Werkplan 2015

20
Werkplan 2015 Sociaal makelen in West en Noordwest Utrecht

Transcript of Werkplan 2015

Werkplan 2015

Sociaal makelen in Westen Noordwest Utrecht

INHOUD

INLEIDING

WIJKBREDE INZET ME’KAAR INZET PER BUURT

• Zuilen

• Ondiep

• Pijlsweerd

• West

URENVERDELING SOCIAAL MAKELAARS

Pagina’s

12

581012

17

Werkplan Me’kaar september 2014 1

INLEIDING

De kern van ons werk is om ervoor te zorgen dat iedereen, ook de meest kwetsbare mensen, kunnen blijven meedoen in de samenleving. Dit doen we in netwerken: voor, door en met bewoners.

Onze sociaal makelaars versterken de netwerken rondom ouderen, kwetsbaren, kinderen, ouders en opvoeders. We vergroten het ondernemend vermogen van mensen en leggen verbindingen tussen en met bewonersinitiatieven, maatschappelijke organisaties, ondernemers, verenigingen en scholen. Samen werken we wijkgericht aan levendige, veilige en vreedzame buurten waarin bewoners zich actief inzetten voor hun eigen welzijn en dat van hun omgeving.

In dit werkplan wordt eerst de wijkbrede inzet van Me’kaar omschreven. Daarna geven we per buurt aan waar specifieke aandachtspunten voor het sociaal makelen en sociaal beheer liggen. De kopjes in het werkplan verwijzen naar de vijf kernthema’s uit de offerte:

1) het versterken van buurtnetwerken, 2) het versterken van netwerken rondom ouderen en kwetsbaren, 3) het versterken van ondernemend sociaal (zelf)beheer, 4) het versterken van participatie van kinderen, ouders en opvoeders en 5) meedoen in de speeltuin, op straat en in de vereniging.

Wij rapporteren niet alleen aan diegenen die onze subsidie verstrekken, maar ook aan degenen waar deze subsidie voor bestemd is. Me’kaar organiseert twee keer per jaar netwerkbijeenkomsten. Hierin rapporteren wij breed wat we het afgelopen half jaar hebben gedaan en kijken we vooruit. We kijken samen of en zo ja welke nieuwe doelstellingen voor Me’kaar kunnen worden bepaald en of er wellicht ook doelen bijgesteld moeten worden. Dit doen wij met (actieve) buurtbewoners en professionals. Op basis van de input tijdens deze netwerkbijeenkomsten zal dit werkplan steeds worden bijgesteld.

• Hierbijzaleraandachtzijnvoordegroeiendeschuldenproblematiekindewijken,waarbijeraanvullendopdehuidigeondersteuningwordtgewerkt.

• Me’kaarzalinsamenwerkingmetJoUdedoorgaandeVreedzamelijnvanwijkmediatorendiewordenopgeleidingroep8vormgaangeven.InoverlegmetJoUwordenvervolgactiviteitenondersteundzodatjongerenhunvaardighedenblijvenuitvoerenendaarinversterktworden.ErzalondersteuninggebodenwordenindeoverdachtvanbasisschoolnaarVOenvanMe’kaarnaarJoU.

• SamenmetWijkConnect.comwordthetdigitaleplatformvoorbuurtbewonersinNoordwestvormgegeven.Ditzaleenlogischesamenhanghebbenmetanderedigitaleplatforms.

Werkplan Me’kaar september 20142

3. WIJKBREDE INZET ME’KAAR

HET VERSTERKEN VAN BUURTNETWERKEN• Desociaalmakelaarszijnindiennodig

aanwezig bij initiatieven en activiteitendiegeorganiseerdwordendoorenvoordebuurt.Hieronderhoudenwerelatiesopbuurtniveau,leggenweverbindingenenzijnwezichtbaar,presententoegankelijk.

• Bewonersbouwenmetsociaalmakelaarsaaneenvreedzamewijkdoortijdensactiviteitenactieve buurtbewoners te scholeninhetvreedzaammetelkaaromgaan.Vrijwilligerswordengetraindineenspeciaalprogrammaendelenwatzegeleerdhebbenmetbuurtbewoners.

• Desociaalmakelaarshebbeneenspilfunctieindenetwerkenrondomkinderen,oudersenopvoeders.Zedagenkinderenuitom(nieuwe)talentenaanteborenenstimulerenoudersomhunkindvoorlessenofeenvereniginginteschrijven.Hierbijwordtnauwsamengewerktmetondermeerde(brede)scholenindewijk,HartenvoorSport,JoU,HetWildeWesten,Fanfare11-11,sportverenigingenencultureleorganisatiesindebuurtalsNUtrecht,TheDanceFactoryenhetKunstkasteel.

• Mira MediagaatinsamenwerkingmetsociaalmakelaarsopeenslimmemaniersocialemediainzettenombestaandenetwerkeninNoordwestenWestookdigitaalteondersteunenenverbinden.Wewerkenhierbijopbasisvandevraaguitdewijk.

• InsamenwerkingmetSodaProductiesontwikkelendesociaalmakelaarsnieuweinnovatieveideeënommetmaatschappelijkevraagstukkenomtegaan.Uitganspunthiervoorisdathetideepotentieheeftomuittegroeientoteen(financieel)zelfstandigeaanpakdieeenoplossingbiedtvoormaatschappelijkeproblemenen/ofvraagstukken. Foto: Ed Lasseur

HET VERSTERKEN VAN NETWERKEN RONDOM OUDEREN EN KWETSBAREN

InNoordwestenWestwonenveelouderenenkwetsbareburgers.Zijzijnlangnietaltijdzichtbaarenhebbensomseenverborgenhulpvraag.Daarnaastwordenpersoonlijkenetwerkenvandezemensensteedsintensieverbelastdoorondermeerstelselwijzigingenenbezuinigingen.Weversterkennetwerkenrondomdezegroepenbewoners.Wezoekendesamenwerkingopmetdiversepartnersuitdewijk,ondersteunenouderenenkwetsbareburgersbijhetopzettenvanactiviteitenenwerkenaantoeleidingnaarparticipatieenvrijwilligeinzet.Inhetbijzonderzullenwijonsrichtenopdesamenwerkingronddezedoelgroepen

metdeBuurtteamsSociaalenBuurt-teamsJeugd&Gezin.Ookzalerextraaandachtzijnvoordoelgroepenmetschuldenproblematiek.HierinzalonderzochtwordenofermogelijkhedenzijnvoorWW-café’sinsamenwerkingmethetUWV.• Sociaalmakelaarsondersteunen

buurtbewonersuitNoordwestenWestdievrijwilligactiviteitenvoordemeestkwetsbaregroepenwillenorganiseren.

