VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

99
VVW-Toervaren Gids 2016 Nuttige informatie voor Toervaarders 36 ste Vlaamse Toervaartreünie Marec VVW-Toervaren en zijn clubs VVW - Ankerproject VVW doet aan grensoverschrijdend watertoerisme

description

De nieuwe toervaartgids 2016 is uit !

Transcript of VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

Page 1: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

VVW-ToervarenGids 2016

• Nuttige informatie voor Toervaarders

• 36ste Vlaamse Toervaartreünie Marec

• VVW-Toervaren en zijn clubs

• VVW - Ankerproject

• VVW doet aan grensoverschrijdend watertoerisme

Page 2: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

Toervaartgids 2016 I 3

VV

W-R

ec

re

a,

de

fe

de

ra

tie

Inhoudstafel

VVW-Recrea, de federatie • Werkingensamenstellingcommissie 7• Jaaractiviteiten 9• Nuttigeinformatievandediscipline 10

VVW-toervaartreünie 2016• 36steVVW-toervaartreünie 16• Infooverdestreek 20• Infovoortoervaarders 32

VVW-clubs• InformatieVVW-clubs 44

Vaartochten• Vaarlussen 106• Toertochten 110

Ankerclubs & -havens• Hetankerproject 118• Dehavensvanhetankerproject 124• Informatieankerhavens 126

Vaarinfo & co• Vaarwegenmetbedieningsuren 164• Nuttigeinformatieallerlei 176• Getijtafels 184

Een toervaartgids samenstellen is één; het up-to-date houden is een ander paar mouwen. Heeft iemand fouten opgemerkt of vind je dat bepaalde items aan bod moeten komen, laat het ons dan weten. Wij zorgen ervoor dat het jaar nadien een actuele versie wordt aangeboden. Help ons mee jullie gids op onze Belgische waterwegen actueel te houden. Stuur jullie op- en bemerkingen naar het VVW-secretariaat.

www.blackton.be

Page 3: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

4 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 5

VV

W-R

ec

re

a,

de

fe

de

ra

tie

Woord voorafBestuur

“VVW-Toervaarders, gooi die trossen los”Datisdebedoeling,daarvoordienenbotentoch!?Nadewinterorganiserendemeesteclubseenlentevaartenditonderandereomdeboottecheckenalvorenshetnieuwevaarseizoentebeginnen.De toervaartreünie iséénvandeeerstestimulansenomdethuishaventeverlatenvoor meerdere dagen en andere en/of bekende gezichten op te zoeken. De 36stetoervaartreüniewordthetin2016.Schrijfzekerin,jemoeterbijzijn.Benjealleen?Geenprobleem!Iedereenleertiedereenkennen!De toertochtenzijneenaanzetomnieuwevaargebiedenteontdekkenentochnietalleentevarenopbekendewateren.Endetochtengaanweeroverdegrenzenheen,metonderanderePoleninhetvizier.Ookopdezevaartenontmoetenwenieuwemensendievoorheteersteengroepvervoegenendaarhebbenzeachterafgeenspijtvan.Vaarlussenkunnenvanuitdeclubsgemakkelijkgeorganiseerdworden.Vlaanderenheeftdoorhetdichtewaternetheelwattebieden,mededoordeonvergetelijkebezoekenaan nog ongekende steden en streken. Daarnaast blijft het grensoverschrijdend watertoerisme ook uiterst boeiend en de moeite waard. Met het ankerprojecttrachtenweookWallonië,Noord-FrankrijkenZuid-Nederlandtepromotendoorernieuwehavensaantebiedenaanheeldemocratischeligprijzen.Varenisdeboodschap!Zorgdatuwlidkaartinordeisendatuwclubparticipeertalsankerhaven.DanrestnogenkeldeVVW-wimpeltehijsenenvarenmaar!Maardezemooieinitiatievenhebbenslechtszinalsdetrossenwordenlosgegooid.Steleenprogrammaopenspreekafmetanderetoervaardersomeentochtjetemakenvanminstensenkeledagen.Kijknietnaarhetweerenvertrekzoalsvoorzien,jezalerplezieraanbelevenzelfsineigenstreek.Deze VVW-Toervaartgidsisandermaaleeninformatiebundeldieelketoervaardergraagterhandneemt.Onzeadverteerderskunnendanooknietbeterinvesterendanerin present te zijn en de overzichtelijke layoutmaakt de gidsweer handiger in hetgebruik.Naast de toervaartgids blijvencommunicatie,website en facebook vanVVW-Toervarenookeenbronvaninformatieenmededelingenindeverdereloopvanhetvaarseizoen.Ookzalvanafdit jaareennieuwsbriefregelmatigverschijneninuwmailboxenmet vragenkanu altijd terechtbij detoervaartafgevaardigde vanuwclubofophetVVW-secretariaat.Demaandelijksetoervaartvergaderingenbrengenbijzondereenspecifiekeinfonaardeclubs;umagdieinfoteallentijdeopvragenbijuwclubbestuur.Mijn dankgaatviadezewegookuitnaarallemedewerkersenadverteerdersofsponsorsdieonzeprojectensteunenenermeeaandebasisvanliggen.Watersporters,genietvandeboot!Endenkeraan:“VVW-Toervarenverlegtzijngrenzenmethetankerproject.”Vriendelijkewatersportgroetenengraagtotopeenofanderewaterweg!

WillyMens,voorzitterVVW-Toervaren

Algemeen Voorzitter [email protected]

ToervarensecretariaatGerdaVanDenSteentel.032196967gerda@vvw-toervaren.be

Beatrijslaan25-2050Antwerpenwww.vvw-toervaren.bewww.vaarlussen.bewww.ankerhavens.be

www.facebook.com/vvwtoervaren

Coördinator [email protected]

HavenmeesterFrankyVerlyen0478918226franky.verlyen@vvw-toervaren.be

[email protected]

HavenmeesterRudyDewintere0475809634

Voorzitter [email protected]

Verslaggeving IngridVluymans

[email protected]

Technisch [email protected]

[email protected]

Catering JohnVanRaemdonck

Catering DirkDeclercq

Catering FrançoisGeuens

Page 4: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

6 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 7

VV

W-R

ec

re

a,

de

fe

de

ra

tie

De federatie VVW-Recrea

HetVerbond vanVlaamseWatersportverenigingenRecrea, kortomVVW-Recreavzw,départnerinwatersport,biedteenruimewaaieraanwatersporten:toervaren,zeilen,zeezeilen,windsurfen,catamaran,waterskiën,kitesurfen,duiken,kajakvaren,zeilwagenrijden, wakeboarden, raften, golfsurfen, standup paddleboard. VVW-Recreavzwisdeoverkoepelendefederatievoormeerdan100watersportclubsinheelVlaanderen.

Onzeclubsstrevennaareenkwalitatieve,veilige,milieuvriendelijkeenpersoonlijkeaanpak die zich weerspiegelt in een efficiënt en aangenaam begeleiden van uwwatersportvaardigheden.Defederatieophaarbeurtbiedtdenodigeondersteuningaandeclubszodatdezehunwerkingverderkunnenuitbouwenenverbeteren.Endefederatiedoetnogmeerdandat.Zijtrachtookdewatersportoplandelijkniveaumeerbekendheid te gevenendebelangenvandewatersporter te verdedigenbijverschillendeinstanties.

Daarenbovenwildefederatieookeeninformatiepuntzijnvooriedereendievragenheeftoverenrondwatersport.HetVVW-Recrea-teamstaatiedereenmetgenoegentewoordenhooptvanharteubinnenkorttemogenontmoetenop,aanofinhetwater!

VVWRecreavzwBeatrijslaan25,2050Antwerpentel.032196967-fax032197700e-mail:[email protected]:www.vvw.be

Info VVW-verzekering

AlleledendieaangeslotenzijnbijVVW-Recreakunnengenietenvandeledenverzekeringvan de federatie. Deze bevat een dekking voor lichamelijke ongevallen tijdenshet beoefenen van de sport of tijdens clubactiviteiten en een dekking burgerlijkeaansprakelijkheidt.o.v.derden.Dedekkingburgerlijkeaansprakelijkheidtreedtenkelinwerkingwanneerergeenandereverzekeringtussenkomt(bv.familialepolis).

Deverzekeringisgeldiginbinnen-enbuitenlandenooktijdensdeverplaatsingvanennaardewatersportactiviteit(bijverplaatsingenenkeldekkingvoorpersoonlijkeongevallen,dusgeenburgerlijkeaansprakelijkheid).

Onzetoervaardersdie75jaarofouderzijn,moetenweljaarlijkseenmedischattestbinnenbrengenomgedekttezijndoordeverzekering.Hetmedisch attest of een ongevalsaangifteformulier kanmen downloaden op depagina“leden”opwww.vvw.be

“VVW-Recrea heeft een verzekering op maat laten opmaken” voor elke haven.

De discipline VVW-Toervaren binnen VVW-Recrea vzw• HeeftalsdoelhettoervareninVlaanderentestimuleren.• Behartigt de belangen en verzorgt de promotie van alle aangesloten VVW-ToervaartclubsenhaarledentenopzichtevandeFederaleenVlaamseoverheidendeVlaamseWaterwegbeheerders.

• Behartigtookonzebelangent.o.v.andereVlaamseenWaalsewatersportfederaties,en onderhoudt contacten met buitenlandse overheden en buitenlandsewatersportvertegenwoordigers.

• Versterkt onze aangesloten clubs en organiseert hiervoor overstijgendeevenementen.

• KandeledenaangeslotenbijonzeVVW-clubseendaadwerkelijkenrechtstreeksvoordeelviaonsGoudenAnkerprojectbieden.

Wat doet VVW-Toervaren concreet?• ZeteltinderaadvanbestuurvanPBVvzw,voordepromotievanonzewatersport.Sinds1992is‘PromotieBinnenvaartVlaanderenvzw’deverenigingdiedebinnenvaartbekendmaaktendetroevenvandebinnenvaartaanprijst.InhoudelijkwerktPBVvzwrondprojectgroepen.Sommigenzijnpermanent,zoalsdeprojectgroeprond“Recreatie”.

• ZeteltindeWerkgroepWaterrecreatievanPBV.Doelstelling van deze werkgroep is het promoten bij het grote publiek vanrecreatiemogelijkheden op de VlaamseWaterwegen, en het verbeteren van defaciliteitenvanhetToervareninoverlegmetdeVlaamseWaterwegbeheerders.

• Zetelt in het overlegplatform “Waterrecreatie en Toerisme” van de VlaamseOverheid,werkgroep“Binnenwateren”.

• Promootmilieuvriendelijktoervaren.• Promoot Waterrecreatie en Watertoerisme in samenspraak met ToerismeVlaanderen.

• WerktsamenmetdeVlaamseVaarschool.• Zetelt in het orgaan:O.B.V. (Overleg Binnenvaart Vlaanderen), van de VlaamseOverheidendevertegenwoordigersvandeBeroepsvaartsector.

• WerktnauwsamenmetdeWaalseFederatie(FFYB),hetVerbondNederlandseMotorbootsport(VNM),KoninklijkNederlandsWatersportVerbond(KNWV)inNederland,VoiesNavigablesdeFrance(VNF).

• Participeertmaximaal inbestaandeentoekomstigeInterregenandereEuropeseprogramma’sm.b.t.toervaren.

• PromootdewaterrecreatiegrensoverschrijdendopEuropeesniveau.• Maaktdewebsiteaanwww.vaarlussen.beenwww.ankerhavens.be• Zeteltinhetoverlegplatform“Subteambinnenvaartwegen”voordeknelpunten• Werktmeeaanhetafsprakenprotocolmetdewaterwegbestuurders• IsvertegenwoordigdviahetKBYVbijdeEBA• WerktmeeindewerkgroepenvanhetFOP

Page 5: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

8 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 9

VV

W-R

ec

re

a,

de

fe

de

ra

tie

Januari5/01: ReceptieToervaartafgevaardigden/voorzittersop VVW-secretariaat21-24/01: RiviercruiseRigolettoopdeRijn

Februari 12-17/02: BootHolland(Leeuwarden)13-15/02: BelgianBoatShow(Gent)19/02: Havenmeestervanhetjaar201519-21/02: BelgianBoatShow26/02: Thema-avondvooralleleden“polierenenwaxenvanboten” inhetclublokaalvanVVW-JachthavenGrimbergen

Maart

04/03: Thema-avondvooralleleden“schilderenvanboten” inhetclublokaalvanVYCA,Antwerpen 11/03: Thema-avondvooralleleden“schilderenvanboten” inhetclublokaalVVW-FlandriaBrugge18/03: Thema-avondvoorbestuursleden“besturenvaneenclub” inhetclublokaalJKL,Leopoldsburg25/03: Thema-avondvoorbestuursleden“besturenvaneenclub” inhetclubhuisvanVVW-FlandriaBrugge

April01/04: Thema-avondvooralleleden“polierenenwaxenvanboten” inhetclublokaalvanAYC,KempischdokAntwerpen16/04: infoPolen

Mei01-08/05: 36steInternationaleToervaartreüniebij“Marec”teOphoven aanmerenvan30/04tot08/0516/05: vertrektoertochtnaarPolen

Juni

09-12/06: VertreknaartoertochtHaumontviaThuin(metFFYB)19-21/06: Belle-IllefeestenHautmont,opdeBoven-Samber

Augustus12-15/08: HavenfeestenTaxandria Gratis1weekaanmeren20-21/08: HavenfeestenVVW-Emblem Gratis1weekvoorennaaanmeren20-31/08: ToertochtDendermetfeesteninAth27/08-02/09: ZomerkermisGeraardsbergen 27/08show,28/08processie,31/08koers,02/09vuurwerken lampionnennacht.DeparelderVlaamseArdennen,doormidden gesnedenmetdeonstuimigeDender.Gekendvoorzijn Manneken-pis,zijnMattentaartenenzijnMuur Gratisaanmerenvan26/08tot05/09

September04/09: HavenfeestenRecreatievaartOud-Turnhout Gratisaanmerenvan03/09-05/0910-11/09: HavenfeestenJachtklubLeopoldsburgMosselfestijn– kinderanimatie Gratisaanmerenvan05/09tot16/0910-11/09: HavenfeestenKempischdok 1weekvoorafmeldeningroepbijVYCAofAYC GratisaanmerenmitstoelatingenFDnummer.15-20/09: JambesreünieFFYB23-25/09: PardonMarchienne-au-Pont

Oktober15-16/10: JeneverfeesteninHasselt Gratis1weekvoorenachteraanmeren21-23/10: NIBSNieuwpoort

November10-11/11: St.MaartenbijVVW-Ieperlee Gratisaanmerenvan06/11tot13/11

Meer info:Verdere en gedetailleerde uitleg volgt

op de maandelijkse toervaartvergaderingen.

Zie ook: www.vvw-toervaren.be

Toervaartactiviteiten 2016

Page 6: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

10 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 11

VV

W-R

ec

re

a,

de

fe

de

ra

tie

Vereisten om een Toervaartwimpel te bekomen

Globale interpretatie• voordisciplineVVW-Toervarenen/ofdefederatieietsbetekenen• voor een inzet die niet clubgebonden is en een watersportsamenwerkingbevordert

Clubinspanningenwordendoordeclubsgedragen.DeinzetvoordefederatiewordtdoordefederatieerkendenbevestigdmetdeToervaartwimpel.

Voorbeelden•Aanwezigzijnenpromotiemakenvoordetoervaartreünieispositief•Een“bijzondere”inspanningvoordediscipline•VoorVVW-toertochtleiders•Initiatiefnemersomvaarlussentebegeleiden•InitiatiefnemersvoorverbroederingenmetverschillendeVVW-clubs•AndereclubsaanzettentotdeelnameaanVVW-activiteiten•EenmeerwaardebetekenennaarVVW-ledentoe•Voordetoervaartafgevaardigdedievooreengoedecommunicatiezorgtofdeparticipatievanmeerdereclubbotenopdereünierealiseert.

Betekenis van de ToervaartwimpelDewimpelisinhetlevengeroepenomelkaartehelpenopen/ofrondhetwater.Eenerkenningvaneenbootwaaropkongerekendworden.Dezetweecriteriazijnnogsteedsvantoepassingenblijvenzekerbehoudenbijdedoelstellingen.

Toervaren meer dan een hobbyTijdenshetvaarseizoenongestoordgenietenvanhetwater,denatuurentoeristischebezienswaardigheden. Ver van alle files rustig glijden tussen eendjes, reigers enoeverbloemen. Een vriendelijk gebaar naar schippers en vrienden-toervaarders.Genietenvandegezelligesfeerineenclubhuis,eindeloospalaverenenervaringenuitwisselen.Toervareniseenlevensstijl!

Beginnersangst?VVW-Toervaren helpt je erover heen!

Je zoekt:• Hulpbijdeaanschafvaneenboot?• Hulpbijdeadministratieverompslomp?• Hulpbijhetverwervenvaneenvaarbewijs?• Hulpbijhetlerenmanoeuvreren?• Hulpbijhetuitstippelenvantochten?• Degeborgenheidvaneenvriendenkringverspreidovermeerdan40clubs/havens?

VVW-Toervaren biedt je de oplossing!Bezoekonzewebsiteopwww.vvw-toervaren.beofmailjevragennaarinfo@vvw-toervaren.be

Alvast welkom in de VVW-familie!

Page 7: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

12 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 13

VV

W-R

ec

re

a,

de

fe

de

ra

tie

Beaufortschaal

0 Windstil Spiegelgladdezee.1 Zwakke wind Rimpelingenophetwater.2 Zwakke wind Kortegolfjes,glasachtigaanzicht.3 Matige wind Kleinegolvenmetschuimkopjes.4 Matige wind Kleinelangerwordendegolvenmetmeer

schuimkoppen.5 Vrij krachtige wind Matigegolvenmetschuimkoppenenwat

opwaaiendschuim.6 Krachtige wind Groteregolvenmetwitteschuimplekkenen

opwaaiendschuim.7 Harde wind Hogeregolven,hetwitteschuimbegintzich

alsstrepeninderichtingvandewindteontwikkelen.

8 Stormachtige wind Matighogegolven,metaanmerkelijkekamlengte,toppenwaaienafenvormengoedontwikkeldeschuimstrepeninderichtingvandewind.

9 Storm Hogegolven,zwarestrepenschuim,rollersbeginnenzichtevormen,hetzichtkandoorverwaaidschuimwordenbeïnvloed.

10 Zware storm Zeerhogegolvenmetlangeoverstortendegolfkammen,groteoppervlakkenschuim:dezeekrijgteenwitaanzicht;zwareoverslaanderollers,verwaaidschuimverminderthetzicht.

11 Zeer zware storm Buitengewoonhogegolven,dezeeisgeheelbedektmetlangeschuimstrepen,derandenvandegolfkammenverwaaienoveral,hetzichtissterkverminderd.

12 Orkaan Deluchtismetschuimenverwaaidzeewatergevuld,dezeeisvolkomenwit,zichtopenigeafstandbestaatnietmeer.

Water bron van alle levenMooivaarwaterisvooronsevenbelangrijkalsbrandstofindetank.Zonderbevaarbarewaterwegen,geenwatersport.Hetisdanookvanessentieelbelangdatwedewaterlopenschoonhoudenensluikstortingenmelden.

Wist je dat?• wemetdeschroefzuurstofinhetwaterbrengen?• ronddewaterlopen80%natuurisontstaanofgevrijwaardisgebleven?

Eenwandelingoffietstochtjelangsdeoeversvaneenrivierkanonsookleidentotbijzondereontdekkingen.Detoervaarderhoudtdaarvanendraagtrespectvoorwaterenomgevinghooginhetvaandel.Hetnalevenvaneenaantalgedragscodesmoetdeevidentiezelfzijnofworden:

In de haven• vermijdluidruchtigpratenenhandelenmaarhouhetrustigindehaven• gebruikzoveelmogelijkdesanitairevoorzieningeninhethavengebouw• maakgebruikvannatuurlijkafbreekbarereinigingsproducten• bijhetbinnen-enbuitenvaren,verstoorderustniet• respecteerdenatuurlijkeomgevingengenietervan• sorteerrestafval/papier/glas/olie/kleingevaarlijkafvalenbrenghetaandewal

Langs de vaarweg• golfslagvermijdenvoornatuurlijkeoeversenanderewaterweggebruikers• maximalesnelheidrespecteren• schadeaanfaunaenfloravermijden• indebroedperiodehebbenweextraaandachtvoornestenaandewaterkant• rietkragenenwaterplantenhoudenhetwaterschoon,dusdaardragenweerzorgvoor

• gooinietsoverboordmaarverzamelafvaltotdevolgendecontainer• zwerfvuilverwoestheteigenpatrimonium• hebbegripvoordeanderewatersportersenhoudhetveiligophetwater• aanmerendoenweaandaarvoorvoorzieneplaatsenenbeschadigendeoeversniet.

Watersporters zijn natuurliefhebbers, anders waren het geen watersporters.

Page 8: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

VVW Recrea vzwDé federatie van de recreatieve watersporterwww.vvw.be

V V W

• kano-kajak • zeilen • kitesurfen • toervaren • zeilwagenrijden • duiken • windsurfen • waterskiën • zeezeilen • golfsurfen • wakeboarden • catamaran • raften• standup paddleboard

TV2014_Advertentie_vvw_def.indd 1 7/12/2013 14:52:00

Page 9: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

16 I Toervaartgids 2016

De 36ste VVW-Toervaartreünie, niet te missen!OpdegrensvanVlaanderenaandeMaasligteenjuweeltjedatzondertwijfel iniedersvaarzomerplanningmoetopgenomenworden.

InhetweekendvanHemelvaart,tussen30aprilen08mei,isjachthavendeSpaanjerdvanMarecdéinternationalegasthavenvoorpleziervaartuigen.

Wievanbotenhoudt,moétzekereenkijkjekomennemenindezegrensstreek.Onder feestelijke bevlagging verzamelen hier op deMaasplassen inKinrooi een150-talbotenenditvoorenkeledagen.Traditioneelisdereüniedeopenervanhetnieuwevaarseizoenmettalvanactiviteiten.

