Vragenblad Tom Quiz 2012

download Vragenblad Tom Quiz 2012

of 7

Transcript of Vragenblad Tom Quiz 2012

PLOEGNAAM1 . 1

NUMMERVlaggen: Jullie krijgen bijna 3 identieke vlaggen te zien van3 Zuid-Amerikaanse landen. Geel-blauw-rood. Deze vlag symboliseert de Atlantische Oceaan (de blauwe band) gelegen tussen veroveraar Spanje (rood) en de Nieuwe Wereld (geel) en daarmee ook de onafhankelijkheid van de 3 voormalige Spaanse kolonies.. Welke landen zoeken we (in willekeurige volgorde)

AARDRIJKSKUNDE 6 &TOERISME

1.2 1.3

TAAL & WOORD SPORT

2 4

Leestekens: welke van de 4 mogelijkheden is het zgnbeletselteken

Wielrennen. De leider in de Ronde van Frankrijk draagt degele trui als referentie naar de toenmalige organiserende gele krant, lAuto. Welke kleur heeft de leiderstrui in de Ronde van Itali en in de ronde van Belgi? Film: Wie of Wat is de connectie tussen de volgende films?

1.4 1.5

MEDIA KUNST

2 2

1.6

ACTUA & HISTORIE

2

1.7 1.8

WETENSCHAP VARIA

2 6

Op 30 oktober 1938 zond een radiostation in New York een hoorspel uit met de stem van acteur Orson Welles over een invasie van Marsmannetjes. Door de realistische stijl panikeerden veel luisteraars tdat Amerika echt aangevallen werd. Op welke sf-roman van HG Wells is deze radiobewerking gebaseerd? Het werd onlangs nog verfilmd met Tom Cruise in de hoofdrol. Geschiedenis. Reeds in de 16e eeuw pende deze Franse apotheker in zijn boek Les Prophties l zijn voorspellingen neer. Hij schreef dit in kwatrijnvorm in een mengsel van verschillende talen en symbolen die men op 100en manieren kan interpreteren en dus passend maken. Wie is deze bekende ziener Welk nummer draagt de planeet Uranus?

Slimste mens ter wereld. Jullie krijgen 12 begrippen. Aanjullie om de 3 trefwoorden te zoeken

1.9

MUZIEK2 JUIST/1 PT 3 JUIST/2 PT 4 JUIST/3PT VERBAND/ 1PT

4

Jullie krijgen 4 muziekfragmentjes te horen. Wat is het verband hiertussen?

1.10

OPGAVE

20 ABC VAN DE NECROLOGIE.

Welke beroemdheden verwisselden het leven met het eeuwige. De antwoorden zijn in alfabetische volgorde. Dwz de 1e persoon zal niet met een Z beginnen en de laatste niet met een A. Enkel familienaam gevraagd. Jullie krijgen de powerpoint 10x te zien. Vergeet de schiftingsvraag niet in te vullen.

SCHIFTINGSVRAAG: Op welke bladzijde in de Dikke Van Dale (10e druk) staathet woord handbal (3230 blz)

PLOEGNAAM woord aanvaller? (3230 blz) 2 . 1 2.2

NUMMER

AARDRIJKSKUNDE& 4 Aardrijkskunde: jullie krijgen een blinde kaart van Belgi met een aantal rivieren erop. Welke 2 kleine riviertjes zijn hier TOERISME TAAL & WOORD 4

2.3

SPORT

2

2.4 2.5 2.6

MEDIA KUNST ACTUA & HISTORIE

2 4 8

aangeduid? Tip de eerste loopt door oa Roeselare en de tweede door Hamme In de verkiezing woord van het jaar hebben we als opvolger van tentsletje een woord verkozen dat actueel werd door het rookverbod in de horeca. Op de 2e plaats eindigde het ludieke straatprotest in Belgi tegen de lang aanslepende regeringsvorming. Voetbal: Je ziet op de foto de Urugyaan Luis Suarez in actie met een zogenaamde fopduik, waarbij hij zich laat vallen in een duel zonder dat hij geraakt wordt. Onze voetbalcommentatoren gebruiken graag de Duitse term, de Schwalbe. Maar wat betekent die schwalbe nu letterlijk in het Duits? Een lekke band- een val een zwaluw of overspel? Radio & tv: jullie krijgen een geluidsfragment te horen uit het vrt-journaal. Welke nieuwsanker herkennen jullie hier? Wie schilderde dit wereldberoemd werk? En wat is de naam van het voedingsproduct tevens de naam van het schilderij- dat dit schilderij als logo heeft?