• InsamenwerkingmetondermeerAxionContinu,Volksgezondheidwerkensociaalmakelaarsaandetoeleidingvankwetsbaredoelgroepennaarparticipatieenvrijwilligeinzet.

• InsamenwerkingmetUCentraalenBuurtteamSociaalzoekenwenaarmogelijkhedenenkansenommensenineenkwetsbarepositiemeerinhuneigenkrachttezetten.

• DePleisterplaatseninBuurthuisRosa,DeSpelerenBuurthuisZuilenwordendoorontwikkeld,gerichtopsocialeprestatieendagondersteuning.InNoordwestgebeurtditopbasisvanhetmetpartnersontwikkeldevisiedocument.InDeBeatrixenDeUithoekwordtinoverlegmetbewonersenlokalepartnersonderzochtofeennieuwepleisterplaatsmeerwaardeheeft.

VERSTERKEN ONDERNEMEND SOCIAAL (ZELF)BEHEER

• RondombuurtcentraenspeeltuinenwordtsamenwerkinggezochtmetZZP-ersenondernemersuitdewijkomeengewensteopenstellingvandezeplekkenterealiseren.Buurtbewonerswordenaangemoedigdomeenvereniging,zelfstandigeondernemingofinitiatiefoptezetten,datinoverlegmetUVO,eendeelvanhetfacilitairbeheeropdepandenofindespeeltuinenkanuitvoeren,zoalsschoonmaakwerkzaamheden.

3Werkplan Me’kaar september 2014

• Weondersteunenbewonersinhetontwikkelenvandebenodigdekennisenvaardighedenwelkenodigzijnvoorhetveiligenvreedzaambeherenvanpandenenspeeltuinen.

• OnderzochtzalwordenofinsamenwerkingmethetRodeKruiseenopleidingscarrouselkanwordengeïnitieerd,waarin(actieve)buurtbewonerswordenopgeleid,zodatzijtakeninhet(zelf)beheeropzichkunnennemen.

(VRIJWILLIGERS)WERK EN ONDERNEMEN (SOCIAL RETURN)

ElkestaprichtingbetaaldearbeidofvrijwilligeinzetwordtinzichtelijkgemaaktenverantwoordopbasisvandeParticipatieladder.

Me’kaarzoektnaarintensievesamenwerkingmetdiversemaatschappelijkepartnersombetertekunnenmonitorenentoeteleidennaarvrijwilligeinzetenarbeidsparticipatie.Hetgaathierbijspecifiekommensenmeteengroteafstandtotdearbeidsmarkt(trede0-2).Metpartners,onderandereStichtingGids,LegerdesHeils,StichtingHerstelwerk,DeKrachtvanZuilenenbewonersorganisatiesiserronddesocialeprestatieeenvisieontwikkeldhoedesamenwerkingensamenhangzoefficiënteneffectiefmogelijkvormgegevenkanworden.

Erisbehoefteaanhulpbij(digitaal)solliciterenvankwetsbarebewonersdiezoweleenbeperkingervareninhuntaalontwikkelingalsdigitalevaardigheden.Aldezeactiviteitenkunneninsamenwerkingmetondermeerde(brede)scholenenouderlokalengestaltekrijgen.Erwordtnaartaalvaardigebewonersenmensenmetinzichtindedigitalewereldgezochtomdezevraagtekunnenrealiseren.

TAALONDERWIJS EN COMPUTER-VAARDIGHEDEN (SOCIAL RETURN)

Taalisopveelterreineneenvoorwaardevoorparticipatie.InsamenwerkingmetTaal doet meer,StichtingOumnia,hetROCenGildeUtrechtwordenbewonersdoorvrijwilligersgeschooldindeNederlandsetaal.WekoppelenbetrokkenvrijwilligersalstaalcoachaanmensendiedeNederlandsetaaldusdanigwillenbeheersendatzijvanhunniveaugeenbeperkingmeerondervinden.

- Minimaal15bewonerswordenjaarlijksgeschoold.

- Minimaal2nieuwevrijwilligerswordenjaarlijksopgeleid.

- DehuidigetaalgroepeninDeBeatrix(VorstelijkComplex),BuurthuisZuilen,BuurthuisRosaenanderelocatieswordenvoortgezetenwaarditgewenstiswordennieuwegroepengestart(TaaldoetmeerinsamenwerkingmetGilde,MiraMediaenbewonersgroepen).

- DehuidigetweetaalgroepeninDeUithoekwordenvoortgezet(StichtingOumnia).

Opbasisvandevragenensignalendiesociaalmakelaarsuitdewijkkrijgen,wordennieuwetaalgroepenopgezet.Weonderzoekendemogelijkheidomeenbredertaalaanbodteontwikkelenvooroudersenopvoeders.Ookkijkenweofweeenbrederaanbodvoortaal-enhuiswerkondersteuningkunnenontwikkelenvoorkinderenmetinzetvanvrijwilligers.

Zin en betekenisWanneerhetnietluktom(betaalde)arbeidtevindenkanditsomsleidentoteen(sociaal)isolementenhetgevoelnietmeetedoenindemaatschappij.Zekeralsdezesituatielangvoortduurt,kaneengevoelvanfrustratieenmachteloosheiddeoverhandkrijgen.Wijzienhetalsonzetaakomjuist

Werkplan Me’kaar september 20144

5

• WezijnaanweziginGeuzenwijkenwerkenvanuitSpeeltuinDe Watergeus samenmetbewoners,ouders,kinderenenondernemersaaneenschoon,heelenveiliggebied.InsamenwerkingmetBuurtpastoraat,StichtingPresentie,UCentraal,deVrijwilligerscentraleenhetBuurtteamzaldeinzetzijnvanhetPresenteBuurtteam/Leefwereldteam.Ditiseenmultidisciplinairteam,waarbijiedereenvanuitzijneigenprofessionaliteitinbrengheeftensamengekekenwordtnaardevragendieerliggenindebuurt.

