Vom jaarboek 2009 het huis van egbert beter

download Vom jaarboek 2009 het huis van egbert beter

of 97

 • date post

  04-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  230
 • download

  1

Embed Size (px)

description

36 auteurs hebben een kort verhaal geschreven. Geïnspireerd op het programma Vernieuwing Rijksdienst, ook wel bekend als 'Klein en Beter'. Alle verhalen gaan over de belevenissen van ene Egbert Beter. In de naam van de hoofdpersoon zit impliciet de hoop verborgen, dat het vernieuwingsprogramma uiteindelijk een 'betere' overheid als doel heeft, en dat 'kleiner' hooguit een middel is. Egbert Beter Voor de avonturen van Egbert Beter hebben we het huis als metafoor gekozen. In zijn huis is namelijk van alles aan de hand. De auteurs hebben elk een kamer beschreven en daar zijn mooie en inspirerende verhalen uitgekomen.

Transcript of Vom jaarboek 2009 het huis van egbert beter

 • VO

  M J

  aa

  rbo

  ek

  20

  09

  H

  et H

  uis

  va

  n E

  gb

  ert B

  ete

  r

  VOM Jaarboek 2009Het Huis van

  Egbert Beter

  5825_Pom1_fc.indd 1 04-12-2009 10:16:20

 • Colofon

  RedactieAik van EemerenMet dank aan de schrijvers voor hun inspirerende bijdragen.

  UitgaveVereniging voor OverheidsManagementT 070 315 52 18F 070 315 52 20E info@vom-online.nlW www.vom-online.nlB Emmapark 6, 2595 ET Den HaagP Postbus 93051, 2509 AB Den Haag

  IllustratiesEefje Kuijl / illustratie & grafisch ontwerpT 076 515 37 50W www.eefillustraties.nlB Amstenradestraat 18, 4834 JB Breda

  Druk en grafische verzorgingElma Multimedia B.V.T 0226 331 600F 0226 331 601E info@elma.nlW www. elma.nlB Keizelbos 1, 1721 PJ Broek op LangedijkP Postbus 18, 1720 AA Broek op Langedijk

  Vereniging voor OverheidsManagement 1

  5825_V01_fc.indd 1 04-12-2009 11:07:49

 • Vereniging voor OverheidsManagement 3

  Ik tob. Ik tob als een malle en kom er niet uit. Ik zwerf al even door alle gelederen van mijn huis, maar ben het spoor bijster. Mijn huis lieve lezers, mijn huis is Het huis van Egbert Beter. En Egbert Beter, dat ben ik. Ik zal me niet uitvoering voorstellen. Ik kom nog wel een keer langs in de verhalen.

  Er komen - al jaar in jaar uit - veel mensen bij mij over de vloer. Mijn huis is de overheid. Er is veel gebeurd de laatste maanden en jaren. Heel veel. Daarom heb ik een aantal medebewoners, bezoekers, en oud-bewoners gevraagd vanuit hun eigen ogen een verhaal te schrijven, een tekening te maken, een oproep te doen of mensen wakker te schudden.

  En dat is nodig. Hard nodig, want in mijn huis gebeurt van alles. Mijn schuur is net afgebroken, ik heb een nieuw dak en op de gang is het rumoerig. De badkamer wordt verbouwd, tweemaal zelfs. Er wordt druk gewerkt in mijn huis. Mensen praten veel. Over waar welke stoel moet komen te staan. En wie op welke stoel mag gaan zitten. Mensen die al op een stoel zitten, moeten beter werken. Dat heeft mijn baas gezegd. Maar ik vraag me wel eens af: hoe dan?

  Ik geef je een rondleiding door mijn huis. Ik heb allemaal mensen en dingen in zijn huis gevraagd om te vertellen over de verbouwing in mijn huis. Ik hoop dat de verhalen die verteld worden jou enthousiast maken om ook te helpen om het huis zo stevig, handig en mooi mogelijk te maken.

  Ik neem jullie mee langs het hekwerk en de tijd, via de koffie naar de kelder en al dan niet meer. Schik niet van de monsters die u tegen kunt komen. Schrik niet van de illusie van herhaling.

