VSC Jaarverslag 2011

26
vsc jaarverslag {2011} netwerken voor de toekomst

description

De activiteiten in dit jaarverslag laten zien welke keuzes we in het achterliggende jaar hebben gemaakt. Opgeteld illustreren alle beschreven activiteiten de passie waarmee de weten- schapsmusea en science centra participeren in en bijdragen aan dit bijzondere netwerk. Het netwerk is hierdoor ook het afgelopen jaar weer gegroeid en krachtiger geworden. Met als einddoel om het publiek bijzondere ervaringen te bieden rond wetenschap.

Transcript of VSC Jaarverslag 2011

Page 1: VSC Jaarverslag 2011

vsc jaarverslag

{2011}netwerken voor de toekomst

Page 2: VSC Jaarverslag 2011

inhoudsopgave

Voorwoord

1 Vereniging in cijfers 3

2 Programmalijnen en thema’s van de VSC 6

3 Activiteiten, programmapunten en thema’s 8

4 Financiën 16 5 Ledenlijst 19

Het HEIM verbindt het publiek met de techniek en de tech-

niek met het publiek via het initiëren, ontwik-

kelen en uitvoeren van een breed aanbod aan

inhoudelijke en educatieve activiteiten, die aan-

sluiten bij de belevingswereld en behoeften van

onze publieksgroepen en samenwerkingspart-

ners. Het is onze taak en uitdaging een promi-

nente rol te spelen in het populariseren van

industrie historie, wetenschap en techniek en

daarmee de ontwikkeling van de kennis- en

maakeconomie te stimuleren. Een beter imago

(bekendheid en waardering) van techniek en

wetenschap in de samenleving, leiden tot meer

instroom in bèta- en techniekonderwijs en meer

goed opgeleide technici op alle niveaus. ‘De

jeugd heeft de toekomst’, is het kernbegrip voor

onze missie: leerzame programma’s met een fo-

cus op kinderen en scholieren (in de leeftijd)

van het PO en VO.

• Huidige en toekomstige generaties laten ken-

nismaken met, onderwijzen in en enthousiasme-

ren voor toegepaste natuurwetenschappen én de

technologie van toen, nu en straks. • Verbeteren

van het imago en stimuleren van studeren en

werken in techniek en industrie. Economische

en maatschappelijke aspecten zichtbaar, beleef-

baar en naspeurbaar maken van de industriali-

satie en haar effect op de samenleving.

Page 3: VSC Jaarverslag 2011

1

voorwoord

In 2011 bereikten wij een bijzondere mijlpaal. Voor het eerst realiseerde de VSC een meerjaren-plan, dat de contouren en uitgangspunten van de vereniging voor de jaren 2012 -2015 schetste. Hiervoor formuleerden wij vanuit onze drie opdrachten, vijf programmalijnen die richting geven en inspireren.

De kapstok bij alle programmalijnen is de toegevoegde waarde die de vereniging voor haar leden wil hebben. De vereniging streeft ernaar dat de aangesloten leden en hun medewerkers het lidmaatschap van de VSC als volgt beleven: VSC is een vereniging die voor mijn organisatie lobbyt, die ons bij de les houdt ten aanzien van de kwaliteit van de educatieve activiteiten en maatschappelijke rol, die collectieve kansen creëert en aanbiedt, toegang geeft tot fondsen en zorgt voor ontmoeting en uitwisseling met vakgenoten in wetenschapsmusea en aanvullende sectoren als onderwijs, techniek en wetenschap.

Als vereniging formuleerden wij de onderstaande visie en missie:

Wetenschapsmusea en science centra beïnvloeden de actieve betrokkenheid van mensen bij wetenschap en de waardering van het publiek voor wetenschap op een positieve manier.

Door wetenschapsmusea en science centra zichtbaar te maken en samenwerking tussen de leden van de VSC te faciliteren en te stimuleren wil de vereniging bij het brede publiek nieuws-gierigheid naar, kennis over en waardering voor wetenschap vergroten.

In onze meerjarenplan is tevens de ontwikkelrichting geformuleerd, waarin ook is aangeven welke positie wij innemen in het veld. Hiervoor heeft de VSC een aantal rollen voor zichzelf gedefinieerd: • DeVSContwikkeltzichtoteenexpertisebureau op het gebied van wetenschapseducatie.

Hierbij bestaat het ‘bureau’ uit alle aangesloten organisaties en haar medewerkers. Gezamenlijk bedienen de VSC-leden een miljoenenpubliek en bereiken veel onderwijs-groepen en jongeren. Daarnaast spelen de leden een strategische rol als leeromgevingen over wetenschap voor families.

• DeVSCisdeaangewezenpartner voor derden wanneer deze willen samenwerken met de sector van wetenschapsmusea en science centra. De vereniging zoekt zelf actief naar mogelijkheden voor samenwerking.

• DeVSCinitieertprojectenophetgebiedvanwetenschapseducatieenheefteenvoortrek-kersrol in deze projecten. Hierbij ligt de focus op dat wat de leden niet zelfstandig kunnen ontwikkelen.

• DeVSCiseenboegbeeld binnen de sector en het is vanzelfsprekend dat wetenschapsmu-sea en science centra zich aansluiten bij de VSC. Van het lidmaatschap gaat een voorbeeld-functie uit naar het publiek.

• DeVSCiseengesprekspartner voor die overheidsorganisaties die betrokken zijn bij weten-schapseducatie.

Page 4: VSC Jaarverslag 2011

2

De activiteiten in dit jaarverslag laten zien welke keuzes we in het achterliggende jaar hebben gemaakt. Opgeteld illustreren alle beschreven activiteiten de passie waarmee de weten-schapsmusea en science centra participeren in en bijdragen aan dit bijzondere netwerk. Het netwerk is hierdoor ook het afgelopen jaar weer gegroeid en krachtiger geworden. Met als einddoel om het publiek bijzondere ervaringen te bieden rond wetenschap.

Peter MousVoorzitter

* verspreid door dit jaarverslag kunt u via quotes kennismaken met een groot aantal van onze leden

NatuurMusEuM BraBaNt (tilburg) wil een breed en deels jong publiek enthousiast maken voor natuur, landschap en milieu. Het museum bereikt

hiermee ongeveer 50.000 mensen per jaar, waaronder veel jonge mensen. Natuurmuseum Brabant is trots op de eigen-

zinnige, lichtvoetige en soms ook humorvolle aanpak. Met name moet hier het succes van de nieuwste aanwinst worden

genoemd, de OO-zone, waar het publiek eigenhandig kan onderzoeken en ontdekken, objecten uit de collectie mag

hanteren, daarbij gesteund door uitgekiende interactieve programma’s over een veelheid aan thema’s en voor alle leef-

tijdsgroepen.

Page 5: VSC Jaarverslag 2011

3

Nieuwe ledenIn 2011 sloot wederom een Natuurmuseum zich aan bij de VSC: het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Zeker de nieuwe presentatie OO-zone van dit museum is een voorbeeld van een eigenzinnige combinatie van een science center en een wetenschapsmuseum.Eind 2011 is gesproken met het Zaans Museum dat aangaf zich aan te willen sluiten bij de vereniging. Dit zal verder in 2012 worden geformaliseerd.

Bestuur, ALV en bureauDe samenstelling van het bestuur van de vereniging was in 2011 als volgt:Peter Mous / IBM Nederland – voorzitterArjan Agema / Nieuw Land Erfgoed – vice-voorzitter en penningmeesterMaarten Okkersen / Museon – lidAnnelore Scholten / Museum Boerhaave – lid

Het bestuur kwam in 2011 zeven keer bij elkaar. Daarnaast realiseerde het verenigingsbureau en het bestuur in 2011 een meerjarenplan voor de periode 2012 – 2015 met de titel Netwerken voor de toekomst. Marike Kuperus van Kuperus&Co begeleidde en adviseerde de vereniging bij het opstellen van dit plan.

