Waasland 2011

146
Toeristische gids 2011 fiets- en wandeltips • evenementen • trekpleisters

description

Eindeloze fietstochten, door uitgestrekte bossen en polders. Een avontuur vol natuur, cultuur en kleurrijke feesten.

Transcript of Waasland 2011

Page 1: Waasland 2011

Toeristische gids 2011fiets- en wandeltips • evenementen • trekpleisters

Page 2: Waasland 2011

De legende van het Waasland wordt nog elke dag herschreven. Bij het kruisen van de grenzen word ook jij figurant in het Wase decor van polders, steden en waterpartijen.

Je vecht mee met de helden van Fort Liefkenshoek, vergezelt Mercator op expeditie en vervaagt met Reynaert de grens tus-sen fabel en fantasie.

Elke tocht vertelt duizend verhalen, maar het échte Waasland onthult zich pas later. Als je niet meer kijkt, maar ziet.

Als je tot rust komt naast een oud waterrad in een onontdekt gehucht. Als je met jouw favoriete streekbiertje neerstrijkt op een gezellig terras. Als je keer op keer geniet van een hemel vol ballonnen.

Dàn… ben je thuis in ons land.

Page 3: Waasland 2011
Page 4: Waasland 2011

Inhoud Hoofdstuk 1 | Welkom in het Waasland

ReynaertMercator In vogelvlucht

Hoofdstuk 2 | Trekpleisters

Staats-Spaanse Linies Het verhaal van de stad Kinderpret

Hoofdstuk 3 | ActiefFietsenWandelenGolfenBallonvaartAutoroutes In en op het waterHuifkartochten Binnenspeeltuinen

Hoofdstuk 4 | Erfgoed en cultuurMusea en bezoekerscentra Monumenten en bezienswaardigheden

Hoofdstuk 5 | UitEvenementenUit etenCultuurcentra

Hoofdstuk 6 | ShoppingWinkelenMarktenStreekproducten

p. 9p. 12p. 15

p. 19p. 21p. 23

p. 82p. 96p. 97

p. 103p. 103p. 104

p. 29p. 37p. 49p. 49p. 51p. 53p. 57p. 58

p. 63p. 74

Page 5: Waasland 2011

Hoofdstuk 7 | Stadjes en dorpjes

Beveren betovert Kruibeke, 3ling aan de Schelde Lochristi, bloemengemeente Lokeren, groene feeststad aan de Durme Moerbeke-Waas, landelijkheid troef Sint-Gillis-Waas, een grensgeval Sint-Niklaas, bruisend hart van het WaaslandStekene, oase van groen Temse, op en top Scheldegemeente Waasmunster, oeroud heidedorpWachtebeke, actief ontspannen

p. 114p. 117p. 119p. 120p. 122p. 125p. 126p. 129p. 130p. 133p. 134

Page 6: Waasland 2011
Page 7: Waasland 2011

Reynaert de Vos, Gerard Mercator en de Wase ballonvaarders heten je welkom in het Waasland. Als ambassadeurs van de regio nemen ze je maar al te graag mee op sleeptouw. Hierna maak je kennis met de beroemdste inwoners van het Waasland, maar ook verder in de toeristische gids kom je onze ambassadeurs nog tegen. Ze ver-toeven bovendien in goed gezelschap van Vlieg, die de weg wijst naar leuke activi-teiten voor kinderen. Zo herken je de tips van onze vrienden:

Welk m in het Waasland

Page 8: Waasland 2011

8

Page 9: Waasland 2011

W sland?

Het Waasland ontstond door aanslibbingsgronden van de Schelde en Durme, wat het gewest reeds in de 12de eeuw de naam ‘waze’ (slijkgrond) opleverde. Deze benaming bleef bestaan, maar kreeg in de 13de eeuw een positievere klank. In het Reynaertepos van Willem die Madoc maecte, kwamen de samenzweerders aan in Waes, int soete lant. Hierdoor wordt de regio nu nog steeds het ‘zoete Waasland’ genoemd.

Reynaert de V s ‘Ende quam in Waes, int soete lant’, zo staat te lezen in het 13de-eeuwse verhaal van ‘Willem die Madoc maecte’. Histo-rische studies over de auteur doen vermoeden dat deze als lekenbroeder huisde in de abdij van Boudelo in Klein-Sinaai. Die uitvalsbasis inspireerde Willem om verschillende plaatsen uit de regio in zijn Reynaertverhaal op te nemen. Waaslanders beschouwen Reynaert de Vos bijgevolg een beetje als hun uithangbord. Dit icoon leeft vandaag verder in beelden, straat-namen en zitbankjes, maar vormt evengoed een inspiratie-bron voor namen van verenigingen en bedrijven.

Dat Reynaert de Vos om ieder hoekje loert, ontdek je in het bezoekerscentrum info.waasland. De “fellen met de roden baard” gidst je er op een interactieve manier door de regio (zie p. 66). Ook in de kelder onder restaurant Scaldiana in Kruibeke kan je een permanente Reynaerttentoonstelling bezoeken (zie p. 64). Reynaert’s achtertuin doorkruis je al fietsend, wandelend of met de auto. Niet minder dan vijf fietsroutes en twee auto-routes in het Waasland dragen de naam van een personage of plaats uit het Reynaertverhaal (zie p. 11). Door het Waasland loopt ook het langeafstand-wandelpad Land van Reynaert (GR 122).

Reynaert is de levensgenieter bij uitstek. Al verwerft hij zijn hapjes meestal niet op de meest orthodoxe manier, hij weet in elk geval van het verworven lekkers te genieten. Niet ver-wonderlijk dus dat het Waasland meerdere producten telt die hun naam danken aan onze sluwe vos. En niet alleen in het Waasland stellen ze deze producten op prijs: ook prins Filip

Hoo

fdst

uk 1

| W

elko

m in

het

Waa

slan

d

9

Page 10: Waasland 2011

en prinses Mathilde genoten van het Reynaertgebak op hun verlovingsfeest. Met ingrediënten als amandelen, marsepein en Grand Marnier, moet het water je wel in de mond lopen. Wie het liever wat fijner heeft, probeert best de Reynaertspeculoos, de Reynaertpraline of de Reynaertbonbon, een klein dessert dat heerlijk smaakt bij koffie of een glas wijn. Een streekbier kan niet ontbreken: de Proefbrouwerij uit Lochristi ontwikkelde een pittig Reynaertbier met drie varianten. Meer weten over Reynaert? Surf dan naar www.toerismewaas-land.be (rubriek ‘Reynaert’) of www.reynaertgenootschap.be.

10

Page 11: Waasland 2011

Het verhaal

Het verhaal van Reynaert start op de hofdag in het dierenbos. Elke bewoner is present, behalve Reynaert. Die heeft immers te veel op zijn kerfstok. Eén voor één getuigen zijn slachtoffers over zijn slinkse daden. De wolf Isegrim klaagt de aanranding van wolvin Hersinde aan. En de haan Canteclaer legt het dode lichaam van de kip Coppe aan Koning Nobel voor.

De vorst besluit Reynaert te dagvaarden en gebiedt Bruun de beer hem te halen. Bruun loopt echter met open ogen in een door Reynaert gespannen val. De tweede bode, Tibeert de kater, vergaat het niet veel beter. De derde, Grimbeert de das, weet Reynaert te overtuigen. Ze vatten samen de terugtocht aan en onderweg verklapt Reynaert met plezier zijn zonden. Het hof veroordeelt hem tot de dood. Bruun, Isegrim en Tibeert zullen de galg bouwen.

Zodra de drie buiten gehoorafstand zijn, overtuigt Reynaert koning Nobel ervan dat zij een staatsgreep beramen om Bruun op de troon te helpen. Niet lang geleden ontdekte Reynaerts vader een schat, waar-mee deze operatie zou bekostigd worden. Reynaert verhinderde de staatsgreep door de schat te stelen. Als bewijs voor zijn verhaal wil hij koning Nobel zijn vondst tonen. Die stuurt Cuwaert de haas en Belijn de ram op tocht met Reynaert.

Ondertussen verwittigt de raaf Tiecelijn de drie ‘vijan-den’ (wolf, beer en kat) die de galg aan het klaarmaken zijn. Tibeert geeft zich gewonnen, maar Bruun en Ise-grim rennen terug naar het hof. Daar worden ze gear-resteerd als samenzweerders. Reynaert overmeestert de haas op zijn tocht en stopt diens hoofd in een tas. Belijn de ram moet zijn ‘boodschap’ aan koning Nobel overhandigen. Zo komt Reynaerts bedrog op bloede-rige wijze aan het licht. Bruun en Isegrim krijgen hun vrijheid terug en Reynaert wordt vogelvrij verklaard.

Hoo

fdst

uk 1

| W

elko

m in

het

Waa

slan

d

11

Page 12: Waasland 2011

Mercat r Biografie

Gerard De Cremer ziet het levenslicht in Rupelmonde op 5 maart 1512. Twintig jaar later behaalt hij zijn licentiaatsdiploma Filosofie aan de universiteit van Leuven. Zoals in die tijd de mode is, verlatijnst hij zijn naam. Et voilà: Gerardus Mercator is geboren.

Zijn zoektocht naar de waarheid leidt Mercator ver buiten de geijkte paden. Doorheen de jaren bekwaamt de grootmeester zich in kosmologie, theologie, kalligrafie en de constructie van wiskundige instrumenten. De kennis wakkert zijn kritische visie aan, maar de tijdgeest van inquisitie en reformatie verlamt zijn

Mercatorjaar 2012

In 2012 is het 500 jaar

geleden dat Mercator is

geboren in Rupelmonde.

Het Waasland wil deze

feestelijke gebeurtenis

niet onopgemerkt laten

voorbijgaan. De komende

maanden worden verschil-

lende initiatieven en

evenementen uitgewerkt

op het vlak van toerisme,

recreatie en erfgoed.

Abonneer je op de nieuws-

brief van het Waasland

(zie p. 144) en maak het

Mercatorjaar 2012 mee van

op de eerste rij.

12

Page 13: Waasland 2011

scherpe pen. Een veiliger kennisgebied dringt zich op: carto-grafie en geografie. En dat legt hem geen windeieren.

Mercator schrijft geschiedenis met grensverleggende publica-ties van atlassen. Niettemin beschuldigt justitie hem in 1544 van ketterij en vliegt Mercator voor zeven maanden in de ker-kers van het Gravenkasteel. In 1552 ontvlucht hij de beklem-mende maatschappij naar het tolerantere Duisburg aan de Rijn, waar hij op 2 december 1594 zijn laatste adem uitblaast.

Enkele van Mercators voornaamste realisaties:

verschijnen van zijn dubbel hartvormige wereldkaart ‘Orbis Imago’ (1538) voltooiing van de kaart van Vlaanderen (1540) hemelbol (1551) verschijning van zijn grote kaart van Europa (1554) voltooiing van zijn wereldkaart waarin de wereldberoemde

Mercatorprojectie werd gebruikt (1569) Harmonie van de Evangeliën (1592) Atlas Minor (1607) En vele andere globes en atlassen…

Meer weten?

In het Mercatormuseum van Sint-Niklaas leer je op een weten-schappelijke manier meer over de cartografie én je kan er een aantal 16de-eeuwse globes en atlassen van de grootmeester bekijken (zie p. 67). Wil je je verder onderdompelen in de 16de eeuw, bezoek dan zeker het Mercatoreiland in Rupelmonde. Op een boogscheut van de Schelde waakt een ruim drie me-ter hoge bronzen Mercator over zijn geboortedorp. Iets verder staat de Graventoren, verrezen uit de resten van de ruïnes van het 12de-eeuwse Gravenkasteel. De burcht beschermde Ru-pelmonde tegen indringers, maar sloot ook Mercator op in zijn kerkers. Geweldenaars vernielden het Gravenkasteel in 1678. Bijna 150 jaar later kwam op de plaats van het Gravenkasteel de statige Graventoren, die dienst deed als uitkijkpunt en jachtpaviljoen. Vandaag huisvest de toren Mercators Schrijn, een opstelling die inzoomt op het leven en werk van de vader van de moderne cartografie (p. 64). Wandel daarna zeker nog eens tot de 16de-eeuwse getijdenmolen (zie p. 75) en het Schelleke, een vroegere visserswijk (zie p. 89). In het Centrum Nautisch Rupelmonde zie je hoe traditionele schepen een nieuw leven vinden (zie p. 93).

Hoo

fdst

uk 1

| W

elko

m in

het

Waa

slan

d

13

Page 14: Waasland 2011

14

Page 15: Waasland 2011

In v gelvlucht Ligt het aan het klimaat? Aan de gezonde lucht? Of is het de ideale ligging? Feit is dat het Waasland een populaire uitvals-basis is bij ballonvaarders. Dankzij hun aanwezigheid biedt de Wase hemel vaak een schitterend schouwspel van kleuren en beweging. Even boeiend zijn de voorbereidingen voor zo’n ballonvaart. Als je geluk hebt, ben je misschien zelf getuige van deze bedrijvigheid op één van de vaste opstijgterreinen in Waasmunster. Of meer nog: wil je zelf de lucht ingaan voor een ‘andere’ blik op de streek? De Wase ballonvaarders (zie p. 49) nemen je graag mee naar ongekende hoogten. Voel je liever de grond onder je voeten, geniet dan van de Vrede-feesten (zie p. 92) en Temse in de Wolken (zie p. 91), kleurrijke ballonmanifestaties zonder weerga. Het Ambachtelijk Week-end (zie p. 90) zet dit jaar ballonnen in de kijker.

De Grote OversteekBruun de beer, Tibeert de kater, Grimbeert de das en Can-teclaer de haan achtervolgen Reynaert de vos. Het is nacht en ze staan voor de Mirabrug. Ze hebben slechts één zaklamp bij zich en er kunnen slechts twee dieren tegelijk over de brug. Elk dier of koppel dieren dat de brug over gaat, moet de zaklamp bij zich hebben. De zaklamp zal dus heen en weer moeten worden gebracht. Elk dier heeft een verschillende snelheid. Bruun heeft 1 minuut nodig om de brug te passeren, Tibeert heeft 2 minuten nodig, Grimbeert heeft 5 minuten nodig en Canteclaer heeft 10 minuten nodig.

Hoeveel tijd verstrijkt er voor ze allemaal samen de jacht op Reynaert kunnen voortzetten?

Je vindt de oplossing op: www.toerismewaasland.be/raadsels

Hoo

fdst

uk 1

| W

elko

m in

het

Waa

slan

d

15

Page 16: Waasland 2011
Page 17: Waasland 2011

Het Waasland komt tot leven langs het fietsnetwerk, tijdens een rustige boswan-deling of een inspirerend museumbezoek. Met deze toeristische gids treed je in de voetsporen van Mercator en ontdek je het Wase decor van weidse polders, bruisende stadjes en romantische dorpjes. Om je op weg te helpen, zetten wij graag enkele Wase trekpleisters voor jou op een rij. Met deze niet-te-missen-tips kan je voluit genieten tijdens je verkenningstocht en elk weerzien, meer zien!

Tr kpleisters

Page 18: Waasland 2011

18

Page 19: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 2

| T

rekp

leis

ters

19

Staats-Sp nse Linies De Staats-Spaanse Linies zijn de restanten van de 16de-, 17de- en 18de-eeuwse militaire verdedigingswerken, ge-bouwd tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en de Spaanse Successieoorlog (1702-1713). Tal van vestingstadjes, forten en linies werden aangelegd in het grensgebied van Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen. De verdedigingswerken speelden een belangrijke rol in de bepaling van de huidige landsgrens tussen Nederland en België. In het Waasland loopt de Bedmarlinie door het Stropersbos en in Kallo getuigt Fort Liefkenshoek van een woelige strijd. Meer info vind je op www.staatsspaanselinies.eu.

Stropersbos

Ingang: via de gebiedstoegang Fort Sint-Jan in de De Stro-persstraat (N403 Sint-Niklaas - Hulst) in Stekene of aan de gebiedstoegang ter hoogte van het kruispunt van de Zavel-straat en de Stroperstraat in de wijk ’t Kalf in Sint-Gillis-Waas.Bezoek: vrij toegankelijkInfo: www.natuurenbos.be (rubriek ‘Domeinen’)

Het Stropersbos is een waardevol natuurgebied van zo’n 500 ha. Dwars door het gebied loopt de Bedmarlinie die tijdens de Erfenisoorlog (1703) een belangrijke verdedigingswal vormde tegen onze noorderburen. Bij de aanleg van de Linie werd gebruik gemaakt van bestaande forten en dijken, maar tevens werden nieuwe grote vierkante forten gebouwd als steunpunten. De forten werden met elkaar verbonden door linies. In het Stropersbos vind je goed bewaarde exem-plaren, alsook de reconstructie van de verdedigingswal met typische kenmerken. Daarnaast bezit het Stropersbos een uniek patchwork van heischrale graslanden, waardevolle elzenbroekbossen en heivelden. Deze habitats zijn in Europa moeilijk te vinden, maar vlakbij ons dankzij de Stropersbos wandelroute (zie p. 38).

Page 20: Waasland 2011

20

Fort Liefkenshoek

Adres: Haven 1974, Ketenislaan 4, 9130 Kallo (Beveren)Bezoek: van Pasen tot 31 oktober van woensdag tot zondag van 10 tot 18 u., van 1 november tot paaszaterdag op zater- en zondag van 13 tot 17 u. Gesloten tijdens het eerste week-end en de laatste 2 weekends van het jaar (= kerstvakantie). Gratis begeleide bezoeken voor individuelen elke 2de en 4de zondag van de maand mei t/m augustus om 15 u. Begeleide groepsbezoeken op aanvraag bij Toerisme Beveren (zie achterflap).Prijs: gratisInfo: T 03 750 12 90, www.beveren.be

Er was eens… een fort dat helden huisvestte en de Spaanse troepen verjoeg. Dat fort heet Liefkenshoek! Met behulp van een gratis audiotape stap je in het leven van de 16de-eeuwse bewoners. Je strijdt met hen mee tegen de vijand, overtollig water en enge ziektes. Na je tocht door het bezoekerscen-trum kan je een dijkwandeling maken of je omgeven met het Waasland in de panoramische uitkijktoren. Een inbegrepen verrekijker geeft je de ogen van de Waaslandwolf: niets gaat aan je voorbij. Dorst gekregen? De cafetaria naast de speel-tuin vormt de kers op de taart! Back to the future… en weer terug!

Zin in meer Staats-Spaanse Linies?

Fiets over de oude spoorwegbedding de grens over, rich-ting vestingstad Hulst: de 3,5 km lange wandeling over de stadswal biedt je een fantastisch uitzicht over de vesting en het omliggende landschap. Onderweg passeer je de vier toegangspoorten tot de stad.Info: VVV Hulst, Steenstraat 37, 4561 AR Hulst. T +31 (0)114 315 221, [email protected], www.hulstvestingstad.nl

Page 21: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 2

| T

rekp

leis

ters

21

Het verhaal van de st d Elke stad vertelt een boeiend verhaal. In de stadsmusea van Lokeren en Sint-Niklaas komt die rijke geschiedenis tot leven. Je krijgt er niet alleen de ontwikkeling van de stad te zien, maar snuift ook de toekomst op. De ultieme bekroning van je museumbezoek is zonder twijfel een duik in de stad!

Stadsmuseum

Adres: Markt 15a, 9160 LokerenBezoek: Het stadsmuseum staat in de steigers. Heropening voorzien in de zomer 2011. Info: T 09 345 44 58, [email protected], www.lokeren.be

Het Stadsmuseum Lokeren is gevestigd in de ‘Academie’, een geometrisch en classicistisch gebouw uit 1846-1849 dat ooit dienst deed als lijnwaadmeterij, octrooibureau, vredegerecht en school. De museumcollectie is divers en uiteenlopend met een omvangrijke hoeveelheid huisraad, meubilair, historische kostuums, aardewek, schilderijen en gebruiksvoorwerpen. Er wordt speciale aandacht besteed aan de vellenbewerking of haarsnijderij, tot voor kort de belangrijkste nijverheid van de stad. Het museum is gesloten tot de zomer 2011 wegens renovatiewerken en een reorganisatie van de collectie.

Page 22: Waasland 2011

22

SteM

Adres: Zwijgershoek 14, 9100 Sint-NiklaasBezoek: dinsdag t/m zaterdag van 14 tot 17 u., zondag van 11 tot 17 u. Gesloten op maandag. Prijs: € 4; groepen, kortinghouders, scholen buiten Sint-Niklaas € 3; combiticket € 6 (1 jaar geldig voor één bezoek aan het SteM, de Salons voor Schone Kunsten en het Mer-catormuseum)Info: T 03 760 37 50, [email protected], http://musea.sint-niklaas.be

In het stadsmuseum klinkt de stem van Sint-Niklaas en het Waasland uit volle borst. De collectie neemt je bij de hand voor een traject doorheen de tijd van de prehistorie tot de 21ste eeuw. Drie verhaallijnen - de mens in relatie tot materie, machine en lichaam - vormen de rode draad doorheen de opstelling. Het breiatelier, ondergebracht in een echte fabrieks-ruimte, brengt de technische evolutie van de breitechniek in combinatie met mode en menselijke getuigenissen. Uniek is het open depot waar je als bezoeker kan snuffelen tussen de reservestukken. Brochure met het uitgebreid aanbod voor scholen en individuele bezoekers op aanvraag.

Page 23: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 2

| T

rekp

leis

ters

23

Kinderpret Ga je met de kinderen op stap, dan is de nodige afwisseling én actie een must. Op hun verlanglijstje staan sport en spel met stip op één. En natuurlijk zijn ook de (groot)ouders van harte welkom voor een spelletje golf, een zwempartijtje of een interactieve fietstocht in het spoor van Reynaert de Vos.

Provinciaal Domein Puyenbroeck

Adres: Puyenbrug 1a, 9185 WachtebekeBezoek: het volledige jaar geopend van 9 u. tot zonson-dergang, op maandagvoormiddag gesloten van oktober tot maartPrijs: inkom domein gratis. Fietsverhuur, bootjes, zwembad, treintje,… ter plaatse te betalen. Info: Bezoekerscentrum Puyenbroeck, T 09 342 42 42, [email protected], www.puyenbroeck.be

Avonturier, speelvogel, atleet of romanticus? Dit veelzijdige recreatiepark biedt voor ieder wat wils! Treintjes nemen je mee op safari naar het Levend Erfgoedpark, waar bedreigde diersoorten uit eigen land zich verschansen. De oase van groen verken je te voet of per fiets, tot één van de eethuisjes je zinnen verleidt. Dan stort het kleine volkje zich op de ver-sterkte burcht met doolhof of hangt de nar uit in het kinder-pretpark. Wie stoerder vertier verkiest, verovert het skatepark, de klimmuren en het hindernissenparcours. Even relaxen? Kies voor het deinende dobbergevoel van jouw romantische roeiboot of waterfiets. Of stuur je gympen richting petanque- of minigolfbaan. Wie echt een baanrecord wil scoren, boekt een uurtje tennisveld of slaat de vlinderslagvleugels uit in het overdekte of openluchtzwembad. Van hetzelfde laken een (Puyen)broeck.

