VOKA Jaarverslag 2014

68
1 WIJSHEID DYNAMIEK ACTIEGERICHT Verschijnt maandelijks (niet in juli en augustus) | P. 309988 afgiftekantoor: 2300 Turnhout | Voka - Kamer van Koophandel Kempen | speciale editie

Transcript of VOKA Jaarverslag 2014

Page 1: VOKA Jaarverslag 2014

1

WIJSHEIDDYNAMIEKACTIEGERICHT

Verschijnt maandelijks (niet in juli en augustus) | P. 309988 afgiftekantoor: 2300 Turnhout | Voka - K

amer van K

oophandel Kem

pen | speciale editie

Page 2: VOKA Jaarverslag 2014

2

Page 3: VOKA Jaarverslag 2014

3

Beste ondernemer,Als iemand ons vraagt wat Voka – Kamer van Koophandel Kempen precies doet, dan kunnen we veel antwoorden geven.

We kunnen zeggen: ‘ondernemers samenbrengen’.

Of: ‘de belangen van de Kempense ondernemingen behartigen’. Op-leidingen en lerende netwerken organiseren, dat doen we ook. En on-dernemers informeren is ook één van onze taken.

Op het eerste zicht lijken dat allemaal verschillende zaken. Maar het zijn onmisbare aspecten van onze werking. Ze dragen allemaal bij tot onze missie: een optimaal kader creëren om succesvol te ondernemen.

Meer dan 1350 bedrijven zijn lid van Voka – KvK Kempen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties, van Hoogstraten tot in Herselt, van Grobbendonk tot in Balen, …

Onze leden zijn goed voor 65% van de Kempense tewerkstelling. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van onder-nemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in de Kempen.

Ondernemerschap uitbouwen, dat betekent voor Voka belangen behar-tigen, ondernemers samenbrengen, internationale contacten leggen, on-dernemers inspireren, opleidingen geven, advies en expertise uitwisselen en allerlei voor bedrijven levensnoodzakelijke diensten aanbieden. Samen te vatten in de doe-woorden: verdedigen, ontmoeten, kennis delen en ad-viseren.

En dat doen we steeds met de nodige wijsheid, met heel wat dynamisme en zeer actiegericht.

U en uw onderneming staan centraal.Ons energiek team staat voor u klaar.

Dus als iemand ons vraagt wat Voka – Kamer van Koophandel Kempen precies doet, dan antwoorden wij:

‘ondernemerschap stimuleren en ondernemers inspireren’

Jan Hendrickx Ronny Van Broekhovenalgemeen directeur voorzitter

Page 4: VOKA Jaarverslag 2014

West-VlaanderenOost-Vlaanderen

Vlaams-Brabant

Limburg

Antwerpen

Member of

4

Ondernemen in VlaanderenDe Vlaamse werkgeversorganisatie Voka is ontstaan uit de alliantie van het Vlaams Economisch Verbond en de acht Kamers van Koophan-del in Vlaanderen. Het is een netwerk van ondernemingen en vertegenwoordigt meer dan 18.000 kleine, middelgrote en grote onderne-mingen, 66% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen en 65% van de private werkgelegenheid. In totaal gaat het om meer dan 910.000 werknemers.

En in de wereldAls lid van Voka staat u ook met beide voeten in de wereld. Onze Kamer is aangesloten bij de Belgische Federatie van Kamers van Koophandel en zo bij Eurochambres, de International Chamber of Commerce en de World Chambers Federation. De Belgische Federatie behartigt de belan-gen van het Belgische bedrijfsleven op Europees en internationaal vlak. Tezelfdertijd verschaffen deze organisaties uw bedrijf toegang tot een netwerk van partners tot in de verste uithoeken van de wereld.

Page 5: VOKA Jaarverslag 2014

5

Voka - KvK Kempen in 2014Voka - Kamer van Koophandel Kempen wil als het meest nabije, invloedrijke en profes-sionele netwerk van Kempense onderne-mers een optimaal kader creëren voor suc-cesvol ondernemen en wil zo fundamenteel bijdragen tot de welvaart en het welzijn van haar regio. Als een neutrale private en repre-sentatieve speler willen we het vrij onderne-merschap stimuleren en ondersteunen. We willen onze leden dus helpen groeien.

En groei, dat was in 2014 het woord van het jaar bij Voka. Het bewijs dat we elke dag op-nieuw onze missie waarmaken.

‘Welvaart voor Vlaanderen zal enkel moge-lijk zijn als we terug aanknopen met groei’, zo klonk het op het Vokacongres in 2012 nog. In dit Jaarverslag blikken we terug naar 2014, het jaar dat die groeigedachte ingang vond, niet alleen bij ondernemers, maar ook bij politici en de brede be-volking. De overtuiging dat groei onze enige zeke-re vorm van sociale zekerheid is, vond een breed maatschappelijk draagvlak.

Maar ook met andere thema’s trok Voka op nati-onaal en regionaal vlak in 2014 de aandacht: de vereenvoudiging van het bestuurlijk landschap, het aandringen op een snellere en eenvoudigere vergunningsverlening, het lanceren van het Dyna-mische Actieplan Kempen (DYNAK), ons engage-ment rond duaal leren en de lancering van onze digitale tool Onderwijs en Ondernemen, het vra-gen van aandacht voor onze mobiliteit of voor het ontbreken ervan, het verruimen van de blik op het gebied van energie en ga zo maar door.

Daarnaast vormde ook de vele netwerkactivitei-ten en de brugfunctie die Voka opneemt tussen verschillende groepen van ondernemers, politici, experten, jongeren en ouderen, een rode draad in 2014. Meer hierover leest u in dit jaarverslag.

18.000 leden in Vlaanderen 1.350 in de Kempen

Kempense tewerkstelling

Gecreëerde toegevoegde waarde in de Kempen

65%

75%

10000 Kamers worldwide

5.500 Kempense ondernemers en

kaderleden ontmoeten elkaar jaarlijks via Voka Kempen

590 adviesvragen aan de medewerkers

van Voka Kempen

unieke bedrijven volgden één of meer opleidingen of infosessies

van Voka Kempen

513

144

100 KMO-bedrijfsleiders nemen

deel aan een Plato-traject

kaderleden nemen deel aan de lerende netwerken van Voka

Cijfers en feiten 2014

Page 6: VOKA Jaarverslag 2014

6

Voka - KvK Kempen is ook een lokaal netwerk van ondernemingenOmdat we bij Voka – Kamer van Koophandel Kempen geloven dat we dicht bij onze ondernemers moeten staan investeren we ook fors in de lokale werking. In onze vijf Lokale Ondernemers Netwerken of LON’s, de lokale antennes van Voka Kempen, hebben we een werking op maat uitgestippeld. De LON’s vergroten uw slagkracht en versterken het economisch weefsel van de regio waarin u on-derneemt door netwerking en samenwerking met andere onderne-mers, overheden en onderwijsinstellingen. Als lid van Voka geniet u meteen ook van de voordelen van haar lokale werking.

Contacten, samenwerking en lobbyingLON’s zijn een ontmoetingsplaats. Ze brengen ondernemers uit onze regio samen en verdedigen uw belangen. Het bestuur be-staat uit geëngageerde ondernemers en Voka-ambassadeurs.

Concreet staat de LON voor: - het oplossen van praktische problemen in uw regio (mobiliteit,

ruimtelijke ordening, veiligheid & milieu, fiscaliteit, arbeids-markt & onderwijs …;

- het onderhouden van contacten en samenwerking met de loka-le overheden en onderwijsinstellingen rond thema’s die u aan-belangen;

- het bevorderen van contacten en samenwerking tussen u en de andere leden van de LON via netwerkactiviteiten.

Sommige belangrijke thema’s worden in werkgroepen behan-deld, vaak door enkele LON’s samen. De werkgroep Onderwijs en Ondernemen is hiervan een mooi voorbeeld. Elke LON heeft een Promotor Onderwijs en Ondernemen die het aanspreekpunt is voor ideeën die beide werelden beter willen laten aansluiten.

BedrijventerreinmanagementAangezien vele van onze leden gevestigd zijn op een industrie-terrein, sturen de LON’s ook het bedrijventerreinmanagement of BTM in onze regio aan. BTM staat voor concrete projecten zoals consortiumbewaking, afval- en groenbeheer, mobiliteit en beweg-wijzering, datacommunicatie, gezinsondersteunende diensten … De Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kem-pen (IOK) is uitvoerende partner.

Meer informatie?