Programma Toervaartreünie 2016 Marec

JaarlijksvindtVVW-Toervareneengeschiktelocatieommeerdan100jachtenaantemeren.Als bestuur zijnwedanook fieromuook in 2016eenweekvullendprogrammatekunnenaanbieden.DestadMaaseikeninhetbijzonderjachthavenMarecnodigenonsuitomde36steToervaartreüniebijhentevieren

Uithet aanbodvanactiviteitenenbezienswaardighedendiedestadMaaseikenomstreken tebiedenheeft,hebbenwijgekozenvoorhetvolgendeprogramma.Opvrijdagenzaterdag29en30aprilverwachtenwijdevlootindejachthavenvanMarectijdenshetaanvaar-enaanmeerweekend.

VOORPROGRAMMA

vrijdag 29 april Aanvaren

zaterdag 30 april Aanvaren

zondag 01 mei Aanvaren -16.00-18.00u. Secretariaatopen

maandag 02 mei -08.30u. VergaderingTVafgevaardigden -09.00-11.00u. Secretariaatopen -11.00u. Roeiwedstrijd -VM Alternatiefprogramma,vrijintevullen -13.00u. Bezoekaspergekamer,duurtijd30-45min,afstand100m -14.00u. Bezoekaspergebedrijfmetfiets,afstand2km -Avond Steigerpraat

Page 10: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

18 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 19

VV

W-t

oe

rv

aa

rtr

nie

20

16

dinsdag 03 mei -08.30u. VergaderingTVafgevaardigden -09.00-11.00u. Secretariaatopen -11.00u. Roeiwedstrijd -12.00u. BezoekLinssenMaasbrachtmetrondvaartboot“DePaep vanMeinecom”, mogelijkheid tot het nuttigen van lunch aanboord,terugtochtom16.30u -Avond Steigerpraat

HOOFDPROGRAMMA

woensdag 04 mei -8.30u. VergaderingTVafgevaardigden -9.00-10.00u. Secretariaatopen -10.00u. MarktMaaseik -11.00u. Roeiwedstrijd -14.00u. BezoekwijndomeinAldeneykmetfiets,afstand4km -18.00u. Opening 36ste VVW-toervaartreünie op de “ Leie” - toespraak prominenten, voorzitters VVW-toervaren enMarec,gevolgddooroverhandigingvandetoervaartvlag envlaggengroetdoorVVW-Emblem -18.30u. Receptie aangeboden door verzekeringen Huysman uit Eeklo -Avond GezelligsamenzijninhetKompas

donderdag 05 mei -08.00u. VlaggengroetdoorVVW-Mendonk -08.30u. VergaderingTVafgevaardigden -09.00-10.00u. Secretariaatopen -11.00u. Finaleroeiwedstrijd -14.00u. fietstochtnaarThorn,“WitteDorp“Stevensweertof Maasbracht -19.00u. BBQ -20.00u. DansavondinKompas

vrijdag 06 mei -08.00u. VlaggengroetdoorVVW-Taxandria -09.30-10.30u. OntbijtinKompas -13.00u. BusvervoernaarMaaseik -15.00u. Optochtmetmuziek&ontvangstopstadhuis -19.00u. Diner -20.00u. MuzikaleavondengezelligsamenzijninKompas

zaterdag 07 mei -08.00u. VlaggengroetdoorVVW-Taxandria

-VM Opruimen -12.00u. Afsluitenreünie&strijkenvandevlaggendoorMarecen toervaartbestuur -12.30u. Afdrinkenvanhetvat -14.00u. Mogelijkheidtotafvaart

zondag 08 meiAfvaartdag.MogelijkheidombijMarec langer te verblijven.Af te sprekenbij deplaatselijkehavenmeesteraanhetgeldendtarief.Op zaterdag, zondag, maandag, dinsdag en woensdag kan men een dagmenuverkrijgenbijMarecaan12.50€mitsvoorafgaandebestelling.

Omdat er toch jaarlijks deelnemers zijn die niet kunnen deelnemen aan degeplandeuitstappendoorbeperktetoelatingvanhetaantalbezoekers,biedenweueenalternatiefprogrammaaanvanuitstappenenfietstochtendieuzelfkaninvullenvolgens uw interesse. Deze uitstappen/bezoeken kan uzelf afspreken in hetVVV-kantoor(lijstmetmogelijkhedenzitinhettoeristischpakket)

BijaankomstindejachthavenMareczijnophetsecretariaatdenodigedocumentenmetdejuisteuurvermeldingenplaatsvanafspraakaftehalen.

Het bestuur van VVW-toervaren wenst u een aangename Toervaart 2016 in jachthaven Marec!

Page 11: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

20 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 21

VV

W-t

oe

rv

aa

rtr

nie

20

16

Vaarroutes naar Marec

Vanuit Antwerpen over LozenVertrekinAntwerpen,ominHerentalsofinDesselophetkanaalHerentals-Bocholttekomen. InBocholtdeZuidwillemsvaartviaLozenenWeerttotNederweert.HierhetkanaalWessem-NederweertomnadesluisPanheelopdeMaastekomen.OpdeMaas is het dederde invaart richtingDe Spaanjerd ende vierde invaartrichtingHeerenlaak.

Vanuit Antwerpen over LanayeVertrek inAntwerpen,volghetAlbertkanaal tot inLanaye.HierdraaitmenhetJulianakanaalopomdezestroomafwaartstevolgentotinMaasbracht.NadesluisinMaasbracht naar bakboord deMaas op.Op deMaas is het de derde invaartrichtingDeSpaanjerdendevierdeinvaartrichtingHeerenlaak.

Vanuit MaastrichtVolghetJulianakanaaltotinMaasbrachtNadesluisinMaasbrachtnaarbakboorddeMaasop.OpdeMaasishetdederdeinvaartrichtingDeSpaanjerdendevierdeinvaartrichtingHeerenlaak.

Openingsuren van de Sluizen 1. ZuidwillemsvaartSluizen17en18 2. SluizenWeertenNederweert 3. SluisBosscheveld 4. Julianakanaal-SluisLanaye 5.KanaalWessem-NederweertSluisPanheel 6. SluisHeel(Lateraalkanaal),sluisLinne,sluisRoermond,sluisBelfeld, sluisSambeek,sluisGrave,sluisLith 7. Albertkanaal 8.KanaalvanBriegdennaarNeerharen www.rijkswaterstaat.nl/water/scheepvaartberichten_waterdata/brug_ sluistijden/index.aspx www.waterrecreatie.be/htmlFR/documents/Wenz-bedieningstijden- jan2011.pdf

Afstanden Bocholt-Marec: 43kmAantalsluizen:5 Lanaye-Marec: 45kmAantalsluizen:3 Hasselt-Marec: 104kmAantalsluizen:8(langsBocholt-Mol) Hasselt-Marec: 82kmAantalsluizen:6(langsLanaye)

MAREC-MaaslandseRecreatiecentra

Page 12: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

22 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 23

VV

W-t

oe

rv

aa

rtr

nie

20

16

MAREC - Algemene Informatie

Over Marec.Marec:isdeafkortingvanMaaslandseRecreatiecentra.Hetiseenintergemeentelijksamenwerkingsverband van de Stad Maaseik en de Gemeente Kinrooi. Deze2gemeentenzijnbeidenvoor50%aandeelhouder.MareczorgtvoordeuitbatingvandeprojectenHeerenlaakinMaaseikenDeSpaanjerdinKinrooi,dieomvatten:jachthavens,campings,derondvaartboot,hetdagstrand.Eenaantalgebouwenenterreinenwordenverhuurdaanbedrijvenenorganisaties:

• Café-restaurantHetTegelhuisje,nabijjachthavenDeSpaanjerd.• Café-restaurantDeSteenberg,nabijhetdagstrand.• Sailcenterwaardemogelijkheidisomtelerenzeilenofeenkanoofwaterfietstehuren.

• EenBotelmetovernachtingsmogelijkhedenenverhuurvanelektrischevoer-envaartuigen(Stilsloep),tevenskookstudio‘DeKombuis’.

• CharterbedrijvenAquaLibra,Yacht4uenCharter24.• JachtbemiddelingsbedrijvenBestBoatsenHetAnkerWatersport.• Café-restaurantDeMaasnimf,inHeerenlaak.• Frituur-snackbar‘DieTwee’inDeSpaanjerd.• Het Kompas met VVV-kantoor, zetel van de grindmaatschappijen enlogiesmogelijkheidvoorjongeren(Sporta).

• Eenboot-servicestationinOphoven.• Locatiesvoorverenigingenzoalszeilclub,visvereniging,scouts,enz.

600 ha waterplezierDe jachthavensvanMAREC (MaaslandseRecreatiecentra)beschikkenovereenenormewatervlakte van in totaal600ha.Nabij jachthaven De Spaanjerd teOphoven-Kinrooi, zijn er snelheidsbeperkingen zodat vooral zeilers en grotemotorjachtenhierterechtkunnen.Snellewatersportkomtaanbodinjachthaven Heerenlaak. Ook op een behoorlijk aantal kilometers van de Maas is snellewatersporttoegelaten.

Vanaf de Maas kan tevens het omvangrijke Europese waterwegennet bevarenworden.

Kwaliteit, groen, veiligheidHeerenlaakenDeSpaanjerdzijndebest uitgebouwde jachthavens aandeMaas:vlottendesteigers,parking,trailerhelling,mastkraan,tankstation,botenwerf,enz.Zebeschikkendaarnaastookoverzeermodernuitgerusteverblijfparken (***).

Sinds1996ontvingenbeide jachthavens jaarlijksdeBlauwe Vlag,eenEuropeeskwaliteitslabel voormilieumanagement, selectief ophalen van afval, informatieovermilieuennatuurenzorgzaamomspringenmethetoppervlaktewater.Er isonder andereeenmilieustation.Ook aanhetDagstrandDeSteenbergwappertsedert2012deBlauweVlag.

Aandeverblijfparkenwerdsedert2007 jaarlijksdeGroene Sleuteluitgereikt,eenecolabel.

DeMarec-havenszijnveilig!ZowelDeSpaanjerdalsHeerenlaakzijnenkel voor Marec-gasten per auto bereikbaar met persoonlijke keys. Daarnaast biedtpermanentebereikbaarheidvandehavenmeesterdebestebarrièretegendiefstalenvandalisme.

Page 13: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

24 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 25

VV

W-t

oe

rv

aa

rtr

nie

20

16

Jachthaven De Spaanjerd telt bijna 1000 ligplaatsen voor boten en jachtenvan3 tot35meter lengte. Indeze jachthavenkunnenvooral zeilbotenengrotemotorjachtenterecht.DatiseenbewustekeuzewantopdegrindplassenvandegemeenteKinrooi isereensnelheidsbeperkingvankracht.Bijde JachthavenDeSpaanjerdhoortookeencampingmet138staanplaatsen.InhaarnaamdraagthetgebiedzelfhetwoordSpanjaard.IndeTachtigjarigeOorlogvochtendecalvinistenuitdenoordelijkeNederlandentegendeSpaanseHabsburgersdiehetkatholiekegeloofvanuithetzuidenverdedigden.DezestreekwaseendeelvanhetstrijdtoneelenStevensweert,netaandeandereoevervandeMaaswerddoordeSpanjaardenomgebouwdtoteenvestingstad.ErlegerdendusveelSpaanjaardeninhetgebiedwaardoorindevolksmondhetgebieddenaam‘DeSpaanjerd’kreeg.

De Jachthaven Heerenlaak in Maaseik telt 440 ligplaatsen en heeft ook eenbijhorende camping met 343 staanplaatsen. De naam Heerenlaak verwijst naareenhoevediedoordeontgrindingverdwenenis.OpdewaterplasseninMaaseikis er geen snelheidsbeperking zodat in de Jachthaven Heerenlaak vooral snellemotorbotenenwaterskivaren.

Faciliteiten voor passantenDeMarec-havensontvangen jaarlijks heelwat passanten.DeSpaanjerdbeschiktovereenapartepassantensteiger.ViamarifoonofGSMevendehavenmeestercontacterenenerwordteenplaatsje aangewezen.Elektriciteit is aande steigeraanwezigenvanhetsanitairkangratisgebruikwordengemaakt.Dehavenmeesterbrengteenbezoekjeomallesaftehandelen.

OokinHeerenlaakkunnenpassantenterecht,nietalleenvooreenligplaatsmaarookvooreendagjewaterplezierdoorgebruiktemakenvandetrailerhelling.

Tal van activiteitenDe Marec-crew organiseert jaarlijks tal van activiteiten. Het seizoen wordttraditioneel geopend met een botenzegening. Deze wordt voor de deelnemerssteevastafgeslotenmeteenuitgebreidebrunch.

Waterski en zeilinitiatie!Decreworganiseertlessenvoorbeginners.

De Candlelight Tour is een avondlijke vaartocht. De deelnemers tuigen hunboten opmet feestelijke verlichting en dingen naar de prijs van ‘best versierdevaartuig’.Eenreceptiemetdrankenhapjessluitditevenementaf.

Naheteindevanhetzomerseizoenvindteenherfstwandelingplaats.Eenbegeleidbezoekaaneennatuurgebied.Enomdatmenvanwandelenendefrisseluchtstevigetrekkrijgt,isereenheerlijkebrunch!

WiFiHeerenlaakenDeSpaanjerdzijnuitgerustmetdraadloosinternet(WiFi).Vanophetzonnedekofhetterraskanmenzorgelooschatten,emailen,ofsurfenophetweb.Eenbezoekjeaandehavenmeesterenhetnodigewordtgedaan!

VaarcursussenLerenzeilen,waterskilessenofeenstuurbrevethalen.Wiezouhetnietwillenleren?Vlakbij Marec kan men ervoor terecht in de zeilschool of in de waterskischool:Sailcenter,Yacht4u,wake2wake.

Een dagje waterplezier (mét overnachting?) Eenwaterfietsofeenkanohuren,datkaneveneensvlakbijMarec.Overnachtenkan!Zelfsineenheusebotel.ErzijnookGPSgestuurdestilsloepentehuurwaarmeedeomgevingverkendkanworden.

YachtcharterAqua Libra Yachtcharter heeft een vloot van luxejachten waarmee je, zonder tebeschikkenovereenvaarbewijs,tochtenkanmakenlangshistorischesteden,genietenvangastronomieenzoveelmeer.OokbijYacht4uenCharter24kanjeterechtvooreenhuurjacht.

Page 14: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

26 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 27

VV

W-t

oe

rv

aa

rtr

nie

20

16

Een jacht kopen of verkopenIn de jachthavenDeSpaanjerd is er een verkoopsteiger,waar gebruikte jachtenkunnenbezichtigdenverhandeldwordenviaBestBoatsofHetAnkerWatersport.

De Paep van Meinecom IIIDe Paep van Meinecom III is een passagiersschipmet horecamogelijkheden.MeinecomverwijstnaareengehuchtdatgelegenwastussenOphovenenAldeneikendathonderdenjarengeledenverdwenenisbijeenoverstromingvandeMaas.Paepstaatvoorgeestelijke,priesterofbisschop.Degeestelijkedieindatgehuchtwoonde, heeft de geschiedschrijving verzorgd over de Heiligen Harlindis enRelindis.DeoudersvanHarlindisenRelindisstichtten inAldeneikeenklooster,waarvanhundochtersabdiswaren.ToenMarecin1982eeneerstepassagiersschipindevaartnam,werdeenwedstrijdgeorganiseerdomeennaamkeuzetedoen.Dewinnendeinzendingwas‘DePaepvanMeinecom’.

‘DePaepvanMeinecomIII’ isuw idealebootvooreenuitstap in groep of als individu in het gebied Maaseik-Kinrooi-Thorn-Maasbracht en de aangrenzendemeren.Anderetrajectenzijnmogelijk.Hijisgoeduitgerustvoorgroepenvanaf25personen,metsalonenbar.Erzijn120overdektezitplaatsenvoorzien.

Geschiedenis van de streek.DegeschiedenisvandezestreekisvooreenheelgrootstukverwevenmetdeMaas.Deze regenrivierheefthaarbron inFrankrijkenmondtuit inhetHollandsdiep inNederland.Zeheeftdaneenwegvan925kmafgelegd.

Indestreekiserzeerveelgrindgewonnen.HetgrindenzanduitdeMaasvalleiwerdinde4eIjstijd(hetQuartair)afgezetdoordeRijnendeMaas.Datiszo’n400.000jaargeleden.HetpuindatwerdafgezetisafkomstiguitdeArdennen,Alpen,VogezenenhetZwarteWoud.Afhankelijkvandekorrelmaatkennenwe4soortengrind:zand,grind,grovegrindenstenen.

De winning in Maaseik en Kinrooi is/was nat-nat. Dit wil zeggen dat de grindlaagzichbevindtonderdegrondwatertafelendatgrotebaggermachinesdrijvendophetwaterhetgrinddelven,wassen,brekenensorteren.Daarnagebeurtdeafvoermetboten.Daarnaast bestaat er ook dewinning nat-droog (baggeren en afvoerenmetvrachtwagens)endroog-droog(gravenenafvoerenmetvrachtwagens).

Het water dat de plassen in Maaseik en Kinrooi vult, is geen Maaswater maarwaterafkomstiguitdebodem.Hetisduszeerzuiverwater.UiteraardzalerwelbijoverstromingwateruitdeMaasindeplassenkomenviadevaargeulen.

De grindwerven in hetMaasland zijn er niet gekomen om een bepaald project terealiseren zoals er bijvoorbeeld wel grote kuilen en meren zijn ontstaan voor deaanlegvanautosnelwegen.DegrindwinninginhetMaaslandbestondreedsinde19eeeuw toenboerenmetkarenpaardkiezelhaaldenvoordeaanlegvanwegen.NaWOIontstondengrindwinningenvoordebouwendeopkomendesteenkoolmijneninLimburg.DegroteindustrialisatievandeontgrindingisergekomennaWOIIvoordeheropbouw,deaanlegvanverhardewegen,debetonindustrieinhetalgemeenenookvoordedeltawerkeninNederland,deltawerkendieNederlandmoestenbeschermentegennatuurrampenzoalsin1953.

Vrijsnelnadestartvandeindustriëlegrindwinning,zagdepolitiekewereldindaterookmoestgedachtwordenaaneenbestemmingnadeontgrinding.Datleiddetoteenovereenkomstenlatertoteenwettelijkkaderwaarbijdegrindmaatschappijenbepaaldebedragenmoestenbetalenpergewonnentongrind,waarmeeherbestemmingvandegebiedenwerdgerealiseerd.InMaaseikenKinrooigaathetomongeveer600hadiezoeennieuwebestemminghebbengekregen:recreatieenlandbouw.

Destructuurvandezandkorrelsdiezichhierindebodembevindenistotaalandersdanbijvoorbeeldwoestijnzanddateerderaanvoeltalstalkpoederofmeel.Dezandkorrelshebbeneenstructuurwaardoorzevrijvastinelkaarvallen.Zokanhetaangespotenzandzodrahetbovenhetwateroppervlakkomt,onmiddellijkmetbulldozerswordtberedenomverderaftewerken.

In de VissenAkker kunnen zeilwedstrijden van olympisch formaat gevarenworden.Eenolympischezeildriehoekzalindezeplaspassen.De3zijdenvaneenolympische

Inhetvoor-ennajaarzijnerzondagse brunchen.

Voorschooluitstappenwordtextrakortinggegeven.

Tijdens de zomermaanden vaart ‘De Paep van Meinecom III’ klokvast opwoensdag,zaterdag,zon-enfeestdagennaarThornenStevensweert.

Voorwie iets te vierenheeft kandebootwordenafgehuurdperuur. Er is eenuitgebreidcateringaanboddatopbestellingkangenomenworden. Ideaalvoorhuwelijksfeesten,jubilea,enz.

Ook voor bedrijven biedt de boot diverse mogelijkheden: netwerkmoment,seminarie,persconferentie,…

Page 15: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

28 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 29

VV

W-t

oe

rv

aa

rtr

nie

20

16

zeildriekhoekmetensamen5kilometer.Aandewestelijkezijdevandezeilplas,ishetgebiedAgropolis.

DeMaasvormtookdegrenstussenBelgiëenNederland,althanstussenMaastricht-Lanaken enKinrooi-Stevensweert.Nadat België in 1830 zelf de onafhankelijkheiduitriep,behoordehethuidigeNederlands-LimburgooktothetgrondgebiedBelgië.Pas9jaarlater,in1839isdescheidingergekomenmethetVerdragvanLonden.Eerdatverdragoveraltotuitvoeringwasgekomendoorbijvoorbeeldhetplaatsenvangrenspalen,warenwejarenverder.Vandaardatweinditgrensgebiedgrenspalenzienstaanmethetjaartal1843.

Eenmooi voorbeeld vanherbestemming van grindgebied isookhet natuurgebiedKoningssteentussenThornenKessenich. Inditgebiedwerdtussen1951en1957degrindgewonnenwaarnadeputtengrotendeelsopnieuwwerdenopgevuld.Sinds1989isheteennatuurontwikkelingsgebiedvan35hadatvrijtoegankelijkis.HetisineigendomenbeheervandeVerenigingNatuurmonumenteninNederlandenhetBelgischeLimburgsLandschap.

Het beheer gebeurt grotendeels door begrazing met Konikpaarden engallowayrunderen.HetKonikpaard is een paardenras datoorspronkelijk komt uitPolenenWit-Rusland.Hetiskleinvanstuk,heeftgeenverzorgingnodigenisheelresistent.Depaardenkunnenhethelejaarvrijrondlopen.

Dekeuzevoorpaarden iseigenlijkeenvoudig:zeetengraagkortgrasenpaardendoenhunbehoeftealtijdopeenzelfdeplek,depaardenlatrine.Opdielatrineetendepaardennooitzodatereenheeldiverseflora(planten)enfauna(dieren)erzichkanontwikkelen.

DeGallowayrunderenkomenoorspronkelijkuitSchotland.OokdezedierenhebbennetalsdeKonikpaardenweinigzorgnodigenzijnnietagressief.Zezijnhetjaarrondgeschiktalsgrotegrazersinnatuurgebieden.

Gastvrij genieten van het Bourgondische MaaslandBijMareckanmengenietenvandetypischeBelgisch-Limburgsegastvrijheid.Decrewispermanentstand-byenmenkaneraltijdeenberoepopdoen.

