Volharding Magazine | Februari 2012

31
volharding magazine Volharding magazine februari - maart jaargang 31 nummer 3 CLUBMAGAZINE VAN TURNKRING VOLHARDING BERCHEM Gouden maand voor 1-2-Dance en Demo A STAD ANTWERPEN Afgiftekantoor 2600 Berchem 1-2° afd., Volharding Magazine, Magazine - Tweemaandelijks magazine, februari 2012 Wedstrijden Meer dan kleutertrainster Meer Volharding doet aan SM Zo was de Valentijnsbrunch

description

Volharding Magazine | Februari 2012 Uitgave van Turnkring Volharding Berchem

Transcript of Volharding Magazine | Februari 2012

Page 1: Volharding Magazine | Februari 2012

volharding magazine

Volharding magazinefebruari - maart

jaargang 31 nummer 3CLUBMAGAZINE VAN TURNKRING VOLHARDING BERCHEM

Gouden maand voor1-2-Dance en Demo

A STAD ANTWERPEN

Afg

iftek

anto

or 2

600

Ber

chem

1-2

° af

d., V

olha

rdin

g M

agaz

ine,

Mag

azin

e - T

wee

maa

ndel

ijks

mag

azin

e, fe

brua

ri 20

12

Wedstrijden

Meer dankleutertrainster

MeerVolharding doet aan SMZo was de Valentijnsbrunch

Page 2: Volharding Magazine | Februari 2012

LaDifférenceBrood & Banket

diksmuidelaan Berchem

dagelijks geopend van gesloten op dinsdag

1892600

07:00 tot 18:00

w w w . B a k k e r i j - l a d i f f e r e n c e . B e

03 298 88 95

Page 3: Volharding Magazine | Februari 2012

14

25

// Welkom // februari - maart 2012

//volharding magazine

Over Volharding magazine

Dit magazine is een uitgave van Turnkring Volharding Berchem vzw.www.volhardingberchem.be

Redactie Ilse Ledure ,Annemie Biermans, , Joey Van den Heuvel, Glenn Kips, Guy Van Reyn

Verantwoordelijke uitgeverDirk Van den HeuvelSaffierstraat 200, 2600 Berchem

De lente is in zicht, Volhardingers! We kruipen onder onze winterdons uit en gooien de ramen open om de lente op te snuiven. We worden vroeger geprikkeld door het licht en kunnen ons klaarmaken voor die eerste heerlijke barbecue. Of is dat nog wat vroeg?Ieder heeft zo zijn lenterituelen. Sommigen beginnen aan de grote lentepoets, anderen pluizen hun kast uit om hun wintergarderobe vakkundig te vervangen door een lente-outfit.De redactie is iets later uit haar winterslaap gekomen dan verwacht, de drukte speelde ons wat parten. Maar hier zijn we toch weer.Je vindt in dit magazine de hoogtepunten van de af-gelopen maanden terug, leuk nieuws uit onze afdelingen, en een vooruitblik op toekomstige activiteiten. Snel naar de volgende bladzijden dus!Leg je languit in je zetel of stoel, gooi die benen omhoog en geniet van een nieuw Volharding Magazine. Love, Peace en veel leesplezier!

De redactie

NO VOLHARDING QUIZ

T ASchrijf je vanaf nu online in voor de Volharding Quiz op zaterdag 24 maart in het clublokaal aan de Bikschotelaan.Test je brein!

04

10

Page 4: Volharding Magazine | Februari 2012

KORT EN KRACHTIG

BMI in Vlaanderen stijgt

De Vlaming heeft steeds vaker overgewicht. De gemiddelde BMI (body mass index)voor volwassenen in Vlaanderen staat op 25,3, terwijl de Wereldgezondheids- organisatie vanaf 25 spreekt van over-gewicht. De toename van overgewicht en obesitas is een wereldwijd probleem maar in Vlaan-deren is er een sterke stijging te zien, meldt Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen midden januari. De BMI van de gemiddelde volwassen Vlaming klom tussen 1997 en 2008 over de kaap van 25. Mannen hadden in 2008 - de recentste gegevens - een gemiddelde BMI van 25,7, bij vrouwen was dat 24,9. De BMI-waarde neemt toe met de leeftijd en ligt hoger bij lagergeschoolden. Ook obesitas (BMI van 30 of meer) komt steeds vaker voor. In 1997 ging het nog om net geen 10 procent van de volwassenen in Vlaanderen, in 2008 liep dat percentage stilaan op richting 15 procent.

Bron: Knack 24-01-2012

4

Van 9 tot en met 13 mei 2012 organiseert de Gymnastiek Fe-deratie (GymFed) het EK turnen in Brussels Expo. Met de Olympische Spelen in het vooruitzicht wordt dit alvast een niet te missen eve-nement. In totaal worden 40 landen en 400 gymnasten verwacht. Op het programma staan kwalificatie-wedstrijden en finales voor juniores en seniores en elke competitie biedt plaats voor meer dan 5.000 bezoekers. De toeschouwers mo-gen zich verwachten aan top-prestaties want dit is de laatste grote competitie voor de Olympische Spelen 2012. Bron: GymFed.be

Evenwicht kwijt?Bij het uitvoeren van een lastige oefening werden de Dames ineens opgeschrikt door een uitroep van Karla: “ik ben mijn evenwicht kwijt”. Gelukkig wist trainer Dirk prompt te antwoorden: “Dat ligt bij haar coördinatievermogen!”. Tja, ons Karla had de week voordien dan ook al met haar neus tegen de grond gelegen na een ongelukkige struikelpartij…

Page 5: Volharding Magazine | Februari 2012

Volharding Berchem doet mee aan SM

5

Betrapt! Voelde jij je ook meteen aangetrokken tot dit artikel door de SM-afkorting? Social Media, daar draait het hier om. Zoals je weet, speelt Volharding Berchem op dat vlak graag in op de laatste trends. Na onze intrede bij Facebook (momenteel 204 fans) en Twitter, zijn we de weg ingeslagen van Foursquare. Dit is een “app” (applicatie) die je op een smartphone kan installeren. Hierop kan je ingeven waar je je op een bepaald moment bevindt, “inchecken” in Foursquare-jargon. Mensen die jij in je “community” toelaat, kunnen dan volgen waar jij uithangt. Door je vaak en overal in te checken verdien je punten. Het doel is uiteraard om op nummer één te belanden... Volharding Berchem begint dan ook ineens goed aan deze nieuwe social media app. Je kan onze Foursquare sticker vinden op de deur zodat je het zeker niet vergeet. Wie weet volgen er nog leuke acties en voordelen als jij je vanaf nu incheckt bij Volharding!

Wat is jouw IQ?De Pappenheimers zijn net afgelopen... Volharding Berchem vult dit gat op met nieuwe breinbrekers. Niet Steven Van Her-reweghe of Ben Crabbé gaan het gezamenlijke IQ van jouw groep testen, wij vaardigen daarvoor onze eigen Volharding Quiz pre-sentator af! De Volharding Quiz wordt heer-lijk afgekruid met een vleugje kennis en een dosis humor. En dit op zaterdag 24 maart 2012 in de QuizStudio, Bikschotelaan te Berchem.Jouw ploeg (max. 6 pers.) inschrijven voor deze quiz kan je doen via onze website voor slechts €2,00 per persoon. Wees er snel bij!

Sponzen en zeemvellen

We naderen het moment waarnaar elke fanatieke huis- en kuisvrouw/man uitkijkt: de lenteschoonmaak. Het is hierbij ten strengste verboden de auto over te slaan. Maar wij helpen je graag een sponsje/handje. Op zaterdag 31 maart 2012 vindt de jaarlijkse carwash plaats. Dit jaar ten voordele van de buitenlandse reis van het demoteam naar Riccione in Italië. Vanaf 14u zijn alle auto’s welkom, ongeacht formaat, kleur en model. De ideale lentestart voor je auto!

