Werkstuk Bijen 2 WORD3ww

download Werkstuk Bijen 2 WORD3ww

of 6

 • date post

  14-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  52
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Werkstuk Bijen 2 WORD3ww

BijenDoor Falk SinkeWerkstuk Cartesius Lyceum B4 Maart 2010

Werkstuk Cartesius Lyceum B4 Februari 2010

1

BijenEen bijenzwerm in mei maakt de hooiboer blijBijen halen stuifmeel uit bloemen

Bijen zijn geleedpotigen, geleedpotige dieren zijn onderverdeeld in duizendpoten, kreeftachtigen, spinachtigen en insecten. Driekwart van de dieren op aarde bestaat uit geleedpotigen. Bijen zijn insecten. Alle insecten hebben 6 poten, meestal 2 of 4 vleugels en een lichaam dat uit drie delen bestaat: kop, borststuk en achterlijf. De meeste soorten insecten leggen eieren.

Het lichaam van een bijEen bij is een insect, dus bestaat zijn lichaam uit een Kop, Borststuk en een Achterlijf

De kop van de bijAan de kop van een bij vallen zijn grote ogen het meest op. Een bij heeft facetogen. Facetogen bestaan uit honderden zeshoekige plaatjes: de facetten. Ieder facet is eigenlijk een apart oogje. Daarmee kan een bij kleuren en vormen zien. Verder zitten er aan de kop zijn voelsprieten, daarmee voelt en ruikt hij. Bijen proeven met hun tong, een soort kwastje. Daarmee likken ze de nectar uit de bloemen.

Borststuk & AchterlijfAan het borststuk zitten de zes poten en zijn twee vleugels. Aan het achter lijf hebben vrouwelijke bijen angels. Dat is een speciaal steekorgaan. Aan een angel zitten gifkliertjes en weerhaakjes.

Een bij steekt alleen om zich te verdedigen. Als een bij je steekt dan blijven de weerhaakjes met het gifkliertje in je huid steken. Als een bij gestoken heeft, gaat hij dood. Bijen kun je herkennen aan het vele haar dat ze op hun lijf hebben. Die haren gebruiken ze voor het verzamelen van stuifmeel .

Soorten bijen en hun functiePraten over "de bloemetjes en de bijtjes".De meeste soorten bijen leven in een groep, dit zijn de sociale bijen.

Er zijn ook soorten die alleen leven. Deze bijen noemen we solitaire bijen. Sociale bijen leven in een groep. Net als bij de mensen zijn er vrouwtjes en mannetjes. Het belangrijkste vrouwtje is de Koningin. Zij legt de eitjes en bepaalt wat er gebeurt. De andere bijen gehoorzamen de koningin en werken heel hard. Zij worden werkbijen of werksters genoemd. De mannetjesbijen, de darren, werken niet en kunnen niet steken. De verschillende soorten bijen: * Werkbij De werkbijen of werksters zorgen voor de koningin. Uit de eitjes komen de werkbijen. Het zijn de kleinste bijen van het volk. Het zijn

vrouwelijke bijen. Ze kunnen geen eieren leggen. Ze hebben verschillende taken, zoals: vlieggat bewaken, cellen schoonmaken, eten geven aan de larven, koningin verzorgen en het verzamelen van: nectar, stuifmeel en water. * Dar De darren zijn de mannetjes Darren zijn wat dikker dan de andere bijen. De ogen zijn zo groot dat ze boven op de kop elkaar raken. Ze worden uit speciale eitjes geboren. Hun taak is om met de jonge koningin te paren tijdens de bruidsvlucht.

* Koningin De koningin is lang en slank. Zij legt de eitjes. In de zomer kan ze op een dag meer dan 2000 eitjes leggen. De koningin wordt altijd omringd door werkbijen die de koningin een speciale verzorging geven en zorgen dat ze voedsel krijgt. Tijdens de bruidsvlucht wordt de koningin bevrucht. Dit gebeurt ieder jaar. Hierbij vliegt ze door de lucht wordt bevrucht door een paar darren.

Het leven van bijenWoorden zijn als bijen. Ze hebben honing maar ook een angel

Bijen eten vooral nectar. Dat is een zoete vloeistof die ze uit bloemen halen. Met hun lange tong zuigen ze de zoete vloeistof op. Die vloeistof halen ze uit de bloemkroon. Neactar slaan ze op in een speciale maag.

Deze speciale maag noemen we de honingmaag. Maar aan alleen nectar hebben ze niet genoeg. Ook verzamelen ze af en toe ook pollen of stuifmeel. Als ze genoeg hebben gegeten vliegen de bijen terug naar hun bijenkorf. Ze geven elkaar via de mond het vloeistof door. In hun honing magen word de nectar heel langzaam omgezet in honing . Als ze in de bloemkroon zitten, blijven hun haren ook plakken aan het stuifmeel in de bloem. Als de nectar bij de ene bloem op is, gaat de bij met het stuifmeel aan zijn haren verder naar de stamper van een andere bloem. Dat noemen we bestuiving. De bloemen worden zo bevrucht door de bijen. De bloemen trekken de bijen aan door hun geuren en kleuren. Dansen Als ze in de bijenkorf zijn, leggen de bijen de nectar en het stuifmeel neer en beginnen te dansen. Door in bepaalde figuur te dansen, vertellen ze aan andere bijen waar ze voedsel kunnen vinden. Huis van de bij Sommige bijen wonen in een holle boom. Andere worden door mensen in houten dozen gedaan, in bijenkasten of bijen korven. Tegenwoordig zijn het meestal kasten. In alle bijenhuizen zijn zeshoekige kamertjes (cellen) waaruit een raat is opgebouwd. De werksters bouwen de raten. De raten zijn platte bouwsels van was. Die komen uit de klieren op de buik van de werksters. Kamertjes Als de kamertjes te heet of te koud worden, doen de bijen daar zelf wat aan. Ze maken wind met hun vleugels, ze verspreiden water, ze houden zich vast of vliegen rond. Zo kunnen ze de temperatuur en het vocht in de kamers regelen. Larven

De koningin legt in iedere cel 1 eitje. Vijf dagen lang brengen de werksters voedsel naar de larven. De bijenlarven lijken op witte rupsjes.De larven groeien erg snel en moeten daarom meerdere keren vervellen. Onder het oude vel zit dan weer een nieuw velletje. Insecten veranderen tijdens hun leven dus een paar keer van uiterlijk. Die gedaanteverwisseling of metamorfose is een belangrijk kenmerk van insecten. Na een tijd wordt de cel afgesloten en verpopt de larve zich. Na 8 of 9 dagen kruipen de nieuwe bijen, allemaal werksters uit de cellen. IJverig Bijen zijn erg ijverig. Ze beginnen al te werken als ze nog maar net uit hun cel zijn De jonge bijen maken eerste de kamertjes schoon. Als ze ouder zijn verzorgen ze de larven. Daarna maken ze was en maken ze nieuwe kamers. Ze zorgen ook voor elkaar veiligheid. Daarna leren ze ook hoe ze nectar en stuifmeel moeten verzamelen. Zo krijgen ze steeds meer taken. Vijanden Bijen hebben veel natuurlijke vijanden. De bij is voor allerlei insectetende vogels en zoogdieren een lekker maaltje. Vooral als ze een beetje verkleumd zijn van de kou, worden ze gemakkelijk gepakt door vogels. Ook de mens is een vijand van bijen. Doordat de mens steeds meer ruimte nodig heeft, zijn er veel planten en nestplaatsen verdwenen. Door het spuiten met gif gaan vele bijen dood.