BijhetVVV-kantoorofdeToeristischeDienstkanmenterechtvooralleinformatieoverdestreek.Endiestreekheeftheelwattebieden:eenuitgebreidwandelpaden-en fietsroutenetwerk, vele terrasjes, restaurants voor een snelle hap of culinairhoogstaandgenot.

Shoppenkanmennaarhartelustindetypischewinkelstratenofindeoutletcentra.Ofgenietmenlievervandewekelijksemarkt?

Maaseik, kunststadMaaseik, kunststad van hetMaasland, bruist van de gezelligheid.Geniet er ondermeervanhaarmarktplein,depermanentetentoonstellingoverdeschildersJanenHubert Van Eyck, hetMuseactron en de geleide stadswandelingen.Het typische,

planmatige stratenpatroon uit de tijd van de stichting van de stad is nog steedsduidelijkherkenbaar:vanafdecentraalgelegenMarktvertrekteennoord-zuid-eneenoost-westas.DepoortenopdezeassenwarendeEikerpoort(naarAldeneik),deBleumerpoort(naarBleumerhof,langsdeMaas),deHepperpoort(naarHeppeneert)en de Bospoort (naar Neeroeteren). De wallen moesten plaats ruimen voor deBurgemeester Philipslaan (begin 20e eeuw) en de ringweg (jaren 1980). TussendeBospoortendeHepperpoort isdeaardenwaldeelsbewaardgebleven.BijdeheraanlegvandeBurgemeesterPhilipslaan (2012)werdende fundamentenvandeEikerpoort ontdekt. Enkele jaren eerder (2009)werden aan de Bospoort ook aldefundamentenvandegrafelijkeburchtblootgelegd;dezezijntebezichtigenindeparkeergarage onder hetKolonelAertsplein. InMaaseik bevinden zich een grootaantalgebouwenenobjecten,dietothetcultureelerfgoedbehoren.

Kinrooi, opwindend rustigKinrooi is de meest noordoostelijke gemeente van Vlaanderen. Het is eenlandelijkegemeenteenvaltbij toeristen indesmaakals fiets-,wandel,molen-enwatersportgemeente.Eriseenuitgebreidbewegwijzerdwandel-enfietsroutenetwerk,eenveerverbindingmetStevensweertenuiteraarddejachthavenenverblijfparkDeSpaanjerd.In2011kreegzedetitel“Aspergegemeente”,in2012werdzeverkozentotCulinairAmbassadeurvanVlaanderenLekkerLand.

InKinrooiwerddeafgelopendecenniaheelveelgrindgewonnen,waardoorenormewaterplassenzijnontstaan.Delandbouwheeftzichsindsdienomgevormdvanveeteeltenlandbouwgewassennaargroenten-enfruitteelt.Eenbelangrijkdeelvandeakkerswordt beregendmetwater uit de grindplassen.Nabij de grindplassenwordt ookeen landbouwbedrijventerreinontwikkeld ‘Agropolis’,waargewerktwordtaandevoedselteeltvoordetoekomst.

Thorn, het witte stadjeThorniseenklein stadjewaardehuizen witgeverfd zijn.Eenaldaargevestigdkloostergroeideuittoteenwereldlijkstift(eenkloostervooradellijkedames)eneenvorstendom.OnderdeFransenkreegThornzwaartelijden.ToenkreegThornookzijnkenmerkendewittekleur.Nadatdeadellijkedamesgevluchtwaren,voerdendeFranseneenbelastinginopbasisvandeomvangvanderamen.Dearmebevolking,vaakwonendingrotepanden,dievoorheen hadden toebehoordaan rijke lieden, kon deze nietopbrengen. Om de hoogte vandebelastingaanslag tebeperken,metselde men de ramen dicht.Met het doel deze bouwsporen(“littekens van de armoede”) teverbergen, werden de huizenwit gekalkt. Door die wittehuisjesenderustvanhetdorpje

Page 16: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

30 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 31

VV

W-t

oe

rv

aa

rtr

nie

20

16

werd Thorn al gauw geliefd bijkunstenaarsentoeristen.

Stevensweert, oude vestingstad Stevensweert ligt op een eilanddatdoortweearmenvandemaasgevormdwordt.Hetwerdtijdensde tachtigjarige oorlog door deSpanjaarden tot vestingstadomgebouwd.Stevensweertheefteenprachtigdorpsplein.

Stevensweert en uiteraard dejachthavenenverblijfparkDeSpaanjerd.In2011kreegzedetitel“Aspergegemeente”,in2012werdzeverkozentotCulinairAmbassadeurvanVlaanderenLekkerLand.

InKinrooiwerddeafgelopendecenniaheelveelgrindgewonnen,waardoorenormewaterplassenzijnontstaan.Delandbouwheeftzichsindsdienomgevormdvanveeteeltenlandbouwgewassennaargroenten-enfruitteelt.Eenbelangrijkdeelvandeakkerswordt beregendmetwater uit de grindplassen.Nabij de grindplassenwordt ookeen landbouwbedrijventerreinontwikkeld ‘Agropolis’,waargewerktwordtaandevoedselteeltvoordetoekomst.

MaasbrachtMaasbracht is een typisch schippersdorp. Veel binnenschippers hebben hier hunthuishavenviaeenpostadresofdomicilie.Hierrondomheeftzicheenheleindustrieontwikkeld,gaandevanherstelplaatsenvoorboten,brandstofvoorzieningen,winkels,enz.

MaasbrachtheeftookeensluizencomplexophetJulianakanaal.Met11,85mvervalisditdesluismethetgrootstevervalvanallesluizeninNederland.

DegrotetorensbehorentotdeClauscentrale,genoemdnaarwijlenPrinsClaus,deechtgenoot van de voormaligeNederlandse koningin Beatrix.Deze centrale voorzag in8% van de Nederlandseenergiebehoefte. De energiewerd opgewekt via aardgasmaar kan ook met aardolieen sinds 2002 zelfs metplantaardige olie. Sinds 1 juli2014wordtergeenelektriciteitmeer geproduceerd aangeziende centrale onvoldoenderendabiliteitheeft.

VVW-Toervaren - DresscodeUniformenzijnouderwetsenvoorbijgestreefd,zeggentegenstanders.Tochkunnenwe niet ontkennen dat het een samenhorigheid uitstraalt. Bovendien oogt eenconformiteitmooienstraalteenzekerevormvanwaardigheiduit.

De VVW-outfit gaat al vele jaren mee maar blijft door de besturen en detoervaarderstenzeersteopprijsgesteld.

Voor de dames• Dedamesgenietenvolledigevrijheidnaarmodeentrends.• Doorslaggevendzijnweldekleuren.• Basiskleurblijftmarineblauwmaarkangecombineerdwordenmetwitofroodofallebei.

Voor de heren• Geldteenstrikteredresscode:blazerinmarineblauw,withemdenVVW-das.• Alsbroekpasthierbijeengrijzekleur.• Hetuniformiszowatalsdevlagetiquette,devlagdektdelading.

Waar wordt het uniform op prijs gesteld?Bijofficiëlegelegenheden,bijfeestelijkegelegenheden,bijbijeenkomstenwaarbijdefederatievertegenwoordigdwordt.

VVW-Toervaren – vlagetiquetteEnkelevuistregels• stuurboordzijdeisdeofficiëlezijde• bovenstevlagprimeertopdeonderliggende• vlagvoeringiseencommunicatiemiddel• onderscheidtussenstilliggenenvaren• deVVW-wimpelenclubwimpelblijvenhangenenwordenjaarlijksvernieuwd• ‘snachtswordengeenvlaggengevoerdbehalvedefederatie-enclubwimpel

Voor VVW-Toervaren bestaan volgende afspraken• vierkanteVVW-vlagvoordealgemenevoorzitter• VVW-zwaluwstaartvoordeledenvanderaadvanbestuurendeclubvoorzitters• deVVW-Wimpelmetzwartebolvoordebestuursledenvandeclubs• deVVW-WimpelvoordeledenvanalleaangeslotenVVW-clubs

Page 17: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

32 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 33

VV

W-t

oe

rv

aa

rtr

nie

20

16

Info voor de toervaarders

GastclubsOnderstaande clubs geven gastvrijheid aan de toervaarders van en naar deToervaarttijdenshetaanvarenendeterugreis,eengastclubgeeft1overnachtinggratis gedurende deweek voor en deweek na deTV-reünie: VVW-Westhoek,VVW-Flandria Brugge, VVW-Gent-Leie, VVW-Mendonk, VVW-Emblem,VVW-Nete, VVW-Taxandria Turnhout, Blauwe Kei, Jachtklub Leopoldsburg,VVW-HyacenVVW-Yakan,Voordeschippers,wemerengratisaf inOphovenbijgastclubMarecvan02tot08mei,inbegrepenelektrischverbruikvanmax6amp.Daarbuiten“Ankertarief”

SecretariaatJekanerreedsterechtvanafzondag01/05meitussen16.00en18.00.Vanaf02meidagelijkstussen09.00en11.00

Respecteer ieder zijn vakantie enkomenkel tijdensdeopeningsurennaarhetsecretariaat.

Zend of fax uw inschrijvingsformulier ten laatste op 25 april 2016 naar VVW -Beatrijslaan25-2050Antwerpen-info@vvw-toervaren.beoffax032197700.

Inschrijvingsformulieren zijn af te drukken via www.vvw-toervaren.be, via [email protected],ofeentelefoontjenaar032196967enzewordenutoegezonden.

Wijdurvenrekenenopiedersmedewerkingvooreenvlotverloopvanbetalingnainschrijving.

MarifonieVoornavigatiegegevensVHF10,allebabbelsMETEENnaarVHF77.Devlootverantwoordelijkekandehavenmeestersoproepenvanafzaterdag30aprilenditenkelopVHF71.

VlagetiquetteVlagvoeringiseenzeeroudeencomplexematerie.Alstoervaarderstrachtenwedezeregelszogoedmogelijknateleven.AlleVVW-clubsvoerendeVVW-wimpelindetopmetdaaronderofaanBB-zalingdeclubvlag.Deredenhiervoorisdathethier gaatomeenVVW-evenement, dusdeVVW-wimpel inde top.AchteraanvoertmendeBelgischedriekleur.

Vaarroutes en afmerenOmproblemenbijhetaan-enterugvarentevermijdenvolgendetip:maakonderlingafspraken,volgdeaanwijzingenvanjulliekonvooileiderenbinnenvaartbegeleidersstiptopendringnietaan.

Praktische tips bij het aan- en afvaren van de TV in Ophoven -elkebootmeldtzichaanopVHF71-max.snelheidindehaven5km/uzondergolfslag-volgstiptdeaanwijzingenvandeTVhavenmeestersop-hetafmerengebeurtinvolgordevanbinnenvaren-vanafmaandag02meitotdonderdag05meiwordendeTV-afgevaardigdenverwacht op het secretariaat om 08u30 voor nadere en bijkomendeinlichtingenomtrenthetverloopvandeTV.

VuilcontainerszullentijdensdeTVgeplaatstworden.Sorterenisvanbelang,ookopdeTV!

Bunkeren en voorzieningenOmwille van de veiligheid is bunkeren op de locatie niet toegelaten. Houdhier rekening mee, aanvaren met volle watertanks! Waar mogelijk wordenelektriciteitsvoorzieningenvoorzien,max6amp.

InkomkaartenOmwillevanverliesendergelijkevoorzienwejaarlijksgekleurdearmbandjesmethetVVW-logo.Bijjeinschrijvingspakketontvangjedezebandjes.Doezeomenjebentgekendvoorelkeactiviteitwaarvoorjebentingeschreven.Dekleurcodestaatvermeldopdeenveloppe.

Let op! Tijdens onze feestdagen worden GEEN maaltijden meegenomen aanboord.

ToegangspoortenTijdensdeTvzalelkedeelnemereentoegangscodeontvangen

AfvarenKannahetafsluitenvandeTVenstrijkenvandevlaggen.

Page 18: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

34 I Toervaartgids 2016

Nuttige telefoonnummers MAREC

Brandweer&ziekenwagen tel.112Europeesnoodnummer tel.112Politie-voordringendepolitiehulp tel.101Tele-onthaal tel.106

AntigifcentrumToerismeKinrooi 070245245-089564736WachtdienstapotheekToerismeMaaseik 090399000-089819290BrandwondencentrumAdministratieMarec 022686200-089567503CardStop-HavenmeesterDeSpaanjerd 070344344-089563125Centraaloproepnummerdokters 089754104Centraaloproepnummertandarts 090339969Centraaloproepnummerdierenarts 090456018

Page 19: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

36 I Toervaartgids 2016

Zuid-Willemsvaart

Sluis17Lozen 011447035-kanaal18Sluis18Bocholt 011448365-kanaal20SluisWeert 0031495535355-kanaal22SluisBoscherveld 003143358800-kanaal20Julianakanaal-sluisLanaye kanaal18KanaalWessem-Nederweert kanaal84SluisPanheel 0031475562079-kanaal84SluisHeel(Lateraalkanaal) 0031475358800-kanaal18SluisLinne 0031475358800-kanaal22SluisRoermond 0031475358800-kanaal22SluisBelfeld 0031475358800-kanaal18SluisSambeek 0031475358800-kanaal22SluisGrave 0031246221744-kanaal20

Albertkanaal

SluisHasselt 011301340-kanaal20SluisDiepenbeek 011321836-kanaal18SluisGenk 089322530-kanaal80

Kanaal van Briegden naar Neerharen

SluisLanaken 089714145-kanaal80SluisNeerharen 089714484-kanaal18

Page 20: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

38 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 39

VV

W-t

oe

rv

aa

rtr

nie

20

16

François www.ghfrancois.be

Huysman,dewatersportverzekeraar www.huysmanyachtverzekeringen.beJBDesign www.jb-design.beKlaverhof www.klaverhof.be

LinssenYachts [email protected]

LuxeJachtverzekeringen www.luxejachtverzekering.com

NautischCentrumZelzate www.nautischcentrum.be

NavaliaLummen;jachtonderhoud www.navalia.be

NavexElektro www.navexelektro.be

PerloIndustries www.perlo.nl

Periskal;navigatiemeteenmeerwaarde www.periskal.com

Riankar www.riankar.be

Sodablast www.sodablast.be

Varen www.varen.be

VlaamseVaarschool www.vlaamsevaarschool.be

Yersekewatersportservice-winterberging

www.yersekegroup.nl

Verantwoordelijke uitgever:VVW-ToervarenBeatrijslaan,25•2050Antwerpene-mail:[email protected]:https://www.facebook.com/vvwtoervaren

Wens je de allerlaatste nieuwtjes, surf even naar www.vvw-toervaren.be en navigeer naar TOERVAART2016 waar eventuele wijzigingen zullen meegedeeld worden. Tevens kan je er het inschrijvingsformulier downloaden.

Sponsoring

DeuitgavevandevernieuwdeVVW-Toervaartgids2016wasnietmogelijkzonderdesteunvandevolgendeclubsenfirma‘s:

Club WebsiteANTWERPSEYACHTCLUB www.antwerpseyachtclub.beFLANDRIAYACHTCLUBBRUGGE www.yachtclubflandria.beJACHTKLUBLEOPOLDSBURG www.jkl.beVRIJEYACHTCLUBANTWERPEN www.vyca.beVVW-AALST www.vvwaalst.beVVW-DENBLEEK www.vvwdenbleek.beVVW-EMBLEM www.jachthavenemblem.beVVW-GEEL www.ycg.beVVW-HYAC www.vvw-hyac.beVVW-IEPERLEE www.jachthaven-ieper.beVVW-LEUVEN www.vvwleuven.beVVW-MENDONK www.vvwmendonk.comVVW-NIEUWPOORT www.vvwnieuwpoort.beVVW-TAXANDRIA www.jachthaventurnhout.beVVW-WESTHOEK www.jachthaven-vvw-westhoek.beYACHTINGCLUBHOBOKEN www.yachtingclubhoboken.be

En de firma’s

Firma WebsiteAbimYachting www.abim.eu

Arabel-elektraenwateropdesteiger www.arabel.be

BBoat www.bboat.be

BezemerCoatings www.bezemer-coatings.be

Blacktonsteigerbouw www.blackton.eu

CarronMarine www.carronmarine.be

Comfort2go www.comfort2go.euDeArk www.restodeark.beDeRouckGeocart www.derouckgeocart.com

Drinkwaard-Craftsman www.drinkwaard.com

ElectroAndries www.aeandries.be

Page 21: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

40 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 41

VV

W-t

oe

rv

aa

rtr

nie

20

16

Bronvermelding

Wijdankendebelangelozeinzetvanonzeclubbesturenenledenvoordehulpbijhettotstandkomenvandezeinfogids,watbetreftaanleverenvanteksten,hetverbeterenervanenhet latenpublicerenvanfoto’s.Tevenswensenwijtevermeldenwaardenodigeinformatiegehaaldwerd.

• www.binnenvaart.be• www.vlaamsehydrografie.be• www.watlab.be• www.waterrecreatie.be• www.wenz.be• www.descheepvaart.be• www.opvn.be• www.bipt.be• www.ngi.be• www.mobilit.belgium.be• www.nts• www.wikipedia.be• www.periskal.com

Een toervaartgids samenstellen is één; het up-to-date houden is een ander paar mouwen. Heeft iemand fouten opgemerkt of vind je dat bepaalde items aan bod moeten komen, laat het ons dan weten. Wij zorgen ervoor dat het jaar nadien een actuele versie wordt aangeboden. Help ons mee jullie gids op onze waterwegen actueel te houden. Stuur jullie op- en bemerkingen naar het VVW-secretariaat.

Speciaal woordje van dankVoor onze 36ste toervaartreünie:

• Aan de Stad Maaseik en de gemeente Ophovendiehetmogelijkmakenomde36steVlaamsetoervaartreünieinhunregioteorganiseren.

• Aan de toeristische diensten voor hun logistieke steun en sympathiekemedewerking.

• Aan De Scheepvaart en Rijkswaterstaat die het nautische gedeelteverzorgenmetbruggenwachtersensluismeesters.

• Aan onze trouwe Belgische marinekadettenvoorhetverzorgenvanhetprotocolvanonzetoervaartreünies.

• Aan Marec/de Spaanjerdvoordeinfrastructuurendeprimasamenwerkingbijonzegrootstejaarlijksemanifestatie.

• Aan alle VVW-gasthavensdiedeverplaatsingnaardezereünieechtgastvrijmaken.

Voor onze toervaartactiviteiten:

• Aan al onze sponsorsdiedeuitstralingvanVVW-toervarenmeeuitdragen.Depositievereactiesdiewevanhunproductenmogenontvangendragenbijtotzorgeloossporten.

• Aan onze toervaartcoördinator die het weer eens voor mekaar krijgt200botenteverzamelen.

• Aan al onze clubafgevaardigden dieonzewerkingpromotenbijdeclubleden.• Aan al onze medewerkersdievandetoervaarteenechtedisciplinemaken.• Aan de administratieve medewerkersdienoodzakelijkzijnomeenafdelingingoedebanenteleiden,diedezemanifestatiemeeondersteunenendiehetookmogelijkmakendatdezetoervaartgidsweervandeperskanrollen.

• Aan de toertochtleidersdiedeverantwoordelijkheidenhetinitiatiefnemenommetanderewatersporterstevarenopvoorhennogonbekendewaterlopen.

• Aan de cateringdievantochtenenbijeenkomstentelkensweereenculinairavontuurmaakt.

• Aan de technische ploeg diedoorgaansachterdecoulissenwerkt,maarozoonmisbaaris.

• Aan allendieindezeoplijstingzoudenvergetenzijnentochbijdragentothetsuccesvanonzedisciplineVVW-toervaren.

WillyMens,voorzitter

Page 22: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016
Page 23: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

44 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 45

VV

W-c

lub

s

•DeNoordDoel 77• E.Y.K 77• Kon.TemseWSV 78• Kon.GentseWSV 78• RupelmondseWSV 79• VVW-Aalst 80• VVWDenBleek 82• VVW-Dendermonde 84

• VVW-GentLeie 84• VVW-Kruibeke 85• VVW-Lokeren• VVW-Mendonk 86• VVW-Moerzeke •WSVDeZeevissers 88• ZulteJachthaven 89• ZwarteFleschNinove 88

Oost - Vlaanderen

• BeernemseWSV 89• FlandriaYachtblub 90• KuurnseWSV 92• VVW-Blankenberge 94• VVW-Brugge

• VVW-Ieperlee 96• VVW-Nieuwpoort 98• VVWWesthoek 100•WaregemYachtClub 102

West - Vlaanderen

• AntwerpseYachtClub 50• BraboMAW• BrechtseYachtClub 52•DeVaart 52•DijleYachtClub-Mechelenvzw 53• JachtclubHerentals• RecreatievaartOud-Turnhout 53• Sint-JobYachtClub 56• VVW-Clothilde 56

• VVW-Emblem 58• VVW-Geel 60• VVW-Kempen 62• VVW-Nete 62• VVW-Schelde• VVW-Taxandria 64• VrijeYachtclubAntwerpen 54• YachtingClubHoboken 66

Antwerpen

• VVWJachthavenGrimbergen 68• VVW-Leuven 70

• JachtklubLeopoldsburg 72• VVW-Hasselt• VVW-HYAC 74• VVW-Yakan 76

Vlaams - Brabant Limburg

Page 24: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

46 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 47

VV

W-c

lub

s

OOST-VLAANDEREN

•De Noord Doel-03/[email protected][email protected]•Kon. Temse [email protected]•Kon. Gentse [email protected]•Ninoofse Yachtclub Zwarte [email protected]•Rupelmondse [email protected][email protected]•VVW-Den [email protected]•VVW-Dendermonde-0495/[email protected]•VVW-Gent [email protected][email protected][email protected][email protected][email protected]•WSV De [email protected]•Zulte [email protected]

WEST-VLAANDEREN

•Beernemse WSV [email protected]•Flandria [email protected]•Kuurnse [email protected][email protected][email protected][email protected][email protected]•Waregem Yacht [email protected]

ToervaartclubsDetoervaartclubsdieoverpassantensteigersbeschikkenendezeineigenbeheeruitbatenenhunbezoekersaldusontvangen,wordenuitgebreidperclubopdevolgendebladzijdenbesproken.

