Voorjaarsbrochure 2013

28
België - Belgique P .B. - P .P . 1090 Brussel 1/9473

description

Programmatie voorjaar 2013

Transcript of Voorjaarsbrochure 2013

Page 1: Voorjaarsbrochure 2013

België - BelgiqueP.B. - P.P.1090 Brussel1/9473

Page 2: Voorjaarsbrochure 2013
Page 3: Voorjaarsbrochure 2013
Page 4: Voorjaarsbrochure 2013

4 | VOORJAAR 2013

Page 5: Voorjaarsbrochure 2013

VOORJAAR 2013 | 5

NIEUWJAARS-RECEPTIE

ZONDAG 27 JANUARI 2013 OM 12U

Laten we samen klinken op een spran-kelend 2013!

We vertellen jullie die dag graag meer over ons nieuwe logo, de nieuwe look van de Gazet van Jette en stellen even-eens de nieuwigheden in ons voorjaars-programma voor. Voorts kunnen jullie speeches verwachten van voorzitter Herman Van den Nest en Nederlands-talige Schepen Brigitte Gooris. Maar liefst twee theatercollectieven zullen enkele sketches te berde brengen: maak kennis met het nieuwe collectief Toile CiREe en de jongeren van De Violier-tjes! De allerkleinsten zijn meer dan wel-kom en kunnen knutselen met Raf!

Receptie en hapjes door Taverne Ter Linden!

ZODOENDEJONG EN OUD SLAAN

DE HANDEN IN MEKAAR

Zelf een kleedje herstellen of maken? Leren werken met een smartphone? Zowel bij jongeren als bij senioren leeft de behoefte om een aantal dagdage-lijkse technieken onder de knie te krij-gen. Daarvoor cursus gaan volgen, dat is misschien wel een beetje teveel van

het goede. Een klein duwtje in de rug en iemand een beetje tijd en know-how schenken is vaak voldoende om een nieuwe wereld te openen.

Volgende workshops:

BREI JE EIGEN SJAAL IN 2U EN 20MIN!Woensdag 9 januari in JH De BrandingZaterdag 26 januari 2013 van 14 tot 17uIn JH ’t Mutske – Schapenweg 2 – Laken

FACEBOOK VOOR SENIORENWoensdag 6 februari 2013 van 14 tot 16.30uWoensdag 20 februari 2013 van 14 tot 16.30uIn Seniorencentrum – Zaterdagplein 6 – Brussel

MAAK EEN OBJECT UIT RECYCLAGEMATERIAAL

Woensdag 13 maart 2013 in GC Essegem

Om ons project voort te zetten zijn we nog op zoek naar jou! Ben jij jong of se-nior en ergens goed in? Heb jij zin om iets bij te leren van iemand anders? Aar-zel dan niet en contacteer ons! Elk idee is welkom - we hebben je er graag bij!

INFO: [email protected] [email protected]

Een project van: Gemeenschapscentrum Essegem, het Seniorencentrum Brussel, Jeugdhuis ’t Mutske (Laken) en Jeugdhuis De Branding (Jette)

Page 6: Voorjaarsbrochure 2013

6 | VOORJAAR 2013

LENTEQUIZ #11VRIJDAG 15 MAART 2013 OM 20U

Ben je een doorwinterde quizliefheb-ber en wil je je graag een weg naar de top quizzen? Of ben je een sympathieke underdog die zin heeft in een gezellig avondje uit? De lentequiz is een leuke en ontspannende quiz waar het niet alleen belangrijk is om veel encyclope-dieën te lezen. Verwacht je aan een mix van leuke weetjes, doordenkers en an-dere vreemde gevallen. Dat alles wordt aangevuld met heel wat beeld en geluid.

Opgelet!Het gebruik van slimme telefoons is niet toegestaan. Discreet verstopte papieren spiekbriefjes zien we door de vingers.

Tijdig inschrijven is aangeraden!Groepen van 2 tot 6 personen PRIJS 15 euro per groep

EXPO ESSEGEMHou de muren van Essegem dit voor-jaar met nauwkeurige blik in de gaten, want u zal daar regelmatig wat kleur op zien verschijnen!

GREGORY BARTOSZEK27/01/13 – 24/02/13

Gregory Bartoszek werkt met olie, acrylverf, tempera, waterverf en pastel. Schilderen, tekenen en fotografie beho-ren tot zijn grote passie die zijn dagelijks leven domineert. De meeste werken

zijn gekenmerkt door een harmonie van onderwerpen en kleuren.Gregory heeft zijn talent en vaardighe-den verder ontwikkeld aan de Acadé-mie des Arts Constantin Meunier in Etterbeek en Atelier Chaint Oiseaux. Hij stelde reeds tentoon in enkele culturele centra in Brussel, nu dus ook te bewon-deren in Essegem.

LITERAIRE LENTETENTOONSTELLING8/03/13 – 29/03/13

Vernissage in GC Essegem op donder-dag 8 maart om 19u – met dichterlijke intermezzo’s en receptie!

Deze lente-expo toont het werk van diverse Jetse en andere kunstenaars. Zie je iets dat je bevalt? Zin om je interieur op te vrolijken? Dat kan! Alle kunstwer-ken worden aan democratische prijzen verkocht ten bate van de Stichting tegen Kanker.

Een organisatie van Willemfonds Jette i.s.m. KT De Violier en GC Essegem

FOTOTENTOONSTELLING10/06/13 – 07/07/13

De cursisten fotografie in Essegem stellen enkele van hun werken voor na een eerste reeks Fotografie in het centrum. Daarbij komen heel uiteenlo-pende thema’s aan bod. Nadat ze alle technische vraagstukken van de camera hebben opgelost en leren kijken hebben naar de meest essentiële elementen bij fotografie, zijn ze klaar om hun werken tentoon te stellen aan het publiek!

