Welkom Spaarne Gasthuis editie juni 2015

4
Welkom Informatiekrant voor gasten van het Spaarne Gasthuis - zomer 2015 Goede zorg voor onze patiënten staat voorop. Maar we hebben ook aandacht voor hun om- geving. Zeker op de Intensive Care (IC) is de patiënt zelf zich soms nergens van bewust, terwijl dierbaren voortdurend in spanning zitten. Contact met de patiënt is lastig, thuis gaan verplichtingen gewoon door. Dit alles geeft stress, met vaak een lange nasleep. Stel je wordt ineens wakker in een ziekenhuisbed. Praten gaat niet, je ligt aan allerlei slangetjes en je familie staat om je heen en zegt: “Het gaat goed, lieverd!” Je denkt dat ze gek zijn! Maar zij hebben dan al dagen in angst gezeten, soms moeilijke besluiten genomen en zich zorgen gemaakt over de thuissituatie. “De patiënt is ziek, maar familie- leden lijden minstens zo sterk”, weet intensivist Paul Benner. “Wij begeleiden ze waar we kunnen, tijdens het verblijf op de IC, maar ook daarna. Zo hebben we een gezellige familiekamer met tv, computer en speelgoed. Daar kan de familie zich even terugtrekken, ook om vanuit het ziekenhuis allerlei zaken te regelen. Hier eten of slapen kan ook. (Klein)kinderen zijn zeker welkom, als ze dat zelf willen. Aandacht voor elkaar doet iedereen goed en helpt bij het verwerken achteraf.” “De familie is net zo belangrijk als de patiënt zelf.” Zorg en nazorg “Ook voor ons is de betrokkenheid van de familie belangrijk. Onrust bij een patiënt heeft bijvoorbeeld niet altijd te maken met lichamelijke gesteldheid. Hij kan zich ook afvragen of de kat wel eten krijgt en of Jantje zijn zwemdiploma heeft gehaald. Wij weten niet wat er speelt, familie wel. Bij ons kunnen dierbaren altijd terecht met al hun vragen, eventueel helpt maatschappelijk werk. De impact van verblijf op een IC is groter dan lang gedacht is. De helft van onze patiënten maakt gebruik van onze nagesprekken, al is het maanden later. Pas dan kan zo’n ervaring een plek krijgen.” Communiceren met een app Patiënten aan de beademing kunnen niet praten. Schrijven wordt vaak onleesbaar. Heel frustrerend als je niet kunt communi- ceren. Met de nieuwe app op onze iPad gaat dat stukken beter. Al is de moedertaal Chinees of Turks, met de nieuwe app kunnen patiënten laten weten hoe ze zich voelen. Met een klik op een pictogram kunnen ze aangeven of ze dorst hebben. Ook kunnen ze aanklikken waar ze pijn hebben en hoeveel, of ze benauwd zijn of dat er iets heel anders is. Dit helpt ons hen de juiste zorg te geven. Onverwacht bij ons te gast? Medische vraag Een warme zomer gaat voor sommige mensen gepaard met hevig zweten. Is daar wat aan te doen? Lees meer op pagina 3 Voorlichtingsbijeenkomsten We organiseren regelmatig bijeenkomsten over aandoeningen. Kijk op pagina 4 voor een actueel overzicht. Lees meer op pagina 4 Wat mij drijft Yvonne Wilders, lid van de raad van bestuur, geeft een kijkje achter de schermen en vertelt over haar passie voor het Spaarne Gasthuis. Lees meer op pagina 2

description

Welkom is de informatiekrant voor gasten van het Spaarne Gasthuis.

Transcript of Welkom Spaarne Gasthuis editie juni 2015

Page 1: Welkom Spaarne Gasthuis editie juni 2015

WelkomInformatiekrant voor gasten van het Spaarne Gasthuis - zomer 2015

Goede zorg voor onze patiënten staat voorop. Maar we hebben ook aandacht voor hun om-geving. Zeker op de Intensive Care (IC) is de patiënt zelf zich soms nergens van bewust, terwijl dierbaren voortdurend in spanning zitten. Contact met de patiënt is lastig, thuis gaan verplichtingen gewoon door. Dit alles geeft stress, met vaak een lange nasleep.

