Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

44
Vrede van Utrecht 2009 in 44 pagina’s 29 mei DJ op de Dom

description

Vrede van Utrecht jaarverslag over 2009

Transcript of Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

Page 1: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

Vrede van Utrecht 2009 in 44 pagina’s

29

mei

D

J o

p d

e D

om

Page 2: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

21

sep

tem

ber

Da

y4P

eace

Page 3: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

23

ma

art

Dom

sta

d F

usi

on

Page 4: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

Utrecht heeft gekozen voor kennis en cultuur als profi lering van stad en regio. De viering van de Vrede van Utrecht in 2013 en de nominatie voor Utrecht Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 zijn belangrijke mijlpalen om deze ambitie concreet te maken. De uitdaging is om deze lange termijn ambities ook op de korte termijn zicht-baar te maken. In 2009 zijn wij daar goed in geslaagd met een breed en divers programma. Van bijzonder theater en muziek op o.a. Vliegbasis Soesterberg, waterlinieforten, kasteel de Haar en het Domplein tot tientallen community art programma’s in Utrechtse wijken en gemeentes en een programma met de Universiteit Utrecht rond de Vrede van Utrecht leerstoel. Zo’n 70 programma’s kwamen tot stand met ruim honderd partners en trokken bijna 200.000 bezoekers. Het bestuur is van oordeel dat het activiteiten-programma 2009 is uitgevoerd conform de daartoe bij de subsidiegevers en fondsen ingediende plannen. Met het programma 2009 is bijgedragen aan de realisatie van de doelstellingen en daarmee samenhangende thema’s zoals die door de subsidiegevers zijn geformuleerd. Dat geldt ook voor de inzet van de toe gekende middelen.

In 1713 was Utrecht even het centrum van Europa als gastheer, partner en podium voor vredesonderhandelingen die de toekomst van Europa bepaalden. De Britse historicus Hywell Williams stelt dat 11 april 1713 een van de 50 dagen in de geschiedenis is ‘die de wereld veranderden’. Utrecht was toen de culturele hoofdstad van Europa: uit het hele continent trokken theatermakers en kunstenaars naar Utrecht om de diplomaten te vermaken. Kunst en cultuur droegen bij aan het slagen van de onderhandelingen. Ook nu zijn kunst en cultuur belangrijk, zelfs cruciaal voor de aantrekkelijkheid van een stad. De besturen van gemeente en provincie en de Utrechtse ondernemers zijn daar ook van overtuigd. Cultuur én kennis maken het ver-schil tussen de steden en regio’s die bloeien en groeien en de steden en regio’s die dat niet doen. Vrede van Utrecht onderzoekt de komende jaren wat succesfactoren zijn voor een – vrij naar Geert Mak – ‘goede stad’. Wij formuleren dit met ‘The Utrecht Principles’: principes die in 1713 succes factoren waren voor goede vredesonderhandelingen: de keuze voor dialoog en (culturele) diplomatie. Merlijn Twaalfhoven verwoordde het in zijn column tijdens ons concert in 2009 als volgt: “Contact is de sleutel, zolang er contact is, is er vrede.”

– 4 –

Page 5: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

The Utrecht Principles hebben ook een actuele betekenis: respect voor culturele, religieuze en etnische diversiteit; het geloof in de kracht van kunst en taal voor sociale duur-zaamheid en vrije toegang tot en uitwisseling van kennis voor vernieuwing en maatschappelijke samenhang. The Utrecht Principles moeten in 2013 leiden tot het vast-stellen van een nieuwe Vrede van Utrecht anno 2013, die anders dan in 1713 niet alleen door bestuurders, maar ook door tal van maatschappelijke, culturele en kennis-organisaties wordt ondertekend. Deze aanpak staat in direct verband met Utrecht 2018. Veel van onze gesprekspartners vragen ons: “wat levert 2018 ons nou op?” Begin 2010 presenteren wij in een Werkplaats de uitgangspunten voor het bidbook van Utrecht Culturele Hoofdstad 2018. Wij vragen van onze gesprekspartners uit het bedrijfsleven, het maatschappelijke en bestuurlijke veld en de culturele sector een reactie op de geformuleerde uitgangspunten. Wij zijn er met de Utrechtse bestuurders van overtuigd dat Utrecht meer (internationale) kenniswerkers en bedrijven binnenhaalt, aantrekkelijker blijft voor de eigen bewoners, bezoekers en studenten als er geïnvesteerd wordt in kennis en cultuur, historie, ontmoeten en gastvrijheid.

Utrechts Uitburo en Culturele Zondagen. In 2009 kwam het Utrechts Uitburo tot bloei. Tegelijkertijd werd nagedacht over de toekomst van de Culturele Zondagen. Per 1 januari 2010 zijn het Utrechts Uitburo en Culturele Zondagen samen-gegaan in de nieuwe Stichting Cultuurpromotie Utrecht. Deze stichting richt zich op de algehele cultuurpromotie van de stad Utrecht. Stichting Vrede van Utrecht zal in het kader van de programma-opbouw 2013 en 2018 intensief samenwerken met de stichting.

—Prof. Drs. G. J. CerfontaineVoorzitter Bestuur—Drs. Peter de HaanIntendant

– 5 –

Page 6: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

2009

De projectleiders aan het woord

– 6 –

Page 7: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

LEO ROELEVELDPROJECTLEIDER EDUCATIE

2009 was een jaar van voorbereiding. Van praten, oriënteren, inventa-riseren schrijven en aanvragen. Leraren en leerlingen van basis en voort gezet onderwijs moeten in 2013 weten wat de Vrede van Utrecht is. Op dit moment komt de Vrede van Utrecht niet aan bod tijdens de geschiedenislessen want de Vrede van Utrecht behoort helaas niet bij de vijftig onderwerpen van de nationale, historische canon. Daar gaan wij verandering in brengen met het educatief programma Vrede van Utrecht op school voor het basisonderwijs dat zal lopen vanaf september 2010 tot 2013. Dat doen we samen met het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Kunst Centraal, School in de Kunst, Landschap Erfgoed Utrecht en de Stichting Vredeseducatie. Die instellingen beschikken over veel kennis en ervaring, wij hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het gaat erom hoe je de scholen binnenkomt, om te beginnen de basisscholen. Dat valt nog niet mee, je hebt een sexy verhaal nodig dat aansluit bij de bestaande lesprogramma’s. Onze thematiek is breed: geschiedenis, ethiek, kunst en cultuur, vrede en oorlog, con� ict en onderhandelen. De basisvraag luidt: hoe gaan we prettig met elkaar om? We hebben met de partners enkele producten ontwikkeld waar scholen mee aan de slag kunnen. De Vredesmusical bijvoorbeeld. In 4 weken tijd maakt de school onder begeleiding van een kunstvakdocent een musical met alle leerlingen. We bieden een verhaallijn, niet al te gede-tailleerd, er moet ruimte zijn voor de eigen expressie, en een aantal liedjes. En we hebben Vrede in Beeld, een beeldende lesmethode met de Vrede van Utrecht als thema. Utrechtse jeugdtheatergezelschappen zijn gevraagd een schoolvoorstelling te maken rond de geschiedenis en de thematiek van de Vrede van Utrecht. Deze voorstellingen worden volgend jaar in het kader van de kunstmenu van UCK en Kunst Centraal aan de scholen aangeboden. De producten van Vrede van Utrecht op school worden opgenomen in de brochures van de partners. Landschap Erfgoed Utrecht produceert samen met ons en de overige partners een geschiedenispakket. Alle scholen die de gebruik maken van de Vredes-musical en/of Vrede in Beeld of naar de schoolvoorstelling gaan in het kader van de Vrede van Utrecht ontvangen het geschiedenispakket.

Waar het kan zoeken we aansluiting bij bestaande werkvormen van burgerschapsmethoden. Utrecht is de bakermat van de Vreedzame School en de Vreedzame Wijk, interessante initiatieven waar we graag bij aanhaken maar ook bij een methode als Leefstijl. We willen een samen hangend pakket creëren waar scholen uit kunnen kiezen. Voor het voortgezet onderwijs willen we een zelfde aanpak hanteren. We zullen dan meer event gericht gaan werken want het voortgezet onder-wijs heeft meer dynamiek, schooltypes en dat vraagt om meer maatwerk.

Vaak is het jongleren om alle belangen in evenwicht te brengen, maar dat maakt het ook bijzonder uitdagend. Aanvankelijk zagen veel partners in de stad Stichting Vrede van Utrecht vooral als de grote melk-koe. Inmiddels hebben de partners wel door wat wij kunnen bijdragen aan de culturele infrastructuur. De winst voor het onderwijs, culturele instellingen en Stichting Vrede van Utrecht valt vooral te halen uit een bundeling van activiteiten en inzet, in dit geval, gebundeld rond de geschiedenis en de thematiek van de Vrede van Utrecht. De instellingen leren van elkaar, de onderlinge verschillen en overeenkomsten worden helder, de samenwerking krijgt verdieping. Er ontstaat een nieuwe infrastructuur die tot mooie dingen kan leiden in 2013 en daarna.’

ROBERT KOUIJZERPROJECTLEIDER PROGRAMMA

Een van de speerpunten van Stichting Vrede van Utrecht is dat meer Utrechters mee kunnen doen aan kunst en cultuur. Met ons programma brengen wij cultuur in de haarvaten van de samenleving. Wij richten ons vooral op de vier Vogelaarwijken in de stad; Kanaleneiland, Ondiep, Zuilen en Overvecht. Wij proberen daar een culturele infrastructuur op te bouwen. Samen met wijkbureaus, woningbouwcorporaties en de afdelingen maatschappelijke ontwikkeling en cultuur van de gemeente initiëren we culturele netwerken en koppelen die aan de cultuurhuizen in de wijken en aan de coaches die daar de spil� guren zijn.

In elke wijk ontstaan langzamerhand serieuze podia zoals de Stefanus in Overvecht, het Vorstelijk Complex in Zuilen en Cultuurhuis Kanalen eiland. Wij delen onze kennis met de culturele werkers ter plekke. De aanpak is overal anders, maar onze ambitie is dat er na 2013 in deze vier wijken een blijvend cultuurcircuit is. Die structuur was in 2009 nog volop in aanbouw. In 2009 hebben wij in veel diverse activiteiten ondersteund. Onze bijdragen zijn over het algemeen niet organisatorisch of productioneel van aard. Financieel en inhoudelijk proberen we afstemming te vinden tussen de projecten onderling en onze agenda richting 2013.

Nog steeds moeten we alle partijen overtuigen dat dit een goede aanpak is voor de culturele ontwikkeling in de wijken. Zij hebben vaak hun eigen prioriteiten, dat is begrijpelijk. Veiligheid en sport staan ook hoog op de agenda. De eerste wijken gaan nu een cultuurplan opstellen met het wijkbureau als leidende partij. Dat is een enorme sprong voorwaarts. Wij hebben als motor gefungeerd, achter de schermen. Maar naarmate 2013 nadert zullen we steeds meer naar buiten treden. We gaan het cultureel pro� el van Stichting Vrede van Utrecht in de wijken verder aanscherpen, presenteren onze eigen agenda en vragen onze partners in de wijken of ze het tof vinden om mee te doen.

Ons cultureel pro� el gaat over zichtbaarheid en participatie. Dat vatten we samen onder de slogan Dit is Utrecht, dit ben ik. Of: Dit is Overvecht, dit ben ik. Dat willen we in al onze projecten laten terug-keren, maar het label mag er alleen op als de kwaliteit voldoende is. We hebben noeste arbeid verricht, gewroet en gegraven. Het is soms lastig werken in de Vogelaarwijken, iedereen duikt er bovenop maar wij kregen steeds meer voet aan de grond. We zijn een netwerkorganisatie die de kracht van kunst en cultuur voor sociale cohesie agendeert, we zijn er niet om sociale problemen op te lossen. Maar volgens mij zijn we over de heuvel. Nu is het tijd om door te pakken, we gaan de plantjes poten.

Intussen zetten we af en toe een nieuwe productie op die de culturele infrastructuur verder versterkt. In het spoor van Europa Cantat zijn we op zoek gegaan naar zangkoren in de wijken. Die koren hebben allemaal opgetreden in hun eigen wijk. Tijdens een zeer bijzondere slotmanifestatie in de Domkerk hebben ze samen opgetreden en nieuwe composities gezongen. Ontwikkeling van creatieve werkplaatsen en ruimte geven aan jong talent is ook een van onze focusgebieden. Ook is er het Community Arts Lab waar we onderzoek doen naar het effect en de mogelijkheden van kunst- en cultuurprogramma’s in de buurt. Het concept is niet nieuw en niet exclusief, maar andere steden in het land zijn inmiddels zeer nieuwsgierig naar onze bevindingen en expertise.’

En dan zijn er nog de creatieve werkplaatsen, waar ik ook bij betrokken ben. Dit zijn plekken waar jonge Utrechtse kunstenaars bij elkaar komen en de kans krijgen hun ideeën uit te broeden. Colin Benders /Kyteman en Habek zijn daardoor ook geholpen met het vinden van hun eigen werkplaats aan de Zeedijk in Utrecht centrum. Ook koppelen we creatieve talenten aan de grote evenementen waar de Vrede van Utrecht bij is betrokken, zoals het Bevrijdingsfestival en DJ op de Dom, dat geeft hen een geweldig podium om te experimenteren.

4 ja

nu

ari

La

nce

rin

g m

ijn

idee

voor

20

13

.nl

– 7 –

Page 8: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

EUGÈNE VAN ERVENHOOFD ONDERZOEK COMMUNITY ART LAB UTRECHT

Het CAL is een kenniscentrum over community arts. Wij beschouwen community arts als een veelomvattende en zeer diverse kunstpraktijk waarbij kunstenaars in meer of mindere mate samenwerken met mensen die normaliter niet of nauwelijks iets met kunst doen. Het werkterrein van de community arts in Nederland is vooral in de Vogelaarwijken. Het doel is niet om mensen die daar wonen te verheffen tot de smaak van de hoger opgeleide middenklasse, maar om krachtige oorspronkelijke kunst te maken die er voor deze mensen en op deze plekken toe doet.

Een van de producten die we hebben ontwikkeld is een nationale database die momenteel zo’n 110 community artsprojecten bevat. Op een aantal daarvan verrichten we diepte-onderzoek. Juist deze kunstvorm waarbij partnerschap met allerlei soorten betrokkenen zo belangrijk is vraagt om multidisciplinair onderzoek dat verder reikt dan alleen maar kwaliteitsbeoordeling van het uiteindelijke kunstwerk. Projecten moeten in hun veelomvattendheid en vanuit verschillende perspectieven in hun totaliteit worden beschouwd. Met die aanpak zijn wij in Nederland kop-loper. Beleidsmakers en politici hebben soms de fantasie dat community arts werkt met om het even welke kunstenaar die je eventjes een paar maanden in een wijk aan de slag zet en – hopsakee – er ontstaat sociale cohesie. Wij tonen aan dat het wel degelijk uitmaakt wie je daar neerzet en hoe je werkt. En dat het nog niet zo eenvoudig is om te bepalen wat de maatschappelijke effecten van participatieve kunst in de wijk is. Daarom hebben we ook Ivana Cerovecki erbij gehaald. Zij is een psycho-loge met goede empirische onderzoeksvaardigheden.

CAL produceert zelf geen projecten met uitzondering van experi-mentele ondernemingen als ‘Spinozaplantsoen Presenteert’ (september 2009), waarbij we eigenlijk het idee aan een paar op die plek woonachtige kunstenaars hebben aangereikt en ze vervolgens hebben ondersteund. We wilden uitzoeken of kunstenaars in hun eigen straat makkelijker in staat zijn om community arts te veroorzaken dan buitenstaanders. Daarnaast coachen we ook kunstenaars in hun projecten, zoals bij ‘Yo Opera Flat 3’ (november 2009) en het traject ‘Leven Met Verschillen’.

Wij willen de praktische en theoretische kennis over community arts vergroten door nationaal en internationaal op de hoogte te blijven van wat er speelt en lokaal projecten zorgvuldig te documenteren. Op die manier denken we community arts in Utrecht (stad en provincie) te versterken richting 2013. Momenteel zijn we bezig zo’n tien projecten die we grondig hebben onderzocht in boekvorm samen te vatten – met een bijbehorende DVD. In de toekomst willen we ook wat meer buiten de stad gaan onderzoeken, op plekken als Haarzuilens bijvoorbeeld, waar stad en platteland samen komen. Verder zijn er spannende ontwikkelingen zoals de nieuwe wijkgerichte cultuurhuizen (Stefanus, Vorstelijk Complex, Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland). Daar willen we ook met onze nieuw te ontwikkelen werkplaats voor jonge makers op inspelen zodat er op deze plekken door wijkbewoners gedragen artistiek leven in de brouwerij komt. Margreet Bouwman trekt die kar, waar ook de HKU en de CMV opleiding van de HU op moeten springen. In deze werkplaats willen we projecten gaan ontwikkelen die in 2013 tot bloei moeten komen.

Verder hebben we in 2009 op 1 april een bijeenkomst georganiseerd voor iedereen die in Nederland onderzoek doet naar community arts. Dat was een vervolg op een eerdere tweedaagse ontmoeting voor com-munity kunstenaars, waar ze binnen een veilige omgeving over hun werk konden praten. Er is grote behoefte om ervaringen uit te wisselen. Zo pro-beren wij ook op andere behoeftes van kunstenaars in te spelen zoals bij Merkx en Dansers die een participatief project met kinderen uit Overvecht en het Domstad Jong Orkest door ons wilden laten documenteren.

Onze belangrijkste partners zijn de UU (waar ik zelf als hoofd-docent werk), de HKU, de HU, ZIMIHC, KunstFactor en de relevante kunstorganisaties zelf: DOX, Stut, het Wilde Westen, Maanzaad, YO! Opera, Merkx en Dansers en individuele kunstenaars. We hebben de ambitie dat alles en iedereen die er in de Utrechte community arts toe doet, in ons netwerk zit. Alleen dan kunnen we in 2013 de boel op een positieve manier langdurig laten exploderen. Het is ook niet zo dat we de mensen uit de betere wijken uitsluiten. We moeten ook bruggen bouwen en projecten laten ontstaan die aan beide kanten van de brug communiceren. Dat is de uitdaging van dit soort werk.

De meerwaarde van Vrede van Utrecht is dat het meer dan ooit te voren de culturele sector dichter bij elkaar heeft gebracht. Voorheen waren het vaak eigen toko’s die met de ruggen naar elkaar toestonden. Mede door de Vrede van Utrecht is er ook meer respect ontstaan voor community arts, waar vroeger veel meer op neergekeken werd.

Voor 2018 hebben we nog geen concrete plannen; we hebben de handen vol aan de komende vier jaar. Het zou sowieso verkeerd zijn als het in 2013 stopt. In steden als Brussel en Liverpool heb ik gezien dat de culturele hoofdstad community arts een extra push heeft gegeven. Er zijn nieuwe tradities ontstaan zoals de Zinneke Parade in Brussel en in Rotterdam hebben we er het International Community Arts Festival aan over gehouden. Het is van belang dat kunst en cultuur actief gedragen worden door alle lagen van de bevolking en op alle plekken van de stad. Community arts is daarbij onmisbaar.