De ALV vergaderde twee maal: de voorjaars-ALV werd gehouden in De Spelerij in Dieren en had een spetterende ‘schrootstrijd’ als afsluiter. In twee uur tijd lasten de deelnemers voertuigen van winkelwagentjes, rollators en fietsen en hielden een race. Voor de najaars-ALV was Het Natuurhistorisch in Rotterdam gastheer en vond de vergadering plaats in de mooie Hobokenzaal.

Marjelle van Hoorn is de verenigingsmanager van de VSC, zij houdt kantoor bij NCWT.

Aantal bezoeken 2011 en aantal activiteiten en evenementenDe leden van de VSC registreerden in 2011 gezamenlijk 2.589.548 bezoeken, waarvan bijna 720.000 jongeren onder de 18 jaar. Uit deze cijfers blijkt de belangrijke rol die de leden innemen als informele leeromgevingen.

Daarnaast zijn de leden ideale plekken om in aanraking te komen met wetenschap. Niet iedere organisatie gaf deze gegevens door, maar in ieder geval openden er 79 nieuwe tentoonstellin-gen in 2011 en organiseerden de leden ruim 475 laagdrempelige evenementen op het gebied van wetenschapscommunicatie. Deze aantallen laten zien dat de wetenschapsmusea en science centra een krachtige schakel zijn binnen het netwerk van wetenschapseducatie en wetenschapscommunicatie.

2005: 1.489.988 bezoeken2006: 1.664.732 bezoeken2007: 2.279.489 bezoeken2008: 2.252.553 bezoeken2009: 2.355.461 bezoeken2010: 2.498.858 bezoeken2011: 2.589.548 bezoeken

1 vereniging in cijfers

NatuurMusEuM BraBaNt

Page 6: VSC Jaarverslag 2011

4

Aantal bezoeken in 2011 per VSC lidDe onderstaande cijfers geven het aantal bezoeken per VSC lid weer voor zover deze zijn verzameld. Niet alle aangesloten instellingen hebben een eigen gebouw waar zij bezoekers ontvangen: zo organiseert de Stichting Techniekpromotie projecten op verschillende locaties en is Science Linx gevestigd in het openbaar toegankelijke entreegebouw van een faculteit. Derhalve kan op basis van deze gegevens geen conclusie worden getrokken over de ontwikke-ling van de bezoekersaantallen in de afgelopen jaren. Ze geven wel een beeld van hoeveel bezoekers in aanraking komen met wetenschap, door een bezoek aan een bij de vereniging aangesloten museum of science center.

Organisatie Totaal aantal bezoekers 2011

Artis Planetarium 135.000

Beeld en Geluid 210.000

Continium 86.929

Cosmos 11.223

De Spelerij 61.284

Explorion 10.204

Geofort opent in 2012

Ithaka science center - opent in 2012 – in 2011 outreach 15.000

LSPS - Vereniging van Landelijke Samenwerkende

Publiekssterrenwachten

114.228

Museon 167.689

Museum Boerhaave 55.494

Museum van het Nederlandse Uurwerk 6.400

Het Natuurhistorisch Rotterdam 38.761

Natuurmuseum Brabant 48.560

NCB Naturalis 267.061

Nederlands Watermuseum 61.833

Science center NEMO 502.964

Nieuw Land 34.736

Ontdekhoek 94.603

Science centre Delft 38.737

Science Linx presentatie in openbare ruimte

Space Expo 60.956

Stichting Techniekpromotie 42.000

Techniekmuseum HEIM 38.273

Platform Technika 10 - netwerkorganisatie geen cijfers

Technoplanet geen cijfers

Technopolis 290.223

Teylers Museum 127.406

Universiteitsmuseum Groningen 17.500

Universiteitsmuseum Utrecht 52.484

Totaal 2.589.548

Page 7: VSC Jaarverslag 2011

5

De Vereniging van Landelijk samenwerkende PuBLIEksstErrENwacHtEN

(LsPs) bestaat uit achttien samenwerkende en regionaal verspreide publiekssterrenwachten en planetaria in Nederland. De ster-

renwachten liggen op relatief donkere plekken in Nederland. De meeste sterrenwachten hebben vaste openingstijden voor lezingen,

cursussen en – bij helder weer – kijkavonden waarbij de bezoekers naar de sterrenhemel en de Melkweg kijken en met een grote te-

lescoop naar de Maan, de planeten, sterrenhopen, nevels en andere melkwegstelsels. alle sterrenwachten hebben activiteiten voor

jeugd en programma’s voor groepsbezoeken van scholen PO en VO over uiteenlopende onderwerpen. Er zijn veel onderwerpen in de

astronomie en ruimtevaart die praktisch zijn en aansluiten bij de leefwereld van leerlingen en zich lenen voor een ontdekkingstocht

van …wow…! tot …aha…!. Het heelal is er voor iedereen! Daarom bieden veel sterrenwachten zowel jongere als oudere leerlingen

ondersteuning bij het maken van presentaties en werkstukken.

De VSC agenda van 201126 – 29 januari: promotie van Xperiment tijdens NOT (onderwijstentoonstelling)3 februari: workshop poppenspel als voorbereiding op Xperiment18 februari: start Xperiment met Flip de Beer in Space Expo en daarna twee weken meet & greets bij de leden2 maart: VSC 2.0 in Naturalis over communities13 maart – 16 maart: studiebezoek Londen onderzoek families22 maart: ALV in De Spelerij met Schrootstrijd30 maart: VSC 2.0 in Science center Delft over Augumented Reality en andere toepassingen

13 april: inspiratiegesprek in Teylers Museum rond free-choice learning12 mei: studiedag samenwerken met andere breinstijlen in Utrecht25 – 28 mei: Ecsite Conference [voorzitten workshop en presentatie]8 juni: gesprek met focusgroep over meerjarenplan VSC15 september: ALV in Het Natuurhistorisch Rotterdam met themabijeenkomst cultural governance/bussiness modelling6 en 7 oktober: Museumcongres [bijdrage aan workshop een podium voor wetenschap voor kinderen]14 november: symposium samen met SAE over raakvlakken kunst en wetenschap in Groningen21 november: inspiratieochtend in het kader van Xperiment rond Flip de Beer in Space Expo7 december: bijeenkomst Universiteitsmuseum Utrecht ontwikkeling digitale tentoonstellingsmodules13 december: VSC 2.0 goede-voornemens-sessie

Page 8: VSC Jaarverslag 2011

6

Alle activiteiten die de vereniging onderneemt en organiseert vloeien voort uit de drie op-drachten uit het meerjarenplan, te weten:

• Versterken van de aangesloten instellingen: De vereniging brengt kennis en expertise over wetenschapscommunicatie en wetenschapseducatie samen en verspreidt deze onder de aangesloten leden.

• Verbinden van de aangesloten instellingen: De vereniging biedt een platform aan bestuur, directie en medewerkers van de aangesloten leden om kennis en ervaringen uit te wisselen en te kunnen samenwerken.

• Vergroten zichtbaarheid van sector: De vereniging stelt zich ten doel om via collectieve projecten de maatschappelijke waarde, de zichtbaarheid en het publieksbereik van de verenigde science centra en wetenschapsmusea te vergroten.

Inhoudelijk liggen hier drie thema’s aan ten grondslag. Deze hebben te maken met de rol die we zien voor de wetenschapsmusea en science centra en de positie die ze in het veld van wetenschapscommunicatie bekleden.

> Scientific literacy Geletterdheid is de competentie om met informatie om te gaan, te begrijpen en doelgericht te gebruiken. Scientific literacy [te vertalen als wetenschappelijke geletterdheid] is een kernbegrip voor de vereniging.

