VVF2011 maart-april

Click here to load reader

 • date post

  29-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  225
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Vogelvrije Fietser, ledenmagazine van de Fietsersbond (oplage 30.000)

Transcript of VVF2011 maart-april

 • VogelvrijeFietsermaart-april 2011 jaargang 36 no 2

  Utrecht wil geld van fietser

  Breda en de verdwenen fietstunnel

  Tringtones

 • 2 VogelvrijeFietser maart | april 2011

  16

  10

  ZonderlingenhoekjeIk was er niet op uit. Ik heb nooit gedacht: Laat ik nu eens een fiets met lekker aparte maten kopen. Maar je hebt er zo een gekocht. Of twee. De eerste was een Giant Downtown met een zogeheten stuurslot, een stuur dat je eraf kunt halen om het vervolgens als slot te gebruiken. Het stuur is te breed. Vroeger parkeerde ik hem wel in het gedeelte van de stationsstalling dat voor chop-pers, bakfietsen en brommers is gereserveerd. Het zonderlingenhoekje. Maar nu staat hij vaak buiten aan een lantaarnpaal. Hij kan het hebben. Het grote voordeel van een stuurslot is dat het zinloos is het slot door te knippen want dan is je stuur weg. Alsof de duvel ermee speelde, kocht ik afgelopen najaar weer een fiets die niet in de rekken past. Een Viva Kilo Blue, voor de gente-resseerden. Nu is het probleem dat de banden te dik zijn. Het gezicht van de stallingbeheerders schiet op brede maatschappelijke teleurstelling als ik met mijn fiets de hoek om kom. Zonder iets te zeggen verwijzen ze me naar de zonderlingenhoek. Het aantal zonderlingen rijst de pan uit. Het is zelfs zo erg geworden dat ik mijn Viva Kilo Blue op een doordeweekse dag amper meer in de zonderlingenhoek kwijt kan. De laatste keer heb ik een kwartier ander-mans fietsen staan herschikken voordat de mijne ertussen paste. Daar heb ik niet altijd tijd voor, dus gebruik ik mijn fiets met stuurslot om naar het station te gaan en parkeer hem lekker buiten. Aan een lantaarnpaal langs de snel-tramlijn, precies waar de gemeente fietsen wil weren. Geen onwil, gemeente Utrecht. Ik snak naar een nieuwe stationsstalling waar plek zat is.

  Op pagina 24 tot en met 31 meer over stationsstallingen

  Suzanne Brinkredacteur Vogelvrije Fietsers.brink@fietsersbond.nl

  RED

  ACTI

  ON

  EEL

  Een hele stille fietser

  De breedste van Europa

  Robotliften

 • 3VogelvrijeFietsermaart | april 2011

  26

  36

  10 Fietsbellen De Vogelvrije Fietser onderwierp fietsbellen aan een

  test. Beluister ze op de site van de Fietsersbond. Maar wanneer mag je eigenlijk bellen?

  16 Tractoren Nederland is een van de weinige Europese landen

  waar trekkers 3 meter breed mogen zijn. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil strengere regels.

  20 Onzichtbare hippies Na Antwerpen en Rotterdam komt ook Amsterdam met

  havenfietsroutes. Hoogtepunt is Vrijstaat Ruigoord, een bolwerk van hippieachtige kunstenaars.

  24 Betaald parkeren Betalen of niet betalen voor parkeren bij het station.

  Dat is waar het in Utrecht om draait. Als je mensen vraagt, zegt iedereen natuurlijk meteen nee.

  26 Rijksadviseur over stallingen Nergens ter wereld fietsen zo veel forensen naar het

  station. Maar waar laten we al die fietsen? Je kunt denken aan robotliften, die fietsen uit een stalling halen.

  28 De verdwenen tunnel In Breda zal in 2015 een modern station verrijzen met

  een grote stalling aan de verkeerde kant van het spoor. Het was voor de raad een complete verrassing.