Page 7: Voorjaarsbrochure 2013

VOORJAAR 2013 | 7

KLASSIEKIN DE ABDIJ

Klassiek in de Abdij is voor het publiek een buitenkans om gerenommeerde klassieke musici en spraakmakende jon-ge talenten in een ongedwongen kader te beluisteren en voor de musici zelf een terugkeer naar de wortels van alle kamermuziek: een intieme zaal waar de ontmoeting centraal staat.Klassiek in de Abdij wordt georgani-seerd met steun van het College van Burgemeester, Schepenen van Jette, Schepen voor Vlaamse Gemeenschap Brigitte Gooris en Schepen Bi-Culturele Activiteiten Paul Leroy.Na het concert biedt de gemeente aan de musici en aan alle muziekliefhebbers het aperitief aan. Tijdens het concert is er kinderopvang voorzien.

WAAR Abdij van Dieleghem - Tie-backxstraat 14

WANNEER Telkens op zondag om 11u – met kinderopvang en aan alle muziekliefhebbers een aperitiefje aan

INFO [email protected] | 02 423 13 73

PRIJS 10 EUR / 5 EUR (-12 jaar, +65 jaar, Muziekacademie) | Abonnement 5 concerten = 4 betalen en 1 gratis

Programma

17 FEBRUARI 2013The Monnaie Wind QuintetKamermuziekensemble van de Munt: van Joseph Haydn tot Luciano Berio

3 MAART 2013Erik Pirotte, piano en Stijn Kuppens, cello

5 MEI 2013Euterpe Baroque Consort‘Ospedale della Pieta’, muziek van Vival-di en zijn Venetiaanse tijdgenoten

23 JUNI 2013Sofie Vanden Eynde - theorbe en Romina Lischka - viola da gambaVerfijnde barokmuziek van M. de Sainte-Colombe en Marin Marais

THEATERALTIJD ‘T ZELFDE

DINSDAG 14 MEI 2013 OM 20U

Een bitterzoete komedie aan de toog gebracht door Tristero.Elke vrijdagavond komt de familie Mé-nard samen in het café van de oudste zoon Henri. Deze keer wordt er ook een verjaardag gevierd. Al snel blijkt dat een aantal oude wonden nog niet helemaal genezen zijn. Het verjaardags-feestje valt volledig in het water.

Altijd ‘t Zelfde is een verrukkelijke ko-medie waarin familierelaties het zwaar te verduren krijgen; een herkenbare en confronterende tranche de vie.

Een verfrissend humoristische voorstelling, die perfect aansluit bij de laagdrempelige locatie, en toch nergens in de (ogenschijn-lijke) oppervlakkigheid vervalt. (De Stan-daard)

WAAR Café Excelsior | Sint-Pieters-kerkstraat 8 (hoek Kardinaal Mercierplein), Jette

Page 8: Voorjaarsbrochure 2013

8 | VOORJAAR 2013

PLAZEYFESTIVALWEEKEND OP ZATERDAG 6

EN ZONDAG 7 JULI 2013

Geen begin van de zomer zonder Pla-zey! Wat is er mooier om het werkjaar te eindigen en de vakantie te beginnen?! Tijdens het festivalweekend houden we vast aan onze vertrouwde formule: een festival voor de hele familie en voor de muziekliefhebber.

BEZETTING ELISABETHPARK VANAF WOENSDAG 12 JUNI 2013

Dit jaar bezetten we bovendien het Elisabethpark vier weken voor het fes-tivalweekend. We laten een heuse barak verrijzen tussen het groene bladerdak en bouwen er ons eigen parkmeubilair. Mama’s kunnen er thee drinken terwijl hun jonge ukken in het gras spelen, boksinitiaties zullen het park in vuur en vlam zetten, jongeren laten zich gaan tijdens jamsessies en wanneer de duis-ternis het Elisabethpark toedekt, zal een filmscherm de gezichten verlichten.

Wil je ook deel uitmaken van een uit-bundige bende vrijwilligers? We zijn steeds op zoek naar mensen uit de buurt die een handje willen toesteken. Contacteer Heidi op [email protected]!

Hou www.plazey.be in de gaten voor meer nieuws!

DEN DIEPENBOOMGAARD

BIOLOGISCHE GROENTEN- EN FRUITABONNEMENTEN

Een groente-of fruitabonnement van Den Diepen Boomgaard is: - Een gevarieerd pakket groenten of fruit

van het seizoen; - Een gezonde portie biologisch geteeld,

vers en lekker groen; - Een unieke kans om te proeven van

minder gekende groenten als warmoes, mizuna of paarse worteltjes;

- Een makkelijke manier om je ecologi-sche voetafdruk te verkleinen

AFHAALPUNT: GC Essegem op dinsdag van 12 tot 20 uur

Den Diepen BoomgaardRijkenhoekstraat 801850 GrimbergenT 02 270 00 35 – F 02 270 09 30E [email protected]://www.diepenboomgaard.be

ARTIESTENPARCOURS D’ARTISTES

20 & 21 APRIL 2013

Eén weekend per jaar geven enkele honderden kunstenaars geen weekend lang het beste van zichzelf in hun atelier, bij vrienden of in één van de vele ten-toonstellingsruimtes die Jette rijk is. Zo-wel doorwinterde als jonge, beloftevolle artiesten nemen deel aan dit project.

INFO: www.artiestenparcour dartistes.be

Page 9: Voorjaarsbrochure 2013

VOORJAAR 2013 | 9

Uit de Veren is een gezinsuitstap waarin ontspanning, cultuur en lekker eten cen-traal staan. Eén keer per maand organi-seert GC Essegem op zondagvoormid-dag een leuke theatervoorstelling voor families.

