WEB 2.0 - Mediathecarissen

of 18 /18
WEB 2.0 WEB 2.0 Introductie

Embed Size (px)

Transcript of WEB 2.0 - Mediathecarissen

 • WEB 2.0Introductie

  Sinds enkele jaren spreekt men van WEB 2.0 maar wat is precies WEB 2.0?

 • Dit zijn allemaal toepassingen die vallen onder de noemer WEB 2.0

 • Wat is WEB 2.0 ?Nauwkeuriger zoeken naar informatie op het internetOnline samenwerking Delen van ideen waardoor innovatie wordt gestimuleerdVinden van personen met dezelfde interessesMet meerdere personen tegelijkertijd aan een online document werkenEenvoudiger plaatsen van weblogstukjes, filmpjes, podcastsMeer gebruiksgemakWebgebaseerdDe meeste WEB 2.0 toepassingen zijn GRATIS

  Wat is nu WEB 2.0?

  Meer gebruiksgemak: web 2.0 is laagdrempelig, je moet geen html, xml, javascript kennen om ermee te werkenWebgebaseerd: geen toepassingen installeren op de computer, alles vindt plaats op het internetGRATIS: Je kan een uitgebreide versie kopen (upgrade) of je hebt sponsor links in je pagina staan

 • Wat is WEB 2.0 ?Uiterlijke kenmerken

  KleurverlopenRonde hoekenAchtergronden met diagonale arceringenNatte vloer-effectGrote lettertypesSupermarktsticker

 • Was er een WEB 1.0 ?1ste fase van het internet Inhoud werd bepaald door de ontwikkelaarHet commercile internet, gedomineerd door niet of nauwelijks interactieve content.

 • Vergelijking WEB 1.0 - 2.0

 • WEB 3.0 ???Het web wordt getransformeerd naar een database

  Informatie hebben en krijgen door middel van Artificile intelligentie

  In het WEB 2.0 creren we zelf content/inhoud. In het tijdperk van WEB 3.0 is de content geschreven naar een database. Onze intelligentie PDA, Smartphone, Computer weet welke informatie wij graag willen hebben.

 • PraktijkvoorbeeldenWiki - MediaWiki.org , PbWiki.comRSS - Google Reader , Weblog - Blogger.com , WordPress.netPodcast - podOmatic.com , Odeo.comVideo - YouTube.com , Google VideoFoto - Flickr.com , PicasaSocial bookmarking - Del.icio.us , Furl.netPersoonlijke leeromgeving (PLE) - Netvibes.comOnline Office - Zoho.com , Google docs

 • WikiEen wiki is een webtoepassing, waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt, zonder dat de inhoud door deskundigen moet worden gepubliceerd en/of geaccepteerd.

  http://www.rsjans.be/wikihttp://edict.pbwiki.com/WEB-2

 • RSS : Realy Simple SyndicationRss-feeds zijn berichten afkomstig van diverse sites. Al deze berichten worden verzameld binnen een programma of website. De gebruiker moet eerst wel aangeven van welke websites de berichten verzameld moeten worden. Hierdoor kunnen gebruikers op de hoogte blijven van de laatste wijzigingen op de website, zonder dat de website zelf bezocht hoeft te worden.

  Google Reader Sebastiaan

 • WeblogEen weblog, of ook wel blog, is een website die regelmatig (soms meerdere keren per dag) vernieuwd wordt en waarop de geboden informatie antichronologisch wordt weergegeven. Wie een weblog bezoekt treft dan ook op de voorpagina de recentste bijdrage(n) aan.

  http://sebjans.blogspot.comhttp://sebastiaan.vox.com

 • PodcastPodcasting staat, in de meest strikte zin, voor een systeem waarin podcasters audiobestanden met discussies, radioshows, muziekprogrammas enzovoort beschikbaar stellen via internet en tevens een news feed in RSS-formaat creren, die een verwijzing bevat naar de audiobestanden en automatisch verwerkt kan worden.

  http://sebastiaan.podomatic.com

 • Video of VodcastSimpel gezegd is vodcasting het opnemen en uitzenden van videobeelden. Vod is de afkorting voor Video On Demand (video op aanvraag). Een podcast met beeld dus.

  YouTube.com - Tag: KHLim

 • FlickrFlickr is een website voor het delen van digitale fotos. Ook kunnen fotos in een privgedeelte worden geplaatst, dat alleen te bekijken is door gebruikers die daarvoor toestemming van de uploader hebben. Het uploaden kan ook via e-mail of een mobiele telefoon.

  Flickr fotoalbum

 • Social bookmarkingSocial bookmarking is een methode om via internet favorieten (bookmarks) te delen met andere gebruikers van het internet. Favorieten worden verzameld, vervolgens worden er tags (kernwoorden) toegekend aan die favorieten. Deze informatie wordt via het web gedeeld. Social bookmarking kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld op een eenvoudige manier collegas op de hoogte te stellen van links die je interessant vindt.

  http://del.icio.us/rubenjans

 • Persoonlijke leeromgeving (PLE)Een PLE is een persoonlijke startpagina waar WEB 2.0 toepassingen zoals online opslagruimte, RSS, agenda, webnotities, google zoekvenster, door de gebruiker van de site kan worden opgenomen.

  http://www.netvibes.com

 • Online OfficeOnline Office is vergelijkbaar met Microsoft Office en OpenOffice maar met het grote verschil dat je Online Office niet moet installeren. Je kan met meerdere personen tegelijkertijd aan een en hetzelfde document werken. Via mail kunnen personen worden uitgenodigd om het document mee te kunnen delen. Er kan ook besloten worden om het document online te publiceren.

  Google docs Sebastiaan

  Sinds enkele jaren spreekt men van WEB 2.0 maar wat is precies WEB 2.0?Dit zijn allemaal toepassingen die vallen onder de noemer WEB 2.0Wat is nu WEB 2.0?

  Meer gebruiksgemak: web 2.0 is laagdrempelig, je moet geen html, xml, javascript kennen om ermee te werkenWebgebaseerd: geen toepassingen installeren op de computer, alles vindt plaats op het internetGRATIS: Je kan een uitgebreide versie kopen (upgrade) of je hebt sponsor links in je pagina staanIn het WEB 2.0 creren we zelf content/inhoud. In het tijdperk van WEB 3.0 is de content geschreven naar een database. Onze intelligentie PDA, Smartphone, Computer weet welke informatie wij graag willen hebben.