Volvo trucks magazine 1 2016

44
VOLVO TRUCKS IS EEN UITGAVE VAN VOLVO TRUCKS NEDERLAND NR. 1 2016 VOLVO TRUCKS MAGAZINE JOS SCHOLMAN ‘Alles, maar dan ook alles, in eigen hand’

description

Met de nieuwe Volvo FMX-series presenteert Volvo Trucks het meest veelzijdige bouwvoertuig van de laatste jaren. Ontworpen voor een zeer breed takenpakket is de FMX een alleskunner voor het bouwtransport. Niet gek dus dat wij voor onze nieuwe portaalauto’s op de Volvo FMX zijn gevallen. De frisse uitstraling van de truck is daarnaast net even anders dan een gewoon voertuig. En dat past bij ons. Volvo truck magazine heeft afgelopen week een artikel geschreven over onze nieuwe portaalauto’s. Benieuwd naar het het complete artikel? Deze kan u hier downloaden.

Transcript of Volvo trucks magazine 1 2016

Page 1: Volvo trucks magazine 1 2016

VOLVO TRUCKS IS EEN UITGAVE VAN VOLVO TRUCKS NEDERLAND NR. 1 2016

VOLVO TRUCKS MAGAZINE

JOS SCHOLMAN‘Alles, maar dan ook alles, in eigen hand’

Page 2: Volvo trucks magazine 1 2016

Onder de motorkap is het een sportwagen

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Performance edition Truckstar 230x300 copy.pdf 1 8-1-2016 16:08:17

Page 3: Volvo trucks magazine 1 2016

8DE ELEMENTEN BEDWINGENDe Noorse eilandengroep de Lofoten ligt op 68° noorderbreedte, ten noorden van de poolcirkel. De zomers zijn hier in het land van de middernachtzon fantastisch.De winters kunnen echter extreem zijn, met koude, donkere nachten en een stormachtige wind.

De compromisloze alleskunner18

Met de nieuwe Volvo FMX-series presenteert Volvo Trucks het meest veelzijdige bouwvoertuig van delaatste jaren.

Jos Scholman22Aannemingsbedrijf Jos Scholman heeft als missie het verhogen van welzijn door het continu verbeteren en verfraaien van de maatschappelijke leefomgeving.

De IT-benadering34“Volvo Trucks Dynafleet vormt een cruciale schakeltussen onze systemen en de planners, chauffeurs, de dealer en het voertuig.”

5 START 24 DE ONTWIKKELING 32 DE KLANT 38 HET JAAR

40 TOT SLOT 43 HET BEELD

INHOUD Volvo Trucks 1/2016

VOLVO TRUCKS 1/2016 3

Page 4: Volvo trucks magazine 1 2016

VOORWOORD

Voor iedere uitdaging een oplossingMede door de aantrekkende woningbouw wordt door Volvo Trucks fors ingezet op bouw en constructie. Een segment waarin we van oudsher overigens al goed vertegenwoordigd zijn. Sterker nog: Volvo Trucks is marktleider in het bouwsegment.‘Voor iedere uitdaging een oplossing’ is dan ook geenszins een goed klikkende reclameslogan maar een belofte die wij doen naar onze klanten toe.

Innovatie is een van onze kernwaarden, welke terug te zien is in de nieuwe I-Shift met kruipversnellingen. Verschillende testrijders zijn alvast zeer te spreken over de nieuwste variant in onze I-Shift-reeks. De nieuwe versnellingen die zijn toegevoegd aan de automatische versnellingsbak leveren een uitzonderlijk startvermogen voor trucks die zware ladingen vervoeren onder lastige omstandigheden.

Deze uitvoering van de Volvo Trucks I-Shift maakt het mogelijk om tot twee extra kruipversnellingen toe te voegen. Dit betekent dat de truck vanuit stilstand kan wegrijden met een combinatiegewicht tot wel 325 ton. Slechts een lichte druk op het gaspedaal en de truck begint langzaam vooruit te rijden. Hiermee kan de chauffeur een zware lading vervoeren zonder zich zorgen te hoeven maken dat de truck in situaties belandt die leiden tot dure stilstand.Kortom: maximale flexibiliteit wordt gegarandeerd en mogelijk zelfs gunstigere vervoerskosten.

Het bewijs is hiermee maar weer geleverd dat wij service en dienstverlening altijd hoog in het vaandel dragen en voortdurend op zoek zijn naar mogelijkheden om verder te optimaliseren.

Wabe van SolkemaAlgemeen Directeur Volvo Trucks Nederland

Tel.: 0345 – 688 500 Fax: 0345 – 688 429 Adres: Stationsweg 2, Postbus 95, 4153 ZH Beesd Web: www.volvotrucks.nlVolvo Trucks Nederland behoudt zich het recht voor zonder voorafgaande kennisgeving wijzigingen aan te brengen in de uitvoering. Ofschoon dit magazine met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen wij eventuele onjuistheden en/of drukfouten niet uitsluiten. Dit magazine is gedrukt op FSC-papier.

VOLVO TRUCKS

4 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 5: Volvo trucks magazine 1 2016

VOLVO TRUCKS 1/2016 5

start Nieuws uit de wereld van Volvo

Met de nieuwe functie van Volvo Trucks, de liftbare tandemas, kan een van de aandrijfassen losgekoppeld en omhoog gebracht worden wanneer er (deels) zonder lading gereden wordt. Dit levert betere tractie, een kleinere draaicirkel, minder banden-slijtage en een brandstofbesparing van maximaal 4% op wanneer er zonder lading wordt gereden. Daarnaast worden de geluidsoverlast in de cabine en de vibratie van het stuur verminderd wanneer de banden van slechts een aandrijfas in contact met het wegdek zijn.

Deze nieuwe functie is ideaal  voor zwaartransport wanneer met lading heen wordt gereden en zonder lading terug; bijvoorbeeld bij hout-, constructie en bulk-transporten.

De liftbare tandemas is ver-krijgbaar voor de Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH en Volvo FH16.

Betere grip met de liftbare tandemas

Help de kinderenWereldwijd komen er iedere dag meer dan 500 kinderen om in het verkeer.

Dit onacceptabel hoge aantal is voor Volvo Trucks de reden geweest om de wereldwijde campagne Stop, Look, Wave te introduceren ter verbetering van de verkeersveiligheid. De campagne heeft als doel om kinderen te leren hoe ze zich veilig moeten gedragen in het verkeer en dan specifiek rondom vrachtwagens. Het lesmateriaal van de campagne Stop, Look, Wave komt in tien talen beschikbaar en kan door iedereen die ons initiatief wil steunen gebruikt worden. Scan de QR-code voor meer informatie.

Een wereldwijde raceDe Volvo Ocean Race, editie 2014-2015, heeft een wereldrecord gevestigd. Er zijn in totaal meer dan 2,4 miljoen bezoekers geweest die tijdens de stopovers de boten en crew zijn komen bekijken. Momen-teel is de voorbereiding voor de aan-komende editie, 2017-2018, in volle gang en een aantal van de stopovers zijn bekend: Newport (USA), Alicante (Spanje), Kaapstad (Zuid-Afrika), Auckland (Nieuw Zeeland), Cardiff (Engeland), Lissabon (Portugal) en Gotenburg (Zweden).

21

3

1 2 3Met de liftbare tandemas kan de tweede aandrijfasworden losgekoppeld

en omhoog worden gebracht. Het omhoog brengen kan zelfs tijdens het rijden worden gedaan.

Door gebruik van een klauw-koppeling op de eersteaandrijfas, kan de tweede as

worden losgekoppeld en ophoog worden gebracht. De chauffeur kan de functie activeren door een knop op het dashboard in te drukken.

De liftbare tandemas maakt het mogelijk dat de chauffeur debeschikking heeft over twee

aandrijfassen (6x4 en 8x4) bij een volledig beladen truck, maar ook een betere manoeuvreerbaarheid met een aandrijfas (4×2) wanneer er zonder lading wordt gereden.

Page 6: Volvo trucks magazine 1 2016

6 VOLVO TRUCKS 1/2016

start Nieuws uit de wereld van Volvo

In 1985 werd Volvo Trucks de eerste truckfabrikant ter wereld met een eigen democenter. Vanaf dat moment hebben bijna een half mil-joen klanten afkomstig uit de gehele wereld een bezoek gebracht aan het Demo Center. Ze hebben de kans gekregen om de geschiedenis van Volvo te leren kennen en zijn in de gelegenheid gebracht om verschil-

lende voertuigen te testen. Het huidige center, gevestigd in

Gotenburg, Zweden, was vroeger slechts een test rijweg met Spar-taanse barakken. Toen het Demo Center in 1998 de lancering mocht

verzorgen van de Volvo FM, zijn de barakken vervangen door een blijvende vestiging met tentoon- stellingsruimte. Als aanvulling op de dagelijkse klantbezoeken, is het Demo Center sindsdien ook de

locatie geweest voor verschillende productintroducties, zoals de intro-ductie van de Volvo FH (2001) en de nieuwe range (2012-2013).

Meer dan 30 jaar Demo Center

De ultieme uitdaging

Automatic Traction Control Automatic Traction Control is een slimme functie die automatisch de vooras activeert wanneer dat nodig is. Dit zorgt voor meer grip op de weg, ook op sterk hellende en zachte oppervlak-ken, en levert minder slijtage en een lager brandstofverbruik op.

BeschermingsplaatDe plaat van 3 millimeter dik staal is bedoeld om een druk van ten minste 5 ton te weerstaan. Hij beschermt de onderkant van de truck tegen losse objecten, zoals grint of stenen op onverharde wegen.

BodemvrijheidDe bodemvrijheid van 30 cm zorgt er voor dat vitale onderdelen, zoals de op-hanging en de remschijven, geen gevaar op beschadi-ging lopen - ook niet op een ruwe ondergrond.

Body-in-whiteDe unieke kooiconstruc-tie ‘body-in-white’ van de carrosserie beschermt de chauffeur tegen verwondin-gen, zelfs als de truck op zijn zij komt te liggen.

Stevige voorhoekDe bumpers zijn ge-maakt van 3 millime-ter dik hoogwaardig staal en fungeren als verlengstuk van het chassis.

In de film worden de volgende functies getest

De nieuwste Live Test van Volvo Trucks laat zien hoe de Volvo FMX truck presteert onder de meest extreme omstandigheden. Hier zijn enkele kenmerken* die de Volvo FMX in staat stellen om de zwaarste test aller tijden te overleven: op afstand bestuurd worden door een kind van 4 jaar.