Page 6: Volharding Magazine | Februari 2012

KORT EN KRACHTIG

6

Klimop R.T. Merksem opent met Provinciaal KampioenschapDe Provinciale Kampioenschappen Tumbling Antwerpen vormen de start van een nieuwe wedstrijdperiode binnen de Gymnastiekfede-ratie Vlaanderen. Op zaterdag 21 januari was het B-niveau actief in Dendermonde. Lucas Derveaux eindigde vijfdeen kan deelnemen aan de Vlaamse Kam-pioenschappen. Bij de senioren meisjes kon Natasja Moelaert spijtig genoeg niet deelnemen door een eerder opgelopen kwetsuur. Op zondag was het de beurt aan het A-niveau. Volgende resultaten werden hier behaald. Voor de miniemen meisjes: een vijfde plaats voor Yera Van Vlem en een eerste plaats voor Katrien Braet. Beide gymnasten zijn geselecteerd voor het Vlaamse en Belgische kampioenschap.Bij de beloften jongens: Zino Merckx een eerste plaats met selectie voor het Vlaamse en Belgische Kampioenschap. Ten slotte was het de beurt aan de junioren jon-gens. Voor de eerste maal trad Bruce Mommers aan met als resultaat een derde plaats.Als afsluiter mocht Jorn De Laender de titel “Beste Tumbler 2011” in ontvangst nemen. Van harte proficiat vanwege Volharding Berchem!

éénFebruari was een gouden maand voor Volharding Berchem. Onze selectieploegen demo en 1-2-Dance eindigden beide op de eerste plaats tijdens de openingswedstrijd binnen hun circuit. Ze stonden dan ook trots op nummer één! Verderop in het magazine meer over de pracht- prestaties van onze afdelingen.

Het nummer

Page 7: Volharding Magazine | Februari 2012

•KINDERKLEDING “PIROUETTE”

•KINDERSCHOENEN

•WOL “ANNELL”Diksmuidelaan 162

2600 Berchem03 322 71 35www.bluff.be

Zonnecenter &

NagelstudioOpeningsuren

ma - vrij.: 09u00 - 21u00za.: 10u00 - 19u00zo: 10u00 - 14u00

www.suncorner.be

Page 8: Volharding Magazine | Februari 2012

8

KORT EN KRACHTIG

AGENDA binnenkort >> 17 maart 2012 >> Klokke Roelandcup>> 17 maart 2012 >> Dance Mania>> 24 maart 2012 >> Volharding Quiz>> 31 maart 2012 >> Carwash

Volledige agenda op www.volhardingberchem.be

In memoriamOp 21 februari vernamen wij het overlijden op 88-jarige leeftijd van Louis Ceulemans aan de gevolgen van een hartstilstand. Louis was een gewaardeerd kunstturner die in de jaren 50, via zijn vrouw Lisette, lid werd van onze turnkring. In de loop van vele tientallen jaren leidde hij vele afdelingen waaronder de Kunstturners, de Juffrouwen, de Knapen, de Kleuters en de Senioren. Onder zijn leiding behaalde Berchem talrijke titels. Louis was ook vele jaren hoofdleider (vroegere benaming voor technisch directeur) en lid van het bestuur van de kring. Ouderen herinneren zich nog de vele jaarfeesten, de Berchemse turnfeesten en zelfs de organisatie van een gouwfeest onder zijn leiding. De laatste jaren was het contact spijtig genoeg verloren gegaan, zodat onze jongere leden hem niet zullen kennen. Voor onze vereniging is hij een enorme waarde geweest. Louis was eveneens erelid van onze kring. We betreuren dan ook het heengaan van Louis en wensen onze oprechte deelneming te betuigen aan Lisette en de familieleden.

Beter slapen door bewegenMensen slapen beter en zijn alerter overdag als ze min-stens 150 minuten per week bewegen. Dat schrijven onder-zoekers in het vakblad Mental Health and Physical Activity. 150 minuten matig intensieve tot zeer intensieve sportactiviteit per week, gaf 65% verbetering in slaapkwaliteit. Ze zegden ook dat ze zich minder slaperig voelden gedurende de dag, vergele-ken met minder actieve proefpersonen. Vergelijkbare resultaten werden gevonden voor het voorkomen van kramp in de benen (68% minder kans) en concentratieproblemen als gevolg van vermoeidheid (45% minder kans). Bron: gezondheid.be

Page 9: Volharding Magazine | Februari 2012

Domotechbvba

Uw groothandel centrale verwarming & sanitair

Herentalsebaan 4552160 Wommelgem

Tel 03/354.02.04 Fax 03/354.08.07

www.domotech.be

Page 10: Volharding Magazine | Februari 2012

Acro, waarbij trio’s en duo’s hun oefening brengen, is dan weer een heel andere discipline. Voor mij was het de eerste maal dat ik een wedstrijd Acro kon bekijken. Vertrouwen in elkaar, kracht, een goede houding en vormspanning zijn belangrijke ingrediënten om een stand goed en afgewerkt uit te voeren. De stabiliteit waarmee onze gym-nasten dit deden was zeer goed.

De ploeg van Tumbling beginners bracht enkele oefeningen op de lange mat. Deze jonge groep wordt klaargestoomd om bin-nen enkele jaren de betere sprin-gers van onze kring te vormen. Nu nog een beetje verkennen en wedstrijdervaring opdoen, die ervaring zal later helpen om de stress te minimaliseren.Na de wedstrijden kreeg een op-treden van 1-2-Dance Basics de volle aandacht van het publiek, en dan konden we overgaan tot het meedelen van de uitslagen.Aan de reacties van de gymnas-ten kon je merken dat iedereen zich had geamuseerd en fier was op zijn resultaat.

Uitslagen op www. volharding-berchem.be/resultaten. 10

De ideale wedstrijdervaringDe kringwedstrijden

Voor de tweede maal dit seizoen werden de kringwed-strijden georganiseerd. Na het opstellen van de stoelen, toe-stellen en muziekinstallatie gin-gen we van start. Zoals steeds hadden we twee rotaties zodat de toeschouwers tijdens de pauze de benen konden strek-ken en iets drinken, en de gym-nasten ondertussen hun oefe-ning nog eens konden uitvoeren vóór de grote test. Ditmaal deden mee: Fruithof, Benjamins, Scholieren, Acro en Tumbling beginners. Een gevarieerd programma dus. De Benjamins brachten een stukje van hun muzikale oefe-ning en trampolinesprong. Op 10 maart namen er trouwens enkele Benjamins deel aan de recrea-trampolinewedstrijd te Oud-Turnhout. Een verslag leest u in ons volgend nummer. Fruithof gaf het beste van zichzelf met het tonen van een sprong op de plint. Het enthousiasme straalde eraf. Voor de Scholieren waren de balk en lange mat klaargezet. Voor sommigen tochecht een stressmoment. Je kon hen zien denken: “Vormspan-ning…. benen strekken….. goed letten op mijn houding…. “.Maar ze hebben het allemaal goed gedaan.