Griet Goorbedrijventerreinmanager [email protected]

Dimitri Deiterenstafmedewerker grondbeleid [email protected]

Page 7: VOKA Jaarverslag 2014

Dessel2480

- Meer: 2321- Minderhout: 2322

-Wortel: 2323Ravels2380

Baarle Hertog

Rijkevorsel2310

Merksplas2330

Beerse2340

Turnhout2300 Oud

Turnhout2360

Arendonk2370

Lille2275

Retie2470

Vosselaar

2350

Geel2440

Mol2400

Balen2490

Olen2250

Westerlo2260 Laakdal

2430

Herselt2230

Meerhout2450

Hulshout2235

Grobbendonk2280

Herenthout2270

Herentals2200

Vorselaar2290

Kasterlee2460

Hoogstraten2320

2387- Weelde: 2381- Poppel: 2382

- Olmen: 2491

KempenNoord

KempenOost

KempenZuid

KempenWest

KempenMidden

7

Onze Voka-ambassadeurs houden de vinger aan de polsIn de schoot van haar Lokale Ondernemersnetwerken werden Vo-ka-ambassadeurs aangeduid. Deze ambassadeurs zijn het gezicht van Voka en uw eerste aanspreekpunt en dat van uw gemeente.

Wat kan een Voka ambassadeur voor u betekenen?De Voka ambassadeur van uw gemeente of uw industrieterrein …

- is een maatschappelijk geëngageerde onder-nemer die op de hoogte is van de politieke en economische ontwikkelingen in zijn of haar ge-meente;

- is uw aanspreekpunt voor het signaleren van problemen en opportuniteiten. De ambassa-deur signaleert deze aan Voka, IOK of het ge-meentebestuur via haar Lokaal Netwerk van Ondernemingen (LON) en koppelt terug over de genomen acties;

- tracht samen met Voka - Kamer van Koophan-del Kempen, haar LON’s en de lokale beleids-verantwoordelijken een bedrijfsvriendelijk kli-maat te creëren.

Page 8: VOKA Jaarverslag 2014

8

LON’s in 2014Onze lokale antennes zijn vandaag dankzij de gemoti-veerde besturen en geëngageerde ambassadeurs actiever dan ooit. Een compleet overzicht geven van alle inspan-ningen, activiteiten, bedrijfsbezoeken en events van 2014 is dan ook onbegonnen werk. Aan de hand van een greep uit het grote aanbod tonen we wel waar onze LON’s voor staan.

Peeters Tanktransport krijgt LON-award tijdens nieuwjaars-diner Voka Kempen Oost De meer dan 160 aanwezigen op het Nieuwjaarsdiner van Voka Kempen Oost kregen in primeur te horen dat Peeters Tanktrans-port uit Arendonk verkozen was tot winnaar van de LON-award Voka Kempen Oost 2014. Ook in de vier andere LON’s werd een LON-award winnaar verkozen.

Bedrijven Voka Zuid ruimen zwerfvuil opNegen bedrijven uit de zone Liesdonk (ENA 23) in Geel/Westerlo organiseerden een opruimactie van zwerfvuil. Ondernemers en werknemers staken zelf de handen uit de mouwen.

Bewegwijzering voor industriezone BentelOp de bedrijvenzone Bentel in Oud-Turnhout (Voka Kempen Midden) is bewegwijzering met havennummers geplaatst. De bewegwijzering heeft als doelstelling bedrijven op de meest effi-ciënte manier te bereiken, het zoekverkeer te verminderen en de verkeersveiligheid te verhogen. Ook de uitstraling van het bedrij-venterrein wordt verhoogd door het vermijden van een wildgroei aan individuele naamborden.

Page 9: VOKA Jaarverslag 2014

9

Kort op de bal in zone Reme Om de algemene toestand van het openbaar domein en het groenonder-houd op te volgen, wordt twee maal per maand een terreinbezoek aan de zone Reme in Olen (Voka Kempen Zuid) uitgevoerd. Indien nodig wordt de bevoegde overheid en/of de groenfirma op de hoogte gebracht van eventu-ele tekortkomingen en gebreken.

LON’s vieren 75 jaar AlbertkanaalOm het 75 jarig bestaan van het Albertkanaal te vieren, organiseerden LON Kempen West en Zuid elk een netwerkevent op een unieke setting: een duwbak van NV De Scheepvaart aangemeerd aan de rand van het kanaal.

De Kluis brengt behoefte kinderopvang in kaartDe bedrijvenvereniging De Kluis (Voka Kempen Noord) bracht de behoefte naar opvang van kinderen (-3 jaar) en vakantieopvang (> 3 jaar) op het in-dustrieterrein en de regio in kaart. De doelstelling is om op basis van deze gegevens een realistisch beeld te krijgen van de effectieve behoefte naar opvang en indien nodig bestaande initiatieven bij te sturen of bijkomende initiatieven op te zetten.

Voka Kempen West op bezoek bij Garage Peeters Ondernemers uit de regio Kempen West brachten een bedrijfsbezoek aan Garage Peeters Waldan Groep in Herentals. Garage Peeters is de LON Award winnaar in Kempen West van de Prijs Ondernemen 2014.

Werkgroepen Onderwijs & Ondernemen draaien op volle toerenDe Werkgroepen onderwijs – ondernemen zijn zeer actief in onze vijf LON’s. Zij zetten mee hun schouders onder de onderwijshervorming, in het bijzonder onder het STEM-actieplan van de Vlaamse overheid. Inzet-ten op competenties en talenten is het antwoord op de behoeften van be-drijven, die dringend nood hebben aan technisch geschoolde mensen. De werkgroepen vinden hun oorsprong in LON Oost onder impuls van Theo Verschaeren.

7in1 Event zorgt voor de human touchDe 3e editie van het 7in1 Event van LON Voka Kempen Midden was een schot in de roos. Maar liefst 230 geïnteresseerden, ondernemers, lokale be-sturen én studenten, trokken naar de Thomas More Campus in Turnhout voor dit inspirerende, innoverende en culinaire netwerkevent met als key-notespreker Steven Van Belleghem, de onbetwiste goeroe op het vlak van social media, digitale marketing en “conversation management”.

Page 10: VOKA Jaarverslag 2014

10

Voka Kempen bouwt met Jong Voka aan een netwerk voor jonge professionalsVoka Kempen brengt jonge bedrijfsleiders, professionals en toekomstige beslis-singsnemers van ondernemingen samen in Jong Voka Kempen.

Voor jonge professionals is er niets belangrijker dan elkaar te ontmoeten in een informele sfeer om hun persoonlijk en professioneel netwerk uit te breiden, idee-en uit te wisselen en inspiratie op te doen. De bestuursleden en leden van Jong Voka hebben er dan ook een dynamisch jaar opzitten.

Iedere eigenaar-ondernemer die lid is van Voka Kempen of iedere high po-tential die werkt voor een bedrijf dat lid is van Voka Kempen, kan lid wor-den van Jong Voka Kempen. Toe tre-den doe je door lid te worden van de Jong Voka Kempen-LinkedIn groep. De makkelijkste manier om die in orde te brengen is via de portaalsite www.jongvokakempen.be.

Wie kan aansluiten?

Vliegende start voor Jong Voka Gierende banden, smeulend rubber, nieu-we contacten in de paddock, veel sportie-velingen, de ‘willen winnen’ mentaliteit en uiteindelijk één winnend team. Dat waren kort samengevat de ingrediënten van de kick off activiteit van Jong Voka Kempen bij Mol in Action Karting.

Het MOMENTDé vier Kempense netwerken voor jonge ondernemers - Jong Voka Kempen, JCI Gheel en Thals, VKW Jongeren en JOBKE (Jong Ondernemend in de Bouw Kempen) – organiseerden de tweede editie van HET MOMENT van de Jonge Ondernemer.

Politieke toekomst in debat met jong geweldZes opkomende politieke talenten, onze beleidsmakers van morgen, gingen tij-dens een debat gemodereerd door Hanne Decoutere in discussie met elkaar en onze jonge ondernemers.

Page 11: VOKA Jaarverslag 2014

11

Wie kan aansluiten?

Gemaskerd netwerken tijdens het Bal Masqué In de Priorij van Corsendonk verzamelden de leden van Jong Voka Kempen voor de zesde editie van Voka Chic. Thema was Bal Masqué. Na het ontvangst maakten de aanwezigen uitgebreid kennis dankzij een netwerkgame. Daarna was er tijdens het walking dinner meer dan voldoende tijd om uit te zoeken wie er allemaal achter de maskers zat.

Willen Winnen Award voor LMJ ConstructLMJ Construct, een constructiebedrijf werkzaam in de automotive uit Turnhout, kreeg tijdens de vijfde editie van de ‘Dag van de Groeier’ de ‘Willen Winnen Award’. Jong Voka Kempen reikt deze award uit aan een jonge Kempense onderneming die ambitie, durf en wendbaarheid aan de dag legt.

