Vooruit! Special Weideassortiment - Mei 2013

download Vooruit! Special Weideassortiment - Mei 2013

If you can't read please download the document

 • date post

  28-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Speciale uitgave van Vooruit! het relatiemagazine van De Heus Voeders. Deze Special staat in het teken van het weideassortiment.

Transcript of Vooruit! Special Weideassortiment - Mei 2013

 • 01 13 Weideassortiment De Heus

  geleidelijke overgang voor

  optimale benuttinginkuil

  managementZorg voor

  de juisteverhouding zuren

  droge kuilenleveren

  te weinig melkzuur

  Special

 • 24 uur per dag online

  bestellen met mijndeheus.nl

  Gemak en eenvoud

  staan centraal

  www.de-heus.nl

  Voortaan bestelt u uw voer snel en eenvoudig via mijndeheus.nl. Bestellen wanneer u dat wilt, eenvoudig, snel n veilig. U kunt er terecht voor vrijwel ons complete assortiment diervoeders. Gemak en eenvoud staan centraal en registreren kost u nauwelijks enige moeite. Binnen mijndeheus.nl heeft u toegang tot uw persoonlijke omgeving waarin ook historische (bestel)infor matie beschikbaar is. Gegevens die goed van pas komen bij het plaatsen van uw nieuwe bestellingen. Bovendien is het systeem afgestemd op uw eigen be-drijfssituatie zodat het invoeren van bestellingen hierop naadloos aansluit.registreer u vandaag nog op www.mijndeheus.nl en ontdek wat de heus bedoelt met gebruiks-vriendelijk bestellen!

 • 0 3

  Nieuw weideassortimentDe juiste krachtvoeraanvulling van het grasrantsoen levert een bijdrage in een betere vertering van het gras, verbetering van de gezondheid van de koe en meer melk in de tank. Door veredeling zijn de eigenschappen van gras veranderd: hogere verteerbaarheden,minder structuur.

  Het voedingsonderzoek levert steeds nieuwe informatie op. Hierdoor wordt het mogelijk om de rantsoenen beter af te stemmen op de behoefte van de hoogproductieve melkkoe. Onderzoek van De Heus heeft aangetoond dat bepaalde grondstoffen een sterk positief effect hebben op de benutting van het royaal aanwezige stikstof in het gras. Dit resulteert in een hoge melkeiwitproductie.

  Alle facetten rondom de weidegang van koeien hebben we samengevoegd in deze Vooruit! Special. Van de daadwerkelijk overgang, tot aan tips bij het inkuilen. Alle relevante informatie in een handzaam formaat en direct bij de hand. Ik wens u een goede weideperiode toe!

  Jacob Goelema, Productmanager Rundveejgoelema@deheus.nl

  10Bonsilage plus

  ColofonVooruit! Special is een extra uitgave van het relatiemagazine van De Heus

  Uitgever De Heus Voeders B.V.

  Redactieraad Patrick van Vugt, Franko van Lankvelt, Nico Woudenberg, Ben Menting, Augustine van Ree en Joost Belt

  Redactieadres Postbus 396 6710 BJ Ede, telefoon 0318-675 497, e-mail vooruit@de-heus.nl

  Productie Kokshoorn|Riemens b.v. Dordrecht

  Druk Koninklijke BDU Barneveld

  Geleidelijke overgang voor optimale benutting

  48Inkuil- management

  12

  te weinig melkzuur

 • 0 4

  De hoeveelheid structuur is echter gering. Zorg daarom voor een geleidelijke rantsoenovergang en bied de koeien de mogelijkheid om extra structuur op te nemen. Beperk het aandeel stalrantsoen geleidelijk, afhankelijk van de grasopname. Indien de koe toch uit de bocht dreigt te vliegen, pas dan de

  Koeien eindelijk de wei inGeleidelijke overgang voor optimale benuttingDe koude periode die tot begin april duurde maakte vroege grasgroei onmogelijk. Het weidegras van de tweede helft april en begin mei is dus een superjong gewas. Bedenk daarom dat u de overgang naar volledig weiden geleidelijk laat verlopen.

  Jacob GoelemaProductmanager Rundveejgoelema@de-heus.nl

  De resultaten van het project Kijk op Gras kunnen u hierbij weer van dienst zijn (zie kader). Aan de hand van de veranderingen in voederwaarde kan de keuze voor het mengvoer of rantsoen-aanvulling zo nodig worden aangepast. Uit dit Kijk op Gras-onderzoek komt de grote variatie in kwaliteit door seizoen- en weersomstandigheden duidelijk naar voren (zie grafiek 1). Het eerste voorjaarsgras is erg smakelijk, bevat veel energie en vaak een hoog eiwitgehalte.

  Grafiek 1: Variatie in de voederwaarde van vers gras

  1070

  1020

  970

  920

  870

  820

  weken15 2322 3016 2417 2518 2619 2720 2821 29

  bron: De Heus Voeders, Kijk op Gras 20102012

  3332 40343536373831 39

  VEM 2012VEM 2011VEM 2010

  VEM

  per

  kg

  ds

 • 0 5

  beweiding aan zodat de koe in balans blijft en de pensfunctie weer stabiliseert. Eventueel kan een pensbuffer als Bestermine Buffer worden toegepast. Disbalans in de pensfermentatie leidt tot slechte benutting en een tegenvallende productie. Ook liggen klauwproblemen op de loer. Zorg daarom dat u de juiste maatregelen neemt en deze problemen voor blijft.