• HetisonzeinzetominsamenwerkingmethetBuurtpastoraatinGeuzenwijkvanuitSpeeltuinDeWatergeusdesocialecohesietevergroten.Hierbijisextraaandachtvoorveiligheid.

Werkplan Me’kaar september 2014

Foto: Ed Lasseur

dezemensenaantemoedigenenteondersteunen,zodatzijweerhetgevoelkrijgenvanbetekenistezijnendaardoorzingevingervaren.Onderanderezalereenbehoeftenpeilingplaatstvindennaarhetinzettenvaneenww-caféenzonodigmeteenbijstand-café.

Asielzoekersdemogelijkheidbiedenomevenuitdedagelijkseomgevingtestappenenhuntalententegebruiken.Doorvrijwilligerswerktedoen,bijvoorbeeldineenbuurthuisofeldersbijMe’kaar,kunnenzijzichontwikkelen,ontmoetenzijanderemensen,zettenzijhuntalentenin,ervarenzijstructuurenzijnzijvanbelangvoordemaatschappij.Wiedatwil,doetvrijwilligerswerkineenbuurthuisinWestofeldersbijMe’kaar;partnershierbijzijn:Vrijwilligerscentrale/AZC.

COMMUNICATIE

Het afgelopen jaar is gebleken dat het voor veel buurtbewoners niet helder is wat de transitie naar sociaal makelen voor hen betekent. Dit is aanleiding voor Me’kaar om te investeren in de bekendheid van de sociaal makelorganisatie en haar doelstellingen. Hiervoor worden verschillende communicatiemiddelen ingezet.

4.1 ZUILENHET VERSTERKEN VAN BUURTNETWERKEN

• Het Zwanenvechtplein en Queeckhovenlein zijn benoemd als aandachtsgebieden in Zuilen waar een sociaal makelaar actief is in het ondersteunen en opzetten van netwerken. Een sociaal makelaar ondersteunt actieve buurtbewoners bij het zellfbeheer van het pand Plein 11 . Samen wordt er gezocht naar een vorm van zelfbestuur.

HET VERSTERKEN VAN BUURTNETWERKEN

• Digitaliserenvanhetproject‘Ikziejou’,waarinwordtsamengewerktmetdiversepartnersalsbijvoorbeeldWijkraadNoordwest,StichtingTagmat,VriendenvanZuilenenIKN.

• VanuitwoonzorgcentrumDeDamewordteengroepbewonersbegeleidtoteenvormvanactiviteitenbeheervanuitdeontmoetingsruimteinDeDame.

• InsamenwerkingmetdeKrachtvanZuilen,UOnbeperkt,actievebewonersgroepenenlokalepartnerswordtdebehoeftegepeildomeenpleisterplaats,eenrepaircafeofeenweggeefhoekinDeBeatrixterealiseren.

HET VERSTERKEN ONDERNEMEND SOCIAAL (ZELF)BEHEER: VORSTELIJK COMPLEX, BUURTHUIS ZUILEN EN SPEELTUIN DE WATERGEUS

DeBeatrix,BuurthuisZuilenenSpeeltuinDeWatergeuszijncentraleplekkeninZuilenwaarvanuitsociaalmakelaarsbuurtnetwerkenverstevigen,initiatievenvanbewonersondersteunenenwerkenaanlevendigeenveiligeplekkenindewijk.• HetsociaalbeheerinDe Beatrixis

gerichtophetondersteunenvan(zelfstandige)bewonersgroepenenZZP’ersdieactiefzijninenrondomditpand,zoalsdeKrachtvanZuilen,deVriendenvanZuilen,hetKunstkasteelendeBiljartvereniging.HierinwordtersamengewerktmetdeKrachtvanZuilen,datzichalsdoelsteltomwelzijn,hetcultureleklimaat,deonderlingesamenhangendeeconomischekrachtvanZuilenen(Noordwest)Utrechtteversterken.

• HetsociaalbeheerinBuurthuis Zuilenisgerichtophetwaarborgenvaneenveiligeenvertrouwdeomgeving(hierzijnveelgroepenmetkwetsbare

• deelnemersactief)enhetondersteunenvanzelfstandigegroepen.

• DeveleactievebuurtbewonersdiezichmethetbeheervanDeBeatrixenBuurthuisZuilenbezighouden(koffieschenken,koken,bar,hetpandopenenenafsluiten)wordenondersteunddooreensociaalbeheerder.

• InSpeeltuin De Watergeusiseenintensieveinzetvaneensociaalmakelaargewenst.Deinzetrichtzich,insamenwerkingmetBuurtpastoraatenSichtingPresentie,ophetoverbruggenvanverschillenentegenstellingentussenbewoners,zoweljongalsoudenhetbevorderenvancontact,zodaterindetoekomstmeerruimteisvoorgezamenlijkeinitiatieven.OokwerkensociaalmakelaarsaandeinstandhoudingvanDeWatergeusalseenveiligespeelplekindebuurt.

HET VERSTERKEN VAN PARTICIPATIE VAN KINDEREN, OUDERS EN OPVOEDERS

• IndewijkZuilenmakenweonderdeeluitvandeBrede School Zuilen (Basisscholen:PrinsesMargrietschool,DeCirkel,DeCarrousel).VanuitditsamenwerkingsverbandwordtblijvendgewerktaanhetvergrotenvandesocialecohesieendeVreedzameWijk.Kinderenenouderswordengestimuleerdpositiefenzorgzaammetelkaaromtegaan,zelfverantwoordelijkheidtenemenenconflictenconstructiefoptelossen.

• JaarlijkswordtervanuitdeBredeSchoolZuileneenVreedzame Kinderraadgeorganiseerd.Hierbijmakenkinderenopspeelsewijzekennismetdemocratischburgerschap.Stichting Movezorgtjaarlijksvoordeuitvoeringvaneenaantalsportief-maatschappelijkeprojectenmetkinderenuitZuilen.Indezeprojecten

6 Werkplan Me’kaar september 2014

• bouwtStichtingMovevoortopdeideeëndiedoorkinderengepresenteerdzijnindeVreedzameKinderraad.

