Vzi nieuwsbrief mei 2016

12
Mei 2016 Elektronische Nieuwsbrief voor leden

description

Nieuwsbrief van V&VN verpleegkundige Zorg & Informatietechnologie. - Actieplan eHealth van ZonMW - Harmonisatie van informatiesystemen (Ulco de Boer) - Project ENS4Care (Paul Blankers)

Transcript of Vzi nieuwsbrief mei 2016

Page 1: Vzi nieuwsbrief mei 2016

Mei 2016

Elektronische Nieuwsbrief voor leden

Page 2: Vzi nieuwsbrief mei 2016

Mei 2016

Colofon

Oprichtingsdatum26 februari 2004

Aantal leden109

Lidmaatschap V&VN € 62,00 per jaar /Afdeling

VZI € 25,- per jaar

NieuwsbriefVerschijnt exclusief voor leden

EindredactieUlco de Boer ([email protected])

BestuurErna Vreeke, Coördinator

Renée Verwey, secretarisEef Peelen, penningmeester

Paul BlankersSonja Jutte

Nico KokYbranda Koster

ContactE-mail: [email protected]

Website: http://vzi.venvn.nl Twitter: @VenVN_VZI

LinkedIn VZI: http://www.linkedin.com/e/vgh/2557980/

Netwerk Keep In Touch-ZorgE-mail: [email protected]

Subgroep KIT-Zorg: http://www.linkedin.com/e/vgh/3710442

VAN HET BESTUUR Renée Verwey3

ACTIEPLAN EHEALTH

Inge Valstar4

V&VN VZI SCRIPTIEPRIJS EHEALTH 2016 6

HARMONISATIE VAN INFORMATIESYSTEMEN

Ulco de Boer7

PROJECT ENS4CARE

Paul Blankers10

12 AGENDA

INHOUD

Page 3: Vzi nieuwsbrief mei 2016

3

VAN HET BESTUUR Renée Verwey

V&VN VZI aanwezig op de nationale eHealth week

VAN HET BESTUUR

eHealth ontwikkelingenIn deze nieuwsbrief gaan we in op ontwikkelingen die, naar wij hopen, een gunstige invloed hebben op de toepassing van eHealth, zoals de komst van Europese eHealth richtlijnen en enkele uitkomsten van het actieplan eHealth van ZonMw. Dat is ook één van de speerpunten van het platform VZI: kennisuitwisseling en attentie vragen voor de meerwaarde van eHealth.

VZI activiteitenDe VZI heeft in dat kader een druk bezochte presentatie verzorgd over eHealth tijdens de Zorg ICT beurs. Er staat een samenvatting en link naar deze presen-tatie verderop in de nieuwsbrief. Tevens werkten we mee aan een aantal artikel-en in het V&VN magazine van maart jl. waarin een toelichting gegeven werd op technologische ontwikkelingen getiteld ‘Warme zorg door koude ICT’.Tevens wil het platform spreekbuis zijn wat betreft het ontwikkelen van lan-delijk eHealth beleid. In dat kader is het gelukt om sponsors te vinden om een speciale plek te krijgen op de nationale eHealth week in de vorm van een app café in de wetenschap dat daar beleid, - en smaakmakers bijeenkomen. Deze week in de Beurs van Berlage in Amsterdam belooft een grote happening te worden met een verwacht aantal van meer dan 3000 bezoekers. We wil-len daar de rol van verpleegkundigen onder de aandacht brengen, specifiek wat betreft het aanjagen van het gebruik van leefstijl en gezondheidsapps, consumenten eHealth dus.

