Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

12
PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE bpost 81224 cursussen - workshops - lezingen - uitstappen - projecten gezondheid 4 milieu en natuur 4 creativiteit 4 leren over kunst 4 wetenschap 8 computer en techniek 8 opvoeding 9 persoon en relaties 9 samenleving 9 zingeving en filosofie 9 winterbrochure herfstbrochure inschrijven? www.vormingplus-regiomechelen.be of 015 43 21 20 Afgiftekantoor 2800 Mechelen 1 – P409117 – driemaandelijks – oktober - november - december 2015 V.U.: Lut Discart, Vormingplus regio Mechelen vzw, Hanswijkstraat 74, 2800 Mechelen

Transcript of Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

Page 1: Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

bpost81224

curs

usse

n -

wor

ksho

ps -

lezi

ngen

- u

itsta

ppen

- p

roje

cten

gezondheid 4

milieu en natuur 4

creativiteit 4

leren over kunst 4

wetenschap 8

computer en techniek 8

opvoeding 9

persoon en relaties 9

samenleving 9

zingeving en filosofie 9

winterbrochureherfstbrochure

inschrijven?

www.vormingplus-regiomechelen.be

of 015 43 21 20

Afg

iftek

anto

or 2

800

Mec

hele

n 1

– P

4091

17 –

drie

maa

ndel

ijks

– ok

tob

er -

nov

embe

r -

dec

embe

r 20

15V.

U.:

Lut D

isca

rt, V

orm

ingp

lus

regi

o M

eche

len

vzw

, Han

swijk

stra

at 7

4, 2

800

Mec

hele

n

Page 2: Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

2

EEN TERUGBLIK IN FOTO’SBekijk hier enkele foto’s van ons Ecofest of ga naar onze Flickr-pagina (zoek op Ecofest).

CLIMATE EXPRESSEind dit jaar vinden in Parijs cruciale internationale klimaatonderhandelingen plaats. Twee weken lang, van 29 november tot 13 december 2015, zal de klimaatbeweging vanuit alle hoeken van de wereld de Franse hoofdstad overspoelen om mee de politieke agenda te bepalen. Climate Express zorgt dat jij erbij kan zijn! We geven het startschot met een gigantische klimaatmars en sluiten de top af met een straf staaltje creatief verzet tijdens de Climate Games. Met de trein, de fiets en de bus organiseren we een massa-verhuizing van minstens 10.000 Belgen.Laat je stem horen en reis met gelijkgestemden mee met de bus of trein vanuit verschillende plaatsen in Vlaanderen (o.a. Brussel, Antwerpen en Leuven). Schrijf je in met vermelding van Vormingplus regio Mechelen via www.climate-express.be. Hou zeker ook die website in het oog voor alle verdere activiteiten in het najaar!

2

M-FAIR: EERLIJK GEKLEEDMechelen bekent kleur en trekt de kaart van eerlijke en duurzame mode. We willen iedereen de kans geven om kennis te maken met de boeiende innovaties en schitterende ontwerpen die ‘schone kleren’ zijn. Op zondag 11 oktober ben je vanaf 11u welkom in congrescentrum Lamot in Mechelen. Kom er ontdekken hoe ‘eerlijk’ kledij is op een markt met kleren, accessoires, stoffen en wol. Of laat je verrassen door de ontwerpen op de modeshow of een gratis workshop. Ook de kleinsten komen aan hun trekken met ateliers, verhalen en nog veel meer.Voor sommige workshops moet je inschrijven. Indien er nog plaats is, kan je de dag zelf aanschuiven.• Knap Recy(k)leren, Wereldhandelspel, Minime, Voel je goed en mooi bij wat je draagt,

Workshop retouches (Stitch&Co) en Upcycle this!: inschrijven via www.vormingplus-regiomechelen.be of 015-43.21.20.

• Voor het vertelatelier (11u30 tot 16u00) en de workshop ‘zeefdrukken’ (13u30 tot 16u30) moet je niet inschrijven en kan je de dag zelf aansluiten.

Het volledige programma vind je op www.mechelen.be/M-Fair.

Een actie in het kader van de Week van de Fair Trade, een initiatief van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

ECOFEST: OP NAAR EEN VERVOLG?Vormingplus regio Mechelen organiseerde op 9 mei het Ecofest bij H30 in de Hanswijkstraat in Mechelen. De deelnemers kregen interessante tips en weetjes mee om hun leven ecologischer en duurzamer te maken. Speciale gast was Francesca Vanthielen: zij gaf een woordje uitleg over de Klimaatzaak. Ook enkele lokale organisaties vertelden er meer over hun initiatieven.

Dat de Mechelaars het thema duurzaamheid in alle vormen en kleuren een warm hart toedragen, is intussen duidelijk: enthousiaste burgers doen aan autodelen, samentuinieren, recyclen en upcyclen. Diverse Mechelse initiatieven zoals Mechelen Klimaatstad, EVA Mechelen, Transitie Mechelen organiseren louter met vrijwilligers inspirerende activiteiten (denk aan de Langste Veggietafel!) en de stad Mechelen zet verscheidene stappen op weg naar een Klimaatneutrale stad.

MECHELEN KLIMAATNEUTRAALVanaf nu worden alle Mechelse initiatieven gebundeld onder de noemer Mechelen Klimaatneutraal (www.mechelen.be/klimaatneutraal). Ben jij ook gebeten door de groene microbe, mail dan naar [email protected] en blijf op de hoogte van onze activiteiten of kom zelf met je ideeën naar ons.

Page 3: Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

SOCIAAL RESTAURANT

KOME NETE EN VORMINGPLUS: EEN GESLAAGDE SAMENWERKING! Het is intussen al enkele jaren geleden dat Goed Gevoel uit Lier naar Vormingplus regio Mechelen stapte met de vraag om kookworkshops te organiseren voor mensen die het financieel wat moeilijker hebben. En omdat Vormingplus zich ook wil inzetten voor die mensen, kwam er een mooie samenwerking met het sociaal restaurant Kome Nete tot stand. “De kookworkshops lopen goed en vallen in de smaak bij de deelnemers.”

“Het sociaal restaurant is tien jaar geleden ontstaan naar aanleiding van een actie van de vereniging waar armen het woord nemen”, start coördinator Nathalie Boschmans haar verhaal. “Die vroeg aan de stad Lier een plaats om een ontmoetingsruimte en een sociaal restaurant in te richten. De stad kwam zo bij de Goed Gevoel terecht, die op deze locatie een sociaal restaurant en de sociale kruidenier ’t Hofke inrichtte.”

We zijn dagelijks geopend, werken met acht vaste medewerkers en een dertigtal vrijwilligers. “We bedelen tot 120 maaltijden”, gaat Boschmans voort. “Daarnaast leveren we ook maaltijden aan de dienstencentra. Vanaf 19u wordt de permanentie overgenomen door een partnerorganisatie, zoals Straathoekwerk Lier, die er een ontmoetingsruimte van maakt.”

Mensen sociale contacten en kansen tot ontplooiing bieden zijn belangrijke doelstellingen van de organisatie. In het sociaal restaurant vonden al kookworkshops plaats, maar toch zette Nathalie enkele jaren geleden de stap naar samenwerking met Vormingplus regio Mechelen. “Met de workshops konden we twee doelstellingen verenigen: gezinnen in armoede de weg wijzen naar betaalbare, gezonde voeding, wat niet zo evident is, en anderzijds het voedselverlies beperken.”

Zo organiseerde Vormingplus samen met Goed Gevoel vorig jaar een vormingenreeks rond voedselverlies. Daarin werd onder meer geleerd om hapjes te maken met restjes van het sociaal restaurant of werden bewaartechnieken aangeleerd. Daarnaast is er ook een project rond gezonde voeding ontstaan en heeft Vormingplus in samenwerking met

diverse projectpartners de leidraad ‘Gezonde en duurzame voeding voor gezinnen in armoede’ voorgesteld om te verspreiden in de regio en in 2016 in Vlaanderen.

“Het voordeel van de samenwerking is de mogelijkheid om onze bezoekers samen te brengen met de cursisten van Vormingplus”, vertelt Boschmans nog. “De deelnemers reageren heel positief op de workshops en vinden het een fijne ervaring.” En dat de workshops nut hebben, is duidelijk: “Veel deelnemers proberen ook thuis een nieuw product uit. Zo is er een koppel dat nu één keer per week vegetarisch eet en vegetarische broodsmeersels maakt”, lacht Nathalie tot slot.

Op nog vele jaren van samenwerking dus!

WIN!Naar aanleiding van haar tienjarige bestaan bracht Kome Nete een kookboek uit. Het staat vol verhalen van medewerkers, vrijwilligers en partners. Daarnaast vind je er ook de recepten met streekproducten, de klassiekers, de vegetarische en de budgetvriendelijke menu’s.Vormingplus geeft vijf exemplaren weg! Waag je kans en beantwoord de vraag: ‘Wanneer organiseert Vormingplus regio Mechelen de cursus ‘Vergeten groenten’ in het sociaal restaurant Kome Nete in Lier?

Stuur je antwoord naar: [email protected].

Veel succes!

Heb je niet gewonnen, maar wil je toch het boek bestellen? Dat kan via de vzw Goed Gevoel, Maasfortbaan 13 in Lier. Contact: [email protected] of www.vzwgoedgevoel.be. Het kost 12,50 euro.

3

“Dankzij de workshops brengen we onze bezoekers samen met de Vormingplus-cursisten.”