ANTWERPEN

•Antwerpse Yacht [email protected]•Brabo [email protected]•Brechtse Yacht [email protected]•De Vaart - 0479 45 30 [email protected]•Dijle Yachtclub [email protected]•Jachtclub Herentals [email protected]•Recreatievaart [email protected]•Sint Job [email protected]•Vrije Yachtclub [email protected][email protected][email protected][email protected][email protected][email protected][email protected][email protected]•Yachting Club [email protected]

VLAAMS-BRABANT

•VVW Jachthaven [email protected][email protected]

LIMBuRG

•De Blauwe Kei-zieYachtingclubVVW-GeelofJKLeopoldsburg•Jachtklub [email protected][email protected][email protected]

Page 25: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

48 I Toervaartgids 2016

Legende/Légende

BotenhellingRampedemiseàl’eau

BotenkraanGruepourbateaux

DieseltankinstallatieCarburant

DrinkwaterEaupotable

DuikerPlongeur

EetgelegenheidofkantineterplaatseofindenabijheidRestaurant

ElektriciteitElectricité

Kantine&drankgelegenheidinhavenCafé/bistrotdansleport

InstallatievoorvuilwaterStationpompagedeseauxgrises

MecanicienMéchanicien

PassantenligplaatsenPlacesvisiteurs

ReinigingsinstallatiechemischtoiletInstallationtoilettechimique

SanitairendoucheDouchesetsanitaires

Toegankelijkvoorminder-validenAccessibleauxpersonneshandicapées

ToilettenToilettes

WinkelterplaatseofindenabijheidMagasin

WifiWifi

BancontactCartebancaire

InstallatievooroliehoudendeproductenStationpompagedeseauxnoires

DroogkastSéchoir

EHBOEHBO

AfvalsorterenTridesdéchets

WasmachineMachineàlaver

Page 26: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

50 I Toervaartgids 2016

Watervlak Kempischdok

Gelegen Kempenstraat3-8001-2030Antwerpenwww.antwerpseyachtclub.be

Corresponden-tieadres

AYCBestuurKempenstraat3-8001-2030Antwerpeninfo@antwerpsejachtclub.be-032350104

Voorzitter [email protected]@antwerpseyachtclub.be

Havenmeester LucCeulemans-0475607533

Clubhuis Goeree-032350104

Zaterdagenzondagvan11utot22uOndervoorbehoud.Bezoekersopaanvraag.EnkelVVW-leden.

Antwerpse Yacht Club

Antwerpen

BEZOEK EENS ONS CLuBSCHIP

GEBOuWD IN 1902

“ GOEREE “u bent er altijd hartelijk WELKOM.

Bij het nuttigen van een warm of koud drankje aan democratische prijzen

hebt u een fraai uitzicht over onze club en het Kempisch Dok.

Page 27: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

52 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 53

VV

W-c

lub

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak KanaalSchoten-Turnhout

Gelegen Brug11-2960Brecht

Correspondentie-adres

FrankVerbraekenVaartdijk14-2960Brecht-byc@telenet.be-www.users.telenet.be/byc

Voorzitter FrankVerbraeken-0475479839

Havenmeester JosIchau-0488226595

Ligplaatsen 1€/mmetmin.10€VVW-korting neen

Elektra 0,22€/kWh

Water inbegrepen

Douche 1€ /10 min

Watervlak KanaalvanDesseloverTurnhoutnaarSchoten

Gelegen Linkeroevertussensluis4en5

Correspondentie-adres

VZWDeVaartKempischKanaal204-2960Sint-Job-in-‘[email protected]

Voorzitter JohnEwoutHenny

Havenmeester ReginaDeConinck-0486515820

Ligplaatsen <=15m,10€;>15m,15€VVW-korting GoudenAnkerhaven,dan20%

Elektra 0,40€/kWh

Water 7€/m³Douche 2€naafspraakClubhuis openopzondagvanafPasentotseptember

Brechtse Yacht Club VZW

De Vaart VZW

Watervlak Binnen-Dijle-Dijle2800Mechelen

Gelegen indehistorischebinnenstadvanMechelen

Correspondentie-adres

[email protected]

Voorzitter VanSchoorEdmond

Havenmeester SwinnenEgide-0475892342

Ligplaatsen vanaf€8,00pernachtVVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra ja

Water ja

NMBSenDeLijnstationop1,3km.BinnenvarenviaBenedensluis(tijsluis)van3u30voorHWtot3u30naHW..Sluismetvlottendesteiger-eniginBelgië.PassantenplaatsenaansteigerDijleLO,aangeduidmetspandoekengelebandopdesteiger.

Watervlak KanaalDessel-Schoten-ZwaaikomNr.6-Oud-Turnhout

Gelegen linkeroever3kmvoorTurnhout

Correspondentie-adres

RecreatievaartOud-Turnhout-Geleg15-2360Oud-Turnhout

Voorzitter [email protected]

Havenmeester WillemsRonny-0473252664

Ligplaatsen 10€tot10m.+1€bijkomende/m.VVW-korting 2halvedagengratis

Elektra 1,5Euro

Water gratis

Douche ja

Clubhuis Jametdemocratischeprijzen

Tankenbotenop500meter.Wasmaschineendroogkastinclubhuis

Dijle Yacht Club-Mechelen vzw

Recreatievaart Oud TurnhoutJachthaven het Gevaer

Page 28: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

54 I Toervaartgids 2016

Watervlak Kempischdok-HavenAntwerpen

Gelegen BinnenvaartstraatKade37B-2000Antwerpen

Corresponden-tieadres

Anne-MieJennesSparrenlaanI-2930Brasschaat-0478342995vyca.watersport@telenet.be-www.vyca.be

Voorzitter [email protected]

Havenmeester EddyDom-0476223359

Kostprijslig-plaatsen

1€l/m

VVW-korting enkelVVWLeden

Elektra 2€/dag

Water gratis

Douche 1€jetonClubhuis Frans

Open:Zat.-Zonenfeestdagenvan14utot22u.

Doorbeperkinghavendienst:enkelVVWleden,metFDnummer.Ingroep48uopvoorhandreserveren.

Vrije Yachtclub Antwerpen

Page 29: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

56 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak KanaalDessel-Turnhout-Schoten

Gelegen SintJobin‘tGoorVaartlaan8-afwaartsdirectnasas4

Correspondentie-adres

FredyVandeVelde-Pierstraat20-2840Reet0497373278-www.sjyc.be-secretariaat-sjyc@telenet.be

Voorzitter TheoBeeldens-Heikantstraat164-2900Schoten0479273349-tbeeldens@skynet.be

Havenmeester LouisNuyts-0497382010

Ligplaatsen tot10m:12€/10mtot13m:14€/13mtot15m:16€VVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra inbegrepen

Water inbegrepen

Douche 1€/7minClubhuis jaRustiggelegen,allewinkelsbinnenloopafstand.

Watervlak ZeekanaalBrussel-Rupel

Gelegen LOopwaartssluisWintam

Corresponden-tieadres

Hellegatstraat1-2870RuisbroekSauvegarde(Puurs)[email protected]

Voorzitter [email protected]

Havenmeester CarlaVanThurenhout-0475598336

Ligplaatsen 10€VVW-korting GoudenAnkerhaven

Douche ja

Clubhuis AnneliesenDirk-0476453105-0475521071-038664979

OpeningsurenMaandagendinsdaggesloten.Vanwoensdagtotzaterdagvanaf14.00u.Zondagvanaf9.30uur.Enkeldanisertoegangtotterreinensanitair.

Sint Job Yacht Club

VVW-Clothilde

Page 30: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

58 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Netekanaal

Gelegen Liersesteenweg-2520Emblem

Corresponden-tieadres

JulienSelsDrakenhoflaan258-2100Deurne0495807431-info@jachthavenemblem.be

Voorzitter JulienSels

Havenmeester [email protected]

Ligplaatsen tot12m=10€;>12m=12€VVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra 2€Water 0,50€/100lDouche 1€Clubhuis DenDaawer

Clubschipopenzaterdagenzondag.Lidlendiversehorecazakenbinnenloopafstand,openbaarvervoerop50mvandejachthaven

VVW-Emblem

VVW-EmblemvzwToervaartclubsinds1994engelegenindedodearmvanhetnetekanaal

teEmblem,deelgemeenteRanst,tussenVierselsasensluisDuffel.Goedeafmeermogelijk-

hedenaandecentraalgelegenvlottendesteiger.

Op loopafstandvindtUeensupermarkt,krantenwinkel, bakker,gereedschapszaak,kap-

perssalon,openbaarvervoer,enz.

De jachthavenbevindtzichmidden indenatuur,dieallerustmetzichheeft,desteiger

isbeveiligdmetcamerabewaking.Enerzijnookmeerdereaangeduidefietsroutes.VVW-

Emblemiseenbezoekmeerdanwaard.

Jaarlijkseactiviteitzijndetweedaagsehavenfeesteninaugustus.

VVW-EMBLEM

Page 31: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

60 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak KanaalHerentals-Bocholt

Gelegen Paviljoenstraat20-2440Geel

Corresponden-tieadres

MarcDeBackerWouwerstraat1-2300Turnhout0475804150-yachting.club.geel@telenet.be-www.ycg.be

Voorzitter [email protected]

Havenmeester RobertBastiaensen-0493692460

Toervaartafge-vaardigde

[email protected]

Ligplaatsen dagprijs10€,weekprijs50€(beidenincl.elektra6amp.)-maandprijs80€excl.elektra

VVW-korting KortingGoudenankerhaven

Elektra kostprijsopmetervanaféénmaand-max6Amp

Water jetons0,5€voorong.200l,(automaat)Douche 1€(9minuten-automaat)Clubhuis kantineinuitbatingdoorderden;mogelijkheidtotwarmeenkoudehap

VVW-Geel Yachting Club Welkom in de plezierjachthaven van Geel Ten Aard

sedert 1970 verzorgd door de VZW Yachting Club Geel

AanderustiggelegenkomvanhetkanaalHerentals-Bocholt,paltegenhetcentrumvandedeelgemeente“TenAard”,zijn40aanlegplaatsenterbeschikkingvanledenenpassanten.Hetiseenidealetussenstopbijhettoereneneengelegenheidomzoweldenatuurindeomgevingalsde“barmhartigestede”Geelmethaarinteressantebezienswaardighedeneenbezoektebrengen.

Er ishetnatuurgebieddeZeggeopeensteenworp langsdenoordzijdevanhetkanaalenhetrijkeverledenvandeStadGeel,wereldvermaarddoordegezinsverplegingendedaaraan verbonden verering van St. Dipmna, de patrones van de“geestesgestoorden”.HetGasthuismuseumiseenniettemissenpareltje.

De handelaars in de directe omgeving en de horecagelegenhedenin de haven of opwandelafstandmakenhetverblijfindehavencomfortabel.HetkanaalsteekjetevoetoverlangsSas8enindiengewenstbrengthetopenbaarvervoerbrengtjezonaarhetcentrumvanGeel.Eriszelfseenbelbushaltevlakaandehaven.

Wijwensenjedanookeenaangenaamverblijfinonzehaven.Uiteraardisonzehavenmeestersteedsbereidomopuwverderevrageneenantwoordteverstrekken.

MarcDeBacker•VoorzitterVZWYCG

Page 32: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

62 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Albertkanaal

Gelegen RobertOrlentstraat1-2240Massenhoven-www.tboothuis.be

Correspondentie-adres

TonnyVanLoon-Hoogbos132-2930Brasschaat0486903757-info@[email protected]

Voorzitter [email protected]@telenet.be

Havenmeester [email protected]

Ligplaatsen 10€VVW-korting 2,50€Elektra 1,40€Water inbegrepen

Douche 1€Clubhuis ‘tBoothuis-0475422350

Watervlak Netekanaal-500mopwaartsDuffelsluizen

Gelegen 2500Lier

Corresponden-tieadres

HugoGeudens-TerRivierenlaan17B6-2100Deurne0477327969-hugogeudens@skynet.be

Voorzitter HugoGeudens

Havenmeester BartTorfs-0495231268

Ligplaatsen 4à5€VVW-korting GoudenAnkerhaven,daarna25%

Elektra Geen

Water Geen

Douche Geen

Clubhuis Geen

Jachthavenligtmiddendenatuurop2kmvanstadLier.Mettalvanbezienswaardigheden.

VVW-Kempen

VVW-Nete

Page 33: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

64 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak KanaalDessel-Turnhout

Gelegen NieuweKaai30-2-2300Turnhout

Corresponden-tieadres

VVWTaxandriaNieuweKaai30-2-2300Turnhout-www.jachthaventurnhout.be

Voorzitter [email protected]

Havenmeester JanVanLaer-0496279632

Ligplaatsen <=10m:11€/dag-langer:1€extrapermeterVVW-korting Goudenankerkorting

Elektra inbegrepen(t.n.b.)

Water 0,50€/200lDouche 1€/5min

VVW -Taxandria vzw

Page 34: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

66 I Toervaartgids 2016

Watervlak Schelde-500mstroomafwaartsvoorhetVeerB23Kruibeke-Hoboken

Gelegen Zandkamp3-5-2660Hoboken-Antwerpenwww.yachtingclubhoboken.be

Corresponden-tieadres

Y.C.HZandkamp3-2660Hoboken(Antwerpen)[email protected]

Voorzitter ErikBal-0476830173

Onthaal-medewerkers

RolandDemey-0475651626RobertVlyminckx-0499806843

Elektra Ja:inbegrepenbijhetliggeld

Water Ja:inbegrepenbijhetliggeld

Douche Ja:inbegrepenbijhetliggeld

Clubhuis GeopendtijdensdeweekendsenFeestdagenZandkamp5-038275848

CafetariaYachtingclub

Alledagenopen.Zandkamp3-038277641

Yachting Club Hoboken

Page 35: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

68 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Brabant

Watervlak KanaalBrussel-Rupel,

Gelegen InsteekdokVerbrandeBrugVilvoorde

Corresponden-tieadres

LucWillems-Cockeriestraat34-1850Grimbergenwww.jachthavengrimbergen.be-secretariaat@jachthavengrimbergen.be

Voorzitter AnnDeRidder

Havenmeester LucWillems-0478013024

Ligplaatsen €10,-perdagVVW-korting GoudenAnkerhaven,daarna3€Elektra inbegrepen

Water inbegrepen

Douche inbegrepen

Clubhuis opdeterreinenvandeclub

VVW Jachthaven Grimbergen

Page 36: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

70 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak KanaalLeuven-Dijle

Gelegen Vaartkom57-3000Leuven-www.vvwleuven.be

Corresponden-tieadres

[email protected]

Voorzitter [email protected]

Havenmeester André[email protected]

Ligplaatsen 10€VVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra €2,00perovernachtingWater inbegrepen

Douche inbegrepen

Clubhuis Havenhuis-Havenkant12Openopzondagnamiddagvanaf16.00uur.

Passanten:ligplaatsreserveren!Eenpaaruurvooraankomsthavenmeesterbellenaub.

VVW-Leuven VZW Leuven het bezoeken waard!

• Centrum op 10 min. wandelafstand van de jachthaven • Station NMBS op 800 meter• Alle toeristische info

bij aankomst.

Page 37: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

72 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak KanaalvanBeverlo

Gelegen [email protected].:011393595-www.jkl.be

Corresponden-tieadres

[email protected]

Voorzitter [email protected]

Havenmeester MarcelVanOvervelt-0470559322

Ligplaatsen <=13m/8€ / > 13m/ 10€VVW-korting Goudenankerkorting,vanaf2eweekhalveprijs

Elektra 2€Water Inbegrepen

Douche 1€Clubhuis Drakar-011401269

Dagelijksopenvan10tot23u;woensdaggesloten.

Jachtklub Leopoldsburg

Limburg

Jachtklub Leopoldsburgen de uitbater van de Drakar

Swa

nodigt u vriendelijk uitin de jachthaven te Leopoldsburg

de kleine keuken is altijd open

DRAKAR FESTIVAL 19 - 20 - 21 AuGuSTuS 2016

Tel.: 011 40 12 69 - gsm: 0477 29 72 77www.taverne-drakan.be

Page 38: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

74 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Albertkanaal-StroomafwaarstsluisHasselt

Gelegen KempischeKaai2-3500Hasseltwww.vvw-hyac.com

Corresponden-tieadres

VVW-HYACKempischeKaai2-3500Hasselt

Voorzitter [email protected]

Havenmeester [email protected]

Ligplaatsen 10€VVW-Korting GoudenAnkerhavendaarna1€Elektra 2€Water inbegrepen

Douche 0,50€Clubhuis [email protected]

Brasserieopenvan11u00tot24u00MaandagenDinsdaggesloten-Julienaugustusalledagenopen

VVW-HYAC

Page 39: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

76 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 77

VV

W-c

lub

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Albertkanaalkmp19,1

Gelegen LimburgVlaanderenopgrensmetWalloniëenNederland

Corresponden-tieadres

VVW-YAKANvzwTrekwegopcanne6-3770KanneRiemstinfo@yakan.be-www.yakan.be

Voorzitter [email protected]

Havenmeester FrankClaus-0495308822

Ligplaatsen 12€/mVWW-Korting GoudenAnkerhaven-Eerstetweedagenhalveprijs

Elektra inbegrepen

Water inbegrepen

Douche inbegrepen

Clubhuis OpcannerAnker-TrekwegOpcanne6-3770KanneRiemstwww.yakan.be

VVW-Yakan VZW Oost-Vlaanderen

De Noord Doel WSV

Watervlak LinkerSchelde-oever

Gelegen Dehavenisgelegenaandewesterschelde,opvarendjuistvoorhetDeurganckdok.Enkeltebereikenvan2uurvoortot2uurnahoogwa-ter.Aandekadeeenuurlanger.Dehavenvaltvolledigdroogenisdusnietgeschiktvoorkielboten.

Corresponden-tieadres

VergauwenMaurice-Dorpsstraat92bus101-9130Kieldrecht035758171-www.despuikom.be

Havenmeester [email protected]

Toervaart-afgevaardigde

DeBeliePaul-0476288840

VVW-korting GoudenAnkerhaven

Clubhuis IndespuikomvanDoel

Infrastructuurenkelalsclubhuisopenis.

E.Y.K. VZW

Watervlak KanaalvanEeklo

Gelegen Jachthaven1-9900Eeklo

Corresponden-tieadres

[email protected]

Voorzitter RudiRoegis

Havenmeester 0475794380

Ligplaatsen 10€/overnachtingVVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra 5€Water 0,50€/130literDouche 1€Clubhuis Jachthaven

Page 40: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

78 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 79

VV

W-c

lub

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

20

16

Watervlak Schelde

Gelegen Oost-Vlaanderen-Belgie

Corresponden-tieadres

KTWV-Orlaylaan20-9140Temse-www.ktwv.be

Voorzitter MarcelMoordtgat-Perstraat43-9120Haasdonk-0475624531-marcel.moordtgat@telenet.be

Havenmeester GerardStuer-0477264107

Toervaart-afgevaardigde

DierickGaston-Luipegem,185A1-2880Bornem

Ligplaatsen 1€/mVVW-korting 50%

Elektra ja

Water ja

Douche ja

Clubhuis Orlaylaan,20-2deverdiep-9140Temse

Watervlak Leie

Gelegen Snepdijk-9000Gent

Corresponden-tieadres

Luchterenkerkweg16-9031Drongenwww.kgwv.be

Voorzitter [email protected]

Havenmeester HendrikAlbert-GSMhaven:0475585038

Ligplaatsen min10€tot10meter;vanaf10meter+1€/meterVVW-korting 1stenachtaan50%of2denachtgratis

Elektra ja

Water ja

Kon. Temse Watersport Vereniging

Kon. Gentse Watersportvereniging vzw

Rupelmondse Watersportvereniging

Watervlak Boven-Zeeschelde

Gelegen Lepelstraat-9140Steendorp

Corresponden-tieadres

Hellingstraat15-9150Rupelmondelilianvankeulen@hotmail.com-www.rwvs.be

Voorzitter FrankClaus

Havenmeester EricDeMeester-0478742892

Ligplaatsen 1,5€/mElektra 0€Douche 0€

Page 41: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

80 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Dender

Gelegen Denderstraat69-9300Aalst-TussenZwartehoekbrugenSintannabrug

Corresponden-tieadres

VVWWatersportAalstvzw-Denderstraat69-9300Aalst053774759-gustaafredant@hotmail.be-www.vvwaalst.be

Voorzitter GustaafRedant-0486861211

Havenmeester MarioDeVijlder-0477063627

Toervaartafge-vaardigde

BurgosRobert-053608201

Ligplaatsen <12m=12€>12m=15€

VVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra volgensverbruikopmeter

Water volgensverbruik

Douche volgensverbruik

Clubhuis enkelvoorleden

Stationencentrumop100mvandehaven.

VVW-Watersport Aalst VZW

Met dank aan onze sponsors

Van Bever Hans - ‘T Oorhuis AalstTel.:080090155

Winning Sails BVBA Tel.:052380594

Verschellingen Assurantiën Tel.:0031115615913

VVW-AALST

Denderstraat 699300 AalstTel.: 053-77 47 59www.vvwaalst.be

Page 42: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

82 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Dender

Gelegen Geraardsbergen,Sasweg,70mstroomopwaartsdeschutsluis

Corresponden-tieadres

VVW-DenBleekvzw-Karmelietenstraat21/[email protected]

Voorzitter [email protected]

Havenmeester 0472408311

Ligplaatsen 10€VVW-korting GoudenAnkerhavenen1€volgendenachtenElektra 0,50€/kWh

Water 0,50€/10minDouche 0,20€/minClubhuis BoothuisDenBleek-Sasweg16-9500Geraardsbergen

mei-juni-september:vrijdagvanaf15u,zaterdagenzondagvanaf12ujuli-augustus:dagelijksvanaf12u,dinsdaggeslotenIndeonmiddellijkeomgevingna100mwandelenbenjeinhetstadscentrum

VVW-Den Bleek Geraardsbergen

Geraardsbergen:parelderVlaamseArdennen,doormiddengesnedenmetdeonstuimigeDender.GekendvoorzijnManneken-pis,zijnMattentaartenenzijnMuur.