Scientific literacy betekent dat iemand - gevoed door nieuwsgierigheid - vragen kan stellen over alledaagse onderwerpen, de antwoorden kan vinden op deze vragen en deze antwoorden op waarde kan schatten. Het betekent dat mensen de vaardigheden hebben om natuurlijke fenomenen te beschrijven, uit te leggen en te voorspellen. Daarnaast zorgt deze er voor dat zij wetenschappelijk artikelen in de media kunnen begrijpen en mee kunnen praten over de in deze artikelen geformuleerde conclusies en uitgangspunten.

Alle leden van de vereniging hebben wetenschap, technologie en de maatschappelijke toepas-singen ervan als thematisch uitgangspunt. Daarmee dragen alle leden van de VSC op een of ander wijze bij aan de scientific literacy van hun doelgroep. Door dit tot een thematisch speer-punt te benoemen, kunnen de wetenschapsmusea en science centra deze bijdrage expliciteren en vergroten.

2 programmalijnen en thema’s van de vsc

De ONtDEkHOEk

richt zich op jonge kinderen van 4-12 jaar, hun ouders die meekomen, leerkrachten en andere

betrokkenen zoals tantes, ooms en grootouders. De exhibits worden in eigen beheer bedacht, ont-

wikkeld, geproduceerd en verbeterd. Het streven is er op gericht bezoekers zo lang mogelijk met

een exhibit te kunnen boeien op een zo klein mogelijk oppervlak en tegen zo laag mogelijke kosten.

kortom de strijd om een zo optimaal mogelijke match tussen bezoeker en exhibit. Bezoekers kun-

nen vooral zelf aan de slag gaan en zelf ervaringen opdoen met vele materialen, technieken en

productiemethoden. (Volwassenen mogen meedoen, niet voordoen) De Ontdekhoek is er in 5 plaat-

sen in ons land en bereik jaarlijks ca 95.000 bezoekers die 3-4 uur graag blijven. Het gemiddeld

herhalingsbezoek is meer dan 2 maal.

Page 9: VSC Jaarverslag 2011

7

> Families | Intergenerationeel lerenWetenschapsmusea en science centra zijn er goed in: bijzondere en wonderlijke presentaties maken voor kinderen. Vaak geldt: spelen en uitproberen gewenst. Een uitnodiging die kinderen aanspreekt en waardoor ze zich thuis voelen en er graag terugkomen. Als VSC-leden bieden we ideale omgevingen om te ervaren hoe leuk wetenschap is en om dingen te weten te komen over de wereld om ons heen. Bijzondere plekken ook om te voelen dat iemand talent voor wetenschap heeft. Voor musea is het aanbieden van leerervaringen die voor de gehele familie waardevol zijn een groot goed. Eenvoudig is dit zeker niet. Programmeren voor een familie vraagt een andere manier van kijken en doen. Aantrekkelijk zijn voor kinderen is niet hetzelfde als aantrekkelijk zijn voor families. De uitdaging is om [groot]ouders en kinderen echt samen een –voor beiden even – waardevolle ervaring te laten opdoen. Voor de vereniging is dit een speerpunt. Familieleden spelen een belangrijke rol bij de keuzes die kinderen over hun toekomst maken (en ook voor ouders en grootouders is het net zo belangrijk en wezenlijk om meer te begrijpen van de wetenschap).

> Informeel lerenDe aangesloten science centra en wetenschapsmusea bieden een omgeving waarin weten-schap en technologie en de maatschappelijke toepassing in een informele context tot leven komen. Daarmee vormen ze een onmisbare verrijking op de formele leeromgeving van het onderwijs. Hoe bezoekers precies leren in musea is nog niet altijd duidelijk. Ook zijn er raakvlakken en overeenkomsten tussen leertheorieën en communicatietheorieën. De vereniging hecht veel waarde aan het inspireren van haar leden over dit thema en wil graag kennisdeling over dit thema faciliteren.

DIscOVEry cENtEr cONtINIuM

te kerkrade wil met haar activiteiten mensen laten ervaren wat wetenschap en techniek

betekenen voor het leven van alledag. we willen kinderen interactief wetenschap en

techniek laten ontdekken, inwoners trots laten zijn op de eigen regio, jongeren aanspo-

ren te kiezen voor een loopbaan in wetenschap en techniek, wetenschappelijke gelet-

terdheid laten toenemen en bezoekers inzicht geven in hoe we onze wereld duurzaam

vorm kunnen geven. we willen mensen hoop en “tools” geven om samen aan een mooie

toekomst te werken. we zijn trots dat we, samen met overheden, ondernemers en onder-

wijs, binnen enkele jaren de juiste wijze hebben gevonden om industrieel erfgoed, we-

tenschap- en techniekcommunicatie en cultureel ondernemerschap succesvol samen te

laten smelten tot het leukste en slimste dagje uit voor scholen, inwoners en toeristen.

Page 10: VSC Jaarverslag 2011

8

Opdracht 1 Versterken van de aangesloten instellingen: De vereniging brengt kennis en expertise over wetenschapscommunicatie en wetenschapseducatie samen en verspreidt deze onder de aangesloten leden. Hierbij is een onderscheid te maken tussen activiteiten die aansluiten bij de inhoudelijke thema’s van de vereniging en activiteiten die zijn gericht op de versterking van de aangesloten organisaties.

Versterken qua inhoud

> Onderzoek naar versterken ervaring van families Een van de inhoudelijke speerpunten van de vereniging is het versterken van de ervaringen die families gezamenlijk opdoen in de science centra en wetenschapsmusea. Hiervoor is een onderzoek gestart naar aspecten die hier bij een rol spelen. Voor dit onderzoek bezochten Marjelle van Hoorn en Mijke de Hartog een aantal instellingen in Londen [onder andere Science Museum en Horniman Museum] en spraken zij met Dea Birkett, directeur van Kids in museum. Dit krachtige publieksinitiatief brengt veranderingen op gang binnen de Engelse musea via een jaarlijks manifest, een verkiezing en workshops. De gesprekken maakten duidelijk dat kindvriendelijk en familievriendelijk niet met elkaar te verwarren zijn en zeker geen synoniem zijn. Ook gaven bovengenoemde buitenlandse gesprekspartners, samen met de interesse die vanuit andere Nederlandse musea werd getoond, input voor de uitvoering van het onderzoek. Besloten is om er een kleine publicatie van te maken, met een ruimere oplage dan alleen voor VSC leden. De publicatie zal in 2012 verschijnen en wordt geschreven door Mijke de Hartog en Marie Anne Remmelink.

Het project vormde tevens de aanleiding om de VSC uit te nodigen voor een platform i.o. over familievriendelijke musea. De VSC nam deel aan de eerste initiatiefbijeenkomst in november.

> Inspiratiegesprek rond free choice learning De vereniging participeert in het grootschalige onderzoek dat uitgevoerd wordt door MUST – museum support team, naar die theorieën die een relatie hebben met free choice/informeel leren. In het voorjaar realiseerden Robert Schuurmans Stekhoven van MUST en de VSC een speciaal previewhoofdstuk: Communicatie en leren als transactie/interactie. Dit speciale hoofd-stuk werd met een ‘voorfilmpje’ verspreid onder de leden en stakeholders van de vereniging. Dit ‘previewhoofdstuk’ is tevens online gepubliceerd op issuu.com/sciencecentra en is inmid-dels bijna 500 keer bekeken.

Het hoofdstuk leverde op zijn beurt de input voor een inspiratiegesprek op 13 april in Teylers Museum. Van dit gesprek is een samenvatting gepubliceerd in dezelfde stijl als het preview-hoofdstuk. Via dit project wil de vereniging de expertise van de leden vergroten rond alle leerprocessen die zich afspelen bij bezoekers. Kennis over en bewustwording van deze proces-sen draagt bij aan de impact van onze instellingen.