NIEUWS

De grote test“ “

Page 11: Volharding Magazine | Februari 2012

11

Demoteam opent wedstrijd-seizoen met schitterend resultaat! De zenuwen gierden door ons lijf, de druk om te presteren was enorm. Onze ambitie was immers om in de topdrie te eindigen. Maar het team kwam gehavend aan de start: enkele gymnasten waren gekwetst, eentje was nog onderweg van skivakantie, en bovendien viel deze wedstrijd samen met een andere wedstrijd. Gelukkig konden we dankzij de samen-werking met Klimop ook enkele van hun gymnasten opstellen. Dat al deze jonge mensen zich als één team voelen en dat de sfeer er al helemaal in zit, werd al snel duidelijk. Op dat vlak kon het al niet meer stuk.De wedstrijd dan. “After Mid-night” … een oefening met een duidelijk en origineel thema en met een prachtige choreografie van Sien, Jill, Zoë en Inge. Het niveau lag hoog, zowel voor de choreografie, de technische delen als de uitvoering. Ook kledij en make-up zaten goed.

Dankzij Matts en Ronny kwam daar nog de juiste belichtingbij. Ondanks enkele kleinere foutjes werd de oefening mooi, overtuigend en zeer synchroon gebracht. De ontlading was zeer groot toen de tienkoppige jury een overtuigende eerste plaats aan Volharding toekende met een voorsprong van 2,634 punten!

Op alle onderdelen behaalden we de hoogste score. Een dikke proficiat aan alle gymnasten, technici en medewerkers die hieraan hun steentje hebben bij-gedragen. Een zeer knap resul-taat. Op deze wedstrijd werd ook het juryexamen afgenomen. Pro-ficiat aan Kelly die met glans slaagde en het jurykorps van Volharding komt vervoegen.

Een overtuigende eerste plaats“ “

TrainersbabbelHeeft de samenwerking met R.T. Klimop een effect op de oefening gehad? Ja zeker. Door de samenwer-king zijn we sterker geworden op gebied van springers. Dit creëerde meer ruimte om

gymnasten elders in de oefening in te schakelen. Onze scores zijn dan ook super! In elke categorie stonden we sterk maar we blijven onszelf continu verbeteren. -Inge-

Page 12: Volharding Magazine | Februari 2012

12

Page 13: Volharding Magazine | Februari 2012

13

Vanuit een anderehoek bekeken

Even getwijfeld, want vrije en dus luie zondag, én veel wind die dag. Toch gegaan naar de nieuwjaarsreceptie van het district voor alle inwoners van Berchem. Ik ben tenslotte een inwoner en wil er toch wel bij zijn. En ondanks de wind was er écht veel volk. De tenten zijn uiteindelijk blijven staan (oef!) en er was een plezante sfeer: elke bezoeker kreeg 2 gratis bonnetjes voor eten of drinken (joepie), er was veel volk, ik heb er veel be-kenden gezien, o.a. de schepen van cultuur en feestelijkheden (voor wie hem nog niet moest kennen: Ronny De Bie), gezellig dus! Een goed idee om de nieuwjaarsreceptie te houden in open lucht, zo kan je vrijblijvend komen en gaan, en hierdoor kom je veel volk tegen. De kraampjes werden bemand door ver-enigingen van het district en wie vonden we daartussen? Yep, Turnkring Volhar-ding! En wat verkochten zij? Weer juist: snoepzakjes om de reis van hun demoteam naar Riccione in Italië te sponsoren. Het de-moteam dat vorig jaar kampioen werd hé! Plezant om hen te zien, we kennen ze ten- slotte een beetje hé. Maar vooral: zooooo plezant om hen bézig te zien: heel de namid-dag hebben de meisjes (of dames) Inge en Nancy staan swingen op de muziek!

Het leek wel of ze met de DJ heel het repertoire hadden doorgenomen en dan samen dans-jes hadden ingestudeerd. Héél aanstekelijk. Ik begon er zowaar van mee te wiegen. En ik niet alleen, ook mensen die de turnkring niet kenden waren vol vuur en vol lof over het vrolijke gedans, gewieg, geklap van Inge en Nancy. En ik kon telkens weer vertellen: wie dat waren, welke fijne turnkring dat was, dat mijn zoon al 12 jaar meeturnt, dat het demoteam vorig jaar kampioen werd, dat ze weer naar Italië willen en sponsoring zoeken, alles al heupwiegend en schuddend.

Volgens mij: goeie reclame meisjes!! Iedereen keek met plezier en enthousiasme naar jullie. En de naam Turnkring Volharding zullen ze niet snel vergeten. Voor de rest heb ik natuurlijk lekker ge-dronken (bijvoorbeeld bij het standje van de wereldwinkel) en overal staan babbelen aan de standjes en met de bezoekers. Het was feestelijk en ik voelde me welkom.

Hilde Allaert

KRANTENHOEKLAMBERT BRIERSSTRAAT 39

2600 BERCHEM03/218 76 35

Openingsuren:Maandag tot en met vrijdag: 06.30 - 12.30 en van 13.30 tot 18.00

Zaterdag: 07.00 - 12.30 en van 13.30 - 17.00

De naam van Volharding Berchem

zullen ze niet snel vergeten.“ “

Page 14: Volharding Magazine | Februari 2012

Exclusief interview Tanja Firlefyn

14

Tanja, hoe is de kennisma-king met Volharding Berchem bij jou verlopen?

Ik ben met turnen gestart als klein meisje van 5 à 6 jaar. Wij woonden in deze straat en dus was Volharding Berchem een logische keuze. Na mijn over-gang naar de Juffertjes ben ik enige tijd gestopt. Om later toch terug lid te worden. Daar-na ben ik ook begonnen met lesgeven, eerst aan de Jon-gens en Meisjes, daarna step-aerobic. Toen ik zwanger was heb ik een pauze genomen,maar in 2002 ging ik bij de Dames meeturnen. Twee jaar geleden stapte ik dan over naar lesgeven bij de Kleuters en Bengels. De lesgevers wa-ren vroeger merendeels even oud als mijn oma en opa, maar nu is dat helemaal niet meer het geval. We hebben hier een zeer jonge ploeg, dat was een merkwaardige maar wel leuke ontdekking voor mij.

We spraken af in het clublokaal met Tanja Firlefyn. Gekend als Juf Tanja bij vele kleuters, maar bij andere clubleden ook als een gedreven Volhardingdame. Een goedlachse ontmoeting waarbij we na enkele minuten de eerste vraag afvuren.

Wat deed je het liefst bij de Juffers?

Eigenlijk alle toestellen, balk, brug, bok. Dat vond ik altijd heel plezant. Ergens heb ik nog een foto liggen van me-zelf terwijl ik zo’n bal-koefening uit-voer. Wat ik eigenlijk wel mis is het trommelkorps. Dat had mis-schien ook een beetje te maken met één van de leden…

Was het een bewuste keuze om jeactieveturncarrièreaantevullen met het trainerschap?

Er werd me gevraagd om eens te komen helpen tijdens een les, en ik wou dat wel eens proberen. Zo ben ik erin ge-rold. Allemaal heel toevallig. Na een tijdje ben ik me dan ook meer specifiek beginnen richten op de afdeling Kleu-ters. De trainingen zijn heel leuk en echt plezant! Ik kan de Kleuters niet meer missen.Wat me ook enorm boeit >>

Page 15: Volharding Magazine | Februari 2012

hou je er steeds rekening mee dat er iets ver-keerd zal lopen. Wanneer de kleuters iets ver-keerd doen, is het meestal iets plezants.

En wat is dan persoonlijk voor jou ‘het’ evenement van het jaar?

Ongetwijfeld de start van het nieuwe seizoen, de kennismakingsles. Wanneer je ziet aan welke kleuters je dat seizoen les kan geven. Dat vind ik altijd wel leuk en spannend.

Gymnastiek is aan het evolueren en ditwaarschijnlijk ook bij de kleuters, hoe zie jij met de ploeg de toekomst van je afdeling in?