  Hoe goed zijn we eigenlijk? Helemaal compleet is het nog niet. Het antwoord blijf ik u dan ook schuldig, want zowel de wiskeykamer, het sleutelgat, de verhuisdoos en de ongebruikte kamer zijn nog niet besproken. Maar met de verhalen van de schrijvers uit mijn huis is er voorlopig genoeg stof tot nadenken.

  Gegroet,

  Egbert

  5825_V01_fc.indd 3 04-12-2009 11:07:50

 • Voorwoord

  door Louis Meulemanvoorzitter VOM

  De Vereniging voor Overheidsmanagement brengt ieder jaar een boekje uit met bijdragen van mensen die met hart en ziel aan de publieke zaak werken. Dit Jaarboek 2009 is wel een heel bijzonder boek geworden. 36 auteurs hebben de uitdaging opgepakt die Aik van Eemeren hen had voorgelegd, om een kort verhaal te schrijven (of een andere creatieve uitdrukkingsvorm), genspireerd op het programma Vernieuwing Rijksdienst, ook wel bekend als Kleiner en Beter. Alle verhalen gaan over de belevenissen van ene Egbert Beter. In de naam van de hoofdpersoon zit impliciet de hoop verborgen, dat het vernieuwingsprogramma uiteindelijk een betere overheid als doel heeft, en dat kleiner hooguit een middel is.

  We kennen het schip van staat, het huis van de democratie, twee metaforen die wellicht niet toevallig de robuustheid van de publieke sector benadrukken. Voor de avonturen van Egbert Beter hebben we het huis als metafoor gekozen. In zijn huis is namelijk van alles aan de hand. Er wordt op verschillende plaatsen afgebroken en weer aangebouwd, en de inrichting van elke kamer zegt veel over wat er daarin gebeurt. Een huis vertelt een geschiedenis, en is een spiegel van wat de bewoners en bezoekers vinden. Je ziet wat ze wel en niet van waarde vinden. Je kunt er hun toekomstvisie uit aflezen. Een sterk slot op de deur kan een zekere angst verraden.

  Onze rondgang door het huis van Egbert Beter laat zien waar achterstallig onderhoud is, waar onder het verlaagd plafond nog prachtig stucwerk zit, wat goede en slechts aannemers zijn. Een metafoor is een uiterst krachtig middel om observaties scherp neer te zetten, dat is wel gebleken. Onze dank gaat natuurlijk uit naar alle auteurs die zich genspireerd voelden door de vraag die we aan hen stelden.

  Met dit boek hopen we een nieuwe bijdrage te leveren aan de vernieuwing van de publieke sector. Maar een boek is maar een boek.. daarom is er een website www.egbertbeter.nl gemaakt waarop de discussie verder kan gaan.

  Tenslotte, ik hoop ook dat dit boek inspireert tot actief worden in het netwerk van publieke professionals dat de Vereniging voor Overheidsmanagement probeert te zijn. Als altijd fungeert het jaarboek ook als netwerkgids. Volgend jaar moet dat onderdeel een stuk omvangrijker zijn!