Maar eerst kan er worden ontbeten en gespeeld! Een uitgebreid ont-bijtbuffet met pistolets, sandwiches, croissants, chocoladekoeken, rozij-nenbrood, chocomelk, thee, koffie, verschillende soorten fruit en corn-flakes staan klaar. Ondertussen kan er gespeeld en gedold worden in de

huisjes, op de matten en met de hoe-lahoep. Vervolgens dompelen we ons onder in een theateravontuur.

Allen vroeg uit de veren om dit niet te missen!

Reserveren voor het ontbijt is verplicht. Gereserveerde en betaalde kaarten worden aan de ingang klaargelegd.

Ontbijt vanaf 8u30, theater om 10u30

Voorstelling: 4 / 6€Ontbijt + voorstelling: 7 / 9,5 €

Cultuurwaardebons welkom!

Page 10: Voorjaarsbrochure 2013

10 | VOORJAAR 2013

ZONDAG 27 JANUARI 2013CHARLIESTON

DOOR CIRCUS KRAK!

Vanaf 2,5 jaar

Jaren ‘30. Het kleine, charmante Circus Krak! is op tournee met hun circustent en hun woonwagen. De wereldbe-roemde danseres Charlie maakt zich klaar voor haar volgende voorstelling. Haar hulpje Ston slaagt er echter keer op keer in om haar act te verstoren. Bovendien ontdekt Ston een wel heel bijzonder ei en dat wil hij kost wat kost uitbroeden. Deze charmante, woorde-loze voorstelling gaat over samenwer-ken en hoe moeilijk dit soms kan zijn, over wat er gebeurt als er iemand liever solo gaat, over vriendschap en delen.

Circus Krak! vermengt dans met acro-batie, goochelen met poppentheater en jongleren met clownerie. En dit alles in een verhaal dat zowel jong als oud kan boeien.

In samenwerking met Aanbod Podium

ZONDAG 24 FEBRUARI 2013TWINKEL

DOOR SPOOR 6

Vanaf 3 jaar

Willy Wacosta heeft de enige super-markt in de buurt en verdient dus bakken vol geld. Tot mevrouw Twinkel toevallig langs komt met een plannetje. Maar er is nog veel werk aan de winkel voor mevrouw Twinkel!

Theater Spoor 6 is een professionele theatergroep uit Leuven. Met hun kinder-theatervoorstellingen, workshops drama en mobiele animatie trekken ze rond in Vlaanderen en nu en dan in Wallonië.

Page 11: Voorjaarsbrochure 2013

VOORJAAR 2013 | 11

ZONDAG 24 MAART 2013MEER DAN BEERDOOR TAL EN THEE

Vanaf 3 jaar

Beer kijkt naar de wereld met al zijn wonderen. Hij kijkt en zegt niets. De we-reld zegt alles. De wereld vertelt over de liefde tussen een cowboy en een in-diaan, over een rups die vlinder wordt, over prinsen en prinsessen, over de zon en de maan, de lucht, de aarde en over het water en het vuur. Ieder ver-haal leidt naar een ander. Niets staat los van elkaar. Meer dan Beer vertelt een verhaal als een prentenboek. Beelden, figuren, muziek en verwondering staan centraal. Woorden worden niet uitge-sproken, omdat beelden alles zeggen. Kruip dicht tegen elkaar aan en geniet.

Deze voorstelling is het prille werk van de jonge maker Maarten Van Aerschot die zijn eigen parcours aflegt binnen het figu-rentheater. Meer dan Beer speelde reeds in de Kopergietery en op Kinderhoogdag, Landjuweel, …

Opgelet! We draaien de klok een uurtje verder voor het zomeruur!

ZONDAG 28 APRI L 2013KUTILOVÉ

DOOR DIVADLO POLÁRKA

Vanaf 3 jaar

Maak kennis met dit wonderlijke stuk over de avonturen van twee bevriende klusjesmannen. Ze willen hun droom-huis bouwen. Ze weten van alles een klein beetje af, maar blinken in niets echt uit. Toch vliegen ze er vol enthousiasme in en geven ze gereedschap en bouw-materiaal een nieuw leven.

Het Tsjechisch centrum in Brussel nodigt een kindervoorstelling uit hun land uit in Brussel. Geniet van deze woordloze en grappige familievoorstelling!

Page 12: Voorjaarsbrochure 2013

12 | VOORJAAR 2013

Page 13: Voorjaarsbrochure 2013

VOORJAAR 2013 | 13

Dit voorjaar organiseert Essegem een gloed-nieuwe reeks van duurzame workshops. Wij reiken jullie graag het nodige en duurzame gereedschap aan om te overleven in de Brus-selse stadsjungle. Neem het heft in handen en leer de nodige tips & tricks om zelf aan de slag te gaan. Brei een warme wintersjaal te-gen de Brusselse koude, stop je eigen sokken, eet een bord vol Brussel, bouw je eigen meu-bilair en hang een piñatatijger in de bomen!

BREICAFÉ

Waar de breiclubjes vroeger nog het do-mein waren van de oudere dame, ben je tegenwoordig als jonge breier de hipste persoon in het gezelschap met dat setje breipennen in je handen. Trouwens, de tijd van kerstsokken en kabeltruien is voor-bij! Hele garderobes worden voorzien van prachtige patronen. Wees van harte wel-kom om zelf een steekje te wagen! Nog nooit gebreid? Geen nood, het breicafé be-schikt over een begiftigde breister die jou de fijne kneepjes van het vak kan aanleren.

DATA: dinsdag 19-21u, 19/02, 26/02 en 5/03

PLAATS: Taverne Ter Linden – L eopold I straat 329 – Jette

MEEBRENGEN: Wij voorzien een basisvoor-raad, maar breng gerust je breinaalden en wol mee!

PRIJS: 5 euro per sessie BETAALCODE: 33

FIX YOUR BIKEFietsen is een duurzame en gezonde activi-teit waarbij geen externe energiebronnen worden aangesproken en slechts minimaal gebruik van grondstoffen wordt gemaakt. Wie zijn fiets zelf kan onderhouden maakt die activiteit nog duurzamer. Met enige pro-fessionele hulp en inspiratie kun je een aan-tal basisreparaties heel goed zelf doen en zelfs voorkomen. Met ook nog eens geld- en tijdwinst tot gevolg.

