Voorwoord 18 maart verkiezingen - Het Sportpunt...2 De nationale sportweek 2018 is begonnen! De...

of 12 /12
Het sportpunt is onderdeel van Lees alles over sporten in Stichtse Vecht . magazine

Embed Size (px)

Transcript of Voorwoord 18 maart verkiezingen - Het Sportpunt...2 De nationale sportweek 2018 is begonnen! De...

 • Beste inwoners van Stichtse Vecht,

  Woensdag 18 maart 2015 zijn voor het eerst in heel Nederland de verkiezingen voor de Provinciale Staten gecombineerd met de verkiezingen voor het algemeen bestuur van de waterschap-pen. Op die dag kunt u stemmen op de partij die uw belangen het beste kan vertegenwoordigen in Provinciale Staten van Utrecht en u kunt door te stemmen invloed uitoefenen op de werkwijze van het waterschap.

  Wat doen Provinciale Staten? Provinciale Staten vormen het parlement van de provincie en beslissen over de plannen voor Utrecht. Denk hierbij aan de aanleg en het onderhoud van provinciale wegen en bruggen, het regelen van het regionale openbaar vervoer, het opknappen van monumenten en investeren in de economie. Daarnaast kiezen Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer.

  Wat doen de waterschappen?In Stichtse Vecht zijn twee waterschappen gevestigd: Hoogheem-raadschap De Stichtse Rijnlanden en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Zij zijn verantwoordelijk voor het waterbeheer. Zij voorkomen overstromingen, onderhouden de dijken en ze zorgen voor schoon en voldoende oppervlaktewater en ze zuiveren het afvalwater. Het algemeen bestuur waarop u kunt stemmen, neemt hierin belangrijke beslissingen, die van invloed kunnen zijn over de hoogte van de waterschapsbelasting.

  Waarom is stemmen belangrijk?Het werk van Provinciale Staten en het waterschap kan directe invloed hebben op uw leefomgeving. Laat uw mening hierbij niet verloren gaan en ga stemmen op 18 maart.

  Marc J.D. Witteman,burgemeester van Stichtse Vecht

  Voorwoord

  Kijk ook opwww.stichtsevecht.nl/verkiezingen

  18 maart verkiezingen

  Op woensdag 18 maart kunt u stemmen op de leden van de Provinciale Staten en op het algemeen bestuur van uw waterschap. Maar voordat u gaat stemmen is er een aantal zaken dat u moet weten.

  Stempas én identiteitsbewijs meenemenOm te kunnen stemmen heeft u 28 februari uw stempas ontvangen. Op uw stempas staat het adres van een stembureau bij u in de buurt. U kunt daar gaan stemmen, maar dat mag ook in een ander stembureau in Stichtse Vecht. Denk eraan dat u ook een geldig identiteitsbewijs meeneemt naar het stem-bureau. Dit identiteitsbewijs mag op 19 maart niet langer dan vijf jaar verlopen zijn.

  Mocht u uw stempas kwijtraken, dan kunt u schriftelijk een nieuwe stempas aanvragen tot 13 maart via [email protected] U kunt ook mondeling een nieuwe stempas aanvragen. Dit kan tot en met 17 maart 12.00 uur via het telefoonnummer 14 0346 of bij het gemeentekantoor in Maarssen. U moet zich hierbij identifice-ren met een geldig legitimatiebewijs. Let op: de nieuwe stempas vervangt uw oude. Vindt u uw ‘oude’ stempas terug, dan is die niet meer geldig.

  Op wie u kunt stemmen?Aan de Provinciale Statenverkiezingen doen 15 politieke partijen mee, aan de waterschapsverkiezingen voor waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) doen 13 politieke partijen mee en voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) doen 9 po-litieke partijen mee. Het verkiezingsprogramma, de standpunten en de kandidatenlijsten vindt u op kiesjouwutrecht.nl (Provinciale Staten), www.agv.nl/verkiezingen (AGV) en www.destichtserijn-landen.nl/verkiezingen (HDSR).

  Waar kunt u stemmen?U mag zelf kiezen in welk stembureau u binnen de gemeente gaat stemmen. Als er een achter het stembureau staat, betekent dit dat het stembureau toegankelijk is voor mindervaliden. In Stichtse Vecht kunt u stemmen in één van de volgende stembureaus:

  Breukelen:• Gemeentelijke Sporthal, Broekdijk Oost 28 Breukelen • Gemeentehuis Boom en Bosch, Markt 13 Breukelen• Woonzorgcentrum De Aa/Driestroom, De Aa 50 Breukelen • OBS de Regenboog, Heycoplaan 13 Breukelen• Wijkcentrum Over-Noord, Vrijheidslaan 4 Breukelen Kockengen:• Brandweerkazerne, Sportweg 1a Kockengen• Zorgcentrum Overdorp, Overdorp 6 Kockengen

  Loenen aan de Vecht:• Verzorgingstehuis ‘t Kampje, Driehovenlaan 2

  Loenen aan de Vecht • De Boomgaard, Middenhoek 62 Loenen aan de VechtLoenersloot:• Montessorischool Loenersloot, Hollandstraat 25 LoenerslootMaarssen:• Gemeentekantoor, Endelhovenlaan 1 Maarssen • Woonzorgcentrum Maria Dommer, Vondelstraat 1 Maarssen • Basisschool ‘t Palet, Troelstrastraat 58 Maarssen• De Merenhoef, Merenhoef 1 Maarssen • Basisschool ‘t Palet, Buitenweg 310 Maarssen• Basisschool Het Kompas, Bolensteinsestraat 9 Maarssen• WereldKidz Palet(ingang Bolensteinseweg)

  Gaslaan 22 Maarssen• KBS De Wilde Wingerd, Bloemstede 1 Maarssen• De Shelter Scouting naast ambulancepost,

  Floraweg 16 Maarssen• Wereldkidz Tweesprong Fazantenkamp,

  Fazantenkamp 159 Maarssen• WereldKidz Tweesprong Duivenkamp ,

  Duivenkamp 547 Maarssen• RK Verrijzenisgemeenschap, Reigerskamp 611 Maarssen • De Werkspecht, Spechtenkamp 231 Maarssen • De Valkenier, Valkenkamp 555 Maarssen • KBS Franciscus gymzaal naast Schuurtje,

