VVW Toervaartgids 2011

87
VVW -Toervaartgids 2011 31ste Internationale Toervaart Denderende Tanera 28 mei - 4 juni 2011 Met steun van de Vlaamse Gemeenschap

description

VVW Toervaartgids 2011

Transcript of VVW Toervaartgids 2011

V V W -Toervaartgids 2011 31ste Internationale Toervaart

Denderende Tanera 28 mei - 4 juni 2011

Met steun van de Vlaamse Gemeenschap

l Voorwoord 7

l Bestuur 8

l VVW-Recrea vzw 9

l VVW-Toervaren 10

l VVW-Ankerclubs 12

l Vaarlussen 14

l Info VVW-verzekering 16

l Agenda Toervaartactiviteiten 2010 17

l VVW-Toervaartclubs 21

l Antwerpen

l ANTWERPSE YACHT CLUB 24

l BRECHTSE YACHT CLUB 26

l DE VAART VZW 27

l JACHTCLUB HERENTALS VVW 28

l RECREATIEVAART OUD-TURNHOUT 29

l VRIJE YACHTCLUB ANTWERPEN 30

l VVW-EMBLEM 32

l VVW-GEEL 34

l VVW-KEMPEN 36

l VVW-NETE 38

l VVW-TAXANDRIA 40

l YACHTING CLUB HOBOKEN 42

l BrABAnt

l VVW-JACHTHAVEN GRIMBERGEN 43

l VVW-LEUVEN 44

3

l LimBurg

l DE BLAUWE KEI (VVW-GEEL+JKL) 46

l JACHTKLUB LEOPOLDSBURG 48

l VVW-DE MEERPAAL 50

l VVW-HASSELT 51

l VVW-HYAC 52

l VVW-YAKAN 54

l OOst-VLAAnderen

l DE NOORD DOEL 56

l E.Y.K. VZW 58

l KON. TEMSE WSV 60

l RUPELMONDSE WSV 61

l VVW-DEN BLEEK GERAARDSBERGEN 62

l VVW-AALST 64

l VVW-DENDERMONDE 66

l VVW-GENT LEIE 68

l VVW-KRUIBEKE 70

l VVW-LOKEREN 72

l VVW-MENDONK 74

l VVW-MOERZEKE 76

l WSV DE ZEEVISSERS 77

l west-VLAAnderen

l BEERNEMSE WSV 78

l VVW-BLANKENBERGE 79

l FLANDRIA YACHTCLUB BRUGGE 80

l KUURNSE WSV 82

l VVW-WESTHOEK 84

l VVW-NIEUWPOORT 86

l nuttige infOrmAtie VOOr tOerVAArders

l Marifoonkanalen en telefoonnummers kunstwerken 90

l Bedieningstijden van sluizen en bruggen 104

l Nuttige links 111

l Vaarregels 112

l Berichten aan schipperij 120

l Getijdentafels Antwerpen 142

l prOgrAmmA VVw-tOerVAArt dender

l Bedankt 164

l Bemerkingen 165

l Sponsoring 168

l Bronvermelding 170

4 5

Een toervaartgids samenstellen is één; het up-to-date houden is een ander paar mouwen. Heeft iemand fouten opgemerkt of vind je dat bepaalde items aan bod moeten komen, laat het ons dan weten. Wij zorgen ervoor dat het jaar nadien een actuele versie wordt aangeboden. Help ons mee jullie gids op onze Belgische waterwegen actueel te houden.Stuur jullie op- en bemerkingen naar het VVW-secretariaat.

Voorwoord

Beste watersportvrienden en -vriendinnen, VVW-Toervaarders.

Deze brochure wordt jullie aangeboden door de discipline Toervaren van VVW-recrea vzw, dé federatie van de toeristische en recreatieve watersporter.

Wij willen met deze brochure alle aangesloten leden van VVW-Toervaren een overzicht geven voor wat VVW-recrea en zijn Discipline Toervaren staat en willen met deze brochure een gids zijn voor zowel de beginnende als de doorwinterde VVW-toervaarder binnen het landschap van al onze aangesloten VVW-Toervaartclubs en onze Vlaamse Waterwegen.

We zijn dan ook fier om deze 3de uitgave van de VVW-Toervaartgids te kunnen voorstellen en zijn er van overtuigd dat we met deze brochure ook een hele reeks nuttige informatie kunnen doorspelen die van pas kan komen bij jullie vaartochten welke jullie in het komende vaarseizoen zullen ondernemen en in de toekomst een interessant werkinstrument zal zijn aan boord van al onze VVW-toervaartboten .

Naast de informatie over onze aangesloten VVW-clubs vinden jullie ook de volledige be-schrijving en het programma terug van onze jaarlijkse VVW-Toervaartreünie, traditiege-trouw dé bijeenkomst van varend Vlaanderen tijdens de week van Hemelvaart, die dit jaar plaatsvindt van 28 mei tot 4 juni op de Dender. We doen dit jaar niet één stad aan, maar zul-len het VVW-Toervaartfeest opzetten in drie locaties: Aalst, Ninove en Geraardsbergen.We zorgen dan ook voor een denderende toervaart langs deze prachtige rivier.

We zijn ook fier om in deze brochure ons VVW-ankerproject te kunnen voorstellen. Met dit project, geven we onze VVW-leden de mogelijk-heid om niet in twee of drie locaties, maar bij meer dan 25 VVW-clubs verspreid over gans Vlaanderen de eerste nacht goedkoper of zelfs gratis te kun-nen afmeren. Wij hopen daarmee het toervaren te kunnen promoten, met de slogan: “VVW-Toervaren doe je bijna gratis in Vlaanderen”, en bieden hiermee een sterk tastbaar voordeel voor onze aangesloten VVW’ers.

Misschien tot binnenkort op onze toervaartreünie langs de Dender, in één van onze VVW-toervaart-clubs of op één van onze Vlaamse waterwegen. Veel vaarplezier in 2011.

Paul DenayerVoorzitter Toervaren VVW

6 7

VVW-Recrea vzw

Het Verbond van Vlaamse Watersportverenigingen Recrea, kortom VVW-Recrea vzw, dé partner in watersport, biedt een ruime waaier aan watersporten: toervaren, zeilen, zeezei-len, windsurfen, catamaran, waterskiën, kiten, duiken, kajakvaren en zeilwagenrijden.

VVW-Recrea vzw is de overkoepelende federatie voor meer dan 100 watersportclubs in heel Vlaanderen.

Onze clubs streven naar een kwalitatieve, veilige, milieuvriendelijke en persoonlijke aanpak die zich weerspiegelt in een efficiënt en aangenaam begeleiden van uw watersportvaar-digheden. De federatie op haar beurt probeert de nodige ondersteuning te bieden aan de clubs zodat deze hun werking nog verder kunnen verbeteren.

Maar de federatie doet meer dan dat. Wij trachten ook de watersport op landelijk niveau meer bekendheid te geven en de belangen van de wa¬tersport te verdedigen bij verschil-lende instanties. Daarenboven willen wij als federatie ook een informatiepunt zijn voor iedereen die vragen heeft over en rond watersport.

Alle medewerkers van VVW-Recrea staan je met genoegen te woord en hopen van harte je binnenkort te mogen ontmoeten op, aan of in het water!

Je kan op ons VVW- steunpunt terecht voor allerhande vragen i.v.m. watersport, stuurbre-vet, opleidingen, enz.

VVW-Recrea vzw

Beatrijslaan 252050 Antwerpentel.: 03 219 69 67fax: 03 219 77 00e-mail: [email protected]: www.vvw.be

Bestuur

Havenmeesters van dienstRudy Dewintere0475 80 96 34

Franky Verlyen0478 91 82 26

8 9

Voorzitter toervarenPaul Denayergsm: 0473 86 55 29e-mail: [email protected]

toervaartcomitéAlgemeen coördinatorBruno Demilgsm: 0476 30 10 21e-mail: [email protected]

penningmeesterLuc Ceulemansgsm: 0475 60 75 33e-mail: [email protected]

externe relaties en projectenWilly Mensgsm: 0475 48 39 58e-mail: [email protected]

Algemeen voorzitterMarc Persoonse-mail: [email protected]

toervarensecretariaatGerda Van Den Steentel. 03 219 69 67e-mail: [email protected]: www.vvw-toervaren.be

VVW-Toervaren

De discipline Toervaren binnen VVW-Recrea vzw, behartigt de belangen en verzorgt de promotie van al onze aangesloten VVW-Toervaartclubs en zijn leden ten opzichte van de Federale en Vlaamse overheid, en de Vlaamse Waterwegbeheerders.Behartigt ook onze belangen t.o.v. andere Vlaamse en Waalse watersportfederaties, en onderhoudt contacten met buitenlandse overheden en buitenlandse watersportvertegen-woordigers.

Wat doet VVW-Toervaren concreet! lZetelt in de raad van bestuur van Promotie Binnenvaart Vlaanderen (PBV) , voor de promotie van onze watersport. Sinds 1992 is Promotie Binnenvaart Vlaanderen de vereniging die de binnenvaart bekend maakt en de troeven van de binnenvaart aanprijst. Inhoudelijk werkt PBV rond projectgroepen. Sommigen zijn permanent, zoals de projectgroep “Recreatie”.

lZetelt in de “Werkgroep Waterrecreatie” van PBV. Doelstelling van deze werkgroep is het promoten bij het grote publiek van recreatie- mogelijkheden op de Vlaamse waterwegen, en het verbeteren van de faciliteiten van het toervaren in overleg met de Vlaamse waterwegbeheerders.

lZetelt in het overlegplatform “Waterrecreatie en Toerisme” van de Vlaamse Overheid, werkgroep “Binnenwateren”. Promoten van milieuvriendelijk toervaren. Promoten van waterrecreatie en watertoerisme in samenspraak met Toerisme Vlaanderen.

lSamenwerking met de Vlaamse Motorvaartschool vzw.

lZetelt in het orgaan: Overleg Binnenvaart (OBV) van de Federale Overheid en de vertegenwoordigers van de beroepsvaart-sector.

lNauwe samenwerking met Waalse federatie FFYB.

lMaximaal participeren in bestaande en toekomstige interreg en andere Europese programma’s m.b.t. toervaren.

lPromotie van de waterrecreatie op Europees niveau.

10

VVW-Ankerclubs

VVw –toervaren doe je bijna gratis in VlaanderenDe laatste jaren is de watersport er niet goedkoper op ge-worden, integendeel. De concessies slagen op, dat heeft zijn gevolgen op het lidgeld. De reglementering wordt een stuk strenger en de installaties moeten aangepast worden. De rode diesel heeft al lang afgedaan, maar de witte blijft ook maar stijgen in prijs. Varen wordt er minder en minder gedaan, je begint het in de geldbeugel te voelen; hij wordt platter. Als VVW-federatie proberen we de pil voor de VVW-Leden toch wat te verzachten, de federatie gaat onder bepaalde voor-waarden de helft van het liggeld betalen in onze ankerhavens.

Het bevorderen van het varen van onze eigen VVw-leden en een groei creëren in het toervaren in Vlaanderen.Door deze maatregel hopen we dat de VVW-ers terug gaan varen en van hun bootje genieten, waar voor de rest moet aan gewerkt worden. De clubs hebben aan het project ook hun steen-tje bijgedragen. De meesten hebben een overeenkomst met VVW afgesloten en zullen dan ook herkenbaar worden gemaakt als Gouden of Zilveren VVW-Ankerhaven.

de naambekendheid van onze clubs verbeteren,doen we door te profiteren om aan halve prijs te overnachten in de ankerhavens. Ja aan halve prijs liggen in meer dan 20 havens/clubs in Vlaanderen, is dat geen promotie?Bij de gouden ankerhavens lig je twee dagen aan halve prijs van het liggeld. De federatie en de betrokken club doen hier een bijzondere inspanning. In de zilveren ankerhavens lig je maar één nacht aan halve prijs. Voor deze havens doet de federatie de inspanning. Het zijn meestal havens die gebruikt worden door passanten.

Het creëren van een echt tastbaar voordeel voor VVw-leden,hebben we hiermee gerealiseerd. Wel moet de toervaarder de VVW-Vlag voeren en zijn VVW-lidkaart of zijn Ankerlidkaart kunnen tonen aan de betrokken havenmeester. Het Ankerproject omvat maar de voorwaarde voor de eerste of de tweede dag. Daarnaast zijn er in verschillende clubs nog de bestaande voordelen voor VVW-ers die behouden blijven.

Ben je nog geen VVw-lid, geen probleem,de ankerlidkaart is speciaal ontworpen om van dit voordeel te kunnen genieten indien je geen VVW-er bent. Voor de bijdrage in de onkosten en je VVW-wimpel betaal je 30 euro in 2011 en kan je ook in deze havens terecht tussen 1 april en 15 oktober.

meer VVw-wimpels in de mast,Is een voorwaarde om er van te genieten. Ze zijn verkrijgbaar in de clubs in verschillende maten. Zorg in het begin van het jaar dat je er één aan boord hebt, je weet maar nooit dat ze uitverkocht zijn…. De federatie zal vanaf 2011 beter herkenbaar worden op onze waterlopen.

Wij hopen dat het project mag aanslaan bij de toervaarders. De clubs en de federatie heb-ben er alle vertrouwen in.Het is een tastbaar voordeel voor onze VVW-toervaarders. Met de toervaartcommissie hopen we op een groot succes en dat we het project in de jaren erna mogen en kunnen verder zetten.

Het zijn de leden die er wel bij varen.Club verkooppunt plaats telefoonnummer

VVw-Clothilde Jachthaven Ruisbroek 0475 59 83 36

de Blauwe Kei (VVw-geel en JKL) Lommel 0496 27 96 32

de Vaart st. Job St. Job-in-’t-Goor 0479 71 64 930486 51 58 20

e.Y.K. Eeklo 09 377 27 47

flandria YC Brugge 0477 38 44 56

Jachtklub Leopoldsburg Leopoldsburg 0470 55 93 22

Kon. temse wsV Temse 0477 26 41 07

Kuurnse wsV Kuurne 0475 26 64 55

recreatievaart Oud turnhout Turnhout 0479 84 91 15

rupelmondse wsV Rupelmonde 0478 74 28 92

VVw-Aalst Aalst 0477 06 36 27

VVw-den Bleek ja Geraardsbergen 0476 36 96 16

VVw-dendermonde Dendermonde 0475 24 22 90

VVw-emblem Emblem 0473 65 19 79

VVw-geel ja Geel 0473 53 35 56

VVw-gent-Leie Gent 0476 86 41 050474 45 80 41

VVw-grimbergen Grimbergen 02 252 15 55

VVw-HYAC ja Hasselt 0475 26 64 93

VVw-Leuven Leuven 0479 56 00 27

VVw-mendonk ja Mendonk 0475 80 96 34

VVw-nete Duffel 0495 23 12 68

VVw-taxandria ja Turnhout 0496 27 96 32

VVw-westhoek ja Nieuwpoort 0486 15 95 89

VVw-Yakan Kanne 0495 51 81 16

BrYC Brussel 0473 84 92 97wsV de Zeevissers Mendonk 0495 82 93 78Lokeren Jachthaven Lokeren 09 340 94 74portus ganda Gent 0472 41 78 43Oudenaarde Jachthaven Oudenaarde 0475 60 70 53

VV

W-TOERVAR

EN

AN

KERHAVEN 2

01

1

12 13

Vaarlussen

Een nieuwe website voor de toervaarders is geboren

www.vaarlussen.be

Veel gevaren tochten worden beschreven met alle belevenissen die de toervaarders zijn tegengekomen. Weinig beschrijvingen zijn voldoende praktisch om een vaartraject te plan-nen en zelf de tocht te ondernemen. Daar willen we iets aan doen.

MissieOm vaartochten uit te werken ben je vlug wat tijd kwijt.We kunnen het vaarlussensysteem vergelijken met het fietsknooppuntennetwerk op het land.

De beschrijving van de vaarlussen gebruiken is dan ook prima, vooral om verschillende stukken uit de bestaande lussen te gebruiken en zo zelf een koers uit te zetten die je wil varen in de binnenwateren.

Onze ervaren toervaarders hebben hun logboek en kunnen tot in de details weergeven hoe de uitstap praktisch is verlopen. Meer nog, de ervaringen die ze hebben opgedaan tijd-ens het varen worden met wat zout en peper verteld tussen pot en pint.

Maar we willen meer en beter doen De nieuwe toervaarders helpen met hun vaarroute, zodanig dat de vaartechnische gegev-ens voor de lus worden beschreven. Het laagste punt van een brug die op dat traject ligt of de geringe diepte op een bepaald stuk van de vaarweg enz.

We willen ook de aandacht vestigen op het Vlaams patrimonium dat we dikwijls voorbij varen zonder het te weten. Hiervoor wensen we een nauwe samenwerking met de toerist-ische diensten uit te bouwen. De combinatie van de vaarlussen en het fietspuntennetwerk geeft een enorme mogelijkheid om zaken te ontdekken. Varen zonder fiets is zeker niet aan te raden om de bevoorrading op peil te houden.

Door de bezienswaardigheden langs het water te lokaliseren, komen er in de toekomst misschien mogelijkheden om af te meren, wie weet. Zou de erkenning langs de waterweg een utopie zijn als de knooppunten van de waterwegen ook zouden aangeduid worden? Hiervoor gaan we dan weer samenwerken met Promotie Binnenvaart. Het is trouwens een echte promotie van onze binnenwateren en de recreatievaart.

Zoals je kan merken is er nog veel werk aan de winkel, maar we hopen toch begin 2011 de eerste resultaten te laten zien. Vergeet niet eens te kijken voor je gaat varen!!!!!

14 15

B7

B1

B6

Vaa

rlus

B7

ron

dje

Lim

burg

pla

atse

n / s

tede

nH

asse

lt, K

waa

dmec

hele

n, M

ol, B

lauw

e Ke

i, L

eopo

ldsb

urg,

Lom

mel

, Boc

holt,

Bre

e, N

eero

eter

en, K

anne

, Has

selt

wat

erlo

pen:

Alb

ertk

anaa

l, K

anaa

l Des

sel-K

waa

dmec

hele

n, K

anaa

l Her

enta

ls-B

ocho

lt, K

anaa

l van

Bev

erlo

, Zui

d-W

illem

svaa

rt,

Kan

aal B

rieg

den-

Nee

rhar

en (

Sm

eerm

aas)

,

Vaa

rlus

B8

ron

dje

wes

thoe

kp

laat

sen

/ ste

den

Nie

uwpo

ort,

Dik

smui

de, I

eper

, Veu

rne,

Nie

uwpo

ort.

wat

erlo

pen:

Ijzer

, Kan

aal v

an Ie

per

naar

de

Ijzer

, Lok

anaa

l, K

anaa

l Nie

uwpo

ort-

Dui

nker

ken

Vaa

rlus

B1

ron

dje

nos

talg

iep

laat

sen

/ ste

den

Leuv

en, K

lein

-Will

ebro

ek, B

oom

, Rup

elm

onde

, Ant

wer

pen,

Vie

rsel

, Lie

r, D

uffe

l, M

eche

len,

Leu

ven

wat

erlo

pen:

Kan

aal L

euve

n -

Dijl

e, R

upel

, Sch

elde

,Hav

en, A

lber

tkan

aal,

Net

ekan

aal,

Rup

el, B

ened

en-d

ijle,

Kan

aal L

euve

n –

Dijl

e.

B7

B1

B6

Info VVW-verzekering

Alle leden die aangesloten zijn bij VVW-Recrea kunnen genieten van de ledenverzekering van de federatie. Deze bevat een dekking voor lichamelijke ongevallen tijdens het beoe-fenen van de sport of tijdens clubactiviteiten en een dekking burgerlijke aansprakelijkheid t.o.v. derden. De dekking burgerlijke aansprakelijkheid treedt enkel in werking wanneer er geen andere verzekering tussenkomt (bv. familiale polis).De verzekering is geldig in binnen- en buitenland en ook tijdens de verplaatsing van en naar de watersportactiviteit (bij verplaatsingen enkel dekking voor persoonlijke ongevallen, dus geen burgerlijke aansprakelijkheid). Wat betreft onze toer¬vaarders die 75 jaar of ouder zijn, zij moeten wel jaarlijks een medisch attest binnenbrengen om gedekt te zijn door de verzekering.Voor een standaard medisch attest of de verzekeringspolis zelf kan je steeds contact opne-men met het VVW-steunpunt.Ook kan je het medisch attest en het ongevalsaangifteformulier downloaden op de pagina “leden” op www.vvw.be.

Agenda Toervaartactiviteiten 2011

Februari12–14 en 18-20/2: Belgian Boat show gent VVW-Toervaren (stand 2456) en de Vlaamse Motorvaartschool zijn te vinden in hal 2. Komt gerust een kijkje nemen, een babbeltje slaan en wat drinken onder toervaarders op onze stand.

Maart1-6/3: Hiswa Amsterdam In samenwerking met Nautiv en Promotie Binnenvaart bemannen we een stand op deze grote watersportbeurs in Amsterdam om ons Ankerproject bij onze Noorderburen te lanceren.