MUST presenteerde tevens het onderzoek tijdens een workshop op het Museumcongres in oktober. De VSC bood deelnemers van deze workshop een gedrukt exemplaar van het preview hoofdstuk aan.

3 activiteiten, programmapunten en thema’s

Page 11: VSC Jaarverslag 2011

9

Het NEDErLaNDs watErMusEuM wil een breed publiek bewust te maken van het belang van water. speciale aandacht gaat hierbij uit naar het enthousiasmeren van kin-

deren en jongeren voor waterbewustwording in algemene zin en voor de watersector in het bijzonder. Op dit moment dreigt er een groot

te kort aan arbeidskrachten op alle niveaus in deze sector. Het museum brengt interactieve lesprogramma’s om dit te bereiken.

> Publicatie reisgids met expertise over leertheorieënNaast het theoretische kader vanuit het onderzoek van MUST werkte de VSC samen met Rooske Franse van het Science Learning Center van NEMO aan een ‘reisgids’ langs leertheo-rieën. Inspirerende interviews met medewerkers van bij de VSC aangesloten organisaties, een docent aan de Reinwardt Academie etc. nemen de lezer mee op reis langs favoriete boeken en denkers. De interviews worden verrijkt met opdrachten.

Deze gids is een praktische equivalent van het onderzoek en maakt het mogelijk dat expertise en inspiratie gedeeld worden tussen VSC-medewerkers onderling en binnen een breder netwerk. De presentatie van de gids is in 2012.

> Expertisebijeenkomst digitale ontsluiting van een tentoonstellingMaster of the universe! zo heette de tentoonstelling over theoretische natuurkunde die het Universiteitsmuseum Utrecht organiseerde. Om deze tentoonstelling ook online krachtig neer te zetten, onderzocht het museum allerlei verschillende aspecten van digitale toepassingen en websites. Hiervoor volgde het museum drie logische opeenvolgende stappen: op basis van vooronderzoek (1) is de digitale component ontwikkeld (2) en tot slot geëvalueerd (3). Op 7 december nam het museum 20 deelnemers mee langs hoogtepunten en valkuilen. De middag onderstreepte het belang van goed vooronderzoek en het toepassen en implemente-ren van de uitkomsten daarvan. Een open deur, volgens de meeste aanwezigen, maar wel een die je geneigd bent makkelijk uit het oog te verliezen. Alle onderzoeken van het Universiteits-museum werden aansluitend digitaal verspreid. In lijn met de uitkomst van de bijeenkomst schreef iedereen een ansichtkaart aan zichzelf met een ‘open deur’. Deze kaarten vindt ieder in 2012 op een onverwacht moment in zijn brievenbus.

> Samenwerkingspartner bij de organisatie van een studiedag over kunst en wetenschapSamen met de SAE (Stichting Academisch Erfgoed) en het Universiteitsmuseum Groningen organiseerde de VSC op 14 november een dag over de raakvlakken tussen kunst en weten-schap. In de statige omgeving van de Senaatskamer in het Groningse Academiegebouw werd het publiek getrakteerd op presentaties van kunstenaars, kunsthistorici en conservatoren die zich bewegen op deze raakvlakken tussen wetenschap en kunst. Sprekers waren onder andere Arne Hendriks, Marrigje Rikken, Rolf ter Sluis en Frans Ellenbroek.

Uit hun afzonderlijke toelichtingen sprak een groot pleidooi voor het belang van de verbeel-ding in wetenschap. Er zijn natuurlijk ook veel overeenkomsten: verwondering, creativiteit, autonomie en buiten de gebaande paden durven treden, spelen in zowel kunst als wetenschap een grote rol. Juist deze overeenkomsten vormden de reden om deze ontmoeting te organise-ren; zowel wetenschapsmusea als science centra kunnen profijt hebben van de samenwerking met kunstenaars in presentaties en projecten. Van de bijeenkomst werd een speciaal ‘tweet-verslag’ gemaakt dat gepubliceerd is op storify.

Page 12: VSC Jaarverslag 2011

10

Versterken qua organisatie

> Samenwerken met breinstijlenIn 2010 organiseerde de VSC al een aantal activiteiten rond breinstijlen. Nadenken over breinstijlen draagt bij aan een betere communicatie met het publiek [met een diversiteit aan breinstijlen]. In 2011 zetten we de ‘breinstijlen’ in voor een activiteit gericht op de interne organisatie. In deze workshop draaide het om de inzet van een zo groot mogelijk aantal Breinstijlen om meer uit een project of team te halen. In deze interactieve workshop leerden de deelnemers hoe je ieders stijl optimaal aan bod kan laten komen, wat de wensen en behoeften zijn van mensen met diverse BreinStijlen in projecten/teams en wat als de optimale samenstelling van een (project)team geldt. Deze workshop werd, net als de ‘breinstijl bijeen-komsten’ in 2010, begeleid door Sandra Minnee.

> Governance en bussiness modellenZeker in deze roerige en veranderende tijd is het van groot belang om stil te staan bij aspecten als business-modellen en Cultural Governance. Voor de themabijeenkomst aansluitend bij de najaars-ALV waren twee adviseurs uitgenodigd van de organisatie ‘Cultuur-Ondernemen’. Ernst Houdkamp en Marieke Versteeg van Cultuur-Ondernemen werkten met de VSC-leden aan innovatieve business modellen. Aan de orde kwamen vragen als ‘hoe innoveer ik mijn huidige businessmodel, hoe financier ik activiteiten in de toekomst en wat moet ik met betrekking tot Governance aanpassen aan mijn organisatie’ . Alle aanwezigen kregen tevens het boek Business Model Generation.

> Inspiratietraject VSC 2.0 met afsluitende goede voornemenssessie Op woensdagmiddag 2 maart organiseerde de VSC de vierde netwerkbijeenkomst binnen project VSC 2.0/Digitale Educatie, dat in 2010 startte. Dit keer stond ‘de community’ centraal: wie een dialoog wil met bezoekers en andere belanghebbenden kan niet simpelweg een weblog of een twitteraccount beginnen in de hoop op respons en volgers. Welke mediakanalen zijn mogelijk zijn en hoe beoordeel je die op hun sterke en zwakke kanten. Het vertalen van de toepassingsmogelijkheden naar de strategie van je organisatie was hierin het startpunt. Hoe je hierop beleid maakt, uitvoert en onderhoudt is voor veel organisaties nog een onopgeloste kwestie. De netwerkbijeenkomst draaide ook specifiek hierom. De netwerkbijeenkomst op 30 maart had als onderwerp ‘Augmented Reality en andere mo-biele toepassingen’. Ingegaan werd op wat deze technieken/toepassingen betekenen voor de leden van de VSC en hun educatieve en communicatieve doelstellingen. Centraal stonden onderwerpen als: interesse wekken (locatie onafhankelijk, of juist locatie gebonden), (laten)

cOsMOs sterrenwachtin Lattrop richt zich op scholieren, bewoners van twente en bezoekers, veelal (groot)ouders met kinderen, met als

doel om hun nieuwsgierigheid op te wekken zodat ze zich gaan verbazen over het heelal dat zich (hier nog zichtbaar)

boven hen uitstrekt. Met presentaties en zelfwerkzaamheid in observatorium, planetarium, doezalen en buitenin-

stallaties wordt in een informele leeromgeving belangstelling gewekt voor wetenschap en techniek. kennis van het

heelal is geschikt om een paradigma shift te bewerkstelligen ten opzichte van de alledaags ervaren werkelijkheid. Op

deze wijze bevorderen we de belangstelling voor (bèta) studies en de discussies, nieuwsgierigheid en belangstelling

van het brede publiek voor wetenschap en techniek.

