Wat is HIV en Aids ?

Click here to load reader

 • date post

  13-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  31
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Wat is HIV en Aids ?. Wat is HIV? Aids wordt veroorzaakt door het Human Immunodeficiency Virus (HIV). Dit betekent: virus dat bij mensen een verstoring van het immuunsysteem veroorzaakt. Iemand die drager is van HIV, noemt men seropositief. Seropositief zijn, wil nog niet zeggen - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Wat is HIV en Aids ?

 • Wat is HIV en Aids ?Wat is HIV?Aids wordt veroorzaakt door hetHuman Immunodeficiency Virus (HIV). Dit betekent: virus dat bijmensen een verstoring van hetimmuunsysteem veroorzaakt.Iemand die drager is van HIV, noemt men seropositief.

  Seropositief zijn, wil nog niet zeggendat je Aids (Acquired ImmuneDeficiency Syndrome) hebt.

  Aids is het eindstadium van een HIV-infectie.Zonder behandeling tast HIV het afweersysteem aan,waardoor het lichaam op termijnniet langer voldoende beschermdis tegen ziekteverwekkers.

 • Wat is HIV en Aids ?

  Wat is Aids?Aids is een letterwoord voor de Engelse term Acquired Immune Deficiency Syndrome. Dat betekent letterlijk: Verworven immuundeficintie syndroom.

  > verworven: aids is geen erfelijkeziekte, maar een aandoening dieje kan oplopen of verwerven.

  > immuundeficintie: HIV zorgtervoor dat het natuurlijke afweersysteemniet meer naar behorenfunctioneert en dat het lichaamkwetsbaar wordt voor zelfs banale infecties.

  > syndroom: een syndroom is eengeheel van ziektebeelden en symptomendie in combinatie voorkomen. En hoewel aids n oorzaak heeft, kan het op verschillende manieren tot uiting komen.

 • Wat doet het HIV?HIV en het afweersysteemHet menselijk lichaam wordt voortdurend geconfronteerd met aanvallen van bacterin, virussen, parasieten en schimmels.

  Het afweersysteem vernietigt deze indringers en beschermt het lichaam tegen schadelijke effecten. De T4-cel (ook wel CD4-cel of T-helpercel genoemd) is een witte bloedcel die een centrale rol speelt in hetimmuunsysteem, omdat ze een cordinerende functie heeft.

  HIV gebruikt precies deze cel, die voor de afweerzorgen, om zich te vermenigvuldigen. HIV nestelt zich in de cellen en door kopien van zichzelf te maken in de T4-cel, ontstaan meer en nieuwe virussen.

  De cellen die genfecteerd zijn, gaan kapot of zijn niet meer functioneel. Hierdoor verzwakt het afweersysteem en kan het lichaam zich niet meer voldoende verdedigen.

  Virussen, bacterin, parasieten en schimmels die bij een gezond afweersysteem vrij banale ontstekingen geven, kunnen dan levensbedreigende infecties veroorzaken.

 • Wat doet het HIV?

 • Overdracht van HIVHIV wordt niet overgedragen door dagelijkse omgang met anderen.

  Mogelijkheden van overdrachtBloed - Bloed Bloed SpermaMoeder - Kind

  Het kost wel moeite om je te infecteren (andere ziektes zijn vlugger overdraagbaar)Eenvoudige en goede bescherming mogelijk (condoom gebruik, ook tegen andere SOAs)

  Overdracht van HIV gebeurt via bloed (dus ook via menstruatiebloed),sperma en in mindere mate door voorvocht en vaginaal vocht.(seks , bloedtransfusie, spuiten) Een seropositieve moeder kan HIVdoorgeven aan haar kind tijdensde zwangerschap, de bevalling envia borstvoeding.

 • Wat is veilig? Wat betekend safer-sex?

  Volgende seksuele handelingen zijn volstrekt veilig: strelen, knuffelen, masseren, (tong)zoenen, wederzijdse masturbatie vaginale seks met condoom anale seks met een condoom en voldoende glijmiddel

  HIV wordt niet overgedragen door dagelijkse handelingen als handen schudden, samen eten, samen spelen, het gebruik van openbare toiletten of door insectenbeten.

  geen (weinig) risicozeer hoog risicogeen seks anale seks zonder condoom masturbatie orale seks (met zaadlozing in de mond)

 • Wat is veilig? Wat betekend safer-seks?

 • Wat is veilig? Wat betekend safer-seks?

 • HIV-Test Aids -TestWat is een HIV-test?

  Na besmetting met het HIV reageert het lichaam met de vorming vanantistoffen (antilichamen). Als de hoeveelheid antistoffen in het bloed grootgenoeg is, kan een test in een laboratorium dit vaststellen. Zijn er antistoffen aanwezig dan is de test positief. De onderzochte persoon is dan 'seropositief'.