Voortdoen zoals we nu bezig zijn zodat het plezant en ontspannend blijft, zodanig dat we ieder jaar iets kunnen laten zien aan de mama’s en papa’s. We evolueren naar wat de Bewegingsschool doet. Misschien is daar meer nood aan dan aan het turnen voor de kleuters. De Bewegingsschool houdt in dat kleuters op een leuke speelse manier bewe-gen. Bij de Kleuters leggen wij binnen Vol-harding het accent toch meer op het turnen. Het unieke aan de Bewegingsschool is dat men ouders mee betrekt in een training. Dit geeft een heel aparte en zeer leuke sfeer. Het is een ideale manier voor de ouders om met hun kind te werken aan hun motoriek zonder dat de kleuter dit te bewust zo ervaart. Voor kleuters is het belangrijk dat ze gymnastiekbeoefenen voor de algemene ontwikkelingvan de motoriek. Die motorische ont-wikkeling is wel heel belangrijk. >>

We evolueren naareen bewegingsschool“ “

15

aan de afdeling Kleuters, is dat deze afdeling zich licht onderscheidt van de andere: bij an-dere afdelingen moet je een heel strikte struc-tuur en regels hebben, bij de Kleuters is dit wat minder. Het is veel speelser, veel aangenamer.Bij de Kleuters lesgeven is heel eerlijk. Ik vind dit echt een heel ontspannende manier. Bij de keuze voor deze afdeling speelde ook de geboorte van mijn zoon wel mee, al zinderde het idee al langer in mijn hoofd. Samen met Dirk heb ik jaren geleden het di-ploma van VTS-initiator behaald en dus had ik het trainersdiploma al in handen. Een training bij de Kleuters draait heel erg rond fantasie, een totaal andere bele-ving dan bij andere afdelingen. Dit was even wennen maar ik heb hiervoor alle nodige documentatie gekregen en de in-terne begeleiding van Diane en Christel heeft me hierbij ook goed geholpen.

Zien de kleuters jou dan ook als een mama-figuurtijdensdetrainingen?

Ik denk niet dat de kleuters me als een moederkloek zien. Als een vriendin zou ik ook niet zeggen. Ik vind me persoonlijk toch meer “trainster”.

Naarmate het seizoen vordert werkt iedereen naar het evenement van het jaar: het Gym-Event. Hoe verloopt dat bij de kleuters?

We gaan nu tijdens de krokusvakantie met de leiding samenzitten om de oefening te ma-ken. In april beginnen we er dan aan in de zaal. Maar bij ons gaat dat niet van “meteen alles klaarzetten en we beginnen eraan”. We doen dit al spelenderwijs. De oefening voor het Gym-Event is niet zo stressvol, bij de Kleuters

Page 16: Volharding Magazine | Februari 2012

16

Kleuters kennen niet altijd het verschil tus-sen links en rechts of voor en achter. Dus zijn we daar ook mee bezig. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de kleuren. Tijdenseen spelletje vraag ik bijvoorbeeld om speci-fiek in de blauwe hoepel te gaan staan. Zo proberen we de kleuters te stimuleren. Ook wordt er tijdens deze trainingen meer gebruik gemaakt van aangepaste muziek en hieraan werken we volop! De tijd staat niet stil.

De kleuters blijven geen kleuters. Ze groeien ookdoorindegymnastiekenstromendoornaar andere afdelingen. Bij kringwedstrijden of Gym-Event kan je hen opnieuw aan het werkzien.Doethetjouietsalsjeerbijstilstaatdat ze bijvoorbeeld een koprol bij jou hebben geleerd?

Ja ik vind het wel leuk wanneer ik een kleu-tertje echt zie doorgroeien. Het maakt je trots wanneer je een gymnast ziet aan wie je les hebt gegeven, aan wie je de basis meege-geven hebt en die dan verder blijft turnen.

Sinds kort ben je lid van de Raad van Bestuur. Een nieuwe uitdaging binnen de kring?

Een uitdaging is het alleszins wel, ja! Vanaf dit seizoen ondersteun ik mee het secretari-aat van de kring, samen met Yvonne. Geluk-kig zijn we momenteel nog met twee, anders is het niet te bolwerken. Maar dit zal na een tijdje wel vlot lopen. Ook het doorgroeien tot vertrouwenspersoon binnen het secre-tariaat hoort erbij en dat zie ik ook als een uitdaging. Maar daarnaast hoop ik nog lang les te kunnen geven bij de Kleuters.

Page 17: Volharding Magazine | Februari 2012

17

Je kent de kring ook al heel goed, wat vind je een sterke eigenschap van deze kring die we moeten meenemen naar de toekomst?

We hebben een jonge ploeg medewerkers binnen een familiale sfeer. Het laatste vind ik een sterk punt. We zijn geen mega-grote club, waardoor iedereen iedereen wel een klein beetje kent, dat is het begin van een stevige basis. Daarnaast vernoem ik ook graag het demoteam dat ook dit jaar sterk gestart is. En dit toch al voor het derde jaar op rij. In de toekomst zou ik een eigen zaal voor Volharding Berchem graag werkelijkheid zien worden. Dat zou heel tof zijn. Onze zaal is al tientallen jaren niet veranderd en ademt pure nostalgie uit. Als ik één wens mag doen is het deze: een eigen zaal voor Volharding Berchem.

Je bent een gedreven medewerkster binnende kring, maar daarnaast heb je ook activiteitenbuitendekring?

Natuurlijk! In het dagelijkse leven werk ik bij een verzekeringsmaatschappij en volg ik de schadedossiers op. Dat is wel spannend. Daar-naast zijn er uiteraard mijn hobby’s. Ik probeer eenmaal per week te gaan lopen. Ook yoga tracht ik eenmaal per week te beoefenen. Een ideale manier om stress kwijt te raken door een combinatie van ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Verder probeer ik zoveel mogelijk tijd door te brengen met mijn zoon Joey en mijn man Jeffrey.

Mogen we ook vragen naar jouw persoonlijkedroom?

Mijn favoriet land is Australië, ik ben er tot op heden echter nog niet geraakt. Voor-lopig dus nog een droom, maar ik wil er ze-ker eens naartoe reizen. Dat land spreekt me enorm aan, misschien omdat het zo ver gelegen is… Ook Canada staat op mijn lijstje. Dit is iets realistischer omdat de zus van mijn man Jeffrey daar woont. Daar gaan we zeker eens naar toe.

We wensen je alvast nog vele jaren binnen Volharding Berchem en bedankt voor het interview.