• VanuithetPlatform VreedzaamwordterdoorbetrokkenwijkpartnersperbuurtonderzochtwelkeactiesondernomenkunnenwordenomdeVreedzameWijkverderteimplementeren.

• Sociaalmakelaarsondersteunenkinderenbijhetontwikkelenvanhuntalentenorganiserenvanactiviteitenvoordebuurt.Specifiekiseraandachtvooreengroterebetrokkenheidvanlokaleondernemersenverenigingen.Ookgaansociaalmakelaarsverdervormgevenaandesamenwerkingmetouders,opvoedersendeBredeSchoolZuilen.

• SociaalmakelaarsbiedenextraondersteuningrondomdeBredeSchoolZuilendoorvanuitdevisieOuderbetrokkenheid3.0oudersteondersteunenbijinvullingvanactiviteiteninhetouderlokaalenhet

7

• opzettenvaneenoudercommissie.BinnendeouderlokalenzalerinsamenwerkingmetJoUopmaatextraaandachtzijnvoordeovergangvankinderenbinnenhetbasisonderwijsnaarhetvoortgezetonderwijs.

• Desociaalmakelaarsorganiserenvoorkinderen,oudersenopvoeders(indeouderlokalen)cursussen en voorlichting overeducatie,opvoedenenvreedzameomgangsvormen,innauwesamenwerkingmetJeugdhulpverleningindebuurt,hetbasisonderwijs,hetCentrumvoorJeugdenGezinenVolksgezondheid.Devoorlichtingvindtplaatsindeouderlokalen,DeBeatrix,Plein11enDeWatergeus.

• InZuilenenOndiepisinhetkadervanJeugdopGezondGewicht(JOGG),eenpubliek-privatesamenwerkingaangegaan.Erzalwordenonderzochtofdezeuitgebreidkanworden.WezettenhetnetwerkvansociaalmakelaarsinomdeBredeSchoolZuilenteondersteunenbijhunvraagnaarpassend Verlengde Schooldag (VSD) aanbod. Sociaalmakelaarszettenerookopindatkinderenvanuitdezesituatieduurzaamtoekunnenleidennaarverenigingenenkunstinstellingen.Hierbijwordtonderzochtofeensamenwerkingsverbandvanuitspeeltuinentotdeduurzameplekkanleidenvoorverderetalentontwikkeling.

MEEDOEN OP STRAAT EN IN DE SPEELTUINEN

• Kinderenhebbenruimtenodigomtespelen.Ditkaninspeeltuinen,maarookopspeelplaatsenenpleinenindewijk.DeinzetvanMeedoen op Straatisflexibelenzalsteedswordeningezetoplocatieswaarhet‘speelklimaat’endeouderparticipatieopstraatniethoogis.Vanuitspeelplekkenwaareensociaalmakelaaraanwezigis,zaleronderzocht

Werkplan Me’kaar september 2014

Foto: Monique Weintré

• wordenofereenvrijwilligplatformgecreëerdkanwordenvanactievewijkbewonersdiezorgdragenvoorsport-enspelmateriaaldatkanwordengebruiktbijvreedzaamsamenbuitenspelen.

• InZuilenzijnsociaalmakelaarsactiefrondomhetQueeckhovenplein,ZwanenvechtpleinendeontmoetingsplekTheo Thijssenplein.Geziendeafstandnaaranderespeelgelegenhedenishetcreërenvaneenveiligeenvreedzameontmoetingsplekondersteunddooractievewijkbewonershiererggewenst.

• IndePrinses MargrietstraatrichtensociaalmakelaarszichinhetbijzonderophetmakenvaneenkoppelingmetdeMargrietschool,onderanderedoordeVreedzameSchoolenVreedzameWijkophetpleinmeervormtegevenmetoudersdieactiefzijnbinnendeschoolofhetouderlokaal.ErzaleenbuurtnetwerkwordenopgezetmetorganisatiesenbewonersdierondomdeMargrietschoolactiefzijnenwillengaansamenwerkenaanhetbevorderenvandeleefbaarheidentoenamevanbewonersparticipatie.

• HetGrootmeesterpleiniseengebiedwaarsamenmetLudens(buitenschoolseopvang)enJongerenwerkUtrecht(JoU)ingezetwordtomdeveiligheidtevergrotenenoverlastophetpleinterugtedringen.

• VanuitDe Watergeuszalonderzochtwordenofheteenplekkanwordenvoor‘SportenSpel’.Erzaleenklankbordgroepgeformeerdwordenvanuitdewijkomdezeontwikkelingvormtegeven.HierinzullenersamenmetHartenvoorSport,LudensendeBredeSchoolideeënontwikkeldwordenvoordezeplek.

4.2 OndiepHET VERSTERKEN VAN BUURTNETWERKEN

DehelewijkOndiepisbenoemdalsaandachtsgebied.Desociaalmakelaarsbrengenbestaandenetwerkeninkaart,hebbeneensignalerendefunctie,besprekenkansenenuitdagingenenzoekengezamenlijknaarmogelijkhedenenoplossingen.• Sociaalmakelaarshebbenextra

aandachtvoorhetverbindenvanoudeennieuwebewonersindeBomenbuurtmetdenieuweKleineWijkeninFruitbuurtNoordmethetFruitkwartier.

HET VERSTERKEN VAN NETWERKEN RONDOM OUDEREN EN KWETSBAREN

• SociaalmakelaarsondersteunenvitaleouderenuitOndiepdievrijwilligbewegingsactiviteitenvoorkwetsbareouderenwillenorganisereninenrondomDeSpeler.

• Me’kaarparticipeertindeGezondewijkaanpak,insamenwerkingmetdeGeïntegreerdeeerstelijnszorg(GEZ),hetBuurtteam,HartenvoorSport,Careyn,AchmeaenVolksgezondheid.

• Me’kaarparticipeertinhetprojectZonMw.Dewijkverpleegkundigenhoudenopdiverseplaatsenindewijklaagdrempeligespreekurenvoorbewoners.

• Doordekantelingenindezorgblijfteengroeiendegroepouderenlangerthuiswonen.Voordezegroepzalerextraaandachtzijnomhen(naarvermogen)meetelatendoen.