* Sommige genoemde productkenmerken zijn mogelijk niet in alle markten beschikbaar. Neem rechtstreeks contact op met uw dichtstbijzijnde dealer om te bespreken wat voor u de beste oplossing is.

Volvo Trucks Demo Center in 1985… en vandaag de dag.

Page 7: Volvo trucks magazine 1 2016

VOLVO TRUCKS 1/2016 7

De introductie van de slimme trailerDe rolweerstand van banden is ver-antwoordelijk voor ongeveer 30% van het brandstofverbruik van een truck op internationale transporten. Volvo Trucks besteed daarom veel tijd aan het advies over de meest geschikte banden per specifieke klanttoepassing.

Alle bandenproducten meten hoe mak-kelijk hun banden rollen op een stalen cilinder op basis van een ISO standaard. Deze metingen bepalen in welke klasse de banden worden gesorteerd – A tot F, waarbij A de hoogste classificering is. De rolweerstand wordt beïnvloedt tijdens het rijden op de weg vanwege additionele factoren als asfaltdikte en de temperatuur.

Gedurende bepaalde tijd heeft Volvo Trucks een op maat gebouwde trailer ingezet, welke voortgetrokken wordt door een truck, op een testbaan buiten Gotenburg in Zweden om de rolweer-stand te kunnen meten.

“De trailer is voorzien van een accu-rate waarde sensor welke zo geplaatst

is dat de luchtweerstand niet wordt mee gemeten in de waarde. Dit maakt het mogelijk om meer accurate vergelijkin-gen te kunnen doen tussen banden van verschillende merken onderling op echt asfalt en met verschillende soorten lading”, aldus project manager Per Larsson.

Een aantal meteorologische waar-den worden ook gemeten zodat data van verschillende testmomenten kun-nen worden vergeleken en de rolweer-stand kan worden doorvertaald naar een referentieratio. De trailer maakt het ook mogelijk om de bandendruk te veranderen, assen verkeerd uit te lijnen en test te rijden met water op het weg-dek zodat kan worden bekenen hoe de rolweerstand wordt beïnvloedt.

Door het gebruik van deze waarden, wordt het in de toekomst makkelijker voor Volvo Trucks om de meest optimale banden aan te bevelen aan verschillen-de klanten, gebaseerd op verschillende rijomstandigheden waar zij rijden met het transport.

WaterdichtDe Volvo FMX is gebouwd om ook onder de meest extreme omstandigheden te presteren, zoals in water. Alle kwetsbare onderdelen zijn afgedicht om vuil en water buiten te houden.

Scan de QR code en bekijk Volvo Trucks’ nieuwste Live Test

BEKIJK DE FILM

De toekomst van transportIn april neemt Volvo Trucks deel aan de European Truck Platooning Challenge waarbij een gelimiteerd aantal trucks ver-trekken vanuit een selectie van Europese steden. Ze gaan in lijn rijden, terwijl ze au-tomatisch met elkaar in verbinding staan en onderling communiceren. De eindbe-stemming is Nederland.

Idealiter is het de bedoeling dat truck platooning in 2020 waarheid wordt in Europa. De voordelen zijn een lager brandstofverbruik en een verbetering van de chauf-feursproductiviteit. Daarnaast zal de maatschappij profiteren van lagere carbon emissies, minder files en veiliger verkeer.

De slimme trailer meet de rolweerstand – een factor die met ca. 30% van grote invloed is op het brandstofverbruik van internationale transporten en daarom is het van belang om hem onder controle te houden.

Page 8: Volvo trucks magazine 1 2016

RIJ-IMPRESSIE

8 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 9: Volvo trucks magazine 1 2016

DE ELEMENTEN BEDWINGEN

De Noorse eilandengroep de Lofoten ligt op 68° noorderbreedte, ten noorden van de poolcirkel. De zomers

zijn hier in het land van de middernachtzon fantastisch. De winters kunnen echter extreem zijn, met koude,

donkere nachten en een stormachtige wind.

VOLVO TRUCKS 1/2016 9

Page 10: Volvo trucks magazine 1 2016

 W e zijn in Svolvær, een van de noordelijkste plaatsjes ter wereld, voor een ontmoeting met chauffeur Ken-Marek Vatnfjord. Hij rijdt gewoonlijk op lange afstanden, maar vandaag neemt hij ons mee op een rit van 120 km naar Reine, op het uiterste puntje van de Lofoten om vis op te halen. Hij heeft deze wegen al vele malen gereden, onder extreme weersomstandigheden en in de poolnacht. Hoewel hij zich niet snel zorgen maakt, denkt hij bij

slecht weer wel altijd om de veiligheid. “Ik kan niet echt garanderen dat ik weer thuis kom. Met zulke slechte wegen kan er

altijd iets gebeuren. We nemen voorzorgsmaatregelen, vooral als we weten dat het slecht weer wordt. Maar je kunt niet zomaar stoppen. Het is onze taak om vis te transporteren en de gemeenschap hier op de eilanden te bevoorraden wanneer alle anderen binnen zitten,” zegt Ken-Marek.

Ken-Marek verlaat Svolvær in westelijke richting over de snelweg E10. In de eerste tunnel moet hij midden op de weg rijden omdat de tunnel nauw is en laag aan de zijkant. Hij vermindert vaart na de afslag naar Henningsvær, een van de beroemdste vissersdorpjes op de Lofoten. Omdat hij zich terdege bewust is van het noodlottige ongeval dat hier niet zo lang geleden plaatsvond. Een Deense truck reed waarschijnlijk met een te hoge snelheid door de bocht en schoot door de vangrail heen omlaag de zee in. Er lag spiegelglad ijs op de ongevalsplek op de dag dat de Deense chauffeur het leven liet. De truck nam 100 meter vangrail met zich mee de diepte in.

“De trailer raakte los, knalde op de cabine van de chauffeur en vervolgens naar beneden het water in. Daarna is de weg verbreed en de vangrail versterkt, maar je kunt nooit te behoedzaam zijn. Het is hier erg gevaarlijk.”

Ken-Marek groeide op in Sarpsborg in het zuiden van Noorwegen, maar verhuisde naar het noorden toen zijn oma in Svolvær ziek werd. Hij solliciteerde op een baan bij het plaatselijke hotel en vond de ware liefde bij hotelmanager Anne Helen. Vervolgens woonde het paar een jaar in het zuiden. Maar Ken-Marek was verheugd om terug te gaan naar het noorden waar hij een baan kreeg als truckchauffeur.

Dat was in 2007. Tegenwoordig wonen Ken-Marek, Anne Helen en hun zoon Kasper in het centrum van Svolvær, niet ver van de terminal waar de werkgever van Ken-Marek, Thors Varetransport, is gevestigd.

“Ik kan het me eigenlijk niet voorstellen dat ik iets anders zou doen. Er zijn er vast veel die het voor het geld doen, maar het beroep van truckchauffeur is voor mij een levensstijl. Het is onderdeel van mijn DNA.”

RIJ-IMPRESSIE

Ken-Marek is zich ervan bewust dat zijn beroep niet zonder gevaren is. “Maar we nemen voorzorgsmaatregelen, vooral wanneer we weten dat het slecht weer wordt.“

10 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 11: Volvo trucks magazine 1 2016

“Het beroep van truckchauffeur is voor mij een levensstijl. Het is onderdeel van mijn DNA.”KEN-MAREK VATNFJORD, TRUCKCHAUFFEUR

VOLVO TRUCKS 1/2016 11

Page 12: Volvo trucks magazine 1 2016

RIJ-IMPRESSIE

“We zijn nog nooit betrokken geweest bij een ernstig ongeval. Ik denk dat dit het resultaat is van een duidelijke aanpak en vooral van het rijden met goede trucks.”KEN-MAREK VATNFJORD, TRUCKCHAUFFEUR

12 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 13: Volvo trucks magazine 1 2016

We komen aan in het vissersplaatsje Reine, een van de mooiste plaatsjes op de Lofoten. Het dorpje heeft 330 inwoners, die voor het merendeel op de vissersschepen of in de visfabriek werken. Hier heeft Ken-Marek al talloze malen vis opgehaald.

“Je kunt hier met de grote truck goed draaien wanneer je goederen laadt, maar verderop zijn er een paar obstakels die vooral bij slecht weer lastig zijn. De weg is slechts breed genoeg voor één auto en er is geen vangrail vanwege de vele bochten in de weg. Het water loopt helemaal tot aan het asfalt. Bij de minste of geringste fout beland je in het water.”

Ken-Marek vertelt ons dat hij verheugd is dat zijn werkgever zich richt op een nauwe samenwerking met Volvo. Zijn truck betekent veel voor hem.

“Het bedrijf werd opgericht op dezelfde dag dat mijn zoon werd geboren. Dat werd een dubbele feestdag.”

Uitgerekend vandaag zit Ken-Marek echter niet achter zijn eigen stuur. In plaats daarvan voert hij testritten uit met een van de nieuwste trucks van het bedrijf, een Volvo FH 540 met de nieuwe I-Shift Dual Clutch-technologie. Hij zegt het heel bijzonder te vinden dat hij niet hoort wanneer de truck schakelt.

“Mijn eigen auto heeft niet eens zo'n goede versnellingsbak. Tegelijkertijd lijkt de truck bijzonder krachtig, wat voor ons belangrijk is als er slecht weer op komst is. Er bestaat geen twijfel over dat de nieuwe technologie ons dagelijks leven verbetert. Dat betekent dat we het hele jaar door veiliger goederen kunnen transporteren.”

VOLVO TRUCKS 1/2016 13

Page 14: Volvo trucks magazine 1 2016

RIJ-IMPRESSIE

De brug over de Gimsøystraumen is een van de winderigste plekken op de Lofoten. Er staat vandaag een lichte bries, maar Ken-Marek heeft ook over de brug gereden bij windsnelheden van meer dan 110 km/u, toen de brug eigenlijk was gesloten.

We rijden over de Gimsøystraumenbrug. Dit is een van de winderigste plekken op de Lofoten. Er staat vandaag een lichte bries, maar Ken-Marek heeft ook over de brug gereden bij windsnelheden van meer dan 110 km/u, toen de brug eigenlijk was gesloten.