April15-17 en 22-25/4: Kunst in de haven bij VVW-Westhoek

Mei1/5: Vaarhappening bij VVw-Leuven Boottochten kanaaltochtenbrabant.be Jachthaven: verschillende boten te bezoeken op aanvraag Havenhuis: drinks, versnaperingen, Belgische frieten Rommelmarkt Oudgedienden v/d Zeemacht Leuven openboot

Vanaf 28/5: Aanvang 31ste internationale toervaart Start in Aalst Vervolg in NinoveJuni tot 4/6: 31ste internationale toervaart Afsluiten te Geraardsbergen Dit alles op de denderende Tanera

11/6: Vip-ontvangst bij VVw-Leuven Speciale ontvangstdag voor onze bezoekers. Allerhande activiteiten en animatie. Gratis ligplaats van 6-14 juni

25-26/6: ghent Classics In Portus Ganda

16 17

Agenda Toervaartactiviteiten 2011

Juli 3/7: 150 jaar kanaal Bossuit-Kortrijk begin van “10-daagse van het kanaal”. Op dezelfde dag gaat er ook een fietsfeest door, langs het kanaal. Een leuke combinatie: voor de fietsers is er heel wat te zien op het water, en voor de bootpassagiers is er veel beweging op de jaagpaden.

Augustus 20-21/8: Opendeur VVw-emblem 28/8: Zomerkermis geraardsbergen Ommegang van de Geraardsbergse verenigingen onder het waakzaam oog van Manneken-pis en H. Bartholomeus Reclamestoet en optredens

September 1/9: BBQ VVw-den Bleek 2/9: Lampionnennacht VVw-den Bleek Optreden van “Op ’t Goe Vallend Oijt” van op het water, omgeven door verlichte jachten 10-11/9: Opendeur JachtKlub Leopoldsburg 17-18/9: Havenfeest recreatievaart Oud-turnhout 17-18/9: Havenfeest Kempisch dok Grote tweedehandsmarkt voor bootbenodigdheden 24-25/9: pardon marchienne-au-pont We voorzien tevens een aanvaartocht naar de Pardon met bezoek aan: Doornik, Bergen en de scheepsliften. Verdere en gedetailleerde uitleg volgt op de maandelijkse toervaart- vergaderingen

Oktober 15-16/10: Jeneverfeesten Hasselt

18

Er is altijd een VVW-Toervaartclub in uw omgeving!

Antwerpenl ANTWERPSE YACHT CLUBl BRECHTSE YACHT CLUBl DE VAART VZWl JACHTCLUB HERENTALS VVWl RECREATIEVAART OUD-TURNHOUTl VRIJE YACHTCLUB ANTWERPENl VVW-EMBLEMl VVW-GEELl VVW-KEMPENl VVW-NETEl VVW-TAXANDRIAl YACHTING CLUB HOBOKEN

Brabantl VVW-GRIMBERGENl VVW-LEUVEN

Limburgl DE BLAUWE KEI (VVW-GEEL+JKL)l JACHTKLUB LEOPOLDSBURGl VVW-DE MEERPAALl VVW-HASSELTl VVW-HYACl VVW-YAKAN

Oost - Vlaanderenl DE NOORD DOELl E.Y.K.l KON. TEMSE WSVl RUPELMONDSE WSVl VVW-DEN BLEEKl VVW-AALSTl VVW-DENDERMONDEl VVW-GENT LEIEl VVW-KRUIBEKEl VVW-LOKERENl VVW-MENDONKl VVW-MOERZEKEl WSV DE ZEEVISSERSWest – Vlaanderenl BEERNEMSE WSVl FLANDRIA YC BRUGGEl KUURNSE WSVl VVW-WESTHOEKl VVW-BLANKENBERGEl VVW-NIEUWPOORT

20 21

LEGENDE

sanitair en douche

eetgelegenheid of kantine ter plaatse of in de nabijheid

passantenligplaatsen

drinkwater

botenhelling

toiletten

winkel ter plaatse of in de nabijheid

elektriciteit

installatie voor vuil water

reinigingsinstallatie chemisch toilet

botenkraan

toegankelijk voor minder-validen

installatie voor oliehoudende producten

dieseltankinstallatie

22

BEZOEK EENS ONS CLUBSCHIP

GEBOUWD IN 1902

“ GOEREE “U bent er altijd hartelijk WELKOM.

Bij het nuttigen van een warm of koud drankje aan democratische prijzen

hebt u een fraai uitzicht over onze club en het Kempisch Dok.

Watervlak Kempisch dokHaven Antwerpen

Gelegen Kempenstraat 3-80012030 Antwerpenwww.antwerpseyachtclub.be

Correspondentieadres Albert GorrebeeckKruiningenstraat 812900 Schoten03 271 06 [email protected]

Voorzitter Jean Van Dessel03 383 46 [email protected]

Havenmeester Johny Lambrechts0475 75 90 11

Toervaartafgevaardigde Luc Ceulemans0475 60 75 33

LigplaatsenVVW-kortingElektraWaterDoucheClubhuis Goeree

03 235 01 04

Zaterdag en zondag van 11u tot 22uDoor de havendiensten opgelegd verbod voor passanten

ANTWERPSE YACHT CLUB

Antwerpen

24

Watervlak Kempisch kanaalGelegen Vaartdijk 14

2960 BrechtCorrespondentieadres Frank Verbraeken

Vaartdijk 142960 [email protected]

Voorzitter Frank VerbraekenHavenmeester Karel Van Den Bergh

03 313 73 72Toervaartafgevaardigde Jos Ichau

0488 22 65 95Ligplaatsen 1€/m met min. 10€VVW-korting neenElektra inbegrepenWater inbegrepenDouche 1€Clubhuis BYC

03 313 73 72

Alle dagen open

BRECHTSE YACHT CLUB

Watervlak Kanaal van Dessel naar SchotenGelegen Kempisch Kanaal 204

2960 Sint-Job-in-‘t-GoorCorrespondentieadres VZW De Vaart

Kempisch Kanaal 2042960 Sint-Job-in-‘t-Goor0479 45 30 [email protected]

Voorzitter Henny EwoutHavenmeester Riet Van Leuven/Gina De Coninck

0479 71 64 93/0486 51 58 20Toervaartafgevaardigde David Van Looy

0479 71 64 93Ligplaatsen <=15m, 10€;>15m, 15€VVW-korting 10%Elektra 0.25€/kWhWater 5€/m³DoucheClubhuis

DE VAART VZW

26 27

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak Kanaal Herentals - BocholtGelegenCorrespondentieadres John Ubachs

0475 72 11 [email protected]

Voorzitter Herman Heens0475 45 43 [email protected]

HavenmeesterToervaartafgevaardigde Herman HeensLigplaatsenVVW-kortingElektraWaterDoucheClubhuis

Haven = private uitbating

JACHTCLUB HERENTALS RECREATIEVAART OUD TURNHOUT

Watervlak Kanaal Dessel TurnhoutGelegen linker oever 3 km voor TurnhoutCorrespondentieadres Recreatievaart Oud-Turnhout

Geleg 152360 Oud-Turnhout

Voorzitter Dirk GrootaersHavenmeester Joe Kesteleyn

0479 84 91 15Toervaartafgevaardigde Rik Huberland

Ligplaatsen Tot 10 mtr 9 Euro + 1 euro per meter meer

VVW-korting 1 euroElektra 1,5 EuroWater gratisDoucheClubhuis ja

Tanken boten op 500 meterwasmaschine en droogkast in clubhuis

28 29

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak Kempisch dokHaven Antwerpen

Gelegen Binnenvaartstraat 372000 Antwerpen

Correspondentieadres Anne-Mie JennesSparrenlaan 12930 Brasschaat0478 34 29 [email protected]

Voorzitter Frans Koenraads0497 14 08 71

Havenmeester Lode Seeldrayers0479 27 22 45

Toervaartafgevaardigde Eddy Deroo0475 47 04 [email protected]

LigplaatsenVVW-kortingElektraWaterDoucheClubhuis Frans

Zater-, zon-, en feestdagen van 14 tot 22u

Door de havendiensten opgelegd verbod voor passanten

17-18/9: Havenfeest Kempisch Dok Grote tweedehandsmarkt voor bootbenodigdheden

VRIJE YACHT CLUB ANTWERPEN

17

-18

SE

PT

EM

BE

R 2

01

1H

av

en

fee

st

Ke

mp

isc

h D

ok

G

ro

te

tw

ee

de

ha

nd

sm

ar

kt

vo

or

bo

otb

en

od

igd

he

de

n

30

VVW-Emblem vzw Toervaartclub sinds 1994 en gelegen in de dode arm van het netekanaal

te Emblem, deelgemeente Ranst, tussen Viersel sas en sluis Duffel. Goede afmeermogelijk-

heden aan de centraal gelegen vlottende steiger.

Op loopafstand vindt U een supermarkt, krantenwinkel, bakker, gereedschapszaak, kap-

perssalon, openbaar vervoer, enz.

De jachthaven bevindt zich midden in de natuur, die alle rust met zich heeft, de steiger

is beveiligd met camerabewaking. En er zijn ook meerdere aangeduide fietsroutes. VVW-

Emblem is een bezoek meer dan waard.

Jaarlijkse activiteit zijn de tweedaagse havenfeesten in augustus.

Watervlak NetekanaalAan dode arm

Gelegen Liersesteenweg2520 Emblem

Correspondentieadres Julien Sels Frans De Vriendtstraat 34-212600 Berchem0495 80 74 [email protected]

Voorzitter Julien Sels Havenmeester Herman Van Els

0473 65 19 [email protected]

Toervaartafgevaardigde Herman Van Els Ligplaatsen 9€VVW-korting 1€ElektraWater 0,50€/100lDouche 1€Clubhuis Den Daawer

Open zaterdag en zondag

VVW-EMBLEM VVW-EMBLEM

32

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak Kanaal Herentals - BocholtGelegen Paviljoenstraat 20

2440 Geelwww.ycg.be

Correspondentieadres Marc De Backer Wouwerstraat 12300 Turnhout0475 80 41 [email protected]

Voorzitter Ludo Vangheel 014 58 24 14

Havenmeester Walter Van Rompaey 0473 53 35 56

Toervaartafgevaardigde Willy Van Uytsel 0495 80 48 [email protected]

Ligplaatsen 8€VVW-korting nvtElektra inbegrepenWater 0,5€/200lDouche 1€Clubhuis YC Geel

0495 27 11 00

Alle dagen open vanaf 12u, zondag vanaf 10u; maandag gesloten

VVW-GEEL

34

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak AlbertkanaalGelegen Robert Orlentstraat 1

2240 Massenhovenwww.tboothuis.be

Correspondentieadres Robert Van EetveltOudstrijderslaan 15-92660 Hoboken0497 53 68 [email protected]@telenet.be

Voorzitter Alexander Adriaensens0473 18 31 [email protected]

HavenmeesterToervaartafgevaardigdeLigplaatsenVVW-kortingElektraWaterDoucheClubhuis

VVW-KEMPEN

36

Watervlak NetekanaalOpwaarts Duffelsluizen

Gelegen 2500 LierCorrespondentieadres Hugo Geudens

Ter Rivierenlaan 11 B112100 Deurne0477 32 79 [email protected]

Voorzitter Hugo GeudensHavenmeester Bart Torfs

0495 23 12 68Toervaartafgevaardigde Hugo GeudensLigplaatsen 3 à 5€VVW-korting 1ste overnachting gratis, daarna 20%Elektra GeenWater GeenDouche GeenClubhuis Geen

VVW-NETE

38

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak Kanaal Dessel - TurnhoutGelegen Nieuwe Kaai 30-2

2300 TurnhoutCorrespondentieadres VVW Taxandria

Nieuwe Kaai 30-22300 Turnhout0495 21 96 [email protected]

Voorzitter Jos Berden0495 21 96 [email protected]

Havenmeester Jan Van Laer0496 27 96 32

Toervaartafgevaardigde Jos Berden0495 21 96 31

Ligplaatsen 9,5€ <=10m; 12,5€ <=15m; +1€/m +15m VVW-korting Gouden AnkerclubElektra inbegrepenWater inbegrepenDouche 1€/4 minClubhuis nvt

VVW -TAxANDRIA VZW

40

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak Beneden - ZeescheldeGelegen Zandkamp 3-4

2660 HobokenCorrespondentieadres Zandkamp 3-4

2660 HobokenVoorzitter Erik Bal

bal.erik@skynet.beHavenmeesterToervaartafgevaardigdeLigplaatsenVVW-kortingElektraWaterDoucheClubhuis

Winterbergingsclub

YACHTING CLUB HOBOKEN

Watervlak Kanaal Brussel - Rupel, Verbrandebrug

Gelegen Cokeriestraat 341850 Grimbergen

Correspondentieadres Jef BexCockeriestraat 341850 [email protected]

Voorzitter Lucien De MulderHavenmeesterToervaartafgevaardigde Ann De Ridder

ann.deridder@shell.comLigplaatsenVVW-kortingElektraWaterDoucheClubhuis

VVW JACHTHAVEN GRIMBERGEN

Brabant

42 43

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Leuven het bezoeken waard!

• Centrum op 10 min. wandelafstand van de jachthaven • station nmBs op 800 meter• Alle toeristische info

bij aankomst.

Watervlak Kanaal Leuven-DijleGelegen Vaartkom 57

3000 Leuvenwww.vvwleuven.be

Correspondentieadres VVW Leuven vzwHugo Van Criekinge Vaartkom 573000 [email protected]

Voorzitter Hugo Van Criekinge 0479 24 93 70

Havenmeester André Alen 0479 56 00 [email protected]

ToervaartafgevaardigdeLigplaatsen 10€VVW-korting 1ste overnachting €5,00; 2de gratis; 3-4-5-

6-7de overnachting €5,00Elektra water €2,00Water inbegrepenDouche inbegrepenClubhuis Havenhuis

Zondag van 15u30

VVW-LEUVEN

44

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Limburg

Watervlak Kanaal van BeverloGelegen Ankerstraat

3920 LommelCorrespondentieadres Jan Van Laer

0497 34 93 52VoorzitterHavenmeester Jan Van LaerToervaartafgevaardigdeLigplaatsen 5€VVW-kortingElektraWaterDoucheClubhuis

In gezamenlijk beheer van Yachtingclub Geel en Jachtklub Leopoldsburg

DE BLAUWE KEI (VVW-GEEL+JKL)

l eigen slipway, l hydraulische liftwagens tot 20 ton, l schilderen van metalen, polyester en houten vaartuigen in verwarmde loods, lantifouling van het onderwaterschip, lpolieren van lak- en gelcoat, lscheepstimmerwerken en aanpassingen, lalle mechanische herstellingen, lplaatsen van nieuwe Vetus- en Timraymotoren, lverbouwingswerken en laswerken, lplaatsen van boeg- en hekschroeven, lNU OOK MOGELIJKHEID TOT TANKEN VAN DIESEL AAN ONZE STEIGER.

Contact: Borré PatrickWestbekesluis 209940 Evergem (aan Zwaaikom Sluis Evergem)Gsm: +32(0)475/68.53.78E-mail: [email protected]: www.gentsbootservice.be

Gentse Boot Service

46

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Jachtklub Leopoldsburgen

de uitbaters van de Drakar

Swa en Rozeke

nodigen u vriendelijk uitin de jachthaven te Leopoldsburg

Watervlak Kanaal van BeverloGelegen Antwerpsesteenweg 129

3970 [email protected]

Correspondentieadres Antwerpsesteenweg 1293970 [email protected]

Voorzitter Gilbert Van Dyck0476 25 10 [email protected]

Havenmeester Marcel Van Overvelt0470 55 93 22

Toervaartafgevaardigde Gilbert Van DyckLigplaatsen <=13m, 6€; >13m, 8€VVW-korting Vanaf 2de week, halve prijsElektra 2€Water InbegrepenDouche 1€Clubhuis Drakar

011 40 12 69

Dagelijks open van 10 tot 23u; maandag gesloten.

JACHTKLUB LEOPOLDSBURG

48

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak Kanaal Bocholt - HerentalsGelegenCorrespondentieadres Balendijk 10

3920 LommelVoorzitter Roeland Vekemans

0474 30 07 [email protected]

HavenmeesterToervaartafgevaardigdeLigplaatsenVVW-kortingElektraWaterDoucheClubhuis

Haven = private uitbating

VVW-DE MEERPAAL

Watervlak AlbertkanaalGelegen Simpernelstraat 2

3511 Hasselt - KuringenCorrespondentieadres Jan leen

Tulpinstraat 1273500 [email protected]

Voorzitter Leo VandeputHavenmeesterToervaartafgevaardigdeLigplaatsenVVW-kortingElektraWaterDoucheClubhuis

VVW-HASSELT

50 51

JACHTHAVEN HYAC HASSELTWWW.VVW-hyac.com

Beveiligde haven voor toervaartboten in het centrum van Hasseltop enkele stappen van het mooiste winkelcentrum van ’t land.

secretaris:tel.: 0476-55 48 37

E-mail: [email protected]

Havenmeester:tel.: 0475-38 90 57

E-mail: [email protected]

Watervlak AlbertkanaalStroomafwaarst sluis Hasselt

Gelegen Kempische Kaai 23500 Hasseltwww.vvw-hyac.com

Correspondentieadres VVW-HYACKempische Kaai 23500 Hasselt0476 55 48 [email protected]

Voorzitter Rik Jaeken0475 26 64 [email protected]

Havenmeester Danny Vanwoensel0475 38 90 [email protected]

Toervaartafgevaardigde Raymond Cuyckx 0498 39 21 [email protected]

Ligplaatsen 10€VVW-korting 1€Elektra 2€Water inbegrepenDouche 0,50€Clubhuis Brasserie Kanaalkom

011 24 30 820494 30 24 [email protected]

Alle dagen open van 10u30 tot 24u; dinsdag gesloten

VVW-HYAC

52

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Sto

ffee

rder

sbed

rijf

Cob

baer

t G

uy

Ove

rtrek

ken

van

kuss

ens

voor

bot

en,

cara

vans

, en

mob

ilhom

es.

Gro

te k

euze

in s

toffe

n le

dere

en

lede

r-lo

ok, b

esta

nd te

gen

zon

en z

eew

ater

.

Ook

aan

gepa

ste

over

gord

ijnen

leve

r-ba

ar.

Mat

rass

en e

n de

kbed

den

in a

lle m

aten

en

vor

men

.

Kw

alite

it na

si v

isco

se tr

aags

chui

m, l

a-te

x en

kou

dsch

uim

.

Latte

nbod

ems

op m

aat.

Gra

tis p

rijsb

este

k.