NANCY JOUWEPROGRAMMA-DIRECTEUR KOSMOPOLIS UTRECHT

In 2009 heeft Kosmopolis Utrecht zo’n 40 activiteiten gedaan, volgens de programmalijnen interreligieuze dialoog, community art, nieuwe media, en cultureel erfgoed.

Een groot project afgelopen jaar was Linken leggen in Lombok, dat aanhaakt op de Indische archipel en de straatnamen in Lombok. Begin 20e eeuw zijn de Indische buurten in Nederland opgekomen omdat we trots op onze koloniën waren. En dat Nederland ooit daar was, betekent dat mensen van daar nu hier zijn. Nederland bestaat uit meer migrantengemeenschappen dan alleen “de moslims” waar we het nu alsmaar over hebben op een negatieve manier. Het beeld in Nederland is verengd, vernauwd. Identiteit wordt heel eendimensionaal bekeken terwijl voor veel mensen het een multidimensionaal, dynamisch gegeven is. Linken Leggen Lombok vertelde het verhaal van de postkoloniale migranten uit de Oost, een grote, diverse groep en het zegt tegelijk iets over ‘ons’. Het project is tot stand gekomen met een brede groep samen-werkingspartners, instituten, individuele kunstenaars, ondernemers en community artists. Er was in de wijk een kunstroute, een gps-tour, homecooking, een literair festival, debatavonden en web� lmpjes.

Het is onze kracht om met heel veel verschillende partners samen te werken. Met het Nederlands Film Festival hebben we in aanloop naar het festival � lms in wijken vertoond, maar we werken ook met een hoveniersvereniging of een wijkraad. Ook werken we samen met de stedelijke partners Kosmopolis Rotterdam en Kosmopolis Den Haag en gedrieën hebben we met de Parade samengewerkt, en interstedelijk geprogrammeerd. De Parade is een sterk merk met een eigen publiek, maar wel relatief wit qua aanbod en consument. Kosmopolis staat voor de verbinding tussen burgers in intercultureel perspectief. Wie dat interessant vindt, is een potentiële partner. Dat kunnen dus ook maat-schappelijke en wetenschappelijke partners en woningcorporaties zijn.

Onze opdracht ten opzichte van die van de Vrede van Utrecht is verschillend maar ze sluiten wel op elkaar aan. Kosmopolis staat voor de interculturele dialoog, in het maatschappelijk engagement vinden we elkaar.

Kosmopolis is als landelijk initiatief opgericht na november 2006. Er was een sterke polarisatie in Nederland, men stond met de ruggen tegen elkaar.

In 2013 is het interessant en belangrijk om de rol van Europa te bekijken. In 1713 stond Europa in het midden van de wereld. In 2013 helemaal niet meer, maar heeft Europa dat wel door? Een interessant gegeven. De grootste bewegingen wat betreft economie, diensten en innovatie spelen zich vooral buiten Europa af. Spannende kunstinitia-tieven spelen zich mondiaal af. Maar in Europa denken we vaak nog ‘wij zijn de maatstaf’.

Kosmopolis Utrecht is juridisch en fysiek ondergebracht bij stichting Vrede van Utrecht. We hebben een eigen opdracht, eigen pr, een eigen budget, een eigen team. Facilitair delen we veel, inhoudelijk zijn er veel raakvlakken. De Vrede van Utrecht is een belangrijke speler in de culturele sector. Je voedt elkaar, je maakt elkaar sterker. We zijn heel scherp in wat we doen en willen en daarom is er een goede wederzijdse bevruchting.

De meerwaarde van de Vrede van Utrecht is er op meerdere manieren. Het is een interessante speler op zoveel verschillende niveaus. Het is geen projectorganisatie, geen fonds, geen culturele zondagen. Voor Utrecht kan dat heel gezond zijn. Vrede van Utrecht houdt de vinger aan de pols, en heeft inmiddels met vallen en opstaan veel geleerd. De organisatie heeft een eigen smoel en power gekregen. Het is ook heel goed om de connectie te maken in stad en regio. Met alle potentie die Utrecht in huis heeft, wil Vrede van Utrecht de stad trots op zichzelf laten zijn. Er zijn allerlei ambities. Utrecht als stad is leuk om in te wer-ken, het is hier behoorlijk pretentieloos, relaxter. Utrecht geeft ruimte aan broedplaatsen en het experiment, crossovers. Maar er is ook weinig trots en ambitie. Als iemand boven het maaiveld uitsteekt, is er geen infrastructuur voor ze, zoals Kyteman en Habek. Er komt verandering in en Vrede van Utrecht kan daar het verschil in maken en heeft daar hard aan gewerkt.

2018? Eerst maar eens zorgen dat we nog bestaan in 2013. Waar wij als Kosmopolis voor staan, als dat wordt meegenomen in het gedachte-goed van 2018, dan hebben we ons doel bereikt. Je weet niet wat de verkiezingen gaan brengen. Het geeft de burger geen moed. We zijn nu ernstig nodig. 2018. De kracht van de Vrede van Utrecht is dat je al een bestaande organisatie hebt, die doelgericht die kant op kan.

We leven in een interculturele realiteit. De kracht van diversiteit, het is leuk en belangrijk. Maar het moet in de programmering standaard worden meegenomen. Je moet de tijd nemen na te denken wat dat dan kan meebrengen voor jezelf. Intercultureel produceren vergt aandacht liefde en geduld. Hoe market je dat naar een grotere groep dan je gewend bent. Het is de uitdaging voor elke culturele instelling die over 10 jaar nog wil bestaan.

5 m

aa

rt K

un

stzw

emm

en -

An

ouk

de

Bru

ijn

– 8 –

Page 9: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

HENK KEIZERPROJECTLEIDER PROGRAMMA

Met de lijn die Vrede van Utrecht in 2009 heeft ingezet gaan we door: buiten de stad programma’s maken, gebruik makend van cultureel erfgoed. Bij erfgoed denken veel mensen aan kastelen, maar het meest zichtbare deel is het landschap. In Nederland wordt dat in een rap tempo op zijn kop gezet. De stad groeit steeds harder, eet het landschap op en daarbij verdwijnt met de dorpen een manier van leven. Dat is een mondiaal verschijnsel. We hebben twee focusgebieden. Aan de ene kant van Utrecht ligt voormalig vliegveld Soesterberg, een gebied met een hoge natuurwaarde en de historie van het oudste vliegveld van Nederland. In 2009 hadden we daar de opvoering van Kasimir en Karoline, in samen-werking met de Stadsschouwburg. De voorstelling is daarna naar Avignon gegaan. Dit jaar gaan we weer zoiets proberen. Daarvoor werken we samen met het Utrechts Landschap, Defensie, het CBKU, de Stads-schouwburg, Festival a/d Werf en wie er maar wil meedoen. Het liefst zouden we elk jaar programmering op Soesterberg willen hebben.

Aan de andere kant van de stad ligt Haarzuilens. In dit gebied zijn we in vergaande gesprekken met het Ministerie van Landbouw en Visserij, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Niet voor kunst op een mooie locatie, maar hoe kunst te integreren in landschapsontwikkeling. Akkers veranderen in bos en een rustig dorpje wordt recreatie gebied voor Leidsche Rijn. We hebben daarvoor een programma aan zo’n vijf-tig partners gepresenteerd. Buiten praten, netwerken en ondersteunen, zorgen we ook voor fysieke plekken waar kunstenaars aan de slag kunnen, zoals Roodnoot in Leidsche Rijn. Ook in Haarzuilens hebben we een boerderij weten los te peuteren waar kunstenaars aan de slag gaan.We hebben nog een lijn, de forten en kastelen. Dat waren van oudsher de plekken van politiek, wetenschap, kunst en natuurlijk oorlog en vrede. Utrecht is de stad van kennis en cultuur en dat gaan we met Vrede van Utrecht vertalen naar de kastelen. Slot Zuylen is bijvoorbeeld verbonden met Belle van Zuylen, de literatuur.

Hebben wij de Vrede van Utrecht zichtbaarder of beleefbaarder gemaakt? Ik denk het wel: we bespreken de relatie stad en platteland en voegen inhoudelijk toe aan de vertaling van de thematiek van de vrede. Er zijn in 2009 projecten aangezwengeld die jaarlijks terugkomen, zoals Eutopia en het Radiobaken. Het werken met relatie stad-platteland zoals in Haarzuilens is 2013-2018 thematiek. Soesterberg als plek voor maken en presenteren van kunst relateert aan natuur en geschiedenis en wij voegen daar vrede en oorlog aan toe. In het algemeen heeft Stichting Vrede van Utrecht er voor gezorgd dat de culturele sector zich wat sterker verbindt met maatschappelijke organisaties. Ik denk dat dat een heel belangrijke toevoeging is. Utrecht 2018? Hetzelfde verhaal, dat kan je zo doortrekken.’

FRISO WIERSUMPROJECTLEIDER PROGRAMMA

Het project kunst in oorlog laat zien hoe kunstenaars, activisten, denkers en wetenschappers in con� ictgebieden zich bedreigd voelen of met hun werk proberen het con� ict te veranderen. Ik ben in 2009 voornamelijk bezig geweest met planontwikkeling en met publieke momenten. In 2009 was dat op 21 september Day4Peace op het Domplein, gepresenteerd door Habek. Het was een lintprogramma met ’s ochtends een program-ma op vmbo’s en roc’s met als hoofdvraag, ‘hoe kan je vrede maken als je ruzie hebt?’. ’s Avonds was de lancering van The Utrecht Principles en een afsluiting met een levend vredesteken met kaarsen. Een fotogeniek moment, met ‘Mayor of Peace’ Aleid Wolfsen als speciale gast.

In april 2010 gaat een weblog van start. Ik ben daarvoor druk met het opbouwen van een netwerk van correspondenten in con� ictgebieden – zoals de Balkan, Afrika en Midden-Oosten – die bijdragen willen leveren met voorbeelden van acties en manifestaties. De weblog zal zich als online locatie blijven ontwikkelen. Dit jaar komt er een activiteit rondom de 4/5 meiviering en op 21 september vindt Day4Peace weer plaats. Deze mondiale viering zal in 2013 zelfs een van de knooppunten zijn in het programma van april tot september. Alles staat dan in het teken van oorlogs- en vredesvraagstukken.

Op het moment werk ik samen met componist Merlijn Twaalfhoven en zijn netwerk ‘Kunst in de wereld’, People Building Peace, een conglo-meraat van vredesbewegingen in Nederland, Pax Christi in Utrecht en een aantal Utrechtse kunstenaars. Ik wil graag de Vlaamse kunstenaar Philip Berte bij ons programma betrekken. Daarover praten we nu al met verschillende partners om dat mogelijk te maken, zoals het CBKU.

Met Kunst in Oorlog bereiken we drie doelgroepen. Rondom 4/5 mei spreken we zowel de mensen aan die bij de kranslegging aan-wezig zijn, als de groep jongeren die meer wil dan een feestje vieren. Natuurlijk ‘de Utrechter’ en via het blog de mensen die interesse hebben in kunst en oorlogsvraagstukken.

De Vrede van Utrecht is een viering van het vredesverdrag, maar ook een herdénking, omdat er ook klotige zaken werden geregeld. Zoals de arrogantie van het westen de rest van de wereld hun wil op te leggen. Zo werden de koloniën verdeeld en werd de slaven-handel gereguleerd. Het festival wil met Kunst en Oorlog de donkere geschiedenis onder ogen zien, anders kan het nooit een feest zijn van iedereen die in de stad woont of naar de stad komt. En dat moet het zijn, ik denk dan aan Avignon waar mensen vier weken in een tentje zitten om mooie programma’s te zien. Het is mooi om als stad een mooi kunstenprogramma aan te bieden en voor ondernemers is het een manier de stad op de kaart te zetten: Utrecht mag minder in zichzelf gekeerd zijn. Theater, kunst en literatuur zijn goed voor het klimaat van de stad. We hebben de pretentie alle lagen van de bevolking te bedienen, groepjes met elkaar te verbinden en naar iets gezamenlijks te lokken. Een concreet voorbeeld: veel Utrechters hebben een achtergrond in een con� ictgebied, komen uit Irak, Afrika of van de Balkan. En dus halen we de oorlog naar Utrecht. Oorlog zit in de hoofden van mensen en is niet iets van politici, maar van iedereen.

Je kunt 2013 niet zien als opmaat naar 2018. Dan is 2013 maar een afgeleide en daar ben ik op tegen, je moet het serieus nemen. Als het goed lukt in 2013 die donkere kanten te laten zien, staan we daarna eerlijker en duurzamer in de wereld. Het is gemakkelijker een eventuele nominatie te verzilveren als je laat zien dat je nadenkt over je plek als stad in de wereld en je bewust bent dat we in een VIP-resort zitten en ons wentelen in zelfgenoegzaamheid, terwijl over tien jaar Europa op zijn gat kan liggen. Als Europa zo trots blijft is het straks een museum en dat gevaar dreigt ook voor Utrecht met haar fraaie binnenstad.’

– 9 –

Page 10: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

23

ma

art

Dom

sta

d F

usi

on

Page 11: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

29

mei

V

red

e va

n U

trec

ht

con

cert

Page 12: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

CYNTHIA WILSONPROJECTLEIDER PROGRAMMA

Wij werken aan een Nieuwe Vrede van Utrecht voor 2013, die zijn inspi-ratie vindt in 1713 maar weer een actuele betekenis heeft. Vorig jaar sprak US Secretary of State Hillary Clinton voor het eerst over ‘soft power’: con� icten niet oplossen met geweld, maar met begrip, diplomatie en dialoog. Dat is altijd een ideaal geweest natuurlijk, maar een utopisch ideaal. Diplomatie en dialoog waren doorslaggevend en zeker effectief rondom het tot stand brengen van de Vrede van Utrecht. Het is nu niets nieuws, maar het is wel tijd voor een nieuwe poging dit historische voorbeeld actueel te bespreken. Zelfs te hanteren.

21 september 2009 werd hier voor het eerst publiekelijk gesproken over The Utrecht Principles op de International Day4Peace. Een re� ec-tie op de betekenis van 1713 wordt ondernomen door onze partner Universiteit Utrecht. In 2009 zijn daarom vier relevante trajecten opgestart: een Vrede van Utrecht gasthoogleraarschap, een onderzoek naar de asiento, een project utrecht interactive en een Honours Minor voor excellente Bachelor studenten.

De eerste Vrede van Utrecht Leerstoel houder, professor Paul Gilroy van de London School of Economics heeft ons meerdere malen geraakt met zijn optredens als wetenschapper en als muziekkenner. Prof. Dr. Rosi Braidotti van Universiteit Utrecht vulde zijn optredens aan met diverse cursussen, lezingen en onderwijstrajecten binnen de Centre for the Humanities. Dr. Esther Captain is begonnen met een onderzoek naar de slavenhandel in de context van 1713. Prof. Dr. William Uricchio heeft Utrecht Interactive geïnitieerd, een project waarin Vrede van Utrecht content digitaal wordt ontsloten in een viertal producten, voor alle inwoners van Utrecht, maar ook voor onze gasten en toeristen. Utrecht Interactive is tevens een samenwerking met Het Utrechts Archief. Straks kunnen we allemaal door de straten van Utrecht lopen, en ons verdiepen in de mensen, evenementen en gebouwen die een relatie hebben met Vrede van Utrecht. Ook kunnen we onze eigen ervaringen en gedachten bij dit alles achterlaten voor andere bezoekers.

We werken altijd samen met partners; ons netwerk is van doorslag-gevend belang en groeit rondom onze Kunst & Wetenschap programma’s. Het is natuurlijk grotendeels relevant voor decision makers: de profs van de UU, bestuur en ambtenaren van gemeente en provincie, het bedrijfs leven en internationale partners. Maar ook tomorrow’s decision makers: de studenten van de universiteit en hogeschool. We hebben er circa 65 duizend hier in Utrecht en die willen we betrekken bij Vrede van Utrecht. Plannen zijn nu in ontwikkeling voor een web presence in ten-minste twee talen, ontwikkeld en ondersteund samen met UU studenten.

Op 4 december 2009 kregen we ook de kans samen te werken met een uniek burgerinitiatief: het herdenken van 40 jaar Migratie vanuit Marokko naar Utrecht. In 2010 gaan we dit initiatief verder ontwikkelen, want het is verrijkend voor onze Nieuwe Vrede van Utrecht in 2013.

Ik denk ook na over de muziekprogrammering voor 2013 met alle partners intern en extern, want muziek is mijn oorspronkelijke vakgebied. Ik heb veel fantasieën hoe we samen 2013 prachtig kunnen laten klinken.’

BRAM BUIJZEPROJECTLEIDER INTERNATIONALISERING

Hoe zorgen we dat in 2013 de wereld binnenstroomt in Utrecht en hoe laten we de wereld zien wat Utrecht doet? We willen aan de programma’s van het Vredesjaar een internationale dimensie toevoegen. Bij alles wat we doen moeten we ons afvragen of er een buitenlandse component in schuilt, of het nu gaat om kunst in de buurt of om de zomerevenementen. Dat besef begint al aardig door te dringen. Zeker sinds we hier aan de Kromme Nieuwegracht regelmatig projectleiders-overleg hebben komt dat beter uit de verf.

Een recent artikel in de New York Times typeert de uitgaansscène in Utrecht als prettig, intiem, bescheiden en overzichtelijk. Dat is een kwaliteit die Utrecht moet koesteren. Tegelijk heeft de stad het verlangen om groter te denken en meer invloeden van buiten toe te laten. Dat is een permanente worsteling. Onze ambitie is om de internationale positie van de Utrechtse cultuur in 2013 en daarna � ink te verstevigen. Dat willen we onder meer bereiken door de culturele instellingen te helpen bij het versterken van hun internationale oriëntatie. Vooral de kleinere spelers komen er in de praktijk vaak niet aan toe om over de grens te kijken. In 2009 zijn we daarom een internationaliseringcursus begonnen, waaraan wordt deelgenomen door vertegenwoordigers van instellingen met al enige of zelfs ruime internationale ervaring, zoals het Festival Oude Muziek en Theater aan de Werf, maar vooral ook door instellingen die nog aan het begin staan van zo’n internationaliseringtraject, zoals Xynix Opera en theater EA. Zij worden getraind in projectmanagement, en krijgen van iemand uit de praktijk een practicum over omgaan met interculturele verschillen. Zo vertelde de directeur van het Institut Néerlandais in Parijs hoe het er in Frankrijk aan toe gaat. En ze werken aan een internationaal project voor 2013, als het even kan met partners in het buitenland. Dat werkt zeer inspirerend en schept meteen een band tussen de deelnemers.

Tegelijkertijd hebben we afgelopen jaar contact gezocht met de landen die betrokken waren bij het ondertekenen van de Vrede van Utrecht in 1713. Dat zijn Spanje, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Oosten-rijk, Italië en Portugal. Maar ook Canada betrekken we erbij omdat de Vrede van Utrecht consequenties had voor een deel van de bevolking daar. Aan de ambassadeurs van die landen leggen we uit wie we zijn en wat we willen. 1713 was een belangrijk moment in de geschiedenis van Europa, Utrecht was een jaar lang gastheer van de internationale diplo-matie. Dat willen we vieren met een festival dat in het teken staat van cultuur en diplomatie. Ons verhaal valt goed, het is opvallend hoezeer de Vrede van Utrecht als historisch moment nog leeft in Europa, soms meer dan in ons eigen land. Maar het kan ook gevoelig liggen, zoals voor Spanje, destijds de grote verliezer omdat het gedwongen werd grote gebieden af te staan. Voor de Spanjaarden valt er weinig te vieren in 2013, voor hen zal dat jaar eerder in het teken staan van de herdenking. Onze droom was om alle staatshoofden uit die landen bij elkaar te brengen voor de ondertekening van een nieuw Treaty of Utrecht. Maar dat zal helaas niet lukken: daarvoor liggen sommige dingen dan toch echt nog te gevoelig.