“De truck was zo zwaar beladen dat ik dacht dat het wel zou gaan. Plots werden de ruitenwissers tegen de voorruit geblazen, brak de zonneklep af en werd de hele truck door de wind gegrepen. Ik moest tegen de wind in sturen om de truck op de brug te houden. Ik was niet bang, maar moet toegeven dat ik me wel een beetje zorgen maakte. Gelukkig bracht ik het er goed vanaf. Maar dat ga ik niet nog eens doen,” zegt hij.

Het is nog wel een stukje rijden naar Svolvær en het begint al donker te worden. In deze tijd van het jaar zijn de dagen kort. Tussen 7 december en 5 januari krijg je de zon helemaal niet meer te zien. Dat is de periode van de poolnacht.

“In die periode is het rijden eigenlijk nooit ontspannen. De wegen zijn doorgaans smaller, de sneeuwbanken hoger en de

14 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 15: Volvo trucks magazine 1 2016

INFO

Naam: Thors Varetransport AS.Geschiedenis: Opgericht op

1 september 1979.Gevestigd: Svolvær, Lofoten,

Noorwegen.Aantal werknemers en trucks:

25 vaste werknemers, 20 trucks en 5 distributietrucks.

Transport: Algemene vracht, vis, levensmiddelen.

Overige: Partnerschap met DB Schenker, Bring, Thermo-Transit,

Post Nord.

HET BEDRIJF

HET GEBIED

DE TRUCK

DE WEG

Model: Volvo FH 540, 6x2-trekker, 2015-model met Krone-oplegger.

Voorzieningen: I-Shift Dual Clutch en Volvo Dynamic Steering.Motor: 13-liter, zescilinder

dieselmotor, 540 pk – 2.600 Nm.Transporttaken: De truck

transporteert visproducten en levensmiddelen op de Lofoten en in de rest van Noorwegen, en legt

150.000 km per jaar af over de weg.

De E10 stond vroeger bekend als de weg van Koning Olav V en loopt van Luleå in Zweden tot Å in Noorwegen. Van Svolvær tot Reine op de Lofoten is de weg bochtig en minder dan 6 meter breed, vaak slechts 5 meter. De weg is een van de 18 nationale toeristenwegen van Noorwegen.

Z W E D E N50 km

N O O R W E G E N

Noorse Zee

SvolvaerLofoten

duisternis duurt 24 uur per dag. Ik zit nog wel met plezier achter het stuur, maar je moet altijd op je hoede blijven. Ik heb trucks gezien die de berm raakten en omsloegen.”

Het bedrijf waarvoor Ken-Marek rijdt, weet precies wat er moet gebeuren als het gaat spoken.

“Ik ben erg blij met dit standpunt van mijn baas. Het allerbelangrijkste is dat we veilig aankomen, en niet hoe lang we erover doen. We zijn nog nooit betrokken geweest bij een ernstig ongeval. Ik denk dat dit het resultaat is van een duidelijke aanpak en vooral van het rijden met goede trucks.”

We zijn terug in Svolvær. De lange werkdag zit erop. Alles verliep deze keer voorspoedig. Nadat de truck is uitgeladen en geparkeerd, kan Ken-Marek nog een praatje maken met enkele collega's die nog aan het werk zijn.

“Het is altijd goed om de terminal van Svolvær weer te zien na een lange rit. Dan weet ik dat ik weldra Kasper weer zal zien. Hij zit me thuis altijd op te wachten.” n

“Ik moest tegen de wind in sturen om de truck op de brug te houden. Ik was niet bang, maar moet toegeven dat ik me wel een beetje zorgen maakte.”KEN-MAREK VATNFJORD, TRUCKCHAUFFEUR

VOLVO TRUCKS 1/2016 15

Page 16: Volvo trucks magazine 1 2016

UITDAGING VOOR CHAUFFEURS

Snelheid aanpassen1

2Wanneer u accelereert, wordt brandstof omgezet in energie die de truck voortstuwt. Elke keer dat u remt, wordt die energie omgezet in warmte die verloren gaat in de remmen. Rem daarom zo weinig mogelijk, aangezien dit in feite neerkomt op het verspillen van brandstof. Remmen helemaal vermijden is onmogelijk. Remmen kan echter wel tot het minimum worden beperkt door steeds vooruit te kijken en te anticiperen op stoppen, stilstand te beperken, meer uit te rollen en onnodig accelereren te voorkomen. Dit bespaart brandstof en in veel gevallen ook tijd.

Anticiperen en remmen

Idealiter wilt u zo snel mogelijk op kruissnelheid komen en deze zonder schommelin-genhandhaven. Cruise Control kan u hierbij heel goed helpen. I-See berekent welke snelheid en versnelling een minimaal brandstofverbruik geven op hellingen. En ACC (Adaptive Cruise Control) houdt automatisch een veilige afstand aan op de voorganger, waardoor het bijdraagt aan de veiligheid maar niet aan een gunstiger brandstofverbruik. Ook zonder al deze functies kunt u uw score verbeteren door niet te hard te rijden. Wan-neer u harder rijdt dan 85 km/u, neemt de brandstof die nodig is om de luchtweerstand te overwinnen enorm toe. Vaak rechtvaardigt de tijdwinst niet het extra brandstofverbruik. Dus rij niet harder dan 85 km/u, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

Perfectioneer uw techniekHoe weet u of u efficiënt rijdt? Daarbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid brandstof die u verbruikt. Brandstofverbruik is relatief en hangt af van een hele reeks verschillende factoren, zoals het weer, het verkeer, de lading, de topografie, de truckspecificaties en nog veel meer. U kunt echter zorgen dat uw rijtechniek zo efficiënt mogelijk is.

De Dynafleet-scores voor brandstofverbruik zijn bedoeld om chauffeurs te laten evalueren hoe zuinig ze rijden. De acties omvatten vier hoofdparameters die verder zijn onderverdeeld

in subparameters. Voor elke parameter biedt Dynafleet een score (met een maximum van 100) en een kleurcode afhankelijk van uw mate van efficiency.

Andrew Low, Driver Development Manager bij Volvo Trucks, geeft voor elke hoofdparameter een paar tips waarmee u uw score voor brandstofverbruik kunt verbeteren. “Het doel is om alle parameters en subparameters in het groen te krijgen, en vervolgens een score te halen van ten minste 90 voor elke parameter”, zegt hij. “En als u echt ambitieus bent, probeer

dan te gaan voor een perfecte 100. Als u deze tips opvolgt, bent u bijna verzekerd van een goede score. Minder brandstof, lagere kosten, minder stress – en dat allemaal zonder tijd of productiviteit in te leveren.”

VOORDELEN

BrandstofbesparingSlijtage

Veiligheid

n n n n n

n n n n n

n n n n

16 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 17: Volvo trucks magazine 1 2016

Schakelen kost brandstof, dus de hoogste versnelling moet bij voorkeur met zo min mogelijk schakelen worden bereikt. Gelukkig kan I-Shift het schakelen voor u optimaliseren. Selecteer de A-modus waarna wordt berekend welke versnelling moet worden gebruikt op basis van het gewicht en de snelheid van de truck en het hellingspercentage. U moet echter wel optreden als de ogen van I-Shift, dus aarzel niet om in te grijpen om onnodig schakelen te voorkomen. Wees besluitvaardig wanneer u accelereert, zorg dat u zo snel en efficiënt mogelijk op de gewenste snelheid komt en vermijd het gebruik van kickdown. Denk er ook aan om zo veel mogelijk binnen het groene gedeelte van de toerenteller te blijven, zelfs op hellingen.

Gebruik van motor en versnellingen4

Het stationair laten draaien van de motor kan veel brandstof verspillen, dus als u de motor kunt uitzetten, doe dat dan. Het is vaak gunstig om de truck op te warmen voordat u gaat rijden, maar in bijna alle gevallen is 1-2 minuten voldoende. Dat is voldoende tijd om de truck voor te bereiden. De motor warmt pas echt goed op tijdens het rijden. Voor het afkoelen is het voldoende om de motor 30 seconden stationair te laten draaien, langer is een verspilling van brandstof.

Stilstaan3

VOLVO TRUCKS 1/2016 17

Page 18: Volvo trucks magazine 1 2016

18 VOLVO TRUCKS 1/2016

Dankzij het grote aantal asconfigu-raties heeft de Volvo FMX een ant-woord op elke vraag naar meer laad-vermogen. De motorenrange gaat tot 540 pk. De nieuwe FMX heeft met

meer dan 300mm de grootste bodemvrijheid in zijn klasse. De FMX-range kent een groot aantal configuraties met gestuurde assen voor een op-timale wendbaarheid. De Volvo FMX staat voor het ultieme bedieningsgemak en comfort voor de chauffeur. Dat maakt de FMX tot hét voertuig waar u mee kunt bouwen.

De Volvo FMX is het meest innovatieve bouw-voertuig van dit moment. Dankzij het nieuwe Au-tomatic Traction Control (ATC), schakelt de truck

automatisch de aandrijving op de vooras bij als de omstandigheden dat vragen. En heeft u heeft op de weg tot twee procent brandstofbesparing. Volvo Dynamic Steering (VDS) geeft de chauffeur een ongekende stuurprecisie en zorgt voor een op-timale controle over het weggedrag met het gemak van een personenauto. De geheel naar uw wensen aan te passen I-Shift geautomatiseerde versnel-lingsbak maakt dat de chauffeur zich geheel kan focussen op het verkeer. De FMX is ook een zeer zuinige truck. Want de laatste generatie I-Shift is voorzien van de meest geavanceerde elektronica en kent vrijwel geen interne verliezen.

Maar op de eerste plaats is de FMX een truck om mee te bouwen. Dankzij zijn robuuste layout

en optimale bescherming van de vitale onder-delen kan hij tegen een stootje. En dat mag u van ons letterlijk nemen. Zo zijn het carter en de meest kwetsbare delen met een 3 mm stalen plaat afgedekt. De veerbalgen zijn hoog uit de weg ge-plaatst en de remmen extra beschermd. En mocht u zich nu toch een keer vastrijden, dan is het goed te weten dat het trekoog vóór berekend is op maar liefst 32 ton!

Ongeacht met welke asconfiguratie, uw FMX wordt altijd met originele componenten opgebouwd. Elke FMX blijft dus altijd een échte Volvo die het logo op de grille voor 100 procent waarmaakt.

De Volvo FMX:De compromisloze alleskunnerMet de nieuwe Volvo FMX-series presenteert Volvo Trucks het meest veelzijdige bouwvoertuig van de laatste jaren. Ontworpen voor een zeer breed takenpakket is de Volvo FMX de compromisloze alleskunner voor het bouwtransport.