Verder hebben zich weer enkele nieuwe leden aangemeld bij het VZI platform, welkom aan jullie!Tevens bedanken we de ‘oude’ leden voor hun support. Ons platform telt nu iets meer dan honderd leden met tot dusver slechts één student, maar wellicht gaat daar verandering in komen. De VZI wil ook bijdragen aan het opnemen van eHealth in de curricula van de zorgopleidingen. Daarom hebben we het plan opgevat om te starten met de VZI eHealth scriptieprijs. Iedere student verzorgende, verpleegkundige, verpleegkundig specialist of verplegingswetenschapper wordt uitgenodigd om zijn of haar afstudeerscriptie in te dienen. De specifieke voorwaarden worden uitgelegd in deze nieuwsbrief. Tip vooral iedereen die voor deze prijs in aanmerking zou kunnen komen.Veel leesplezier en wij horen graag je reactie!

Renée VerweySecretaris platform V&VN VZI

Renée VerweySecretaris platform V&VN VZI

Page 4: Vzi nieuwsbrief mei 2016

4

VZI

Nie

uwsb

rief

mei

201

4

ActieplAn eHeAltH

Resultaten van het ZonMw programma

Implementatieonderzoek wordt in het Actieplan eHealth gedefinieerd als onderzoek naar belemmerende en bevorderende factoren, de effectiviteit van invoerstrategieën en de mate van implementatie en opschaling. Het plan richt zich op financiers, beleidsmakers, beslissers en uitvoerders van implementatieonderzoek. De producten van het Actieplan zijn:- Toetsingskader Onderzoek- Toetsingskader Projecten- Kennisagenda- Call voor hulpmiddelen en methoden voor implementatie- Call ‘leren van implementeren’

Resultaten / productenHet programma ‘Actieplan eHealth’ loopt van 2013 tot 2016 en de behaalde resultaten worden gepubliceerd op de website van ZonMw. De tot nu toe gepubliceerde resultaten/producten worden in dit artikel beschreven. De bijbehorende producten zijn op de website te downloaden. Later dit jaar volgen meer resultaten op de website van ZonMw.

Project: ‘Ontwikkeling van een handleiding ‘Value Case voor eHealth in de Eerstelijnszorg’Doel: De inzet van eHealth binnen de eerstelijnszorg op grote schaal kan positief bijdragen aan langer zelfstandig wonen en een focus op preventie door zelfredzaamheid van patiënten te vergroten, toegankelijkheid van zorg te verbeteren, en de organisatie van zorg aantrekkelijker en efficiënter te maken

.Ondanks positieve verwachtingen en veelbelovende resultaten uit kleinschalige studies blijft structurele implementatie en opschaling van eHealth binnen de eerstelijnszorg uit.

Een van de redenen is dat er onduidelijkheid is over realistische doelen, mogelijke belemmeringen en ervaren meerwaarde voor verschillende stakeholders. Het doel van dit project was om een handleiding te ontwikkelen voor het maken van een ‘Value Case eHealth Eerstelijnszorg’.Product: De resultaten van het project zijn 2 versies van de Inspiratiegids. Eén versie is volledig toegesneden op de gezondheidscentra die deelnemen aan het eLabEL project ‘Towards a technology-supported primary care practice’. eLabEL gaat over de impact van implementatie van eHealth in de eerste lijn en is niet beschikbaar voor algemeen gebruik.De andere versie, de Inspiratiegids generiek ‘handleiding voor het maken van een value case eHealth eerstelijnszorg’, kan elk gezondheidscentrum in Nederland inzetten. De onderzoekers ontwikkelden bij de Inspiratiegids een disseminatieplan voor verspreiding van de Inspiratiegids onder de stakeholders.

Project: ‘e-health implementatie in samenwerkingsverbanden’Doel: Om de implementatie van e-health te verbeteren en blokkades weg te nemen bij het ontwikkelen van een businesscase voor samenwerkingsverbanden, hebben MEE Plus, Nictiz en Redmax gezamenlijk een project uitgevoerd. Het businesscase model eHealth van Nictiz was hierbij het uitgangspunt. Doel was om dit model uit te breiden met praktisch toepasbare templates/vragenlijsten die door andere zorgorganisaties gebruikt kunnen worden als zij in samenwerkingsverband e-healthtoepassingen onderdeel van hun dienstverlening willen maken.