Onze mini-actuaquiz. Jullie krijgen een kopie waarop 7actuavragen staan. Bij juiste oplossing verschijnt er vertikaal het trefwoord.

1PT PER GOED ANTWOORD

2.7

WETENSCHAP

2

2.8 2.9

VARIA MUZIEK

2 2

Welk Zweeds bedrijf biedt sinds 16 november muziek als stream aan op het internet? Gebruikers kunnen uit een database van miljoenen nummers bepalen welke muziek ze willen beluisteren. Om te renderen wordt de uitzending soms onderbroken door reclame (afkoopbaar tegen betaling). Deze muzieksite staat bekend als alternatief voor iTunes. Fauna: Bij welke diersoort- naast de mensen - vechten de vrouwtjes om een mannetje ivm andersom? De karpers, de muggen, de kangoeroes of de zeepaardjes. Dit Amerikaans rapper duo, Redfoo en Skyblu, hebben als zoon en kleinzoon van Motown-oprichter, Berry Gordy, de muziek in hun genen. Jullie horen een klein fragmentje van n van hun hits ABC VAN DE TWEELINGEN.10 vraagjes met antwoorden in alfabetische volgorde

2.10

OPGAVE

20

PLOEGNAAM3 . 1

NUMMERToerisme: wie op reis gaat, kent dat spelletje wel om zo veelmogelijk verschillende nationale kentekens te herkennen van autos en vrachtwagens onderweg. Uit welke 2 landen komen de volgende nummerplaten? groenten raspen teelballen scheren - wijngaardslakken

AARDRIJKSKUNDE 4 &TOERISME 3.2 3.3 TAAL & WOORD SPORT

2 Dialect: wat betekent scherregossen? losse handjes hebben 4Greenbay Packers- Pittburg Steelers: 31-25. De finale van de American Football is met meer dan 100 miljoen kijkers het drukst bekeken sportevenement ter wereld. Hoe heet die finale? En wat is de naam van zijn vrouwelijke tegenhanger?

3.4 3.5

MEDIA KUNST

4 2

Reality-tv kent geen grenzen. Stuur een aantal stoere bonkenen hete dames op vakantie en zend dan hun escapades uit. Welke 2 programmas in deze niche herkennen jullie hier?

Architectuur. In 2008 werd een 240 m hoge WTC torenopgericht in Bahrein aan de Perzische Golf, met een speciale energievoorziening. Hoe wordt de energie er nl opgewekt? A) het gebouw is bedekt met zonnepanelen, b) de traptreden zetten beweging om in elektriciteit, c) an het gebouw hangen grote windmolens of d) regenwater stroomt langs een waterrad Welke 2 dictators herkennen jullie hier?

3.6

ACTUA& HISTORIE WETENSCHAP VARIA

4

3.7 3.8

2 4

Biologie: Welk orgaan van ons lymfesysteem is hierafgebeeld?

Gastronomie. We worden nog steeds om de oren geslagenmet kookprogrammas allerhande, dus voor de liefhebbers mag deze vraag geen probleem zijn. We zoeken 2 bereidingswijzen. Bij de eerst worden de groenten in kleine blokjes, kleine dobbelsteentjes ahw (3 mm). Bij de 2e bereidingswijze worden de groenten in lintjes of lange,dunne reepjes gensneden (2x2x4mm) Stop de muziek. Jullie krijgen een Nederlandstalige hit te horen. Deze keer het wondermooie 2 meisjes van Raymond van het Groenewoud. Welke 2 woorden zijn weggebiept

3.9

MUZIEK

4

3.10

OPGAVE

20 We eindigen onze 1e helft met onze KLASSIEKE IQ-RONDE.

Jullie krijgen kopijen met daarop 5 taal- en 5 rekenraadsels. Jullie krijgen een 10-tal minuten de tijd om de hersenen te pijnigen.

PLOEGNAAM4 . 1

NUMMERToerisme: ook in het nieuws de laatste tijd. De bruinetoeristische borden langs de autosnelwegen die een bepaalde toeristische stad of streek aanduiden. Welke toeristische trekpleisters zoeken we? Uitdrukking: een buitenbeentje is iemand die afwijkt van zijn naaste omgeving door zijn uiterlijk, gedrag of denkbeelden. Vanwaar komt die uitdrukking?a) Het voetbal, met zijn dribbelwonders en excentrieke doelmannenb) het vreemdgaan, iemand die naast de pot pist c) de slagerij, waar een buitenbeentje een heel uitzonderlijk stukje vlees betreft of d) de geneeskunde, waar een buitenbeentje iemand is met extra beendergroei en dito eigenschappen. In 2009 voerde de formule 1 een systeem in waarbij de remenergie, die normaal wordt omgezet in warmte, nu wordt opgeslagen om later herbruikt te worden voor meer vermogen. Omdat dit recuperatief remsysteem duur was, te veel woog en niet altijd voordelen gaf, werd het in 2010 afgevoerd, maar desondanks in 2011 terug ingevoerd. Met wel smakelijk 4 letterwoord wordt dit remsysteem aangeduid? Gastronomie-tv: welke 4 al dan niet actuelekookprogrammas herkennen jullie hier? Mode: Op 8 december was het een hoogdag voor de Belgische fashionistas. In een historisch pand op de Waterloolaan opent dit mega trendy Amerikaans modemerk zijn filiaal in Brussel. Rode lopers en halfnaakte stoere binken aan de inkom, rijen van mensen die aanschuiven om binnen te geraken, dansende medewerksters in de winkel, het zijn maar enkele kenmerken van dit beroemde merk met het eland-logo- dat tot voor kort enkel online verkrijgbaar was in Belgi Zet de volgende 5 Amerikaanse presidenten in de juiste chronologische volgorde qua ambtsperiode, te beginnen met de oudste Iedereen kent kristallen glazen of de beroemde kristallen van Swarowski. Maar wat is kristal eigenlijk? Glas met zilver, een speciaal soort bergglas, glas met lood of een goedkope diamantsoort? Slimste mens ter wereld. Deel 2. Weer 12 begrippen en 3 trefwoorden te zoeken..

AARDRIJKSKUNDE &TOERISME 4.2 TAAL & WOORD

4.3

SPORT

4.4

MEDIA

4.5

KUNST

4.6

ACTUA& HISTORIE WETENSCHAP

4.7

4.8

VARIA

4.9

MUZIEK

4.10

OPGAVE

Jullie krijgen een leuke video/you-tubefilmpje te zien van een muzikale doe-het-al. Deze bekende ouverture was te horen in talrijke films zoals Armageddon, The China Syndrome, Toy Story2, Twister, enz en is ook gekend van de oude tvserie the Lone Ranger.Welke componist creerde dit bekende meesterwerk? ABC-FOTORONDE VAN DE AFKORTINGEN. Iedereen kent een VIP (very important person). Maar kunnen jullie de volgende 10 afkortingen achterhalen aan de hand van fotos?

PLOEGNAAM5 . 1

NUMMERAardrijkskunde: In Europa wordt al een tijdje met de eurobetaald. Toch zijn er nog een aantal Europese landen waar met de kroon betaald wordt en dan vnl in Scandinavi, waar nog een koningshuis is. Welke 2 Europese landen zonder koningshuis betalen ook nog met de kroon? Uitdrukkingen: Van waar komt de uitdrukking stront aan de knikker? De varkenssector b) het knikkerspel c) de oliewinning met de jaknikkers d) kaalhoofdigen Komende zomer zijn er de OS in Londen. En Vlaamse gemeente presteert het om 2 Olympirs af te vaardigen, nl. Zaffelare in Oost-Vlaanderen. Welke zeilster en pistier hebben de eer om Belgi te vertegenwoordigen? Radio & tv. Welke journalist horen jullie hier? 150 jaar geleden hadden vrouwen in het Victoriaanse tijdperk geen schijn van kans in de literatuur. Daarom namen 3 zusjes mannennamen aan. Currer Bell, Ellis Bell en Acton Bell. Ze schreven resp. de romans Jane Eyre, Wuthering Heights en Agnes Grey. De echte namen van die dames werd pas bekend toen die boeken succes vondenWat is de echte naam van de 3 literaire zussen? Mini-actuaquiz. Deel 2. Weer 7 actuele vraagjes en 1 trefwoord

AARDRIJKSKUNDE 4 &TOERISME

5.2

TAAL & WOORD

2

5.3

SPORT

4

5.4 5.5

MEDIA KUNST

2 2

5.6

ACTUA& HISTORIE1PT PER GOED ANTWOORD

8

5.7 5.8

WETENSCHAP VARIA

2 2

In een modern kantoor zijn er tegenwoordig niet veel meer typische kantoorgeluiden zoals vroeger Welke kantoormachine herkennen jullie op het volgende geluidsfragment? Enkele wetenswaardigheden en trivia over M&MsWist je dat Steve Edison in de film the Wedding Planner enkel de bruine M&Ms eet? Wist je dat er in 1 zak M&Ms niet evenveel van elke kleur in zitten? Wist je dat elke M&M afzonderlijk is bedrukt met een kleine letter m. En dat hiervoor een plantaardige, eetbare inkt wordt gebruiktWist je dat er momenteel 6 basiskleuren zijn in M&Ms? Maar weten jullie ook welke kleur ontbreekt in het volgende rijtje: rood, geel, blauw, bruin en groen

5.9

MUZIEK2 JUIST/1 PT 4JUIST/2PT 5 JUIST/3PT VERBAND/1 PT

4

Jullie krijgen 5 geluidsfragmentjes te horen. Wat is hun connectie?

5.10

OPGAVE

20 ABC VAN DE DANS

PLOEGNAAM6 . 1

NUMMERToerisme. Hoewel er in Vlaanderen geen bergen liggen, zijner een aantal gemeenten wiens naam eindigt op berg(en). De meeste liggen in de provincies Oost-Vlaanderen of VlaamsBrabant. Welke 2 niet? Cryptogrammen: Het eerste woord van 6 letters is de jacht op smeermiddel. Het 2e woord van 9 letters wordt als volgt cryptisch omschreven: rokersclubje in de atmosfeer

AARDRIJKSKUNDE 4 &TOERISME 6.2 6.3 TAAL & WOORD SPORT 4 2

Voetbal. Patou Kabangu en Bedi Mbemba zijn de jongste,Kongolese winteraankopen van Anderlecht. Deze 2 jongens komen zo bij hun beroemde landgenoot terecht die momenteel weer het mooie weer maakt in de spits bij Anderlecht, na omzwervingen bij Standard Luik, Monaco en Wolfsburg. We hebben het natuurlijk over Mbokani. Wat is zijn goddelijke voornaam?

6.4

MEDIA

2

Film: Rundskop heeft de shortlist van de Oscars bereikt maarhelaas niet gewonnen. Welke regisseur debuteerde met dit ijzersterke drama?

6.5

KUNST

2

Strips: The Simpsons in eenStar Wars-parodie. Welke figuuruit die sf reeks wordt hier vertolkt door Homer Simpson?

6.6

ACTUA& HISTORIE

6

Ontdekkingen. Nederland zendt zijn zonen uit, in de 16e en17e eeuw. Willem Barentz, Jacob Roggeveen en Abel Tasman ontdekten elk hun deeltje van de wereld. Plaats hun nummer bij de juiste plaats van ontdekking.

6.7

WETENSCHAP

2

Wie heeft de meeste hoofdharen? De blondines, de brunettes, de roodharigen of is er geen verschil?

6.8 6.9

VARIA MUZIEK

2 6

Welk 5-letterwoord kunnen jullie hier in morsecode ontcijferen? 3 begintunes uit bekende tv-series

6.10

OPGAVE

20 DE MUZIEKVRAAG!!!Om te eindigen in schoonheid, krijgen jullie een medley van een 10-tal versies van de bekende song Hallelujah. Om jullie te helpen, is elke verschillende zangpartij in een ander kleurtje aangeduid en heb ik ook de fotos van de zangers erbij gehaald. Aan jullie de eer en het genoegen om de juiste stemmen te herkennen en te benoemen.