Werkbundel: Het Oude Egypte

download Werkbundel: Het Oude Egypte

of 8

 • date post

  11-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  226
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Werkbundel voor leerlingen van het 6de lj

Transcript of Werkbundel: Het Oude Egypte

Naam:

Naam: .Klas: ..........

Als we spreken over de grote rijken, is . het eerste wereldrijk van de geschiedenis!

Omstreeks 5000 v.C. / 3000 v.C. ontstond in de vallei van de Eufraat / de Nijl / de Tigris Egypte. 1. Landbouw: overstromingen, slib, zaaitijd, irrigatie, oogsttijd, bevoorraad werden met water

De Egyptische landbouw leverde een rijke oogst op. Dat kwam door de vruchtbare laag .., die na de jaarlijkse overstroming achterbleef en door het systeem van ., waardoor de akkers steeds .. .

Boeren in Egypte werkten hard.

Het landbouwjaar bestond uit 3 delen:

1. de (juli tot november). 2. het (december tot maart).

3. het (maart tot juli). 2. De farao in Egypte:

godsdienstige taak, kunstwerken, de troon delen en samen de macht uitoefenen, macht, gezonden werd door God, de farao, bakstenen, alle macht, tichels, militaire taak

De geschiedenis van de farao begint 5000 jaar geleden, omstreeks 3100 v. Chr. Oorlogskoning Menes uit Boven Egypte veroverde Beneden Egypte. Hij regeerde over heel het Egyptische rijk en werd zo de eerste farao.

Na Menes kwamen er nog heel veel faraos het rijk besturen.

Jullie hebben zeker al eens gehoord van Ramses II en Toetanchamon.

Aan het hoofd van Egypte staat een farao. Hij wordt beschouwd als iemand gezonden door God. Hij wordt ook gezien als de zoon van de zonnegod. De zonnegod was de grootste god van alle goden.

De farao had verschillende taken:

..

..

..

De grote macht van de farao werd vereeuwigd in (muur) tekeningen, beelden en andere . .

Deze werken vertelden over het leven van de farao, over zijn taken en .. . Hij werd even groot afgebeeld zoals de goden omdat hij . was oppermachtig en bezat alle grond. Hij alleen woonde in een paleis van ., de armen in huizen van . .

Ramses II

Ramses II wordt beschouwd als de grootste farao aller tijden. Hij was een groot veldheer en bouwer. Hij liet onder ander de Aboe Simbel en Ramesseum bouwen. Op 14 jaar werd hij al tot co regent benoemd. Dit is een situatie waarin twee personen, meestal farao en een zoon, . Hij bereikte een zeer hoge leeftijd van 90 jaar!

3. De samenleving in Egypte: land, bouwwerken, boeren, farao, slaven, soldaten, boeren, ambachtlieden, hoge priesters, legerleiders, kooplieden, ambtenaren

De . werkten meestal op het ., maar als het overstroming was, werkten ze aan de grote .. van de farao. Ook de andere slaven moesten heel hun leven hieraan werken. Meestal kregen zij het zware werk! Het bouwen van een piramide duurde al 30 jaar!

4. De Egyptische kledij:

versieringen, grafgiften, tunica, juwelen, rotsgraven, pruiken, mummificeren, stenen kist, make up, heupschort, lendendoek, houten kist, dodenboek

Het was vrij eenvoudig. Mannen droegen een . of . . Vrouwen droegen een lange . zonder mouwen die strak om het lichaam spande. Daarboven werd een doorschijnend kleed met een strakke gordel gedragen. De rijken droegen . en hadden kledingstukken met meer . . Rijken droegen . as bescherming tegen de zon, frisser en hyginischer daar men het eigen haar kort kon houden. was enkel voor de rijken.

De Egyptenaren geloofden in een leven na de dood. Daarom probeerden faraos en zeer rijken om na het overlijden hun lichaam te doen bewaren door het te laten . . De mummie werd begraven in een .. of een die in werd bijgezet. In het graf gaven de mensen nog . mee o.a. voedsel, drank en een met een korte verdediging van onschuld waarmee hij zich voor de eeuwige rechter Osiris moest verdedigen.

5. Het schrift:

papyrus, hirogliefen, beeldschrift

Iets wat zeker niet vergeten mag worden is dat tijdens deze samenleving een soort schrift werd gebruikt. Het was een ingewikkeld .. . Er werd geschreven op .., muren van tempels, grafwanden, . Dit oudste schrift wat kleine tekeningen bij elkaar waren, noemt men ...6. Enkele leuke weetjes:

De meeste piramides zijn in de loop der jaren beroofd en geplunderd door nomaden. Maar er is er eentje ongeschonden gebleven. In 1922 werd het graf van ontdekt. Onze jaarkalender is door de Egyptenaren uitgerekend in 365 dagen. Toen al waren deze mensen bezig met onze wiskunde van nu!

Het bouwen van de reusachtige piramides kunnen we in 2008 nog steeds niet nadoen zoals de Egyptenaren het vroeger deden.

7. Een extraatje!

PAGE 4