Page 13: VSC Jaarverslag 2011

11

participeren (laagdrempelig, aantrekkelijk, dichtbij de gebruiker), binden (dichtbij blijven, interactie gaande houden) en innovatie (zowel creatief als communicatief als bedrijfsmatig in de zin van verdienmodellen e.d.).

Naast de netwerkbijeenkomsten zijn vanuit dit traject verschillende leden individueel geadvi-seerd. Deze maatwerkadviezen boden de gelegenheid om juist die instrumenten te selecteren die pasten bij de organisatie, het doel en het beleid. Zo is gestart met facebook, twitter, blogs etc.

Het traject van de netwerkbijeenkomst sloten we eind 2011 af met een goede-voornemens-sessie. De afgelopen anderhalf jaar deelden we ‘prikkels’ uit en boorden we nieuwsgierigheid aan, via sessies, de online community en inspiratiegesprekken met individuele VSC-leden. Tijdens de goede-voornemens-sessie blikten we terug, stonden even stil bij wat nu de stand van zaken is en blikten vooruit. De middag was in handen van de drijvende krachten achter het VSC 2.0 traject - Simone Stoltz en Theo Meereboer. Voor de vooruitblik nodigden we Vincent Rump uit om een vergezicht te schetsen en nog meer nieuwsgierigheid aan te boren. Hij stuurde ons de toekomst in met het begrip ‘happiness engineers’. In 2012 zal een verzamel-bundel verschijnen met informatie uit de verschillende netwerkbijeenkomsten. Zo kan de opgedane expertise verder worden gedeeld.

Opdracht 2Vergroten zichtbaarheid van sector: De vereniging stelt zich ten doel via collectieve projecten de maatschappelijke waarde, de zichtbaarheid en het publieksbereik van de verenigde science centra en wetenschapsmusea te vergroten.

> Tweede editie van Xperiment In 2011 organiseerden we voor de tweede keer Xperiment, het gezamenlijke project van NTR/Schooltv en de VSC. Aanleiding voor deze samenwerking vormt het gezamenlijke streven om wetenschap en techniek op een toegankelijke en gevarieerde manier over te brengen aan kinderen. Xperiment is er om kinderen van groep 1 t/m 8 samen met hun (groot)ouders te stimuleren eens een kijkje te gaan nemen de leden van de VSC en leerkrachten uit te dagen extra techniek in te passen in het lesprogramma. De website werd voor dit jaar uitgebreid met de mogelijkheid om zelf foto’s te posten: ‘ik op xperiment’.

Om extra aandacht te vragen voor het project ontvingen alle basisscholen begin februari een affiche, met daarop een overzicht van de meet & greets. Verder presenteerde Xperiment zich op de NOT, waar 1500 kleine gummibeerproefjes en affiches werden uitgedeeld. Daar bleek al

NIEuw LaND heeft zich ontwikkeld tot een centrum waar de geschiedenis van Flevoland voor het gehele gezin beleefbaar is. tentoonstellingen zijn

belevenissen met verschillende verhaallijnen en sporen waar verschillende leeftijdscategorieën/generaties zich aangesproken voe-

len, terwijl tegelijk het gevoel van een gezamenlijk avontuur ervaren wordt. speurtochten, gesproken toelichting, museale objecten,

hands-on activiteiten, aangevuld met extra activiteiten zoals kleurplaten, verhalenvertellers geven een totaal beeld waar het gehele

gezin in kan opgaan en waarin als vanzelf het gesprek onderling over het onderwerp van de presentatie gaat. Nieuw Land gelooft in

deze gelaagde benadering.

Page 14: VSC Jaarverslag 2011

12

direct hoe betekenisvol het project is: veel leerkrachten gaven aan op zoek te zijn naar toegan-kelijke manieren om iets met techniek te doen.

Begin februari ging Schooltv van start met de uitzendingen, waarbij extra techniek de uitzen-dingen van de magazines ‘Huisje, Boompje, Beestje’, ‘Koekeloere’ en ‘Nieuws uit de Natuur’ vulde. Alle uitzendingen startten met het speciale Xperiment ’bumpertje’. Na twee weken van televisie-uitzendingen werd het stokje overgenomen door de leden van de VSC. Niet alleen programmeerden zij extra activiteiten rond techniek, bij verschillende leden stonden er – net als vorig jaar - meet & greets met de sterren van Schooltv op het programma. Dit jaar twee keer zoveel als in het eerste jaar.

De coördinatie van het project was in handen van Mijke de Hartog.

In de zomer van 2011 evalueerden we deze editie en maakten plannen voor 2012. Eind van het jaar was een gesprek met FC Klap [uitgever van onder andere Z@PP-magazine] aanleiding om voor 2012 een speciaal magazine te bedenken dat tijdens Xperiment 2012 zal verschijnen: Kidzperiment.

> Samenwerkingspartner van de MuseumjeugduniversiteitOnder de noemer MuseumJeugdUniversiteit organiseren musea ieder halfjaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Een format dat uitgelezen kansen biedt voor de leden van de VSC. In 2011 zijn verkennende gesprekken gevoerd met Anna de Wit, de coördinator van de Museumjeugduni-versiteit en een gesprek met Wim Wijland, directeur van het Museum voor Oudheden en de drijvende kracht achter de universiteit. Inzet is om in 2012 zo veel mogelijk leden dit concept te laten omarmen.

> Quizzen en Oktober KennismaandIn 2011 verscheen de Science Quiz weer in vier regioversies met de logo’s van de VSC leden. De leden zetten de quiz op verschillende manieren in bij hun eigen activiteiten en als promo-tiemiddel. Via de samensteller van de Quiz – De Praktijk – zijn ruim 1.000 docenten op de quiz geabonneerd. Dit abonnement wijst hen iedere maand op het bestaan van science centra en wetenschaps- en techniekmusea in hun directe omgeving. Via nieuwsbrieven en persoonlijke contacten zijn de leden van de VSC ook dit jaar weer

wij zijn NaturaLIs BIODIVErsIty cENtEr een kennisinstituut met een museum. uniek in zijn soort en op vele vlakken toonaangevend. Onze collectie telt 37

miljoen planten, dieren, fossielen en mineralen. In onze bibliotheek vind je maar liefst acht kilometer aan natuur-

historische literatuur. Dit alles gebruiken we om toponderzoek te doen naar biodiversiteit. De kennis die dit op-

levert is van grote maatschappelijke en economische waarde voor kennisinstituten, overheden én bedrijfsleven.

In ons museum tonen we de rijkdom van de natuur aan jong en oud. we enthousiasmeren onze bezoekers met top-

stukken uit onze collectie. De kiem van toekomstige onderzoekers laten we ontluiken door onze jonge bezoekers

zelf te laten speuren in de Doe & Ontdek-zaal. En wie met eigen ogen wil zien wat onze medewerkers doen en ze

daarbij wil helpen, die kan zijn hart ophalen bij de tentoonstelling Live science. Van peuter tot PhD: iedereen

heeft wel íets met Naturalis.

Page 15: VSC Jaarverslag 2011

13

enthousiast gemaakt voor de participatie tijdens Oktober Kennismaand, het grootste jaarlijkse evenement rond wetenschap.

Werken aan de toekomst

Wat de vereniging wil is aandacht generen voor wetenschap en het ontwikkelen van weten-schapsvaardigheden. Deze vaardigheden zijn een essentieel onderdeel van scientific literacy. Hiervoor is de VSC twee nieuwe partnerschappen aangegaan, beide met programma’s van de NTR.