Recreatiepark De Ster

Adres: Lange Rekstraat 30, 9100 Sint-Niklaas (ingang trampolines) of Brokkelingenstraat, 9100 Sint-Niklaas (ingang speeltuin en zwemvijver)Bezoek: open van 9 u. tot zonsondergangPrijs: van 1 april t/m 30 september: volw. € 2,50; -14 jaar, groepen, mindervaliden en gepensioneerden € 1,25; -5 jaar

Page 24: Waasland 2011

24

gratis. Buiten deze periode: gratis Info: T 03 776 03 48 of 03 777 69 50, [email protected], www.recreatiepark-de-ster.be

Een dagje strand in hartje Waasland? Dat vind je in recreatie-oord De Ster! Al bij de eerste lentedagen verzamelen zon-nekloppers en flaneurs op het uitgestrekte zandstrand aan de zwemvijver met steiger. Nood aan verkoeling? Doorklief de plas met waterfiets, roeiboot en surfplank of vergezel Reynaert in de schaduwen van de vernieuwde kinderboerderij, de kruidentuin of de luwte van de visvijver. Wie graag een balletje slaat, rept zich richting tennisvelden of gloednieuwe minigolf-baan. De benjamins ravotten tot zonsondergang in de reus-achtige speeltuin, het trampolinepark, de gocart- of boten-baan. Een dagje De Ster vliegt zo voorbij. De onontdekte plekjes maken een retourtje meer dan de moeite waard, want naast de attracties bieden de bossen en wandelpaden een walhalla van rust en romantiek. Ook bourgondiërs komen ruimschoots aan hun trekken. Een tof cafeetje, een knus res-taurant of gewoon herbergzame picknicktafeltjes versterken de innerlijke mens. De Ster, een hemellichaam aan jouw zomer-firmament!

Page 25: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 2

| T

rekp

leis

ters

25

Spelen op het Wase fietsnetwerk

Dat Reynaert de Vos in het Waasland om elk hoekje loert, wist je al. Nieuw is dat hij vanaf de zomer 2011 ook garant staat voor uren spel- en fietsplezier. Toerisme Waasland lanceert namelijk een interactief spel op het Wase fietsnetwerk. Op twee plaatsen in de regio kan je een speltoestel huren. Samen met het gezin, vrienden of familie help je Bruun om Reynaert te dagvaarden of ga je op zoek naar de schat van koning Ermenrike.

Praktisch: de twee speltrajecten zijn elk ongeveer 25 km lang en liggen quasi volledig op het Wase en Zeeuws-Vlaamse fietsnetwerk.

Startpunten: Kruibeke, Hulst

Meer info: vanaf mei 2011 bij Toerisme Waasland (zie achterflap)

Page 26: Waasland 2011
Page 27: Waasland 2011

In het Waasland haalt Reynaert je uit bed voor een ontspannende fiets- of wandel-tocht. Onderweg ga je je te buiten aan uitgestrekte bossen en pittoreske polders. Maar ook water is nooit veraf. Of je nu kiest voor een fietstocht op de Durmedijk, een boottocht op de Schelde of een wandeling langs de kronkelende Moervaart, aan de waterkant is het altijd heerlijk toeven. Je kroost beleeft een zorgeloze tijd met een ritje in de huifkar of een stop bij een bin-nenspeeltuin. Van zoveel keuze wordt jong én oud vrolijk!

Acti f

Page 28: Waasland 2011

28

Page 29: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

29

Fi tsen Steile hellingen en hotsende kasseien? Vergeet het maar. In het Waasland fiets je moeiteloos door de streek. Maar waar-om zou je haast maken? De uitgestrekte bossen, bruisende gemeenten en pittoreske polders lenen zich uitstekend voor een paar dagen bolderplezier. Van stal dat stalen ros!

Fietsnetwerk

Het Waasland, dat is 720 km onbezorgd fietsplezier. Met het fietsnetwerk stippel je zelf je ideale tocht uit in de streek van Reynaert en Mercator. Fietsen in het Waasland is een feest voor iedereen. Het vlakke landschap geeft gelegenheids-fietsers en jonge kinderen een duwtje in de rug, terwijl de gevarieerde natuur alle zorgen doet vergeten. Hier raak je nooit uitgekeken! Vandaag laat je je meevoeren langs Wase bossen, morgen bol je langs dito akkers en volgende week ligt de Scheldevallei aan je voeten. Zin om de grens te over-schrijden? De fietsnetwerken van het Meetjesland, Schelde-land en Zeeuws-Vlaanderen sluiten naadloos aan op dat van het Waasland. Niets houdt je nog tegen!

Hoe werkt het precies?

Toerisme Oost-Vlaanderen bracht de mooiste fietswegen van het Waasland in kaart. De kruispunten van deze paden kregen een nummer aangemeten: de knooppunten. De knooppuntnummers staan niet alleen op de kaart, maar ook op groen-witte bordjes langs de weg. Je noteert op voorhand de knooppunten waarlangs je wil fietsen en je bent ver-trokken. Je hoeft enkel de bordjes te volgen die je naar de finish loodsen. Als je de fietskaart meeneemt, kan je onderweg nog altijd een zijweg inslaan.

Page 30: Waasland 2011

30

Wase bikepointer

Mag het nog eenvoudiger? Dan is de Wase bikepointer iets voor jou! Je noteert al de knooppunten op een kaartje, schuift dat in het waterdichte toestel en monteert dat op je fiets. Dankzij een promotieactie van Toerisme Waasland koop je de bikepointer voor € 5 bij Toerisme Waasland en een aantal verkoopspunten (zie www.toerismewaasland.be).

Fietsrouteplanner

Niet iedereen heeft de talenten van Mercator. Wie kop noch staart krijgt aan de routekaarten treft online de oplossing aan. Op www.toerismewaasland.be stippelt de routeplanner voor-taan je fietstocht naar keuze uit. Je klikt enkele knooppunten aan en daar rolt al een handig overzicht uit je printer! Inclusief afstanden en toeristische toppers! Het noorden helemaal kwijt? Sla de gegevens op in je gps voor een trip zonder zor-gen. Bestemming bereikt!

Fietsroutes

Met de voeten op de trappers trekt het landschap langzaam voorbij. Wij helpen je zorgeloos genieten van een uitgeteste tocht. De wegwijzers langs zes provinciale fietsroutes loodsen je langs de mooiste plekjes in de regio. Vier van de routes dragen de naam van een Reynaertpersonage: Canteclaer de haan, Grimbeert de das, Nobel de leeuw en Tibeert de kater. Voor € 1,80 koop je de brochure bij de Wase diensten voor toerisme. Ook de Hulsterlooroute (€ 2) verwijst naar een locatie uit het Reynaertepos.

Je vindt de vertrekpunten

van al deze routes terug op

de overzichtskaart op p. 32

Page 31: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

31

1 Canteclaerroute Bezienswaardigheden: prachtige natuur langs de Stekense Vaart, Edgar Tinelmuseum, unieke dries van Sinaai, pittoreske dorpskern Daknam, Moerbeke, Klein-Sinaai Start: Parking Centrumzone Polenlaan, 9190 Stekene Lengte: 46 km

2 Grimbeertroute Bezienswaardigheden: stadscentrum Lokeren, bosrijke Waasmunsterse Heide, het Europees Natuurreservaat Mols-broek, de voormalige arbeiderswijk Oudenbos Start: Toerisme Lokeren, Markt 2, 9160 LokerenLengte: 43 km

3 Hulsterlooroute Bezienswaardigheden: de Zeeuws-Vlaamse vestingstad Hulst, fraaie polderlandschappen en krekengebieden, de grensdorpjes Clinge (Nl) en De Klinge (B)Start: Grote Markt, 4560 AA Hulst, Nederland. Je kan echter op verschillende plaatsen in het Waasland inpikken.Lengte: 37 km Prijs: € 2

4 LedebeekrouteBezienswaardigheden: Kasteel van Beervelde (gekend om de Tuindagen), het Provinciaal Domein Puyenbroeck, kasteel Rozelaar, de beeldengroep in Hijfte die verwijst naar de sa-menzweerders in het ReynaertverhaalStart: Sint-Niklaaskerk, Dekenijstraat, 9080 Lochristi Lengte: 42 km

Page 32: Waasland 2011

32

5 Nobelroute Bezienswaardigheden: Reynaertdorp Belsele, de typische dries van Sint-Pauwels met het Museum Oud Gemeentehuis, de Roomanmolen, het Stropersbos, het natuurgebied Kreken van Saleghem met natuurhuis PanneweelStart: Gemeenschapscentrum De Route, Stationsstraat 201, 9170 Sint-Gillis-WaasLengte: 50 km

6 Tibeertroute Bezienswaardigheden: Hof ter Saksen, Kasteel Cortewalle, pittoreske dorpskernen van Bazel en Rupelmonde (het geboortedorp van Mercator), de Scheldegemeente Temse, recreatiepark De SterStart: Pastoor Verwilghenplein, 9120 Haasdonk (Beveren)Lengte: 50 km

Page 33: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

33

Thematochten

Wie houdt van een fietstocht met inhoud, kan zelfs thematisch aan het werk. Deze routes loodsen je langs de decors van de meest diverse verhalen. De brochures met kaarten en achter-grondinfo koop je bij de Wase diensten voor toerisme.

7 Tussen Zandrug en Moervaartvallei Bezienswaardigheden: verschillende landschappen en natuurgebieden in de gemeenten Moerbeke en Wachtebeke, Kloosterbos, Heidebos, Moervaartvallei met de natuurgebie-den De Reepkens en TurfmeersenStart: Parking 1 van Provinciaal Domein Puyenbroeck, Puy-enbrug 1a, 9185 WachtebekeLengte: 32 km

8 Scheldeverentocht Bezienswaardigheden: Tussen de Wase Scheldegemeente Kruibeke en Schellebelle (Scheldeland) zijn nog opvallend veel veren over de Schelde actief. De lus vanuit Baasrode verkent het Waasland. Je ziet de Scheldepolders van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde, de pittoreske dorpen Bazel en Kruibeke, het natuurgebied Tielrodebroek en de Scheldegemeente Temse.Start: lus 1: dorpsplein Schellebelle; lus 2: kerk BaasrodeLengte: lus 1: 63 km, lus 2: 71 km. Verkortingen mogelijk.

9 De Ronde van Urbanus Bezienswaardigheden: De speels bewegwijzerde gezinsfietsroute loopt over de groene wegen van het fietsroutenetwerk Waasland. Onderweg passeer je de vele mooie plaatsjes die ook Urbanus in zijn strip ‘Lokerse paardenworsten’ konden bekoren. Vergeet zeker niet even halt te houden in een leuk cafeetje onderweg. Terwijl je geniet van een drankje, kan je de Urbanusspelletjesdoos uitproberen. Plezier verzekerd! Start: Toerisme Lokeren, Markt 2, 9160 LokerenLengte: 30 km

Page 34: Waasland 2011

34

10 Floraliëntocht Bezienswaardigheden: De Oost-Vlaamse bloemen- en sierteelt is de rode - of beter groene - draad doorheen de Flo-raliën thematocht. De tocht loopt over de fietswegen van de fietsnetwerken Scheldeland en Waasland en bestaat uit drie lussen die met elkaar verbonden zijn. De Azalealus start in het hart van de bloemengemeente Lochristi. Je fietst voorbij het Kasteel van Beervelde en het Kasteel Rozelaar, de bakermat van de sierteelt. De tocht voert je verder voorbij de kwekerijen, het Proefcentrum voor sierteelt en de kleurrijke azalea- en begoniavelden.Start: Azalealus: centrum Lochristi; Begonialus en Boom-kwekerijlus: provinciaal domein Den Blakken Wetteren (Scheldeland)Lengte: Azalealus: 34 km; Begonialus: 27 km; Boomkwekerijlus: 44 km

Lokale routes: Wil je één van de Wase gemeenten per fiets verkennen, steek dan je licht op bij het plaatselijke toeristisch infokantoor (zie achterflap).

Page 35: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

35

Fietsverhuurcentra, fietsvriendelijke horeca en logies

Je wil fietsen in het Waasland, maar je hebt geen eigen fiets bij de hand? Huur dan een fiets in de fietsverhuurcentra die door Toerisme Oost-Vlaanderen erkend zijn. Zo ben je zeker van een kwaliteitsvolle fiets, extra toeristische informatie én goede raad.

Eens je op de trappers staat, gun je vermoeide benen dan tijdig wat rust. Uitblazen kan in de fietsvriendelijke cafés en restaurants, erkend door Toerisme Oost-Vlaanderen. In deze horecazaken krijgen fietsers een warm onthaal. Je vindt er een fietsenstalling, EHBO-kit, fietsreparatieset, fietskaarten en toeristische info.

Plan je een meerdaagse fietstocht, boek dan een overnach-ting bij een fietsvriendelijk logies. Toerisme Vlaanderen selec-teerde zorgvuldig een aantal logies die op een boogscheut liggen van het fietsnetwerk, een lusvormige fietsroute of een langeafstandfietsroute. Ze dragen het fietsvriendelijk label dat kwaliteit garandeert en afgestemd is op de noden van de fietstoerist. Kortom, adresjes waar de fietser net iets meer krijgt.

Een overzicht van alle fietsverhuurcentra, fietsvriendelijke ho-reca en logies vind je op www.toerismewaasland.be of in het gratis Fietsinfoboekje van Toerisme Oost-Vlaanderen. De bro-chure bevat alle praktische info voor een geslaagde fietstocht!

Mountainbiken

Wie houdt van wat steviger mountainbikewerk kan terecht in Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Waasmunster en Wachte-beke. Bloso tekende er permanent bewegwijzerde moun-tainbikeroutes uit voor zowel de beginnende als geoefende mountainbiker. Verbindingsroutes zorgen ervoor dat je vanuit elke Wase gemeente kan inpikken op het nieuwe mountain-bikenetwerk Waasland (388 km). Pomp die banden maar op voor een pittige off-road tocht door de Wase natuur! Meer info: www.bloso.be

Page 36: Waasland 2011

36

Page 37: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

37

W ndelen Dat het Waasland een echt paradijs is voor wandelaars, hoeft niemand te verwonderen. Toch staat elke passant verbaasd bij het eindeloos gevarieerde landschap. De mooiste pareltjes vind je langs één van de elf duidelijk beschreven provinciale wandelroutes. Je hoeft beslist geen cartograaf te zijn om Mercators verkenningsdrang zelf te beleven. De brochures zijn te koop tegen € 1,25 bij alle Wase diensten voor toerisme. Elk traject wordt bovendien goed bewegwijzerd door herken-bare groene zeshoeken, bakens in een zee van ruimte. Neem je liever het heft in eigen handen, trek dan naar de mooiste wandelgebieden, -parken en natuurplekjes. Je vindt er vast je gading!

Boswandelingen

1 Groene Puttenroute

Bezienswaardigheden: In deze oase van groen flirt je met de grens tussen Nederland en België of heradem je in de den-nenbossen van natuurreservaat Het Speelhof. Start: Boskafeeke, Korte Dweersstraat 9, 9190 Stekene Lengte: 7kmWegen: zand- en boswegen; bij regenweer zijn laarzen aan-bevolen

2 Siesmeers- en Zuidlederoute

Bezienswaardigheden: De Siesmeersroute loopt door het beboste gebied van het provinciaal Domein Puyenbroeck. De Zuidlederoute bestaat uit twee lussen. De kortste (verkeersvrije) lus loopt door het Levend Erfgoedpark. Het uitgestrekte land-schap tussen de Moervaart en de Zuidlede leent zich voor de lus van 8 km.Start: Siesmeersroute: Parking 1; Zuidlederoute: Parking 2 van het Bezoekerscentrum Provinciaal Domein Puyenbroeck, Puy-enbrug 1a, 9185 WachtebekeLengte: Siesmeersroute: 7 km; Zuidlederoute: 4,5 km en 8 km Wegen: Siesmeersroute: bij regenweer zijn goede stap-schoenen of laarzen aangewezen; Zuidlederoute: de lus van 4,5 km is volledig verhard

Page 38: Waasland 2011

38

3 StropersbosrouteBezienswaardigheden: Vroeger was het Stropersbos een mozaïek van waardevolle biotopen zoals elzenbroekbossen, heidevelden en heischrale graslanden, die intussen in Europa vrij zeldzaam zijn geworden. Dankzij een natuurinrichtings- en LIFE-project werden ideale omstandigheden gecreëerd om deze typische habitats opnieuw de kans te geven zich optimaal te ontwikkelen. Binnen een paar jaar kan je dankzij enkele ingrepen opnieuw genieten van een ‘oud’ landschap. Daarnaast kreeg het Stropersbos er een paar extra attracties bij zoals een speelbos, een route voor andersvaliden en twee begrazingsblokken voor schapen, Gallowaykoeien en Konik-paarden. Ook de reconstructie van de Linie (zie p. 19) is een blikvanger.Start: Gebiedstoegang Fort Sint-Jan: De Stropersstraat (N 403 Sint-Niklaas - Hulst) (groene lus), gebiedstoegang Sint-Gillis-Waas: kruispunt Stroperstraat en Zavelstraat (rode lus)Lengte: 2 x 4 km Wegen: onverhard

4 Tweelandenroute

Bezienswaardigheden: De grenzen tussen vroeger en nu vervagen bij grensdorpen De Klinge (B) en Clinge (NL). Hier woedde ooit een hevige strijd tussen katholieken en protes-tanten, wat leidde tot een kunstmatige grenslijn tussen het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen. Gietijzeren grenspalen getuigen van de vroegere conflicten tijdens je tocht diep in het bosgebied. Je wandelt verder langs de restanten van Fort Bedmar, je komt oog in oog te staan met de Witte Bergen en maakt kennis met de Kriekeputten. Een historische tocht, daar kan je van op aan. Start: Parking polyvalente zaal De Klingenaar, 9170 De Klinge (Sint-Gillis-Waas) Lengte: 9 km - verkorting 6 km Wegen: grotendeels onverhard; bij regenweer zijn laarzen aanbevolen

Page 39: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

39

Langs kreken en polders

5 PereboomsgatrouteBezienswaardigheden: Haal een frisse neus in het uit-gestrekte poldergebied bij het genoeglijke gehucht Koewacht. Terwijl jij de Grote Kreek en de Pereboomsgatkreek ontdekt, tonen een schitterende fauna en flora je graag wat ze in hun mars hebben. Start: Heilig Hartkerk, Kruisstraat, 9180 Moerbeke-WaasLengte: 15 km – verkorting 6 kmWegen: eerste deel onverhard, tweede deel gedeeltelijk verhard

Langs het water

6 LiniewegelrouteBezienswaardigheden: De Linie vormt een historische militaire verdedigingslijn uit 1701. Onze voorouders bouwden deze verdediging ten tijde van de Spaanse Successieoorlog om de Hollanders buiten te houden. Met de vrede van Utrecht in 1713 was ze al grotendeels ontmanteld, maar de Liniewegel toont je nog enkele overblijfselen in het gelijknamige natuur-reservaat. De rustgevende Kruiskapel en natuurreservaat Moervaartmeersen liggen vlakbij en nodigen uit tot een zijstapje. Start: Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk, Eksaarde-Dorp, 9160 Eksaarde (Lokeren)Lengte: 8 kmWegen: grotendeels onverhard

Page 40: Waasland 2011

40

7 Molsbroek-Buylaersroute

Bezienswaardigheden: Deze route langs het Europees natuurreservaat Molsbroek bewijst hoe verbazend snel je uit het gezellig drukke stadscentrum van Lokeren kan glippen voor een duik in de natuur. Eens je de Durme over bent, tonen haar oevers jou de weg naar kasteelpark Verloren Bos. Hier vind je de rust én de route terug. Je wandelt door meersengebied Buylaers om op het verharde dijkpad rond het Molsbroek aan je voorlaatste tournee te beginnen. Terug in Lokeren kan je de glazen nog eens vol doen. Je hebt het verdiend. Start: Toerisme Lokeren, Markt 2, 9160 LokerenLengte: 12 kmWegen: verharde wegen/dijken. Enkel in het Verloren Bospark is een deel onverhard.

8 Sombeke – Oude DurmerouteBezienswaardigheden: Maak op deze tocht kennis met impressionistisch schilder Edmond Verstraeten en deel in zijn onuitputtelijke inspiratiebron. Het kasteeldomein van Sombeke, de statige Durme en de Oude Durme met tal van slikken, schor-ren en glanzende beemden lijken zo weggelopen uit een van zijn schilderijen. Start: Sombeke wandelroute: Sint-Rochuskerk, Sombeke-dries, 9250 Waasmunster; Oude Durmewandelroute: Durmebrug, Dendermondseweg, 9250 Waasmunster Lengte: Sombeke wandelroute: 5 km; Oude Durme wandel-route: 7 km Wegen: voornamelijk verharde dijken

9 RoomackerrouteBezienswaardigheden: Wandel zij aan zij met kikkers en sala-manders in Provinciaal Domein Roomacker, van de ondergang gered door Milieuwerkgroep Ons Streven. De kleiputten vulden zich na hun dienst met water en huisvesten nu een rijk visbe-stand. Omzoomd door inheemse boomsoorten een ideale pleis-terplaats voor diverse vogelsoorten én voor jou. Zin in meer? De Roomackerroute brengt je moeiteloos tot in het hart van het Tielrodebroek, een zeldzaam getijdengebied waar je Schelde en Durme elkaar ziet omhelzen. Vogelgezang vergezelt je hier ook op je weg. Vrolijk terugfluiten gaat bijna automatisch. Start: Het Veer, Sint-Jozefstraat 35, 9140 Tielrode (Temse)Lengte: 9 kmWegen: onverharde paden

Page 41: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

41

10 Groene Halte-wandelroute ‘In het Land van Stille Waters’Bezienswaardigheden: Deze streek dankt haar naam aan de tv-serie ‘Stille Waters’ die de kijker onderdompelde in de typische sfeer die de Scheldegemeenten kenmerkt. De wandeling voert je doorheen de gemeenten Bornem, Hamme (Scheldeland) en Temse (Waasland). In een ongerept rivie-renlandschap vind je stemmige hoekjes aan de waterkant, veermannen die je met plezier naar de andere oever brengen en leuke tussenstops in cafeetjes waarvan je het bestaan niet meer vermoedde. Start: station BornemEindpunt: bushalte Moerzeke Dorp, lijn 92 Dendermonde – Sint-Niklaas (11,5 km) of station Temse (16,5 km)Lengte: 11,5 of 16,5 km. Opgelet: dit is geen lusvormige route!Wegen: verharde en onverharde paden. De route is mits wat inspanning haalbaar met kinderwagens. Bij regenweer zijn er enkele modderige stukken.

