Web & multimedia

of 58 /58
Webschrijven en online redactie Grafische mediavormgeving Ontwikkeling en programmatie 3D-technieken Digitaal publiceren E-Business Mediafotografie Film en video Gaming en animatie Communicatiebeheer en -tools Toegepast mediamanagement Syntra West 11-12 Web & multimedia Breng uw mediarecepten succesvol op smaak

Embed Size (px)

description

Breng uw mediarecepten succesvol op smaak

Transcript of Web & multimedia

Page 1: Web & multimedia

Webschrijven en online redactieGrafische mediavormgevingOntwikkeling en programmatie3D-techniekenDigitaal publicerenE-Business

MediafotografieFilm en videoGaming en animatieCommunicatiebeheer en -toolsToegepast mediamanagement

Syntra West 11-12 Web & multimedia

Breng uw mediarecepten succesvol op smaak

Page 2: Web & multimedia

02

Colofon

Directeur Business MagazinesChris Jonckheere – [email protected]

HoofdredactieFrank Cloetens – frank[email protected] Geers – [email protected]

RedactieLies Debacker – [email protected] Brysse – gle[email protected] Geers – [email protected]

CopywritingPetra Vancoillie – [email protected]

VormgevingLeen Boterman – [email protected]

BeeldredactieCaroline Dejonghe – caroline.dej[email protected] Santy – [email protected]

Verantwoordelijke uitgeverJohan De NeveSpoorwegstraat 14B-8200 BRUGGE

Dit infomagazine is auteursrechterlijk beschermd. Wenst u artikels te scannen, digitaal op te slaan, te drukken, meermaals te kopiëren of commercieel te gebruiken? Contacteer Pieter Geers (050 70 28 00).

Page 3: Web & multimedia

03

Inhoud

WEBSCHRIJVEN EN ONLINE REDACTIE 04

TAAL EN COMMUNICATIE 06

GRAFISCHE MEDIAVORMGEVING 07

ONTWIKKELING EN PROGRAMMATIE 19

3D-TECHNIEKEN 31

DIGITAAL PUBLICEREN 32

E-BUSINESS 33

MEDIAFOTOGRAFIE 35

FILM EN VIDEO 42

GAMING EN ANIMATIE 45

COMMUNICATIEBEHEER EN –TOOLS 47

TOEGEPAST MEDIAMANAGEMENT 48

MAATPROJECTEN EN ADVIESVERLENING 49

EEN NIEUWE ZAAK, JOB OF MEDEWERKER? 50Cursusformules in bedrijfsbeheer Managementschool Praktijkgerichte vervolmakingscursussen Screening en coaching

SUBSIDIES EN FONDSEN 51KMO-portefeuille voor bedrijvenOpleidingscheques voor particulierenCEVORA opleidingen

PRAKTISCHE INFORMATIETABEL Bijlage

Page 4: Web & multimedia

04

Webschrijven en online redactie

// PRAKTIJKTRAINING: SEO COPYWRITING EN SCHRIJVEN VOOR HET WEB

Zoekmachines willen hun gebruikers relevante resultaten tonen, dat weet elke goe-de SEO copywriter. Om die te vinden, speuren ze op webpagina’s naar trefwoorden. Komen de juiste woorden en woordcombinaties geregeld op de juiste plaats voor? Dan is uw website relevanter en komt hij op een betere plaats in de zoekmachines terecht. Bij SEO copywriting bepaalt een goed evenwicht alles. Gebruikt u te weinig relevante zoekwoorden? Dan komt u nooit op de eerste pagina terecht. Gebruikt u er te veel? Dan bestraffen zoekmachines u voor die kunstgreep met een lagere plaats. Of erger nog: haken uw lezers meteen af. Want webteksten die overduide-lijk bol staan van de trefwoorden lezen niet vlot. Internet stelt speciale eisen ten aanzien van tekstschrijven. Het medium geeft nieuwe kansen, maar vraagt ook om een andere methodische aanpak van tekstbewerkingen. Tijdens deze praktische workshop passen de cursisten de theorie meteen toe in de praktijk. De docent geeft direct feedback. Na de cursus zijn de webteksten van de deelnemers zichtbaar verbeterd. Een handzame reader, vol tips en trucs, gaat als praktisch naslagwerk mee naar huis.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Deze cursus werd ontwikkeld voor websiteredacteurs, webmasters en medewer-kers van van uitgeverijen, marketing- en communicatiediensten.

dd Voorkennis

Geen voorkennis vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Door deze training zullen webredacteurs en -masters het perfecte evenwicht te kunnen vinden tussen de taal van een zoekmachine en ijzersterke verkoopteksten. Tijdens de cursus ervaren cursisten dat het schrijven voor het web een vak apart is. Goede content moet aan tal van eisen voldoen om door de bezoeker gelezen te worden. Webcopywriting is dus meer dan noodzakelijk. Schrijven voor een website is immers volledig verschillend van het schrijven voor gedrukte media. Zo moeten de teksten bijvoorbeeld zeer bondig en helder zijn. De internaut heeft immers wei-nig tijd om ze te lezen op het scherm. Bovendien moet u SEO- en SEA-technieken toepassen opdat uw site goed zou scoren in de zoekresultaten. Dit wordt praktijk-gericht aangeleerd zodat cursisten de meest geschikte informatie leren schrijven in functie van hun doelgroep en gewenste zichtbaarheid op zoekmachines.

dd Programma

� Bewerken van bestaande elektronische informatie

� Chunking: schrijven voor internet waarbij de cursist leert te chunken (techniek om zappende lezers te interesseren)

� Bijzondere aandacht voor stijl en de zinsbouw op het web

� Zoekwoordenonderzoek en social media

� SEO-copywriting

� Resultatenmeting en bijsturing

Page 5: Web & multimedia

05Webschrijven en online redactie

// TIEN-VINGER-TYPEN

Als u met enkele vingers typt, dan haalt u ca. 75 slagen per minuut. Doet u dat met tien vingers, dan bereikt u tot 200 aanslagen. Dit betekent, dat als u één uur per dag typt u meer dan een half uur bespaart op die manier. In een normale werkweek komt dit neer op een besparing van 10 uur in de maand of 3 weken per jaar.De opleiding is erop gericht om de hersenen te leren, welke vingers welke toetsen moeten bedienen, om efficiënt te kunnen typen. Dat gebeurt op een aangename manier door visualisatie, associatie en ontspanning. De methodiek en aanpak zijn gebaseerd op de technieken die worden toegepast bij het versneld leren.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Kantoor- en of zakelijke gebruikers.

dd Voorkennis

Geen voorkennis vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Na 6 uur opleiding kunt u niet verwachten dat u typt als een ervaren typist(e). Wel kunt u al de basisrij (middelste rij toetsen), de bovenste rij en de onderste rij van het toetsenbord met tien vingers bedienen. Deze opleiding is een uitstekende basis om daarna in enkele weken, afhankelijk van uw uitgangssituatie en persoonlijke inzet, een hoger typtempo te bereiken.

dd Programma

� Kenmerken en voordelen Ì een efficiënte typtechniek aanleren: tot 36 uur sneller dan met een klassieke

typcursus; Ì goedkoper wegens beperkte duur; Ì boeiend en eenvoudig leerproces; Ì motiverend door versneld leertempo; Ì langer onthouden van de vaardigheid; Ì geen speciaal computerprogramma nodig; Ì mogelijkheid tot online oefenen en onlinecoaching.

Page 6: Web & multimedia

06

Taal en communicatie

U wenst uw kennis van de Franse taal bij te schaven of u zou graag Russisch leren? Dan bent u bij Syntra West aan het juiste adres!

Voor de meest courante talen zoals Frans, Engels, Duits en Spaans kunt u instappen in de cursus die het best uw niveau benadert. De vrijblijvende instapvoorwaarden zijn gebaseerd op het Europees referentiekader (A1, A2, B1, B2, C1 en C2).

Syntra West besteedt eveneens de nodige aandacht aan initiatieopleidingen van vreemde talen als Italiaans, Chinees, Pools en Russisch, Turks,...Al onze taalcursussen hebben als focus het mondelinge, efficiënte gebruik van de doeltaal.

Daarnaast biedt Syntra West biedt sinds kort de opleiding Webcopywriting aan, een opleiding die in de huidige tijdsgeest niet meer weg te denken valt. Ook korte trainingen rond correct schrijven, het opstellen van een goed persbericht e.a. maken vandaag deel uit van ons opleidingsgamma.

Page 7: Web & multimedia

07

Grafische mediavormgeving

// PROFESSIONEEL WERKEN MET ADOBE INDESIGN CS5 OP MAC

Wilt u moeiteloos een nieuwsbrief, jaarverslag of magazine maken? Dan is de nieuwe Adobe InDesign CS5 onmisbaar. Adobe InDesign is toonaangevend op het gebied van opmaak en iedere grafisch ontwerper en DTP-er moet ermee overweg kunnen. Ook gebruikers van Microsoft Office ontdekken steeds vaker de voordelen. Adobe InDesign biedt een eenvoudige manier van werken en daarnaast alle ruimte voor creativiteit. Het grote gebruiksgemak en de integratie met pakketten als Adobe Photoshop en Illustrator, plus nóg meer tijdsbesparende hulpmiddelen in deze nieuwste versie, maken het opmaakpakket onmisbaar voor de professionele ontwerper en DTP’er.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

De cursus is bestemd voor medewerkers uit grafische bedrijven, afdelingen of reclamebureaus, grafische vormgevers of redactiemedewerkers van uitgeverijen die werken of willen gaan werken met Adobe InDesign.

dd Voorkennis

U hebt basiskennis van Mac.

dd Watdleertdudinddedopleiding

In deze cursus InDesign leert u hoe u professioneel en efficiënt documenten op-maakt en de belangrijkste functies van InDesign creatief gebruikt. Na afloop van deze cursus InDesign bent u prima in staat om technisch bruikbare publicaties of PDF’s bij de drukker of webmaster aan te leveren.

dd Programma

� De vernieuwde user-interface

� Voorinstellingen maken

� Productieverbeteringen

� Tekstwijzigingen bijhouden

� Actieve bijschriften

� Alinea’s die meerdere kolommen beslaan of in gesplitste kolommen staan

� Verschillende paginaformaten, vereenvoudigde objectselectie en -bewerking

� Het deelvenster Lagen

� Kleurinstellingen conform Medibelplus

� Live preflighten tijdens het opmaken

� Artikeleditor

� Transparantie-afvlakking

� Objectstijlen

� Werken met slimme koppelingen

� Smart tekst reflow

� Kruiswijzigingen maken

� Voorwaardelijke teksten

� Tekstvariabelen

� Verankerde objecten

� Paginaovergangen

� Integratie met Microsoft Word en Excel

� Geneste stijlen

� Werken met tabellen

� Zoeken via GREP

� Automatiseren

Page 8: Web & multimedia

08 Grafische mediavormgeving

// PROFESSIONEEL WERKEN MET ADOBE ILLUSTRATOR CS5 OP MAC

Ontdek precisie en kracht in de nieuwe Adobe Illustrator CS5. Teken met grote pre-cisie in perspectief, maak penseel-streken met verschillende breedten en gebruik levensechte penselen. Zet ideeën snel om in uitvoer voor vrijwel elk project. Teken illustraties of creëer logo’s, maak schaalbare infographics, beletteringen, vector-animaties of complete flyers. Door de vele functies en het grote toepassingsgebied is niets onmogelijk met dit programma.

De software biedt een uitgebreide omgeving voor grafische vectorafbeeldingen met nieuwe transparantie in verlopen en meerdere tekengebieden: een uitnodiging om efficiëntere ontwerpmanieren te ontdekken. Verlies uzelf dus in creativiteit want deze basisopleiding Adobe Illustrator is een onmisbare troef voor beginnende en gespecialiseerde ontwerpers die een goede basis willen leggen in digitaal vorm-geven. Maak straks zelf eenvoudige logo’s, beeldmerken en illustraties met behulp van de vele gereedschappen van dit populaire programma.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Deze Illustrator cursus is onmisbaar wanneer u werkzaam bent als grafisch ont-werper, illustrator of productpresentaties maakt. Ook Microstation gebruikers en andere CAD gebruikers vinden in Illustrator een bruikbaar gereedschap.

dd Voorkennis

U hebt basiskennis van Mac.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Na het volgen van deze opleiding beschikt u over voldoende kennis en vaardigheid om uw creatieve grenzen te verleggen en op een professionele manier illustraties te produceren die geschikt zijn voor verdere verwerking in het grafische productie-proces voor print-, web- en communicatietoepassingen.

dd Programma

� Non-destructieve vectoriële creaties

� Resolutieonafhankelijke effecten

� Verbeterde tekenfuncties

� Tekenen in perspectief

� Prachtige penseelstreken

� Het borstelpenseel

� Scherpe afbeeldingen voor het web en mobiele apparatuur

� Verbeteringen voor gebruik van meerdere tekengebieden

� Het gereedschap Vormen maken

� Interactie met Adobe PhotoShop-bestanden en Flash

� Adobe CS Review

� Retourbewerking met Flash Catalyst

� Kleurinstellingen en voorkeuren

� Geavanceerde technieken via het vormpalet

� Symbolen

� Live Trace

� Kuler

� Werken met meerdere tekengebieden

� Transparantie in verlopen

� Steunkleuren

� Schermen delen

� Kleurscheidingen

� Exportmogelijkheden

� Verfijnde grafische stijlen

� Interactie met verlopen

� Isolatiemodus in knipmaskers

� Verschillende paginaformaten binnen één project combineren

� Kleurconversies

� Werken met variabelen

Page 9: Web & multimedia

09Grafische mediavormgeving

// PROFESSIONEEL WERKEN MET ADOBE PHOTOSHOP CS5 OP MAC

Wat zouden kranten, brochures, boeken, posters of websites zijn zonder sprekende beelden? Adobe Photoshop is de applicatie bij uitstek voor beeldbewerking en beeldcreatie. De software is ongeëvenaard als het gaat om het corrigeren van kleurenscans en het toepassen van een breed gamma aan bewerkingen op afbeel-dingen. Krijg toegang tot de ongeëvenaarde kracht van de nieuwe Adobe Photoshop CS5 via een intuïtievere gebruikersbeleving, meer vrijheid om te experimenteren en aanzienlijke productiviteitsverbeteringen. De creatieve en technische mogelijk-heden zijn quasi onuitputtelijk.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

De cursus is bestemd voor medewerkers uit grafische bedrijven, -afdelingen of reclamebureaus, webdesigners of grafische vormgevers die werken of willen gaan werken met Adobe Photoshop.

dd Voorkennis

U hebt basiskennis van Mac.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Digitaal zwart-wit of kleurenbeeld verwerken, bestemd voor drukwerk maar ook voor multimediagebruik en de productie van internetpagina’s. Dit zijn zaken die aan de orde komen in deze praktijkcursus Adobe Photoshop CS5. De cursus is een praktijkgerichte training waarin u leert hoe u kwalitatief goede afbeeldingen maakt die geschikt zijn voor verdere verwerking in het productieproces. Aan het eind van de cursus kent u de belangrijkste mogelijkheden van het programma.

dd Programma

� Vrijstellen

� Aanpassingslagen

� Kleurcorrecties

� Vullen met behoud van inhoud

� Het mixerpenseel

� Clone source

� Vectoriële maskers met editeerbare doezelranden

� Eigen shapes definiëren

� Overvloeimodi

� Beeldmanipulatie

� Alpha-kanalen

� Marionet verdraaien

� Patronen

� Vullagen

� Slimme filters

� Realistische schaduwen

� Lenscorrectie

� Content-gevoelig schalen

� Non-destructieve kleurconversies

� Autoblending op scherptediepte

� Stapelmodus

� Beelden ontwikkelen

� In perspectief croppen

� Buitengewone schildereffecten met natuurlijke en realistische schildereffecten

� Maskers met nieuwe verfijningsgereedschappen

� Video

� Superieure HDR-afbeeldingen

� Bewaren en exporteren

� Handelingen en Photoshop-scripts

� Mini Bridge

� Droplets

� Gestroomlijnde creatieve revisies

Page 10: Web & multimedia

010 Grafische mediavormgeving

// ADOBE ILLUSTRATOR CS5 - VECTORELE EN INTERACTIEVE WEBOBJECTEN

Adobe heeft een HTML 5 add-on uitgebracht voor Illustrator. Zo kan er in één keer voor print en web ontworpen worden. Het pakket is bedoeld voor Adobe Illustrator CS5 en gebruikt HTML 5 om het ontwerpen voor web, mobiel en print minder arbeidsintensief te maken. Met de add-on is het mogelijk om een vormgeving te exporteren naar verschillende platforms.