Het begin van eenstevige basis“ “

Page 18: Volharding Magazine | Februari 2012

d a g b l a d h a n d e l

SUPLYw w w . s u p l y . b e

GRATIS KRANTENRONDE

groot assortiment wenskaarten, boeken, gifts en magazines

d a g b l a d h a n d e l s u p l y @ s k y n e t . b e

dagblad - boeken - papierhandel - rookwaren - wenskaarten - gifts

diksmuidelaan 1682600 berchem

03/321 23 26

openingsuren:ma-Vr: 05u - 18u

za: 05u - 16u

middag gesloten Van 12u30 tot 13u30

Page 19: Volharding Magazine | Februari 2012

PROFICIATPROFICIATICIATPROFICIATPROFROFICIATPROFICIATPATPROFICIATPROFICIFICIATPROFICIATPROPROFICIATPROFICIATICIATPROFICIATPROFATPROFICIATPROFICIFICIATPROFICIATPROPROFICIATPROFICIATICIATPROFICIATPROFATPROFICIATPROFICITPROFICIATPROFICIAPROFICIATPROFICIATICIATPROFICIATPROF

Jarigenjanuari - februari - maart

BRAMS MARCELDE HAES JOERIDE ROOVER JULIEDE VOS ALIXDE VOS KARENDIETZ LISAFIOOLE TESSAGOETHAERT XANAGORIS LARAHOFMAN SARAJANSEN ANINAJEUGDVRIENDEN JVKARPOVA OLGAKIN MARIAKOVAC SARALIGTVOET ARNELUYCKX LOTTEMADERA PATRICKNUYTS MACHTELDPYNAERTS JANSCHUEREMANS MIRTESERCU SARASTERCKX JEFFVERMEULEN JOLIENVERMEULEN ROSALIEVONK CARLA

januari

JARIGEN

BERCKMANS ARISSABOERS LYNNDE CROM ANITADEBRABANDERE ALIXDECKERS BRIGITTADECORTE HAILLY-JADEDEKKER CAITLINGOEDHART SIMONGUERTI MONAJANSSENS KARLAKOURRICH HINDLODEWIJCKX ZOEMADERA KYARAMESSAOUDI OUMAIMASEVERYNS KYANASHAH RUSHVITHEUNIS PAULINEVALERIA MOSQUEIRA JAIROVALLAEYS MARAVAN AELST ROOSVAN BOUWEL FIENVAN DEN BERGH KRISVAN DEN HEUVEL SAMMYVAN DER REYSEN KARLAVAN GORP SARAVAN LIER ELIENVERLOO MICHEL

februari

ALLAERT MONABASTIAENSEN LIESBOLLEN LISABUGRI YASSINDE BIE KIMDE JONGH FONSDERIJCKE WANNESEXELMANS JUULGLADINE INGRIDHUYSMANS STERREMISTIAEN DIEUWKEPOPPE LUCIENNEPOSSEMIERS YENTLVAN DEN HEUVEL ERIKVAN LOOK THIBAUVAN LOOY JOANAVAN MIEGHEM SABINAVAN VLEM YERAVERMEIREN LIAM

maart

Page 20: Volharding Magazine | Februari 2012

DOSSIER

Dossier:Vocht en sportHet gebeurt helaas dat sporters tijdens of na een zware inspanning als gevolg van vochtverlies instorten en acuut in het ziekenhuis moeten worden opgenomen om daar vocht toegediend te krijgen en op krachten te komen.Vocht is nodig om de temperatuur van het lichaam te regelen. Door te transpireren wordt overtollige warmte afgevoerd.

Vocht is ook van belang om afvalstof-fen uit de cellen te verwijderen. Juist bij het leveren van fysieke prestatie is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Maar wat is vol-doende? Welke dranken kunnen het best worden gedronken en wat is het beste moment om te drinken?

20

Page 21: Volharding Magazine | Februari 2012

Nog steeds denkt 30% van de mensen dat voldoende zout in de zomer belangrijker is dan voldoende vocht. Dit is een misverstand; zoutverlies is minder schadelijk voor de ge-zondheid dan vochtverlies. (nvdr: zout kan wel vocht vasthouden) Tekort aan zout ont-staat bovendien niet onmiddellijk na een dag van lichamelijke inspanning. Vochtverlies treedt wel snel op tijdens het leveren van een fysieke prestatie en kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Een sporter met een gewicht van 70kg krijgt al bij een verlies van 1½ liter vocht te maken met een afname van de lichamelijke prestatie. Is het vocht-verlies nog meer, dan ontstaat het risico van uitdroging en oververhitting.

Het dorstgevoel is een waarschuwing dat het lichaam teveel vocht verliest. Het treedt al op als het vochtverlies gelijk is aan 2% van het lichaamsgewicht. Op het moment dat dorst ontstaat is het eigenlijk al te laat. Reeds bij een vochtverlies van meer dan 1% van het lichaamsgewicht wordt de stofwis-seling negatief beïnvloed. Bij een verlies van 3% zijn de eerste tekenen van uitputting, zoals concentratieverlies en vermoeidheid waarneembaar. Daarom moeten sporters zich aanleren te drinken vóór ze dorst krijgen. Daarbij komt dat bij intensieve training de dorstprikkel soms geheel verdwijnt. Bij elke lichamelijke inspanning van een uur of meer, is aanvulling noodzakelijk. Het lichaam kan niet getraind worden om prestaties te leveren met een te geringe vochtvoorziening.

Een sporter kan wel leren voldoende te drinken tijdens een inspanning. Dit kan het beste gebeuren tijdens trainingen.

Vaak genoemde nadelen van drinken tijdenseen inspanning, zoals een ‘klotsend’ gevoel, de neiging tot verslikken en het vermeende tijdverlies, zullen door oefening en ervaring aanmerkelijk of zelfs totaal niet meer voorko-men. (nvdr.: het zogenaamde tijdverlies wordt volledig gecompenseerd door de prestatieverhoging).

Het is van groot belang, dat in ieder geval vóór een training of wedstrijd voldoende werd gedronken. Bij een duurinspanning (langer dan 1½ à 2 uur) is het zelfs gunstig om vlak voor de training/wedstrijd nog wat extra vocht tot zich te nemen, liefst 400-600 ml (3 à 4 glazen). Wanneer dit heel kort voor de start gebeurt, in de laatste 2 minuten, dan gebruikt het lichaam de drank voor transpiratie en zal de extra vochtinname niet leiden tot extra urineproductie. Langeafstandslopers, die klachten hebben van maag en darmen (bloederige diarree, mis-selijkheid, braken, darmkrampen) zullen ook baat hebben bij wat extra vocht, omdat is ge-bleken dat in de meeste gevallen de klachten worden veroorzaakt door vochtgebrek.

Water is een goede dorstlesser. Het wordt snel door het lichaam opgenomen, geeft nauwe-lijks klachten, is meestal gemakkelijk te ver-krijgen en bederft niet. Om allerlei redenen kan men ook voor andere dorstlessers kiezen. Voor het lichaam is het belangrijk dat de drank geen maag-darmklachten veroorzaakt en snel wordt opgenomen. Behalve water ko-men dan isotone en hypotone dranken in aanmerking. Deze dranken hebben een con-centratie, die gelijk is aan of lager dan bloed, waardoor zij de maag snel verlaten en snel in het lichaam kunnen worden opgenomen.

Afname lichamelijke prestaties

Dorst

Drinken voor de inspanning

Wat te drinken?

21

Page 22: Volharding Magazine | Februari 2012

Is de concentratie van een drank hoger dan van het bloed (hypertone drank), dan moet de drank eerst verdund worden voor hij de maag verlaat. De meeste frisdranken en vruchtensappen zijn te geconcentreerd om snel te kunnen worden opgenomen. Aan de kant-en-klare isotone en hypotone dranken zijn bovendien koolhydraten en zout toegevoegd. Dat wordt gedaan omdat zo de opnamesnelheid van de drank door het lichaam wordt verhoogd en niet omdat deze voedingsstoffen tijdens de wedstrijd per sé moeten worden aan-gevuld, zoals de fabrikanten vaak doen voorkomen. Aanvulling van koolhydraten (energie) tijdens de wedstrijd/training is pas noodzakelijk als de inspanning langer dan 45min duurt. Als men niet of onvoldoende

kan eten tijdens de inspanning bvb als er meerdere wedstrijden achter elkaar worden gespeeld (tijdens een toernooi) en de tijd tussen de twee wedstrijden te kort is om onvoldoende koolhydraatrijke voedingsmid-delen tot zich te nemen kan een aanvulling met vloeibare koolhydraten nodig zijn.

De meeste sporters kunnen dus, aan de hand van hun persoonlijke smaak of voorkeur, kiezen uit een aantal dranken. Een kant-en-klare isotone drank is geen must; een mengsel van ½ water en ½ vruchten-sap is ook isotoon. Voor sporters die een prestatie moeten leveren die langer dan 1½ uur duurt of die om andere redenen niet tijdig de energievoorraad kunnen aanvullen

Half water, half vruchtensap; Isotoon?

Je moet leren drinkentijdens het sporten“ “

biedt een isotone drank wel enigvoordeel boven water. In een isotone drank zit max. 50gr koolhydraten per liter. Deze le-veren ongeveer evenveel energie als 2 kren-tenbollen besmeerd met margarine. Kant-en-klare energiedranken zijn zo ge-concentreerd, dat ze het lichaam in eerste instantie geen vocht leveren. Ze zijn veeleer een maaltijd dan een drank. Naast de ener-giedrank moet men gewoon blijven drinken om de vochtvoorziening op peil te houden. Als het gebruik van energierijke dranken aanleiding geeft tot oprispingen of misselijk-heid, kan/moet de drank met water verdund worden om de concentratie te verlagen.

22

Page 23: Volharding Magazine | Februari 2012

Vocht is belangrijk voor zowel de temperatuurregeling van het lichaam als nodig om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Dit gebeurt via de urine (nvdr: en transpiratie). Door lichamelijke inspanning wordt de stof-wisseling verhoogd, ook daarom is het voor de sporter belangrijk voldoende te drinken. Helaas blijkt steeds weer dat de meeste sporters er geen flauw benul van hebben en te weinig drinken. Een effect van training is dat men meer gaat transpireren. Bij een slecht getraind persoon komt de zweetpro-ductie op gang bij een lichaamstemperatuur van 37,6° C; bij een getrainde sporter al bij 36,9° C. Ook produceert een getraind iemand meer zweet dan een ongetrainde. De eerste verliest daarbij wel minder mineralen.

De beste manier om te controleren of er voldoende is gedronken, is om vóór en vlak na de training/wedstrijd zich te we-gen. Het verschil is gelijk aan het verlies aan vocht. Is het verschil 1 kg of meer, dan is er beslist te weinig gedronken. Om voldoende afvalstoffen van de stofwisseling te kun-nen uitscheiden, is voor een gemiddelde voeding van een volwassene in Nederland bijna een liter urine per dag nodig.

Onder normale omstandigheden verliest een volwassene met een rustige levens-wijze - zonder zware lichamelijke inspan-ning in een koel klimaat als Nederland 2 liter vocht per dag. In de normale voeding zit bijna een liter vocht; er moet dus (bij zeer

Hoeveel moet men drinken? matige inspanning) ruim een liter per dag worden gedronken (nvdr.: bij zwaardere inspanning is dat al gauw 2 liter).

Ook een warmere omgeving verhoogt het vochtverlies. Bij duurtrainingen kan het vochtverlies zelfs oplopen tot meer dan 6 liter per prestatie. Probeer daarom in elk geval bij duurinspanningen (een uur of langer) een liter vocht per uur te drinken; zeker bij warm weer.Grote hoeveelheden vocht verlaten de maag sneller dan kleine hoeveelheden en worden sneller opgenomen. Het is daarom beter om per keer 2l in één keer te drinken i.p.v. steeds kleine slokjes. Alle dranken tussen de 0 en 60° C worden even snel door het lichaam opgenomen, maar een koele drank (ca 10° C) smaakt het best. IJskoude dranken kunnen eerder (maag)klachten geven (nvdr.: en zeker bij een verhit lichaam worden ze ten stelligste afgeraden; ze kunnen immers een maagperforatie veroorzaken).

Bron:Vrijwel onveranderd overgenomen uit het orgaan van de Belangenvereniging Massage en Sportverzorging “Message”. Bron NOC*NSF / Voorlichtingsbureau voor de Voeding en geheel verantwoordelijk voor de inhoud. De redactie is niet verantwoordelijke voor eventuele onjuis-theden in bovenstaand artikel.

Meer informatie over verschillende in Europa verkrijgbare sportdranken en hun koolhydraatgehaltes, vindt u op http://www.cjsm.vlaanderen.be/gezondsporten/voeding/drinken/index.htm

Vochtverlies kan zelfs oplopen tot meer

dan zes liter “ “

23

Page 24: Volharding Magazine | Februari 2012

AFDELINGSNIEUWS

24

Om zeven uur op een zondagmorgen paraat staan in het clublokaal, er zijn betere dagen, denk je eerst…. Wat stond er op het pro-gramma?

Wedstrijd: Kampse Danscup Plaats: Casino Beringen 19/02/2012De uitdaging: een eerste plaats behalen.

Om 07:30 u vertrokken we met de bus, om een goed uur later aan te komen in Koerzel. Bij het binnenkomen van het casino werd al duidelijk dat het een originele organisatie ging zijn: stempels, groene en rode pols-bandjes, je ontkwam er niet aan… Ieders haarsnit werd verzorgd, en dan loodste één van de plaatselijke begeleiders met luid geroep de gymnasten naar hun kleedkamer. Niemand mocht tijdens de algemene herha-ling immers de oefening van de andere deel-nemers bekijken, top secret was hier blijk-baar de boodschap… Na een koffietje of twee mochten we de zaal betreden en een goede plaats uitkiezen om het spektakel te bekijken.In totaal kregen we 8 groepen voorgescho-teld op een bedje van al dan niet herkenbare muziek. Een inleidend woordje bij elk op-treden hielp om de uitvoering beter te begrijpen.

Zenuwen bij eerste wedstrijd

1-2-Dance Danskamp KoerselDe optredens konden rekenen op een enthousiast publiek en werden steevast met applaus afgesloten. Opmerkelijk: de grote verscheidenheid in muziek-keuze en uitvoering tussen de groepen. Iedereen probeert zo origineel mogelijk uit de hoek te komen qua muziek, dans-bewegingen, kledij,… Soms volgens mij op experimentele wijze. Achtervolgingen, ro-bots, partys, nerds, … passeerden de revue.Onze dansgroep 1-2-Dance kwam als laatste aan de beurt en vanaf de eerste muziekno-ten zat het goed. Iedereen was volledig ge-focust op een perfecte uitvoering (of wat had je van nerds verwacht missschien?) en dat was te zien aan het resultaat. Ook de “look” droeg hiertoe bij: haartooi, bijpas-send brilletje, das, korte broek, witte sok-ken tot aan de knieën… zelfs de kleinste details waren uitgewerkt. Knap gedaan!!Voor je het wist was de wedstrijd voor-bij en volgde de uitslag. Met grote trots melden we dat onze dansgroep als eerste eindigde. Tweemaal de eerste plaats wegkapen met onze kring op enkele we-ken tijd, dat is iets om fier op te zijn.

Proficiat aan alle dansers, medewerkers, begeleiders.

Page 25: Volharding Magazine | Februari 2012

25

Ready, set and GO!

Druk, druk, druk. Wie kent het niet? Ook onze TWO-trainers ontsnappen er niet aan. Meestal is ons uurtje van 21u tot 22u op dinsdagavond goed gevuld met condi-tietraining en krachtoefeningen in een vin-nig tempo, geleid door Nancy. Maar soms neemt een andere train(st)er de honneurs waar. Met een originele maar best zware circuittraining (45 seconden muziek, dames, het verschil met 30 seconden is voelbaar!) is Inge al ingesprongen om onze wekelijkse portie beweging in goede banen te leiden.

En Glenn serveerde ons een hevige 20 mi-nuten touwtje springen, kwestie van wat op te warmen.., om daarna onze armen en benen te trainen met gewichtjes en taebo. Ook step stond al op ons programma dit jaar. En Zoë met veel zwier de zumba-oefeningen zien voordoen en uitvoeren, is al een plezier op zich. In de grote spiegels lijkt onze poging om het even goed te doen maar gestuntel…

Afwisseling troef dus dit jaar bij TWO. Heel fijn!

Een tevreden TWO-lid

TOTAL WORK OUT

We vliegen vooruit

De afgelopen weken hebben onze Benjamins enorm hard gewerkt, en met resultaat. De prestaties op de kringwedstrijden waren héél goed. Een dikke proficiat aan alle deelnemers.Zoals je hebt kunnen zien bij de 2de kring-wedstrijden zijn onze Benjamins klaar voor het grotere werk op het Gym-Event! Er is zelfs nog een kans dat we gaan deelnemen aan wedstrijden met onze muzikale oefening.

Ons Gym-Event is pas op het einde van het seizoen maar we zijn ons toch al aan het voorbereiden.

We zullen daar ons dansje tonen, maar ook een trampoline-oefening, rek en lange mat. Ook hier kunnen onze Benjamins dus laten zien aan mama en papa, ... wat ze allemaal hebben geleerd bij ons. Nu gaan we verder met alles tot in de puntjes goed te krijgen zodat alle ouders tijdens het Gym- Event trots kunnen zijn op hun kapoen.

Groetjes van het Benjamins team .

BENJAMINS

Page 26: Volharding Magazine | Februari 2012

AFDELINGSNIEUWS

26

Broodjes, Beleg & Codiksmuidelaan 161, Berchem

Tel. 03.239.22.32Fax. 03.239.22.52

Open van dinsdag tot vrijdag 8.00 u tot 17.00 uZaterdag 8.00 u tot 16.00 u

Zondag & feestdagen 8.00 u tot 13.00 u

Nieuw: Bezoek onze websitewww.broodjesbelegenco.com

Maak kennis methet KIK-TeamBeste turn- en dansliefhebbers

Graag zou ik met dit berichtje kort Kevin, Kyra en Iman (de trainers van de 1-2-Dance selectie) willen bedanken omdat ze er altijd voor ons zijn, zowel als trainer als vriend(in). Zij blijven ons altijd motiveren om door te gaan met dansen. Soms moeten er vlak voor een wedstrijd nog wijzigingen aangebracht worden in het dansstuk, geen nood, zij blijven er voor gaan.

Daarom wou ik hen snel even de appre-ciatie geven die zij dubbel en dik verdienen. Ook wou ik hen bedanken voor de schitte-rende dansjes die zij ons aanleren (hou je al maar vast voor het Gym-Event!) en afsluiten met te zeggen dat ik zeer graag nog een lange tijd met hen als trainers wil doordansen.

Een super-dikke merci en een mega-grote kus, Nicky.

1-2-DANCE

Page 27: Volharding Magazine | Februari 2012

Het zijn ware durvers!Ook al is het Gym-Event voor onze allerjong-sten nog ver weg, toch moeten we stilaan het één en ander beginnen voor te bereiden. En met “wij” bedoel ik uiteraard de leiding. In de Krokusvakantie steken we de koppen bij elkaar en gaan we “brainstormen” over onze oefening(en). Het gaat om een oefening voor de allerjongsten, maar laat dat je niet mis-leiden: bewegingen zoeken voor kleuters die nog volop bezig zijn hun motoriek te ontwik-kelen is niet zo eenvoudig. Ook zie je soms grote verschillen tussen een kleuter die pas in september bij ons is gestart en een kleuter die er al een jaartje heeft opzitten. De aller-kleinsten bij ons zijn meestal de ware durvers, dus ook de gestalte van onze turnertjes mag je niet op een verkeerd spoor zetten! Het simpel houden is de boodschap, maar simpel zal het toch niet worden.

Ik ben ervan overtuigd dat we tegen het Gym-Event iets leuks in elkaar gebokst hebben en het publiek ervan zal kunnen genieten.

Wist je dat?

- Kleuters wel graag opruimen in de turnzaal ook al doen ze dit thuis niet zo graag! - Sommige kleuters tijdens de les niet één woord spreken! Maar andere kleuters tijdens de les bijna nooit hun mond houden! - Als er 1 kleuter naar het toilet moet, de meerderheid ook ineens moet gaan! - Juf Tanja onze gymnastjes Fee en Sterre niet uit elkaar kan houden en vorige les een hele uitleg deed tegen de verkeerde!

KLEUTERS

Grote verrassingvan BPTWe trainen maar 1 uurtje in de week maar we gaan met grote sprongen vooruit. Onze hoeksteunen zijn hoger, onze handstand kunnen we alleen en ook de brugjes gaan heel vlot. Wij van de BPT zijn getalenteerde meisjes van 5 tot 11 jaar die erg hard trainen.Onze trainsters zijn heel fier op ons en daarom hebben we een nieuwtje dat we met iedereen willen delen. Dit jaar gaan wij op ons Gym-Event tonen wat we kunnen!

Wat we precies gaan doen is nog een grote verrassing, maar ik zou 2 juni alvast in je agenda noteren.

Hopelijk tot dan!

Amée, Valerie, Henrieke, Kitana, Lani, Amelie, Anneberthe, Paulien, Kiara, Helen en onze 2 trainsters Jill en Sien.

BPT 27

Page 28: Volharding Magazine | Februari 2012

Apotheek GroenenhoekDianalaan 1742600 Berchem

Apotheek AmicusDiksmuidelaan 80

2600 Berchem

Uit sympathie28

Gewaagden omgedraaid

AFDELINGSNIEUWS

Kan je ook achterstevoren over een bok springen? De Scholieren bekeken de oe-feningen op de balk, herenbrug of bok eens van een andere kant. De gewone sprongen krijgen ze met veel oefenen wel onder de knie, maar zou het achterstevoren ook luk-ken? Inspiratie hiervoor haalden ze uit een les lichamelijke opvoeding van trainer Glenn toen die nog in de middelbare school zijn broek versleet. Met grote ogen keken de Scholieren toe terwijl er enkele malen een voorbeeld werd getoond. Er hing toch wat zenuwachtigheid in de lucht toen het moment naderde om zelf een sprong te wagen. De opdracht luidde als volgt: “spring achterwaarts tot zit op de plint”. De eerste stappen werden gezet bij trainster Maggy. Iedereen kwam aan de beurt en waagde zijn sprong, de ene met weinig angst, de andere wat zenuwachtiger.

Toen dit volbracht was, gingen ze over naar de bok. Aan het eind van de training konden we alleen maar van een succes spreken! Yes we can!

Wie weet zie je ons achterstevoren springen tijdens het Gym-Event…

Nog een persoonlijk nieuwtje: met trots mogen wij het huwelijk melden van onze hoofdtrainer Guy. Namens de Scholieren zeggen we luid: proficiat!

Page 29: Volharding Magazine | Februari 2012

29

Cardiale check-up bij kinderen in de gymnastiek?

COLUMN

In december vorig jaar en januari dit jaar verschenen in de media drie berichten van kinderen die een hartstilstand kregen bij het uitoefenen van hun sport. Dit ver-ontrustte heel wat ouders. Zij willen uiteraard gerustgesteld worden en overstel-pen kindercardiologen met aanvragen om hun kind te controleren op een eventueel hartprobleem. Maar is een cardiale check-up voor uw kind een noodzaak?

Op het inschrijvingsformulier dat je bij het be-gin van elk seizoen invult, vind je steeds:

Ik verklaar een jaarlijks medisch onderzoek te hebben ondergaan waarbij ik goed bevonden benomrecreatiesporttebeoefenen.

Zowel Volharding Berchem als de Gym-nastiek Federatie zijn voorstander van zo’n sportattest. Dat kan men zeer snel en ge-makkelijk verkrijgen bij de huisarts. Enkel en alleen als er echt symptomen optreden die zouden wijzen op een slechte werking van het hart, wordt men doorverwezen naar een kindercardioloog. “De kans op hart-falen bij jongeren is miniem” zegt kinder-cardioloog Marc Gewillig in Het Laatste Nieuws. Toch ijveren sportfederaties na de recente gebeurtenissen meer en meer voor een uitgebreide medische keuring. Is zo’n controle nodig in de gymnastieksport? Het antwoord is duidelijk: ja! Een medische controle geeft uitsluitsel of je kind geschikt is om de sport uit te oefenen zonder zijn of haar eigen lichaam te beschadigen. In de gymnastiek wordt niet zozeer getraind op uithouding maar eerder op kracht.

In de gymnastiek spreekt men daarom eerder over overbelasting van spieren en gewrichten. Paniekvoetbal is echter totaal niet nodig. Het CLB, Centrum voor Leerlin-genbegeleiding, voert jaarlijks een medische controle uit. Daarbij worden tests gedaan op hartgeruis die bijna evenveel zeggen als elektrocardiogrammen (ECG), zegt Marc Gewillig. Juist reageren wanneer er zich toch een probleem zou voordoen, is uiteraard al-tijd belangrijk. “De sportclubs moeten meer investeren in EHBO-opleidingen van trainers, zo weten de trainers meteen hoe ze moe-ten handelen bij een hartfalen”, stelt Marc Gewillig in Het Laatste Nieuws. In maart zal bij Volharding Berchem ook een EHBO-opfrissing plaatsvinden. Alle trainers en medewerkers werden hierop uitgenodigd. Aan onze trainers vroegen we welke kennis ze wensen op te frissen of welke nieuwe za-ken ze willen bijleren. De lesgever zal tijdens de EHBO-avond dan specifiek op deze onder-werpen ingaan. De regels van een correcte reanimatie zullen hier ook aan bod komen. Kort samengevat: bij het begin van het seizoen een medische controle laten uit-voeren is geen overbodige luxe. Maar specifieke actie is enkel nodig wanneer er specifieke symptomen optreden.

Page 30: Volharding Magazine | Februari 2012

30

NIEUWS

Een brunchmet vlinders in de buikZondag rond 10 u was het verzamelen gebla-zen in de turnzaal voor onze brunch. 73 per-sonen hadden zich hiervoor ingeschreven. Onder leiding van ons decokoppel Roger & Christel hadden Comité en medewerkers de zaal weer omgetoverd in een gezellig etablissement. De verwelkoming met een glaasje cava of fruitsap bracht direct de no-dige sfeer in het bonte gezelschap.

Na een welkomstwoordje van de voorzit-ter werden de beentjes onder de tafel ge-schoven en het buffet geopend. Bakkerij La Différence leverde pistolets, croissants en een variatie van koffiekoeken. “Broodje beleg & co” zorgde voor mooi verzorgde charcuterieschotels. Vers gemaakte fruit- salade, yoghurt, cornflakes en enkele kazen maakten het buffet af. Dit alles werd over-goten met koffie, thee, fruitsap & cava.

Zowel de anciens onder ons als de nieuw-komers vonden het wederom een geslaagde brunch. Rond 14u konden de aanwezigen verder napraten in het clublokaal en hielpen vele handen de turnzaal opruimen en terug in originele staat brengen. Het afwassen van borden, glazen en bestek verliep vlotjes zodat een uurtje later alles was opgeruimd. Onder-tussen kregen we bericht dat het demoteam zijn eerste wedstrijd in het democircuit ge-wonnen had. Ze arriveerden rond 16u in het clublokaal en kregen als extra verrassing van het Comité een sponsorcheque aangeboden van 500€ voor hun deelname in Riccione. Dit geld kwam van de toogverkoop aan dranken tijdens de spaghettiavond. Er werd nog lang nagepraat over deze geslaagde dag. Moe maar tevreden keerden we huiswaarts.

Aan alle helpende handen: bedankt voor de hulp!

Wederom een geslaagde brunch“ “

IntermezzoBalk niet uitsluitend voor dames

De mannen gebruiken de balk vrij intensief dit seizoen.Zoals het hoort zijn we eerst begonnen met één Zweedse bank, dan twee banken op elkaar en nu wordt er met de balk op wedstrijdhoogte gewerkt. Er werd overwogen om dit te gebruiken met het Gym-Event maar we hebben uiteindelijk toch maar gekozen voor een ander nummer.

Page 31: Volharding Magazine | Februari 2012

Getetter, gegibber en geregelWeekendje weg met de damesBikschotelaan… 2 maart 17u30.. getetter, gegibber, geregel… inladen. Wie zit waar? En ja, vertrekken maar. Na een vlotte rit belanden we in Home2 in Maasmechelen.Even wat reorganiseren en dan verne-men we van meester Dirk waar we mogen gaan slapen. Vlug alles uitladen en aan-schuiven voor ons eerste avondmaal. ’s Avonds werd er gepraat, gelachen, ge-masseerd en werden er punten gescoord. Tot de climax van de avond: een sterk ver-ontwaardigde Julia die terug binnenkwam na een toiletbezoek. Haar wc was overvol; en haar broek was mee gedoopt? Een hila-rische lachbui van enkele schuldigen volgde. Het toilet was niet overvol, maar mooi af-gedekt met plasticfolie! De verbouwereerde Julia bleef op onze lachspieren werken. Gelukkig had een wakkere Diane ons van verdere ongelukjes gespaard en had zij de propere Limburgers in zichzelf bedankt voor het afleveren van een proper toilet. Voor anderen was het dan weer moei-lijk om in hun pyama of bed te geraken… vastgekleefd, zo bleek. Het werd voor en-kele dames een kort nachtje… om 03u40 rinkelde er al een wekker, en ook snurk-geluiden maakten een stevige nacht-rust voor ons Ann niet gemakkelijk. Na een stevig ontbijt maakten we met de meerderheid van onze groep een wan-deltocht van 12 km door de Mechelse Heide, waar zeldzame tropische vogels onberispelijk stil bleven zitten, konijnen met vleugels en vogels die hun oren dicht-hielden ons pad kruisten.

Ondertussen was gelukkig onze meter Diane in Home2 gearriveerd zodat zij de anderen kon vergezellen op een kortere tocht. Na een warme maaltijd, mochten we van meester Dirk even gaan shoppen in Maas-mechelen Village. Daarna werd er nog een uurtje geoefend voor het Gym-Event. Een zwembeurt was daarna meer dan welkom. Door de nodige broebels (?) en windkracht 9 werd Diane voorzien van een cupmaat F!

’s Avonds konden we nog gezellig chillen. Ook werd onze kennis van muziek getest: welke titel werd er uitgebeeld? Hoe Julie “zeg ken jij de mosselman?” uitbeeldt, mag u er zelf bijfantaseren. Zo ging onze laatste weekendnacht in. Na het ontbijt op zondag zat de swing er direct in, met het spelletje “Binnen de minuut”. Onze verborgen talenten kwamen boven; de lachspieren werden duchtig getraind.

Na een goeie “Belgische Friet”, maakten we nog een modderige wandeling naar ’t Stationneke van Eisden voor een afsluiter. Een beetje regen kon de pret niet drukken.Laat niemand nu nog zeggen dat de Dames niet aan conditietraining doen! Wees gerust… spieren zijn getraind dit weekend. En vooral onze lachspieren!

Ken jij de mosselman?“ “

31