Page 42: Waasland 2011

VERTREKPUNTEN WANDELROUTES

42

Stiltewandeling

11 Fondatie van BoudelorouteBezienswaardigheden: Acht eeuwen geleden al wisten de monniken van Boudelo de sereniteit van deze streek te waarderen. Tegenwoordig snoert dit officiële stiltegebied je nog steeds moeiteloos de mond terwijl je geniet van een aureool zeldzame (roof)vogels boven hun beschermde habitat, het kanaal van Stekene rustig kabbelend op de achtergrond. Shhht…. Start: Liniedreef, 9112 Sinaai (Sint-Niklaas)Lengte: 6,5 kmWegen: boswegen; bij regenweer zijn laarzen aanbevolen

Page 43: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

43

Wandelen voor iedereen

Natuurpunt ontwikkelde een aantal wandelroutes die aange-past en goed toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en voor gezinnen die met kinderwagens op pad gaan. Meer info vind je op www.natuurpunt.be (onder ‘De natuur in’, ‘natuurwandeling’).

3-bekenBezienswaardigheden: Een reeks gekleurde paaltjes gidst je langs deze route, maar ook een doventolk of braille-info begeleiden op simpel verzoek je tocht ( T 03 775 03 64). Volg het gekabbel van de Barbierbeek, de Groendambeek en de kleine Pismolenbeek doorheen dit cultuurhistorisch rijke land-schap. Stap mee in het verleden van de weg onder je voeten en de bolle akkers van weleer. Start: Beekstraat in Bazel, 9150 Kruibeke (brug over de Barbierbeek) Lengte: 4,2 kmWegen: ideaal voor rolstoelgebruikers en kinderwagensInfo: Toerisme Kruibeke (zie achterflap)

Page 44: Waasland 2011

44

Kreken van SaleghemBezienswaardigheden: Dit mysterieuze krekenstelsel door-adert een adembenemend gebied van met bloemen bezaaide dijken, kortgesnoeide knotwilgen en door populieren door-sneden zichten. De parel van dit rijke natuurgebied vind je in het Sint-Jacobsgat: daar wandel je tussen loslopende paarden en vindt ook de rolstoelgebruiker een pad naar zijn meug. De uitgestippelde wandeling maakt het asfaltvreters gemakkelijk. Start: Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2, 9170 Meerdonk (Sint-Gillis-Waas)Lengte: 5,6 kmWegen: ideaal voor rolstoelgebruikers en kinderwagensInfo: [email protected], begeleide wandeling (natuurgids): [email protected]

Egelroute Bezienswaardigheden: Op initiatief van instelling De Egel, een bezigheidshome voor mentaal gehandicapten, troont dit parcours élke natuurliefhebber langs straffe staaltjes groen. Aanschouw de geheime wortels van Belsele en Puivelde. Start: Sport- en cultuurcentrum De Klavers, Sint-Andriesstraat, 9111 Belsele (Sint-Niklaas)Lengte: 7 kmWegen: ideaal voor rolstoelgebruikers en kinderwagensInfo: Toerisme Sint-Niklaas (zie achterflap)

Lokale routes: Wil je één van de

Wase gemeenten te voet verkennen, steek

dan je licht op bij het plaatselijke toeris-

tisch infokantoor (zie achterflap).

Page 45: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

45

Wandelgebieden

Hof Ter Saksen

Adres: Haasdonkbaan 101, 9120 BeverenBezoek: het park is van 1 maart tot 31 oktober dagelijks open van 10 tot 20 u. Van 1 november tot eind februari is het park op weekdagen, zon- en feestdagen open van 10 tot 16.30 u. De tuincafetaria is open van maart tot oktober op zon- en feestdagen van 14 tot 18 u. Van juni tot september ook open op zaterdag van 14 tot 18 u. Begeleide bezoeken op aanvraag. Info: Groendienst gemeente Beveren, T 03 775 28 51, [email protected]

Rond dit gerestaureerde kasteel is het fijn kuieren. Voel je de koning te rijk in het park van 13,5 ha met interessante boom-groepen, nieuwe aanplantingen, waterpartijen en gazons om van te snoepen. Aansluitend een hoogstamboomgaard, arbo-retum en natuurtuin waarin de verschillende landschapstypes de landschappelijke rijkdom van het Waasland illustreren. De oranjerie werd recent omgebouwd tot tuincafé, waar een drankje en gebak nooit lang op zich laten wachten. Een ander zenplekje is het Chinese theepaviljoen waar regelmatig tradi-tionele theeceremonies plaatsvinden.

Gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-RupelmondeBezoek: Het gebied wordt opengesteld in de loop van 2012, wanneer het gecontroleerd overstromingsgebied in werking treedt. Tot dan kan je terecht in de Infokeet Scheldelei aan het veer Kruibeke-Hoboken en het infopunt in taverne Kallebeek (veer Bazel - Hemiksem). Er is een tentoonstelling over het projectgebied en je kunt er een film bekijken.Info: T 03 899 05 62, [email protected], www.gogkbr.be De voorbije jaren zijn de polders van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde ingericht als overstromingsgebied. Dit project is een onderdeel van het Sigmaplan dat tot stand kwam na de stormvloed van 1976 en een belangrijke rol speelt in de bescherming van de inwoners van het Zeescheldebekken tegen overstromingsgevaar. Naast veiligheid staat ook natuur-ontwikkeling en recreatie hoog op de agenda. Het prachtige natuurgebied verken je in de toekomst via kronkelende paden en op de omringende dijken.

Page 46: Waasland 2011

46

Europees Natuurreservaat Molsbroek

Adres: Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren (ook bereikbaar met de Belbus)Bezoek: de wandeldijk is altijd vrij toegankelijk. Het bezoekers-centrum is open: van 1 februari tot 31 mei op woensdag van 13 tot 17 u. en op zon- en feestdagen van 14 tot 18 u.; van 1 juni tot 15 september van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 17 u. en op zaterdag en zondag van 14 tot 18 u.; van 16 september tot 31 oktober op woensdag van 13 tot 17 u. en op zondag van 14 tot 18 u.; van 1 november tot 31 januari op zondag van 14 tot 17 u. Prijs: bezoekerscentrum: gratis; geleide groepen: € 3 p.p. Info: Bezoekerscentrum Molsbroek, T 09 348 30 20, [email protected], www.vzwdurme.be

Met 80 ha is het Molsbroek het grootste beschermde natuur-gebied van de streek. Beroemd om zijn diverse vogels en moerasplanten, geroemd om zijn fluwelen natuurbeheer. En dat is niet alles. In het bezoekerscentrum leer je onder meer wat een geoorde fuut is, en hoe die erin slaagt een nest te bouwen op het water, of je buigt je over een schitterende opstelling die de historiek van het gebied tot leven brengt. De perfecte voorbereiding op een tocht door en omheen dit verrukkelijke gebied langs 5 km geasfalteerde wandeldijken. Als je wandel-honger niet gestild is, verken je de uitgestippelde route door het Molsbroek en de aansluitende Buylaersmeersen (zie p. 40). Een gratis begeleide wandeling start elke eerste zondag van de maand om 14.30 u. aan het bezoekerscentrum.

Het Steengelaag Adres: ingang via Spoorwegwegel, 9190 Stekene Bezoek: vrij toegankelijk Info: Marc Bogaerts, T 03 779 89 31, [email protected]

Het Steengelaag is een gebied dat prat gaat op meer dan 30 ha jong elzenbos, kleiputten en een grote vijver, een licht bejaarde populierenaanplanting en een fris hooilandje, perfect voor de picknick. Als dessert een brokje geschiedenis? Aan de jongste kleiput kan je er nog steeds de kleibaggeraar zien staan, die herinnert aan de periode van 1913 tot eind jaren ’70, toen deze machines werden gebruikt bij het kleisteken. Spit het gerust zelf verder uit.

Page 47: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

47

Fort SteendorpAdres: Kapelstraat 204, 9140 Steendorp (Temse)Bezoek: Gegidste bezoeken van april tot half januari binnen de muren van het Fort. Vooraf inschrijven bij Toerisme Temse (zie achterflap)Prijs: gegidste bezoeken: € 2/p. (gezinnen/ individuelen); groepen: € 50 (max. 25 p.)Info: Agentschap voor Natuur en Bos Oost-Vlaanderen, T 09 265 46 40, [email protected], www.natuurenbos.be

Vestingbouwer Brialmont werkte negen jaar aan zijn pronkstuk. Het voltooide bakstenen pand versterkte in 1892 de fortengordel van België. Bij gebrek aan vijandelijke inval-len verloor de versterking eind 20ste eeuw zijn functie. De grachten rondom het fort vulden zich permanent met water. Het frisse en vochtige klimaat lokt jaarlijks haast 1200 vleer-muizen voor een winterslaap. Tot 1997 wachtte het fort op zijn monumentale erkenning. Vier jaar later kocht het Agentschap voor Natuur en Bos dit vleermuizenhotel. De wandelroute ‘Ontelbaar mooi!’ (2 km) loodst je langs de natuurkundige ‘telpunten’. Infoborden onthullen de geschiedenis van het fort en de omringende natuur. Wil je verder de natuur in, wandel dan naar het aangrenzende, gloednieuwe Roomkouter/Ge-laagpark.

Page 48: Waasland 2011

48

Tielrodebroek

Adres: ingang via Broekstraat, 9140 Tielrode (Temse)Bezoek: vrij toegankelijk

Een gecontroleerd overstromingsgebied of potpolder van meer dan 90 ha. De kievit en veldleeuwerik broeden er, de bruine en blauwe kiekendief en de buizerd foerageren er. En jij? Jij herbront er!

Heidebos

Adres: ingang via Wachtebeeksesteenweg (Fortstraat, par-king 1), 9180 Moerbeke of via de Heidestraat (parking 2), 9185 Wachtebeke Bezoek: vrij toegankelijkInfo: Gert Du Cheyne, T 09 345 83 33, [email protected], www.heidebos.be

Het Heidebos is een van die zeldzame grote boscomplexen in Oost-Vlaanderen. Dit enorme natuur- en wandelgebied telt wel 270 ha waarvan de kruinen in heel Moerbeke en Wachtebeke zichtbaar zijn. Op deze zandrug vormen bos en heide een voor de regio exclusief paar. De wespendief, het vuurvlinder-tje en de levendbarende hagedis zijn enkele van hun meest opvallende bewoners. Natuurpunt vzw beheert dit veelbezon-gen stuk natuur en stippelde er drie wandellussen uit die je keer op keer zullen verbazen.

Kloosterbos Adres: ingang via Gebroeders Naudtslaan, 9185 Wachtebeke Info: Provincie Oost-Vlaanderen, dienst Planning en Natuur-behoud, T 09 267 84 48, [email protected], www.oost-vlaanderen.be

Het Kloosterbos (ca. 100 ha) is samen met het Heidebos en het Stropersbos één van de laatste restanten van de vroegere bosgordel tussen Maldegem en Stekene. De fietsroute ‘Tus-sen Zandrug en Moervaartvallei’ (zie p. 33) brengt je er pal middenin. Het Kloosterbos is bovenal een wandelbos, maar de groene long van Wachtebeke heeft ook een ruiter- en mountainbikepad en een speelbos.

Page 49: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

49

G lfen Golf Puyenbroeck

Adres: Golf Puyenbroeck, Puyenbrug 1a, 9185 Wachtebeke (parkeren tussen parking 1 en 2 van het Provinciaal Domein)Bezoek: driving range, puttinggreen en oefenbunker, wis-selende openingsuren Prijs: dagticket -21 jaar € 2,5; +21 jaar € 5; € 25 voor de 9-holes baanInfo: T 09 342 42 79 of 09 342 42 76, [email protected], www.golfinfo.be

In 2004 kreeg het Provinciaal Domein Puyenbroeck een heuse golfcourt aangemeten. Ook zonder clubkaart kan je terecht op de driving range met puttinggreen en oefenbunker. De plek bij uitstek voor wannebe-golfers!

Ball nvaart

Zelf meemaken?

Bij Toerisme Waaskand kan je een ticket kopen om het Waas-land eens van een heel andere kant te bekijken. Als het weer een beetje meezit, kan je dezelfde dag nog mee in de mand van de ballonvaarders!Prijs: vanaf € 125 Info: Toerisme Waasland (zie achterflap)

Je kan ook contact opnemen met een van onderstaande Wase ballonvaarders:

Gaston De Rudder - T 03 776 51 78, M 0475 74 87 92, [email protected], www.sidonyballooning.be

Franky De Meyer - T 09 346 78 85, M 0475 94 23 99, [email protected], www.demeyerfranky.be

Jo Spildooren - T 03 776 32 46, M 0475 45 51 96, [email protected], www.spildooren-ballooning.be

Gerrit Heirman - T 03 772 48 17, T 03 777 93 88, [email protected], www.vipairballooning.com

Filip Audenaert - M 0495 21 01 61, [email protected], www.filvaballonvaart.be

Page 50: Waasland 2011

50

Bob Berben - T 052 46 21 44, T 03 776 12 13, [email protected], www.ballooning.be

Lenny Cant - M 0498 50 65 78, [email protected], www.airventureballooning.be, www.misterbup.be

Jurgen Dobbelaere - M 0486 50 21 09, [email protected], www.luchtballon.be

Wim Verstraeten - T 03 722 00 88, M 0496 23 14 10, [email protected], www.balloon-promotions.be

Maarten Van Poucke - T 03 776 28 22, M 0475 95 92 92, [email protected], www.globos.be

Peter Michiels - T 052 46 44 46, M 0475 64 77 21, [email protected], www.pmichielsballonvaarten.be

Kristof De Waele - M 0479 65 61 46, [email protected], www.waaslandballooning.be

Dirk Van Avermaet - T 03 777 48 42, M 0475 69 03 62, [email protected], http://users.telenet.be/dvaballoon

De Ruyte Ballooning - T 03 776 09 30, M 0477 34 72 99

History of Ballooning - T 03 777 63 68, M 0475 33 77 37, [email protected], www.historyofballooning.be (geen ballonvaarten, maar demonstraties van oude ballonnen en voordrachten over de geschiedenis van de ballonvaart).

Page 51: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

51

Aut routes Hoe lang is het geleden dat je er eens op uit trok met de wagen voor een ritje? Geen sprint van A naar B langs kilome-ters frustrerend eentonige lintbebouwing. Neen, gewoon een ontspannend ritje.

Geen afvalrace, maar een afvalcruise. Al een tijdje, zeg je? Geen nood, in het Waasland regent het immers recepten voor een indrukwekkende road trip. Weer of geen weer.

Deze staan mooi beschreven in de brochures verkrijgbaar bij de Wase toeristische infokantoren, waarmee je feilloos je route kan uitstippelen en je je even de beroemde cartograaf (én streekgenoot) Mercator waant voor slechts € 2,50/exemplaar. Sla nú deze onbekende weg in, zou de gps-dame zeggen. En dit keer heeft ze gelijk. Kijk maar:

Reynaertroute Start: Gentse Poort, 4560 AA Hulst (Nederland). Je kan ook op verschillende plaatsen in het Waasland inpikken.Lengte: 100 km (verkorting: 70 km)

In het spoor van Reynaert De Vos trek je door het noorden van de regio en Zeeuws-Vlaanderen. Overal word je attent gemaakt op Reynaertbanken en -monumenten, maar ook andere bezienswaardigheden staan op het programma. Het traject leidt je via Nieuw-Namen onmiddellijk het Wase dorpje Kieldrecht binnen. Langs de schitterende polders en kreken rij je voorbij het Stropersbos (zie p. 19) richting Stekene. Na Overslag bol je hongerig opnieuw Zeeuws-Vlaanderen binnen. En laat dat nu net een culinair pareltje zijn.

Reynaertroute-Zuid Start: Grote Markt, 9100 Sint-NiklaasLengte: 100 km (verkorting: 69 km)

Ook in het zuiden van het Waasland liet de sluwe Reynaert overal sporen na. In Sint-Niklaas start je voor een tocht langs het Rupelmonde van Mercator (zie p. 12) en langs Scheldege-meente Temse. Op de Waasmunsterse Heide tank je een kop koffie alvorens de pijlen richting Lokeren te volgen. Voorbij

Page 52: Waasland 2011

52

Lochristi en het Provinciaal Domein Puyenbroeck (zie p.23) rij je naar Daknam, waar de originele witte kerkhofmuur een mooie zeldzaamheid is. Via Sinaai en Belsele leiden alle wegen je vervolgens terug naar het bruisende Sint-Niklaas, waar je moeiteloos een prachteinde aan de dag breit.

Scheldelandroute

Start: Wilfordkaai, 9140 TemseLengte: Oost-Vlaamse lus: 75 km; Antwerpse lus: 70 km. In beide lussen zijn verkortingen mogelijk

Deze route start in Temse om daarna onmiddellijk het Waas-land achter zich te laten. Kies je voor de Oost-Vlaamse lus, dan volg je tot Baasrode de Scheldedijk om dan via Vlassen-broek, Dendermonde, Berlare en Hamme het Land van Waas weer in te duiken. Je kan meteen ook een blik werpen op de beroemde Mirabrug over de Durme. De tweede lus voert je naar het Antwerpse Klein-Brabant, het decor van de tv-serie ‘Stille Waters’. De kans is groot dat je hier sprakeloos van zal worden.

Page 53: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

53

In en p het water Water en het Waasland, ze zijn onlosmakelijk met elkaar ver-bonden. De machtige Schelde, de grillige Durme en verleide-lijke Moervaart: drie rivieren die samen garant staan voor uren vaarplezier. Voeg daarbij nog de rustige Zuidlede en de vele plassen en je weet: waterpret gegarandeerd.

Boottochten

De lichtjes van de Schelde Vertrekpunt: aanlegsteiger Wilfordkaai, 9140 Temse Prijs: vanaf € 6Periode: van mei tot september Info: Toerisme Temse (zie achterflap)

Het mekka van het Wase watertoerisme is ongetwijfeld de Wilfordkaai in Temse. Meer dan 23 000 passagiers gaan hier jaarlijks aan boord voor een tocht op de Schelde. Laat je meevoeren door de stroming, naar de bestemming van jouw keuze. De boottocht van jouw dromen staat ongetwijfeld in de vaarkalender!

Een enkeltje Lokeren-Puyenbroeck Vertrekpunt: aanlegsteiger Durmelaan, 9160 Lokeren Prijs: van € 9 tot € 15, korting vanaf 20 p. Periode: van begin juli tot half september Info: Toerisme Lokeren (zie achterflap)

De Golden River II vaart vanuit Lokeren over de schilder-achtige Durme richting Daknam. Je kronkelt mee met de Moervaart, onder de Spletterenbrug en langs de Keyserbrug naar het Provinciaal Domein Puyenbroeck. Terugkeren kan per boot of met een huurfiets.

Een tocht op maat Van familiereünie tot bedrijfspresentatie, van ontvangst met een drankje tot buffet of viergangenmenu. Met deze rederijen heers je over de Wase wateren.

Rivertours Temse: Wilfordkaai 14, 9140 Temse, T 03 711 38 22, [email protected], www.rivertours.be

Boottochten Jan Plezier: Rerum Novarumlaan 132, 2170 Merksem, T 0475 69 68 80, [email protected], www.janplezier.be

Page 54: Waasland 2011

54

Veren

Veerdienst Tielrode – Hamme over de Durme

Van 1 april tot 30 september van 7 tot 21 u. en van 1 oktober tot 31 maart van 7 tot 18 u. Overzet op het uur en het half uur (niet om 12.30 u.).

Veerdienst Doel – Lillo over de Schelde

Van paaszaterdag tot eind september tijdens de weekends, op feestdagen en elke maandag in mei van 10 tot 19 u. Overzet op het uur.

Veerdienst Bazel – Hemiksem en veerdienst Kruibeke – Hoboken (Kallebeekveer) over de Schelde

Op weekdagen van 5 tot 23.30 u. en op zater-, zon- en feestdagen van 5 tot 22 u. op het uur en het half uur.

Veerdienst Rupelmonde – Hingene over de ScheldeIn april, mei, juni en september op zater-, zon- en feestdagen. In juli en augustus dagelijks. Overzet op het uur en het half uur tussen 7 en 21 u.

Kano en kajak

Kano & Kajakcenter

Prijs: € 6 voor 2 u. (minimum), € 8 voor een halve dag, € 13 voor een dagBezoek: van dinsdag t/m zondag van 10 tot 12 u. en van 13 tot 18 u. Info: Kano & Kajakcenter, Kalvebrug 1, 9185 Wachtebeke, T 09 345 88 76, M 0477 52 04 25, [email protected], www.kajakcenter.be

Page 55: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

55

Het unieke kano- en kajaktraject op de Moervaart en Zuidlede biedt geoefende vaarders een hele dag vaarplezier. Wie het liever wat rustiger doet, spreidt de pret over twee dagen of keert na een poosje lekker terug. Het Provinciaal Domein Puy-enbroeck biedt halfweg wat afwisseling (zie p. 23). De gratis brochure is verkrijgbaar bij Toerisme Waasland (zie achterflap).

KajakcompanyPrijs: € 15 per eenpersoonskajak (van 9 tot 19 u.)Bezoek: van 15 april t/m 15 oktober elke dag tussen 9 en 19 u. Enkel na reservatieInfo: Kajakcompany, T 0475 45 43 18, [email protected], www.kajakcompany.be

Vanuit Lokeren scheep je in voor een daguitstap per kajak langs de rustige Durme en de Moervaart. Je vaart tot Daknam of Sinaai en terug.

Zwem- en recreatiebaden

Op de vijvers van Provinciaal Domein Puyenbroeck (zie p. 23) en van Recreatiepark De Ster (zie p. 23) voel je je als een vis in het water. Zwemmen, roeien of waterfietsen: het kan er allemaal. En wie het liever rustig houdt, werpt er gewoon zijn hengel uit.

Provinciaal Domein PuyenbroeckPuyenbrug 1a, 9185 Wachtebeke, T 09 342 42 42, www.puyenbroeck.be

Recreatiepark De Ster (enkel zwemvijver)

Lange Rekstraat 30, 9100 Sint-Niklaas, T 03 776 03 48 of 03 777 69 50,[email protected], www.recreatiepark-de-ster.be

Bij slecht weer kan je ook terecht in een van de overdekte recreatiebaden met glijbanen, kleuter- en/of peuterbad en bubbelbaden.

Recreatiebad BeverenAdres: Klapperstraat 103, 9120 BeverenPrijs: volw. € 3,50; kind max. € 2,50Info: T 03 755 17 19, [email protected], www.beveren.be

Page 56: Waasland 2011

56

Zwembad Kriekeputte Adres: Sportpleinstraat, 9130 KieldrechtPrijs: volw. € 1,25; 4-8 jaar € 0,75; -4 jaar gratis Info: T 03 773 52 49, [email protected], www.beveren.be

Durmebad

Adres: Sportlaan 3, 9160 LokerenPrijs: volw. € 2; +55 jaar € 1,60; -14 jaar € 1,50 Info: T 09 340 50 80, [email protected], www.lokeren.be

ScheldebadAdres: Kasteellaan 85, 9140 TemsePrijs: volw. € 3; -16 jaar € 2,20; t/m 3 jaar gratis Info: T 03 710 13 60, [email protected], www.temse.be

Sinbad

Adres: Parklaan 117, 9100 Sint-NiklaasPrijs: volw. € 2,50; -18 jaar € 2; -6 jaar gratis Info: T 03 776 27 12, [email protected]

Zwembad Puyenbroeck

Adres: Puyendonkdreef 1, 9185 WachtebekePrijs: volw. € 3,5; -12 jaar en + 60 jaar € 2,8 Info: T 09 342 42 93, [email protected], www.puyenbroeck.be

Page 57: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

57

Huifkart chten Geen prettiger transport dan zo’n heerlijke huifkar! De kner-pende steentjes, de krakende wielen, de wapperende manen en de onklopbare intuïtie van je menner. Hij voert je mee langs de mooiste plekjes in de uitgestrekte polders. Niets breekt de betovering van de stilte. Ideaal voor een dagje uit met vrien-den en familie of een originele geschenktip.