Na deze lessenreeks heeft de fiets geen geheimen meer voor jou. Een band vervan-gen, nieuwe remblokjes plaatsen, verlichting vervangen? Binnenkort kan je het allemaal!

“Life is like riding a bicycle. In order to keep your balance, you must keep moving” (Einstein)

DATA: woensdag 19u30 – 21u45, 27/02, 6/03, 13/03, 20/03, 27/03

PLAATS: De eerste les gaat door in GC Essegem; de volgende lessen in fietsatelier Van den Mooter Fietsen - L. Theodorstraat 136 – Jette

LESGEVER: Werner Van den Mooter PRIJS: 50€ BETAALCODE: 34

Page 14: Voorjaarsbrochure 2013

14 | VOORJAAR 2013

VAN NAALDJETOT DRAADJE

Sta je ook met de handen in het haar als die knoop van je favoriete blouse ver-dwenen is? Gooi je regelmatig sokken in de vuilnisbak omdat er een gaatje inzit? Moet je alweer naar de naaister om de hoek als die nieuwe broek te lang is? Sta je tot ver buiten de Brusselse stadsgrens bekend om je twee linkerhanden? Vrees niet langer! In deze EHBO cursus voor kledingongevallen beginnen we bij het begin. Tijdens twee lessen maak je een mooie tas en leer je daarbij de beginse-len: een rits aanzetten, knopen innaaien, stikken, en ga zo maar door.

We voorzien materiaal, maar voel je vrij om je favoriete stofjes mee te brengen!

DATA: dinsdag 19u – 21u, 16/04 en 23/04

LESGEVER: Raf Schevenels PRIJS: 10€ BETAALCODE: 35

LA PIÑATAU kent ze misschien van de Mexicaanse film, die mooie en carnavaleske, maar vooral kleurrijke piñata’s die elk kin-derfeestje opfleuren. Een piñata is een felgekleurde figuur van papier-maché, meestal gevuld met snoepgoed, con-fetti, kleine speeltjes, die bij kinderfeest-jes wordt opgehangen. Aangemoedigd door vriendjes sla je vervolgens net zo hard, totdat de piñata openbarst en al het lekkers eruit valt.

Om helemaal in Latijns-Amerikaanse sferen te komen, mag je zelf een piñata maken. In de workshop ga je zelf vullen, knippen, plakken, verven tot je piñata klaar is om op te hangen en kapot te slaan. Perfect om van het communie-feest van je zoon of dochter een unieke ervaring te maken!

DATA: zaterdag 27/04 14u – 17u LESGEVER: Raf Schevenels PRIJS: 5€ FORMULE: 1 betalende volwassene +

1 kind gratis! Opgelet! Deze workshop

is voor volwassenen én kinderen. Kinderen dienen echter onder begeleiding te zijn van een volwassene.

BETAALCODE: 36

Page 15: Voorjaarsbrochure 2013

VOORJAAR 2013 | 15

DE STAD OP JE BORDIn deze lessenreeks leert u hoe u lekker, gezond én vegetarisch kunt koken met louter plantaardige producten. De na-druk wordt gelegd op lokale producten die in onze stad worden geteeld. In de eerste les leer je de basis van de plant-aardige keuken. Linzen, kikkererwten en gazpacho zullen niet langer vreemde beesten voor u zijn. In een volgende les maken we kennis met vergeten seizoensgroenten waaronder venkel, koolrabi en asperges. We eindigen met een ware stadsguerilla. Wat ligt er voor het rapen in de Brusselse natuur? Kan je werkelijk eten wat de straat schaft? Eén manier om dat te ontdekken! Kom lekker mee smullen van ons bord vol Brussel!

DATA: woensdag 19-22u, 8/05, 15/05 en 22/05

LESGEVER: Nicolas Decloedt PRIJS: 60€ voor de hele reeks

(avondmaal tijdens elke les inbegrepen)

BETAALCODE: 37

BOUW JE EIGENPARKMEUBILAIR

In deze workshop leer je op een een-voudige manier je eigen stadsmeubilair maken uit recupmateriaal, zoals palet-tenhout. We gebruiken jouw meubilair eerst op het Plazey festival en nadien kan je het in je eigen Brusselse stads-tuintje plaatsen! Wil jij ook je steentje bijdragen aan Plazey dit jaar? En heb je zin om van zinnenstrelende muziek te genieten op je eigen bankje? Of een lekkere festivalhap te eten op je eigen tafel? Doe dan mee, en dat onder des-kundige begeleiding van kunstenaar Ognev Vlaminck.

Je hoeft geen gevorderde klusser te zijn om aan deze workshop deel te nemen. Uiteraard mag je alle ideeën mee naar huis nemen om daar je eigen tuinmeu-bilair te maken. Wij zorgen voor al het materiaal.

DATA: woensdag 29/05, 19u-22u (GC Essegem), vrijdag 7/06, 18u-21u (Elisabeth-park)

LESGEVER: Ognev Vlaminck PRIJS: 5€ per workshop BETAALCODE: 38

Page 16: Voorjaarsbrochure 2013
Page 17: Voorjaarsbrochure 2013

VOORJAAR 2013 | 17

FOTOGRAFIELIEVEN DE LAET

Bent u de trotse bezitter van een camera en weet u niet goed hoe u deze moet gebrui-ken? Vraagt u zich in het algemeen af, hoe u de beste foto’s maakt? Dan is deze cursus perfect voor u. Stap-voor-stap leren we u hoe u het perfecte plaatje maakt! Om inte-ressante foto’s te maken, is niet de prijs van de camera beslissend, maar uw creativiteit en wil om te experimenteren. Iedereen die een camera bezit, leert hoe hij of zij in een be-paalde situatie een mooie foto ziet en deze in een spannend beeld kan vastleggen. Het plezier in fotograferen wordt gestimuleerd, belangrijke aspecten van vormgeving worden duidelijk uitgelegd en een paar noodzakelijke technische zaken worden stap-voor-stap en in begrijpelijke taal verklaard. Er zijn ook en-kele foto-opdrachten in de praktijk voorzien, waarvoor u telkens een paar weken de tijd heeft. Na het afronden van de cursus be-heerst u uw camera en maakt u bewuste en creatieve foto’s. Er is geen voorkennis vereist, iedereen is welkom!