DE KLANT

Page 19: Volvo trucks magazine 1 2016

De Noord Nederlandse Reinigings-dienst (NNRD) met vestigingen in Drachten en Veendam is een inzame-laar en verwerker van diverse afval-stromen. Deze afvalstromen komen

vrij bij zowel bedrijven als particulieren en wor-den zo bewerkt dat ze weer geschikt zijn voor een nuttige toepassing of dienen als brandstof voor energiecentrales. Daarnaast is het bedrijf actief in het transport van los gestorte producten in zowel binnen- als buitenland. De NNRD maakt onder-deel uit van de GP Groot Groep uit Heiloo, een van de grotere afvalverwerkers in Nederland.

“De NNRD heeft een 30 voertuigen lopen waarvan een groot deel Volvo’s” vertelt bedrijfs-leider Martin Jelsma. “Wij kijken voor elk seg-ment naar de meest geschikte truck. Behalve de configuratie speelt ook de cabine en het motor-vermogen een rol. Voor onze nieuwe portaal-auto’s viel de keus op de Volvo FMX omdat het werk voornamelijk bouwgerelateerd is. Wat ons verder aansprak is dat de truck een frisse uitstra-ling heeft en dat past wel bij ons. De uitstraling van een FMX is net iets anders dan een gewoon voertuig en valt daarmee op. Dat zien wij als een stukje rijdende reclame.

De voertuigen zijn voorzien van een portaalsys-teem. “Daarmee kunnen wij verschillende types containers vervoeren. Het systeem is voorzien van een afstandsbediening. Daarmee kan de chauffeur buiten de auto vanuit alle posities een goed overzicht houden bij het op- en afzetten van de containers. Wat ik ook teruggekoppeld krijg, is de goede instaphoogte van de FMX. Dat is wel

belangrijk want onze chauffeurs moeten dagelijks tientallen keren de cabine in en uit.”

Als motorisatie koos Jelsma voor de 330 pk Euro6-motor met een I-Shift versnellingsbak. “Binnen de NNRD proberen wij zo efficiënt mo-gelijk te werken. Daarom rijden onze portaal-auto’s nagenoeg altijd met een aanhanger waarop drie containers kunnen worden vervoerd. Met dit vermogen en de I-Shift kunnen we vlot meeko-men in het verkeer en kunnen we een gunstig brandstofverbruik realiseren.”

Jelsma is bijzonder te spreken over de I-Shift versnellingsbak. “Bij ons doen die het in ieder segment goed. We hebben ze zelfs in onze vuil-niswagens zitten.” De onlangs afgeleverde FMX-trucks zijn voorzien van het Volvo Active Safety Pakket voor optimale veiligheid. Dat bestaat uit Forward Collision Warning met noodremfunc-tie, Adaptive Cruise Control, Volvo Emergency Brake, Lane Changing Support en Driver Alert Support. De NNRD heeft daar nog een achter-uitrijdcamera aan toegevoegd. Via de boord-computer krijgt de chauffeur zijn orders digitaal aangeleverd en kan hij ook de afhandeling direct verwerken. Zo is het hele proces van order tot fac-tuur geautomatiseerd. “Dat is een mooie stap in de richting van papierloos werken,” aldus Jelsma.

“Recycling gaat over efficiënter met grondstof-fen omgaan en duurzaam werken. Daarom is het bij de NNRD standaard iedere chauffeur bij de ingebruikname van een nieuwe truck op rijtrai-ning gaat bij Volvo Trucks Nederland om het maximale rendement uit het voertuig te krijgen en de milieubelasting te beperken.” ■

“Wij hebben met de nieuwe Volvo FMX een mooi visitekaartje. De uitstraling van een FMX is net iets anders dan een gewoon voertuig en valt daarmee op. Dat zien wij als een stukje rijdende reclame.”

MARTIN JELSMA, BEDRIJFSLEIDER

VOLVO TRUCKS 1/2016 19

Page 20: Volvo trucks magazine 1 2016

20 VOLVO TRUCKS 1/2016

Van der Stoel transport en verhuur in Badhoevedorp verhuurt zwaar materieel aan voornamelijk aan-nemingsbedrijven. Het bedrijf levert de machines en trucks altijd met een

eigen chauffeur of machinist. “Moderne machi-nes zijn complex te bedienen en op die manier bereiken wij dat een aannemer het snelste kan werken en ons materieel geen onnodige schade oploopt. Van der Stoel verhuurt verdichtingsma-chines, rups- en bandengraafmachines en sho-vels. “Daarnaast doen wij ook zelf transport met knijperauto’s en trekker opleggers”, vertelt Van der Stoel. “Binnen ons dienstenpakket zagen wij ruimte voor een zeer breed inzetbare kipper met een kraan. De truck is een uitbreiding op ons wagenpark, maar moest een hoger laadvermogen hebben, zuiniger rijden en beter wendbaar zijn. Dus kwamen wij al vrij snel uit op een nieuwe Volvo FMX 8x6 met twee sturende voorassen waarvan de tweede hefbaar en een wide spread tandemstel waarvan de achterste as ook stuurt.”

Dat soort voertuigen levert zelfs Volvo niet af fabriek. Dus gaat dat via Terberg. “Die aanpas-singen houdt je altijd”, overweegt Van der Stoel. “De Nederlandse wetgeving is ruimer dan in de ons omringende landen. Hier komt je met vier assen via een wide spread configuratie op 43 ton TTM. Maar ik begrijp dat een fabriek daar alleen voor Nederland niet helemaal op kan inspelen. Maar dan vind ik het heel belangrijk dat alle extra onderdelen voor de truck wel allemaal van het merk zijn. En het kenteken ‘8x6’ vermeldt en niet ‘6x6 met aanpassing’. Bij Volvo kan dat. Dat was voor mij doorslaggevend.”

Van der Stoel bestelde de truck als tweezijdige kipper met een HMF 1943-Z2 dubbel uitschuif-bare kraan. “Samen met het hoge laadvermogen geeft dat de veelzijdigheid aan het voertuig. Maar zeker met die kraan is de aslastverdeling heel belangrijk. En dan merk je dat je bij deze 8x6 het toelaatbare gewicht van elke as ook echt kunt benutten.”

Marius is helemaal weg van de wendbaarheid van zijn Volvo FMX. “Het wordt in binnenste-den steeds ingewikkelder om ergens te komen. Ik kom met deze 8x6 beter om een haakse bocht dan met de kortere 6x6 die we ook hebben.”

Van der Stoel is zeer te spreken over de Volvo cabine. “Sommige trucks trek je aan als een jas. En deze FMX is er zo een. Onze andere trucks zijn van binnen smaller dan deze. Maar hij stond enorm hoog en voelde enorm aan. De Volvo FMX heeft zeker zoveel bodemvrijheid maar hij lijkt veel compacter en met zijn iets toelo-pende neus is hij veel beter te handelen als het krap wordt. Uiteraard is het een Euro 6, je kunt sowieso niet meer anders kopen. We merken dat bij aanbestedingen in grote steden daar steeds meer op gelet wordt. Maar eigenlijk vind ik zelf die I-Shift versnellingsbak die aan de D13K 420 motor gekoppeld zit veel interessanter. Dat scha-kelt echt super. ■

“Wij zochten een nieuw bouwvoertuig met een groter laadvermogen. Maar hij moest ook wendbaarder zijn dan onze andere trucks. De nieuwe Volvo FMX in een 8x6 widespread configuratie voldeed voor 100 procent aan onze wensen.”

MARIUS VAN DER STOEL, DIRECTEUR

DE KLANT

Page 21: Volvo trucks magazine 1 2016

Kroeze Infra bv in Beesd is gespe-cialiseerd in riolering- beton- en grondwerk, bestrating, asfalteren en bodemsanering. “Onze mensen zijn erin gespecialiseerd dat wij bij

alles wat we doen zo min mogelijk overlast voor derden proberen te veroorzaken. Ook zo duur-zaam mogelijk werken staat bij ons hoog in het vaandel,” legt directeur Herman Zeiderveld uit. Logisch dat bij dergelijk hoogwaardig specialisme ook hoogwaardig materieel hoort.

“Zelfs meer dan dat”, meent Zeiderveld. “Onze mensen zijn gedreven vaklui die op het scherpst van de snee de mooiste dingen realiseren. Dan moet ik die ook het beste materieel meegeven. Sowieso geloof ik in de aanschaf van goed op zijn taak berekend en vooral door en door betrouw-baar materieel. Als het op trucks aankomt, heb-ben we het niet alleen over laadvermogen maar zeker ook over logistiek. Elke truck heeft bij ons meerdere taken en is een onderdeel van de hele bouwstroom. Stilstand is dus geen optie. Dan doet niet alleen die truck het niet, maar kunnen daar ook 15 man niet verder. Daarom koop ik alleen premium materieel. Dus viel de keus op Volvo’s.”

“Zeker onze nieuwe Volvo FMX 8x6 ws telt bin-nen het bedrijf als het schaap met de vijf poten,” vertelt Zeiderveld met een grote glimlach op het gezicht. “Het is voor ons een grote kruiwagen

met een kraan, met veel laadvermogen en veel volume. Ik vind de FMX een goede mix tussen een 100 procent offroad auto en een bouwvoer-tuig. Want wij rijden geen Dakar en zitten het meeste op de weg. Maar we wilden wel een truck die niet direct gaat hikken als hij zand ziet.” Wat Zeiderveld enorm aan het voertuig waardeert is de combinatie hoog laadvermogen/ uitmuntende wendbaarheid. “Deze FMX draait met zijn drie sturende assen veel korter ondanks dat hij langer is dan de 6x6 die we eerst hadden. Dat is niet nor-maal. Een ander belangrijk punt vindt Herman de grote bodemvrijheid. “Zeker bij rioleringswerk hebben we daar plezier van. Dan komt er een moment dat de buis in de grond ligt en de putten al geplaatst zijn maar de rest nog zandbaan is. Dan staan die putten nog hoog boven het zand uit en is de kans op schade groot. Dankzij de ruime bodemvrijheid rijdt onze nieuwe FMX daar pro-bleemloos overheen.”

Een andere reden om voor een nieuwe Volvo FMX te kiezen was de krachtige, zuinige Euro-6 motor. “Wij zitten momenteel op trede vijf van de CO2-prestatieladder en zijn hard op weg naar trede zes. En omdat wij veel in binnensteden zitten, zie je dat dit steeds belangrijker wordt bij opdrachtgevers. Daarvan krijgen we sowieso po-sitieve reacties op onze twee Volvo FMX-trucks. Ze vinden ze er stoer en professioneel uitzien. Dat is precies de uitstraling die wij willen hebben. ■

“Voor ons is de Volvo FMX 8x6 ws de stoere alleskunner binnen het bedrijf. We merken dat onze opdrachtgevers het een professionele truck vinden.”

HERMAN ZEIDERVELD, DIRECTEUR

VOLVO TRUCKS 1/2016 21

Page 22: Volvo trucks magazine 1 2016

het bedrijf

22 VOLVO TRUCKS 1/2016

‘Alles, maar dan ook alles, in eigen hand’Jos Scholman (Nieuwegein) is een aannemings-bedrijf in de grond-, weg- en waterbouw en sport- en cultuurtechniek. Als totaalpartner op het gebied van Infra, Sport en Groen beheersen ze een grote hoeveelheid disciplines en zijn ze actief binnen een grote diversiteit aan projecten: van de herinrichting van Waarderhaven in Haarlem tot de inrichting van de openbare ruimte op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, en van het onderhoud van bermen en sloten tot en met het strooien van zout in de win-terdag. Voor alle projecten werkt Jos Scholman met eigen mensen en materieel. Het is het handelsmerk van het bedrijf dat als motto heeft ‘Alles, maar dan ook alles, in eigen hand’. Projecten worden met de

grootst mogelijke flexibiliteit uitgevoerd. Voortdurend wordt er geïnvesteerd in mensen en materieel. Ook binnen infra, sport en groen is logistiek een steeds belangrijkere spil geworden. Niet alleen moet het materieel op tijd aanwezig zijn, ook de aan- en afvoer van grondstoffen is just-in-time. Van de trucks is een deel Volvo, waarbij de Volvo FH in diverse configu-raties een hoofdrol speelt. Er is gekozen voor het beste materieel, robuust en veilig, maar zeker ook voor de samenwerking met Volvo Trucks dealer Van Dijk Trucks. De blauw-gele trucks zijn multifunctio-neel inzetbaar door onder meer de afzetsystemen, waardoor zij moeiteloos ingezet kunnen worden voor alle projecten.

JOS SCHOLMAN

Page 23: Volvo trucks magazine 1 2016

Aannemingsbedrijf Jos Scholman heeft als missie het verhogen van welzijn door het continu verbeteren en verfraaien van de maatschappelijke leefomgeving.

Opgericht in 1975

Locatie: Nieuwegein

Aannemingsbedrijf in de grond-, weg- en waterbouw en sport- en cultuurtechniek

Aantal werknemers: 200

AANNEMINGSBEDRIJF JOS SCHOLMAN

Zes Volvo-trucks, waarvan drie Volvo FH-trucks 10x4 met haakarm-systeem, één Volvo FH 10x4 met vaste kipper en één Volvo FH 8x4 met haakarm-systeem en kraan. Tot slot één Volvo FM 8x4, eveneens uitgevoerd met haakarm-sys-teem en kraan.

VOLVO TRUCKS

VOLVO TRUCKS 1/2016 23

Page 24: Volvo trucks magazine 1 2016

DE ONTWIKKELING

De I-Shift-reeks heeft een nieuwe variant: I-Shift met kruipversnellingen. Met de nieuwe

versnellingen kan vanuit stilstand worden gestart met ladingen tot 325 ton.

TERUG-SCHAKELEN

24 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 25: Volvo trucks magazine 1 2016

VOLVO TRUCKS 1/2016 25

Page 26: Volvo trucks magazine 1 2016

 H et hoogseizoen voor houttrucks in Noord-Zweden begint wanneer de grond bevriest. Het kan heel koud zijn, vaak -30 °C of nog kouder, maar dankzij de bevroren ondergrond kunnen chauffeurs juist gemakkelijker manoeuvreren op de boswegen. Het voorjaar en de herfst vormen een grotere uitdaging. Regen en smeltwater zorgen dan voor een oppervlak

waarop het moeilijk manoeuvreren is met een 24-meter lange truck vol boomstammen. “De weersomstandigheden vormen onze grootste uitdaging. We rijden vaak op smalle

wegen die vooral lastig te berijden zijn als er veel water in het bos staat”, zegt driver Jonas Lundmark die zojuist zijn truck heeft geladen met boomstammen.

Een volledig geladen truck weegt 64 ton. Het ligt voor de hand dat het wegrijden met zo'n zware lading in het bos een probleem kan opleveren. Jonas klimt in de cabine en schakelt de laagste versnelling in van de nieuwe Volvo Trucks I-Shift met kruipversnellingen. Een lichte druk op het gaspedaal en de truck begint langzaam vooruit te rijden.

“Met de nieuwe I-Shift heb ik twee kruipversnellingen, die ongelooflijk waardevol zijn wanneer ik onder lastige omstandigheden moet wegrijden met een zware lading”, zegt Jonas. Hij is een van de testrijders die de afgelopen 18 maanden de nieuwe versnellingsbak heeft getest.

“We hebben 250.000 kilometer met deze versnellingsbak gereden, en het werkte perfect.”

De overbrengingsverhouding in de laagste twee kruipversnellingen is 32:1 en dat is twee keer zo langzaam als een standaard I-Shift. De versnellingsbak van Jonas heeft ook twee extra versnellingen achteruit met een overbrengingsverhouding van 37:1 in de laagste achteruitversnelling. (Lees meer over de configuratie op pagina 31.)

“In sommige situaties zijn de achteruitversnellingen zeer waardevol. Bijvoorbeeld bij slecht wegdek. Dan kan ik met een zware lading achteruitrijden op een manier die eerder niet mogelijk was”, zegt Jonas.

Het is niet ongebruikelijk dat Jonas boomstammen moet inladen terwijl de truck halverwege een helling op een drassige bosweg staat. Voorheen toen de truck was uitgerust met een standaard I-Shift, moest hij gebruikmaken van de functie “Jerk-Starting” om weg te rijden.

“Op een steile helling of een ongelijke ondergrond is zo'n “power launch“ het enige alternatief om weg te komen. Dat houdt in dat ik eerst het motortoerental vrij hoog laat oplopen en vervolgens de koppeling handmatig laat opkomen. Dit werkt gewoonlijk wel,

DE ONTWIKKELING

26 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 27: Volvo trucks magazine 1 2016

“Met de nieuwe I-Shift heb ik twee kruipversnellingen, die ongelooflijk waardevol zijn wanneer ik onder lastige omstandigheden moet wegrijden met een zware lading.”JONAS LUNDMARK, CHAUFFEUR EN TESTRIJDER

VOLVO TRUCKS 1/2016 27

Page 28: Volvo trucks magazine 1 2016

maar het geeft ook slijtage aan de aandrijflijn en je kunt snel vast komen te zitten met slippende wielen. Met de nieuwe versnellingsbak hoef ik alleen maar de juiste startversnelling te selecteren en kan ik rustig wegrijden. Dit beperkt de slijtage aan de aandrijflijn tot een minimum”, legt Jonas uit.

Over de hele wereld zijn meer dan 40 testvoertuigen ingezet voor het testen van de nieuwe versnellingsbak: van diep in de Zweedse bossen tot hoog in de Andes van Zuid-Amerika. Niklas Öberg heeft de leiding over de tests en hij is blij met de samenwerking met de testrijders. “De werkelijkheid brengt veel meer uitdagingen met zich mee dan we in

DE ONTWIKKELING

ons testlab kunnen simuleren. De feedback van chauffeurs als Jonas is ongelooflijk belangrijk. Zij werken elke dag onder die omstandigheden en weten welke functies van belang zijn om effectiever te kunnen zijn.”

Niklas Öberg is een van de 100 personen die betrokken is bij het ontwikkelen van de nieuwe versnellingsbak. Het principe achter de technologie in de nieuwe versnellingsbak is volgens hem relatief eenvoudig. Door in een standaard I-Shift een tandwielreductieset te plaatsen tussen de koppeling en de basisbehuizing werd het mogelijk om één of twee extra kruipvernellingen toe te voegen en twee extra achteruitversnellingen.

“De werkelijkheid brengt veel meer uitdagingen met zich mee dan we in ons testlab kunnen simuleren. De feedback van chauffeurs als Jonas is ongelooflijk belangrijk.”NIKLAS ÖBERG, INGENIEUR DIE DE LEIDING HEEFT OVER DE TESTS

Toepassingen

Zware bouw

Lage snelheid

Mijnbouw

Zwaartransport

Roadtrain

28 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 29: Volvo trucks magazine 1 2016

“We hebben ook de contra-asrem verbeterd die bij het schakelen wordt gebruikt. Hierdoor wordt het manoeuvreren met zware ladingen op steile hellingen makkelijker”, legt Niklas Öberg uit.

Een aantal onderdelen van de nieuwe versnellingsbak zoals de tandwielen, koppelingshulzen en splitter-synchronisatie, zijn verstevigd om de zware werkomstandigheden aan te kunnen. Trucks met een extreem hoog totaalgewicht (GCW) moeten ook worden uitgerust met verstevigde aandrijfassen voor een hoger koppel. “We moesten het koppel van de aandrijfas verhogen om hetzelfde startvermogen te behouden bij een hoger totaal gewicht en een snellere totale aandrijflijnverhouding”, zegt

Niklas Öberg. “Trucks met een totaal gewicht van 65 ton krijgen een verstevigde aandrijfas om een koppel van 33.000 Nm aan te kunnen, tegenover het standaardkoppel van 28.000 Nm.”

Schakelen in de laagste kruipversnelling is zo krachtig dat de truck vanuit stilstand kan wegrijden op een vlakke weg met een totaal gewicht van 325 ton. Dat is absoluut uniek voor een geautomatiseerde versnellingsbak bij zware trucks. “Hoe zwaarder de lading en hoe slechter het wegdek of het terrein, hoe meer de chauffeur profiteert van I-Shift met kruipversnellingen”, aldus Peter Hardin, productmanager voor de FM- en FMX-reeks bij Volvo Trucks. De chauffeur kan een zware lading vervoeren zonder bang te zijn dat de truck in een situatie belandt die in het Niklas Öberg

VOLVO TRUCKS 1/2016 29

Page 30: Volvo trucks magazine 1 2016

DE ONTWIKKELING

eindresultaat. I-Shift met kruipversnellingen maakt het ook mogelijk om uiterst langzaam achteruit te rijden, wat een groot pluspunt is als bij het achteruitrijden veel precisie is vereist”, zegt Peter Hardin.

Voor kleine transportbedrijven die opdrachten uitvoeren op veeleisende routes, biedt I-Shift met kruipversnellingen maximale flexibiliteit en mogelijk lagere vervoerskosten.

“De kruipversnellingen maken het mogelijk om ook in extreme situaties weg te rijden met een zwaar totaal gewicht. Maar het is nu ook mogelijk om een achterasoverbrenging toe te passen die het motortoerental verlaagt bij normale wegsnelheden, wat resulteert in een lager brandstofverbruik. Dit is erg belangrijk voor transportbedrijven die dit soort werkzaamheden verrichten”, voegt Peter Hardin eraan toe.

ergste geval kan leiden tot kostbare stilstand”. De nieuwe versnellingsbak is beschikbaar in

modellen met directe aandrijving en overdrive voor de 13- en 16-liter motoren voor de Volvo FM-, FMX-, FH- en FH16-modellen. Dit betekent dat de transmissie kan worden toegepast voor veel verschillende transportsegmenten.

De versnellingsbak is perfect voor een groot aantal precisietaken, zoals de bouw en onderhoudswerkzaamheden, omdat de kruipversnellingen het ook mogelijk maken om uiterst langzaam te rijden.

“Een truck met deze versnellingsbak kan rijden met een snelheid van 0,5 tot 2 km/u. Langzaam kunnen rijden is van groot belang bij deze werkzaamheden, aangezien de trucks met veel grotere precisie kunnen rijden met een beter Peter Hardin

30 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 31: Volvo trucks magazine 1 2016

ZO WERKT HET: I-SHIFT MET KRUIPVERSNELLINGEN

In de cabine zit Jonas Lundmark veilig achter het stuur. Hij heeft het smalle bospad achter zich gelaten en is bijna bij de landweg die leidt naar de zagerij waar hij gaat lossen. Jonas runt het transportbedrijf samen met zijn vader en met nog een derde chauffeur rijden ze zo'n 4.000 kilometer per week.

“Chauffeurs van houttrucks hebben vaak te maken met veeleisende omstandigheden. Daarom zijn we erg dankbaar voor alle innovaties die ons werk vergemakkelijken. De nieuwe transmissie geeft een groter gevoel van veiligheid en controle omdat je weet dat je gemakkelijk kunt wegrijden. Dit stond al een tijdje op ons verlanglijstje, en ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe transmissie in de nabije toekomst standaard wordt op houttrucks.” n

Extra tandwielreductieset De extra tandwielreductieset is direct achter het koppelingshuis van de versnellingsbak geplaatst en bestaat uit twee extra tandwielen: op de ingaande as en op de contra-as. De extra tandwielreductieset levert de versnellingsbak een overbrengingsverhouding die bijna twee keer zo groot is als een standaard I-Shift.

Verbeterde versnellingsbakOm plaats te bieden aan de extra tandwielreductieset is de versnellingsbak 12 cm langer gemaakt dan een standaard I-Shift. Veel van de nieuwe componenten, zoals tandwielen, schakelmoffen en splitter-synchronisaties zijn vervaardigd van hoogwaardige materialen.

OverbrengingsverhoudingOverbrengingsverhouding is het verschil in snelheid tussen de ingaande en uitgaande as van een versnellingsbak. Wanneer de hoogste versnelling wordt gekozen, bedraagt de overbrengingsverhouding 1:1 op een versnellingsbak met directe aandrijving, wat inhoudt dat de assen met dezelfde snelheid roteren. Bij de laagste versnelling in de I-Shift met kruipversnellingen roteert de uitgaande as 32 keer langzamer dan het toerental van de motor: een overbrengingsverhouding van 32:1.

De grote overbrengingsverhouding in de I-Shift met kruipversnelllingen wordt mogelijk gemaakt door een nieuwe tandwielreductieset die is toegevoegd aan een standaard I-Shift.

n Neutraal

n Kruipversnelling 1Wanneer de laagste kruipversnelling is geselecteerd, wordt het vermogen als volgt overgebracht: de overbrengingsverhouding in de laagste versnelling bedraagt 32:1.

n Kruipversnelling 2Wanneer de tweede kruipversnelling is geselecteerd, wordt het vermogen als volgt overgebracht: de overbrengingsverhouding in de op één na laagste versnelling bedraagt 19:1 in een versnellingsbak met directe aandrijving.

n AchteruitrijversnellingWanneer de laagste achteruitrijversnelling is geselecteerd, wordt het vermogen als volgt overgebracht: de overbrengingsverhouding in de laagste achteruitversnelling bedraagt 37:1.

VOLVO TRUCKS 1/2016 31

Page 32: Volvo trucks magazine 1 2016

“Ik was altijd in loondienst bij mijn vader als chauffeur en monteur”, vertelt Fran-çois. “Tot ik twee jaar geleden door om-standigheden in eens moest kiezen: of stoppen of overnemen. Samen met Kees

die ik al heel lang ken, kozen we voor het laatste. En met succes. We groeien hard.”

Buuron vervoert grond, puin en asfalt. “Het meeste rijden wij grof puin naar de brekerin-stallaties van een klant. Het granulaat brengen wij dan naar waar het nodig is,” legt Kees uit. “Puinrijden is wel onze passie. Maar we hebben ook twee trucks in de calamiteitendienst rijden,” aldus François. “Wij staan 365 dagen per jaar 24 uur per dag met twee chauffeurs paraat om heel snel een truck met een botsabsorber bij een

ernstig ongeval of een gestrande vrachtwagen te krijgen om zo de situatie af te zekeren. Dat geeft je een andere kijk op het begrip service. Je moet snel handelen en nee is geen optie. Die mentali-teit hebben we doorgevoerd in het hele bedrijf. Hoe gek de opdracht ook is en ongeacht het tijd-stip: wij zullen er alles aan doen om te leveren. Dat kan variëren van die extra vracht puin op vrijdagavond maar we hebben het ook meege-maakt dat we met een kipper vol ananassen van een ongeluk naar huis kwamen.”

“Als je service verleent, verwacht je op jouw beurt ook dat je toeleveranciers hetzelfde voor jou doen,” overweegt Kees. “Dat is de reden dat wij steeds meer Volvo-trucks binnen het bedrijf krijgen. We hebben er net weer twee gekocht

wat het totaal nu al op zeven van de 18 trucks brengt. In ons werk hebben we namelijk maar één zorg: dat het materieel inzetbaar blijft.”

“Toen mijn vader een keer op vrijdagavond een kapotte vrachtwagen had, bleek de dealer van dat merk niet thuis te geven,” vertelt François. “Volvo Trucks-dealer Bluekens kon ons wel helpen. Samen met één van onze monteurs hebben ze net zolang doorgewerkt tot de auto maandagmorgen weer de weg op kon. Dat is de mentaliteit die wij verwachten en dan koop je daar met plezier je volgende truck. Het contact met dealer Bluekens is sinds die tijd alleen maar beter geworden.”

Buuron maakt bij elke uitbreiding steeds de afweging of ze een kiptrailer of een multi-asser nodig hebben. “Onze uitdaging is dat we met

Passie voor puin

Buuron Transport in Roosendaal is een specialist in het aan- en afvoeren van grondstoffen voor infrastructurele projecten in de breedste zin van het woord. Directeur François Buuron is al weer de derde generatie in het bedrijf maar doet de bedrijfsvoering de laatste twee jaar samen met mede-eigenaar Kees van Etten.

32 VOLVO TRUCKS 1/2016

DE KLANT

Page 33: Volvo trucks magazine 1 2016

een multi-asser doorgaans wel het werk van een kiptrailer kunnen doen maar niet andersom”, vertelt François. “Dat hoeven niet persé meer 10x8 trucks te zijn. Dat was een tijd heel belangrijk maar tegenwoordig gebruikt men weer meer en meer rijplaten en dan kun je ook met een 10x4 of een 8x2 je werk doen. Dat scheelt kosten en laadvermogen. Je moet alleen wel letten op de juiste configuratie. Zo hebben we onze nieuwste Volvo FH 10x4 asfaltkipper met een G2 luchtveringsysteem besteld, speciaal voor bouwvoertuigen. Dan blijven met name de bumpers langer heel als je een keer op een bouwplaats zit of puin rijdt.”

Buuron heeft al een Volvo FMX 10x4 en recent is daar een tweede FH 6x2 bijgekomen. “Het is een stoere auto met een bijzonder comfortabele cabine en de zitpositie is perfect. Dat is belangrijk voor het overzicht. Verder vind ik dat Volvo veel veiligheid biedt en ons de uitstraling geeft die bij ons past. Maar het allerbelangrijkste vind ik de geweldig goede I-Shift versnellings-bak. We vervingen recent een FH met meer dan een miljoen kilometer op de klok. Maar als we die chauffeur een ander merk hadden aangeboden, was hij vanwege het schakelgemak er liever mee blijven doorrijden.” ■

FRANÇOIS BUURON, DIRECTEUR

“Wij staan altijd klaar voor anderen. Dus willen we dat ze dat ook voor ons doen. Vandaar het goede contact met onze Volvo Trucks-dealer.”

VOLVO TRUCKS 1/2016 33

Buuron Transport vervoert puin, grond, granulaat en asfalt voor infrastructurele projecten in opdracht van derden. Daarnaast exploiteert Buuron een zandput en handelt het in wegenbouwmaterialen. Een aparte afdeling van Buuron verzorgt met twee botsabsorber voertuigen incidentbevei-liging bij ernstige ongelukken.

BUURON TRANSPORT

Kees van Etten François Buuron

Page 34: Volvo trucks magazine 1 2016

DE BUSINESS

DE IT-BENADERING

In real-time weten waar je trucks zich geografisch bevinden en wat ze precies vervoeren, is van essentieel belang. Dat is wat Ben van Leeuwen

van Frigolanda wilde. En hij maakte het waar.

 F rigolanda is een internationale, logistieke dienstverlener op het gebied van diepgevroren en gekoelde voedingsmiddelen. Het bedrijf heeft acht vestigingen in Nederland, België,

Duitsland en Polen en opereert in een zeer competitieve markt.