Onze missie voor 2013 is geslaagd als we voor de internationale inwoners van Utrecht, studenten en expats, een programma aanbieden waar ze zich in herkennen. Wij willen in de landen die destijds bij de Vrede van Utrecht betrokken waren, laten zien hoe Utrecht de beginselen van dat vredesverdrag opnieuw inhoud wil geven voor de toekomst. We zullen daarvoor onder meer samenwerken met de Nederlandse culturele vertegenwoordigingen in die landen. En natuurlijk hopen we door het trekken van veel buitenlandse bezoekers en door aandacht in de internationale pers Utrecht als moderne, Europese cultuurstad te positioneren.’

18

ma

art

Utr

ech

t in

Eu

ropa

23

ma

art

Dom

sta

d F

usi

on

– 12 –

Page 13: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

2009

– 13 –

Page 14: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

23

ma

art

Dom

sta

d F

usi

on

– 14 –

Page 15: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

21

mei

Soe

stvr

ijst

aa

l Fes

tiva

l in

Soe

st

1 a

pril

Bew

ijs

het

ma

ar

– 15 –

Page 16: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

2013

Activiteiten–verslag 2009 —Een greep uit onze activiteiten

1317

mei

De

Ver

borg

en S

tem

2

1 m

ei S

oest

vrij

sta

al F

esti

val i

n S

oest

2

9 m

ei D

J o

p D

e D

om

– 16 –

Page 17: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

24 FEBRUARI KICK OFF BIJEENKOMST ZOMERPROGRAMMA VREDE VAN UTRECHTLocatie:Fort BlauwkapelHet Utrechts landschap, het meest zichtbare culturele erfgoed dat we hebben, is constant in beweging. De stad groeit en neemt oude dorpen in zich op, landbouwgebieden worden recreatiegebieden, boeren verdwijnen, industriegebieden verrijzen, de vliegbasis Soesterberg krijgt een nieuwe bestemming. Vrede van Utrecht haakte dit jaar met het programma in op deze veranderingen. Kunst kan laten zien hoe politiek en economische keuzes van invloed zijn op het leven van mensen die in dit landschap hun dagelijks bestaan opbouwen. Het programma komt tot stand met verschillende culturele organisaties. De kick off bijeenkomst was de start van een waardevolle en unieke samen-werking tussen verschillende culturele organisaties en Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Ministerie landbouw, Natuur en Visserij, Ministerie van Defensie, Dienst Landelijk Gebiedsontwikkeling, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Het Utrechts landschap en diverse Utrechtse gemeentes.

18 MAART UTRECHT IN EUROPAProvincie, stad, universiteit en Vrede van Utrecht presenteerden de ambities voor 2013 en 2018 tijdens Utrecht in Europa: een netwerk-bijeenkomst voor alle Nederlandse relaties in Brussel. Utrechts talent Kyteman, Pax en Pieter de Graaf zorgden voor de muzikale opening en afsluiting van het programma. Een goed bezochte bijeenkomst waar de Utrechtse delegatie veel mensen uit het Brusselse Netwerk kon ontmoeten (o.a mensen van de Permanente Vertegenwoordiging, Europarlementariërs, leden van de Europese Commissie en hun staf, medewerkers van de Nederlandse ambassade in Brussel).

19 MAART INTENTIE BIJEENKOMST 2013Bram Buijze en Han Bakker pre-senteerden de stichting Vrede van Utrecht bij het Vlaams Nederlands Huis De Buren. Deze presentatie leidde tot de afspraak om samen activiteiten te ontwikkelen op weg naar 2013.

23 EN 28 MAART ERASMUS STUDENT NETWORK EN VREDE VAN UTRECHT Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst werd Vrede van Utrecht gepresenteerd aan 300 Europese studenten van het Erasmus Student Network werd Vrede van Utrecht gepresenteerd.

24 MAART PRESENTATIE CULTURELE INSTELLINGENOp uitnodiging van de cultuurraad van de gemeente Utrechtse Heuvel-rug heeft Vrede van Utrecht op 24 maart een presentatie gegeven voor de culturele instellingen binnen deze gemeente.

26 MAART ONTMOETING MET STATIONSGEBIED UTRECHTMedewerkers van Project Ontwik-keling Stationsgebied en Vrede van Utrecht ontmoetten’ elkaar en maak-ten kennis met elkaars projecten.

MAART/APRIL In de periode maart/april zijn er ge-sprekken gevoerd om samenwerking in het kader van de viering in 2013 te onderzoeken met de gemeenten Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug.

APRIL INTENTIEVERKLARING VREDE VAN UTRECHT OP SCHOOLMet kunst en cultuureducatie-partners is er een intentieverklaring (met zegellak en VvU stempel) door de stuurgroepsleden ondertekend om samen te werken binnen een gezamenlijk educatieprogramma rond de geschiedenis en thematiek van de Vrede van Utrecht. In samenwerking met: Kunst Centraal, Landschap Erfgoed Utrecht, Stichting Vredeseducatie, Scholen voor de Kunst en UCK.

17 APRIL INTERNATIONALE JOURNALISTEN TE GAST BIJ SPRINGDANCE FESTIVALLocatie: Utrecht stadOp 17 april kwam een internationaal gezelschap van journalisten naar Utrecht. Dat deden zij op uitnodiging van het Springdance Festival, het UTR en Vrede van Utrecht. Het doel was om journalisten uit verschillende landen naar Utrecht te halen om te schrijven over Springdance 2009 en de stad Utrecht. Ook werd er uitge-breid ingegaan op Vrede van Utrecht 2013 en de kandidatuur van Utrecht voor Culturele Hoofdstad 2018.In samenwerking met: Springdance festival, UTR

18 T/M 19 EN 24 T/M 25 APRIL EN 3 EN 4 JULI ONDERZOEK HAAR DORPDocumentatie van het werkproces en analyse van het project. Het onder-zoek zal in 2011 onderdeel uitmaken van de publicatie van het onderzoek dat CAL al sinds 2006 uitvoert.In samenwerking met: Universiteit Wageningen Alterra, Team Stads-regionale Ontwikkeling

19 JUNI HET LAB EN VREDE VAN UTRECHT IN LINZ09Met de voorstelling Rumor van jeugdtheatergezelschap Het LAB presenteert Utrecht zich op 18 juni in de Europese Culturele Hoofd-stad 2009 LINZ, gevolgd door een werkbezoek en ontmoeting met de organisatie van Linz09 op 19 juni.

1 SEPTEMBER MAGNUS EXCELLENTIE–PROGRAMMA De Universiteit Utrecht start per komend studiejaar (2009-2010) een excellentieprogramma Vrede van Utrecht binnen de faculteit Geesteswetenschappen. Een verzwaard multidisciplinair bachelor programma voor ‘excellente’ 2e en 3e jaars studenten van alle Geesteswetenschap-disciplines, waaronder Theater/Filmweten-schappen, Nieuwe Media, Cultureel management, Geschiedenis, met de geschiedenis en actuele beteke-nis van de Vrede van Utrecht als verbindend thema. 50% van deze studenten zal als stagiaire bij de programma’s van Vrede van Utrecht en partners aan de slag kunnen. Dit excellentieprogramma is inhou-delijk gekoppeld aan de leerstoel Vrede van Utrecht, door de provin-cie ingesteld en ondergebracht bij de faculteit van Geesteswetenschap-pen van de Universiteit Utrecht.

4 SEPTEMBER ONDERSCHEIDING EUGENE VAN ERVEN Vrede van Utrecht medewerker en Community art onderzoeker Eugene van Erven ontving de Marie Kleine-Gartman Pen van het Nederlands Toneelverbond. Met de Marie Kleine-Gartman Pen biedt Het Nederlands Toneelverbond jaarlijks één the-aterbeschouwer of kunstenaar de mogelijkheid zijn of haar gedroom-de essay te schrijven.

6 OKTOBER REACTIE OP DE GEMEENTE-LIJKE BEZUINIGINGEN In de cultuursector wordt het komende jaar voor een bedrag van anderhalf miljoen euro bezuinigd. Daarnaast is een veel groter bedrag voor de komende jaren niet gedekt. Deze bezuinigingen staan haaks op de internationale ambitie van Utrecht als ‘stad van kennis en cultuur’. De zorg ligt voornamelijk in de � nanciering van de meerjaren-programma’s. Ondanks de inspanningen die de wethouder heeft geleverd, zit er nog behoorlijk wat spanning tussen de ambitie en de � nanciering voor de lange termijn. Diverse culturele instellingen waar-onder Vrede van Utrecht gaven op 6 oktober hun reactie. Onder andere spraken Saskia van de Ree (directeur Yo Opera), Joost de Groot (Programmamanager Cultuur 19, Leidsche Rijn), Paul van der Lugt (directeur RTV Utrecht) Jos Thie (artistiek leider De Utrechtse Spelen), Guus van der Hout (directeur Catharijneconvent) Tom Zwart (Universiteit Utrecht) en natuurlijk Peter de Haan.

13 EN 14 OKTOBER CURSUS INTERNATIO-NALISERING VAN START Vertegenwoordigers van 9 Utrechtse en 2 Amersfoortse culturele instel-lingen volgen een cursus die speciaal voor Utrecht is ontwikkeld om de internationalisering van de culturele instellingen te bevorderen en onder-steunen. De gemeente Utrecht heeft meegewerkt aan de cursusontwikke-ling en steunt de uitvoering ervan. In samenwerking met: SICA (Stichting Internationale Culturele Activiteiten)

HERDENKINGSMUNT Met de Koninklijke Munt is gesproken over de mogelijkheden om in 2013 ter ere van de Vrede van Utrecht een speciale € 5,- herdenkingsmunt uit te geven. De Koninklijke Munt acht het voorstel kansrijk en legt het voor aan het Ministerie van Financiën.

15 T/M 17 NOVEMBER MINISTERSCONFERENTIEUtrecht was gastheer voor de 16e Ministersconferentie van de Raad van Europa. Circa vijftig ministers van Binnenlandse Zaken confereerden over lokaal en regionaal bestuur. Vrede van Utrecht heeft (in samen-werking met Initiatief Domplein) een korte presentatie gegeven.

11 NOVEMBER THEATERPRIJZENLocatie: Nicolaikerk in Utrecht Theater Instituut Nederland reikte voor het eerst de TIN Theaterprij-zen uit voor drie bijzondere, vaak onderbelichte, disciplines in het theatervak; de af� ches, foto’s en scenogra� e. Speciale gast op deze avond is de gelauwerd � lmer en kunstenaar Peter Greenaway. In samenwerking met: TIN en Centraal Museum Utrecht

8 DECEMBER WERKCONFERENTIE ‘KUNST EN CULTUUR, GEREEDSCHAP VOOR WIJKONTWIKKELING’ Locatie: Parel van ZuilenVoor deze werkconferentie waren ruim 80 professionals zoals project-ontwikkelaars, woningcorporaties, ondernemers, welzijnsorganisaties en de gemeentelijke diensten Stad-sontwikkeling, Maatschappelijke Ontwikkeling en Wijken aanwezig om kennis te delen en uit te wisselen over de rol van kunst en cultuur in de wijkontwikkeling. In samenwerking met: Vereniging Liefde voor Utrecht

2009CREATIEVE HOTSPOT EILAND 8Locatie: Eiland 8Naast de cultuurhuizen en culturele trapveldjes is er in 2009 ook geïn-vesteerd in strategische locatiekeuze voor creatieve hotspots; culturele werkomgevingen waar creatieve industrie en kunst samenkomen. In 2009 is Eiland 8, een collectieve broedplek voor creatieve onder-nemers, gestart in Kanaleneiland Noord. In samenwerking met: Mitros, Portaal, Wijkbureau Kanaleneiland

CULTUUR OVERLEG OVERVECHTLocatie: OvervechtOp initiatief van Wijkbureau Noord en Vrede van Utrecht is er in Over-vecht een cultuuroverleg tot stand gekomen met als doel om in het kielzog van de stedelijke vernieuwing van Overvecht ook de culturele infrastructuur uit te breiden en te versterken. In samenwerking met: Wijkbureau Noord, DMO - Culturele Zaken, Mitros, Cultuurhuis Stefanus, Zimihc, Gemeentebibliotheek Utrecht

WIJKCULTUURNETWERK NOORDWESTLocatie: Zuilen-OndiepEind 2009 is de ambitie uitgesproken om in 2010 wijkcultuurnetwerk Noordwest vorm te geven met een cultuurplan richting 2013. In samenwerking met:Wijkbureau, ZIMHIC huis voor amateurkunst, Stichting Zuilen-Overvecht

INTENTIE CULTUURNET-WERK ZUIDWESTLocatie: KanaleneilandIn 2009 is samen gekeken naar potentiële deelnemers voor het netwerk in Zuidwest. Start 1ste kwartaal 2010. In samenwerking met: het program-mateam met wijkmanager Lies Spruijt en wijkassistent manager Ben Verkroost, wijkassistent manager Janita Satter en DMO ac-countmanager Abdelkader Tahrioui.

GESPREKKEN MET AMBASSADEURSPeter de Haan en Bram Buijze hebben gesproken met verschil-lende ambassadeurs van landen betrokken bij de Vrede van Utrecht. De gesprekken zijn bedoeld om de vertegenwoordigers van landen die, direct of indirect, betrokken waren bij de vredesonderhandelingen in 1713, te informeren over de plannen voor 2013 en een cultureel en weten-schappelijk uitwisselingsprogramma met die landen voor te bereiden.

BIJEENKOMSTEN VILNIUS EN MARSEILLEDoor stichting Vrede van Utrecht werden er presentaties bijgewoond over het programma van Vilnius (in 2009 Europese Culturele Hoofdstad samen met het Oostenrijkse Linz) en van Marseille (2013).

CULTURAL LODGING De Vrede van Utrecht steunde het plan van de Vereniging Nieuw Utrecht om culturele uitwisseling te bevor-deren door mensen met culturele belangstelling, professioneel en amateur, op bijzondere wijze in de stad te ontvangen. Vrede van Utrecht investeerde in de ontwikkeling van dit Cultural Lodging-project.

ONTWIKKELING BIDBOOK 2018In 2018 wil Utrecht het kloppende, culturele hart van Europa zijn. Utrecht 2018, Culturele Hoofdstad van Europa, is een gezamenlijke am-bitie van stad en provincie Utrecht. Stichting Vrede van Utrecht werkt aan dit traject. Zij doet dit niet in een gesloten proces. Draagvlak bij en betrokkenheid van veel Utrechtse partijen en de bewoners van Utrecht stad en provincie zijn belangrijk voor het slagen ervan. Gebruik maken van de expertise van gemeente en provincie, van culturele instellingen, politieke vertegenwoordigers, onder-nemers en natuurlijk de Utrechters zelf. In 2009 is het traject voorbereid. Er is een huisstijl ontwikkeld en een website gebouwd. Ook is Het Gebouw ingericht voor de workshops die van januari t/m april 2010 plaatsvinden.

ACHTER DE SCHERMEN—Achter de schermen werkt Vrede van Utrecht aan het creëren van netwerken en samen werkingsverbanden met potentiële samenwerking-partners uit het bedrijfsleven, de landen die betrokken waren bij de Vrede van Utrecht in 1713 en de culturele sector in stad en provincie. Ook wordt er gewerkt aan de lobby in Nederland en Europa.

– 17 –

Page 18: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

29

mei

DJ

op

de

Dom

Page 19: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

29

mei

Vre

de

van

Utr

ech

t co

nce

rt

Page 20: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

4 JANUARI LANCERING MIJNIDEE-VOOR2013.NLOp 4 januari vond de lancering plaats van de website www.mijnidee-voor2013.nl Utrechters kunnen op een bierviltje hun idee krabbelen en online bekijken of het bijval krijgt van andere Utrechters. De teller aan ideeën staat op ruim driehonderd. Het eerste uitgevoerde idee is DJ op de Dom.

3 T/M 7 FEBRUARI MIGHTYSOCIETY 6Locatie: Theater KikkerTheatervoorstelling waarin schrijver / regisseur Eric de Vroedt en zijn acteurs de Afghaanse oorlog bij het publiek thuis brengen, een duister stuk over verlies en verraad, over oorlog en vleselijke lusten; een oor-logsdrama met een gitzwarte pit.In samenwerking met: Theater Kikker, Huis en Festival a/d Werf

5 MAART KUNSTZWEMMEN - ANOUK DE BRUIJNLocatie: Aquacenter De Hommel, KanaleneilandIn “Kunstzwemmen” was zwemles voor vrouwen het uitgangspunt en de setting voor een theatervoorstel-ling van vrouwen voor vrouwen. De voorstelling werd geschreven vanuit interviews met vrouwen en de teksten werden door henzelf gepresenteerd in het zwembad.In samenwerking met: ZIMIHC, huis voor de amateurkunst, Leven met Verschillen, Het Wilde Westen en Het Vrouwen Ontmoetings Project, Zwembad Den Hommel

MAART EERSTE EDITIE BLOCKPARTYLocatie: OvervechtTalent ontwikkeling op het gebied van programmering, produceren en pu bli ci teit met een Blockparty als inzet.In samenwerking met: Habek, Theatergoep Roots en Borders, Zimihc huis voor amateurkunst en Wijkbureau Overvecht

23 MAART DOMSTAD FUSION Locatie: TivoliDans, muziek, eten, waarzeggen en een kinderprogramma: er was van alles te beleven op het Domstad Fusion festival. Zes migrantenor-ganisaties zorgden ervoor dat het mogelijk werd. Tijdens het festival werd de bezoeker meegezogen in de multiculturele sfeer. Er waren invloe-den uit veel verschillende gebieden, zoals Suriname, de Antillen, Afrika, Turkije, Argentinië, Spanje, Brazilië en Roma.In samenwerking met: Tivoli, Roma Stichting Triana, Stichting Lacumaj, Stichting Shree, Stichting Musidal Union Hollande, Sociaal Cultureel Vereniging Maawina, Stichting Koshish, Stichting BOEG en Kosmo-polis Utrecht.

1 APRIL BEWIJS HET MAARLocatie: Fort BlauwkapelVoor het eerst waren een aantal Nederlandse onderzoekers en op-drachtgevers van community art bij elkaar om over de relatieve waarde van verschillende soorten onderzoek na te denken. Het is van belang Nederlandse onderzoeksactiviteiten te vergelijken met wat er op dit vlak elders in de wereld gebeurt. Ook aanwezig was de Duits-Ameri-kaanse onderzoekster Petra Kuppers, die een hele andere kijk op commu-nity art meebracht.In samenwerking met: Kunstenaars & CO en ICAF

HELE MAAND MEI EEN NIEUWE WERELD OP STRAAT Locatie: Tuindorp, OvervechtBeeldend kunstenaar Francine Claas-sen presenteerde met leerlingen van het Gerrit Rietveld College en de HKU het project ‘Een nieuwe wereld op straat’. In dit kunstproject werd er aan alledaagse straatverhalen van buurtbewoners een andere twist gegeven, waardoor nieuwe verhalen met een frisse kijk ontstaan. In samenwerking met: Bibliotheek Overvecht, Gerrit Rietveld College en HKU.