  Vereniging voor OverheidsManagement 5

  5825_V01_fc.indd 5 04-12-2009 11:07:51

 • 6 Jaarboek 2009

  3 I Egbert

  5 I Voorwoord door Louis Meuleman

  voorzitter VOM

  09 I De garage van het huis door Philippe Raets

  13 I Egberts torentjesoverleg I met de Minister President door Jan Pieter van Lieshout

  Inhoud

  17 I Egberts Kraam met wijsheden en het I 7 Rn-model door Hans Janssen

  19 I Egbert vraagt maar raak interview met Roel Bekker

  24 I The Kids Room (voorheen I kinderopvang) door Aart Bontekoning

  25 I De man op het balkon door Ad Burger

  b

  27 I Het spel van de vernieuwing door Kim van den Berg,

  Dick Ernste, Dorien de Wit

  28 I Kwartet pagina 1

  29 I Het goede samenleven door Alex Brenninkmeijer

  31 I Het avontuur van Zoaster door Davied van Berlo

  D

  l d

  I d

  I

  I

  I

  5825_V01_fc.indd 6 04-12-2009 11:07:55

 • 33 I Woensdag gehaktdag door Dick Ernste

  35 I De badkamer door Dorinda Hovestadt

  37 I Change from within door Godfried Scholvinck

  39 I Op de overloop door Robbert Coops en

  Guido Rijnja

  49 I Een parabel vanuit de serre door Jacqueline Hendrikx

  51 I Het kippenhok door Jan Wibier

  53 I In Egberts Coffee Corner door Jeroen Sprenger

  55 I Egbert Beter en Karel Kleiner door Louis Meuleman

  41 I Hekwerk door Hans Leijtens

  43 I Het gezicht van de Staat door Jaap van der Spek en

  Paul Frissen

  46 I Kwartet pagina 2

  47 I Hoe Egbert betrokken raakt bij zijn familie door Karen Middendorp

  I W d

  hI k

  b

  Vereniging voor OverheidsManagement 7

  I

  5825_V01_fc.indd 7 04-12-2009 11:07:59

 • 8 Jaarboek 2009

  57 I Egbert gaat het zelf doen. U Ook? door Mark Boumans

  59 I Bezemkast vol met jonge ambtenaren door Marloes Pomp

  62 I Bladeren door het fotoalbum door Martijn van der Steen en

  Mark van Twist

  64 I Over de afwas die niet af was door Melina van Gunsteren

  en Jolanda Peper

  66 I Beter: Wat is dat? door Tom Rodrigues

  67 I Help mijn man is klusser! door Michel Baas

  68 I Egbert Beter hoort stemmen (maar heeft I zelf ook een stem) door Mirko Noordegraaf

  70 I Kwartet pagina 3

  71 I Jonge klare bij de IGZ door Paul Robben

  73 I Egberts Uitkijkpost door Robbert Coops

  75 I Verborgen in de kelder door Bert Slagmolen

  83 I Werkmaatschappij

  66 B t W t I

  I

  8 I k

  5825_V01_fc.indd 8 04-12-2009 11:08:12

 • De garage van het huis

  door Philippe Raets

  Je kon binnendoor in de garage komen via een deur naast het toilet beneden. Dat was maar goed ook want de grote buitendeuren werden niet vaak gebruikt. Het waren oude houten gevaarten, groen geverfd. Je moest hard duwen om ze te openen en dan wiebelden ze.

  De Midi-MPV, passend voor een consultant met gezin, stond altijd buiten. Niet alleen vanwege die deuren maar ook omdat de garage helemaal vol stond met van alles. Treurige pluche beesten in een mand van kinderen uit een vorig huwelijk; een doos met guitige relatiegeschenken; zesendertig niet digitale agendas; kleren die nog goed waren maar inmiddels naar poes roken.

  En dozen vol met managementboeken die hij kennelijk ooit snel in huis wilde hebben. Van veel van die boeken had hij alleen de recensies of de flaptekst gelezen of was na een paar bladzijden in slaap gevallen. Dat maakte niet uit want het waren meestal heel veel woorden voor n enkel idee en niemand die controleerde of je het echt had gelezen. Als je maar even mee kon praten.

  Egbert geneerde zich er eigenlijk een beetje voor dat hij al die steeds weer nieuwe management-wijsneuzigheden modebewust had gevolgd.

  Vereniging voor OverheidsManagement 9

  5825_V01_fc.indd 9 04-12-2009 11:08:15

 • Weer een ander indrukwekkend ei van Columbus om als leider erkenning te krijgen. Hij had zelfs ooit met blote voeten over hete kolen gelopen. Het gelach achter zijn rug had hem voorgoed bevrijd van alle goeroes en hij had begrepen dat het kennen en begrijpen van je medewerkers het belangrijkste managementtool is.

  En verder natuurlijk kennis van zaken over alles wat er in een bedrijf gebeurt. Zachtjes zong hij Aretha Franklin na: R.E.S.P.E.C.T. Daar gaat het om en dat krijg je nooit door een methode. Dat moet je verdienen. Dat krijg je va