. M.W. de VlasViering van Schrift en TafelWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. M.W. de VlasViering van Schrift en TafelWoonzorgcentrum Sparrenheuvel10.30 uur ds. Henk SpitViering van Schrift en Tafel

ZATERDAG 23 APRIL Grote of Lebuinuskerk22.00 uur ds. Ingrid de Zwart en ds. Elisabeth Posthumus MeyjesDe Van VlotenhofGeen dienstHet Open Hof22.00 uur ds. Bart Thijs en ds. Kees Bochanen m.m.v. cantorijSchalkhaar Park Braband19.30 uur ds. Trijnie PlattjeViering van Schrift en TafelColmschate Ichtuskerk22.00 uur ds. M. Nijveldm.m.v. cantorijViering van Schrift en TafelDiepenveen Dorpskerk21.30 uur ds. Henk Spitm.m.v. cantorijDeventer ziekenhuisGeen dienstSt. Jozef Verpleeghuis19.00 uur ds. Anna van der Maas/ pastoor H. BrummelhuisOecumenisch, Viering van Schrift en Tafel

ZONDAG 24 APRIL Grote of Lebuinuskerk06.30 uur ds. Ingrid de Zwart en ds. Elisabeth Posthumus Meyjes10.00 uur ds. Hermien Günther-van Dijk m.m.v. cantorijDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Elisabeth Posthumus Meyjes m.m.v. cantorijHet Open Hof

10.00 uur ds. Bart Thijs en ds. Kees Bochanen m.m.v. cantorijSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Trijnie PlattjeColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. J.J. van der SterreDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk Spitm.m.v. Sempre CrescendoElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur Viering van Schrift en Tafelds. Astrid GoumaDeventer ziekenhuis10.30 uur pastor WiggersSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur

MAANDAG 25 APRIL Grote of Lebuinuskerk10.00 uur Oecumenische viering,Raad van Kerken DeventerDe Van VlotenhofGeen dienstHet Open HofGeen dienstSchalkhaar Park BrabandGeen dienstColmschate IchtuskerkGeen dienstDiepenveen DorpskerkGeen dienstDeventer ziekenhuisGeen dienstSt. Jozef VerpleeghuisGeen dienst

VRIJDAG 29 APRIL Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. pastor EgbertsWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. E. Evers

ZONDAG 1 MEI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Ingrid de ZwartDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. de BieHet Open Hof10.00 uur ds. Han Marsman10.00 uur Jeugdkerk voor 12-18 jaarSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Cees de GooyerColmschate Ichtuskerk10.00 uurDiepenveen Dorpskerk10.00 uur dhr. H.G. DijkmanElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uurDeventer ziekenhuis10.30 uur ds. Johan Weijenberg

St. Jozef Verpleeghuis10.30 uur dhr. P. BroersCommunie

WOENSDAG 4 MEI Schalkhaar19.00 uur Oecumenische viering (Nicolaaskerk)Colmschate18.00 uur Oecumenische viering (Titus Brandsmakerk)

VRIJDAG 6 MEI Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. de VlasWoonzorgcentrum Bloemendal10.00 uur Katholieke dienst Woonzorgcentrum Sparrenheuvel19.00 uur ds. J. Zijlstra

ZONDAG 8 MEI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Martin WaltonDe Van VlotenhofGeen dienstHet Open Hof10.00 uur ds. Cees de GooijerSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Trijnie PlattjeColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. T. Urbach–PlantingaDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Han MarsmanElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur Deventer ziekenhuis10.30 uur pastor WiggersSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur pastor J. EgbertsCommunie

Iedere vrijdagmiddag van 12.15- 12.30vrijdagmiddaggebed in de Lebuinus-kerk, daarna carillonbespeling door de stadsbeiaardier Roel Smit.

Tijdens de vieringen in het Open Hof en in de Lebuinuskerk is er kinder-oppas en kindernevendienst (tenzij anders vermeld).

viering

en april 2011