MennershofAdres: Kruisstraat 70, 9180 Moerbeke-WaasInfo: T 09 346 54 26, M 0492 61 35 43, [email protected], www.mennershof.be

Louis Van de Vijver

Adres: Brielstraat 83, 9120 Melsele (Beveren)Info: T 03 775 92 20, M 0478 31 10 18

Hof ter Hagen

Adres: Sinaaistraat 81, 9160 Lokeren Info: T 09 349 02 53, M 0497 43 05 11, [email protected], www.hofterhagen.be

Huifkartochten VerleeAdres: E. Tinelstraat 58, 9112 Sinaai (Sint-Niklaas) Info: T 03 772 34 00, M 0486 94 04 64, [email protected]

Huifkartochten De HoefslagAdres: Potaardestraat 7, 9190 StekeneInfo: M 0474 33 12 44 of M 0475 44 30 15, [email protected], www.dehoefslag.centerall.com

Page 58: Waasland 2011

58

Den TeugelAdres: Felix Timmermanslaan 2, 9190 Stekene Info: M 0477 38 94 35, [email protected], www.huifkartochtendenteugel.be

Jozef De WildeAdres: Hoogstraat 97, 9250 Waasmunster Info: M 0477 33 46 88

PoldertochtenAdres: Langestraat 13, 4568 PK Nieuw-Namen (Nederland)Info: M 0475 25 13 56 of 0031 114 34 61 16, [email protected], www.poldertochten.com

Binn nspeeltuinen

Smullend van een lekkere pannenkoek en een kop koffie hou je moeiteloos je spelende kinderen in de gaten in één van onze binnenspeeltuinen.

‘t Speelpaleis LochristiAdres: Antwerpse Steenweg 98, 9080 LochristiBezoek: alle dagen van 9.30 tot 18.30u. (weekends tot 19.00u.). Dinsdag gesloten. Tijdens de vakanties alle dagen open. Prijs: € 6/kind. Tevens mogelijkheid voor verjaardagsfeestjes, communie,…Info: T 09 355 63 19, [email protected], www.speelpaleis.be

Page 59: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 3

| A

ctie

f

59

De RavotterAdres: A. De Boeckstraat 9c, 9100 Sint-NiklaasBezoek: op woensdag van 13 tot 20u. Op zater-, zon- en feestdagen en tijdens de schoolvakanties open van 10 tot 20 u. In juli en augustus dagelijks van 12 tot 18 u. Prijs: € 5 voor een volledige dagInfo: T 03 765 12 15, [email protected], www.deravotter.be

‘t Speelpaleis Sint-Niklaas Adres: Plezantstaat 264, 9100 Sint-NiklaasBezoek: op woensdag van 13 tot 18.30 u., op zater- en zondag van 13 tot 19 u., gesloten op maan- en dinsdag (uitge-zonderd schoolvakanties) Prijs: € 5/kind. Tevens mogelijkheid voor verjaardagsfeestjes, communie,…Info: T 03 777 74 03, [email protected], www.speelpaleis.be

Speeldorp TropicalAdres: Heirweg 137, 9190 StekeneBezoek: maan- en woensdag van 10.30 tot 21 u., vrijdag van 15.30 tot 21 u., weekend van 10.30 tot 22 u. Ruimere openingsuren tijdens de schoolvakanties.Prijs: € 6/kind, -18 maanden gratis. Na 18 u € 3/kind. Tevens mogelijkheid tot verjaardagsfeestjes.Info: T 03 337 51 61, www.speeldorp-tropical.be

JoepieAdres: Huis ten Halven 41, 9140 Tielrode (Temse)Bezoek: alle dagen van 10 tot 20 u., op vrij- en zaterdag tot 23 u.Prijs: voor 13 u. en na 18 u. € 2,50; tussen 13 en na 18 u. € 5; vrijdag vanaf 17 u. Gratis toegang in het gezelschap van een volwassene. Info: T 03 710 67 67, [email protected], www.rietgors.be

Page 60: Waasland 2011
Page 61: Waasland 2011

Druilerige dagen spendeer je nog best onder een educatief verantwoord dak. Ook qua musea en bezoekerscentra laat het Waasland je niet in de steek! Ontdek de boeiende geschiedenis van de regio. Dwaal door kastelen, duik onder in forten en laat de tentoonstellingsruimten voor zich spreken. In het Wase landschap pronken elegante kastelen, imposante forten, werkzame molens en eeuwenoude kerken.

Erfg ed en cultuur

Page 62: Waasland 2011

62

Page 63: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 4

| E

rfgo

ed e

n cu

ltuu

r

63

Musea en bez ekerscentra

Gemeentelijk Heemkundig Museum Adres: Zwarte Dreef 1, 9120 Beveren Bezoek: Kasteel: rondleiding van mei tot september elke 1ste en 3de zondag van de maand om 15 u. Groepsbezoeken op aanvraag. Museum: van Erfgoeddag tot de laatste zondag van septem-ber elke zondag van 14 tot 17 u.Prijs: gratisInfo: T 03 775 70 40, [email protected], www.landvanbeveren.be

Kasteel Cortewalle, een prachtige waterburcht, ligt op wandel-afstand van het centrum van Beveren. De zolder herbergt het Gemeentelijk Heemkundig Museum waar de kantkloskunst herleeft en je boeiende verzamelingen te zien krijgt zoals de collectie ambachtelijke gereedschappen. De absolute blikvan-ger is het gerestaureerde Aubussontapijt. Het kasteel biedt ook onderdak aan het archief van de familie de Bergeyck, de voormalige adellijke bewoners.

Heemmuseum Wissekerke

Adres: Kruibekestraat 2, 9150 Bazel (Kruibeke) Bezoek: tijdens tentoonstellingen op zondag van 14 tot 18 u., andere dagen op afspraakPrijs: gratisInfo: T 03 774 11 19, [email protected]

Sinds 1992 herbergt de voormalige pastorij van Bazel dit fan-tastische museum. Jaarlijkse thematentoonstellingen bieden bij elk bezoek een verrassende duik in de geschiedenis. Op hetzelfde adres snuister je in een bijzonder rijk archief met stukken uit de 16de tot 20ste eeuw en een mooie collectie gebruiksvoorwerpen. Dorst gekregen? Spring na je museum-bezoek even binnen in het authentieke volkscafé De Drij Klak-ken. De verhalen krijg je gratis bij je biertje.

M

Page 64: Waasland 2011

64

Mercators schrijn Adres: Kasteelstraat 26, 9150 Rupelmonde (Kruibeke) Bezoek: van Pasen tot Allerheiligen van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 17 u. Tijdens de weekends en feestdagen van 11 tot 17 u. In juli en augustus van dinsdag tot zondag van 11 tot 17 u. Maandag gesloten. Bezoek met gids op aanvraag.Prijs: € 1,25; groepen (+ 15 p.) en kortinghouders € 0,75; scholen € 0,60; scholen uit Kruibeke gratis; combiticket met de Getijdenmolen mogelijk.Info: Toerisme Kruibeke (zie achterflap)

In de Graventoren staat een permanente expo over het leven van de wereldberoemde cartograaf Mercator, geboren in Rupel-monde. Bovenop de toren heb je een panoramisch uitzicht over Rupelmonde en de Schelde.

Reinaerts Streken Adres: Gelaagstraat 55 (kelder onder restaurant Scaldiana), 9150 Rupelmonde (Kruibeke)Bezoek: enkel te bezoeken met gids Prijs: € 20/uurInfo: Toerisme Kruibeke (zie achterflap) Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken! Deze ten-toonstelling bewijst in 2 modules de waarheid in deze spreuk. Het eerste deel verkent hoe de middeleeuwse mens zich gedroeg tegenover dieren. Het andere volgt de sporen van Rey-naert vanaf de Romantiek, met speciale aandacht voor diens literaire rol vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Sierteeltmuseum Lochristi Adres: Zaffelare-Dorp 83, 9080 Zaffelaere (Lochristi)Bezoek: opening voorzien in de zomer 2011Info: Toerisme Lochristi (zie achterflap)

In de voormalige pastorie van Zaffelare opent deze zomer het Sierteeltmuseum Lochristi. Markante figuren uit de sierteelt vertellen de geschiedenis van deze bloeiende cultuur. Uiteraard brengt het museum ook een botanisch verhaal. Succesvolle teelten van de camelia, de begonia, de orchidee en de azalea passeren de revue. Tot slot is er aandacht voor de impact van

Page 65: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 4

| E

rfgo

ed e

n cu

ltuu

r

65

de sierteeltnijverheid op de streek. In de tuin van de pastorie zie je een historische serre, een ‘rietmattenkot’, een ‘waterreservoir’ en verschillende planten.

Huis Thuysbaert Adres: Stationsplein 10, 9160 LokerenBezoek: woensdag t/m vrijdag van 14 tot 17 u., zondag van 10 tot 12 u. en van 14 tot 17 u. (openingsuren kunnen wijzigen afhankelijk van de tentoonstelling)Prijs: gratisInfo: Toerisme Lokeren (zie achterflap)

Deze belle époquewoning (1882-1883) met opvallende gele gevel valt onder het Stadsmuseum Lokeren. Kijk snel welke tentoonstelling of cultureel evenement dit weekend plaatsvindt.

Museum Oud GemeentehuisAdres: Dries 21, 9170 Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas) Bezoek: van Erfgoeddag tot septemberkermis elke 1ste zondag van de maand van 10 tot 12.30 u. Openingsuren Erfgoeddag, Kerkpleinfeesten, septemberfeesten: zie website. Groepen op afspraakPrijs: gratis Info: T 03 776 40 90, [email protected], www.dekluize.be

Dit ex-gemeentehuis pronkt met het uitgebreide fotoarchief van De Klinge, Meerdonk, Sint-Gillis-Waas en Sint-Pauwels. Dorps-fotograaf Florent De Vijlder toont er zijn scherpste afdrukken. De jaarlijkse thematentoonstelling ontloopt elk cliché. Kiek dit lokale juweeltje!

Museum Oud-Vredegerecht Adres: Kerkstraat 21, 9170 Sint-Gillis-Waas Bezoek: van Erfgoeddag tot septemberkermis elke 3de zondag van de maand van 10 tot 12.30 u. Ook open op Erfgoeddag, braderij, Drieskes Kerremes, septemberfeesten: zie website. Groepen op afspraak. Prijs: gratisInfo: T 03 770 76 36, [email protected], www.dekluize.be

Uitgebreid fotoarchief van De Klinge, Meerdonk, Sint-Gillis-Waas en Sint-Pauwels. Jaarlijkse thematentoonstelling.

Page 66: Waasland 2011

66

Huis van de Evolutie Adres: Lage Kerkwegel 5, 9170 Sint-Gillis-WaasBezoek: het hele jaar door dagelijks te bezoeken op afspraak Prijs: volw. € 5; studenten € 2,5 Info: T 03 770 73 76, [email protected], [email protected], www.huisvandeevolutie.net

Geen enkel Belgisch privémuseum evenaart de collectie van dit ruime Huis. Hier volg je talloze objecten en verhalen naar de tijd van toen. Fossielen en artefacten tot maar liefst 650 miljoen jaar oud illustreren de bakermat van de aarde en diens evolutie door-heen de tijd.

info.waasland Adres: Grote Markt 45, 9100 Sint-Niklaas Bezoek: van 15 mei tot 15 september op weekdagen van 8 tot 17 u., op zater-, zon- en feestdagen van 10 tot 16 u. Van 15 september tot 15 mei dagelijks op weekdagen van 8 tot 17 u. Gesloten in het weekend en op feestdagen. Prijs: gratisInfo : Toerisme Waasland (zie achterflap)

De ideale Waaslandstart vind je in het interactieve bezoekerscen-trum info.waasland! Reynaert de vos, Bruun de beer, Tibeert de kater en koning Nobel wijzen je de weg naar de filmzaal, waar ze je VossenStreken presenteren. Lees je weekendplannen - let-terlijk - in de ogen van Mercator of pluk je volgende bestemming uit de lucht. Wie graag spelenderwijs een streek verkent, kan aan de slag in de maquettezaal. Speciaal voor kinderen van de 4de tot de 6de klas stelde Toerisme Waasland een educatief spel sa-men. Al spelend ontdek je de wondere wereld van Reynaert. Een voorproefje krijg je op www.educatiefproject.be. Liever direct de Wase wereld in? Dan vind je hier de plannen, kaarten en wegwij-zers voor een wonderlijk bezoek. Tot (weer)ziens!

Wase Erfgoedcel Weet jij wat er op je geboortedag gebeurde in het Waas-

land? De Erfgoedcel Waasland wel! Deze dienst koestert

het rijke erfgoed van de regio en brengt het creatief aan de

man in talloze evenementen. Daarnaast biedt ze onder-

steuning en kennis aan erfgoed-doe-het-zelvers. Prikkelde

een museumbezoek je verbeelding of geest, surf dan

zeker eens naar www.beeldbankwaasland.be. Daar vind

je naast tonnen nuttige informatie ook digitale versies van

oude kranten en tijdschriften. Je prilste verleden ontsluierd!

Page 67: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 4

| E

rfgo

ed e

n cu

ltuu

r

67

Mercatormuseum Adres: Zamanstraat 49, 9100 Sint-Niklaas Bezoek: dinsdag t/m zaterdag van 14 tot 17 u., zondag van 11 tot 17 u. Gesloten op maandag. Prijs: € 2,50; groepen € 2 p.p.; scholen buiten Sint-Niklaas € 1,50; combiticket € 6 (1 jaar geldig voor één bezoek aan het SteM, de Salons voor Schone Kunsten en het Mercatormuseum)Info: T 03 760 37 50, [email protected], www.sint-niklaas.be

Ooit weggedroomd bij je schoolatlas? Of bij de schatkaart van je dromen? Leer in het Mercatormuseum de kneepjes van het cartografische vak. Het leven en werk van grondlegger Merca-tor (1512-1594) krijgen hier een zichtbare en tastbare thuis. Sta versteld bij de monumentale wandkaarten die Europa en de Wereld onthulden aan de mensheid zonder satelliet. Weten-schapsknobbels ontdekken het moderne instrumentarium voor cartografie. Maar je hoeft geen volleerd natuurkundige te zijn om je hier te amuseren. De benjamins van het gezelschap zetten met de wereldkaartpuzzel, de reisverhalen of gezel-schapsspelen hun eigen talent op de kaart.

Page 68: Waasland 2011

68

Salons voor Schone KunstenAdres: Stationsstraat 85, 9100 Sint-NiklaasBezoek: dinsdag t/m zaterdag van 14 tot 17 u., zondag van 11 tot 17 u. Gesloten op maandag en van juni t/m oktober 2011 wegens renovatiewerken. Prijs: € 1,50; groepen € 1 p.p.; combiticket € 6 (1 jaar geldig voor één bezoek aan het SteM, de Salons voor Schone Kun-sten en het Mercatormuseum)Info: T 03 760 37 50, [email protected], www.sint-niklaas.be

Je hebt een zwak voor klassieke beeldende kunst en een dito omkadering? Als de wiedeweerga naar de Salons voor Schone Kunsten dan! Een prachtig ingericht monumentaal neoclassicis-tisch herenhuis biedt er onderdak aan een permanente tentoon-stelling die je doorheen de laatste vier eeuwen kunstgeschiede-nis loodst. Werken van onder andere De Braekeleer, Evenepoel, Artan en Boulenger stelen er de show.

Historisch Pijp- en Tabaksmuseum Adres: Regentiestraat 29, 9100 Sint-Niklaas Bezoek: zondag van 10 tot 13 u., rondleidingen op aanvraag Prijs: € 1,50; groepen € 1 p.p.Info: T 0473 70 77 57, [email protected]

Nu een fel bediscussieerde sector, vroeger een weelderig bloeiende branche met heel wat etiquette voor de genotskunst. Snuif de sfeer (en tabak) van weleer. Breng, voor je de pijp aan Maarten geeft, een bezoekje aan het prachtige scala rookar-tikelen, waarvan de kleipijp uit 1492 het absolute kroonjuweel vormt. Daarnaast herbergt dit museum ook een waaier van attributen uit het nu bedreigde rokersritueel. En als klap op de vuurpijl, conserveert dit huis ook de grootste sigaar van de wereld.

Page 69: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 4

| E

rfgo

ed e

n cu

ltuu

r

69

Heemkundig Museum Nieuwkerken-WaasAdres: Gyselstraat 110, 9100 Sint-NiklaasBezoek: van maart t/m oktober elke eerste zondag van de maand en elke dinsdag van 14 tot 17 u., rondleidingen op aanvraag. Prijs: gratis, groepen € 1 p.p. Info: T 03 776 45 02 of 0472 08 76 08, [email protected]

Gun je romantische ziel een blik in het artisanale verleden. Dit museum toont van naaldje tot draadje het ambacht van het kantklossen of belicht de klompenmakerij ten voeten uit.

Edgar TinelmuseumAdres: Edgar Tinelstraat 33, 9112 Sinaai (Sint-Niklaas)Open: van mei tot oktober elke laatste zondag van de maand van 14.30 tot 17 u., rondleidingen op aanvraag Prijs: gratisInfo: T 03 772 35 48, [email protected], www.tinelconcerten.eu

Ga mee in het levensverhaal van Edgar Tinel (1854-1912), een eenvoudige dorpsjongen die het tot vermaard pianist schopt en de absolute top van het Brusselse conservatorium bereikt.

Heemkundig museum Oud-StationAdres: Stadionstraat 113, 9190 StekeneBezoek: zondag van 10 tot 12 u. of na afspraak. Gesloten in juli, augustus en op feestdagen.Prijs: gratisInfo: T 03 779 89 81, [email protected]

De Heemkundige Kring D’EUZIE herdoopte het vroegere stationsgebouw tot museum en documentatiecentrum. Wie daarbij stapels vergeelde administratie aan zijn geestesoog ziet passeren, slaat de bal stevig mis. Steeds wisselende historische en heemkundige tentoonstellingen herbeleven het verleden van Stekene en het Waasland. In het documentatiecentrum vind je zowat alles wat over Stekene gepubliceerd is.

Page 70: Waasland 2011

70

Landbouwmuseum Adres: Heistraat 19, 9190 Stekene Bezoek: enkel op afspraak Prijs: gratisInfo: T 03 779 77 26, [email protected], www.lgstekene.be

Agrariërs worden een zeldzaamheid. In Stekene krijgt de uitster-vende stiel een meer dan waardig eerbetoon, middels de ex-positie van meer dan 300 unieke landbouwgereedschappen en werktuigen uit vervlogen tijden. Volg hier ook de bewegwijzerde landelijke tocht: een 34 kilometer lange fietsroute baant je langs de overlevende land- en tuinbouwbedrijven. Informatieborden bij de boerderijen vertellen de historie en toekomst van elk erf.

GemeentemuseumAdres: Kasteelstraat 16, 9140 TemseBezoek: zaterdag van 14 tot 18 u., zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 u. Rondleidingen op aanvraagPrijs: gratisInfo: T 03 710 12 52 (week), T 03 771 48 18 (weekend), [email protected], www.temse.be

De vaste tentoonstelling ‘Temse aan de Schelde’ (2de verdieping) bevat een uitgebreide collectie maquettes, oude kaarten, foto’s, documenten, kunstwerken en archeologische voorwerpen. Om de drie weken vindt op de 1ste verdieping een thematische ex-positie plaats.

Museum Heraldiek BeneluxAdres: Kasteelstraat 74, 9140 Temse Bezoek: van april tot november op zaterdag van 14 tot 18 u, op zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 u. Rondleidingen op aanvraag. Prijs: gratisInfo: T 03 710 13 19, [email protected]

Verrijk de krijger in jezelf met een bezoekje aan dit wapenkundig museum. De hier gestationeerde collectie brengt een volledig overzicht van wapenschilden, slag- en steekwapens, helmen en vlaggen uit de hele Benelux. De historicus (professioneel of amateur) vindt in de gespecialiseerde bibliotheek het antwoord op elke netelige heraldische (wapenkundige), banistische (vlaggen-kundige) of genealogische (familiekunde) vraag.

Page 71: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 4

| E

rfgo

ed e

n cu

ltuu

r

71

Priester Poppe Museum Adres: Priester Poppestraat 35, 9140 TemseBezoek: van april tot november op zaterdag van 14 tot 16 u. of na afspraak. Prijs: gratisInfo: Toerisme Temse (zie achterflap)

In het geboortehuis van de jonggestorven priester Poppe (1890-1924) waakt nog diens sociaal geëngageerd geest. Voel en aanschouw hoe hij het voortouw nam in de strijd tegen armoede en voor jongerenrechten. In 1999 kreeg hij met zijn zaligverklaring door Paus Johannes Paulus II postuum een erkenning voor deze inzet.

Museum abdij van RoosenbergAdres: Oudeheerweg-Heide 3, 9250 WaasmunsterBezoek: van februari tot oktober op zondag van 14.30 tot 16.30 u. (uitgezonderd feestdagen) of na afspraak voor groepen (min. 10 p.).Prijs: gratis; groepen € 1 p.p. Info: T 03 772 33 92, [email protected], www.abdij-roosenberg.be

De oorkonden, boeken en perkamenten in dit museum besten-digen de turbulente geschiedenis van dit kunstige bezinnings-oord. Deze door bossen omringde abdij etaleert ook het verrassende verhaal van de krachtige en vrijgevochten vrouw. The place to be om de batterijen op een devote manier weer op te laden...

Page 72: Waasland 2011

72

Heemkundig museum ’t SireentjeAdres: Kasteel Blauwendael, Kerkstraat 21, 9250 Waasmunster Bezoek: elke 2de zondag van de maand van 10 tot 12 en van 14 tot 17 u. of na afspraak. Prijs: gratisInfo: T 052 46 20 92, [email protected]

Park Blauwendael opent zijn poorten niet enkel voor wandelaars. Het huisvest tevens een gelijknamig kasteel met pareltjes his-toriek voor de maatschappelijke meerwaardezoeker. Bekijk de geschiedenis van Waasmunster vanuit ambachtelijk, huiselijk of speels oogpunt, dankzij dito collecties. Speuren naar eventuele Waasmunsterse wortels kan in de waardevolle collectie doods-prentjes en -brieven. Naast het Heemkundig Museum krijg je hier de mediatheek van vzw Durme geserveerd (T 052 46 02 56). Op de eerste verdieping van het Kasteel Blauwendael geniet je van tijdelijke tentoonstellingen.