Bestuur Jong Voka Kempen

Bert Schaekers voorzitter - Aufac

Sofie Papenondervoorzitter - Atrius Advocaten

Jurgen Janssenssecretaris - ECJ Automation

Jan Mertensbestuurslid - Contineo

Jan Reggersbestuurslid - In 4 Events

Jasmien Vanbroeckhovenbestuurslid - Phobos & Actor

Frederik Debenbestuurslid - Custafer

Pieter Hermansbestuurslid – Janssen Pharmaceutica

Page 12: VOKA Jaarverslag 2014

Verdedigen & vertegenwoordigenVoka - KvK streeft naar een ondernemersvriendelijk beleid dat de be-hoeften van bedrijven invult. Wij verdedigen de belangen van uw on-derneming op alle niveau’s: in uw streek, in Vlaanderen, op federaal niveau en internationaal.

Ontmoeten & netwerken

Ondernemen is mensenwerk. Als lid van Voka – KvK heeft u toegang tot een uniek zakelijk en politiek netwerk. Een netwerk dat u helpt aan kennis en aan kennissen, in binnen- en buitenland.

Voka - KvK wil haar leden in alles wat ze doen inspireren & stimuleren

om de beste versie van zichzelf te worden

Page 13: VOKA Jaarverslag 2014

Kennis delen & communiceren

Ondernemen doet u niet op een eiland. Wat er gebeurt in de rest van de provincie, in heel Vlaanderen en België, in Europa en in de rest van de wereld, heeft een invloed op uw onderneming. Natuurlijk wil u op de hoogte blijven van de economische actualiteit, maar uw tijd is kostbaar. Via Voka – KvK houdt u de vinger aan de pols.

Voka - KvK wil haar leden in alles wat ze doen inspireren & stimuleren

om de beste versie van zichzelf te worden

Adviseren & begeleiden

Als lid van Voka kan u rekenen op een uitgebreide dienstverlening. Ons doel is uw excellentie in ondernemen te bevorderen. Via per-soonijk advies, begeleiding en projecten ondersteunen onze advi-seurs u, ongeacht uw rol in de onderneming. Voka biedt u een uitge-breid vormingsaanbod dicht bij huis van korte opleidingen tot langer lopende programma’s zoals PLATO en lerende netwerken. Talentont-wikkeling, innovatie en internationalisering zijn onze kerncompe-tenties.

Page 14: VOKA Jaarverslag 2014

Plug de toekomst in.

De elektrische auto staat voor de deur. Stapt u in? Dan ‘tankt’ u voortaan veilig en eenvoudig elektriciteit met de laadtoestellen van Electrabel. Met ons aanbod aan laadtoestellen kunt u het verbruik van uw vloot opvolgen. Zowel de oplaadbeurten in uw bedrijf als bij uw medewerkers thuis. Onze laadtoestellen zijn compatibel met alle 100% elektrische en Plug-in hybride wagens.

Ontdek onze oplossingen op www.electrabel.be/ev of contacteer ons via [email protected]

in samenwerking met de natuurin same

15034_Carplug_B2B_A4_NL.indd 1 2/03/15 13:14

Page 15: VOKA Jaarverslag 2014

Verdedigen & vertegenwoordigen

Voka – Vlaams netwerk van ondernemingen verdedigt de belangen van uw onderneming op alle niveaus: in uw regio, in Vlaanderen, op federaal niveau en internationaal.

Onze medewerkers sporen mogelijke problemen, uitdagingen en opportuniteiten op en lanceren in elke regio een toekomstgerichte streekvisie. We spotten dossiers uit, winnen advies in, doen onderzoek en studiewerk en bepalen de standpunten waarmee we uitpakken. Uw belangen verdedigen we via persoonlijke contacten met beleidsmakers en via vertegenwoordigen in raden en overlegorganen. We proberen beleidsbeslissingen te beïn-vloeden met argumenten, rapporten en studies van het Voka-Kenniscentrum.

Plug de toekomst in.

De elektrische auto staat voor de deur. Stapt u in? Dan ‘tankt’ u voortaan veilig en eenvoudig elektriciteit met de laadtoestellen van Electrabel. Met ons aanbod aan laadtoestellen kunt u het verbruik van uw vloot opvolgen. Zowel de oplaadbeurten in uw bedrijf als bij uw medewerkers thuis. Onze laadtoestellen zijn compatibel met alle 100% elektrische en Plug-in hybride wagens.

Ontdek onze oplossingen op www.electrabel.be/ev of contacteer ons via [email protected]

in samenwerking met de natuurin same

15034_Carplug_B2B_A4_NL.indd 1 2/03/15 13:14

Page 16: VOKA Jaarverslag 2014

16

VERDEDIGEN

‘Ondernemer zijn is meer dan een dagtaak. Daarom hebt u wellicht geen tijd om het overheidsbeleid op te volgen of om met de over-heid te overleggen. Laat dat maar aan ons over: ondernemen is uw zorg, zorgen voor ondernemers de onze!’

Michel Delbaere, CEO Crop’s en voorzitter Voka - VEV

De moeder der verkiezingen2014 was ook het jaar van de ‘moeder der verkiezingen’ – de samenvallende Europese, federale en regionale verkiezingen – gevolgd door een echte ‘hete herfst’. In het kader van deze belangrijke verkiezingen, heeft Voka niet stil gezeten om het verschil te maken.

Politici werden in 2014 aangespoord om een groeibevorderend ondernemingsklimaat te verwezenlijken. Het groeipact werd omgezet in een memorandum met hapklare voorstellen. Met het verkiezingsmemo-randum in de hand ging Voka aankloppen bij de politici. Met meer dan tachtig politieke contacten op topniveau in de periode januari tot oktober 2014 heeft Voka de belangen van de ondernemers verdedigd tijdens de verkiezingscampagne en later tijdens de regeringsvorming.

Om deze politieke boodschappen kracht bij te zetten en om voor het groeipact ook binnen de hele maat-schappij het nodige draagvlak te creëren, lanceerde Voka een grootschalige campagne in heel Vlaanderen. In totaal waren er 445 borden met de boodschap ‘Groei is onze enige sociale zekerheid’ te zien langs snelwegen, bij bedrijven en in het straatbeeld. En die campagne heeft resultaat gehad: Voka heeft zwaar zijn stempel gedrukt op de Vlaamse en federale regeerakkoorden, met veel aandacht voor lastenverlaging, flexibilisering en innovatie.

Page 17: VOKA Jaarverslag 2014

Voka MEMORANDUMPrioriteiten voor de

Vlaamse, federale en Europese verkiezingen

2014

GEEF JE VOOR DE VOLLE 2 %

17

Tijdens de formatie van de Vlaamse Regering ontvingen co-formateurs Geert Bourgeois, en Kris Peeters op 12 juni in het Vlaams parle-ment een delegatie van Voka. Voorzitter Michel Delbaere, gedelegeerd bestuurder Jo Libeer en secretaris-generaal Niko Demeester gingen met het Voka Memorandum in de hand toelichten dat de Vlaamse regering best snel werk maakt van zowel besparingen als extra investeringen.

12 van de 17 belangrijkste eisen van Voka overgenomen in het Vlaams regeerakkoord

Enkele voorbeelden:

8 van de 10 belangrijkste eisen van Voka zijn deels of volledig overgenomen in het Federaal regeerakkoordEnkele voorbeelden:

»

»

Afslanking van administraties en provincies“Een kwart minder Vlaamse administraties”“2000 ambtenaren minder”“290 miljoen euro besparing op provincies”

750 miljoen euro extra investeren in innovatie “500 miljoen euro extra voor innovatie voorzien”

Van 34 versnipperde naar drie eenvoudige lastenverlagingen voor doelgroepen

“We beperken het aantal maatregelen tot drie doelgroepen, met name jongeren, 55-plussers en personen met een arbeidshandicap”

Invoering energienorm om energiekosten te verlagen“We voeren een energienorm in voor energie-intensieve bedrijven die ervoor zorgt dat de som van de meerkosten en nettarieven niet hoger ligt dan in de buurlanden”

Leren en werken wordt makkelijker om te combineren en duaal onderwijs wordt een volwaardige onderwijsvorm

“We creëren een geïntegreerd duaal stelsel van leren en werken… dat perspectief biedt voor jongeren én ondernemers”

Halvering van de loonkosthandicap De loonkostenhandicap daalt met een kwart

Uitgaven federale overheid mogen maximaal 1% stijgen Uitgaven federale overheid stijgen met 1%

10 miljard besparingen in sociale zekerheid Voor 6 miljard besparingen in de federale zekerheid.