  31 Smerig klusje Fietsenmakerscollectief Smerig knapt vrijwillig fietsen

  op. Reparaties moeten ook voor minima betaalbaar zijn.

  32 Boodschappenkarretje TestKees deed boodschappen met de Travoy van

  Burley. De grote vraag is: blijft deze trolley overeind?

  36 Anders fietsen: eenwielers Er zijn fietsers die aan n wiel genoeg hebben.

  Ik maak kunst.

  Rubrieken4 Kort9 Rare Frats19 Column

  34 Fietsersbondnieuws40 Fietsnieuws42 Fietsvraag45 Brieven

  RobotliftenEen verhaal vertellen

 • 4 VogelvrijeFietser maart | april 2011

  kort

  Nijmeegse artsen hebben ontdekt dat de simpele vraag Kunt u nog fietsen? bij mensen met Parkinson-achtige klachten duizenden euros aan onderzoek kan besparen. De artsen gebruikten tot nu toe kostbare hersenscans en pijnlijke ruggen-prikken om erachter te komen of iemand

  Parkinson heeft of Parkinsonisme. Par-kinsonisme is een groep hersenziekten die op Parkinson lijkt, maar veel moeilijker te behandelen is en ook veel sneller tot ern-stige problemen leidt. Parkinsonisme moet in een zo vroeg mogelijk stadium behan-deld worden. De eerste symptomen van de

  ziekte van Parkinson zijn trillen, stijfheid, traagheid en depressieve gevoelens. Vorig jaar lieten de Nijmeegse neurologen al zien dat een Parkinson-patint nog heel lang in staat blijft om te fietsen, ook als hij al niet meer kan lopen.

  WoordenfietsIn Los Angeles maakt een fietsclub het de atechnische leden wat gemakkelijker met een afbeelding van een fiets die opgebouwd is uit namen van onderdelen. In het Engels natuurlijk, maar dat is juist voor Nederlanders op vakantie wel makkelijk. Je leest er makkelijk aan af dat een velg een rim is. Wie de afbeelding groot af wil drukken, kan terecht op http://aarline.info/hotaar.

  IKEA Kopenhagen had al huurfietsen met aanhangwagen om stoelen of een tweezitsbank te vervoeren. Nu verhuurt IKEA Delft een door TU Delft ontwik-kelde vrachtfiets.

  Kunt u nog fietsen?

 • 5VogelvrijeFietsermaart | april 2011

  kort

  Tunnels zijn voor kleine kinderen een bron van vermaak. Ze gillen en roepen om hun eigen stem lekker te laten weer-kaatsen. Voor volwassenen is de lol er al jaren vanaf. Het bedrijf Audovisuele Public Passes heeft bedacht dat de tunnel met behulp van beelden en geluiden voor iedereen weer een belevenis kan worden. En ook sociaal veiliger. Bijvoorbeeld door aan het begin van de tunnel de vraag te stellen: Welke vogel is dit? Bij verlaten van de tunnel wordt het antwoord getoond. Wie wil, kan zich via Bluetooth door de tunnel laten herkennen en in de tunnel een berichtje van een vriend te zien of te horen krijgen. Zie de animatie op www.avpu-blicpasses.com/tvt.

  Fietsen en varenBladeren door het boek Fietsen met veerpontjes - Arnhem Nijmegen Venlo Maastricht maakt het vakantiegevoel direct wakker. De tochten beginnen en eindigen bij een station. Ook heel praktisch is dat de routes aan beide kanten van de oever zijn uitgewerkt, dus als het veer onverhoopt niet gaat, kun je ook verder. Bovendien zijn de routes voor beide richtingen beschreven, zodat je altijd met de wind mee kunt fietsen. De opgenomen kaarten zijn zeer gedetailleerd. Met vermelding van de knooppunten. Het boek kost 21,95 euro. Bankgegevens en dergelijke staan op www.fietstochtenxl.com.