  Aandacht voor grasgroei Afhankelijk van het beweidings systeem kiest u het juiste inschaarmoment. Bedenk daarbij dat de maximale daggroei van 200 kg ds per ha pas na ruim dertig hergroeidagen optreedt. Na twee en halve week is de daggroei ongeveer 100 kg ds per ha. In feite komt het er op neer, dat het verschil tussen voor het weekend en na het weekend inscharen een verschil van bijna 1.000 kg ds kan uitmaken. Niet te vroeg inscharen levert dus extra droge stof op. In een eerdere uitgave van Vooruit! is reeds ingegaan op andere middelen die het

  weiden succesvol maken (Vooruit! 1, april 2013). Door het grasrantsoen aan te vullen met een energierijk, eiwitarm product verbetert u de benutting van het gras. Dit kan door een gerichte keuze van het mengvoer en de aanvulling in

  Kijk op Gras 2013Om u als melkveehouder van actuele adviezen over de kwaliteit van weidegras te voorzien, startte De Heus in week 16 het versgras onderzoek Kijk op Gras. De deelnemende melkveebedrijven liggen verspreid over het land en de verschillende grondsoorten. Op deze bedrijven worden wekelijks monsters genomen van vers gras, waarvan Blgg AgroXpertus de samenstelling onderzoekt. Daarnaast wordt door De Heus samen met Barenbrug onderzoek gedaan naar het optimale maaimoment via het Inkuiljournaal. Nieuws gierig naar de resultaten uw regio? Ga naar www.kijkopgras.nl en www.barenbrug.nl.

  Weiden niet te vroeg inscharen

  levert veel extra droge stof op.

 • 0 6

  maaisnede afgestemd is op een opbrengst van ca. 3,5 ton drogestof per ha, is het te verwachten dat de voederwaarde, met name het eiwit, verdund naarmate de drogestofopbrengst stijgt. In de resultaten van het inkuiljournaal van Barenbrug is dit duidelijk naar voren gekomen. Vooral als het maaimoment n het moment ligt dat de grassen meer stengel zijn gaan vormen daalt de voederwaarde snel. Daarom is het zaak, vooral ook bij de latere snedes, genoegen te nemen met een lichtere snede, om een graskuil met een goede voederwaarde te kunnen winnen. Weersinvloeden en opnameExtreme weersomstandigheden hebben grote effecten op de productie. Dat heeft in belangrijke mate te maken met de wisselende kwaliteit en de variatie in hoeveelheid gras. Zonnig weer (vooral in combinatie met koude nachten) levert hogere suikergehalten op. Wanneer de N-bemesting op het juist moment heeft plaatsgevonden, levert dat hoge eiwitwaarden op. De VEM is echter ook zeer sterk seizoensafhankelijk. Naarmate het moment van doorschieten van het gras gepasseerd is, verslechtert de ver-teerbaarheid van het gras en daarmee de VEM (zie figuur 1).

  de vorm van bijvoorbeeld snijmas of bietenpulp. Zetmeel in het rantsoen biedt de koe de gelegenheid haar behoefte aan glucogene energie in te vullen.

  Aanvullende weidebrokSynchro Zomer is een weidebrok met veel glucogene energie uit mas- en tarwezetmeel en is daarom de weidebrok bij uitstek. Euromix bevat iets minder

  glucogene energie, maar wel standaard een pensbuffer. Deze brok is bedoeld voor rantsoenen met zeer jong gras met weinig stengel. Bij structuurtekorten zet u Synchro Optiferm of Bestermine Buffer in om problemen te voorkomen. Een ander belangrijk aandachtspunt is de drink-watervoorziening; zorg dat er altijd vers, smakelijk water beschikbaar is.

  Optimaal maaimomentNet zoals voor het juiste moment voor inscharen, is het eveneens belangrijk om het juiste moment van maaien te kiezen. Wanneer de bemesting voor de

  Bij hogere temperaturen nemen koeien minder ruwvoer op, waardoor de belasting voor de koe vermindert. Hierdoor verandert het opgenomen rantsoen ten opzichte van het advies en loopt de voerbenutting terug. Het gevaar van pensverzuring ligt dan op de loer. Controleer daarom aan de hand van de pensvulling en mestconsis-tentie of de voeropname adequaat is en pas de keuze van het krachtvoer aan op de omstandigheden.

  Gezonde koeien en kalverenVerstrek weidend vee voldoende mineralen, spoorelementen en vitaminen.

  Zorg voor een optimale benutting

  van weidegras. Houdt de totale drogestof

  opname op peil en verstrek daarom op stal ook

  voldoende ruwvoer en krachtvoer

  Figuur 1: VEM ontwikkeling in relatie tot DSopbrengst 1e snede 2012

  1100

  1050

  1000

  950

  900

  850

  8001.000 2.000 3.000 4.000 5.000 6.000

  kgs DS/ha

  VEM

  / kg

  DS

 • 0 7

  De Heus heeft het zomerassortiment weer geactualiseerd. Naast het snel verteerbare gras neemt goed verteerbare ruwe celstof in de voeders uit het zomerassortiment een belangrijke rol in. Synchro Zomer (code 5053) neemt binnen dit assortiment door het hoge glucose leverend vermogen (GLV) een belangrijke plaats in. De stabiele samenstelling van deze brok resulteert in een hoge benutting van energie en eiwit uit weidegras. Meer glucogene nutrinten (GLV) verbetert de eiwitbenutting en verhoogt de melkeiwitproductie.

  De voederwaarden van Synchro Zomer zijn:GLV 130 g/kgVEM 940 /kgSDVE 90 g/kgRuw eiwit 140 g/kgZetmeel 200 g/kg

  Actueel zomerassortiment

  doodgeboren kalveren. Kunt u geen losse mineralen verstrekken? Dan bieden MIVIT (code 5135), Droogstand Mg (code 5140) of een mineraalemmer uitkomst. Bester-mine Totalvit is de emmer voor jongvee/melkvee (code 85618), Bestermine Optivit