Het pakket van Adobe kan ontwerpen renderen die gebruik maken van Cascading Style Sheets (CSS) versie 3, maar kan ook gebruik maken van het HTML 5 Canvas element en van de Scalable Vector Graphics (SVG) XML afbeeldingsformaat. De functie kan volgens Adobe de ontwikkeltijd voor verschillende platforms dramatisch terugbrengen. Door gebruik te maken van deze beschikbare export-technologie kunnen ontwerpers een Illustrator-pagina exporteren als webpagina.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

De cursus focust zich op professionele creatieve ontwerpers die reeds ervaring heb-ben met de basistoolsets in Adobe Illustrator maar in hun opdrachtenportefeuille tekeningen ontwerpen die hun toepassing vinden op het web. Deze toegepaste praktijktraining werd ontwikkeld op maat van crossmedia ontwerpers en richt zich naar crossmediale desktop publishers in de printmedia- en webmediasector.

dd Voorkennis

Basiskennis Adobe Illustrator is vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Met behulp van SVG en Canvas elementen kunnen ontwerpers data en interactieve elementen toevoegen aan afbeeldingen. Met behulp van SVG kan er ook worden ingezoomd op afbeeldingen. Ook kan iedere pixel zo geprogrammeerd worden dat hij reageert op een muisklik met daaraan gekoppelde acties. Cursisten leren met grote nauwkeurigheid vectorobjecten op het pixelraster van een bestand voor ras-terillustraties maken om resolutie-onafhankelijke beelden te kunnen construeren voor gebruik in (mobiele) webmedia. Op basis van bestaande printmedia ontwerpen zullen cursisten doorheen de conversieprocedure worden geloodsd om het teken-programma te leren gebruiken binnen een ruimere mediacontext.

dd Programma

� Installatie en gebruik plugin-software

� Resolutieonafhankelijke effecten

� Scherpe afbeeldingen en teksten voor web en mobiel gebruik

� Tekenfuncties voor schaalbare webobjecten

� Exporteren van Illustrator-tekengebieden exporteren voor unieke schermformaten met behulp van SVG- en CSS3-mediaquery’s

� Webwidgets met dynamische vectorillustratiesvoor gegevensgestuurde workflows voor het web

� Nieuwste verbeteringen in SVG en Canvas om interactieve webcontent te genereren

� Vormkenmerken voor illustraties toewijzen met gereedschappen voor ontwerpers en ontwikkelaars

� Exporteren vanaf het Illustrator-deelvenster

� Vormgeving naar CSS3 om stijleigenschappen van webpagina’s te stroomlijnen

Page 11: Web & multimedia

011Grafische mediavormgeving

// PROFESSIONEEL WERKEN MET ADOBE DREAMWEAVER CS5 OP MAC

Websites en webtoepassingen ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden.

Bouw websites en toepassingen van wereldklasse met een van de beste productie-tools voor het web. Adobe Dreamweaver is het meest gebruikte programma onder webontwerpers, webontwikkelaars en visuele ontwerpers. En dat is niet zo gek want dit pakket biedt ongekende mogelijkheden bij de creatie van dynamische en interactieve websites. Of u het zelfstandig gebruikt, of in combinatie met Flash en Photoshop, met Dreamweaver ontwerpt en bouwt u de meest innovatieve websites: van een heldere navigatie tot de koppeling met complexe databases. Voor ieder-een die zelf een professionele website wilt leren maken, is de basiscursus van de nieuwe Dreamweaver CS5 een goed begin.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

De cursus is bestemd voor medewerkers uit grafische bedrijven, -afdelingen of reclamebureaus, grafische vormgevers of webdesigners die creatieve websites en -toepassingen willen ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden.

dd Voorkennis

Geen basiskennis vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Tijdens de cursus leert u informatie zo structureren dat u een overzichtelijke en representatieve website kunt maken. Aan de hand van een opdracht doorloopt u alle stappen die bij het maken van een website van belang zijn: van conceptontwik-keling en het bepalen van de vormgeving tot aan de realisatie van de site. U leert een goede navigatiestructuur opzetten en hoe u vorm en functionaliteit optimaal kunt benutten.

dd Programma

� De interface van het programma en de functies zoals inzoomen bij het ontwerpen en het gebruik van de ‘guides’

� Een opzet maken: doel, doelgroep, conceptontwikkeling, vormgeving, gebruik van foto’s, tabellen, mate van interactie en framesets

� Het structureren van informatie

� Aantrekkelijke interface en pagina lay-out ontwerpen

� Gebruiksvriendelijke navigatiestructuur ontwerpen

� Interactiemogelijkheden ontwikkelen, zoals invulformulieren en andere responsmogelijkheden

� Webpagina’s coderen met behulp van HTML

� Creatieve knoppen ontwikkelen

� Flash video (FLV) en Gifanimaties gebruiken in de HTML pagina’s

� Uploaden van de website

Page 12: Web & multimedia

012 Grafische mediavormgeving

// UPGRADETRAINING: WAT IS NIEUW IN ADOBE CREATIVE SUITE 5.5?

“Heb ik deze update echt wel nodig?” is de logische vraag die men telkens stelt wannneer er een nieuwe versie op de markt komt. In de Adobe Adobe Creative Suite 5.5 productreeks krijgt u in eerste instantie de perceptie dat er quasi geen prepressfuncties werden toegevoegd en dat er voornamelijk rond multimedia werd ontwikkeld. Het is geen indruk maar de realiteit dat in onze beeldcultuur multi-media een steeds belangrijkere rol opeist. Er zijn weldegelijk heel wat belangrijke prepress innovaties in Adobe Creative Suite 5.5 aangebracht. Deze vernieuwingen zijn niet altijd de meest spectaculaire om te tonen maar zorgen wel voor aanzien-lijke tijdswinst in een productieproces. Hierbij denken we aan verbeteringen onder de motorkap zoals bijvoorbeeld de nieuwe achtergrondtaken in Adobe inDesign.

De Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium-software is de ultieme werkset voor de hedendaagse ontwerper. Tijdens deze hands-on sessie wordt voornamelijk gefocust op de nieuwe functies. De praktijkgerichte opdrachten zorgen voor een inzicht in de nieuwe mogelijkheden van Adobe Bridge, Adobe Photoshop, Adobe InDesign en Adobe Illustrator.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Deze opleiding werd ontwikkeld voor grafische mediavormgevers die reeds Adobe Creative Suite gebruiken voor printmediaproductie en hun praktijk willen verrui-men met de efficiëntietools en crossmediafuncties die in de laatste versierelease van Creative Suite zitten ingebed.

dd Voorkennis

Basiskennis Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign is vereist.

Wat leert u in de opleidingNa deze training bent u in de mogelijkheid opdrachten te analyseren te creëren en een afgewerkt eindproduct te produceren die aan de huidige grafische normen vol-doet. Kortom u zal op de juiste rails staan voor de toekomst door optimaal gebruik te maken van de vernieuwde Adobe CS5 applicaties.

dd Programma

� Adobe Illustrator CS5.5 Ì Resolutieonafhankelijke effecten Ì Verbeterde tekenfuncties Ì Tekenen in perspectief Ì Prachtige penseelstreken Ì Het borstelpenseel Ì Scherpe afbeeldingen voor het web en mobiele apparatuur Ì Verbeteringen voor gebruik van meerdere tekengebieden Ì Het gereedschap Vormen maken Ì Verbeterde stipplellijnen en pijlen Ì Interactie met Adobe PhotoShop-bestanden en Flash Ì 9-slice scaling voor symbolen

Page 13: Web & multimedia

013Grafische mediavormgeving

� Adobe Photoshop CS5.5 Ì Vullen met behoud van inhoud Ì Het mixerpenseel Ì Marionet verdraaien Ì Buitengewone schildereffecten met natuurlijke en realistische schildereffecten Ì Maskers met nieuwe verfijningsgereedschappen Ì 3D-diepte met Adobe Repoussé Ì 3D-animatie Ì Video Ì Superieure HDR-afbeeldingen Ì Mini Bridge Ì Gestroomlijnde creatieve revisies

� Adobe InDesign CS5.5 Ì Tekstwijzigingen bijhouden Ì Actieve bijschriften Ì Alinea’s die meerdere kolommen beslaan of in gesplitste kolommen staan Ì Verschillende paginaformaten Ì Vereenvoudigde objectselectie en -bewerking Ì Maken van eBooks Ì Interactieve documenten en presentaties Ì Exporteren naar Flash Professional Ì Het deelvenster Lagen Ì Productieverbeteringen

� Adobe Bridge CS5.5 Ì Gridify Ì Gap-gereedschap Ì Content-grabber Ì Adobe Mini Bridge Ì Weergave van gekoppelde bestanden in InDesign-documenten Ì Jpeg-export Ì Aangepaste formaatwijziging van afbeeldingen en PDF-watermerken voor

webgalerieën Ì Voorvertoning van content voor mobiele apparatuur met Adobe Device Central Ì Flexibelere manier om namen batchgewijs te wijzigen Ì Mogelijkheid voor slepen-en-neerzetten tussen toepassingen Ì Bewerkbare padenbalk Ì Centrale kleurinstellingen

Page 14: Web & multimedia

014 Grafische mediavormgeving

// WORKSHOP: CROSSMEDIAAL ONTWERPEN MET ADOBE INDESIGN CS5

Na het uitgeven op papier, en het brengen van content naar het web, maken uit-gevers en ontwerpers zich klaar om te ontwerpen voor de mobile devices zoals de Apple iPad en andere Android gebaseerde devices. Anders dan de nieuwe mogelijkheden van print naar web, kunnen ze met de komst van deze tablets wel een unieke lezerservaring brengen. Een tablet biedt niet de beperkingen van het web, men kan in tegendeel de lezer meer boeien. Bij het ontwerpen voor tablets kan de visuele impact van drukwerk gecombineerd worden met de flexibiliteit van het tablet-formaat. Anders dan bij de papieren uitgave is er directe interactie via het aanraakscherm en kan men video, audio, animatie, roterende beelden enz. op eenvoudige wijze toe te voegen aan de publicatie. De meeste creative professionals zijn opgeleid of hebben ervaring met de Adobe tools. De ervaring wordt ten volle ingezet ten dienste van deze nieuwe technologie. De drempel is laag, de leercurve klein.

De overstap van print naar web was voor veel uitgevers en mediabedrijven een minder succesvolle stap. De identiteit die zij heel gemakkelijk in een magazine naar voor kunnen schuiven ging vaak verloren in de beperkingen die het web hen oplegde. Met de komst van de tablets en nieuwe technologische ontwikkelingen wordt dit verleden tijd en neemt de vraag naar interactieve digitale uitgaven van bestaande en nieuwe magazines, brochures, boeken en catalogi steeds toe. Uitgevers willen zo snel mogelijk met oude en nieuwe titels verschijnen. In de workshop maakt u op praktische wijze kennis met Adobe’s nieuwe digitale publicatietroeven voor internet en mobiel web. Het principe van de Adobe Digital Publishing Suite is eenvoudig en vormt een commercieel belangrijk exportpakket bovenop de vertrouwde InDesign opmaakomgeving voor printmedia.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Vormgevers en dtp’ers die professioneel met InDesign werken, maar ook mede-werkers van uitgeverijen die de Adobe Digital Publishing Suite gebruiken of over-wegen dat te gaan doen. De cursus is geschikt voor zowel de makers van digitale publicaties als voor eenieder die meer inzicht wilt krijgen in het proces van digitaal publiceren.

dd Voorkennis

� U werkt normaal gesproken niet met InDesign, maar u wilt als manager graag weten of Adobe Digital Publishing Suite geschikt is voor uw bedrijf. In dat geval zult u veel hebben aan de informatie die u tijdens deze cursus ontvangt en probeert u zo goed mogelijk de oefeningen mee te doen. Specifieke voorkennis, behalve over uitgeven in het algemeen, is dan niet vereist.

� U wilt met InDesign digitale publicaties gaan maken. In dat geval wordt er van tgegaan dat u kunt werken met Adobe InDesign en de interactieve functies die in CS4 en CS5 aan het programma zijn toegevoegd. Verder is het dan handig als u enige ervaring hebt met Photoshop en/of Illustrator.

Page 15: Web & multimedia

015Grafische mediavormgeving

dd Watdleertdudinddedopleiding

De workshop focust zich op de professionele gebruiker van Adobe toepassingen voor ontwerp van printmedia. Door herkenbare praktijkconcepten voor printopmaak in de lessen te integreren, kunnen cursisten hands-on alle exportfunctionaliteiten le-ren gebruiken om webproducten te vervaardigen vanaf een printmedia ontwerp. De lessen zijn interactief opgevat en laten toe om printmedia ontwerpen van cursisten als case te behandelen. Door deze leervorm toe te passen zullen cursisten in staat zijn om alle uitgevoerde crossmediahandelingen ook binnen eigen werkomgeving uit te kunnen voeren.

dd Programma

� Globale uitleg over opzet van de Digital Publishing Suite

� Bekijken van voorbeelden van enkele populaire uitgaven

� Downloaden en gebruiken van ‘blanco’ Adobe Viewer-app

� Doorlopen van de procedure a.h.v. een simpel voorbeeld

� Opzetten van een voorbeeld met een complexe opmaak

� Maken/toevoegen van diverse interactieve onderdelen

� Testen en verspreiden van eigen uitgaven op een iPad

� Meer informatie over (voorlopige) verspreidingsvormen

Page 16: Web & multimedia

016 Grafische mediavormgeving

// LEREN WERKEN MET EEN APPLE COMPUTER (BASIS)

Het besturingssyteem van een Apple is heel anders dan dat van een Windows systeem. Mac OS X is het besturingsssyteem voor de Apple Macintosh computer. Gebouwd op een stabiele UNIX ondergrond en gebruikmakend van een indrukwek-kende grafische interface, is Mac OS X allesbepalend voor de zo geprezen Macintosh gebruikerservaring. OS X is niet moeilijk om te leren. Na de training maakt u gelijk een vliegende start en haalt u alles uit uw Mac wat erin zit.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Startende Mac-gebruikers die willen leren productief werken met Apple hardware en softwareprogramma’s.

dd Voorkennis

Geen voorkennis vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Na deze praktijktraining kent u de werking van een Mac, Mac OS X 10.6 Snow Leopard en meegeleverde Apple-software. Van de installatie van een nieuwe Mac en het uitvoeren van basishandelingen tot het werken met iPhoto of het instellen van uw e-mail. U beschikt over een stevige praktijkkennis die u toelaat om suc-cesvol gebruik te maken van alle populaire Apple-programma’s die met uw Mac computer worden meegeleverd.

dd Programma

� Apple-hardware, van iMac tot iPod en iPhone, aansluitingen en installatie .

� Basishandelingen op een Mac.

� Aan de slag met Mac OS X Snow Leopard. Ruimschoots aandacht voor de belangrijkste vernieuwingen en verbeteringen.

� Internet en e-mail met Safari, Mail en MobileMe.

� iLife ‘11: iTunes, iPhoto, iDVD, iMovie, iWeb en Garageband.

� Probleemloos foto’s en documenten afdrukken.

� Systeemvoorkeuren instellen.