Vanvrijdag27augustustotvrijdag2september.Metalshoogtepunten:

Zaterdag 27 augustus: OpdeMarkt:Showmettalrijkeartiesten

Zondag 28 augustus: VM:ProcessievanPlaisanceOptochtvanalleverenigingenvandestadonderhetwelziendoogvanManneken-pisNM:reclamestoetAansluitendanimatieopdeMarkt

Woensdag 31 september: BeroepsrennerskoersSteakofvarkenshaasjeopdegrillaan15€engratisoptreden

Vrijdag 2 september: BBQaanhetboothuisDenBleekVuurwerkopmuziekopdeMarktLampionnennachtmetgratisoptreden

Gratis aanmeren van 26 augustus tot 5 september!

VVW-DEN BLEEK GERAARDSBERGEN

ZOMERKERMIS 2016

Page 43: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

84 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 85

VV

W-c

lub

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Leie

Gelegen Snepdijk22-9000Gent

Corresponden-tieadres

VVW-Gent-Leie-Snepdijk22-9000Gent092204424-info@vvw-gent-leie.be-www.vvw-gent-leie.be

Voorzitter JosSmet-092206585

Havenmeester ErnestRayee-0495730480

Ligplaatsen Tebesprekeni.f.v.tijd

VVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra inbegrepen

Water inbegrepen

Douche inbegrepen

Clubhuis HetTaccoen-Snepdijk22-9000Gent-092204424of0475952565

Openingsuren zomerseizoen(15/4 tot 15/10):Alledagenopenvanaf11.00h.Geslotenopdinsdag&donderdaggeslotenvanaf18.00h.Openingsuren winterseizoen (15/10 tot 15/4):Maandag:11.30h-18.00h.Vrijdag:11.30h-21.00h•Zaterdag:11.00h-18.00hZondag:11.00h-21.00h•Geslotenopdinsdag,woensdagendonderdag

Watervlak Boven-Zeeschelde

Gelegen SteenwegvanGrembergen-9200Grembergen

Corresponden-tieadres

SteenwegvanGrembergen-9200Dendermonde-0495575790

Voorzitter LodePien

Havenmeester RenéCornelis-0475242290

Ligplaatsen <=10m,10€;>10m,10€+1€/mVVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra 2€naafspraakDouche 2€naafspraakClubhuis openopzondagvanafPasentotseptember

VVW-Dendermonde

VVW-Gent-Leie

Watervlak Beneden-Zeeschelde

Gelegen Scheldelei4-9150Kruibeke-www.vvwkruibeke.be

Corresponden-tieadres

WillyKersschot-GroteBaan172/[email protected]

Voorzitter WillyKersschot-0495266008

Havenmeester WillyBaekeland-0486420213-FilipBraem-0479672491

VVW-korting gratis

Elektra inbegrepen

Water inbegrepen

Douche 0,50€Clubhuis Scheldelei4-9150Kruibeke-0496529744-0478481212

Donderdagenvrijdagopenvanaf12u.Weekendsenfeestdagenopenvanaf10u

VVW-Kruibeke

Page 44: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

86 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Moervaart

Gelegen Keurestraat26-9042Desteldonk-www.vvwmendonk.com

Corresponden-tieadres

[email protected]

Voorzitter [email protected]

Havenmeester [email protected]

Ligplaatsen 1€/m/nachtVVW-korting GoudenAnkerhavendaarna10%

Elektra 3€ /nachtWater inbegrepen

Douche inbegrepen

Clubhuis VVWMendonk-0478918226

Zaterdagenzondag:openvanaf:14htot22u

VVW-Mendonk

Page 45: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

88 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 89

VV

W-c

lub

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Moervaart

Gelegen Mendonk

Corresponden-tieadres

DeZeevissersBoerenstraat30-9060Zelzate

Voorzitter [email protected]

Secretaris FrankDotreppe-Boerenstraat30-9060Zelzate

Ligplaatsen 5€/dagVVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra 0,25€/KWh

Water inbegrepen

Douche inbegrepen

Clubhuis Spanjeveerstraat15-9042Mendonk(Gent)

WSV De Zeevissers

Watervlak Leie

Gelegen ZulteligtopdegrensvanOost-enWest-Vlaanderen

Corresponden-tieadres

Menenstraat268-8560Wevelgem

Contact [email protected]

VVW-korting Geen

Elektra Geen

Water Geen

Douche Geen

Clubhuis Geen

Zulte Jachthaven

Watervlak KanaalGent-Brugge

Gelegen OudeVaartstraat7A-8370Beernem

Corresponden-tieadres

[email protected]

Voorzitter FreddyDejaeghere-0479459526

Havenmeester 0472394593

Ligplaatsen vanaf10€pernachtVVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra 2€Water 2€Douche 1€Clubhuis Boothuis-050822968

Internet-gratisWiFiindehaven.

Beernemse Watersportvereniging vzw

West-Vlaanderen

Zwarte Flesch Ninove VZW

Watervlak DenderinNinove

Gelegen SchuitstraatnabijvoetgangersbrugZwarteFlesch

Corresponden-tieadres

VZWZwarteFleschNinove-Pollaredorp24-9401Pollare0491070655-yachtclub.nyzf@gmail.com

Voorzitter [email protected]

Havenmeester DirkVanKerkhoven-0475692768

Ligplaatsen <=12m>12m+1€ /mVVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra 2€ / nachtWater 1€/nachtClubhuis TennisclubChristoffel-Schuitstraat12

julienaugustusalledagenopenvan11utot23u;zaterdagvan9u30tot18u,zondagvan10utot18,sept.totenmetjunimaandaggesloten,geslotenopfeestdagen.Stadcentrumop3km

Page 46: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

90 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak KanaalGent-OostendeOudearmkanaaleilandthvKatelijnebrug

Gelegen Bargeweg17-8000Brugge

Corresponden-tieadres

YachtclubFlandria-Bargeweg17-8000Bruggeinfo@yachtclubflandria.be-www.yachtclubflandria.be

Voorzitter LievenVanMaele-0478180652

Havenmeester [email protected]

Ligplaatsen €13VVW-korting GoudenAnkerhaven,

Elektra €2,-/overnachtingWater ja

Douche €1Clubhuis PaviljoenFlandria-050380866-0475656954

Alledagenopen,dinsdaggesloten.Winter:woensdagvanaf17.00u.Vr.za.zo.vanaf11.00u

Flandria Yachtclub Brugge

Page 47: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

92 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Leie

Gelegen LtGenGerardstraat47-8720Kuurne

Corresponden-tieadres

KuurnseWSVvzw-Watermolenstraat40/[email protected]

Voorzitter HenkAudoor-0475266455

Havenmeester HenkAudoor-0475266455

Ligplaatsen 15€perovernachtingVVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra inbegrepen

Water inbegrepen

Douche 1€perpersoonClubhuis Batoo-Sluitngsdagopwoensdag

Kuurnse Watersportvereniging

Page 48: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

94 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Noordzee

Gelegen Wenduinsesteenweg1-8370Blankenberge-www.vvwblankenberge.be

Corresponden-tieadres

VVW-Blankenberge-Wenduinsesteenweg1-8370Blankenberge050417536-info@vvwblankenberge.be

Voorzitter PeterSabbe

Havenmeester JurgenBogaert

Ligplaatsen 350plaatsen

VVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra inbegrepen

Water inbegrepen

Douche inbegrepen

Clubhuis Steiger16&Cabo

Seizoen:dagelijksgeopend.Buitenseizoen:opentijdensdeweekends.Van11utot24u.Blauwevlagsinds2007.TYHA,4goldanchors

VVW-Blankenberge

Page 49: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

96 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak KanaalnaarIeper

Gelegen Westkaai15-8900Ieper

Corresponden-tieadres

HavenkantoorVVWIeperleeWestkaai15-8900Ieper-www.jachthaven-ieper.be

Voorzitter PaulDenayer-0473865529

Havenmeester FreddySpriet-0471914641

Ligplaatsen <=10m,10€;<=15m,12€;>15m,15€VVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra 2,5€perovernachtingWater 2€Douche 2€

VVW - Ieperlee

Page 50: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

98 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Noordzee

Gelegen Watersportlaan1-8620Nieuwpoort

Corresponden-tieadres

Watersportlaan1-8620Nieuwpoort058235232-info@vvwnieuwpoort.be-www.vvwnieuwpoort.be

Havenmeester MaartenDesloovere-058235232

Ligplaatsen Afhankelijkvandelengteenaantalligdagen

VVW-korting ja

Elektra 2,5€Water inbegrepen

Douche inbegrepen

Clubhuis 10Beaufort-Watersportlaan11-8620Nieuwpoort

Secretariaatdagelijksopen:Ma-vr:8u30-12u30en13u30-17u;zaenzo:10u-12uen15u-17u

VVW-Nieuwpoort

Page 51: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

100 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Ijzer

Gelegen Ijzer55-8620Nieuwpoort

Corresponden-tieadres

Ijzer55-8620Nieuwpoortvvw-westhoek@telenet.be-www.jachthaven-vvw-westhoek.be

Voorzitter WillyBogaert-0486623430

Havenmeester GuySoete-0486159589

Ligplaatsen <=10m,12€;<=13m,15€;<=15m,18€VVW-korting KortingVVWGoudenAnkerhaven

Elektra 3€ perovernachtingWater inbegrepen

Douche metsep-keys

Clubhuis DeArk-Ijzer55-8620Nieuwpoort-0479486466

VVW-Westhoek

Page 52: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

102 I Toervaartgids 2016

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Watervlak Leie

Gelegen St-Eloois-VijveaandesluisvanSt-Baafs-Vijve

Corresponden-tieadres

Leiesas1-8793St-Eloois-Vijvewww.wyc.be

Voorzitter [email protected]

Havenmeester StephanDemedts-0475891517

VVW-korting GoudenAnkerhaven

Elektra ja

Water ja

Douche ja

Clubhuis ja

centrumVijve300m

Waregem Yacht Club

Page 53: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016
Page 54: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

Va

ar

to

ch

te

n

106 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 107

Vaarlus B4 - Rondje NostalgiePlaatsen / Steden: Leuven,Klein-Willebroek,Boom,Rupelmonde,Antwerpen,Viersel,Lier,Duffel,Mechelen,LeuvenWaterlopen:KanaalLeuven-Dijlenr.32,Rupelnr.12,Scheldenr.11,Havennr.17,Albertkanaalnr.20,Netekanaalnr.14,Rupelnr.12,Beneden-dijle,KanaalLeuven-Dijle.

Vaarlus B5 - VlasroutePlaatsen / Steden:Roeselare,Bossuit,Kerkhoven,Oudenaarde,Merelbeke,Gent,Drongen,Deinse,Ooigem,Roeselare.Waterlopen:KanaalRoeselare-Leie,Leie,KanaalBossuit-Kortrijk,Boven-Schelde,Ringvaart,Leie,KanaalRoeselare-Leie.

VaarlussenVaarlussen hebben geen grenzen www.vaarlussen.be

Hetisdebedoelingzoveelmogelijkvaarlussentebeschrijvenzodanigdatereendatabankkomtvanuitstappenophetwater.Vaarlussenzijnduscombineerbaarenkunnenzoeenvaargebiedvormentotbijonzebuurlanden.

Vaarlus B1- MeetjeslandroutePlaatsen / Steden:Eeklo,Schipdonk,Deinze,Drongen,Gent,Schipdonk,Eeklo.Waterlopen:AfleidingskanaalvandeLeie,nr.55,Leie,nr.5,Ringvaart,nr.59,VerbindingskanaalinGent,BrugseVaart,KanaalGent-Oostende,nr.54

Vaarlus B2 - Rondje WesthoekPlaatsen / Steden: Nieuwpoort,Diks-muide,Ieper,Veurne,Nieuwpoort.Waterlopen:IJzer,nr.70,KanaalvanIepernaardeIJzer,nr.71,Lokanaal,nr.73,KanaalNieuwpoort-Duinkerke,nr.77.

Vaarlus B3 - ZandroutePlaatsen / Steden:Herentals,Olen,Kwaadmechelen,Mol,(Leopoldsburg,BlauweKei,Mol),Dessel,Herentals.Waterlopen:KanaalBochelt-Herentalsnr.24,Albertkanaalnr.20,KanaalKwaadmechelennr.25,(kanaalvanBeverlonr.27)

Page 55: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

Va

ar

to

ch

te

n

108 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 109

Vaarlus B9 - Dender en Schelde bekkenPlaatsen / StedenDendermonde,Aalst,Ninove,Geraadsbergen,Ath,Blaton,Peronnes,Tournai,Spiere,Bossuit,Kerkhoven,Oudenaarde,Merelbeke,DendermondeWaterlopen:Schelde,Dender,Kanaal

Vaarlus B10 - Grote lus Plaatsen / StedenBrussel,Ronquieres,Seneffe,Charleroi,Namur,Liege,Briegden,Maasmechelen,Bocholt,Dessel,Herentals,Lier,Duffel,Boom,Willebroek,Brussel.Waterlopen:Maas/Meuse,BenedenSamber,KanaalBrussel-Charleroi,ZeekanaalBrussel-Rupel.

Vaarlus B8 - Denderende lus Plaatsen / Steden:Temse,Baasrode,Dendermonde,Aalst,Ninove,Geraadsbergen,Ath,Blaton,Mons,Ronquires,Clabecq,Brussel,Willebroek,TemseWaterlopen:Schelde,Dender,KanaalBrussel-Charleroi,Zeekanaal,Schelde.

Vaarlus B7 - Rondje LimburgPlaatsen / Steden:Hasselt,Kwaadmechelen,Mol,BlauweKei,Leopoldsburg,Lommel,Bocholt,Bree,Neeroeteren,Kanne,HasseltWaterlopen:Albertkanaal,KanaalDessel-Kwaadmechelen,KanaalHerentals-Bocholt,KanaalvanBeverlo,Zuid-Willemsvaart,KanaalBriegden-Neerharen(Smeermaas)

Vaarlus B6 Rondje KempenPlaatsen / Steden:Turnhout,Brecht,SintJob,Schoten,Viersel,Herentals,Dessel,Turnhout.Waterlopen:KanaalDessel-Turnhout-Schoten,Albertkanaal,KanaalKwaadmechelen-Dessel

Page 56: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

Va

ar

to

ch

te

n

110 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 111

Van Marchienne - au Pont naar Thuin• Vaartijd:7u30• AfmerenaandepontonsvanThuin.• ‘sAvondscaptainspalaverinVVW

tent.

Van Thuin naar Jeumont• Vaartijd:5u.• AfmerenaandekadeinJeumont.• ‘sAvondscaptainspalaverinVVW

tent.

Van Jeumont naar Hautmont• Vaartijd:3u.• Afmerenaandejachthavenvan

Hautmont.• HavenfeestenvanHautmont.

Van Hautmont naar Erquelines• Vaartijd:4u.• Afmereninjachthavenvan

Erquelines.• ‘sAvondscaptainspalaverinVVW

tent.

Van Erquelines naar Thuin• Vaartijd:2u.• AfmerenaandepontonsvanThuin.• ‘sAvondscaptainspalaverinVVW

tent.• WevoorzieneenuitstapnaarThuin.

Toertochten

VVW-Toertocht naar Hautmont.VaartochtnaardefestiviteitenindestadHautmontopdeFranseSamber.AfspraakzoalsdevorigejareninKannebijVVWYakan.Voorhetdetailvaarschemaverwijzenwenaarhetvaarschema:“VVW-ToertochtnaarHautmont”.

Volgendeactiviteitenofuitstappenkunnenvoorzienwordenopdezevaartocht:SamenkomstencaptainspalaverinclubhuisvanYakan.

Van Kanne naar Huy - Statte.• Vaartijd:7u.• AfmereninjachthavenvanStatte.• ‘sAvondscaptainspalaverinclubhuis

Statte.

Van Statte naar Namur• Vaartijd:4u30• AfmereninjachthavenvanJambes.• ‘sAvondscaptainspalaverinclubhuis

Jambes.

Van Namur naar Marchienne - au Pont.

• Vaartijd:8u30• Afmerenaandepontonsenkadevan

Marchienne-auPont.• ‘sAvondscaptainspalaverenetentje

indenabijgelegeneetgelegenheidvan“DeGriek”.

Page 57: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

Va

ar

to

ch

te

n

112 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 113

Van Thuin naar Marchienne au Pont.

• Vaartijd:3u30• Afmerenaandepontonsenkadevan

Marchienne-auPont.

Van Marchienne au Pont naar Auvelais

• Vaartijd:6u.• AfmerenaankaaimurenvanAuvelais.• Eventueel deelnemen aan “Fêtes de

LaSambre”inAuvelais.

Van Auvelais naar Namur.• Vaartijd:3u.• AfmereninjachthavenvanJambes• CaptainspalaverinclubhuisvanJambes

enafsluitingvanonzevaartochtnaarHaumont.

Page 58: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

Va

ar

to

ch

te

n

114 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 115

VVW-toertocht St Maarten naar Ieper.

Vertrek uit Antwerpen naar GentDetoertochtnaarIeperstartvanuitEmblem.

Via Gent - naar (Flandria) Brugge.• WemerenafinFlandriajachthaven.• Captainspalaverinclubhuisvan

VVWFlandria.

Van Brugge - naar Nieuwpoort.• Wemerenafindejachthavenvan

VVW-Westhoek• Captainspalaverinclubhuis

“DeArk”• VrijedaginNieuwpoortiszekerte

overwegen

Van Nieuwpoort - naar Ieper.• Wemerenafoponze

eindbestemmingindejachthavenvanVVW-Ieperlee.

• CaptainspalaverinhethavenkantoorvanVVWIeperlee.

Ieper.• Deelnamemetonzebootaande

intredevanStMaarteninIeper.

11 november viering in de stad.• Namiddag:klassiekconcertinde

Kathedraal.

Terug:• Afvaart:Ieper-Nieuwpoort.• Nieuwpoort-Brugge• Brugge-Gent• Gent• Gent-Emblem

Page 59: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

116 I Toervaartgids 2016

VVW toertocht op de Dender. VertrekaanVVWDenBleekinGeraardsbergen.Volgendeactiviteitenofuitstappenkunnenopdezetoertocht:

vertrek van Geraardsbergen naar Lessine.• Bezoekaanhetmuseumvan:

“L’HopitalNotreDameàlaRose”.• ‘sAvonds:Captainspalaverinde

VVWtent.

Van Lessine naar Ath.• Vaartijd:3h.• AfmerenachterhetstationvanAth.• Bezoekaanmuseumvan“dela

MaisondesGéantsetdumuséeduJeudePaume”.

Van Ath naar Ladeuze.• Vaartijd:3h.• AfmereninhaltevanChièvres

Ladeuze.• BezoekChièvresenzijnmusea.

Van Ladeuze naar Belloil.• Vaartijd:1.5h.• AfmerenbijkasteelvanBelloil.• ChâteaudeBeloeil”.• ‘sAvonds:Captainspalavermet

afsluitingvandevaartochtindeVVWtent.

AfvaartvanuitBelloilnaarthuishavenviaBlaton&Gent.

Page 60: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

118 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 119

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

Ankerproject

Toervaren is vrienden maken op het water.Endaarbijvarenvanankerhavennaarankerhavenaanhalveprijs, is een buitenkans die geen toervaarder onbenutmag laten.Genietenvannatuur,vanrivierenenkanalendoor de vaarlussen te volgen die enthousiastelingenuitstippelden, is een aanbod dat enkel tot stand konkomendoordesamenwerkingvantallozetoervaarders.Dit sociaal gebeuren waarbij Iedereen iedereen leertkennenenvriendenmaaktopenlangshetwater,datis‘onze’watersport!

Om het toervaren in eigen landmaar ook grensoverschrijdend te bevorderen inNederlandenFrankrijkmaaktVVW-toervarenovereenkomstenmet ankerhavens.Tevens betaaltVVW aan haar leden de helft terug van het Franse vaarvignet van1 of 3 dagen.Wie in de 7 regio’sVlaanderen ,Wallonië,Zeeland,NoordBrabant,ZuidHolland,Nord-Pas-De-CalaisofArdennesgaatvaren,zouechtweldomzijnomgeenVVW-lid teworden.Deeerste tweenachtenvoordelig aanmeren is eentastbaarvoordeeldathetvarendanookmoetstimuleren.Deovereenkomstenmetdehavenswordenafgeslotenvoordejaarlijkseperiodevan1apriltot15oktober.

Het Ankerproject wat is dat?Hetankerprojectiseenstimulansommeertevarentussen1aprilen15oktober.Detoervaardersendezeezeilershebbenerallebelangbijominankerhavensaantemeren.Dehavensdieaanhetankerprojectmeedoen,gevenéénoftweenachtenaanhalveprijs.Dehavensmettweenachtenaanhalveprijsnoemenwegoudenankerhavens.Dehavensmetéénovernachtingaanhalveprijs,zijndezilverenankerhavens.Goedvoordepleziervaarderisdat95%vandeankerhavensgoudenankerhavenszijn.Hetprojectheeftinenkelejarenzo’nexpansiegenomendathetvaarwateralverbuitenVlaanderenreiktendathetaantalovernachtingende2000ruimoverstijgt.

Hoe gebruikers stimuleren? •Deliggeldenzoaantrekkelijkmogelijkmakenaan50%. •Eenuitgebreidnetmetankerhavensaanbieden. •Hetprojectfinancieelondersteunen. •Samenwerkingsovereenkomstenafsluitenmetdehavens. •Vooraldezehavenspromotennaaronzeleden.

Hoe kan je de havens herkennen? •Deankerhavenszijnherkenbaaraandegelevlagmetankerindemast. •Dezehavensetalereneenjaarlijkscertificaatophetsecretariaat. •Ofbijdehavenmeestervindjeookhetcertificaatvandeelname. •Raadpleegdeoverzichtslijstvandedeelnemendehavensopwww.vvw-toervaren.be

Drie generaties toervaren •DegroenetoervaartwimpelonderhetvoorzitterschapvanWillyLeBruyn. •DegeletoervaartwimpelondervoorzitterschapPaulDenayer. •Deblauwetoervaartwimpel,nuvoorhetvijfdejaar,in2016 ondervoorzitterschapvanWillyMens.

Page 61: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

120 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 121

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

Bieke voelt zich prima aan boord.