Energienorm invoeren“De regering zal een energienorm uitvaardigen zoveel als mogelijk in samenwerking met de deelstaten”

Page 18: VOKA Jaarverslag 2014

18

‘Voka is een krachtige motor voor de Kempense economie’

Kurt Van Donink, General Manager Nike Logistics Europe

Voka heeft impact op alle niveausSuccesvolle ondernemingen creëren werkgelegenheid en welvaart. Dankzij het lobbywerk van Voka in Vlaanderen én in de Kempen dringt dit meer en meer door in de publieke opinie en bij de overheden. In dialoog met de lokale besturen waakt Voka er over dat belangrijke dossiers de nodige aandacht blijven krijgen. Voor Voka zijn de Kempense lokale besturen partners. Ongetwijfeld zullen we af en toe van mening verschillen, maar onze belangrijkste doelstellingen lopen gelijk. Wij gaan voor een welvarende regio waar werk is en waar het goed vertoeven is. Dialoog en samenwerking zijn nodig om onze regio verder uit te bouwen tot een regio waar bedrijven zich thuis voelen en zich willen en kunnen vestigen.

Enkele belangrijke dossiers waarvoor Voka ijvert

- De concurrentiekracht van ons land verster-ken door het wegwerken van de loonkosten-handicap.

- Een bedrijfsvriendelijke overheid met effi-ciënte dienstverlening op alle bestuursni-veaus.

- Een betere afstemming tussen het onder-wijs en het bedrijfsleven. Ondernemingen hebben nood aaan talent: voldoende en goed opgeleid personeel. Er moet een voldoende uitgebouwd hoger onderwijs zijn met vol-doende middelen voor onderzoek.

- Innovatie op de arbeidsmarkt met een nieuw loopbaanconcept, een dynamische loonvor-ming en een actief arbeidsmarktbeleid.

- Het invullen van missing links op wegen, water en spoor met o.m. een dringende op-lossing voor de E313 en E34 én het ontwar-ren van de knoop Oosterweel.

- Meer ruimte om te ondernemen met een groter aanbod aan bedrijventerreinen. Er moet in de structuurplanning en ruimtelijke ordening voldoende ruimte worden gemaakt voor bedrijven, nu en in de toekomst. De be-schikbaarheid van bedrijventerreinen is een cruciale voorwaarde om de verdere economi-sche ontwikkeling te garanderen.

- De braindrain uit de Kempen stoppen door betere opleidingen en betere jobs te creëren.

- Een transparante en efficiënte energiemarkt.

- Het stimuleren van duurzaam ondernemen.

- Het bestaand economisch weefsel verster-ken door het stimuleren van nieuw en jong ondernemerschap, het aanmoedigen van gezamenlijk ondernemerschap (co-design, co-creatie, co-productie…) en investeringen en investeerders aantrekken.

Page 19: VOKA Jaarverslag 2014

Dynamisch Actieplan Kempen van startDe economie in de Kempen staat ernstig onder druk. Op dit moment is de regio nog de meest geïndustrialiseerde in Vlaanderen. Een sterk, maar ook conjunctuurgevoelig en kwetsbaar fundament. Om dit zo te houden en om in al de bovenstaande dossiers een belangrijke rol te kunnen blijven spelen, bundelde Voka - KvK Kempen samen met enkele andere Kempense actoren de krachten. Het sterke ‘tienpunten-programma’ dat we in 2013 aan de Vlaamse regering overmaakte, groeide in 2014 uit tot Dynak, het Dynamisch Actieplan Kempen.

De oorspronkelijke oproep aan de Vlaamse regering bestond uit een 10 puntenstrategie om de economie in de Kempen op korte en lange termijn aan te zwengelen. Het ‘urgentieprogramma’ be-vatte twee sporen voor slimme investeringen in de regio. In een eerste spoor stelden we een aantal investeringen voor op het ge-bied van innovatie, mobiliteit, ruimte om te ondernemen en regi-onale ontwikkeling. Het tweede spoor richt zich op het opmaken van roadmaps voor de versnelde transformatie van de Kempense economie. Opzet is om verder te evolueren naar een kennis- en innovatiegedreven economie rond een aantal groeisectoren.

De oproep viel niet in dovenmans oren. Naast enkele projectgoed-keuringen (LiCaLab, geothermie,...) voorzag de Vlaamse regering middelen om een economisch programma voor de Kempen uit te werken – een Dynamisch Actieplan Kempen. Hiermee zijn we in 2014 aan de slag gegaan. De startvergadering vond plaats in het Huis van de Ondernemer. Tijdens de DYNAK-dag verkenden bevoorrechte getuigen van binnen en buiten de regio de unieke voordelen en opportuniteiten binnen de Kempense economie. Vanuit deze basis kregen de specialisatietrajecten verder vorm tij-dens bootcamps per prioritaire speerpuntsector.

Doel van DYNAKDe DYNAK-studie wil in kaart brengen hoe de economische acto-ren in de Kempen met een gerichte regionale strategie optimaal kunnen inspelen op de Vlaamse en Europese beleidskaders. Twee vragen staan centraal:

1. Welke nieuwe waardenketens en clusters kunnen de Kempen een sterke basis geven voor toekomstige groei en jobs?

2. Hoe kunnen de Vlaamse en Europese beleidskaders en bijhorende subsidieprogramma’s hierin ondersteuning bieden?

Door exploratie van de regionale speerpuntsectoren zijn vier unieke niches gedetecteerd:- duurzame energie- nucleaire technologie en dienstverlening- duurzaam materiaal - en afvalbeheer- duurzame zorgtechnologie en –concepten

Dit alles binnen de context van het Nieuw Industrieel Beleid.

Binnen elk van deze niches werd op zoek gegaan naar slimme specialisa-tiemogelijkheden. Het resultaat is een shortlist van 15 concrete projecten voor de Kempen, die aansluiten bij de Vlaamse en Europese ambities, zo-als Vlaanderen in Actie en EU - 2020. Het gaat om projecten die uniek en onderscheidend zijn omwille van de specifieke setting, aanwezige experti-se, historiek en draagvlak in de Kempen en dus ook nauwelijks te kopiëren zijn in andere regio’s. Ze bouwen verder op de aanwezige technologische en andere industriële expertise. Er is valorisatiepotentieel binnen een periode van vijf jaar en ze bezitten de mogelijkheid om nieuwe tewerkstel-ling te creëren, zowel voor hooggeschoolden, als kortgeschoolden.

19

VERDEDIGEN

Vertegenwoordigers van verschillende Kempense intermediaire organisaties gaven tijdens een start-vergadering bij Voka – KvK Kempen de aftrap voor de DYNAK-studie

Page 20: VOKA Jaarverslag 2014

VERDEDIGEN

20

Diepe geothermie is geen sprookjeInzetten op duurzame energie is één van de vier unieke niches voor de Kempen die we detecteerden in de DYNAK-stu-die. De keuze viel op diepe geothermie omdat de Kempense ondergrond zich hiertoe perfect leent en omdat de tech-nologische ontwikkelingen rond deze techniek toelaten om toegevoegde waarde te creëren voor de glastuinbouw, de woningbouw en de industrie in de regio.

Voka - KvK Kempen gelooft in het potentieel van diepe geothermie - niet alleen als bron van duurzame en schone energie, maar ook om-wille van de impact op het economische weefsel en de daaraan gekoppelde werkgelegenheid. Daarom werkten we samen met VITO en IOK in 2014 een EFRO-project uit met als doelstelling het opstellen van een roadmap om het economische potentieel van deze energievorm te onderzoeken, alle knelpunten en opportuniteiten in kaart te brengen en de lacunes rond diepe geothermie in de Vlaamse en Belgische

wetgeving te helpen wegwerken.

Op bezoek in UnterhachingEen delegatie van een dertigtal Antwerpse en Kempense politici, burgemeesters, schepenen en vertegenwoordigers van Eandis en Infrax namen op 20 en 21 augustus 2014 deel aan een studiereis naar enkele diepe-geothermie¬projecten in de buurt van Mün-chen.

Kijken naar energiefactuur tij-dens Dag van de EnergieVoka - KvK Kempen wil haar leden-bedrijven ondersteunen en in-spireren in hun energiebeleid. Enerzijds door te helpen hun ener-gieverbruik in kaart te brengen en te optimaliseren. Anderzijds door hen te informeren over nieuwe technologieën zoals diepe geothermie. Op 15 mei 2014 organiseerden we daarom bij Jans-sen Pharmaceutica de eerste Dag van de Energie.

Bedrijven tonen interesse in Lerende NetwerkenIn het kader van het EFRO-project organiseerde Voka - KvK Kem-pen in het najaar van 2014 twee lerende netwerken op twee in-dustrieparken, in Beerse (niet toevallig in de buurt van Janssen Pharmaceutica) en in Olen.

Stakeholdersoverleg diepe geo-thermieJanssen Pharmaceutica in Beerse heeft vandaag reeds concrete plannen om te investeren in diepe geothermie. Op 3 december 2014 waren zij daarom gastheer voor een stakeholderoverleg over de winning van diepe geothermie.