Page 17: Web & multimedia

017Grafische mediavormgeving

// INFOSESSIE: BOUW EEN PROFESSIONELE WEBSITE MET GOOGLE SITES

Google sites is een internettoepassing die gratis wordt aangeboden en het mogelijk maakt om op een zeer gebruiksvriendelijke manier een eigen website te bouwen. Met Google sites is zowel het maken als het publiceren van de website is even gemak-kelijk als het bewerken van een tekstdocument in Word. U hebt dus absoluut geen technische kennis of software nodig om uw eigen internetplek te maken. Tijdens de gratis infosessie maakt u kennis met alle productiemogelijkheden om een Google website te bouwen en kunt u met alle vragen terecht bij de Google vakdocent. U krijgt meteen ook een concrete blik op het volledige Google opleidingsprogramma dat u kan ondersteunen bij de realisatie van uw persoonlijke webproject.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Medewerkers van bedrijven en organisaties die vrijblijvend kennis willen maken met de Google toolsets voor het eenvoudig bouwen van een professionele website.

dd Voorkennis

Basiskennis PC vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

In de workshop ziet u hoe eenvoudig het is om informatie in de vorm van tekst, af-beeldingen, hyperlinks, video’s, agenda’s en bijlagen op een website plaatsen. Om dit te realiseren werkt Google sites naadloos samen met de andere gratis producten van Google zoals Picasa Google Calendar en YouTube. U beschikt na de workshop over alle benodigde kennis om zelf de voordelen van de Google productietools te beoordelen en krijgt een duidelijk beeld van de workflow die wordt gevolgd bij het maken van een Google website.

dd Programma

� Inloggen

� Site maken

� Site beheren

� Site opmaken

� Voorbeeld

� Tekst

� Figuren

� Andere objecten

� Pagina bijmaken

� Pagina verplaatsen

� Pagina verwijderen

� Menu aanpassen

� Rechten wijzigen

� Site bekijken

� Sitemap

Page 18: Web & multimedia

018 Grafische mediavormgeving

// GOOGLE SITES EN GOOGLE FOTOS (BASIS)

U wilt een online site waarmee u informatie ter beschikking kan stellen aan anderen? Google Sites is de gratis webdienst van Google waarmee u, eventueel samen met anderen, een site kan bouwen en onderhouden. Dit kan een publieke website of afgeschermde teamsite zijn. Kies voor Google Sites in combinatie met Google Foto’s. Beide diensten worden gratis aangeboden en zijn zeer gebruiksvriendelijk. Er is geen technische kennis of software nodig om aan de slag te gaan en één of meerdere sites te bouwen. In de werkomgeving van Google Sites kunt u de indeling, de lay-out en de navigatie van de site vastleggen, alsook webpagina’s maken en beheren. Op de webpagina’s kunt u informatie aanbieden in de vorm van tekst, afbeeldingen en gadgets. Het beeldmateriaal kan rechtstreeks worden opgehaald uit Google Foto’s. Dit is uw persoonlijke fotosite, waar u uw beeldmateriaal kan uploaden, kan organiseren in fotoalbums en de afbeeldingen online kan optimaliseren voor het web. Ook is er aandacht voor interactie en wordt de site voorzien van een invulformulier en pagina met nieuwsberichten waarop bezoekers van de site zich kunnen abonneren.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Ondernemers, managers en administratieve medewerkers die informatie op een moderne en gestructureerde manier informatie willen delen met collega’s, part-ners en klanten.

dd Voorkennis

Geen specifieke voorkennis, enkel vlot computer- en internetgebruik (bestandsbe-heer, surfen en e-mailen).

dd Watdleertdudinddedopleiding

U beschikt over de nodige kennis en vaardigheden om de basismogelijkheden die Google Sites en Google Foto’s biedt op een praktijkgerichte manier toe te passen en een website te bouwen op het world wide web.

dd Programma

� Google Sites

� Aanmaken en beheren van sites

� Site-layout en navigatie

� Aanmaken en beheren van webpagina’s

� Google Foto’s

� Fotomateriaal uploaden en beheren met Picasaweb

� Fotomateriaal optimaliseren voor het web met Picnik

� Content

� Tekst & interne en externe hyperlinks

� Beeldmateriaal (afbeeldingen en diavoorstellingen)

� Gadgets (routeplanner, Youtube-filmpje, agenda)

� Lijsten en bestanden

� Interactie

� Aankondigingen

� Invulformulier

Page 19: Web & multimedia

019

Ontwikkeling en programmatie

// PROGRAMMEREN IN FLASH CS5 MET ADOBE ACTIONSCRIPT 3

ActionScript 3.0 voor Adobe Flash CS5 Professional en Adobe Flex biedt een snelle, makkelijke en zeer uitgebreide manier om de talloze technieken van ActionScript onder de knie te krijgen. ActionScript is een geavanceerde programmeertaal die volledig is geïntegreerd in Flash CS5, ter ontwikkeling van verfijnde interactieve projecten. ActionScript-technieken worden vaak gebruikt bij de productie van ver-bluffende design en animatie tools in de Flash-interface.

ActionScript-technieken worden vaak gebruikt bij de productie van verbluffende design en animatie tools in de Flash-interface. ActionScript is net als JavaScript afgeleid van ECMAScript en is dus ook een objectgeoriënteerde scripttaal. ActionScript kent van zichzelf al een groot aantal voorgedefinieerde objecten, maar het is uiteraard ook mogelijk om zelf nieuwe objecten te maken, door het gebruik van classes. Vanaf ActionScript 3.0 is dit een geheel nieuwe scripttaal geworden die minimaal op zijn voorgangers lijkt. De scripttaal is geheel opnieuw opgebouwd. Zo ligt de nadruk meer op Flash Movies, interactive gebruikersinterfaces en op componenten. ActionScript 3.0 is mede ontwikkeld voor breedband en HD movies.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

De cursus is bestemd voor medewerkers uit grafische bedrijven, -afdelingen of reclamebureaus, grafische vormgevers, webontwikkelaars of webdesigners die creatieve websites en -toepassingen willen ontwerpen, ontwikkelen en onderhou-den.

dd Voorkennis

Basiskennis Flash.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Tijdens de cursus leert u programmeren in ActionScript 3.0. Na een basismodule programmeren krijgt u een introductie in de scripttaal. Vervolgens gaat u werken met verschillende objecten, zoals movieclips, sprites, shapes en bitmaps. U leert hoe u events, zoals muisclicks en toetsenbordaanslagen, afhandelt en hoe u geluid en video kunt toepassen in uw applicatie. In het tweede deel van de cursus leert u object georiënteerd programmeren. U gaat zelf objecten programmeren en leert u verschillende methoden om een object georiënteerde applicatie te ontwerpen.

dd Programma

� Introducing the Course

� ActionScript 3 Fundamentals

� Manipulating Symbols with ActionScript

� Object Oriented Programming

� ActionScript 3 Events

� Loops and Conditional Logic

� Exploring the ActionScript Class Library

� XML with E4X

� Animating with ActionScript

Page 20: Web & multimedia

020 Ontwikkeling en programmatie

// PROFESSIONEEL WERKEN MET HTML5 EN CSS3

HyperText Markup Language revision 5 (HTML5) wordt de nieuwe standaard voor het maken van websites of webapplicaties. HTML5 maakt gebruik van proprietary internet-technologie als Adobe Flash, Microsoft Silverlight en Sun JavaFX over-bodig. Zodoende maakt HTML5 het mogelijk voor webpagina’s om images, tekst, multimedia en webapplicaties weer te geven in een browser.

Iedereen heeft het tegenwoordig over HTML5. De afgelopen jaren zijn we via HTML 4.0 en XHTML richting XHTML2 gegaan, maar tegelijkertijd werd gewerkt aan HTML5. Inmiddels is de weg naar XHTML2 afgesloten en is iedereen het er over eens dat HTML5 de nieuwe standaard wordt. Klaar is deze taal echter nog lang niet. Toch wordt het al op kleine schaal gebruikt en browser-ontwikkelaars maken hun browser HTML5 geschikt. Het is dus tijd om op deze rijdende trein te springen als webontwikkelaar.

Om mee te gaan met deze nieuwe ontwikkelingen zult u zich deze nieuwe stan-daard eigen moeten maken als webdesigner. In deze cursus zorgen we dat u een jumpstart maakt in de wereld van HTML5. Wat CSS (1 of 2) is voor XHTML, is CSS3 voor HTML5. CSS3 zorgt dat we een reeks van aanvullende mogelijkheden hebben voor de opmaak van webpagina’s. Net als voor HTML5 geldt, dat CSS3 nog volop in ontwikkeling is. Ook hier geldt dat nu het moment is om u voor te bereiden op de toekomst.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

De opleiding is bedoeld voor webvormgevers en -ontwikkelaars die ervaring heb-ben met HTML en CSS en alle nieuwe mogelijkheden van HTML5 en CSS3 willen toepassen in hun websites.

dd Voorkennis

U hebt ervaring in HTML en CSS.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Deze cursus HTML5 geeft een overzicht van de mogelijkheden en richt zich daarbij vooral op de praktijk en vragen zoals: wat is er nu al mogelijk en welke HTML5 onderdelen zijn vooral handig om nu al te gebruiken. Een voorbeeld daarvan zijn de video tags waarmee het mogelijk is om zonder Flash video en animatie op de Apple iPad te laten zien.

dd Programma

� Een introductie over HTML5

� De nieuwe HTML5 structuur elementen

� Werken met de audio- en video tags

� Kennismaken met de nieuwe mogelijkheden van oa canvas, geolocatie, local storage en offline caching

� Een introductie over CSS3 en CSS animaties

Page 21: Web & multimedia

021Ontwikkeling en programmatie

// MAKEN VAN WEBSITES VOOR MOBIELE DEVICES EN IPHONE

Het wordt voor bedrijven steeds belangrijker om zich online te presenteren op een mobiel device. En dan zijn met de name de iPhone en iPad de toonaangevende devices van dit moment. Veel bedrijven zijn dan ook bezig om hun website hierop af te stemmen. Dat betekent ten eerste dat er veel aan de vormgeving zal moeten gebeuren. De website zal op de specifieke schermformaten moeten worden afge-stemd. Maar iPhone en iPad applicaties hebben ook een zeer eigen en herkenbare vormgeving van de interface. En daar zal de website naartoe moeten worden om-gebouwd. Apple heeft voor dit doel de Webkit ontwikkeld. Met dit gratis framework kan een website worden geoptimaliseerd voor de iPhone. De website die met Webkit wordt ontwikkeld ziet er uiteindelijk uit als een volwaardige app die direct vanaf het beginscherm opgestart kan worden.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

De cursus richt zich op vormgevers, webdevelopers, webdesigners en anderen die mobiele websites (willen) ontwikkelen.

dd Voorkennis

Basisknnis van HTML, CSS en Javascript is vereist.

Wat leert u in de opleidingdd Inddezedtrainingdleertdudallesdoverddedverschillendeddevicesdendhundspecifieked

toepassingendendkenmerken.dWelkedtechnieken,dsystemendendprogrammeertalendwordenderdopdditdmomentdtoegepastdindmobieledtelefoons,dsmartphonesdendpda’s?dEndwatdzijnddaarvanddedgevolgendvoordhetdontwerpendvandgebruikersinterfaces?dVervolgensd zoomtd ded cursusd ind opd dedmogelijkhedend vand ded iPhoned omdatd ditddevicedopdditdmomentdvooropdlooptdinddedmarktdendeendaantaldzeerdspecifiekedmo-gelijkhedendbiedt.dUdleertdhoedudeendsitedoptimaliseertdvoordgebruikdopdmobieledapparaten.dDedpraktijkcasedlooptdalsdrodeddraadddoorddedtraining.d

dd Programma

� HTML

� CSS3

� Vormgeving voor mobiele devices

� Vormgeving voor de iPhone en iPad

� Usability aspecten voor de iPhone en iPad

� iWebkit introductie

� Navigatie toevoegen met iWebkit

� Formulierelementen plaatsen met iwebkit

� Youtube, mail, Google maps, iTunes integreren

� Templates

� Publiceren

Page 22: Web & multimedia

022 Ontwikkeling en programmatie

// INTERACTIEVE WEBAPPLICATIES MET ADOBE FLASH CATALYST CS5

Transformeer Adobe Photoshop, Illustrator en Fireworks-illustraties in expres-sieve, volledig interactieve projecten zonder code te schrijven en profiteer van de reikwijdte en consistentie van het Adobe Flash-platform.

De Adobe Flash Catalyst CS5-software is een toegankelijk, nieuw gereedschap voor interactieontwerpen. Het programma is speciaal bedoeld voor grafische ontwerpers die veel werken met Photoshop en Illustrator en die hun grafische werk willen omzetten in een interactieve en dynamische toepassing. Transformeer Adobe Photoshop, Illustrator en Fireworks-illustraties in expressieve, volledig interactieve projecten zonder code te schrijven en profiteer van de reikwijdte en consistentie van het Adobe Flash-platform. Denk aan interactieve portfolio’s, producthandleidingen, kleine websites, navigatie voor een website, interfaces voor RIA’s (Rich Internet Applications).

Flash Catalyst kan ook worden ingezet in een omgeving waarin grafische ontwer-pers samenwerken met ontwikkelaars bij het maken van complexe toepassingen. De ontwerper kan het Flash Catalyst-project aanleveren aan de ontwikkelaar die er in Flash Builder complexe functionaliteit aan toevoegt. Ontwikkelaars die werken met Flash Builder kunnen Flash Catalyst ook inzetten om skins, componenten, ef-fecten en animaties te maken die gebruikt worden in Flash Builder. Flash Catalyst heeft daarvoor betere gereedschappen dan Flash Builder.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Deze cursus is bedoeld voor grafisch ontwerpers of designers die op een eenvoudige manier Flash animaties en interactieve applicaties willen maken. Ook ontwerpers wiens werk verder wordt ontwikkeld door een ontwikkelaar in Flex of Flash Builder kunnen uitstekend met Flash Catalyst aan de slag. Het uitgevoerde bestand kan zo door de ontwikkelaar worden geopend en verder bewerkt.

dd Voorkennis

Basiskennis Adobe Photoshop en Illustrator is vereist.

Page 23: Web & multimedia

023Ontwikkeling en programmatie

dd Watdleertdudinddedopleiding

Ontwerpers kunnen gedrag definiëren en verfijnde interactie bepalen met eenvou-dige menuopdrachten, zonder te hoeven beschikken over ontwikkelvaardigheden of kennis van code.U leert ook statisch artwork uit Adobe Photoshop, Illustrator en Fireworks in interactieve onderdelen te veranderen en kan interactie toevoegen die reageert op de invoer van gebruikers. Interfaces en interactieve content kunnen zo worden voorzien van de look and feel van het bedrijfsmerk, afhankelijk van de eisen van het ontwerp. Ontwerpers kunnen nu nog creatiever zijn door aantrekkelijke erva-ringen te maken met behulp van objecten die bewegen en vloeiend in- of uitfaden. U combineert video, geluidseffecten en dynamische media net zo gemakkelijk als statisch artwork en leert interactieve elementen toe te voegen om het afspelen ervan te regelen.

dd Programma

� Projectplanning

� Voorbereiding ontwerp met Photoshop of Illustrator of Fireworks

� Componenten

� Interactie

� Overgangen

� Statussen

� Flash video

� Gegevensbronnen gebruiken

� Publiceren

� Feedback verwerken

Page 24: Web & multimedia

024 Ontwikkeling en programmatie

// GECERTIFICEERDE BIJSCHOLING: WEBMASTER

Een aantal jaren geleden was het nog nodig bedrijven te overtuigen van het nut van een website. Nu, met de populariteit van het internet, beseft iedere ondernemer dat een website een toegevoegde waarde heeft. Kortom, een website is voor bijna alle kmo’s onmisbaar geworden.In deze cursus leert u aan de hand van praktijkgerichte oefeningen en casestudy’s alle technieken om met HTML, Photoshop en Dreamweaver aantrekkelijke en vind-bare websites te bouwen.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Zelfstandigen en aankomende webbouwers van bedrijven en openbare besturen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling, het onderhoud en beheer van pro-fessionele statische websites.

dd Voorkennis

� U hebt een goede basiskennis van het internet.