  Zwanenkamp 1306 Maarssen• Willem van Hoornhof, Zebraspoor 253a Maarssen • Basisschool De Kameleon, Kamelenspoor 81 Maarssen• Zwembad Safari, Bisonspoor 237 Maarssen • Basisschool Het Kompas, Buitenweg 308 MaarssenNieuwer Ter Aa:• Dorpshuis Ons Genoegen, D.van Trooswijkstraat 20

  Nieuwer Ter Aa Nigtevecht:• Dorpshuis Nigtevecht, Jhr. Huydecoperstraat 1 Nigtevecht Oud Zuilen:• Restaurant Belle Dorpsstraat 12 Oud ZuilenTienhoven:• CBS de Klaroen, Ds Ulferslaan 29 TienhovenVreeland:• Dorpshuis Vreeland, Fetha 16 Vreeland

  Alle stembureaus zijn op 18 maart geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur.

  Kijk ook opwww.stichtsevecht.nl/verkiezingen

  Volg ons op twitter: @stichtsevecht

  www.facebook.com/gemeente.stichtsevecht

  www.stichtsevecht.nl/verkiezingen

  Verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen

  18 maart 2015

  Het sportpunt is onderdeel van

  Lees alles over sporten in Stichtse Vecht

  .

  magazine

 • 2

  De nationale sportweek 2018 is begonnen! De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF met als doel om lekker sporten en bewegen te promoten. Daarom zetten duizenden clubs, bonden, gemeenten en andere organisaties hun deuren open. Dit is het perfecte moment om verschillende sporten te proberen of te heront-dekken. Voor sportaanbieders is het de uitgelezen kans om nieuwe mensen aan hun sport en club te binden. Op de website: sportpuntstichtsevecht.nl zie je aan welke sportieve uitdagingen je in Stichtse Vecht kunt meedoen. De Nationale sportweek is van 15 t/m 29 september.

  Hetty Veneklaas -

  Wethouder

  Leuk dat je het magazine leest van het Sportpunt Stichtse Vecht. Met dit magazine wil het Sportpunt je informeren over sport, bewegen en een gezonde leefstijl. Sport is goed voor je conditie en je gezondheid. En je leert mensen kennen. 

  In Stichtse Vecht doen veel mensen aan een sport. In vergelijking met de rest van Nederland is dat meer dan gemiddeld. Daar ben ik trots op! Of je nu jong of oud bent, een handicap hebt, veel of weinig inkomen hebt. Ik vind dat iedereen in Stichtse Vecht moet kunnen meedoen aan een sport. Zelf heb ik gemerkt dat het ervoor zorgt dat je er lekkerder door in je vel zit en er een goed gevoel van krijgt. 

  Sporten doen we steeds vaker individueel. Dit maakt het voor verenigingen en sportclubs soms wat lastiger om leden te vinden. Het Sportpunt Stichtse Vecht zorgt ervoor dat sporters en sportaanbieders elkaar kunnen vinden. Ook voor mensen die minder verdienen, een handicap hebben of al wat ouder zijn. Voor deze mensen is sport juist zo belangrijk. Daarom ben blij met het Sportpunt Stichtse Vecht. Zo zorgen we ervoor dat iedereen in de gemeente kan sporten. Ik hoop dat jullie allemaal in beweging komen tijdens de Nationale Sportweek. En dat iedereen meedoet met de activiteiten die worden georganiseerd.

  Ik wens iedereen een actieve en gezellige sportweek toe!

  Hetty VeneklaasWethouder Sociaal, Onderwijs en Sport

  Gemeente Stichtse Vecht

  Ben je op zoek naar een sport in Stichtse Vecht? Of heb je vragen over aangepast sporten, sporten met een kleine beurs of ben je een vereniging die wel wat hulp kan gebruiken? Het Sportpunt Stichtse Vecht heeft het antwoord op iedere vraag over sporten, bewegen en een gezonde leefstijl.

  Daarnaast gaat het Sportpunt samenwer-kingen aan en organiseert en coördineert ze zelf ook activiteiten zodat er regelmatig leuke sportieve activiteiten naar Stichtse Vecht komen.

  Het Sportpunt stelt alles in het werk om iedereen te laten genieten van al het moois dat sporten en bewegen met zich mee-brengt. Het Sportpunt is er voor iedereen in Stichtse Vecht: voor (nog niet-) sporters, verenigingen en professionals.

  Het Sportpunt Stichtse Vecht heeft een inloopspreekuur in Zwembad 't Kikkerfort in Breukelen. Hier kun je terecht met al je vragen over sporten in Stichtse Vecht.

  We geloven in de kracht van sport: het brengt mensen samen, geeft energie, is gezond, maakt je fi t en daagt je uit.

  Op de website www.sportpuntstichtsevecht.nl vind je o.a. ook de sportagenda met hier-in de sportieve activiteiten in Stichtse Vecht.

  Wij delen jouw sportevent! Ben je op zoek naar een sportevenement of organiseer je er zelf één? Wanneer je jouw evenement op Facebook aanmaakt, tag dan het Sportpunt Stichtse Vecht als cohost. Dan delen wij je evenement op onze Facebookpagina.

  Kijk voor de actuele agenda van de Nationale

  Sportweek op

  sportpuntstichtsevecht.nl Co

  lO

  FO

  N Verschijnt huis aan huis in een oplage van 66.000 exemplaren als bijlage van VARnws.

  Dit magazine is een uitgave van:Sportpunt Stichtse Vecht

  Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of gepubliceerd zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

 • 3

  Iedereen kan zich voorstellen dat het een enorme impact heeft op je leven als je in een rolstoel terecht komt. Zowel fysiek al mentaal. Ook voor Sabine, die altijd de ambities had om op topsportniveau te wielrennen, was het moeilijk om hiermee om te gaan. “Ik bleef doorzetten, maar ik moest elke keer toegeven dat het niet meer kon. Fietsen was al niet meer mogelijk en vervolgens moest ik ook iedere keer minder gaan werken. Uiteindelijk ben ik volledig afgekeurd. Hierdoor had ik het gevoel dat ik de grip op mijn leven verloor.”Door het zitten in de rolstoel kreeg Sabine

  veel last van haar rug. Ze besloot hiermee naar een fysiotherapeut te gaan en kwam terecht bij een therapeut die veel erva-ring had opgedaan in revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht. “Haar aanpak werkte voor mij. Geen smoesjes, maar aan de slag. Ze stelde voor dat ik ging meedoen aan de handbike challenge 2018. No way, dacht ik. Dat kan ik echt niet. Ik moest er toch over nadenken van de fysio en uitein-delijk besloot ik de uitdaging aan te gaan, ondanks de vele drempels die ik misschien zou tegenkomen. Hoe kom ik aan een handbike? Hoe kom ik aan sponsors?