Product: ‘Nieuw model voor het opstellen van een businesscase als succesfactor voor e-Health-implementatie’. Op de website van Nictiz zijn de eindproducten en begeleidende tekst gepubliceerd met een toelichting over hoe andere organisaties de vragenlijsten kunnen toepassen.

ZonMw heeft het Actieplan eHealth opgesteld om implementatie en opschaling van eHealth-innovaties in de dagelijkse gezondheidszorg te versnellen. Het uitgangspunt is dat eHealth een middel is ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid of gezondheidszorg. Het plan richt zich op het volledige domein van preventie, gezondheid, zorg en welzijn. V&VN VZI is betrokken geweest bij de beoordeling van de ingediende projecten.

Page 5: Vzi nieuwsbrief mei 2016

5

ActieplAn eHeAltH Project: ‘e-healthmodule voor de opleiding tot doktersassistent’Doel: PAZIO, ROC Midden Nederland en Gezondheidscentrum Maarssenbroek hebben op basis van hun kennis en ervaringen met eHealth een onderwijsmodule voor doktersassistenten in opleiding samengesteld. Het doel van deze module is dat studenten leren werken met

e-health, de weerstand/onbekendheid in de praktijken tegen eHealth daarmee vermindert en dat deze module breed inzetbaar wordt gemaakt in heel Nederland.

Product: Onderwijsmodule (eHealthmodule voor de opleiding tot doktersassistent). ‘Van doktersassistent tot eHealthassistent’ subtitel: ‘Het inbedden van e-health in de opleiding tot doktersassistent van het ROC Midden Nederland.’ Deze is te downloaden via de website van checklistonderwijs.

Project: ‘betere zorg door dagelijkse patiëntenfeedback en een dialoog met patiënten’Doel: Uit het onderzoek komt naar voren dat de meerwaarde patiëntenfeedback door de medewerkers van bijvoorbeeld zorginstellingen wordt onderkend. Patiënten zijn ook zeker bereid om deze feedback te geven, de cruciale succesfactor daarbij is het persoonlijk contact.

Het is van belang dat de medewerkers patiënten actief attenderen op CareRate en daarbij ook duidelijk de meerwaarde aan kunnen geven. Sleutel daarvoor is een goede implementatie van CareRate. Vooral ook het goed (inbedden en het) opvolgen van feedback geeft goede mogelijkheden om te communiceren met de medewerkers en met patiënten zodat iedereen duidelijk ziet wat er met de feedback is gebeurd.

Producten: een Toolbox met een “roadmap” die richting geeft bij het doorlopen van de verschillende implementatiefasen” en een Artikel ‘Hoe de respons van CareRate in het Medisch Centrum Haaglanden te verhogen’

Contact:Het artikel is met toestemming overgenomen van ZonMw.

Bij vragen over het programma kan contact opgenomen worden met:

Inge Valstar, programmasecretaris eHealth ZonMw

[email protected]

eHEALTH EN DE INVLOED VAN VERPLEEGKUNDIGE EN VERZORGENDEN

-VZI Presentatie gehouden op de zorg & ICT beurs 2016-

eHealth staat in toenemende mate in de belangstelling bij verpleegkundigen. Renée Verweij is op de VZI presentatie op de zorg & ICT beurs ingegaan op de laatste

ontwikkelingen in het beroep en heeft de verbinding gelegd met de vele mogelijkheden die eHealth biedt zoals bij zelfmanagement ondersteuning, in het contact met

mantelzorgers en in de multidisciplinaire samenwerking. Tevens is zij ingegaan op de veranderingen die hierdoor in het werk ontstaan en hoe verpleegkundigen hiermee

kunnen omgaan.