Watervlak Albertkanaal kmp 19,1Gelegen Trekweg opcanne 6

3770 Kanne Riemstwww.yakan.be

Correspondentieadres VVW-YAKAN vzwTrekweg opcanne 63770 Kanne Riemst

Voorzitter Jos Eurlings0496 51 81 [email protected]

Havenmeester Frank claus0495 50 54 11

Toervaartafgevaardigde Jos Vandeurzen0477 77 52 [email protected]

Ligplaatsen 10€VVW-korting 1€Elektra inbegrepenWater inbegrepenDouche inbegrepenClubhuis Jachthaven Kanne

012 45 79 16

VVW-YAKAN

54

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

DE NOORD DOEL

Oost - Vlaanderen

Watervlak Beneden - ZeescheldeGelegen Liefkenshoekstraat

9130 DoelCorrespondentieadres Camermansstraat 12

9130 Doel03 575 81 71

Voorzitter Ludovicus LockefeerHavenmeesterToervaartafgevaardigdeLigplaatsenVVW-kortingElektraWaterDoucheClubhuis

56

Watervlak Kanaal van EekloGelegen Jachthaven 1

9900 EekloCorrespondentieadres E.Y.K. vzw

Jachthaven 19900 Eeklo09 377 89 [email protected]

Voorzitter Rudi Roegis Bertram De Coninck

Havenmeester 09 377 27 47Toervaartafgevaardigde Rudi Roegis en Bertram De ConinckLigplaatsen 8 €VVW-korting Gouden AnkerhavenElektra 2€Water 0,50€/130 literDouche 1€Clubhuis Jachthaven

09 377 27 47

E.Y.K. VZW

58

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak Boven - ZeescheldeGelegen Orlaylaan 20

9140 TemseCorrespondentieadres KTWV

Orlaylaan 209140 Temse0475 62 45 [email protected]

Voorzitter Marcel Moordtgat0475 62 45 [email protected]

Havenmeester Gerard Stuer0477 26 41 07

Toervaartafgevaardigde Gaston Dierick0498 14 89 [email protected]

Ligplaatsen 1€/mVVW-korting neenElektra muntautomaatWater 0,50€/100lDouche inbegrepenClubhuis ’t Kompas

03 771 06 21

Open van 11 tot 23u; dinsdag en woensdag gesloten

KON. TEMSE WATERSPORT VERENIGING

Watervlak Boven - ZeescheldeGelegen Lepelstraat

9140 Steendorp(op het water)

Correspondentieadres Hellingstraat 159150 [email protected]@telenet.be

Voorzitter Frank ClausHavenmeester Eric De MeesterToervaartafgevaardigdeLigplaatsenVVW-kortingElektraWaterDoucheClubhuis

Vanaf mei 2011 bijkomende ligplaatsen in Rupelmonde

RUPELMONDSE WATERSPORTVERENIGING

60 61

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Geraardsbergen: parel der Vlaamse Ardennen, doormidden gesneden met de onstuimige Dender. Gekend voor zijn Manneken-pis, zijn Mattentaarten en zijn Muur

Zondag 28 augustus: Processie van PlaisanceOptocht van alle verenigingen van de stad onder het welziend oog van Manneken-pis

donderdag 1 september: BBQ aan 15€

Vrijdag 2 september: LampionnennachtVerlichte jachten en optreden “Op ’t Goe Vallend Oijt” van op het water

Gratis afmeren van 26 augustus tot 4 september

VVW-DEN BLEEK GERAARDSBERGEN

ZOMERKERMIS 2011

Watervlak DenderGelegen Geraardsbergen, Sasweg, 70m stroomop-

waarts de schutsluisCorrespondentieadres VVW-Den Bleek vzw

Karmelietenstraat 21/5 9500 [email protected]

Voorzitter Bruno Demil0476 30 10 21 [email protected]

HavenmeesterToervaartafgevaardigde Rene Demil

0476 72 15 [email protected]

Ligplaatsen 10€VVW-korting gouden ankerhaven

en 1€ volgende nachtenElektra 0,30€/kWhWater 0,50€/10minDouche 0,20€/minClubhuis Boothuis Den Bleek

Sasweg 16 9500 Geraardsbergen

mei-juni-september: vrijdag vanaf 15u, zaterdag en zondag vanaf 12ujuli-augustus: dagelijks vanaf 12u, dinsdag geslotenIn de onmiddellijke omgeving na 100m wandelen ben je in het stadscentrum

VVW-DEN BLEEK GERAARDSBERGEN

62

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

heet alle toervaardersWELKOM

op de 31ste Toervaartreünieop de denderende Tanera

en wensen hen een prettig verblijfen een goede en geslaagde bijeenkomst

Wij houden een plaatsje vrij van vrijdag 27 mei

aan de Pierre Corneliskaai

VVW-AALST

denderstraat 699300 Aalsttel.: 053-77 47 59www.vvwaalst.be

Watervlak DenderZwartehoekbrug

Gelegen Denderstraat 699300 AalstTussen Zwartehoekbrug en Sintannabrug

Correspondentieadres VVW-AalstDenderstraat 699300 Aalst053 77 47 [email protected]

Voorzitter Gustaaf Redant 0486 86 12 11

Havenmeester 0477 06 36 27Toervaartafgevaardigde Robert Burgos

0475 66 49 [email protected]

Ligplaatsen <=12m, 10€; <=15m, 13€VVW-korting 10%Elektra inbegrepenWater inbegrepenDouche inbegrepenClubhuis Caravelle

dagelijks van 15-22u, zondag vanaf 11umaandag en dinsdag gesloten

Station op 100m van de haven

VVW-AALST

64

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak Boven - ZeescheldeGelegen Steenweg van Grembergen

9200 GrembergenCorrespondentieadres Joke Van Der Schueren

Torrestraat 989200 Dendermonde052 20 22 [email protected]

Voorzitter René Cornelis0475 24 22 90

Havenmeester René0475 24 22 90

Toervaartafgevaardigde René CornelisLigplaatsen <=10m, 10€; >10m, 10€ + 1€/mVVW-korting jaElektra 2€ na afspraakWaterDouche 2€ na afspraakClubhuis open op zondag vanaf Pasen

tot september

VVW-DENDERMONDE

Ons clubhuis is gelegen aan de oevers van de Schelde op het grondgebied van de deelgemeente Grembergen.

Van april tot oktober elke zondag en feestdag open vanaf 10 uur.open op zondag vanaf Pasen tot september.

Deze locatie is ideaal voor de pleziervaart, je kan er zonder problemen naar Gent, Antwerpen of Aalst varen.

VVW-DENDERMONDE

66

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

VVW-GENT-LEIE

Watervlak LeieGelegen Snepdijk 22

9000 GentCorrespondentieadres VVW-Gent-Leie

Snepdijk 229000 Gent09 220 44 [email protected]

Voorzitter Jos Smet0477 31 12 [email protected]

Havenmeester Ernest Rayee/Dirk Clauwaert0476 86 41 05/0474 45 80 41

Toervaartafgevaardigde Etienne Verlee/ Jonas Verlee0496 04 85 24/ 0485 72 91 [email protected]

Ligplaatsen Te bespreken i.f.v. tijdVVW-korting JaElektra inbegrepenWater inbegrepenDouche inbegrepenClubhuis Taccoen

Snepdijk 229000 Gent09 220 44 24

Zomerperiode:alle dagen open vanaf 10u30; dinsdag geslotenWinterperiode: ma-di gesloten, woe tot zondag open vanaf 11uMogelijkheid tanken op ongeveer 200m

VVW-GENT-LEIE

68

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak Beneden - ZeescheldeGelegen Scheldelei 4

9150 Kruibekewww.vvwkruibeke.be

Correspondentieadres Willy KersschotGrote Baan 172/49120 Melsele03 775 60 [email protected]

Voorzitter Willy Kersschot0495 26 60 08

Havenmeester Willy Baekeland0486 42 02 [email protected]

Toervaartafgevaardigde Willy BaekelandLigplaatsenVVW-korting gratisElektra inbegrepenWater inbegrepenDouche 0,50€Clubhuis Scheldelei 4

9150 Kruibeke03 744 10 57

Weekends en feestdagen open vanaf 10u

VVW-KRUIBEKE

70

Watervlak Durme - MoervaartGelegen H. Geestmolenstraat

9160 LokerenCorrespondentieadres VVW-Lokeren

Hillarestraat 2219160 Lokerenwww.vvw-lokeren.be

Voorzitter Johan Van den Keybus09 348 45 [email protected]

Havenmeester Dienst toerisme Lokeren09 340 94 74

ToervaartafgevaardigdeLigplaatsen 0,50€/mVVW-korting Zilveren AnkerhavenElektra 2€/10kWhWater inbegrepenDouche neenClubhuis kleinzeilerij & club + zeilschool

Zeilmeer H. Geestmolenstraat, LokerenTweedehandsbotenmarkt elk jaar Hemelvaartdag

Midden in het centrumMeldplicht bij dienst toerisme, Markt naast stadhuisVan Mei tot September blokvaren 9,13,16h zowelvanuit Wachtebeke als LokerenBrugbediening 0476 20 95 84 – 09 345 97 84Passantensteiger 110m - diepgang 1,40m

VVW-LOKEREN

72

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak MoervaartGelegen Keurestraat 26

9042 Desteldonkwww.vvwmendonk.be

Correspondentieadres Alfons BraeckmansFranciscuslaan 289112 Sinaai0475 91 84 09alfons.braeckmans@gmail .com

Voorzitter Ignace Lievens0477 41 33 [email protected]

Havenmeester Rudy Dewintere0475 80 96 34

Toervaartafgevaardigde Franky Verlyen0478 91 82 [email protected]

Ligplaatsen 10€VVW-korting 10%Elektra 2€Water inbegrepenDouche inbegrepenClubhuis VVW Mendonk

0475 91 84 09

Zater-, zon-, en feestdagenZomerperiode: 10-24uWinterperiode: 14-24u

VVW-MENDONK

74

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak Boven - ZeescheldeGelegen Kille

9220 MoerzekeCorrespondentieadres Denis Peeters

Frank Baurstraat 239250 Waasmunster052 46 02 [email protected]

Voorzitter Denis Peeters Havenmeester Serge PeetersToervaartafgevaardigdeLigplaatsenVVW-kortingElektraWaterDoucheClubhuis

VVW-MOERZEKE

76 77

Watervlak MoervaartGelegen Mendonk Correspondentieadres De Zeevissers

Boerenstraat 309060 Zelzate

Ondervoorzitter Bontinck MartineVerbroederingslaan 13A9060 [email protected]

Secretaris Frank DotreppeBoerenstraat 309060 Zelzate

ToervaartafgevaardigdeLigplaatsen 5€/dagVVW-korting 1€/dagElektra 0,25€/KWhWater inbegrepenDouche inbegrepenClubhuis Spanjeveerstraat 15

9042 Mendonk(Gent)

WSV DE ZEEVISSERS

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak Kanaal Gent - BruggeGelegen Oude Vaartstraat 7A

8370 BeernemCorrespondentieadres BWSV vzw

Oude Vaartstraat 7A8370 [email protected]

Voorzitter Freddy Dejaeghere0479 45 95 26

Havenmeester Chris0472 39 45 93

Toervaartafgevaardigde Marc De Waele0477 78 63 24

Ligplaatsen 1 € /meter + BTWVVW-korting neenElektra 1 €Water 2 €Douche 1 €Clubhuis Boothuis

0479 36 82 71

van 1/7 tot 30/8 dagelijks open; van 1/9 tot 30/6 maandag gesloten

BEERNEMSE WATERSPORTVERENIGING VZW

West - Vlaanderen

78

Watervlak NoordzeeGelegen Wenduinsesteenweg 3-4

8370 Blankenbergewww.vvwblankenberge.be

Correspondentieadres VVW-BlankenbergeWenduinsesteenweg 3-48370 Blankenberge050 41 75 [email protected]

Voorzitter Jan PersoonsHavenmeester Jurgen BogaertToervaartafgevaardigdeLigplaatsen Afhankelijk van de lengte en

aantal ligdagenVVW-korting jaElektra inbegrepenWater inbegrepenDouche inbegrepenClubhuis Steiger 16

Seizoen: dagelijks geopendBuiten seizoen: open tijdens de weekendsVan 11u tot 24u

VVW-BLANKENBERGE

79

FlandriaYachtclub Brugge v.z.w.

- rustige ligging op wandelafstand van het centrum van Brugge Verzorgde ruime kantine- van april tot september: alle dagen geopend- snacks en kleine gerechten Bakkerij service- Alle sanitaire faciliteiten Toillet - douches - wasmachine - droogkast- Alle faciliteiten voor mindervaliden Ruime parking gelegen nabij het station - slipway Bunkering op aanvraag

Bargeweg 17 - 8000 Bruggetel.:050 38 08 66 - [email protected] - www.jachthavenbrugge.be

Watervlak Kanaal Gent – OostendeOude arm kanaaleiland thv Katelijnebrug

Gelegen Bargeweg 178000 Brugge

Correspondentieadres Yachtclub FlandriaBargeweg 178000 Bruggewww.yachtclubflandria.be

Voorzitter Lieven Van Maele0478 18 06 [email protected]

Havenmeester Johan Annys0477 38 44 [email protected]

Toervaartafgevaardigde Jean-Pierre Van Keer 0486 77 01 [email protected]

Ligplaatsen 13€VVW-korting 10%Elektra inbegrepenWater inbegrepenDouche 1€Clubhuis Paviljoen Flandria

050 38 08 66

Alle dagen geopend, maandag gesloten

FLANDRIA YACHTCLUB BRUGGE

80

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak LeieGelegen Lt Gen Gerardstraat 47

8720 KuurneCorrespondentieadres Kuurnse WSV vzw

Watermolenstraat 40/1018530 Harelbeke0475 63 03 [email protected]

Voorzitter Jo Quartier0475 22 89 36

Havenmeester Henk Audoor0475 26 64 55

Toervaartafgevaardigde Henk [email protected]

Ligplaatsen 10€VVW-korting neenElektra inbegrepenWater inbegrepenDouche inbegrepenClubhuis Batoo

KUURNSE WATERSPORTVERENIGING

82

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

Watervlak IjzerGelegen Ijzer 55

Spaarbekken8620 Nieuwpoort

Correspondentieadres Ijzer 558620 [email protected]

Voorzitter Paul Denayer0473 86 55 [email protected]

Havenmeester Guy Soete0486 15 95 89

Toervaartafgevaardigde Maurice CornelisLigplaatsen <=10m, 12€ ; <=13m, 15€; <=15m, 18€ VVW-korting Korting goudenankerhavenElektra 2,50€Water inbegrepenDouche met sep-keysClubhuis De Ark

Ijzer 558620 Nieuwpoort058 23 87 16

Buiten seizoen gesloten op dinsdag, open van 10 tot 24u

VVW-WESTHOEK

84

V

VW-TOERVA

RE

N

AN

K

ER

HAVEN 2011

79

Watervlak NoordzeeGelegen Watersportlaan 1

8620 NieuwpoortCorrespondentieadres Watersportlaan 1

8620 Nieuwpoort058 23 52 [email protected]

Voorzitter Steven Desloovere058 23 52 32

Havenmeester Ivo Denys058 23 52 32

ToervaartafgevaardigdeLigplaatsen Afhankelijk van de lengte en

aantal ligdagenVVW-korting jaElektra 2,5€Water inbegrepenDouche inbegrepenClubhuis 10Beaufort

Watersportlaan 118620 Nieuwpoort

Secretariaat dagelijks openMa – vr: 8u30-12u30 en 13u30-17u; za en zo: 10u-12u en 15u-17u

VVW-NIEUWPOORT

86

KAnAAL VAn gent nAAr OOstendeKunstwerk VHf telefoonnummerSas Slijkens 20*10 059 32 10 82Plassendalebrug 20 059 26 60 62Kruispoortbrug (doortocht Brugge) 18 050 35 35 59Dammepoortsluis in BruggeMoerbrugge

18 050 33 17 48

ringVAArt Om gentKunstwerk VHf telefoonnummerSluis in Merelbeke 20 09 230 94 77Sluis in Evergem 28 09 253 06 34Lousbergbrug(mobiele ploeg)

0477 58 18 04

Wondelgemstraatbrug (via Meulestedebrug)

20 09 253 81 20

wAALse denderKunstwerk VHf telefoonnummerBilhee 068 28 21 18Rebaix 068 28 21 29Papignies 068 66 24 94Lessines Pont Levis 068 33 41 17Lessines 068 33 24 95Deux-Acren 068 33 84 39Mobiele ploeg Dender Waals Gewest 0475 67 91 24

denderKunstwerk VHf telefoonnummerSluis in Geraardsbergen en beweegbare bruggen in doortocht Geraardsbergen

18 0476 20 95 86

Sluis in Idegem 18 0477 58 18 06Sluis in Pollare 18 0478 78 99 43

Nuttige informatie voor ToervaardersTelefoonnummers en marifoonkanalen kunstwerken

KAnAAL VAn gent nAAr terneuZen (BELGISCH GEDEELTE)

Kunstwerk VHf telefoonnummerZelzatebrug 20 09 344 51 64Meulestedebrug 20 09 253 81 20Muidebrug 20 09 223 96 20Tolhuissluis in Gent 20 09 225 33 37

mOerVAArt en durmeKAnAALKunstwerk VHf telefoonnummerBeweegbare bruggen: Overledebrug 0476 20 95 84Daknambrug 0476 20 95 82

LeieKunstwerk VHf telefoonnummerTolpoortbrug in Deinze 20 09 386 15 73Sluis in Astene 09 386 10 19Sluis in St. Baafs-Vijve 20 056 60 85 99Sluis in Harelbeke 20 056 71 12 74Kortrijk doortocht 20 056 22 44 90Sluis in Menen 20 056 51 14 21Sluis Komen 68

AfLeidingsKAnAAL der LeieKunstwerk VHf telefoonnummerSluis in Balgerhoeke 09 377 10 51Sluis in Schipdonk 20 09 372 70 27

0477 67 51 52

90 91

Sluis nr. 9 in Kortrijk – sluis 9-10 056 22 15 820478 96 26 03

Kortrijk sluis 11 056 22 16 740478 96 26 03

KAnAAL VAn pLAssendALe nAAr nieuwpOOrtKunstwerk VHf telefoonnummerSluis in Plassendale 20 059 26 60 62St. Jorissluis in Nieuwpoort 20 058 23 52 76Gravensluis in Nieuwpoort 20 058 23 30 50Bruggen 20

KAnAAL VAn nieuwpOOrt nAAr duinKerKen + iJZerKunstwerk VHf telefoonnummerVeurnesluis in Nieuwpoort 20 058 23 30 50Sluis in Veurne 20 058 31 10 04Tervatebrug - Knokkebrug 20 058 28 80 72

KAnAAL VAn LOKunstwerk VHf telefoonnummerFintelesluis 20 058 28 80 72Bruggen 20

KAnAAL VAn ieper nAAr de iJZer Kunstwerk VHf telefoonnummerBoezinge Sas 18 057 42 21 65Boezinge Dorp 18 057 42 21 07

ZeesCHeLdeKunstwerk VHf telefoonnummerVerkeerscentrale ZandvlietZandvlietsluis

03 569 91 23

Berendrechtsluis 79*06 03 569 91 15

Sluis in Denderleeuw 18 0478 78 99 44Sluis in Teralfene 18 0499 59 30 74Sluizen boven Aalst van 1 oktober tot 30 april 24u op voorhand aanvragen

18 053 76 94 72

Sluis in Aalst 20 0499 59 30 74Beweegbare bruggen in doortocht Aalst en in Erembodegem

20 0476 20 95 88

Sluis in Denderbelle 20 0478 96 25 99Sluis in Dendermonde 20 052 21 16 42

0476 38 16 42

BOVen-sCHeLde (BLeHAries – mereLBeKe)Kunstwerk VHf telefoonnummerPont Notre-Dame Tournai 80 069 22 16 79Kain (Doornik) 20 069 22 10 81Spiere Herinnes 79 069 55 68 63Sluis in Berchem-Kerckhove 20 055 38 80 12Oudenaarde Hefbrug 2 20 055 31 11 23Sluis in Oudenaarde 20 055 31 19 02Sluis in Asper 20 09 384 18 18Merelbeke

Buiten diensturen

09 230 94 7709 230 26 6609 230 35 27

KAnAAL VAn rOeseLAre nAAr de LeieKunstwerk VHf telefoonnummerSluis in Ooigem 18 056 66 75 25

KAnAAL VAn BOssuit nAAr KOrtriJKKunstwerk VHf telefoonnummerSluis in Bossuit 20 056 45 51 31Sluis in Moen 20 056 64 58 46Sluis in Zwevegem 20 056 75 49 17

92 93

Van CauwelaertsluisBoudewijnsluis

71*08 03 541 10 6003 541 10 32

Kallosluis 28*08 03 575 15 11Royersluis 22 03 232 57 84

03 232 04 76

Beneden-diJLeKunstwerk VHf telefoonnummerBenedensluis in Mechelen 20 015 20 22 56

0476 91 48 21

neteKAnAALKunstwerk VHf telefoonnummerSluis in Duffel 22 015 31 01 99Sluis in Viersel 22 03 485 51 27

ALBertKAnAALKunstwerk VHf telefoonnummerBrug dok Merksem 80 03 646 88 77Sluis in Wijnegem 80 03 353 61 56Sluis in Olen 20 014 22 04 52Sluis in Kwaadmechelen 20 013 66 11 58Sluis in Hasselt 20 011 30 13 40Sluis in Diepenbeek 18 011 32 18 36Sluis in Genk 80 089 32 25 30

KAnAAL VAn BOCHOLt nAAr HerentALsKunstwerk VHf telefoonnummerSluis 1 Lommel 20 011 54 40 88Sluis 2 Mol 014 81 60 04Sluis 3 Mol 18 014 81 60 14Sluis 4 Dessel 20 0495 91 75 25Sluis 5 Dessel 20 0495 91 75 25

94

Sluis 6 Mol 014 31 10 91Sluis 7 Geel 014 58 85 74Sluis 8 Geel 014 58 80 46Sluis 9 Geel 014 58 81 76Sluis 10 Herentals 80 014 22 52 25

KAnAAL VAn desseL OVer turnHOut nAAr sCHOtenKunstwerk VHf telefoonnummerBrug 1 Turnhout 20 014 41 17 56Brug 2 Turnhout 20 014 41 15 24Brug 4 in Beerse 20 014 61 13 05Brug 6 Beerse 20 014 61 03 42Sluis 1 Rijkevorsel 20 03 311 55 47Brug 8 Rijkevorsel 20 03 312 04 35Brug 9 St.-Lenaerts 20 03 313 84 57Sluis 3 Brecht 20 03 636 13 93Sluis 9 Schoten 20 03 658 45 73Sluis 10 Schoten 20 03 658 45 74Brug 14 Schoten 20 03 658 84 49

KAnAAL VAn Briegden nAAr neerHArenKunstwerk VHf telefoonnummerSluis in Lanaken 80 089 71 41 45Sluis in Neerharen 18 089 71 44 84

Zuid-wiLLemsVAArtKunstwerk VHf telefoonnummerSluis 17 in Bocholt (Lozen) 20 011 44 70 35Sluis 18 in Bocholt 18 011 44 83 65

ZeeKAnAAL BrusseL-sCHeLdeKunstwerk VHf telefoonnummerHavenkapiteindienst 68 03 860 62 97Zeesluis Wintam 68 03 860 62 93Spoorbrug Ruisbroek 03 844 87 78Willebroek Boulevardbrug 20 03 888 06 08Willebroek Ijzeren(spoorweg)brug 20 03 886 62 28Tisselt Expresweg 20 03 886 30 68Tisselt Brielenbrug 20 03 866 80 06Kapelle op den Bos Jan Bogaertsbrug