VERSTERKEN ONDERNEMEND SOCIAAL (ZELF)BEHEER: DE SPELER EN DE SPEELBOOM

BuurtcentrumDeSpelerenSpeeltuinDeSpeelboomzijncentraleplekkenindewijkvanwaaruitsociaalmakelaarsbuurt-

8 Werkplan Me’kaar september 2014

netwerkenverstevigen,initiatievenvanbewonersondersteunenenwerkenaanlevendigeenveiligeplekkenindewijk.• SociaalbeheerinDe Speleris

gerichtophetslaanvanbruggentussenverschillendegebruikers,actievebewoners,ondernemersenverenigingenuitdewijk.SamenmetHartenvoorSportzullennieuwegebruikersgroepenaangesprokenworden,zodatheteenbruisendeplekwordt:voor,doorenvandewijk.Degroepvrijwilligersdieactiefisinhetbeheer(koffieschenken,koken,bar,telefoonbeantwoorden,pandopenenofafsluiten)enhetorganiserenvanactiviteiteninDeSpelerwordenblijvendondersteunden‘gezien’doordesociaalbeheerderensociaalmakelaars.

9

• SociaalmakelaarsblijvendebewonersgroependieactiefzijninenrondomSpeeltuin De Speelboomondersteunen.DaarnaastrichtenweonsophetverankerenvandemethodiekVreedzaamSpelenindespeeltuin.SamenmetpartnerszaleenconceptuitgewerktwordenomvanDeSpeelboomeen‘wetenschap&techniek’plektemaken.Hiervoorzaleenklankbordgroepgeformeerdwordenvoordedoorontwikkelingvandespeeltuin.Ookzaldeaansluitingmetdebasisscholenwordengezocht,zodatzijvanuitdeVSDofdeBredeSchoolgebruikkunnenmakenvandemogelijkhedendieSpeeltuinDeSpeelboombiedt.

Werkplan Me’kaar september 2014

Foto: Kees Reijn

HET VERSTERKEN VAN PARTICIPATIE RONDOM KINDEREN, OUDERS EN OPVOEDERS

• IndewijkOndiepmakenweonderdeeluitvandeBrede School Ondiep,eensamenwerkingsverbandvanBasisscholenDeBoemerang(OostenWest),JulesVerne,deRietendakschool,buitenschoolseopvangLudens(KDVAvontuurenBSOOdin),SpelenderwijsUtrechtenMe’kaar.SamenblijvenwewerkenaaneenVreedzameWijk.Kinderenenouderswordengestimuleerdpositiefenzorgzaammetelkaaromtegaan,zelfverantwoordelijkheidtenemenenconflictenconstructiefoptelossen.

• JaarlijkswordtervanuitdeBredeSchoolOndiepeenVreedzame Kinderraadgeorganiseerd.Hierbijmakenkinderenopspeelsewijzekennismetdemocratischburgerschap.StichtingMovezorgtinsamenhangmetMe’kaarjaarlijksvoordeuitvoeringvaneenaantalsportief-maatschappelijkeprojectenmetkinderenuitOndiep.IndezeprojectenbouwtStichtingMovevoortopdeideeëndiedoorkinderengepresenteerdzijnindeVreedzameKinderraad.

• VanuithetPlatform VreedzaamwordterdoorbetrokkenwijkpartnersperbuurtonderzochtwelkeactiesondernomenkunnenwordenomdeVreedzameWijkverderteimplementeren.

• Sociaalmakelaarsondersteunenkinderenbijhetontwikkelenvanhuntalentenorganiserenvanactiviteitenvoordebuurt.Specifiekiseraandachtvooreengroterebetrokkenheidvanlokaleondernemersenverenigingen.InOndiepzaldegroepoudersenactievebuurtbewonerswordenuitgebreidwaarmeewedoorhetactiverenvankinderencontactkrijgen.

• Sociaalmakelaarsbiedenextra

• ondersteuningrondomdeBredeSchoolOndiepdoorouderstehelpenbijinvullingvanactiviteiteninhetouderlokaalenhetopzettenvaneenoudercommissie.ErwordtvanuitdegedeeldevisieOuderbetrokkenheid3.0gewerkt.BinnendeouderlokalenzalerinsamenwerkingmetJoUopmaatextraaandachtzijnvoordeovergangvankinderenbinnenhetbasisonderwijsnaarhetvoortgezetonderwijs.

• Sociaalmakelaarsorganiserenvoorkinderen,oudersenopvoeders(indeouderlokalen)cursussenenvoorlichtingoveropvoedenenvreedzameomgangsvormen,innauwesamenwerkingmetJeugdhulpverleningindebuurt,hetbasisonderwijs,hetBuurtteamJeugd&Gezin,CentrumvoorJeugdenGezinenVolksgezondheid.

• InZuilenenOndiepis,inhetkadervanJeugdopGezondGewicht(JOGG),eenpubliek-privatesamenwerkingaangegaan.Onderzochtzalwordenofdezevormuitgebreidkanworden.

4.3 PijlsweerdHET VERSTERKEN VAN BUURTNETWERKEN

• DesociaalmakelaarszijnaanwezigindeDaalse DijkbuurtinPijlsweerd.InsamenwerkingmetBuurtpastoraat,StichtingPresentie,UCentraal,VrijwillgerscentraleenhetBuurtteamwordthetPresente Buurtteamverdervormgegeven.Ditiseenmultidisciplinairteam,waarbijiedereenvanuitzijneigenprofessionaliteitinbrengheeftensamengekekenwordtnaarwatnodigisindebuurt.

HET VERSTERKEN VAN BUURTNETWERKEN RONDOM OUDEREN EN KWETSBAREN

• InsamenwerkingmetUCentraal,BuurtteamendeVrijwilligerscentralezalverdervormgegevenwordenaan‘BurenvoordeBuurt’.Hierinworden

10 Werkplan Me’kaar september 2014

• wijkbewonersgeactiveerdomteparticipereninhunbuurt.Buurt-bewonerskunnenaangevendatzijietstebiedenhebbenofeenvraaghebbenaaneenanderebuurtbewoner,zodatereenkoppelingkanplaatsvinden.

• DeBuurtfitnessinDeUithoekiseenonmisbareschakelinhetactiverenvankwetsbaregroepen.DeBuurtfitnessrichtzichopkwetsbarebewoners,vanjongtotoud,meteenlaaginkomen.Ditzijnbewonersdieandersnietnaareencommerciëlefitnessgaanoflidwordenvaneensportvereniging.IndeBuurtfitnesswordendeelnemersbegeleiddoorvrijwilligersuitdedoelgroep,dieophunbeurtopgeleidenbegeleidwordendoorhetInstituut van Fysiotherapie.