Page 6: Vzi nieuwsbrief mei 2016

6

VZI

Nie

uwsb

rief

mei

201

4

V&Vn VZi ScriptieprijS eHeAltH 2016

Op de website van V&VN VZI kunnen studenten tussen 20 juni en 15 juli 2016 hun afstudeerscriptie indienen. De juryleden hebben expertise op het gebied van eHealth en innovaties in de zorg:- Johan Krijgsman, manager Monitoring & TrendITion bij Nictiz, het Nationaal ICT Instituut in de Zorg. - Lucien Engelen, directeur van het Radboud REshape Center en expert op het gebied van (exponentiële) technologie in de zorg en patiënt participatie. - Angelien Sieben, voorzitter VAR Radboud UMC, VS vaatchirurgie- Eline de Kok, voorzitter V&VN platform studenten- Jacqueline Dijkstra, bestuurslid V&VN platform opleiders, hoofdredacteur Onderwijs en Gezondheidszorg - Renée Verwey, docent en onderzoeker bij het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT), secretaris platform V&VN VZI

Vijftien augustus worden er vijf genomineerden bekend gemaakt. Na een publieksjurering volgt op 9 november de officiële prijsuitreiking bij V&VN in Utrecht. De eerste prijs bedraagt € 1.000, de overige genomineerden ontvangen €100.

Voorwaarden voor deelname:- ingeschreven zijn bij een MBO, HBO of WO opleiding - onderwerp van de afstudeerscriptie is gerelateerd aan eHealth/ technologie in de zorg- een getekende beoordeling van de scriptie door een docent van betreffende onderwijsorganisatie

Studenten die hieraan voldoen, kunnen vanaf 20 mei 2016 via een formulier op de website van V&VN VZI kenbaar maken dat ze willen meedoen aan de prijsvraag.

Ze ontvangen dan gedetailleerde informatie over de voorwaarden en de verdere gang van zaken.

Bij de beoordeling worden het innovatieve karakter en de meerwaarde voor de patiënt als uitgangspunt genomen. Daarnaast zijn de praktische toepasbaarheid en verbetering van kwaliteit en efficiency in de verpleegkundige beroepsuitoefening eveneens van belang.

Het platform VZI (Verpleegkundige Zorg- en Informatietechnologie) van de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN) heeft een scriptieprijs eHealth innovaties uitgeschreven om hiermee de toepassing van eHealth / technologie in de zorg binnen de beroepsgroep te stimuleren en om studenten uit te dagen de meerwaarde van deze innovaties te onderzoeken.

GEZOCHT: eHealth afstudeerscriptiesBen je student en schrijf je een afstudeerscriptie die;

- gerelateerd is aan eHealth/ technologie in de zorg - een innovatief karakter heeft - de patiënt centraal stelt - praktisch toepasbaar is voor verpleegkundigen

Schrijf je dan in voor de V&VN VZI scriptieprijs 2016 en win €1000,- euro

Page 7: Vzi nieuwsbrief mei 2016

7

V&Vn VZi ScriptieprijS eHeAltH 2016 HArmoniSAtie VAn informAtieSyStemen

Wat is de impact van een fusie op de informatisering?

In zorg Nederland gaan momenteel veel zorginstellingen over tot een fusie. Naast de bestuurlijke en organisatorische activiteiten die bij zo’n fusie ontstaan is het ook een belangrijke stap om informatiesystemen te harmoniseren Dit wordt niet zelden ervaren als een ingewikkelde stap. Het dwingt de fusie-organisatie onder andere tot het maken van keuzes voor informatiesystemen waarbij de implementatie ervan politiek gevoelig kan zijn. In dit artikel wordt in gegaan op een visie en aanpak voor harmonisatie van informatiesystemen

Ulco de Boer, Managing Consultant bij Beter Healthcare

InleidingAan de basis van dit artikel ligt de door Beter Healthcare gebruikte SOPOFID-methodiek die bij het in gebruik hebben van informatiesystemen uit gaat van een evenwicht in de business (Zorgdomein) – IT (ICT-domein) alignement. De SOPOFID-methodiek benadert een veranderingsproject, zoals de harmonisatie van informatiesystemen, vanuit de gedachte dat onderdelen vanuit het zorgdomein in directe relatie staan met onderdelen vanuit het ICT-domein. Het doel is dat beide domeinen met elkaar in evenwicht zijn en blijven.