Mola – het Provinciaal Molencentrum Adres: Puyenbrug 5, 9185 WachtebekeBezoek: van 1 april tot 30 september van woensdag tot vrijdag van 9.30 tot 17 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 10.30 tot 18 u. Van 1 oktober tot 31 maart van woensdag tot zondag van 9.30 tot 17 u. Prijs: gratis; groepen € 50 (max. 25 p.); scholen € 35/rondleiding Info: T 09 342 42 40, [email protected], www.oost-vlaanderen.be/mola

‘Mola’ staat voor het Oost-Vlaamse erfgoedcentrum voor molens. Leer aan den lijve het molenaarsvak in de interactieve tentoonstel-ling of doorgrond met een gids de werking van zo’n mastodont.

Heemkundig museum MoervaartstedeAdres: Kalve 70, 9185 Wachtebeke Bezoek: op afspraak Prijs: gratis, groepen € 1 p.p. Info: T 09 345 04 44

In dit privémuseum tref je verschillende collecties aan, waaronder een klompenmakerij, een ingericht huisje van een keuterboer, herinneringen aan de wereldoorlogen en een verzameling gewijd aan volksdevotie en bijgeloof.

Page 73: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 4

| E

rfgo

ed e

n cu

ltuu

r

73

Tip:

Meer weten over de Wase musea en bezoekerscentra? Vraag dan de brochure ‘Waas erfgoed à la carte’ aan. Per gemeente vind je een creatief menu met de lokale musea als hoofdgerecht. Andere fascine-rende erfgoedlocaties krijg je er als aperitief of dessert bovenop.

Info: gratis te verkrijgen bij de Wase toeristische infokantoren (zie achterflap) en bij de Erfgoed-cel Waasland (T 03 780 52 10, [email protected], www.erfgoedcelwaasland.be)

Page 74: Waasland 2011

74

M numenten en bezienswaardigheden

Kastelen

Kasteel CortewalleAdres: Zwarte Dreef 1, 9120 BeverenBezoek: van mei tot september elke eerste en derde zondag van de maand om 15 u. gratis begeleid bezoek voor individu-elen. Voor groepen begeleide bezoeken op aanvraag.Info: Toerisme Beveren (zie achterflap)

Kasteel Cortewalle ligt in een aangenaam fiets- en wandelpark (10 ha), op wandelafstand van het centrum van Beveren. Het oudste gedeelte dateert uit het begin van de 15de eeuw. In 1856 werd het interieur aangepast aan de Franse smaak en werd het koetshuis onder handen genomen. In dat vroegere koetshuis kan je na een bezoek aan het kasteel en het domein nagenieten met een hapje en een drankje. Het kasteel herbergt eveneens het Gemeentelijk Heemkundig Museum (zie p. 63).

Page 75: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 4

| E

rfgo

ed e

n cu

ltuu

r

75

Kasteel PuyenbrugAdres: Provinciaal Domein Puyenbroeck, Puyenbrug 5, 9185 WachtebekeBezoek: van 1 april tot 30 september open van dinsdag tot vrijdag van 9.30 tot 17 u. Tijdens de weekends en feestda-gen van 10.30 tot 18 u. Van 1 oktober tot 31 maart open van dinsdag tot zondag van 9.30 tot 17 u. Begeleide bezoeken zijn mogelijk op afspraak. Prijs: gratisInfo: Mola - het Provinciaal Molencentrum, T 09 342 42 40, [email protected], www.puyenbroeck.be

De familie Van Overloop bezat het domein haast honderd jaar (sinds 1798) toen ze besloot er een kasteel neer te poten. Het kasteel Puyenbrug siert sinds 1881 het huidige recreatie-domein Puyenbroeck (zie p. 23). Vandaag is hier Mola - het Provinciaal Molencentrum gehuisvest (zie ook p. 72). In de stemmige wintertuin biedt een tentoonstellingsruimte kansen aan nieuw esthetisch talent.

Molens

ScheldemolenAdres: Scheldemolenstraat 6, 9130 Doel (Beveren)Bezoek: de taverne is elke dag open, behalve op donderdag en vrijdag

Deze windmolen houdt sinds 1600 stand in het vlakke polder-landschap. Hij staat gekend als één van de oudste stenen molens van Vlaanderen. Nu kan je hier eten en drinken in de opmerkelijke sfeer van een Scheldedorpje dat bedreigt wordt door havenuitbreiding.

16de-eeuwse getijdenmolen Adres: Nederstraat 2-4, 9150 Rupelmonde (Kruibeke)Bezoek: van Pasen tot Allerheiligen van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 17 u. In het weekend en op feestdagen open van 11 tot 17 u. In juli en augustus van dinsdag tot zondag van 11 tot 17 u. Gesloten op maandag. Prijs: € 1,25; groepen (+ 15 p.) en kortinghouders € 0,75; scholen € 0,60; scholen uit Kruibeke gratis. Info: Toerisme Kruibeke (zie achterflap)

Page 76: Waasland 2011

76

De getijdenmolen stamt uit de 16de eeuw en is uniek in Europa. Enkel hier maalt de kracht van getijden nog graan tot meel. Nóg meer redenen nodig voor een bezoek? Ook het molenrad is onovertroffen in België: nergens vind je een groter exemplaar.

HeirbrugmolenAdres: toegangsweg naast woning Heirbrugstraat 160-162, 9160 LokerenBezoek: open elke tweede en vierde zondag van de maand van 14 tot 17 u. Begeleide bezoeken op aanvraag.Prijs: gratisInfo: Toerisme Lokeren (zie achterflap)

De Heirbrugmolen dateert uit 1873. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog rukte een storm zijn kap en wieken af. Toch bleef de reus nog vijftien jaar in werking, dankzij elektrische aan-drijving. Sinds 2000 ben je hier welkom voor een bezoek.

RoomanmolenAdres: Pastorijwegel, 9170 Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas)Bezoek: van 1 april tot 31 oktober elke eerste en laatste zondag van de maand van 14 tot 18 u. Gegidste groeps-bezoeken op aanvraag.Prijs: gratis. Begeleid bezoek € 20Info: Marc Vereecken, T 03 776 92 68, M 0476 69 56 22, [email protected]; Theo Hullebroeck, T 09 355 93 34, M 0476 78 84 22, [email protected]; Rudi Niessen, T 03 777 24 09, M 0495 58 19 50, [email protected]

Zelfs Don Quichote zou twijfelen alvorens de Roomanmolen te bestormen. Deze mastodont staat stevig in het landschap. Zijn hoogte van 24 meter wordt op ons grondgebied amper over-troffen. Met twaalf stappen diameter biedt de windmolen ruimte voor culturele evenementen van divers allooi. De maalvaardige molen telt zes zolders en wordt regelmatig in werking gesteld.

Mola - het Provinciaal Molencentrum Zie p. 72

Page 77: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 4

| E

rfgo

ed e

n cu

ltuu

r

77

Witte MolenAdres: Gladiolenstraat 2, 9100 Sint-NiklaasBezoek: de molenaar geeft om de 14 dagen op zondag van 14 tot 18 u. uitleg en demonstraties. Begeleid bezoek op aanvraag.Prijs: gratisInfo: Marc De Rudder, T 03 776 99 50

Deze achthoekige bakstenen grondzeiler uit de 17de eeuw waakt als het ware over de omliggende wijk. Hij staat iets hoger dan de omliggende huizen en weerkaatst de zonnestralen met zijn leien dakbedekking. De molen is volledig gerestaureerd en staat sinds 2006 open voor bezoekers.

Bezienswaardigheden

Infocenter van de kerncentrale van Doel Adres: Haven 1800/1806, Scheldemolenstraat, 9130 Doel (Beveren) Info: T 03 202 20 50, [email protected] Bezoek: Het Infocenter van de kerncentrale is open van 1 april t/m 30 september op weekdagen van 9 tot 17 u, tijdens het weekend en feestdagen van 9 tot 18 u. Van 1 oktober t/m 31 maart enkel open op weekdagen van 9 tot 17 u. Een bezoek aan de kerncentrale voor particulieren en kleine groepen kan elke eerste zaterdag en elke derde woensdag van de maand na reservatie. Groepsbezoeken op aanvraag. Een bezoek dient zes weken vooraf gereserveerd te worden.

De kerncentrale van Doel vormt een baken in het Wase pol-derlandschap. De wolkenfabriek realiseert haast 30 % van de Belgische elektriciteitsbehoefte. In het Infocenter van de kern-centrale van Doel leer je hoe de kerncentrale werkt. Je kan ook intekenen voor een bezoek.

Page 78: Waasland 2011

78

Historisch dorp Bazel

Bazel was in 2008 één van de finalisten van Het Mooiste Dorp van Vlaanderen. In één oogopslag merk je waarom:

Kasteel WissekerkeAdres: Koningin Astridplein, 9150 Bazel (Kruibeke)Bezoek: elke weekdag van 08.30 tot 17 u., op vrijdag tot 13 u. Van 1 april tot 1 november elke zondag van 14 tot 17u. (gratis gidsbeurt elke 2 weken). Prijs: gratis; begeleide groepsbezoeken op aanvraag (vanaf € 30) Info: Kasteel Wissekerke, T 03 740 04 00, [email protected], www.kruibeke.be

De schoonheid van Bazel weerkaatst in de torens van deze oude waterburcht. Als sinds 1906 staat dit indrukwekkende staaltje architectuur onaangeroerd in het romantisch park. Haast alles aan dit domein geniet monumentale bescherming: het kasteel, het imposante poortgebouw, de oude duiventoren en de unieke hangbrug. De nostalgische interieurs werden recent gerestaureerd waardoor je in de kapel, de spiegelzaal, de alkoofkamers en de trouwzaal een blik werpt op het verleden. Het herstel van de historische hangbrug (de oudste van het Eu-ropese continent) staat binnenkort op het programma. Vandaag vormt het kasteel het decor voor culturele activiteiten, verga-deringen en recepties.

Page 79: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 4

| E

rfgo

ed e

n cu

ltuu

r

79

Sint-PieterskerkAdres: Koningin Astridplein, 9150 Bazel (Kruibeke)Bezoek: dagelijks van 10 tot 16 u. (in de zomer tot 17 u.) Info: Fons De Maeyer, T 0495 59 84 20, [email protected]

Het schattige Bazelse dorpsplein ligt in de schaduw van de Sint-Pieterskerk. Deze prijkt op de resten van een Romaanse bidplaats, die al vóór 964 werd gebouwd. Rond 1364 week het gebedshuis voor een gotische kruiskerk met vieringtoren. Na tal van verbouwingen en een brand in 1879, evolueerde de kerk naar haar huidige uitzicht. Dankzij het grote plas-mascherm krijgt elke bezoeker een adembenemende blik op de omgeving cadeau. Een goed gestoffeerde kunstcol-lectie escorteert je bezoek aan de restanten van het gotische tongewelf. ‘Onderweg’ klik je op deze virtuele wandeling tal van interessante weetjes tevoorschijn.

Heemmuseum Wissekerke

Zie p. 63

De ZaatAdres: AC De Zaat, Frans Boelplein 1, 9140 Temse Bezoek: begeleide bezoeken aan het Administratief Centrum op aanvraag Prijs: € 7,50/groep (rondleiding 30 minuten) Info: Toerisme Temse (zie achterflap)

Net buiten het centrum van Temse vind je ‘de Zaat’, een volks-naam voor de vroegere Boelwerf. In 1994 sloot het scheeps-bouwbedrijf definitief de deuren. Tien jaar later startte de aan-leg van een groot woon- en werkgebied langs de Schelde: ‘De Zaat’. 87 hectare woningen, winkels en bedrijven vervangen de werf van weleer. Als herinnering aan het verleden, kregen alle residenties, straten en pleinen een naam die aan het verleden refereren. Eén hijskraan is overeind gebleven en blijft aan de rand van het nieuwe Temse staan, als een symbolisch eerbe-toon aan de scheepsbouwers. Het gemeentelijke Administra-tief Centrum De Zaat werd ondergebracht in het voormalige administratief complex van de Boelwerf. Na een grondige renovatie biedt dit gebouw nu onderdak aan het gemeenteper-soneel en de politie.

Page 80: Waasland 2011
Page 81: Waasland 2011

Het Waasland weet wat feesten is! Het hele jaar rond davert de regio op zijn grondvesten. Megaconcert hier, folklorefestival daar en dorps-feesten overal. Hierna vind je een rist jaarlijks weerkerende evenementen. Honger gekregen van al het feestgedruis? Schuif je benen onder tafel en proef van het zoete Waasland in de gezellige restaurants en tavernes. De Wase ballonvaarders geven je met plezier een aantal lekkere adresjes. Op zoek naar nog meer uittips? Trek dan naar de Wase cultuurcentra voor een verfrissende injectie theater, dans, muziek of film.

Uit

Page 82: Waasland 2011

82

Ev nementen

Zythos Bier FestivalDatum: 5 en 6 maart 2011 Plaats: Stadsfeestzaal, Leopold II Laan, 9100 Sint-Niklaas Info: www.zbf.be

Proef de Wase streekbieren op het grootste bierfestival van België.

HeikewipommegangDatum: 25 maart 2011 Plaats: Onze-Lieve-Vrouwkerk, Waasmunster Info: E.H. Claeys-Bouuaert, T 052 46 14 75

Eeuwenoude ommegang waarbij van het centrum van Waas-munster naar de Heidekapel wordt gegaan.

Bloemenmarkt

Datum: 16 april 2011 Plaats: centrum Lochristi Info: Dirk Everaert, M 0478 58 56 95

Bloemengemeente Lochristi is dé place to be met een grote variëteit aan bloemen, planten en hoeveproducten.

Apostelbrokkenworp

Datum: 21 april 2011 Plaats: Mercatorplein Rupelmonde (Kruibeke) Info: Toerisme Kruibeke (zie achterflap)

Page 83: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 5

| U

it

83

Het feest start met een voetwassing die nederigheid en gast-vrijheid symboliseert. Vervolgens worden de apostelbrokken (hompen brood) gezegend en in het publiek gegooid.

KlokjesworpDatum: 23 april 2011 Plaats: Markt, Lokeren Info: Elza Everaert, T 09 349 32 16

Uit de buik van reuzekip Charlotte vliegen klokjes die de kin-deren kunnen inruilen voor een paasgeschenk.

PaaseierenfeestDatum: 23 april 2011Plaats: Provinciaal Domein Puyenbroeck, Puyenbrug 1a, 9185 Wachtebeke Info: Bezoekerscentrum Puyenbroeck, T 09 342 42 42, [email protected], www.puyenbroeck.be

De paashaas en de paasklokken delen rijkelijk paaseieren uit op het domein.

Scheldehappening

Datum: 25 april 2011Plaats: aan de oevers van de Schelde in Temse, Rupel-monde en andere ScheldedorpenInfo: vzw Scheldehappening, Pieter De Wilde, M 0476 62 67 85, [email protected]

Tijdens de tweede editie van de vaar-, fiets- en wandelhap-pening op en langs de Schelde stap je voor € 1 aan boord van één van de passagiersschepen. De begeleide fiets- en wandeltochten zijn helemaal gratis en maken gretig gebruik van de talrijke veerpontjes.

Repmond Rock

Datum: 29 & 30 april 2011 Plaats: Mercatoreiland, Kasteelstraat, Rupelmonde (Kruibeke) Info: [email protected], www.repmondrock.be

Het festivalseizoen start in Kruibeke met het gezellige twee-daags muziekfestival aan de oever van de Schelde.

Page 84: Waasland 2011

84

Internationale feestmarkt

Datum: 1 mei 2011Plaats: Koewacht (Stekene), Terneuzen en Moerbeke Info: Toerisme Stekene (zie achterflap)

Grensoverschrijdende, toeristisch/recreatieve openluchtmarkt in Oost- en Zeeuws-Vlaanderen.

Puitenslagersfeesten

Datum: 1 t/m 10 mei 2011 Plaats: omgeving Pastoor Steenssensstraat, 9120 Beveren Info: Gerry Van Gasse, T 03 252 45 05, [email protected], www.puitenslagers.be

Vaste waarden tijdens de Puitenslagersfeesten zijn Kids City (een dag vol kinderanimatie), een ambachten- en kunstmarkt, een stratenloop en tal van optredens. Op 8 mei beeldt een histo-rische stoet het leven van de parochie uit.

Bloemenmarkt Geur & Kleur Datum: 4 mei 2011 Plaats: Marktplein StekeneInfo: Dienst Milieu & Groen, T 03 790 03 21, [email protected]

Bloemenmarkt met hoeve- en streekproducten en proeverijen.

Tuindagen van BeerveldeDatum: 6 t/m 8 mei en 7 t/m 9 oktober 2011 Plaats: Park van Beervelde, Beervelde-Dorp 75, 9080 Beervelde (Lochristi)Info: volw. € 10, -14 jaar gratis Info: T 09 356 81 82, [email protected], www.parkvanbeervelde.be

Toonaangevende tuinbeurs in het unieke decor van het Park van Beervelde. Een 200-tal standhouders bieden bloemen en planten, tuindecoratie en –meubilair, boeken, kunstobjecten,… aan. Het kasteelpark heeft een mooie “Woodland Garden”, waar de sfeer van een bos wordt nagebootst. Ruim 40.000 mensen zakken jaarlijks af naar de lente- of herfsteditie.

Page 85: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 5

| U

it

85

AmbachtenmarktDatum: 13 mei 2011 Plaats: dorpscentrum Daknam (Lokeren) Info: Patrick De Bock, T 03 722 04 39

De pittoreske dorpskern van Daknam wordt een dag omgetoverd tot een groot kunstatelier. Met demonstratie van oude en vergeten beroepen.

Reynaerthappening ‘Het hol van de vos’ Datum: 13 t/m 15 mei 2011Plaats: Recreatiepark De Ster, Sint-NiklaasInfo: Toerisme Sint-Niklaas (zie achterflap)

In het hol van Reynaert de vos maak je kennis met scènes uit het Reynaertverhaal, gebracht door een figurentheater. De hap-pening vormt de apotheose van een boeiend Reynaertjaar in Sint-Niklaas.

Sterfeesten

Datum: 11 mei 2011 Plaats: Recreatiepark De Ster (zie p. 23)Info: Toerisme Sint-Niklaas (zie achterflap)

Animatie, muziek en straattheater vullen Recreatiepark De Ster tijdens het jaarlijkse hoogtepunt van het seizoen. ’s Avonds nestel je je op de oever van de vijver voor het muzikale vuur-werk.

Page 86: Waasland 2011

86

Meiboomplanting met reuzenjubileumDatum: 15 mei 2011Plaats: dansweide naast het Heidebos, locatie KeizershoekInfo: Bart Mentzij, M 0497 40 06 59

Tijdens de 58ste meiboomplanting wordt de 50ste huwelijks-verjaardag van de reuzen Toon van Francipany en Tine van Boudelo feestelijk gevierd.

Lentemarkt Datum: 15 mei 2011 Plaats: Grote Markt, Sint-Niklaas Info: Toerisme Sint-Niklaas (zie achterflap)

Verkoop van bloemen, planten en tuindecoratie op de grootste markt van België.

Open Werfdag Hedwige-Prosperproject

Datum: 22 mei 2011 Plaats: Projectgebied Hedwige-Prosperpolder, infokeet Hertog Prosperstraat 8a, Prosperpolder(Beveren)Info: T infokeet: 03 575 91 73, www.hedwigeprosper.be

Ontdek het Hedwige-Prosperproject tijdens de eerste Open Werfdag. Je kan er de tentoonstelling over het gebied bezoe-ken, lezingen, presentaties en films bijwonen. Ervaren gidsen en de projectleiders nemen je op sleeptouw doorheen het toekom-stig intergetijdengebied.

Parktheaterfestival

Datum: 28 & 29 mei 2011Plaats: P.J. Charlottepark, 9160 LokerenInfo: Toerisme Lokeren (zie achterflap)

Het P.J. Charlottepark vormt het schitterende decor voor het Parktheaterfestival dat gekleurd wordt door theater, muziek, comedy en een avondvuurspektakel.

Aardbeifeesten Datum: 2 t/m 6 juni 2011Plaats: Kerkplein, Melsele (Beveren)Info: H. Janssens, T 03 775 25 62, www.aardbeifeesten.be

Verkiezing van de aardbeiprinses, aardbeirun, kindernamiddag,...

Page 87: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 5

| U

it

87

Open Werfdag GOG Kruibeke-Bazel-RupelmondeDatum: 5 juni 2011Plaats: infopunt Kallebeek in Taverne KallebeekLange Gaanweg, BazelInfo: [email protected], www.gogkbr.be

Ontdek het toekomstige gecontroleerd overstromingsgebied (GOG)! Verschillende wandel- en fietstochten voeren jong en oud op eigen houtje of met gids langs alle facetten van dit boeiende project. In Taverne Kallebeek wacht je een perma-nente verhelderende tentoonstelling over het project.

VierschaarfeestenDatum: 25 & 26 juni 2011 Plaats: Gentstraat, 9250 Waasmunster Info: Rie Maes, M 0495 56 51 87, [email protected], www.vierschaarfeesten.be

Het dorpsplein van Waasmunster wordt op z’n kop gezet door verschillende optredens, een openluchtfuif en de vierschaar-loop.

Walburg- en PleinconcertenWalburgconcerten: Datum: elke dinsdag van 5 juli t/m 16 augustus 2011Plaats: R. De Vidtspark

Pleinconcerten: Datum: elke donderdag van 28 juni t/m 25 augustus 2011Plaats: Sint-Nicolaasplein Info: Toerisme Sint-Niklaas (zie achterflap)

Van folk tot salsa, van rock tot kleinkunst: zowel het stadspark als het Sint-Nicolaasplein ondergaan iedere week een ware transformatie.

Popeiland

Datum: 29 juni 2011 Plaats: Provinciaal Domein Puyenbroeck, Puyenbrug 1a, 9185 WachtebekeInfo: Bezoekerscentrum Puyenbroeck, T 09 342 42 42, www.popeiland.be

Kinderfestival met de beste muziekconcerten en héél veel randanimatie.

Page 88: Waasland 2011

88

Zapparade

Datum: 2 juli 2011 Plaats: Roomanmolen, 9170 Sint-Gillis-Waas Prijs: kinderen t/m 12 j. gratis, volw. € 6 vvk/ € 8 adkInfo: vzw ZAPPAcomité, T 03 766 57 99, [email protected], www.zapparade.be

Zapparade is een eigenzinning en interactief straattheaterfesti-val voor het gele gezin; creatieve workshops, acrobatische en multiculturele activiteiten, live muziek, (inter)nationaal straattheater en een fantastische vuurnocturne. Vlei je in de schaduw van de wieken van de Roomanmolen en observeer je kroost. Of doe gewoon mee...