11

• Desociaalmakelaarsondersteunendezevrijwilligerswaarnodig.

• Stichting OumniaorganiseertwekelijkstaalcursussenvoorlaaggeletterdeninDeUithoek.

HET VERSTERKEN VAN ONDERNEMEND SOCIAAL (ZELF)BEHEER: DE UITHOEK, HET NOORDSE PARK, DE DUIZENDPOOT EN DE KAMELEON

BuurthuisDeUithoek,SpeeltuinHetNoordseParkenSpeeltuinDeDuizendpootzijncentraleplekkenindewijkvanuitwaarsociaalmakelaarsbuurtnetwerkenverstevigen,initiatievenvanbewonersondersteunenenwerkenaanlevendigeenveiligeplekkenindewijk.• InDeUithoekisgeensociaalbeheer

Werkplan Me’kaar september 2014

Foto: Esther van den Berg

• vanuitMe’kaar(sleutelpand).Sociaalmakelaarsondersteunengebruikersommetelkaarditpandzelfstandigtebeherendooreenvrijwilligbestuurtecreërenophetpandeneengrootnetwerkvanactievebuurtbewonersterealiseren.

• DesociaalmakelaarsondersteunenbewonersgroependieopditmomentreedsactiefzijninenrondomSpeeltuinHet Noordse Park.Deondersteuningzalgerichtzijnophetcreërenvaneengezamenlijkevisieopdeherinrichtingvanderuimte.Erbestaateengemeenschappelijkewensomeenhorecagelegenheidterealiseren.Desociaalmakelaarzaldeactievebewonersblijvendondersteunennaareenpassendeinvullingvandelocatie.

• InSpeeltuin De Duizendpootiseenintensieveinzetvaneensociaalmakelaargewenst.Deinzetisgerichtophetblijvendondersteunenvandebestaandegroepactievemoedersenhetcreërenvaneenvertrouwdesettingwaarinanderebewonersookmeewillendoen.Metactievebuurtbewonersenculturelepartners,zoalsHetHuis,hetKunstkasteelenZIMIHC,wordteenplanuitgewerkt,omdespeeltuineen‘kunstencultuur’plektemaken,waarinkinderenophetgebiedvankunstencultuurhuntalentenverderkunnenontwikkelen.Desociaalmakelaarzalinditprocesveelaandachthebbenvoorhetoverbruggenvandehuidigeverdeeldheidindebuurt.VanuitDeDuizendpootwordtblijvendsamengewerktmetKonincksUtrecht(AlbertHeijn).

• Speelplaats De Kameleon(indeBalkstraat)wordtgerunddooractievebuurtbewonerseneenassistentbeheerdervanMe’kaar.Zijwordenblijvendondersteunddoorsociaalmakelaarsomheteenvreedzameenveiligeplektehouden.

HET VERSTERKEN VAN PARTICIPATIE VAN KINDEREN, OUDERS EN OPVOEDERS

• Sociaalmakelaarsondersteunenkinderenbijhetontwikkelenvanhuntalentenorganiserenvanactiviteitenvoordebuurt.Specifiekiseraandachtvooreengroterebetrokkenheidvanlokaleondernemersenverenigingen.Ookgaansociaalmakelaarsverdervormgevenaandesamenwerkingmetouders,opvoedersenbasisschoolDePijlstaartenBredeSchoolOndiep.

• DeAmsterdamsestraatwegwordtalsduidelijkescheidingervarendoorbuurtbewoners.Hierdoormakenveelbuurtbewonersgeengebruikvanfaciliteitenaandeanderekantvandeweg.Desociaalmakelaarzalsamenmetdebasisscholenenanderepartnerszoekennaareenpassendeoplossing.

• Sociaalmakelaarsorganiserenvoorkinderen,oudersenopvoederscursussenenvoorlichtingoveropvoedenenvreedzameomgangsvormen,innauwesamenwerkingmetJeugdhulpverleningindebuurt,hetbasisonderwijs,CentrumvoorJeugdenGezinenVolksgezondheid.

4.3 Utrecht West (gehele wijk)HET VERSTERKEN VAN BUURTNETWERKEN

• InhetVerdomhoekjeisdebijdragevansociaalmakelaarsvooralgerichtophetinstandhoudenvanhuidigenetwerkenrondomouderen,kinderen,oudersenopvoeders.Daarnaastzettensociaalmakelaarszichinom de koppeling in stand te houden met speeltuin De Duizendpoot en actief de mogelijkhedenvoortoezichtopdepleintjesenondersteuningvanactievebewonersmethenterealiseren.OnderzochtzalwordenofMeedoenopStraatnodigisomdeparticipatievan

12 Werkplan Me’kaar september 2014

• kinderenenoudersinhetbuurtjeteverhogen.

• InhetVerdomhoekjeiseenwerkgroep van huurders en eigenarenactiefdiezichinzetvooreenveiligebuurt.Dewerkgroepdraaitgrotendeelszelfstandig,maarop grond van signalen van Wijkbureau en bewoners is inoverlegmethenopsommigemomenteneenfaciliterenderolvaneensociaalmakelaargewenst.

• InenrondomComplex 507isaljarenlanghetbewonersinitiatiefWishing Well Westactief.ZijzullenalsbewonersbedrijfhetsociaalmakeleninComplex507uitvoeren.Zebegeleidenbewonersmetideeënomdezetevertalennaareenduurzaamprojectofereenbewonersbedrijfvantemaken.

• WishingWellWestheefteeneigenruimteinComplex507.

• RondomhetHerderpleinblijvensociaalmakelaars-insamenwerkingmetJongerenwerkUtrecht(JoU)-deinzetvanouders,opvoedersenkinderenondersteunen.Wehebbenextraaandachtvoorjongerenoverlastenwekijkenhoeanderebewonersookbetrokkenkunnenwordenbijhetnoglevendigermakenvanhetpleinendeomgeving.HierdoorversterkenwegezamenlijkhetpedagogischklimaatophetHerderplein.

