Web view De Ideale Stage. Op zoek naar het perfecte stagebedrijf! De Ideale Stage. Op zoek naar het

download Web view De Ideale Stage. Op zoek naar het perfecte stagebedrijf! De Ideale Stage. Op zoek naar het

of 36

 • date post

  14-Feb-2021
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Web view De Ideale Stage. Op zoek naar het perfecte stagebedrijf! De Ideale Stage. Op zoek naar het

De Ideale Stage

Op zoek naar het perfecte stagebedrijf!

De Ideale Stage

Op zoek naar het perfecte stagebedrijf!

Xander Molenaar

Studentnummer: 0878761

Klas: ATR3A

In opdracht van: Dhr. R. van Bebberen

Opleiding: Autotechniek

Instituut: Engineering and Applied Sciences

Bergen op Zoom, 19 Januari 2015

Voorwoord

Voor het vak MCS13 hebben wij in semester 3 van de opleiding Autotechniek de opdracht gekregen om een onderzoek te doen naar ons ideale stagebedrijf. Allereerst moesten wij als het ware onszelf ontdekken. Dit bleek nog moeilijker dan verwacht en ook het op papier zetten van al je wensen was aardig moeilijk. Het is gewoon lastig om een perfecte dag of een perfect bedrijf te bedenken omdat je toch altijd een aantal dingen hebt die niet helemaal goed zijn. Echter moest je deze natuurlijk ook zo ombuigen dat het toch positief is.

Daarna moesten wij op zoek naar dat bedrijf, in ieder geval zo dicht mogelijk erbij komen. Dit bleek toch nog best een aardige opgave aangezien het moeilijk is om echt een soort van “inside information” te krijgen over hoe het nou echt allemaal zit als je daar terecht komt. Maar om te weten hoe we dan ook echt bij het bedrijf wat we willen binnen kunnen komen moesten we dat ook onderzoeken. Dit heeft echter nog wel wat voeten in de aarde gehad omdat bedrijven maar niet terugmailden en dergelijke. Dus heb ik, en met mij veel anderen, besloten om maar gewoon te gaan bellen omdat het dan niet zo makkelijk is om niet te reageren. Dit heeft dan ook succes gehad en binnen no time had ik alle informatie die ik nodig had.

Dit onderzoek heb ik over het algemeen als erg leerzaam ervaren. Het is wel eens goed om naar jezelf te gaan kijken wat je nou echt wilt en wat er nodig is om dat te bereiken. Als je deze opdracht goed uitvoert dan heb je er ook wel wat aan voor het uiteindelijk kiezen van een stage bedrijf. Het is nu een stuk duidelijker voor mij wat ik wil en vooral ook waar ik dat kan gaan doen.

Verder wil ik graag mijn dank uitspreken aan alle personen van de bedrijven die hebben meegewerkt aan het onderzoek. En daarnaast ook mijn mede studenten die mij bij vragen of onduidelijkheden altijd te hulp schoten.

Ik wens U veel plezier met het lezen over mij en wat ik leuk vind!

Bergen Op Zoom, 17 januari 2015

Xander Molenaar

Samenvatting

Dit is een rapport over de zoektocht naar het ideale stagebedrijf en de weg hiernaartoe. Hierbij is begonnen met het kijken naar wat de persoonlijkheid van de toekomstige stagiair is. Dat is natuurlijk erg van belang bij het zoeken naar een stage wat je moet immers wel weten wat deze persoon leuk vind om te doen. Daarnaast moet er ook gekeken worden wat er aansluit bij de vaardigheden van deze persoon. Dit alles staat dus beschreven in het eerste hoofdstuk en hier ligt dus de basis van de rest van het verslag.

Maar er moet natuurlijk ook worden gekeken naar wat deze persoon interesseert en leuk vind om te doen. Hiervoor dienen de volgende twee hoofdstukken. In het tweede hoofdstuk, de ‘ideale vacature’, staat de ideale vacature naar mening van de stagiair. Om deze te vormen zijn er ter inspiratie eerst een aantal andere vacatures gezocht en hieruit zijn de punten die de stagiair aanspraken gepikt. Daarna zijn deze samengevoegd in één perfecte vacature. Maar als men dat heeft dan kan je daar eigenlijk nog veel kanten mee op. Het is immers maar een lijstje met wat punten die voor de een niet hetzelfde betekenen als voor de ander. Om hier wat duidelijkheid in te scheppen is het derde hoofdstuk, genaamd de ‘ideale werkdag’, bijgevoegd. In dat hoofdstuk staat precies beschreven wat voor werkzaamheden de stagiair voor zich ziet als hij de vacature leest. Het is als het ware en walkthrough van deze persoon zijn perfecte werkdag. Alles wat deze persoon leuk vind aan het vakgebied wat deze wil gaan uitoefenen staat hier beschreven. Dit is dus puur voor beeldvorming.

Nu duidelijk is wat de stagiair het liefst wil gaan doen moet er ook onderzocht worden wat deze persoon prettig vind binnen een bedrijf. Dit is gedaan in het vierde hoofdstuk van dit onderzoek. In het hoofdstuk wat ‘het ideale stagebedrijf’ heet is duidelijk uitgelegd welke factoren deze persoon als prettig en minder prettig ervaart binnen een bedrijf. Hierbij is steeds ook een toelichting en waar mogelijk een voorbeeld gegeven zodat het zo duidelijk mogelijk is wat deze bedoelt. Dit alles is in het daarop volgende hoofdstuk, ‘doelgroep beschrijving’, nogmaals duidelijk op een rijtje gezet. Dit is gedaan zodat als men later gaat zoeken naar een bedrijf er als het ware een checklist is met punten waar op gelet moet worden.