� U bent vertrouwd met de Windows-omgeving en met bestandsbeheer.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Deze opleiding zal u aan de hand van praktijkgerichte oefeningen en case-studies de technieken aanleren om met HTML, Photoshop en Dreamweaver aantrekke-lijke en vindbare websites te bouwen. Als webmaster kan u zelf ontwikkelde of bestaande websites beheren en onderhouden volgens de regels van de kunst. U volgt de nieuwe technologieën op de voet, kan probleemloos updates installeren, inhouden actualiseren of kleine wijzigingen doorvoeren. U bent niet alleen de hulp en toeverlaat van ieder bedrijf met een eigen website, jij zorgt ervoor dat een website hét visitekaartje blijft van een bedrijf of organisatie dat met de recentste technologieën werkt en actuele gegevens bevat. U kan offertes van aanbestedin-gen of onderaannemers correct inschatten in functie van duurtijd en prijssetting. U verwerft alle benodigde kennis om advies uit te brengen tijdens de integratie of uitvoering van webprojecten. U leert alle nieuwe vakterminologie gebruiken. U verwerft alle kennis om de actuele functie van professioneel webmaster succesvol uit te voeren. Wenst u een grafische expert te worden in het vormgeven van nieuwe websites, dan kan u terecht bij de opleiding webdesigner.

dd Programma

� domeinnamen;

� programmeren in HTML;

� zoekmachines;

� Photoshop;

� Dreamweaver;

� FTP;

� multimedia;

� introductie dynamische websites;

� praktische introductie e-commerce.

Als u de lessen hebt gevolgd en een werkopdracht hebt afgewerkt, ontvangt u een getuigschrift, erkend door het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen.

Na het volgen van de opleiding bent u in staat om gestructureerde en gebruiks-vriendelijke websites te ontwikkelen en te onderhouden, gebruikmakend van de meest gangbare technieken.

Communicatieafdelingen van bedrijven maar ook reclamebureaus of webdesign-bureaus kunnen op zoek zijn naar u.

Page 25: Web & multimedia

025Ontwikkeling en programmatie

// GECERTIFICEERDE BIJSCHOLING: WEBMASTER EXPERT

Tot voor enige jaren boden enkel statische HTML-pagina’s uw organisatie een mo-gelijkheid tot profilering op het web. Tegenwoordig staan dynamiek en gebruiks-vriendelijkheid in een bedrijfswebsite centraal.Een moderne website toont steeds actuele informatie, wat leidt tot terugkerende bezoekers.Via cases komen in deze opleiding de visuele, praktische en technische aspecten van een moderne website aan bod. Wilt u een volledig nieuwe website grafisch leren ontwerpen? Volg dan de opleiding webdesigner.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Statische websitebouwers die hun kennis willen updaten en databasegestuurde websites willen leren bouwen.

dd Voorkennis

U bent geslaagd voor de opleiding webmaster of u kunt praktijkervaring aantonen tijdens een verkennend gesprek.

dd Watdleertdudinddedopleiding

� U ontwerpt dynamische websites en maakt ze operationeel.

� U beheert een dynamische website en volgt Web 2.0-elementen.

� U neemt de ondersteunende databanken en de koppelingen met de backoffice van het bedrijf voor uw rekening.

� U hebt geen probleem meer met de grafische toepassingen op een site.

� U optimaliseert de website voor nieuwe browserversies en platformen.

� U bouwt interactieve websites volgens de richtlijnen van duurzaam en toegankelijk webdesign.

dd Programma

� Actua: RSS, podcasting en Web 2.0;

� hosting;

� Photoshop Advanced;

� Information architecture;

� Dreamweaver: XHTML en CSS;

� Usability;

� Website- en serverbeheer;

� Website online zetten;

� Flash Action Script;

� PHP & MySQL.

Na deze lessen en het afwerken van een werkopdracht, ontvangt u een getuigschrift. Dit getuigschrift is erkend door het Vlaamse Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen.

Page 26: Web & multimedia

026 Ontwikkeling en programmatie

// GECERTIFICEERDE BIJSCHOLING: WEBMASTER ADVANCED

Wat zijn de laatste webontwikkelingen? Welke wereld gaat schuil achter de begrip-pen als Youtube, LinkedIn, Facebook, GoogleTalk, Wiki, Skype, Twitter en Del.icio.us? Wat kunt u met RSS, Hyves, Google Earth en weblogs aanvangen? En hoe bouwt u een onderhoudbare professionele webapplicatie?

Belangrijker nog dan op de hoogte te zijn van de nieuwe internetontwikkelingen is het er juist en optimaal mee kunnen omgaan. Hoe profiteert een bedrijf of organi-satie mee van de nieuwe mogelijkheden? Waar kiest u wel en niet voor?

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Deze cursus werd ontwikkeld voor ervaren webmasters die (zullen) instaan voor het professionele ontwerp en onderhouden van professionele dynamische (mo-biele) websites en -applicaties.

dd Voorkennis

U bent geslaagd voor de opleiding Webmaster Expert of u kunt praktijkervaring aantonen tijdens een verkennend gesprek. Programmeerervaring is noodzakelijk om de cursus te kunnen aanvatten. PHP mag geen geheimen hebben. Een stevige kennis van SQL en xHTML is noodzakelijk.

dd Watdleertdudinddedopleiding

� U leert alle nieuwe gebruikerstechnologieën van het internet integreren en onderhouden binnen dynamische websites.

� U kent alle actuele webtools en weet hoe ze efficiënt kunnen worden .geprogrammeerd en ingezet binnen webprojecten.

� U bent in staat om nieuwe internetmedia aan te bieden aan uw klantendoelgroep.

Na deze lessen en het afwerken van een werkopdracht ontvangt u een getuigschrift. Dit getuigschrift is erkend door het Vlaamse Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen.

dd Programma

� Herhaling hosting en servers;

� xHTML naar HTML5;

� Opfrissing PHP;

� OO programmeren;

� Javascript en AJAX - jQuery;

� Geavanceerde databasetechnieken;

� Mashup’s en API’s - versiebeheer (GIT en SVN);

� Zend Framework en modules.

Page 27: Web & multimedia

027Ontwikkeling en programmatie

// PHP & MySQL

PHP en MySQL genieten bij veel webontwikkelaars de voorkeur omwille van de kostprijs en het eenvoudige gebruik. Met de scripttaal PHP en de MySQL-database ontwikkelt u databasegestuurde webpagina’s, die het actueel houden van websites sterk vereenvoudigen.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Webdeveloper die databasegestuurde websites willen bouwen met open sources.

dd Voorkennis

U hebt een basiskennis van HTML en relationele databases.

dd Watdleertdudinddedopleiding

� U schrijft PHP-scripts, gekoppeld aan MySQL-databases.

� U ontwikkelt toepassingen om automatisch (via PHP-scripts) gegevens-wijzigingen in productendatabases (MySQL) te laten overnemen door gekoppelde webpagina’s.

dd Programma

� MySQL Ì introductie; Ì shell/console-opdrachten; Ì MySQL clients, users en gebruikersrechten; Ì databases ontwerpen en aanmaken; Ì gegevenstypes, SQL-opdrachten.

� PHP Ì variabelen, constanten, datatypes; Ì typecasting, arrays; Ì PHP Apache-variabelen, HTML-variabelen; Ì operators, besturingsstructuren; Ì interactie tussen webpagina’s; Ì sessies, cookies, get- en postvariabelen; Ì beveiligde pagina’s aanmaken; Ì ingebouwde functies, functies definiëren; Ì stringmanipulatie, file handling; Ì MySQL opdrachten in PHP.

� PHP - MySQL Ì databasegegevens op webpagina’s; Ì eenvoudig gastenboek; Ì file upload, e-mail, security.

Page 28: Web & multimedia

028 Ontwikkeling en programmatie

// Leren programmeren in C#.NET 4.0 - intro ADO.NET 4.0

Bedrijven die op middellange termijn keuze moeten maken voor een program-meertaal, kiezen meer en meer voor C# .NET om hun bedrijfskritische applicaties te (laten) ontwikkelen. Met dit stijgend succes van de C# taal neemt ook de vraag naar C# programmeurs toe.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Aspirant programmeurs met PC ervaring in een Windowsomgeving en program-meurs die programmeren in een niet OOP-taal en die hun programmeerkennis vanaf de basis wensen up te daten.

dd Voorkennis

Er is geen programmeerervaring vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Tijdens deze opleiding maakt u op een praktijkgerichte manier kennis met Visual Studio 2010.NET, de ontwikkelomgeving waarin u C#.NET 4.0 applicaties leert programmeren. De nadruk ligt op het schrijven van toekomstgerichte Windowstoepassingen in C# met bijzondere aandacht voor het bewerken van gege-vens uit een databank met behulp van ADO.NET. De opleiding bestaat uit drie delen. Tijdens het eerste gedeelte wordt programmatielogica aangeleerd aan de hand van eenvoudige C# .NET programmavoorbeelden. In een tweede gedeelte komt het concept van OOP uitgebreid aan bod. In het laatste gedeelte leert u complexere programma’s ontwikkelen, u krijgt een introductie ADO .NET 4.0 en u leert data-basetoepassingen realiseren.

Page 29: Web & multimedia

029Ontwikkeling en programmatie

dd Programma

� DEEL 1: Programmatielogica en OOP IN C# 4.0 (10 sessies) Ì Kennismaking met Visual Studio 2010.NET Ì Wat is Microsoft .net? Ì Microsoft .NET Framework Ì N-tier technologie Ì Gebeurtenis-gedreven programmeren Ì Programmatielogica Ì Overzicht van object georiënteerde programmeertalen. Ì Gestructureerd versus object-georiënteerd Ì Klassen en objecten Ì Wat zijn objecten? Ì Kenmerken van classes, onderhoudbaarheid van toepassingen verbeteren Ì Verbanden tussen klassen Ì Attributen, properties, indexers, Ì Voorbeelden van Object Oriented programming in Visual Studio.NET Ì De werking van de Garbage collector Ì Interface based programming in Visual Studio.NET Ì Aanmaken van Microsoft .NET windowstoepassingen (Winforms) Ì Aanmaken van Microsoft .NET Webtoepassingen (ASP.NET/ Webforms) Ì Data Access gebruiken in .NET gebaseerde toepassingen

� DEEL 2: Introductie ontwikkelen van databasetoepassingen mbv ADO.NET 4.0 Entity Framework (5 sessies) Ì Basisconcepten van relationele databanken Ì Gebruik van ADO.NET Ì Data Binding Ì XML en gerelateerde technologieën

� DEEL 3: Advanced programming C# (5 sessies) Ì Advanced Windows Forms en Controls (Overerven van Forms, of Visual

Inheretance) Ì Multithreaded design, Ì Meertalige toepassingen, Ì Aanmaken van UserControls, Ì Assemblies, Libraries, GAC (global Assembly Cash), Ì Installatieprocedure van gemaakte applicaties: click once Ì Introductie WF en WCF

Page 30: Web & multimedia

030 Ontwikkeling en programmatie

// Open Source CMS: Drupal 7 basis

Wilt u een zoekmachinevriendelijke website ontwikkelen met daarbij een geïnte-greerd Content Management System? Bekijk volgende websites dan eens: The New York Observer, Forbes en AOL. Deze websites werden allemaal ontworpen met het opensource-CMS van Drupal.In deze opleiding leert u het Drupal Framework installeren om vervolgens dynami-sche CMS-websites te bouwen. Modules schrijven behoort niet tot deze opleiding.Zie ook: www.drupal.org

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Webdesigners en -ontwikkelaars.

dd Voorkennis

Basiskennis van HTML en CSS is wenselijk en kennis van PHP is een voordeel, maar niet vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

U kunt Drupal CMS installeren, configureren, themen en customizen.

dd Programma

� Inleiding

Ì geschiedenis en evolutie Drupal; Ì toekomst en focus van Drupal 7; Ì mogelijke soorten sites met Drupal; Ì voorbeelden van Drupal-installaties; Ì overzicht architectuur Drupal;

Ì wegwijs op drupal.org: forum, videotutorials, blogs, IVQ en groups;

Ì informatie elders over Drupal: websites, podcasts, blogs en boeken.

� Installatie Drupal Core

Ì voorbereiding, benodigdheden en aandachtspunten installatie;

Ì basisinstellingen: themes, blokken, content, users, modules en comments;

Ì basisconfiguratie core modules; Ì taxonomie 3; Ì contributed modules en site

configuraties; Ì factoren om een keuze te maken; Ì kernmodules: CCK en views; Ì modules voor het verhogen van de

usability; Ì modules voor afbeeldingen en

multimedia; Ì uitgebreid toegangsbeheer; Ì social networking en user profiles; Ì zoekmachine-optimalisatie met

Drupal; Ì bezoekersstatistieken; Ì meertaligheid: i18n en i10n; Ì Drupal, jQuery en AJAX; Ì integratie van Google Maps;

Ì multisiteconfiguratie 4; Ì theming, themesettings en

-systeem; Ì standaardthemes: vindplaatsen en

installatie; Ì template files: page, node en blocks; Ì function overrides via template.php; Ì themen van blokken, views en

CCK-fields; Ì hulpmodules bij theming:

contemplate en panels; Ì standaardtheme aanpassen op

maat; Ì theme ontwikkelen vanaf html/CSS

5; Ì onderhoud en technische aspecten; Ì lokale testsite opzetten en backups

maken; Ì Drupal Core upgraden; Ì contributed modules updaten; Ì CVS, patching en Devel Module; Ì importeren van gegevens.

Page 31: Web & multimedia

031

3D-technieken

// 3D-TEKENEN MET GOOGLE SKETCHUP (BASIS)

Google SketchUp is een krachtig en toch gebruikersvriendelijk 3d tekenpakket waarmee op snelle wijze uitgebreide 3d-modellen getekend kunnen worden. De software bestaat uit een schetsmatig ontwerpprogramma om conceptuele ontwer-pen in 3D te creëren, te presenteren en te evalueren. De eigenschappen van het eeuwenoude potlood zijn in het programma overgenomen en toepasbaar gemaakt voor de digitale techniek.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Bent u een (aanstormende) 3D-tekenaar of ontwerper? Of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden om 3D-tekenen binnen uw werkomgeving toe te passen? Dan biedt werken met een krachtig, maar toch eenvoudig te bedienen tekenprogramma als Google SketchUp een efficiënte uitkomst.

dd Voorkennis

U hebt een basiskennis Windows. Ervaring met computertekenen is niet vereist, maar wel een voordeel.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Deze basiscursus richt zich op het produceren van driedimensionale model-len. Tijdens deze Google cursus worden de basisprincipes van het tekenen met SketchUp behandeld. Stap voor stap wordt ingegaan op de commando’s en de opties, waardoor inzicht wordt verkregen in de structuur en mogelijkheden van de software. Alle functies van het programma worden glashelder uitgelegd en prak-tijkoefeningen worden in de lessen geïmplementeerd om alle mogelijkheden van het programma goed te leren kennen. We besteden tijdens de cursus ook aandacht aan het belang van een goede organisatie binnen SketchUp. Zo leert u efficiënt en professioneel werken. Als laatste belichten we ons model in SU Podium om tot een realistisch beeld te komen.

dd Programma

� Kennismaking met SketchUp Ì software omschrijven en vergelijken met gelijkaardige programma’s; Ì werkruimte; Ì volume- en schermmuisgewenning aanzetten.

� Basisvaardigheden Ì basis schetsmatig presenteren; Ì rendering, materialen voor vlakvulling en schaduw; Ì conversie van een gerenderd model naar JPG en overige; Ì tourgide-slideshow.

� Labo Ì perspectiefvoorbeeld uitwerken (enkel de buitenvlakken van een

voorbeeldontwerp).