De SOPOFID-methodiek helpt een zorgorganisatie gericht de impact van een veranderingstraject duidelijk te krijgen vanuit de verschillende perspectieven die van invloed kunnen zijn op het uitvoeren van de verandering en het weer in evenwicht brengen van de business – IT-alignement. Op basis van dit onderzoek kunnen gerichte doelstellingen en activiteiten geformuleerd worden voor het veranderingsproject. Daarnaast is een goed ingericht functioneel- en technisch beheer van belang voor het in stand houden van het evenwicht als het gaat om het goed functioneren van informatiesystemen.

StrategieHet strategische besluit om te fuseren is genomen maar wat is de strategie van de fusieorganisatie waar het gaat om het gebruik van specifieke informatiesystemen? Blijven de organisatieonderdelen het eigen informatiesysteem gebruiken en voor hoelang? Of wordt er gekozen voor consolidatie van systemen? De visie en strategische doelstellingen voor de vijf jaar vanaf de fusie zijn bepalend voor deze keuzes. Deze zijn namelijk van belang voor de gewenste inrichting van het informatiesysteem. Andere vraagstellingen omtrent strategische onderwerpen die van belang zijn voor de inrichting van de informatiesystemen zijn o.a.:- Welke Businessmodellen / businesscases dienen als grondslag voor fusie?- Wat is de veranderstrategie om te komen tot een eenduidig applicatielandschap?

OrganisatieElke organisatie heeft een organisatiestructuur waarin functies zijn uitgezet en diverse rollen versmolten met taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden (TVB). Ook bestaat er bij fusiepartners vaak een eigen cultuur die van invloed is op de manier van (samen)werken en het aanpakken van veranderingen. Bij de invoering van een nieuw informatiesysteem zal hier rekening mee gehouden dienen te worden. Belangrijke vragen om te komen tot een goede samenvoeging van systemen zijn o.a.:- Wat zijn de verschillen in cultuur tussen de organisaties? - Hoe worden de functies verdeeld over de nieuwe organisatie? Worden er functies gecentraliseerd of juist gedecentraliseerd?- Hoe sluiten de verschillen in taken en bevoegdheden aan op de autorisaties van de informatiesystemen?

“De visie en strategische doelstellingen voor de eerste vijf jaar vanaf de fusie zijn van belang

voor de gewenste inrichting van het informatiesysteem.”

SOPOFID-onderdelen

Page 8: Vzi nieuwsbrief mei 2016

8

VZI

Nie

uwsb

rief

mei

201

4

ProcesOp hoofdlijnen zijn werkprocessen in de fusieorganisatie vaak wel gelijk aan elkaar, maar in detail willen de processen nog weleens verschillen. Deze verschillen vinden hun oorzaak niet alleen in de cultuur van de organisatie maar zijn ook het gevolg van de complexiteit van de te behandelen patiënten. Als voorbeeld gelden de verschillen tussen een regionaal- en een topklinisch ziekenhuis.Voor de invoering van een informatiesysteem is het belangrijk een afweging te maken om processen vooraf in kaart te brengen en een keuze te maken voor welke processen. Blijft één van beide organisaties werken met het systeem en sluit de tweede organisatie hierbij aan, dan is het goed om een verschillenanalyse uit te voeren om daarmee de mogelijke knelpunten te signaleren. Hiermee wordt inzicht verkregen in de werkwijze van de fusiepartner en dat creëert draagvlak voor verandering.

