Voorschrift nov-dec 2011

16
Voor schrift november - december 2011 AFGIFTEKANTOOR : MECHELEN MAIL V.U.:LUDO VANGILBERGEN TWEEMAANDELIJKS VUKPP-LID ISSN 1374-3422 ervaren - ontmoeten - geloven Thuis komen

description

novembernummer van het Voorschrift

Transcript of Voorschrift nov-dec 2011

Page 1: Voorschrift nov-dec 2011

Voorschrif tnovember - december 2011

AFG

IFTE

KA

NTO

OR

: M

EC

HE

LEN

MA

IL

V.U

.:LU

DO

VA

NG

ILB

ER

GE

N

TW

EE

MA

AN

DE

LIJK

S

VU

KP

P-L

ID

IS

SN

137

4-34

22

e r v a r e n - o n t m o e t e n - g e l o v e n

Thuiskomen

Page 2: Voorschrift nov-dec 2011

2

voorwoord

W ie klopt daar op de deur?

Geen enkel christelijk feest krijgt zoveel aandacht als Kerstmis. Etalages, winkelstraten, markten en pleinen, voortuintjes en gevels, ze staan nu reeds te popelen om het feest aan te kondigen. Maar welk feest kondigen ze aan? Waar gaat het om als we Kerstmis vieren?

Mensen van deze tijd zijn op zoek naar authenticiteit. Ze willen opnieuw écht Kerstmis vieren. Op dat vlak hebben wij hen als kerkgemeenschap meer te bieden dan kerstmarkten, kerstdiners en kerstkoopjes. In deze brochure geven we u een aantal suggesties om dat te doen. Het gaat om kleine dingen: gebedskaartjes, een uitgewerkte adventswake rond de figuur van Maria, een reeks adventsavonden over thema’s die mensen na aan het hart liggen, en nog veel meer.

De kaarten en brochures met gebeden kunt u zonder veel voorbereiding gebruiken in de liturgie van de zondag of in een gebedswake. Ze nodigen mensen uit om samen te bidden. En na gebruik in de kapel of in de kerk, kunnen ze thuis verder dienst doen. Andere initiatieven kunt u aankondigen. Op de lokale pagina’s van Kerk+leven, of op de website van de zorginstelling, school of dekenij waarvoor u werkt. De folders die we u als bijlage meesturen, kunt u helpen verspreiden. U kunt er in het midden bijvoorbeeld een blaadje insteken met de regeling van de kerstvieringen in uw federatie.

Vele mensen hunkeren naar een échte Kerst, naar nieuwe hoop. Zou het kunnen dat die hunker op de deur van onze kerken klopt?

Ludo Vangilbergen

Page 3: Voorschrift nov-dec 2011

3

in d it nu mmer

Niets is zo fijn als samen naar een feest toeleven.

Zeker als mensen ervaren dat ze daar geen bank-

of creditkaart voor nodig hebben.

Wenskaarten om je kerst- en nieuwjaarsgroeten

over te maken, vind je overal. Maar waar vind je

kaarten die zeggen wat jij wil zeggen?

Essentiële info over het evangelie op één over-

zichtelijke fiche per zon- of feestdag. Met interes-

sante verwerkingstips voor de catechese of de

kinderwoorddienst op een website.

Maak je klaar voor het B-jaar

Stuur zinvolle wenskaarten

Beleef de advent

Pagina 12-13

Pagina 4-11

Pagina 14-15

Page 4: Voorschrift nov-dec 2011

4

b eleef de advent

Gebedskaarten

In deze brochure bieden we u gebedskaarten aan voor vier verschillende gelegenheden:

om te gebruiken als leidraad voor een gebedswake in de advent (zie pagina 5)

om samen te bidden bij het ontsteken van de adventskaarsen, bijvoorbeeld in de liturgie van de vier adventszondagen (zie pagina 6-7)

om samen te bidden in een vergadering, een bijeenkomst of een viering tijdens de advent (pagina 8)

om samen te bidden in een kerstviering of een kerstvergadering (pagina 9)

Bij het ontwerp van de kaarten is veel zorg besteed aan de vorm (een handig formaat), aan de leesbaarheid, en aan de keuze van een afbeelding. Het zijn “hebbedingen”. Mensen willen ze na de bijeenkomst of na de viering graag mee naar huis nemen om ze thuis op de kast te zetten en om ze nog eens opnieuw te bidden.

Page 5: Voorschrift nov-dec 2011

5

b eleef de advent

‘Magnificat’ en ‘Gezegend zijt gij’ zijn twee gebedskaarten die op een handige manier openplooien tot een boekje van acht pagina’s van 10,5 x 15 cm. Ze zijn op een identieke manier opgebouwd: een bijbeltekst, vijf gebedsmomenten en een lied.

De bijbeltekst gaat terug naar de bron. Hij plaatst het magnificat en het wees-gegroet in hun bijbelse context. Als mensen de kaart na gebruik in een gebedswake mee naar huis nemen, hebben ze ook thuis toegang tot het Woord van God.

Elk gebedsmoment herneemt een gedachte uit het magnificat en het weesgegroet. De vetgedrukte gedeelten kunnen samen gebeden worden. Elk gebedsmoment kan afgesloten worden met een weesgegroet, een tientje en/of een lied.

Op de kaart staat telkens een Marialied dat mooi aansluit bij de inhoud van de kaart. Omdat het wat minder algemeen gekend is, worden telkens ook de noten gepubliceerd.

Pakje van 5 kaarten : € 3,50Vanaf 5 pakjes (= 25 kaarten) : € 3,20 per pakjeVanaf 10 pakjes (= 50 kaarten) : € 2,80 per pakjeVanaf 25 pakjes (= 125 kaarten) : € 2,50 per pakje

Om te bestellen: gebruik het formulier op pagina 16 of stuureen e-mail naar [email protected]

Page 6: Voorschrift nov-dec 2011

6

b eleef de advent

Pakje van 5 sets : € 10,00Vanaf 5 pakjes (= 25 sets) : € 9,00 per pakjeVanaf 10 pakjes (= 50 sets) : € 8,00 per pakjeVanaf 20 pakjes (=100 sets) : € 7,00 per pakje

Om te bestellen: gebruik het formulier op pagina 16 of stuur een e-mail naar [email protected]

Page 7: Voorschrift nov-dec 2011

7

b eleef de advent

Een set van vijf gebedskaarten, één voor elke kaars van de adventskrans en één voor het kindje Jezus in de kerststal. Inhoudelijk sluiten de gebeden aan bij de schriftlezingen uit de liturgie. De kaarten kunnen dan ook makkelijk in de advents- en kerstvieringen gebruikt worden. Zo kunnen ze in de huiskamers terechtkomen bij de adventskrans, bij een kaars of in de buurt van de kerststal.

Deze adventsset van 5 gebedskaarten wordt verkocht in pakjes van 5 sets.

Je kunt de kaarten meegeven met de kinderen van de kinderwoorddienst of van de catechese, of met de ouders van de eerste communicanten, bijvoorbeeld na een ouderbijeenkomst. Je kunt ze cadeau doen aan de leerkrachten van de lagere school of aan de ouders die hun kind het afgelopen jaar hebben laten dopen. Kortom, de kaarten kunnen u de gelegenheid geven om de band met mensen aan te halen.

Page 8: Voorschrift nov-dec 2011

8

b eleef de advent

Pakje van 10 kaarten : € 4,00 Vanaf 5 pakjes (= 50 kaartjes) : € 3,50 per pakjeVanaf 10 pakjes (= 100 kaartjes) : € 3,20 per pakjeVanaf 50 pakjes (= 500 kaartjes) : € 2,50 per pakje

Om te bestellen: gebruik het formulier op pagina 16 of stuureen e-mail naar [email protected]

Het gebed op deze adventskaart kan gebruikt worden in een viering, gebedswake of bezinning rond advent, bij het begin of op het einde van een vergadering, of in de catechese. Niet alleen het gebed, ook de foto op de voorzijde brengt op een warme manier de advent aanwezig.

De kaarten zijn zo mooi dat je ze zelfs als wenskaart zou kunnen versturen naar verschillende groepen mensen: de nabestaanden van een overledene, de pasgetrouwde koppels, de ouders die hun kindje hebben laten dopen, etc.

Page 9: Voorschrift nov-dec 2011

9

b eleef de advent

Pakje van 10 kaarten : € 4,00 Vanaf 5 pakjes (= 50 kaartjes) : € 3,50 per pakjeVanaf 10 pakjes (= 100 kaartjes) : € 3,20 per pakjeVanaf 50 pakjes (= 500 kaartjes) : € 2,50 per pakje

Om te bestellen: gebruik het formulier op pagina 16 of stuureen e-mail naar [email protected]

Deze kaart is het vijfde uit de set advents- en kerstkaarten op pagina 6. Het is de kerstkaart die ook apart verkrijgbaar is in pakjes van 10 exemplaren.

De kaarten zijn zo mooi dat je ze zelfs als wenskaart zou kunnen versturen naar verschillende groepen mensen: de nabestaanden van een overledene, de pasgetrouwde koppels, de ouders die hun kindje hebben laten dopen, etc.

Page 10: Voorschrift nov-dec 2011

10

vorming

VormingDe tijd dat elke parochie een adventsavond organiseerde, is lang voorbij. We zijn in het andere uiterste terechtgekomen: de advent is helemaal ondergesneeuwd door glitter en commercie. Nochtans heeft de advent alles waar mensen van nu naar verlangen. En met behulp van de moderne communicatiemedia kunnen we meer mensen bereiken dan we denken.

Door de folder te verspreiden zet je mensen op het spoor van initiatieven die hen kunnen doen groeien in geloof: de viermaal stilvallenavonden in Keerbergen, die ook via het web te volgen zijn, de luistermomenten (zie toelichting hiernaast) die je via het internet kunt downloaden en interessante boeken (zie toelichting hiernaast) die Kleopas in de adventsperiode aan sterk verminderde prijzen aanbiedt.

Kondig deze initiatieven aan via jouw mediakanalen: de website van je parochie of federatie, de lokale pagina’s van Kerk+leven, het prikbord in de kerk, de school of de zorginstelling. Je kunt daartoe kantenklare posters en pagina’s downloaden via www.kleopas.be.

DOWNLOAD

Verspreid de folder ‘Thuiskomen met Kerstmis’ (zie bijlage). Profiteer van de prachtige cover en de mooie vormgeving. Gebruik de plooifolder om de advents- en kerstvieringen in je eigen parochie of federatie aan te kondigen. Je krijgt de folders gratis. Het enige wat je zelf moet doen, is het gewenste aantal opgeven, een apart blaadje maken met je eigen aankondigingen en het in de plooifolder steken. Wedden dat je door de mooie cover de aandacht van de toevallige voorbijganger trekt?

Page 11: Voorschrift nov-dec 2011

11

vorming

Lu istermomenten

Kleopas is op zoek naar mensen met een Ipod, een mp3-speler, een smart-phone of een andere mobiele audiospeler. Ze hoeven geen tijd te hebben. Ze kunnen luisteren terwijl ze onderweg zijn, terwijl ze fitnessen of terwijl ze bij de kapper zitten te wachten. Het enige wat ze moeten doen is de audio-bestanden downloaden van www.overhoop.be. In de advent publiceert Kleopas daar tweemaal per week een luistermoment dat hen uitnodigt om stil te staan bij de figuren van de advent. Ongeveer vijf minuten. Woord en muziek. Gebed. Niet meer. Niet minder. Voldoende om de honger naar Kerstmis aan te scherpen.De bestanden hoeven niet eerst gedownload te worden. Ze kunnen ook via de website beluisterd worden.

Een aanbod van interessante boeken

Voor de mensen die honger hebben naar spirituele wijsheid, zetten we elke week van de advent een aantal interessante, recente boeken in de etalage voor een prikje. Het gaat om boeken van o.a. Anselm Grün, Henri Nouwen, Notker Wolf, etc. In de aanbiedingen zitten vast ook boeken die je aan iemand cadeau kunt doen. Wie geen enkele aanbieding wil missen, geeft zijn e-mail-adres op via de website www.overhoop.be.

Page 12: Voorschrift nov-dec 2011

12

wenskaarten

Een set van vijf wenskaarten (21 x 10,5 cm) met een mooi, sfeervol beeld en de wens ‘zalige kersttijd’ op de ene zijde en een korte bezinningstekst op de omme-zijde. Elke kaart biedt nog veel ruimte voor een persoonlijke wens.De kaarten worden verkocht in pakjes van twee sets (tien kaarten). Met tien enveloppes.

Pakje van 2 x 5 wenskaarten: € 5,00 vanaf 5 pakjes (50 kaarten) : € 4,50 per pakje vanaf 15 pakjes (150 kaarten) : € 4,00 per pakje vanaf 25 pakjes (250 kaarten) : € 3,50 per pakje

Om te bestellen: gebruik het formulier op pagina 16 of stuur een e-mail naar [email protected]

Page 13: Voorschrift nov-dec 2011

13

wenskaarten

De dubbele wenskaart is ideaal voor mensen die veel plaats nodig hebben om te schrijven. Aan de binnenzijde staat aan de linkerkant de tekst die hierboven wordt weergegeven. De kaart wordt verkocht in pakjes van 5 wenskaarten (met enveloppe).

Pakje van 5 dubbele kerstkaarten: € 3,00vanaf 5 pakjes (25 kaarten) : € 2,70 per pakjevanaf 15 pakjes (75 kaarten) : € 2,40 per pakjevanaf 25 pakjes (125 kaarten) : € 2,10 per pakje

Om te bestellen: gebruik het formulier op pagina 16 of stuureen e-mail naar [email protected]

Door mensenhandenmet grote zorg en tederheidneergelegd,gekoesterden omringd,krijgt Leven kansen,gisteren,vandaagen morgen,door ons, door u,door mij.

Page 14: Voorschrift nov-dec 2011

maak je klaar voor het B-jaar

Bijbel in 1000 seconden

14

Bijbel in 1000 seconden heeft ook voor de B-cyclus een fiche voor elke zon- en feestdag. Elke fiche bevat:

• de evangelietekst zoals hij in de kerk wordt voorgelezen• een zakelijke, heldere uitleg bij moeilijke woorden• de tekst hertaald naar het Nederlands van vandaag• de betekenis van het verhaal + stof tot nadenken

De fiches zijn in kleur gedrukt en uitgegeven op stevig papier. Zo kunnen ze tegen een stootje en kunnen ze nog jaren dienst doen.

Naast de fiches voor de zon- en feestdagen zijn er nog fiches over Marcus, Johannes, het liturgisch jaar, etc. Het jaarpakket voor de B-cyclus telt in totaal 60 fiches.

Wie het jaarpakket voor de B-cyclus koopt, krijgt toegang tot een website waar je voor elke zondag specifieke verwerkingstips vindt voor kinderen. Die tips zijn bijzonder interessant voor de kinderwoorddienst of voor de catechese. Wie enkel toegang wil hebben tot die verwerkingstips, kan een websleutel voor de B-cyclus kopen.

Page 15: Voorschrift nov-dec 2011

maak je klaar voor het B-jaar

15

Naast het jaarpakket voor de B-cyclus is er ook een startpakket. Dat be-staat uit een mooie, stevige ringmap en 21 fiches voor de feestdagen die in de A, B en C-cyclus eenzelfde evangelielezing hebben.

Bijbel in 1000 seconden

Jaarpakket voor de B-cyclus: € 34,00Combipakket: € 62,00startpakket + jaarpakket voor de B-cyclus

Websleutel voor de B-cyclus: € 25,00

Om te bestellen: gebruik het formulier op pagina 16 of stuureen e-mail naar [email protected]

Stukje uit de fiche

voor de 1ste zondag

van de advent

Page 16: Voorschrift nov-dec 2011

GEBEDSKAARTEN

Magnificat (pagina 5) pakjes van 5 kaarten

Gezegend zijt gij (pagina 5) pakjes van 5 kaarten

Adventskaarten (pagina 6) pakjes van 5 sets

Kom, Heer Jezus, kom (pagina 8) pakjes van 10 kaarten

Een kind is ons geboren (pagina 9) pakjes van 10 kaarten

WENSKAARTEN

Wenskaarten Kerst en Nieuwjaar (pagina 12) pakjes van 2 x 5 kaarten

Dubbele kerstkaart (pagina 13) pakjes van 5 kaarten

BI JBEL IN 1000 SECONDEN

Jaarpakket voor de B-cyclus (pagina 15)

Combipakket (pagina 15)

Websleutel voor de B-cyclus (pagina 15)

GRATIS KERSTFOLDERS

Thuiskomen met Kerstmis vouwfolders

In de prijzen zijn de verzendingskosten niet inbegrepen.A.U.B. wacht op het overschrijvingsformulier vooraleer te betalen !

B E S T E L B O N

KLANTNUMMER

NAAM

STRAAT

POSTCODE

DATUM

TELEFOONNR.

E-MAILADRES

NUMMER

PLAATS

HANDTEKENING

11-12/11Terugsturen naar : Kleopas - Bestellingen - Korte Schipstraat 16 - 2800 Mechelen

gewensteaantal

gewensteaantal

gewensteaantal

gewensteaantal