  Kan ik me er wel bij neerleggen dat ik ver onder mijn oude niveau moet gaan trainen? Allemaal vragen die door mijn hoofd spookten”, aldus Sabine. Het weer gaan sporten was voor Sabine uiteindelijk de sleutel tot een veel geluk-kiger leven. “Ik ben weer bewust bezig met mijn lichaam en voeding, heb veel energie maar voel me bovenal weer fi t in mijn hoofd. Ook mijn sociale leven is in een stroomversnelling gekomen. Door de sport ontmoet ik allemaal nieuwe men-sen. Samen met mijn fysio onderzoek ik de mogelijkheden om een stichting in het leven te roepen. Daarnaast zit ik ook in een participatieplatform. We geven de gemeen-te gevraagd en ongevraagd advies. Door dit alles heb ik gemerkt dat ik veel meer kan dan ik dacht. Ik heb in de jaren na mijn diagnose veel verloren en had niet gedacht dat dit nog allemaal mogelijk was.”

  Vorig jaar is het online platform www.unieksporten.nl gelanceerd. Hierop staat al het aangepaste sportaanbod voor mensen met een beperking. Tijdens de lancering van het platform in Maarssen heeft Sabine verteld over haar leven en wat sporten voor haar betekent. “Ik vind het belangrijk om mensen aan te zetten om in beweging te komen, ongeacht hun beperking. Ik wil ze meegeven dat het niet makkelijk en rooskleurig is, maar dat je er wel uit kunt komen. Sporten kan daarbij enorm helpen. Je kunt zoveel meer dan je denkt en de sleutel is vaak dichtbij. Zoek iemand op of trek de stoute schoenen aan en ga naar een vereniging. Praat met mensen die het wel doen. Dat heeft mij enorm geholpen. En schroom ook niet om de hulp van de consulenten aangepast sporten van Team Sportservice provincie Utrecht in te scha-kelen. Zij weten alles over het aangepast sportaanbod in onze regio en kunnen je hierover adviseren. Als ik had geweten dat ze wekelijks op locaties in de gemeente De Ronde Venen, Woerden en Stichtse Vecht zitten, had ik eerder contact met ze ge-zocht.” Consulente Sandra van Wijhe-Faase is elke woensdagochtend op locatie werk-zaam bij Sportpunt Stichtse Vecht in ’t Kikkerfort te Breukelen. Ook is ze van maandag tot en met donderdag telefonisch en per mail te bereiken via 06-286 157 12 of [email protected]

  Je kunt zoveel meer dan je denkt Stel je voor, je doet je hele leven op hoog niveau aan wielrennen. Je hebt veel last van pijntjes, maar je bent een vechter en zet door. Eigenlijk luister je te slecht naar je lichaam, want je wilt alles blijven doen. Fietsen, werken en een energiek leven leiden. Maar op een gegeven moment gaat het echt niet meer. Dit overkwam Sabine, die in 2008 de diagnose reuma kreeg en vanaf begin 2012 in een rolstoel zit. Na een moeilijke periode in haar leven kan Sabine nu gelukkig weer genieten. Wat daarbij een heel belangrijke rol speelde? Sport.

 • 4

  Hoera, we zijn jarig!Op 9 september 2017 heeft de offi ciële lancering van het Sportpunt Stichtse Vecht plaatsgevonden. Dit betekent dat we inmiddels 1 jaar jong zijn! Een jaar van ontdekken, ontplooien, uitzoeken, organiseren en doen. Maar ook een jaar waarin we continu bezig zijn om te bekijken waar het beter kan en moet. Want uiteindelijk is het onze drive om samen steeds beter te worden. Er zijn succesvolle evenementen georganiseerd, zoals de Nationale Sportweek, de Koningsspelen, de FC Utrecht gemeenteweek, de eerste sportcafe’s, de WinterWaterSpelen en natuurlijk de recent georganiseerde 12 Kernen toertocht met een fantastische opbrengst voor het Jeugdfonds Sport!

  We hebben subsidies ver-strekt, gesprekken gevoerd, vragen beantwoord en adviezen gegeven. We zijn zeer trots dat we via

  het Jeugdfonds113 jonge inwo-

  ners, een heel sportseizoenhebbenkunnen latensporten!We ontwikkel-den pilots om mensen met een hulpvraag

  aan het sporten te krijgen op een sportpark. Supergaaf en heel belangrijk om te doen samen met betrokken partijen! En we hebben tenslotte

  het netwerk unieksporten.nl gelanceerd. Kortom, allemaal activiteiten waar wij ontzettend trots op zijn. Niet omdat wij dat alleen doen, maar juist omdat we dit altijd samen kunnen doen met de sportvereni-gingen en de inwoners. Want wij geloven oprecht in die samenwerking!

  En daar kun je ons altijd op aanspreken.Zoals aangegeven, is onze blik naar vorengericht. Zo gaan we verder met de pilots voor kwetsbare doelgroepen, ontwikkelen we onze social media, onderzoeken we hoe we beter zicht-, en vindbaar kunnen zijn, willen we nog veel meer jeugdige inwo-ners aan het sporten krijgen én houden. De samenwerking met FC Utrecht wordt geïntensiveerd. Maar ook gaan we de mogelijkheden bekijken voor het ontwikke-len van een nog effi ciënter subsisidiepro-

  gramma. Uiteraard bedenken we originele nieuwe activiteiten voor het Jeugdfonds Sport. Volgend jaar is er meer ruimte voor de combinatie tussen sport en een gezonde leefstijl.