> Samenwerken aan nieuwe wisebitsIs het erg dat de panda uitsterft? Is 1+1 altijd 2? Wisebits stellen vragen en roepen vragen op, ze zetten je grijze massa in beweging. Kort filmpjes, porties frisse wijsheid. Wisebits zijn korte filmpjes over een wonderlijk feit, filmpjes die een vraag opwerpen of op een andere wijze tot nadenken stemmen. Eerder realiseerde de NTR – vanuit dit idee van Bas Haring – al meer dan 200 wisebits. In 2012 willen we deze verzameling laten groeien met nieuwe filmpjes. Het verschil met de eerste reeks is het dat het uitgangspunt altijd gerelateerd is aan een thema of object uit de collecties van de wetenschapsmusea en science centra. Zo wordt een crossmedia brug gebouwd tussen de fysieke omgeving van de musea en de online omgeving van de wisebits. Tevens zijn alle wisebits copyrightvrij en kunnen ingezet worden op festivals, youtube en dergelijke. Hierdoor wordt gewerkt aan de zichtbaarheid en online aanwezigheid van de VSC-leden.

> Samenwerken met Het Klokhuis Zoek het uit, is de werktitel van de televisiereeks over wetenschap die Het Klokhuis, de VSC en de KNAW in 2012 willen realiseren, samen met een publicatie behorende bij deze reeks. De verschillende afleveringen kunnen via een licentie tevens worden gebruikt bij activiteiten door de VSC-leden. Daarnaast wordt verkend wat de mogelijkheden zijn voor een reizend program-ma bij een aantal VSC-leden tijdens de uitzendperiode van de reeks. Dit reizende programma kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op de populaire Klokhuisvragendagen. De looptijd van dit samenwerkingsproject is twee jaar.

Opdracht 3Verbinden van de aangesloten instellingen: De vereniging biedt een platform aan bestuur, directie en medewerkers van de aangesloten leden om kennis en ervaringen uit te wisselen en te kunnen samenwerken.

De basis van een vereniging zijn de dingen die je samen doet en de momenten waarop je elkaar ontmoet. Al deze activiteiten komen voort uit de andere twee opdrachten en de pro-grammalijnen. Via bijeenkomsten delen we kennis, inspireren we elkaar en werken projecten uit. Om samenwerking te stimuleren stelde de VSC kleine startgelden beschikbaar om een activiteit tussen meerdere leden uit te voeren. In 2012 worden de resultaten hiervan verzameld.

stichting tEcHNIEkPrOMOtIE vindt dat - om aan de groeiende vraag naar kennis en kunde op het gebied van techniek en wetenschap te kunnen blijven voldoen - alle kinderen van 4 t/m 15 jaar maximaal de gelegenheid verdienen hun interesses en talenten op dit gebied te ontdekken en te ontwik-kelen. Daarom bouwt stichting techniekpromotie vanuit onderwijsinstellingen en samen met overheden, bedrijven en partners een community of practice die via betekenisvolle activiteiten bij alle kinderen van 4 t/m 15 jaar een positieve attitude en talent voor techniek en wetenschap ontwikkelt.

Page 16: VSC Jaarverslag 2011

14

Daarnaast is in 2011 tijdens de Algemene ledenvergaderingen gesproken over het meerjaren-plan van de vereniging en de koers. Uit de meerjaren visie kwamen twee accenten naar voren waarmee we al in 2011 een begin hebben gemaakt. Het gaat hier om het verbindende platform tussen de leden en de thema’s scientific literacy en impact van wetenschapsmusea en science centra.

Werken aan de toekomst

> Onderzoek middeleninventarisatie Na twee jaar investeren in een online community en sociale media zoals twitter, is eind 2011 een middeleninventarisatie gehouden, waarbij de gebruikte instrumenten, de huidige uitstra-ling en het gewenste profiel zijn geanalyseerd. Tevens is gekeken naar de programmalijnen en de daaruit voortvloeiende activiteiten: zijn de huidige instrumenten [website, community, twitter] toekomstbestendig en welke aanpassingen moeten er eventueel worden gedaan. Vanuit deze middeleninventarisatie is besloten om in 2012 de publiekswebsite en de leden-community te integreren tot één geheel. Hierbij wordt tevens gekeken naar de ontwikkelingen die de vereniging in de afgelopen jaren realiseerde [nieuwe projecten en samenwerkingsver-banden] en de wens deze beter zichtbaar te maken.

> Het meten van impact en scientific literacyIn november was Marjelle van Hoorn [verenigingsmanager] aanwezig bij een seminar georga-niseerd door Dr. Eric Jensen van de Warwick University. Bij ‘impact’, aldus Jensen, draait het om de volgende vragen: welk verschil maak je in het leven van mensen? En welke ideeën, relaties veranderen of ontstaan door jouw activiteit. Hier kun je alleen iets zinvols over zeggen wanneer je op twee momenten bevraagt: vooraf en achteraf. Van groot belang is in deze het expliciteren van het doel. Niet minder belangrijk zijn de vragen wat je met de informatie die je hebt verzameld gaat doen en in welke mate de uitkomst het werk verder gaat bepalen?De input van deze bijeenkomst geeft richting aan eventuele vervolgprojecten rond scientific literacy en aan gesprekken over de waarde van wetenschapsmusea. De focus op het verschil dat je maakt en wat je zelfs met kleine veranderingen teweegbrengt, krijgt in 2012 verder vorm.

scIENcE cENtEr

NEMO is zich er van bewust: veel kinderen denken dat wetenschap saai en moeilijk is, en zijn er te weinig kinderen die voor de bètarichting

kiezen. tegelijkertijd zijn wetenschap en techniek voor de samenleving en de ontwikkeling van de kenniseconomie van groot belang.

science center NEMO wil hier graag een rol in spelen, omdat het haar core business is om kinderen te enthousiasmeren voor weten-

schap en techniek. In 2009 is NEMO daarom gestart met de vorming van het science Learning center (sLc), een expertisecentrum

op het gebied buitenschools leren over wetenschap en techniek. De missie van het sLc is om het onderwijs over wetenschap en tech-

niek te verrijken. we willen dat er meer tijd aan wordt besteed, dat de kwaliteit beter wordt, en de lessen spannender. Met de aan-

stelling van bijzonder hoogleraar Maartje raijmakers van de universiteit van amsterdam heeft het sLc in 2011 een stevig funda-

ment gekregen. Zij bekleedt sinds september van dat jaar de leerstoel ‘science leren in non-formele omgevingen’. Het sLc werkt

samen met een groot netwerk van partners. Binnen de Vsc wil het sLc haar expertise op het gebied van non-formeel leren delen met

andere science centers en musea.

Page 17: VSC Jaarverslag 2011

15

> VSC – organisatieEcsite workshop | Tijdens Ecsite 2011 in Warchau participeerde de VSC in twee verschillende sessies. Marjelle van Hoorn zat een sessie voor over social media met de titel: Social networks - Opening dialogue between people and science. Daarnaast hield zij een presentatie in een sessie waar verschillende netwerken van science centra en wetenschapsmusea uit Europa zich presenteerden.

OCW gesprekken | de vereniging participeerde in een, door het ministerie van OCW geïniti-eerde, reeks gesprekken tussen verschillende organisaties op het gebied van wetenschaps-communicatie. Naast algemene thema’s werd ook specifiek gesproken over de kansen van een gezamenlijk project als Oktober Kennismaand.

Museumcongresworkshop | samen met de Museumjeugduniversiteit en het wetenschaps-knooppunt organiseerde de VSC een werkgroep over musea als podium voor wetenschap voor kinderen. De discussie spitste zich toe op de vraag wat goede manieren zijn om wetenschap-pers en kinderen samen te brengen?

Functiebenaming verenigingsmanager | in de bestuursvergadering van december is gesproken over de functiebenaming van de bureaumanager van de vereniging. Hierbij is tevens gekeken naar courante benamingen binnen verenigingen. Besloten is bureaumanager te vervangen door verenigingsmanager.