Tegen de tijd dat U bij het zesde hoofdstuk aanbeland is het dus helemaal duidelijk wat deze persoon wil gaan doen en binnen wat voor een bedrijf dit zou moeten gebeuren. Aan de hand van deze informatie is er dan ook een zoektocht gestart naar welke bedrijven hierbinnen passen. Daaruit zijn vijf bedrijven gekomen welke zowel de juiste werkzaamheden hadden als voldaan aan de eisen en voorkeuren van de stagiair. Maar natuurlijk moet men ook wel weten hoe je binnenkomt bij die bedrijven. Daarom is er voor hoofdstuk zeven genaamd ‘doelgroep onderzoek’ contact opgenomen met de bedrijven om dit te vragen. Helaas gaven twee van de gevonden bedrijven geen thuis dus is men maar door gegaan met de overige drie. Deze hebben een aantal factoren gegeven waar deze op letten en deze zullen dan ook verwerkt worden in een portfolio waarin alles te zien valt.

Als laatste komt de conclusie aan bod. Dit is in feite niets meer dan de belangrijkste bevindingen uit dit onderzoek nog een keer op een rijtje zetten. Hierin staat welke bedrijven er in aanmerking komen en wat deze willen zien van een stagiair voordat deze aangenomen word. Een portfolio hoefde men naar eigen zeggen niet te zien maar er waren wel een aantal punten die belangrijk gevonden worden. Deze zijn hierin dus opgenomen zodat er een duidelijk overzicht is van alles wat de bedrijven willen zien.

Inhoudsopgave

Paginanummer

Inleiding 6

Persoonlijk Profiel 7

Ideale Vacature 9

De Ideale Werkdag 14

Het Ideale Stagebedrijf 16

Doelgroep Beschrijving 18

Doelgroep 19

Doelgroep Onderzoek 21

Conclusie 23

Bijlagen 24

Bronnen 35

Inleiding

In dit onderzoeksrapport is de weg naar het kiezen en uiteindelijk bemachtigen van de ideale stageplaats. Het onderzoek is gedaan voor en door Xander Molenaar voor het vak MCS13 van de opleiding Autotechniek aan de Hogeschool Rotterdam. Hierbij is men begonnen met het vaststellen voor wat voor persoonlijkheid deze persoon heeft. Dit is natuurlijk belangrijk voordat er gezocht kan worden naar een stagebedrijf. Daarna is er met deze informatie gezocht naar een bedrijf wat zo goed mogelijk aansluit bij de wensen van de stagiair. Dit is natuurlijk belangrijk voor het succesvol afronden van de stage en uiteindelijk de opleiding Autotechniek. Hierbij is ook contact opgenomen met de bedrijven die in aanmerking komen voor een stage om te onderzoeken wat er nodig is om binnen te komen. Dit is natuurlijk ook wel handig bij het solliciteren voor stage.

Om dit alles te onderzoeken zijn er eerst een aantal tests gedaan door de stagiair. Zo zijn de Belbin en Kolb testen ingevuld om te onderzoeken wat voor werkwijze de stagiair heeft en wat voor leerstijl hierbij komt. Daarnaast zijn ook de kernkwadranten van de stagiair vastgesteld zodat het duidelijk is op welke gebieden de stagiair uitblinkt en welke wat aandacht nodig hebben. Daarnaast is er om echt een compleet beeld te krijgen ook een SWOT analyse van de stagiair gedaan. Dit alles is samengevoegd voor een persoonlijk profiel, dit is de basis van het verslag. Hier zijn alle punten die belangrijk zijn voor het kiezen van een stage uit afgeleid waardoor deze perfect zullen aansluiten bij de wensen van de stagiair.

Als dit rapport dus gevolgd word bij het kiezen van een stageplek dan zal deze aansluiten bij de wensen van de stagiair. Daarnaast kan deze ook precies zien wat er uiteindelijk nodig is voor het binnenhalen van de stageplek. Het komt er dus op neer dat als dit rapport goed word opgevolgd dan kan de stagiair met niet als te veel moeite een stageplaat binnenslepen. Bovendien zal deze aansluiten bij de wensen van deze waardoor deze het ook naar zijn zin zal hebben. Dit is ook erg belangrijk omdat men dan meer gemotiveerd zal zijn en veel meer plezier in het werk zal hebben. Het gevolg hiervan is betere resultaten en beide partijen zullen erg tevreden zijn. Dit zal dus een succesvolle stage tot gevolg hebben en is iedereen tevreden met wat er gedaan is.

Persoonlijk Profiel

Om te beginnen moet natuurlijk duidelijk zijn waarnaar gezocht moet worden. Daarom is er een profiel opgesteld van de toekomstige stagiair. Hierin zijn alle eigenschappen, voorkeuren en afkeuren van de persoon in kwestie opgenomen. Hierop is dan ook heel het onderzoek gebaseerd. Om te beginnen eerst wat persoonlijke informatie en een korte introductie.

Gegevens

Naam: August Antonius Alexander Molenaar

Roepnaam: Xander

Adres: Warmoesdreef 3

Woonplaats: Bergen op Zoom

Geboortedatum: 3 september 1996

Over mij

Ik ben een enthousiaste tweedejaars Autotechniek student aan de Hogeschool Rotterdam. Deze studie richt zich op de ontwikkelingen in de automotive industrie, je word hier klaargestoomd om deel te nemen aan deze ontwikkelingen en erin mee te denken. Dit word gedaan door middel van een aantal leerlijnen die zich richten op verschillende vakgebieden. Voorbeel