Ontdek snel de unieke vaarvoordelen

die VVW-Toervaren te bieden heeft:

www.vvw-toervaren.be

www.vaarlussen.be

www.ankerhavens.be

Wie kan ervan genieten?AlleledenmeteenVVW-Recrea-lidkaartwaarvandethuishavenparticipeertaanhetprojectendeVVW-ankerleden,mitszijaanvolgendevoorwaardenvoldoen: •VarenmeteenVVW–wimpelindemast. •Overnachtenineenankerhaven. •VVW-Recrea-lidkaartofVVW-anker-lidkaarttonenmetdenaamvandeeigenaar endenaamvandeboot.

Nog geen lid? Hoe kan je van deze voordelen genieten? •WordlidbijeenvanonzeparticiperendeVVW-clubsendezedienstwordtu gratisaangeboden. •Word“Ankerlid”.Ditkanonlineviawww.vvw-toervaren.be •Hetankerlidmaatschapkost60€.DetevoerenVVW-wimpel8€.

Voor meer info kan je terecht bij [email protected] of 03 219 69 67

Page 62: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

122 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 123

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

Le Projet de Mouillage

Naviguer c’est la rencontre avec des amis et le monde !LasimpleprésentationdevotrecartemembreduVVW-Recrea et le fanionVVW à votre mât vous donnentdroit à une réduction substantielle dans les ports demouillage.D’un port à l’autre, vous naviguez à moitié prix. Saisissez cette opportunité! Profitez de lanature,desruisseaux,desrivièresetdescanauxainsiquedespossibilitésqueleVVWvousprésente.Denombreuxbénévolesparticipentàcetteorganisationquifaitdelanavigationunvraiévénementsocial.Toutlemondefaitconnaissanceet(re)voirdesamissurl’eau,c’estça,lanavigation!

Pour faciliter la navigation de plaisance intérieure en Belgique et au-delà de sesfrontièresauxPays-BasetenFrance,VVW-toervarenpassedesaccordsavecdesportsdemouillage.Deplus,grâceàunecollaborationavecVNF,lesmembresreçoiventunremboursementde50%surl’achatdelavignettedenavigationVNFdetype1jourou3jours.Naviguerdansles7régionsquesontlaFlandre,laWallonie,leZélande,leBrabantduNord,laHollandeduSud,leNord-Pas-de-CalaisetnepasêtremembreduVVWseraitvraimentdommage!L’avantagetangibled’amarrer les2premièresnuits àmoitié prixdans la périodedu1 avril jusqu’au15octobre, représenteunstimulusimportantpourlanavigation.

Qu’est-ce que le Projet de Mouillage ?Leprojetdemouillageestuneinitiativepourfaciliterlanavigationentrele1avriletle15octobre.Parcetteinitiative,lesplaisanciersdelanavigationintérieureetdelavoileenmerbénéficientd’unavantagefinancierimportant.Ilsnepayentquelamoitiédesfraisdeportpouruneoudeuxnuitsdansunportdemouillageaffilié.Les ports de mouillage Or(95%desports)offrentdanscettepériodelesdeuxpremièresnuitsàmoitiéprix.Les ports de mouillage Argentoffrentseulementlapremièrenuitàmoitiéprix.Leprojetaconnuuneexpansionimportanteenquelquesannéescequifaitqueleréseaus’étenddéjàbienau-delàdelaFlandreetquelesnuitéesdépassentlargementles2000.

Comment peut-on encourager les plaisanciers ? •ledrapeaujauneavecancreaumât •unréseaudeportsdemouillagetrèslarge •lesupportfinancierduprojetparlafédérationetlesportsparticipants •lesaccordsdeparticipationaveclesports •lapromotiondesportsparticipantauprèsdenosmembres

Comment reconnaître les ports de mouillage ? •ledrapeaujauneavecancreaumât •lecertificat«PortdeMouillage»visibledanslacapitainerieoudanslebureau duresponsableduport •la consultation de la liste des ports participant sur le site Web : www.vvw-toervaren.be

Qui peut en profiter ?SeulslesmembresduVVWdesclubsparticipantauprojetetlesmembresduClubdeMouillagebénéficientdecetteremisesousréservequ’ilspuissent: •présenterunecartedemembrevalideportantlenomdubateauetlenomdu propriétaire •etquelefanionduVVWsoithisséaumât

Pas encore membre? Comment profiter des avantages ? •Devenezmembred’undesclubsparticipantVVW.LeProjetdeMouillageest inclus! •DevenezmembreduClubdeMouillage.Directementsurwww.vvw-toervaren.be. Lacotisationannuelles’élèveà60€.LefanionVVWcoûte8€.

Pour plus d’informations, contactez [email protected] ou le 0032 (0)3 219 69 67

Page 63: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

124 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 125

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

Page 64: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

126 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 127

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

WEST-VLAANDERENBWSV Beernem 0479459526 [email protected] Brugge 0475533376 [email protected] Kuurne 0475630330 [email protected] Oostende 0477676391 [email protected] Blankenberge 050417536 [email protected] Ieperlee 0473865529 [email protected] Nieuwpoort 058235232 [email protected] Nieuwpoort 0486159589 [email protected] Waregem 0479695281 c.devriendt@telenet

BUITEN VLAANDERENSnefYachtingWAL Seneffe 0494439932 [email protected] Kortgene 0031113307174 [email protected] KanaalGoes 0031113223944 [email protected] Hellevoetsluis 0031181310056 [email protected] Haringvliet 0031187612524 [email protected] Drimmelen 0031162683166 [email protected]élandeNL Ouddorp 0031111671920 [email protected] Kerkdriel 0031650210098 [email protected]

ZILVEREN ANKERHAVENS (1 nacht aan HALVE prijs)BruinisseNL Bruinisse 0031111481485 [email protected] Huy 0495846056 [email protected] Ittre 0496940713 [email protected] Jambes 0476306813 [email protected]/WesterscheldeNL Terneuzen 0031652182564 [email protected]/Gent-TerneuzenNL Terneuzen 0031115614411 [email protected]’AméeWAL Namur 0476306813 portsdeplaisance.namur@skynetPortHaumontFrance Haumont 0033608694431 [email protected] Valenciennes 0033327284040 [email protected] Huy 0495210135 [email protected] Tiel 0031641351550 [email protected] Dinteloord 0031167522553 [email protected] Rotterdam 0031104324300 [email protected] Anseremme 0478672672 [email protected] Landelies 0474773080 [email protected]

DE UNIE VAN WATERTOERISTEN (Max 2 x 1 nacht)Contact:[email protected] LoosdrechtPlassenDeGroteKreekNL BrielseMeerDeKwakelakkerNL WesteinderplassenDeOudeKooiNL KagerplassenDeLegakkerNL Vinkeveenplassen

Gouden & Zilveren ankerhavens 2016

GOUDEN ANKERHAVENS (2 nachten aan HALVE prijs)

ANTWERPENDeVaartSt.Job St.Job-in-’t-Goor 0479453034 [email protected] Mechelen 0475892342 [email protected] Oud-Turnhout 0475879412 [email protected] St.JobBrecht 0497373278 [email protected] Ruisbroek 0475843713 [email protected] Emblem 0476364284 [email protected]

VVW-Geel Geel 0475804150 [email protected] Duffel 0477327969 [email protected] Turnhout 0496279632 [email protected]

LIMBURGJachtklubLeopoldsburg Leopoldsburg 0474658207 [email protected]“DeSpaanjerd” Kinrooi 0497575021 [email protected] Hasselt 0498392121 [email protected] Kanne 0496518116 [email protected]

OOST-VLAANDERENDoelDeNoordWSV Doel 035758171 [email protected]. Eeklo 0473960391 [email protected] Gent 0477773237 [email protected] Temse 0477264107 [email protected] Lokeren 09/3409475 [email protected] Ninove 0491070655 [email protected] Oudenaarde 0475607053 [email protected] Rupelmonde 0497265988 [email protected] Aalst 0486861211 [email protected] Geraardsbergen 0476301021 [email protected] Dendermonde 0495575790 [email protected] Gent 0496048524 [email protected] Mendonk 0478918226 [email protected] Mendonk 0495829378 [email protected]

VLAAMS BRABANTBRYC Brussel 0473849297 [email protected] Grimbergen 0498939433 [email protected] Leuven 0479249370 [email protected]

Page 65: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

128 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 129

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

De Vaart St. Job Recreatievaart Oud Turnhout

Dijle Yachtclub Sint Job Yacht Club

Onzejachthavenligtaanlinkeroevertussensluis4en5ophetkanaalvanSchotenoverTurnhoutnaarDessel.

VanafDesselisdehavenbereikbaarinca.8urenvaren(54km).VanafSchoteninca.3.5urenvaren(9km).

OnzejachthavenbevindtzichophetkanaalDessel-Schoten,inzwaaikomnr.6teOudTurnhout.ZijisbereikbaarvanuitMoldoorhetkanaalDessel-Schotenoptevaren.Naongeveer2.5u.rustigtussenprachtigebomentehebbengevarenenenkeleophaalbruggentezijngepasseerd,komjeaanbackboordonzehaventegen.VanuitAntwerpen ga je kanaal Schoten-Desselop.Hetuitzicht vandezezijdeisevenmooi,maarde10sluizendoejebestintweedagen.Alsjede

jachthavenvanTurnhoutpasseert,komjena+/-45min.InonzejachthavenhetGevaer.

GelegenopdeDijle(L.O.)500meter.opdebenedensluis.Passantenplaatsenaan SB, halverwege steigers “Historisch centrum”. Stadscentrum (gratisWiFi)op500meter.

OnzejachthavenisgelegenineenrustigeomgevingophetkanaalDessel-Turnhout-Schoten afwaarts direct na sas 4. Bezoekers zijn van hartewelkom,petanquebaan,BBQ,WiFienfietsknooppuntkaartenbeschikbaar.Voedingswinkels, apotheek, supermarkt en handelszaken allerhande zijnbereikbaarbinnenloopafstand.

Havenmeester: ReginaDeConinck-0486515820Voorzitter:0479453034GPS positie: 51°15’11”N,4°30’28”O

Havenmeester: RonnyWillems-0475785778GPS positie: 51°21’30”N,4°58’05”Owww.jachhaven-hetgevaer-vzw.be

Havenmeester: 0491954247GPS positie: 51°01’71”N,4°28’32”O

Havenmeester: LouisNuyts-0497382010GPS positie: N51°18’01’’–E4°34’00www.sjyc.be

Page 66: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

130 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 131

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VVW-Clothilde VVW-Geel

VVW-Emblem VVW-Nete

ClothildeWaterskiclubisgelegenophetZeekanaalBrussel-Schelde.Inonzewaterskiclub hebbenwe vooraan enkele plaatsen voorzienwaar bezoekersmeteentoervaartbootkunnenafmeren.

Van op de Schelde in Rupelmonde neemt men de grote ZeesluisWintam(VHF68).Dejachthavenligtbovendesluis,5Kmverderopaanstuurboordzijde.

JachthavenisrustiggelegenophetKanaalHerenthals-Bocholt,tussensluis9ensluis8Geel..AllebezoekerszijnvanhartewelkominhetclubhuisvanVVWGeel.

De Jachthaven ligt aan linkeroever ter hoogte van Geel Ten Aard. HetstadcentrumvanGeelismakkelijkperfietstebereiken.

Jachthaven is gelegen op het Nete kanaal in een groen omgeven gebiedtussenDuffelsluisenVierselsluis.OnzehavenligtindegemeenteRanst,indeschaduwvandestadLier.

DejachthavenligtinhetmiddenvanhetNetekanaal,op7.5kmvanDuffelsluis,en7.5kmvanVierselsluis.

JachthavenisgelegenineendodearmopwaartsDuffelsluismiddeneenoasevan groen. Je hebt een fiets nodig om de stad Lier te bezoekenmet debekendeZimmertorenenveleanderebezienswaardigheden.

Dehavenligt langshetNetekanaal,deverbindingswegtussendeNeteviaDuffelsluizenenhetAlbertkanaal.Tevensuwidealeligplaatsomophetjuiste

tijtewachtenvandeNete.

Havenmeester: CarlaVanThurenhout-0475598336Voorzitter: 0475843713GPS positie: 51°05’38”N,4°19’57”Owww.vvwclothilde.be

Havenmeester: RobertBastiaensen-0493692460Voorzitter: 0475804150GPS positie: 51°12’2.50”N,4°58’48”O www.ycg.be

Havenmeester: PatrickSmets-0471852686Voorzitter: 0495807431GPS positie:51°09’02”N,4°34’60”Owww.jachthavenemblem.be

Havenmeester: BartTorfs-0495231268Voorzitter: 0477327969GPS positie: 51°06’45”N,4°32’43”O

Page 67: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

132 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 133

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VVW-Taxandria

Jachtklub Leopoldsburg

Marec “De Spaanjerd”

Jachthaven is gelegen op kmp 27.10 vanhet Kempisch kanaal Schoten-Turnhout-Dessel. Centrum van Turnhout ligt opwandelafstand van onzehaven.

OnzejachthavenligtstroomopwaartsbrugtweeindegrotezwaaikomvanTurnhout,metruimenutsvoorzieningenen6passantenligplaatsen.

Jachthaven is gelegen aandekanaalkomvanhet kanaal naarBeverlo. EendoodlopendevertakkingvanKanaalHerentals-Bocholt,opamper1kmvancentrumLeopoldsburg.

HetisdeidealeuitvalsbasisomeenbezoektebrengenaanLeopolds-burg,Limburgsjongstegemeente,oferenkeledagentevertoevenomeenbezoek

tebrengenaaneenvandelegermuseagekendalst’Kamp.

LigtopdeMaasplasseninOphovennabijMaaseik.Jachthaven“DeSpaanjerd”isdebestuitgerustejachthavenopdebinnenwaterenvanWestEuropa.

Men komt in de jachthaven door de Maas op te varen tot vlak voorStevensweert.Daarneemtmenderechterinvaartnaardezeilplas“VissenAkker”.Opdezeilplasbakboord,na500mkrijgjedejachthaveninzicht.

Havenmeester: 0496279632Voorzitter: 0495219631GPS positie: 51°19’35”N,4°55’54”O

Havenmeester: 0470559322Voorzitter: 0477585409GPS positie: 51°07’40”N,5°15’04”O www.jkl.be

Havenmeester: EricBeckers-089567503GPS positie: 51°7’47”N5°49’90”Owww.marec.be

VVW-HYAC

OnzejachthavenisgelegeninhethartjeLimburg,op5minwandelenvanhetgezelligwinkelcentrumvanHasselt.

WijsituerenonsopeenzijarmvanhetAlbertkanaal.JebereiktonzehavenvanuitLuikdoor1kmvoorbijdesluisHasselt linksaftedraaientoteindevandevaart.VanuitAntwerpenjuistvoorbijdeskihavenKuringenrechts

aftedraaien.Havenmeester: DannyVanwoensel-0475389057E-mail:[email protected] positie: 50°56’5”N,5°20’14Owww.vvw-hyac.com

Page 68: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

134 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 135

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VVW-Yakan

Doel De Noord WSV

JachthavenisgelegenophetAlbertkanaalopkmp19.1.Oplinkeroever5kmstroomafwaartsdesluisvanTernaaien.

Erstaat indehaveneenvolledignieuwjachthavengebouwterbeschikkingvandepassanten.

EenprimauitvalshavenalshettijtegenzitenAntwerpenlangsdekantvandemondingnietmeertebereikenis.

Derustigehavenkom isvoorzienvaneenvlottendesteigerdiebij laag tijdroogvalt.Dusoplettenbijinenuitvaren.

Havenmeester: FrankClaus-0495505411GPS positie: 50°48’24”N,5°40’30”Owww.yakan.be

Havenmeester: 0476288840Voorzitter: 035758171GPS positie: 51°18’39’’N,4°16’02’’O

E.Y.K.

Koninklijke Gentse WSV - Gent

JachthavenisgelegenophetafleidingskanaalvandeLeie,naarEeklo.Havenligt+/-1kmvanhetstadcentrumvanEeklo.

Onzehavenbereik je viade sluis Schipdonk. Sluis heeft een systeemvanzelfbediening met magneetkaart. Sluiswachter is bereikbaar via marifoonVHFKN20ofviagsm:0477675152.

DeKGWViseenjachtclubgelegenaandeSnepdijk,vlakbijhetrecreatiedomein‘DeBlaarmeersen’

Tijdens het vaarseizoen organiseert de club verschillende activiteiten,die ieder jaar anders ingevuld worden. Van routine is er derhalve bij deKoninklijkeGentseWatersportvereniginggeensprake.

Havenmeester: 0473960391GPS positie: 51°10’39”N,3°02’54”O

Voorzitter: 0477773237GPS positie:51°02’14N3°41’10Owww.kgwv.be

Page 69: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

136 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 137

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Lokeren jachthaven

DestadssteigervandejachthaveninLokerenligtopheteindevandeMoervaart,ineengroeneomgevingnaasthetstadsparkeninhetcentrumvandestadLokeren.VanophetkanaalGent-Terneuzenvaartmen27kmdeMoervaartverderoptotindejachthaven.TussenhetkanaalGent-TerneuzenenLokerenzijner5ophaalbruggendiemeteenmobieleploegbediendworden.Debedieningvandezebruggenwordtviaeenblokvaartgeregeld.Raadpleegdebedieningstijden

indebrochure“Bedieningstijdenvoorsluizenen beweegbare bruggen op de VlaamseWaterwegen”.

Havenmeester: F.VandenKeybus-0495242809GPS positie: 51°06’10N,4°00’00Owww.lokeren.be

Ninoofse YC Zwarte Flesch

LigtopdeDenderinNinoveaandeSchuitstraat.

Stadscentrumop3km.

Havenmeester: DirkVankerkhoven-0475692768Voorzitter: 0491070655GPS positie: 50°49’49”N4°01’15”O

Oudenaarde Jachthaven

DepassantenjachthavenOudenaardeligtopdeBovenscheldeopwaartsdesluisvanOudenaarde.

DehavenligtineenzijarmtussendesluisendehefbrugvanOudenaarde.Hetstadcentrumligtindeonmiddellijkenabijheid.OudenaardewerktmeealsgoudenAnkerhaven.

Opvang passanten:LucienDewaele-0475607053GPS positie: 50°50’26”N,3°36’49”O

Koninklijke Temse WSV

Jachthavenisgelegenopkmp60.7opdeBovenscheldeinTemse.Clubhuisbevindtzichop100mvandesteigers indeOrlaylaan20,2everdiep,metmooizichtopdeSchelde.

Bezoekerskunnenafmerenopbezoekersplaatsenvanponton1.

Havenmeester: GerardStuer-0472714973Voorzitter: 0475624531GPS positie: 51°07’17”N,4°12’41”Owww.ktwv.be

Page 70: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

138 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 139

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VVW-Den Bleek Geraardsbergen

VVW-Aalst

DenBleekiseenoasevanrustinhethartjeGeraardsbergen.Dehavenligtachterdesluisopwandelafstandvanhetcentrumvandegezelligestad,metallerhandefaciliteitendiegarantstaanvooreengeslaagdevakantie.

JachthavenisgelegenopdeDenderinGeraardsbergen.

Jachthaven is gelegen op de Dender tussen de Zwartehoekbrug en despoorwegbrug , in het centrum van Aalst. Bezoekers kunnen afmeren op debeschikbarevrijeplaatsen.VanopdeSchelde inDendermondega jeviadeDendersluisdeDenderop.13Kmverder kom je in de jachthaven. Stroomafwaarts ligt de jachthavenop

17kmvanNinove,en32kmvanGeraardsbergen.

Havenmeester: 0472408311Voorzitter: 0476301021GPS positie: 50°46’08”N,3°52’01”O www.vvwdenbleek.be

Havenmeester: 0477063627Voorzitter: 0486861211GPS positie: 50°56’39”N,4°02’24”O www.vvwaalst.be

VVW-Dendermonde

Jachthavenisgelegenopkmp38vandeBovenZeeschelde.AanlinkeroeversstroomopwaartsdeDendermondebrug.

Delocatieisideaalvoordepleziervaart.JekanvanhieruitzonderproblemennaarAntwerpen,GentofdeDenderopvaren.HetclubhuisisgelegenaandeoeversvandeScheldeophetgrondgebiedvandedeelgemeenteGrembergen.

Havenmeester: 0475242290Voorzitter: LodePienGPS positie: 51°02’04”N,4°06’18”O

Rupelmondse WSV

DesteigersteRupelmondezijneenankerhavenmaarjammergenoegzonderclubhuisofsanitairegelegenheden.

DesteigersteSteendorpdaarentegenzijnwelvoorzienvanclubhuisendenodigefaciliteiten.

Havenmeester: 0475705486GPS positie: N51°07’30’’–E4°16’36’’www.rwvs.be

Page 71: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

140 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 141

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

WSV De Zeevissers

VVW-Mendonk

JachthavenisgelegeninMendonkopMoervaart,2kmstroomopwaarts,aanrechteroever.

Onsclubhuisbevindtzich:Spanjeveerstraat15-9042Mendonk(Gent).

Jachthaven is gelegen op deMoervaart, op het grondgebiedDesteldonk,vooraanopongeveer1kmaanstuurboordzijderichtingLokeren.

Dejachthavenheeftongeveer70ligplaatsen,waarvaner5plaatsenvoorzienzijnvoorbezoekers.

Liggeld voor bezoekers: 5€/dagGPS positie: 51°08’11”N,3°48’14”O

Havenmeester: BartHoogstoel-0475218010Voorzitter: 0478918226GPS positie: 51°08’08”N,3°47’58”O www.vvwmendonck.com

BRYC

JachthavenvanBruxellesRoyalYachtClubisgelegenopZeekanaalBrussel-Schelde,opkmp31vlakbijdeVanPreatbrug.

HetcentrumvanBrusselismethetopenbaarvervoermakkelijkbereikbaar.Demetro-lijn stopt bovenaan de Van Preatbrug, en brengt u snel tot incentrumvanonzehoofdstad.

Havenmeester: AlainDecock-0473849297Voorzitter: A.RadeletGPS positie: 50°52’55”N,3422’39”O www.bryc.be

VVW-Gent Leie

LigtaandeoeversvandeLeieaandeSnepkaaiinGent.WezijnnetgelegenachterdeK2sluisineendodearmvandeLeie

Onsclubhuis“Taccoen”beschiktovereengroteverandawaareendrankjeensnackjekangenuttigdworden.