20 015 71 23 15

Sluis Zemst 20 03 860 62 98Hefbrug Humbeek sas 20 02 251 51 64Grimbergen Verbrande brug 20 02 251 51 65Hefbrug Vilvoorde 20 02 251 58 73Budabrug 20 02 268 06 94Brussel Havendienst 20 02 215 69 25Sluis Klein-Willebroek 20*68

KAnAAL nAAr CHArLerOi Kunstwerk VHf telefoonnummerMarchienne-au-Pont – sluis 1 20 071 32 93 01Gosselies – sluis 2 18 071 35 39 49Viesville – sluis 3 22 071 35 48 89Ronquières (Hellend Vlak) 20 067 64 87 23Ittre – sluis 5 18 067 64 67 80Lembeek – sluis 6 20 02 361 02 27Halle – sluis 7 20 02 356 56 46Lot – sluis 8 20 02 377 42 11Ruisbroek (St.Pieters-Leeuw)–sluis 9 20 02 377 86 27Anderlecht – sluis 10 20 02 522 31 35Molenbeek – sluis 11 20 02 521 31 35

02 421 66 88

96 97

KAnAAL VAn LeuVen nAAr de diJLeKunstwerk VHf telefoonnummerZennegatsluis 20*10 015 27 12 57Centrale Bedieningspost Kampenhout

20*10 016 44 17 24016 44 17 25

Battelsluis – Battelbrug 20*10 015 27 12 60Plaisancebrug 20*10 015 41 49 31Colomabrug 20*10 015 41 46 40Hofstadebrug 20*10 015 61 11 47Schiplakenbrug 20*10 015 52 05 17Boortmeerbeekbrug 20*10 015 51 22 40Boortmeerbeeksluis 20*10 015 51 11 67Kampenhoutsluis 20*10 016 60 16 73Tildonkbrug 20*10 016 60 11 77Tildonksluis 20*10 016 60 11 63Wijgmaalbrug 20*10 016 44 51 34Wilselebrug 20*10 016 29 65 52

BOudewiJnKAnAALKunstwerk VHf telefoonnummerSpoorwegbrug in Dudzele 68 050 51 97 25Herdersbrug in Dudzele 68 050 54 32 36Boudewijnsluis in Brugge 68 050 54 32 95Vandammesluis 68

Antwerpen HAVenKunstwerk VHf telefoonnummerLillobrug 03 568 68 03Londenbrug 03 232 23 01Petroleumbrug 03 541 11 37OosterweelbrugWilmarsdonkbrug 03 541 06 73Noordlandbrug (controle) 2 03 542 17 54Straatsburgdok (controle) 20

Siberiabrug 03 233 65 22Mexicobrug 62 03 232 23 01Dokmeester – Kaai 207 63 03 541 08 50Afluisterkanaal dokken 74

KAnAAL nimY-BLAtOn-perOnnesKunstwerk VHf telefoonnummerPéronnes les Antoing/aubry – sluis 1 22 069 44 27 24Péronnes – sluis 2 20 069 44 26 84

KAnAAL BLAtOn-AtHKunstwerk VHf telefoonnummerEchelle de Blaton – sluis 14 069 57 54 43Stambruges – sluis 10 069 57 54 53Echelle de Ath–sluis 18-21 068 28 21 48Beloeil-sluis 11 068 28 21 48Echelle de Ladeuze-sluis 12-15 068 28 21 48Maffle-sluis 16-17 068 28 24 63

068 28 21 48Blaton sluis 5-6 068 28 21 48Granglise sluis 7-8-9 068 28 21 48Blaton sluis 1 0475 81 22 20

HistOrisCH CentrumKAnAALKunstwerk VHf telefoonnummerASC.1 Houdeng-Goegnies 064 22 35 85ASC.2 Houdeng-Aimeries 064 22 35 86ASC.3 Str2py-Bracquegnies 064 66 26 50ASC.4 Thieu 064 66 28 82Thieu – sluis 1 71 064 66 20 14

CentrumKAnAALKunstwerk VHf telefoonnummerObourg-Warongs 20 065 35 14 67

98 99

Havré 22 065 87 22 29Stréphy-Thieu ASC.650T. 20 064 67 12 10

KAnAAL VAn LAnAYeKunstwerk VHf telefoonnummerLanaye n°1 (klein sas links) 18 04 379 25 66Lanaye n°1 (klein sas rechts) 18 04 379 28 27

sAmBerKunstwerk VHf telefoonnummerMontignies-sur-Sambre 20 071 36 91 85Roselies 22 071 38 42 11Auvelais 18 071 77 27 25Marcinelle 18 071 36 12 48Mornimont 20 071 78 53 75Floriffoux 18 081 45 02 75Salzinnes-Namur 22 081 73 68 02Solre s/S–sluis 1 20 071 55 51 10La Buissière–sluis 2 071 55 53 31Fontaine Valmont–sluis 3 071 59 04 63Lobbes–sluis 4 071 59 04 64Thuin–sluis 5 071 59 01 65Grand Courant–sluis 6 071 59 04 65Trou d’Aulnes–sluis 7 071 59 04 66Abbaye d’Aulne–sluis 8 071 51 54 85Landelies–sluis 9 071 51 54 95Monceau s/S–sluis 10 18 071 32 76 91

mAAsKunstwerk VHf telefoonnummerHastière-sluis 1 18 082 64 44 19Waulsort-sluis 2 20 082 64 41 93Anseremmes-sluis 3 22 082 22 26 56

Dinant-sluis 4 18 082 22 23 53Houx-sluis 5 22 082 61 13 04Hun-sluis 6 18 082 61 13 05Rivière-sluis 7 22 081 41 13 09Tailfer-sluis 8 18 081 47 00 51La Plante-sluis 9 20 081 26 14 06Grand Malades-sluis 10 18 081 30 05 57Andenne-Seilles 22 085 82 64 87Ampsin-Neuville 18 085 21 37 46Ivoz-Ramet 22 04 336 78 49

100 101

102 103

Bedieningstijden van sluizen en bruggen

In Vlaanderen worden de bedieningstijden bepaald door de standaardbedieningsregeling overeenkomstig het ministerieel besluit van 15 december 1995.

1° De standaardbedieningsregelingDeze standaardbedieningsregeling wordt als volgt bepaald:

Rege-ling

Periode Maan-dag

Dins-dag tot vrijdag

Zater-dag

Zondag

van tot van tot van tot van tot

A gans het jaar 0.00 24.00 0.00 24.00 0.00 24.00 0.00 24.00

B gans het jaar 6.00 24.00 0.00 24.00 0.00 22.00 - -

C gans het jaar 6.00 22.00 6.00 22.00 6.00 22.00 - -

D gans het jaar 6.00 19.30 6.00 19.30 6.00 19.30 - -

E 16/3 - 30/91/10 - 15/3

7.008.00

19.0018.00

7.008.00

19.0018.00

7.008.00

17.0017.00

--

--

F eigen beperkt uurschema

Voor alle regelingen behalve voor de regeling A geldt:

1. Op 26 december begint de bediening ten vroegste om 9.00 uur;2. Op de vooravond van Pasen, op 24 december en op 31 december eindigt de bediening uiterlijk om 18.00 uur;3. Er is geen bediening op zon- en wettelijke feestdagen (1 januari, Paasmaandag, 1 mei, O.L.H.Hemelvaart, Pinkstermaandag, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november en 25 december). Op het einde van een bedieningsdag wordt de bediening als volgt geregeld: Een jacht dat zich voor het sluitingsuur aan het kunstwerk voor bediening aanbiedt zal nog bediend worden voor zover aan alle hierna vermelde voorwaarden wordt voldaan: het jacht bevindt zich op minder dan 500 meter van het kunstwerk; het jacht bevindt zich aan de kant van het kunstwerk waar de schutting kan aangevat worden; er is nog plaats beschikbaar voor het jacht in de schutkolk.

De

spec

ialis

t in

sche

epse

lekt

ricite

it en

ele

ktro

nica

! “u

w id

eale

par

tner

voo

r al u

w s

chee

psbe

nodi

gdhe

den”

Voor

mui

de 9

3, 9

000

Gen

tT:

09/

225

57 2

7F:

09/

225

57 2

8M

artin

.ver

vync

k@pa

ndor

a.be

ww

w.e

lekt

ro-z

eela

nd.b

em

a-vr

: 09u

00 -

18u0

0za

: 10u

00 –

12u

00

104

2° Indeling van de waterwegen volgens de standaard-bedieningsregeling

De waterwegen worden ingedeeld bij de regeling zoals hierna vermeld:

Regeling Waterweg Aanvullende bedieningstijden of beperkingen

A Kanaal van Gent naar Terneuzen: Brug in Zelzate

op werkdagen geen bediening van 7.40 uur tot 8.00 uur en van 16.40 uur tot 17.00 uur; dit geldt niet voor schepen van meer dan 245 meter lengte.

Kanaal van Gent naar Oostende: Doksluis in Sas Slijkens (Oostende)

Kanaal van Plassendale naar Nieuwpoort: Gravensluis met bij-horende brug in Nieuwpoort

Kanaal van Nieuwpoort naar Duin-kerken: Veurnesluis met bijhorende brug in Nieuwpoort

IJzer: St. Jorissluis in Nieuwpoort

Zeekanaal Brussel-Schelde

tij afhankelijke bediening.

tij afhankelijke bediening.

tussen 19.30 uur en 6.00 uur en op zondag enkel bediend op aanvraag op tel.: 058-23 30 50.

specifieke regels voor nacht-doorvaart.Sluizen permanent bemand, bruggen op werkdagen bemand vanaf 6,00 uur tot 22,00 uur, s’nachts en op zon- en feest-dagen bediend door mobiele ploeg.

B Albertkanaal

Ringvaart om Gent: Sluis in Ever-gem

sluizen in Wijnegem en Olen op maan-dag bediend vanaf 0.00 uur.

op maandag een bediening vanaf 0.00 uur.

C Kanaal van Gent naar Terneuzen: Meulestedebrug

Boven-Schelde (opwaarts van de Ringvaart om Gent)

NetekanaalKanaal van Briegden naar Neer-haren

Zuidwillemsvaart

Bruggen aan de dokken van Merksem

Leie (Vlaams gedeelte): opwaarts het afleidingskanaal van de Leie

Dender (Vlaams gedeelte): de Zeebergbruggen in Aalst en ver-der naar afwaarts

Kanaal van Roeselare naar de Leie

Ringvaart om Gent: Sluis in Me-relbeke

bediening op aanvraag op zondag, moge-lijke wachttijden tijdens de spitsuren.

mogelijke wachttijden van 15 min aan de brug in Oudenaarde op woensdagmid-dag (indien schooldag).bediening tot 21.00 uur. Tijsluis in Duffel beperkt bediend op zon- en wettelijke feestdagen.

periode 1/10 - 15/3 bediening van 6.00 uur tot 21.00 uur (1) bediening op zaterdag van 7.00 uur tot 15.00 uur of mits aanvraag tot 21.00 uur (2).

zie (1) en (2)

zie (1) en (2)

normale bediening op een feestdag die in de week valt.

op zaterdag na 17.00 uur enkel bediend op aanvraag. Tijsluis in Dendermonde beperkt bediend op zon- en wettelijke feestdagen van 7.00 uur tot 13.00 uur. Mogelijke wachttijden van 30 min aan bruggen in doortocht Aalst. De bedie-ning der beweegbare bruggen gebeurt op aanvraag.

normale bediening op een feestdag die in de week valt.

normale bediening op een feestdag die in de week valt

bediend op zon- en wettelijke feest-dagen van 6.00 uur tot 18.00 uur.

106 107

D Kanaal van Gent naar Oostende behalve de Doksluis van Sas Slijkens.

Kanaal van Plassendale naar Nieuwpoort: Plassendalesluis

Kanaal van Plassendale naar Nieuwpoort: enkel de beweegbare bruggen

Kanaal van Charleroi naar Brussel

Kanaal van Nieuwpoort naar Duinkerken, uitgezonderd Veur-nesluis met bijhorende brug in Nieuwpoort

mogelijke wachttijden van 30 min tijdens de spitsuren in doortocht Brugge

bediend door mobiele ploeg

E Kanaal van Bossuit naar Kortrijk

Leie: Tolpoortbrug in Deinze

Verbindingskanaal in Gent: Won-delgemstraatbrug

Dender (Vlaams gedeelte): op-waarts de Zeebergbruggen in Aalst

Kanaal van Leuven naar de Dijle (uitgezonderd de Zennegatsluis)

van 1 mei tot en met 30 september op zaterdag ook tot 19.00 uur.

van 1 mei tot en met 30 september op zaterdag eveneens tot 19.00 uur.

de bediening der beweegbare bruggen gebeurt op aanvraag.

F Kanaal van Lo

IJzer

Kanaal van Ieper naar de IJzer

Leie: Ophaalbrug aan de sluis in Astene

Afleidingskanaal van de Leie: Sluis in Merendree - Schipdonk

Boven-Schelde: Brusselsepoortsluis

Visserijvaart in Gent: Lousbergbrug

Handelsdok in Gent: Muidebrug

Kanaal van Leuven naar de Dijle: Zennegatsluis

Moervaart

Durme

Dijle

Kanaal van Dessel naar Schoten over Turnhout

Rupel: Spoorbrug in Boom

Rupel: Baanbrug in Boom

Boven-Zeeschelde: Brug in Temse

alle niet vermelde kunstwerken.

bediening beweegbare bruggen gebeurt door mobiele ploeg

periode 1/10 - 30/4 bediend op aanvraag.

de bediening gebeurt enkel op aanvraag - aan de sluis in Schipdonk is er zelfbediening van toepassing.

de bediening gebeurt enkel op aanvraag.

de bediening gebeurt enkel op aanvraag.

bediening op aanvraag op zon- en wettelijke feestdagen. Brug enkel bediend voor vaartui-gen hoogte meer dan 4,15 m.

tijsluis beperkt bediend op zon- en wettelijke feestdagen.

bediening gebeurt op aanvraag. Vanaf 1 mei tot laatste zondag september is er blokvaren.

Brug in Daknam: bedieningsvoorwaarden zie “Moervaart”. Baanbrug in Hamme staat open voor de scheepvaart.

bediening gebeurt op aanvraag. Speciale be-diening van de Benedensluis in Mechelen.

op zaterdag, zondag en wettelijke feestdagen is de brug geopend voor de scheepvaart.

bediening 1/2 uur op voorhand aanvragen op de brug in Temse via VHF marifoonkanaal 20, bediening op zaterdag 24 uur op voorhand aanvragen.

bediening vermijden tussen 7.00 uur en 9.00 uur en tussen 16.00 uur en 18.30 uur.

108 109

Bijzondere bepalingen

Het Zeekanaal Brussel-Schelde:

Bediening• Het Zeekanaal Brussel-Schelde is 24 uur op 24 uur open voor de scheepvaart.

• De sluizen zijn permanent bemand.

• De bruggen worden alle werkdagen bemand vanaf 6.00 uur tot 22.00 uur.

• ‘s Nachts en op zon- en feestdagen worden de bruggen bediend door een mobiele ploeg. Elke zondag of feestdag tijdens de zomermaanden (vanaf de laatste zondag van juni tot en met de eerste zondag van september) vanaf 8.00 uur tot 18.00 uur is de plezier- vaart vrijgesteld van het betalen van recht voor speciale doorvaart. De gratis doorvaart is gebonden aan volgende voorwaarden, gelet op het grote energie- en waterverbruik bij de kunstwerken:

• de doorvaart van sluizen gebeurt gezamenlijk met beroepsvaart;

• de doorvaart van bruggen wordt zo mogelijk gecombineerd met de beroepsvaart;

• combinatie met beroepsvaart is niet vereist indien de sluis ledig dient afgeschut of opgeschut te worden voor de beroepsvaart;

• de toeslagen voor nacht- of zondagsvaart gelden niet indien de doorvaart van de plezier- vaart door het wachten op de beroepsvaart buiten bovenvermelde uren valt;

• indien de sluismeester voorziet dat de pleziervaart meer dan twee uur zal dienen te wachten, omdat er zich in de tussentijd geen beroepsvaart aanbiedt, kan doorvaart verleend worden. Hoe dan ook zal de pleziervaart nooit meer dan twee uur wachten;

• indien de groep van pleziervaartuigen zodanig is dat zij de sluis redelijk vult (cfr. beroeps- vaartuig) dan wordt gewerkt als gold de groep pleziervaartuigen één binnenvaartschip. Een zelfde benadering gebeurt alsdan voor de bediening der bruggen.

Nuttige links

• www.vvw-toervaren.be - de site voor de recreatieve toervaarder• www.vvw.be - officiële website van de VVW-federatie• www.binnenvaart.be - site van Promotie Binnenvaart Vlaanderen• www.varen.be - website van het watersportmagazine ‘Varen’• www.bluebayou.nl - informatieve maritieme website voor Nederland & België• www.vlaamsehydrografie.be - website Vlaamse Hydrografie• www.waterrecreatie.be - reglementeringen, digitale waterwegen- kaarten, documentatie,...• www.landvanmaasenschelde.com - interactieve website bij de toeristische vaargids• www.descheepvaart.be - info van de Scheepvaart NV, onze Kempische kanalen• www.afdelingkust.be - Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust• www.voies-hydrauliques.wallonie.be - informatie over Waalse waterwegen• www.ffyb.be - informatie over de Waalse Yachting Federatie• www.bipt.be - informatie over o.a. marifoongebruik• www.vaarlussen.be - recreatief varen op maat• www.ngi.be - nationaal geografisch instituut met uitgave over waterwegenkaarten• www.vlaamsewaterwegen.be - informatie rond binnenvaart, short sea shipping, recreatie op en bij de waterwegen, beheer van de waterwegen en duurzaam natuurbeheer.• www.wenz.be - de site van Waterwegen en Zeekanaal• www.nts.flaris.be - scheepvaartberichten Vlaanderen• www.nautibel.be - federatie van watersportbedrijven• www.mobilit.fgov.be - federale overheidsdienst mobiliteit en vervoer met alle info over de pleziervaart onder de noemer water• www.navis.be - je virtuele haven op het net• www.havenvanbrussel.be• www.federale-politie.be• www.vnf.fr - info rond de Franse waterwegen• www.supermus.be/vvw - vaarkaart van Vlaanderen met vermelding van alle VVW-clubs• www.AnwB.nl - alle info rond Nederlandse waterwegen• www.watersportverbond.nl – de vertegenwoordiger voor de watersporter in Nederland• www.knrm.nl - de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij• www.desherpa.be - op reis met een trekschuit, reisverhalen• www.condacum.org - reisverhalen van onze voorzitter

110 111

Vaarregels

Voor de specifieke vaarregels kan je via de website www.mobili.fgov/be/water/vaarregle-menten alle nodige documentatie downloaden. Deze hier in de toervaartgids opnemen zou te onoverzichtelijk worden. We beperken ons dus tot een aantal voorname gegevens en tekens en vooral de vermelding van de plaatselijke reglementen.Het “Algemeen reglement der scheepvaartwegen van het Koninkrijk” is van toepassing op het overgrote gedeelte van het Belgische waterwegennet.Voor de vaarregels is op deze waterwegen ook het nieuwe “Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren” van toepassing.Op een aantal waterwegen is echter een apart reglement van toepassing:

Waterweg Reglement

Scheepvaartwegen van het Koninkrijk

Koninklijk besluit van 15 oktober 1935 houdende algemeen reglement der Scheep-vaartwegen van het Koninkrijk

Binnenwateren van het Koninkrijk Koninklijk besluit van 24 september 2006 houdende vaststelling van het algemeen po-litiereglement voor de scheepvaart op de binnenwateren van het Koninkrijk.

Bijlage: Algemeen politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren

4 Belgische territoriale zee, kusthavens en stranden

Koninklijk besluit van 4 augustus 1981 hou-dende politie- en scheepvaartreglement voor de Belgische territoriale zee, de ha-vens en de stranden van de Belgische kust - Bijlage 6 - Bijlage 7

112

5 Kanaal Gent-Terneuzen Koninklijk besluit van 23 september 1992 houdende scheepvaartreglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen - Bijlage 1 - Bijlage 3

6 Beneden-Zeeschelde Koninklijk besluit van 23 september 1992 houdende politiereglement van de Beneden-Zeeschelde Bijlage 2 Koninklijk besluit van 23 september 1992 houdende scheepvaartreglement voor de Beneden-Zeeschelde

7 Kanaal Brussel-Schelde Koninklijk besluit van 18 augustus 1975 houdende het reglement van politie en scheepvaart voor het Kanaal van Brus-sel naar de Rupel en voor de Haven van Brussel

8 Gemeenschappelijke Maas Overeenkomst van 6 januari 1993 tussen het Koninkrijk België en het Koninkrijk der Nederlanden tot regeling van het scheepvaartverkeer en van de recreatie op de gemeenschappelijke Maas Bijlage. Scheepvaartreglement gemeen-schappelijke Maas (6 januari 1993)

- Bijlage II - Bijlage III Wet van 15 maart 2002 houdende instem-ming met de Overeenkomst tussen het Koninkrijk België en het Koninkrijk der Nederlanden tot regeling van het scheep-vaartverkeer en van de recreatie op de gemeenschappelijke Maas, ondertekend te Brussel op 6 januari 1993

Andere scheepvaartwegen Koninklijk besluit van 7 september 1950 houdende bijzondere reglementen van sommige scheepvaartwegen. Bijlage: Bijzondere reglementen van som-mige scheepvaartwegen

114 115

Kentekens

Pleziervaartuig Pleziervaartuig met grote snelheid (>20km/u)

Naam schip 20 cm aan beide zijden + achteraan

20 cm aan beide zijden + achteraan

Thuishaven 15 cm aan beide zijden of achteraan

15 cm aan beide zijden of achteraan

Land(code)

15 cm aan beide zijden of achteraan

15 cm aan beide zijden of achteraan

Immatriculatieplaat Stuurboordachtersteven.Indien niet mogelijk op voldoende zichtbare plaats

Stuurboordachtersteven.Indien niet mogelijk op voldoende zichtbare plaats

Nummerimmatriculatieplaat

10 cm aan beide zijden 20 cm aan beide zijden

Optische tekens

De algemene lichtvoering bestaat uit 4 navigatielichten (toplicht, heklicht, stuurboordlicht en bakboordlicht) die slechts van uit bepaalde sectoren zichtbaar zijn. Door de verschil-lende combinaties kan men bepalen welke richting een schip vaart ten opzichte van het eigen schip.