• Mitros,JoU,depolitie,degemeenteenMe’kaarparticiperenineenBuurtaanpak voor de Halve Maan Noord.Me’kaarrichtzichondermeerophetversterkenvannetwerkenrondombewonersvanwoningen

13Werkplan Me’kaar september 2014

Foto: Saskia Koster

• vanMitrosendebuurtnetwerkendiebetrokkenzijnbijde(her)inrichtingvandebuitenruimten.Sociaalmakelaarszullenviaeenalternatieveaanpakondersteunenbijhetbereikenvangroependielangsdenormalewegnietbereiktworden.

• Mitroswilgraagmetbewonersenpartnersindewijknadenkenovereengoedeinvullingvandewinkelstrip bij het Herderpleinoplangeretermijn.Me’kaargeeftvormaaneentrajectwaarinallebetrokkeneneeninbrenghebbenindezenieuweinvulling.

• WeonderzoekenhoeinhetSpinozaplantsoenhetsociaalmakelensamenmetSpinoza presenteert vormkankrijgen.

• InhetMolenparkbrengensociaalmakelaarssamenmetdeParkschool,anderepartnerszoalsRegelfeeenoudersactiviteitenopgangindeSuikerspin.Doeliseenveiligespeelplek.SamenmetpartnersStichting Move,Mira Media,JoUendebuurtbewonersgaanweprojectenhiervooropzetten.

• DehuidigeinzetvandesociaalmakelaarsrondomhetAakpleinwordtopverzoekvanhetWijkbureaunogevengecontinueerdendaarnaspoedigafgebouwd.Hierisondertussenvoldoendeburgerkrachtaanwezig.Deopdrachtisnuomtekomentotvreedzamesamenwerkingvandiversegroepenbewonersenverhuizingnaareennieuweaccommodatie.

• Niasstraat:sociaalmakelaarsondersteunendewoongroepininitiatievenrondleefbaarheidinenrondhetwooncomplex(Groeneweg/hoekVleutenseweg).

HET VERSTERKEN VAN NETWERKEN RONDOM OUDEREN EN KWETSBAREN; o.a. PLEISTERPLAATSEN

• Insamenwerkingmetactievebewonersgroepenenlokalepartners

• wordtdepleisterplaatsinBuurthuisRosadoorontwikkeld.SamenwerkingwordtopgestartmethetUbuntuhuisendeWijkplaatsommeerdereontmoetingsmogelijkhedenvoorkwetsbarebuurtbewonersterealiserenendebekendheidhiervanbijdeverschillendedoelgroepentevergroten.Initiatievenvanbewonersdievoortkomenuitdepleisterplaats(onderanderuitdekoffie-ochtend,samenlunchen,handarbeid,kledingverstellen,etcetera.)wordenmetlichteondersteuningvanMe’kaarvrijwelzelfstandiggerealiseerd.SamenwerkingspartnerszijnCareyn,dekerk,DeWijkplaats,DeWilg,SBWU,VoedselbankenUCentraal.

• Me’kaarparticipeertinhetmaatjesproject,waarbijmaatjesgekoppeldwordenaaneenzameouderenenkwetsbareninWest.Partnerszijnhuisartsen,gezondheidscentrum,ouderadvies,wijkverpleegkundigeendeHogeschoolUtrechtvanwaaruitstudentenparticipereninditinitiatief.

• InoverlegmetTaaldoetmeerishetzaakdejuisteaanpaktebepalenomanalfabetenoptesporenenhenmetprojectengerichtomalfabetiseringtegentegaan,incontacttebrengen.

• Eriseengroeiendegroepoverlastgevendevolwassenenteherkenneninhetstraatbeeld.MetdepartnersvanuitdeBuurtaanpak,zaleronderzochtwordenommetdezegroepeenpassendevormvandagbestedingterealiseren.

• HetAtriumverzorgingshuisisin2013gesloten.Samenmetpartnersgaanweopzoeknaarduurzameoplossingenvoordeactiviteitendiedaarplaatsvonden

VERSTERKEN VAN ONDERNEMEND SOCIAAL (ZELF)BEHEER: BUURTHUIS ROSA, SPEELTUIN BANKAPLEIN, PANDJE 1 & 2, WISHING WELL WEST EN BUURTHUIS OASE

14 Werkplan Me’kaar september 2014

BuurthuisRosa,SpeeltuinBankaplein,Pandje1&2enComplex507metWishingWellWestzijncentraleplekkenindewijkwaarvanuitsociaalmakelaarsbuurtnetwerkenverstevigen,initiatievenvanbewonersondersteunenenwerkenaanlevendigeenveiligeplekkenindewijk.• HetsociaalbeheerinBuurthuis

Rosa iseropgerichtombewoners,ookdemeestkwetsbare,welkomtehetenenzichophungemaktelatenvoelen.Mensenwordengezienengekend,bezoekerswordenopeenprettigemaniergeïnformeerden/ofdoorverwezen.Develevrijwilligersdieactiefzijninhetbeheer(koffieschenken,koken,bar,telefoonaannemen)wordenondersteunddooreensociaalbeheerder.Erwordtgekekenofwedeverantwoordelijk-

• hedenkunnenverspreidenovereengroteregroepvrijwilligersendagdelenmetgastheer-en/ofgastvrouwfunctiekunnenuitbreideninsamenwerkingmetanderegebruikersvanhetpand(Careyn/Ucentraal).

• InSpeeltuinBankapleiniseensterkepartij,ProfessorLoep,opuitnodigingvanMe’kaartoegetredendiesamenmetactieveoudersenbuurtgenotendebasisvormtvanpermanenteaanwezigheidindespeeltuin.Deinzetvansociaalmakelaarsisgerichtophetverzelfstandigenenondersteunenvanactiviteitenwanneernodigenfaciliterenvandezeontwikkeling.Ookwordtgezochtnaaralternatievewijzenomeenveiligeopenstellingterealiseren,bijvoorbeelddoormeervandezevormvansociaalencultureel

15Werkplan Me’kaar september 2014

Foto: Heleen Klop

• ondernemerschapinenrondomdespeeltuintestimuleren.Wewerkenhiernauwsamenmetcultureleinstellingenenzelfstandigenindewijk.

