WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

14
WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014

Transcript of WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Page 1: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

WELKOM

Bijeenkomst Senioren Veiligheid27 februari 2014

Page 2: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Voorstellen

Ressort WonenCindy Schoenmeijer - medew. Participatie

Page 3: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Onderwerpen

• Babbeltrucs• Binnendringen ongewenst bezoek• Tips ter voorkoming

Page 4: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Babbeltrucs

Globaal drie verschillende soorten:1. Iemand zegt van een bedrijf te zijn;2. iemand zegt sociale motieven te hebben;3. iemand zegt een probleem te hebben.

Page 5: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Babbeltrucs

Er komt iemand aan de deur, die zegt dat hij namens Ressort Wonen een reparatie komt doen of een inspectie wil uitvoeren. U weet van niets. Laat deze persoon niet binnen! Vraag altijd om legitimatie en bel bij twijfel Ressort Wonen.

Page 6: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Krantbericht “Bedrijf-babbeltruc”

Oplichters actief in Delftdonderdag, 2 januari 2014 15:57

De politie in Delft waarschuwt voor oplichters, nadat diversemensen melding deden van verschillende brutale babbeltrucs. Eén man probeert zijn slachtoffers geld afhandig te maken door zich voor te doen als dakdekker. Hij biedt aan de deuren zijn diensten aan en vraagt zogenaamd voor een voorschot voor materialen. De man gebruikt de naam van een bestaand bedrijf. Er is ook melding gedaan van oplichting door Engelssprekende klusjesmannen, die aanbellen met een verhaal over schade aan een dak of dakkapel. Zij komen aan de deur met een erg mooi en vakkundig verhaal en hebben zelfs een professionele ogende flyer. De politie waarschuwt voor deze oplichtingspraktijken. Dit soort bedrijven komt niet spontaan aan de deur en vraagt nooit om een voorschot. De politie adviseert 112 te bellen.

Page 7: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Babbeltrucs

Er komt iemand aan de deur met een stuk taart;“Heeft u zin in een stuk taart? Ik zie zoveel eenzamesenioren tegenwoordig en doe graag iets voor desamenleving. Zullen we samen gaan zitten?”Als u deze persoon niet kent, laat hem of haar niet binnen!

Page 8: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Krantbericht “Taartbabbeltruc”

Vrouw woning binnengedrongen met babbeltruc 12-9-2012 Rotterdam - Woensdagavond zijn twee oudere dames het slachtoffer geworden van een babbeltruc. In één geval werd er geld buit gemaakt. Zij raakten hierbij niet gewond. Een nog onbekende vrouw belde aan bij een oudere dame op de Quadenoord in Rotterdam. Zij had een taart bij zich en praatte zich met een smoes de woning in.Eenmaal binnen hield ze de bewoonster aan de praat terwijl een tweede, en vermoedelijk ook een derde, verdachte in de woning zochten naar waardevolle spullen. Uiteindelijk gingen de drie met een onbekend geldbedrag er vandoor.

Korte tijd later kreeg de politie eenzelfde melding aan de Statenweg in Rotterdam. Ook daar vond een babbeltruc plaats bij een oudere dame. Ook dit keer was de melding dat een vrouw had aangebeld met een taart, waarna twee mannelijke verdachten het huis doorzochten. Dit keer werd er niets buit gemaakt. Een zorgverlener stoorde hen in hun zoektocht waarna de verdachten verdwenen.

Page 9: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Babbeltrucs

Er komt iemand aan de deur die in nood is; “Op de hoek van de straat is een fietseraangereden! Mag ik met uw telefoon 112 bellen?” Als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.

Page 10: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.
Page 11: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Binnendringen ongewenst bezoek

Page 12: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Binnendringen ongewenst bezoek

Het complex binnen klimmen via balkon of galerij;

het open laten staan van centrale deuren;

aanbellen met excuus dat hij/zij er niet in kan;

meelopen naar binnen.

Page 13: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Tips ter voorkoming

Laat centrale toegangsdeuren niet open staan;

maak met uzelf de afspraak dat u niet open doet zonder eerst te kijken wie er voor de deur staat. Kijk door het raam, deurspion en gebruik indien aanwezig de intercom;

laat geen onbekenden met u mee naar binnen lopen;

personen die niet kunnen of willen legitimeren, niet binnen laten. Als u het niet vertrouwt, dan direct de politie bellen via 112 en het signalement doorgeven van de persoon die voor de deur stond.

Page 14: WELKOM Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014.

Vragen??

Bedankt voor uw aandacht!