Geluidsseinen

116 117

GeluidsseinenGeluidsseinen

118 119

Verzameling van berichten aan de schipperij op Vlaamse Waterwegen. 1 maart 2008

Bron:Waterwegen en Zeekanaal NVAfdeling Coördinatie

Voorafgaande mededelingOnderstaand geven we enkele belangrijke berichten weer die van belang zijn voor de pleziervaart.

Huidige verzameling van berichten aan de schipperij bevat de berichten uitgegeven voor 1 maart 2008 en die nog steeds van toepassing zijn.

per beheerder vindt u volgende hoofdstukken terug: - Hoofdstuk I: Algemene berichten - Hoofdstuk II: Specifieke berichten per waterweg(en). Deze berichten gelden uiteraard alleen op de desbetreffende waterweg(en) - Hoofdstuk III: Berichten voor de recreatievaart (pleziervaart)

DEEL 1: Waterwegen en Zeekanaal nvBerichten geldig op de bevaarbare waterwegen beheerd door Waterwegen en Zeekanaal NV

Hoofdstuk I: Algemene berichten

Bericht nr. 15/1 d.d. 11 april 2001Oostende radio: Veiligheid- en noodfrequentiesVanaf 1 januari 2009 worden de dringende en/of belangrijke “Berichten aan de Schipperij” uitgezon-den op marifoon via Oostende Radio op volgende uren: 1.00 uur, 3.00 uur, 5.00 uur, 7.00 uur, 9.00 uur, 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur, 17.00 uur, 19.00 uur, 21.00 uur en 23.00 uur.De Berichten worden uitgezonden op kanaal 24.Daarenboven worden nood- of veiligheidsberichten onmiddellijk uitgezonden op kanaal 10, vooraf-gegaan door de melding “Securité”.De schipperij zelf kan bij noodsituaties (brand aan boord, dringende dokterszorg, enz..) Oostende Radio contacteren op kanaal 24, waarop 24uur/24 uur uitgeluisterd wordt.De hulp wordt dan onmiddellijk georganiseerd.De schipperij kan ook Oostende Radio oproepen op kanaal 24 of opbellen op het nummer +32 50 55 82 41 teneinde een boodschap door te geven aan een bepaald schip om telefonisch contact op te nemen met een bepaald telefoonnummer.Deze berichten worden op een verkeerslijst verzameld en uitgezonden na beëindiging van de Berich-ten aan de Schipperij. Het uitzenden van deze verkeerslijst houdt niet in dat Oostende Radio deze telefoongesprekken zal verzorgen.

“Alle info over de scheepvaartwegen

24/24u via RIS

(River Information Services – ris.vlaanderen.be)

tel 09 253 94 71”

Laatste nieuwtjes over de Toervaart,

meer info over de scheepvaartberichten,

kortom alle laatste wijzigingen via

WWW.VVW-TOERVAREN.BE

120 121

122 123

9/1 AfdeLing BOVensCHeLde – overzicht maximum toegelaten diepgangen

Voorwaarden voor het wijzigen van maximum toegelaten diepgangen: - Elke wijziging gebeurt bij wijze van proef. - Indien deze maatregel aanleiding geeft tot een verhoging van het aantal averijgevallen, zal de maximum toegelaten diepgang terug verminderd worden. - Voor het kanaal van Gent naar Oostende (vak Gent-Brugge) wordt de schipper eraan herinnerd dat varen in het vak Louisabrug (Beernem) –Dammepoortsluis (Brugge) aan de volgende bijkomende vaarregels onderworpen is: - De schippers die het vak Louisabrug (Beernem) –Dammepoortsluis (Brugge) binnenvaren, moeten zich via marifoonkanaal 10 en 18 (centrale Kruispoort in Brugge, tel. 050/35.35.59) ervan vergewissen of er andere schepen op dit traject aanwezig zijn. - De breedte van de keersluis te Beernem bedraagt 16 meter. - Indien één van beide schepen breder is dan 6.60 meter, zullen de schippers in onderling overleg bepalen op welke plaats zij zullen kruisen, met dien verstande dat het schip dat zich in of het dichtst bij een verbrede zone bevindt, in die ver brede zone wacht op het schip dat zich in de na bijgelegen smalle zone bevindt. - De wachtplaatsen waar deze schepen mekaar kunnen kruisen zijn: • in de brede sectie in Beernem • aan de brug in Moerbrugge • aan de brug in Steenbrugge • en aan het Minnewater in Brugge (opwaarts de St. Katelijnepoortbrug) - Tevens dienen de schippers met de grootste waakzaamheid te varen tijdens het ganse traject tussen Beernem en Brugge. De brug in Moerbrugge en de brug in Steenbrugge worden geopend en gesloten vanuit de centrale Kruispoort in Brugge. - Aan de sluizen kunnen controles op diepgang uitgevoerd worden: het overladen en/of het overschrijden van de maximum toegelaten diepgang zal bestraft worden zoals beschreven in artikel 78. Overladen vaartuig van het Algemeen Reglement der Scheep- vaartwegen van het Koninkrijk: - onverminderd de straffen, gesteld bij artikel 100 van dit reglement en op hem toepasselijk, betaalt de schipper wiens vaartuig overladen is, de bijrechten verschuldigd voor de overvracht en voor de reeds afgelegde weg. - hij is, daarenboven, verplicht onmiddellijk de overvracht van de lading van het vaartuig te lossen, bij gebreke waarvan dit ambtshalve en op zijn kosten geschiedt.

wAterweg diepgAng

ringvaart om gent - Noordervak (Gent-Evergem)- Westervak (Everqem-Merelbeke) - Zuidervak (Merelbeke-Melle)

3,50 meter3,00 metertijgebonden

Kanaal Bossuit - Kortrijk - vak sluis Bossuit - Stasegembrug- vak Stasegembrug - Kortrijk (sluis 9-10-11)

2,60 meter1,80 meter

toeristische Leie - vak Ringvaart om Gent - brug in Astene (Deinze) 1,90 meter

Leie- vak Deinze - sluis Sint-Baafs-Vijve - In de stuwarm richting oude sluis St. Baafs-Vijve- vak sluis Sint-Baafs-Vijve, 500 meter opwaarts de brug in Kuurne vak 500 meter opwaarts de brug te Kuurne tot 500m afwaarts de sluisin Menen (kaaimuur Gallo) vak 500m afwaarts de sluis in Menen (kaaimuur Gallo tot grens Waals gewest te Wervik

2,80 meter2,50 meter2,80 meter2,50 meter

2,40 meter

Afleidingskanaal van de Leie - vak Deinze - Schipdonk - vak Schipdonk - Balgerhoeke

2,80 meter2,30 meter

Kanaal roeselare - Leie - vak sluis Ooiqem - Haven van Roeselare 2,80 meter

Kanaal gent - Oostende - vak Ringvaart om Gent (Evergem)- Bierstalbrug in Lovendegem - vak Bierstalbrug in Lovendegem - Schipdonk - vak Schipdonk - Louisabrug in Beernem- vak Louisabrug in Beernem - Dammepoortsluis Brugge - vak Dammepoortsluis Brugge - Plassendale

3,00 meter

2,80 meter2,70 meter

2,50 meter2,50 meter

Kanaal plassendale - nieuwpoort 2.00 meter

dender - vak sluis Dendermonde -sluis Aalst - vak sluis Aalst - zwaaikom Aalst - vak zwaaikom Aalst - grens Waals gewest te Geraardsbergen

2,50 meter2,30 meter

1,90 meter

moervaart en durme - vak kanaal Gent-Terneuzen - Spanjeveerbrug in Mendonk - vak Spanjeveerbrug - Dambrug in Moerbeke-Waas - vak Dambrug in Moerbeke-Waas - centrum Lokeren

4,50 meter

1,70 meter

1,30 meter

lizer -vak Nieuwpoort - Hogebrug in Diksmuide -vak Hogebrug in Diksmuide - Fintele -vak Fintele - Roesbrugge-Haringe

1,90 meter1,80 meter1,50 meter

Kanaal nieuwpoort - duinkerke - vak Veurnesluis in Nieuwpoort - Nieuwpoortsluis in Veurne - vak Nieuwpoortsluis in Veurne - grens Frankrijk

1,90 meter

1,80 meter

Lokanaal - vak Veurne - Fintelesluis 1,80 meter

Kanaal leper- ijzer- vak Ijzer - Steenstratebrug (breedte vaargeul 6,OO m) - vak Steenstratebrug - leper

1,80 meter1,20 meter

doortocht gent- Verbindingskanaal- Kanaal Gent-Oostende: vak Verbindingskanaal - keersluis K1- Leie: vak Recollettenbrug tot Ringvaart om Gent (keersluis K2) - Visserijvaart- Boven-Schelde: vak Gentbruggesluis - Brusselsepoortsluis- Boven-Schelde: vak Brusselsepoortsluis - Muinkschelde- Boven-Schelde: vak Muinkschelde - Ringvaart om Gent- (E3-sluis Merelbeke)- Muinkschelde- Ketelvaart

2,50 meter2,50 meter1.60 meter2,30 meter2,30 meter1,60 meter1,60 meter

1,60 meter1,60 meter

Hoofdstuk II: Specifieke berichten

1) Kanaal van Bossuit naar Kortrijk Sluizen Bossuit en OoigemGezien het grote waterverbruik van deze sluizen worden de bedieningen voor de jachten gekoppeld aan tijden, beroepsvaart en de hoeveelheid schepen die doorgang vragen. Als ze stellen dat er wordt bediend van 4 schepen kan dit tot lange wachttijden leiden want de andere sluizen hebben een maximale capaciteit van 3 schepen en zijn gebonden aan mobiele ploegen. Voorgestelde werkwijze:De kunstwerken enkel op vaste tijdstippen bedienen m.b.t. de pleziervaart.

Bossuit (niet op zondag) Ooigem (grote sluis – kleine kolk)9:00 9:00 (maandag tot zaterdag)

10:00 (op zondag)12:00 12:0015:00 15:0018:00 18:0021:00 21:00 (niet op zondag)

• Jachten mogen buiten deze uren natuurlijk ook meegeschut worden samen met de beroepsvaart en wanneer minstens 4 jachten zijn aangemeld voor dezelfde schutting kan ook worden geschut buiten deze vaste uren. • Tijdens het pleziervaartseizoen wordt telkens de laatste zondag van de maand in Ooigem bediend met de drietrapssluis. (zie BadS) Op deze dagen is de hierboven voorgestelde werkwijze dus niet van toepassing.

2) ringvaart om gentBericht nr. 50/2 d.d. 12 december 2007Ter informatie van de schippers werd op de Boven-Zeeschelde in Melle een digitaal sig-naalbord geplaatst dat realtime de waterdiepte weergeeft in het Zuidervak (vak Merelbeke - Boven-Zeeschelde). Bij een dalend waterpeil gaat bovendien een rode pijl oplichten. Een groene pijl geeft een stijgend waterpeil aan. Het bord werd op woensdag 12 november 2007 geplaatst op de Boven-Zeeschelde op linkeroever in Melle afwaarts de Mellebrug. De af te lezen waarde is het TAW waterpeil die aldaar gelijk is aan de waterdiepte op het Zuidervak. Verder blijft het bericht aan de schipperij nr. 44/1 van 06/11/1996 en artikel 2 par.1 van het Bijzonder Reglement van de Ringvaart om Gent van kracht.

124

5) gekanaliseerde dender (Vlaams gedeelte)- Bericht nr. 11/4 d.d. 15 maart 2006De waterweggebruikers worden hierbij in kennis gesteld van de aangepaste bedieningsuren van de beweegbare kunstwerken op de Dender: 1. REGELING F: opwaarts de brug in Erembodegem, van maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 18.00 uur. 2. REGELING C: de brug in Erembodegem (inbegrepen) en verder afwaarts, van maandag tot zaterdag van 6.00 uur tot 22.00 uur.De sluis in Dendermonde wordt ook op zon- en wettelijke feestdagen, met uitzondering van 1 januari, Pasen en 25 december, bediend van 7.00 uur tot 13.00 uur.Beperkingen:De spertijden van de Zwartehoekbrug, Sint-Annabrug en de Zeebergbrug over de Dender in Aalst zijn als volgt: - vanaf 8.00 uur tot 8.30 uur; - vanaf 12.00 uur tot 12.30 uur; - vanaf 15.45 uur tot 16.30 uur.Voormelde spertijden zijn niet van toepassing tijdens schoolvakanties, op zaterdagen en op zon- en feestdagen.

- Bericht nr. 14/4 Dender – Bediening kunstwerken - ZomerregelingTijdens de periode vanaf 1 mei tot en met 30 september zullen op de Dender de kunst-werken opwaarts van de brug in Erembodegem bediend worden van maandag tot vrijdag van 8.00u tot 19.00u. De zondagsbediening tijdens het pleziervaartseizoen blijft ongewijzigd (10.00 uur tot 18.00 uur)

- Bericht nr. 39/1 Dender – Bediening kunstwerken - WinterregelingTijdens de periode vanaf 1 oktober 2009 tot en met 30 april 2010 zullen op de Dender de kunstwerken opwaarts van de brug in Erembodegem bediend worden van maandag tot zaterdag van 8.00u tot 16.00u. De aanvraag moet gebeuren binnen deze bedieningsuren en minimum 24 uur op voorhand op het nummer 053/769472 (district Dender) Een bediening buiten de normale diensturen is mogelijk mits schriftelijke aanvraag bij de beheerder: Waterwegen en Zeekanaal NV Afdeling Bovenschelde, Scheepvaartinspectie, Nederkouter 28 9000 Genttel: 09/2680255 , fax: 09/2680281, Email: [email protected] Bericht nr. 20/5 Dender – Nieuwe MarifoonfrequentieVanaf heden worden op de Dender volgende marifoonfrequenties gebruikt: - VHF-kanaal 18: vanaf sluis in Geraardsbergen tot de sluis in Teralfene; - VHF-kanaal 20: vanaf de sluis in Aalst tot de sluis in Dendermonde

6) Afleidingskanaal der LeieBericht nr. 41/1 Sluis in Schipdonk – Winterregeling.Tijdens de periode vanaf 1 oktober 2009 tot en met 30 april 2010 zal op het Afleidingska-naal van de Leie de sluis in Schipdonk bediend worden van maandag tot vrijdag van 8.00u tot 16.00u. De aanvraag moet gebeuren binnen deze bedieningsuren en minimum 24 uur op voorhand op het nummer 0477/67.51.52 (mobiele ploeg)Nota van de redactie: door tussenkomst van de VVW-clubs op de Dender wordt de bedie-ning tijdens de winterregeling uitgebreid tot zaterdag.

7) Boven-Zeeschelde - Bericht nr. 17/4 d.d. 30 april 1997De binnenscheepvaart wordt ervan in kennis gesteld dat het afmeren aan de vlotsteiger Steendorp wordt toegelaten. Het afmeren is onderworpen aan volgende voorwaarden: - De maximale duurtijd van het afmeren is 60 u/week. - Langs rivierzijde van de steiger is het aanleggen voorbehouden aan de beroepsvaart. - Er dient steeds afgemeerd (vastgemaakt) op de meerpalen - het is volstrekt verboden meertouwen aan de wrijfhouten vast te maken. - De oeverzijde van de steiger wordt voorbehouden voor de pleziervaart waarbij de maximale duurtijd van het afmeren is bepaald op 60 u/week. De toelating tot aanleggen houdt geen enkele garantie in i.v.m. de diepte achter de steiger. - De maximum toegelaten afmeting der schepen langs rivierzijde (beroepsvaart): 95 meter x 10,50 meter. - De maximum toegelaten meerbreedte: langs rivierzijde: 16,5 meter; langs oeverzijde: mag niet breder gemeerd worden dan aangegeven op de loopbrug. - Indien het bord “aanleggen verboden” wordt getoond, mag de steiger of een deel ervan niet gebruikt worden, behalve door de eventueel opgegeven schepen.

- Bericht nr. 9/7 d.d. 26 februari 2008De schipperij wordt in kennis gesteld van het aanmeerreglement van de vlotsteiger te St-Amands op de Boven-Zeeschelde. De gebruiker wordt van deze nieuwe regelgeving op de hoogte gebracht door een bord geplaatst op de steiger.Het bord bevat volgende tekst:“Steiger St-Amands aanmeerreglement”:Beroepsvaart: - Aanmeren verbodenPassagiersvaart: - Rivierzijde, opwaarts deel (1) - Enkel in- en ontschepen van passagiers, max. 1 uurPleziervaart: - Rivierzijde, opwaarts deel (1), indien vrij - Oeverzijde, opwaarts deel (1), passantensteiger, max. 48 uurVeerdienst - Afwaarts ponton: strikt voorbehouden vak

126 127

Indien het bord “aanleggen verboden” wordt getoond mag dat deel van de steiger niet ge-bruikt worden behalve schepen met een geschreven toelating van de afdeling Zeeschelde.Uitzonderingen worden enkel toegestaan door de afdeling Zeeschelde 03/224.67.11 of 052/33.89.80.

(1) Opwaarts deel: de drie opwaartse pontons

10) rupel- Bericht nr. 4/4 d.d. 26 januari 2005De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat een nieuwe regelgeving van toepassing is voor het aanmeren aan de gewestelijke vlotsteiger kade Boom. De gebruiker wordt van deze nieuwe regelgeving op de hoogte gebracht door een bord, geplaatst op de steiger.Het bord bevat de volgende tekst:“Regelgeving aanmeren”:Beroepsvaart: - aanmeren verbodenPassagiersvaart: - rivierzijde, afwaarts deel, indien vrij - enkel in- en ontschepen van passagiers, max. 1 uur - rivierzijde, opwaarts deel, enkel mits toelatingPleziervaart: - rivierzijde, afwaarts deel, indien vrij - enkel als wachtplaats voor sluis Klein-Willebroek - oeverzijde, op- en afwaarts, passantensteiger, max. 48 uurVeerdienst: - rivierzijde, opwaartse 25 m: strikt voorbehouden vak

Indien het bord “aanleggen verboden” wordt getoond mag dat deel van de steiger niet gebruikt worden, behalve door de eventueel opgegeven schepen. Uitzonderingen worden enkel toegestaan door de afdeling Zeeschelde 03/224.67.11. De schipperij wordt verzocht hier rekening mee te houden en de regels in acht te nemen.

- Bericht nr. 40/2 d.d. 3 oktober 2007Teneinde de dienstverlening te optimaliseren wordt de baanbrug over de Rupel in Boom sedert 15 september 2007 bediend door het sluispersoneel van de sluis in Klein-Wille-broek. De sluis is bereikbaar via telefoonnummer 03/888.05.90, GSM 0497/633076 of op VHF kanaal 68. De sluis in Klein-Willebroek wordt bediend van 3,5 uur voor tot 3,5 uur na het hoog water op de Rupel in Boom. Van 1 april tot 30 september gebeurt de bediening van 6.00 uur tot 22.00 uur en tijdens de maanden maart, oktober en november van 8.00 uur tot 18.00 uur. In december, januari en februari wordt de sluis in Klein-Willebroek niet bediend.Buiten de bedieningsuren van de sluis in Klein-Willebroek en tijdens de maanden decem-ber, januari en februari dient voor de bediening van de baanbrug contact te worden opge-nomen met de zeesluis Wintam op tel.nr: 03/899.00.50.