‘Geothermie kan het ‘goud’ van de toekomst zijn voor Vlaan-deren en de Kempen’

Burgemeester van Dessel en Vlaams Volksvertegenwoordiger Kris Van Dijck

‘Geothermie moet een motor worden voor economische ont-wikkeling in de Kempen, een kans voor onze bedrijven’

Jan Hendrickx, algemeen directeur Voka – KvK Kempen

‘Het bezoek aan Beieren overtuigde ons van het potentieel van geothermie: duurzaam, betaalbaar en een zekere bevoor-rading. Laten we nu samen tot actie komen in de Kempen’

Kris Vreys, directeur IOK

Page 21: VOKA Jaarverslag 2014

www.oosterweel.nu

Ik ben de files beu! U ook?

Teken de steunbrief

www.oosterweel.nu

21

Oosterweel.nu - wij zijn de files beu! U ook?De files in en rond Antwerpen worden elke dag langer, zowel in duurtijd als lengte. Iedereen die dagelijks deze files moet trotseren, is verder getalm in het Ooster-weeldossier meer dan beu. Voka - KvK Kempen lanceerde daarom in 2014 de website oosterweel.nu

Op oosterweel.nu vragen we iedereen om een steunbrief aan de Vlaamse regering te onderteke-nen. Bedoeling is om aan iedereen een duidelijk positief signaal te geven. De Oosterweelverbin-ding biedt de beste garantie om stad, haven en ruime Antwerpse regio beter bereikbaar te maken en de verkeersveiligheid te verhogen.

Heel wat bedrijfsleiders en stakeholders tekenden de steunbrief, maar ook duizenden werkne-mers die om hun werk te bereiken elke dag de files moeten trotseren, vonden hun weg naar de website. Begin 2015 overhandigde voorzitter Ronny Van Broekhoven de verzamelde handteke-ningen en reacties aan Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. Maar de actie en de website is niet afgesloten, op die manier blijven we druk zetten op het dossier.

‘Het gebrek aan mobiliteit naar, rond en in Antwerpen is, samen met de Europese sociale dumping, de voornaamste oorzaak voor de dalende tewerkstelling bij de bouwbedrij-ven.’

Jef Lembrechts, voorzitter Confederatie Bouw Kempen

‘De Oosterweel-verbinding is de enige oplossing voor de monsterfiles waar de Kempische vervoerders dagelijks mee worden geconfronteerd.’

Hubert Klingels, voorzitter Kempische Baanvervoerders (KVB)

‘Mijn chauffeurs staan dagelijks in de file. Uiteraard be-paalt dit in sterke mate mijn operationele kosten. Naast de kosten wordt het steeds moeilijker om afspraken te maken met klanten. En ook voor onze medewerkers is dit geen prettige situatie. Zij weten wanneer ze vertrekken, maar nooit wanneer ze terug zullen zijn.’

Glenn Geys, zaakvoerder Eco Toilet Malle

Page 22: VOKA Jaarverslag 2014

22

Ondernemers in debat met de politiek2014 was ook het jaar van de ‘moeder der verkiezingen’ – de samenvallende Europese, federale en regionale verkiezin-gen – gevolgd door een echte ‘hete herfst’. In het kader van deze belangrijke verkiezingen, heeft Voka - KvK Kempen heel wat informatiemomenten voor ondernemers georganiseerd.

Muyters en Verherstraeten kruisen de degensIn het Best Western Plus Aldhem Hotel gingen staatssecretaris Servais Verherstraeten en Vlaams minister Philippe Muyters op uitnodiging van Voka Kempen begin 2014 met elkaar in debat over de zesde staatshervorming, ook wel het Vlinderakkoord genoemd. De twee heren debatteerden – met Ter Zake-anker Lieven Verstraete als modorator - vanuit hun partijstandpunt en niet vanuit hun toenmalige functie, wat een uiterst boeiend verbaal duel opleverde. Na het debat beantwoorden de heren heel wat vragen uit het publiek.

Toekomstige beleidsmakers in debat met ondernemersTijdens een debat gemodereerd door Hanne Decoutere gingen in februari 2014 zes jonge politici in discussie met elkaar en onze jonge on-dernemers. Deelnemers aan het debat waren Vlaams Parlementslid en ondervoorzitter van CD&V, Griet Smaers; Europees Parlementslid Philippe De Backer (Open VLD), Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA), Federaal Parlementslid Kristof Calvo (Groen), Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) en Vlaams Parlementslid Güler Turan (sp.a). Na het debat was er nog meer dan voldoende tijd voor de talrijk opgekomen luisteraars om tijdens het netwerken onze politici verder het vuur aan de schenen te leggen.

Geef onderwijs terug aan het onderwijsOns onderwijs wordt teveel gestuurd. De overheid moet het onderwijs het vertrouwen en de ruimte geven om dat te doen wat ze willen doen: het opleiden én vormen van kinderen. Niet de eindtermen maar de leerling en de leerkracht moeten centraal staan. Dat was de conclusie na een geanimeerd en inspirerend debat - met veel inbreng van het publiek - dat Voka - KvK Kempen in april 2014 organiseerde tussen politici uit het Vlaams parlement, onderwijsmensen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Page 23: VOKA Jaarverslag 2014

VERDEDIGEN

23

Werkgroepen Onderwijs & Ondernemen overal uit de startblokkenIn de LON’s van Voka Kempen draaien de werkgroepen onder-wijs – ondernemen nu op volle toeren. Samen zetten zij mee hun schouders onder de onderwijshervorming, in het bijzonder onder het STEM-actieplan van de Vlaamse overheid en in het onder-steunen van initiatieven zoals de Wiweter-academies.

Voka - KvK Kempen zet in op samenwerkingen met scholenOmdat Voka - KvK Kempen een goede aansluiting tussen onder-wijs en bedrijfsleven belangrijk vindt, overtuigen we scholen om een actief Voka-lidmaatschap op te nemen. Meer dan dertig Kem-pense scholen werden hierdoor in 2014 lid van Voka Kempen.

Door dit actief lidmaatschap kunnen scholen toetreden tot tal van netwerkactiviteiten waar ze bedrijfsleiders ontmoeten en de basis leggen voor duurzame contacten.

In 2014 werden de volgende scholen actief Voka-lid: Scholenge-meenschap (SG) KOSH uit Herentals, SG SILA uit Westerlo, Scho-lengroep GO! Kempen, SG Sint-Clara uit Turnhout en Arendonk, SG Katholiek Secundair Onderwijs Mol, Thomas More, Heilig Graf Instituurt Turnhout, SG Markdal-Hoogstraten en SG Koge-ka uit Geel en Kasterlee. In totaal zijn dit meer dan dertig scholen.

Broodje Ondernemen: onderne-mers lunchen met leerlingenVoka Kempen Midden organiseerde ook in 2014 opnieuw het ‘broodje ondernemen’. Het concept blijft hetzelfde: enkele onder-nemers gaan ’s middags hun boterhammen opeten op school en knopen het gesprek aan met de leerlingen. Intussen heeft Voka Kempen West het concept al overgenomen, ook de andere LON’s zijn bezig met de voorbereidingen.

Leren op de werkvloer is must voor de toekomstOnder belangstelling van Ludwig Caluwé, gedeputeerde Provincie Antwerpen, lanceerde Voka - Kamer van Koophandel Kempen op 26 november een unieke digitale tool die de band tussen het on-derwijs en onze ondernemingen moet versterken.

Met de digitale tool Onderwijs - Ondernemen geeft Voka - KvK Kempen de noodzakelijke digitale ondersteuning in het gemeen-schappelijke streven naar een betere aansluiting onderwijs-ar-beidsmarkt.

Ga zeker eens kijken op www.onderwijs-ondernemen.be

Samen werken aan een goede aansluiting onderwijs-ondernemenVoka vindt een goede aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven belangrijk. De leerlingen van vandaag zijn de werkkrachten en ondernemers van morgen. Daarom heeft Voka - KvK Kempen in 2014 heel wat initiatieven genomen om deze samenwerking te verbeteren.

Page 24: VOKA Jaarverslag 2014

24UW MOBILITEITSPARTNER VOOR DEKEMPEN

Molseweg 12440 GEEL014/57.98.60

Lierseweg 308 2200 HERENTALS

014/24.81.50

Stwg. op Gierle 1962300 TURNHOUT

014/42.26.01

www.vanhoudt-cars.be [email protected]

Milieu-informatie KB 19/03/2004: www.volvocars.be. Afgebeeld model is een illustratie

4,5 – 10,7 L/100 KM I 117 – 249 CO2 G/KM

Als absolute leider in zijn segment zet de gelauwerde Volvo XC60 de standaard neer in rijbeleving, ergonomie en veiligheid. En het goede nieuws is: vandaag bieden wij u dit model tijdelijk aan met een gratis Business Motion pack, inclusief navigatie en Bluetooth® voor nog meer rijgemak. Bovenop de

aantrekkelijke instapprijs van € 31.950 netto.Om uw Volvo XC60 te komen ontdekken, rest u enkel nog de weg naar onze showroom te vinden.