Stel je wordt ineens wakker in een ziekenhuisbed. Praten gaat niet, je ligt aan allerlei slangetjes en je familie staat om je heen en zegt: “Het gaat goed, lieverd!” Je denkt dat ze gek zijn! Maar zij hebben dan al dagen in angst gezeten, soms moeilijke besluiten genomen en zich zorgen gemaakt over de thuissituatie. “De patiënt is ziek, maar familie-leden lijden minstens zo sterk”, weet intensivist Paul Benner. “Wij begeleiden ze waar we kunnen, tijdens het verblijf op de IC, maar ook daarna. Zo hebben we een gezellige familiekamer met tv, computer en speelgoed. Daar kan de familie zich

even terugtrekken, ook om vanuit het ziekenhuis allerlei zaken te regelen. Hier eten of slapen kan ook. (Klein)kinderen zijn zeker welkom, als ze dat zelf willen. Aandacht voor elkaar doet ieder een goed en helpt bij het verwerken achteraf.”

“De familie is net zo belangrijk als de

patiënt zelf.”—

Zorg en nazorg“Ook voor ons is de betrokkenheid van de familie belangrijk. Onrust bij een patiënt heeft bijvoorbeeld niet altijd te maken met lichamelijke gesteldheid. Hij kan zich ook afvragen of de kat wel eten krijgt en of Jantje zijn zwemdiploma heeft gehaald. Wij weten niet wat er speelt, familie wel. Bij ons kunnen dierbaren altijd terecht met al hun vragen,

eventueel helpt maatschappelijk werk. De impact van verblijf op een IC is groter dan lang gedacht is. De helft van onze patiënten maakt gebruik van onze nagesprekken, al is het maanden later. Pas dan kan zo’n ervaring een plek krijgen.”

Communiceren met een appPatiënten aan de beademing kunnen niet praten. Schrijven wordt vaak onleesbaar. Heel frustrerend als je niet kunt communi-ceren. Met de nieuwe app op onze iPad gaat dat stukken beter. Al is de moedertaal Chinees of Turks, met de nieuwe app kunnen patiënten laten weten hoe ze zich voelen. Met een klik op een pictogram kunnen ze aangeven of ze dorst hebben. Ook kunnen ze aanklikken waar ze pijn hebben en hoeveel, of ze benauwd zijn of dat er iets heel anders is. Dit helpt ons hen de juiste zorg te geven.

Onverwacht bij ons te gast?—

Medische vraag—

Een warme zomer gaat voor sommige mensen gepaard met hevig zweten. Is daar

wat aan te doen?Lees meer op pagina 3

Voorlichtings bijeenkomsten—

We organiseren regelmatig bijeenkomsten over aandoeningen. Kijk op pagina 4 voor

een actueel overzicht.Lees meer op pagina 4

Wat mij drijft—

Yvonne Wilders, lid van de raad van bestuur, geeft een kijkje achter de schermen en vertelt over haar passie voor het Spaarne Gasthuis.

Lees meer op pagina 2

Page 2: Welkom Spaarne Gasthuis editie juni 2015

“Wat mij drijft? De ambities die we als Spaarne Gasthuis hebben voor de toekomst. We willen topzorg in de regio blijven bieden. Ook voor complexere zorg moet patiënten dicht bij huis terecht kunnen. En dat alles willen we doen met zo veel plezier en passie dat mensen zich hier, ondanks hun aandoening, onmiddellijk thuis voelen. Gezien, gehoord en optimaal verzorgd.”

Geen pindakaas“We produceren geen potten pindakaas waarvan we er zo veel mogelijk willen verkopen. Nee, we zijn een maatschappe-lijke organisatie en we hebben dus goed te luisteren naar de wensen en behoeften uit de maatschappij. Zo doen we ons best een bijdrage te leveren aan het betaalbaar houden van de zorg. En we willen ook echt weten wat patiënten van ons vinden, wat ze belangrijk vinden en wat er beter kan.”

“Het volle leven en alles wat daar

bij hoort...”—

Dat het ziekenhuis na de fusie te groot zou zijn om warme, persoonlijke zorg te bieden bestrijdt Wilders gepassioneerd. “Ja, we zijn een groot ziekenhuis. Dat betekent dat bijna iedereen uit de regio wel iemand kent die in het Spaarne Gasthuis werkt. Of er behandeld is. Dat maakt de band sterk.

Wij zijn van en voor de inwoners. En wij voelen andersom een sterke betrokkenheid bij onze patiënten.”

Wat geeft je energie?“Ik vind het bijzonder prikkelend om in teamverband na te denken over de beste zorg voor onze patiënten. Hoe kan het beter, veiliger, efficiënter, gastvrijer? Hoe kunnen we beter samenwerken met andere zorgverleners? Uit dat soort teamverantwoordelijkheid ontstaan waardevolle samenwerkingen zoals die rond de geboortezorg in de regio. Dat geeft me enorm veel energie.”