VANAF MEI START VAN DE VIP BUS Locatie: Lombok, Zuilen, Kanalenei-land, Wilhelmina ParkDe VIP-bus verbindt en verspreidt Utrechtse verhalen, ideeën en inspi-ratie van uiteenlopende inwoners/bezoekers uit Utrecht. Met het idee dat kruisbestuiving van nieuwe ideeën, ontmoetingen, cultuur en kunst zo de meeste impact hebben op de omgeving heeft de VIP bus door de stad Utrecht gereden. Wekelijks werden laagdrempelige activiteiten, bijzondere verhalen en ontmoetingen met lokale talenten aangeboden. In samenwerking met: Stichting De VIP bus, Culturele Zondagen, Project Stad & Land: Utrechtse Waarden, gemeenten Montfoort en Lopik

17 MEI, 3 OKTOBER EN 15 NOVEMBER DE VERBORGEN STEM Locaties: Lombok, Zuilen en Over-vecht en in 2010 in de Domkerk Muziek, verhalen, liedjes en recep-ten van Utrechters uit alle hoeken van de wereld. Iedereen zingt, maar de liedjes uit alle culturen die Utrecht rijk is, zijn vaak alleen te horen binnen de eigen gemeen-schap. Het project De Verborgen Stem liet de verborgen stemmen horen uit diverse wijken van Utrecht.In samenwerking met:Kosmopolis, Europa Cantat, Portes, Stichting Zuilen en Vecht, Cultuurhuis Stefa-nus, Stichting Koshish, Nos Bohio, Cumulus Welzijn.

21 MEI SOESTVRIJSTAAL FESTIVAL IN SOEST Locatie: SoestHet Kaasschaafcollectief was in Soest neergestreken voor een eerste editie van dit talentenpodium. Tijdens een aantal podiumavonden kreeg jong talent uit Soest en omgeving de kans om op te treden: bands, dj’s, dans en poëzie. Jonge talenten kregen bovendien coaching op maat door professionele artiesten om hun act te verbeteren en professionaliseren. Een aantal talenten hebben uiteinde-lijk opgetreden op het Soestvrijstaal Festival in Openluchttheater Cabrio in de bossen van Soest.In samenwerking met: Kaasschaaf-collectief, Gemeente Soest

29 MEI VREDE VAN UTRECHT CONCERTLocatie: Domkerk, Utrecht centrumOp het jaarlijks Vrede van Utrecht concert voerde De Nederlandse Bachvereniging dit jaar het speciaal voor de Vrede van Utrecht gecom-poneerde Te Deum van Handel uit, voorzien van bijzondere licht en videoprojecties van de Domkerk. Merlijn van Twaalfhoven benadrukte in zijn gesproken column dat contact de sleutel is tot vrede.In samenwerking met: De Neder-landse Bachvereniging, Born Digital, Universiteit Utrecht, Gemeente Utrecht en Provincie Utrecht.

29 MEI DJ OP DE DOMLocatie: Domplein, Utrecht centrum. Ruim 7000 mensen dansten op de platen van de winnaar van de DJ contest. Hoofdact was Nobody beats the drum. Visueel kon het publiek genieten van een video- en lichtshow die de Dom in een baken van licht transformeerde. De winnaar Raw Inc streefde met 58.000 stemmen ruim 400 dj’s voorbij. In samenwerking met: Born Digital, Festival a/d Werf, Uitburo, Horeca Domplein

1 JUNI TOT EN MET 12 JULI KAAPLocatie:Fort RuigenhoekKAAP is een tentoonstelling van actuele beeldende kunst met nieuwe kunstwerken. Elf internationale kunstenaars hebben hun werk spe-ciaal voor volwassenen en kinderen gemaakt en gepresenteerd. Er waren daarnaast veel gezellige picknick-plekken, spelletjes en er was veel muziek.In samenwerking met: Stichting Storm Projecten

11 EN 16 JUNI TALK OF THE TOWN: NEERSTORTENDE LUCHTKASTELEN Locatie: ZinderingRandprogramma bij Kasimir en Karoline. Spel, muziek en debat verbond de thematiek van Kasimir en Karoline aan de actualiteit, De kredietcrisis werd in perspectief van andere meer ingrijpende crises bekeken.In samenwerking met: Stadsschouw-burg Utrecht, De Balie, Veenfabriek, Debatcentrum Tumult en NT Gent.

21 JUNI, 27/28 JUNI EN 5 JULI GROETEN UIT KANALENEILANDLocatie: KanaleneilandDrie weekends lang stond Kanalen-eiland in de spotlights. Met een cultureel programma, genaamd Groeten uit Kanaleneiland, werden de inwoners en bezoekers getrak-teerd op diverse activiteiten. Zo 21 juni: Broodje Noord - Culturele Picknick. Muziek, dans, mode, eten en drinken en een optreden van Rachid Kasmi. Za 27/zo28 juni: Hollands Spektakel. Muziek, braderie en activiteiten voor jong en oud in winkelcentrum Kanaleneiland. Zo 5 juli: De Stem van Kanaleneiland. De mooiste stemmen uit de wijk met optreden van Hind. In samenwerking met: Het Kaasschaafcollectief, Jon-geren Cultuurhuis Kanaleneiland, Winkelcentrum Kanaleneiland en Labyrinth Onderzoek.

25 T/M 28 JUNI EN 2 T/M 5 JULIKASIMIR & KAROLINELocatie: Vliegbasis SoesterbergIn samenwerking met Stadsschouw-burg Utrecht bracht Vrede van Utrecht de wereldpremière van Kasimir & Karoline door NT Gent en de Veenfabriek. Spectaculair muziek-theater op een spectaculaire locatie, de landingsbaan van vliegbasis Soesterberg, in de regie van Johan Simons en Paul Koek. Op 18 septem-ber werd de voorstelling integraal uitgezonden op de VPRO. In samenwerking met: Stadsschouw-burg Utrecht, NT Gent en de Veenfabriek, Stichting Theater en Televisie, Het Utrechts Landschap en Centrum Beeldende Kunst Utrecht (CBKU).

26-29 JUNI, 2-5 JULI, 9-11 JULI KING ARTHURLocatie: Fort RijnauwenXynix Opera voorzag Purcells meesterwerk van een modern jasje op het grootste fort van Nederland. Deze opera over King Arthur, gecombineerd met moderne dans en hiphop in het unieke decor van fort Rijnauwen was elke avond uitverkocht, inclusief de extra voorstellingen. In samenwerking met: Xynix Opera

26 T/M 28 JUNI TOERLocatie: HaarzuilensOp basis van verhalen uit het dorp zijn liederen geschreven en korte scènes gemaakt. Deze werden opge-voerd op verschillende locaties in het dorp.In samenwerking met: Fort van de Verbeelding, Harmonie Orkest Vleu-ten en de St. Bonifantiusschool

26-27 JUNI EN 3-4 JULI HAAR DORPLocatie: HaarzuilensTheatermakers Charlotte van Eeuwijk en Jonna Schipper zijn 6 maanden neergestreken in de boerderij van Baltus in het dorp Haarzuilens. Het resultaat was een voorstelling op basis van de verhalen van de bewoners over het leven in een dorp dat dage-lijks de consequenties ervaart van gebiedsontwikkeling. In samenwerking met: Natuur-monumenten, Dienst Landelijk Gebied en Productiehuis D*Amor

28 JUNI K* EILAND Locatie: KanaleneilandK*Eiland was een theatervoorstelling van Jongeren Cultuurhuis Kanalen-eiland, geschreven door Aziz Arab en gemaakt met jongeren uit Kana-leneiland. Een aanstekelijke mix van theater en rap, overgoten met een � inke laag humor onder regie van Suzanne Reindersma. Een blik op een wereld vol liefde en con� icten. Over stiekem roken, huwelijks-aanzoeken, eindeloos shoppen, werkloosheid, de invloed van het gastarbeidersverleden en de voortdu-rende druk van de familie.In samenwerking met: Cultuurhuis Kanaleneiland

28 JUNI MAMA–VERHALENKOOR OP HET WERELDFEESTLocatie: Antje Drijver paviljoen in het Juliana parkWaar kom je vandaan en wat houd je bezig? Het Mama Verhalenkoor is een bijzonder koor van vrouwen met een verschillende achtergrond. Ze vertellen over hun levens en zingen daar samen over. Tijdens het Wereld-feest gaf jazz zangeres Astrid Seriese een workshop waarin bezoekers over hun eigen verhaal konden zingen.In samenwerking met: Stichting Zuilen en Vecht, Wereldfeest en Mama verhalen koor.

6 TOT EN MET 19 JULI DUISTER DUURSTEDELocatie: Kasteel Duurstede, Wijk bij DuurstedePollux en Wilco brachten het zeer succesvolle visuele spektakel uit de jaren ’50 en ’60 weer tot leven. Opnieuw een klank en lichtspel op het kasteel in Wijk bij Duurstede, in een moderne uitvoering, met he-dendaagse techniek, met een nieuw verhaal en nieuw gecomponeerde muziek.In samenwerking met: Pollux, Wilco en Muziekschool Tom van Ginkel.

17 JULI T/M 26 JULI EUROPA CANTATLocatie: Utrecht stadHet internationale festival Europa Cantat vond in 2009 plaats in Utrecht. Drieduizend deelnemers uit de hele wereld kwamen zingen in de Domstad en omgeving. 80 koren uit 43 landen.Vrede van Utrecht was partner van Europa Cantat.

VOOR DE SCHERMEN—Activiteitenoverzicht 2009

29

mei

DJ

op

De

Dom

– 20 –

Page 21: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

27-30 AUGUSTUS, 4-6 SEPTEMBER WELLKOMMENLocatie: HaarzuilensProductiehuis D*Amor liet het pu-bliek in Wellkommen kennis maken met een wonderlijke familie in de prachtige setting van kasteel de Haar in Haarzuilens. Lopend langs de wagens van de familie hoorde je hun verhalen en kon worden aange-schoven bij het kampvuur voor een heerlijke maaltijd.In samenwerking met: Productiehuis D*Amor

28 AUGUSTUS ZOMERDROOM Locatie: Park LepelenburgDe publieksopening van Festival Oude Muziek in park Lepelenburg ging bijna niet door. Het regende dat het goot. Maar het Orkest van de 18de eeuw zat klaar en speelde de Midzomernachtdroom van Mendels-sohn. Videokunstenares Daniëlle Kwaaitaal voegde daar zinnenprik-kelende en poëtische beelden aan toe. De bezoekers trotseerden weer en wind en genoten in de Vrede van Utrecht regencape van deze bijzon-dere voorstelling.In samenwerking met: Festival Oude Muziek, het Orkest van de 18e eeuw, Daniëlle Kwaaitaal

9 T/M 13 SEPTEMBER RADIOBAKENLocatie: Weiland van Melkvee-houderij Visser in Westbroek Robbert van der Horst bouwde in een weiland van melkveehouder Visser in Westbroek een radiostation met daar omheen zeven kleine ontvangsthuisjes. Ieder huisje had een antenne op het dak en op tafel stond een radio. In 10 achtereen-volgende uitzendingen ontrafelde Van der Horst samen met zijn gasten deze paar honderd vierkante meter Nederland.In samenwerking met: Melkveehou-der Visser en Gemeente De Bilt en Staatsbosbeheer

10 T/M 13 SEPTEMBER BEZET Locatie: Fort RuigenhoekOp Fort Ruigenhoek konden bezoekers langs de verschillende korte fysieke en beeldende voorstellingen zappen. De Libanees-Amerikaansechoreograaf Erik Kaiel maakte een voorstelling met dansers. De minder artistieke honger kon worden gestild met een heerlijke maaltijdsoep.In samenwerking met: Het Lab, DOX, Born Digital

11 T/M 13 SEPTEMBER DRIEBERGS DORPSFEESTLocatie: DriebergenIn september was het feest in Driebergen ter gelegenheid van het 850 jarig bestaan. Het Dorpsfeest liet inwoners van het dorp en de regio kennis maken met feiten en gebeurtenissen uit de geschiedenis van Driebergen.In samenwerking met: Gemeente Driebergen en Stichting Driebergsdorpsfeest

12 EN 13 SEPTEMBER VREDE VAN UTRECHT TIJDENS UITFEESTOp het Uitfeest 2009 kon het publiek kennis ophalen over Vrede van Utrecht en zijn handtekening zetten voor de Vrede. Voor de Vrede SRV Wagen lieten Molukse en Papua jon-geren samen aanstekelijke nummers uit Maluku, Papua en de South Paci-� c horen. In de Domkerk was er een preview van De Verborgen Stem. In samenwerking met: Uitburo, Uitfeest, FourceLabs en Kosmopolis Utrecht

13 SEPTEMBER ZILVERWERKLocatie: Cultuurhuis StefanusSTUT speelt in het kader van het Uitfeest voor het laatst de voorstel-ling Zilverwerk. Een familiedrama over weggevaagd vakmanschap.In het kader van het Uitfeest, STUT theater

VANAF 13 SEPTEMBER LOMBOK BIJ DE KOPLocatie: Ulu moskee, LombokFilmportretten gemaakt door Peter Dubois en Ylonka van Es. Diverse generaties Lombokkers delen hun persoonlijke verhalen over de Kop van Lombok.In samenwerking met: Ulu moskee, Wijkbureau West

16 SEPTEMBER LAUNCH VREDE VAN UTRECHT LEERSTOELLocatie: Nicolaikerk Utrecht Paul Gilroy verzorgde als eerste gast hoogleraar een avond rond de Vrede van Utrecht Leerstoel, getiteld ‘War, race and Europe’s postcolonial me-lancholia’. Na zijn lezing gaf hij een inkijkje in zijn muzikale voorkeuren. C-mon & Kypski maakten de avond compleet met een kort optreden. De Leerstoelhouders onderzoeken vanuit verschillende hoeken de problematiek van kosmopolitisme, culturele verscheidenheid en de invloed van de media op de samenle-ving. De Vrede van Utrecht Leerstoel wordt ge� nancierd door Provincie Utrecht en is een samenwerking met de Universiteit Utrecht.In samenwerking met: Centre for the Humanities, Descartes Centre voor Wetenschapsgeschiedenis en Weten-schaps� loso� e van de Universiteit Utrecht en debatcentrum Tumult.

17 SEPTEMBER VREDE VAN UTRECHT COLLEGEREEKSLocatie: Universiteit UtrechtStart van de Vrede van Utrecht col-legereeks voor excellente studenten van de faculteit Geesteswetenschap-pen met colleges van onder andere prof. dr. Hans Bertens, prof. dr. Peter Coopmans, prof. dr. Renger de Bruin en Peter de Haan. De col-legereeks belichtte de verschillende facetten van de samenleving zoals die er uitzag rond 1713. De artikelen die de studenten naar aanleiding van deze collegereeks produceerden vormen de basis van de wiki die in 2010 zijn vorm gaat krijgen. In een vervolgtraject zullen de ruim 25 studenten op diverse afdelingen van de stichting Vrede van Utrecht stage lopen en onderzoek doen. In samenwerking met: Universiteit Utrecht

20 SEPTEMBER FESTIVAL VAN HET GOEDE LEVENLocatie: Kasteel Groeneveld te BaarnHet Festival van het Goede Leven is een ode aan het Nederlandse Landschap en platteland. In en om Kasteel Groeneveld waren platte-landsproducten en Nederlandse wijn voorhanden. In en om het kasteel zoals elk jaar weer theater, muziek, literatuur en poëzie. In samenwerking met: Festival van het Goede Leven, Kasteel Groeneveld, Gemeente Baarn

21 SEPTEMBER DAY4PEACE Locatie: op en rond het Domplein, Utrecht CentrumVoor het eerst is op 21 september in Utrecht de Internationale Day4Peace georganiseerd. De Day4Peace zal tot en met 2013 in Utrecht plaatsvinden. In 2009 was het thema ‘Hoe kun je vrede maken als je ruzie hebt’ met o.a. een talkshow in de Domkerk voor tweehonderdvijftig VMBO leerlingen. In de avond maakten driehonderd mensen een live peace sign op het Domplein. De komende jaren staan meertaligheid, respect voor verschillen en open access centraal.In samenwerking met: People Building Peace Nederland, Citypas-toraat Domkerk, NCDO en de bij People Building Peace aangesloten vredesorganisaties.

21 SEPTEMBER LAUNCH OF THE UTRECHT PRINCIPLES Locatie: Academiegebouw Universiteit UtrechtVrede van Utrecht lanceerde in aan-wezigheid van burgemeester Aleid Wolfsen tijdens International Day-4Peace, ”The Utrecht Principles”. The Utrecht Principles verkennen de gemeenschappelijke houding die nodig is voor duurzame vrede, door onderzoek, debat en een serie van evenementen.In samenwerking met: Centre for the Humanities, Descartes Centre voor Wetenschapsgeschiedenis en Weten-schaps� loso� e van de Universiteit Utrecht en debatcentrum Tumult.

24 SEPTEMBER CONFERENTIEVERHALENPROJECTENLocatie: Het Park in HoornIn Noord-Holland zijn al meer dan 35 verhalengroepen actief; groepen buurtbewoners die elkaar hun le-vensverhaal vertellen. Voor iedereen die meer wilde weten over verhalen-groepen is er in 2009 de conferentie en netwerkbijeenkomst Het persoon-lijke verhaal, brug tussen verleden en heden georganiseerd. Een conferen-tie in het kader van het Community Art Lab Utrecht. In samenwerking: Gemeente Hoorn

26 & 27 SEPTEMBER MINIFESTIVAL ‘SPINOZA PRESENTEERT’Locatie: SpinozaplantsoenHet Spinozaplantsoen stond in de spotlights: met onder andere een poppenshow, jongeren die reclame konden maken voor hun eigen eetbare producten en ouderen die verhalen uit de wijk vertelden.In samenwerking met: Mo’ Move, Theatergroep Link, Buro Ries van den Berg, Marij Nielen (stichting Maandzaad), Karlijn Souren (eet-ontwerper), Elsbeth de Ruiter (illustrator), Jochem Naafs (thea-termaker), Wouter van Veldhoven (audio-visueel kunstenaar), Abdoul Bour (couturier), en alle andere bewoners en omwonenden van het Spinozaplantsoen.