VOLVO XC60VANAF € 31.950

INCLUSIEF NAVIGATIE EN BLUETOOTH®

Bestemming bereikt

Aanbevolen catalogusprijs XC60 D3, incl. Business Motion Pack: € 38.740.Inclusief alle voordelen aangeboden door Volvo Car Belux en zijn verdelers. Aanbod geldig voor particulieren.

Het is Volvo waar je “Van Houdt”

Voka jaarmagazine april 2015.indd 1 20/03/2015 10:25:02

Page 25: VOKA Jaarverslag 2014

25

Ontmoeten & Netwerken

Wat is inspirerender dan collega-ondernemers te ontmoeten? Voka Kempen or-ganiseert elk jaar tientallen netwerkevenementen waar u nieuwe zakelijke con-tacten kunt leggen in een gemoedelijke en constructieve sfeer.

UW MOBILITEITSPARTNER VOOR DEKEMPEN

Molseweg 12440 GEEL014/57.98.60

Lierseweg 308 2200 HERENTALS

014/24.81.50

Stwg. op Gierle 1962300 TURNHOUT

014/42.26.01

www.vanhoudt-cars.be [email protected]

Milieu-informatie KB 19/03/2004: www.volvocars.be. Afgebeeld model is een illustratie

4,5 – 10,7 L/100 KM I 117 – 249 CO2 G/KM

Als absolute leider in zijn segment zet de gelauwerde Volvo XC60 de standaard neer in rijbeleving, ergonomie en veiligheid. En het goede nieuws is: vandaag bieden wij u dit model tijdelijk aan met een gratis Business Motion pack, inclusief navigatie en Bluetooth® voor nog meer rijgemak. Bovenop de

aantrekkelijke instapprijs van € 31.950 netto.Om uw Volvo XC60 te komen ontdekken, rest u enkel nog de weg naar onze showroom te vinden.

VOLVO XC60VANAF € 31.950

INCLUSIEF NAVIGATIE EN BLUETOOTH®

Bestemming bereikt

Aanbevolen catalogusprijs XC60 D3, incl. Business Motion Pack: € 38.740.Inclusief alle voordelen aangeboden door Volvo Car Belux en zijn verdelers. Aanbod geldig voor particulieren.

Het is Volvo waar je “Van Houdt”

Voka jaarmagazine april 2015.indd 1 20/03/2015 10:25:02

Page 26: VOKA Jaarverslag 2014

‘Na twintig jaar ervaring opgedaan te hebben als fotograaf in loondienst begon ik twee jaar geleden een eigen zaak. Door de regelmatige netwerkactiviteiten van Voka – KvK kempen bouw ik mijn persoonlijk netwerk uit. Dat is voor mij de belangrijkste reden om lid te wor-den van Voka Kempen’

Griet Verwaest - Griet Verwaest Fotografie

26

ONTMOETEN

Het belang van netwerken en een netwerkWaar ligt de sleutel tot succesvol ondernemen? Hebt u kennis nodig of eerder kennis-sen? Zoals zo dikwijls ligt de waarheid in het midden en hebt u een combinatie van bei-de nodig. Kennis verwerven is een opdracht waarin velen slagen. Maar zakenrelaties uitbouwen, dat blijkt een veel moeilijkere opdracht te zijn. Met diverse evenementen speelden wij u in 2014 in op uw professionele, politieke en sociale interesses. Zodat u in een gemoedelijke en constructieve sfeer contacten kon leggen met collega-ondernemers en beleidsmakers en op die manier uw zakelijk netwerk kan uitbouwen.

Page 27: VOKA Jaarverslag 2014

27

COLLOQUIUM

Stille kampioenen realiseren meer winst en meer groeiHet negende Colloquium stond in het teken van stille kampioenen. Onderzoek van de Duitse professor Hermann Simon, in opdracht van Voka, toont aan dat er in Vlaanderen nog een ruime groep van ondernemingen is die vrij snel tot status van Stille kampioen zou kunnen doorstoten. Hierover liet Voka - KvK Kempen op 23 april enkele kampioenen aan het woord. Wat is het juiste recept om stille kampioen te worden? U kon het hier horen.

Page 28: VOKA Jaarverslag 2014

JAARDINER & PRIJS ONDERNEMEN

Meer dan 500 ondernemers vieren overwinning Glacio/IJsboerkeVoor de 28ste keer reikte Voka - KvK Kempen op 13 juni 2014 tijdens het Jaardiner de Prijs Ondernemen uit. De winnaar was Glacio/IJsboerke uit Beerse en Tielen. De prijs is een initiatief van de Kempense Kamer om bedrijven die bijdragen tot de sociaal-economi-sche welvaart van de regio te belonen en hen aan te moedigen.

Het Jaardiner en de Prijs Ondernemen leeft meer dan ooit onder de Kempense ondernemers en hun me-dewerkers. In 2014 werd voor de eerste keer de kaap van vijfhonderd aanwezigen gerond. Hierdoor moes-ten we tijdens de academische zitting bij Thomas More Kempen, naast het auditorium, een tweede zaal met een groot videoscherm inschakelen. Als extra dienstverlening, ook naar de mensen toe die massaal voor de Publieksprijs stemden, kon de prijsuitreiking voor de eerste keer ook live via het internet gevolgd worden. De winnaar Glacio/ijsboerke is gekozen uit de vijf winnaars van de LON-awards. Naast de vijf award-winnaars stonden ook de jarige Kempense bedrijven en de nieuwe ambassadeurs in de schijnwer-pers. De strijd om de Publieksprijs was super spannend tot op het allerlaatste moment. Uiteindelijk was het Garage Peeters dat nipt de overwinning binnenrijfde. In een prachtige feesttent aan het Huis van de Ondernemer schoof iedereen na de academische zitting aan voor een walking dinner.

Page 29: VOKA Jaarverslag 2014

ONTMOETEN

29

KOM UIT DE DOOS

Ontmoeten, ontdekken en ontwikkelenVoka - Kamer van Koophandel Kempen stak in 2014 de leden-ontmoeting in een nieuw kleedje en trok alle registers open met ‘Kom uit de Doos’. Op dit event staat elkaar ontmoeten, elkaar ontdekken en elkaar ontwikkelen centraal.

In het congrescentrum van het Western Plus Aldhem Hotel in Grobbendonk verzamelden zo’n 250 bedrijfsleiders, ondernemers en kaderleden voor een namiddag in een informeel kader. Vijfenveertig bedrijven kwamen letterlijk ‘uit de doos’ en stelden zich aan de aanwezigen voor. Naast elkaar ontmoeten en ontdekken stond ook elkaar ontwikkelen centraal. Het netwerken werd doorbroken door break-out sessies waar zestien sprekers een korte maar krachtige presentatie gaven rond interessante topics, topics die allen raakpun-ten hadden met de Voka-werking.

Page 30: VOKA Jaarverslag 2014

ONTMOETEN

30

RÉVEILLON

Een ijskoude blik op een warme toekomstDe jaarlijkse Réveillon van Voka – Kamer van Koophandel – met deze keer IJsboerke in Tielen als gastheer – mag gerust een meer dan geslaagd event genoemd worden. Met 650 inschrijvingen verwelkomden we in 2014 opnieuw een recordaantal Kempense onderne-mers op ons eindejaarsevent. Voor de eerste keer in het bestaan van de Réveillon hebben we zelfs mensen moeten teleurstellen omdat de zaal volledig uitverkocht was.

De Réveillon blijft in de eerste plaats een netwerkevent waar Kempense ondernemers in een ontspannen sfeer het glas heffen op het nieuwe jaar. Belle Perez zorgde dit jaar voor een muzikale verrassing. Zij was – als warmbloedige zangeres - ook de perfecte verpersoonlijking van het thema, want ondanks de fun verliezen we ook de inhoud niet uit het oog.

Page 31: VOKA Jaarverslag 2014

31

Elkaar ontmoeten, het hele jaar doorNaast onze vier main-events organiseert Voka – KvK Kempen elk jaar nog tientallen andere netwerkevents. Traditio-neel starten we het jaar met de nieuwjaarsevents van onze LON’s, in april is iedereen welkom op de algemene verga-dering en in het najaar trekken we vanuit de Kempen richting Voka-congres. Daarnaast organiseren we activiteiten per regio of per thema, dit kunnen bedrijfsbezoeken zijn, ontspannende uitstappen of inhoudelijke sessie. We verza-melden voor u enkele in het oog springende activiteiten uit 2014.