Lokeren Fel Naturel, op stap met Urbanus

Datum: 3 juli 2011 Plaats: JC Bergendries, Tweebruggenstraat, Lokeren Info: Toerisme Lokeren (zie achterflap)

Wandelen en fietsen in het decor van de Urbanusstrip ‘Lokerse paardenworsten’. Met muzikale animatie en Urbanus-taferelen.

Zomeravondtochten

Datum: elke donderdag van 7 t/m 28 juli 2011 om 19 u. Plaats: Toerisme Lokeren (zie achterflap) Info: Toerisme Lokeren (zie achterflap)

Toeristische themawandelingen en fietstochten in Lokeren onder begeleiding van stadsgidsen.

Lokerse FeestweekLokerse Feesten: Datum: 29 juli t/m 7 augustus 2011 Plaats: Grote Kaai, 9160 LokerenInfo: Toerisme Lokeren (zie achterflap), www.lokersefeesten.be

Hét stadsmuziekfestival met een pak optredens van nationale en internationale artiesten.

Fonnefeesten:Datum: 29 juli t/m 7 augustus 2011

Page 89: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 5

| U

it

89

Plaats: Oude Vismijn, 9160 LokerenInfo: Toerisme Lokeren (zie achterflap), www.fonnefeesten.be

Gezellig stadsfestival met gevarieerd eigenzinnig muziekaanbod.

Polifonics: Datum: 29 juli t/m 7 augustus 2011Plaats: P. Josephine-Charlottepark, 9160 LokerenInfo: Toerisme Lokeren (zie achterflap), www.polifonics.be

Muziek van amateurgroepjes van verschillende genres.

ZomerconcertenPeriode: vrijdag 5,12 en 19 augustus 2011 Plaats: diverse locaties, 9190 Stekene Info: Toerisme Stekene (zie achterflap)

Lokaal en regionaal talent zorgt voor een zomerse sfeer in Stekene

Internationaal FolklorefestivalPeriode: 5 t/m 8 augustus 2011Plaats: gemeentelijke sportterreinen Moerbeke-Waas Info: Patric Blancard, M 0479 77 01 82, [email protected], www.folklorefestival-moerbeke.be

Optredens van volksdansgroepen uit alle hoeken van de wereld tijdens het grootste folklorefestival in Oost-Vlaanderen.

Schellekeskermis

Periode: 6 & 7 augustus 2011Plaats: visserswijk Het Schelleke, 9150 Rupelmonde (Kruibeke)Info: Toerisme Kruibeke (zie achterflap)

Vroeger was ‘Het Schelleke’ een kleurrijke visserswijk, genoemd naar de Vlaamse letterkundige Lodewijk Scheltjens. De buurt ligt langs de Schelde en vormde een bloeiend handelscentrum voor de natte ambacht. Tijdens de Schellekeskermis drijft het folkloristisch karakter van de wijk naar boven, met als hoogte-punt de reuzenstoet met Rupelmondenaar Mercator. De vijf reuzen van de wijk dansen door de smalle, steile straten, samen met collega’s uit binnen- en buitenland.

Page 90: Waasland 2011

90

Witte Molenfeesten

Datum: 12 t/m 14 augustus 2011 Plaats: terrein naast de Witte Molen, Gladiolenstraat, 9100 Sint-NiklaasInfo: Nancy De Cock, M 0470 06 79 98, [email protected], www.wittemolenfeesten.be

Animatie, optredens en een grote rommelmarkt onder de wieken van de Witte Molen.

SafarkensmarktDatum: 14 augustus 2011 Plaats: Dr. J. Persynplein en Dorp, 9185 WachtebekeInfo: Gemeentebestuur Wachtebeke, T 09 345 01 35, [email protected]

Rommelmarkt (vanaf 7u.) en oude ambachten- en kunstmarkt (vanaf 14 u.) in de sfeer van de jaren 1930, waar talrijke vereni-gingen aan deelnemen. Volksspelen en -dans, streekbieren en -gerechten maken er een heel gezellig gebeuren van.

Beverse Feesten & StraattheaterfestivalDatum: 19 tot 28 augustus 2011 Plaats: Grote Markt, Boerenmarkt (straattheater), 9120 Beveren Info: PVD-Events, T 03 775 06 33, [email protected], www.beversefeesten.be

Tijdens de Beverse Feesten staat Beveren tien dagen lang op stelten. Optredens van bekende artiesten, kindertheater, straat-theater, seniorennamiddagen,… Voor elk wat wils.

Ambachtelijk Weekend

Datum: 20 & 21 augustus 2011Plaats: Waasland en Zeeuws-VlaanderenPrijs: gratis Info: Toerisme Waasland (zie achterflap)

Ruim 400 ambachtslui en kunstenaars uit het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen zetten de deuren van hun atelier open. Ze demonstreren hun kunnen en geven er graag een woordje uit-leg bij. Dit jaar staat het thema ballonvaart centraal. Op verschil-lende plaatsen geniet je bovendien van een ambachtelijk bereid hapje of drankje. Om optimaal van dit evenement te genieten, wordt een overzichtskaart uitgegeven met alle deelnemers.

Page 91: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 5

| U

it

91

Gezôarse FeestenDatum: 26 t/m 28 augustus 2011Plaats: Uilennestje en omgeving, Muylaertstraat (sporthal), 9160 Lokeren Info: Pascal Francis, T 09 346 60 22, [email protected], www.gezoarsefeesten.be

Met op zondag een grote rommelmarkt, muziek, straattheater, kinderanimatie,…

Temse in de Wolken

Datum: 27 & 28 augustus 2011Plaats: Wilfordkaai, 9140 TemseInfo: Gemeentebestuur Temse, Carine Smet, T 03 710 12 70, [email protected], www.temse.be

De machtige Schelde, een oergezellige Wilfordkaai met veel muziek en kleurrijke warmeluchtballons, candlelightballooning, randanimatie, kermisattracties… vormen de ingrediënten van het jaarlijks weerkerende evenement Temse in de Wolken.

Levend Erfgoed ExpoDatum: 28 augustus 2011 Plaats: Provinciaal Domein Puyenbroeck, Puyenbrug 1A, 9185 WachtebekeInfo: Bezoekerscentrum Puyenbroeck, T 09 342 42 42, www.puyenbroeck.be of www.sle.be

Hoogmis ter ere van Belgische boerderij- en neerhofdieren. Verkoop, keuring en voorstelling van dieren. Een organisatie van Steunpunt Levend Erfgoed vzw en het provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

Page 92: Waasland 2011

92

Vredefeesten

Datum: 2 t/m 4 september 2011Plaats: Grote Markt, 9100 Sint-NiklaasInfo: Toerisme Sint-Niklaas (zie achterflap)

De Vredefeesten zijn ontstaan ter nagedachtenis van de bevrij-ding van de stad op het einde van W.O.II. Uniek is dat tientallen bontgekleurde gas, hetelucht- en speciale vormballons opstij-gen vanuit het hart van de stad. De happening in Sint-Niklaas behoort tot de grootste ballonmanifestaties ter wereld. Het is een onvergetelijk schouwspel, het jaarlijkse hoogtepunt van de zomeranimatie in de binnenstad.

CrammerockDatum: 2 en 3 september 2011 Plaats: Centrum, Stekene Info: [email protected], www.crammerock.be

Gezellig tweedaags muziekfestival met nationale hoogvliegers en internationale acts.

PolderfeestenDatum: 3 t/m 5 september 2011 Plaats: Sint-Engelbertusstraat, Prosperpolder, Kieldrecht (Beveren) Info: Etienne Gillis, T 03 773 57 74

Kermis en jaarmarkt (op zondag) middenin de Wase polderklei.

Waasland OldtimerritDatum: 4 september 2011 Plaats: start op de Grote Markt van Sint-Niklaas Info: Dirk Ivens, M 0486 84 20 44, [email protected]

Jaarlijkse gezellige oldtimerrondrit voor echte liefhebbers. Geniet van de prachtige auto’s tijdens hun tocht door het Waasland.

Bazelse FeestenDatum: 10 & 11 september 2011Plaats: Bazel (Kruibeke) Info: T 03 740 02 10

Mix van kraampjes, kermis, Bazel Brult.

Page 93: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 5

| U

it

93

Weekend op de HellingDatum: 10 & 11 september 2011Plaats: CRN-loods, Scheepsbouwersstraat 16, Rupelmonde (Kruibeke) Info: T 03 637 50 50, [email protected], www.tolerant.be

Jaarlijkse open dag van de vzw Tolerant die ijvert voor het behoud van authentieke Vlaamse en Zeeuwse schepen. De site werd heringericht voor de reparatie van traditionele boten.

AvondfeestmarktDatum: 16 september 2011Plaats: Dorpsstraat, Kerkstraat en Polenlaan, StekeneInfo: Toerisme Stekene (zie achterflap)

Verlichte feestmarkt met tal van optredens en straatanimatie vanaf 17 u.

KovekenskermisDatum: 24 & 25 september 2011Plaats: Wijk Heirbrug, 9160 LokerenInfo: vzw Koveken, T 09 349 32 16, [email protected]

Huisgevels worden versierd met levensgrote stropoppen, uitgedost in de typische blekerskledij. De Kovekenskermis stoelt op een eeuwenoude traditie met als hoogtepunt de reuzenstoet op zondag. Jacobus en Jacoba, de stichters van het feest, trek-ken met tientallen collega-reuzen door de straten.

Page 94: Waasland 2011

94

Tuindagen van BeerveldeDatum: 7 t/m 9 oktober 2011

Uniek tuinevenement in het prachtige decor van het Park van Beervelde (zie p. 84)

Halloween

Datum: 30 oktober 2011 Plaats: Provinciaal Domein Puyenbroeck, Puyenbrug 1a, 9185 Wachtebeke Info: bezoekerscentrum Puyenbroeck, T 09 342 42 42, [email protected], www.puyenbroeck.be

Griezelen met heksen en spoken, naar de gekende Ameri-kaanse traditie.

Sint-Maartensviering

Datum: 11 november 2011 Plaats: centrum Beveren Info: Toerisme Beveren

Intrede van Sint-Maarten te paard en massagriel (snoep gooien) op de Grote Markt.

Het Huis van de Sint

Datum: 12 november t/m 5 december 2011 Plaats: Stationsstraat 85, 9100 Sint-Niklaas Info: Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen, T 03 776 55 62, www.sint-niklaas.be, www.sngvlaanderen.be

De Sint woont in de Stationsstraat vanaf zijn intrede tot zijn verjaardag. Ontdek de bad- en slaapkamer van de Sint, het speelgoedmagazijn en de slaapkamers van de pieten. Oefen het pakjes-door-de-schouw-gooien of het over-daken-lopen in de oefenkamer van de Zwarte Pieten. Wie weet ontmoet je wel één van hen!

Wie zoekt die Sint?

Datum: 12 november tot 6 december 2011 Plaats: centrum Sint-Niklaas Info: Toerisme Sint-Niklaas

Op zoek naar de staf, de mijter en de speculoos van de Sint. De zoektocht wordt beëindigd met een feestelijke slotnamiddag.

Page 95: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 5

| U

it

95

Sint in de piste

Datum: 19 & 20 november 2011 Plaats: Grote Markt, 9100 Sint-Niklaas Info: Karine De Rijcke, T 03 760 91 64, www.sint-niklaas.be

Meerdaags feest met Sinterklaas en acrobatenpieten in een fraaie circustent.

IJspiste in Beveren

Datum: 17 december 2011 tot 8 januari 2012Plaats: Grote Markt, 9120 BeverenInfo: Toerisme Beveren (zie achterflap)

Page 96: Waasland 2011

Uit eten

Beveren: smultip van ballonvaarder Lenny Cant: één van de tavernes op de Beverse Grote Markt, Cultuurcafé Ter Vesten of koetshuis Cortewalle.

Kruibeke: smultip van ballonvaarder Kristof Dewaele: de gezellige restaurantjes op het Koningin Astridplein in Bazel of de kinderboerderij Pachtgoedhof voor een snelle hap met de kinderen.

Lochristi: smultip van ballonvaarder Maarten Van Poucke: ’t Ideaal, Villa Johanna en taverne Reinaert.

Lokeren: smultip van ballonvaarder Franky De Meyer: proeven van de Lokerse paardenworst in La Barakka, horeca-zaken rond de Markt, Brasserie Pee (Eksaarde).

Moerbeke: smultip van ballonvaarder Bob Berben: ’t Veldcafé, Palinghuis Mieken Smet of Triphon: drie leuke hore-cazaken naast elkaar (Eksaardedam). Aan de grens met Neder-land zijn De Rode Sluis en Het Polderhuis een aanrader.

Sint-Gillis-Waas: smultip van ballonvaarder Gerrit Heirman: Den Broeder en Taverne De Koerier, Art Nouveau als het iets meer mag zijn.

Sint-Niklaas: smultip van ballonvaarder Wim Verstraeten: Crèmerie François (Ankerstraat), Bell’s Café (met de kinderen), Keysershof (met terras aan de Moervaart en verhuur van water-fietsen).

Stekene: smultip van ballonvaarder Christian Blanquaert: De Boshoeve, Boskafeeke, Eerste Verdiep (bruin café).

Temse: smultip van ballonvaarder Peter Michiels: paling op diverse wijzen in één van de vele restaurants en tavernes.

Waasmunster: smultip van ballonvaarder Filip Audenaert: Onder den Toren of één van de horecazaken op de Heide.

Wachtebeke: smultip van ballonvaarder Jürgen Dobbelaere: De Moervaarthoeve langs de Moervaart.

96

Page 97: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 5

| U

it

97

Cultuurc ntra

Wacco Cultuurcentra

CC Ter VestenAdres: Gravenplein 2, 9120 BeverenInfo: T 03 750 10 00, [email protected], www.beveren.be/tervesten

Het recent uitgebreide CC Ter Vesten ligt in de feeërieke achter-tuin van kasteeldomein Cortewalle, de perfecte achtergrond voor een culturele verkenningstocht met groot en klein, beginner of ancien.

CC LokerenAdres: Kerkplein 5, 9160 Lokeren Info: T 09 340 50 56, [email protected], www.lokeren.be/cultuur

De ware ziel van de stad aan de Durme ontdekte je al op de Lokerse Feesten. Herbeleef de grondslag van de gesmede band in het cultureel centrum van Lokeren, vlakbij het sfeervolle Kerkplein. Daar merk je: ook dit hoofdpodium weet te beroeren.

CC Sint-NiklaasAdres: Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas (activiteiten op verschil-lende locaties)Info: T 03 760 91 50/52/53, [email protected], www.ccsint-niklaas.be

De Wase hoofdstad bewijst zijn kunstminnende inborst mid-dels een culturele koepel. Daaronder streven diverse huizen naar het kruim der dito kunsten. De Stadsschouwburg en het Museumtheater brengen kwaliteit op de planken, terwijl Kasteel Walburg de dichter in het park poëtisch verleidt. Klassieke concerten verkwikken de Salons voor Schone Kunsten en de amateurkunstenaar streeft in de Vrije Ateliers naar zijn meester-graad.

Page 98: Waasland 2011

98

GC HoogendonckAdres: Nijverheidslaan 48, 9250 Waasmunster (locaties in Zaal Hoogendonck, Re-Lokaal, Kasteel Blauwendael)Info: T 052 46 34 24, [email protected], www.waasmunster.be

In Waasmunster vloeit naast de Durme ook muziek, theater en humor door de stad. In Gemeenschapscentrum Hoogendonck krijgt gezelligheid alle kansen dankzij het intieme theaterzaaltje en de gemoedelijke foyer. Ongedwongenheid troef in dit oord van cultureel vertier.

CC Jan TervaertAdres: Kaaiplein 34, 9220 HammeInfo: T 052 48 09 48, [email protected], www.jantervaert.be

Het cultureel centrum Jan Tervaert dankt zijn naam aan de ro-man van streekgenoot Filip De Pilleceyn. Hier zijn muziek, film en drama de hoofdpersonages en krijgt elke tiener een op maat gebrouwde cultuursoep achter de kiezen. Thank you, come again!

GC ’t WaaigatAdres: Kerkplein 1, 2070 ZwijndrechtInfo: T 03 250 49 90, [email protected], www.zwijndrecht.be

Niet enkel grootsteden staan garant voor een portie cultuur, bewijst GC ’t Waaigat in Zwijndrecht. Ook ‘over ’t water’ krij-gen bezielde acteurs hun publiek op de knieën. Zelfs wie zijn podiumpassie maar net ontdekte, krijgt hier een plank onder de voeten.

WaccoMeer weten over het

cultuuraanbod van Wacco?

Surf naar www.accenten.be

voor een overzicht van de

programmatie.

Page 99: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 5

| U

it

99

Andere Wase cultuurcentra

GC De Route Adres: Stationstraat 201, 9170 Sint-Gillis-WaasInfo: T 03 229 02 00, [email protected], www.tempus-de-route.be

CC Temse Adres: A.C. De Zaat, Frans Boelplein 1, 9140 Temse (activiteiten op verschillende locaties)Info: T 03 710 12 70-73, [email protected], www.temse.be/cultuur/html

CC WachtebekeAdres: Dr. J. Persynplein 6, 9185 WachtebekeInfo: T 09 342 71 65 & 66, [email protected], www.wachtebeke.be

Page 100: Waasland 2011
Page 101: Waasland 2011

Het Waasland is meer dan bolle akkers, weidse polders en waterpartijen. Een dagje winkelen be-hoort net zozeer tot de mogelijkheden. De ideale shoppingtour bepaal je zelf, maar hierna vind je alvast een overzicht van de leukste winkel-plekken in de regio. Heb je even genoeg van de ketens en boetieks, geniet dan van de zoete kant van het Waasland. Reynaert de Vos nodigt je uit voor een feestdis waarbij je likkebaardend geniet van de verscheidenheid van de streek: artisanale mosterdhapjes geblust met een fris schuimende Waase Wolf, ambachtelijke hoeveproducten en een zoet Reynaertgebakje. Kom maar op, honger!

Sh pping

Page 102: Waasland 2011

102

Page 103: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 6

| S

hopp

ing

103

Wink lenSint-Niklaas vormt het Wase shopping walhalla. Vanaf de Grote Markt leiden alle shoppingwegen naar de Stations-straat. Niet gevonden wat je zoekt? Ga dan naar het Waas-land Shopping Center (Kapelstraat). Met 140 winkels vindt de hele familie zijn gading.

Ook in Beveren kan je gezellig winkelen. De onoverdekte winkelwandelstraat De Warande verbindt de Vrasenestraat en de Grote Markt tot een heuse shoppinglus.

Je garderobe uitbreiden in Lokeren doe je in de winkels rond de Grote Markt.

M rkten Wekelijkse markten

Maandag: Rupelmonde, Sint-Gillis-Waas

Dinsdag: Beveren, Moerbeke, Lochristi

Woensdag: Lokeren, Kruibeke

Donderdag: Sint-Niklaas

Vrijdag: Kieldrecht (elke 1ste vrijdag van de maand), Temse, Waasmunster

Zaterdag: Beveren (boerenmarkt), Sinaai (boerenmarkt), Stekene, Wachtebeke

Rommelmarkten

Zaterdagnamiddag: Sint-Niklaas (Stationsplein)

Zondagvoormiddag: Lokeren (Stationsplein) en Temse (Markt)

Page 104: Waasland 2011

104

Streekpr ducten Glaasje op

Goossens Fruitsappen & Promotie-centrum Oost-Vlaamse streekproductenAdres: Potterstraat 169, 9170 Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas)Bezoek: van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 18.30 u. en op zaterdag van 8.30 tot 18 u. Info: T 03 766 74 57, [email protected], www.fruitsappengoossens.com

Goossens Fruitsappen mijdt elke toegevoegde smaak- of kleurstoffen uit zijn heerlijke vruchtensappen. Ideaal bij het ontbijt of bij verkoudheid! Een wintervoorraad is snel opgesla-gen in het verkooppunt en promotiecentrum van Oost-Vlaamse streekproducten, waar je ook zonder moeite de meest veelzij-dige cadeaumand vult.

Fruitsappen VerhofstedeAdres: Nieuwe Baan 15, 9160 Eksaarde (Lokeren)Bezoek: op vrij- en zaterdag van 9 tot 12 u. en van 13.30 tot 17.30 u. Info: T 09 346 87 79, [email protected], www.fruitsappen-verhofstede.com

Puur natuur is het credo van Fruitsappen Verhofstede. En uit datzelfde vaatje tapt de familie ongemeen lekkere sappen, barstensvol vitamines, maar zonder toegevoegde smaak- of kleurstoffen. En dat proef je.

Page 105: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 6

| S

hopp

ing

105

Fruitbedrijf Berckelaer Adres: Holdamstraat 1, 9170 Sint-Gillis-WaasBezoek: op woensdag van 13 tot 18 u. en op zaterdag van 9 tot 13 u. Info: T 03 770 55 57, M 0477 350 789, [email protected], www.berckelaer.be

In hoeve Berckelaer kweken Berten en Isabel met passie sappige appelen en peren, die voor en door liefhebbers omgetoverd worden tot verrassend frisse Jonagold appel-wijn. Dit tongstrelend vruchtennat wordt naar believen droog of semizoet geschonken. Een groepsgelag is mogelijk op afspraak van maart tot september.

Brouwerij & drankencentrale BoelensAdres: Kerkstraat 7, 9111 Belsele (Sint-Niklaas)Bezoek: van dinsdag tot vrijdag van 13.30 tot 18 u. en op zaterdag van 9 tot 16 u. Info: T 03 772 32 00, [email protected], www.brouwerijboelens.be

Prikkelt het honingbier ‘Bieken’ je verbeelding? Niet bang van een amberkleurige ‘Waase Wolf’? Of heb je het meer voor de blonde bieren zoals ‘Waaslander’ of ‘Tripel Klok’? Loop dan gerust eens binnen bij brouwerij en drankencentrale Boelens. Meesterbrouwer Kris Boelens toont je op zaterdag graag de kneepjes van het vak. Groepen laven hun dorst het liefst op afspraak.

Den Ouden AdvokaatAdres: Hoogkamerstraat 32-34, 9100 Sint-NiklaasBezoek: maandag tot donderdag van 8 tot 12 en van 13 tot 18 u., vrijdag van 8 tot 12 en van 13 tot 15 u., zaterdagvoor-middag op afspraak.Info: T 03 776 59 49, M 0475 32 51 10, [email protected], www.denoudenadvokaat.be

Het aanbod van Den Ouden Advokaat reikt ver buiten je verbeelding. Rep je naar het dichstbijzijnde warenhuis of confiseriewinkeltje en ontdek met open mond het gigantisch gamma van advocaatsoorten, advocaatpralines en -taartjes, ambachtelijk in het leven geroepen op grootmoeders wijze. Natuurlijk ook ter plaatse in de rekken. Dat belooft!