“Iedereen kan invriezen en vervoeren”, zegt Ben van Leeuwen, projectmanager Frigolanda Group. “Maar wat gebeurt er als je de IT zodanig structureert dat iedereen in de keten toegang heeft tot dezelfde informatie? Dan heb je een duidelijk toegevoegde waarde omdat je real-time informatie kunt leveren over het gehele logistieke proces. De afnemers van de klant weten dan een hele dag eerder wat, wanneer, waar en hoeveel ze geleverd krijgen, waardoor ze eerder kunnen verkopen. Dat was mijn missie en daarmee zijn we vijf jaar geleden gestart. Volvo Trucks Dynafleet transportinformatie speelt een sleutelrol in dit proces. Het vormt de schakel tussen onze systemen, de planners, de chauffeurs, de dealer en het voertuig.”

Frigolanda bestaat sinds 1986 en deed aanvankelijk alleen in warehousing voor koel- en vriesproducten. In 2003 ontstond het idee dat het bedrijf de service verder kon verbeteren door een fijnmazig distributienetwerk op te zetten. Momenteel organiseert Frigolanda de gehele toeleveringsketen voor klanten. De meeste goederen die moeten worden getransporteerd, zijn afkomstig uit de eigen magazijnen van het bedrijf. Daarnaast ontvangt Frigolanda aanvullende transportvolumes van vaste partners.

Hun trucks brengen deze goederen vervolgens via een fijnmazig distributienetwerk naar de groothandelaren en dealers. Binnen de Benelux gebeurt dat met het eigen, 28 trucks tellende, wagenpark van Frigolanda.

“Uiteraard hanteren we een flexibele benadering bij onze service. Maar juist omdat nauwkeurige real-time informatievoorziening zo belangrijk is voor geïntegreerde kostenbeheersing, willen we zoveel mogelijk zelf

34 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 35: Volvo trucks magazine 1 2016

De trucks van Frigolanda rijden door de hele Benelux.

VOLVO TRUCKS 1/2016 35

Page 36: Volvo trucks magazine 1 2016

doen. Je moet uiteindelijk steeds geavanceerdere communicatietechnologie in de truck hebben om het overzicht te behouden over het gehele proces.”

Vijf jaar geleden nog bestond 50 procent van de voertuigen bij Frigolanda uit Volvo-trucks en was de rest van een ander merk.

“We zijn nu helemaal overgestapt op Volvo Trucks, omdat we het gevoel hebben dat hun kernwaarden nauw verwant zijn aan de onze. Volvo Trucks staat voor veiligheid, duurzaamheid en innovatie. Dat zijn waarden die we volledig ondersteunen. Volvo Trucks biedt ons ook een geheel zorgeloze service. Dat is iets wat onze klanten van ons verlangen, dus dat mogen we ook wel verwachten van onze leveranciers. We wilden gewoon één telefoonnummer voor ons hele transportbedrijf

met alle services die daarbij horen. We hebben in onze Volvo Trucks-dealer hierin een solide partner gevonden.”

De geleverde service gaat heel ver: de dealer aanvaardt de verantwoordelijkheid voor de logistiek van het hele wagenpark van Frigolanda. En dat omvat de trailers, koelmotoren en zelfs voertuigen van andere merken. Terwijl Frigolanda een real-time overzicht behoudt van de logistiek van de klanten, maakt de Volvo Trucks-dealer gebruik van het Dynafleet-transportinformatiesysteem om de trucks van het bedrijf in real-time in de gaten te houden. Daarom is het de dealer die beslist wanneer een voertuig onderhoud nodig heeft en wanneer deze naar de garage moet.

“Dat is niet noodzakelijk altijd een van de

DE BUSINESS

De planning van Frigolanda geeft in een real-time overzicht aan waar de trucks zich bevinden, de opdracht waaraan ze werken en wat ze vervoeren.

36 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 37: Volvo trucks magazine 1 2016

eigen garages”, legt van Leeuwen uit.“Het kan soms makkelijker zijn om ergens

anders onderhoud te plegen aan een voertuig omdat dat beter past in ons planningsschema. Voor zo'n nauwe samenwerking is uiteraard een effectief partnerschap vereist.”

Het Dynafleet-transportinformatiesysteem speelt een belangrijke rol binnen Frigolanda, en van Leeuwen legt uit dat dit functioneert als een schakel tussen de systemen van het bedrijf en hun trucks. Frigolanda heeft nu Dynafleet geïnstalleerd in alle voertuigen, ook in de laatste niet-Volvo-trucks. Dynafleet houdt alle KPI’s bij die Frigolanda nodig heeft voor de supervisie over de chauffeurs, maar wordt ook gebruikt als voertuigvolgsysteem om de uren van de chauffeurs bij te houden en tachograafgegevens te downloaden. Daarmee wordt veel tijd bespaard. Het bedrijf gebruikt niet steeds alle gegevens, maar selecteert per periode een specifiek thema waaraan meer aandacht wordt geschonken.

“Uiteraard houden we het brandstofverbruik wel continu in de gaten. Voor mij persoonlijk zijn de grafieken van het Dynafleet-transportinformatiesysteem de beste functie. Hiermee geeft de app de resultaten voor de chauffeur weer op een gemakkelijk te interpreteren manier. We maken gebruik van de Volvo Trucks-trainingsfaciliteiten voor extra supervisie en om te voldoen aan de wettelijk verplichte code 95 voor chauffeurstrainingen. We hebben dit zelfs uitgebreid naar al onze medewerkers voor meer onderling begrip en vertrouwen. Dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.” n

DE MARKT

KLANTEN

Frigolanda speelt een actieve rol bij de implementatie en de continue verbetering van de logistieke toeleveringsketen voor klanten in het segment voor diepgevroren producten in de

Benelux en in specifieke projecten daarbuiten. Het bedrijf streeft naar langdurige relaties en draagt zo bij aan het succes van de klanten, waaronder Aldi, Vandemoortele, Lantmannen Unibake en Royaan.

HET WAGENPARK

Voertuigen: 23 Volvo Trucks met Euro 5 en Euro 6 op een wagenpark van in totaal 28 trucks. Alle trucks van het bedrijf zijn uitgerust met Dynafleet, Lane Changing Support (LCS),

achteruitrijsignalen, achteruitrijcamera’s, Xenon-koplampen en rode veiligheidsgordels. Het bedrijf

stapt helemaal over naar Volvo Trucks.

Brandstofverbruik: De acht nieuwe Euro 6-trucks verbruiken 5,5 procent minder brandstof

dan de vorige generatie.

Met vier vestigingen in Nederland en België ligt het zwaartepunt van de activiteiten van Frigolanda in de Benelux. Het bedrijf transporteert gekoelde en diepgevroren producten van de fabriek naar hun gekoelde

magazijnen vanwaar ze naar groothandelaren en dealers worden getransporteerd via een fijnmazig distributienetwerk.

FRIGOLANDA

Opgericht in 1986. Is uitgegroeid tot een volledige dienstverlener op het gebied van temperatuurgeregelde logistiek met acht vestigingen in Nederland, België,

Duitsland en Polen. Het bedrijf heeft een totale magazijncapaciteit van 80.000 pallets. Naast de opslag en distributie

levert Frigolanda logistieke diensten met toegevoegde waarde door de hele Benelux. Alle vestigingen beschikken minimaal over

een IFS-certificering. De Frigolanda-vestiging in Polen is de enige in dat land met een BRC-

en IFS-certificering. Frigolanda is sterk in ultramoderne IT en kan klanten de beste real-

time logistieke oplossingen bieden.

Eigenaren: H. van Leeuwen en R. Teeuwen.

Medewerkers: 160, waarvan 30 chauffeurs.

INFO

HET GEBIED

“Volvo Trucks Dynafleet vormt een cruciale schakel tussen onze systemen en de planners, chauffeurs, de dealer en het voertuig.”BEN VAN LEEUWEN, FRIGOLANDA GROUP PROJECT MANAGER

De Noordzee

Amsterdam

Dongen

N E D E R LAN D

D U I T S L AN D

B E LG I Ë

50 km

VOLVO TRUCKS 1/2016 37

Page 38: Volvo trucks magazine 1 2016

het jaar: 2001

In dit jaar brengt Apple de eerste versie van de mediaspeler iPod uit. De eerste speler heeft een opslagcapaciteit van vijf gigabyte, uiterst gering vergeleken met de latere iPods die tot wel 160 gigabyte aan gegevens kunnen opslaan. Sinds de start zijn er wereldwijd meer dan 350 miljoen iPods verkocht.

2001 is ook het jaar waarin we leren waaruit een mens is opgebouwd. Onderzoekers presenteren de eerste

blauwdruk van het menselijk genoom, waarbij 99 procent van het menselijk genoom in kaart is gebracht.

Sommige reizen zijn complexer dan andere. In 2001 lukt het NASA om een ruimteschip te laten landen op een asteroïde. Het ruimteschip Shoemaker had een jaar lang rond de asteroïde Eros gecirkeld en er onderzoek naar verricht alvorens op het oppervlak te landen.

Begin jaren 2000 kregen steeds meer

mensen een mobiele telefoon. Helaas leidde dit ook tot veel ongelukken. Er werd een onderzoek gepubliceerd dat aantoonde dat chauffeurs die mobiel bellen, twee keer zo veel kans maakten om door rood licht te rijden dan degenen die naar de radio luisterden. Als een gevolg hiervan werd in augustus 2001 door 23 Europese landen een verbod uitgevaardigd op het niet hands-free bellen met een mobiele telefoon tijdens het rijden.

Landing op asteroïde, iPod, DNA en verkeerd belgedragTECHNOLOGIE

38 VOLVO TRUCKS 1/2016

Page 39: Volvo trucks magazine 1 2016

Dit is het jaar dat Volvo Trucks de AMT-versnellingsbak (Automated Manual Transmission) introduceert.

De versnellingsbakken zijn niet betrouwbaar en weinigen hebben vertrouwen in de technologie, maar Volvo Trucks is ervan overtuigd dat investeren in geautomatiseerde, mechanische transmissies de juiste stap is. In 2015 is ruim 80% van alle Volvo FH-trucks in Europa uitgerust met I-Shift.

I-Shift was een geheel nieuwe, niet-gesynchroniseerde basisversnellingsbak met een geïntegreerde regeleenheid die volledig controle bood over de motor en de twaalf versnellingen. Toen was I-Shift alleen geschikt voor 9- en 12-liter motoren van Volvo met een treingewicht tot 44 ton en een koppel van 2.400 Nm.