Page 32: Web & multimedia

032

Digitaal publiceren

// ADOBE INDESIGN CS5 - WEBPUBLICATIES MAKEN IN EPUB-FORMAAT

Met de komst van Adobe InDesign CS5 is het maken van een digitale publicatie in het gestandaardiseerde e-pub-formaat erg eenvoudig geworden. InDesign CS5 bevat namelijk een aantal gereedschappen die specifiek bedoeld zijn voor het aanbrengen van de structuur die een e-pub-document nodig heeft. Als u die gereedschappen goed gebruikt, is het maken van de digitale publicatie nauwelijks meer dan het klikken op de exporteerfunctie.

In deze cursus leert u precies dat wat noodzakelijk is voor het maken van een e-publicatie zonder dat de basis van InDesign opnieuw wordt uitgelegd.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Deze cursus werd ontwikkeld voor ervaren gebruikers van Adobe InDesign die ebooks in EPUB-formaat willen maken binnen een grafische productie- of kantooromgeving.

dd Voorkennis

Basiskennis van Adobe InDesign is vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Na deze training kunt u uw eigen workflow opzetten voor het prepareren, redigeren en produceren van e-pubs en hebt u meer zicht op de andere (technische) ontwik-kelingen die hiertoe geleid hebben en af en toe nog van pas kunnen komen. Ook worden enkele verspreidingsvormen besproken.

dd Programma

� Uitleg over de essentiële techniek van epub-bestanden (XHTML en CSS)

� Vereisten, valkuilen en (on)mogelijkheden van e-pubs tegenover andere media

� InDesign leren gebruiken voor het maken en/of aanpassen van online publicaties

� Aandacht voor inhoudsopgave, afbeeldingen, (typo)grafische vormgeving

� Tips over voorbereiding (in Word) en nabewerking (in DreamWeaver)

Page 33: Web & multimedia

033

E-business

// BOUWEN VAN EEN WEBSHOP VOOR NIET-TECHNICI

Online zaken doen via uw website

Een goed doordachte strategie is het startsein van een goed renderende webshop. Welke doelgroep moet er benaderd worden? Welke marketingacties hebben het meeste effect? Tijdens de opleiding worden al deze vragen duidelijk beantwoord en stellen de cursisten een strategisch webshopplan op. Dit is een blauwdruk voor de ideale webshop of -site en bevat alle uitgangspunten van een succesvolle marke-tingstrategie voor het internet met als doel om eenvoudiger van bezoekers klanten maken. Deze en vele andere commerciële webaspecten worden beantwoord tijdens deze cursus.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

De opleiding richt zich tot de zelfstandige ondernemer die van zijn website een rendabele webshop wilt maken of deze marketingkennis als dienstverlening wilt verkopen.

dd Voorkennis

Vlot computer- en internetgebruik. Een website kunnen bouwen is een pluspunt, maar geen must. De cursist dient vooraf een duidelijk beeld of globaal projectplan te hebben van wat men online wilt verkopen (of verkoopbaar maken aan een klant).

dd Watdleertdudinddedopleiding

Na deze training beschikken cursisten over de nodige visie en kennis om een strategisch internetprojectplan op te stellen en aan te wenden voor de succesvolle technische integratie van een bestel -en bestaalsysteem. Het projectplan - dat tijdens de cursus wordt opgesteld - is individueel afgestemd op de specifieke ondernemingsplannen of dienstverleningen die worden beoogd bij aanvang van de cursus. De cursist ontwikkelt tijdens de training een heldere marketing- en verkoopsvisie voor zijn of haar online verkoopproject(en). De opleiding zoomt matig in op de effectieve technische uitvoering die bij de realisatie van een webshop komt kijken, maar geeft alle benodigde kennis mee om een programmatieteam doeltreffend te kunnen aansturen en een adequate keuze te kunnen maken uit de beschikbare bestel- en betaalsystemen op de markt.

dd Programma

� Voorbereidingen voor een succesvolle webshop;

� Soorten e-commerce en applicaties;

� Integratie online betaalsystemen;

� Integratie externe applicaties;

� Logistiek

� FAQ + oefeningen

Page 34: Web & multimedia

034 E-business

// LEREN WERKEN MET GOOGLE APPS EN ACCOUNT (INTRODUCTIE)

U wilt meer klaarheid krijgen in de Google-toepassingen?

Deze opleiding brengt duidelijkheid en laat u kennis maken met de belangrijkste communicatie-, informatie- en marketingtools binnen de Google-omgeving.Velen onder ons zijn reeds vertrouwd met Gmail, de e-maildienst van Google en be-schikken hierdoor over een Google Account. Maar wist u dat u dan ook een Google agenda kan gebruiken en dat Google u toegang geeft tot een online office-pakket en Google documenten? Met deze online software kunt u teksten, rekenbladen en presentaties maken en deze gemakkelijk delen met collega’s, klanten en partners. U kunt zelfs alle informatie bundelen in een eigen website door gebruik te maken van Google sites. Daarbovenop biedt Google de mogelijkheid om de verschillende Google services te gebruiken als één pakket onder uw eigen domeinnaam. Dit heet dan Google Apps. En omdat de website een interactieve marketingtool is voor uw bedrijf, helpt Google u ook met de bekendmaking van uw website. U kunt gebruik maken van Google Places om een gratis bedrijfsvermelding toe te voegen aan Google Maps. Ook kunt u een Adwords-campagne opzetten om online te adverte-ren. En met Google Analytics kunt u dan weer het verkeer op uw website meten en analyseren.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Ondernemers, managers en administratieve medewerkers die een totaalbeeld wil-len krijgen van de veel gebruikte Google toepassingen.

dd Voorkennis

Geen specifieke voorkennis, enkel vlot computer- en internetgebruik (bestandsbe-heer, surfen en e-mailen).

dd Watdleertdudinddedopleiding

U beschikt over de nodige kennis om verschillende Google toepassingen een plaats te geven in de Google jungle.

dd Programma

� Google omgeving

� Apps versus account

� Gratis versus betalend

� Communicatietools

� Mail

� Agenda

� Blogger

� Informatietools

� Documenten

� Foto’s

� Sites

� Marketingtools

� Places

� Adwords

� Analytics

Page 35: Web & multimedia

035

Mediafotografie

// MEDIAFOTOGRAFIE VOOR ONLINE EN OFFLINE PUBLICATIES

Tegenwoordig vormt het internet, naast gedrukte media, een belangrijk medium om een breed publiek te bereiken. Mediauitgevers maken dan ook handig gebruik van deze informatisering om hun doelgroepen te bereiken. Beelden moeten voor ver-schillende mediaproducties echter aan verschillende vereisten voldoen vooraleer de beoogde boodschap op een doeltreffende manier kan worden gecommuniceerd door uitgevers. Persfotografen moeten vandaag steeds meer rekening houden met de fototechnische inzetbaarheid van het gefotografeerde beeldmateriaal. Deze the-orie- en praktijkcursus behandelt daarom persfotografie in de ruimste zin van het woord. Hoe maak ik composities voor diverse media en wat zijn de technische eisen waaraan het beeldmateriaal moet voldoen? Hoe optimaliseer ik fotoproducties voor de diverse media en wat maakt een persfoto zo bijzonder? Deze vragen worden tijdens de cursus mediafotografie uitgebreid beantwoord.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

De cursus is geschikt voor alle professionele digitale fotografen die zich willen professionaliseren in mediafotografie en praktische ervaring hebben met het gebruik van de computer.

dd Voorkennis

Basiskennis van digitale fotografie en Adobe Photoshop is vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Tijdens de opleiding maakt u kennis met de fototechnische vereisten voor de verschillende media en kunt u fotografische producties realiseren die voldoen aan de technische en praktische eisen voor de verschillende mediatoepassingen.

dd Programma

� Wat is mediafotografie?

� Disciplines in fotografie: reportage, portret, politiek, persconferentie, congres, illustratie, sfeer

� Hoe worden beelden gekozen (archief, stock, agentschappen, freelance, internet)?

� Auteursrecht

� Bestuderen van beelden uit verschillende media (afleiden wat belangrijk is en bekijken wat bepaalde kenmerken zijn)

� Locatiefotografie

� Lay-out variëren in formaat

� Mediafotografie een juiste boodschap meegeven

� Beeldcompositie van reportage tot portret

� Redactiebezoek

Page 36: Web & multimedia

036 Mediafotografie

// WORKSHOP: DE VOORDELEN VAN WERKEN IN RAW-FORMAAT

Gebruik voortaan een professionele RAW plug-in om op niet-destructieve wijze afbeeldingsruis te verwijderen met behoud van kleur en details. Voeg korreligheid toe om digitale foto’s een organisch aanzien te geven. Profiteer van grotere controle bij het toepassen van vignetten na het uitsnijden; en nog veel meer. Meer en meer professionele fotografen leveren camera RAW-beelden af. De correctiemogelijk-heden op het digitale negatief zijn heel uitgebreid.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Deze workshop richt zich tot zelfstandige fotografen, mediavormgevers en mede-werkers in een marketing- of communicatiedienst die instaan voor professionele beeld(re)productie.

dd Voorkennis

Basiskennis van een beeldverwerkingspakket is vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

In deze cursus leert u RAW-beelden op professionele wijze te ontleden, corrigeren en integreren in uw (foto)grafische productie via Adobe Bridge CS5 en Photoshop CS5. U maakt kennis met de RAW-workflow en leert alle voordelen van het be-standsformaat te vertalen in een hoogkwalitatieve mediaproductie.

dd Programma

� RAW-workflow

� Beeldscherm calibratie

� RGB, sRGB

� Voor- en nadelen van RAW bestanden

� Benodigde sofware

� Het converteren van de RAW bestanden met een RAWconverter

� Bewerkingen met de RAW converter

� Bepalen van het wit- en zwartpunt

� Levels, curves en layers

� Het werken met maskers

� Witbalans

� Lokale correcties maken

� Kleurtemperatuur

� Belichting aanpassen

� Helderheid en contrast

� Scherpstellen

� Ruis reduceren

� Lenscorrecties

� Cameraprofiel

Page 37: Web & multimedia

037Mediafotografie

// PRAKTIJKHANDLEIDING VOOR NIET-FOTOGRAFEN (BASIS)

Digitale fotografie is inmiddels volledig ingeburgerd bij zowel mediaproducenten als de (semi) professionele fotograaf. Door de steeds uitgebreidere mogelijkheden, is de digitale camera niet langer weg te denken. Vooral nu veel mensen een digitale camera hebben en fotobewerkingen een eenvoudige ingreep zijn geworden door het grote aanbod gebruiksvriendelijke software. Een goede foto maken is echter to-taal verschillend dan op een knopje drukken. Daarvoor moet u niet alleen het juiste voorwerp of de juiste situatie voor de digitale spiegelreflex camera hebben. U moet dan ook inzicht hebben in enkele technische aspecten rond digitaal fotograferen. Maar beschikt u over voldoende praktijkkennis na het lezen van de handleiding? Deze opleiding vertaalt de technische specificaties van uw digitale reflextoestel in praktijkervaring zodat u eigenhandig in staat bent om op professionele wijze met uw toestel om te gaan.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

De cursus is bestemd voor startende of gevestigde medewerkers uit grafische bedrijven, -afdelingen of reclamebureaus, webdesigners, fotolabs of grafische vormgevers die de basisbeginselen van digitale fotografie in praktijk wensen te leren.

dd Voorkennis

Geen basiskennis vereist maar voor deelname aan de cursus is een eigen digitale reflexcamera vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

U verkent de mogelijkheden van uw eigen digitale camera en u maakt kennis met fotografische technieken, zoals belichting en scherpte. De cursus behandelt de basisprincipes van het digitaal bewerken van uw foto’s. Zo leert u omgaan met for-maten en manieren van opslaan. Ook het maken van een goede print wordt behan-deld. De elementaire fotografische vormgeving, compositie, standpunt en kader komen aan bod aan de hand van uitleg, instructie en opdrachten. Een belangrijk onderdeel van deze cursus is het bekijken en analyseren van foto’s van elkaar en van beroepsfotografen.

dd Programma

� Diafragma, sluitertijd, lichtgevoeligheid en stops

� Flitsen, digitale lenzen

� Werking van de CCD

� Het digitale negatief, RAW-bestand met de voordelen daarvan voor belichting en kleur

� Inlezen, opslaan en beheren van bestanden

� Verschillende bestandsformaten met hun toepassingen

� Kleurdiepte en maximale densiteit en hun invloed

� Gevolgen van de kleurtemperatuur van de lichtbron en correctie hiervan

� Histogram op camera en in Photoshop

� Witbalans uitgebreid met camera en in Photoshop

� Werken in 16-bit modus in Photoshop

� Profielen en de NIDF fotografennorm

� Ruis en ruisonderdrukking

� Grijs-, wit-, zwartmeting

Page 38: Web & multimedia

038 Mediafotografie

// CORRIGEREN EN PUBLICEREN VAN BEELDEN VOOR NIET-FOTOGRAFEN

Adobe Photoshop is een fascinerend programma waarmee u digitale beelden vol-ledig naar uw hand kunt zetten en waarmee u het beeldmateriaal kunt verwerken in websites, magazines, presentaties en diavoorstellingen. De vervolgopleiding in digitale fotografie leert u de fundamentele beeldbewerkingstechnieken aan en maakt u vertrouwd met de manier waarop u fotografische beelden kan manipule-ren en produceren via print en web.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

De cursus is bestemd voor medewerkers in grafische- of marketingafdelingen en personen die binnen een kantooromgeving instaan voor het beheer van beeldmate-riaal en de opmaak van grafische producten.

dd Voorkennis

U hebt een basiskennis in fotografie of volgde de basisopleiding in digitale fotografie.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Na het volgen van de opleiding bent u in staat om zelfstandig scans en ander digitaal fotomateriaal elektronisch te bewerken en diverse speciale effecten toe te passen zodat u beeldbewerking professioneel kunt toepassen in uw werkomgeving.

dd Programma

� De basis van een goede afbeelding

� Scannen en inladen van beelden

� Afbeeldingresolutie en bestandsgrootte

� Delen van foto’s uitsnijden

� Retoucheren en corrigeren (rode ogen, krasjes, storende elementen wegretoucheren)

� Helderheid en contrast van een foto aanpassen

� Kleuren goed zetten

� Kleur en kleurmodellen

� Lensproblemen oplossen

� Selecties maken, bewaren en gebruiken

� Kleuren veranderen

� Beelden beheren op uw computer

� Webpubliceren

� Publiceren van fotoboeken

� Printen

Page 39: Web & multimedia

039Mediafotografie

// ADOBE PHOTOSHOP CS5 EN RAW 6 VOOR FOTOGRAFEN (PC)

De Adobe Photoshop CS5-software verlegt de grenzen van digitale beeldbewerking met baanbrekende gereedschappen voor fotografie, selecties en meer.

Adobe Photoshop CS5 biedt fotografen baanbrekende mogelijkheden voor superi-eure afbeeldingsselectie, retoucheerfuncties en realistische tekenfuncties. Werk sneller dankzij de ondersteuning voor 64-bits hardwaresystemen en maak gebruik van tientallen tijdbesparende functies en beeldtechnologieën in alle onderdelen van de toepassing. Adobe Photoshop CS5 is meer dan ooit het meest toonaangevende beeldverwerkingspakket voor de beeldverwerkende nijverheid.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Deze cursus richt zich naar wie voor zijn beroep een digitaal fototoestel gebruikt. Ook voor de professionele fotograaf en het personeel of eigenaars van een fotowin-kel is deze cursus over digitale beeldbewerking een aanrader.

dd Voorkennis

Basiskennis van PC vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Nieuwe en bestaande functionaliteiten worden overlopen. Digitale beeldverwer-kers krijgen hier de uiterste hoeken van het programma te zien. Ook de krachtige tools van Adobe Bridge komen uitgebreid aan bod. De nadruk in deze opleiding ligt vooral op efficiëntie. Met andere woorden hoe pak ik een probleem het beste aan. U kunt het gewenste resultaat bekomen door verschillende technieken te gebruiken. De vraag is welke de snelste methode is met het mooiste resultaat.

dd Programma

� De verscherpingstechnieken die professionals écht gebruiken.

� Trucs die de experts gebruiken om de meest voorkomende digitale problemen snel te verhelpen.

