Wandelcoach Stiltegebied Dender-Mark

of 2 /2
• LEERT LUISTEREN • SCHEPT RUIMTE WAERBEKE Wandelcoaching Herbron jezelf in en om het Stiltegebied Dender-Mark stilte werkt WAERBEKE koestert en bevordert de beleving van stilte, rust en ruimte bij een zo ruim mogelijk publiek. Sinds 2011 is ze door de Vlaamse overheid erkend als sociaal-culturele beweging. WAERBEKE werkt ervaringsgericht en wil personen, plekken en prak- tijken met elkaar verbinden. Als sociaal-culturele beweging creëert zij een ‘contactzone’ tussen overheid, professionele en vrijwillige bemiddelaars, tal van organisaties, bedrijven en het ruime publiek. WAERBEKE beschouwt stilte vanuit een brede visie op mens en sa- menleving. Stilte is akoestisch meetbaar, maar haar werking kun je alleen maar van binnenuit beleven. In die zin is stilte ook altijd een cultuurgoed. WAERBEKE gelooft in het creatieve en verbindende vermogen van stilte, rust en ruimte. Zo draagt ze bij aan een gemeenschap die waarde hecht aan diversiteit en dialoog, eenvoud en kwaliteitsvolle aandacht. WAERBEKE informeert en sensibiliseert, biedt vorming en professio- nele ondersteuning, organiseert trefdagen en campagnes, en voert met allerlei partners actie rond het thema stilte, rust en ruimte in Vlaanderen, Brussel en Nederland. Stiltegebied Dender-Mark Stille landschappen nodigen uit om te wandelen, alleen of in ge- zelschap. Het is niet nodig om te praten, al kan de omgeving wel helpen. Het Stiltegebied Dender-Mark ligt op amper 30 km van de Brusselse Grote Markt, op het grondgebied van Galmaarden, Ge- raardsbergen en Ninove, waar het Pajottenland (Vlaams-Brabant) en de Vlaamse Ardennen (Oost-Vlaanderen) in elkaar vervloeien. Het stiltegebied is in vele opzichten een kruispunt. Het reliëf en de bodem zijn er getekend door de werking van zand en leem, water en wind, vorst en dooi. Natuurkrachten hebben miljoenen jaren de tijd genomen om het zeer verscheiden, mild glooiende landschap tussen Dender en Mark te boetseren tot wat het nu is. En later heeft de mens er zich gevestigd en het landschap – waar mogelijk – naar zijn hand gezet. In het hart van het stiltegebied ligt het dorpje Waarbeke, een deelgemeente van Geraardsbergen. Ver van grote autowegen en verkeersassen. Waarbeke behoort officieel tot de stilste plekken van Vlaanderen. Uitgebreide geluidsmetingen toonden enke- le jaren geleden een uitstekende akoestische kwaliteit aan: tot 23,7 db(A). Dat is een uitzonderlijk lage waarde voor achtergrond- lawaai overdag. WAERBEKE vzw Waarbekeplein 19 9506 Waarbeke 054 24 57 54 [email protected] www.waerbeke.be WAERBEKE is genoemd naar het dorp Waarbeke (Geraardsbergen) in het hart van het Stiltegebied Dender-Mark. In de voormalige pastorie bevindt zich vandaag haar coördinatiecentrum. Waarbeke

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Wandelcoach Stiltegebied Dender-Mark

Page 1: Wandelcoach Stiltegebied Dender-Mark

• LEERT LUISTEREN • SCHEPT RUIMTE WAERBEKE

Wandelcoaching

Herbron jezelfin en om het Stiltegebied Dender-Mark

stilte werkt

waerbeke koestert en bevordert de beleving van stilte, rust en ruimte bij een zo ruim mogelijk publiek. Sinds 2011 is ze door de Vlaamse overheid erkend als sociaal-culturele beweging.

waerbeke werkt ervaringsgericht en wil personen, plekken en prak-tijken met elkaar verbinden. Als sociaal-culturele beweging creëert zij een ‘contactzone’ tussen overheid, professionele en vrijwillige bemiddelaars, tal van organisaties, bedrijven en het ruime publiek.