Havenmeester: 0495730480Voorzitter: 092204424GPS positie: 51°02’10”N3°41’15”O www.vvw-gent-leie.be

Page 72: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

142 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 143

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Beernemse WSV

VVW-Leuven

De jachthaven is centraal , doch rustig gelegen langs het kanaal Gent-Oostende,tussenGentenhetnabijeBrugge. Jachthaven ligtop11kmvanBruggeenca.30kmvanGent.

Ruim120ligplaatsenvoorzienvanelektriciteitenwater.Tijdenshetseizoenkanerookdieselbrandstofgetanktworden.

Jachthavenligtop10minwandelenvanLeuvencentrum,aanhetbeginpuntvankanaalLeuven-Dijle.Erzijn60+10beschermdeligplaatsenaancomfortabelesteigers.

Havenhuismetsanitairendouches,enmilieustation.Alleinfo,ookvankanaalvindtjeop:www.vvwleuven.be.Ukanonsbereikenop:[email protected]

Havenmeester: 0472394593Voorzitter: 0479459526GPS positie: 51°08’008”N,3°20’11”O www.bwsv.be - [email protected]

Havenmeester: AndréAlen-0479560027Voorzitter: 0479249370GPS positie: 50°53’15”N,4°42’22”O www.vvwleuven.be

Flandria YC

DeFlandriajachtclubmet70individueleboxenen350mlangskade,ligtrustiggelegenophetkanaalGent-Brugge-OostendeindedodekanaalarmterhoogtevandeKatelijnepoortenopwandelafstandvanhethistorischstadscentrum.

VanuitGentligtdecluboplinkeroever,1kmvoorbijdeSteenbruggegbrug.Komende van uit Oostende ligt de club aan stuurboord, 500m voorbij de

Katelijnebrug.

Havenmeester: 0477384456Voorzitter: 0478180652GPS positie: 51°11’37”N,3°13’39”O www.yachtclubflandria.be

VVW-Jachthaven Grimbergen

Jachthaven is gelegen op kmp 20.3 van het Zeekanaal Brussel-Schelde,vooraan in het insteekdok van Vilvoorde, tussen Willemsbrug en deVerbrandebrug.

Bezoekerskunnenafmerenvooraanindehavenaanbord“bezoekershieraanmeren”.

Havenmeester: LucWillems-0478013024Voorzitter: AnnDeridder-0474911020GPS positie: 50°56’40”N,4°25’02”O www.jachthavengrimbergen.be

Page 73: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

144 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 145

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VVW-Blankenberge

Jachthaven Kon. Yachtclub Oostende - Ryco

JachthavenisgelegenopdeNoordzeeinBlankenberge.Uitgerustmetalledenkbarefaciliteiten.

HavenisenkeltoegankelijkviaNoordzee.VanopdebinnenwaterenmoetmenbuitenomvarenviaNieuwpoort,OostendeofviadeWesterschelde.

Onzejachtclubligtaanheteindevandevaargeul,isdirectbereikbaaruitzeeenkanopgetijaangelopenworden,ookdoorbotenmetgrotediepgang;Declub ligtopwandel-(20minuten)enfiets(7minuten)afstandvanhetcentrumvanOostende.Op200mvandeclubiseromde15minuteneentramnaarhetcentrum.

Havenmeester: JurgenBogaert-050417536Voorzitter: PeterSabbeGPS positie: 51°18’63N,3°06’66”O www.vvwblankenberge.be

Havenmeester: PatrickFransen-0477676391GPS positie: 51°13’28N,2°56’27Owww.ryco.be

VVW-Ieperlee

Jachthaven is gelegen in centrum van Ieper, op het einde van kanaal naarIeper.Volledigvernieuwdesteigersmet36ligplaatsen,waarvan10ligplaatsenbestemdvoorbezoekers.

VanuitNieuwpoortvaartmenoverdeIJzer,viaDiksmuiderichtingFintele.VoorbijdeKnokkebrugga jebackboorduithetkanaalnaarIeperopenna

twee sluizen kom je in de jachthaven vanVVW-Ieperlee.

Havenmeester: FreddySpriet-0471914641Voorzitter: 0473865529GPS positie: 50°51’30”N,2°53’3”Owww.jachthaven-ieper.be

Kuurnse WSV

Inonzejachthavenkunneneen40-talbotenmeren,waarvanwealtijdenkeleplaatsenvrijhebbenvoorkorteperiodes.Delocatieisdichtbijhetstadscentrumwaarmenalleinkopenkandoen.Wiltmenditniet,kanergebruikgemaaktwordenvanclubwaarmentenalletijdenkaneten.

Jachthaven ligt op de Leie, 1 km boven de sluis van Harelbeke, en op3kmvoorKortrijk.Havenmeester: HenkAudoor-0475266455Voorzitter: 0475228936GPS positie: 50°50’52”N,3°17’33”O

Page 74: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

146 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 147

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Waregem Yacht Club

VVW-Westhoek

Jachthaven is gelegen op de Leie , opwaarts de sluis St Baafs-Vijve, aanrechteroever,indezijarmvoordeoudesluisStElois-Vijve.Havenligtop10kmvanDeinzeenop5kmvanKanaalRoeselare-Leie.

HetcentrumvanVijveligtop300mvandehaven.

Jachthaven is gelegen achter de St Jorissluis, op het spaarbekken inNieuwpoort. U bereikt de jachthaven Van uit Oostende of Brugge: viahetKanaal Plaassendaele-NieuwpoortVan af deNoordzee: via havengeulNieuwpoort en de Gravensluis Van uit Frankrijk en Veurne: via kanaalNieuwpoort-DuinkerkeViahetLokanaalenIJzer.

Havenmeester: StephaneDemedts-0475891517GPS positie: 50°54’35”N,3°24’46”O

Havenmeester: GuySoete-0486159589Voorzitter: 0486623430GPS positie: 51°08’03”N,2°46’14”O www.jachthaven-vvw-westhoek.be

Snef Yachting WAL

JachthavenvanSeneffeisgelegenophetKanaalBrussel-Charleroi.Dehavenligt11kmopwaartshethellendvlakvanRonquieres,ineenzijarmvanhetkanaal,“Branche de Bellecourt”. Bezoekers kunnen afmeren aan bezoekerspontonvoordebrugindehaven.

Metde fiets ishetcentrumvanSeneffegemakkelijkbereikbaar.HetbezoekaanhetkasteelvanSeneffeisdemoeitewaard.Havenmeester: 0494439932GPS positie: 50°30’58”N,4°16’06”Owww.snef.be

VVW-Nieuwpoort

Jachthaven is gelegen op de Noordzee in Nieuwpoort,buitenhaven. VVWNieuwpoort is dé ideale reisbestemming aan onze Belgische kust. Altijdtoegankelijkenuitgerustmetalledenkbarefaciliteiten.

VanopdebinnenwatersisdehavenbereikbaarviahetsluizencomplexNieuwpoort.ViaGravensluisofviaVeurnesluisalsmenvanrichtingVeurnekomt.

Havenmeester: 058235232E-mail:[email protected] positie: 51°08’34”N,2°44’32”Owww.vvwnieuwpoort.be

Page 75: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

148 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 149

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Goes Hansa NL

ZeelandGoesscheSas+250pl.

AanBBzijdevandeOosterscheldeachterdesluis.

Havenmeester: +310113223944GPS positie: 51°32’14”N3°55’31”E www.hansawatersport.nl

Marina Cape Helius NL

ZeelandHellevoetsluis+250pl.

AanSBzijdevandeHaringvliet.

Havenmeester: +310181310056www.marina-capehelius.nl/MarinaCapeHelius.aspx

Jachthaven Atlantica NL

JachthavenAtlantica,Zeedijk54,Haringvliet iseen full service jachthavenen ligt beschut tegen Zuidwesterbries of erger, en heeft toch een openverbindingmethetHaringvliet.

Haringvliet+250pl.TenoostenvanMiddelharnis.

Havenmeester: +310187612524www.jachthaven-atlantica.nl

Delta Marina NL

KortgeneophetVeerseMeer+700pl.

AandeSBzijdevanhetVeersemeeroverWolphaartsdijk.

Havenmeester: +310113307174www.deltamarina.nl

Page 76: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

150 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 151

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

WSV de Zandmeren

GezelligeactievevereniginginKerkdriel.DerustigehavenisgoedtebereikenviadeMaas.EenplezierigclubhuismeteengrootterrasuitziendoverdeZandmerenendemocratischeprijzen.

Havenmeester: PietStoop-+310650210098GPS positie: 51°46’17N,5°21’15Owww.wsvdezandmeren.nl

Bruinisse NL

Bruinisse+800pl.

OphetGrevelingenmeeraandeBBvlakaandesluisnaardeOosterschelde.

Havenmeester: +310111481485Voorzitter: +310111481485www.jachthavenbruinisse.nl

Marina Port Zélande NL

DooreenbezoekaanMarinaPortZélandeontdektudeschoonheidvandejachthavenenhetGrevelingenmeer.OokkuntugenietenvanhetBredeNoordzeestrandwatoploopafstandligt.Uverblijfoponzejachthavenstaatvooroptimaalgenieten.Voor jongenOud,hetgehele jaardoorofalleentijdensuwvakantie:Uwvaarvakantie isvoorualspassantneteenbeetje

thuiskomen. Onze medewerkers stellendaaromalles inhetwerkomucomfortophethoogsteniveautebieden.Havenmeester: ChristianvanderMeer-0031111671920GPS positie: N51°45’36’’–E3°51’30’’www.mpz.nl

Jachthaven Biesbosch NL

Gelegen aan rivier de Amer is Jachthaven Biesbosch de voordeur naar hetuniekenatuurgebiedNationaalParkdeBiesbosch,maarookuitgangspuntvoorvaartochtenoverdeBrabantseenZeeuwsewateren.Met1400ligplaatsenaanluxe steigers,watersportwinkels, servicebedrijven, restaurantsenbeachclubmetzwemstrandbiedthetallecomfortaandemodernewatersporter.

Havenmeester: Marie-LouiseSchaafstraJoepScherpenhuijzen+31(0)162683166www.jachthavenbiesbosch.nl

Page 77: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

152 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 153

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Port de Plaisancede Namur WAL

De jachthaven “Henri Hallet” van Jambes op de Maas in Namen, ligt oprechteroeverjuistbovendebrugvanJambes,enrechttegenoverdecitadelenhetcasinovanNamen.Het centrum van Jambes en het historisch centrum enwinkels van de stadNamenliggenopwandelafstandvandejachthaven.

In het drijvend havengebouw vindt men hethavenkantoor,decafetaria,toeristischeinfoeninternetaansluiting.Havenmeester: GillaumeLoute-0476306813 GPS positie: 50°27’00N,4°51’10Owww.portnamur.be

Neuzen / Westerschelde NL

Westerschelde.

JuistnaastdemondingvanKanaalGent-Terneuzen.

Havenmeester: +31652182564www.wvneusen.nl

Ittre WAL

Jachthaven ligt juist boven sluis 5 op het kanaal Brussel-Charleroi in eenrustigeomgeving.

Havenmeester: 0496940713GPS positie: 50°39’05”N,4°14’01”O

Corphalie WAL

Jachthaven is gelegen op de Maas voor Huy stroomopwaarts dok aanSBzijde.

Erstaatindehaveneenjachthavengebouwterbeschikkingvandepassantenmetdrankgelegenheid.

Havenmeester: 0495846056GPS positie: 50°32’11”N,5°15’27”Owww.ychuy.be

Page 78: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

154 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 155

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Port Haumont France

Dejachthavenligtop18kmoverdeFransegrensopdeBoven-Samber.DeclubHautmontisindezomer2014geopend.DemooiehaveninhetcentrumvanhetstadjeHautmonttelt65ligplaatsenenligtaandelinkeroever,vlakbovendederdesluisopdeFranseSamber.

VanuitHautmontijvertmenaljarenomdeFranseSamberverderoprichtingParijsterugopentekrijgen.

Havenmeester: +33608694431GPS positie: 50°15’04N3°55’02Owww.ych-hautmont.fr

Port Valenciennes France

DetoeristischedienstvanValanciennesopentbeginvanhetvaarseizoen2015opdeFranseScheldedegloednieuwejachthaveninhunstad.VanindejachthavenflaneertugemakkelijkdoorhetactievecentrumvanValanciennes,volwinkelsenuzultzichrealiserendatdebenaming“AthenevanhetNoorden”nogsteedsvan toepassing is op de stad Valanciennes. Inlichtingen en pré-reservaties:

+33 3 27 09 61 38. Jachthaven ligt op 10minwandelenvanstadcentrumen5minvanstation.GPS positie: 50°21’60N,3°41’10Owww.valenciennes-metropole.fr – “port de plaisance”

Neuzen /Gent-Terneuzen NL

KanaalGent–Terneuzen.

Havenmeester: +310115614411 www.wvneusen.nl

Page 79: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

156 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 157

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Waterkant jachthaven NL

Tielse Watersportvereniging De Waal - NL

De ruime haven ligt aan de monding van de Dintel Volkerak. De havenheefteenspeciaalingerichtepassantensteigermeteenmodern,verwarmdsanitairgebouw en een gezellige brasserie met terras. Fietsen zijn gratisbeschikbaaromhetwinkelcentrumvanDinteloordtebereiken.

DeTielseWatersportverenigingDeWaaliseengezelligeverenigingshaven,gelegen aan de grote rivier de Waal. Centraal tussen Gorinchem enNijmegen, goed als uitgangspunt voormeerdaagse vaartochten opWaal,Maas,Lek,NederrijnenLinge.

Dezehaven,waardehavenmeesternoghetlijntjekomtaanpakkenbijhetaanvaren,ligtvlaktegenhetgezelligecentrumvanhethistorischestadjeTiel.

Havenmeester: RobvanEngelen-+310167522553GPS positie: 51°38’49N-4°22’52Owww.waterkant.bv.nl

Havenmeester: 0031641351550GPS positie: N51°53’02’’–E5°26’06’’www.twvdewaal.nl

WSV De Kreek NL

Verscholen “achter” het Eiland van Brienenoord vindt u in een uitlopervan het Zuiddiepje onze jachthaven.Wat 50 jaar geleden begon als een“moddersloot” waar mensen hun bootje neer konden leggen en hunwatersporthobby konden beoefenen is ondertussen uitgegroeid tot eenverenigingmetmeerdan130ledenenvelefaciliteiten.

Havenmeester: 0031104324300GPS positie: N51°53’28’’–E4°32’10’’www.wsvdekreek.nl

Statte WAL

JachthavenisgelegenopdeMaasEendokaanSBzijdestroomopwaartsHuy.

Erstaatindehaveneenvolledigjachthavengebouwterbeschikkingvandepassantenmeteengoedrestaurant.

Havenmeester: 0495210135Voorzitter: 085231433GPS positie: 50°31’20”N,5°13’33”O

Page 80: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

158 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 159

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

Anderhalf Morgen NL

YC Haute Sambre WAL

JachthavenligtopeeneilandopdeLoosdrechtseplassen.DejachthavenisaangeslotenbijdeUnievanWatertoeristen.

Anderhalf Morgen is gelegen aan de Drecht. Kort na deMijndense sluisvarendrichtingeersteplasvindtUheteilandaanstuurboordzijde.

Jachthaven YCHS ligt op de Boven Samber juist opwaarts de sluis vanLandelies. Onze haven ligt in een rustig en prachtig groen kader, in eenzijarmbovendesluis.DeruinesvanAbbayeD’Aulneliggen3kmverderdeSamberop.YCHSwerktmeealszilverenAnkerhaven.

Terreincommissaris:J.Westdorpwww.uniegeus.nl

GPS positie: 50°22’40”N,4°21’28”OHavenmeester:0474773080

De Grote Kreek NL

DejachthavenisaangeslotenbijdeUnievanWatertoeristen.HetterreindeGroteKreekisgelegenaandeNoordoevervanhetOosterlandserakaanhetBrielseMeer.AandeoverzijdevanhetmeervanafhetterreinvindtuBrille.OmhetterreintebereikeniseenavontuurlijketochtoverdegrotevaarwegenvanRotterdamnodig.

Terreingemachtigde: G.Boomsma&m.s.L’Avenirwww.uniegeus.nl

Yachtclub Anseremme WAL

TussendeprachtigerotsenvanFreyrenMoniatkanjegenietenvanderustenhetuniekelandschap.Dejachthavenheefteenbinnenhaven(doorvaarthoogte3.40m)enaanmeerplaatsenaandeMaas.Erzijn15plaatsenvoorzienvoorbezoekers.IndeCapitainerieheerstersteedseenvriendschappelijkesfeer.Jekanergenietenvaneenstreekbiertjeofeenlekkeremaaltijd.

Havenmeester: 0478566406GPS positie: N50°14.271-E4°53.350www.yca.be

Page 81: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

160 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 161

An

ke

rc

lub

s &

-h

av

en

s

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN

2

01

6

De Legakker NL

De Oude Kooi NL

DejachthavenisaangeslotenbijdeUnievanWatertoeristen.Temiddenvanhonderdeneilandjes(Legakkers)ligtonsterreininVinkeveen,DeLegakkers.Vooral de vissersonderU zullen hier hun hart ophalen.Hetwater is erkristalhelder, ineenprachtigstukjenatuur. InhetnabijgelegenVinkeveenkuntUuwinkopendoenmethetvolgbootje.

De jachthaven isaangeslotenbijdeUnievanWatertoeristen.Heteiland ligtinhetKagerplassengebied,schuintegenoverhetKaageilandtussendeplassen“DeKeverenDeSever”.DeKooiishetgrootsteunieterrein.ErzijnligplaatsenaandeSeverzij-de,zowelalsaanhetzogenaamdeRieteilandalsaanhetbebostegedeelte,aanhetKerkegatenintweebinnenhavens.Eriseenspeeltuinvoor

kinderenengelegenheidtotzwemmen.

Terreingemachtigde: F.Lammertsma&m.s.BlueChip www.uniegeus.nl

Terreingemachtigde: T.H.Spaans&m.s.Tomellywww.uniegeus.nl

De Kwakelakker NL

Dejachthaven isaangeslotenbijdeUnievanWatertoeristen.Hetterrein“De Kwakkelakker” is gelegen tussen de Blauwe Beugel en de GrotePlas, langs deKwakkelsloot. (Omgeving vanAalsmeer). Aan dewestzijdevan Westeinderplassen vindt U één van de mooiste Unie eilanden “DeKwakkelakker”.Heteilandstaatbekendomzijngezelligheidenactievesfeer

metveelaanlegmogelijkheden.

Terreincommissaris: A.H.J.Trompen&m.s.Koperwiekwww.uniegeus.nl

Page 82: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016
Page 83: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

164 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 165

Va

ar

info

& c

o

Telefoonnummers en marifoonkanalen kunstwerkenKANAAL VAN GENT NAAR TERNEUZEN (BELGISCH GEDEELTE)

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonZelzatebrug 093585160 11Meulestedebrug 092538120 20Muidebrug 092239620 20TolhuissluisinGent 092253337 20

MOERVAART EN DURMEKANAAL

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonBeweegbarebruggen:Overledebrug

0476209584 20

Daknambrug 0476209582 20

LEIE

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonTolpoortbruginDeinze 093861573 20SluisinAstene 093861019 -SluisinSt.Baafs-Vijve 056608599 22SluisinHarelbeke 056711274 20Kortrijkdoortocht 056224490 20SluisinMenen 056511421 20SluisKomen 68

AFLEIDINGSKANAAL LEIE

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonSluisinBalgerhoeke 093771051 20SluisinSchipdonk 0477675152 20

KANAAL VAN GENT NAAR OOSTENDE

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonSasSlijkens 059321082 20of10Plassendalebrug 059266062 20Kruispoortbrug(doortochtBrugge)

050353559 18

DammepoortsluisinBrugge 18Moerbrugge 050331748 18

RINGVAART OM GENT

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonSluisinMerelbeke 092309477 20SluisinEvergem 092530634 20

Lousbergbrug(mobieleploeg) 0477581804Wondelgemstraatbrug(viaMeulestedebrug)

092538120 20

WAALSE DENDER

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonBilhee 068282118Rebaix 068282129Papignies 068662494LessinesPontLevis 068334117Lessines 068332495Deux-Acren 068338439MobieleploegDenderWaalsGewest

0475679124

DENDER

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonSluisinGeraardsbergenenbeweegbarebruggenindoortochtGeraardsbergen

0476209586 18

SluisinIdegem 0477581806 18SluisinPollare 0478789943 18SluisinDenderleeuw 0478789944 18SluisinTeralfene 0499593074 18SluizenbovenAalst1/10-30/4-24u-aanvragen

053769472

SluisinAalst 0499593074 20Beweegb.bruggendoortochtAalstErembodegem

0476209588 20

SluisinDenderbelle 0478962599052104067

20

SluisinDendermonde 0522116420476381642

20

ALBERTKANAAL

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonBrugdokMerksem 036468877 80SluisinWijnegem 033536156 80SluisinOlen 014220452 20SluisinKwaadmechelen 013661158 20SluisinHasselt 011301340 20SluisinDiepenbeek 011321836 18SluisinGenk 089322530 80

Page 84: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

166 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 167

Va

ar

info

& c

o

BOVEN-SCHELDE (BLEHARIES – MERELBEKE)

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonPontNotre-DameTournai 069221679 80Kain(Doornik) 069221081 20SpiereHerinnes 069556863 79SluisinBerchem-Kerckhove 055388012 20OudenaardeHefbrug2 055311123 20SluisinOudenaarde 055311902 20SluisinAsper 093841818 20Buitendiensturen 092309477

092302666092303527

KANAAL VAN ROESELARE NAAR DE LEIE

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonSluisinOoigem 056667525 18

KANAAL VAN BOSSUIT NAAR KORTRIJK

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonSluisinBossuit 056455131 20SluisinMoen 056645846 20SluisinZwevegem 056754917 20Sluisnr.9inKortrijk–sluis9-10 056221582