Een gezamenlijk nieuw systeem invoeren biedt kansen om activiteiten te concentreren op één locatie of om de processen te optimaliseren, d.w.z. Leaner te maken. Het kan ook een bedreiging vormen omdat het kan verzanden in lange discussies zonder adequate besluitvorming. Het management zal hier op (moeten) acteren.

OmgevingFysieke locaties, externe stakeholders zoals samenwerkingsverbanden, klanten en leveranciers als ook wet en regelgeving zijn van invloed op de inrichting van informatiesystemen.Voordat gestart wordt met de implementatie van het systeem dient een omgevingsanalyse gemaakt te worden waarbij o.a. de volgende vragen gesteld kunnen worden:- Op welke locaties moet het systeem beschikbaar zijn? Via eigen netwerk, remote, offline of anders?- Zijn er voldoende werkplekken op die locaties aanwezig?- Welke externe stakeholders dienen toegang te krijgen tot het systeem en op welke manier?

FunctionaliteitIn het kader van de impact van fusies op de harmonisatie van informatiesystemen is het onderdeel Functionaliteit een essentieel onderdeel om te beoordelen. Op basis van deze beoordeling kan dan een strategie bepaald worden voor de aanwezige informatiesystemen. Een eerste stap in de beoordeling kan zijn het mappen van alle systemen op bijvoorbeeld het referentiedomeinmodel ziekenhuizen (RDZ) van Nictiz . Dit levert zicht op mogelijk overlappende functionaliteit. Daarnaast dient de organisatie zich af te vragen: - Zijn er systemen in de end of live fase?- Zijn er systemen die binnen een jaar een major release moeten ondergaan?- Hoe zit het met de koppelingen tussen de verschillende systemen? - Wat is de impact als systemen vervangen worden?- Hoe volwassen is functioneel en technisch beheer van de applicaties?

Op basis van de mapping van de systemen op het RDZ en de beoordeling van de aanwezige informatiesystemen, kan er een applicatie-architectuur opgesteld worden, gecombineerd met een veranderplan.

Een keuze zou kunnen zijn om één informatiesysteem van één van de organisaties te behouden en de andere organisatie hierbij aan te laten sluiten. Voordeel is dat er al kennis en ervaring aanwezig is over het gebruik van het systeem. Een andere keuze is om gezamenlijk voor een geheel nieuw systeem te kiezen waarbij gezamenlijk een pakket van eisen wordt opgesteld. Voordeel hiervan is dat gezamenlijk goed gekeken kan worden naar gewenste en benodigde functionaliteit en dat visies en meningen gedeeld kunnen worden. Dit bevordert de samenwerking.

“Een fusie met besluitvorming over bestaande en nieuwe informatiesystemen is een goed moment om in het kader van de Nen7510 de informatiesystemen (opnieuw) te beoordelen en een uitgebreide dreigingenanalyse (UDA) te maken om risico’s op het

gebied van beheer en servicelevel agreement te signaleren.”

Page 9: Vzi nieuwsbrief mei 2016

9

InfrastructuurIndien besloten wordt om gezamenlijk gebruikt te maken van één centraal informatiesysteem dan is er ook een fysieke verbinding nodig tussen de beide organisaties. Wordt er gekozen voor een SaaS oplossing dan zal dat minder snel aan de orde zijn.

Overwogen moet worden welk soort verbinding de juiste is. Dit is mede afhankelijk van het dataverkeer wat over de verbinding moet gaan lopen.Naast de communicatie tussen de beide organisaties kunnen ook het Operating System en eventueel het gebruik van thin client oplossingen verschillend zijn.

Data Op basis van een applicatiearchitectuur kan vastgesteld worden waar de fysieke databases van de informatiesystemen komen te staan. De volgende vragen kunnen hierbij gesteld worden:- Komt er een centrale MER of komt er in elke organisatie één die elkaar kunnen vervangen bij uitval of calamiteiten? - Hoe kan tegen de laagste kosten effectief gebruik gemaakt worden van de bestaande datacenters?