waerbeke beschouwt stilte vanuit een brede visie op mens en sa-menleving. Stilte is akoestisch meetbaar, maar haar werking kun je alleen maar van binnenuit beleven. In die zin is stilte ook altijd een cultuurgoed.

waerbeke gelooft in het creatieve en verbindende vermogen van stilte, rust en ruimte. Zo draagt ze bij aan een gemeenschap die waarde hecht aan diversiteit en dialoog, eenvoud en kwaliteitsvolle aandacht.

waerbeke informeert en sensibiliseert, biedt vorming en professio-nele ondersteuning, organiseert trefdagen en campagnes, en voert met allerlei partners actie rond het thema stilte, rust en ruimte in Vlaanderen, Brussel en Nederland.

Stiltegebied Dender-Mark

Stille landschappen nodigen uit om te wandelen, alleen of in ge-zelschap. Het is niet nodig om te praten, al kan de omgeving wel helpen. Het Stiltegebied Dender-Mark ligt op amper 30 km van de Brusselse Grote Markt, op het grondgebied van Galmaarden, Ge-raardsbergen en Ninove, waar het Pajottenland (Vlaams-Brabant) en de Vlaamse Ardennen (Oost-Vlaanderen) in elkaar vervloeien. Het stiltegebied is in vele opzichten een kruispunt. Het reliëf en de bodem zijn er getekend door de werking van zand en leem, water en wind, vorst en dooi. Natuurkrachten hebben miljoenen jaren de tijd genomen om het zeer verscheiden, mild glooiende landschap tussen Dender en Mark te boetseren tot wat het nu is. En later heeft de mens er zich gevestigd en het landschap – waar mogelijk – naar zijn hand gezet. In het hart van het stiltegebied ligt het dorpje Waarbeke, een deelgemeente van Geraardsbergen. Ver van grote autowegen en verkeersassen. Waarbeke behoort officieel tot de stilste plekken van Vlaanderen. Uitgebreide geluidsmetingen toonden enke-le jaren geleden een uitstekende akoestische kwaliteit aan: tot 23,7 db(A). Dat is een uitzonderlijk lage waarde voor achtergrond-lawaai overdag.

WAERBEKE vzwWaarbekeplein 199506 Waarbeke

054 24 57 [email protected]

waerbeke is genoemd naar het dorp Waarbeke (Geraardsbergen) in het hart van het Stiltegebied Dender-Mark. In de voormalige pastorie bevindt zich vandaag haar coördinatiecentrum.

Waarbeke•

Page 2: Wandelcoach Stiltegebied Dender-Mark

STILTE WERKT • GEEFT RUST • HEELT • LEERT LUISTEREN • SCHEPT RUIMTE • BIEDT INZICHT • VOEDT CREATIVITEIT

Niet iedereen die het spoor even bijster is en hulp zoekt, heeft meteen therapie of medicatie nodig. Soms zal de (huis)arts wandelen of ontspanning in de natuur adviseren. Wie zich moe, depressief of lusteloos voelt, komt echter niet zo mak-kelijk de deur uit. Maar zodra je iemand bereid vindt om met je mee te gaan en naar je verhaal te luisteren, is de eerste stap misschien gezet.

Een gesprek met een buitenstaander die zich niet als hulpverlener of therapeut op-stelt, kan erg waardevol zijn. Je vertrekt niet van een vraag of een probleem en je

verwacht ook geen oplossing. Gewoon wat aandacht kan deugd doen, al kun je met twee net zo goed gewoon stil zijn. Al wandelend in de open ruimte wordt je geest rustiger en kun je je gedachten de vrije loop laten… Veelal heb je daartoe in het dagelijkse leven en werk amper de mogelijkheid. Slechts zelden kun je iemand ver-trouwen en deelgenoot maken van wat je zoal bezighoudt. Daar ligt vaak de oorzaak van heel wat ongemak en eenzaamheid. Hoe lang is het geleden dat jij de kans had om je hart te luchten en jezelf te herbronnen?

‘Wandelen is het beste medicijn.’— Hippocrates (ca. 460-370 v.Chr.)