26 SEPTEMBERREUZENPARADELocatie: OvervechtIn en rondom de Reuzenhal, het stoere theater van Merkx & Dansers vond dit jaar een dansfestijn plaats met een muziek- en dansvoorstelling uitgevoerd door kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud, veertig dansers uit Overvecht en veertig musici uit hartje stad.In samenwerking: Cultuurhuis Stefanus, Merkx & Dansers

1 TOT EN MET 3 OKTOBER NIEUWE PHILHARMONIE UTRECHTLocatie: Overvecht, Amersfoort en Leidsche RijnNa 24 jaar heeft Utrecht weer een eigen orkest, de Nieuwe Philharmo-nie Utrecht. Dit orkest is een nieuw ensemble dat op unieke locaties in en rondom Utrecht een uitdagend repertoire ten gehore gaat brengen onder leiding van chef-dirigent Jo-hannes Leertouwer. Het orkest heeft de beschikking over professionele, internationale topmusici waaronder concertmeester Vera Beths.In samenwerking met: Nieuwe Philharmonie Utrecht, Brugkerk, Cultuurhuis Stefanus en Vredenburg Leidsche Rijn

7 EN 14 OKTOBER START DOXSCOOL RIVERSIDE Locatie: Oog in AlKennismakingsworkshops voor jongeren uit het AZC Oog in Al en Jongeren Cultuurhuis Kanalenei-land. Met deze ontmoetingen en uitwisselingen wil DOX de jongeren motiveren om deel te nemen aan de repetities. Jongeren tussen de 16 en 22 jaar werkten doormiddel van dans- en theaterworkshops toe naar een presentatie in het Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland.In samenwerking met: Stichting De Vrolijkheid, AZC Utrecht, DOX, JCK

OKTOBER BLOCKPARTY Locatie: Cultuurhuis StefanusOp vrijdagmiddag kon je chillen met je matties, je schoenen laten pimpen door Black December, op de foto in de photobooth, rhymes busten op de open mic, dansen, eten, drinken en natuurlijk kijken naar vette shows en DJ’s.In samenwerking met: Stichting Habek en Theater Roots and Borders

8 NOVEMBER CULTURELE ZONDAG NIEMANDSLAND: ZONE (0)30 Locatie: � etswinkel Ekeris ’t Goylaan 75. In � etswinkel Ekeris reikte Bur-gemeester Aleid Wolfsen de eerste Zone (0)30 boeken uit aan inwoners van Hoograven. In het fotogra� e-project Zone (0)30 worden de bewoners van ’t Goylaan in Utrecht en Utrechter Strasse in Berlijn in beeld gebracht, 20 jaar na de val van de Berlijnse Muur.

8 NOVEMBER CULTURELE ZONDAG NIEMANDSLAND: BERLIN IM LICHTLocatie: Briljantlaan 101Stichting Rotsoord Nu organiseerde in aansluiting op Zone (0)30 een concert met Duitse liederen door Lara Diamand en Georgina Colling-ton op de Kinderboerderij Nieuw Rotsoord.

8 NOVEMBER CULTURELE ZONDAG NIEMANDSLAND: BENT U TE-RECHT? DIT IS HOOGRAVUH!Locatie: � etswinkel Ekeris ’t Goylaan 75. Filmmakers Joris Souren en Ed Spil brengen in een serie videopor-tretten kleurrijke personen in beeld die Utrecht mede zo kenmerkend maken.

8 NOVEMBER CULTURELE ZONDAG NIEMANDSLAND:UTRECHT MEETS BERLINLocatie: Centraal Museum Studio, de Toonkamer en Tivoli de Helling Nieuw media collectief Born Digital had een uitwisseling opgezet met nieuwe media kunstenaars en collectieven uit Berlijn.

8 NOVEMBER CULTURELE ZONDAG NIE-MANDSLAND: TERRAINVAGUELocatie: Centraal Museum StudioExpodium, platform voor jonge kunst, presenteert haar onderzoek traject naar de terrains vagues; de ongede� nieerde plekken in een totaal vormgegeven bebouwde omgeving.

8 NOVEMBERNIEMANDSLAND:In samenwerking met: Culturele Zondagen, Sahar Roemiz en Rogier Alleblas, Kaasschaafcollectief, Stich-ting Rotsoord Nu, Centraal Museum, de Toonkamer, Tivoli de Helling, Expodium

17 NOVEMBER PREMIERE VREDE VAN UTRECHT ANIMATIEFILMEen korte geschiedenisles over Vrede van Utrecht in beeld gebracht met een animatie� lm over het histo-rische verhaal van Vrede van Utrecht van Illuster Producties, Studio Carambolas en Dietwee.Zie voor meer informatie www.vredevanutrecht2013.nl

21 NOVEMBER BELLE VAN ZUYLENLEZING.Locatie:Universiteit UtrechtVoor de 5e keer werd dit jaar de Belle van Zuylenlezing georganiseerdAzar Na� si gaf in 2009 de lezing. Deze Iraans-Amerikaanse schrijfster kunnen we met recht een Belle van de twintigste en eenentwintigste eeuw noemen. Zij werd geïnterviewd door Rudi Wester, de Nederlandse schrijfster, journaliste en oud-direc-teur van het Institut Néerlandais te Parijs en het Nederlands Literair Productie Fonds Vertalingen.In samenwerking met: SLAU

27 NOVEMBER THEATERGROEP DE REST NAAR PERULocatie: Peru. 200 artiesten, 30 theatergroepen, 35 voorstellingen, 6 exposities en 1 straatparade. En dat allemaal in een week! Op het nationale theaterfestival van Peru was veel te zien: van traditioneel Peruaans muziektheater tot modern teksttheater, van clownsacts voor kinderen tot pantomime.In samenwerking met: Theatergroep DE REST

28 NOVEMBER HET VERLEDEN VAN UTRECHT BIJ RTV UTRECHT In de serie Het Verleden van Utrecht een a� evering over Vrede van Utrecht.In samenwerking met: RTV Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, het Utrechts Archief, de Utrechtse Operettevereniging en kok Jeroen Nijnatten.

3 DECEMBER ORATIE PAUL GILROY Locatie: Academie gebouw -Universiteit UtrechtPaul Gilroy, eerste houder van de Vrede van Utrecht leerstoel, gaf zijn eerste oratie ‘Ras en het Recht om Mens’ te zijn. In samenwerking met: Centre for the Humanities, Descartes Centre voor Wetenschaps-geschiedenis en Wetenschaps_ loso_ e van de Universiteit Utrecht.

4 DECEMBER MAROKKO CHARTER, VIERING 40 JAAR MIGRATIE MAROKKOLocatie: Academie gebouw Universiteit UtrechtOp 4 december was er een bij-eenkomst ter ere van het 40-jarig jubileum van Marokkaanse migran-ten in Nederland. Deze bijeenkomst kwam voort uit de Marokkaanse gemeenschap zelf. Zij hebben een charter opgesteld in relatie tot het eerste principe uit The Utrecht Principles “Respect voor culturele, etnische en religieuze diversiteit”.

20 DECEMBER ALS DE DOOD THEATER DICHTBIJLocatie: Cultuurhuis Stefanus in Overvecht. Deze voorstelling van en over dak- en thuislozen liet zien hoe absurd de realiteit kan zijn. Zowel de dakloze als wonende toeschouwers worden aan het denken gezet.Samenwerking met: STUT Theater en Toneelgroep Spotlicht

– 21 –

Page 22: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

25

t/m

28

jun

i en

2 t

/m 5

juli

Ka

sim

ir &

Ka

roli

ne

– 22 –

Page 23: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

21

, 27

/28

jun

i en

5 ju

li G

roet

en u

it K

an

ale

nei

lan

d2

6-2

9 ju

ni,

2-5

juli

, 9-1

1 ju

li K

ing

Art

hu

r2

6 t

/m 2

8 ju

ni

TO

ER

28

jun

i M

am

a–

Ver

ha

len

koor

op

het

Wer

eld

fees

t 2

6-2

7 ju

ni

en 3

-4 ju

li H

aa

r D

orp

– 23 –

Page 24: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

25 JANUARI THEATERSTUK: AS I LEFT MY FATHERS HOUSE (TRY OUT)Locatie: Antoniuskerk. Het theater-stuk As I left my father’s house van theatermaker Bright Richards vertelt zowel de vluchtverhalen van vele mi-granten als die van de aartsvaders uit de Bijbel, de Koran en de Tenach. In samenwerking met New Dutch Connections en Het Wilde Westen

27 FEBRUARI TOOLKIT NIEUW STEDELIJK BURGER – LEVEN IN DE STAD Locatie: debatcentrum TumultDebat n.a.v. het december-nummer van EUtopia, ‘De Gedroomde Stad’, waarin de functie, de rol en de plaats van de stad in het nieuwe millen-nium onder de loep wordt genomen. Welke ‘toolkit’ hebben we nodig voor het leven in de stad? In samen-werking met: Tumult en EUtopia

8 MAART WOMENSPEAK! 9 – BOTTOM-UP LESSONSLocatie: SpoorwegmuseumDe 9e editie van Womenspeak! over internationale successen tegen huiselijk geweld. Deze editie is on-derdeel van de startmanifestatie van de ‘WE CAN end all violence against women’ campagne.In samenwerking met: Movisie

17 MAART FRAMER FRAMED #1 – ABORIGINAL ART: IT’S A WHITE THINGLocatie: AAMUDe eerste a� evering van een serie debatten en lezingen over de wes-terse blik op niet-westerse kunst, kunstenaars, wetenschappers en con-servatoren gaan met elkaar het debat aan. In samenwerking met: Centraal Museum, Museum Maluku, debat-centrum TUMULT en het AAMU Museum voor hedendaagse Aborigi-nal kunst.

3 APRIL WOMENSPEAK! XL: NOREENA HERTZLocatie: debatcentrum TumultEen lezing van hoogleraar Noreena Hertz, boegbeeld van de anders-globalistische beweging over the real winners and losers of this crisis. Inclusief nagesprek met Rosi Brai-dotti over hoe de crisis de positie van vrouwen beïnvloedt. In samenwer-king met: (o.a.) LUX Nijmegen

9 APRIL FRAMER FRAMED #2 – DE VERVREEMDENDE BLIKLocatie: Casco, Of� ce for Art, Design and Theory. Deze a� evering van Framer Framed is gekoppeld aan de tentoonstelling ‘The Antangonis-tic Link’ in Casco, een initiatief van Electric Palm Tree, een doorlopend project voor transnationaal artis-tiek onderzoek. In samenwerking met: Centraal Museum, Museum Maluku, debatcentrum TUMULT en het AAMU Museum voor heden-daagse Aboriginal kunst.

13 APRIL FRAMER FRAMED #3 - TRINH T. MINH-HALocatie: Museum MalukuEen lezing door de naamgeefster van de serie Framer Framed, Professor Trinh T. Minh-ha, wetenschapper en � lmmaker, bekend door haar werk op het gebied van postkolonialisme, feminisme en culturele politiek. In samenwerking met: Centraal Museum, Museum Maluku, debat-centrum TUMULT en het AAMU Museum voor hedendaagse Aborigi-nal kunst.

16 MEI LINKEN LEGGEN LOMBOK: STRAATGEWIJSLocatie: dagcafe Kopi SusuHet Wilde Westen presenteert Straatgewijs III, de link met Lombok. Vier kunstenaars hebben zich laten inspireren door vier straatnamen in Lombok. Het resultaat is op 16 mei op feestelijke wijze vertoond in de verschillende straten in Lombok, in aanwezigheid van locoburgemeester Harm Janssen. Het project Linken Leggen Lombok brengt de verha-len en geschiedenissen achter de straatnamen in Lombok tot leven. De straat namen in Lombok, de zgn. Indische buurt van Utrecht, verwij-zen naar het koloniale verleden van Nederland. Veel mensen kennen dit verleden van Nederland niet meer, en weten al nauwelijks meer waarom er Indische Nederlanders, Molukkers of Papua’s in Nederland zijn. Linken Leggen Lombok vindt plaats van ja-nuari t/m december 2009 en wordt

georganiseerd door Kosmopolis Utrecht, St. Papua Cultureel Erfgoed en Museum Maluku.

17 MEILINKEN LEGGEN LOMBOK: FOTOTENTOONSTELLINGLocatie: Kopi Susu, J.P. Coenstraat 69. Een unieke fototentoonstelling met foto’s uit het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. Tijdens de opening wordt een lezing gegeven over het contact tussen de Nederlander en de Papua, verzorgd door Sjoerd Jaarsma van St. Papua Cultureel Erfgoed.

6 JUNI LINKEN LEGGEN LOMBOK: PAPUA HOMECOOKINGLocatie: Parkhuis, J.P. Coenstraat 5Buurtbewoners konden letterlijk proeven van de cultuur uit Papua in het nieuwe Parkhuis dat voor die gelegenheid de deuren opende voor de buurt. Overdag was er een tentoonstelling met schilden en een dodenmasker uit Papua, ’s avonds werd de ruimte omgebouwd met tafels en banken en werden er speciaal voor deze bijeenkomst traditionele gerechten uit Papua geserveerd inclusief muziek en verhalen.

DIVERSE DATA VANAF JUNI LINKEN LEGGEN LOMBOK: WIJKWANDELINGEN Locatie: Lombok, start en einde Kopi Susu. ‘Lombokoloog’ Peter Hagenaarleidt ons door de wijk Lombok en voert langs straten en plaatsen die fragmentarisch een stukje van de geschiedenis van het voormalig Nederlands-Indië onthullen.

VANAF 11 JUNI TOT EIND 2009LINKEN LEGGEN LOMBOK: GPS ROUTEStartpunt: Kopi Susu, J.P. Coenstraat 69. Wandelen door Lombok via een GPS-route, een wandeling met ach-tergrondinformatie in tekst, beeld en geluid: foto’s en historische plat-tegronden, toepasselijke teksten en luister- en kijkmomenten via archief-� lms. Een multimediale ervaring waarin het verleden en heden van Indisch erfgoed opnieuw tot leven komt en die je samen of individueel kan beleven.

11 JULI EUTOPIA ACADEMYLocatie: Centraal Museum UtrechtStartbijeenkomst over maatschappelijk engagement in een multiculturele context. Tijdens de lezingen komt onder meer aan de orde hoe beeldend kunstenaars de wereld op zijn kop kunnen zetten en hoe kunstenaars hun voordeel kunnen doen met een goede PR-campagne. Geëngageerde kunstenaars werden opgeroepen een sterk campagnebeeld te ontwerpen en op 27 september werd de winnende inzending bekendgemaakt.

17-22 JULI GEBOEIDLocatie: De Parade, MoreelseparkGeboeid is een dansvoorstelling waarbij oriëntaalse opera en urban culture elkaar ontmoeten. Choreo-grafe en regisseuse Susanne Marx liet zich voor deze urban opera inspire-ren door de opera Die Entführung aus dem Serail van W.A. Mozart.

4 SEPTEMBER FILMS IN WIJKEN #1Locatie: Cultuurhuis Stefanus, Amazonedreef 40. In de aanloop naar het � lmfestival worden in Utrechtse wijken Nederlandse top-� lms vertoond. De aftrap vindt plaats in Overvecht. Om 21.00 uur start het voorprogramma met de korte � lm Missiep0016, voorafgegaan door verhalenverteller Rahim Biglari en Karim Eharruyen. Vervolgens wordt de misdaadkomedie Taartman van Annemarie de Mond vertoond. In samenwerking met Nederlands Filmfestival en ZIMIHC

12 SEPTEMBER FILMS IN WIJKEN #2Locatie: Leidsche Rijn Park, Leidsche Rijn. De tweede editie van Films in Wijken vindt plaats in Leidsche Rijn, waar je kunt genieten van Eddy Ter-stalls satirische komedie Vox Populi. Ton Kas won met zijn bijdrage in deze � lm een Gouden Kalf voor de beste mannelijke bijrol.In samenwerking met Nederlands Filmfestival

13 SEPTEMBER UITFEEST: VERBORGEN STEM, OCEANIKZ, BODIL ANAIS.Op 13 september barst het culturele seizoen weer los in Utrecht met het jaarlijkse Utrecht Uitfeest. Kosmopo-lis Utrecht is te vinden op en rond het Domplein met optredens van de band Oceanikz (aanstekelijke num-mers uit Maluku, Papua en de South Paci� c), de Verborgen Stem en een foto-installatie van Bodil Anaïs, por-tretten van in Nederland wonende Papua’s.

VANAF 24 SEPTEMBER LINKEN LEGGEN LOMBOK: KIJK- EN LUISTERGATEN PART 2Locaties: Ton vd IJssel tweewielers; Het Wilde Westen; Jasmijn & ik; Kopi Susu; Wijkservicecentrum; Apotheek Lombok; JP Coenstraat 5; school de Brug; Rabobank.Op een aantal verrassende plekken in de wijk zijn verwijzingen naar het koloniale verleden uit de Oost geïnstalleerd. De kijk-, reuk- en luistergaten bieden dé mogelijkheid om kennis te maken met gebruiken, voorwerpen en andere cultuurpro-ducten uit de Indische archipel

21 OKTOBER LINKEN LEGGEN LOMBOK: VOC MENTALITEIT #1;Locatie: Debatcentrum Tumult.De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) maakte van Nederland een van de rijkste en machtigste naties in de 17e eeuw. Tijdens dit eerste debat, onder lei-ding van historicus Wim Manuhutu, wordt de VOC voor dummies aan-geboden. Met Remco Raben, Dirk Staat en Tjitske Lingsma.

22 OKTOBER FRAMER FRAMED #4 DE VOORINGENOMEN BLIKLocatie: Debatcentrum Lux, Mariënburg 38-39, NijmegenMigratie en de mondialisering van kunst confronteren ons dagelijks met andere vormen van expressie. Centraal bij dit debat staat de vraag of het vanuit westers perspectief mo-gelijk is niet-westerse kunst op haar waarde te beoordelen. Kwalitatieve kunst is immers ook te vinden buiten de muren van de museumwereld. Met o.a. Simon Njami, Bambi Cuep-pens en Wouter Welling.Debatvoorzitter: Ruben Maes

24 OKTOBER T/M 29 NOVEMBER LINKEN LEGGEN LOMBOK: VOOR-HOOR-TENTOONSTEL-LING IMME VAN MAANZAADLocaties: diversFilmfragmenten uit het warme Jakarta, kamermuziek en wierook. Beeldend kunstenaar Marij Nielen maakte 12 iconogra� sche beelden. In deze voorstelling wordt daarop gereageerd vanuit verschillende disciplines: proza, poezie, muziek en � lm. De � lm ‘Jakarta girl’ van Jotja Bessems en de close up � lmopnames van Lawrence Matthews maken de productie IMME compleet.

24 OKTOBER LINKEN LEGGEN LOMBOK: FILM TALES OF CROCODILESLocatie: Houtzaagmolen De Ster, Molenerf 3. De � lm Tales of Cro-codiles (Jan van den Berg, 2003) vertelt hoe de bevolking in een dorpje omgaat met de collectieve herinnering aan mensenrechten-schendingen, die diepe wonden hebben geslagen in het nu onafhan-kelijke Oost-Timor. Aan het woord komen ooggetuigen, slachtoffers en daders. Inclusief nagesprek met o.a. Saskia Kouwenberg, Endie van Binsbergen en de � lmmaker.

1 NOVEMBER LINKEN LEGGEN LOMBOK: INDIË VOORBIJ - INDISCH LI-TERAIR FESTIVALLocatie: Centrale Bibliotheek UtrechtIndische en Molukse verhalen in woord en geschrift, van vroeger en nu, mede geïnspireerd door het boek Oeroeg van Hella Haasse, dat in 2009 is gekozen voor de landelijke campagne Nederland Leest. Met een talkshow, spoken word, hapjes uit het boek De Smaak van Verlangen, verhalenvertellers, theater, muziek en schrijvers zoals Marion Bloem en Ernst Jansz. Presentatie: Rocky Tuhuteru.