@sciencemuseums | ook in 2011 werd twitter actief ingezet om over de activiteiten van de vereniging en de activiteiten van de leden te communiceren.

Jury Gouden Reigers | Keying into the Brain is een mediafestival dat geheel in het teken staat van doelgroepcommunicatie met audiovisuele en interactieve media. De Gouden Reigers worden uitgereikt aan uitmuntende projecten op dit gebied. Het doel van Keying into the Brain is het inspireren van vakmensen, het bundelen van ervaringen, het programmeren van voor-beeldcases en het uitwisselen van kennis op het gebied van doelgroepcommunicatie met audiovisuele en interactieve media. Marjelle van Hoorn is gevraagd voor de jury ruimtelijke media en gelegenheidsprojecten. De Gouden reigers worden in mei 2012 uitgereikt.

Het NatuurHIstOrIscH MusEuM rOttErDaM

is een laagdrempelig museum met bijzondere aandacht voor de natuur en de natuurhistorie van de regio rotterdam en de rest van de

wereld. ten opzichte van vergelijkbare musea onderscheidt Het Natuurhistorisch zich door een dynamisch collectie- en verzamelbe-

leid, een actieve onderzoekspoot en door een relativerende en opvallende kijk op de altijd verbazingwekkende natuur. Voor de ko-

mende periode willen we ons nadrukkelijker profileren als kennisinstituut, en een brug slaan tussen (wetenschappelijke) kennis en

de maatschappij. Noem het maar: een rol als kennismakelaar vervullen, en daarbij belevingen bieden die alle zintuigen aanspreken.

Een relativerende knipoog mag niet ontbreken.

Page 18: VSC Jaarverslag 2011

16

staat van baten en lasten boekjaar 2010

Baten

Realisatie Begroting Verschil

Subsidie FOSC 215.500 215.500 0

Subsidie FOSC - restsaldo voor 2008 157.418 157.418

Contributie leden 12.700 10.000 2.700

Rente 3.027 3.027

Totaal baten 388.645

Lasten

Realisatie Begroting Verschil

Afschrijvingen materiele vaste activa 245

Bestuurskosten 11.610 11.500 -110

Activiteiten bestuur 706 1.500 794

Bureaukosten 81.500 81.500 0

Collectieve belangenbehartiging en lobby 0 1000 1.000

Bevordering van het gebruik 76.722 100.000 23.278

Kennisdeling: dienstverlening & professionalisering 112.810 179.000 66.190

Netwerk en ontmoetingsplaats 9.463 8.000 -1.463

Onvoorzien 0 2.000 2.000

Totaal lasten 293.056 384.500 91.689

Resultaat 95.589

Bestemmingsreserve

Programmalijn B 51000

Programmalijn C 15000

Programmalijn E 107750

Afname algemene reserve -78161

95.589

4 financiën

Page 19: VSC Jaarverslag 2011

17

toelichting op de specificatie lasten en staat van baten en lasten

Subsidie FOSC < 2008In 2011 is het gehele restsaldo vanuit het FOSC – dat gereserveerd stond op de rekening van NCWT – overgemaakt op de rekening van de VSC.

BestemmingsreservesIn overleg met NCWT en de toetsingscommissie van het FOSC zijn de restsaldo’s van de afgelopen jaren toegevoegd aan specifieke programmalijnen van de VSC.

Bevordering van het gebruik | Xperiment In 2011 zijn verplichtingen aangegaan voor de editie van Xperiment in 2012: in een oplage van 50.000 zal een speciaal magazine verschijnen voor kinderen. De kosten hiervoor zijn als verplichtingen terug te vinden in de complete jaarrekening.

Kennisdeling | families en VSC 2.0Bij de uitvoering van dit project is gekozen voor een uitgebreidere opzet, waardoor de kosten hoger uitvielen. In plaats van een digitale uitgave is de publicatie gedrukt.De looptijd van het VSC 2.0 project – dat gefinancierd wordt vanuit het restsaldo – is 2011 en 2012. In 2012 wordt dit project afgerond.

Netwerk en ontmoetingsplaats | MeerjarenplanBij de verdere realisatie van het meerjarenplan van de vereniging is wederom Marike Kuperus van Kuperus & Co betrokken. Deze kosten zijn geboekt op deze programmalijn.

eXPLOrION

eXplorion is een kleinschalige sterrenwacht / science activiteit waar met

name kinderen van 4 tot 10 jaar geweldige pret hebben met het lanceren van

raketten en het ontdekken van het heelal.

MusEuM BOErHaaVE

toont vijf eeuwen innovatie in natuurwetenschappen, geneeskunde en techniek. Om het publieks-

bereik te vergroten zet het museum in op een grotere aantrekkelijkheid voor het gezin. Daartoe

komt er een vaste presentatie die verhalen vertelt en waarin naast de instrumenten en papieren

ook de wetenschappers van vlees en bloed en de cultuurhistorische context aan bod komen. Een

stevige uitbreiding van de educatieve activiteiten moet meer scholieren ertoe bewegen te kiezen

voor bèta. schateiland Boerhaave, Nederland waterland (in de binnentuin) en technolab bedienen

doordeweeks het onderwijs en zijn in het weekend en gedurende de vakanties een extra trekker

voor jongeren. Daarnaast wil Museum Boerhaave als rijksmuseum zijn collectie aan de hand van

‘satellieten’ (Palace Hotel Noordwijk, trippenhuis kNaw, antonius Ziekenhuis, etc) ook elders

laten zien en zet het museum zijn unieke restauratieatelier en deskundige conservatorenbestand in

als expertisecentrum.

Page 20: VSC Jaarverslag 2011

18

Dat scIENcE LINX ‘de voordeur’ is van onderzoeksinstituten met een grote reputatie in nanoscience, sterrenkunde of moleculaire biologie. Daar

zijn we trots op. Om jongeren te laten zien dat wetenschappelijk onderzoek niet alleen in je iPhone of Blackberry zit, maar ook

een spannende baan geeft. En je meebouwt aan onze toekomst, met plastic zonnecellen of hele slimme medicijnen. trots is

science LinX als het echt een schakel is tussen het wetenschappelijk onderzoek en dagelijks leven. Met de onderzoekers aan

het woord, met al hun nieuwsgierigheid, vernuft en gekkigheid. als partner in de Groningse Nacht van kunst en wetenschap

laten we dat dan zien naar meer dan 20.000 mensen. In één Nacht!

Page 21: VSC Jaarverslag 2011

19

Ithaka Science CenterRaadhuislaan 115931 NR Venlo - TegelenTelefoon: 077 - 32 10 101Internet: www.myithaka.nlE-mail: [email protected]

Het Natuurhistorisch Westzeedijk 345 (Museumpark) 3015 AA Rotterdam Telefoon: 010 436 42 22Internet: www.nmr.nlE-mail: [email protected]

MuseonStadhouderslaan 372517 HV Den HaagTelefoon: 070 - 338 13 38Internet: www.museon.nlE-mail: [email protected]

Museum BoerhaaveLange St. Agnietenstraat 102312 WC LeidenTelefoon: 071 - 521 42 24Internet: www.museumboerhaave.nlE-mail: [email protected]

Museum van het Nederlandse Uurwerk (MNU) Kalverringdijk 3, Zaanse Schans1509 BT Zaandam Telefoon: 075 - 6179769 Internet: www.mnuurwerk.nl/ E-mail: [email protected]

NaturalisDarwinweg 22333 CR LeidenTelefoon: 071 - 568 76 00Internet: www.naturalis.nlE-mail: [email protected]

Artis PlanetariumPlantage Kerklaan 38 - 401018 CZ AmsterdamTelefoon: 020 - 523 34 52Internet: www.artis.nlE-mail: [email protected]