Coördinator Nathalie Boschmans

Lesgeefster Ingrid De Coninck

“KOME NETE KREEG EEN BIJZONDERE PLEK IN MIJN HART”Ingrid De Coninck, een vaste waarde bij Vormingplus regio Mechelen, geeft intussen al twee jaar kookworkshops bij Kome Nete. “Als voedingsconsulente heb ik er enkele workshops rond voedselverlies gegeven. Toen me door Vormingplus werd gevraagd om mee te werken aan een project om gezonde en duurzame voeding toegankelijk te maken voor kansarme gezinnen, heb ik geen moment getwijfeld. Mijn missie is nu om aan te tonen dat lekker, budgetvriendelijk, gezond en duurzaam wél samen kunnen gaan.”En dat gaat niet altijd even gemakkelijk, maar Ingrid zet vastberaden door. “Het is een missie met soms wat tegenkantingen, maar vooral ook van vrienschap, warmte, geduld en mooie, soms triestige verhalen. Intussen is deze bijzondere plek ook een bijzondere plek in mijn hart geworden. Ik ben Vormingplus en Kome Nete dan ook dankbaar dat ik dit mocht beleven. Ik breng hen een stukje bewustzijn over gezond eten, zij maakten me als mens een pak rijker.”

Page 4: Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

Duurzaamheid,gezondheid & cultuur

KOKEN VOOR DIABETICIHoe kunnen we binnen een natuurlijk, gezond voedingspatroon onze bloedsuikerspiegel zo goed mogelijk onder controle houden? Je komt er alles over te weten in deze workshop.

Met oog voor een gezonde en gevarieerde voeding krijg je nuttige tips en weetjes, gecombineerd met de bereiding van enkele recepten voor lekkere en verrassende maaltijden.

Gelieve een keukenschort, 2 keukenhanddoeken, snijmesje en snijplankje mee te brengen.

PUTTE Ma 5 oktober

13u30 tot 16u30 DC Het Lijsternest

Lijsternest 26 2580 Putte

€18/€ 9 Ingrid De Coninck H15OGZ418

i.s.m. DC Het Lijsternest

DE VALKUILEN VAN DE VOEDINGSINDUSTRIEIn deze infosessie leer je om verpakkingen en labels op voedsel aandachtiger te bekijken en zo nog bewuster om te gaan met voeding.

Met mooie labels, etiketten, reclameslogans en merken doet de voedselindustrie ons geloven dat we beter, mooier, gezonder en slanker zullen zijn als we hun producten kopen. Met water opge-spoten vlees, nepkaas op je pizza, champignonsoep met slechts 0,1% paddenstoel … Misleiding is meer regel dan uitzondering. Voedselfabrikanten hebben immers heel wat trucjes om consu-menten om de tuin te leiden. Kunnen we onze boodschappen nog doen zonder een vergrootglas? Eigenlijk niet, maar na deze infosessie sta je wel sterker in je schoenen.

MECHELEN Di 1 december

19u00 tot 22u00 Via Via reiscafé

Zandpoortvest 50 2800 Mechelen

€11/€ 2 Ingrid De Coninck H15OGZ453

i.s.m. Via Via reiscafé Mechelen

VOEDSELOVERGEVOELIGHEID: EEN WEG DOOR DE DOOLHOF VAN GEZONDE VOEDINGVoedselovergevoeligheden zijn de laatste tijd enorm toegenomen. Hoe komt dat? Kan je ze voor-komen? Welke alternatieven zijn er om toch lekker en gezond te kunnen eten? En wat betekent gezond eigenlijk? Gluten-, lactose- of suikervrij... Een hype of noodzaak?

Op deze en veel andere vragen krijg je tijdens deze vormingsavond uitgebreid antwoord, zodat je je weg vindt doorheen alle tegenstrijdige informatie en verwarring.

HEIST-OP-DEN-BERG Wo 25 november

09u30 tot 12u30 LDC De Pit

Boonmarkt 27 2220 Heist-op-den-Berg

€11/€2 Ingrid De Coninck H15OGZ451

i.s.m. LDC De Pit

KRIS PEETERS: VAN AUTO ZONDER TOEKOMST NAAR TOEKOMST ZONDER AUTOAls wij ons klimaat kunnen veranderen, waarom zouden wij dan onze mobiliteit niet kunnen veran-deren? Dat willen we niet, zeg je? En als Kris Peeters je vertelde dat het moment niet veraf is dat we dat niet meer te kiezen zullen hebben? Of, als je dat liever hoort, dat wij dat eigenlijk wél wil-len? Straffe kost? Wacht tot je gehoord hebt over zwarte zwanen, de laatste Duitse Keizer en het vegetariërsprobleem. Of hoe (auto)mobiliteit bij nader inzien toch iets heel anders is dan gedacht.

Kris Peeters, bekend als ‘de andere Kris Peeters’, was voorheen schepen van Mobiliteit in Heren-tals en de eerste fietsambtenaar van Vlaanderen. Hij bracht de boeken ‘Het voorruitperspectief’, ‘De file voorbij’ en ‘Weg van mobiliteit’ uit, schrijft occasioneel columns en opiniestukken en on-derhoudt ook een blog met zijn eigenzinnige kijk op mobiliteit.

Het wordt een boeiende avond vol frisse ideeën, passend in het kader van de Week van de Mobi-liteit. Achteraf is er gelegenheid tot een boeiend gesprek bij een drankje.

LIER Di 15 september

20u00 tot 22u00 Cultuurcentrum Colibrant

Deensestraat 6-7 2500 Lier

€5 (€3 voor leden Fietsersbond) Kris Peeters Inschrijven bij Fietsersbond Lier (www.fietsersbond.be/lier)

i.s.m. Fietsersbond Lier, Mobiliteitsraad stad Lier, Transitie Lier, Lier Woonplezier

4

startdatum uur sessies titel lesgever plaats e startdatum uur sessies titel lesgever plaats e

vr 28-08-15 18u00 1 Women@work: Boren voor absolute beginners Filip Keymeulen Mechelen Pvr 28-08-15 20u15 1 Women@work: Boren voor absolute beginners Filip Keymeulen Mechelen Pvr 04-09-15 10u00 1 Bezoek aan Contour 7: Biennale voor bewegend beeld Gids Mechelen 18do 10-09-15 20u00 1 Soirée Lamot. Een familiebedrijf tussen wijzers

en klokken. Luc Michiels Mechelen P

di 15-09-15 20u00 1 Kris Peeters: Van auto zonder toekomst naar toekomst zonder auto

Kris Peeters Lier P

wo 16-09-15 19u30 2 Beeld en compositie in de fotografie Glenn Huyben Mechelen 22do 24-09-15 10u00 1 Stadswandeling: Hedendaagse kunst

in het straatbeeldGids Mechelen 5

do 24-09-15 20u00 1 Soirée Lamot. De Centrale Werkplaats Mechelen: springlevend spoorwegerfgoed.

P. Van Aelst, T. Van den Berghen

Mechelen P

zo 27-09-15 10u15 1 Uitgelezen boeken: recente romans Katrien Van Hecke Mechelen 5ma 28-09-15 20u00 5 Hedendaagse dansimprovisatie Suzanne Demesmaeker Putte 55ma 28-09-15 18u45 8 Digitale fotografie voor beginners:

werken met een reflexameraMarjan Van Doorselaer Mechelen 88

za 03-10-15 10u00 1 Zangtechniek Bart Callebaut Mechelen 22ma 05-10-15 13u30 1 Koken voor diabetici Ingrid De Coninck Putte 18

di 06-10-15 19u30 4 Interieurvormgeving Anneleen Aerts Berlaar 44wo 07-10-15 19u30 1 Lindy Hop Solo Dans: Jazzroutines Sophie Monheim Mechelen 15do 08-10-15 20u00 1 Soirée Lamot. Acht eeuwen steenbakken langs

de rechteroever van de Rupel. P. De Niel, L. Verbeeck Mechelen P

vr 09-10-15 19u30 1 Europalia Turkije: literatuur uit het land van de sultan Katrien Van Hecke Putte 16za 10-10-15 10u00 3 Starten met schrijven Joke Depuydt Mechelen 33zo 11-10-15 11u30 1 M-Fair: Voel je goed en mooi bij wat je draagt Audrey Sterckx’s Mechelen gratiszo 11-10-15 11u30 1 M-Fair: Workshop retouches Els Sienaert Mechelen gratiszo 11-10-15 14u00 1 M-Fair: Minime Mechelen gratiszo 11-10-15 16u00 1 M-Fair: Knap Recy(k)leren Mechelen gratiszo 11-10-15 16u00 1 M-Fair: Wereldhandelspel Mechelen gratiszo 11-10-15 16u00 1 M-Fair: Upcycle this! Katrijn Verstraeten Mechelen gratisma 12-10-15 19u00 1 Week van de fairtrade: Koken met eerlijke ingrediënten Ingrid De Coninck Putte 18za 17-10-15 10u00 1 Voor elke tuin een geschikte kip Frans Smets Mechelen 5wo 21-10-15 18u00 1 Vergeten groenten De Coninck Ingrid Lier 15do 22-10-15 20u00 1 Soirée Lamot. Le Soleil, Marie Thumas & co. Conser-

venindustrie en groenteteelt in het Mechelse.Yves Segers Mechelen P

Page 5: Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

INTERIEURVORMGEVINGJe gaat (ver)bouwen of je bent al gesetteld, maar voelt dat er iets niet helemaal juist zit. Hoe kan je zelf je interieur verbeteren zonder meteen een interieurspecialist in te schakelen? Door deze cursus te volgen!

Tijdens deze cursus bespreken we de belangrijkste basiselementen van het interieur zoals materi-alen, vormgeving, kleur, verlichting, stoffering, meubilair en decoratie. Deze elementen vragen elk hun eigen aanpak. Toch is het belangrijk dat alles op elkaar afgestemd wordt, zodat het eindresul-taat een mooie eenheid vormt.

Naast een deel theorie toetsen we ook foto’s van ons eigen interieur aan wat we geleerd hebben, zodat je zelf leert aanvoelen waar en waarin je kan bijsturen.

Gelieve millimeterpapier, foto’s van je interieur, een plan van de ruimte die je wil aanpakken, een schaal- liniaal (indien mogelijk, hoeft niet aangekocht te worden) en woontijdschriften mee te brengen.

BERLAAR Di 6, 13, 20 en 27 oktober

19u30 tot 22u00 Bibliotheek Berlaar

Dorpstraat 84 2590 Berlaar

€44/€7 Anneleen Aerts H15OCH415

i.s.m. bibliotheek Berlaar

LINDY HOP SOLO DANS: JAZZROUTINES (SOLO)Wil jij ook de lindy hop leren dansen zoals in de jaren dertig en veertig op muziek van Count Basie, Lionel Hampton, Glen Miller en Ella Fitzgerald? Ben jij ook jaloers op die vlotte dansers op avon-den van Radio Modern?

Schrijf je dan in voor deze cursus! Na deze les ben je helemaal klaar om te shaken.

Lesgeefster Sophie treedt geregeld op in binnen- en buitenland en is een graag geziene lesgeef-ster tijdens internationale lindy hopstages.

MECHELEN Wo 7 oktober

19u30 tot 22u30 Cultuurcentrum Mechelen

Minderbroedersgang 5 2800 Mechelen

€15 Sophie Monheim H15OCH413

i.s.m. Cultuurcentrum Mechelen

HEDENDAAGSE DANSIMPROVISATIEBen jij gebeten door dans en beweging? Wil jij je eerste stappen in hedendaagse dans zetten of heb je al wat ervaring met dans en zoek je juist verdieping? Schrijf je dan in voor deze vijf dansles-sen met aandacht voor release, improvisatie en houdingstechniek.

De lessen vertrekken vanuit de natuurlijke beweeglijkheid van het lichaam. Je leert bewegingen als rennen, stappen, zwaaien, rollen en springen te gebruiken. Je verruimt je lichaamsbeeld en krijgt daardoor meer zelfvertrouwen. Dansimprovisatie geeft je energie en brengt je in het NU.

Suzanne Demesmaeker is dansdocente aan de Fontys Hogeschool Tilburg en specialiseerde zich in hedendaagse dansimprovisatie, choreografie en releasetechnieken. Ze legt subtiel linken naar theaterwerk en stem.

PUTTE Ma 28 september en

5, 12, 19 en 26 oktober 20u00 tot 21u30

Academie Putte Leuvensebaan 34 2580 Putte

€55/€10 Suzanne Demesmaeker H15OCH410

i.s.m. Cultuurdienst Putte

VERGETEN GROENTENVergeten groenten zoals aardpeer, oerpeen, pastinaak of postelein, zijn weer ‘in’. Het aanbod in de supermarkten groeit gestaag en dat creëert de vraag naar informatie bij de consument. Maar hoe gebruik je ze in de keuken en hoe maak je er iets lekkers van?

Tijdens deze workshop maak je heerlijke gerechten met groenten die gelukkig weer uit de vergeet-hoek zijn gehaald. Bovendien krijg je informatie over hun positieve invloed op je gezondheid. Een aanrader voor iedereen die graag gezond en lekker eet en kookt!

Gelieve een keukenschort, twee keukenhanddoeken, snijmesje en snijplankje mee te brengen.

LIER Wo 21 oktober

18u00 tot 21u00 Sociaal Restaurant Kome Nete

Maasfortbaan 13 2500 Lier

€15/€2 Ingrid De Coninck H15OCH417

i.s.m. Goed Gevoel

TORENUURWERKEN & BEIAARDEN MICHIELS. EEN FAMILIEBEDRIJF TUSSEN WIJZERS EN KLOKKEN.

Luc Michiels do 10 september

20u00 tot 22u00

DE CENTRALE WERKPLAATS MECHELEN: SPRINGLEVEND SPOORWEGERFGOED.

Tony Van den Berghen en Paul Van Aelst

do 24 september 20u00 tot 22u00

ACHT EEUWEN STEENBAKKEN LANGS DE RECHTEROEVER VAN DE RUPEL.

Paul de Niel en Luc Verbeeck do 8 oktober

20u00 tot 22u00

LE SOLEIL, MARIE THUMAS & CO. CONSERVENINDUSTRIE EN GROENTETEELT IN HET MECHELSE.

Yves Segers do 22 oktober

20u00 tot 22u00

SOIRÉE LAMOTSNEDIGE VERTELLINGEN UIT DE COULISSEN VAN HET MECHELSE ERFGOED

Soirée Lamot neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toe-gankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over geschiedenis, zowel over de petite histoire als over de mijlpalen. We bundelen de lezingen in reeksen die telkens een thema als rode draad krijgen.

In september en oktober sluiten we met BEDRIJVIG ERFGOED aan bij het Europees jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed. Ontdek hoe de tijd al ruim 150 jaar verder tikt bij de familie Michiels. Spoor mee doorheen verleden en heden van de Centrale Werkplaats. Leer meer over de baksteen in de maag van de Rupel-streekbewoners en over groenten uit blik op het bord van de Mechelaars.

Neem plaats in onze comfortabele zaal in Lamot, geniet van de lezing en leg je vragen voor aan de spreker. Dankzij de info-map kan je je nadien verder verdiepen in het onderwerp. Laat je verleiden door de snedige vertellingen uit de coulissen van het Mechelse erfgoed!

Reserveringen bij UIT IN MECHELEN, Hallestraat 2-4-6, 2800 MechelenT 070-22.28.00, W www.uitinmechelen.be

€5 (een drankje inbegrepen) UiTpas: €2

Lamot (ingang Haverwerf) Van Beethovenstraat 8/10, 2800 Mechelen

Meer informatie:[email protected] 015-29.49.10

5

Page 6: Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

6

Duurzaamheid,gezondheid & cultuur

startdatum uur sessies titel lesgever plaats e

wo 04-11-15 19u30 2 Conceptueel- en artistiek fotograferen Glenn Huyben Mechelen 22za 14-11-15 10u00 2 Improvisatietheater voor beginners Leen De Koker Mechelen 44wo 18-11-15 18u00 1 Week van de Smaak: Vergeten recepten Ingrid De Coninck Lier 15do 19-11-15 9u30 1 Week van de smaak: Bewaartechnieken Ingrid De Coninck Lier 18wo 25-11-15 9u30 1 Voedselovergevoeligheid: een weg door

de doolhof van gezonde voedingIngrid De Coninck Heist-op-

den-berg11

ma 30-11-15 13u30 1 Gezond eten: niet noodzakelijk duur! Christin Van Ooyen Lier 11di 01-12-15 19u00 1 De valkuilen van de voedingsindustrie Ingrid De Coninck Mechelen 11wo 09-12-15 14u00 1 Cadeautjes origineel én ecologisch inpakken Katrijn Verstraeten Putte 13

P: inschrijven bij een partner, voor meer info zie onze websiteOp onze website vind je informatie over elke cursus terug.> Inschrijven? www.vormingplus-regiomechelen.be of 015-43.21.20Omdat we iedereen de kans willen geven deel te nemen aan vorming, hanteren we naast een standaardtarief een uitzonderingstarief. Om te weten of je hiervoor in aanmerking komt, kijk je best op de website.Gelieve voor de kooklessen een snijplankje, snijmesje, keukenschort en 2 keukenhanddoeken mee te brengen.

STADSWANDELING: HEDENDAAGSE KUNST IN HET STRAATBEELDMet het project Mechelen Muurt bracht stadsartiest Gijs Vanhee (°1982) van 2013 tot 2015 diverse (inter-)nationale kunstenaars naar de Mechelse binnenstad. Samen zorgden ze voor een reeks artistieke gevelschilderingen, die een kunstroute vormen door de stad. Daarnaast creëerden ook projecten als Contour Light en Route N16 de voorbije jaren kunst in de openbare ruimte en wil De Garage en H30, Artistieke werkplek voor jongeren, eigentijdse beleving dichter bij de stadsbezoe-ker brengen.

Tijdens een unieke wandeling door het centrum van Mechelen word je uitgedaagd om de stad met een andere blik te verkennen en te beleven. De wandeling gaat door straten en stegen, parken en pleinen, maar soms ook door gebouwen die deels publiek zijn. Zij wil het oog richten op de betekenis van kunst in de openbare ruimte, over hoe hedendaagse kunst en de stedelijke ruimte zich tot elkaar verhouden.

De wandeling start aan het Cultuurcentrum in Mechelen.

MECHELEN Do 24 september

10u00 tot 11u30 Cultuurcentrum Mechelen

Minderbroedersgang 5 2800 Mechelen

€5 Stadsgids H15OLK473

BEELD EN COMPOSITIE IN DE FOTOGRAFIENiet elk plaatje is meteen een streling voor het oog. Wanneer raakt een beeld ons en wanneer niet? Veel hangt af van hoe een beeld is opgebouwd, de compositie dus.

In deze workshop bespreken we verschillende compositiepatronen en -technieken om zo meer dynamiek of juist rust te brengen in een foto, afhankelijk van het gekozen onderwerp of thema.

Na een les theorie toetsen we onze kennis ook in de praktijk tijdens een wandeling in Mechelen. Onderweg leer je zelf de compositie van de foto te beïnvloeden en lever je zo enkele pareltjes af.

MECHELEN Wo 16 september (19u30 tot

22u00) en za 19 september (13u30 tot 16u00)

Vormingplus regio Mechelen Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

22€/5€ Glenn Huyben H15OCH427

CONCEPTUEEL EN ARTISTIEK FOTOGRAFERENWat is het verschil tussen een kiekje, een doorsnee beeld of een geslaagde artistieke foto? Hoe kan je foto’s maken met een uitgangspunt of een concept?

Aan de hand van theorie, creatieve tips en beeldmateriaal proberen we in deze workshop duidelijk te maken welke ingrediënten nodig zijn om beelden anders, artistieker, te bekijken. Als rode draad worden ook enkele belangrijke fotografen uit de geschiedenis onder de loupe genomen.

Breng tijdens de les ook je eigen werk mee op SD, draagbare harde schijf, USB-stick of afgeprint.

MECHELEN Wo 4 en 18 november

19u30 tot 22u00 Vormingplus regio Mechelen

Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

€22/€5 Glenn Huyben H15OCH455

UITGELEZEN BOEKEN: RECENTE ROMANSHoe maak je een keuze uit het enorme aanbod aan romans? Moet je enkel op de bestsellerlijsten kijken of zijn ook minder bekende auteurs de moeite waard?

Tijdens deze cursus gaan we eerst op zoek naar de criteria voor ‘goede literatuur’. Veel heeft daar-bij natuurlijk met smaak te maken. Daarom moet je eens van alles geproefd hebben. We stellen daarna een hele rits hedendaagse romans van uiteenlopende genres en stijlen voor. Dat doen we aan de hand van korte inhouden en kruidige fragmenten. Voor je het weet heb je zo een herfst vol leesplezier!

Om je op weg te helpen, krijg je ook een literatuurlijst.

MECHELEN Zo 27 september

10u15 tot 12u15 Bib Mechelen

Moensstraat 19 2800 Mechelen

€5 Katrien Van Hecke H15OLK420

i.s.m. Bib Mechelen

Page 7: Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

EUROPALIA TURKIJE: LITERATUUR UIT HET LAND VAN DE SULTANOrhan Pamuk (foto), Elif Shafak of Yasar Kemal hebben met hun boeken de wereld veroverd. Tij-dens deze cursus maken we kennis met hun werk en met dat van enkele andere Turkse auteurs.

Wie Turkije zegt, denkt aan het Ottomaanse rijk. Dat machtige verleden zindert nog bij veel Turkse schrijvers na: een oosterse verteltraditie in een westerse romanstijl. De Ottomaanse cultuur klinkt ook door in de oude volkssprookjes. En intussen hebben een aantal auteurs met Turkse roots ook hun sporen in de Nederlandstalige literatuur verdiend. Leer ze kennen tijdens deze lezing.

De ziel van een volk leer je het beste kennen aan de hand van haar literatuur en … haar eetcultuur. Daarom serveren we tussen de literaire fragmenten door ook Turkse hapjes bij een glaasje wijn.

PUTTE Vr 9 oktober

19u30 tot 22u00 Academie Putte

Leuvensebaan 34 2580 Putte

€16/ €7 (Wijn en hapjes inbegrepen)

Katrien Van Hecke H15OLK408

i.s.m. Cultuurdienst Putte

BEZOEK TENTOONSTELLING: ANATOLIË. HUIS VAN DE EEUWIGHEID.Europalia organiseert ook een tentoonstelling over Anatolië. Wie graag samen met een gids de expo bezoekt, is bij Vormingplus aan het juiste adres. De expo focust op de rijkdom en de geschiedenis van Anatolië. Sinds de vroege prehistorische tijden vervulde Anatolië een belangrijke scharnier-functie tussen Europa en Azië. Het staat dan ook bekend als de bakermat van culturen, waarin doorheen de eeuwen een kruisbestuiving plaatsvond. Via de rituelen die werden overgedragen van de ene cultuur op de andere, legt deze expositie de gemeenschappelijke wortels van deze culturen bloot.

Plaats van afspraak: We verzamelen om 9u10 aan de loketten van het station van Mechelen. Ieder-een voorziet zelf in een treinticket naar Brussel Centraal stationVoor wie met eigen vervoer komt: afspraak om 9u50: Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel. Gelieve dit door te geven bij je inschrijving.Bij moeilijkheden op de dag zelf kan je de begeleidster bereiken via 0485-11.19.27. (Dit nummer is enkel actief op het moment van de uitstap.)

BRUSSEL Vr 9 oktober

10u00 tot 11u30 Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

€23/€14 Gids Bozar H15OSL426

CAFÉ PAROLE: TURKIJE, WEG VAN EUROPA?Café Parole is dé plaats bij uitstek om meer te weten te komen over omstreden thema’s.Maandelijks laten we een deskundige aan het woord die een stelling bespreekt waaruit zich een interessante discussie ontspint. Iedereen is vrij om te reageren, te luisteren of te debatteren.

Op 17 december focust Café Parole op Turkije. Spreker van dienst is Dirk Vermeiren, die meer dan 12 jaar in Istanbul woonde en er werkte voor Vlaamse, Nederlandse en Turkse media. Zijn timing bleek perfect. Precies één week na zijn aankomst won de AK-partij van Tayip Erdogan de parlementsverkiezingen, en sindsdien zit de politieke islam in Turkije stevig in het zadel. Het land onderging de afgelopen jaren in alle opzichten een heuse gedaanteverwisseling.

Is Turkije een voorbeeld van hoe islam en democratie samengaan, of bewijst het voorbije decenni-um net het tegendeel? Is het leven er in het land op vooruitgegaan, en zo ja, voor wie? En hoe zit het met Turkije en de EU? Tijdens deze Café Parole tracht Dirk Vermeiren je hierop een antwoord te bieden.

MECHELEN Do 17 december

20u00 tot 22u00 Vrijzinnig Ontmoetingscentrum

Guldenstraat 27 2800 Mechelen

Gratis Dirk Vermeiren H15OSL431

i.s.m. Vrijzinnig Mechelen

DOCUMENTAIRE 50 JAAR MIGRATIE IN LIERNaar aanleiding van Europalia wordt in Het Looks in Lier een documentaire getoond over de eerste gastarbeiders, hun kinderen en de Lierse betrokkenen.

De film focust op enkele Turkse en Marokkaanse arbeiders die in de jaren ’60 en ’70 toekwamen in Lier om er te werken in de Standard Gasfabriek. Het werk was zwaar en gevaarlijk, maar de man-nen wilden alles trotseren voor hun doel: een beter leven opbouwen voor hun kinderen en familie.

De film focust ook op enkele Lierenaars die zich de komst van de nieuwe inwoners nog goed her-inneren: de tolk, de buren, de sociale helpers …Zij vertellen hoe de ontmoetingen verliepen en hoe mensen uit diverse leefwerelden gemeenschappelijke aanknopingspunten zochten.

LIER Di 10 november

20u15 Het Looks

Ros Beiaardstraat 13 2500 Lier

Gratis Informatie en inschrijvingen via www.facebook.com/hetlooks/events

Een organisatie van Het Looks i.sm. de Lierse diversiteitsraad, stad Lier en Vormingplus regio Mechelen.

LEZING: DE SYRISCHE BURGEROORLOG TOT IN EUROPA?Wat gebeurt er in Syrië? Wie zijn de strijdende partijen en wat willen ze bereiken? Hoe leven Syri-sche vluchtelingen in Turkije? Waarom komen ze naar Europa? Journalist Pieter Stockmans biedt tijdens deze lezing een antwoord op deze vragen met eigen foto’s en video’s.

Stockmans reist al 10 jaar door Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Hij verbleef in 2012 bij de Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië. In 2013 trok hij een maand lang door de mobilisa-tiebasis van het Syrische regime en Iran en kwam hij bij Hezbollah in Libanon terecht. In 2014 trok hij naar de bakermat van de jihadbeweging: Jordanië. Daar bracht hij tijd door bij jihadisten van IS en Al-Qaeda. Afgelopen zomer reisde hij naar de Syrisch-Turkse grensregio, waar hij getuige was van de Koerdische staat die PKK in Noord-Syrië bouwt. Daarnaast onderzocht hij de obstakels voor Syrische vluchtelingen op hun weg naar Europa, waaronder de leemtes in de Belgische im-migratieprocedures. 

LIER Do 12 november

20u15 Het Looks

Ros Beiaardstraat 13 2500 Lier

€5 Pieter Stockmans H15OSL475

i.s.m. Het Looks

Europalia: focus op Turkije

EUROPALIA is een toonaangevend internationaal festival dat om de twee jaar zijn aandacht vestigt op een land en zijn cultureel erfgoed. Van oktober tot februari plaatst dit festival alle denkbare kunstvormen in de kijker: muziek, beeldende kunst, film, theater, dans, literatuur, architectuur, design, mode, gastronomie... Dit jaar is Turkije aan de beurt.

Vormingplus regio Mechelen heeft daarom een vormingsaanbod rond Turkije uitgewerkt.

7

Page 8: Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

Technologie &wetenschap

ma 07-09-15 9u30 5 De computer bijt niet Windows 8 Peije van Klooster Berlaar 55wo 09-09-15 9u30 5 De computer bijt niet Windows 8 Moniek Jonckheere Mechelen 55do 10-09-15 9u30 5 Surfen en e-mailen voor beginners Moniek Jonckheere Mechelen 55vr 11-09-15 13u30 2 Aan de slag met je Android smartphone of tablet Peije van Klooster Berlaar 22ma 14-09-15 13u30 2 Haal nog meer uit je Android smartphone of tablet. Peije van Klooster Berlaar 22di 15-09-15 13u30 2 Aan de slag met je iPad of iPhone Peije van Klooster Berlaar 22do 17-09-15 13u30 2 Haal nog meer uit je iPhone of iPad Peije van Klooster Berlaar 22di 29-09-15 20u00 2 Aan de slag met je Android smartphone of tablet Karel Vanrietvelde St-Katelijne-

Waver10

do 01-10-15 10u30 2 Haal nog meer uit je Android smartphone of tablet. Peije van Klooster Mechelen 10do 01-10-15 13u30 2 Haal nog meer uit je iPhone of iPad Peije van Klooster Mechelen 10vr 02-10-15 9u30 5 De computer bijt niet Windows 8 Peije van Klooster Lier 55vr 02-10-15 13u30 4 Surfen en e-mailen voor beginners Peije van Klooster Lier 44di 06-10-15 9u30 2 Haal nog meer uit je Android smartphone of tablet. Peije van Klooster Lier 22

di 06-10-15 13u30 2 Haal nog meer uit je iPhone of iPad Peije van Klooster Lier 22wo 14-10-15 9u30 3 Surfen en e-mailen: vervolg Moniek Jonckheere Mechelen 33do 15-10-15 9u30 3 Mappen maken en structuur in je bestanden Moniek Jonckheere Mechelen 33di 20-10-15 9u15 2 Aan de slag met je Android smartphone of tablet Peije van Klooster Putte 22di 20-10-15 13u15 2 Aan de slag met je iPad of iPhone Peije van Klooster Putte 22di 20-10-15 20u00 1 Mail en agenda op tablet Karel Vanrietvelde St-Katelijne-

Waver5

di 10-11-15 9u30 5 Powerpoint voor beginners Moniek Jonckheere Mechelen 55vr 13-11-15 10u00 2 Eerste kennismaking met Facebook Peije van Klooster Mechelen 10vr 13-11-15 13u00 3 Google Drive, bestanden in de cloud Peije van Klooster Mechelen 15wo 18-11-15 9u30 5 Surfen en e-mailen voor beginners Moniek Jonckheere Mechelen 55do 19-11-15 9u30 5 De computer bijt niet Windows 8 Moniek Jonckheere Mechelen 55ma 30-11-15 9u30 2 Aan de slag met je Android smartphone of tablet Peije van Klooster Duffel 22ma 30-11-15 13u30 5 De computer bijt niet Windows 8 Peije van Klooster Duffel 55di 08-12-15 13u30 1 Wat is Windows 10? Bert Emons Duffel 11

P: inschrijven bij een partner, voor meer info zie onze websiteOp onze website vind je informatie over elke cursus terug.> Inschrijven? www.vormingplus-regiomechelen.be of 015-43.21.20Omdat we iedereen de kans willen geven deel te nemen aan vorming, hanteren we naast een standaardtarief een uitzonderingstarief. Om te weten of je hiervoor in aanmerking komt, kijk je best op de website.

startdatum uur sessies titel lesgever plaats €

startdatum uur sessies titel lesgever plaats €

GOOGLE DRIVE: BESTANDEN IN DE CLOUDTijdens deze workshop leer je bestanden bewaren via Google Drive, zodat je ze kan bekijken op verschillende computers. Zowel de voor- en nadelen van deze diensten worden toegelicht.

Muziekbestanden, tekstdocumenten of een presentatie online delen? Heb je bestanden die te groot zijn voor een bijlage in een e-mail? Wil je een back-up maken van al je bestanden? Dan kan het nuttig zijn om te leren werken met Google Drive die deze diensten gratis aanbiedt. We lichten ook enkele alternatieven toe zoals Dropbox en Skydrive.

MECHELEN Vr 13, 20 en 27 november

13u00 tot 16u00 Bib Mechelen

Moensstraat 19 2800 Mechelen

€15 Peije van Klooster H15OCT436

i.s.m. Bib Mechelen

AAN DE SLAG MET JE ANDROID TABLET OF SMARTPHONEHeb je een Android smartphone of tablet maar kan je er niet mee aan de slag? Tijdens deze cursus oefenen we   de   meest   ge-bruikte   vingerbewegingen   en   krijg je tips  om  efficiënter  te  werken.   We  bekij-ken  samen  hoe  e-mail,  surfen  en  het  in-stalleren  van   een  app   werkt.   Samen   ver-kennen   we   enkele  vaak gebruikte  apps. Deze cursus richt zich tot beginners.

Schrijf je in voor de juiste cursus! Indien je een iPad bezit, moet je deelnemen aan de cursus ‘Aan de slag met je iPad of iPhone’.

BERLAAR Vr 11 en 18 septem-ber

13u30 tot 16u30 Bibliotheek Berlaar

Dorpsstraat 84 2590 Berlaar

€22/€5 Peije van Klooster H15OCT433

i.s.m. Bibliotheek Berlaar

SINT-KATELIJNE-WAVER Di 29 september en vr 6 oktober

20u00 tot 22u00

Bibliotheek St-Katelijne- Waver

Leyland 1 2860 Sint-Katelijne-Waver

€10 Karel Vanrietvelde H15OCT462

i.s.m. Bibliotheek St-Katelijne- Waver

PUTTE Di 20 en 27 oktober

09u15 tot 12u15 Academie Putte

Leuvensebaan 34 2580 Putte

€22/€5 Peije van Klooster H15OCT451

i.s.m. Cultuurdienst Putte

DUFFEL Ma 30 november

en 7 december 09u30 tot 12u30

Bib Duffel Onze-Lieve-Vrouwlaan 1

2570 Duffel €22/€5 Peije van Klooster H15OCT470

i.s.m. gemeente Duffel

DE COMPUTER BIJT NIETDeze basiscursus is geschikt voor de absolute beginner die wil leren werken op een compu-ter met Windows 8.

Met veel praktische oefeningen maak je kennis met de basishandelingen: de muis, het toetsen-bord, eenvoudige teksten typen, fouten verbete-ren, documenten opslaan en weer openen, ko-piëren, verplaatsen, verwijderen, werken met cd, dvd en USB-stick. We leren ook apps zoeken, openen en sluiten, de tegels op het startscherm aanpassen. We maken je ook wegwijs in de specifieke computerterminologie.

Er is geen voorkennis vereist en je leert op je eigen tempo. Elke deelnemer beschikt tijdens de les over een eigen computer. Het aantal cursisten is dus beperkt.

BERLAAR Ma 7, 8, 9, 10 en 11 september

09u30 tot 12u30 Bibliotheek Berlaar

Dorpsstraat 84 2590 Berlaar

€55/€10 Peije van Klooster H15OCT432

i.s.m. bibliotheek Berlaar

MECHELEN Wo 9, 16, 23, 30 septem-ber en 7 oktober

09u30 tot 12u30 Vormingplus Mechelen

Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

€55/€10

Moniek Jonckheere H15OCT444

LIER 2, 9, 16, 23 en 30 oktober

09u30 tot 12u30 Cultuurcentrum Colibrant

Deensestraat 6-7 2500 Lier

€55/€10 Peije van Klooster H15OCT471

i.s.m. Bibliotheek Lier

MECHELEN Do 19 en 26 november, 3, 10 en 17 december

09u30 tot 12u30 Vormingplus Mechelen

Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

€55/€10 Moniek Jonckheere H15OCT450

DUFFEL 30 november en

1, 2, 3 en 4 december 13u30 tot 16u30

Bib Duffel Onze-Lieve-Vrouwlaan 1 2570 Duffel

€55/€10 Peije van Klooster H15OCT469

i.s.m. gemeente Duffel

HAAL NÓG MEER UIT JE ANDROID SMARTPHONE OF TABLETJe hebt je smartphone of tablet nu al een tijdje en je wil meer... Meer instellingen zelf kunnen bepalen, meer mogelijkheden be-nutten en beter op zoek gaan naar extra mogelijkheden. In deze cursus kijken we naar de extra mogelijkheden van je smartphone of tablet. Wat zit er al in en kun je nog uitgebreider gebruiken? Welke apps zijn zinvol om erbij te zetten? Om aan deze cursus deel te kunnen nemen, ben je vertrouwd met enkele basisvaardigheden zoals berichten versturen, apps downloaden en installeren.Deze cursus richt zich tot mensen die al met hun smartphone of tablet overweg kunnen.

Schrijf je in voor de juiste cursus! Indien je een iPad bezit, moet je deelnemen aan de cursus ‘Haal meer uit je iPad of iPhone’.

MECHELEN Do 1 en 8 oktober

10u30 tot 12u30 Bib Mechelen

Moensstraat 19 2800 Mechelen

€10 Peije van Klooster H15OCT437

i.s.m. Bib Mechelen

BERLAAR Ma 14 en 21 september

13u30 tot 16u30 Bibliotheek Berlaar

Dorpsstraat 84 2590 Berlaar

€22/€5 Peije van Klooster H15OCT434

i.s.m. Bibliotheek Berlaar

LIER Di 6 en 13 oktober

09u30 tot 12u30 Cultuurcentrum Colibrant

Deensestraat 6-7 2500 Lier

€22/€5 Peije van Klooster H15OCT438

i.s.m. Bibliotheek Lier

28

Page 9: Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

Mens& omgeving

do 10-09-15 20u00 1 Blikopener: Oogklepdenken - Ruben Mersch Ruben Mersch Duffel 5di 15-09-15 9u30 1 In PerSpectief Reeks Mechelen 56di 15-09-15 9u30 1 In Perspectief 1: Afrikaanse kunst Frank Herreman Mechelen 11di 22-09-15 13u30 3 Burn-out: hoe herkennen en voorkomen? Els Hauser Mechelen 33do 24-09-15 20u30 1 Blikopener: België: doelwit Brussel Kristof Clerix Berlaar 5di 29-09-15 19u30 1 Infolezing orgaandonatie Walter Van Doninck Bonheiden Pdi 29-09-15 9u30 1 In PerSpectief 2:

3D-printen technologie van de toekomst Wesly Jacobs Mechelen 11

startdatum uur sessies titel lesgever plaats e

LEVEN MET CHRONISCHE PIJNWie leeft met chronische pijn, heeft soms het gevoel dat er enkel pijn en last is. Maar zelfs als je pijn hebt, zit er veel meer in jou. Er leven ook krachten en positieve aspecten in ons die we kunnen ontdekken, aanspreken en versterken in het omgaan met onze chronische pijn.

In deze workshop benaderen we onze chronische pijn vanuit onze krachten, niet zozeer vanuit medisch oogpunt. Er worden manieren gezocht om aanvaarding makkelijker te maken.

MECHELEN Do 8 oktober

13u30 tot 16u30 Bezoekerscentrum Vrijbroekpark

Ridder Dessainlaan 65 2800 Mechelen

€13/€2 Greet Balemans H15OPR403

i.s.m. PRH

RUST BRENGEN BIJ KINDERENWe weten allemaal dat een leven met kinderen best hectisch kan zijn. Bovendien ervaren kinderen, net zoals volwassenen, veel onrust en zijn ze onderhevig aan stress en spanningen. Tijdens deze lezing leer je hoe je kinderen kunt helpen om via verschillende oefeningen hun innerlijke rustpunt terug te vinden.

Naast een theoretisch gedeelte met uitleg over de gebruikte methodes gaan we een aantal oefe-ningen zelf uitvoeren. Er is ook tijd om vragen te stellen.

LIER Ma 16 november

19u30 tot 22u00 Het Looks

Ros Beiaardstraat 13 2500 Lier

€11/€2 Svitlana Mytsenko H15OOV401

i.s.m. Het Looks

IEDEREEN KAN VEREENZAMENEenzaamheid kent iedereen: de ervaring er alleen voor te staan, je niet verbonden te voelen, bele-venissen niet met anderen kunnen delen … Welke ervaring heb jij met eenzaamheid? Hoe maak(te) je ze zelf mee of hoe speelt ze zich af in je omgeving?

In deze workshop kijken we naar de verschillende kanten van eenzaamheid zodat je haar bij jezelf en anderen beter gaat begrijpen. We werken actief met verhalen uit het echte leven. Zo word je bewuster en oplettender om jezelf tegen eenzaamheid te beschermen en ook anderen kansen op een uitweg te bieden.

MECHELEN Wo 28 oktober

19u30 tot 22u00 Via Via

Zandpoortvest 50 2800 Mechelen

€13/€2 Alex Sarlet H15OPR404

i.s.m. PRH

ONTBIJTEN MET THOMAS SIFFEREerder was hij al te gast in Mechelen, nu komt hij naar Het Looks in Lier: Thomas Siffer, journalist en wereldreiziger maar bovenal levensgenieter. Als er één man is die weet wat het is om alles los te laten en even stil te staan bij zijn (het) leven, dan is hij het wel. Omdat de lezing in Mechelen zo’n succes was, nodigt Vormingplus regio Mechelen Thomas opnieuw uit in Lier om er – bij een koffie en croissant – alles over te vertellen. Luister, geniet en ga met hem in dialoog.

Journalist voor Flair, Humo, Panorama, P-Maga-zine, Teek en De Morgen, presentator bij VT4, co-pywriter bij reclamebureau Duval Guillaume. Later onder meer hoofdredacteur van Menzo en Story, communicatieadviseur van Johan Van de Lanot-te. Bij het lezen van dat palmares wordt een mens wat stiller. Want wie kan zeggen dat hij of zij al zo veel paden heeft bewandeld? En toch heeft deze nieuwsgierige veelvraat bewust de pauzeknop in-geduwd. Omdat er nood was aan rust, een leven zonder files, een leven zonder verplichtingen.

Daarom vertrekt Siffer in 2002 met vrouw en dochter voor een driejarige zeilreis rond de wereld, waarbij ze de tsunami overleven en een verwoest dorp helpen heropbouwen. Precies tien jaar later kiest Siffer voor het warme zuiden en ruilt hij Gent in voor Puglia. In het diepe zuiden van Italië schrijft hij de columns ‘In de hak van de laars’ voor de Standaard Magazine. Over zijn eerste jaar in Italië schrijft hij ook het boek ‘Intermezzo Italiano’, dat niet alleen de positieve kant, maar ook de ontgoochelingen van zijn nieuwe leven beschrijft. Ondertussen is Siffer me-de-eigenaar van het bedrijf Thomas en Vincenzo dat biologische en eerlijke olijfolie produceert.

Laat je op 13 december meevoeren naar het warme Italië, met zijn mooie olijfgaarden, zijn uitgestrekte velden en vooral zijn gezapige levensritme. Misschien lijkt een huisje in Italië een nog verre of onbereikbare droom, laat je dan toch even op sleeptouw nemen door de woorden van Thomas. Wie weet durf je na deze ochtend toch je dromen te verwezenlijken of even de pauzeknop induwen.

LIER Zo 13 december

9u30 tot 12u00 Het Looks

Ros Beiaardstraat 13 2500 Lier

€11 (koffie en croissant inbegrepen)

Thomas Siffer H15OSL402

i.s.m. Het Looks

“Als jonge ouders van drie onstuimige jongens was het een verademing om

naar Thomas Siffer te luisteren en even het besef terug te krijgen

dat we op elk moment in ons leven kun-nen beslissen om de knop

om te draaien.”Kathy, zag Thomas Siffer in Mechelen

9

Page 10: Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

IK BEN GOED GENOEGJe stelt hoge eisen aan jezelf. Je wil perfect zijn. Je moet, je moet, je moet… Iedereen stelt zich weleens de vraag: ‘Ben ik goed genoeg?’

Wil je van jezelf leren houden zoals je bent? Wil je gewoon en spontaan jezelf kunnen zijn? Wil je meer zicht krijgen op wat je hindert om je ‘goed genoeg’ te kunnen voelen? Via creatieve oefenin-gen ontdek je in deze cursus het antwoord op deze vragen.

MECHELEN Di 10, 17 en 24 november

19u00 tot 22u15 Via Via

Zandpoortvest 50 2800 Mechelen

€39/€7 Erika De Crom H15OPR405

i.s.m. PRH

BURN-OUT: HOE HERKENNEN EN VOORKOMEN?In deze drie sessies bekijken we samen met een deskundige hoe je burn-out het best kan aanpak-ken voor het te laat is en wat je kan doen als je een burn-out hebt.

Zo gaan we na wat de symptomen zijn van een burn-out en welke karaktereigenschappen het risico verhogen. Wat kan je preventief doen of hoe revalideer je het best? Hoe zorg je er bovendien voor dat je niet weer hervalt? Al deze aspecten komen tijdens deze drie sessies aan bod.

MECHELEN Di 22 en 29 september en 6 oktober

13u30 tot 16u30 Vormingplus

Hanswijkstraat 74 2800 Mechelen

€33/€7 Els Hauser H15OPR406

BEZOEK AAN HET FEDERALE PARLEMENTHet Federale Parlement bestaat uit de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers. De Se-naat leent zich tot grote maatschappelijke debatten. De Kamer van volksvertegenwoordigers is de politieke assemblee bij uitstek. De federale regering moet er zich verantwoorden voor haar beleid. Het Paleis der Natie ligt in de koninklijke wijk, een prachtige neoklassieke wijk in hartje Brussel.Tijdens het bezoek krijg je uitleg over de functie en de werking van de instelling en een rondleiding met een gids. De werking van het parlement en de geschiedenis van het gebouw worden daarbij toegelicht.

We verzamelen om 10u aan de loketten van het station van Mechelen. Iedereen koopt zelf een trein-ticket naar Brussel. Voor wie met eigen vervoer komt: afspraak om 10u50 aan de Leuvenseweg 13, 1000 Brussel. Gelieve dit door te geven bij een inschrijving. Foto’s nemen/filmen is niet toegelaten. Bij moeilijkheden op de dag zelf kan je de begeleidster bereiken via 0485-11.19.27. (Dit nummer is enkel actief op het moment van de uitstap).

BRUSSEL Vr 23 oktober

11u00 tot 12u30 Federale Parlement

Leuvenseweg 13 1000 Brussel

Gratis Gids H15OSL454

ONS LEVENSEINDE VOORAF PLANNEN HOEFT NIET AKELIG TE ZIJNDe wet op de patiëntenrechten en de euthanasiewet zorgen ervoor dat iedereen zijn of haar le-venseinde kan plannen. We hebben een waaier aan keuzes: het stopzetten van een behandeling, goede pijnbestrijding, palliatieve sedatie, palliatieve zorgen en zelfs euthanasie. Iedereen kan zijn eigen medische verhaal zelf bepalen, tot aan het einde toe. Spreken over ziek zijn en over de dood blijft een taboe en dat hoeft niet: je levenseinde zelf bepalen hoeft niet akelig te zijn!Tijdens deze lezing kom je meer te weten wat wel en niet kan volgens de euthanasiewet. Je leert de documenten kennen en invullen, we leggen uit wat de uitbreiding van de wet voor minderjarigen inhoudt, wat de tekortkomingen zijn en waar er nog uitbreidingen wenselijk zijn. Spreker is Jacinta De Roeck, specialiste in ethische thema’s zoals euthanasie, palliatieve zorgen en de wet op de patiëntenrechten. Nu is ze voorzitter van LEIF Antwerpen.

PUTTE Ma 19 oktober

19u30 tot 21u30 Lokaal Dienstencentrum Het Lijsternest

Lijsternest 26 2580 Putte

€5 Jacinta De Roeck H15OSL428

i.s.m. LDC Lijsternest Putte en de Maakbare Mens vzw

do 08-10-15 20u00 1 Blikopener: Als kanker je doodsbang maakt. Hoe mensen helpen? - Goedele Van Edom

Goedele Van Edom St-Kat.-Waver

5

do 08-10-15 13u30 1 Leven met chronische pijn Greet Balemans Mechelen 13vr 09-10-15 10u00 1 Bezoek tentoonstelling Europalia Turkije: Anatolië. Huis

van de eeuwigheid.Gids Bozar Brussel 23

di 13-10-15 13u30 3 Mindfulness Svitlana Mytsenko Putte 33di 13-10-15 9u30 1 In Perspectief 3 : Moet België nieuwe

gevechtsvliegtuigen aankopen?Ludo De Brabander Mechelen 11

ma 19-10-15 19u30 1 Ons levenseinde vooraf plannen hoeft niet akelig te zijn

Jacinta De Roeck Putte 5

wo 21-10-15 20u15 1 Café Parole: Griet Op De Beeck Griet Op De Beeck Lier Pdo 22-10-15 20u00 1 Blikopener: Mindful opvoeden - David Dewulf David Dewulf Putte 5vr 23-10-15 11u00 1 Bezoek aan het Federale Parlement Gids Brussel gratisdi 27-10-15 9u30 1 In PerSpectief 4: Kan het Internationaal Strafhof in

Den Haag een rol spelen in het voorkomen van grove mensenrechtenschendingen?

Jan van Criekinge Mechelen 11

wo 28-10-15 19u30 1 Iedereen kan vereenzamen Alex Sarlet Mechelen 13do 29-10-15 20u00 1 Café Parole: Boekvoorstelling: Het klein Verzet Tine Hens,

Fanny MatheusenMechelen gratis

di 10-11-15 19u00 3 Ik ben goed genoeg Erika De Crom Mechelen 39

di 10-11-15 9u30 1 In PerSpectief 5: Hoofdpijn Dr. Jan Versijpt Mechelen 11di 10-11-15 20u15 Documentaire 50 jaar migratie in Lier Lier gratisdo 12-11-15 20u15 Lezing: De Syrische burgeroorlog tot in Europa? Pieter Stockmans Lier 5ma 16-11-15 19u30 1 Rust brengen bij kinderen Svitlana Mytsenko Lier 11do 19-11-15 20u00 1 Blikopener: De toekomst van onze gezondheidszorg -

Lieven AnnemansLieven Annemans Nijlen 5

do 19-11-15 20u00 1 Café Parole: Kan de stad de wereld redden? Eric Corijn Mechelen gratisdi 24-11-15 9u30 1 In PerSpectief 6: Vluchtelingen Nog niet bekend Mechelen 11do 03-12-15 20u00 1 Blikopener: Stan spreekt! - Stan Lauryssens Stan Lauryssens Mechelen 5di 08-12-15 9u30 1 In PerSpectief 7: Bouwspeelgoed van

vroeger tot nuTamara Ingels Mechelen 11

zo 13-12-15 9u30 1 Ontbijten met Thomas Siffer Thomas Siffer Lier 11do 17-12-15 20u00 1 Café Parole: Turkije, weg van Europa? Dirk Vermeiren Mechelen gratis

P: inschrijven bij een partner, voor meer info zie onze websiteOp onze website vind je informatie over elke cursus terug.> Inschrijven? www.vormingplus-regiomechelen.be of 015-43.21.20Omdat we iedereen de kans willen geven deel te nemen aan vorming, hanteren we naast een standaardtarief een uitzonderingstarief. Om te weten of je hiervoor in aanmerking komt, kijk je best op de website.

startdatum uur sessies titel lesgever plaats € startdatum uur sessies titel lesgever plaats e

210

IN PERSPECTIEFInteresse in kunst en cultuur, maatschappelijke kwesties en actualiteit? Laat je dan meeslepen door een deskundige tijdens de bijeenkomsten van In PerSpec-tieF. Deze lezingen verruimen je blik en plaatsen de feiten in een ander daglicht. Soms gaan we op zoek naar de wetenswaardigheden achter nieuws, andere ke-ren trekken we de kunstzinnige kant uit.

Sprekers in het najaar zijn onder andere Ludo De Brabander van Vrede vzw die over de zin (of onzin) van Belgische gevechtsvliegtuigen komt praten en Jan Van Criekinge die zal spreken over het Internationaal Strafhof in Den Haag en haar rol in het voorkomen van mensenrechtenschendingen.

Er zijn zeven bijeenkomsten. Het volledige programma vind je op onze website www.vormingplus-regiomechelen.be.

Je kan voor elke sessie apart of voor de hele reeks inschrijven.

MECHELEN 15 en 29 september, 13 en 27 oktober, 10 en 24 november en 8 december

09u30 tot 11u30 Buurthuis De Smis

Lokaal dienstencentrum Leuvensesteenweg 129 2800 Mechelen

€11/€2 per sessie of €56/€10 voor de reeks

i.s.m. LDC De Smis, UPV vzw en Amarant

Page 11: Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

BLIKOPENERLEZINGENREEKS Volgens het woordenboek is een bibliotheek een boekenverzameling, maar ze is veel meer dan dat. Openbare bibliotheken zijn de laatste jaren immers uitgegroeid tot plaatsen waar men terecht kan voor de meest diverse informatie in de meest diverse vormen: uiteraard boeken, maar ook dvd’s, cd-roms, internet en zelfs lezingen. Die laatsten vind je in de bibliotheken van Berlaar, Bonheiden, Duffel, Putte, Sint-Katelijne-Waver, Nijlen en Mechelen. Samen met Vormingplus regio Mechelen organiseren ze een gevarieerde le-zingenreeks rond een aantal maatschappelijk relevante en hedendaagse thema’s. Op die manier hopen ze de blik van de deelnemers te verruimen en actuele discussies en feiten in een ander daglicht te plaatsen. Voor elke lezing wordt een spreker met expertise uitgenodigd. Vele van deze sprekers hebben één of meerdere boeken geschreven over het behandelde onderwerp. Zo is de cirkel rond, want die boe-ken kunnen dan weer uitgeleend worden in de openbare bibliotheek.

€5 euro per avond

Vormingplus regio Mechelen vzw i.s.m. bibliotheken Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Putte, Berlaar, Nijlen en Mechelen.

OOGKLEPDENKENRuben Mersch

Filosoof en bioloog Ruben Mersch (1976) neemt je mee op een wandeling langs de valkuilen van het menselijk denken. Laat je verleiden om op zoek te gaan naar je eigen innerlijke idioot. Verwacht geen academische uiteenzetting, wel een amusante tocht door een universum van herkenbare dro-gredenen, misvattingen, illusies en dwaalgedachten. Luiste-ren is leren, want er bestaat wel degelijk een manier om het onderscheid te maken tussen waarheid en onzin: denken.

DUFFEL Do 10 september

20u00 tot 22u00 Bibliotheek Duffel

O.L.Vrouwlaan 1 2570 Duffel

H15OSL108

BELGIË: DOELWIT BRUSSEL. BUITENLANDSE GEHEIME DIENSTEN IN BELGIËKristof Clerix

Hoe klein ons land ook is, België blijkt een magneet voor buitenlandse geheime diensten. De aanwezigheid van de EU-instellingen en de NAVO zorgt voor heel wat spionnen-verkeer op ons grondgebied. Ook de terroristen die in België verblijven, zijn een aantrekkingspool voor de James Bonds van deze wereld. Geen wonder dat buitenlandse inlichtin-gendiensten ook in België de ‘War On Terror’ uitvechten.

BERLAAR Do 24 september

20u30 tot 22u00 Bibliotheek Berlaar

Dorpsstraat 84 2590 Berlaar

H15OSL109

ALS KANKER JE DOODSBANG MAAKT. HOE MENSEN HELPEN?Goedele Van Edom

Hoewel steeds meer mensen van kanker genezen, klinkt de diagnose nog vaak als een doodvonnis. De angst die daar-mee gepaard gaat, moeten mensen deels alleen verwerken. Toch spelen omstanders een belangrijke rol in de verwerking van doodsangst. Door hun manier van nabij zijn en commu-niceren, kunnen ze de angst verminderen of vermeerderen. Goedele Van Edom reikt tijdens deze lezing concrete stra-tegieën aan om doodsangst te verlichten en levenskwaliteit te verbeteren.

SINT-KATELIJNE-WAVER Do 8 oktober

20u00 tot 22u00 Bibliotheek Sint-Katelijne-Waver

Leyland 1 2860 Sint-Katelijne-Waver

H15OSL110

MINDFUL OPVOEDENDavid Dewulf

In een wereld waarin vaak meer aandacht is voor doen dan voor zijn, helpt mindfulness je op een andere manier te kij-ken naar het gedrag van kinderen.Mindful opvoeden helpt je je band met je kinderen te ver-diepen. Je gaat nog meer genieten van elkaar en je wordt geduldiger. Je leert je kind nog meer te accepteren en kunt liefdevol grenzen stellen.

PUTTE Do 22 oktober

20u00 tot 22u00 Bibliotheek Putte

Gemeenteplein 1 2580 Putte

H15OSL111

DE TOEKOMST VAN ONZE GEZONDHEIDSZORGLieven Annemans

De betaalbaarheid en de kwaliteit van de gezondheidszorg komen onder druk te staan. De solidaire betaling ervan via de ziekteverzekering blijkt niet langer vanzelfsprekend. Er is bovendien veel verspilling door te veel onderzoeken, over-behandeling en overconsumptie.Is onze gezondheidszorg in gevaar? Is het hoog tijd voor een reddingsplan? En wat doet de politiek eraan?

NIJLEN Do 19 november

20u00 tot 22u00 ‘t Gesticht

Gemeentestraat 11-13 2560 Nijlen

H15OSL112

STAN SPREEKT!Stan Lauryssens

Stan Lauryssens is ex-journalist, ex-avonturier, ex-kunsthan-delaar en ex-gevangenisklant. Hij woonde zeven jaar in Barce-lona en zeven jaar in Londen: zeven goede jaren, zeven slechte jaren. Door een speling van het lot kwam Stan Lauryssens terecht in een wereld van geld en oplichting en ten slotte in de gevangenis.

MECHELEN Do 3 december

20u00 tot 22u00 Bibliotheek Mechelen

Moensstraat 19 2800 Mechelen

H15OSL113

CAFÉ PAROLECafé Parole is de plaats bij uitstek om meer te weten te komen over omstreden thema’s. Maandelijks laten we een deskun-dige aan het woord die een stelling bespreekt waaruit zich een interessante discussie ontspint. Iedereen is vrij om te reageren, te luisteren of te debatteren.