MEEBRENGEN: camera (digitaal of analoog) DATA: maandag 19u30 – 21u30, 04/02,

18/02, 04/03, 18/03, 15/04, 29/04, 13/05, 27/05, 10/06

PRIJS: 50 euro BETAALCODE: 21

KANTKLOSSENJAKLIEN COOLS

Kantklossen is een mooie ambacht voor mensen met geduld en een scherpe blik. Wie voor het eerst aan het kloskussen zit, zal even zweten bij het zien van al die ingewikkelde bewegingen en kleine knopen, maar dankzij Jaklien haar rustige begeleiding zal je snel een mooi werkje kunnen maken.Beginners starten met stropkant, gevorder-den werken naar eigen smaak en kunnen pa-tronen uitwisselen.Als je nog twijfelt, mag je altijd eerst een keer komen kijken!

DATA: dinsdag 14u – 17u, 05/03, 19/03, 16/04, 30/04, 14/05, 28/05, 18/06, 25/06

PRIJS: 35€ BETAALCODE: 14

Page 18: Voorjaarsbrochure 2013

18 | VOORJAAR 2013

TURNEN 50+VLABUS

Op maandag en woensdag is het altijd dolle pret in Essegem. Voor veel 50+’ers zijn deze turnsessies een wekelijkse afspraak met soe-pele spieren en een betere conditie. Wie hier en daar wat stroever begint te bewegen, krijgt tijdens deze lessen goede en veilige oefeningen die alles weer wat losser en soe-peler maken.Een onmisbaar uurtje beweging!

DATA: Vanaf maandag 07/01 van 10u30 – 11u30

Vanaf woensdag 09/01 van 10u – 11u

PRIJS: 15€ voor een 10-beurtenkaart BETAALCODE: 16

LOOP JE FITKWB JETTE – LAKEN EN VGC

SPORTDIENST

Krijg de loopmicrobe te pakken! Loop 10 avonden samen met anderen vol-gens de beproefde ‘start-to-run’-methode. Voor beginners en semigevorderden zijn er trainers die je leren hoe je moet opwar-men en welk loopschema je moet volgen. Je bouwt je conditie rustig op en test je voor-uitgang op de laatste bijeenkomst tijdens de kilometerloop.Je krijgt ook een attest!

PLAATS: Vertrek aan Boudewijnpark (ingang fase 1 via de H.Hartlaan)

DATA: woensdag 18u – 19u, 13/03, 20/03, 27/03, 03/04, 10/04, 17/04, 24/04, 01/05, 08/05, 15/05

PRIJS: 15€ (5€ voor KWB-leden) BETAALCODE: 19

ZUMBA®

FITNESS PALACE

Bij zumba combineer je fitness met bewe-gingen uit zwoele Latijns-Amerikaanse dan-sen zoals salsa, merengué, cumbia en samba. Schud met je heupen en draai met je kont! Voor je het weet smelten overtollige kilo-tjes weg en ben je weer slank en fit. Ga al dansend door het leven, want zumba be-tekent niet voor niets “snel bewegen en lol hebben”!

DATA: maandag 19u – 20u, 18/02, 25/02, 04/03, 11/03, 18/03, 25/03, 15/04, 22/04, 29/04, 06/05, 13/05, 27/05, 03/06, 10/06, 17/06

PRIJS: 50€/reeks, 35€/10-beurtenkaart. Je kan met de 10-beurtenkaart ook deelnemen aan de zumbales-sen op donderdagavond in GC De Zeyp!

BETAALCODE: 20

Page 19: Voorjaarsbrochure 2013

VOORJAAR 2013 | 19

YOGAMICHIEL PELT

Deze eeuwenoude ontspanningstechniek helpt je om de stress en ongemakken van het haastige leven te verwerken en weer tot rust te komen.Michiel leert je luisteren naar je lichaam en werkt met oefeningen die zowel rust als nieu-we energie geven. Tijdens de lessen leer je de grondbeginselen van yoga kennen en leer je meer over de levensvisie die erachter zit.Leeftijd en conditie zijn van geen belang! Ie-dereen kan beginnen met yoga!Gevorderden en beginners werken samen, zodat iedereen snel met de oefeningen mee kan.

MEEBRENGEN: matje, handdoek en gemakkelijk zittende kleren. Er wordt op blote voeten gewerkt!

DATA: maandag 20u – 21u15, 18/02, 25/02, 04/02, 11/03, 18/03, 25/03, 15/04, 22/04, 29/04, 06/05, 13/05, 27/05, 03/06, 10/06,17/06, 24/06

PRIJS: 80€ BETAALCODE: 17

PILATESCÉLINE DE RAEDEMAEKER

Pilates is een trainingsmethode voor lichaam en geest, ontstaan uit zowel oosterse als wes-terse technieken. Met pilates strek je jouw lichaam, maak je het sterker en leer je het in balans en in vorm te houden. Pilates legt de nadruk op het juiste evenwicht tussen kracht en souplesse. Je gebruikt je buik, je onderrug en je bilspieren als centrum van kracht. Dank-zij pilates gaan je houding en zelfvertrouwen er op vooruit, terwijl stress en vermoeidheid minder vat op je krijgen!Leeftijd en conditie zijn van geen belang, en-thousiasme des te meer!