� De methode om afdrukken uit de printer precies te laten lijken op wat u op uw scherm ziet.

� Een heel hoofdstuk over de verwerking van HDR (High Dynamic Range)-afbeeldingen met de nieuwe HDR-functie van CS5.

� Hoe u de nieuwe functie Inhoud behouden van CS5 gebruikt.

� Kleurcorrectiemethoden die echt werken en u geen hoofdbrekens kosten.

� Hoe u werkt met het RAW-formaat en de nieuwe Camera RAW-functies van CS5.

� Hoe u foto’s als een professional presenteert.

� Een hele hoop sneltoetsen en tips van experts zodat u meer doet in nog minder tijd.

Page 40: Web & multimedia

040 Mediafotografie

// PROFESSIONEEL WERKEN MET ADOBE LIGHTROOM 3 EN PLUGINS (PC)

Photoshop Lightroom is gemaakt dóór fotografen, vóór fotografen en biedt een com-pleet nieuwe benadering van fotobeheer en fotobewerking. De Adobe Photoshop Lightroom 3-software is essentieel voor de werkprocessen van de huidige digitale fotografie. Nu kunt u uw afbeeldingen snel importeren, verwerken, beheren en tonen - van één foto tot een volledige opname. Met Lightroom 3 hoeft u minder tijd achter de computer door te brengen en hebt u meer tijd over achter de lens.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Lightroom sluit perfect aan bij de wensen van professionele fotografen. Lightroom heeft precies datgene wat de fotograaf nodig heeft. De interface van Lightroom is revolutionair. U komt in Lightroom vrijwel geen menu’s en dialoogvensters tegen, maar u vindt alle opties direct in beeld en klaar voor gebruik. Met name het be-heren van uw foto’s is met Lightroom gebruiksvriendelijk en veilig uit te voeren.

dd Voorkennis

Basiskennis in digitale fotografie en Windows vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

In de cursus Lightroom leert u alle mogelijkheden van deze software kennen maar vooral gebruiken. Met Lightroom bent u meer met fotograferen bezig dan met het digitaal opwaarderen van uw foto’s. Lightroom spreekt de taal van de fotograaf. In deze diepgaande cursus leert u hoe u met Lightroom uw database opbouwt en beheert. Dit beheer van uw foto’s is natuurlijk essentieel voor uw archief. Want hoe gaat u om met metadata, keywords en IPTC-informatie? Hoe geeft u uw bestanden snel een bruikbare bestandsnaam en hoe maakt u meerdere catalogs aan? Deze vragen worden uitgebreid in deze cursus Lightroom behandeld.

dd Programma

� Voorinstellingen beheren

� Digitale foto’s importeren

� Snel de beste foto’s uitzoeken

� Foto’s labelen en rubriceren

� Foto’s niet-destructief bewerken

� Foto’s afdrukken op uw eigen printer

� Foto’s presenteren in een diashow

� Uw eigen webgalerie maken

� Foto’s exporteren of bewerken in een extern programma

� Gebruik van externe plugins

Page 41: Web & multimedia

041Mediafotografie

// WORKSHOP: SNEL EN PROFESSIONEEL WERKEN MET IPHOTO 2011

iPhoto is voorzien van beeldbewerkings- en -verbeteringsfuncties die de kwaliteit van dure fotosoftware gemakkelijk kan evenaren. Het verschil? De functies van iPhoto zijn gemakkelijk in het gebruik, en voor de meeste functies hebt u aan een paar muisklikken genoeg.

iPhoto heeft alles wat u nodig hebt om de kwaliteit van uw foto’s te verbeteren. Ukunt met één klik rode ogen corrigeren, de belichting, helderheid en het contrast aanpassen en een foto uitsnijden voor een betere beeldverdeling. Als u niet weet waar u moet beginnen, klikt u op ‘Verbeter’. iPhoto corrigeert dan automatisch onderbelichte foto’s of fletse kleuren. Van daaruit kunt u nog wat andere trucs proberen.

Als u de kleuren op een foto intenser wilt maken zonder dat huidtinten mee ver-anderen, gebruikt u de schuifknop ‘Verzadiging’. Wilt u een foto wat scherper en gedetailleerder hebben? Experimenteer dan met de schuifknop ‘Definitie’. En met het retoucheerpenseel kunt u snel en eenvoudig vlekjes en andere oneffenheden wegwerken. Met iPhoto hoeft u geen professional te zijn om professionele foto’s te maken.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Mac-gebruikers die de creatieve software willen inzetten om digitaal beeldmateriaal op professionele wijze te verwerken en publiceren.

dd Voorkennis

Basiservaringen met een Mac-computer zijn vereist. Vertrouwd zijn met het internet is een voordeel.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Wilt u snel aan de slag met digitale foto’s op de Mac? Dan is iPhoto het juiste programma. In iPhoto importeert en bewaart u al uw digitale foto’s in de fotobiblio-theek. U kunt een foto op diverse manieren bewerken zonder dat u het origineel kunt verknoeien. Voor het vertonen en verspreiden van uw foto’s biedt iPhoto talrijke mogelijkheden: van diavoorstelling tot fotoboek.

dd Programma

� Importeren in de fotobibliotheek

� Indelen naar gebeurtenis, gezicht en plaats

� Gewone en slimme albums samenstellen

� Trefwoorden en beschrijvingen toevoegen

� Foto’s technisch verbeteren

� Foto’s artistiek verfraaien

� Diavoorstellingen samenstellen

� Foto’s afdrukken (bijvoorbeeld als een wenskaart)

� Foto’s digitaal verspreiden

Page 42: Web & multimedia

042

Film en video

// PROFESSIONELE CAMERATECHNIEKEN VOOR DIGITALE VIDEO-OPNAMES

Voor professionals die als cameraman of -vrouw (willen) werken of vakmensen die in de mediawereld online videoproducties maken, is ervaring met camerabe-diening een noodzaak. Tijdens deze praktijkgerichte cursus kan men daarom alle aspecten van camerabediening en het filmen in reportage- en studioverband onder de knie krijgen. Cursisten werken met professionele camera’s en armaturen en leren alle elementaire technieken bij het filmen met digitale videocamera’s. Ook is er aandacht voor correcte toepassing van camerabewegingen, basisbelichting en geluid bij video.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Deze opleiding is bestemd voor videoproducers en (beginnende) camerabedieners die alle technische cameratechnieken onder de knie willen krijgen en aan de hand van een hands-on cursus belangrijke tips en tricks willen leren.

dd Voorkennis

Geen voorkennis vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Na deze opleiding heeft u de basishandelingen van cameratechnieken onder de knie en kan u op professionele wijze studio- en reportageopdrachten filmen.

dd Programma

� Inleiding

� Cameratypes

� Kadrage

� Bediening camera

� Camerastijlen

� Camerabewegingen

� Reportage camerawerk

� Montagegericht draaien (découpage)

� Licht en interviewset

� Geluid

� Praktijkoefeningen

Page 43: Web & multimedia

043Film en video

// APPLE FINAL CUT STUDIO 3

Final Cut Studio maakt professionele videobewerking voor het grote publiek mo-gelijk. Het programma is in korte tijd uitgegroeid tot ‘s werelds populairste profes-sionele videobewerkingsprogrammatuur. Het is ontworpen om te gebruiken in een professionele broadcast- en postproductieve omgeving. Met dit programma kun-nen televisiemakers en filmers, tegen een fractie van de kosten van de traditionele bewerkingssystemen, veel meer beeldmateriaal produceren.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

De cursus is bestemd voor medewerkers uit mediabedrijven of -afdelingen, video-realisatoren of editors die werken of willen gaan werken met Final Cut Studio.

dd Voorkennis

U hebt kennis van het Mac-besturingssysteem.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Tijdens de cursus ontdekt u zelf de mogelijkheden en het gebruiksgemak van Final Cut Studio. U leert de interface kennen en gebruiken en raakt bekend met het op-timale gebruik van verschillende bestandsformaten. Diverse montagetechnieken en het gebruik van 2D- en 3D-effecten worden behandeld. Tenslotte leert u uw producties professioneel afmonteren met muziek en titels. Het is mogelijk om uw eigen videomateriaal (op MiniDV) tijdens de cursus te gebruiken.

dd Programma

� Interface

� Behandeling van de verschillende bestandsformaten

� Materiaal inlezen in de Mac

� Montagetechnieken

� Stills importeren

� Gebruik van 2D- en 3D-effecten in technische en esthetische zin

� Gebruik van alfakanalen

� Titels (moving) maken via Live Type

� Afmonteren met muziek en titels

� Exporteren naar compressor om onder meer dvd’s of webpresentaties te maken

Page 44: Web & multimedia

044 Film en video

// WORKSHOP: SNEL EN PROFESSIONEEL WERKEN MET IMOVIE 2011

Met iMovie verandert u uw video-opnamen moeiteloos in prachtige films. Films die vermaken en films die ontroeren. Films die u steeds opnieuw zult bekijken en aan anderen zult laten zien.

U hebt misschien een camcorder, een digitale camera of een iPhone - en misschien wel alledrie. Dat betekent in ieder geval dat u een flink aantal leuke filmpjes hebt. iMovie zet ze allemaal netjes bij elkaar, en sorteert ze automatisch zodat u uw filmpjes gemakkelijk kunt doorzoeken en bekijken. U hoeft alleen uw apparaat aan te sluiten: iMovie begint meteen met het importeren van het beeldmateriaal. Het verschijnt in de Gebeurtenisbibliotheek - dé plek waar al uw opnames bij elkaar staan. iMovie importeert en ordent uw videobeelden als gebeurtenissen, net zoals iPhoto dat doet met uw foto’s. En naarmate uw verzameling groeit kunt u fragmen-ten beoordelen als “favoriet” of “afgewezen”, markeren met standaard- of zelfbe-dachte trefwoorden, en filteren, zodat u de beste scènes snel kunt terugvinden (of de minder geslaagde fragmenten kunt verbergen).

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Mac-gebruikers die de creatieve software willen inzetten om digitaal videomateri-aal op professionele wijze te verwerken en publiceren.

dd Voorkennis

Basiservaringen met een Mac-computer zijn vereist. Vertrouwd zijn met het inter-net is een voordeel.

dd Watdleertdudinddedopleiding

In iMovie importeert en bewaart u al uw videobeelden overzichtelijk in de gebeur-tenisbibliotheek. Hier kunt u uw videobeelden bekijken, ordenen of beoordelen. Daarna gaat u videofragmenten naar hartenlust bewerken, monteren en voorzien van overgangen, muziek, foto’s of commentaar.

dd Programma

� videobeelden importeren en ordenen in de gebeurtenisbibliotheek

� schokkerige beelden tegengaan met het stabilisatiefilter

� videobeelden bijsnijden, roteren en verbeteren

� effecten, overgangen, muziek, foto’s of commentaar toevoegen

� een spectaculaire videotrailer maken

� videoproducties exporteren naar het web en een iDVD-project maken

Page 45: Web & multimedia

045

Gaming en animatie

// PROFESSIONEEL WERKEN MET ADOBE AFTER EFFECTS CS5 OP MAC

Een videoproductie wordt een stuk interessanter en professioneler als men ef-fecten als titels, logo’s en animaties toevoegt. Dat kan met behulp van de nieuwe Adobe After Effects CS5. Dit programma is de standaard voor professionele motion graphics en visuele effecten.Adobe After Effects is de standaard voor professionele, motion graphics en visuele effecten. After Effects wordt ingezet bij de creatie van videoclips, televisie- en bioscoop-reclame, productpresentaties en special effects bij video-en filmproducties.

Meerdere videolagen kunnen worden gecombineerd met o.a. tekst, logo’s, foto’s en geluid om een nieuwe videolaag samen te stellen. Video- en filmmontage soft-ware als Adobe Premiere, maar o.a. ook Avid maken gebruik van plug-ins uit After Effects. Tijdens deze opleiding leert u hoe u videobeelden kunt combineren met stills (foto’s, tekeningen, logo’s), teksten en geluid en hoe u daarmee een samen-hangend en visueel aantrekkelijk videoproduct kan maken.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Voor editors die door middel van visuele effecten de montage willen verfraaien of manipuleren.

dd Voorkennis

U heeft kennis op het niveau van Adobe Photoshop en digitale videomontage.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Na het volgen van deze opleiding beschikt u over voldoende kennis en vaardigheid om geavanceerde animaties, bewegende grafische en visuele effecten voor film, video, multimedia en internet te produceren.

dd Programma

� Bepalen van de juiste instellingen voor het gewenste eindresultaat (Composition)

� Combinatie van Photoshopbestanden in After Effects

� Gebruik van stills en videobeelden en het animeren hiervan

� Toepassen van audio

� Gebruik van effecten (onder meer keying, audio, vervaging)

� Gebruik maken van de tekst (bewegen op een pad)

� Gebruik van 3D-optie

� Een eindeffect over de gehele montage plaatsen

Page 46: Web & multimedia

046 Gaming en animatie

// PROFESSIONEEL WERKEN MET ADOBE FLASH PROFESSIONAL CS5 OP MAC

Adobe Flash Professional CS5 is de industriestandaard voor interactieve authoring en het leveren van meeslepende ervaringen die consistent worden weergegeven op pc’s, mobiele apparaten en schermen van vrijwel alle formaten en resoluties. Flash is de standaard voor vectorgebaseerde, bewegende, dynamische, interac-tieve content op webpagina’s. Met Flash worden kleine of grote animaties gemaakt, met of zonder video, geluid en interactiviteit. Met deze basisopleiding verkrijgt de cursist de basiskennis om met Flash toepassingen te maken en de mogelijkheden van het programma verder te ontdekken. In deze training leert de cursist in Flash te tekenen, bitmaps en audio te importeren en gebruiken, animaties te maken, ActionScript en behaviors in te zetten en de Flash-movie te exporteren.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Adobe biedt met Flash een uitstekende aanvulling op programma’s als Adobe GoLive of Dreamweaver en geeft gebruikers de mogelijkheid geavanceerde ani-maties aan hun werk toe te voegen. Grafici, die zich (gaan) bezighouden met het internet, behoren zeker tot de doelgroep van deze cursus. Professionele gebruikers van Dreamweaver zullen gemakkelijk hun weg vinden in de herkenbare interface van Flash.

dd Voorkennis

Geen basiskennis vereist.

dd Watdleertdudinddedopleiding

Tijdens de eerste lessen zult u dus leren hoe u objecten in Flash aanmaakt en kunt aanpassen. U leert wat u kunt importeren en hoe u het geïmporteerde kunt bewerken. Dit zal u in staat stellen tijdens het tweede deel makkelijk en snel de nodige objecten voor de animaties te ontwerpen en bij te stellen zodat efficënt en vakkundig gewerkt kan worden. Alle gereedschappen om de objecten aan te maken komen uitgebreid aan bod en ook de transformatiemogelijkheden worden uitgelegd en gebruikt.

Het tweede deel van de Flash cursus beslaat het animeren zelf. U leert werken met geluid, animatie en eenvoudige scripts om functies uit te voeren. U leert hoe animeren in zijn werk gaat en wat de anatomie van een animatie is of hoort te zijn. U leert ingebedde animaties gebruiken en natuurlijk ook de nodige scripts die u in staat stellen de bezoeker te laten interageren met de animatie. Scripten is een vak apart en tijdens deze cursus worden alleen eenvoudige scripts behandeld. U leert alle troeven van scripting in de aanvullende opleiding Adobe ActionScript 3 (Basis).

dd Programma

� Getting Acquainted

� Working with Graphics

� Creating and Editing Symbols

� Working with Text

� Adding Animation

� Creating Interactive Files

� ActionScript Basics

� Using Components

� Working with Sound and Video

� Loading and Optimizing Flash Content

� Publishing Flash Documents

Page 47: Web & multimedia

047

Communicatiebeheer en -tools

// GOOGLE COMMUNICATIETOOLS (BASIS)

U wilt uw online communicatie op punt zetten?