Nieuwjaarsdiner LON ZuidVoka Kempen Zuid verzamelde in de 4 Wings in Westerlo voor het jaarlijkse Nieuwjaarsdiner. Tijdens dit diner met meer dan 130 aanwezige ondernemers en stakeholders uit de regio Meer-hout, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Olen en Westerlo maakte voorzitter Edward Vleminckx bekend dat Thys Bouwprojecten uit Oevel de winnaar van de LON-award Voka Kempen Zuid 2014 is. Na het korte officiële gedeelte met onder andere een videobood-schap van de voorzitter, genoten de aanwezigen van een uitge-breid walking dinner en aansluitend was er nog heel wat tijd om aangenaam te netwerken.

LON-award voor Special Fruit tijdens Nieuwjaarsreceptie Voka Kempen Noord De Nieuwjaarsreceptie van Voka Kempen Noord, met bedrijven uit de regio Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas en Rijkevor-sel – sloot in 2014 het rijtje nieuwjaarsevents van de LON’s af. Tijdens de receptie kregen de 115 aanwezigen in primeur te ho-ren dat Special Fruit uit Meer de winnaar is van de LON-award Noord 2014. Na een kort officiëel gedeelte, met onder andere een videoboodschap van de voorzitter en een presentatie van Manuel Goossens van Hupple, genoten de aanwezigen van de receptie en het aangenaam netwerken.

Duurzame Inspiratie op de dag van HRMDe dag van de HRM is een interactief inspiratiemoment over per-soneelsbeleid in kleine en grote ondernemingen voor personeels-verantwoordelijken en zaakvoerders. ‘De nadruk lag in 2014 op een duurzaam HR-beleid. Voka – KvK Kempen verkoos tijdens de Dag van de HRM ook de Kempense HR-manager van het jaar. Deze titel ging naar Brigitte Van Bruggen van Estée Lauder.

Voka Kempen Oost op bezoek bij RavagoVoka Kempen Oost ging in april 2014 op bezoek bij Ravago in Arendonk. Na het onthaal aan de kantine van Ravago vertrok-ken de deelnemers aan het bedrijfsbezoek met een pendeldienst naar de fabriek Ravago Production. Tijdens de Contact- en infor-matievergadering kregen de aanwezigen van CFO & COO Paul Depuydt nog wat meer uitleg over Ravago. Burgemeester Kristof Hendrickx kwam, na de voorstelling van de nieuwe leden, de be-leidsvisie van het gemeentebestuur van Arendonk uit de doeken doen. Afsluitend was er ruim de tijd om gezellig te netwerken en te genieten van een walking dinner aangeboden door de gastheer.

Page 32: VOKA Jaarverslag 2014

ONTMOETEN

32

LON Kempen West viert 75 jaar AlbertkanaalOm het 75 jarig bestaan van het Albertkanaal te vieren, organi-seerde LON Kempen West in mei een netwerkevent op een unie-ke setting: een duwbak van NV De Scheepvaart aan de Beverdonk Container Terminal. Tegelijk werd een bedrijfsbezoek gebracht aan Sumitomo Warehouse.

Feest van de Innovatie 2014 In de FUTUR en de Warande in Turnhout organiseerde de Kem-pense Innovatieraad (KIR), waar Voka Kempen deel van uitmaakt, in september de tweede editie van het Feest van de Innovatie. Het event was met meer dan vijfhonderd geïnteresseerden opnieuw een succes. Naast de standen van een 30-tal Vlaamse bedrijven die hun innovaties op het gebied van (thuis)zorg kwamen voor-stellen, konden de bezoekers luisteren naar de keynotes van Mi-chael Beal, de nieuwe General Manager van Microsoft België en Leo Bormans, ambassadeur van Happiness & Quality of Life.

Duurzame mobiliteit op de nieuwe parkingNaar aanleiding van de opening van de nieuwe parking organi-seerde Voka - KvK Kempen in oktober samen met zijn partners Electrabel, Eandis en de constructeurs Tesla Motors, BMW, Volks-wagen, Audi, Skoda, Seat, Fiat en Nissan een infosessie rond duurzame mobiliteit. Bijna tweehonderd aanwezigen konden kennis maken met de nieuwste technologieën inzake automobiel.

Digitalisering vraagt om sociale dialoog in ondernemingDe vierde industriële revolutie - de doorgedreven digitalisering van onze bedrijven - zal onze economie de komende jaren voor belangrijke uitdagingen plaatsen. Meer dan ooit zullen onderne-mers, medewerkers en aandeelhouders een gemeenschappelijk doel moeten ambiëren: tegelijk toegevoegde waarde creëren én productiviteitswinsten realise-ren. Dat was het centrale thema op het Vokacongres ‘Voka Visi-onair’ in november. Ook vanuit de Kempen trokken weer een flink aantal ondernemers naar het Vokacongres en naar de Jong Voka Inspiratiemeeting die eraan vooraf ging.

Lets’ talk about LED’sVoka – Kamer van Koophandel Kempen organiseerde in sa-menwerking met Electrabel een infosessie over LED-verlichting bij ETAP Lighting in Malle. Een flink aantal ondernemers zakten voor de sessie af naar Malle en zagen er misschien wel het licht.

Page 33: VOKA Jaarverslag 2014

Kennis delen & communiceren

Het communicatieaanbod van Voka is compleet. We bieden u voor- en achtergrondin-fo over de dossiers die u aanbelangen. Snel en beknopt als het kan, uitgebreider als het nodig is. Maar steeds betrouwbaar en gericht.

Wij houden u en uw medewerkers bij de tijd. Dit doen we met infosessies, door goed gekozen partnerships en met onze verschillende media en publicaties.

Page 34: VOKA Jaarverslag 2014

KENNIS & INFORMATIE

34

Voka - KvK Kempen houdt voor u de vinger aan de polsAls ondernemer is het belangrijk dat u op de hoogte blijft. Op de hoogte van veranderingen in de wetgeving, in de fiscaliteit of in het subsidielandschap. Ondernemers moeten ook geïnformeerd worden over problemen die kunnen opduiken. En oplossingen aangereikt krijgen, waardoor deze problemen vermeden of opgelost kunnen worden. Met die doelstelling organiseerden we voor onze leden in 2014 heel wat gratis infosessies, stuurden we Voka-flashes uit en publiceerden we ook een aantal Vokawijzers die dieper ingaan op thema’s die u aanbelangen.

Infosessie EenheidsstatuutOmdat er heel wat vragen waren bij de nieuwe wet over het een-heidsstatuut gaf Voka – KvK Kempen tijdens een gratis infoses-sies tekst en uitleg bij de interpretatieproblemen. Meer dan zes-tig ondernemers kwamen luisteren naar Gianni Duvilier van het Voka Kenniscentrum en naar advocaat Steven Renette van Van Gompel – Renette Advocaten.

Voka - KvK Kempen informeert over meerjarenplannen Kempense gemeenten Vanaf 1 januari 2014 moeten alle gemeenten en OCMW’s in Vlaanderen een meerjarenbegroting opstellen. Voka- Kamer van Koophandel Kempen verzamelde de cijfers van alle Kempense meerjarenplannen en –begrotingen. Statistische verwerking leid-de tot een aantal waarnemingen en conclusies die we aftoetsten met twee derde van de financieel beheerders, de CFO’s van de Kempense gemeenten. Onze bevindingen deelden we met onze leden in ons magazine Ondernemers en op onze website.

Afschakeling voorkomen door beperking stroomverbruikDe infosessie over het stroomtekort en het bijhorende afschakel-plan georganiseerd door Voka – Kamers van Koophandel Antwer-pen-Waasland, Kempen en Mechelen bracht zo’n 120 onderne-mers op de been. Tijdens die infosessie werd meermaals, onder andere ook door provinciegouverneur Cathy Berx, gedrukt op het belang van een goede voorbereiding en maatregelen om het stroomverbruik te beperken. Beter voorkomen dan genezen was de centrale boodschap.

Ontbijtseminarie BTW-updateDe snelheid waarmee de btw-reglementering zich (verder) ont-wikkelt is niet nieuw voor de Belgische belastingplichtige. Het is van groot belang dat ondernemers een overzicht blijft behouden over de grote en kleine wijzigingen die een impact kunnen hebben op het correct naleven van de btw-verplichtingen van uw onder-neming. Daarom organiseerden we een ontbijtseminarie rond dit thema.

Page 35: VOKA Jaarverslag 2014

35

Samenwerken maakt sterkerOmdat we samen sterker zijn dan alleen zoekt Voka – KvK Kempen partners die ons helpen om u nog beter te kunnen informeren. Partners die zeer specifieke competenties in huis hebben en op die manier een perfecte aanvulling op onze expertises zijn. Ook in 2014 gingen we nieuwe part-nerships aan.

Opvolging en overdracht in familiebedrijvenDe komende jaren zullen heel wat Vlaamse KMO’s van zaakvoerder of eigenaar wisselen. Naast familiale overdracht, zullen ook veel bedrijven fuseren of ver-kocht worden aan derden. Omdat veel bedrijven op zoek zijn naar info, organiseerden we in juni een gratis ontbijtsessie.