Hoe blijf je als bestuurder zelf betrokken bij de patiëntenzorg?“De dagen zijn vol, onder meer met veel zakelijke afspraken. Maar ik maak er een punt van om elk kwartaal een dag mee te lopen op een afdeling. Dan ben ik bijvoorbeeld heel dicht bij de geboorte van een baby’tje op onze verlosafdeling. Dat is natuurlijk geweldig! Maar je maakt dan ook mee dat iemand het niet redt, dat we afscheid moeten nemen. Het volle leven en alles wat daar bij hoort. Vreugde, verdriet, angst en hoop...”

“Ik zou misschien ook bestuurder kunnen worden bij een universiteit of werken bij een ministerie. Maar dít werk raakt me persoonlijk. Mensen beter maken. Of ze bijstaan in een moeilijke periode van hun leven. Ik vind het heel mooi om daar van-uit mijn vak een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Wat mij drijft—

Yvonne Wilders, lid van de raad van bestuur, vertelt over haar werk en haar passie voor het Spaarne Gasthuis

2

Nieuws—

Stichting Vrienden Spaarne Gasthuis zoekt nieuwe Vrienden!

—Naar het ziekenhuis gaat u liever niet. En moet het toch, dan wilt u dat uw verblijf of dat van uw naasten zo aangenaam mogelijk is. In een war-me, rustgevende omgeving waarin u zich veilig en thuis voelt. Dan zijn het de extra’s die het ‘m doen! Daarvoor is er Stichting Vrienden Spaarne Gasthuis. Helpt u mee? Al voor € 3,00 per maand bent u Vriend. Info: www.spaarneziekenhuis.nl/ vrienden of bel fondsenwerver Wendy Roos: (023) 890 9298.

Optimale zorg bij herseninfarct—

De afdeling neurologie van het Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid is door verzekeraar Achmea beloond met een Pluscertificaat voor de behande ling van een herseninfarct. We voldoen aan alle eisen die Achmea stelt aan optimale zorg voor deze patiën tengroep. Hiervoor zet een goed team van verpleegkundigen, therapeuten en artsen zich in. Zo worden mensen die een herseninfarct krijgen door verstopping van een bloedvat, zo snel mogelijk getrombolyseerd. Hoe sneller dit gebeurt, des te kleiner de kans op resterende symptomen van het infarct. Het Spaarne Gasthuis is één van de 15 zieken huizen in Nederland die beschikken over het Plus certificaat van Achmea.

Alle spoedzorg onder één dak—

Eind april namen de gipsverbandmeesters in Hoofddorp de compleet vernieuwde gipskamers in gebruik. Hiermee is een mijlpaal bereikt in de verbouwing van de spoedeisende hulp en huis-artsenpost in Hoofddorp. Het Spaarne Gasthuis opent samen met de Huisartsenpost Haarlem-mermeer begin 2016 een totaal vernieuwde spoedpost waar patiënten dag en nacht terecht kunnen. Vanaf dat moment hebben zowel Hoofddorp als Haarlem een spoedpost waarin de spoedeisende hulp en de huisartsenpost geïntegreerd zijn.

Budgetpolis? Niet alle zorg wordt vergoed—

Verschillende verzekeraars bieden een budget-polis aan. Die brengt met zich mee dat uw be-handeling alleen vergoed wordt bij een klein aantal ziekenhuizen. Heeft u zo’n budgetpolis? Dan is het belangrijk dat u, vóór uw afspraak in ons ziekenhuis, bij uw verzekeraar navraagt of de zorg waarvoor uw huisarts u verwijst, vergoed wordt. Dit voorkomt dat u achteraf voor nare verrassingen komt te staan. Op onze website vindt u een overzicht van de budgetpolissen waarvoor het Spaarne Gasthuis geen contract heeft gesloten met de verzekeraars.

Page 3: Welkom Spaarne Gasthuis editie juni 2015

“Ik was net naar de wc geweest, toen ik dacht in mijn broek geplast te hebben. Vier broeken later heb ik de verloskundige gebeld. Het was vruchtwater. In het zieken-huis had ik het gevoel dat de weeënrem-mers niet hielpen. Ik wilde me niet aanstellen, dus heb helemaal niet laten merken dat ik zo’n pijn had. Het overviel iedereen dat ik al aan het bevallen was en toen bij Sterre de hartslag en ademhaling afnam, was er opeens haast. Vacuümpomp en tang moesten eraan te pas komen. En toen bleek ook nog dat ze een sterrenkijkertje was. Ze was eruit. Ze bloedde nogal. “Er is geen tijd”, zeiden ze. En ze namen haar mee.”