  1 jaar Sportpunt Stichtse Vecht smaakt naar meer. We willen ons eerste jaar uit-bouwen tot een beter, bekender en nóg breder inzetbaar Sportpunt Stichtse Vecht. Als je mooie ideeën hebt die hieraan kun-nen bijdragen, komen we natuurlijk graag met je in contact! Je vindt ons via www.sportpuntstichtsevecht.nl.

  Column Weet je nog, hoe lekker je als kind een frietje na de zwemles vond? Of hoe je zakgeld spaarde voor een – door de snackbar samen-gesteld – zakje snoep? Of dat je alleen op vrijdagavond voor je lievelingsserie frisdrank mocht drinken, en dat die frisdrank dan extra lekker was? Waarschiijnlijk herken je deze situaties en heb je er veel positieve herinne-ringen aan. Leuke gebeurtenissen gaan nu eenmaal vaak samen met lekker (ongezond) eten of drinken, ook in het volwassen leven. Je kunt kiezen voor die kroket waar je al een week zin in hebt, of toch voor die appel als dat net iets beter voelt. Kinderen kunnen die keuze vaak nog niet bewust maken. En juist zij worden meer dan ooit blootge-steld aan: 'de ongezonde verleiding'. De chips in de automaat op school, rijen koekjes op ooghoogte in de supermarkt, de zoete drankjes op de sportvereniging. In vrijwel iedere winkel vliegt het zoet ze in volle vaart om de oren… We kunnen het de kinderen niet kwalijk

  nemen dat gezond leven in zo’n omge-ving eigenlijk heel lastig is – het is net als rondlopen in een pretpark, maar nergens in mogen. Gelukkig hebben de meeste kinderen ontzettend veel plezier in sporten en is dat koekje te veel niet altijd een probleem. Voor anderen is echter ook de verleiding van de Ipads en spelcomputers ten opzichte van buitenspelen steeds groter geworden.

  Als we willen dat kinderen gezond opgroeien, dan moeten we het met elkaar een beetje makkelijker voor ze maken. Wat ons betreft is ‘plezier’ daarin het sleutelwoord. En plezier zit niet in een koekje. Plezier zit in het uitproberen van verschillende sporten, in buitenspelen, ravotten. Plezier zit in het samen maken, ontdekken en proeven van gezonde snacks. Als we dan ook nog de ‘verleidingenstroom’ kunnen verminderen, lukt het kinderen misschien wel om al jong gezond te leven. Dat wegnemen van al die verleidingen zou voor volwassenen trouwens ook nog niet zo gek zijn! Een gezonde leefstijl is prettiger voor ons allemaal en dan kunnen we heus nog wel ouderwets genieten van een

  frietje na het zwemmen. Heb je ideeën over het verleiden van kinderen in Stichtse Vecht tot gezonde keuzes of heb je goeie tips om hen plezier te laten ervaren in buitenspelen en sporten! We praten heel graag met je verder.

  Neem contact op met Leonie, JOGG-regisseur, via leonie[email protected] of 0346 - 25 40 76.

 • 5

  ‘Als het zou stoppen zou ik het echt missen’‘We zijn heel enthousiast’ benadrukken de twee mannen aan het einde van het gesprek. Meteen vanaf het begin was dit echter al duidelijk. Dick Ockeloen (70) en Herman Maas (70) vertellen vol enthousiasme over Walking Footbal: ‘Het klinkt misschien suf, maar dat is het niet. Ockeloen: ‘Het is gezellig, je blijft in beweging en je bent buiten. Daarnaast is het best intensief.’

  Het team ‘Old Stars Maarssen’ werd op-gericht in september 2016. De eerste trai-ningen werden georganiseerd door Welzijn Stichtse Vecht en Stichting Sport 4 All in sa-menwerking met FC Utrecht. Ockeloen zag een oproep in de krant. Vroeger voetbalde hij, maar dat was al 40 jaar geleden. 12 jaar geleden verloor hij bij een bedrijfsongeluk zijn voet en sindsdien

  heeft hij een prothese. Rennen lukt vanaf dat moment niet meer. Ockeloen was direct enthousiast over Walking Football: ‘Het is belangrijk dat je bezig bent. Zowel licha-melijk als geestelijk. Daarnaast kunnen we samen herinneringen ophalen, want we zijn allemaal Maarssenezen.’

  Na de start in 2016 werd het initiatief omarmd door voetbalvereniging OSM ‘75. De training verzorgen de mannen inmiddels zelf, waarbij ze kunnen gebruikmaken van de faciliteiten van de club. Iedere training start met een bespreking van het afgelopen voetbalweekend, onder het genot van een kop koffie: ‘De één is voor Feyenoord, de ander voor Ajax of Utrecht. We maken een hoop grapjes, maar het gaat heel gemoede-lijk.’ Vervolgens starten ze met de war-ming-up. De training duurt maar liefst 1,5 uur, waarna weer wordt afgesloten met een kop koffie.

  Maas kwam later bij het team. Hij werd erop gewezen door zijn dochter. Hij vond het meteen leuk: ‘Ik kende alleen Dick, maar je wordt direct opgenomen in de groep.’ Op de vraag wat er zo leuk is aan Walking voetbal grapt hij: ‘Ik ben een heel ander mens geworden.’ Serieuzer vervolgt hij: ‘Nee hoor, het is vooral heel leuk!

  We gaan bijvoorbeeld ook samen uit eten. Als het zou stoppen zou ik het echt missen.’

  Ook als teamleden een blessure hebben of ziek zijn, komen ze vaak kijken bij de trai-ning. Fit blijven en sociale contacten gaan zo hand in hand. Deze mooie combinatie wordt aangemoedigd door Sportpunt Sticht-se Vecht (www.sportpuntstichtsevecht.nl). Het Sportpunt stimuleert sporten en bewe-gen namens de gemeente en moedigt een initiatief zoals het Walking Football aan.

  Ben je enthousiast geworden door het verhaal van de heren Ockeloen en Maas en wil je een keer meedoen? Stuur dan een mailtje naar: [email protected]

  Wil je ook graag bewegen, maar niet voetballen, kijk dan eens op de website van Sportpunt Stichtse Vecht.