3 NOVEMBER DAG VAN DE DIALOOGLocatie: debatcentrum Tumult, Domplein 5Lezing van en gesprek met lector Guido Walraven (Hogeschool INHolland) over thuisvoelen.In samenwerking met TUMULT

26 NOVEMBER FRAMER FRAMED #5Locatie: Tropentheater, Linnaeusstraat 2, AmsterdamDeze editie stelt de Nederlandse omgang met islamitische kunst en cultuur ter discussie. Moet Neder-land structureel aandacht geven aan islamitische kunst en cultuur? Met o.a. burgemeester Cohen, Mirjam Shatanawi, Fouad Laroui, Wim Pijbes. Moderator: Chris Keulemans

3 DECEMBER FILMPREMIÈRE READ THE MASKS. TRADITION IS NOT A GIVENLocatie: Louis Hartlooper Complex en Casco. Filmpremière van Read the masks. Tradition is not a given van kunstenaars Petra Bauer en An-nette Kraus. De � lm is onderdeel van een groter project waarin de makers op kritische wijze de Nederlandse traditie van Zwarte Piet onderzoeken. Inclusief nagesprek met makers en publiek.In samenwerking met CASCO

8 DECEMBER WOMENSPEAK! ARTISTIC EXPRESSION AND REPRESEN-TATION OF WOMEN IN THE MIDDLE EASTLocatie: theatercafé Zindering (Stadsschouwburg Utrecht) Tijdens het Dancing on the Edge festival een debat in de serie Women -Speak! met de regisseuse en actrices van theatergroep Unspoken Thoughts (Egypte) en met choreografe/danseres Karima Mansour (Egypte) over hun werk en de beeldvorming over vrouwen in eigen land en in het westen. In samenwerking met Dancing on the Edge.

13 DECEMBER DANCING ON THE EDGE: CUL-TUUR EN RELIGIE DEBATLocatie: RASA. Dans en muziek hebben – toen en nu- een uiteen-lopende relatie tot godsdienst of religie. Soms worden zij gebruikt als voertuig om dichter tot God te komen, anderzijds worden zij soms bestempeld als godslastering. In dit debat aandacht voor traditie en voor nieuwe ontwikkelingen, voor de situatie in het Midden-Oosten en in Nederland. De moderator is Tarik Yousif. In samenwerking met Dancing on the Edge en TUMULT

13 DECEMBER FRAMER FRAMED #6Locatie: Centraal Museum. Over de historische aannames die de blik op hedendaagse kunst beïnvloeden. Naar aanleiding van de tentoon-stelling ‘Beyond the Dutch’ in het Centraal Museum, vindt een discus-sie plaats over de koloniale blik van Nederlandse kunstinstellingen. Met Hammad Nasar, Salah Hassan en Susan Legene. Debatvoorzitter: Chris Keulemans

16 DECEMBER LINKEN LEGGEN LOMBOK: VOC MENTALITEIT #2;Locatie: Debatcentrum Tumult.Nederland beschouwde haar koloniën als een luxe artikel. In de naoorlogse periode is vanuit de verschillende postkoloniale gemeenschappen het motto ‘Wij zijn hier omdat jullie daar waren’ omgezet in strijd om erken-ning van dat gedeelde verleden. Dat die strijd nog niet gestreden is, blijkt uit de afwezigheid van de koloniale geschiedenis in ons dagelijks leven. Met o.a. professor Gert Oostindie, Guno Jones en Esther Captain. Moderator: Wim Manuhutu.In samenwerking met TUMULT

18-19-20 DECEMBER LINKEN LEGGEN LOMBOK: PARADESALocatie: stadsboerderij RoodnootParadesa (voorbij-land) is een warm midwinterfeest waarin koloniaal verleden, hedendaags Nederlands-Indische kunst en Nederlandse (boeren)traditie bij elkaar komen. Een brug tussen de oude en nieuwe Utrechtse kernen: de oude stad Utrecht, Lombok en Leidsche Rijn. In samenwerking met Rood|Noot

KOSMOPOLIS UTRECHT—Activiteitenoverzicht 2009

6 t

ot e

n m

et 1

9 ju

li D

uis

ter

Du

urs

ted

e2

8 ju

ni

Ma

ma

–V

erh

ale

nko

or o

p h

et W

erel

dfe

est

– 24 –

Page 25: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

2013

– 25 –

Page 26: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

28

au

gust

us

Zom

erd

room

Page 27: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

23

ma

art

Dom

sta

d F

usi

on

Page 28: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

28

au

gust

us

Zom

erd

room

2

7-3

0 a

ugu

stu

s, 4

-6 s

epte

mbe

r W

ellk

omm

en2

1 s

epte

mbe

r D

ay4

pea

ce

9 t

/m 1

3 s

epte

mbe

r R

ad

ioba

ken

– 28 –

Page 29: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

12

en

13

sep

tem

ber

VV

U t

ijd

ens

Uit

fees

t1

6 s

epte

mbe

r L

au

nch

Vre

de

van

Utr

ech

t L

eers

toel

– 29 –

Page 30: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

PAUL FELDARTISTIEK COÖRDINATOR 2013—HAN BAKKERSTRATEGISCH ADVISEUR 2018

17

, mei

, 3 o

ktob

er e

n 1

5 n

ovem

ber

De

Ver

borg

en S

tem

7 e

n 1

4 o

ktob

er D

oxsc

ool R

iver

sid

e 8

nov

embe

r C

ult

ure

le Z

ond

ag

Nie

ma

nd

sla

nd

: Z

one

(0)3

0

– 30 –

Page 31: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

Han “In 2009 is het Plan van Aanpak uitgewerkt van idee tot actie. Paul is in 2009 bij de club komen werken om te zorgen voor een duidelijke regie op het programma van 2013. Daar heb je een artistiek iemand voor nodig. Het programma van 2013 wordt een kader waarmee mensen zich kunnen verhouden.”

Paul “Ik ben vanaf eind 2009 betrokken bij de ontwikkeling van het programma voor 2013. Wat is de actualiteit van de thematiek van 1713? Het is leuk om daar als maker mee bezig te zijn. Het is boeiende thematiek. Er is nergens in Nederland een vergelijkbaar langlopend programma van gemeente en provincie. De rol van de Vrede van Utrecht is die van intermediair, een verbindingsof� cier. Daar gaat een duurzaam effect van uit. De Vrede zit met allerlei partners aan tafel, uit tal van sectoren, maar ook met gewone mensen die willen meedoen en zich afvragen hoe ze kunnen meedoen.”

Han “De komst van Paul gaf mij de ruimte om te starten met het Utrecht Han “De komst van Paul gaf mij de ruimte om te starten met het Utrecht Han2018 traject. Hoe gaan we het verkrijgen van de titel Culturele Hoofd-stad van Europa aanpakken? Wat is een Utrechtse manier om tot een goed bidbook te komen? Er is een kleine denktank neergezet van Quinten Peelen, Pauline Terreehorst, Peter de Haan en ik. We hebben onze ideeën getoetst bij bestuurders en ambtenaren van stad en provincie, bij ons eigen bestuur en ze betrokken in het nadenken over 2018. Daar kwam een startdocument uit.

Aanvankelijk wilden we er een bidbook 0 van maken, gewoon een boekje net zoals andere steden dat hebben gedaan. Maar dat idee hebben we losgelaten. We hebben een Utrechtse manier gevonden in de vorm van een levende presentatie in Het Gebouw in Leidsche Rijn. Het loopt op dit moment. Maar vorig jaar is dit allemaal bedacht en uitgezet.

In totaal denken 60 groepen mee. Meer dan 800 mensen worden allemaal geïnformeerd over Culturele Hoofdstad en het traject dat we gaan doorlopen. Ze krijgen allemaal de gelegenheid om met ons in gesprek te gaan, een idee achter te laten en aan te geven hoe ze er bij betrokken willen zijn. Uit die sessies komt een enorme hoeveelheid aan materiaal. Vanaf eind april tot na de zomer moet alle verzamelde input weer samen komen en geanalyseerd worden. In september zal het teruggebracht zijn tot een aantal uitgangspunten voor Utrecht 2018. Dat wordt de basis voor het bidbook.

Het gaat niet alleen om het schrijven, maar het proces staat centraal. Het is mijn opgaaf om dat traject vorm te geven, levend te houden. Dat kan eigenlijk alleen maar in hele goede dialoog met het programma van 2013. We gaan voor het vormgeven van de proces samen optrekken. In principe worden in 2013 alle ideeën in de kiem neergezet. In 2018 kunnen we die ideeën uitvergroot neerzetten. De thematiek van de vrede zal daar niet zo’n grote rol in spelen. Het historische aspect van de vrede is minder van belang. De manier van denken, de invalshoek, de manier waarop we werken, de samenwerking tussen cultuur, maat-schappelijke organisaties, het hoger onderwijs en de universiteit zal een rode draad blijven.”

Paul “Voor het Vrede van Utrecht programma is het traject anders. In september 2010 gaan we een presentatie doen van het programma van 2013. Het idee is om het programma in het najaar van 2010 vast te stellen. Dan moet duidelijk zijn met welke partners de Vrede in 2013 gaat samenwerken. Met het veld moeten we precies gaan uitvogelen wie wat doet, ook � nancieel. De eigen programma’s van de Vrede van de af gelopen jaren zijn de broedkamers voor het uiteindelijke programma in 2013. Iedereen moet zich intern als een vis in het water voelen, dan kan het pas naar buiten. De Vrede praat met de grote instellingen, de basisinfrastructuur die in het convenant zit met het rijk, maar ook met tal van kleinere partners en afzonderlijke kunstenaars. ”

Han “Of 2013 een garantie of bewijs is voor het slagen van 2018 is de vraag. In 2013 komt de selectiecommissie langs in Utrecht. Als we het dan goed doen, hebben we wel wat in handen.

Het proces is bij ons ook het product. Je moet het 2018 traject zo inrichten dat het geen kapitaalvernietiging is als je het niet haalt. Het proces moet zo ingericht zijn dat wat je doet, er ook toe doet in de stad en provincie, en dat iedereen dat ook vindt. Of we nu wel of geen culturele hoofdstad worden, het proces moeten we toch doorzetten. Je gaat projecten niet alleen ontwikkelen om Culturele Hoofdstad te worden. Je ontwikkelt projecten, omdat je het van belang vindt. Anders heeft het geen zin, dan gaat het niet over echte waarde, maar alleen over promotie. Het labelen van wat er al is of het herlabelen ervan, is niet waar we op uit zijn. Wij zijn ons zeer bewust dat wat wij doen, ook werkelijk betekenis moet hebben voor de stad.”

Han Iedereen moet in 2010 op één lijn komen. Dat is heel belangrijk. Er moet teamgeest ontstaan.”

Paul “Zowel intern als extern. Belangrijk is bijvoorbeeld om de universiteit bij de stad en bij die cultuur te betrekken. Als dat lukt heb je een groot ding te pakken. Bijna elke afdeling binnen de Vrede van Utrecht heeft nu raakvlakken met de universiteit. Er is nu een convenant tussen stad, provincie en HU en UU. Peter de Haan komt van de culturele afdeling van de universiteit. Dat heeft enorm geholpen met het leggen van die verbinding. Dat ging ook zo bij de Vrede van Utrecht leerstoel. Het feit dat Peter de juiste mensen kent heeft absoluut bijgedragen aan de realisatie.

Het moet gaan lukken dat iedereen zich achter het visioen van 2013 stelt. Er moet een plezier en een trots komen die nog steeds ont-breken. Zelfs in de culturele sector leeft nog niet altijd het gevoel van we gaan iets moois maken van die Vrede van Utrecht in 2013. Het gaat om cultuur in zijn ruimste zin, waar Utrecht voor staat, wat komt er uit de poriën van Utrecht. De hoeveelheid partners waar de Vrede mee samenwerkt is enorm. Ieder programma heeft een ongelofelijk netwerk. De Vrede is echt een verbindingsof� cier. Het zichtbare programma is eigenlijk maar het topje van de ijsberg. ”

Han “Ik moet me verhouden tot de culturele partners voor de ontwikke-ling van het bidbook. We kijken ook naar nieuwe initiatieven in Utrecht. De kiemen, waarvan je verwacht dat ze in de toekomst de grote spelers van Utrecht kunnen zijn. We proberen ook die te betrekken bij de ontwikkeling van het bidbook. Dat is natuurlijk het moeilijkst.Ook zijn er de maatschappelijke organisaties waar je je toe moet ver-houden en het bedrijfsleven. Het leeuwendeel daarvan ligt bij Peter, maar deels ook bij mij. Het toetsen van onze analyse en oplossing. Je wilt dat ze meedenken, geïnformeerd zijn en bijdragen gaan leveren aan het proces van die culturele hoofdstad. Andere doelgroepen zijn beleidsambtenaren en bestuurders van stad en provincie. En natuurlijk de politiek. In het ontwikkelen van het bidbook willen we deze partijen stap voor stap meenemen. Voortdurend toetsen of we op de goede weg zijn, of ze enthousiast zijn voor de oplossingen die wij kiezen. Doelgroepen of partners? In dit stadium van Utrecht 2018 hebben we het over het-zelfde. Over publieksdoelgroepen hebben we het nog niet, ons verhaal moet voor publiek veel concreter zijn. Op termijn zal die communicatie langs de lijnen gaan van 2013.”

Paul “Het voorwerk wordt in 2013 gedaan. De hele stad en regio bereiken Paul “Het voorwerk wordt in 2013 gedaan. De hele stad en regio bereiken Paulis het doel. Al lukt dat natuurlijk nooit met het hele programma. Per onderdeel heb je weer een andere doelgroep. Met community art bereik je andere mensen dan met de publieksopening van Festival Oude Muziek. Het is maatwerk, doelgroepen zijn gedifferentieerd. Voor 2013 wordt steeds meer gefocust op het brede publiek: wie kunnen we met dit programma bereiken en wat moet er nog bij om het zo breed moge-lijk te trekken. Uiteindelijk is het streven dat elke burger meedoet.”

Paul “Iedereen moet zich als een vis in het water voelen, dan kunnen we het pas naar buiten brengen. We praten met de grote spelers, de basis infrastructuur die in het convenant zit met het rijk, maar ook met tal van kleinere partners en afzonderlijke kunstenaars. De usual suspects gaan sowieso meedoen: onder andere het Centraal Museum, NFF, Stadsschouwburg, DUS, het Utrechts Archief, het Muziekpaleis. Dat Muziekpaleis moet wel echt af zijn in 2013.”

Han “Wij willen het grootsteedse denken stimuleren, dat kan de meer-waarde zijn van de Vrede van Utrecht. Zeker nu de stad zo groot aan het worden is. Utrecht is in staat om grootstedelijke voorzieningen te ontwikkelen, zoals het Muziekpaleis, het bezoekerscentrum aan het Domplein, de Bioscoop van Wolff en de bibliotheek++. Vrede van Utrecht heeft de vrijheid gekregen om na te denken over wat een goede stad en regio is, vanuit cultureel gezichtspunt. Wat kan cultuur er aan bijdragen dat Utrecht een goede stad wordt met een sterke regio.”

Paul “Utrecht is een stad en regio van kennis en cultuur. Het kosmo-politisch denken zit eigenlijk al in het feit dat er meerdere culturen naast elkaar wonen.”

Han “Utrecht 2018 moet een duidelijke inhoud krijgen, een identiteit krijgen. Utrecht is de plek waar mensen opgroeien. Van waaruit ze de wereld gaan verkennen. Utrecht moet die eigen identiteit gaan versterken. Cultuur is er bij uitstek voor geëquipeerd om die identiteit zichtbaar te maken, om die te ruiken, op te nemen, te vertalen, te voelen. Die eigen identiteit is van cruciaal belang. Een mooi voorbeeld van wat er gebeurt als je het niet doet is Zoetermeer. Als je bekijkt hoeveel de Nederlandse gemeenten besteden aan cultuur. Zoetermeer staat helemaal onderaan die lijst wat besteding van cultuur betreft. Er is onderzoek gedaan naar wat bewoners antwoorden als je ze vraagt waar ze wonen. De bewoners van Zoetermeer zeggen dat ze bij Den Haag wonen, niet in Zoetermeer. Zoetermeer heeft geen ziel, geen hart, of in ieder geval kan het die ziel niet articuleren. Je woont gewoon in een woonwijk en dat wil je niet.”

UTRECHT 2018: HET TRAJECT

2010Steden bereiden zich voor op kandidaatstelling Culturele Hoofdstad 2018.

2011November. Start of� ciële traject. Nederlandse overheid doet een oproep aan steden om zich kandi-daat te stellen.

2012September. Kandidaten melden zich aan met een presentatie van een programma op hoofdlijnen (bidbook)

2013Augustus. De jury kiest één stad. Oktober. De regering doet voor-dracht bij de Europese Commissie.December. Een jury (Nederlands/Europees) maakt een pre-selectie.

2014Februari. Het Europees Parlement adviseert over kandidatuur. Mei. De Europese Raad wijst stad in Nederland en op Malta aan.

– 31 –

Page 32: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

20182

8 n

ovem

ber

Het

ver

led

en v

an

Utr

ech

t,

afl

ever

ing

bij R

TV

Utr

ech

t.

3 d

ecem

ber

Ora

tie

Pa

ul G

ilro

y 4

dec

embe

r M

aro

kko

Ch

art

er,

vier

ing

40

jaa

r m

igra

tie

Ma

rokk

o

– 32 –

Page 33: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

PETRA REMMENZAKELIJK LEIDER

Mijn taak als Zakelijk Leider is de focus vast te houden zodat we in 2013 een goed cultureel programma kunnen realiseren en het bidbook voor Utrecht Culturele Hoofdstad 2018 op tijd kunnen indienen. Er is vorig jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van een ambitieus programma voor 2013. Dat is het uitgangspunt. We willen niet kabbelen maar spet-teren, we willen een breed publiek bereiken. Inhoudelijk gaan we de goede kant op. Maar daar hoort een adequate organisatie bij en een toereikend � nancieel kader. De organisatie staat inmiddels wel, daar kunnen we de komende twee jaar mee vooruit. Er werken hier echte professionals; netwerkers, ontwikkelaars, projectleiders die achter de schermen druk timmeren aan de fundamenten voor 2013. Over twee jaar gaat de publiciteitsmachine op volle toeren draaien en zal de Vrede veranderen in een festivalorganisatie. Onze medewerkers zullen zich steeds meer ontpoppen als co-producenten die met de partners in gemeente en regio en in het culturele veld de evenementen voorberei-den. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering ligt meestal buiten onze organisatie, wij voeren de regie van het geheel.

Plotseling is 2013 veel dichterbij gekomen. Nee, ik krijg het daar niet benauwd van, ik zou willen dat het al zover was, dat we iedereen kunnen laten ervaren hoe het zal worden. Voorlopig zijn we vooral nog erg druk achter de schermen, voortdurend bezig mensen te overtuigen met ons verhaal. De politiek wil meteen resultaat, maar zo werkt het niet. We kunnen elk jaar een mooi feestje bouwen, dat is niet moeilijk, maar het gaat om de lange adem. Als we in 2013 een viering willen waar iedereen aan meedoet en die een blijvend effect heeft op het culturele leven in Utrecht dan moeten we nog even voortbouwen. We zijn met veel partijen in onderhandeling om te zien hoe we kunnen samenwerken, dat proces is in 2009 goed op gang gekomen. Zo maken we afspraken met de gemeentes in Utrecht over de ontwikkeling van culturele pro-gramma’s. Pas nog hebben we een convenant gesloten met de gemeente Heuvelrug. We praten ook met Woerden, Veenendaal, Amersfoort, Soest, Zeist. Vanochtend nog kreeg ik een telefoontje van een ambtenaar uit Maarssen, daar staat een gemeentelijke herindeling voor de deur en zij verwachten dat samenwerking met de Vrede hen vooruit kan helpen. Aanpak en inzet verschillen per gemeente. Met Gemeente Heuvelrug hebben we een meerjarige afspraak gemaakt, wij nemen elk de helft van de kosten voor onze rekening.