MEEBRENGEN: een matje en gemakkelijk zittende kledij.

DATA: woensdag 20u30 – 21u30, 20/02, 27/02, 06/03, 13/03, 20/03, 27/03, 17/04, 24/04, 08/05, 15/05

PRIJS: 50€ BETAALCODE: 18

Page 20: Voorjaarsbrochure 2013

20 | VOORJAAR 2013

AUTHENTIC MOVEMENTHELENA WILLEMS

Hou je van bewegen en ben je geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling? Ervaar je wel eens stilstand of stress? Verlang je om op een rustige manier met fysieke klachten en blokkades om te gaan? Kom mee de kracht van dans en bewegen ervaren in deze reeks. Je gaat zelf in beweging, alles wat in je leeft, breng je tot expressie. Alles wat in je leeft, breng je tot expressie. Wat krijg je ervoor terug? Ruimer lichaamsbewustzijn, meer zelfzekerheid, welzijn & ontspanning, terug zin in bewegen, vitaliteit & expressiviteit, (terug) dur-ven aangaan van contacten.

DATA: dinsdag 19u30 – 21u30, 26/02, 05/03, 12/03, 19/03, 26/03

PRIJS: 72€ INSCHRIJVING EN BETALING: via Helena Willems (In-Beweging)

0484923646 [email protected]

Graag tijdig inschrijven! Cursus gaat door bij min. 7 deelnemers

TAI-CHIPRATIQUAN

Tai chi maakt je lichaam jonger door rustig te ademen en zacht te bewegen. Deze sport wordt beoefend om je energie (=chi) in harmo-nie (=tai) te brengen. De eenvoudige bewegin-gen zijn heel goed voor je coördinatie, ademha-ling, spierkracht en evenwicht. Tai chi brengt een natuurlijke gezondheid en vitaliteit. Het maakt je kalm en gefocust en laadt je batterijen weer helemaal op! Lesgevers zijn Anne Malcorps en Jean Marthoud.

DATA: dinsdag 18u – 20u, 08/01, 15/01, 22/01, 29/01, 05/02, 19/02, 26/02, 05/03, 12/03, 19/03, 26/03, 16/04, 23/04, 30/04, 07/05, 14/05, 21/05, 28/05, 04/06, 11/06, 18/06, 25/06

PRIJS: 72€ INSCHRIJVING EN BETALING: via Anne Malcorps (Pratiquan)

0473/776073 of Jean Marthoud 0475/452408

KILOOTJE MINDER ,LEKKER IN BALANS

KWB LAKEN JETTE

Wil jij een kilootje minderen? Wil je evenwich-tiger gaan eten en bewegen? Onder het motto ‘geen woorden maar daden’, nodigen we je uit voor een cursus van 6 sessies waarmee we je goede intenties en je gezondheid een zetje ge-ven! DATA: woensdag 19u30 – 21u30, 23/01,

30/01, 6/02, 20/02, 27/02, 6/03 PRIJS: 120 euro niet CM-leden, 60 euro

CM-leden, 30 euro CM-leden met recht op verhoogde tegemoetko-ming

INSCHRIJVEN EN BETALEN: via CM: 02 240 85 06 of gezond-

[email protected]

Page 21: Voorjaarsbrochure 2013

VOORJAAR 2013 | 21

ZOMERKEUKENNICO ROOSE

Ben je een culinaire lekkerbek en kan je nog boeiende kooktips gebruiken? Kom dan mee ontdekken hoe je op een creatieve manier aan de slag kan in de keuken. Onze wan-delende keukenencyclopedie Nico leert je goochelen met spatel en klopper en tovert wekelijks een schitterend menu op tafel. In aanloop naar de zomer laat Nico je water-tanden met een volledig nieuwe serie frisse recepten. Gezellig samen smullen nadien is er ook bij. Smakelijk! DATA: dinsdag 19u – 22u, 30/04, 07/05,

14/05, 21/05 PRIJS: 80€ (avondmaal tijdens elke les

inbegrepen) BETAALCODE: 15

TAALLESSEN NEDERLANDSIn gemeenschapscentrum Essegem vinden heel wat cursussen Nederlands plaats. Deze worden georganiseerd door CVO Brussel, CVO Meise-Jette, CVO Strombeek, en CBE Brusselleer. Je moet je eerst inschrijven bij Huis van het Nederlands. Zij testen je niveau van het Nederlands. Nadien hoor je van hen op welke dag(en) je les hebt.

WANNEER: Donderdag van 9 tot 12u en van 13 tot 19u

WAAR: GC Essegem INFO: www.huisnederlandsbrussel.be of

02 501 66 60

NEDERLANDS OEFENEN :CONVERSATIETAFEL

BABBELUTElke week kunnen personen die al een tijdje Nederlands volgen, oefenen tijdens een ge-zellig praatcafé. Er wordt telkens over een bepaald thema gepraat en Nederlandstalige vrijwilligers geven je informatie en tips. WANNEER: Maandag van 13u30 tot 16u30 WAAR: GC Essegem PRIJS: gratis INFO: www.bru-taal.be of 02 501 66 92

Page 22: Voorjaarsbrochure 2013

22 | VOORJAAR 2013

Page 23: Voorjaarsbrochure 2013

VOORJAAR 2013 | 23

JOJO KLEUTERATELIERRATJETOE

Kleutertjes vanaf 3,5 jaar kunnen zich wekelijks uitle-ven tijdens het Jojo-atelier!De begeleidsters van vzw Ratjetoe creëren een sti-mulerende omgeving van verhaaltjes, knutselsessies en leuke spelletjes. De kleutertjes krijgen alle ruimte om hun creatieve geest te ontwikkelen en te experi-menteren met kleur, vorm en materiaal!Voor kleutertjes uit het Nederlandstalig onderwijs.