Page 106: Waasland 2011

106

Brouwerij VerhofstedeAdres: Vlasbloemstraat 166, 9100 Nieuwkerken (Sint-Niklaas)Bezoek: van maandag tot zaterdag van 9 tot 19 u. Info: T 03 775 74 84, [email protected], www.brouwerij-verhofstede.be

Dit ambachtelijk likeurbedrijf, voorheen brouwerij, dateert van 1885. Minderwaardige ingrediënten komen er principieel niet in, en alleen de beste gistingsalcohol krijgt hier een kans. Jij bent echter altijd welkom, in groep het best op afspraak. Doe het niet voor ons, doe het voor de borrel!

Meer van dat nat?Per gemeente en op jouw gezondheid serveren we:

het Beverke (Beveren)

de Kruibeekse Witte, Bazelse Bruynen, Bazelse Bult of Bazelse eierlikeur (Kruibeke)

het Beezeke, Lousberg biobier, Reinaertbier, Bloemenbier (Lochristi)

een Dobbelken, een pint Krakbier (Lokeren)

een Klingse Kalsei of schuimend Sinpalsken puur-natuur-bier (Sint-Gillis-Waas)

gezonde paardenmelk en Ne Witte van Duyse (Stekene)

Cuvée de Briqville, Kaailopersjenever, Kaailopersbier, De Tuysscher jenever, Velleneir en ‘t Witteke van de Velle (Temse)

Roosenbergbier (Waasmunster)

Keurebier van de 4 ambachten en Wachtebeekse jenever (Wachtebeke)

Page 107: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 6

| S

hopp

ing

107

Goed gevuld

Mostaardfabriek De KroonAdres: Heiveldstraat 113, 9120 BeverenBezoek: op maandag en dinsdag van 9 tot 18 u. Info: T 03 775 81 43, [email protected], www.de-kroon.be

Proef nog eens échte mosterd, de kroon op het werk van een jarenlange familietraditie, en geniet van zowel de zachte als de straffe variant. Je komt meteen te weten waar Abraham hem haalt.

HollebeekhoeveAdres: Hondenstraat 24, 9150 KruibekeBezoek: van maandag tot donderdag van 7 tot 12 u. en van 13 tot 18 u., vrijdag tot 18.30 u.Info: T 03 774 13 33, [email protected], www.hollebeekhoeve.be

In de holle bocht van de Barbierbeek ligt de Hollebeekhoeve, waar (h)eerlijke hoeveproducten op ambachtelijke wijze je tong strelen. Het geheim van de lekkernij krijg je gratis cadeau bij je eerste bestelling. Sinds 1946 een vaste waarde in deze rubriek!

BommelboschhoeveAdres: Koedreef 25, 9080 Zaffelare (Lochristi)Bezoek: van dinsdag en vrijdag van 14 tot 19 u., zaterdag van 8 tot 17 u., zondag en maandag gesloten. Groepsbezoeken op afspraak. Info: T 09 355 65 51

Op de Bommelboschhoeve struint het melkvee met gepaste trots in de wei. Zij zien de verwerking van hun witte trots nog van op de eerste rij! Aan jou om hun niet te versmaden ambachtelijke lekkernijen op een welgemeende mmmmmm te trakteren!

Page 108: Waasland 2011

108

Geitenboerderij ’t EikenhofAdres: Eekstraat 218, 9160 Lokeren Bezoek: op woensdag en vrijdag van 9 tot 18 u. en op zaterdag van 9 tot 13 u. Info: T 09 348 88 78, [email protected], www.geitenboerderij-eikenhof.be

Jong, fris en verrassend anders. De geiten op ‘t Eikenhof ken-nen de karakteristieken van hun rauwmelkse kaas. Breng hen een bezoek, en je likkebaardt als nooit tevoren.

CobalboAdres: Koutermolenstraat 12, 9111 Belsele Bezoek: dinsdag van 13 tot 18.30 u., van woensdag tot zondag van 10 tot 18.30 u. Maandag gesloten. Info: T 03 296 41 47, M 0479 79 13 30, [email protected], www.colbalbo

Wie zoet zegt, zegt chocolade. En het klassieke symbool voor het Waasland, blijft de raap. Deze combinatie vormde de inspiratiebron voor de Wase raapjes, ambachtelijk gemaakte pralines die je bij Cobalbo degusteert. Je leert er bovendien dat chocolade best samengaat met wijn of bier, als je maar de juiste (Reynaert)praline weet te kiezen. Een aparte ervaring, dus.

Waar het Waasland zijn raap haalde…

Aan de Wase bloeiperiode (12de tot 15de eeuw) komt abrupt een

einde wanneer in de 15de eeuw de hertogen van Bourgondië de

streek uitbranden en verwoesten. Om het

Waasland te herstellen waren nieuwe, creatieve

initiatieven nodig. De Wase boer vernieuwt

de Europese landbouw door te starten met

het telen van rapen. De rapenteelt maakte

de overwintering van het vee en de

bemesting van de schrale gronden

mogelijk. Als gevolg van dit succes voert

het Hoofdcollege van het Land van Waas

vanaf de 16de eeuw de raap in zijn blazoen.

Tot op de dag van vandaag voeren nog elf

Wase (deel)gemeenten de raap in hun wapenschild.

Page 109: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 6

| S

hopp

ing

109

Chocolaterie GuylianAdres: Europark Oost 1, 9100 Sint-NiklaasInfo: T 03 760 97 00, [email protected], www.guylian.be

Chocaholics zetten de felbegeerde zeevruchtenpralines al jaren op hun zondige dieet. De verslavende parels slaan tot in Azië zoetekauwen aan de haak. De zeepaardjes & co liggen voor het grijpen in de meeste supermarkten, al kan je ze ook afhalen in het bedrijf zelf.

Fleurige sier

Gentse Azalea De Gentse Azalea kreeg in 2010 een officiële erkenning als Europees streekproduct. Het is de eerste keer dat de Euro-pese Unie een niet-eetbaar product erkent als streekproduct. Enkel azalea’s die voldoen aan strenge kwaliteitseisen en in Oost-Vlaanderen geteeld zijn, mogen sindsdien als ‘Gentse azalea’ verkocht worden.

De azalea komt oorspronkelijk uit China, Japan en Taiwan en werd naar onze regio gebracht in 1774 door de Gentse hove-nier Judocus Huytens. Halfweg de negentiende eeuw kwam de azalea in de mode dankzij hofbouwer Louis Van Houtte. In zijn tuinbouwschool in Melle leidde Van Houtte siertelers op en gaf hij zijn kennis van de azaleateelt door.

Vandaag wordt maar liefst 80 % van alle Europese azalea’s in Vlaanderen geteeld, met Lochristi als epicentrum. De Floraliën-tocht (zie p. 34) neemt je mee naar het hart van deze sierteelt-regio. Meer info: www.gentseazalea.be

Page 110: Waasland 2011

110

Wwwwaaasertanden…

Elke Wase gemeente biedt een plaatselijk wondertje aan:

Elmina Desserts, Kapas chocokaas, Weyn’s honingbedrijf, aardbeien (Beveren)

Reynaertspeculoos (Lochristi)

Belgische truffels Diane, Breughelworst, De Vreese - Van Loo peperkoek, paardenworst (Lokeren)

Klingse Kalsei brood, Chocolade confiserie Elise (Sint-Gillis-Waas)

Biekenkaas (Sint-Niklaas)

Aerts Speculaas, Choc & Sweets Zeemeerminpralines (Waasmunster)

Sint-Catharinabrood en -pâté (Wachtebeke)

Het zoete Waasland cadeau

Op zoek naar een leuk geschenk voor vrienden, familie of gewoon jezelf? Ga dan zeker eens langs bij onderstaande adressen voor een geschenkmand met zoete streekgebon-den lekkernijen. Het wordt meteen duidelijk waar het ‘soete’ Waasland vandaan komt!

Kaas- en zuivelhoeve Beveren BroeckeAdres: Koolputstraat 15, 9120 Melsele (Beveren) Info: T 03 775 86 56, [email protected], www.beverenbroecke.be

Weyn’s HoningbedrijfAdres: Gentseweg 323, 9120 Beveren Info: T 03 775 97 65, [email protected],www.weyns-honing.com

SucréAdres: G. De Cremerstraat 126, 9150 Rupelmonde (Kruibeke)Info: T 0496 03 44 31, [email protected], www.sucredistri.be

Domino bvbaAdres: Lepelstraat 5, 9160 LokerenInfo: T 09 349 18 79

Page 111: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 6

| S

hopp

ing

111

Goossens Promotiecentrum Oost-Vlaamse Streek-productenzie p. 104

CobalboGeschenkmanden op bestelling. Zie p. 108

Den Ouden Advokaatzie p. 105

Van Poeck DelicatessenAdres: Stationsstraat 38, 9100 Sint-NiklaasInfo: T 03 776 02 04, [email protected], www.vanpoeck.com

Zoet GedachtAdres: Markt 27, 9140 Temse Info: T 0473 40 06 34, [email protected], www.zoetgedacht.be

Aerts Speculaas Adres: Warandestraat 6, 9250 WaasmunsterInfo: T 052 46 18 53, [email protected], www.aertsspeculaas.be

Belle EpoqueAdres: Stationsstraat 88, 9250 WaasmunsterInfo: T 052 46 26 46, [email protected], www.belle-epoque-waasmunster.be

Choc & SweetsAdres: Neerstraat 103, 9250 WaasmunsterInfo: T 09 324 44 40, [email protected]

Page 112: Waasland 2011
Page 113: Waasland 2011

Geen zin in de drukte van een grootstad, maar wel in de diversiteit? De Wase steden en dor-pen ontpoppen zich tot een verrassend veel-zijdige minnares voor al wie van cultuur, groen, feestelijkheden en gastronomie houdt. Laat je zinnen verleiden door de architecturale hoog-standjes, rijkelijk verspreid over de met kunst getooide straten. Waag je aan de plaatselijke specialiteiten, pittig gekruid door de couleur locale van historische dorpen, bruisende steden en rustige plattelandsgemeenten. Of verdwaal in het groene Land van Waas. Je gaat ervan genieten.

Stadjes en d rpjes

Page 114: Waasland 2011

Beveren bet vert

Bezoek de acht deelgemeenten van Beveren voor een idee van haar diversiteit. Sta versteld bij de wisselende zichten die elke windstreek ontsluit. Doorkruis de eindeloze polders, ge-teisterd door diepe geulen. Fruitbloesems leiden langs bolle akkers naar knusse eetcafeetjes. Gloednieuwe natuurgebie-den herleven aan de rand van de groeiende Waaslandhaven, waar architecturaal geslaagde boetiekpromenades de centra inkleuren. Beveren betovert!

114

Page 115: Waasland 2011

Niet te missen

Fort Liefkenshoek

Op het schommelende dek van een schip word je in Fort Liefkenshoek geconfronteerd met de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water. De intrigerende rol van het fort loopt als rode draad door het verhaal van overstromingen en inpolderingen, oorlogen en het ontstaan van de landsgrens, visserij en landbouw en de oprukkende industrialisering. Maak daarna een dijkkruinwandeling en beklim de panora-mische uitkijktoren. De machtige Schelde en de omringende Waaslandhaven liggen aan je voeten! Meer info: zie p 20.

Kasteel Cortewalle

Kasteelpark Cortewalle leidt je binnen in 500 jaar Beverse geschiedenis. Ga zelf op ontdekking met een gids door dit sfeervolle monument. Tijdens de zomer schenkt de gastheer je een kasteelbiertje in de oranjerie! Meer info: zie p 74.

Hof Ter Saksen

In een prachtig kasteelpark is het aangenaam wandelen rond het 18de-eeuwse kasteel. Ben je onderweg met de fiets, stap dan zeker af voor een drankje in het gezellige tuincafé. Meer info: zie p. 45.

Fietsen door de polders

In het noorden van Beveren fiets je door een fraai polderland-schap. Onderweg passeer je enige stukjes natuur zoals de Grote Geule of het Ketenisseschoor. Stippel je tocht online uit met de routeplanner. Meer info: www.toerismewaasland.be

ShoppenGa naar winkelstraat De Warande, de Vrasenestraat en de Grote Markt voor de leukste boetieks.

Hoo

fdst

uk 7

| S

tadj

es e

n do

rpje

s

115

Page 116: Waasland 2011

116

Page 117: Waasland 2011

Kruibeke, 3ling aan de Sch lde

Pittoresk, groen en historisch. Deze tricolore vlag dekt de lading van Kruibeke helemaal. Doorkruis de levende geschiedenis-boeken Bazel en Rupelmonde en laat daarna alles bezinken in de rustige, natuurlijke rand. Weides en akkers omsluiten oude hoeves, dijken bedwingen de Schelde en daartussen kabbelt water en leven schilderachtig voort.

Niet te missen

Pittoreske dorpskern Bazel

Bazel is een bijzondere dorpskern met een authentiek karak-ter. Het statige poortgebouw van Kasteel Wissekerke, het charmante dorpspleintje dat de 14de-eeuwse Sint-Pieterskerk omarmt of de historische herberg De Eenhoorn zijn meer dan een omweg waard. Meer info: zie p. 78.

Rupelmonde, Mercators geboortedorp

Rupelmonde veroverde een plek op de kaart dankzij zijn be-kendste inwoner ooit, cartograaf Gerard Cremer ofte Merca-tor. De man met de forse baard en de wereldbol in de hand is de vader van de moderne cartografie. In zijn geboortedorp Rupelmonde loodst de Zonnewijzerwandeling je langs de plekken uit Mercators (kinder)tijd. Meer info: zie p 12.

Laat de spanning wegstromen

In de loop van 2012 is Kruibeke een groene hotspot rijker. Dan zal het Gecontroleerd Overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde aangelegd zijn. Dit project beschermt Kruibeke en de verder stroomopwaarts gelegen dorpen tegen overstromingsgevaar, maar zal ook dienst doen als schitterend natuur- en recreatiegebied. Meer info: zie p. 45.

Hoo

fdst

uk 7

| S

tadj

es e

n do

rpje

s

117

Page 118: Waasland 2011

118

Page 119: Waasland 2011

Lochristi,bl emengemeente

Wie graag de bloemetjes buitenzet, komt in Lochristi ruim-schoots aan zijn trekken. Hier word je begroet door uit-gestrekte velden azalea’s en begonia’s. Die fleurige koers vaart Lochristi al zo’n 200 jaar. De Tuindagen van Beervelde en de jaarlijkse bloemenmarkt zetten deze eeuwenoude traditie extra in de verf.

Niet te missen

Tuindagen van Beervelde

Tweemaal per jaar strijkt een toonaangevende tuinbeurs neer in het unieke kasteelpark van Beervelde. Zelfs wie geen groene vingers heeft, geniet van dit romantische sprookjes-decor! Meer info: zie p. 84 of www.parkvanbeervelde.be

Sierteeltmuseum

Een gloednieuw bezoekerscentrum voert je vanaf de zomer 2011 door de rijke sierteelttraditie van Lochristi (zie p. 64). Spring nadien op de trappers en bewonder de fleurige aza-leavelden langs de Floraliëntocht (zie p. 34).

Kasteel Rozelaar

Dit classicistisch witte kasteel vormt de bakermat van de sierteelt in Lochristi. Je bewondert deze brok geschiedenis langs de Floraliëntocht of tijdens een groepsbezoek. Meer info: Guy Van Rysseghem, T 09 355 55 56.

Hoo

fdst

uk 7

| S

tadj

es e

n do

rpje

s

119

Page 120: Waasland 2011

L keren, groene feeststad aan de Durme

Lokeren, wat ‘ingesloten stuk land betekent’, ontstond in een bocht van de Durme. Het stadscentrum combineert histo-rische hoogstandjes met modern comfort en veel groen. In het charmante dorpje Daknam bepaalt het oudste Wase kerkje (12de eeuw), samen met de witgekalkte kerkhofmuur en pui het historisch dorpsgezicht. En in Eksaarde houdt men jaarlijks nog een 10-daagse (!) noveen. Een kaars branden voor een fijn dagje uit hoeft echter niet.

Niet te missen

Fel naturel

Lokeren is een pittige stad met een groene bolster. De Parkenwandeling (5 km) voert je langs rustgevende plekjes in mooie stadsparken. Vraag de gratis brochure bij Toerisme Lokeren. Op wandelafstand van het centrum ligt het Europees Natuurreservaat Molsbroek, waar je geniet van een majes-tueus vogelconcert op de dijk! Meer info: zie p 46.

Stadsmuseum

In de loop van 2011 komt het Lokerse stadsverhaal tot leven in het nieuwe Stadsmuseum. Veel aandacht gaat naar de plaatselijke haarsnijderij-industrie. Meer info: zie p. 21.

Sint-Laurentiuskerk

De statige kerk is bijna 70 meter lang. De toren wordt in de volksmond ook wel ‘de peperbus’ genoemd. Het bidhuis werd in de jaren 1720 gebouwd en staat vooral bekend om haar schitterende interieur met de rococopreekstoel en de Grote Biechtstoel. In de toren vind je het beiaardmuseum. Meer info: Toerisme Lokeren (zie achterflap).

120

Page 121: Waasland 2011

Lokeren feest!

In Lokeren weten ze wat feesten is. De Lokerse Feestweek zet de Durmestad tien dagen lang op haar kop. Iedereen kent de Lokerse Feesten, maar ook de Fonnefeesten en de Poli-fonics scheren hoge muzikale toppen. Meer info: zie p. 88.

Schilderachtige boottocht

Heb je even genoeg van het bruisende stadsleven, ga dan uitwaaien tijdens een boottocht op de Durme en de Moer-vaart. In de zomer vaart de Golden River II vanuit Lokeren naar het provinciaal Domein Puyenbroeck. Welkom aan boord! Meer info: zie p. 53.

Hoo

fdst

uk 7

| S

tadj

es e

n do

rpje

s

121

Page 122: Waasland 2011

Moerbeke-Waas, landelijkheid tr ef

Moerbeke-Waas is met amper 1,5 inwoners per ha de meest landelijke gemeente van het Waasland. Tussen de huizen ontdek je talloze staaltjes uiteenlopend natuurschoon. Je doorkruist er tijdloze polders, natte krekengebieden, uit-gestrekte sparrenbossen en eenzame heidevlakten. Wande-laars en fietsers flirten steevast met de lands- en gemeente-grenzen. Zo bestrijkt het gehucht Koewacht drie gemeenten: Moerbeke-Waas, Stekene en Terneuzen (Nederland). Maar op welke aardrijkskundige grond je ook staat, rust en vrede vieren hier steeds hoogtij.

122

Page 123: Waasland 2011

Niet te missen

Anton van Wilderode

Anton van Wilderode (1918-1998), één van Vlaanderens bekendste dichters, zag het levenslicht in Moerbeke en vond er jarenlang inspiratie. Het literaire wandelpad door zijn heimat garandeert 8 km vaderlandse dichtkunst. Meer info: www.moerbeke.be

Heidebos

Het Heidebos strekt zich uit over Moerbeke en Wachtebeke. Hier ontvouwt zich achter elke bocht een nieuw landschap. Je wandelt door open heide, besloten dennenbossen en onder fiere beuken. Meer info: zie p. 48.

Pereboomsgat wandelroute

Het Pereboomsgat en de Grote Kreek zijn overblijfselen van grote overstromingen tijdens de middeleeuwen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog gebruikten de Spanjaarden ze als trans-portader naar hun forten. Nu gaat het er veel vrediger aan toe en zijn de kreken een oase van rust. De Pereboomsgat wandelroute wenkt zachtjes. Meer info: zie p. 39.

Hoo

fdst

uk 7

| S

tadj

es e

n do

rpje

s

123

Page 124: Waasland 2011

124

Page 125: Waasland 2011

Sint-Gillis-Waas, een grensgev l

Sint-Gillis-Waas strekt zich langwerpig uit over vier deel-gemeenten met elk een eigen karakter. In het noorden scheiden vier historische (uit 1843 daterende) grenspalen De Klinge van het Nederlandse zusterdorp Clinge. Meerdonk is met z’n dijken en kreken een trekpleister voor elk groen hart. Centraler vind je het aantrekkelijke Sint-Gillis tussen uitgestrekte polders, fruitgaarden en bossen. In het zuidelijke Sint-Pauwels heerst gezelligheid rond de typische driehoekige dries en de beschermde Roomanmolen, de hoogste stenen windmolen in Vlaanderen.

Niet te missen

Rijk krekengebied

De kreken van Saleghem bestaan uit een kronkelig snoer van kleine en grote plassen, rietkragen, wilgenbosjes en moeras-sen. Aan Natuurhuis Panneweel vertrekt een bewegwijzerde wandeling, geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Meer info: zie p. 44.

Van slag van de Roomanmolen?

De Roomanmolen is de oudste ‘levende’ stenen windreus van het Waasland. Dankzij een grondige renovatie maak je hier traditionele maalsessies mee (zie p. 76). Aan de voet van de mastodont genieten jong en oud van de populaire Zapparade. Meer info: zie p. 88.

Fort Bedmar herrijst

In De Klinge tref je de restanten van Fort Bedmar, een militair bolwerk uit de Tachtigjarige Oorlog en de Spaanse Successie-oorlog. Momenteel worden de contouren van dit stervormige fort gereconstrueerd. Ben je nu al nieuwsgierig naar de overblijfselen van de Staats-Spaanse Linies, trek dan naar Fort Bedmar of het Stropersbos. Meer info: zie p. 19.

Hoo

fdst

uk 7

| S

tadj

es e

n do

rpje

s

125

Page 126: Waasland 2011

Sint-Nikl s, bruisend hart van het Waasland Sint-Niklaas, de hoofdstad van het Waasland, ligt letterlijk in het midden van de regio. De middeleeuwse handelsroutes van Brabant-Zeeland en Antwerpen-Gent kruisten elkaar exact in Sint-Niklaas. Geen wonder dat hier de grootste markt van België prijkt. Vandaag vormt de stad het kloppende hart van het Waasland.

126

Page 127: Waasland 2011

Niet te missen

Een SteM voor het Waasland

Het Stedelijk Museum heeft de vinger aan de pols van de stad en het Waasland. Hier komt de geschiedenis van de regio op een hedendaagse manier tot leven (zie p. 22). Het Mercatormuseum op wandelafstand vult aan met een reis door de wereld van de cartografie (zie p. 67). In de Salons voor Schone kunsten komt je kunstzin aan zijn trekken (zie p. 68).

Favoriete buitenverblijf van de Sint

Weet jij waar de Sint woont tijdens zijn tocht door Vlaanderen? In Sint-Niklaas natuurlijk! In het Huis van de Sint geeft hij sa-men met zijn Pieten antwoord op alle brandende Sinterklaas-vragen. Meer info: zie 94.

Stadswandelingen

De binnenstad van Sint-Niklaas verken je te voet. Onderweg duiken geregeld verwijzingen op naar de Sint. De rijke textiel-baronnen uit het Interbellum zorgden er voor dat jij vandaag geniet van de mooiste art deco-huizen. Haal je wandelbro-chure op bij Toerisme Sint-Niklaas (zie achterflap).