12) Beneden-dijle45/5 Beneden-diJLe – mechelen- Benedensluis De scheepvaart wordt er op attent gemaakt dat de Beneden-Dijle tijafhankelijk bevaarbaar is. In dit verband wordt de aandacht van de schippers nogmaals gevestigd op de bijzondere reglementsbepalingen betreffende de toegelaten diepgang en de breedte van de vaargeul: • de diepgang kan niet worden vastgesteld daar de vaardiepte verandert volgens het bevaren gedeelte der rivier, het regiem der vaargeul en banken en de stand van het tij en de omstandigheden die op het tij een invloed uitoefenen • de schippers dienen het varen te ondernemen in functie van onder andere volgende elementen: de diepgang van hun schip, de stand van het getij, waarover gegevens in de tijboekjes beschikbaar zijn en de afmetingen van hun schip • de schippers dienen de diepte ter hoogte van de afwaartse drempel van de beneden- sluis aan het keerdok te Mechelen goed in te schatten; opvarend hangt er ter hoogte van de sluis aan stuurboord een diepteschaal; afvarend hangen in de sluis twee diepteschalen (bakboord en stuurboord). Deze diepteschalen geven het waterpeil weer boven de afwaartse drempel van de benedensluis. • de schippers varen de sluis in- en uit op eigen verantwoordelijkheid en moeten rekening houden met bovenstaande informatie • indien een schip vast vaart op de drempel zal eventueel opgelopen schade aan de infrastructuur verhaald worden bij de schipper Aan de scheepvaart wordt gevraagd hier nota van te nemen en zich strikt aan de voorschriften te houden

15) Kanaal van gent naar Oostende52/1 KANAAL VAN GENT NAAR OOSTENDE - Moerbruggebrug - bedieningstijden Vanaf donderdag 1 januari 2009 wordt op het Kanaal van Gent naar Oostende de Moer-bruggebrug niet bediend van maandag tot zaterdag van 7.50 uur tot 8.20 uur. Dit bericht schrapt en vervangt het bericht aan de schipperij n’ 22/3 - dd. 28 mei 2008.

16) Kanaal van gent naar terneuzen: Openingsuren Widauwkaaispoorwegbrug)- Bericht nr. 25/7 d.d. 1 juli 2009Met ingang van woensdag 1 juli 2009 worden de bedieningsuren van de Wiedauwkaaispoorbrug over het Kanaal van Gent naar Terneuzen te Gent uitgebreid.Hieronder vindt u de nieuwe openingsuren voor de scheepvaart:Op week-/werkdagen:vanaf 08.15 uur tot 08.50 uur;vanaf 09.05 uur tot 09.40 uur;

128 129

vanaf 10.05 uur tot 10.40 uur;vanaf 12.05 uur tot 12.40 uur;vanaf 15.05 uur tot 15.45 uur;vanaf 17.05 uur tot 17.40 uur.vanaf 19.05 uur tot 19.40 uur;vanaf 20.05 uur tot 20.40 uur;vanaf 21.05 uur tot 21.40 uur.Tijdens de weekends:vanaf 08.45 uur tot 09.15 uur;vanaf 09.45 uur tot 10.15 uur;vanaf 10.45 uur tot 11.15 uur;vanaf 11.45 uur tot 12.15 uur;vanaf 13.45 uur tot 14.15 uur;vanaf 14.45 uur tot 15.15 uur;vanaf 15.45 uur tot 16.15 uur;vanaf 16:45 uur tot 17:15 uur;vanaf 17:45 uur tot 18:15 uur.Dit bericht vervangt het bericht aan de schipperij nr 51/1 van woensdag 19 december 2007.De brug is normaal gesloten en wordt enkel geopend op vraag van de scheepvaart.Hiertoe zijn aan de brug borden aangebracht met het telefoonnummer +32 9 241 33 22.De eerstvolgende mogelijke opening word aangekondigd aan de brug op de elektronische aankondigingborden.

20/3 KANAAL VAN GENT NAAR TERNEUZEN - Voorhaven Gent - Bedieningstijden aan de Tolhuissluis en Muidebrug Op het Kanaal van Gent naar Terneuzen wordt de Tolhuissluis en de Muidebrug in Gent bediend als volgt: l van maandag tot vrijdag: van 8.00 uur tot 19.00 uur; l op zaterdag: van 8.00 uur tot 17.00 uur. De Muidebrug wordt niet bediend van 8.00 uur tot 8.30 uur en van 12.15 uur tot 12.45 uur. Verdere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij het RIS-Evergem, tel. 09/253.94.71. Dit be-richt schrapt en vervangt het bericht aan de schipperij nr. 51/6 d.d. 22 december 2004.

19) Leie (Belgisch gedeelte)- Bericht nr. 25/1 d.d. 20 juni 2001Vanaf vrijdag 15 juni 2001 is afmeren aan de Geweststeiger op de rechteroever van de Leie, in St. Martens-Latem als volgt geregeld:Het aanmeren van pleziervaartuigen is toegelaten gedurende maximum 24 uur per week op het opwaarts gedeelte van de steiger. Dit deel wordt ter plaatse aangeduid met het bord E7.

Het afwaartse deel van de steiger wordt over een lengte van 36,30 meter voorbehouden voor het in en ontschepen van passagiersvaart met een maximum meertijd van 2 uur. Dit deel wordt ter plaatse aangeduid met het bord A7 “VERBODEN TE MEREN”. Het afmeren door andere pleziervaartuigen op dit gedeelte van de steiger is toegelaten, doch dient op eerste vraag van de passagiersvaart vrijgemaakt te worden. De steiger is volledig voorbe-houden voor passagiers- en pleziervaart. Voor de overige scheepvaart is het verboden aan te leggen. De maximum toegelaten afmeting der schepen bedraagt:38,00 meter x 5,10 meter. De maximum toegelaten meerbreedte bedraagt 7,00 meter.

20. moervaart- Bericht nr. 9/3 d.d. 28 februari 2007Wegens aanslibbingen in de Moervaart, opwaarts de Dambrug in Moerbeke-Waas tot Lokeren is de maximale diepgang beperkt tot 1,40m en dit tot nader bericht.

6/5 MOERVAART - Bediening voor de pleziervaart – BlokvaartJaarlijks wordt vanaf 1 mei tot en met de laatste zondag van september alle dagen (7 dagen op 7) het blokvaren (het verplicht in groep varen van de pleziervaartuigen) ingevoerd op de Moervaart volgens het hierna weergegeven schema: l vertrekken aan de Overledebrug in VVachtebeke om 10.00 uur, 13.00 uur en 16.00 uur; l vertrekken aan de Durmebrug in Lokeren (centrum) om 9.30 uur, 12.30 uur en 15.30 uur;

130 131

25. Kanaal van roeselare naar de Leie14/2 Kanaal van Roeselare naar de Leie – Drietrapssluis Ooigem - zondagsbediening voor de pleziervaartTijdens het pleziervaartseizoen zal op het Kanaal van Roeselare naar de Leie in Ooigem telkens op de laatste zondag van de maand de drietrapssluis bediend worden in plaats van de grote sluis. Om 17.45 uur zal éénmalig met de grote sluis te Ooigem opgeschut worden.Informatie hieromtrent kan verkregen worden bij het RIS Evergem op tel. 09-253 94 71.

26. iJzer9/8 IJZER – Tervaetebrug – bedieningstijdenOp de Ijzer zal de bediening van de Tervaetebrug gebeuren vanop afstand vanuit het Ganze-pootcomplex te Nieuwpoort en kan aangevraagd worden op het telefoonnummer 058-23 30 50.Doorvaart aan de Tervaetebrug is 24/24 u mogelijk.Dit bericht vervangt en schrapt het Bericht aan de Schipperij nr. 11/6 van woensdag 16 maart 2005.

28. Kanaal van nieuwpoort naar duinkerken (Belgisch gedeelte)- Bericht nr. 16/7 d.d. 18 april 2007De bedieningsuren van de hefspoorbrug over het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerken in Veurne werden gewijzigd. Hieronder vindt u de nieuwe openingsuren voor de scheepvaart:Op week-/werkdagen: • vanaf 5.10 uur tot 5.50 uur; • vanaf 6.10 uur tot 6.20 uur; • vanaf 7.10 uur tot 7.40 uur; (1) • vanaf 7.30 uur tot 7.40 uur; • vanaf 8.10 uur tot 8.40 uur; • vanaf 9.10 uur tot 9.40 uur; • vanaf 10.10 uur tot 10.40 uur; • vanaf 11.10 uur tot 11.40 uur; • vanaf 12.10 uur tot 12.40 uur; • vanaf 13.10 uur tot 13.40 uur; • vanaf 14.10 uur tot 14.40 uur; • vanaf 15.10 uur tot 15.40 uur; • vanaf 16.10 uur tot 16.40 uur; • vanaf 17.10 uur tot 17.20 uur; • vanaf 17.10 uur tot 17.40 uur; (1) • vanaf 18.10 uur tot 18.15 uur; • vanaf 19.10 uur tot 19.20 uur; (2) • vanaf 19.10 uur tot 19.40 uur; (3) • vanaf 20.10 uur tot 20.40 uur; • vanaf 21.10 uur tot 21.40 uur; • vanaf 22.05 uur tot 22.40 uur.

132

(1) Bijkomende bediening in de periode van: - 17 t.e.m. 19 mei 2007 (O.L.H. Hemelvaart); - 8 juli t.e.m. 18 augustus 2007; - 1 t.em. 3 november 2007.(2) Bijkomende bediening In de periode van: - 30 juni t.e.m. 2 september 2007.(3) Bijkomende bediening in de periode van: - 1 januari 2007 t.e.m. 29 juni 2007; - 3 september 2007 tot 31 december 2007.Op zaterdag, zon-/feestdagen: • vanaf 7.10 uur tot 7.40 uur; • vanaf 8.10 uur tot 8.40 uur; • vanaf 9.10 uur tot 9.40 uur; • vanaf 10.10 uur tot 10.40 uur; (3) • vanaf 11.10 uur tot 11.40 uur; • vanaf 12.10 uur tot 12.40 uur; • vanaf 13.10 uur tot 13.40 uur; • vanaf 14.10 uur tot 14.40 uur; • vanaf 15.10 uur tot 15.40 uur; • vanaf 16.10 uur tot 16.40 uur; • vanaf 17.10 uur tot 17.40 uur; • vanaf 18.10 uur tot 18.20 uur; (2) • vanaf 18.10 uur tot 18.40 uur; (3) • vanaf 19.10 uur tot 19.20 uur; (2) • vanaf 19.10 uur tot 19.40 uur; (3) • vanaf 20.10 uur tot 20.20 uur; (2) • vanaf 20.10 uur tot 20.40 uur; (3) • vanaf 21.10 uur tot 21.40 uur.(2) In de periode: - 30 juni t.e.m. 2 september 2007.(3) Bijkomende In de periode van: - 1 januari 2007 t.e.m. 29 juni 2007;- 3 september 2007 tot 31 december 2007.

29. Kanaal van Lo- Bericht nr. 19/8 d.d. 9 mei 2007De werken op het Kanaal van LO tussen Fintele en Veurne zijn beeindigd.De vlotte en vrije doorvaart binnen het gehele IJzerbekken is terug gegarandeerd.De bediening op het Kanaal van Lo is nog steeds:- In de periode van 16 juni tot en met 30 september van maandag tot zaterdag van 9.00 uur tot 19.00 uur.- In de periode van 1 oktober tot 15 juni van maandag tot zaterdag van 8.00 uur tot 17.00 uur. In de re-gel worden de kunstwerken op zon- en wettelijke feestdagen niet bediend. Voor de pleziervaart wordt evenwel in de periode vanaf 1 april of vanaf Pasen, indien dit voor 1 april valt, tot het laatste weekend van oktober, de sluizen en bruggen op zon- en wettelijke feestdagen bediend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

32. Kanaal van Leuven naar de dijle- Bericht nr. 49/2 d.d. 7 december 2005Ingevolge het vergroten van de waterdiepte aan de Zennegatsluis wordt de scheepvaart hierbij in kennis gesteld dat de bedieningstijden vanaf 1 december 2005 zullen gewijzigd worden als volgt:Bediening Zennegatsluis: - Van maandag tot vrijdag van 6.00 uur tot 24.00 uur en op zaterdag van 6.00 uur tot 22.00 uur, doch enkel in de periode van vier uur voor tot vier uur na hoogwater. - Op zon- en wettelijke feestdagen, met uitzondering van Pasen, Pinksteren, 1 januari, 1 mei, 1 november en 25 december gebeurt de bediening rekening houdend met het tij van 7.00 uur tot 13.00 uur.Beperkingen: - Op 26 december begint de bediening op z’n vroegst om 9.00 uur. - Op de vooravond van Pasen, op 24 december en op 31 december eindigt de bediening uiterlijk om 18.00 uur.De bedieningstijden van de overige sluizen en bruggen van het kanaal Leuven-Dijle blijven ongewijzigd, namelijk:Bediening sluizen en bruggen kanaal Leuven-Dijle, uitgezonderd Zennegatsluis - in de periode van 16 maart tot en met 30 september Van maandag tot vrijdag van 7.00 uur tot 19.00 uur. Op zaterdag van 7.00 uur tot 17.00 uur. - in de periode van 1 oktober tot en met 15 maart Van maandag tot vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag van 8.00 uur tot 17.00 uur.Beperkingen: - Op 26 december begint de bediening op zijn vroegst om 9.00 uur. - Op 30 april eindigt de bediening uiterlijk om 18.00 uur. - In de regel worden de kunstwerken op zon- en wettelijke feestdagen niet bediend.Voor de pleziervaart worden evenwel in de periode van 1 mei tot en met einde september de sluizen en bruggen op zon- en wettelijke feestdagen bediend van 10.00 uur tot 18.00 uur.De juiste informatie hieromtrent wordt elk jaar via aparte berichten verspreid.

33. Zeekanaal van Brussel naar de schelde- Bericht nr. 42/8 d.d. 17 oktober 2007De schippers worden er aan herinnerd dat zij zich tijdig dienen aan te melden aan de eerst-volgende sluis op het Zeekanaal van Brussel naar de Schelde via VHF kanaal 68 en dit om een efficiënte sluisplanning te realiseren. Volgende meldpunten zijn van toepassing.Voor Zeesluis Wintam: • Kallebeek veer en Temse Brug; • Nijverheidsbrug. Voor sluis Zemst:

134 135

• Vredesbrug Willebroek; • Verbrande Brug Grimbergen.(Bron: Waterwegen en Zeekanaal NV: bericht aan de scheepvaart: 2007.064 d.d. 10.10.2007)

Bericht nr. 34/18 – Centrale WillebroekDit bericht annuleert en vervangt het bericht aan de schipperij 3/9 van 14 januari 2009. Op 19 januari 2009 werd op het Zeekanaal van Brussel naar de Schelde de centrale Wil-lebroek in gebruik genomen. De centrale Willebroek is verantwoordelijk voor de ver-keersafwikkeling en informatieverlening aan de scheepvaart op het Zeekanaal van Brussel naar de Schelde. Tevens staat de centrale Willebroek in voor de bediening van een aantal kunstwerken op afstand.De centrale Willebroek is gehuisvest in de centrale verkeerspost van de maatschappelijk zetel van Waterwegen en Zeekanaal NV, Oostdijk 110 te 2830 Willebroek, tel: 03 / 860 63 41 – fax: 03 / 860 63 98 – e-mail: [email protected] centrale Willebroek dient opgeroepen op VHF kanaal 20, roepnaam “centrale Wille-broek”.In een eerste fase worden volgende kunstwerken bediend van op afstand vanuit de centrale Willebroek: - Hefbrug Vilvoorde - Willemsbrug (Grimbergen) - Brielenbrug (Willebroek – Tisselt) - Ringbrug (Willebroek – Tisselt) - Boulevardbrug (Willebroek) - Victor Dumonbrug (Willebroek)Van maandag tot en met zaterdag vanaf 22.00 uur tot 6.00 uur en op zon- enfeestdagen wordt tevens de Vredesbrug (Willebroek) mobiel bediend door personeel van de centrale Willebroek Het aanvragen van een opening van bovenstaande bruggen dient te gebeuren via oproep van de NAAM VAN DE BETREFFENDE BRUG op VHF kanaal 20. Alle vaartui-gen dienen zich in opvaart bij het verlaten van de zeesluis Wintam, in afvaart bij onderdoor-vaart van het viaduct Vilvoorde en vóór afvaart van eender welke kade op het zeekanaal aan te melden aan de centrale Willebroek. Onmiddellijk na beëindiging van het aanmeer-manoeuvre aan eender welke kade op het Zeekanaal van Brussel naar de Schelde en voor opvarende vaartuigen na onderdoorvaart van het viaduct Vilvoorde dient het vaartuig zich tevens aan de centrale Willebroek af te melden.(Bron: Afdeling Zeekanaal: Bericht aan de Schipperij nr 2009.052 dd. 17-08-2009)

Hoofdstuk III: Pleziervaart- Bericht nr. 28/2 d.d. 12 juli 1995De passagiers- en pleziervaart wordt ervan in kennis gesteld dat vanaf 8 juli 1995 bij wijze van proef het afmeren aan de vlotsteiger Palingplaat (rechtover Royerssluis), op Antwerpen linkeroever, wordt toegelaten. Deze steiger is volledig voorbehouden voor passagiers- en pleziervaart. Voor de overige scheepvaart is het verboden aan te leggen aan deze steiger. De afwaartse helft van de rivierzijde van de steiger wordt voorbehouden voor in- en ont-schepen van lijnschepen die volgens een vast uurrooster varen.De opwaartse helft van de rivierzijde van de steiger wordt voorbehouden voor in- en ontschepen van passagiersvaart met een maximum meertijd van 2 uur, met voorrang voor in- en ontschepen. Het overnachten op de steiger is toegelaten na het aanvragen en be-komen van een toelating, en mits in acht name van de voorrang van in- en ontschepen, en van de lijnschepen. Het achterste gedeelte van de steiger wordt voorbehouden voor de pleziervaart waarbij de maximale duurtijd van het afmeren is bepaald op 18 uur.De maximum toegelaten afmeting der schepen:Langs de rivierzijde: 15 meter.Langs de achterzijde: Mag niet breder gemeerd worden dan aangegeven op de loopbrug.Indien het bord “Aanleggen verboden” wordt getoond, mag de steiger niet gebruikt wor-den.

- Bericht nr. 2/1 d.d. 11 januari 2006De waterweggebruikers worden ervan in kennis gesteld dat vanaf heden de sluizen 9-10-11 op het Kanaal van Bossuit naar Kortrijk in Kortrijk van maandag tot en met zaterdag bediend worden tussen 8.00 uur en 16.00 uur. Evenwel in het pleziervaartseizoen, vanaf 1 mei t.e.m. 30 sept, zullen deze sluizen bediend worden tussen 8 uur en 18 uur.De bediening van de 3 sluizen zal plaatsvinden door een mobiele ploeg die te bereiken is op het nummer: 0478-96.26.03. Wachttijden tot 30 min zijn mogelijk.

- Bericht nr. 13/9 d.d. 29 maart 2006De sluis in Klein-Willebroek is vanaf heden opnieuw geopend. Ze verbindt het Zeekanaal met de Rupel. Deze sluis wordt bediend voor jachten, pleziervaart en passagiersvaart tus-sen zonsopgang en zonsondergang (officiele tijden Ukkel) en dit van drie uren voor tot drie uren na hoog water op de Rupel. Schutperiodes van minder dan 30 minuten na zonsopgang en voor zonsondergang komen om veiligheidsredenen te vervallen. Pleziervaart en passa-giersvaart worden verzocht maximaal gebruik te maken van de sluis in Klein Willebroek.

- Bericht nr. 14/3 d.d. 5 april 2006De waterweggebruikers worden ervan in kennis gesteld dat vanaf heden de Brusselsepoort-sluis op de Boven-Schelde en de Lousbergbrug op de Visserijvaart in Gent van maandag tot en met zaterdag bediend worden tussen 9.00 uur -18.00 uur. De bediening zal plaatsvinden door een mobiele ploeg die te bereiken is op het nummer: GSM 0477/58.18.04.Tijdens het pleziervaartseizoen worden deze evenwel ook bediend op zondag tussen10.00 uur - 18.00 uur. Wachttijden tot 30 min. zijn mogelijk.

136 137

- Bericht nr. 25/9 d.d. 20 juni 2006Vanaf 1 juli 2007 is er op de IJzer doorvaart mogelijk tussen Fintele en Roesbrugge.Bij wijze van proef en onder voorwaarde dat deze maatregel geen aanleiding geeft tot een verhoging van het aantal averijgevallen op de IJzer, tussen Fintele en Roesbrugge, bedraagt de maximum toegelaten lengte van de vaartuigen 12 meter en de maximum toegelaten diepgang 1,50 meter. De waterweggebruikers worden verzocht hun vaarsnelheid aan te passen zodoende geen hinderlijke waterbewegingen te maken.

- Bericht nr. 8/3 d.d. 20 februari 2008Vanaf 1 mei 2008 tot en met einde september 2008 wordt alle dagen(7 dagen op 7) het blokvaren (het verplicht in groep varen van de pleziervaartuigen) inge-voerd op de Moervaart volgens het hierna weergegeven schema: - vertrekken aan de Overledebrug in Wachtebeke om 10.00 uur, 13.00 uur en 16.00 uur; - vertrekken aan de Durmebrug in Lokeren (centrum) om 9.30 uur, 12.30 uur en 15.30 uur.

