Voorjaarscongres 12 april 2013

9
E e n l e v e n la n g e e n g e z o n d e m o n d NVM platinasponsor NVM goudsponsor NVM zilversponsor NVM bronssponsor ‘...itissen’ op een rijtje! Algemene Ledenvergadering en voorjaarscongres Vrijdag 12 april 2013 Theater en Congrescentrum De Flint te Amersfoort

description

'....itissen op een rijtje!'

Transcript of Voorjaarscongres 12 april 2013

Page 1: Voorjaarscongres 12 april 2013

Een leven lang een gezonde mond

NVM platinasponsor NVM goudsponsor NVM zilversponsor NVM bronssponsor

‘...itissen’ op een rijtje!

Algemene Ledenvergadering en

voorjaarscongres

Vrijdag 12 april 2013Theater en Congrescentrum De Flint te Amersfoort

Page 2: Voorjaarscongres 12 april 2013

1

‘…itissen’ op een rijtje!

Itis – in de medische terminologie is dit een achtervoegsel en betekent dit ‘ontsteking’. Als een Engels zelfstandig naamwoord heeft itis een geheel andere betekenis. Het duidt de conditie aan, waarin iemand zich bevindt na het nuttigen van een zware maaltijd met veel zout en vet, namelijk suf en slaperig!

En dat is nu juist zoals een mondhygiënist in de dagelijkse praktijk niet moet zijn. Als mondzorgprofessional heb je de verantwoordelijkheid om alert te zijn, te observeren, te signaleren, te screenen/monitoren en te diagnosticeren. In alle gevallen, bijvoorbeeld als het gaat om kindermishandeling en huiselijk geweld of in patiënt-onveilige situaties én ook wanneer er verschillende itissen zich in en rondom de mond voordoen. Hoe is de relatie tussen parodontitis en hart- en vaatziekten, wat doe je als je een peri-implantitis signaleert en hoe herken en behandel je een parotitis?

De heren Loos, Oortgiesen en van der Meij nemen je mee in de wereld van deze …itissen. Ninke van der Leck en toneelgroep de Regiemakers geven tools om de meldcode en patiëntveiligheid in de praktijk te implementeren.

Algemene Ledenvergadering

Op 12 april om 09.00 uur wordt de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de NVM gehouden. Het bestuur legt in de ALV verantwoording af aan de aanwezige leden over het gevoerde beleid. Tevens worden er door middel van stemming beslissingen genomen over onderwerpen die het toekomstige beleid van de NVM bepalen. Leden van de NVM ontvangen uiterlijk twee weken voor aanvang van de ALV een persoonlijke uitnodiging en agenda. Uiteraard is de ALV alleen toegankelijk voor leden van de NVM.

LocatieTheater en Congrescentrum De FlintConinckstraat 603811 WK AmersfoortKijk voor informatie over route en OV op: www.deflint.nl/algemeen/bereikbaarheid

nieuw

De wetenschap van gevoelige tanden

Nieuwe Sensodyne Repair & Protect past de unieke mogelijkheden van NovaMin® toe in een fluoridetandpasta voor dagelijks gebruik. NovaMin® vormt een herstellende hydroxyapatiet-achtige laag over blootliggend dentine en in de tubuli1-5 waarmee uw patiënten bij tweemaal daags poetsen langdurig worden beschermd tegen de pijn bij gevoelige tanden6-8

Er is nu een belangrijk product om u te helpen de strijd aan te gaan met gevoelige tanden

Specialist bij gevoelige tanden

Referenties: 1. Burwell A et al. J Clin Dent 2010; 21(Spec Iss): 66–71. 2. LaTorre G, Greenspan DC. J Clin Dent 2010; in press. 3. Efflant SE et al. J Mater Sci Mater Med 2002; 26(6):557−565. 4. Clark AE et al. J Dent Res 2002; 81 (Spec Iss A): 2182. 5. GSK-data on file. 6. Du MQ et al. Am J Dent 2008; 21(4): 210−214. 7. Pradeep AR et al. J Periodontol 2010; 81(8): 1167−1113. 8. Salian S et al. J Clin Dent 2010; in press. Sensodyne® en de ringen zijn geregistreerde handelsmerken van de GlaxoSmithKline groep.

BB

1301

0

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare B.V. • Postbus 757, 3700 AT Zeist • www.gskdental.nl

Programmaboekje NVM Voorjaarscongres .indd 1 24-01-13 10:45

Page 3: Voorjaarscongres 12 april 2013

3

PuntenHet bijwonen van de ALV van de NVM levert 2 SBU op ten behoeve van kwaliteitsregistratie. Voor KRM-leden is dit competentiegebied Organisatie. Bij binnenkomst wordt gevraagd de presentielijst te tekenen om uw aanwezigheid te bevestigen. Voor KRM-geregistreerden geldt dat de punten van de ALV worden bijgeschreven in het digitaal portfolio. Als u niet heeft getekend op de presentielijst kunnen de punten niet worden bijgeschreven.

Het volgen van het wetenschappelijke gedeelte van dit congres levert 4 SBU op in competentiegebied Mondzorg.

Na afloop van het congres wordt gevraagd uw congresbadge in te leveren bij de inschrijf-balie. Voor KRM-geregistreerden geldt dat de punten automatisch worden bijgeschreven in het digitaal portfolio. Er worden geen deelnamecertificaten uitgereikt. Mocht u wel een certificaat wensen, dan kunt u deze aanvragen bij de registratiebalie. U krijgt het certificaat dan thuisgestuurd.

Dagvoorzitter: Dhr. dr. Schelte Fokkema Schelte is parodontoloog en dus tandarts, maar ook, als enige in Nederland, mondhygiënist. Daarnaast is Schelte docent en trainer voor mondzorgprofessionals en tot voor kort ook voor studenten. Schelte is nauw betrokken bij de beroepsontwikkeling van de mondhygiënist, het opzetten van praktijkgericht onderzoek en de educatie en professiona­lisering. In dat kader werkt hij samen met en brengt hij adviezen uit aan de NVM en de NVvP. Verder is hij lid van de NTvM redactieraad en van het adviescollege van het Ivoren Kruis. Tot slot schrijft hij regel­matig wetenschappelijke publicaties in de (inter)nationale literatuur en is hij spreker op (inter)nationale congressen.

Aan het einde van de congresdag zal Schelte Fokkema nog iets vertellen over de Leergang Parodontologie.

Post-initiële educatie: de leergang ParodontologieDoor de zorginhoudelijke en maatschap-pelijke ontwikkelingen in de afgelopen decennia bevindt de mondzorg zich in een belangrijk transformatieproces. Ook het beroep van mondhygiënist heeft hier-door in belangrijke mate aan professionele zelfstandigheid en verantwoordelijkheid gewonnen. Dientengevolge worden er hogere (opleidings)eisen gesteld aan de mondhygiënist. De parodontologie behoort tot op de dag van vandaag tot de meest omvangrijke beroeps- en mond-zorgtaak van de mondhygiënist. Het kennis maar vooral het inzichts- en vaar-digheidsniveau dient overeenkomstig de

huidige wetenschappelijke evidentie te zijn. Echter ondanks de enorme progres-sie van de wetenschap blijkt de integratie van innovaties binnen de parodontologie zowel in de opleidingen als in de beroeps-praktijk ten dele achtergebleven te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er zorg bestaat over de kwaliteit en kwantiteit van het parodontologieonderwijs binnen de universiteiten en de Hbo-opleidingen maar ook van nascholingsprogramma’s. De NVM neemt hierin haar verantwoorde-lijkheid en ontwikkelt een life long learning programma voor mondhygiënisten.

AIR-FLOW® is a trademark of EMS Electro Medical Systems SA, Switzerland

EMS–SWISSQUALITY.COM

KLINISCHE STUDIES* BEWIJZEN DE SUPERIORITEIT VAN DE ORIGINELE AIR-FLOW® PERIO METHODE } BEHOUD NATUURLIJKE ELEMENTEN EN NAZORG IMPLANTATEN* Ga naar www.air-f low-perio.com voor onze f lyer EMS Clinical Evidence

> PERIO-FLOW® handstuk met PERIO-FLOW® nozzle voor subgingivale toepassing

> AIR-FLOW® PERIO poeder op basis van glycine voor de subtiele verwijdering van biofilm

Page 4: Voorjaarscongres 12 april 2013

4 5

Lezing 1:Mw. Ninke van der Leck Ninke van der Leck is eigenaar van Bureau Bespreekbaar. Al bijna 15 jaar is zij betrokken bij het thema kindermishandeling. Zowel beleids­matig als inhoudelijk heeft zij expertise opgebouwd die zij inzet in haar trainingen aan professionals. Haar trainingen zijn erkend door het Ministerie van VWS en het Landelijk Platform Aanpak Kindermishandeling. Bureau Bespreekbaar is het enige bureau in Nederland dat scholing geeft binnen de tandheelkunde en mondzorg op het gebied van het signaleren en bespreekbaar maken van kinder­mishandeling.

Wat u moet weten over de NVM-Meldcode Alle professionals in Nederland die in hun werk contact hebben met kinderen, behoren in 2013 te gaan werken met de wettelijke Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. In deze presentatie hoort u waarom het belangrijk is om alert te zijn op signalen en leert u wat u als mondhygiënist kunt doen om bij te dragen aan het bestrijden en stoppen van kinder-mishandeling en huiselijk geweld.

PREVENTIE, BEHANDELING EN NAZORG VAN

PARODONTITIS EN PERI-IMPLANTITISMET DE DENTAID PRODUCTEN

Lichtschip 15 • 3991 CP HoutenT. 030 63 43 154 • [email protected]

adv A5 met tand.indd 1 18-01-13 17:05

Page 5: Voorjaarscongres 12 april 2013

6 7

Lezing 2: De RegiemakersDe Regiemakers bestaan 12 april uit Lilian Korzilius, Daan Vennix en Maarten Beentjes. Lilian werkt sinds 2004 als trainingsacteur en weet met haar krachtige persoonlijkheid altijd de juiste snaar te raken bij het publiek, waarbij humor helpt om mensen in beweging te krijgen. Daan omzeilt zijn midlifecrisis door als professional te acteren. Hij is scherp, ad rem en daagt uit op respectvolle wijze. Maarten is van de inhoud. Hij stuurt, coördineert, laat mensen ervaren en leren. Hij is een van de drijfveren van de Regiemakers.

Werkwijze PatiëntveiligheidHet regiemodel is een methodiek om ‘pittige’ thema’s binnen organisaties op een humoristische wijze aan de orde te stellen. Voor de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten zullen de Regie-makers tijdens het voorjaarscongres met het thema ’Zorg voor Veilig‘ aan de slag gaan. Het Regiemodel kent 3 rollen. De acteurs zullen een of twee werksituaties spelen, welke een grote mate van herkenning

heeft bij het publiek. De 2e rol is voor het publiek, i.c. de mondhygiënisten. Zij mogen de acteurs onderbreken op het moment dat zij denken dat het verkeerd gaat ten aanzien van de zorg voor patiënt-veiligheid. Vervolgens geven zij aan hoe het wel zou moeten. De acteurs spelen daar direct op in en laten zien wat het ef-fect is. De laatste rol is voor de regisseur. Hij begeleid het proces tussen de acteurs en de mondhygiënisten.

Lezing 3: Dhr. prof. Bruno Loos Ph.DBruno is in 1981 afgestudeerd als tandarts. Na een periode algemene praktijk, behaalde hij in de VS een MSc in de Parodontologie en een PhD in de Orale Biologie. Loos is hoogleraar Parodontologie en werkt fulltime op de afdeling Parodontologie van het ACTA. Hij is voorzitter van de afdeling ‘Conserverende en Preventieve Tandheelkunde’, hoofd van de Sectie Parodontologie/Orale Biochemie en hij stuurt het Postgraduate Programma Parodontologie bij het ACTA aan. Zijn onderzoek is gerelateerd aan vatbaarheid voor parodontitis, met name genetische en immunologische aspecten. Daarnaast bestudeert hij systemische effecten van parodontitis.

Behandeling van parodontitis verbetert de algemene gezondheidSteeds meer informatie komt beschikbaar over de systemische effecten van paro-dontitis. De relaties tussen parodontitis en hart- en vaatziekten, longontstekingen, vroeggeboorte, reuma, diabetes, kanker en overlijden worden steeds vaker geponeerd. Niet alleen epidemiologische associatie studies, maar ook behandel-studies zijn belangrijk om de mogelijke causale relaties tussen parodontitis en systemische aandoeningen te bestuderen. Er zijn nu meerdere parodontitis interventie

studies die aangeven dat de behandeling van parodontitis resulteert in significante verbeteringen van klinische en biochemi-sche parameters van patiënten met en zonder verscheidene systemische aan-doeningen, zoals diabetes en atheroscle-rose. Algemene en klinische implicaties voor deze bevindingen zullen worden besproken. De mondhygiënist speelt een belangrijke rol om niet alleen mondgezond-heid op peil te houden, maar ook aspecten van de algemene gezondheid.

Page 6: Voorjaarscongres 12 april 2013

Lezing 4: Dhr. dr. Daniël Oortgiesen Daniël studeerde tandheelkunde in Nijmegen. Tijdens deze studie raak­te hij al vroeg geïnteresseerd in de parodontologie en de implantologie. Na het afronden van de studie volgde een jaar van waarnemingen in diverse algemene praktijken. In 2003 startte hij aan de Master of Science opleiding parodontologie (afgerond 2006). Sindsdien werkte hij in verschillende verwijspraktijken voor parodontologie en implanto­logie. Vanaf september 2012 werkt hij alleen nog in de Parodontologie Praktijk Zwolle (PPZ). Onlangs is hij gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het gebied van parodontale regeneratie. Daniël zal verbonden blijven aan de universiteit als docent naast zijn klinische werkzaamheden.

Ook al een ‘itis’ rondom een implantaat, wat nu?Een steeds groter wordende groep patiënten wordt behandeld met implanta-ten. In eerste instantie waren dit vooral de edentate patiënten, maar nu zijn dit ook steeds meer de partieel dentate patiën-ten. Als gevolg hiervan bestaat er een behoefte aan specifieke kennis van de peri-implantaire weefsels, de preventie van met name peri-implantaire ontstekingen en de nazorg. Deze lezing is opgezet om te

trachten de benodigde kennis en vaardig-heden aan te reiken om deze specifieke nazorg te kunnen leveren. Vragen als ‘mag ik pockets meten rondom implanta-ten’, ‘hoe reinig ik het implantaat opper-vlak’, ‘wat voor instructies kan ik geven’ etc. zullen beantwoord worden.

Lezing 5: Dhr. dr. Erik van der MeijErik is opgeleid tot kaakchirurg aan het VU Medisch Centrum te Amsterdam en promoveerde in 2002 op het mogelijk premaligne karakter van lichen planus van het mondslijmvlies. Hij was van 2004 tot 2008 als staflid ver­bonden aan de afdeling Mondziekten, Kaak­ en Aangezichtschirurgie van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Aldaar volgde hij een fellow­ship Hoofd­Hals Chirurgie/Oncologie. Sinds 1 maart 2008 is hij werkzaam in het Medisch Centrum Leeuwarden. Zijn aandachtsgebieden betreffen de Hoofd­Hals Oncologie, speekselklierpathologie en de pathologie van de mondholte.

Obstructieve sialoadenitis. Over speeksel, stenen en stenosen.De totale hoeveelheid speeksel die gepro-duceerd wordt door de 3 gepaarde grote speekselklieren en de enkele honderden kleine speekselkliertjes bedraagt ongeveer 600 ml. Het door de speekselklieren gepro-duceerde speeksel wordt via uitvoergangen naar de mond vervoerd. Door bepaalde oorzaken zoals een speekselsteen of een vernauwing in een uitvoergang, kan de

speekselafvloed verstoord zijn. Een dergelijke verstopping kan uiteindelijk leiden tot een speekselklierontsteking. Hoe herken je een verstopte speekselklier? Waar let je op bij lichamelijk onderzoek? Hoe kan een ver-stopte speekselklier behandeld worden? Aan de hand van casuïstiek zal worden ingegaan op voornoemde aspecten.

8 9

Page 7: Voorjaarscongres 12 april 2013

DESENSITISING PASTE

elimineert direct en langdurig de oorzaak van de pijn

bevat Arginine en Calciumcarbonaat

sluit open dentinekanaaltjes effectief

klinisch bewezen

* bij pijn veroorzaakt door open dentinekanaaltjes bij blootliggende tandhalzen/wigvormige defecten (mechanische slijtage)

Uw patiënt ontspannen in de stoel?Aanbrengen vóór de professionele gebitsreiniging!*

GABA B.V. - Postbus 27, 1380 AA Weesp. Tel. +31 (0) 294 491 990 - [email protected] - www.gaba-bv.nl

NVM PosterprijsWilt u in korte tijd interessante en relevante kennis vergaren? Kom dan tijdens de pauzes van het voorjaarscongres naar de poster­presentaties van uw collega’s uit het werkveld.

De posters geven de resultaten van aan-sprekend recent afgerond (literatuur)onder-zoek, verbetertrajecten of afstudeerprojec-ten weer en zijn gemaakt en ontworpen door IT-groepen of net-afgestudeerden. Via deze posterpresentaties, mogelijk met inhoudelijke toelichting door uw collega, kunt u in korte tijd informatie verwerven die u in de dagelijkse praktijk kunt toepassen.

De vakjury heeft deze posters beoordeeld en tijdens de congresdag zal om 16.30 uur de uitreiking hiervan plaatsvinden. De NVM Posterprijs is een initiatief van de NVM en GABA Benelux.

Flairesse: De perfecte combinatie voor uw profylaxe behandelingen.Met Flairesse zijn stralende witte tanden de winnaars. Het nieuwe profylaxe programma van DMG bestaat uit een reinigingspasta (die niet spettert) een schuim/gel voor een 1 minuut applicatie en een lak die transparant opdroogt.

Alle ideaal op elkaar afgestemd. Met Fluoride en Xylit, maar zonder allergene stoffen, suiker of Aspartaam. Verkrijgbaar in 3 zeer prettige smaken. Een voltreffer voor u en uw patiënten! Meer informatie vindt u op:www.de.dmg-dental.com/flairesse

Verkrijgbaar

in de smaken,

aardbei, meloen en munt.

AZM_Flairesse_DeEnNL_1301.indd 1 05.02.13 13:30

Flairesse: De perfecte combinatie voor uw profylaxe behandelingen.Met Flairesse zijn stralende witte tanden de winnaars. Het nieuwe profylaxe programma van DMG bestaat uit een reinigingspasta (die niet spettert) een schuim/gel voor een 1 minuut applicatie en een lak die transparant opdroogt.

Alle ideaal op elkaar afgestemd. Met Fluoride en Xylit, maar zonder allergene stoffen, suiker of Aspartaam. Verkrijgbaar in 3 zeer prettige smaken. Een voltreffer voor u en uw patiënten! Meer informatie vindt u op:www.de.dmg-dental.com/flairesse

Verkrijgbaar

in de smaken,

aardbei, meloen en munt.

AZM_Flairesse_DeEnNL_1301.indd 1 05.02.13 13:30

Flairesse: De perfecte combinatie voor uw profylaxe behandelingen.Met Flairesse zijn stralende witte tanden de winnaars. Het nieuwe profylaxe programma van DMG bestaat uit een reinigingspasta (die niet spettert) een schuim/gel voor een 1 minuut applicatie en een lak die transparant opdroogt.

Alle ideaal op elkaar afgestemd. Met Fluoride en Xylit, maar zonder allergene stoffen, suiker of Aspartaam. Verkrijgbaar in 3 zeer prettige smaken. Een voltreffer voor u en uw patiënten! Meer informatie vindt u op:www.de.dmg-dental.com/flairesse

Verkrijgbaar

in de smaken,

aardbei, meloen en munt.

AZM_Flairesse_DeEnNL_1301.indd 1 05.02.13 13:30

Flairesse: De perfecte combinatie voor uw profylaxe behandelingen.Met Flairesse zijn stralende witte tanden de winnaars. Het nieuwe profylaxe programma van DMG bestaat

uit een reinigingspasta (die niet spettert) een schuim/gel voor

een 1 minuut applicatie en een lak die transparant opdroogt. Alle ideaal op elkaar afgestemd.

Met Fluoride en Xylit, maar zonder allergene stoffen, suiker of A spartaam. Verkrijgbaar in 3 zeer prettige smaken. Een voltreffer voor u en uw patiënten! Meer informatie vindt u op: www.de.dmg-dental.com/flairesse

Page 8: Voorjaarscongres 12 april 2013

M

StandhoudersOp 12 april kunt u tijdens de pauzes een uitgebreide expo bezoeken.Aangemelde standhouders tot 1 februari 2013:

Ervaar de baanbrekende innovatie: Philips Sonicare AirFloss

Voor patiënten die fl ossen vervelend vinden, is de nieuwe Philips Sonicare AirFloss een uitkomst. De innovatieve microburst-technologie spuit lucht en micro-druppels die op een zachte, maar krachtige manier reinigen tussen de tanden.

Effectief : Sonicare AirFloss helpt om ontstoken tandvlees tot 75% en bloedend tandvlees tot wel 86% te verminderen binnen 4 weken.1

Voorkeur : Na 3 maanden gebruikte 96% van de patiënten die onregelmatig fl osten Sonicare AirFloss minstens 4 keer per week.2

Gebruiksgemak : 86% van de ondervraagde patiënten vindt het makkelijker in gebruik dan fl ossen.3

Bel 020 504 0612 of mail naar [email protected] voor meer informatie of om te profi teren van het probeeraanbod van Philips Sonicare AirFloss.1. de Jager M, Jain V, Schmitt P, DeLaurenti M, Jenkins W, Milleman J, et al. Clinical effi cacy and safety of a novel interproximal

cleaning device. J Dent Res. 2011;90 (special issue A).2. Krell S, Kaler A, Wei J. In-home use test to evaluate ease of use for Philips Sonicare AirFloss versus Reach string fl oss and

WaterpikUltra Water Flosser. Data on fi le, 2010.3. Krell S, Kaler A, Wei J. In-home use test to assess compliance of Philips Sonicare AirFloss. Data on fi le, 2010.

‘‘ De manierom makkelijktussen jetanden tereinigen. Geweldig.”– Michelle Hurlbutt, mondhygiëniste

Voorkeur:Na 3 maanden gebruikte 96% van de patiënten Sonicare AirFloss minstens 4 keer per week.2

Effectief:Sonicare AirFloss helpt om ontstoken tandvlees tot 75% en bloedend tandvlees tot wel 86% te verminderen binnen 4 weken.1

PCL1304-01_ADV_Airfloss_148x210_WT2.indd 1 21-01-13 14:12

• Advanced Dental Diagnostics International BV• Bluem• Dentaid Benelux• Dental Cards• Dental Info• DentalCourses Mondhygiënisten• EMS• E-Wise• Fa-med• Farma-Dent• GABA• Glaxo Smith Kline Consumer Healthcare BV

• Henry Schein• Ivoren Kruis• KwaliteitsRegister Mondhygiënisten• LabOral• Meda Pharma• Nederlandse Vereniging van

Mondhygiënisten• Oral Company International BV• Philips• Procter en Gamble• Satelec• TePe Mondhygiene Producten B.V.• Zendium

Direct starten? Bestel uw pakket online, kijk op www.prevdent.eu/testpakket

PrevDent International BVJaagweg 12a1452 PB - Ilpendam - NL

t. +31 (0)20 661 77 44

e. [email protected] i. www.prevdent.eu

Page 9: Voorjaarscongres 12 april 2013

ProgrammaVrijdag 12 april 2013

Postadres:

Postbus 1166

3430 BD Nieuwegein

Adres:

Rietgors 10

3435 CB Nieuwegein

T: 030-6571013

E: [email protected]

Een leven lang een gezonde mond

Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten

08.30 uur Registratie en koffie09.00 uur Algemene Ledenvergadering NVM10.30 uur pauze11.15 uur Mw. Ninke van der Leck – Training en advies over het signaleren en bespreekbaar

maken van kindermishandeling 12.00 uur De Regiemakers – Patiëntveiligheid 12.45 uur lunch14.15 uur Dhr. prof. Bruno Loos Ph.D – Behandeling van parodontitis verbetert de algemene

gezondheid15.00 uur Dhr. dr. Daniël Oortgiesen – Ook al een ‘itis’ rondom een implantaat, wat nu?15.45 uur pauze16.30 uur Uitreiking posterprijs16.45 uur Dhr. dr. Erik van der Meij – Obstructieve sialoadenitis. Over speeksel, stenen en

stenosen17.30 uur Dhr. dr. Schelte Fokkema – leergang parodontologie17.45 uur borrel