Onwerkelijk“Dat ik haar Sterre zou noemen, wist ik al heel lang. Dat was duidelijk. Maar verder was alles rond haar geboorte zo onwer-ke lijk, net een film. Eerst die pijn, zoals ik nog nooit had ervaren, en daarna was ze meteen weg. Toen ik haar weer zag schrok ik nogal. Ze lag in een couveuse, helemaal in het verband. Het ging niet zo goed met haar, ik kon maar beter in de buurt blijven. Op de afdeling neonatologie was iedereen lief voor me. Er kwamen telkens mensen praten. Ik ben heel goed opgevangen, dat hielp bij het verwerken.”

Vertrouwd“Na vier dagen mocht ik Sterre pas echt aanraken. Ze was maar 40 cm. Zo kwets-baar, best eng. Ze lieten me vrij, maar gaven me wel aanwijzingen zodat ik het goed deed. Dat gaf vertrouwen. Na de

eerste spannende week volgden nog drie weken in de couveuse. Elke ochtend van 8 tot 12 was ik bij haar, ’s avonds ook. Tussendoor ging ik thuis de honden uit-laten. Toen ze eindelijk van de monitor kon, mocht ik met haar ‘inroomen’: 24 uur samen in een kamer. Zo zou ik aan alle geluidjes kunnen wennen, met zorg nog dichtbij. Daarna mochten we naar huis. Heerlijk, maar het voelde ook een beetje als afscheid van lieve mensen.”

“Een 10 plus voor de fantastische,

lieve mensen hier”—

Betrokken en zorgzaam“De zorg is hier echt goed, beter kun je niet hebben. Een 10 plus! Ze zijn lief voor ouder en kind. Stuk voor stuk betrokken en zorgzaam. Soms ook streng. Ik moest me na de bevalling rustig houden. Niets voor mij. En ik mocht beslist niet bij de andere baby’s kijken, mocht ze niet storen. De zorg gaat door. De fysiotherapeute uit het ziekenhuis komt nog geregeld thuis. En natuurlijk is er de controle bij de kinderarts. Ik kan nog steeds bij ze terecht. Zoals Sterre geboren is had ik niet voor-zien, het was heftig. Maar dit is mooier dan ik ooit had durven dromen. Ik vind haar geweldig!”

3

Als zweten een last wordt

Dit is nog mooier dan ik ooit had durven dromen

—Anna Westerbos (32 jaar) is bevallen in het Spaarne

Gasthuis. Haar kindje Sterre was pas 32 weken oud en moest een tijd op de couveuseafdeling blijven.

Zweten heeft een belangrijke functie maar kan ook flinke hinder geven. Dan spreken we van over-matig zweten, ook wel ‘hyperhydrosis’. Derma-tologen Bert Oosting (foto) en Vera Heydendael vertellen er meer over.

Zweten speelt een belangrijke rol bij het in goede conditie houden van het lichaam. Mensen hebben zo’n 1,6 tot 4 miljoen zweetklieren, de meeste op de handpalmen. Er zijn twee soorten zweetklieren: zweetklieren die water en zouten produceren om de temperatuur te regelen en zweetklieren die uit talgklieren ontstaan en de persoonlijke lichaamsgeur bepalen. Deze lichaamsgeur speelt, zo blijkt uit onderzoek, een belangrijke rol bij de partnerkeuze. Tijdens de pubertijd worden deze zweet klieren, die vooral in de oksels en het genitaal gebied zitten, heel actief. De bekende onaan ge-name zweetlucht wordt veroorzaakt door bacteriën in het zweet. Deze bacteriën produceren vetzuren die een penetrante geur geven. Als deodorant niet voldoende werkt, kan een antibac teriële crème soms helpen. Taboe Sommige mensen zweten heel erg veel, meestal op de handpalmen, voetzolen en in de oksels. Dit overmatig zweten ontstaat doordat een bepaald deel van het autonome zenuwstelsel niet goed werkt. Het is geen ernstige aandoening, maar voor wie er aan lijdt wel erg hinderlijk. Naast on-aange name natte plekken hebben mensen die overmatig zweten vaak ook last van schaamte en minder zelfvertrouwen. Zij hebben er met andere woorden sociaal last van. Overmatig zweten is een taboe. Behandelingen Aan overmatig zweten is wel wat te doen. De tot nu toe meest toegepaste behandeling door derma-to logen is het inspuiten van Botox. Dit zorgt ervoor dat het signaal dat zweetklieren aanzet tot zweten geblokkeerd wordt. Samen met een huid thera-peute past dr. Oosting dit in Hoofddorp toe. Sinds 2014 bieden we ook de miraDry behandeling aan. Met deze methode behandelen dr. Heydendael en dr. Toth in Haarlem Noord de huid onder lokale verdoving met een speciale ‘hitte’. Vanwege een speciale golflengte wordt precies die huidlaag waar de klieren zich bevinden verwarmd. Door de hitte worden de zweetklieren vernietigd en ze komen niet meer terug. Zweet u erg veel en werken de gewone middelen en maatregelen niet? Vraag uw huisarts om u door te verwijzen naar de dermatoloog.