‘Alleen gedachten die ons tijdens het wandelen invallen zijn waardevol.’— Friedrich Nietzsche (1844-1900)

Laten we dus samen op stap gaan. Als wandelcoach bied ik je mijn luisterend oor aan. Laten we samen ontdekken wat je zoal bezig-houdt en waar je eventueel mee zit. Vanuit mijn ervaring kan ik je misschien helpen, opdat je een en ander weer duidelijker ziet en opnieuw voeling met jezelf kunt maken. Ook van het Stiltegebied Dender-Mark gaat een heilzame werking uit. Het lijkt eenvoudig, maar zo’n begeleide wandeling kan je goed doen.

Waarom wandelen?

Wandelen in de natuur helpt je om stil te worden in je hoofd. Door de rustgevende en helende werking ervan ben je in staat beter te luisteren naar het eigen hart. Het is vaak daar waar antwoorden op heel wat vragen te vinden zijn. Bovendien, wandelen in de natuur: • werkt ontspannend en stressverlagend, • is goed voor je conditie, • bevordert de creativiteit.Het effect van een beetje groen en wat rust is indrukwekkend. In de natuur beweeg je je buiten je vertrouwde wereld. Hierdoor sta je makkelijker open voor nieuwe inzichten en ideeën. De natuur en het weidse landschap nodigen spontaan uit tot loslaten en zijn als een vluchtheuvel voor de geest. Rust en ruimte kunnen heilzaam wer-ken. Ze zijn de natuurlijke omgeving voor gezondheid en genezing.

Een goed gesprek

Soms loop je al een tijdje in je hoofd te malen en heb je behoefte aan een goed gesprek met iemand die niet oordeelt. Gewoon om eens je hart te luchten, zodat er helderheid in je hoofd ontstaat. We trekken onze wandelschoenen aan en gaan op stap in het Stil-tegebied Dender-Mark. Al lopend gaan we met elkaar in gesprek. Je denkt en spreekt heel anders als je wandelt dan wanneer je op een stoel of in een sofa zit. Ook als je niet meteen een probleem hebt, kun je er baat bij hebben even te vertragen en bewust in het hier-en-nu te vertoeven.

Wandelen is voor veel mensen dé manier om afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen. Je staat even stil bij levensvragen, vindt ruimte voor persoonlijke keuzes of komt zaken op het spoor die er werkelijk toe doen. Een wandelcoach kan je hierbij begeleiden en fungeert als klankbord en spiegel.

Wandelcoach

Met mijn bagage en ervaring wil ik je graag op weg helpen om de kwaliteit van je leven te vergroten. Je begeleiden, aanmoedigen, inspireren en soms misschien ook confron-teren door je een spiegel voor te houden. Dit gebeurt in vertrouwen, met respect, empathie en betrokkenheid. En al dien je uiteindelijk je eigen weg te gaan, een handreiking onderweg is soms nodig en gewenst. Als jij beslist om tijd voor jezelf vrij te maken, wil ik samen met jou nieuwe wegen verkennen – al wandelend, langs stille paden.Belangstelling? Neem contact op met Inge De Boeck op num-mer 0495-241465, of mail naar [email protected], met vermelding van je telefoonnummer, zodat ik contact met je kan opnemen voor een eerste vertrouwelijk gesprek.

Praktisch

Wandelcoaching is geschikt bij allerlei noden of vragen, geestelijk zowel als lichamelijk: • stressgerelateerde problemen, • diabetes, overgewicht en gebrek aan beweging, • verwerking van verlies en rouw, • (naderende) depressie of burn-out…Werkwijze: • we beginnen met een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek

(± 45 min.); • een coachingstraject bestaat uit minstens drie wandelingen

van anderhalf uur; • hierna maken samen de balans op en bespreken we een

mogelijk vervolg.Als we op pad gaan, vertrekken we aan het Waerbekehuis en volgen een stiltepad. Wandelcoaching gebeurt in principe een-op-een; eventueel kan dit ook in gezelschap van een partner, collega of iemand met wie je iets wil bespreken of ophelderen.

Voor meer informatie, routebeschrijving en tarieven ga naar www.waerbeke.be/wandelcoach.