  Een negatieve uitslag ('nee, we vinden geen antistoffen') wil nog niet zeggen dat er geen besmetting is, misschien is de besmetting zo recent dat de hoeveelheid antistoffen in het bloed nog te laag is om te ontdekken. (Een negatieve uitslag is dan ook alles behalve een 'vrijbrief).

  Een test is pas betrouwbaar wanneer het lichaam voldoende antistoffen heeft aangemaakt. (na 3 tot 6 maanden)

 • HIV-Test Aids -TestKan je je anoniem laten testen? Anoniem testen is mogelijk: een code vervangt dan je naam. In dat geval is de test niet gratis. De arts kan er wel voor zorgen dat de factuur van het lab niet thuis wordtgestuurd.

  Kan je jezelf thuis testen? Tegenwoordig bestaan er al thuiskits waarmee je zelf een test kan afnemen. Het gebruik hiervan is af te raden. Bij positief resultaat moet je toch naar een arts vooreen bevestigingstest. Thuistests geven immers vaak een vals positief resultaat.Ondertussen ben je wel door de hel gegaan, zonder dat dit nodig was.

  (Sneltest op dit moment alleen in Amsterdam mogelijk)

 • HIV-Test Aids -TestVoor- en nadelen van de HIV-test. Voordat je beslist of je je wel of niet laat testen, is het belangrijk dat je nagaat of jerisicos hebt gelopen met een kans voor besmetting van het HIV. Praat er over met je partner, als dat mogelijk is.Ga ook na hoeveel risico je partner heeft gelopen. Overweeg vervolgens alle voor- en nadelen van de HIV-test.

 • HIV-Test Aids -TestVoordelen: - Ben je seropositief, dan kunnen tijdig maatregelen worden genomen om het risico voor de baby aanzienlijk te verkleinen.- Als je seropositief bent, kan de baby vanaf de geboorte worden gecontroleerd en behandeld.- Als je seropositief bent, kun je vroegtijdig worden behandeld. (voorkomen van PCP)- Blijkt uit de test dat je niet seropositief bent, dan kan dat een geruststelling zijn.

  Nadelen:- Als je korter dan drie tot zes maanden geleden met HIV bent besmet, toont het bloedonderzoek dat niet aan.- Het laten doen van een HIV-test, kan een grote emotionele belasting zijn. - Als de uitslag aantoont dat je met HIV genfecteerd bent, heeft dit grote gevolgen: Je krijgt te maken met een zeer ernstige ziekte. Misschien heb je al kinderen en ben je bang dat ook zij seropositief zijn. Ook je partner kann genfecteerd zijn. Je toekomst ziet er ineens heel anders uit. Relaties met familie en vrienden kunnen veranderen. Het vinden van een baan of het afsluiten van verzekeringen wordt vaak moeilijk.Reizen in bepaalde landen is niet mogelijk.

 • BehandelingsmogelijkhedenMedicatieEen infectie met HIV kan nog niet genezen worden, maar er bestaan wel middelen die de ontwikkelingervan vertragen.

  Om HIV effectief te bestrijden schrijft een arts eencombinatie van drie of meer geneesmiddelen voor. Dit noemt men een combinatietherapie of een cocktail.

  Deze middelen remmen de aanmaak van nieuw virus af op verschillendeplaatsen tijdens het vermenigvuldigingsproces.

  HIV is (tot nu toe) niet te genezenEr bestaat (nog) geen vaccin

 • Behandelingsmogelijkheden

 • Behandelingsmogelijkheden

 • Behandelingsmogelijkheden

 • BehandelingsmogelijkhedenTherapietrouwDe medicijn moet nauwgezetingenomen worden. Therapietrouw is het correct innemen vande voorgeschreven medicatie op het gepaste tijdstip, in de juiste hoeveelheid en volgens de juiste voedingsadviezen.

  Dit betekent een dagelijkse innamevan meerdere pillen gedurende vele jaren.

  Deze geven vaak bijwerkingen en bovendien zijn delangetermijneffecten onvoldoende bekend.

  Het volhouden van de therapie is ondanks een goede motivatie niet altijd makkelijk(constante confrontatie).

  Uit onderzoek blijkt dat onvoldoende therapietrouw de belangrijkste factor is bij het falen van de therapie.

 • BehandelingsmogelijkhedenVoordelenlangere levensverwachting (vr 1996 - 21 maanden)Nadelen(zware) bijwerkingentherapietrouw: regelmatig, jarenlang pillen slikken zwaar slikregimeontwikkeling van resistentiepsychische omgangconstante confrontatie met zijn ziek zijn

 • Verdere InformatieArtsenZiekenhuizen (Aidsspecialist, Aidsverpleegkundigen)GGDDrugs (CAD)HIV-VerenigingBuddyzorg www.buddyzorglimburg.nlInternet