DEEL 2: nv De ScheepvaartBerichten geldig op de bevaarbare waterwegen beheerd door nv De ScheepvaartHoofdstuk I: Algemene berichten

- Bericht nr. 119/2000 d.d. 23 november 2000Melding van schadegevallen1. procedurea. meldingDe schipperij is verplicht schadegevallen (ongevallen, averijen, kanaalverontreinigingen), waarbij de aansprakelijkheid van nv De Scheepvaart in vraag kan worden gesteld, onmiddel-lijk aan nv De Scheepvaart te melden. De betrokken schipper kan zijn reis evenwel verder zetten tot aan het eerstvolgend bediend kunstwerk op het kanalennet beheerd door nv De Scheepvaart, op voorwaarde dat het schadegeval niet onmiddellijk kan worden gemeld aan het bevoegde personeel van nv De Scheepvaart en de oorzaak van de schade nadien nog kan worden vastgesteld. Aan het personeel van dit kunstwerk zal de betrokken schipper het schadegeval melden. Indien het eerstvolgend bediend kunstwerk buiten het kanalen-net beheerd door nv De Scheepvaart is gelegen dient het schadegeval alleszins te worden gemeld aan het kortst bijgelegen bediend kunstwerk gelegen op het kanalennet beheerd door nv De Scheepvaart.Na de melding van het schadegeval zal nv De Scheepvaart zo no-dig een onderzoek instellen naar de aard en de oorzaak van het schadegeval en oordelen of het vaartuig al dan niet dient opgehouden. De schipper is gehouden daarbij alle gegevens waarover hij beschikt betreffende het schadegeval mee te delen.

b. documentenHet bevoegde personeel van nv De Scheepvaart zal een verklaring afnemen van de betrok-kenschipper(s) en een inlichtingsblad invullen. Indien nodig zal het bevoegde personeel vannv De Scheepvaart de nodige vaststellingen doen om de oorzaak en de omvang van de schadete kunnen bepalen. De schipper dient alle nuttige inlichtingen te verstrekken in verband met het schadegeval opdat de verklaring correct kan worden opgesteld. De door nv De Scheepvaart opgestelde verklaring dient door de betrokken schipper(s) te worden onder-tekend. nv De Scheepvaart maakt voorbehoud voor alle aanvragen voor schadeloosstelling die niet volgens voormelde procedure worden ingediend.2. Bevoegde personenDe voormeld beschreven schadegevallen dienen naargelang van de locatie gemeld aan deambtenaar van nv De Scheepvaart vermeld op de bijlage aan dit bericht.Dit bericht vervangt het bericht nr. 8/1988.

- Bericht : - Bediening van de kunstwerken op zon- en feestdagen in 2010 t.b.v. de pleziervaart - Verplichting waterwegenvignet Nv De Scheepvaart zal in 2010 ten behoeve van de pleziervaart en de passagiersvaart de kunstwerken op het kanaal Bocholt-Herentals, de Zuid-Willemsvaart en het kanaal Briegden-Neerharen van 10.00 uur tot 18.00 uur bedienen op de volgende zon- en feest-dagen :1. op zondagen vanaf 2 mei tot en met 26 september;2. zaterdag 1 mei (Feest van de Arbeid);3. donderdag 13 mei (O.L.H.-Hemelvaart);3. maandag 24 mei (Tweede Pinksterdag);4. woensdag 21 juli (Nationale Feestdag);Alle pleziervaartuigen die gebruik maken van de kanalen beheerd door nv De Scheepvaart moeten overeenkomstig een Besluit van de Vlaamse Executieve voorzien zijn van een wa-terwegenvignet dat op de achtersteven aan de bakboordzijde moet worden gekleefd.Deze vignetten, die geldig zijn van vrijdag 1 januari 2010 tot 31 maart van het daaropvol-gende jaar (voor de jaarlijkse vignetten) of respectievelijk van 1 januari tot 30 juni, van 16 juni tot 15 september, van 1 september tot 31 maart van het daaropvolgende jaar (voor de deeltijdse vignetten) worden verkocht op volgende plaatsen : inningskantoor te Genk en Wijnegem, sluis 10 Schoten, sluis 1 Rijkevorsel, sluis 10 Herentals, sluis Olen, sluis Kwaad-mechelen, sluis 4 Dessel, sluis 1 Lommel, sluis 18 Bocholt, en de sluis te Lanaken en in de kantoren van de directie van nv De Scheepvaart.Bijkomende inlichtingen hierover kunnen in deze verkooppunten worden bekomen of in de kantoren van de directie van nv De Scheepvaart, Havenstraat 44, 3500 Hasselt (rechtstreeks telefoonnummer 011-29.84.31).(Bron: nv De Scheepvaart: Bericht aan de scheepvaart 102/2009 d.d. 30.11.2009)

138 139

DEEL 3: Overige scheepvaartwegen

HAVen VAn Antwerpen - Boudewijnsluis – uitvaartsignalisatie In uitvoering van Art 3 1.2. van de Gemeentelijke havenpolitieverordening wordt de Bou-dewijnsluis, als eerste sluis in Antwerpen, voorzien van uitvaartseinen.Deze seinen die eerstdaags operationeel zullen worden, staan opgesteld op de vier hoeken van de sluis, in lijn met de meerpalen.Bij rood licht is er, behoudens uitdrukkelijke toelating van de sluisleiding, geen uitvaart toegelaten.Bij groen licht mag slechts worden uitgevaren na onderlinge afspraak. Er mag in de sluis niet voorbijgevaren worden zonder toestemming van het voorbij te varen vaartuig. De sluis- of verkeersleiding behoudt steeds het recht om bij een mogelijk veiligheidsprobleem tussen te komen en hiervan af te wijken. Het groen licht kan slechts bijgezet worden wanneer zowel de deur als de brug open staan en vergrendeld zijn.De Van Cauwelaertsluis zal, na de renovatie in 2011, eveneens met uitvaartseinen uitgerust zijn. (Bron: Haven van Antwerpen: Bericht aan de scheepvaart 09/115 d.d. 22.10.2009)

HAVen VAn BrusseL meldingen van averij o.a. schroef- en roerschadeElke schade die werd opgelopen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dient bij de eerste vaststelling onmiddellijk te worden gemeld aan de sluismeesters of de brugwachters via VHF kanaal 20 of telefonisch op één van de kunstwerken. Het betrokken vaartuig wordt indien mogelijk in de onmiddellijke nabijheid van de plaats van het ongeval afgemeerd zodat door een agent van wacht een verklaring van de gezagvoerder kan worden afgenomen.Het staat de schipper vrij om zelf een duiker op te roepen om eventuele schade vast te stel-len. Enkel als deze procedure gevolgd wordt zal de vraag tot schadevergoeding ontvankelijk verklaard worden. (Bron: Haven van Brussel – wijziging bericht aan de scheepvaart 08/009 d.d. 16/04/2008)

wAALs gewest – Alle waterwegen d.g.2 – scheepvaartreglement – Aan-meren van schepenEr wordt aan herinnerd dat het artikel 6.28, §2, van het R.G.P.N.E.I.(K.B. 24 september 2006) voorziet dat:“Een schip mag niet aanmeren in een aanmeervak van een sluis, tenzij het moet wachten om versast te worden.”Bijgevolg kunnen de schepen die niet wensen versast te worden van zodra de sluis vrij is, zich niet op de beurtrol zetten en moeten dus aanmeren buiten de aanmeervakken van de sluis. In afwijking van deze beschikking echter, wordt het toegelaten dat schepen aanmeren, zonder zich op de beurtrol te zetten in de aanmeervakken van de sluizen in Marchienne-au-Pont, Gosselies en Viesville op het kanaal Brussel-Charleroi evenals in de sluizen op de Samber, op het kanaal Blathon-Ath en op de Dender, op voorwaarde:Dat er geen kaaien beschikbaar zijn in de nabijheid; dat het aanmeren niet langer dan 3 da-gen duurt; dat de schepen aanmeren op meer dan 200 meter van de sluizen, in één enkele rij en dat de toegang tot de sluizen verzekerd blijft.Aan sommige sluizen kan een aanmeervak voorzien worden voor de schepen die opgeroe-pen worden voor de eerstvolgende sasbeurt. Deze vakken zijn afgebakend door een ter plaatse aangebrachte signalisatie.Alle andere beschikkingen van het R.G.P.N.E.I. i.v.m. het aanmeren blijven van toepassing. Er wordt bovendien ook aan herinnerd dat de schippers er toe gehouden zijn zich te schikken naar de instructies die door de bedienaars van het kunstwerk gegeven worden (art. 6.28, §11).Dit bericht schrapt en vervangt het bericht nr. 1999/26/163 van 6 oktober 1999 en nr. 2008/02/009 van 16 januari 2008.(Bron: Waals Gewest – Bericht aan de scheepvaart 2008/18/117 d.d. 27/05/2008)

wAALs gewest – Alle waterwegen d.g.2 – scheepvaartreglement Ten gevolge van het in voege treden van het R.G.P.N.E.I. (K.B. 24 september 2006), worden de berichten aan de scheepvaart nr. 1996/34/240 van 13 augustus 1996 en 2006/05/019 van 23 februari 2006 betreffende de volgorde van het versassen afgeschaft.Krachtens het artikel 6.29 van het R.G.P.N.E.I. zijn de enige schepen die van een voorrangs-recht genieten bij de doortocht van sluizen, liften en hellende vlakken:de schepen die een rode wimpel voeren aan de boeg (art.3.17); de schepen die tot de openbare diensten of tot de hulpdiensten behoren en die uitgerust zijn met een blauw knipperlicht (art. 3.27).Om een rode wimpel te kunnen voeren, moet men beschikken over een toelating die door de beheerder van de waterweg afgeleverd wordt. Deze rode wimpel mag momenteel alleen gevoerd worden door de schepen die toegewezen zijn aan het regelmatige pas-sagiersvervoer en die beschikken over een goedgekeurd uurrooster. Deze goedgekeurde uurroosters zijn aangeplakt aan de betrokken kunstwerken.(Bron: Waals Gewest – Bericht aan de scheepvaart 2008/18/118 d.d. 27/05/2008)

140 141

Getijdentafels Antwerpen

Omrekeningstabelna het tijdstip van Hw te Antwerpen

Zeesluis Wintam 0 h 39 min

Temse 0 h 50 min

Dendermonde 1 h 47 min

Schoonaarde 2 h 20 min

Wetteren 2 h 59 min

Melle 3 h 30 min

Boom 0 h 52 min

Lier 1 h 50 min

Mechelen 1 h 19 min

Hamme 1 h 04 min

Waasmunster 1 h 07 min

na het tijdstip van Lw te Antwerpen

Zeesluis Wintam 0 h 34 min

Temse 0 h 57 min

Dendermonde 2 h 21 min

Schoonaarde 3 h 07 min

Wetteren 4 h 02 min

Melle 4 h 38 min

Boom 0 h 58 min

Lier 3 h 25 min

Mechelen 2 h 11 min

Hamme 1 h 35 min

Waasmunster 1 h 32 min

142

144 145

146 147

148 149

150 151

Programma VVW-Toervaart Dender

Tijdens het weekend van Hemelvaart probeert VVW-Recrea en meer bepaald de sectie Toervaren een geschikte locatie te vinden om 150 jachten aan te meren.Als grootste motorboottoervaart van België is het geen sinecure voldoende aanmeerplaat-sen te bekomen. Toch tracht het VVW-Toervaartcomité ergens in Vlaanderen de nodige steun te vergaren om alles in goede banen te leiden.Als bestuur van VVW-Toervaren zijn we fier jullie in 2011 terug een weekvullend pro-gramma te kunnen aanbieden en dit, ten opzichte van vorig jaar in Brugge, nu langs de zuidelijke kant van Vlaanderen. Oost-Vlaanderen, met name de steden Aalst, Ninove en Geraardsbergen en in het bijzonder VVW-Aalst en VVW-Den Bleek, nodigen ons uit de 31ste Toervaartreünie bij hen te vieren.Zelfs beter, in plaats van enkel het Hemelvaartweekend doen we er nog een schepje bo-venop en start de Toervaart reeds het weekend voordien op de Dender. Volg maar even het programma mee.

Op naar de denderende TaneraOverzichtZaterdag 28 mei • Aankomst vloot en aanmeren aan de P. Corneliskaai, rechteroever tegenover de steigers van VVW-Aalst • 19:00 : Tragelsport op 200m van de aanmeerplaats: Bowlingavond en steengrill

Zondag 29 mei • 09:00: Tragelsport: ontbijt Stadsbezoek met gids Ontvangst op het stadhuis • Vrije namiddag en avond

maandag 30 mei • Vertrek van de helft van de vloot naar Ninove • 16:00: Ninove BBQ en gezellig samenzijn in café Den Belleman met gratis optreden

dinsdag 31 mei • Aalst: Vertrek van de rest van de vloot naar Ninove • Ninove: vertrek naar Geraardsbergen • 16:00: Ninove BBQ en gezellig samenzijn in café Den Belleman met gratis optreden

woensdag 1 juni • Ninove: vertrek naar Geraardsbergen • Geraardsbergen: bezoek aan de brandweerkazerne en pannenkoekenslag • 19:00 Clubhuis Den Bleek Ribbetjesfestijn à volonté en palaberavond met verrassingsact

donderdag 2 juni • 08:30 -10:00 Jeugdcentrum De Spiraal (500m van haven): Ontbijt • 11:00 officiële opening aan de sluis te Geraardsbergen Receptie • 20:00 Jeugdcentrum De Spiraal: Van Schlager to Dance: optredens van diverse artiesten uit Geraardsbergen

Vrijdag 3 juni • 08:30 vlaggengroet • 10:00 optocht door de stad en ontvangst op het stadhuis • 14:00 stadswandeling • 19:00 Jeugdcentrum De Spiraal: Diner en bal

Zaterdag 4 juni • 08:30 vlaggengroet • Vertrek van de vloot • 12:00 afsluiting van de Toervaart met strijken der vlaggen

152 153

Wat geschiedenis

Het Land van AalstHet Land van Aalst, grosso modo een gebied gelegen tussen de Schelde en de Dender, kwam in de 11de eeuw bij Vlaanderen. De graaf van Vlaanderen was toen uit op gebiedsuitbreiding en, onder dreiging van wapengekletter, wist hij deze regio, die tot de gouw van Brabant behoorde, te ontfutselen aan de Duitse keizer. Dit gebied met onder meer de steden Aalst en Geraardsbergen staat in de geschiedenis bekend als Rijks-Vlaanderen, soms ook Keizerlijk Vlaanderen genoemd (in tegenstelling tot Kroon-Vlaanderen) omdat de graaf voor dit gebied leenhulde verschuldigd bleef aan de Duitse keizer. Precies door de aanwinst van dit territorium kreeg de Dender - en uiteraard ook Geraardsbergen - een strategische betekenis. Het Land van Aalst bestond uit de steden Aalst en Geraardsbergen, de leden Rode, Gavere, Schorisse en Zottegem, en de baronie van Boelare.

geraardsbergenGeraardsbergen dankt zijn ontstaan als stad aan zijn, in de 11de eeuw, strategisch belangrijke lig-ging. De stichting van de zuidoostelijke hoek van het actuele Oost-Vlaanderen door Boudewijn VI, graaf van Vlaanderen maar ook graaf van Henegouwen, wordt doorgaans gesitueerd in de periode 1067-1070. Waarschijnlijk moet dit initiatief worden gezien als een voorzorgsmaatregel van de graaf voor het geval één van de buren - de Duitse keizer in wiens rijk de aangrenzende gouw Brabant gelegen was, en/of de toekomstige graaf van Henegouwen - een bedreiging zou gaan vormen voor Vlaanderen.Om mensen aan te lokken en de stad te bevolken, schonk de graaf via een zogeheten stadskeure tal van rechten, waaronder een gegarandeerde vrijheid, wat, in een wereld waar lijfeigenen de meerderheid vormden, alles behalve een evidentie was. Er bestaat geen geschreven document van deze keure uit de periode 1067-1070. Vermoed wordt dat de oorspronkelijke keure een mondelinge toezegging was die pas nadien schriftelijk is bevestigd door Filips van den Elzas, die graaf van Vlaanderen was van 1168 tot 1191. Na een ietwat aarzelende start groeide de stad tot een belangrijk centrum in Vlaanderen.Vervolgens ondernam de graaf, hierbij ge-steund door de heer van Boelare, voetstappen om de abdij van Dikkelvenne over te brengen naar de nieuwe stad (eind 11de eeuw). Zo ontstond de Sint - Adriaansabdij die, dankzij de verering van de Heilige Adriaan als pestheilige, een dusdanige aantrekkingskracht én uitstra-ling ontwikkelde dat Geraardsbergen op een bepaald moment zelfs Adrianopolis werd ge-noemd. Omstreeks 1200 werd de stad begiftigd met het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal, één der oud-ste ziekengasthuizen van het land.

154

Geraardsbergen heeft een waardevol kunstpatrimonium en tal van bezienswaardigheden: het stadhuis, de Sint - Bartholomeuskerk, de Marbol, het Manneken - Pis, de Dierkost, de priorij van Hunnegem, de kerk van de paters Jozefieten, de Sint - Catharinakerk,...In de wielrennerswereld is de stad berucht omwille van de steile en hobbelige helling van de Muur van Geraardsbergen. De stad is ook bekend om zijn lekkere mattentaart. De heilige Bartholomeus en Adrianus zijn haar patroonheiligen. De plaatselijke benaming voor Geraardsbergen luidt Giesbaargen.

AalstDe precieze ontstaansperiode van Aalst is onbekend, maar men vermoedt dat de stad nog voor het jaar 1000 gesticht is. Wel is zeker dat Aalst ontstaan is op het eiland “Chipka”, een eiland in de Dender. Vanaf de Frankische tijd lag het graafschap Aalst in de Brabantgouw. Nadat het deel van deze gouw tussen Schelde en Dender in de 11e eeuw veroverd werd door de (Franse) graven van Vlaanderen kon het Land van Aalst toch nog een eeuw van een zekere zelfstandigheid binnen Rijks-Vlaanderen genieten. De hertogen van Brabant-Lotharingen probeerden nog twee eeuwen de fictie van hun opperleenrecht over Aalst te doen gelden. Aalst lag strategisch op de handelsweg Brugge-Keulen, ter hoogte van de Brabants-Vlaamse grens. De Bourgondische eenmaking maakte een einde aan de militaire grenssituatie.Aalst is het meest bekend om zijn jaarlijks carnaval en zijn carnavaleske vete met de stad Dendermonde over de rechten op het Ros Beiaard en ook wel om zijn ‘Zwarte Man’, het standbeeld van Dirk Martens in het midden van de Grote Markt. Dirk Martens drukte het eerste boek met losse letters in de Nederlanden; hij was bevriend met Erasmus. Een al even beroemde telg is de romanschrijver Louis Paul Boon.De spotnaam voor de Aalstenaars is over heel Vlaanderen bekend. Eigenlijk kan men zelfs amper nog van een spotnaam spre-ken, want het woord ajuin (in het Aalsters dialect: ajoin) is zowat uitgegroeid tot een alomtegenwoordige aanduiding voor een inwoner van Aalst. Het meest afdoende bewijs dat de Aalstenaars zich nooit veel stoorden aan de spot van de Dendermon-denaars is wel het feit dat zij aan zelfspot zijn gaan doen, dat zij hun spotnaam als een plezierig sieraad zijn gaan beschouwen en er ook fier op zijn. Dit bleek bijvoorbeeld reeds uit een optocht in 1890, waarin ze de stad als een ajuin afbeeldden. De oor-sprong van de spotnaam “ajuinen” ligt in de 19e eeuw, toen in Aalst en omstreken de uienteelt enorm floreerde. Naast de grote hopmarkt bestond er vroeger te Aalst ook een vermaarde uienmarkt.

ninoveDe plaats behoorde toe aan de heren van Ninove-Herlinkhove en was onafhankelijk van Vlaanderen en het Land van Aalst tot in 1295, toen ze werd verkocht aan graaf Gwijde van Dampierre. Hendrik van Vlaanderen, kleinzoon van Gwijde en heer van Ninove, verhief de plaats in 1339 tot stad en voorzag haar van een eigen schepenbank. De heerlijkheid van Ninove bleef echter aan het huis van Vlaanderen en daarna aan dat van Bourgondië. Filips II van Spanje, titulaire graaf van Vlaanderen, verpandde Ninove in 1558 aan de hertog van Braunschweig en daarna aan de familie Van Egmond. Aartshertog Karel van Lorreinen, land-voogd van de Nederlanden, loste de pandschuld ten bedrage van 400.000 gulden in; bij zijn dood in 1735 werd de heerlijkheid en haar landerijen geërfd door zijn beide nichten, de abdis van Remiremont en de prinses-douairière van Espinoy.De bewoners van Ninove kregen de bijnaam wortelkrabbers omdat toen Aalst Ninove wilde binnenvallen ze in plaats van de onvindbare sleutel een wortel gebruikten om de stadspoort te sluiten. Er was echter een ezel ontsnapt die de wortel uit het slot heeft gekrabd en vervolgens opgegeten en zo de stad prijsgaf aan de Aalstenaars. Sindsdien is de wortel het symbool van de stad en kan men hem onder meer in het logo van carnaval terugvinden en bij het gebruik van de wortelworp.Ninove werd beschreven door Antonius Sanderus als de ‘Oudste, de Stoutste en de Wijste der Steden’. Ninove werd de oudste genoemd wegens de naam Ninove die sterk lijkt op die van de Assyrische stad Ninive. De stoutste omdat ze de aanvallende Aalstenaars met open poorten te lijf ging. En de wijste omdat Ninove een der enige steden was die geen stadsnar had (lees: betaalde). Ninove was de eerste stad in Vlaanderen die volledig over-schakelde op elektriciteit.