Het � nanciële perspectief ziet er op dit moment niet zo rooskleurig uit, dat baart me wel eens zorgen. Ook de Vrede heeft te lijden onder de economische crisis. Voor 2013 en 2018 samen was er een kleine 100 miljoen euro voorzien, een derde voor de Vrede, tweederde voor de culturele hoofdstad. De helft van dat bedrag zou voor rekening komen van de overheid: provincie en gemeenten. De rest zouden we zelf bijeen brengen uit sponsoring. In de praktijk komt het erop neer dat de toe-zeggingen lopen tot eind van dit jaar, wat er daarna gebeurt staat niet vast. De voorbereidingen voor 2018 bekostigen we nu uit het budget voor 2013. Die onzekerheid maakt het lastig. Gemeente en provincie willen het imago van de stad verbeteren, ze hopen op een spin off voor het bedrijfsleven, op een duurzame opleving van de economie en grote betrokkenheid van de bevolking. Dat gaat alleen lukken als Utrecht investeert. We vertrouwen er maar op dat het goed zal komen en bereiden verschillende scenario’s voor. Als je wil dat het er staat in 2013 moet je nu knopen doorhakken, dus dat doen we gewoon. Inmiddels begrijpt iedereen dat wij niet over een onuitputtelijk fonds beschikken. We moeten het samen doen met onze partners, voldoende massa creëren. Als we alle beschikbare budgetten inzetten voor dat ene doel moet het lukken. De bereidheid is er, de instellingen voelen zich geprikkeld om mee te doen. De musea stemmen hun plannen voor 2013 af op de viering van de Vrede, het Centraal Museum zal een grote tentoonstelling wijden aan de Vrede van 1713. In het ergste geval moeten we de omvang van ons programma beperken als we maar vasthouden aan ons uitgangs-punt dat de viering een uitzonderlijke, internationale uitstraling moet hebben, dat de Utrechters er massaal aan zullen meedoen en dat ze trots worden op hun stad.

Wat de Vrede zijn partners heeft te bieden? Een heldere focus voor de komende jaren, expertise, een geweldig netwerk, ondersteuning bij marketing en communicatie en een, zij het bescheiden, budget om speciale evenementen mogelijk te maken. In 2009 hebben we samen met de Stadsschouwburg de productie van Kasimir & Karoline op vlieg-basis Soesterberg voor elkaar gekregen. Ook de publieksmanifestatie Zomerdroom in park Lepelenburg bij de opening van het Festival Oude Muziek is in co-productie tot stand gekomen. Er zijn veel meer projecten in samenwerking gerealiseerd. Criterium is dat ze het verschil maken en passen bij de ambitie en de thematiek van de Vrede: een internationale uitstraling, een breed bereik en een duurzaam effect voor de regio.

HANS VAN RIJSBERGENPARTNERSHIPS/SPONSORING

Eind 2009 ben ik begonnen bij de Vrede van Utrecht als projectleider. Het is mijn taak om verbindingen te leggen en partnerships te creëren met name met het bedrijfsleven.

Marketingbureau VODW heeft in 2009 een sponsorplan ontwik-keld samen met directie en staf van Vrede van Utrecht. Daarmee ga ik concreet aan de slag.

Vrede van Utrecht heeft een bijzonder interessant netwerk binnen kunst, cultuur en wetenschap waarmee we activiteiten kunnen organiseren die actuele thema’s aansnijden en die direct en gericht doelgroepen bereiken. Daarmee kunnen we voor partners gerichte samenwerkings-verbanden samenstellen die een directe � t met hun doelstellingen hebben. Met een meetbaar effect. Een aantal voorbeelden; Vrede van Utrecht is expert binnen Nederland op het gebied van cultuurparticipa-tie; zet zich in voor  cultureel erfgoed en stimuleert de ontwikkeling en output van jong talent binnen kunst, cultuur én wetenschap. Kortom, ik denk dat er voldoende basis en creativiteit is om samen met het bedrijfs leven ef� ciënte en duurzame projecten op te zetten. De viering van de Vrede van Utrecht in 2013 zal een enorme impact hebben met nationale en internationale uitstraling en � inke bezoekersaantallen. Dit geeft voor het bedrijfsleven in de stad en regio Utrecht economische meerwaarde.  Ik heb inmiddels wel gezien dat de Vrede van Utrecht op veel sympathie kan rekenen. Vrede van Utrecht heeft een enorm net-werk opgebouwd en zit met de belangrijkste decisionmakers aan tafel. Het bestuur van de stichting telt zwaargewichten die serieus worden genomen. Dat is een mooi startkapitaal om verbindingen te maken. 

— FLEUR DAALDEROPOFFICE MANAGER

Er zit veel dynamiek in deze organisatie. Het gaat hier niet met pieken en dalen, er heerst voortdurend hoogspanning. Dat is ook niet gek, in 2013 moeten we vlammen, daar werken met z’n allen fanatiek naar toe. Typerend voor deze organisatie is dat iedereen er vol voor gaat. De sfeer is informeel, zeer sociaal, het is een warm bad. De collega’s zijn ambitieus en eigenwijs. Soms zijn er wel discussies, maar dat hoort erbij als mensen heel graag iets voor elkaar willen krijgen. Het secretariaat is het kloppend hart van de organisatie. Het is onze rol om zowel binnen als buitenwacht op de hoogte te houden van alles wat er speelt.

Steeds meer partijen weten ons te vinden. Op het secretariaat gaat het er soms hectisch aan toe. Daarom ben ik ook blij met de komst van Odile als mijn nieuwe collega. Naast de activiteiten ten behoeve van 2013 zijn we sinds kort gestart met de workshops in Het Gebouw voor Utrecht 2018. We zijn in het najaar verhuisd van het Domplein naar de Kromme Nieuwegracht. Dat was een hele klus, maar het resultaat mag er zijn. Voor die tijd zaten we erg krap. Dit pand is echt een verademing, het is sfeervol, niet te strak, het past bij de informele werksfeer.

Wij zijn een netwerkorganisatie, dat bepaalt voor een belangrijk deel onze agenda en vooral die van Peter de Haan. Er is veelvuldig over-leg met gemeente, provincie en de Kamer van Koophandel en allerlei culturele partners. Er spelen veel trajecten tegelijk: het afsluiten van convenanten, vliegbasis Soesterberg, de nominatie van Utrecht als Culturele Hoofdstad in 2018. Peter weet die agenda’s goed uit elkaar te houden. Het plan voor 2013 krijgt inmiddels gestalte. Nu wordt voor de buitenwacht beter zichtbaar wat men van de Vrede mag verwachten. Dat geeft helderheid.

Ik heb veel zin in 2013, ik ben nu al nieuwsgierig naar het resultaat waar we naar toewerken. Op het secretariaat zal het nooit rustig worden. Alles gaat ontzettend hard door, dat neemt alleen maar toe naarmate de viering dichterbij komt.

– 33 –

Page 34: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

26

t/m

28

jun

i T

oer

Page 35: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

4 d

ecem

ber

Ma

rokk

o C

ha

rter

, vie

rin

g 4

0 J

aa

r m

igra

tie

Ma

rokk

o

Page 36: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

LIEKE HOITINKPUBLIC RELATIONS

De Vrede van Utrecht heeft honderden stakeholders en partners bij de gemeente, de provincie, in het culturele en maatschappelijke veld in stad, regio. Maar ook in internationaal opzicht  groeit de lijst van contacten. Een steeds uitdijend netwerk van relaties die we betrekken bij onze organisatie om onze doelen voor 2013 en 2018 te realiseren. Elke week overleggen we hoe we ze moeten ‘managen’, al die contacten. Je vraagt je af welke groepen of personen je nog wil benaderen, of je alle relevante sectoren wel bestrijkt. Vaak word je ingehaald door de werkelijkheid, in 2009 hebben wij de slag gemaakt om proactief te plannen wie we op welk moment willen laten aanhaken.

Wie willen wij Zone 030 laten zien in Hoograven, wat kunnen we doen rondom de verkiezingen, hoe kunnen we Utrecht presenteren bij een netwerkbijeenkomst in Brussel, wie moeten we uitnodigen voor ons jaarlijks Vrede van Utrecht concert?

Het Vrede van Utrecht concert in het voorjaar met de Nederlandse Bachvereniging is uitgegroeid tot ons belangrijkste relatie-event. Veel van onze stakeholders willen daar graag bij zijn, helaas is er maar plaats voor 500 gasten. Omdat de viering van de Vrede van Utrecht een landelijke aangelegenheid moet worden, willen we ook nationale en internationale contacten op de gastenlijst en mensen uit het bedrijfsleven. Bestuurders uit het hele land moeten elkaar daar kunnen ontmoeten. Sinds het concert in 2008 werd bezocht door prinses Máxima en prins Willem Alexander is de belangstelling nog toegenomen. Sinds 2009 organiseren wij op dezelf-de avond DJ op de Dom, een gratis feest voor de bevolking van Utrecht. Volgens mij zijn dit verstandige investeringen waarmee je zowel partners als publiek betrekt bij kunst en cultuur en daarmee bij Vrede van Utrecht. Ook het Uitfeest, de publieksopening van het Festival Oude Muziek en de première van het toneelstuk Kasimir & Karoline op vliegbasis Soester berg hebben we in 2009 aangegrepen om relaties van Stichting Vrede van Utrecht te laten zien waar we mee bezig zijn. Een ander memorabel moment in 2009 (en ook leuk om te organiseren): het prachtige optreden van Pax, Kyteman en Pieter de Graaf voor relaties van de Gemeente en Provincie van Utrecht en de UU in Brussel.

De belangrijkste contacten voor 2013 zijn in kaart gebracht, maar het is een ‘ongoing process’, ons netwerk blijft groeien. We moeten ons nu al afvragen wie we voor de openingsmanifestatie in 2013 willen uitnodigen. Als je de koningin – of tegen die tijd: de koning – erbij wil hebben, moet je dat nu al afstemmen met burgemeester en de commissaris van de provincie.

In 2010 zijn we goed begonnen. Ik ben zeer tevreden over de be-langstelling voor de workshops Werkplaats Utrecht 2018. De workshops gaan over de nominatie van Utrecht als Europese culturele hoofdstad in 2018. Deze bijeenkomsten zijn een effectieve manier om ideeën te verzamelen en om partners en andere geïnteresseerden te betrekken bij de plannen voor 2018. We vragen groepen uit stad en regio mee te denken over de thema’s van dat jaar; creatieven, ondernemers, ambte-naren, bestuurders, studenten, communicatiedeskundigen maar ook de bewoners van Utrecht stad en regio. We organiseren deze workshops in Het Gebouw in Leidsche Rijn. De respons is groter dan verwacht, er zijn veel mensen die constructief met ons willen meewerken. Dat is mooi om te zien.

PETRA ORTHELHOOFD MARKETING & COMMUNICATIE

2009 was een stevig jaar op alle fronten. Ruim 70 publieks events en projecten voor de schermen, achter de schermen de nodige activiteiten voor en met stakeholders. Hebben we allemaal uitgezet en via diverse kanalen gecommuniceerd. We werken altijd samen met partners, dus dat betekent continue afstemmen met elkaar. Het waren veel verschil-lende projecten, kleinschalige projecten naast publieksknallers, een publieksopening van Festival Oude Muziek zet je nu eenmaal anders neer dan een community art project op Zuilen of een project in Soesterberg of Haarzuilens.

2009 begon met de lancering van ‘mijn idee voor 2013’ tijdens de Nieuwjaarsduik. De beste ideeën ontstaan op een bierviltje. Dus in ruil voor een idee op een van onze biervilten kon je op het Domplein een boompje ophalen voor in je tuin. Het leverde ons bijna 300 ideeën op. We hebben er een meteen uitgevoerd: DJ op de Dom. Wordt in 2010 nog veel beter neergezet, ook programmatisch. De rest van de ideeën nemen we mee, een deel ervan dient sowieso als inspiratie voor ons programma. In 2010 gaan we door met het ophalen van ideeën in de wijken waar we programma’s organiseren. Op de Mijn idee lancering hebben we wel het nodige commentaar gehad tijdens en vlak na het event. Het was steenkoud, en het zag er namelijk niet uit al die kale jonge boompjes, maar het concept past precies bij de weg die we ingeslagen zijn afgelopen jaar met onze communicatie.

In alle communicatie van Vrede van Utrecht staat ‘het publiek’, de Utrechter of de maker centraal. We laten hen zo veel mogelijk aan het woord en laten hen reageren op het programma dat we bieden. Dit zorgt voor een andere betrokkenheid bij onze activiteiten, dan wanneer we zendergericht media op ze afvuren. We zetten ze in de spotlight, Vrede van Utrecht biedt daarvoor de mogelijkheden. Met deze benade-ring van het publiek, kunnen we ook ideeën en behoeftes inventariseren. We willen publiek zo vroeg mogelijk betrekken bij de ontwikkeling van ons programma.

Het afgelopen half jaar zijn we in samenwerking met het Stadsblad en het Domein voor Kunstkritiek begonnen om een pagina te ontwik-kelen waar we Utrechters zelf aan het woord laten over onze projecten in buurten en wijken. Zij vertellen over het project waar zij op de een of andere manier bij betrokken zijn. Het gaat om deelnemers aan pro-jecten, makers of bijvoorbeeld de beheerder van een gebouw. Het geeft een ander perspectief. Er komen goede verhalen uit, het spreekt veel mensen aan. Het kostte wel een paar maanden voor we de goede format te pakken hadden, maar volgens mij hebben we het nu te pakken. We gaan in 2010 verder met deze pagina, blijven doorontwikkelen op de formule om de verhalen uit Utrechters naar boven te halen. De online mogelijkheden worden ook uitgebreid met onze nieuwe site. Betekent ook dat we ons bereik langzaam gaan verbreden. Met de ontwikkeling van de site zijn we in 2009 begonnen, de geplande livegang is april 2010. De samenwerking tussen Dietwee en Evident, best of both worlds, werkt goed. Die nieuwe website moet veel voor de interactie met ons publiek en de  merkbeleving gaan doen van ons 2013 programma. Dialoog, niet alleen zenden, maar ook luisteren en terugpraten, mensen met elkaar verbinden. Dat is toch wel ons ding, ook in communicatie.

In 2009 hebben we achter de schermen hard gewerkt aan een verheldering in onze merkenstructuur. Vanaf april 2010 communiceren we alle projecten vanuit Vrede van Utrecht 2013. De submerken waren organisch gegroeid, had alles te maken met de start die we gemaakt hebben in 2006. Toen we bezig waren met de opzet van het programma voor 2013 en de communicatie van Utrecht 2018 in gang gingen zetten, was het eigenlijk duidelijk dat er meer helderheid moest komen in onze merkenstructuur. Wat zie je daar van? Kijk maar naar ons briefpapier en onze visitekaartjes: Stichting Vrede van Utrecht heeft twee opdrachten: het Vrede van Utrecht 2013 programma en de campagne voor Utrecht Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Het logo en de huisstijl voor Utrecht 2018 zijn ook voorbereid in 2009. Was stevig puzzelen, want hoe moet dat eruit zien? Rood, daar hoefden we niet lang over na te denken, rood hoort bij Utrecht, zeker met het nieuwe Utrechtlogo van stadspro-motie, kunnen we niet opeens met mintgroen aan komen zetten. We zijn blij met het resultaat: Utrecht wordt opgetild in 2018, jaar voor jaar een stapje hoger. Heeft Dietwee mooi gemaakt. Website utrecht 2018.nl door Evident is ook vernieuwend, past bij wat we doen de komende maanden. We bouwen een pratend netwerk op, dat is wat je op de site kan zien. Iedereen vertelt op de site en in onze sessies in het Gebouw waarom Utrecht Culturele Hoofdstad moet worden. De aanpak voor Utrecht 2018, al die sessies die we in Het Gebouw hebben gehad, sluit helemaal aan bij onze communicatiestrategie. We hadden ook een mooi boekje kunnen maken op kantoor hier en dat tegen iedereen aanhouden en hopen dat iedereen mee gaat doen, maar klopt niet bij Utrecht en gaat gewoon niet werken. We moeten het samen doen, iedereen moet zijn schouders eronder kunnen en willen zetten en zich terug kunnen vinden in de lijn die we op gaan zetten. Dialoog en verbinden, niet alleen zenden, maar luisteren en terugpraten, open staan voor kritiek en bereid zijn je ideeën om te buigen.

– 36 –

Page 37: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

CYNTHIA DEKKERHOOFD UTRECHTS UITBURO

Het was � jn, dat anderhalve jaar samen met Stichting Vrede van Utrecht. Maar vanaf 2010 is het Utrechts Uitburo onder de noemer Stichting Cultuurpromotie gefuseerd met de Culturele Zondagen we gaan zelf-standig verder. In 2008 besloot de gemeente Utrecht dat er zoals in andere grote steden een Uitburo moest komen om de cultuurmarketing te verbeteren. Dat werd ondergebracht bij Vrede van Utrecht. Toen was dat logisch, maar de Vrede is zich inmiddels meer gaan richten op haar kerntaken voor 2013 en 2018. Het lag voor de hand dat wij zouden samen-gaan met de Culturele Zondagen die organisatorisch ook een beetje in de lucht hingen. Wij delen dezelfde doelstellingen, we willen allebei zoveel mogelijk inwoners en bezoekers verleiden om gebruik te maken van het culturele aanbod in Utrecht. Het Hoofd Culturele Zondagen is verantwoordelijk voor de artistiek-inhoudelijke koers van de Stichting Cultuurpromotie, ik als hoofd van het Uitburo voor de marketing.

Het Uitburo stelt onder meer een uitgaansagenda samen van alle culturele activiteiten in de stad en verzorgen een wekelijkse digitale nieuwsbrief. Het aantal abonnees is in 2009 gegroeid van 2232 naar 6015.

Het Utrechts Uitburo heeft vanaf het begin ingezet op vernieuwing. Het afgelopen jaar hebben we de online reservering van de kaartverkoop van Utrechtse voorstellingen een stap dichterbij gebracht, daar ben ik trots op. Steeds meer bezoekers bestellen hun kaarten thuis vanachter hun computer. Als ze bij een voorstelling arriveren kunnen ze zó door-lopen, dat geldt ook voor bezoekers uit andere steden. We hebben Springdance als pilot genomen, dat ging heel goed. Het festival trekt ook belangstellenden uit New York, die hebben vooraf thuis hun toegang geregeld. Van de 40.000 verkochte kaarten zijn er 6.650 via het web gereserveerd. Dit is interessant voor de grote evenementen, maar ook voor kleinere voorstellingen die hun verkoop digitaal willen beheren. Het kan via ons.