  Belgische probeerbakfietsenMax Mobiel en het Gents Milieufront kijken jaloers naar Amsterdam en Kopenhagen. Zo veel bakfietsen als ze daar hebben, daar kan Gent nog niet aan tippen. De bakfiets als alternatief voor de auto als het gaat om kinderen naar school brengen of boodschappen doen, mag in Gent nog sterker gepromoot worden. 2011 is daarom door Max Mobiel en het Gents Milieufront uitgeroepen tot Jaar van de Bakfiets. Max Mobiel verhuurt probeerbakfietsen voor lage prijzen. Het Gents Milieufront gaat campagne voeren met bijvoorbeeld een bakfietsentocht door de stad. Een groot knelpunt voor bakfietsen is ruimtegebrek. Veel Gentse huizen zijn te klein om zon bakfiets binnen te zetten, maar op het trottoir kun je hem ook moeilijk kwijt zonder de weg te versperren. Daarom het dringende verzoek aan de gemeente om voor bakfietspar-keerplaatsen te zorgen.

  Interactieve fietstunnel

 • 6 VogelvrijeFietser maart | april 2011

  kort

  DrieseizoenenjasEen mooie jas die je met mooi weer kunt dragen en ook nog eens tegen regen kan, is niet zo snel gevonden. Lv heeft een poging gedaan zon ideale jas te ontwikkelen. De jas is gemaakt van ademende, waterafstotende stof. Naast de jas op de foto verkoopt Lv via www.lov-urban.com nog drie andere model-len, waaronder een lange. Wel zo handig als je niet ook nog eens een regenbroek wilt aantrekken. Happy Rainy Days, het bedrijf dat al langer de regenjassenmarkt bestormt met opgewekte modellen, heeft nu ook een langer model in de collectie.

  Lv: waterafstotend en ade-mend voor 229,95 euro

  Happy Rainy Days: waterdicht en ademend voor 119,95 euro

  FietssieradenTekam is een christelijke Keniase organisatie die tienermoeders helpt en tegelijkertijd haar best doet om tienerzwangerschappen te voorko-men. De organisatie doet dat onder meer door scholing. De tieners maken fietsoorbellen, fietsbroches en fietsmobiles. Te koop op temak-kenya.org. Zie voor de precieze links www.vogelvrijefietser.nl.

  Happy Rainy Days: 119,95 euro

 • 7VogelvrijeFietsermaart | april 2011

  kort

  Winnaar betonprijsvraagAndrea Zaehle heeft met haar inzending Connecting Mobility de ideenprijsvraag In de kiem gescoord Nieuwe Fietspaden gewonnen. Ze bedacht de zogenaamde Connectors betonnen elementen die als geluidsscherm kunnen worden geplaatst tussen snelweg en fietspad. De Connectors kunnen vervolgens worden ingericht met bijvoorbeeld kunst, planten, water of zonnecellen. Ook kunnen de elementen worden omgevormd tot een bank. Uit het juryrapport: Door gebruik te maken van deze elementen kan een fietspad langs grootschalige infrastructuur, zoals autosnelwegen of spoorwegen, worden aange-legd zonder dat de fietser hinder ondervindt van het verkeer op deze wegen.

  Rode hartjes Het raadsel van de rode hartjes is op-gelost. Fietsers in Utrecht braken zich al tijden het hoofd over wie toch die hartjes op de fietsverkeerslichten plakte. Om pre-cies te zijn sinds de zomer van 2009. Toen verschenen de eerste hartjes in de bin-nenstad. De 22-jarige Thijs van der Hoorn blijkt verantwoordelijk voor dit warme gebaar. Hij is kunstenaar en bedacht het idee op de fiets. Ik wilde gewoon blij wachten voor het verkeerslicht. In totaal heeft hij meer dan 400 hartjes geplakt. Een kleine vorm van street art, noemt hij h