  Sporten in Stichtse Vecht?

  sportpuntstichtsevecht.nl 

 • 6

  De buurtsportcoaches in Stichtse Vecht organiseren activiteiten na schooltijd in de verschillende dorpen of wijken. In de meeste kernen is een buurtsportcoach actief in samenwerking met de sportverenigingen en de scholen in de betreffen-de kern. Sommige van de buurtsportcoaches zijn ook vakleerkracht op een van de scholen. Anderen hebben één specifiek aandachtsgebied en werken door de hele gemeente. Je komt ze tegen bij een activiteit in de buurt, op school of sportend met een groep bij jouw sportvereniging!

  Hieronder stellen we alle buurtsportcoaches van Stichtse Vecht aan je voor. Heb je een goed idee voor een sportactiviteit in jouw dorp of wil je graag in contact komen met de buurtsportcoach?

  Via www.sportpuntstichtsevecht.nl/medewerkers kom je met ze in contact.

  Buurtsportcoaches

  Kevin den Otter Organisator sport- en culturele activiteitenin Maarssen en Tienhoven

  Hanneke Bergsma Vakleerkracht en organisatie naschoolse activiteiten in Breukelen

  Nick Vijlbrief Vakleerkracht en organisatie naschoolse activiteiten Maarssenbroek

  Astrid Steenbergen Vakleerkracht en organisatie naschoolse activiteiten in Loenen

  Martine TermohlenCoördinator organisatie culturele kennismakingslessen

  Chantal van Wamel Vakleerkracht en organisatie naschoolse activiteiten in Breukelen

  Lotte Horstman Vakleerkracht en organisatie naschoolse activiteiten in Nigtevecht

  Delano Neslo Jongerenwerker in Maarssen, Maarssenbroek en Breukelen

  Ronald Schalkwijk Verzorger van zwemlessen en doelgroepactiviteiten in Kockengen

  Overige

  buurtcoaches

  Marjolein BorléeCoördinator activiteiten voor

  volwassenen en ouderen

  Jana GehlenCoördinator activiteiten voor

  volwassenen en ouderen

 • 7

  FC Utrecht gemeenteweek Van 1 t/m 5 oktober 2018 is het FC Utrecht Gemeenteweek in Stichtse Vecht. Deze week staat bij FC Utrecht in het teken van Stichtse Vecht en zijn er allerlei gezamen-lijke sportieve activiteiten. Op vrijdag 5 ok-tober wordt de Gemeenteweek afgesloten met de wedstrijd FC Utrecht - NAC Breda in Stadion Galgenwaard waar inwoners uit Stichtse Vecht speciaal welkom zijn. 

  Loop je ook mee met de Santa Run op zaterdag 15 december? Zaterdag 15 december loopt het centrum van Breukelen over van de vrolijke kerstmannen tijdens de jaarlijks terugkerende Santa Run.

  Verkleed in een kerstmannen-pak loopt of rent iedereen een mooi stukje van 3-5 km. Het goede doel van de Santa Run is dit jaar het Jeugdsportfonds. Iedereen van jong tot oud is welkom! Loop jij ook mee, en maak je zo sporten voor alle kinderen in Stichtse Vecht bereikbaar?

  Inschrijven kan vanaf november bij de Rotary Breukelen of Sportpunt Stichtse Vecht.

  In Stichtse Vecht willen we graag dat iedereen kan sporten, ook als je een laag inkomen hebt. Om daarvoor te zorgen, kunnen mensen met een minimum inkomen gebruikmaken van de U-pas, het Jeugdfonds Sport & Cultuur en/of de zwemregeling.

  Sporten met een laag inkomen

  U-pasIn Stichtse Vecht kan iedereen met maximaal 125% van het sociaal mini-mum inkomen een U-pas aanvragen. Op de U-pas staat geld dat je kunt ge-bruiken voor school, sport en cultuur. Het geld op de U-pas kun je alleen voor jezelf gebruiken.

  - Voor alle leeftijden- Persoonsgebonden- Voor school, sport en cultuur- Als je maximaal 125% van het minimum inkomen verdient

  Aanvragen U-pasVraag de U-pas aan op www.u-pas.nl. Als je een uitkering (WWB, IOAW/IOAZ of Bbz) hebt, krijg je automatisch een U-pas.

  Jeugdfonds Sport & CultuurHet ‘Jeugdfonds Sport & Cultuur’ zorgt ervoor dat kinderen tot en met 17 jaar kunnen sporten. Het helpt bij het betalen van de sportclub als ouders dit niet kunnen betalen. Het fonds helpt gezinnen die een uitkering hebben, in de schuldsanering zitten of een minimum inkomen hebben (125% van wettelijk sociaal minimum). Dit geldt ook voor culturele activiteiten zoals dansen.

  - Voor kinderen van 4 t/m 17 jaar- Voor sport, cultuur en attributen- Kies sport óf cultuur- Als je maximaal 125% van het minimum inkomen verdient

  Aanvragen JeugdfondsVul het formulier in op www.sportpuntstichtsevecht.nl, vraag naar het formulier bij het Gemeente-kantoor of Zwembad ’t Kikkerfort (formulier in meerdere talen) of doe de aanvraag via een intermediair (bijvoorbeeld een docent of zorgverlener).

  Zwemregeling A- en B-diplomaIn Stichtse Vecht kunnen kinderen met een U-pas gratis de zwemdiploma’s A en B behalen. Dit geldt voor kinderen tot en met 17 jaar en kan in ’t Kikkerfort in Breukelen, Safari in Maarssen of De Koet in Kockengen.

  - Voor kinderen t/m 17 jaar- Voor behalen A- en B-diploma- In bezit van de U-pas

  Aanvragen zwemregelingVul het formulier in op www.sportpunt-stichtsevecht.nl. Of vraag naar het formulier bij het Gemeentekantoor of Zwembad ‘t Kikkerfort (formulier in meerdere talen). Kinderen zonder U-pas, maar met schuldsanering of statushouders kunnenzwemles aanvragen via het Jeugdfonds.

  Meer informatie sporten met een laag inkomen

  - Ga voor meer informatie naar www.sportpuntstichtsevecht.nl

  - Neem contact op via 14 0346 en vraag naar Sportpunt Stichtse Vecht.