• InPandje 1 & 2aanhetHerderpleinisgeensociaalbeheervanuitMe’kaar.Insamenwerkingmetactievebuurtbewoners,vrijwilligers,ZZP’ersenondernemersuitdebuurtwordtnaarmogelijkhedengezochtomeenlangereenveiligeopenstellingvandezeplekkenterealiseren.Diversewekelijkseactiviteitenen(voorlichting)bijeenkomstensamenmetVolksgezondheid,Careyn,Actievebewonersdiezelfstandigeenactiviteitkunnendraaienmetlichteondersteuningishetdoelvoor2015.DeBuurtfitnessblijftopdezelocatieenwordtmetenigeafstandbegeleid:Vrijwilligersdraaieninprincipezelfstandig.DitwordtgerealiseerdinsamenwerkingmetHartenvanSporteneenlokalepraktijkvoorfysiotherapie.

HET VERSTERKEN VAN PARTICIPATIE VAN KINDEREN, OUDERS EN OPVOEDERS

• JaarlijkswordtereenVreedzameKinderraadinWestgeorganiseerd.Hierbijmakenkinderenopspeelsewijzekennismetdemocratischburgerschap.Samenmetactievebewoners,ondernemersenpartnersuitdebuurtzoekenwenaarmanierenomdevoorstellendiegedaanwordenindekinderraadookdaadwerkelijkdoorkinderentelatenuitvoeren.Hierdoorvergrotenwedeparticipatievankinderenendragenzijbijaaneensterkerecivilsociety.

• Sociaalmakelaarsondersteunenkinderenbijhetontwikkelenvanhuntalentenorganiserenactiviteitenvoordebuurt.

• EeninitiatiefvaneenZZP’erwordtdoorMe’kaarondersteundwaarineennetwerkvanorganisaties,ouderseninitiatiefnemersontstaatrond

16 Werkplan Me’kaar september 2014 Foto: René Kronenburg

• kinderenenactiviteitenopenrondhetHerderplein.

• Specifiekiseraandachtvooreengroterebetrokkenheidvanlokaleondernemers,ZZP-netwerkZoloenverenigingen.Ookgaansociaalmakelaarsverdervormgevenaandesamenwerkingmetouders,opvoedersenscholen.

• Me’kaargaatindesamenwerkingmetJongerenwerkUtrecht(JoU)opzoeknaareenalternatiefvooreenaantalactiviteiten(onderanderegerichtophuiswerkondersteuning,eenwarmeoverdrachtwordtvoortgezetenwaarnodiggeïntensiveerd).Ditomdedoorgaandelijnvankindereninde10-14jarigeleeftijdteborgen.

MEEDOEN OP STRAAT

• DeinzetvanMeedoen op Straatisflexibelenzalsteedswordeningezetoplocatieswaarhet‘speelklimaat’nietprettigisendeouderparticipatieopstraatniethoogis.SociaalmakelaarszijnaanwezigrondomhetHerderpleinenhetMolenpark.WeonderzoekeninsamenspraakmetdebuurtwaarMeedoenopStraatverderkanwordeningezet.

Co

lofo

n: U

itgav

e: M

e’ka

ar s

epte

mb

er 2

01

4, R

edac

tie e

n P

rodu

ctie

: Ad

rien

ne

Lakh

ors

t en

Ro

b S

taal

, Naa

mge

ving

, hui

sstij

l & lo

go M

e’ka

ar: M

ara

Styl

ing

, Vor

mge

ving

wer

kpla

n: S

aski

a K

ost

er

17Werkplan Me’kaar september 2014

B

UU

RT

:

INZ

ET

:

Pijls

wee

rd

Ond

iep

Zui

len

H

alve

M

aan

(inc

l.Tho

r-be

cke

en

Spi

noza

)

Lom

bok-

Oos

t (v

erdo

m-

hoek

je)

Com

plex

507

W

est

(geh

ele

wijk

)

Tota

al

aant

al

uren

te

verd

elen

Oud

eren

/vol

was

sene

n:

Vers

terk

en

van

b

uu

rtn

etw

erk

en

18 u

ur p

/w

31 u

ur p

/w

31 u

ur p

/w

18 u

ur p

/w

2,5

uur

p/w

9

uur

p/w

(W

ishi

ngW

ell)

2,5

uur

p/w

1

12

uu

r pe

r w

eek

Oud

eren

/vol

was

sene

n:

Vers

terk

en

van

netw

erk

en

ro

nd

kw

ets

bare

n e

n

ou

dere

n

14 u

ur p

/w

32 u

ur p

/w

32 u

ur p

/w

22

u p

/w

10

0 u

ur

per

wee

k

Oud

eren

/vol

was

sene

n:

Vers

terk

en

van

o

nd

ern

em

en

d

soci

aal

(zelf

)beh

eer

7 uu

r p/

w

18 u

ur p

/w

18 u

ur p

/w

18

uur

p/w

6

1 u

ur

pe

r w

eek

Kin

dere

n:

Vers

terk

en

van

p

art

icip

ati

e v

an

kin

dere

n,

ou

ders

en

op

vo

ed

ers

18 u

ur p

/w

36 u

ur p

/w

36 u

ur p

/w

36

uur

p/w

1

26

uu

r pe

r w

eek

Kin

dere

n:

Meed

oen

in

de s

peelt

uin

, o

p s

traat

en

in

de

vere

nig

ing

97 u

ur p

/w

36 u

ur p

/w

54 u

ur p

/w

7 uu

r p/

w

4 uu

r p/

w

54

uur

p/w

2

52

uu

r pe

r w

eek

Oud

eren

/vol

was

sene

n:

Werk

en

on

dern

em

en

6

uur

p/w

6

uur

p/w

6

uur

p/w

6

uur

p/w

6

uur

p/w

6

uur

p/w

6

uur

p/w

4

2 u

ur

pe

r w

eek

To

taal

aan

tal

ure

n t

e

verd

ele

n

16

0 u

ur

per

wee

k 1

59

uu

r

per

wee

k

17

7 u

ur

per

wee

k

31

uu

r

per

wee

k

12

,5 u

ur

per

wee

k

15

uu

r pe

r w

eek

1

38

,5 u

ur

pe

r w

eek

6

93

uu

r p

er

week

16 13 80 140

151

190

3012

137

675

10

31 34 52

17

3

3

13 21 43

120

97 69 221

15

126

42