ContiniumMuseumplein 26461 MA KerkradeTelefoon: 045 - 567 08 09Internet: www.continium.nlE-mail: [email protected]

Cosmos OntdekcentrumFrensdorferweg 227635 NK LattropTelefoon: 0541 - 22 97 00Internet: www.e-cosmos.nlE-mail: [email protected]

De Spelerij Veldweg 5 6952 GX DierenTelefoon: 0313 - 41 31 18Internet: www.spelerij.nlE-mail: [email protected]

eXplorion science centerSchaapskooiweg 956414 HL HeerlenTelefoon: 045 - 563 01 01Internet: www.explorion.nE-mail: [email protected]

GeofortNieuwe Steeg 744171 KG HerwijnenTelefoon: 0345 - 63 04 80Internet: www.geofort.nlE-mail: [email protected]

5 ledenlijst

Dat scIENcE LINX

Page 22: VSC Jaarverslag 2011

20

Natuurmuseum BrabantSpoorlaan 4345038 CH TilburgTelefoon: 013 - 53 53 935Internet: www.natuurmuseumbrabant.nlE-mail: [email protected]

Nederlands Instituut voor Beeld en GeluidMedia Park, Sumatralaan 451217 GP HilversumTelefoon: 035 - 677 55 55Internet: www.beeldengeluid.nlE-mail: [email protected]

Nederlands WatermuseumZijpendaalseweg 26 – 286814 CL ArnhemTelefoon: 026 - 44 52 548Internet: www.watermuseum.nlE-mail: [email protected]

Nieuw LandOostvaardersdijk 01- 138242 PA LelystadTelefoon: 0320 260799Internet: www.nieuwlanderfgoed.nlE-mail: [email protected]

Ontdekhoek NederlandInternet: www.ontdekhoek.nlE-mail: [email protected]

Ontdekhoek AmsterdamBurgemeester Röelstraat 1451067 NB AmsterdamTelefoon: 020 - 411 68 46

Ontdekhoek RotterdamPannekoekstraat 553011 LC RotterdamTelefoon: 010 - 414 31 03

Ontdekhoek Den BoschOnderwijsboulevard 35223 DE Den BoschTelefoon: 073 - 621 53 35

Ontdekhoek ZwolleHogeschool Windesheim Campus 2-6, Geb. T1348017 CA ZwolleTelefoon: 038 - 469 99 75

Ontdekhoek SittardValkstraat 106135 GC SittardTelefoon: 046 - 452 86 55

science center NEMOOosterdok 21011 VX AmsterdamTelefoon: 020 - 531 32 33Internet: www.e-NEMO.nlE-mail: [email protected]

Science LinXRijksuniversiteit Groningen Nijenborgh 99747 AG GroningenTelefoon: 050 3637361Internet: www.sciencelinx.nlE-mail: [email protected]

Sonnenborgh - museum & sterrenwachtZonnenburg 23512 NL UtrechtTelefoon: 030 - 230 28 18Internet: www.sonnenborgh.nlE-mail: [email protected]

Space ExpoKeplerlaan 32201 AZ NoordwijkTelefoon: 0900 - 876 543 21Internet: www.space-expo.nlE-mail: [email protected]

Stichting TechniekpromotiePostbus 5135600 MB EindhovenTelefoon: 040 - 247 33 00Internet: www.techniekpromotie.nlE-mail: [email protected]

Page 23: VSC Jaarverslag 2011

21

Techniek Museum Delftp/a TU Delft, afd M&CPrometheusplein 12628 ZC DelftTelefoon: 015 - 278 52 00Internet: www.museum.tudelft.nlE-mail: [email protected]

Technika 10Internet: www.technika10.nl

TechnoplanetPostbus 55426802 EM ArnhemTelefoon: 026 - 44 55 018Internet: www.technoplanet.nlE-mail: [email protected]

Technopolis®

Technologielaan2800 MechelenTelefoon: +32 (0) 15 34 20 00Internet: www.technopolis.beE-mail: [email protected]

Teylers MuseumSpaarne 162011 CH HaarlemTelefoon: 023 - 516 09 60Internet: www.teylersmuseum.nlE-mail: [email protected]

Twents Techniekmuseum HEIMIndustriestraat 97553 CK HengeloTelefoon: 074 - 243 00 54Internet: www.techniekmuseumheim.nlE-mail: [email protected]

Universiteitsmuseum UtrechtLange Nieuwstraat 1063512 PN UtrechtTelefoon: 030 - 253 80 08Internet: www.uu.nlE-mail: [email protected]

Universiteitsmuseum Groningen Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a9712 EA GroningenTelefoon: 050 - 363 55 62Internet: www.rug.nl-museumE-mail: [email protected]

Vereniging van Landelijk Samenwerkende Publieks sterren-wachten (LSPS)Min. van den Brinklaan 909251 JJ BurgumTelefoon: 0511 - 46 32 95Internet: www.lsps.nlE-mail: [email protected]

Page 24: VSC Jaarverslag 2011

22

sustaining members

Bruns bvPostbus 475570 AA BergeijkTelefoon: 0497 - 57 70 27 Internet: www.bruns.nlE-mail: [email protected]

Heijmerink WagemakersOverijsselhaven 71 3433 PH Nieuwegein Telefoon: 030 - 60 60 823 Internet: www.hwva.nlE-mail: [email protected]

NorthernLight Postbus 376811031 BH AmsterdamTelefoon: 020 - 535 37 37 Internet: www.northernlight.nlE-mail: [email protected]

Perspekt Studio’sH.N. Werkmanweg 152031 BA HaarlemTelefoon: 023 - 531 63 12 Internet: www.perspektstudios.nl E-mail: [email protected]

TotemsVeemkade 3321019 HD AmsterdamTelefoon: 020 5091311Internet: www.totems.nlE-mail: [email protected]

ZKA Consultants & Planners BVPostbus 48334803 EV BredaTelefoon: 076-5658877Internet: www.zka.nlE-mail: [email protected]

Page 25: VSC Jaarverslag 2011

Het ZaaNs MusEuM experimenteert met diverse vormen van informatie-

overdracht t.b.v. de wetenschapseducatie om het Zaans

industrieel erfgoed, zoals getoond in diverse ‘Food’- pre-

sentaties en in het Verkade Paviljoen toegankelijk te

maken voor specifieke doelgroepen. Persoonlijke verha-

len spelen daarbij een grote rol. Zij worden vanuit ver-

schillende vertelperspectieven, aangevuld met collectie

en beelden, ontsloten. Door deze publieksbenadering

tonen we de bezoeker dat deze typisch Zaanse verhalen

afkomstig zijn uit overlevering en/of samengesteld zijn

uit diverse bronnen, waar de sociale en technische ele-

menten uit de industriele cultuur een grote rol spelen.

we bieden een museaal platform en zien het als de mu-

seale invulling van wetenschapseducatie en participa-

tie met onze doelgroep. Door samen te werken met erf-

goedinstellingen en het Gemeente archief Zaanstad,

bedrijfsleven en onderwijs wordt op deze wijze de duur-

zaamheid van het verzamelen van de Zaanse verhalen,

beelden en objecten t.b.v. de wetenschapseducatie ge-

waarborgd.

Page 26: VSC Jaarverslag 2011

Tekst: VSC – Marjelle van HoornOpmaak: Studio Bassa, CulemborgDrukwerk: Drukkerij Verschoor, Culemborg VSC, Vereniging van samen werkende centra en musea in wetenschap en techniekPostbus 4211000 AK AmsterdamTelefoon: +31 (0)20 531 32 21Fax: +31 (0)20 531 35 35Email: [email protected]: www.sciencecentra.nl

De VSC ontvangt subsidie van: