Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

11
vorming Inschrijven kan vanaf woensdag 4 september, bij voorkeur via het online- formulier op onze website of telefonisch op 056 62 13 40. Na inschrijving ontvang je een bevestiging met overschrijvingsformulier, je betaling bevestigt de inschrijving. Verder hoor je niets meer van ons: we verwach- ten je gewoon op de eerste les. Je kan steeds vooraf annuleren. Tot 10 dagen voor de start kost je dit niks. Daar- na storten we je inschrijvingsgeld terug, verminderd met 5 euro administratie- kosten. Annuleren is onmogelijk na de cursusstart. Als een cursus onvoldoende inschrijvingen heeft, moeten we jammer genoeg afgelasten. Hiervan word je enkele dagen vooraf op de hoogte gebracht. We betalen dan het cursusgeld in- tegraal terug. Het vormingsaanbod van De Schakel wordt ondersteund door Vormingplus Midden en Zuid-West-Vlaanderen. uitstappen >> 30 eten en drinken >> 31 kunst en cultuur >> 33 creativiteit en levensstijl >> 34 zingeving, religie en filosofie >> 35 natuur en wetenschap >> 36 29

description

Ontdek hier het ons volledige aanbod vorming zowel door professionelen als liefhebbers gegeven.

Transcript of Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

Page 1: Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

vorming

Inschrijven kan vanaf woensdag 4 september, bij voorkeur via het online- formulier op onze website of telefonisch op 056 62 13 40.

Na inschrijving ontvang je een bevestiging met overschrijvingsformulier, je betaling bevestigt de inschrijving. Verder hoor je niets meer van ons: we verwach- ten je gewoon op de eerste les.

Je kan steeds vooraf annuleren. Tot 10 dagen voor de start kost je dit niks. Daar-na storten we je inschrijvingsgeld terug, verminderd met 5 euro administratie-kosten. Annuleren is onmogelijk na de cursusstart. Als een cursus onvoldoende inschrijvingen heeft, moeten we jammer genoeg afgelasten. Hiervan word je enkele dagen vooraf op de hoogte gebracht. We betalen dan het cursusgeld in-tegraal terug.

Het vormingsaanbod van De Schakel wordt ondersteund door Vormingplus Midden en Zuid-West-Vlaanderen.

uitstappen >> 30

eten en drinken >> 31 kunst en cultuur >> 33

creativiteit en levensstijl >> 34

zingeving, religie en filosofie >> 35

natuur en wetenschap >> 36

29

Page 2: Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

Joods Antwerpen shalom!

Nergens in België is de joodse gemeen-schap in al haar diversiteit zo duidelijk aanwezig als in Antwerpen. Pesach, bar mitswa, mezoeza, menora, keppeltje - het ‘verstrooide’ volk van het Boek houdt er een cultuur met fascinerende, grensover-schrijdende wortels op na. Tijdens deze wandeling bent u voor één dag te gast bij Benjamin, Moshe en hun vrienden. Een gids van Antwerpen Averechts zet u ‘s mor-gens op weg bij een kop koffie en geeft ‘s namiddags de nodige toelichtingen bij wat je onderweg beleefde. Maar voor de rest nemen de joodse gastheren en -vrouwen het woord. In een synagoge, in een res-taurant vertellen ze honderduit over hun feesten, werken en bidden.

zo 17 november (08:30 – 18:00) vertrek vanuit het station van Waregem € 65 (o.a. koosjere maaltijd en trein inbegrepen)

Busuitstap Winterslag, Waterschei & Zwartberg Italianen in Limburg

Het Mijndepot in Waterschei, de tuin- wijken, terrils en multiculturaliteit zijn sporen van een rijke Limburgse mijnver-leden. Bartolomeo, Claudio en Mario, Italianen in hart en nieren, brengen de geschiedenis tot leven met persoonlijke anekdotes en straffe verhalen. Ze nemen ons mee op sleeptouw door Winterslag, Waterschei en Zwartberg en afronden doen we met een koolputtersbiertje in de hand.

za 14 september (08:30 - 19:30) vertrek aan CC De Schakel € 45 (bus, middagmaal en ticket inbegrepen) m.m.v. Vormingplus Midden en Zuid-West-Vlaanderen, CC Menen, CC Wevelgem

Bezoek aan het atelier van piano’s Maene van creatie tot emotie

Woon je een muziekuitvoering met piano bij dan is de kans groot dat het om een piano van Maene gaat. Vakkennis, am-bachtelijke trots, familietraditie, eer- lijkheid en een grenzeloze liefde voor muziek vormen ruim 70 jaar lang de basis van hun bedrijf. Naast het bouwen van nieuwe exemplaren zijn ze ook bedreven in het restaureren van historische kla-vierinstrumenten. We worden verwacht in Ruiselede waar we na de koffie een kijkje nemen in de toonzalen, het audi- torium en de ateliers. Aansluitend krijgen we tijdens een concertje een aantal historische instrumenten te horen waarna we een overheerlijk glaasje bubbels degus-teren.

wo 18 december (17:50 - 21:30) locatie: Maene nv – Industriestraat 42, 8755 Ruiselede (eigen vervoer) € 10 (drankje + documentatiemap inbegrepen) m.m.v. Vormingplus Midden en Zuid-West-Vlaanderen, CC Menen, CC Tielt

>> u

itst

ap

pen

30

Page 3: Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

Vegetarisch koken de herfst op je bord

Je bereidt smaakvolle, vegetarische maaltijden, van soep tot dessert, met de kleurrijke, verwarmende en karaktervolle ingrediënten van de herfst. Geschikt voor beginners maar ook inspirerend voor wie al enige ervaring heeft.

di 17, 24 september (19:00 – 22:00) Peter Vandermeersch, kok

€ 40 (ingrediënten inbegrepen)

Noordzeegarnalen de Belgische trots

De grijze garnaal is gewoon de aller lek-kerste. We verwerken ze in een eenvoudig slaatje, een snack maar ook in een ge-sofisticeerd gerecht in combinatie met een ander seizoensgebonden streekproduct.

do 26 september (19:00 - 22:30) Patrick De Groote, kok

€ 40 (ingrediënten inbegrepen)

Koken tegen de sterren op gerechten van chefs

In deze workshop maken we gerechten klaar van bekende en minder bekende sterrenchefs uit binnen- en buitenland met de nodige aandacht voor smaak en presentatie.

do 24 oktober (19:00 - 22:30) Patrick De Groote, kok € 40 (ingrediënten inbegrepen)

Wereldberoemd witloof Belgian endives

Meestal gebruiken we dit mooie product vrij conservatief. Maar deze delicatesse is ook heel geschikt om verrassend mee uit de hoek te komen. Zowel de klassieke schotels als meer verfijnde gerechten pas-

seren de revue.

do 21 november (19:00 - 22:30) Patrick De Groote, kok € 40 (ingrediënten inbegrepen)

Feestmenu merry christmas, happy new year

We zorgen ervoor dat je de feestdagen zonder stress tegemoet gaat en je familie en vrienden kan verrassen met een schit-terend diner.

do 5 december (19:00 - 22:30) Patrick De Groote, kok € 40 (ingrediënten inbegrepen)

De regionale seizoenskeuken local en slow food

Ook via onze voeding kunnen we onze ecologische voetafdruk verlagen. We bereiden smaakvolle producten, duur- zaam geproduceerd, op een eerlijke en pure manier.

reeks 1: di 1, 8, 15, 22 oktober (19:00 – 22:00) reeks 2: wo 2, 9, 16, 23 oktober (19:00 – 22:00) Koen Jooris, kok € 50 (+ € 50 voor de ingrediënten te betalen aan de lesgever)

>> e

ten

en

dri

nke

n

31

Page 4: Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

Alle smaken uit één zuiderse regenboog de Arabische keuken

Met een kleurrijke, geurige waaier aan in-grediënten en kruiden kan je eenvoudige, culinaire genoegens op tafel toveren die de politieke perikelen en bezette gebieden even doen vergeten. We maken gerechten klaar uit Israël (koosjere keuken), Jordanië, Iran en de Maghreb landen.

reeks 1: 5, 12, 19, 26 november (19:00 – 22:00) reeks 2: 6, 13, 20, 27 november (19:00 – 22:00) Koen Jooris, kok € 50 (+ € 50 voor de ingrediënten te betalen aan de lesgever)

Wijnproeven een initiatie

In een no-nonsense initiatie leer je de tech-niek om de kwaliteiten en gebreken van een wijn te ontdekken! Ook de typische wijnterminologie komt aan bod. Na de cur-sus zal je het nooit meer hebben over witte of rode wijn maar over strogeel of goud, ro-bijn of kers.

ma 4, 18, 25 november (19:30 – 22:30) Ronny Debaere, gediplomeerd sommelier € 35 (+ € 45 wijnkost te betalen aan de lesgever de eerste les)

>> e

ten

en

dri

nke

n

Het hoe en wat van de jazz van Jelly tot Jef

Jazz kan een ondoorgrondelijk kluwen zijn. Het is muziek voor geïnitieerde kenners die elkaar de loef afsteken in het noemen van namen. Die echte liefhebbers doen graag net zo moeilijk als hun favoriete muzikant-en op het podium. Onzin, natuurlijk.

In deze vierdelige introductiecursus, die zeker ook openstaat voor geïnteress-eerde leken op jazzgebied, overloopt Filip Verneert het hoe en wat van de jazz. We duiden de schijnbare magie van im-provisatie en doorgronden de reeds honderdjarige geschiedenis van de jazz. We nemen niet enkel het louter muzikale onder de loep, ook de sociale, economische en culturele omstan-digheden die mee aan de basis lagen van stijlen als swing, bebop, avant-garde en neo-classicisme, komen aan bod.

di 24 september; 1, 8, 15 oktober (19:30 – 21:30) Filip Verneert, gitarist en directeur van Muziekmozaïek, JazzLabSeries € 50

Heb je een ticket voor het concert van Marjan van Rompay Group dan krijg je 5 euro korting op deze lessenreeks. (>> pg. 9)

32

Page 5: Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

Initiatie schaken leren schaken voor volwassenen

Schaken lijkt een ingewikkeld spel: zoveel verschillende stukken die zich allemaal op een andere manier op het schaakbord ver-plaatsen … maar eens je eraan begint valt het mee. Zeker als je daarbij individueel begeleid wordt door één van de drie les-gevers die je daarbij stapsgewijs de mo-gelijkheden van de pionnen, lopers, torens, paarden en koningin laten ontdekken.

di 24 september; 1, 8, 15, 22 oktober (19:00 – 20:30) Schaakacademie Waregem € 20

Firenze op verkenning door de hoofdstad van

Toscane

Jaarlijks wordt Firenze bezocht door mil-joenen toeristen die een blik willen wer-pen op de vele kunstschatten die de stad aan de Arno rijk is. Firenze, waar de Medici familie eeuwenlang de scepter zwaaide, is de renaissance stad bij uitstek, de baker-mat van het humanisme en het moderne denken. De stad heeft zijn oorspronkelijk uitzicht vrij goed bewaard en de grote beroemdheden die er woonden en werk-ten zouden nu nog makkelijk hun stad her-kennen. We ontdekken beroemde kerken zoals de Santa Croce en de Santa Maria

>> k

un

st e

n c

ult

uu

r

Novella, wereldvermaarde musea zoals het Bargello en het Uffizi en pleinen zoals Piazza Duomo en Piazza della Signoria en plaatsen die binnen hun historische context. De ideale voorbereiding op een citytrip, een heropfrissing of een deugd-doende vakantieherinnering.

ma 30 september; 7, 14, 21 oktober (19:30 – 22:00) Rudy De Meulemeester, Amarant € 49 - € 42 (Amarantleden)

Hedendaagse kunst in India a passage to the world

De tijd dat Indiase kunst als exotisch werd beschouwd is voorbij, de huidige gene-ratie kunstenaars hebben hun weg naar de internationale kunstscene gevonden. Niet alleen Europalia India besteedt hier de nodige aandacht aan, ook wij focussen in deze dagcursus op deze instroom van nieuwe Indiase hedendaagse kunst. We krijgen een overzicht van de actuele kunst in India en concentreren ons daarbij op en-kele ‘gevestigde’ namen als Subodh Gupta, Nalini Malani en Amar Kanwar, maar ook op aanstormend talent.

di 5 november (10:00 – 12:30 en 14:00 – 16:30) Valerie Delaey, Amarant € 24,50 - € 21 (Amarantleden)

33

Page 6: Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

Vilten wol, water, zeep

Vilten is een oude textieltechniek: door wol met water en zeep te bewegen krijg je vilt. Met dit vilt maakt je allerlei leuke ac-cessoires voor jezelf of decoraties voor je woonkamer. De techniek is ook eenvoudig door te geven. Dit is een cursus voor begin-ners, gevorderden en voor mensen die in hun beroep creatief bezig zijn.

ma 30 september; 7, 14, 21 oktober (19:00 – 22:00) Nicole Holvoet, textielkunstenaar € 60 (+ € 15 per les materiaalkost te betalen aan de lesgeefster)

Massage, eenvoudig en deugddoend hand, voet en schouder/rug massage

In een tijd waarin veel mensen 'moe' rond-lopen en last hebben van stress, kan een massage wonderen doen. Je leert een aan-tal eenvoudige technieken die je overal en bovenop de kleren kan toepassen. Je werkt niet op een massagetafel, maar zittend op een stoel. Het doel is ontspanning in het li-chaam te brengen en de energiestroom op te wekken.

reeks 1: ma 7, 14, 21 oktober (14:00 - 16:30) reeks 2: ma 7, 14, 21 oktober (19.00 – 21:30) Conny Vercaigne, Vormingplus Midden en Zuid West-Vlaanderen € 40 (een kussentje en handdoek meebrengen)

Het kwaad, het drama van de vrijheid Rudiger Safranski - filosofie leesgroep

Altijd hebben mensen nagedacht over het kwaad, dat in alle tijden en in alle culturen aanwezig is. Oorlogen, twisten, conflicten liggen blijkbaar in de natuur van de mens. De bekende Duitse filosoof Safranski analyseert in Het kwaad dit probleem van-uit een cultuurfilosofische traditie. Is de mens een vrij wezen dat kan kiezen tussen goed en kwaad? Welke rol speelt de kennis hierin? Safranski daagt uit om hierover van gedachten te wisselen.

ma 18, 25 november; 2 december (19:30 – 21:30) Agnes Claeys, historica, auteur, begeleidster van filosofische leesclubs € 24 m.m.v. Vormingplus Midden en Zuid-West-Vlaanderen

Islamitische stromingen en strekkingen vandaag de islam van Indonesië tot de Balkan

De belangrijkste stromingen binnen de islam zijn het soennisme en het sjiisme. Deze twee hoofdtakken zijn dan weer onderverdeeld in verschillende strek- kingen die zich op religieus en politiek vlak van elkaar onderscheiden. Niet te-genstaande deze verschillen niet funda-menteel zijn blijkt de kloof in realiteit >>

cre

ati

vite

it e

n le

ven

ssti

jl

34

Page 7: Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

vaak diep en onoverbrugbaar te zijn. We gaan op zoek naar de basisgedachten van deze actuele stromingen en strekkingen en bekijken alles in een ruimere mondiale context.

do 21 november (19:30 – 22:00) Chehr Azad, Amarant, studeerde o.a. Arabistiek en islamkunde aan KU Leuven € 12 - € 10 (Amarantleden)

Te voet naar Jeruzalem solotocht naar Israël

Sebastien de Fooz vertrok vanuit Gent naar Jeruzalem met een bezemsteel en amper 50 euro op zak. In zes maanden liep hij zesduizend kilometer en doorkruiste hij twaalf landen: via Centraal-Europa en het Midden-Oosten naar Israël en Palesti-na. Zijn tocht leidde soms tot hilarische situaties, soms tot ergernis maar vooral tot een andere kijk op drie wereldgodsdi-ensten: het christendom, het jodendom en de islam.

do 3 december (20:00 – 22:00) Sebastien de Fooz, auteur, verslaggever € 5

>> z

ing

evin

g, r

elig

ie e

n fi

loso

fie

meer Jeruzalem? (>> pg. 18)

35

Page 8: Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

Initiatie sterrenkunde van sterren en planeten

Deze cursus biedt de deelnemers een ver-kennende blik op enkele aspecten uit de sterrenkunde. We focussen op het zonne- stelsel, de sterren, melkwegen en kosmologie en ontdekken welke hulpmid-delen er bestaan om dit alles, indien mo-gelijk, waar te nemen.

di 1, 8, 15, 22 oktober (19:30 – 21:30) Frank Vanderstraeten, amateur-sterrenkundige € 40

Fruit uit eigen tuin appels, peren, pruimen ... van eigen kweek

Wat is er heerlijker dan een vers geplukte appel, pruim of framboos uit ‘den hof’? Wie kent er nog de mispel of de kweepeer en wist je dat je kiwi’s gewoon in je tuin kan kweken? Voor je echter van een heer-lijke oogst kan genieten, is er werk aan de winkel. Fruitbomen en –struiken verzor-gen vergt immers enige kennis en kunde. In deze driedelige cursus kom je heel wat te weten over de verschillende fruit-soorten, kweekvormen en het onderhoud en het snoeien van de bomen. Ideaal voor mensen die willen starten met het kweken van fruit of voor kwekers die nog wat vra-gen hebben.

di 5, 12, 19 november (19:30 – 22:00) Wouter Demey, De Hoogstam de cursus wordt gevolgd door een praktische snoeiles in het voorjaar € 30

Er zijn nog enkele vrije plaatsen beschikbaar voor de hernemingen van onderstaande cursussen, snel zijn is de boodschap.

Kalligrafie module 1 humanistisch cursief

wo 11, 25 september; 9, 23 oktober; 13, 20 november; 4, 18 december (19:00 – 21:30) Monica Vanderhispallie, kalligrafe, Witruimte € 120 (handleiding inbegrepen)

Rustica Romeinse kapitaal

wo 18 september; 2, 16 oktober; 6 no-vember (19:00 - 21:30) Monica Vanderhispallie, kalligrafe € 60

Kleur en stijladvies voor vrouwen voor en na in 3 stappen

wo 9, 16, 23 oktober (19:30 – 22:00)

Monia Vanlancker € 45

Alle nodige info vind je op onze website: www.ccdeschakel.be.

>> n

atu

ur

en w

eten

sch

ap

36

Page 9: Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

vormingdoor

liefhebbers

De taal- en creacursussen worden begeleid door liefhebbers en vinden meestal overdag plaats.

De cursussen starten vanaf maandag 9 september. Houd er rekening mee dat het aantal plaatsen beperkt is en er voor bepaalde cursussen een minimum aan-tal deelnemers moet zijn. Tenzij anders vermeld bedraagt het deelnamegeld €25 per cursus en per trimester.

Inschrijven kan vanaf woensdag 4 september, bij voorkeur telefonisch op 056 62 13 40 of via het online-formulier op onze website. Voor meer info kan je terecht bij Marleen Lippens op 056 62 69 47 of [email protected].

creativiteit >> 38

talen >> 39

zaterdag 26 oktober 2013: doorlopend verkoop van 10 tot 16 uur

vrijdag 25 oktober: inzameling van speelgoed en

babyartikelen van 14 tot 18.30 uur

maximum 30 stuks per gezin - 20% op de verkoop is voor de organisatiei.s.m Fairtrade werkgroep Waregem.

2e handsverkoop speelgoed

37

Page 10: Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

Hardanger en HakenOnder persoonlijke begeleiding leer je deze Noorse handwerkvorm, hardanger, aan. Haken is een techniek die je even makkelijk kan aanleren en waarmee je o.a. engeltjes, popjes, raamdecoraties … kan maken.

maandag (13:30 – 15:30) Diane Delrue

BoekbindenJe leert hoe je je eigen boeken kan her- stellen, hoe je een eenvoudig schriftje kan maken of hoe je boekkaternen kan naaien en ze van een harde of zachte kaft kan voorzien. Je krijgt inzicht in basistechniek-en, materialen en gereedschappen. Tien handige vingers, wat geduld en een ste- vige portie liefde voor het boek, meer heb je echt niet nodig.

maandag 9/09; 23/09; 7/10; 21/10; 4/11 (14:00 – 16:00) Rik Berlaen

Taarten bakken voor beginnersDe geur van gebak in de oven, wie kan daar aan weerstaan? We leren je stap voor stap hoe je verschillende soorten taarten kan bakken.

maandag 14/10; 25/11; 10/02; 24/03; 28/04 (13:30 – 16:00) Rita Caurette

BreienBreien is niet alleen erg leuk om te doen, het is ook weer helemaal ‘hip’. Eerst moet je natuurlijk de techniek onder de knie krij-gen maar daar helpt de begeleidster je bij.

dinsdag (13:30 – 15:30) Annette Meeussen

Kleding makenWil jij ook een collectie die helemaal is af-gestemd op jouw persoonlijke smaak? Ga dan op zoek naar kleuren en materialen die bij je passen en maak onder individuele begeleiding je eigen garderobe. Je brengt zelf best je naaimachine mee. wIJ zorgen voor een overlockmachine.

dinsdag (9:00 – 11:00) Greta Valcke

KokenKook je graag of wil je heel graag leren koken? Dan kan je in de gemoedelijke sfeer van onze leerkeuken zowel een eenvoudig gerecht als een feestelijke schotel leren klaarmaken. We sluiten de les af met een gezamenlijke maaltijd en dito evaluatie.

donderdag 12/09; 26/09; 10/10; 24/10; 7/11; 21/11; 5/12 (9:00 – 13:00) Rita Caurette + € 50 foodkost

YogaYoga beoefenen kan de levenskwaliteit van zowel de beoefenaar als zijn omgeving verhogen. Yoga is een allesomvattende levensleer en levenswijze. Draag daarbij losse kleding en breng een matje mee.

dinsdag (19:00 – 20:00) Kathleen Goutsmet

Mantra zingen“Man” betekent denken en “tra” komt van trai en betekent bevrijding. Dat is de es-sentie van mantra zingen: het bevrijdt je van je denken waarmee je uitkomt bij je hart. Graag zingen is voldoende om deel te nemen.

dinsdag 10/09; 17/09; 08/10; 15/10; 22/10 (20:15 -21:15) Kathleen Goutsmet - € 15

>> c

rea

tivi

teit

38

Page 11: Vormingsaanbod CC De Schakel september 2013

Tekenen en schilderen voor gevorderdenIn deze praktijkgerichte cursus leer je ver-schillende teken- en schildertechnieken aan. Zo kan je je verborgen talenten ver-der ontwikkelen. Je brengt zelf je materiaal mee. In het lokaal zijn er twee schilders- ezels aanwezig.

vrijdag (9:00 – 11:00) Hilde Desplenter

BloemschikkenJe werkt rond de thema’s herfst, advent, kerst, Pasen/lente en moederdag. Het materiaal koop je tijdens de les aan. Een schort, een snoeischaar, een stuk plastiek en een mes breng je zelf mee.

reeks 1: donderdag 24/10; 28/11; 19/12; 3/04; 8/05 (13:30 -16:30) reeks 2: donderdag 24/10; 28/11; 19/12; 3/04; 8/05 (18:30 -21:30) Dorine Vanpanteghem + € 25 materiaalkost per les

>> t

ale

n

Initiatie RussischEen eerste, praktische, kennismaking met de Russische taal.

maandag 4/11; 18/11; 25/11; 2/12; 09/12; 13/01; 20/01; 27/01; 3/02; 10/02 (19:00 – 20:30) Rik Berlaen

Italiaans 1Voor wie vorig jaar Italiaans voor begin-ners volgde, maar ook voor starters.

dinsdag (13:30 – 15:00) Hervé Coussement

Spaans 1Spaans voor beginners waarbij je het handboek Caminos gebruikt.

donderdag (18:30 – 20:30) Jozef Engelbeen

Heb je interesse voor de vervolgcursus-sen Engels vervolmaking, Spaans 3 of vervolmaking, Frans vervolmaking en gevorderden, Kalligrafie binnen de lij-nen of Dansen dan neem je best contact op met Marleen Lippens: 056 62 13 40 of [email protected].

39