  Kinderen die lid willen worden van een sportvereniging kunnen gebruik maken van het Jeugdfonds Sport. Gebruik het Jeugdfonds voor kosten die je maakt bij de sportclub. Het bedrag op de U-Pas kun je bewaren voor andere kosten. Volwassenen kunnen de U-pas gebruiken voor sport.

 • 8

  Sport & Recreatiecentrum ‘t Kikkerfort is een multifunctioneel recreatiecentrum met een subtropisch recreatiebad, een wedstrijdbad, gymzaal en vergaderruimte. ’t Kikkerfort werd geopend in 1976. Het was destijds een uniek bad voor een kleine plaats als Breukelen. Sinds die tijd is ’t Kik-kerfort uitgegroeid tot een gerenommeerd zwembad voor de hele omgeving. Van jongs af aan kun je terecht in het zwembad met

  het baby- en peuterzwemmen. Daarnaast leer je als kind of volwassene in ’t Kikker-fort op een veilige manier, met veel plezier, zwemmen. Daarnaast kun je hier natuur-lijk terecht voor vertier: van de 52 meter lange glijbaan, door de wildwaterstroom en maandelijks discozwemmen. Voor vol-wassenen en ouderen bieden wij speciale groepslessen, die gericht zijn op het verbe-teren van de conditie en het versterken van

  de spieren. Het is een echt familiezwembad voor jong en oud! Ik heet dan ook graag ie-dereen van harte welkom in het gezelligste zwembad van Midden Nederland.

  Anthony Fokker, bedrijfsleider ‘t Kikkerfort

  OuderenBanen zwemmen, aquajoggen of aquagym: vandaag de dag is in het zwembad een dagelijks aanbod voor jong en oud. 20 jaar geleden was dat wel anders. Toen werd het zwembad gezien als plek voor recreatie en startte de eerste groepjes ouderen met bewegen in het water. Sindsdien is er veel veran-derd: er zijn steeds meer aquasport-varianten bijgekomen en de groepen zijn gegroeid.

  Bedrijfsleider van zwembad ‘t Kikkerfort Anthony Fokker heeft deze ontwikkeling meegemaakt. Ook ziet hij dat er nog steeds veel te winnen is: ‘Voor ouderen die slecht ter been zijn is het lastig om naar zwembad te komen. En dat terwijl ze er veel baat bij kunnen hebben. In het zwembad kun je ‘zweven’, terwijl je misschien nauwelijks kunt lopen. Er gaat een wereld voor ze open.’

  ‘De lessen zijn niet specifi ek voor ouderen, iedereen kan aansluiten. Bijvoorbeeld als je moet revalideren. Er zijn ook mensen die worden doorverwezen door de huisarts of fysiotherapie volgen in het zwembad.’ Een van hen is Geeske Oussoren (76) uit Breukelen. Zij startte met fysio in het zwembad toen zij last kreeg van reu-ma. Toen dat echter niet meer vergoed werd door de verzekeraar begon ze met aquagym. Het zwemmen is niet alleen voor haar gezondheid: ‘Het is lekker en je blijft in beweging. Daarnaast is het een leuke groep, het is altijd erg gezellig.’Bewegen en gezelligheid zijn de woorden die de dames van aquagym het meest gebruiken. Ze zijn allemaal ouder dan 60 en zijn nog volop in beweging, ondanks kwalen als artrose. ‘Als het vakantie is, mis ik het echt,’ meent Oussoren ‘het is belangrijk om in beweging te blijven, anders word je stijf.’

  Zelfs voor mensen die dichtbij wonen is het soms lastig om naar het zwembad te komen meent Fokker: ‘Het zou mooi zijn als

  mensen bijvoorbeeld kunnen meedoen met een groepsles. Er zijn dan echter vrijwilli-gers nodig die mensen halen en brengen. Soms ontstaan deze initiatieven, maar als iemand wegvalt houdt het weer op te be-staan. Saamhorigheid en zorg in de samen-leving zijn hiervoor belangrijk. Er is zeker behoefte aan.’

  Ben je bereid om op vrijwillige basis eens of structureel een oudere van en naar de aquagym te vervoeren? Stuur dan een e-mail naar [email protected]

  ’t Kikkerfort: het gezelligste zwembad van midden Nederland

 • 9

  Snelcursus: ja of nee?

  ‘t Kikkerfort kiest bewust voor de re-guliere zwemlessen waarbij kinderen 1 keer per week, 45 minuten zwemmen.Zweminstructeur Kees Moerings van ‘t Kikkerfort in Breukelen, over het voordeel van de reguliere zwemlessen.

  “Gemiddeld leert een kind in 48 klokuren zwemmen om diploma A te halen. Voor diploma B en C staan allebei nog eens 12 klokuren. Dan is het Zwem-ABC binnen en kan je kind veilig zwemmen. Bij een snelcursus wordt het kind in korte tijd klaargestoomd voor een diploma. Binnen een paar maanden leren ze alle onderdelen te beheersen en zijn ze in staat het diploma te behalen. Dat is voor ouders natuurlijk erg fi jn. Na een paar maanden intensief oefenen is het diploma op zak! Helaas zie je vaak dat na een paar maanden waarin niet regel-matig wordt gezwommen, deze kinderen de vaardigheden alweer zijn verleerd of ze niet genoeg kracht meer hebben om zichzelf te redden in het water. Bij de reguliere zwem-lessen is het voordeel juist die herhaling. Het kind krijgt de tijd om zich de bewegin-gen eigen te maken en bouwt een goede zwemconditie op zodat het kind ook na een jaar nog zwemveiling is.” Kinderen kunnen in ‘t Kikkerfort starten met de zwemlessen vanaf 4,5 jaar. Inschrijven kan vanaf 4 jaar.

  In Stichtse Vecht kunnen kinderen met een U-pas gratis de zwemdiploma’s A en B behalen. Dit gaat niet ten koste van het U-pas budget. Hiervoor kunnen zij gebruik maken van de zwemregeling.