MEEBRENGEN: een schort die tegen een stootje en een vlek kan!

DATA: woensdag 14u -17u (opvang vanaf 13u tot 18u), 20/02, 27/02, 06/03, 13/03, 20/03, 27/03, 17/04, 24/04, 08/05, 15/05, 22/05, 29/05, 05/06, 12/06, 19/06

PRIJS: 70€ BETAALCODE: 22

KETJESKUNSTLeen stelt een boeiend knutselprogramma samen met onze Ketjes. Met heel wat leuke materialen in de aanslag, maken de kinderen iedere week een prachtig kunstwerk.Ze gaan soms ook op uitstap naar een museum of atelier van een artiest, nemen deel aan kunstige wedstrijden of werken samen aan een groter kunst-project. Ben je benieuwd wat we dit jaar voor onze creatieve Ketjes in petto hebben? Kom dan zeker eens langs!Voor kinderen vanaf het 1e leerjaar uit het Neder-landstalig onderwijs.

MEEBRENGEN: een schort die tegen een vlek en een stootje kan!

DATA: woensdag 14u -17u (opvang vanaf 13u tot 18u), 20/02, 27/02, 06/03, 13/03, 20/03, 27/03, 17/04, 24/04, 08/05, 15/05, 22/05, 29/05, 05/06, 12/06, 19/06

PRIJS: 70€ BETAALCODE: 23

KETJESSPORTVGC SPORTDIENST

Ketjessport is een atelier voor sportieve kids met teveel energie!Iedere week gaan de kinderen op ontdekkingsreis in de sportwereld. Samen met de begeleider van de VGC Sportdienst proberen ze allerlei disciplines, die ze afwisselen met leuke en uitdagende spelletjes. Klimmen, springen, zwemmen, voetbal, alles kan!Bij mooi weer sporten de kinderen buiten, bij slecht weer maken ze de zalen van Essegem onveilig.Voor kinderen vanaf het 1e leerjaar uit het Neder-landstalig onderwijs.

MEEBRENGEN: sportieve kledij en makkelijke schoenen DATA: woensdag 14u -17u (opvang vanaf 13u

tot 18u), 20/02, 27/02, 06/03, 13/03, 20/03, 27/03, 17/04, 24/04, 08/05, 15/05, 22/05, 29/05, 05/06, 12/06, 19/06

PRIJS: 70€ BETAALCODE: 24

KINDERSPORT IN HET PARKKWB JETTE – LAKEN EN VGC

SPORTDIENSTNiets is leuker dan een verkwikkend uurtje sportief bezig zijn in de groene omgeving van een park!De lesgevers bedenken leuke spelletjes en uitda-gende opdrachten voor kinderen die nog even wil-len uitwaaien. Er wordt vooral gewerkt rond atletiek, omdat de volwassenen tegelijkertijd bezig zijn met Loop je Fit.Alle sportieve kids tussen 5 en 11 zijn meer dan welkom om mee te spelen en rennen in het Bou-dewijnpark!

PLAATS: Boudewijnpark ( ingang fase 1 via de H.Hartlaan )

DATA: woensdag 18u – 19u, 13/03, 20/03, 27/03, 03/04, 10/04, 17/04, 24/04, 01/05, 08/05, 15/05

PRIJS: 10€ (gratis voor KWB-leden) BETAALCODE: 25

Page 24: Voorjaarsbrochure 2013

24 | VOORJAAR 2013

DANSIBO DE PUZZEL

EN DANSCENTRUM JETTEIn deze dansreeks wordt op spelende wijze kennis gemaakt met bewegingen, dromen, verlangens en verhalen van het lichaam. Improvisatietechnieken vormen de basis om de expressie en energie van de kinderen tot uiting te laten komen. De nadruk ligt op spel en plezier van waaruit dan tot dans en creatie wordt gekomen. In de eerste les zal een inleiding gegeven worden met beelden uit de professionele danswereld. Op 27 maart wordt de reeks feestelijk geëindigd met een toonmoment voor de ouders.

PLAATS: Sint-Pieterscollege Léon Theodor-straat 163 1090 Jette (ingang IBO De Puzzel)

DATA: woensdag 14u – 15u (6-8 jaar) en 15u – 16u (9-12 jaar), 09/01, 16/01, 23/01, 06/02, 20/02, 27/02, 06/03, 13/03, 20/03, 27/03

PRIJS: 35 € BETAALCODE: 32

NEDERLANDSVOOR KLEUTERS

NEDERLANDSTALIGE OPENBA-RE BIBLIOTHEEK VAN JETTE

Jonge kinderen die thuis een vreemde taal spre-ken en naar een Nederlandstalige school gaan, krijgen niet altijd de kans om in hun vrije tijd hun Nederlands te oefenen.Tijdens dit speelatelier leren de kleine bengels dat Nederlands een leuke speeltaal is!

Er wordt gewerkt met boekjes, ze spelen er op los en gaan aan de slag met kleurrijk knutselma-teriaal.Dit atelier is een initiatief van GC Essegem en de Nederlandstalige Openbare Bibliotheek van Jette, met de steun van de gemeente Jette en Brigitte de Pauw, Vlaamse Schepen.Voor kleutertjes uit de 2e en 3e kleuterklas.

PLAATS EN INSCHRIJVINGEN: Nederlandstalige Openbare Biblio-

theek van Jette – 02 427 76 07 DATA: Woensdag, 13u45 – 15u, Zaterdag, 10u15 – 11u45, PRIJS: gratis

NEDERLANDSVOOR KLEUTERS

LES PETITS ACADÉMICIENS DU NÉERLANDAIS

In dit atelier wordt op een speelse manier Ne-derlands geleerd aan Franstalige kinderen. De lesgeefsters hanteren een ludieke methode waar-door het een plezier wordt om de taal aan te leren. Met muziek, spelletjes, humor, … staan Dé-borah en Natalie elke week klaar om de kleinsten onder te dompelen in een Nederlands bad. Voor kleutertjes van 3 tot 6 jaar.Deze cursus is een organisatie van Les Petits Aca-démiciens du Néerlandais ism GC Essegem.

