Welkom Uitzendkrachten 2014

10
Welkom Goed om te weten Informatie voor uitzendkrachten We doen het samen Wat verwachten we van jou?

description

In deze folder stellen we ons bedrijf aan je voor. Je leest alvast over de werkzaamheden die je gaat doen en je eerste dag. We vertellen je wat jij van ons kunt verwachten, maar ook wat wij van jou verwachten.

Transcript of Welkom Uitzendkrachten 2014

Page 1: Welkom Uitzendkrachten 2014

Welkom

Goed om te weten

Informatie voor uitzendkrachten

We doen het samen

Wat verwachten we van jou?

Page 2: Welkom Uitzendkrachten 2014

2

Hallo nieuwe collegaWelkom bij PostNL! Fijn dat jij ons tijdelijk komt ondersteunen. Of je nu aan de slag gaat als postsorteerder, postvoorbereider of postbezorger, jouw werk is belangrijk. Belangrijk omdat onze klanten afhankelijk

zijn van hun post. Denk aan een brief van de bank, een magazine of een geboortekaartje. Onze klanten, zowel zenders als ontvangers, vertrouwen hun post toe aan jouw handen. Dat doen ze niet zomaar. Dat doen ze omdat PostNL staat voor betrouwbaarheid en hoge kwaliteit. We zijn blij dat jij ons gaat helpen om dat waar te blijven maken.

In deze folder stellen we ons bedrijf aan je voor. Je leest alvast over de werkzaamheden die je gaat doen en je eerste dag. We vertellen je wat jij van ons kunt verwachten, maar ook wat wij van jou verwachten.

Ik wens je veel succes en vooral ook veel plezier bij PostNL.

Namens de directie,

Albert RoodenboogDirecteur Productie

InhoudVoorwoord blz. 2PostNL in vogelvlucht blz. 3We doen het samen blz. 4/5Wat kun je van ons verwachten? blz. 6Wat verwachten we van jou? blz. 8Goed om te weten blz. 9Colofon blz. 10

Page 3: Welkom Uitzendkrachten 2014

Welkom 3

PostNL is een van de beste postbedrijven van Europa. We bestaan al meer dan 200 jaar en bieden producten en diensten op het gebied

van post, pakketten en e-commerce. We verwerken jaarlijks miljoenen poststukken en pakketten. De drukste dagen zijn rond kerst en oud

en nieuw. We verwerken dan wel 30 miljoen poststukken per dag. Wil je meer weten? Kijk op www.postnl.nl bij het tabblad ‘Over PostNL’.

PostNL in vogelvlucht

Page 4: Welkom Uitzendkrachten 2014

4

2 Sorteren Onze sorteercentra staan in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Nieuwegein, Zwolle en Den Bosch. In de sorteercentra staan enorme machines, voor grote en kleine post zoals brieven. Ook vind je er speciale machines voor het sorteren van pakjes die door de brievenbus passen. Als postsorteerder doe je de post in een machine die alles sorteert op stad, wijk en straat. Maar er is ook post die niet door de machine kan, bijvoorbeeld omdat die post een afwijkende vorm heeft. Die sorteer je met de hand. Je werkt in de ochtend, avond of nacht.

We doen het samenBij PostNL staat teamwork voorop. Samen bezorgen we dagelijks 15 miljoen brieven, kaarten, folders en pakketjes in heel Nederland. Voordat een brief bij iemand op de deurmat valt, heeft die er een flinke reis op zitten. Hieronder lees je meer over ons postproces en waar jij straks komt te werken.

1 Verzamelen Het verzamelen van de post noemen we collecteren. We halen de post op verschillende plekken op. Denk bijvoorbeeld aan de brievenbussen. Onze chauffeurs gaan ook langs bij grote bedrijven en zakelijke klanten om hun post op te halen. Alle verzamelde post gaat vervolgens naar een van de zes sorteercentra.

Page 5: Welkom Uitzendkrachten 2014

Welkom 5

4 Bezorgen Als postbezorger breng je de post rond bij de mensen. Daarvoor gebruik je je eigen fiets. Jij en je collega’s halen de tassen met post op bij een depot. Post bezorgen is zwaar: er hangen twee posttassen van wel 20 kilo aan je fiets. Op sommige dagen bezorg je ook huis-aan-huisfolders. Belangrijk is dat je op je werkdag alle post vóór 17.00 uur bezorgt.