Van alle markten thuis

De Grote Markt van Sint-Niklaas - de grootste markt van Bel-gië - bruist van het leven. Dit fantastische evenementenplein laat de stad geregeld daveren op haar grondvesten. Tijdens de jaarlijkse Vredefeesten stijgen luchtballons op vanop de Grote Markt. Meer info: zie 92.

info.waasland

Bestijg de trappen naar het info.waasland, dé uitvalsbasis voor een dagje Waasland. Hier zet je de zintuigen op scherp voor een trip door het zoete Waasland. Meer info: zie p. 66.

Hoo

fdst

uk 7

| S

tadj

es e

n do

rpje

s

127

Page 128: Waasland 2011

128

Page 129: Waasland 2011

Stekene, oase van gr en

Stekene deint voort op de toon van landelijke rust. Pal in het centrum van de gemeente ligt het Steengelaag, een natuur-gebied waar vroeger klei werd gewonnen. Vind nog meer zielsrust en stilte op je wandeling langs de Stekense Vaart in Klein-Sinaai. Iets meer spanning voel je in Kemzeke: de Twist-kapelletjes symboliseren het historische conflict met buurge-meente Sint-Pauwels.

Niet te missen

Op stroperstocht

Het Stropersbos in Stekene en Sint-Gillis-Waas leent zich met zo’n 500 ha perfect voor een fikse wandeling. In deze waardevolle biotoop wordt natuurschoon afgewisseld met enkele leuke ‘attracties’: kruis de degens op de gerecon-strueerde verdedigingswal, ravot met de kinderen in het speelbos of volg het Laarzenpad. Meer info: zie p. 19.

Reynaerts vossenhol

‘Willem, die Madoc maecte’ (zie p. 9), de schrijver van het Reynaertepos, schreef zijn legendarische pennenvrucht neer in de vroegere abdij van Boudelo. Onderneem een speur-tocht naar het ontstaan van dit dierenepos en fiets de Canteclaerroute (zie p. 31).

Twistkapelletjes

Op de grens tussen Sint-Pauwels en Kemzeke vind je de Twistkapelletjes. Vroeger stond er slechts één kapelletje in Kemzeke (Stekene). Sint-Pauwels kreeg zijn exemplaar na een lange ruzie met buurgemeente Kemzeke over wie nu eigenlijk recht had op de offergiften van het boomkapelletje. Meer info: Toerisme Stekene (zie achterflap).

Hoo

fdst

uk 7

| S

tadj

es e

n do

rpje

s

129

Page 130: Waasland 2011

Temse, op en t p Scheldegemeente

Waar Durme en Schelde samenstromen, bruist ook het vasteland van het leven. En dat voel je in Temse! Vanuit Klein-Brabant arriveer je in de gemeente via de 365 m lange Scheldebrug. De rivier en de Wilfordkaai vormen de erehaag. De eerste staat garant voor de beklijvende biotopen, terwijl die laatste het zenuwcentrum is voor cultuur en ontspanning.

Niet te missen

Wilfordkaai

Wie een dagje Temse op de agenda zet, begint zijn expe-ditie steevast op de Wilfordkaai: verschillende horecazaken, musea en monumenten liggen hier op een boogscheut van elkaar. Of wat dacht je van een boottocht op het water (zie p. 53)? Jaarlijks ontvangt de Wilfordkaai ook het evenement Temse in de Wolken. Meer info: zie p 91.

Temse in beeld

Kaailopers zijn uniek voor steden aan de stroom. Ze draafden langs de dokken op zoek naar havenarbeid. Deze en andere figuren inspireerden tot indrukwekkende beeldengroepen. ‘Den Bruine’, ‘de Mekker’ en ‘de Schele Wringer’ lieten zich graag een mal aanmeten. Meer info: Toerisme Temse (zie achterflap).

Bijzondere natuurplekjes

Van op de Scheldedijk zie je het Tielrodebroek, een belang-rijke trekpleister van weide- en watervogels (zie p. 48). Ook in Tielrode, de heimat van het Provinciaal Domein De Room-acker, haalt de natuurliefhebber zijn hart op (zie p. 40). Het Fort van Steendorp is een belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen en een ideale plek om roofvogels te spotten (zie p. 47).

130

Page 131: Waasland 2011

Scheldebroertjes

De Scheldebrug van Klein-Brabant naar Temse is de langste brug over het water van België. In 2009 kwam er een broertje bij dat de uittocht van Temse naar het achterland verzekerd. Gustave Eiffel ontwierp de oudste brug (1870).

Hoo

fdst

uk 7

| S

tadj

es e

n do

rpje

s

131

Page 132: Waasland 2011

132

Page 133: Waasland 2011

W smunster, oeroud heidedorp

Even op adem komen? Waasmunster - de naam staat voor ‘klooster bij moerassige grond’- biedt je een waaier aan mogelijkheden. Laat je in de Abdij van Roosenberg omhullen door de devote sfeer van het middeleeuwse kerkelijk epicen-trum. Wie helemaal zen wordt van een verkwikkende stap-tocht, vindt vast zijn gading op de Heide. Maar één weekend per jaar neemt het rustige leventje hier een bocht van 180 graden en staat Waasmunster in rep en roer voor dorpsfesti-val de Vierschaarfeesten.

Niet te missen

Wandelplezier

Waasmunster is met zijn bossen, heide en Durmevallei een gezellige pleisterplaats voor de wandelaar. Vier lokale wandel-routes en de Sombeke-Oude Durmeroute (zie p. 40) zorgen voor jouw sportieve uitdaging. Meer info: Toerisme Waasmun-ster (zie achterflap). Abdij van Roosenberg

Midden in de bossen ligt de Abdij van Roosenberg die nog steeds onderdak biedt aan de Mariazusters van Franciscus. In deze stille en tijdloze oase kom je vanzelf tot rust. Meer info: zie p. 71.

In hogere sferen

Wie het Waasland vanuit vogelperspectief wil bekijken, haalt in Waasmunster zijn hart op. Vlakbij de E17 bieden enkele terreinen aan ballonvaarders de mogelijkheid om op te stijgen. Wedden dat één van de Wase ballonvaarders nog een plekje vrij heeft in zijn mand. Meer info: zie p. 49.

Hoo

fdst

uk 7

| S

tadj

es e

n do

rpje

s

133

Page 134: Waasland 2011

Wachtebeke, actief ntspannen

Helemaal in het noordwesten van het Waasland, tussen de Nederlandse grens en het kanaal Gent - Terneuzen, tref je Wachtebeke. Al fietsend langs de Moervaart ontdek je met de Kalvebrug en de Overledebrug twee staaltjes van monu-mentale architectuur. Laat je verrassen door een dorpskern met beschermde kerk en pastorij en goed geconserveerd vierschaargebouw. Actief of lekker lui de zinnen verzetten doe je in de toeristische trekpleister bij uitstek, Provinciaal Domein Puyenbroeck.

Niet te missen

Provinciaal Domein Puyenbroeck

Het 500 hectare grote Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke biedt een karrenvracht spelfaciliteiten voor de kinderen en een scala aan ontspanningsmogelijkheden voor volwassenen. Je kunt er hier bootje varen, zwemmen, minigolfen, fietsen… Breng ook een bezoek aan het Levend Erfgoedpark en de prachtige bloementuin. Even uitblazen doe je in één van de restaurants of cafetaria’s. Wie langer wil blijven, kan terecht op de goed uitgeruste camping. Meer info: zie p. 23.

Kloosterbos

Nog meer recreatiemogelijkheden vind je in het Kloosterbos. Fiets- en wandelpaden, een ruiter- en mountainbikeroute en een speelbos geven je een zorgeloos gevoel. Meer info: zie p. 48.

Kano- of kajaktocht

Het kano- en kajaktraject over de Moervaart en Zuidlede verkent idyllische plekjes langs het water. Meer info: zie p. 54.

134

Page 135: Waasland 2011

Hoo

fdst

uk 7

| S

tadj

es e

n do

rpje

s

135

Page 136: Waasland 2011

136

Trefwoorden register A

B

C

AardbeifeestenAC De Zaat AmbachtenmarktAbdij van BoudeloAbdij van RoosenbergAmbachtelijk WeekendAnton van WilderodeApostelbrokkenworpAutoroutesAvondfeestmarkt

Ballonvaarders BallonvaartBazelBazelse Feesten Beelden in TemseBeverenBeverse Feesten & StraattheaterfestivalBezienswaardighedenBikepointerBinnenspeeltuinenBlauwendael, kasteelBloemenmarktBloemenmarkt Geur & KleurBoelwerfBommelboschhoeve BoottochtenBrouwerij BoelensBrouwerij Verhofstede

Canteclaer fietsrouteCC LokerenCC Sint-Niklaas CC Temse CC Ter VestenCC Wachtebeke Chocolaterie GuylianChinees theepaviljoen ZianCobalboCortewalle, kasteel CrammerockCultuurcentra

p. 86 p. 79

p. 85, 90 p. 9

p. 71 p. 90

p. 123p. 82 p. 51 p. 93

p. 49p. 15, 49, 91, 92, 133

p. 78, 92, 117 p. 92

p. 130p. 114p. 90p. 74p. 30p. 58p. 72p. 82p. 84p. 79

p. 107 p. 53, 121, 130

p. 105p. 106

p. 31, 129 p. 97p. 97p. 99p. 97 p. 99

p. 109p. 45

p. 108p. 74, 115

p. 92p. 97

Page 137: Waasland 2011

Tref

woo

rden

lijst

137

E

F

G

Educatief project info.waaslandErfgoedErfgoedcel Waasland Edgar Tinelmuseum Europees Natuurreservaat MolsbroekEvenementen

FietsinfoboekjeFietskaartFietsroutesFietsnetwerk Fietsrouteplanner FietsenFietsspelFietsverhuurcentraFietsvriendelijke horeca en logiesFloraliëntocht, thematocht Fondatie van Boudelo, wandelrouteFonnefeestenFortenFort BedmarFort LiefkenshoekFort Steendorp Fruitbedrijf BerckelaerFruitsappen Verhofstede

GC De RouteGC HoogendonckGC Jan TervaertGC ’t Waaigat Gecontroleerd overstromingsgebied Geitenboerderij ’t EikenhofGemeentemuseumGemeentelijk Heemkundig Museum

DaknamDe Hoefslag, huifkartochtenDe Ravotter, binnenspeeltuinDe Ronde van Urbanus, thematocht De WarandeDen Ouden AdvokaatDen Teugel, huifkartochten Doel InfocenterDurmebad

p. 66p. 63p. 66p. 69p. 46p. 82

p. 35p. 29

p. 30, 34p. 25, 29

p. 30p. 29p. 25p. 35p. 35 p. 34p. 42p. 88

p. 20, 38, 47p. 38, 125p. 20, 115p. 47, 130

p. 105 p. 104

p. 99p. 98 p. 98 p. 98

p. 45, 48, 117p. 108p. 70

p. 63, 74

p. 120p. 57p. 59 p. 33

p. 103p. 105p. 58p. 77p. 56

D

Page 138: Waasland 2011

138

I

J

Halloween Heemkundige Kring ’t SireentjeHeemkundig Museum MoervaartstedeHeemkundig Museum Nieuwkerken-Waas Heemkundig museum Oud-StationHeemmuseum WissekerkeHeidebos HeikewipommegangHeirbrugmolenHistorisch Pijp- en TabaksmuseumHof ter Hagen, huifkartochten Hof ter SaksenHollebeekhoeveHuifkartochtenHuis ThuysbaertHuis van de EvolutieHuis van de SintHulsterloo fietsroute

IJspisteInfo.waaslandInternationale feestmarktInternationaal FolklorefestivalIn het Land van Stille Waters, wandelroute

Jan PlezierJoepie, binnenspeeltuinJozef De Wilde, huifkartochten

p. 93 p. 72p. 72p. 69p. 69 p. 63

p. 48 , 123p. 82p. 76 p. 68p. 57

p. 45, 115p. 107p. 57p. 65p. 66

p. 94, 127 p. 31

p. 95 p. 66, 127

p. 84 p. 89 p. 41

p. 53p. 59 p. 58

H

Gentse AzaleaGeschenkmandenGetijdenmolenGezoârse FeestenGolden River IIGolfenGolf PuyenbroeckGoossens FruitsappenGraventorenGrimbeert fietsrouteGroene HalteGroene Putten wandelrouteGuylian, chocolaterie

p. 109 p. 110p. 75 p. 91 p. 53 p. 49p. 49

p. 104 p. 13p. 31p. 41p. 37

p. 109

Page 139: Waasland 2011

Tref

woo

rden

lijst

139

MMarktenMeiboomplanting met reuzenjubileumMennershof, huifkartochtenMercatorMercatorjaar 2012 Mercatorstandbeeld MercatormuseumMercators SchrijnMinigolfMoerbeke-Waas Mola – het Provinciaal MolencentrumMolens Molsbroek (Europees Natuurreservaat)Molsbroek-Buylaers wandelrouteMonumenten en bezienswaardighedenMostaardfabriek De KroonMountainbikenMusea en bezoekerscentraMuseum abdij van Roosenberg Museum Heraldiek BeneluxMuseum kasteel CortewalleMuseum Oud-GemeentehuisMuseum Oud-Vredegerecht

p. 103p. 86 p. 57

p. 12, 64, 67, 117p. 12p. 13

p. 67, 127p. 64p. 24

p. 122p. 72 p. 75p. 46p. 40p. 74

p. 107p. 35p. 63

p. 71, 133 p. 70p. 63p. 65p. 65

KKaailopers (De)Kano en kajakKastelen Kerncentrale Doel Kreken van Saleghem KlokjesworpKloosterbosKovekenskermisKruibeke

p. 130p. 54p. 74 p. 77

p. 44, 125p. 83

p. 48, 134p. 93p. 117

LLaarzenpadLandbouwmuseumLentemarkt Ledebeek fietsroute Levend Erfgoed Expo Brouwerij VerhofstedeLiniewegel wandelroute Lochristi Lokeren Lokerse FeestenLokeren Fel Naturel, op stap met UrbanusLouis Van de Vijver, huifkartochten

p. 129p. 70p. 86 p. 31

p. 91p. 106p. 39

p. 118p. 120p. 88p. 88 p. 57

Page 140: Waasland 2011

140

Popeiland Priester Poppe MuseumPromotiecentrum Oost-Vlaamse streekproductenProvinciaal Domein PuyenbroeckPuitenslagersfeesten Puyenbrug, kasteel

p. 87 p. 71

p. 104p. 23, 49, 56, 134

p. 84p. 72, 75

PPaaseierenfeestParkenwandelingParktheaterfestivalPark van BeerveldePereboomsgat wandelroutePolderfeesten Poldertochten, huifkartochten Polifonics

p. 83p. 120p. 86

p. 84, 119 p. 39, 123

p. 92p. 58 p. 88

RRecreatiebad BeverenRecreatieparkenRecreatiepark De SterRederijReinaertbierReynaert-cdReinaerts Streken Repmond RockRestaurantsReuzenReynaertReynaertbankenReynaertbeeldenReynaertgebakReynaerthappening ‘Het hol van de vos’ReynaertpralineReynaert autoroute Reynaert de VosReynaert Zuid autoroute ReynaertverhaalRivertoursRommelmarkten

p. 55p. 23p. 23p. 53p. 10p. 10p. 64p. 83p. 96

p. 85, 89, 93p. 9, 31, 51, 64

p. 9p. 9

p. 10p. 85

p. 108p. 51p. 9

p. 51p. 11, 129

p. 53p. 103

Roomacker wandelrouteRoomkouter/ GelaagparkRoomanmolenRozelaar, kasteel

p. 40, 130p. 47

p. 76, 125p. 119

NNobel fietsroute p. 32

Page 141: Waasland 2011

Tref

woo

rden

lijst

141

TTemseTemse in de WolkenThematochten Tibeert fietsroute Tielrodebroek Trekpleisters

SafarkensmarktSalons voor Schone KunstenScheldebadScheldebrugScheldehappeningScheldeland autorouteScheldemolenScheldeverentocht, thematocht Schelleke (Het)SchellekeskermisShopping SierteeltSierteelmuseum Lochristi Siesmeers- en Zuidlede wandelrouteSigmaplanSinbad Sint in de Piste Sint-Gillis-Waas Sint-LaurentiuskerkSint-Maartensviering Sint-NiklaasSint-Pieterskerk Sombeke-Oude Durme wandelroute Speeldorp Tropical, binnenspeeltuinSpeelpaleis (‘), binnenspeeltuin Staats-Spaanse Linies StadswandelingStadjes en dorpjes Stadsmuseum Lokeren Steengelaag, wandelgebiedSteMStekeneSterfeestenStreekmandenStreekproducten StropersbosStropersbos wandelroute

p. 90p. 68, 127

p. 56p. 131p. 83p. 52p. 75p. 33p. 89p. 89p. 101

p. 34, 64, 82, 84, 109, 119p. 64, 119

p. 37 p. 45p. 56

p. 95p. 124p. 120p. 94

p. 126p. 79

p. 40, 133 p. 59 p. 58

p. 19, 38, 39, 123, 125p. 127p. 113

p. 21, 65, 120p. 46

p. 22, 127p. 128p. 85p. 110p. 104

p. 19, 38, 129p. 38

S

Toegankelijke wandelroutesTuindagen van BeerveldeTussen Zandrug en Moervaartvallei, thematochtTweelanden wandelrouteTwiskapelletjes

p. 43p. 84, 119

p. 33p. 38

p. 129

p. 130 p. 91, 130

p. 33 p. 32

p. 48, 130 p. 17

Page 142: Waasland 2011

WWaasland Shopping CenterWaasland Oldtimerrit WaasmunsterWaccoWachtebekeWalburg- en PleinconcertenWandelenWandelroutesWandelgebiedenWandelen voor iedereenWase bikepointerWaterrecreatieWase raapWeekend op de HellingWie zoekt die Sint?WilfordkaaiWinkelenWissekerke, kasteel Witte MolenWitte Molenfeesten

p. 103p. 92p. 132

p. 97, 98p. 134p. 87p. 37p. 37p. 45p. 43p. 30p. 53

p. 108p. 93p. 94

p. 130p. 103p. 78

p. 77, 90p. 90

ZZaat (De)ZapparadeZomeravondtochten ZomerconcertenZonnewijzerwandelingZwembad KriekeputteZwembad PuyenbroeckZwem- en recreatiezwembaden Zythos Bier Festival

p. 79 p. 88 p. 88p. 89

p. 117 p. 56p. 56p. 55 p. 82

U

V

Uit etenUrbanus

VerenVerlee, huifkartochten VierschaarfeestenVredefeesten

p. 96p. 33, 88

p. 54 p. 57 p. 86

p. 92, 127

142

Page 143: Waasland 2011

Colofon Verantwoordelijke uitgever: Toerisme Waasland vzw, Julien Ghesquière, Grote Markt 45, 9100 Sint-Niklaas Redactie: Sara Van Cotthem & Liesbeth Fiems Fotografie: Jan Darthet fotografie, Toerisme Waasland, Stadsbestuur Sint-Niklaas, Gemeente Beveren, Griet Buyse, Gert Cools, Daniël de Kievith, Daniël Rys, Stefaan Van Hul, VLM, Johan Raes, Layla Aerts, Toerisme Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen, Phile Deprez, David Stockman, Monique De Smet Concept, copy & vormgeving: JusBox, Nieuwstraat 17, 9100 Sint-Niklaas, www.jusbox.be Papier: De brochure is gedrukt op FSC gecertificeerd papier. Deze keuze vloeit voort uit het strategisch plan, waarbij duurzaam werken een belangrijk aandachtspunt is. Druk: De Cuyper Depotnummer: D/2010/0332/17 Met dank aan: De gemeentebesturen van Beveren, Kruibeke, Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Wachtebeke Tips: Zijn we iets vergeten in deze gids? Staat er een foutje in? Laat het ons dan weten, zodat we er bij de volgende editie rekening mee kunnen houden. Je kan daarvoor terecht bij Toerisme Waasland vzw, Grote Markt 45, 9100 Sint-Niklaas. [email protected]

Om op de hoogte te blijven van het reilen

en zeilen in de regio Waasland, stuur je

een mailtje naar:

[email protected]

met de vraag om de elektronische

nieuwsbrief van Toerisme Waasland te

ontvangen. Zo ben je altijd als eerste op

de hoogte van de laatste nieuwtjes!

Page 144: Waasland 2011

Ho

rizo

ntaa

l

1. K

inde

rvrie

nd d

ie o

p 11

nov

emb

er in

Bev

eren

lang

skom

t3.

Ver

telt

de g

esch

iede

nis

van

Sin

t-N

ikla

as e

n he

t Waa

slan

d4.

Waa

s sy

mb

ool,

teru

g te

vin

den

op v

ele

gem

eent

elijk

e

wap

ensc

hild

en5.

Sam

enw

erki

ng tu

ssen

de

cultu

urce

ntra

in d

e re

gio

9. O

verz

et v

oor fi

etse

rs e

n w

ande

laar

s10

. The

ma

van

de F

lora

liënr

oute

12. S

chel

m d

ie h

et W

aasl

and

als

zijn

thui

s b

esch

ouw

t13

. Hul

pm

idde

l op

het W

ase

fiets

netw

erk

16. T

emse

, par

el a

an d

e …

17. K

inde

rpar

adijs

18

. Am

bach

ten-

en

kuns

tenm

arkt

in d

e sf

eer v

an d

e ja

ren

193

019

. Waa

r dit

jaar

een

glo

edni

euw

sta

dsm

useu

m o

pen

t

Vert

ikaa

l

2. R

uzië

nde

geb

edsh

uisj

es o

p de

gre

ns v

an K

emze

ke e

n

Sin

t-P

auw

els

4. E

nige

ab

dij i

n he

t Waa

slan

d6.

Ber

oem

de W

aasl

ande

r die

in 2

012

uitb

undi

g za

l gev

ierd

wor

den

7. H

ier l

os je

na

een

bez

oek

aan

het h

eem

mus

eum

je d

orst

8. W

aar e

en d

eel v

an d

e B

edm

arlin

ie g

erec

onst

ruee

rd w

erd

10. E

nde

quam

in W

aes,

in ‘t

… la

nt11

. Jaa

rlijk

se h

oogt

epun

t voo

r bal

lonv

aard

ers

14. V

iert

op

15 m

ei z

ijn 5

0st

e hu

wel

ijksv

erja

arda

g m

et T

ine

15. B

else

els

honi

ngbi

er

Waa

slan

d kr

uisw

oord

puzz

elTe

st je

ken

nis

over

het

Waa

slan

d m

et d

eze

krui

swoo

rdp

uzze

l. Ti

ps n

odig

? A

lle a

ntw

oord

en z

ijn in

dez

e gi

ds te

vin

den…

Met

de

lette

rs in

de

gekl

eurd

e va

kjes

maa

k je

de

naam

van

de

verm

oede

-lijk

e au

teur

van

het

Rey

naer

tver

haal

. Je

vin

dt d

e op

loss

ing

op w

ww

.toer

ism

ewaa

slan

d.b

e/ra

adse

ls.

Page 145: Waasland 2011

Oplo

ssin

g:

Page 146: Waasland 2011