  Halloween

  JaaractiesSEPTEMBER:

  11 badenkaart + 1 gratis11 doelgroepenkaart + 2 gratis

  OKTOBER:26 badenkaart + 2 gratis

  NOVEMBER: 50 badenkaart + 3 gratis

  DECEMBER: 100 badenkaart + 4 gratis

  KNIP DE BONNEN UIT EN PROFITEER

  Trek je gruwelijkste zwembroek maar aan want het wordt weer griezelen in ‘t Kikkerfort! Zaterdag 27 oktober is er een Halloweenparty voor kinderen van 7 t/m 14 jaar. Een A-diploma is verplicht. Kaartjes

  zijn vanaf 15 september beschikbaar aan de balie van ‘t Kikkerfort en kosten €6,50. Tijd: 19:00 tot 21:00 uur, vol = vol! Muwaha-hahaaaaaa..............

  Vrijkaartje:

  1 x GRATIS disco

  zwemmenGeldig op 12 oktober 2018

  Altijd al eens een van onze aquasporten willen proberen?

  Tegen inlevering van deze bon krijgt u:

  1 GRATISDoelgroepenles

  Geldig t/m 29 september 2018

  ��

  BON

  BON

  Kijk voor de actuele agenda van de Nationale

  Sportweek op

  sportpuntstichtsevecht.nl 

 • 10

  Zwemlessen Bij ’t Kikkerfort bieden we zwemlessen aan voor iedereen. Als kinderen ongeveer 4,5 jaar zijn kunnen ze starten met lessen voor het zwemdiploma A. Wij geven klassikaal les van maandag t/m vrijdag. In ’t Kikkerfort leer je op een veilige manier en met plezier zwemmen. Om goed zwemonderwijs te kunnen garanderen, zijn wij in het bezit van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s.

  AquajoggenAquajogging is een combinatie van ‘wa-ter-atletiek’ en fitness op stimulerende muziek. Met een wetbelt om doe je loopoefeningen in het water, zonder de grond te raken. Woensdag 20.00 - 20.30 uurDonderdag 09.30 - 10.00 uur

  Aquarobic Aquarobic is de natte variant van het bekende aerobics. Aquarobic wordt beoefend in borstdiep water, hierdoor zijn blessures nagenoeg uitgesloten.Dinsdag 09.30 - 10.00 uurDinsdag 20.00 - 20.30 uur

  Fit & Fun 40+ Fit & Fun 40+ is een plezierige vorm van lichaamsbeweging in het water, speciaal voor iedereen vanaf 40 jaar. Het is de ideale manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Vrijdag 09.00 - 09.45 uur

  AquagymMet aquagym worden botten en spieren sterker en verbeteren je coördinatie en con-ditie. Het houdt je langer fit en zelfredzaam. Maandag 09.15 - 10.00 uurDinsdag 09.15 - 10.00 uurDonderdag 13.30 - 14.15 uur

  BabyzwemmenBabyzwemmen is een leuke activiteit voor jou en je baby. Je gaat samen het water in en je beweegt op vrolijke liedjes. Je baby leert zich al vroeg op zijn gemak voelen in het water.Woensdag 10.00 - 10.30 uur Vrijdag 10.00 - 10.30 uur

  Peuterzwemmen Peuterzwemmen is een activiteit waarbij je samen met je kind het water in gaat. Met als doel dat je kind op een speelse manier vertrouwt raakt met water. Je kind leert drijven en onder water gaan. Tijdens de groeplessen worden liedjes gezongen.Woensdag 10.30 - 11.00 uur Vrijdag 10.30 - 11.00 uur

  Banenzwemmen &banenzwemmen 4 kids

  In ’t Kikkerfort kun je dagelijks banen-zwemmen. Bekijk het rooster op www.kik-kerfort.nl. Banenzwemmen is er ook voor kinderen. Als kinderen hun zwemdiploma’s hebben behaald is het belangrijk dat ze regelmatig blijven zwemmen. Kinderen sparen voor leuke prijzen. Bij iedere 100 meter ontvangen ze een stempel. Bij een volle kaart krijgen ze een leuk cadeautje!

  Dit is er ALLEMAAL te doen in t Kikkerfort

 • 11

  Snorkelen Als je je Zwem ABC gehaald hebt, kun je meedoen aan de snorkellessen. Zo kun je leren zwemmen met zwemvliezen en op vakantie genieten van het onderwaterleven. In totaal zijn er drie snorkeldiploma’s. Koop voor de eerste les zelf een superstoere snorkeluitrusting.

  Zwemles volwassenen

  Nederland is een land met veel water. Voor jong en oud is het daarom noodzakelijk om te kunnen zwemmen. Kinderen leren vaak al zwemmen als ze jong zijn. Voor volwassenen ligt dit anders. Misschien heb je nooit zwemles gehad of heb je water-vrees.

  Survival

  Iedereen die zijn Zwem ABC of zijn over-levingsdiploma Goud heeft behaald, kan meedoen aan het Survival 1 diploma. In totaal zijn er 3 Survival diploma’s. De les is 1 keer per week en duurt 45 minuten.

  Zwemveilig op vakantie

  Dit voorjaar geeft zwembad ’t Kikkerfort weer de opfriscursus ‘Zwemveilig op va-kantie’. In vier lessen van 45 minuten is er aandacht voor de zwemslagen, survivallen en reddingszwemmen, waardoor kinderen zwemveilig op vakantie kunnen deze zomer. De cursus is bedoeld als opfriscursus voor kinderen die al in het bezit zijn van de diploma’s A en B.

  Zwemles speciaal

  Kinderen met een geestelijke of lichame-lijke beperking (down-syndroom, autisme, pdd-nos, doof, blind etc.) kunnen bij ons in een klein groepje zwemles krijgen. Dit zijn maximaal 4 kinderen bij 1 zwemonderwijzer. De zwemles is 1 keer per week een half uur.

  Vrij zwemmen

  Het recreatiebad is dagelijks geopend. Geniet in ons zwembad van: het kleuter-bad met waterpaddestoel, het peuterbad

  met miniglijbaan, de wildwaterstroom met draaikolk en een waterval, de whirlpool, het bruisbad, het dompelbad, de massage- stralen en onze 52 meter lange glijbaan met speciale effecten.

  Discozwemmen

  Tijdens het discozwemmen kun je komen dansen op de nieuwste hits, gedraaid door onze eigen dj. Het wedstrijdbad wordt om-getoverd tot een heuse disco met speciale lichteffecten. Voor iedereen tussen de 2 en 16 jaar, die graag zwemmen en lekker dansen wil combineren.