Een fusie met besluitvorming over bestaande en nieuwe informatiesystemen is ook een goed moment om in het kader van de informatiebeveiligingsnorm Nen7510 de informatiesystemen (opnieuw) te beoordelen in het kader van Beschikbaarheid, Integriteit en Vertrouwelijkheid. Een uitgebreide dreigingenanalyse (UDA) signaleert tevens risico’s op het gebied van beheer en servicelevel agreement van het betreffende systeem.

Ulco de Boer Managing Consultant Healthcare

Beter [email protected]

Een uitgebreidere whitepaper met voorbeelden is te downloaden via:

http://www.beterhealthcare.nl/nl/whitepapers

Risicoclasificatie matrix

Page 10: Vzi nieuwsbrief mei 2016

10

VZI

Nie

uwsb

rief

mei

201

4

project enS4cAre

Europese richtlijnen voor eHealth

Richtlijn preventieDeze richtlijn is een onderdeel van de ENS4Care thematische netwerken en richt zich op hoe verpleegkundigen gebruik kunnen maken van technologie op een kosteneffectieve manier om hun praktijk te verbeteren, te versterken en patiënten en de burger trainen in de preventie van chronische niet-overdraagbare ziekten (NCD). Deze eHealth begeleiding plaatst up-to-date informatie binnen het bereik van burgers, verzorgers en professionals en stimuleert de ontwikkeling van geavanceerde rollen voor gezondheidszorg.Met de juiste kennis, vaardigheden en ondersteuning zijn verpleegkundigen in staat, eHealth technologieën te kiezen én te gebruiken om vooruitgang op het gebied van gezondheidsbevordering en ziektepreventie te bereiken.

De datacollectie werd in 2014 uitgevoerd met de volgende criteria:1. ICT componenten2. Betrokkenheid van verpleegkundigen 3. Kost-effectiviteit4. Versterken van de patiënt5. Bruikbaarheid en nut6. Veiligheid en privacy.

Naast de bovengenoemde criteria zijn andere kwesties en principes naar boven gekomen uit de analyse van de inzendingen, waaronder:- Evidence base- Geschiktheid voor de doelgroep en in relatie tot de bestaande programma’s en praktijken- Kennis, vaardigheden en opleiding die nodig zijn om het gebruik van de tools en technologieën te maximaliseren- Bijdrage van instrumenten en technologieën bij het oplossen van gezondheidsverschillen met inbegrip van het vooroordeel t.a.v. geslacht

Het Europese project ENS4CARE wil goede eHealth praktijkvoorbeelden van verpleegkundige en maatschappelijk werker delen en daarmee, door evaluatie en consensus, komen tot een set aan richtlijnen. In Q1 2016 zijn vijf nieuwe eHealth richtlijnen voor verpleegkundigen gepubliceerd. 1. Preventie2. Klinische praktijk3. Geavanceerde rollen4. Geïntegreerde zorg5. Verpleegkundig eVoorschrijvenDe Richtlijnen zijn te vinden via http://www.ens4care.eu/guidelines/.Om een goede indruk van de inhoud te geven van alle 141 pagina’s van deze richtlijnen, heeft Paul Blankers, bestuurslid VZI, een samenvatting geschreven van de meest actuele richtlijn: de richtlijn van Preventie.

Page 11: Vzi nieuwsbrief mei 2016

11

Guideline statements:De datacollectie en andere kwesties en principes die naar boven gekomen zijn tijdens de evaluatie hebben geleid tot de guideline statements.I. Verpleegkundigen met de juiste kennis en vaardigheden voegen aanzienlijke waarde toe en vormen een belangrijke schakel tussen technologische innovatie, bevordering van de gezondheid en ziektepreventie.II. eHealth-instrumenten en technologieën moeten gebruiksvriendelijk zijn voor alle betrokkenen met inbegrip van de patiënten, verzorgers en het publiek alsmede de professionals.