Vervoer Vervoer is erg belangrijk. Als er onderweg iets gebeurt, bestaat het risico dat we de post niet op tijd kunnen bezorgen. Vrachtwagens en auto’s vervoeren de post ’s avonds en ’s nachts naar de zes sorteercentra. Na het sorteren brengen zij de post naar de verschillende vestigingen verspreid over heel Nederland voor verdere verwerking.

3 Voorbereiden Vrachtwagens brengen de post van de sorteercentra naar de vestigingen. Ga jij aan de slag als postvoorbereider? Dan krijg jij op een van onze vestigingen de post in je handen. Je werkt in de (vroege) ochtend. Samen met collega’s sorteer je de post op postcode en huisnummer. Je zorgt ervoor dat de post op de juiste volgorde komt te liggen, zodat de postbezorgers hun route snel kunnen lopen en de post correct kunnen bezorgen. Post voorbereiden is dus verantwoordelijk en precies werk.

Page 6: Welkom Uitzendkrachten 2014

6

We vinden het belangrijk dat jij je werk met plezier kunt doen. Daarom besteden we aandacht aan een goede start en veilige arbeidsomstandigheden.

Wat kun je van ons verwachten?

Klaar voor de start Een goed begin is het halve werk. Daarom begin je je werk als uitzendkracht bij PostNL met een inwerktraject. Voorafgaand aan je eerste werkdag volg je via het uitzend-bureau een online opleiding of krijg je een instructiefilmpje te zien. Op je eerste werkdag gooien we je natuurlijk niet in het diepe. Je leidinggevende of een ervaren collega werkt je in.

Veilig en gezond werkenGoede en veilige arbeidsomstandigheden vinden we belangrijk bij PostNL. Daarom krijg je hulpmiddelen, zoals fietstassen voor postbezorgers of bakkenkarren voor postsorteerders. Daarnaast hanteren we veiligheidsvoorschriften. Door je aan de veiligheidsvoorschriften te houden, maak en houd je de werkvloer veilig en gezond. Voor jezelf en voor je collega’s. Denk bijvoorbeeld aan het vrijhouden van de nooduitgangen. Je leidinggevende kan je meer vertellen over de veiligheidsinstructies die gelden bij jouw werk.

Gezond en veilig werken is ook je eigen verantwoordelijkheid. Zorg voor een goede lichamelijke conditie en volg op je werk de werk- en veiligheidsinstructies op. Zie je onveilige situaties op het werk? Meld ze bij je leidinggevende.

Tips voor veilig en gezond werken• Buk en til niet onnodig• Til op de goede manier: met twee

handen, gebogen knieën en je bovenlichaam rechtop. Til niet hoger dan je schouders

• Wees collegiaal, help elkaar waar dat nodig is

• Draag dichte en stevige schoenen• Blokkeer nooit de nooduitgangen• Heb respect voor je collega’s.

Grof taalgebruik, pesten, agressie en seksuele intimidatie worden niet geaccepteerd

Page 7: Welkom Uitzendkrachten 2014

Welkom 7

Page 8: Welkom Uitzendkrachten 2014

8

Klant staat centraalKlanten vertrouwen ons hun post toe. Dat vertrouwen moeten we dagelijks waarmaken. Van jou verwachten we dat je zorgvuldig met hun post omgaat. Maak geen brieven open, lees geen kaartjes en praat niet met anderen over welke soort post naar welk adres wordt gestuurd. Daarmee schend je de privacy van de klant.

Post bezorgen op dezelfde dagDe post die je ophaalt bij het depot, bezorg je nog diezelfde dag. Dat doe je vóór 17.00 uur. Dit betekent dat je geen post bewaart of weggooit: dit is ongewenst en strafbaar. Als het om wat voor reden dan ook niet lukt om alle post dezelfde dag te bezorgen, geef je dit direct door aan je leidinggevende. Dan kan meteen naar een oplossing gezocht worden.