  Zwemfeestje

  Van je verjaardag een spetterend feestje maken? Kom dan op woensdagmiddag je verjaardag vieren in ‘t Kikkerfort! Bestel een arrangement via de Brasserie, waarmee je eten en zwemmen kunt combineren voor € 11,50 p.p. Bel om te resereveren naar: tel. (0346) 266 856.

  Zwembad ‘t Kikkerfort beschikt over diverse faciliteiten. Naast het wedstrijdbad en het recreatiebadkun je bij ons ook gebruikmaken van de zonnebank, sauna en stoomcabine. Ook hebben we een gymzaal en vergaderruimte. We verhuren beide ruimtes.

  In de Brasserie kun je voor, tijdens en na het zwemmen terecht voor een hapje en een drankje.

 • 12

  Atletiek OSM’75 atletiek & recreatiesport Badminton Badmintonvereniging Breukelen OSM Badminton Basketball OSM Basketball Biljart Biljartvereniging Apollo Biljartvereniging Langegracht Biljartvereniging ‘t Heicop Bowling Bowling vereniging Maarssen Bridge Bridgeclub Breukelen Bridgeclub de Vechtstreek Bridgeclub Haddekik Bridgeclub Kamerik-Kockengen Bridgeclub Loenen Bridgeclub Maarssen Bridgeclub Maarssenbroek Bridgeclub Vreeland Dammen Damvereniging Nieuwer Ter Aa Loenense Damvereniging Dans Infinitum Dance Dans- en Sportfitvereniging Terpsichore Danceprofs Maarssen Dansgek Dansstudio Lisa Dansstudio Olga van Koningsbrugge Dansstudio van harten DEDINE Ballet & Movement Art Gio Dance Company New Feel The Beat X-Clusive Dance & Sports Darten Dartclub Phoenix Yapping Gobs Darts Breukelen Duiken Duikteam Nautilus Rescue Divers Breukelen Fietsen Toerclub Breukelen Wielertoerclub Maarssen Wielervereniging de Eendracht Fit Curves Maarssen Flexio Sport Trimclub Maarssenveense Plassen Happy 2 Run Hit 2B Fit Sportcentrum Utrecht Sportcentrum van Asdonck Sportvereniging Helios Golf Old Course Loenen Gymnastiek Gymnastiek- en Sportvereniging Wilskracht Gymnastiek- en sportvereniging DOS Vreeland Gymnastiek- en turnvereniging VIRTO Gymnastiekvereniging VINEO Sportvereniging GEMSHandbal Handbalvereniging Nijenrodes Hengelsport Hengelsportvereniging Breukelen Hengelsportvereniging Maarssen Hockey Hockeyvereniging Maarssen MHV Hockeyschool Panasj Loenense Mixed Hockeyclub Kano Kanovereniging UKC Kegelen Kegelclub Gooi maar Raak Kegelclub Maarssen Klaverjas Klaverjasvereniging Maarssenbroek-KVM Korfbal Korfbalvereniging OVVO Majorette The Pink PanthersMotorsport MTC de Horizonrijders Nordic Walking Nordic Walking Fitteam Nordic Walking New Challenge Omni LbnK Omnisportvereniging ESDO Sportvereniging DAW Polsstokspringen Polsstokvereniging Stichtse Vecht

  Roeien Nijenrode Roeivereniging Het Galjoen Ruitersport Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Marsua Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Gunterstein Manege de Gagel Schaatsen IJsclub Breukelen IJsclub De Volharding IJsclub Hoek van Spengen Nooit Gedacht IJsclub Kockengen IJsclub Maarssenveen e.o. IJsclub Vreeland Nigtevechtse IJsvereniging De Korte Baan HC de Vechstreek Schaken Schaakgenootschap Vecht en Ommelanden Schaakvereniging Vegtlust Schieten Schietsportvereniging Loenen aan de Vecht Tafeltennis T.T.V. Maarssen Tafeltennisvereniging WIK Tennis Lawn Tennisclub Loenen Lawn Tennisclub Kockengen Lawn Tennisvereniging Breukelen Tennisclub Maarssenbroek Tennisvereniging de Blauwe Reiger Tennisvereniging Luck Raeck Tennisvereniging Nigtevecht Triatlon Triatlonvereniging Breukelen Voetbal Voetbalvereniging D.W.S.M. Voetbalvereniging OSM’75 Voetbalvereniging Maarssen Voetbalvereniging FC Breukelen Breukelense Zaalvoetbalvereniging Voetbalvereniging CSV VIOD Voetbalvereniging D.O.B. Voetbalvereniging Kockengen OSV NiTA Zaalvoetbalvereniging Haddekik Sportvereniging De Vecht Volleybal Volleybalvereniging Cratos Volleybalvereniging Brooklyn Volleybalvereniging VOC-Maarssen Watersport Watersportvereniging DEA Welzijn Stichting Sport 4 All Maarssen Fit en Food Gezondheidscentrum Maarssenbroek Beter bewegen met Yael SportRehacare Welzijn Stichtse Vecht Yoga Ontspannend Yoga Tai Chi Academie In-Ki Yoga Zelfverdediging Pencak Silat Perisai Diri Senam Karate Boelbaai Kenpo Karate Fightcombination Maarssen Judoclub Barberio Dependance JudoDuurstede Ki-Aikido Ki-Musubi Dojo/wama-Ryu Planeta capoeira Taekwon-Do IN NAE DO KWAN Keluarga Silat Perisai Diri Stichting Magma Taekwondoschool Choi Do Kwan Pencak Silat Tiga Serangkai Zwemmen BZ&PC de Meent Reddingsbrigade (Utrechtse) Stichting Zwem & Recreatiepark De Koet Zwembad ‘t Kikkerfort Zwemvereniging MZ & PC de Fuut Zwemvereniging Zwemlust Zwembad De Meent

  SporT- en Beweegzoeker

  In de Sport- en beweegzoeker, op onze website, vind je sportclubs bij jou in de buurt. Je kunt kiezen uit ‘sport’ en ‘kern’. Daarna zie je op de kaart de sportclubs die bij je passen. Bied je zelf een sport of activiteit aan en staat jouw club of

  vereniging er nog niet tussen, stuur een e-mail naar [email protected]