Het is goed dat we onze eerste stappen konden zetten onder de vleugels van Stichting Vrede van Utrecht Wij hebben kunnen pro� teren van hun geweldige netwerk. Maar we zijn een eigen merk, gelieerd aan het landelijk Uitburo. Dus het is ook goed dat we het huis van de Vrede hebben verlaten en nu samenwonen met de Culturele Zondagen. Ik verwacht dat het de helderheid van de cultuurpromotie van deze stad ten goede komt. We hebben inmiddels ons bestaansrecht bewezen. Het Uitburo kan een pro� lerende en verbindende rol spelen. Alle partijen in de stad sturen aan op een meer collectieve cultuurmarketing voor Utrecht. Dat belang neemt alleen maar toe met 2013 en 2018 in het verschiet. De festivals zijn nu vooral bezig zichzelf te verkopen. Als we dat collectief doen, valt er veel te winnen. Wij maken daar graag ruimte voor. Ik denk dat we een goede ondersteunende rol kunnen spelen in de vergroting van het publieksbereik, ook buiten Utrecht. Over een tijdje kun je op je iPhone bekijken wat er die avond te doen is in Tivoli. Wij bereiden ons voor op die toekomst, ook door uit te zoeken wat de culturele wensen zijn van de verschillende doelgroepen in de stad.’

Dec

embe

r V

oorb

erei

din

g vo

or U

trec

ht

20

18

– 37 –

Page 38: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

Dec

embe

r V

oorb

erei

din

g vo

or U

trec

ht

20

18

– 38 –

Page 39: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

2018

– 39 –

Page 40: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

MEDIABEREIK

WEBSITES EN E-NIEUWSBRIEVEN

www.vredevanutrecht2013.nlUnieke bezoekers: 84.000e-nieuwsbrief publiek: 3.024 abonneesVerzending: 1 keer per maande-nieuwsbrief stakeholders: 384 abonneesVerzending 1 keer per maand

www.mijnideevoor2013.nlUnieke bezoekers: 32.000

www.zomervanutrecht.nlUnieke bezoekers: 22.000e-nieuwsbrief: 1.252 abonneesVerzending: 3 keer in de periodejuni tot en met september

www.kunstinmijnbuurt.nlUnieke bezoekers: 69.000E-nieuwsbrief: 1274 abonneesVerzending: 1x per maand

www.djopdedom.nlUnieke bezoekers: 31.000Upgeloade pro� elen: 313 (alleen dj’s)

http://community-art.nl/nl/Unieke bezoekers: 53.000

PRINTMEDIAMaandelijkse Stadsblad pagina stad Utrecht, start juli 2009: oplage 213.450

Eenmalige Zomerkrant 50.000 via partners en locaties in en om Utrecht verspreid

Eenmalige Day4peace krant i.s.m. Ons Utrecht, 200.000 en 5.000 losse kranten verspreid via partners en op scholen.

TWITTERStart september 2009Tweets: 213 berichtenVolgers: 384 Vrede van Utrecht volgde in 2009 88 mensen/instanties

SOCIAL MEDIAVrede van Utrecht kan je ook volgen op:� ickr/vredevanutrechtvimeo/vredevanutrechtyoutube/vredevanutrechtlast.fm/vredevanutrechttipspot.com/vredevanutrecht

UITBUROhttp://www.utrechtsuitburo.nl/Bezoekers 255.000Enieuwsbrief bereik uitmail: 6.015 abonnees

KOSMOPOLIS http://www.kosmopolisutrecht.nl/Unieke bezoekers: 13.102Enieuwsbrief: 473 abonnees

MEDEWERKERS

OVERZICHT PER 31 DECEMBER 2009

Intendant Peter de Haan

Zakelijk Petra RemmenPaulien Dankers

Financiële administratieJan Bruin (freelance)

Partnerships en SponsoringHans van Rijsbergen (freelance)

Marketing & Communicatie Petra Orthel, Radha Pleijsant, Manon Scholten, Marieke Kruithof

Public RelationsLieke Hoitink, Lidian Fleers

SecretariaatFleur Daalderop, Odile Schermerhorn

Artistiek Coördinator 2013 Paul Feld

Strategisch adviseur 2018 Han Bakker (freelance)

ProjectleidersBram Buijze (internationalisering), Henk Keizer (programma), Mira Kho (freelance/programma)Robert Kouijzer (programma), Leo Roeleveld (detachering/educatie), Friso Wiersum (freelance/programma), Cynthia Wilson (free-lance/programma)

ProducentenPetra Moes (freelance), Inez van der Werf, Annemarie de Jong

Projectmedewerkers Tsui-Saen Leung, Margreet Bouwman

Hoofd Onderzoek CALEugène van Erven

Kosmopolis UtrechtNancy Jouwe, Liesbeth Faber, Bidjai Saktoe (freelance), Vanetta Smit

Utrechts UitburoCynthia Dekker, Sara Conen, Lodewijk Rondeboom, Robert Ramkema, Sven Schlijper, Carlijn Toenders

Bestuur Vrede van UtrechtDe heer prof. drs. G.J. Cerfontaine (voorzitter), De heer Ir. W.P de Boer (secretaris/penningmeester), De heer prof. drs. P. Schnabel, Mevr. Mr. P.Ch. Lodders-Elfferich, De heer prof. dr. Th.W.A. Camps, Mevr. Mr. Y.C.M.T. van Rooy, De heer J.P.G. van Bergen

StagiairesIvana Cerovecki, Lisanne Groenen-daal, Ellen Kwant, Astrid loes Oosterveld, Ronal Porras, Anne Tjallingii, Ivo Vermeent

Het aantal vrijwilligers in 2009 was 32.

UITSTROOMZakelijkNikkie Koper

Marketing & Communicatie Gabor Baeten, Mustapha Esadik

Utrechts UitburoAnneke Leliefeld

SecretariaatSiera Wiersma

Projectmedewerkers Femke Broeren Poldner, Corinne Vis (freelance)

CONTACT

STICHTING VREDE VAN UTRECHTKromme Nieuwegracht 703512 HL Utrecht

Postbus 5323500 AM Utrecht

030 239 38 [email protected]

www.vredevanutrecht2013.nlwww.utrecht2018.nl

Mist u wat of klopt er iets niet? Laat het ons weten!

PARTNERLIJST

AMBASSADES Canadawww.canada.nl

Duitslandwww.duitsland.nl

Frankrijkwww.ambafrance-nl.org

Italiëwww.italie.nl

Oostenrijkoostenrijk.nlambassade.org

Spanjespanje.nlambassade.org

Verenigd Koninkrijkwww.britain.nl

BEDRIJFSLEVEN

Compassiumwww.compassium.nl

Horeca Nederland www.horeca.org

Hylkema Consultants www.hylkemaconsultants.nl

Kamer van koophandel www.kvk.nl

Koninklijke Nederlandse Muntwww.knm.nl

Mex-Itwww.mexit.nl

Movisiewww.movisie.nl

Rabobank Utrecht www.rabobank.nl

Utrecht Development Boardwww.uu.nl

CULTURELE PARTIJEN

’t Barre landwww.barreland.nl

’t Hoogtwww.hoogt.nl

5ekwartierwww.5ekwartier.nl

Aboriginal Art Museumwww.aamu.nl

Academiegaleriewww.academiegalerie.nl

Amersfoort 750www.amersfoort750.nl

Aorta www.aorta.nu

BAKwww.bak-utrecht.nl

Beatrixtheaterwww.beatrixtheater.nl

Beaufort Huis www.beauforthuis.nl

Bibliotheek Utrecht www.bibliotheek-utrecht.nl

Bodil Anais www.bodilanais.com

Born Digitalwww.borndigital.nu

Bright Richards www.newdutchconnections.nl

Campo www.campo.nu

Casco www.cascoprojects.org

CBKU www.cbk-utrecht.nl

Centraal Museum www.centraalmuseum.nl

Culturele zondagen www.culturelezondagen.nl

Cultuur 19 www.cultuur19.nl

D*Amor www.damor.nl

Dancing on the Edge www.dancingontheedge.nl

De Maan www.demaan.com

De Parade www.deparade.nl

De Utrechtse Spelen www.deutrechtsespelen.nl

Debatcentrum Tumult www.tumult.nl

DJ Nadia www.djnadia.nl

Domkerk www.domkerk.nl

Domstad Fusion www.domstadfusion.nl

DOX www.theatergroepdox.nl

EKKOww.ekko.nl

Esther-Clair Sasabone www.esther-clair.nl

Europa Cantatwww.europacantatutrecht.nl

EUtopia www.eutopia.nl

Expodiumwww.expodium.nl

Festivalbureau Storm www.stormprojecten.nl

Festival de Beschavingwww.debeschaving.nl

Festival Mooie woordenwww.festivalmooiewoorden.nl

Festival voor de wind www.festivalvoordewind.nl

Fieke de Roij www.werkinsteen.nl

Fort van de Verbeelding www.fortvandeverbeelding.nl

Goede Grond www.goedegrond.nl

Groot Utrecht www.grootutrecht.nl

Habek habeknu.blogspot.com

Harmonie Orkest Vleuten www.harmonieorkestvleuten.nl

Happymesswww.happymess.nl

Het Filiaalwww.het-� liaal.nl

Het Wilde Westen/Straatgewijs www.hetwildewesten.nl

Holland Animation Film Festivalwww.haff.nl

Huis & Festival aan de Werf www.huisaandewerf.nl

IETM www.ietm.org

Impakt festival www.impakt.nl

in Overvecht www.inovervecht.nl

Insomnio www.insomnio.nl/

Institut Néerlandais - Parijswww.institutneerlandais.com

Instituto Cervantes – Utrechtwww.utrecht.cervantes.es

Interart www.interart.nl

Intercult www.intercult.se

Internationaal Festival Oude muziek www.oudemuziek.nl

Internationaal Kamermuziekfestivalwww.kamermuziekfestival.nl

Internationaal Listzconcourswww.liszt.nl

STICHTING VREDE VAN UTRECHT IS EEN INITIATIEF VAN

– 40 –

Page 41: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

JCC Galecop www.jccgalecop.nl

Jeugdtheater Het Lab www.hetlab.org

Jules Ennekin www.demoerbei.info

KAAP www.kaapweb.nl

Kaasschaafcollectief www.kaasschaafcollectief.nl

Kasteel Amerongen www.kasteelammerongen.nl

Kasteel Groeneveld www.kasteelgroeneveld.nl

Kasteel Wijk bij Duurstede www.kasteelduurstede.nl

Kerken Kijkenwww.kerkenkijken.nl

Kopi Susukopisusu.nl

Kosmopolis Den Haag www.kosmopolisdenhaag.nl

Kosmopolis landelijkwww.kosmopolis.nl

Kosmopolis Rotterdamwww.kosmopolisrotterdam.nl

Kunstfactorwww.kunstfactor.nl

Kunstliefdewww.kunstliefde.nl

Kytopiakytopia.com

Liefde voor Utrechtwww.liefdevoorutrecht.nl

La Vie Sur Terre-Merlijn Twaalfhoven www.laviesurterre.nl

LODwww.lod.nl

Lombok bij de Kopwww.lombox.nl

Louis Hartloopercomplexwww.louishartloopercomplex.nl

Marij Nielenwww.spinozaplantsoen.nl/tag/marij-nielen/

Memphis Filmwww.memphis� lm.net

Merkx & danserswww.merkxendansers.nl

Midzomergrachtfestivalwww.midzomergracht.nl

Militair Luchtvaart Museum www.militaireluchtvaartmuseum.nl

Moirawww.moira-utrecht.nl

Moluks Museumwww.museum-maluku.nl

Museum Catharijneconventwww.catharijneconvent.nl

Museum Geld en bankwezenwww.geldmuseum.nl

Museum Malukuwww.museum-maluku.nl

Museum Sonneborgh & Universiteitsmuseumwww.museum.uu.nl

Museum Speelklok tot Pierement www.museumspeelklok.nl

Muziekcentrum Vredenburg www.vredenburg.nl

NCU/ Bibliotheek Utrecht www.bibliotheek-utrecht.nl

Nederlandse Bachvereniging www.bachvereniging.nl

Nederlands Filmfestival www.� lmfestival.nl

Nederlands waterleidingmuseum www.waterleidingmuseum.nl

Netwerk CSwww.netwerkcs.nl

Nieuw Utrecht www.nieuwutrecht.nl

No Label www.culturelezondagen.nl

NoAcademy www.noacademy.org

NT Gent www.ntgent.be

Opera Spangawww.operaspanga.nl

Peer Groupwww.peergroup.nl

Peter Greenaway www.notv.nl

Plein 2013 www.michielvandeburgt.nl

Prins te Paard www.prins-te-paard.nl

Raj Mohanwww.rajmohan.nl

RASAwww.rasa.nl

Robbert van der Horstwww.robbertvanderhorst.nl

Rondomwww.domtoren.nl

Rood Nootwww.roodnoot.nl

Roodnoot/theatergroep MAAN www.roodnoot.nl/deMaan.php

Roots & Borderswww.rootsandborders.nl

Roots en Routeswww.rootsenroutes.nl

Rotsoord Nuwww.rotsoord.nu

Salon saf� er www.salonsaf� er.nl

SICAwww.sica.nl

SJU www.sjujazz.nl

SLAUwww.slau.nl

Sophies Kunstprojecten www.sophieskunstprojecten.n

Soula Notos www.womeninc.nl

Spinozaplantsoenwww.spinozaplantsoen.nl

Spoorwegmuseum www.spoorwegmuseum.nl

Springdance www.springdance.nl

Springhavertheater www.springhaver.nl

St. Internationale Culturele Activiteiten/SICA www.sica.nl

St. Papua Cultureel Erfgoed www.papuaerfgoed.org

St. Poëziecircus www.poeziecircus.nl

St. Tong Tong (ovb)www.tongtong.nl

Stadsschouwburg Utrecht www.stadsschouwburg-utrecht.nl

stichting 360www.stalvandingo.nl

Stichting BOEGwww.stboeg.nl

Stichting Internationale Culturele Activiteiten - Amsterdam www.sicasica.nl

Stichting Maanzaadwww.maanzaad.nl

Stichting Polluxwww.wijkbijduurstede.nl

Stichting Rumor www.rumor.nl

Stichting Wilcowww.wilco.nu

STUT Theater www.stut.nl

SWK -kunsthuisvesting www.swk030.nl

Tart (o.a midzomergrachtconcert) www.tart.nu

TAWIZAwww.tawiza.nl

Theater & Festival a/d/ Werf www.huisaandewerf.nl

Theater Kikkerwww.theaterkikker.nl

Theater Lieve Vrouw www.lievevrouw.nl

TIN www.tin.nl

Tivoli Oude Gracht & de Helling www.tivoli.nl

Tong Tong Festival www.tongtongfestival.nl

Tweetakt festival www.tweetakt.net

UCK, Amateurtheaterfestival www.uck.nl

Universiteit (Studium Generale, Parnassos) www.uu.nl

Utrecht Manifest www.utrechtmanifest.nl

Van en Voor Jongeren www.vanenvoorjongeren.nl

Veenfabriek www.veenfabriek.nl

Vip bus www.typischdennis.nl

Vlaams Nederlands Huis deBuren – Brussel www.deburen.eu

Volksbuurtmuseum www.volksbuurtmuseum.nl

Walter Maashuis www.waltermaashuis.nl

Wereldvrouwen www.beyondutrecht.nl

Werftheater www.werftheater.nl

Wilde westenweb.hetwildewesten.nl

Wolff bioscopenwww.bioswolff.nl

WOMEN INCwww.womeninc.nl

Xynix Opera www.xynix.nl

Yo! Operafestival www.yo-opera.nl

ZIMHIC www.zimihc.nl

EDUCATIE PARTIJEN

Kunst Centraal www.kunstcentraal.nl

Landschap Erfgoed Utrecht www.landschaperfgoedutrecht.nl

Scholen in de Kunst www.scholenindekunst.nlStichting Beeldend Onderwijswww.beeldendonderwijs.nl

Stichting Vredeseducatiewww.vredeseducatie.nl

Utrechts Centrum voor de Kunsten www.uck.nl

MAATSCHAPPELIJKE PARTIJEN

Atana www.binoq.nl/atana

Alterra http://www.alterra.wur.nl

Doenja www.doenjadienstverlening.nl

IKV PAX Christie www.ikvpaxchristi.nl

Mitros www.mitros.nl

Natuurmonumenten www.natuurmonumenten.nl

Portaal www.portaal.nl

Portes www.portes.nl

ONDERWIJSINSTELLINGEN

HKU-afdeling Gaming en Theater; afdeling vormgeving www.hku.nl

Hogeschool Utrechtwww.hu.nl

Universiteit Utrecht- Centre for Humanities; Graduate Gender Programme www.uu.nl

Universiteit Utrecht-Centre for Humanitieswww.uu.nl

Universiteit Utrecht-Centrum voor Wetenschap en Cultuurwww.uu.nl

Universiteit Utrecht-Geesteswetenschappen www.let.uu.nl

Universiteit Utrecht-Geo Wetenschappenwww.uu.nl

Universiteit Utrecht-Instituut voor Media en Representatie; fac geschiedenis www.uu.nl

OVERHEID

Dienst Landelijk Gebied www.dlg.nl

Europese Commissie – Directoraat-Generaal Onderwijs & Cultuur www.europa-nu.nl

Gemeente Amersfoort www.amersfoort.nl

Gemeente Soest www.soest.nl

Gemeente Utrechtse Heuvelrug www.heuvelrug.nl

Gemeente Veenendaal www.veenendaal.nl

Gemeente Woerden www.woerden.nl

Gemeente Zeist www.zeist.nl

Het Utrechts Archief www.hetutrechtsarchief.nl

Ministerie LNV www.minlnv.nl

Ministerie van Defensie www.mindef.nl

Ministerie van OCW www.minocw.nl

Nieuwe Hollandse Waterlinie www.hollandsewaterlinie.nl

Staatsbosbeheer www.staatsbosbeheer.nl

Stichting Zuilen en Vecht www.zuilenenvecht.nl

Utrechts Landschap www.utrechtslandschap.nl

Wijkbureau Lombok www.lombok.nl

Wijkbureau Oost-Noordoostwww.utrecht.nl/noordoost

Wijkbureau Overvechtwww.utrecht.nl/overvecht

Wijkbureau West Utrecht www.utrecht.nl/west

Wijkbureau Zuidwestwww.utrecht.nl /zuidwest

(ASPIRANT) CULTURELE HOOFDSTEDEN

Aarhus 2017www.aarhus2017.dk

Essen 2010 www.ruhr2010.de

Istanbul 2010www.istanbul2010.org

Kosice 2013www.kosice2013.sk

Linz 2009 www.linz09.at

Malta 2018www.visitmalta.com

Marseille 2013www.marseille-provence2013.fr

OVERIGE PARTNERS

Domein voor Kunstkritiekwww.domeinvoorkunstkritiek.nl

LOVERwww.tijdschriftlover.nl

LINKwww.link.nl

Wetenschapswinkel Geesteswetenschappen www.wetenschapswinkels.nl

Vrede van Utrecht dankt alle Utrechters en partners die zich hebben ingezet en dit de komende jaren gaan doen!

STICHTING VREDE VAN UTRECHT BEDANKT

– 41 –

Page 42: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

17 m

ei, 3

okt

ober

en

15

nov

embe

r D

e Ve

rbor

gen

Ste

m

Page 43: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

4 d

ecem

ber

Ma

rokk

o C

ha

rter

, vie

rin

g 4

0 J

aa

r m

igra

tie

Ma

rokk

o

Page 44: Vrede van Utrecht jaarverslag 2009

21

sep

tem

ber

Da

y4P

eace