Sinds de introductie in 2001 is I-Shift regelmatig aangepast. In 2005 kreeg

het systeem meerdere hardware- en software-updates zodat het kon worden toegepast bij treingewichten boven de 60 ton. De versnellingsbak werkte toen ook in trucks met 16-liter motoren. In 2009 werd met name de software op de I-Shift nogmaals bijgewerkt. ’s Werelds eerste geautomatiseerde versnellingsbak met dubbele koppeling werd in 2014 geïntroduceerd: I-Shift Dual Clutch.

TRUCKTECHNOLOGIE

Volvo Trucks introduceert de eerste I-Shift

VOLVO TRUCKS 1/2016 39

Page 40: Volvo trucks magazine 1 2016

40 VOLVO TRUCKS 1/2016

TOT SLOT

Stay in power5 tips om de levensduur van uw accu te maximaliseren.

LAAD DE ACCU VAAK OP. Laad de accu ten minste elke drie weken helemaal bij. Maar doe dat ook bij elke gelegenheid die zich voordoet, zoals tijdens overnachtingen of in het weekend. Een goed opgeladen accu zorgt voor een lager brandstofverbruik en voor een betrouwbaardere werking van de truck.

HOUD DE STATUSINDICATOREN VAN DE ACCU IN DE GATEN.Op het informatiedisplay ziet u de status en het huidige verbruik, en waar-schuwingen over bijvoorbeeld een laag laadniveau. Houd u aan dit advies, de accu gaat dan langer mee.

WEES 'S WINTERS EXTRA VOORZICHTIG.Een temperatuurdaling van +20 naar -18°C vermindert de accucapaciteit met 50%. Let extra op de conditie van de accu en tref preventieve maatre-gelen voor elektrische apparaten wanneer de truck niet rijdt.

SCHAKEL APPARATEN UIT ALS U ZE NIET NODIG HEEFT.De koelkast en de oplader van uw telefoon, alles verbruikt accu-stroom als de motor is uitgeschakeld. Gebruik apparaten op een slimme manier, vooral bij lange stops.

KIES DE JUISTE VOERTUIGMODUS TIJDENS STOPS: Parkeren (Parking) is altijd de beste keuze wanneer actief gebruik van de cabinefuncties niet nodig is

Als u de cabinefuncties wel nodig heeft, kiest u de Verblijfsmodus (Living). Activeer de Parkeermodus weer zodra u klaar bent.

In de Accessoiremodus heeft u meer mogelijkheden om de cabinefuncties te gebruiken. Maak hier beperkt gebruik van om te voorkomen dat de accu snel leeg is

Wees zuinig en schakel apparaten uit die u niet nodig heeft!

Page 41: Volvo trucks magazine 1 2016

VOLVO TRUCKS 1/2016 41

Nijwa Groep heeft haar nieuwe innovatieve vestiging in Hengelo in gebruik genomen. Alle aspecten van de nieuwe vestiging zijn vanaf de ontwerptafel gericht op de LEAN werkmetho-diek, waarbij efficiency en klanttevredenheid centraal staan.

Deze dual brand vestiging heeft maar liefst 14 werkstraten en draagt door de weldoordachte, professionele inrichting bij aan een efficiënte en moderne werkwijze. Het complete productaan-bod van Volvo Trucks en Renault Trucks, van zwa-re bedrijfswagens tot lichte bedrijfswagens wordt door een professioneel team onderhouden.“Ons team van professionals is hierdoor nog beter in staat om service te bieden die van ons

wordt verwacht en op een zo hoog mogelijk niveau. Maar ook het onderhoud en keuringen kunnen snel en flexibel door onze medewerkers worden gedaan. De ruime openingstijden maakt het mogelijk dat wij tot in de late avonduren bereikbaar zijn voor onze klanten”, aldus Wijnand Derkman, bedrijfsleider Nijwa Hengelo.

Er is gekozen voor een locatie centraal gele-gen in Twente, zodat de nieuwe vestiging voor ie-dereen goed bereikbaar is. Derkman: “Juist deze locatie, bij het knooppunt A35 en A1 op het be-drijventerrein Westermaat De Veldkamp, maakt het nog beter mogelijk om het Nijwa Total Truck Concept verder uit te rollen. Binnen dit concept vallen de verkoop van nieuwe en gebruikte Volvo-

trucks en nieuwe en gebruikte Renault Trucks lichte bedrijfswagens. Daarnaast onder meer verhuur en uiteraard truck-, bedrijfswagen- en traileronderhoud, keuringen, wagenparkbeheer en chauffeurstrainingen.”

Geheel in de filosofie van Volvo Trucks Neder-land is Nijwa Hengelo een dual brandvestiging. Deze Nijwa-vestiging biedt alles voor de trans-portwereld. En qua omvang is deze vestiging de grootste loot aan de boom van Nijwa Groep en erop berekend nog verder te groeien: het bedrijf heeft alvast een optie genomen op de 1,3 hec-tare grond naast het nieuwe pand. Kortom: met deze vestiging is Nijwa Groep voorbereid op de toekomst.

Nijwa Hengelo neemt innovatieve vestiging officieel in gebruik

Sluit een Volvo Trucks verze-kering af en ontvang een voucher van € 250De vernieuwde Volvo Trucks verzekering verzorgt een snellere en efficiëntere schadeafwikke-ling via de voor u vertrouwde Volvo Trucks-dealer. Hierdoor wordt de up-time van uw vrachtauto verbe-terd. Reparaties worden uitgevoerd met gecertificeerde monteurs, die uitsluitend gebruik maken van originele Volvo-onderdelen.  

Zodoende kunnen wij de werking van uw Volvo-truck na een schader-eparatie blijven garanderen.

De € 250 voucher kunt u bij uw Nederlandse Volvo Trucks-dealer besteden voor reparatie, onder-houd of originele Volvo toebehoren.

Voor alle voordelen en informa-tie: volvotrucks.nl/nl-nl/services/financing/insurance.

VOUCHER

Page 42: Volvo trucks magazine 1 2016

42 VOLVO TRUCKS 1/2016

TOT SLOT

Beter voorkomen dan genezenRijtip

Om vastrijden in het terrein te voorkomen kunnen er voorbereidingen worden getroffen. Allereerst dient de power-stand van de I-Shift ingeschakeld te worden. De power-stand zorgt ervoor dat de schakel-commando’s circa 200 toeren hoger plaats vinden dan in de Eco-modus.

In de hoge range (dus boven de 6de versnel-ling) worden geen versnellingen meer overge-

slagen. Om te voorkomen dat de I-Shift versnel-lingen over slaat en het schakelmoment dus te lang duurt is het wenselijk om in deze situaties de power-stand in te schakelen.

SCHAKEL DE TRACTION CONTROL (TRC) UITDe naam zegt het al: Traction Control zorgt dat u tractie houdt. Wanneer uw wielen beginnen te spinnen (bijvoorbeeld door te veel gas geven of gladde ondergrond) zal het motormanagement ingrijpen. Zodra er spin wordt gemeten wordt razendsnel het motorvermogen terug geregeld. Ondanks dat u het gas indrukt zal de motor niet meer gas geven dan de wielen kunnen over-brengen op de weg.

In tegenstelling tot het rijden op de open-bare weg is het juist wenselijk om tijdens het terreinrijden wielspin te genereren. Schakel daarom de Traction Control (TRC) uit.

Via app chauffeurshandboek altijd bij de handVolvo Trucks heeft voor de chauffeur een app ontwikkeld waarmee het chauffeurshandboek op een tablet of smartphone geinstalleerd kan worden.

Dit interactieve bestuurdershandboek geeft onmiddellijk toegang tot de gebruikershandleiding

van de truck. In tekst en beeld worden alle functies van het voertuig uitgelegd. Op deze manier heeft de chauffeur op elk moment de beschikking over alle informatie met betrekking tot zijn truck. De app is beschikbaar in zowel de iTunes App Store als in Google Play (Android).

Bij één keer drukken brand het oranje lampje. De traction control werkt nu minder ge-voelig en staat iets meer wiel-spin toe. Let op!! TCT staat dus nog niet uitgeschakelt.

Wanneer je de button een aantal seconden ingedrukt houd, dan gaat het oranje lampje knipperen en is de TCT in zijn geheel uitgescha-kelt.

Volvo Trucks biedt chauffeurs als eerste truckmerk de mo-gelijkheid om altijd en overal controle te hebben over de eigen Volvo-truck. De My Truck app, eenvoudig via tablet of smartphone te bedienen, geeft op afstand direct toegang

zodat de productiviteitsstatus, de klimaatbeheersing en de controle over het alarm altijd binnen handbereik zijn.

De app My Truck is beschik-baar in de iTunes App Store en in Google Play (Android).

My Truck app: op afstand altijd controle over uw Volvo Truck

Page 43: Volvo trucks magazine 1 2016

Het transportbedrijf Torben Rafn in het Deense Sommersted richt zich op speciaal vervoer. Een van hun opdrachten is het vervoeren van windturbinecomponenten van Svindbaek naar Esbjerg, een havenstad aan de Deense westkust. Hiervandaan worden de buizen per schip verder vervoerd naar de windmolenlocaties op de Noordzee.

De buizen hebben een diameter van zes meter en de truck op de foto, een Volvo FH16 met I-Shift-versnellingsbak voorzien van kruipversnellingen, weegt in geladen toestand 270 ton. Torben Rafn heeft een speciale licentie voor het vervoeren van extreem lange vrachten tot een lengte van 80 meter. Hiervoor is een truck-trailercombinatie nodig met in totaal 21 assen (vier op de truck en 17 op de trailer) en 148 banden.

De kracht achter windenergie

HET BEELD

VOLVO TRUCKS 1/2016 43

Page 44: Volvo trucks magazine 1 2016

Volvo trucks services

Voorkom stilstand Ongeplande stilstand is een groot probleem en vormt een belangrijk deel van de operationele kosten.Volvo Trucks biedt in combinatie met een VOLVO GOLD CONTRACT de mogelijkheid om eentruck tussen de onderhoudsbeurten te volgen en continu inzicht te hebben in cruciale slijtagedelen.Hiermee wordt ongeplande stilstand voorkomen en een optimale beschikbaarheid gegarandeerd.

Lees er meer over op volvotrucks.nl of luister naar het verhaal van CHRIS BRAANKER VANBRAANKER LOGISTICS youtube.com/volvotrucksnl