PLAATS: GC Essegem DATA: Vanaf woensdag 16/01

van 14u – 16u45 Vanaf zaterdag 19/01

van 9u15 – 12u INFO: Alle info omtrent prijs, inschrijvin-

gen en betalingen bij Nathalie en Déborah 0471871726

Page 25: Voorjaarsbrochure 2013

VOORJAAR 2013 | 25

KLEUTERWEKENTijdens de kleuterweek ontdekken kleutertjes een nieuwe wereld, experimenteren ze er op los en leren ze een hoop nieuwe spelletjes!Er wordt gewerkt met een weekthema waar-rond verhalen, knutselsessies en spelletjes geor-ganiseerd worden. Verwacht geen gemakkelijke opvang, maar een week waarin de bengeltjes bijleren, vriendjes maken en hun creativiteit ont-wikkelen. Voor slapertjes is er een dutkamer.

MEEBRENGEN: Kleren die vies mogen worden, lunchpakket, drankjes

DATA: Krokus 11/2 – 15/2 (vanaf 3 jaar) Betaalcode: 12

Pasen 08/04 – 12/04 (vanaf 3 jaar) Betaalcode: 26

Juli 01/07 – 05/07 (vanaf 3 jaar) Betaalcode: 27

Augustus 26/08 – 30/08 (vanaf 3 jaar) Betaalcode: 28

9u – 16u (opvang van 8u – 17u) PRIJS: 55€|50€|10€

DANS- EN SPORTWEEKVGC SPORTDIENST

Speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar die de dansmi-crobe te pakken hebben, organiseren we deze krokusvakantie weer onze beroemde dans- en sportweek!In de voormiddag gaan de kinderen aan de slag met een ervaren danser om hun ritme te testen en hippe ‘moves’ te leren. In de namiddag ontdek-ken ze met de sportmonitoren allerlei sportdis-ciplines.

Haal jullie favoriete liedjes maar al boven, zodat jullie binnen de kortste keren perfect kunnen hip-hoppen, jumpen en tecktoniken!Meebrengen: gemakkelijke sportkledij en -schoe-nen, lunchpakket, water!

DATA: 9u – 16u (opvang van 8u – 17u), Krokus 11/2 – 15/2

PRIJS: 55€|50€|10€ BETAALCODE: 13

SPORTWEKENVGC SPORTDIENST

Sportieve kids kunnen zich weer komen uitleven tijdens onze sportweek. De monitoren bedenken een gevarieerd pro-gramma dat gaat van toffe kringspelen tot circus-technieken en kennismakingen met bekende en minder bekende sportdisciplines. Wanneer het weer het toelaat wordt er buiten gespeeld en gesport. Meebrengen: Gemakkelijke sportkledij en –schoenen, lunchpakket en voldoende drankjes

DATA: Pasen 08/04 – 12/04 (vanaf 6 jaar) Betaalcode: 29

Juli 01/07 – 05/07 (vanaf 6 jaar) Betaalcode: 30

Augustus 26/08 – 30/08 (vanaf 6 jaar) Betaalcode: 31

9u – 16u (opvang van 8u – 17u) PRIJS: 55€|50€|10€

Page 26: Voorjaarsbrochure 2013

26 | VOORJAAR 2013

Toile CiREe repeteert wekelijks in GC Essegem.Geïnteresseerd? Contacteer Essegem voor meer informatie!

Toile CiREe werd geboren op 21/12/12, het zogenaamde einde van de wereld.

Toile CiREe staat voor: REpertoire, iedeREen, ageREn, BREttanomyces Bruxel-lensis, cREatief, REcycleren, ReduceREn, agREe to disagREe, en zoveel meer.

Toile CiREe biedt theater op mensenmaat dat beweegt, doet bewegen, stilstaat, doet stilstaan, ontroert, doet nadenken, doet zingen, vechten, lachen, huilen en bewonderen.

Toile CiREe vertrekt vanuit een typisch Brusselse mengelmoes aan mensen. Het is een unieke Brusselse bacterie die spontane gisting op gang brengt.

Toile CiREe wil iedereen een voedingsbodem geven en de kans om zijn of haar verhaal te vertellen.

Page 27: Voorjaarsbrochure 2013

VOORJAAR 2013 | 27

Taverne Ter Linden is een onderdeel van EAT vzw, een organisatie die in het kader van de sociale economie kansen creëert voor kwetsbare groepen en ze via werkervaring en opleiding laat doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Je

kan bij hen ook terecht voor de catering van al je feestjes – in Essegem of elders.

Taverne Ter Linden is hét adres voor een democratisch geprijsde en heerlijk verse maaltijd, al dan niet vegetarisch. Warme zomeravonden breng je er door met een fris pintje, Orval of blauwe Chimay op het gezellige terras. Op koude

winternamiddagen kan je binnen opwarmen met een warme wafel mikado en een chocochino.

Taverne Ter LindenLeopold I straat 329

1090 JetteT 0486 21 75 36

E [email protected]

Open van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 21u

Vrijdag open van 10 tot 23uDe keuken is geopend van 11 tot 20u30

Meer info:www.eatvzw.be

!! Happy Hour elke vrijdag van 20 tot 21u !!

!! Dagmenu aan 10 euro!!

Page 28: Voorjaarsbrochure 2013

28 | VOORJAAR 2013

Gemeenschapscentrum EssegemLeopold I-straat 329

1090 JetteT 02 427 80 39F 02 426 28 76

E [email protected]://www.essegem.be/Facebook: GC Essegem

OpenMa-vrij: 8u00 – 12u00 en 12u30 – 17u00

Dinsdag open tot 20u00Vrijdag open tot 15u00