Online communiceren met medewerkers, klanten en prospecten is uitgegroeid tot een onlosmakelijk deel van het bedrijfsleven. Het boeiende en prachtige van com-municatie via het internet is dat het haalbaar is voor iedere onderneming, zowel grote als kleine organisaties.

Google biedt u een set van gratis tools om aan de slag te gaan. U kunt gebruik maken van de Mail en Agenda om uw persoonlijke communicatie efficiënt te orga-niseren, uw contacten te beheren en realtime tekstconversaties te voeren. Verder kunt u met de Reader de nieuwigheden binnen uw branche op de voet volgen en met Blogger en Discussiegroepen kunt u interactief communiceren. Ook kunt u via Google Docs documenten publiceren en linken naar uw sociale netwerkaccount.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Ondernemers, managers en administratieve medewerkers die hun online com-municatie willen innoveren en organiseren met de Google tools.

dd Voorkennis

Geen specifieke voorkennis, enkel vlot computer- en internetgebruik (bestandsbe-heer, surfen en e-mailen).

dd Watdleertdudinddedopleiding

U beschikt over de nodige kennis en vaardigheden om met de communicatie tools van Google uw communicatie via het internet te optimaliseren.

dd Programma

� Individuele communicatie

� Mail

� Contactmanager

� Agenda

� Chat

� Groepscommunicatie

� Reader (Feeds)

� Blogger

� Discussiegroepen

� Publiceren op internet (o.a. op Facebook & Twitter)

Page 48: Web & multimedia

048

Toegepast mediamanagement

// GOOGLE MARKETINGTOOLS (BASIS)

U wilt van uw online verhaal een succes maken?

Iedere ondernemer beseft dat het internet een complexe marktplaats is vol busi-ness opportuniteiten. Maar het is niet altijd even duidelijk hoe u uw onderneming online kunt laten groeien. Daarom stelt Google een aantal marketing tools ter beschikking die het online succes van uw onderneming kunnen verbeteren.

Duik in de wereld van internetmarketing en leer werken met de Google tools die u helpen om uw aanwezigheid op het internet te verstevigen. Raadpleeg de websta-tistieken van Google Analytics en verbeter het verkeer op uw website. Meld u aan bij Google Places een voeg een gratis bedrijfsvermelding toe in Google Maps. Plaats online advertenties in de Google zoekmachine via Google Adwords. En gebruik webformulieren om online enquêtes of peilingen af te nemen bij uw doelgroep.

dd Voordwiedisddezedopleidingdbestemd

Ondernemers, managers en marketeers die meer resultaat willen halen uit hun online inspanningen.

dd Voorkennis

Geen specifieke voorkennis, enkel vlot computer- en internetgebruik (bestandsbe-heer, surfen en e-mailen).

dd Watdleertdudinddedopleiding

U beschikt over de nodige kennis en vaardigheden om de basisfunctionaliteit van Google Analytics, Google Places, Google Adwords en Google Webformulieren praktijkgericht toe te passen.

dd Programma

� Google Analytics

� Aanmelden en implementeren

� Webstatistieken raadplegen en interpreteren

� Conversiedoelen definiëren en opvolgen

� Google Places

� Lokale zoekmachine marketing

� Aanmelden en verifiëren

� Bedrijfsvermelding toevoegen en beheren

� Google Adwords

� SEA-campagnes en advertentiegroepen

� Zoekwoorden inventariseren

� Advertenties aanmaken en opvolgen

� Google Enquete tool

� Webformulieren ontwerpen

� Online enquêteren

� Resultaatopvolging via spreadsheets

Page 49: Web & multimedia

049

Maatprojecten en adviesverlening

Heeft uw onderneming andere kennisbehoeften en vindt u niet direct een gepaste opleiding in ons open aanbod? Wij kunnen ons voorstellen dat uw vraag net iets anders is en dat onze kalendertrainingen niet helemaal naadloos aansluiten bij uw opleidingswensen. Dankzij onze methodologie, onze flexibiliteit en onze middelen kunnen wij een passende mediaopleiding voor u creëren of uitwerken over de meest uiteenlopende aspecten van uw business, voor alle niveaus in uw organi-satie, in uw bedrijf of bij Syntra West. Een perfect alternatief voor ondernemingen die een helder eindpunt in gedachten hebben, maar support nodig hebben om hun specifieke doelen te bereiken. Syntra West biedt bedrijven daarom een full-service dienstverlening die steunt op vier pijlers:

1. Opleidingen op maat

Syntra West kan opleidingen op maat ontwikkelen voor uw medewerkers en ka-derleden op het gebied van management en praktijk. De leerinhouden, leerdoelen en leermethodes bepaalt u zelf mee, zodat ze beantwoorden aan de specifieke opleidingsnoden van uw eigen bedrijf.

2. Begeleiding bij opleidingsplanning

Een opleiding op maat staat niet zomaar op zichzelf. Een degelijke planning is es-sentieel. Aan elk opleidingstraject op maat kan een grondig onderzoek voorafgaan, waaruit een degelijk competentie- of opleidingsplan voortvloeit. Hiervoor kunt u een beroep doen op de Dienst Opleidingsplanning en Competentiemanagement van Syntra West, tel. 050 40 30 79.

3. Competentiemanagement

Hiervoor kunt u een beroep doen op de Dienst Opleidingsplanning en Competentiemanagement van Syntra West, tel. 050 40 30 79.

4. Subsidieadvies

Voor elk maatproject onderzoekt Syntra West grondig of er alternatieve financie-ringsbronnen voorhanden zijn om uw bedrijf te ondersteunen. Hierin speelt het Projectbureau een doorslaggevende rol.

� Welke opleidingen?U kunt opleidingen op maat aanvragen in alle vakgebieden die Syntra West aanbiedt. Ofwel creëren we opleidingen speciaal voor uw bedrijf, ofwel werken we opleidin-gen uit ons open aanbod praktisch voor u uit zodat ze perfect passen binnen uw werkorganisatie. Een aantal opleidingen worden enkel op aanvraag georganiseerd, maar hebben zoveel succes dat ze al een vast assortiment vormen.

� Hoe inschrijven?Om u de diensten van Syntra West optimaal te kunnen aanbieden, op een be-drijfsgerichte en vraaggerichte manier, hebben we vijf klantverantwoordelijken in Vlaanderen. Zij zijn de eerste contactpersoon en partner in opleiding voor bedrij-ven. Voor het aanvragen van web- en multimedia opleidingen op maat en voor meer uitleg over onze diensten kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met Pieter Geers via [email protected] of op het nummer 050 70 28 00.

Page 50: Web & multimedia

050

Een Nieuwe zaak, job of medewerker?

// Cursusformules in bedrijfsbeheer

In België mag in principe iedereen een zaak starten. Er zijn evenwel voorwaarden en beperkin-gen aan verbonden. Daarenboven dienen verschillende formaliteiten te worden vervuld. Behalve enkele uitzonderingen moet elke zelfstandige handelaar of ambachtsman (zowel éénmanszaak als vennootschap) via een Ondernemingsloket kunnen bewijzen dat hij over de basiskennis bedrijfsbeheer beschikt. De opleiding Bedrijfsbeheer bij Syntra is de sleutel tot de ideale start voor al uw ondernemersplannen: onze docenten zijn zonder uitzondering mensen met een ruime beroepservaring en kennis, mensen die spreken vanuit de ervaring. Twee van de les-sessies worden ook gegeven door onze contacten bij diverse Ondernemersloketten, waardoor u steeds mee bent met de laatste aanpassingen en regelgeving in de materie omtrent startersformali-teiten en sociaal statuut. U kunt het attest Bedrijfsbeheer behalen op eigen tempo: de lessen worden gegeven in elk van onze campussen en op meerdere weekdagen of zelfs op zaterdag. U kunt bovendien kiezen uit een avondopleiding of een dagopleiding. Meer nog: u kunt opteren voor de versnelde module (met een wettelijk minimum van 3 maand) of voor de langlopende opleiding (verspreid over een gans schooljaar).

// Managementschool voor leidinggevenden, kaderleden en ondernemers

Web- en multimediabedrijven danken hun professionele successen niet enkel aan de creatieve stuwkracht van het productieteam. In een turbulente industriesector bepaalt ook de strate-gische en bedrijfseconomische visie samen met een uitgebreid pallet aan managementskills de slagkracht van de onderneming. Daar iedere industrietak gekenmerkt wordt door haar specifieke karakter, bestaat ook de noodzaak om toegepaste managementopleidingen voor de mediasector vorm te geven. Hiervoor kunnen we rekenen op een uitgebreid contactennetwerk van trendwatchers, specialisten, managers en coaches die de specifieke managementbehoeften van de sector vertalen in toegepaste managementopleidingen. Het bijzondere voordeel van deze opleidingen uit zich in de directe toepasbaarheid van de topics die in de praktijkgerichte cursus-sen aan bod komen.

// Praktijkgerichte vervolmakingscursussen door vakexperten

De mediasector weet als geen ander hoe belangrijk het is om zich te diversifiëren in kwaliteit en innovatie. Vele creatievelingen en technici kunnen dan ook terugblikken op voldoende markt-kennis en praktijkervaring om het idee van een klant te vertalen in een aantrekkelijke vorm van een crossmediale boodschap. Het is echter vaak moeilijk om alle snel evoluerende technieken en mogelijkheden bij te benen en te vertalen in een economisch verantwoord product voor de eindklant. Net daarom heeft Syntra West binnen een breed netwerk van trendwatchers en vakexperten de belangrijke taak om de sector te blijven inlichten over nieuwe technieken die productierijp zijn. Deze kennis zit vervat in het open-kalender-aanbod van vervolmakings-trainingen voor de actieve professional met een gezonde dosis kennishonger.

// Competentiescreening en coaching

Het inzetten van de juiste mensen voor de juiste taken wordt steeds belangrijker. Bovendien is het van belang dat men weet welke competenties iedere medewerker heeft of niet voldoende heeft. Met deze tool kan men de competenties nodig voor de optimale werking van het bedrijf duiden, normeren en de medewerkers op deze normering screenen. Als resultaat krijgt u een inzicht per medewerker welke tekorten of reserves men heeft inzake competenties en dit in functie van de gewenste norm. De resultaten die bekomen worden uit de competence mesuring tool kunnen aanleiding geven tot het opzetten en het uitwerken van een individueel of een groeps- opleidingsplan. De individuele resultaten van de meting geven als resultaat de waarde (uitgedrukt in kleuren) van de vraag of van de competentie tegenover de gestelde norm. In COMET wordt deze meer- of minwaarde uitgedrukt in kleurschakeringen, namelijk rood en groen, zoals eerder vermeld. De intensiteit van de rode of de groene kleur varieert per 16% meer- of minwaarde. Het is uiteraard niet zo dan een minwaarde (rode kleur) automatisch resulteert in een directe opleidingsbehoefte. Twee situaties moeten duidelijk onderscheiden worden nl. het individueel opleidingsplan en het groepsopleidingsplan. Het groepsopleidingsplan resulteert uit de analyse van de individuele metingen van alle medewerkers in een bepaald team. De gemeenschappelijke tekorten van de medewerkers kunnen aanleiding geven tot het opleidingsplan. Het is dus perfect mogelijk dat een tekort van een competentie bij de ene persoon gecompenseerd wordt door een reserve van deze competentie bij een andere persoon. Het individuele opleidingsplan van een medewerker resulteert uit de analyse van de tekorten van bepaalde competenties die nodig zijn om een bepaalde functie in het team op te nemen. Het individuele opleidingsplan kan dus ruimer zijn dan het groepsopleidingsplan.

Page 51: Web & multimedia

051

Subsidies en fondsen

// Bent u ondernemer? KMO-portefeuille geeft u tot 50% subsidie.

KMO-portefeuille is een subsidiemaatregel van de Vlaamse overheid gericht op zelfstandigen, vrije beroepen en kleine en middelgrote ondernemingen. Via de website www.kmo-portefeuille.be kunt u een elektronische subsidieportefeuille openen voor ondernemerschapsbevorderende diensten zoals opleidingen. Syntra West is erkend als opleidingsinstelling waardoor u onze opleidingen met een KMO-portefeuille kunt betalen. Wil u dus als ondernemer tot 50% besparen op een opleiding of maatproject? Plan uw opleidingen bij Syntra West en open uw extra budget meteen online.

// Bent u werknemer? Bespaar tot 50% met opleidingscheques.

Bent u een werknemer en wilt u bij Syntra West een opleiding volgen om uw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Via opleidingscheques betaalt u maar de helft van de kosten. De Vlaamse overheid betaalt de andere helft. Per kalenderjaar kunt u maximaal voor 250 euro aan opleidingscheques aankopen. Ga voor uw aanvraag naar www.vdab.be, klik op tabblad ‘opleidingen’. Bij opleidingscheques klikt u op ‘werknemers’ en daarna op ‘bestel online’. De eerste keer zal u gevraagd worden om u te registreren. Opleidingscheques kunnen aangevraagd worden tot 2 maand na de start van de opleiding. Edenred (de firma die de betaling en ontvangst van de cheques regelt) stuurt u na de aanvraag een overschrijvingsformulier waarmee u de betaling naar hen kan uitvoeren. Binnen de 14 dagen na ontvangst van die betaling worden de cheques u door Edenred toegestuurd waarmee u dan uw opleiding kan betalen bij Syntra West. Opleidingscheques kunt u gebruiken voor opleidingen die erkend zijn in het kader van betaald educatief verlof of opleidingen die deel uitmaken van uw persoonlijk ontwikkelingsplan in het kader van loopbaanbegeleiding. Let wel: enkel de rechtstreekse kosten (inschrijvingsgeld, cur-susmateriaal, examens of tests) komen hiervoor in aanmerking. Ze kunnen ook gebruikt worden voor loopbaanbegeleiding.

// CEVORA opleidingen

CEVORA is het opleidingscentrum van het ANPCB, het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden of Paritair Comité 218. Het ANPCB is het omvangrijkste (50000 bedrijven met ongeveer 340000 bedienden) en meest gediversifieerde paritair comité van het land. Het bundelt een dertigtal verschillende subsectoren. CEVORA wordt gefinancierd door bijdragen op de loon-massa en is daardoor in staat om haar diensten kosteloos aan te bieden aan de bedienden van de bedrijven die deel uitmaken van Paritair Comité 218. De opdracht van CEVORA bestaat erin de opleiding van de bedienden uit de betrokken bedrijven te verbeteren. Hiervoor doet CEVORA een beroep op onder andere Syntra West. De afdeling ICT en Media van Syntra West heeft door de jaren heen een rijke expertise opgebouwd in het verzorgen van media- en bureautica-opleidingen voor CEVORA. In overleg met CEVORA is beslist dat de CEVORA opleidingen ook worden opengesteld voor niet-Cevoraklanten (arbeiders van PC218 bedrijven, niet PC218 bedrijven, particulieren).