0478962603Kortrijksluis11 056221674

0478962603

KANAAL VAN PLASSENDALE NAAR NIEUWPOORT

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonSluisinPlassendale 059266062 20St.JorissluisinNieuwpoort 058235276 20GravensluisinNieuwpoort 058233050 20Beweegbarebruggen 20

KANAAL VAN NIEUWPOORT NAAR DUINKERKEN + IJZER

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonVeurnesluisinNieuwpoort 058233050 20SluisinVeurne 058311004 20Tervatebrug-Knokkebrug 058288072 20

KANAAL VAN LO

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonFintelesluis 058288072 20Beweegbarebruggen 20

KANAAL VAN IEPER NAAR DE IJZER

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonBoezingeSas 057422107 20BoezingeDorp 057422165 20

ZEESCHELDE

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonVerkeerscentraleZandvliet 035699123 18Zandvlietsluis 79Berendrechtsluis 035699115 79VanCauwelaertsluis 71Boudewijnsluis 035411060

03541103271

Kallosluis 035751511 28Royersluis 032297251 22Kattendijksluis 032273099 69JachthavenLinkeroever 28JachthavenWillemdokRechteroever

23

BENEDEN-DIJLE

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonBenedensluisinMechelen 015202256

047691482120

NETEKANAAL

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonSluisinDuffel 015310199 22SluisinViersel 034855127 22

KANAAL VAN BOCHOLT NAAR HERENTALS

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonSluis1Lommel 011544088 20Sluis2MolSluis3Mol 014816014 18Sluis4Dessel 0495917525 80Sluis5Dessel 0495917525Sluis6Mol 0491151519Sluis7Geel 0491151519Sluis8Geel 0473480492Sluis9Geel 0473480492Sluis10Herentals 014225225 80

Page 85: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

168 I Toervaartgids 2016

KANAAL VAN DESSEL OVER TURNHOUT NAAR SCHOTEN

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonBrug1Turnhout 014411756 20Brug2Turnhout 014411524Brug4inBeerse 014611305Brug6Beerse 014-610342Sluis1Rijkevorsel 033115547 20Brug8Rijkevorsel 033120435Brug9St.-Lenaerts 033138457Sluis3Brecht 0496578501Sluis9Schoten 036584573Sluis10Schoten 0496578504 20Brug14Schoten

KANAAL VAN BRIEGDEN NAAR NEERHAREN

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonSluisinLanaken 089714145 80SluisinNeerharen 089714484 20

ZUID-WILLEMSVAART

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonSluis17inBocholt(Lozen) 011447035 18Sluis18inBocholt 011448365 20

ZEEKANAAL BRUSSEL-SCHELDE

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonHavenkapiteindienst 038606297 68ZeesluisWintam 038606293 68SpoorbrugRuisbroek 038448778 20WillebroekBoulevardbrug 038880608 20WillebroekIjzeren(spoorweg)brug

038866020 20

TisseltExpresweg 038863068 20TisseltBrielenbrug 038668006 20KapelleopdenBosJanBogaertsbrug

015712315 20

SluisZemst 038606298 68HefbrugHumbeeksas 022515164 20GrimbergenVerbrandebrug 022515165 20HefbrugVilvoorde 022515873 20Budabrug 022680694 20CentraleWillebroek 038606341 20SluisKlein-Willebroek 038880590 20

Page 86: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

170 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 171

Va

ar

info

& c

o

KANAAL NAAR CHARLEROI

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonMarchienne-au-Pont–sluis1 071329301 20Gosselies–sluis2 071353949 18Viesville–sluis3 071354889 22Ronquières(HellendVlak) 067648723 20Ittre–sluis5 067646780 18Lembeek–sluis6 023610227 20Halle–sluis7 023565646 20Lot–sluis8 023774211 20Ruisbroek(St.Pieters-Leeuw)–sluis9

023778627 20

Anderlecht–sluis10 025223135 20Molenbeek–sluis11 025213135

02421668820

KANAAL VAN LEUVEN NAAR DE DIJLE

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonZennegatsluis 015271257 20CentraleBedieningspostKampenhout

016441724016441725

20

Battelsluis–Battelbrug 20of10PlaisancebrugColomabrugHofstadebrugSchiplakenbrugBoortmeerbeekbrugBoortmeerbeeksluis 20of10Kampenhoutsluis 20of10Tildonkbrug 20of10Tildonksluis 20of10Beweegbarebruggen 20of10

BOUDEWIJNKANAAL

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonSpoorwegbruginDudzele 050519725 68HerdersbruginDudzele 050543236 68BoudewijnsluisinBrugge 050543295 68

ANTWERPEN HAVEN

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonLillobrug 035686803 62Londenbrug 032322301 62

Petroleumbrug 035411137 26Oosterweelbrug 62Wilmarsdonkbrug 035410673 62Noordlandbrug(controle) 035421754 62Straatsburgdok(controle) 20Siberiabrug 032336522 62Mexicobrug 032322301 62Dokmeester–Kaai207 035410850 63JachthavenWillemdok 23

KANAAL NIMY-BLATON-PERONNES

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonPéronneslesAntoing/aubry–sluis1

069442724 22

Péronnes–sluis2 069442684 20

KANAAL BLATON-ATH

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonBlatonsluis1 0475812220 68

HISTORISCH CENTRUMKANAAL

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonASC.1Houdeng-Goegnies 064223585ASC.2Houdeng-Aimeries 064223586ASC.3Strépy-Bracquegnies 064662650 20ASC.4Thieu 064662882 20Thieu–sluis1 064662014 20

CENTRUMKANAAL

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonObourg-Warongs 065351467 20Havré 065872229 22Stréphy-ThieuASC.650T. 064671210 20

KANAAL VAN LANAYE

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonLanayen°1(kleinsaslinks) 043792566 18Lanayen°1(kleinsasrechts) 043792827 18

SAMBER

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonMontignies-sur-Sambre 071369185 20Roselies 071384211 22Auvelais 071772725 18Marcinelle 071361248 18

Page 87: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

172 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 173

Va

ar

info

& c

o

Mornimont 071785375 20Floriffoux 081450275 18Salzinnes-Namur 081736802 22Solres/S–sluis1 071555110 20LaBuissière–sluis2 071555331FontaineValmont–sluis3 071590463Lobbes–sluis4 071590464Thuin–sluis5 071590165GrandCourant–sluis6 071590465Troud’Aulnes–sluis7 071590466Abbayed’Aulne–sluis8 071515485Landelies–sluis9 071515495Monceaus/S–sluis10 071327691 18

MAAS

Kunstwerk Telefoonnummer MarifoonHastière-sluis1 082644419 18Waulsort-sluis2 082644193 20Anseremmes-sluis3 082222656 22Dinant-sluis4 082222353 18Houx-sluis5 082611304 22Hun-sluis6 082611305 18Rivière-sluis7 081411309 22Tailfer-sluis8 081470051 18LaPlante-sluis9 081261406 20GrandMalades-sluis10 081300557 18Andenne-Seilles 085826487 22Ampsin-Neuville 085213746 18Ivoz-Ramet 043367849 22

Marifoon: OOSTENDE RADIOUitzendingen voor de binnenvaartCalamiteitenennoodgevallen:OostendeRadio luistert inhetbinnenlandopvhfkanaal24endit24u/24en7d/7.

OostendeRadioverzekertdeuitzendingenvoordebinnenvaartmetvhfzendersin:Gent,Kortrijk,Vilvoorde,Mol,Ronquières,LuikenNamen.Dedringendeuitzendingen(sécurité)onmiddellijkopvhfkanaal10.Deroutineuitzendingenopvhfkanaal24volgens(hierondervermeld)uitzendschema.

UitzendingenvoorVlaanderen:berichtenaandeschipperijopdeonpareuren(24h/24)waterstandenom09u00en11u00.Elkeuitzendingvolgenshetschema:1-alleuitzendingenmetvhfkanaal24inLuik,VilvoordeenKortrijk.2-alleuitzendingenmetvhfkanaal24inMolenGent.

Uitzendingen voor Wallonië (in de Franse taal):avisàlabattelerieopdepareurenvanaf08u00totenmet18u00.étatdeseauxom10u00en12u00.Elkeuitzendingvolgenshetschema:1-alleberichtenmetvhfkanaal24inRonquières2-alleberichtenmetvhfkanaal24inLuikenVilvoorde3-alleberichtenmetvhfkanaal24inMol,NamenenKortrijk.

Opmerking:Nieuweberichtenwordenonmiddellijk(buitenhetuitzendschema)uitgezonden

Meer info :OostendeRadioKuststationvandeMarineCommcentertel.050/558241

Page 88: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

174 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 175

Va

ar

info

& c

o

Bedieningstijden van de kunstwerken

De standaardbedieningsregeling

Regeling Periode Maandag Dinsdagtotvrijdag

Zaterdag Zondag

van tot van tot van tot van totA ganshetjaar 0.00 24.00 0.00 24.00 0.00 24.00 0.00 24.00B ganshetjaar 6.00 24.00 0.00 24.00 0.00 22.00 - -B* ganshetjaar 6.00 24.00 0.00 24.00 0.00 18.00C ganshetjaar 6.00 22.00 6.00 22.00 6.00 22.00 - -C* ganshetjaar 6.00 22.00 6.00 22.00 6.00 18.00D ganshetjaar 6.00 19.30 6.00 19.30 6.00 19.30 - -E 16/3-30/9

1/10-15/37.008.00

19.0018.00

7.008.00

19.0018.00

7.008.00

17.0017.00

--

--

E* ganshetjaar 7.00 19.00 7.00 19.00 7.00 19.00F eigenbeperktuurschema

VooralleregelingenbehalvevoorderegelingAgeldt(tenzijandersbepaald):

1.Op26decemberen2januaribegintdebedieningtenvroegsteom9.00uur.2.OpdevooravondvanPasen,op24decemberenop31decembereindigtde bedieninguiterlijkom18.00uur.3.Erisgeenbedieningopvolgendewettelijkefeestdagen:1januarien25december.4.Opdeoverigefeestdageniserbedieningvolgenshetnormaleuurschemaals defeestdagopeenweekdagvalt.

Blokvaren

Bijlage bij NTS bericht.De beweegbare bruggen en sluizen langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoortwordenvanafdd/mm/2016bediendvolgensstandaardbedieningsregelingA.

Volgende beweegbare bruggen en sluizen zijn hierin omvat:

•Plassendalejaagbrug•SluisPlassendale•KleinePlassendalebrug•Zandvoordebrug•Gistelbrug•Leffingebrug•Slijpebrug•Rattevallebrug•SintJorissluis•BrugoverdeGravensluis•Gravensluis

Tussen 08:00u en 18:30u wordt dagelijks in blok gevaren tussen de KleinePlassendalebrugendeRattevallebrug.

De vertrektijden worden in onderstaande tabel weergegeven.

VertrekaandeRattevallebrugrichtingPlassendale

09:00 11:00 13:00 15:00 17:00

VertrekaandeKleinePlassendalebrugrichtingNieuwpoort

10:00 12:00 14:00 16:00 18:00

Voor08:00uenna18:30uwordtdagelijksbediendopafroep.Kortewachttijdenzijnmogelijk.

Indienubeslistomtussen2bruggenteblijvenliggenendedoortochttussendeKleinePlassendalebrugendeRattevallebrugwenstteonderbrekengelieveditdantemeldenophetnummer059266062of viaVHF20.WanneerudevaartochtrichtingPlassendaleofNieuwpoortwensttehervattengelieveditdanookminstens1uurvoordegeplandebrugopeningtemeldenaandemobieleploeg.

Omeenvlottebedieningaandebruggenmogelijktemakenwordtgevraagdomtijdenshetvolledigetrajectmaximaalingroepsamenteblijvenvaren.

Dit NTS-bericht schrapt en vervangt NTS bericht 2014/0191/01.

Page 89: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

176 I Toervaartgids 2016

Nuttige links

• www.vvw-toervaren.be-desitevoorderecreatievetoervaarder• www.vvw.be-officiëlewebsitevandeVVW-federatie• www.vaarlussen.be-sitemetinformatieovervaarlussen• www.binnenvaart.be-sitevanPromotieBinnenvaartVlaanderen• www.varen.be-websitevanhetwatersportmagazine‘Varen’• www.bluebayou.nl-informatievemaritiemewebsitevoorNederland&België

• www.vlaamsehydrografie.be-websiteVlaamseHydrografie• www.waterrecreatie.be-reglementeringen,digitalewaterwegen-kaarten• www.landvanmaasenschelde.com-interactievewebsitebijdetoeristischevaargids

• www.descheepvaart.be-infovandeScheepvaartNV,onzeKempischekanalen

• www.afdelingkust.be-AgentschapMaritiemeDienstverleningenKust• www.voies-hydrauliques.wallonie.be-informatieoverWaalsewaterwegen

• www.ffyb.be-informatieoverdeWaalseYachtingFederatie• www.bipt.be-informatieovero.a.marifoongebruik• www.ngi.be-nationaalgeografischinstituutmetuitgaveoverwaterwegenkaarten

• www.vlaamsewaterwegen.be-informatierondbinnenvaart,shortseashipping,recreatieopenbijdewaterwegen,beheervandewaterwegenenduurzaamnatuurbeheer.

• www.wenz.be-desitevanWaterwegenenZeekanaal• www.nts.flaris.be-scheepvaartberichtenVlaanderen• www.nautibel.be-federatievanwatersportbedrijven• www.mobilit.belgium.be-federaleoverheidsdienstmobiliteitenvervoeroverdepleziervaartonderdenoemerwater

• www.navis.be-jevirtuelehavenophetnet• www.vnf.fr-inforonddeFransewaterwegen• www.anwb.nl-alleinforondNederlandsewaterwegen• www.watersportverbond.nl/motorboot-devertegenwoordigervoordewatersporterinNederland

• www.knrm.nl-deKoninklijkeNederlandseReddingsmaatschappij• www.condacum.org-reisverhalenvanonzevoormaligevoorzitter• www.varendoejesamen.nl-veilighetwateropenknooppuntenboekjes• www.motorboot.com-websitevanhetNederlandsemotorbootmagazine

Page 90: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

178 I Toervaartgids 2016

Knelpunten op onze waterwegenVVW-Fiche Datum:..............................................................

Indiener:Naam&voornaam:..................................................................Tel:............................................

Probleem : * Sluis /brug /beweegbarebrug / vaarweg /haven / verkeerophetwater /gevaarlijkesituatie/Uurregeling/passantensteiger/ondiepte/bebakening/kaaimuur/verkeerstekens/personeel

* Schrappenwatnietpast

Omschrijving plaats en probleem:

Voorstel van wijziging:

Reden om dit voorstel te aanvaarden / motivatie:

De beschreven knelpunten worden door gegeven aan de waterwegbeheerdersdoorVVW.Deindienerkanbijkomendeuitlegverschaffenindiennodig,maarwerespecteren de privacy. VVW-Toervaren dankt u voor uwmedewerking.GraagterugzendennaarhetVVW-Secretariaatofafgevenaanuwtoervaartafgevaardigde.

#

Page 91: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

180 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 181

Va

ar

info

& c

o

Alle info over de scheepvaartwegen24/24u via RIS

RIS België:080030440RIS Hasselt: 011298400

RIS Evergem: 092539471

Vaarregels

Voor de specifieke vaarregels kan je via de website www.mobili.fgov/be/water/vaarreglementen alle nodige documentatie downloaden. Deze hier in detoervaartgidsopnemenzouteonoverzichtelijkworden.Webeperkenonsdustoteenaantalvoornamegegevensentekensenvooraldevermeldingvandeplaatselijkereglementen.

Het “Algemeen reglement der scheepvaartwegen van het Koninkrijk” is vantoepassingophetovergrotegedeeltevanhetBelgischewaterwegennet.

Voor de vaarregels is op deze waterwegen ook het nieuwe “AlgemeenPolitiereglementvoordeScheepvaartopdeBinnenwateren”vantoepassing.

Opeenaantalwaterwegenisechtereenapartreglementvantoepassing:

Waterweg Reglement

ScheepvaartwegenvanhetKoninkrijk Koninklijkbesluitvan15oktober1935houdende algemeen reglement derScheepvaartwegenvanhetKoninkrijk

BinnenwaterenvanhetKoninkrijk Koninklijkbesluitvan24september2006houdendevaststellingvanhetalgemeenpolitiereglement voor de scheepvaartopdebinnenwaterenvanhetKoninkrijk.

Bijlage: Algemeen politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren

4Belgische territoriale zee, kusthavensenstranden

Koninklijk besluit van 4 augustus 1981houdende politie- en scheepvaart-reglementvoordeBelgischeterritorialezee, de havens en de stranden van deBelgischekust•Bijlage6•Bijlage7

5KanaalGent-Terneuzen Koninklijkbesluitvan23september1992houdende scheepvaartreglement voorhetKanaalvanGentnaarTerneuzen•Bijlage1•Bijlage3

6Beneden-Zeeschelde Koninklijk besluit van 23 september1992houdendepolitiereglementvandeBeneden-Zeeschelde•Bijlage2Koninklijk besluit van 23 september1992 houdende scheepvaartreglementvoordeBeneden-Zeeschelde

7KanaalBrussel-Schelde Koninklijkbesluitvan18augustus1975houdendehetreglementvanpolitieenscheepvaartvoorhetKanaalvanBrusselnaar de Rupel en voor de Haven vanBrussel

8GemeenschappelijkeMaas Overeenkomst van 6 januari 1993tussen het Koninkrijk België en hetKoninkrijkderNederlandentotregelingvan het scheepvaartverkeer en van derecreatie op de gemeen-schappelijkeMaas Bijlage. ScheepvaartreglementgemeenschappelijkeMaas(6januari1993)•BijlageII•BijlageIIIWet van 15 maart 2002 houdendeinstemming met de Overeenkomsttussen het Koninkrijk België en hetKoninkrijkderNederlandentotregelingvan het scheepvaartverkeer en van derecreatieopdegemeenschappelijkeMaas,ondertekendteBrusselop6januari1993

Anderescheepvaartwegen Koninklijkbesluitvan7september1950houdende bijzondere reglementen vansommigescheepvaartwegen.

Bijlage: Bijzondere reglementen van sommige scheepvaartwegen

Page 92: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

182 I Toervaartgids 2016

Lijst met pompstations aan het water in Vlaanderen PLAATS LOCATIE

1TELEFOON LOCATIE

2TELEFOON LOCATIE

3

Antwerpen jachthavenWillemdok 032315066 JachthavenLinkeroever

0475643957

Beernem BeernemseWatersportvereniging

0479459526

Blankenberge VVW-Blankenberge 050417536

Desteldonk VVW-Mendonk 0475809634

Diksmuide DeIJzervaarders 0495795445

Hasselt Bouts330mvoorsluisHasseltSB

011226901

LozenGrens ZuidWillemsvaartgrens

VoorsluisNederweerd(boot)

Maaseik marineCenter 0477527989

Mol PortaVentura 0495709083

Nieuwpoort VVW-Westhoek 0486159589 VVW-Nieuwpoortbuitenhaven

058235232 KYCN

Ophoven JachthavenDeSpaanjerd

089567503

Ravels Jansens-VanTigchelt/10moever

014412984

Temse TemseWatersportvereniging

0477264107

Wervik NeptuniaWervik 056532787

Willebroek BernicoInternational 034558728

Page 93: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

184 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 185

Va

ar

info

& c

o

Getijtafels Antwerpen

Omrekeningstabel

na het tijdstip van HW te Antwerpen

na het tijdstip van LW te Antwerpen

ZeesluisWintam 0h39min ZeesluisWintam 0h34minTemse 0h50min Temse 0h57minDendermonde 1h47min Dendermonde 2h21minSchoonaarde 2h20min Schoonaarde 3h07minWetteren 2h59min Wetteren 4h02minMelle 3h30min Melle 4h38minBoom 0h52min Boom 0h58minLier 1h50min Lier 3h25minMechelen 1h19min Mechelen 2h11minHamme 1h04min Hamme 1h35minWaasmunster 1h07min Waasmunster 1h32min

De getijden op onze Schelde en aanverwante rivieren:Op24urenkomtinonzeSchelde2xeengetijdecyclivoor.

Eenmaallaagwater(LW)en12.25uurlaterhoogwater(HW).Doordie25minutenverschil zullen de uren van de tij dag na dag opschuiven. Van de monding aanVlissingen heeft de vloed van hetHWwater 1,44 uur nodig om in Antwerpendatpeiltebereiken.HetLWinVlissingenisdanweer2,19uurvoorAntwerpen.Tussen eb en vloed hebben we daar toch een verschil van 5 tot 6 meter. Deaantrekkingskrachtvandemaanendewindspelenhierookeenbelangrijkefactor.Zohebbenweomde14dagenéénkeernavollemaanenéénkeernanieuwemaanSpringtij.Eenweeklaterdanspringtijhebbenwegewoonlijkdoodtij.Hetverschiltussenhoogenlaagwaterisdankleiner.

De opeenvolging van dit natuurverschijnsel kunnen we gewoon aflezen in onzetabellen.Wemoetenwel rekeninghoudenmetdeomrekeningstabeldiemee inhetboekjestaat.

Dus met de tij meevaren of de tij zo goed mogelijk benutten heeft dan wel wat voorbereiding nodig.• Dehoogtevandebruggenisdusvariabel• Dedieptevanhetwaterisdusvariabel• Destromingvanhetwaterisookvariabel• Hetaanmerentegenstroom• Hetafmerenaanvlottendesteigers

Goed om weten:• Hoogtij dehoogstewaterstandvandatgetij• Eb isdeperiodetussenhoogennaarlaag• Laagtij delaagstewaterstandvandatgetij• Vloed isdeperiodetussenvanlaagnaarhoog• Springtij bovendenormalehoogwaterstand• Doodtij lagerdandenormalehoogwaterstand• Kerenvandetij alshetwatertussenhoogoflaagdeandererichting beginttestromen

Page 94: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

186 I Toervaartgids 2016

Page 95: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

188 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 189

Va

ar

info

& c

o

Page 96: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

190 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 191

Va

ar

info

& c

o

Page 97: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

192 I Toervaartgids 2016 Toervaartgids 2016 I 193

Va

ar

info

& c

o

Notities Notities

Page 98: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016

194 I Toervaartgids 2016

Notities

Page 99: VVW-Toervaren Toervaartgids 2016