III. De keuze van de eHealth-instrumenten en technologieën moeten worden gebaseerd op deugdelijke wetenschappelijke principes.IV. eHealth interventies moeten worden beoordeeld op kosteneffectiviteitV. Verpleegkundigen moeten de vaardigheid t.a.v. de gezondheid van de patiënten, verzorgers, families en gemeenschappen evalueren om ervoor te zorgen dat zij in staat worden gesteld om volledig gebruik te kunnen maken van en maximaal voordeel bereiken van de veranderende eHealth-technologieën.

VI. Verpleegkundigen moeten de kennis, vaardigheden, mogelijkheden en capaciteit bezitten om de instrumenten en technologieën effectief te kunnen gebruiken.VII. eHealth instrumenten moeten voldoen aan het lokale en nationale beleid en structuren - met betrekking tot de bescherming van gegevens, de patiënt vertrouwelijkheid en privacy, alsmede juridische en governance-vereisten

ConclusieDeze richtlijn preventie geeft aan dat ondanks het gebrek aan voldoende financiering het mogelijk is om met de hierboven genoemde principes en criteria verpleegkundigen de juiste technologie te laten kiezen én te gebruiken. De richtlijn ondersteunt verpleegkundigen in een van de ‘s werelds grootse uitdaging in de gezondheidszorg, de toename van chronische ziekten.

Preventie is hierbij van essentieel belang om de financiële druk op de gezondheidszorg en alle westerse en niet-westerse landen te temperen. Verpleegkundigen zijn een belangrijke schakel bij de keuze én het gebruik van eHealth initiatieven en technologie.

project enS4cAre

Page 12: Vzi nieuwsbrief mei 2016

12

VZI

Nie

uwsb

rief

mei

201

4

AGENDA

WANNEER: 23 Juni 2016 WAAR: NBC Nieuwegein ORGANISATIE: NICTIZ, NAF, HL7, IHE EN GS1 INFO: WWW.ZORGINFORMATIEARCHITECTUUR.NL/WEB/

Je kan als ziekenhuis gevestigd zijn in een prachtig pand, beschikken over de nieuwste instrumenten en apparatuur, een fantastische medische staf in huis hebben en werken met bevlogen verplegend personeel. Als vervolgens de informatiearchitectuur niet op orde is, heb je alsnog een groot probleem.

WANNEER: 8-10 juni 2016 WAAR: Beurs van Berlage Amsterdam ORGANISATIE: MINISTERIE VAN VWS, EUROPESE COMMISSIE EN HIMSS EUROPE INFO: WWW.EHEALTHWEEK.ORG/EHOME/INDEX.PHP?EVENTID=128630&

Het eHealth congres heeft dit jaar drie hoofdthema’s: Empowering People, Trust & Standards and Social Innovation & Transition.V&VN VZI is met een stand aanwezig op dit congress.

SEMINAR ICT IN DE ZORG WANNEER: 11 mei 2016 WAAR: Hogeschool InHolland locatie DiemenORGANISATIE: INHOLLAND HOGESCHOOL INFO & PROGRAMMA: WWW.ZORGINFORMATICA.NL/CONTENT/SEMINAR-ICT-DE-ZORG-2016

Het jaarlijkse seminar ICT in de Zorg 2016 vindt plaats op 11 mei 2016. Thema van het seminar is ‘De Gezonde Samenleving’. Tijdens dit seminar zal het Inholland Health & Technology Centre (IHTC) worden gelanceerd. Het Inholland IHTC is een samenwerking tussen de domeinen Techniek, Ontwer-pen en Informatica (TOI) en Gezondheid, Sport en Welzijn (GSW) op het profilerende thema: De gezonde samenleving.