Gewenst gedragEerlijkheid en openheid staan bij ons voorop. Diefstal, fraude en geweld, inclusief het beledigen, bedreigen, pesten en/of seksueel intimideren van collega’s en klanten, zijn niet toegestaan. Ook mag je niet werken onder invloed van alcohol of drugs.

Wat verwachten we van jou?Als uitzendkracht bij PostNL ben je belangrijk in ons postproces. Wat verwachten wij van jou?

Ziek meldenWord je vóór je eerste werkdag ziek? Meld dit direct bij de intercedent van het uitzendbureau. Word je tijdens het werk ziek? Meld dit dan ook bij je leidinggevende bij PostNL. Je leidinggevende kan dan op zoek naar een vervanger. Weer beter? Ook dit geef je snel door aan je intercedent en/of leidinggevende bij PostNL.

InternetSociale media (zoals Facebook en Twitter) zijn populair. Wil je iets kwijt over je werk bij PostNL? Bedenk vooraf goed wat je schrijft en wie het kan lezen. Om te voorkomen dat je een bericht op internet plaatst dat mogelijk onbedoeld een eigen leven gaat leiden en het bedrijf schade kan berokkenen of in diskrediet kan brengen. Zit je ergens mee, ga dan naar je leidinggevende.

Vragen van journalistenJournalisten kun je doorverwijzen naar de afdeling Mediavoorlichting van PostNL. Contactgegevens zijn te vinden op www.postnl.nl, kies het tabblad ‘Over PostNL’ en kijk bij ‘Pers en Nieuws’.

Page 9: Welkom Uitzendkrachten 2014

www.postnl.nlvoor al uw postzaken

www.verhuisservice.nlvoor het aanvragen van de verhuisservice

Status pakketten en aangetekend:

PostNL Pakketservice 0900 0570 (45ct per minuut)

www.tracktrace.nl

Consumenten:PostNL klantenservice 0900 0990 (10 cent per minuut)

Zakelijk:PostNL Business Service 088 868 68 68

14-07-11 14:49

Kwaliteit staat vooropPostNL streeft ernaar om minimaal 99,7% van alle post op tijd en op het juiste adres te bezorgen. Jij speelt hierin een enorm belangrijke rol. Of het nu een verjaardags-kaart of een folder is, verzenders én ontvangers vertrouwen erop dat jij deze berichten met zorg en vertrouwelijk behandelt. Let er bijvoorbeeld op dat de post niet beschadigt.

BedrijfskledingGa je als postbezorger aan de slag? Dan is het belangrijk dat

je op straat herkenbaar bent. Jij bent het ‘gezicht ’ van PostNL op straat. Daarom krijg je een PostNL-hesje in bruikleen. Wees vriendelijk in je contact met klanten.

Bijzondere postMet rouwpost en medische post moet je heel zorgvuldig omgaan. Het niet of te laat bezorgen hiervan kan grote gevolgen hebben. Tijdens je inwerktraject leer je meer over deze bijzondere poststukken.

PostNL klantenserviceKlanten met een vraag of

klacht kun je doorverwijzen naar de PostNL klanten-service. Werk je als post-bezorger, dan kun je de speciale PostNL visitekaartjes uitreiken. Hierop staan de contactgegevens van de klantenservice. Die zijn overigens ook te vinden op onze website www.postnl.nl.

Legitimatie verplichtHet is wettelijk verplicht om altijd je legitimatiebewijs bij je te hebben.

Goed om te weten

Consumenten 0900 0990 (45 ct. per gesprek)

Zakelijke klanten 088 868 68 68

Voor status pakketten en aangetekend 0900 0570 (45 ct. per min.)

Welkom 9

Page 10: Welkom Uitzendkrachten 2014

ColofonDit is een interne uitgave van PostNL, verschenen onder de verantwoordelijkheid van de afdeling Bezettingsmanagement. Reacties of vragen kun je sturen naar: PostNL, t.a.v. Bezettingsmanagement, Antwoordnummer 10055, 2501 VB Den Haag.

Vormgeving: Akron Leiden. Fotografie: mediabank Brand Portal PostNL. Productie: PostNL Printmanagement. Versie 2014.07.UITZ