156 157

158 159

denderDe Dender kreeg bij de Kelten de naam Tanara of Tanera, wat zoveel betekent als de ‘woe-lige’ of ‘bruisende’. Voor de kanalisering en de bouw van de tijsluis in Dendermonde was ze inderdaad een onbetrouwbare rivier en nog sterk onder invloed van eb en vloed van haar meester ‘De Schelde’. Overstromingen in de herfst -en winterperiode behoorden tot de grilligheid van deze mooie, maar onstuimige dame. Toch zult u niet kunnen ontkomen aan de mantel van schoonheid die zij op haar dichtbegroeide oevers uitspreidt. De smalle met de hand bediende sluizen en kantelbruggen zijn een niet te versmaden attractie. Kortom, een complete ontspanning die u niet mag missen.De Dender is een rivier in België in het stroomgebied van de Schelde. Zij stroomt door de provincies Henegouwen en Oost-Vlaanderen over een lengte van 65 km. De Dender ont-staat te Aat (hoogte ong. 65m) door samenvloeiing van de Oostelijke Dender (bron op de grens tussen Masnuy-Saint-Jean en Masnuy-Saint-Pierre) en de Westelijke of Kleine Dender (bron te Barry) en mondt te Dendermonde van rechts in de Schelde uit.Door kanalisering is deze bijrivier van de Schelde bevaarbaar voor schepen tot 300 ton maar ze wordt momenteel vooral voor recreatie benut. Vanaf Aat kan men via het Kanaal Blaton-Aat en het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes Door-nik en Bergen bereiken. De rivier doorkruist de volgende steden: Geraardsbergen, Ninove, Liedekerke, Dender-leeuw, Aalst en Dendermonde.De Dender is geen getijdenwater; ze wordt namelijk van de Schelde afgesneden door een heel stelsel van sluizen. De vervuiling van de Dender werd de laatste jaren vrij behoorlijk aangepakt en wegens de economische evolutie zijn heel wat kleine industrieën langs haar oevers verdwenen (verbinding tussen Noord-Frankrijk en de Schelde).

En dan de hoofdschotel met een waaier aan uitstappen en vermakelijkheden:Zaterdag 28 mei - Aankomst vloot en aanmeren aan de P. Corneliskaai, rechteroever tegenover de steigers van VVW-Aalst. Maximaal met 2 naast elkaar. - Marktdag te Aalst 19:00: Tragelsport op 200m van de aanmeerplaats: Bowlingavond (keuze) Steengrill met 6 soorten vlees, aperitief, dranken aan tafel, koffie en dessert 2u bowling per 6 personenOpgeLet: slechts de eerste 100 ingeschreven personen kunnen deelnemen aan deze speciale formule.maandag 30 mei - Vertrek van de helft van de vloot naar Ninove en voor de achterblijvers kijken we uit naar een mogelijk bezoek aan de Privat Fire Brigade - 16:00 Ninove BBQ en gezellig samenzijn in café Den Belleman met gratis optredendinsdag 31 mei - Aalst: Vertrek van de rest van de vloot naar Ninove - Ninove: vertrek naar Geraardsbergen - 16:00 Ninove BBQ en gezellig samenzijn in café Den Belleman met gratis optredenwoensdag 1 juni - Ninove: vertrek naar Geraardsbergen - Geraardsbergen: bezoek aan de brandweerkazerne en pannenkoekenslag - 19:00 Clubhuis Den Bleek Ribbetjesfestijn à volonté en palaberavond met verrassingsactdonderdag 2 juni - 08:30 -10:00 Jeugdcentrum De Spiraal (500m van haven): Ontbijt - 11:00 officiële opening aan de sluis te Geraardsbergen Vlaggengroet door VVW-Emblem en VVW-Geel Receptie met optreden Gospelkoor - 20:00 Jeugdcentrum De Spiraal: Van Schlager to Dance. We nemen jullie mee naar de tijd van toen met alomgekende meezingers, over de discoperiode naar de hedendaagse polonaise. Muziek door de J&D-band met optredens van Truus, Sylviane en de Giesjbaargse Toppers. Kledingadvies: blauw-witVrijdag 3 juni - 08:30 vlaggengroet door VVW-Westhoek en Flandria YC - 10:00 optocht door de stad en ontvangst op het stadhuis - 14:00 stadswandeling - 19:00 Jeugdcentrum De Spiraal: Diner en bal met orkest The Friends CollectionZaterdag 4 juni - 08:30 vlaggengroet door HYAC en JKL - Vertrek van de vloot - 12:00 afsluiting van de Toervaart met strijken der vlaggen door VVW-Den Bleek en het Toervaartbestuur

Info Toervaart

gastclubsOnderstaande clubs geven gastvrijheid aan de toervaarders van en naar Toervaart tijdens het aanvaren en de terugreis.Voor de havenmeesters: Afspraak is één gratis overnachting 10 dagen voor en één gratis overnachting 10 dagen na 13 mei of in afspraak met de respectievelijke havenmeester.VVW-Westhoek – Yachtingclub Flandria Brugge - VVW-Nete – VVW-Emblem – VVW-Gent-Leie – VVW-Taxandria - JachtKlub Leopoldsburg – VVW-Leuven – VVW-Mendonk – VVW-Dendermonde – VVW-Geel.Op vraag van verschillende deelnemers om na de toervaart te kunnen afmeren in West-hoek tot het begin van de vakantie periode, stelt Westhoek een gunsttarief voor aan de deelnemers van de toervaart. Na Geraardsbergen kan men in Westhoek blijven liggen aan de prijs van 20€ per week tot eind juni.Men dient op voorhand wel een ligplaats te reserveren bij VVW-Westhoek.

secretariaatHet secretariaat zal zich bevinden aan boord van de Sherpa of in de VVW-camper. U kan er op zaterdag 28 en zondagvoormiddag 29 mei terecht. Op woensdagnamiddag 1 en donder-dagvoormiddag 2 juni zal onze Luc ook paraat staan.RESPECTEER ieder zijn vakantie en kom enkel tijdens de openingsuren naar het secreta-riaat.Maak het jezelf en ons gemakkelijk. Zend of fax uw inschrijvingsformulier ten laatste op 4 mei 2010 naar VVW, Beatrijslaan 25 te 2050 Antwerpen – fax 03 219 77 00.Heb je geen inschrijvingsformulier of je wenst meerdere exemplaren, dan kan je een kopie nemen of via een telefoontje op het nummer 03 219 69 67 of fax 03 219 77 00 of e-mail [email protected] een formulier laten toezenden.Er zal voorrang gegeven worden aan de eerste inschrijvers als er een beperking is op het aantal participanten.Wij durven rekenen op ieders medewerking voor een vlot verloop.

160 161

marifonieVARENDVoor navigatiegegevens: VHF 10BABBELSMotortoerentallen, inhoud van de frigo, enz... kortom alle babbels METEEN naar VHF 77DE TOERVAARTHAVENMEESTERDe vlootverantwoordelijke kan de havenmeester oproepen bij het binnenvaren van Aalst en dit enkel en alleen op VHF kanaal 77

VlagetiquetteVlagvoering is een oud zeer en een complex gedoe. Als toervaarder trachten we de regels zo goed mogelijk na te leven. Alle VVW-clubs voeren hun VVW-wimpel in top met hieron-der of aan bakboordzaling de clubvlag.Dit is niet om de clubs tekort te doen maar het gaat hier om een VVW-evenement, dus VVW-wimpel boven in top.Voorzitters van clubs voeren de vierkante vlag met zwaluwstaart. Bestuursleden voeren onderaan in de wimpel een zwarte bol. De verbondsvoorzitter voert een vierkante vlag. Achteraan voert men de Belgische driekleur.

de geel-groene wimpelDeze wimpel wordt uitgereikt door de discipline Toervaren tijdens de jaarlijkse reünie aan verdienstelijke toervaarders.Van deze ”keur-toervaarders” mag men onder meer belangloze solidariteit verwachten. In de regel zijn het ervaren schippers en op hun hulp en medewerking doet men nooit tevergeefs beroep. Kandidaten worden voorgedragen door hun clubbestuur bij het toer-vaartbestuur. De geel-groene wimpel wordt zowel varend als stilliggend gevoerd.

inkomkaartenDaar elk jaar problemen rijzen met onze inkomkaarten, stappen wij reeds een tweetal jaar af van het gebruik ervan. Steeds weer zijn er mensen die hun kaarten vergaten, ze niet meer terugvinden en dergelijke meer.Om dit te voorkomen, krijg je bij het inschrijvingspakket een aantal armbandjes met het VVW-logo. Dit geeft een fleurig aspect. Doe ze dus om en voor de ganse week ben je gekend voor elke activiteit waarvoor je ingeschreven bent. De kleurcode zal erbij vermeld staan.Hou er rekening mee dat wij de nodige waakzaamheid aan de dag zullen leggen dat geen maaltijden tijdens onze feestdagen meegenomen worden aan boord.

162 163

Vaarroutes en afmerenBij het bepalen van het aan en terugvaren komen altijd dezelfde problemen naar voor. Spreek onderling in jullie club goed af. Volg de aanwijzingen van jullie konvooileider en de scheepvaartbegeleiders stipt op. Dring niet aan, ieder krijgt zijn plaats in de havens. In Aalst meren we af op rechteroever aan de Pierre Corneliskaai rechtover de club. Slechts per 2 naast mekaar aanmeren.We voorzien nummers voor de volgorde van vertrek op maandag of dinsdag richting Nin-ove.In Ninove meren we aan de steigers voorbij café Den Belleman aan in volgorde van aan-komst. Een deel zal ook boven de sluis komen te liggen. Onze havnemeesters brengen jullie wel op de hoogte.Voor Geraardsbergen gelden volgende regels. Er kan pas afgemeerd worden vanaf dinsdag 31 mei. Wie vroeger aankomt dient een geldige reden te hebben zoals geen mogelijkheid tot het nemen van verlof, zo niet zal hem liggeld en elektra aangerekend worden. Op een paar grotere jachten na, gaan we allen boven de sluis liggen.

Volg stipt de aanwijzingen van de toervaarthavenmeesters Rudy en Franky bij aankomst. Zij zullen alle boten zo goed mogelijk afmeren. Wie het op eigen houtje wenst te doen, riskeert alles grondig in de war te sturen.Maak je niet zenuwachtig. Je wordt zeker geholpen door andere vrienden-toervaarders.Mogelijk zal je naast een ander schip moeten afmeren. Denk ook hier aan etiquette (voeten vegen, aangepast schoeisel, omlopen langs de voorkant, stil en rustig).

Vergaderingen tV-afgevaardigdenOp zaterdagnamiddag 28/5 om 16u, op zondagvoormiddag 29/5 om 8u30 in Aalst ter hoog-te van het clubhuis van VVW-Aalst. Op woensdagnamiddag 1/6 om 16u, op donderdag 2/6 en vrijdagmorgen 3/6 om 8u vergaderen de afgevaardigden in het Boothuis Den Bleek.

VuilcontainersGelieve in elke aanmeerplaats alles te deponeren in de daartoe bestemde vuilcontainers. Niet vergeten: SORTEREN waar het hoort

Bunkeren en voorzieningenBunkeren is vanwege het oog op de veiligheid formeel niet toegelaten op de locatie szelf.Water tanken op de plaats zelf is niet evident. Hou er dus rekening mee dat jullie tanks gevuld zijn bij aankomst.Elektriciteitsaansluitingen worden voorzien langs de kades, waar mogelijk. Toch ook een opmerking hieromtrent. Wij zijn beperkt in vermogen. Vul dus enkel je batterijen op zodat iedereen nog over voldoende spanning beschikt.

BedanktDe organisatie van onze toervaartreünie was niet mogelijk zonder een schare medewer-kers. In de hoop niemand te vergeten danken we hieronder allen die het mogelijk maken dat “TOERVAART 2011” een succes wordt.

De stedelijke diensten en personeelDienst ToerismePolitie en brandweervan de steden Aalst, Ninove en Geraardsbergen

Administratie Waterwegen en Zeekanaal afdeling Bovenscheldeen in het speciaal hun binnenvaartbegeleiders voor de goede zorgen

Promotie Binnenvaart VlaanderenVVW-secretariaat

Speciale dank aan:Protocolclubs van dienstHans Van Laethem, onze toervaartbelleman

café Den Belleman, Ninovetraiteur André, Geraardsbergen

Bestuur en leden van VVW-Aalst en VVW-Den Bleek

Wens je deel te nemen aan deze toervaart of heb je bijkomende vragen zowel over deze organisatie als over algemene zaken omtrent toervaren, aarzel dan niet om contact op te nemen met de afgevaardigde van jouw club of surf even naar www.vvw-toervaren.be voor de allerlaatste nieuwtjes.

164 165

CLu

Bn

AA

mn

AA

mg

sme

mA

iL A

fge

VA

Ar

dig

de

AY

CLu

c C

eule

man

s04

75 6

0 75

33

sher

pa@

ceul

eman

s.or

g

Br

eC

Ht

se Y

CJo

s Ic

hau

0488

22

65 9

5jo

seph

icha

u@sk

ynet

.be

de

VA

Art

Dav

id V

an L

ooy

0479

71

64 9

3da

vide

nrie

t@sk

ynet

.be

JAC

Ht

CLu

B H

er

en

tALs

VV

wH

erm

an H

eens

0475

45

43 4

3he

rman

.hee

ns@

skyn

et.b

e

re

Cr

eA

tie

VA

Art

Ou

d-t

ur

nH

Ou

tR

ik H

uber

land

rik.

hube

rlan

d@ba

se.b

e

VY

CA

Eddy

Der

oo04

75 4

7 04

09

lydi

e@te

lene

t.be

VV

w t

AX

An

dr

iA V

Zw

Jos

Berd

en04

95 2

1 96

31

VV

w-e

mB

Lem

Her

man

Van

Els

0473

65

19 7

9he

rman

.van

.els

@te

lene

t.be

VV

w-g

ee

LW

illy V

an U

ytse

l04

95 8

0 48

80

vanu

ytse

l_se

yen@

hotm

ail.c

om

VV

w-n

et

eH

ugo

Geu

dens

0477

32

79 6

9hu

go.g

eude

ns@

stad

.ant

wer

pen.

be

VV

w JA

CH

tH

AV

en

gr

imB

er

ge

nA

nn D

e R

idde

ran

n.de

ridd

er@

shel

l.com

VV

w-L

eu

Ve

nH

ugo

Van

Cri

ekin

ge04

79 2

4 93

70

hugo

.vc@

scar

let.b

e

JKL

Gilb

ert V

an D

yck

0476

25

10 7

9gi

lber

t.van

.dyc

k@te

lene

t.be

VV

w-H

YAC

Ray

mon

d C

uyck

x04

98 3

9 21

21

raym

ond.

cuyk

x@vd

ab.b

e

VV

w-Y

AK

An

Jos V

ande

urze

n04

77 7

7 52

01

joze

fvan

deur

zen@

tele

net.b

e

de

nO

Or

d d

Oe

LPa

ul D

e Be

liep.

debe

lie@

skyn

et.b

e

e.Y

.KR

udi R

oegi

s/ B

ertr

am D

e C

onin

ck09

377

89

89in

foja

chth

aven

eekl

o@te

lene

t.be

Kt

wV

Gas

ton

Die

rick

0498

14

89 9

4di

eric

k.ga

ston

@sk

ynet

.be

VV

w d

en

BLe

eK

Ren

e D

emil

0476

72

15 8

6re

ne.d

emil@

tele

net.b

e

VV

w-A

ALs

tR

ober

t Bu

rgos

0475

66

49 8

2ro

bybu

rgos

@ho

tmai

l.com

VV

w-d

en

de

rm

On

de

Ren

é C

orne

lis04

75 2

4 22

90

joke

vds@

skyn

et.b

e

VV

w-g

en

t L

eie

Etie

nne

Verl

ee04

96 0

4 85

24

etie

nne.

verl

ee@

tele

net.b

e

VV

w-K

ru

iBe

Ke

Will

y Ba

ekel

and

0486

42

02 1

3w

illy.b

aeke

land

@te

lene

t.be

VV

w-m

en

dO

nK

Fran

ky V

erly

en04

78 9

1 82

26

fver

lyen

@te

lene

t.be

Be

er

ne

mse

wsV

Mar

c D

e W

aele

0477

78

63 2

4

fLA

nd

riA

YA

CH

tC

LuB

Br

ug

ge

Jean

-Pie

rre

Van

Keer

0486

77

01 0

1jp

vank

eer@

yach

tclu

bflan

dria

.be

Ku

ur

nse

wsV

Hen

k A

udoo

r04

75 2

6 64

55

henk

@au

door

.be

VV

w-w

est

HO

eK

Mau

rice

Cor

nelis

rust

naar

beid

@gm

ail.c

om

Bemerkingen

166 167

Bemerkingen

Sponsoring

De VVW-Toervaartgids 2011 staat in de startblokken.De toervaarders kunnen hier van gebruik maken door toedoen en met de hulp vanvolgende clubs

club gemeente websiteANTWERPSE YACHT CLUB Antwerpen www.antwerpseyachtclub.beE.Y.K. Eeklo www.vvw-toervaren.beFLANDRIA YACHTCLUB BRUGGE Brugge www.yachtclubflandria.beJACHTKLUB LEOPOLDSBURG Leopoldsburg www.jkl.beVRIJE YACHTCLUB ANTWERPEN Antwerpen www.vyca.beVVW-DEN BLEEK Geraardsbergen www.vvwdenbleek.beVVW-WESTHOEK Nieuwpoort www.vvw-westhoek.beVVW-AALST Aalst www.vvwaalst.beVVW-EMBLEM Emblem www.jachthavenemblem.beVVW-GEEL Geel www.ycg.beVVW-GENT LEIE Gent www.vvw-gent-leie.beVVW-HYAC Hasselt www.vvw-hyac.beVVW-LEUVEN Leuven www.vvwleuven.beVVW-MENDONK Mendonk www.vvwmendonk.beVVW-DENDERMONDE Dendermonde www.vvw-toervaren.beVVW-NIEUWPOORT Nieuwpoort www.vvwnieuwpoort.be

En de firma’s

firma websiteArabel; elektra en water op de steiger www.arabel.beBlackton steigerbouw www.blackton.euCobbaert Aalst; garneren en stofferen van je interieur

www.cobbaertguy.be

Duvel; na het gedane werk een verfrissende verademing

www.duvel.be

Elektro Zeeland Gent; elektrohandel en scheepvaartbenodigdheden

www.elektro-zeeland.be

Gentse Boot Service; jachtonderhoud www.gentsbootservice.beHitachi power tools, voor elke vakman en doe-het-zelver

www.hitachi-powertools.be

Huysman, de watersportverzekeraar www.huysmanyachtverzekeringen.beKabola; warmte verzekerd aan boord www.kabola.beMercedes brengt je overal heen op een veilige ma-nier

www.mercedes.be

Motorvaartschool; haal je vaarbewijs met gemak

www.vlaamsemotorvaartschool.be

Navalia Lummen; jachtonderhoud www.navalia.bePeriskal; navigatie met een meerwaarde www.periskal.comPromotie BinnenVaart www.waterrecreatie.beRD Center Balen; trekhaken, aanhangwagens en boottrailers

www.rudi-dierckx.be

Seijsener; elektra en water op de steiger www.seijsener.beTaxandria boothuis te Turnhout www.jachthaventurnhout.beVaren, het meest gelezen watersportblad van België

www.varen.be

Winning Sails Waasmunster; zeilen, cabriokappen en bimini’s

www.winningsails.be

Verantwoordelijke uitgever:VVW-ToervarenBeatrijslaan, 25 • 2050 Antwerpen • e-mail: [email protected]

Wens je de allerlaatste nieuwtjes, surf even naar www.vvw-toervaren.be en navigeer naar TOERVAART2011 waar eventuele wijzigingen zullen meegedeeld worden.Tevens kan je er het inschrijvingsformulier downloaden of uitprinten.

168 169

ww

w.w

ate

rrecr

eati

e.b

e

Bronvermelding

Wij danken de belangeloze inzet van onze clubbesturen en leden voor de hulp bij het tot stand komen van deze infogids, wat betreft aanleveren van teksten, het verbeteren ervan door het VVW-secretariaat en het laten publiceren van hun foto’s.Tevens wensen wij te vermelden waar de nodige informatie gehaald werd.

• www.binnenvaart.be• www.vlaamsehydrografie.be• www.waterrecreatie.be• www.wenz.be• www.descheepvaart.be• www.opvn.be• www.bipt.be • www.ngi.be• www.mobilit.fgov.be• www.aalst.be• www.geraardsbergen.be• www.ninove.be• www.wikipedia.be• www.supermus.be

Een toervaartgids samenstellen is één; het up-to-date houden is een ander paar mouwen. Heeft iemand fouten opgemerkt of vind je dat bepaalde items aan bod moeten komen, laat het ons dan weten. Wij zorgen ervoor dat het jaar nadien een actuele versie wordt aangeboden. Help ons mee jullie gids op onze Belgische waterwegen actueel te houden.Stuur jullie op- en bemerkingen naar het VVW-secretariaat.

170