Page 52: Web & multimedia

Web en multimedia02

Overzicht opleidingen

Opleiding Aantal sessies

dag Tijdstip Startdatum Campus Prijs in € (incl. btw)

*(vrij van btw)

Webschrijven en online redactiePraktijktraining: webusability en schrijven voor het web 2 di av 18-okt-11 Brugge 145,20

Tien-vinger-typen 2 wo av 09-nov-11 Brugge 146,41

Tien-vinger-typen 2 ma vm 05-dec-11 Roeselare 146,41

Grafische MediavormgevingProfessioneel leren werken met Adobe Illustrator CS5 op Mac (basis) 6 ma av 03-okt-11 Brugge 274,19

Professioneel leren werken met Adobe Indesign CS5 op Mac (basis) 8 di av 04-okt-11 Brugge 312,82

Adobe Illustrator CS5 - vectorele en interactieve webobjecten 4 di av 29-nov-11 Brugge 274,19

Professioneel leren werken met Adobe Photoshop CS5 op Mac (basis) 8 wo av 12-okt-11 Brugge 312,82

Professioneel leren werken met Adobe Dreamweaver CS5 op Mac 8 do av 29-sep-11 Brugge 437,45

Upgradetraining: Wat is nieuw in Adobe Creative Suite 5.5? 4 wo av 09-nov-11 Roeselare 286,65

Leren werken met een Apple Computer (basis) 2 za vm 17-sep-11 Roeselare 96,80

Workshop: crossmediaal ontwerpen met Adobe Indesign CS5 2 di av 15-nov-11 Roeselare 96,80

Infosessie: bouw een professionele website met Google Sites 1 ma av 10-okt-11 Roeselare Gratis

Google Sites en Google Foto’s (basis) 12 ma av 07-nov-11 Roeselare 610,69

Ontwikkeling en programmatieProgrammeren in Flash CS5 met Adobe Actionscript 3 4 di av 18-okt-11 Brugge 348,96

Interactieve Webapplicaties met Adobe Flash Catalyst CS5 6 wo av 05-okt-11 Brugge 411,28

Professioneel werken met HTML5 en CSS3 6 do av 06-okt-11 Brugge 336,50

Succesvol opzetten van interactieve websites voor Mobile Devices en iPhone 4 ma av 05-dec-11 Brugge 274,19

Webmaster Basic 25 ma av 17-okt-11 Roeselare 665,00 *

Webmaster Basic 25 wo av 19-okt-11 Kortrijk 665,00 *

Webmaster Basic 25 di av 08-nov-11 Brugge 665,00 *

Webmaster Basic 25 ma dag 28-nov-11 Brugge 665,00 *

Webmaster Expert 25 wo av 07-dec-11 Roeselare 665,00 *

Webmaster Expert 25 do dag 01-mrt-12 Brugge 665,00 *

Webmaster Advanced 25 do av 29-sep-11 Brugge 855,00 *

PHP & MySQL 8 do av 08-dec-11 Kortrijk 447,70

Open Source CMS: Drupal 7 basis 8 do av 06-okt-11 Kortrijk 713,90

Open Source CMS: Advanced Class Drupal 7: CCK & Views technieken 6 ma av 05-dec-11 Kortrijk 556,60

Leren programmeren in C#.NET 4.0 - intro ADO.NET 4.0 20 ma av 28-nov-11 Roeselare 1.355,20

MS-Windows 7 - Administrator voor KMO omgeving 6 di av 04-okt-11 Kortrijk 363,00

Page 53: Web & multimedia

Web en multimedia 03

Opleiding Aantal sessies

dag Tijdstip Startdatum Campus Prijs in € (incl. btw)

*(vrij van btw)

Webschrijven en online redactiePraktijktraining: webusability en schrijven voor het web 2 di av 18-okt-11 Brugge 145,20

Tien-vinger-typen 2 wo av 09-nov-11 Brugge 146,41

Tien-vinger-typen 2 ma vm 05-dec-11 Roeselare 146,41

Grafische MediavormgevingProfessioneel leren werken met Adobe Illustrator CS5 op Mac (basis) 6 ma av 03-okt-11 Brugge 274,19

Professioneel leren werken met Adobe Indesign CS5 op Mac (basis) 8 di av 04-okt-11 Brugge 312,82

Adobe Illustrator CS5 - vectorele en interactieve webobjecten 4 di av 29-nov-11 Brugge 274,19

Professioneel leren werken met Adobe Photoshop CS5 op Mac (basis) 8 wo av 12-okt-11 Brugge 312,82

Professioneel leren werken met Adobe Dreamweaver CS5 op Mac 8 do av 29-sep-11 Brugge 437,45

Upgradetraining: Wat is nieuw in Adobe Creative Suite 5.5? 4 wo av 09-nov-11 Roeselare 286,65

Leren werken met een Apple Computer (basis) 2 za vm 17-sep-11 Roeselare 96,80

Workshop: crossmediaal ontwerpen met Adobe Indesign CS5 2 di av 15-nov-11 Roeselare 96,80

Infosessie: bouw een professionele website met Google Sites 1 ma av 10-okt-11 Roeselare Gratis

Google Sites en Google Foto’s (basis) 12 ma av 07-nov-11 Roeselare 610,69

Ontwikkeling en programmatieProgrammeren in Flash CS5 met Adobe Actionscript 3 4 di av 18-okt-11 Brugge 348,96

Interactieve Webapplicaties met Adobe Flash Catalyst CS5 6 wo av 05-okt-11 Brugge 411,28

Professioneel werken met HTML5 en CSS3 6 do av 06-okt-11 Brugge 336,50

Succesvol opzetten van interactieve websites voor Mobile Devices en iPhone 4 ma av 05-dec-11 Brugge 274,19

Webmaster Basic 25 ma av 17-okt-11 Roeselare 665,00 *

Webmaster Basic 25 wo av 19-okt-11 Kortrijk 665,00 *

Webmaster Basic 25 di av 08-nov-11 Brugge 665,00 *

Webmaster Basic 25 ma dag 28-nov-11 Brugge 665,00 *

Webmaster Expert 25 wo av 07-dec-11 Roeselare 665,00 *

Webmaster Expert 25 do dag 01-mrt-12 Brugge 665,00 *

Webmaster Advanced 25 do av 29-sep-11 Brugge 855,00 *

PHP & MySQL 8 do av 08-dec-11 Kortrijk 447,70

Open Source CMS: Drupal 7 basis 8 do av 06-okt-11 Kortrijk 713,90

Open Source CMS: Advanced Class Drupal 7: CCK & Views technieken 6 ma av 05-dec-11 Kortrijk 556,60

Leren programmeren in C#.NET 4.0 - intro ADO.NET 4.0 20 ma av 28-nov-11 Roeselare 1.355,20

MS-Windows 7 - Administrator voor KMO omgeving 6 di av 04-okt-11 Kortrijk 363,00

Page 54: Web & multimedia

Web en multimedia04

Overzicht opleidingen

Opleiding Aantal sessies

Dag Tijdstip Startdatum Campus Prijs in € (incl. btw)

*(vrij van btw)

3D-Technieken3d-Tekenen met Google Sketchup (basis) 8 wo av 16-nov-11 Brugge 363,00

Google Sketchup (ism Cevora) 4 ma dag 07-nov-11 Roeselare 214,17

Digitaal publicerenAdobe InDesign CS5 - webpublicaties maken in EPUB-formaat 4 ma av 12-dec-11 Brugge 274,19

E-BusinessBouwen van een webshop voor niet-technici 6 do dag 01-dec-11 Roeselare 330,27

Leren werken met Google Apps en Account (introductie) 2 za vm 03-dec-11 Brugge 169,40

MediafotografieMediafotografie voor Online en Offline Publicaties 6 ma av 17-okt-11 Brugge 272,90

Workshop: de voordelen van werken in RAW-Formaat 2 wo av 23-nov-11 Brugge 96,80

Praktijkhandleiding voor niet-fotografen (basis) 4 do av 20-okt-11 Brugge 205,70

Corrigeren en publiceren van beelden voor niet-fotografen 3 di av 08-nov-11 Brugge 175,45

Adobe Photoshop CS5 en RAW6 voor fotografen (PC) 8 wo av 21-sep-11 Brugge 299,11

Professioneel leren werken met Adobe Lightroom 3 en Plugins (PC) 4 ma dag 17-okt-11 Brugge 274,19

Workshop: snel en professioneel werken met iPhoto 2011 4 do av 08-dec-11 Roeselare 162,02

Film en videoProfessionele Cameratechnieken voor Digitale Video-Opnames 6 za vm 08-okt-11 Brugge 218,10

Apple Final Cut Studio 3 8 di av 15-nov-11 Brugge 336,50

Workshop: snel en professioneel werken met iMovie 2011 4 di av 06-dec-11 Roeselare 162,02

Gaming en animatieProfessioneel leren werken met Adobe After Effects CS5 op Mac 6 do av 24-nov-11 Brugge 286,65

Professioneel leren werken met Adobe Flash Professional CS5 op Mac 8 do av 08-dec-11 Brugge 437,45

Communicatiebeheer en -toolsGoogle Communicatietools (Basis) 4 za vm 22-okt-11 Brugge 193,60

Redactie en copywritingCorrect schrijven 2 do av 24-nov-11 Kortrijk 133,10

Webcopywriting 4 ma av 17-okt-11 Kortrijk 302,50

Hoe schrijf ik een goed persbericht? 2 di av 15-nov-11 Kortrijk 133,10

Notuleren 2 wo av 09-nov-11 Kortrijk 133,10

Page 55: Web & multimedia

Web en multimedia 05

Opleiding Aantal sessies

Dag Tijdstip Startdatum Campus Prijs in € (incl. btw)

*(vrij van btw)

3D-Technieken3d-Tekenen met Google Sketchup (basis) 8 wo av 16-nov-11 Brugge 363,00

Google Sketchup (ism Cevora) 4 ma dag 07-nov-11 Roeselare 214,17

Digitaal publicerenAdobe InDesign CS5 - webpublicaties maken in EPUB-formaat 4 ma av 12-dec-11 Brugge 274,19

E-BusinessBouwen van een webshop voor niet-technici 6 do dag 01-dec-11 Roeselare 330,27

Leren werken met Google Apps en Account (introductie) 2 za vm 03-dec-11 Brugge 169,40

MediafotografieMediafotografie voor Online en Offline Publicaties 6 ma av 17-okt-11 Brugge 272,90

Workshop: de voordelen van werken in RAW-Formaat 2 wo av 23-nov-11 Brugge 96,80

Praktijkhandleiding voor niet-fotografen (basis) 4 do av 20-okt-11 Brugge 205,70

Corrigeren en publiceren van beelden voor niet-fotografen 3 di av 08-nov-11 Brugge 175,45

Adobe Photoshop CS5 en RAW6 voor fotografen (PC) 8 wo av 21-sep-11 Brugge 299,11

Professioneel leren werken met Adobe Lightroom 3 en Plugins (PC) 4 ma dag 17-okt-11 Brugge 274,19

Workshop: snel en professioneel werken met iPhoto 2011 4 do av 08-dec-11 Roeselare 162,02

Film en videoProfessionele Cameratechnieken voor Digitale Video-Opnames 6 za vm 08-okt-11 Brugge 218,10

Apple Final Cut Studio 3 8 di av 15-nov-11 Brugge 336,50

Workshop: snel en professioneel werken met iMovie 2011 4 di av 06-dec-11 Roeselare 162,02

Gaming en animatieProfessioneel leren werken met Adobe After Effects CS5 op Mac 6 do av 24-nov-11 Brugge 286,65

Professioneel leren werken met Adobe Flash Professional CS5 op Mac 8 do av 08-dec-11 Brugge 437,45

Communicatiebeheer en -toolsGoogle Communicatietools (Basis) 4 za vm 22-okt-11 Brugge 193,60

Redactie en copywritingCorrect schrijven 2 do av 24-nov-11 Kortrijk 133,10

Webcopywriting 4 ma av 17-okt-11 Kortrijk 302,50

Hoe schrijf ik een goed persbericht? 2 di av 15-nov-11 Kortrijk 133,10

Notuleren 2 wo av 09-nov-11 Kortrijk 133,10

Page 56: Web & multimedia

Web en multimedia06

Overzicht opleidingen

Opleiding Aantal sessies

Dag Tijdstip Startdatum Campus Prijs in € (incl. btw)

* (vrij van btw)

TaalTestavond Frans 1 ma av 12-sep-11 Roeselare Gratis

Testavond Frans 1 wo av 14-sep-11 Oostende Gratis

Testavond Frans 1 do av 22-sep-11 Brugge Gratis

Testavond Frans 1 di av 20-sep-11 Kortrijk Gratis

Zakelijk communiceren in het Frans - basis 12 diverse av diverse diverse 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Frans - intermediair 12 diverse av diverse diverse 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Frans - gevorderd 12 diverse av diverse diverse 330,00 *

Schriftelijk corresponderen in het Frans 6 za av 29-okt-11 Kortrijk 165,00 *

Le téléphone efficace 5 do av 17-nov-11 Kortrijk 150,00 *

Testavond Engels 1 ma av 03-okt-11 Brugge Gratis

Zakelijk communiceren in het Engels - intermediair 12 di av 15-nov-11 Brugge 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Engels - gevorderd 12 ma av 24-okt-11 Roeselare 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Duits - basis 12 wo av 19-okt-11 Kortrijk 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Duits - intermediair 12 di av 27-sep-11 Roeselare 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Duits - gevorderd 12 ma av 26-sep-11 Kortrijk 330,00 *

Duits voor de transportsector 6 di av 18-okt-11 Brugge 195,00 *

Zakelijk communiceren in het Spaans - basis 12 ma av 17-okt-11 Roeselare 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Spaans - intermediair 12 wo av 28-sep-11 Kortrijk 330,00 *

Nederlands voor anderstaligen 12 do av 22-sep-11 Kortrijk 30,00 *

Initiatie Chinees 20 di av 25-okt-11 Roeselare 395,00 *

Initiatie Russisch 20 ma av 17-okt-11 Roeselare 395,00 *

Initiatie Italiaans 12 wo av 05-okt-11 Roeselare 330,00 *

Vervolgtraining Pools 12 wo av 12-okt-11 Roeselare 330,00 *

Toegepast mediamanagementGoogle Marketingtools (basis) 4 za vm 17-dec-11 Brugge 224,33

Page 57: Web & multimedia

Web en multimedia 07

Opleiding Aantal sessies

Dag Tijdstip Startdatum Campus Prijs in € (incl. btw)

* (vrij van btw)

TaalTestavond Frans 1 ma av 12-sep-11 Roeselare Gratis

Testavond Frans 1 wo av 14-sep-11 Oostende Gratis

Testavond Frans 1 do av 22-sep-11 Brugge Gratis

Testavond Frans 1 di av 20-sep-11 Kortrijk Gratis

Zakelijk communiceren in het Frans - basis 12 diverse av diverse diverse 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Frans - intermediair 12 diverse av diverse diverse 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Frans - gevorderd 12 diverse av diverse diverse 330,00 *

Schriftelijk corresponderen in het Frans 6 za av 29-okt-11 Kortrijk 165,00 *

Le téléphone efficace 5 do av 17-nov-11 Kortrijk 150,00 *

Testavond Engels 1 ma av 03-okt-11 Brugge Gratis

Zakelijk communiceren in het Engels - intermediair 12 di av 15-nov-11 Brugge 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Engels - gevorderd 12 ma av 24-okt-11 Roeselare 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Duits - basis 12 wo av 19-okt-11 Kortrijk 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Duits - intermediair 12 di av 27-sep-11 Roeselare 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Duits - gevorderd 12 ma av 26-sep-11 Kortrijk 330,00 *

Duits voor de transportsector 6 di av 18-okt-11 Brugge 195,00 *

Zakelijk communiceren in het Spaans - basis 12 ma av 17-okt-11 Roeselare 330,00 *

Zakelijk communiceren in het Spaans - intermediair 12 wo av 28-sep-11 Kortrijk 330,00 *

Nederlands voor anderstaligen 12 do av 22-sep-11 Kortrijk 30,00 *

Initiatie Chinees 20 di av 25-okt-11 Roeselare 395,00 *

Initiatie Russisch 20 ma av 17-okt-11 Roeselare 395,00 *

Initiatie Italiaans 12 wo av 05-okt-11 Roeselare 330,00 *

Vervolgtraining Pools 12 wo av 12-okt-11 Roeselare 330,00 *

Toegepast mediamanagementGoogle Marketingtools (basis) 4 za vm 17-dec-11 Brugge 224,33

Page 58: Web & multimedia

BruggeSpoorwegstraat 148200 Brugge

IeperGrachtstraat 13-1A8900 Ieper

KortrijkDoorniksesteenweg 2208500 Kortrijk

OostendeIndustriezone 2Zandvoordeschorredijkstraat 738400 Oostende

RoeselareOostnieuwkerksesteenweg 1118800 Roeselare

VeurneSint-Idesbaldusstraat 28630 Veurne

Informatie078 353 653 (lokaal tarief)[email protected]

Syntra West is erkend door de Vlaamse Regering // ISO 9001:2008 gecertificeerd

1108

18 B

LD

web

& m

ulti

med

ia -

kal

ende

r