Page 4: Welkom Spaarne Gasthuis editie juni 2015

Waar zijn we te vinden?

Naast deze vestigingen zijn er ook poliklinieken in Hillegom en Nieuw-Vennep en een dialysecentrum/polikliniek in Velsen-Noord. Alle telefoonnummers vindt u op onze website www.spaarnegasthuis.nl.Blijf op de hoogte van het Spaarne Gasthuis via

Colofon Welkom is een uitgave van het Spaarne Gasthuis en verschijnt 4 keer per jaar in een oplage van 7.000 stuks, Redactie afdeling communicatie Spaarne Gasthuis Vormgeving Koeweiden Postma en BuroJan Fotografie Jean-Pierre Jans, Aat Jan Renders, DigiDaan Druk Drukkerij Manuel, Vaassen.

Haarlem—

Bevallen. Met verloskundige, verpleegkundige en gynaecoloog. 30 juni, 18 augustus, 22 september

Borstprotheses, lingerie en badpakken. Informatie van ervaringsdeskundigen. Individueel en op afspraak. 15 juli

Borstvoeding. Informatie en advies van lactatiekundige. 29 juni, 7 september

CRPS inloopuur van de patiëntenvereniging. 14 september

Overig—

Inloophuis Kennemer land, Santpoort- Noord:

Hormonale therapie bij kanker25 juni

Kanker en pijn 10 september

Look good feel better. Workshop uiterlijke verzorging voor mensen met kanker. 23 oktober

Mama-café: ervaringen uitwisselen over borstvoeding. Restaurant La Place, Fonteinlaan 1, Haarlem26 juni, 29 juli, 26 augustus, 25 september

Hoofddorp—

Bevallen. Met verloskundige, verpleegkundige en gynaecoloog. 7 juli, 6 augustus, 8 september

Diabetes Informatie Post (DIP), inloopmiddag. 17 september

Fybromyalgie, inloopuur van de patiëntenvereniging. 10 september

Rugklachten, inloopuur van de patiëntenvereniging.24 juni, 23 september

Informatie en aanmelden

—Alle bijeenkomsten zijn gratis. Kijk voor meer informatie, tijden en aanmelden op onze websites:www.kg.nl voor bijeenkomsten in Haarlem en Santpoort-Noord en op www.spaarneziekenhuis.nl voor de bijeenkomsten in Hoofddorp en Nieuw-Vennep.

Spaarne Gasthuis Haarlem NoordVondelweg 9992026 BW, HaarlemT (023) 545 3545

Spaarne Gasthuis Haarlem ZuidBoerhaavelaan 22 2035 RC, HaarlemT (023) 545 3545

Spaarne Gasthuis HeemstedeHändellaan 2a 2102 CW, HeemstedeT (023) 890 8900

Spaarne GasthuisHoofddorpSpaarnepoort 12134 TM, HoofddorpT (023) 890 8900

4

Onze voorlichtings-bijeenkomsten

Meer regie over uw eigen gezondheid met mijnspaarnegasthuis.nl

Wilt u veilig, vertrouwd en eenvoudig zaken regelen met ons zieken-huis? Dat kan met mijnspaarnegasthuis.nl. Op deze website kunt u:• zelf een (herhaal) afspraak maken met uw arts;• uitslagen van onderzoeken inzien;• vragenlijsten invullen die nodig zijn voor uw behandeling;• een vraag stellen aan het team dat u behandelt;• uw partner, ouders of kind laten meekijken in uw dossier;• uw foto uploaden in uw eigen dossier ter identificatie.

Meer weten? Op www.mijnspaarnegasthuis.nl vindt u vragen en antwoorden.