GRIET OP DE BEECKLier

Griet Op de Beeck is schrijfster. Ze debuteerde in 2013 met ‘Vele hemels boven de zevende’, een roman over vijf ver-schillende mensen, met elkaar verwant, die stuntelend over-eind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven. Griet werkt momenteel aan het scenario van ‘Vele hemels’, de verfilming van het boek door Jan Matthys. Daarnaast is ze begonnen aan een derde roman.

LIER Wo 21 oktober

20u15 tot 22u00 Cultuurcafé CANTINA (CC De Mol)

Aarschotsesteenweg 3 2500 Lier

€12 Griet Op de Beeck Inschrijvingen bij Liers Cultuurcentrum:

[email protected] of via 03-488. 06.79

BOEKVOORSTELLING: HET KLEINE VERZETTine Hens en Fanny Matheusen - Mechelen

Hoe zou de wereld na het kapitalisme eruit zien? Wat bete-kent het om plots groei als maatstaf der dingen los te laten? En hoe zou een andere mogelijke maatstaf kunnen ogen? Wat als we met z’n allen beslissen dat niet de economie ons leven bepaalt, maar dat wij de economie zijn? Dat zijn de vragen die journaliste Tine Hens en transitiepeda-goog Fanny Matheusen je stellen tijdens deze Café Parole.

MECHELEN Do 29 oktober

20u00 tot 22u00 Vrijzinnig Ontmoetingscentrum

Guldenstraat 27 2800 Mechelen

Gratis (wel vooraf inschrijven) Tine Hens en Fanny Matheusen H15OSL429

i.s.m. Vrijzinnig Mechelen en Oikos

KAN DE STAD DE WERELD REDDEN?Eric Corijn - Mechelen

Kan de stad de wereld redden? In deze lezing zal Eric Corijn heden en toekomst van de stad in relatie tot de wereld be-lichten, en bekijken welke de voornaamste uitdagingen en bedreigingen zijn voor de verwezenlijking van een gezonde stad. Eric Corijn is cultuurfilosoof, socioloog en professor sociale en culturele geografie aan de Vrije Universiteit Brussel en is al jaren werkzaam rond het thema stedelijkheid. 

MECHELEN Do 19 november

20u00 tot 22u00 Vrijzinnig Ontmoetingscentrum

Guldenstraat 27 2800 Mechelen

Gratis (wel vooraf inschrijven) Eric Corijn H15OSL430

i.s.m. Vrijzinnig Mechelen en het Vermeylenfonds Mechelen, UPV vzw 11

DONDERDAG

regio Mechelen

BLIKOPENERLEZINGEN

Page 12: Vormingplus regio Mechelen herfstbrochure 2015

HOE INSCHRIJVEN?Je kan gemakkelijk inschrijvenvia onze website(www.vormingplus-regiomechelen.be).Selecteer de cursus waarvoor je wilinschrijven en vul je gegevens in. Alsje geen invulveld ziet, moet je hoogstwaarschijnlijk inschrijven bij één van onzepartners. De nodige gegevens vind jeonder het veld ‘Praktisch’.Alle andere vragen in verband metinschrijven vind je op onze websitewanneer je doorklikt op ‘Inschrijven’,helemaal bovenaan de pagina.Lukt het niet met de website of hebje verdere vragen? Dan kan je steedscontact opnemen met het secretariaat:[email protected]

Bezoek ook onze pagina op Facebook.

COLOFONV.U.:Lut DiscartVormingplus regio Mechelen vzwHanswijkstraat 742800 Mechelen

Drukwerk en vormgeving:drukkerij Van der Poorten,Diestsesteenweg 624, 3010 Leuven

Vormingplus regio Mechelen vzwHanswijkstraat 742800 Mechelen015-43.21.20regiomechelen@vormingplus.bewww.vormingplus-regiomechelen.bewww.facebook.com/VormingplusregiomechelenIBAN rekeningnummer:BE56 0014 0871 0788

Scan de QR-code met je smartphone en kom rechtstreeks op onze website.

SAMEN INBURGEREN NU OOK IN HEISTHeist-op-den-Berg start dit najaar met het project ‘Samen Inburgeren in Heist’. In dat buddyproject wordt een nieuwko-mer gekoppeld aan een Nederlandstalige Heistenaar. De be-doeling is dat de vrijwilliger de nieuwkomer wat meer wegwijs maakt in de gemeente door samen uitstapjes en activiteiten te doen.

De duo’s gaan ongeveer één keer om de twee weken op stap en kiezen zelf waar en wanneer ze afspreken. Tijdens de af-spraken wordt er gecommuniceerd in het Nederlands, zodat de nieuwkomers ook de kans krijgen om hun Nederlands te oefenen. De vrijwilligers leren tijdens de ontmoetingen op hun beurt hun ‘buren’ met een andere cultuur beter kennen. De duo’s starten hun traject begin oktober en sluiten af half april.

Interesse om deel te nemen? Neem dan contact op met Iris Bellens – Integratie- en diversiteitsdienst, Stationstraat 2, 2220 Heist-op-den-Berg (Tel.: 015-24.93.50 of 0486-04.44.91 en [email protected])

… EN IN MECHELENOok in Mechelens gaat het project Samen Inburgeren in sep-tember opnieuw van start. Ben je geïnteresseerd om coach te worden van een Mechelse inburgeraar? Neem dan contact op met de dienst Diversiteit - 015 29 83 61 - [email protected]

Erwin en Lamine uit Mechelen:Erwin: “Ons traject is afgelopen, maar we blijven elkaar zien. We gaan nog altijd vaak op stap met vrienden van diverse nationaliteiten.” Lamine: “Erwin en ik zijn nu vrienden en zelfs familie. Ik ken zijn mama en broer. De volgende stap is dat Erwin meegaat naar mijn mama in Senegal!”

Van 12 tot 22 november is het weer zover: het tiendaagse evenement ‘Week van de Smaak’ vindt plaats in heel Vlaanderen en Brussel. De negende editie staat in het teken van ‘Vergeten?’. Oude recepten met een nieuwe invulling, ambachten die herleven, nieuwe eetconcepten met een knipoog naar de geschiedenis, kennis die van generatie op generatie wordt door-

gegeven. Ze krijgen allemaal hun plaats in aanloop naar en tijdens de ‘Week van de Smaak’. Ook Vormingplus regio Mechelen heeft twee cursussen rond dat thema in de aanbieding.

VERGETEN RECEPTENCulinair is alles mogelijk tegenwoordig. Koken moet tren-dy, speciaal en liefst nog exotisch zijn ook. Héél fijn, maar veel lekkere, populaire gerechten raken zo onherroepelijk in de vergetelheid. Zonde toch? Tijdens deze workshop geven we een eerherstel aan ‘vergeten’ gerechten. Wed-den dat er nostalgische herinneringen opgerakeld wor-den? Het wordt vast een smakelijke avond!

Gelieve een keukenschort, 2 keukenhanddoeken, snijmes-je en snijplankje mee te brengen.

LIER Wo 18 november

18u00 tot 21u00 Sociaal Restaurant Kome Nete

Maasfortbaan 13 2500 Lier

€15/€2 Ingrid De Coninck H15OCH416

I.s.m. Goed Gevoel

BEWAARTECHNIEKENDe koelkast en diepvriezer zijn niet de enige manier om voedsel te bewaren. Tijdens deze workshop leren we en-kele nieuwe én oude technieken om over enkele maan-den nog te kunnen genieten van je oogst van nu. Enkele ideetjes zijn onder andere ingemaakte cherrytomaatjes, chutneys en groenteconfituur.

Gelieve een keukenschort, 2 keukenhanddoeken, snijmes-je en snijplankje mee te brengen.

LIER Do 19 november

09u30 tot 12u30 Ta Soupe

Mechelsestraat 2 2500 Lier

€18/€9 Ingrid De Coninck H15OCH419

I.s.m. Ta Soupe

DOE JIJ MEE AAN DE INLEEFWEEK ARMOEDE?Geknipt* organiseert van 17 tot 24 oktober de tweede editie van de inleefweek armoede en sociale uitsluiting, naar aanleiding van de Werelddag van het verzet tegen armoede. Wil je graag deelnemen? Surf dan naar inleefweekarmoedemechelen.tumblr.com en schrijf je daar in. Ervaar zo zelf wat het is om met armoede en sociale uitsluiting geconfronteerd te worden. Via de blog krijg je richtlijnen en onverwachte opdrachten. En op Facebook kan je je ervaringen met anderen delen. Deelnemers kunnen hun normale activiteiten (werk, school…) wel voortzetten.

Kom naar het startmoment!Deelnemers en sympathisanten zijn welkom op zaterdag 17 oktober in het Sociaal Res-taurant in Mechelen van 11u00 tot 13u00. Tijdens dat infomoment komen mensen in ar-moede zelf aan het woord en ga je in gesprek met deelnemers van vorig jaar. Drink met ons een tas soep en leer enkele armoedeorganisaties kennen.

Inschrijven? inleefweekarmoedemechelen.tumblr.com (klik op ‘inschrijven’ en kies je pro-fiel). Info: 015-27.09.25 - [email protected]/InleefweekArmoedeMechelen

MECHELEN Za 17 oktober

11u00 tot 13u00 Sociaal Restaurant Mechelen gratis Inschrijven en info via inleefweekarmoedemechelen.tumblr.com

i.s.m. Geknipt

FSC-LABELHet FSC-label op deze bro-chure garandeert dat ze werd vervaardigd van hout afkom-stig uit een bos dat wordt be-heerd volgens de FSC-prin-cipes van goed bosbeheer. Een verantwoord bosbeheer voldoet aan drie voorwaar-den: het houdt rekening met het milieu, het respecteert de sociale rechten van de lokale gemeenschappen en bosar-beiders en het is economisch rendabel.