Wat te doen bij vakbondsactiesTijdens de maanden november en december waren de vakbonden volop in het offensief tegen de besparings- en hervormingsplannen van de federale regering. Op 24 november was er een provinciale stakingsdag in Antwerpen en gevolgd door een nationale 24-uren staking op 15 december. Voka - KvK Kempen infor-meerde zijn leden via Flashmailings, enquêtes en met updates op de website.

Vokawijzers in 2014Als Voka-lid ontvangt u gratis de Vokawijzers, die die-per op thema’s ingaan die u aanbelangen. In 2014 ver-schenen er weer enkele nummers, maar ook de oudere exemplaren kan u nog steeds opvragen.

Trajecten logistiek in samenwerking met LITCVoka – KvK Kempen breidde zijn aanbod uit naar de sector transport en logistiek. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met het Logis-tiek Innovatie en Training Centrum (LITC). Het eerste resultaat van het partnership was een themareeks personeelsbeleid in transport en logistiek.

Voka en Portilog bieden watergebonden opleidingen aan in de Kempen Voka - Kamer van Koophandel Kempen heeft het Antwerpse vor-mingscentrum Portilog in de arm genomen om in de Kempen prak-tijkgerichte haven- en binnenvaartgebonden logistieke opleidingen te geven. Deze trainingen vinden allemaal plaats in het Logistiek Inno-vatie en Training Centrum (LITC) in Laakdal.

Page 36: VOKA Jaarverslag 2014

36

Onze media, uw venster op de wereldKennis verwerven is uw onderneming verstreken. Via diverse mediakanalen informeert Voka – KvK Kempen u daarom over de economische actualiteit. We brengen informatie voor en over de bedrijvige Kempen, aangevuld met interessante algemene topics en relevante actualiteit uit heel Vlaanderen. Onze media maakten ook in 2014 van u een beter geïnformeerde ondernemer.

Website: www.voka.be en www.voka.be/kempenVoka, Vlaams netwerk van ondernemingen maakt het bedrijfs-leiders en ondernemers makkelijk. Alle informatie – ook van de verschillende regionale Voka – Kamers van Koophandel en van Voka – Vlaams Economisch Verbond – is toegankelijk via één website. Alles is terug te vinden op www.voka.be. De pagina’s van Voka – Kamer van Koophandel Kempen vindt u op www.voka.be/kempen. We houden onze eigen pagina’s fris en up to date. Als lid kan u er informatie terugvinden over onze events en opleidingen. Maar ook info over topics die in het nieuws zitten, over werk-zaamheden in de regio of belangrijke dossiers.

Nieuwsbrief / E-Vormingsbrief We informeren onze leden ook via een digitale nieuwsbrief die maandelijks tweemaal verstuurd wordt. Deze nieuwsbrief omvat onder andere actuele informatie over subsidies, Voka-standpun-ten, belangrijke weetjes voor ondernemers, nieuwe projecten, in-teressante links enz. Ook de eerstvolgende netwerkactiviteiten en opleidingen staan erin vermeld. Onze nieuwbrief vertrekt in vijf verschillende versies, zodat bedrijven steeds extra informatie uit hun LON ontvangen.

De Kamer verstuurt daarnaast een aantal keer per jaar een digita-le vormingsbrief (KamerAcademie) om het nieuwe opleidingssei-zoen bekend te maken.

Page 37: VOKA Jaarverslag 2014

KENNIS & INFORMATIE

37

Maandblad ‘Ondernemers’Het magazine op maat van de ondernemer‘Ondernemers’ is het maandblad van Voka - Kamer van Koop-handel Kempen dat maandelijks 10 000 professionals bereikt via de ledenbedrijven van de Kempen. Centraal staat het reilen en zeilen van de Kempense bedrijven. Diepgaande interviews wor-den afgewisseld met een kort overzicht van het opmerkelijkste bedrijfsnieuws.

Met stevige advertentietroevenHeel wat adverteerders gebruiken ’Ondernemers’ om hun produc-ten of diensten via advertenties en/of inserts kenbaar te maken bij de decision makers in onze regio. Wie onze advertentietarie-ven en dus ook onze kost per nuttig contact vergelijkt met die van kranten of andere tijdschriften, begrijpt best waarom bedrijven die zich richten tot ondernemers, bedrijfsleiders en kaderleden, voor ’Ondernemers’ kiezen.

Lezersprofiel:- vooral topkaders (bedrijfseigenaars, vennoten, bestuurders, di-

recteurs, managers);- ook de socio-economische organisaties in de Kempen, de poli-

tieke mandatarissen, scholen en starters;- alle sectoren maar vooral handel en industrie;- zeer koopkrachtige doelgroep.

Lezersbereik:- Ondernemers verschijnt 10 x per jaar (niet in juli en augustus);- Ondernemers bereikt met een oplage van 3 000 exemplaren

meer dan 10 000 professionals.

VokatribuneVokatribune is het maandblad van Voka – Vlaams netwerk van ondernemingen. Het brengt nieuws, duiding, opinie en analyse op maat van de ondernemer. Het wordt verspreid naar 30.000 ondernemers, politici en beleidsmakers.

Sociale mediaVoka – Kamer van Koophandel Kempen zet ook stappen op het gebied van social media. Met een eigen LinkedIn-pagina, Face-bookpagina en Twitter-account zorgen we ervoor dat we kort op de bal kunnen spelen.

Pers en mediaVoka – Kamer van Koophandel Kempen volgt de pers op de voet. Elke dag worden de belangrijke binnenlandse kranten gescreend en beslissen we waarop en hoe we reageren. Het is één van onze kerntaken er voor te zorgen dat de problemen waarmee de Kem-pense bedrijven geconfronteerd worden, ruime en voldoende aandacht krijgen in de media. De persberichten worden verstuurd naar regionale en nationale kranten, regionale televisiezender RTV, Made in Kempen, lokale radiozenders en diverse magazines.

Verder blijven we ernaar streven om de belangen van onze leden te verdedigen en hen positief in de pers te brengen.

Page 38: VOKA Jaarverslag 2014

SAMEN MET ONS RECYCLEREN = ZORGEN VOOR EEN BETERE WERELD

Nieuwe openingsuren vanaf 13 april!

Harzé J. - Van Est nvAarschotseweg 15

2200 HerentalsT 014 21 56 26

[email protected]

Harze J. - Van Est nv - jaarverslag.indd 1 14/04/15 15:56

Belgoprocess, een betrouwbare

partner.

www.belgoprocess.be

40786 Belgoprocess.qxp 7/01/15 11:01 Pagina 1

Page 39: VOKA Jaarverslag 2014

Adviseren & begeleidenOndernemen is uw zorg. Zorgen voor ondernemers de onze. Onze adviseurs beantwoorden uw uiteenlopende vragen. Via persoonlijk advies, begeleiding en projecten ondersteunen ze u.

Groeien, dat doet uw onderneming alleen als ze investeert in haar menselijk kapitaal. Talent vormt een onmisbare schakel voor uw bedrijf. Uw vaardigheden ontwikkelen en het beste uit uw medewerkers halen, daar kunnen wij u bij helpen.

Ons uitgebreide vormingsaanbod dicht bij huis bestaat uit een mix van korte, krachtige opleidingen van enkele uren tot langer lopen-de programma’s waarbij u op regelmatige tijdstippen bijeenkomt. De thema’s van onze opleidingen zijn erg uiteenlopend: ze gaan van internationaal ondernemen en innovatie tot een overzicht van nieuwigheden rond btw of milieu, tot alle domeinen van leiderschap en management: verkoop, marketing, hr, financieel, energie…

Page 40: VOKA Jaarverslag 2014

ADVISEREN EN BEGELEIDEN

40

Eerste lijnsadvies en advies op maat

Heeft u advies nodig rond milieuproblemetieken? Of bij de export naar een nieuw land? Is er een HR-uitdaging waar u niet meteen een oplossing voor vindt? Of u zit met vragen rond mobiliteit of logistiek? Onze adviseurs bieden u een antwoord waar u écht iets aan heeft. Leden van Voka – Kamer van Koophandel Kempen genieten gratis eerstelijnsadvies en de ondersteuning van al de experts in het Voka-netwerk.

In 2014 behandelen onze medewerkers bijna 600 unieke adviesvragen van onze leden.

KamerAcademieMensen opleiden is mensen motiveren. De KamerAca-demie biedt u daarom jaarlijks een gevarieerd aanbod aan kwaliteitsvolle en direct toepasbare opleidingen.

Permanente vorming in een sterk evoluerende kennismaatschap-pij is zeer belangrijk. Bedrijven investeren steeds meer in vor-ming, training en opleiding. Voka Kempen wil in dat proces een partner zijn en vertaalt deze visie in een gevarieerd pakket van compacte trainingen en seminaries. Wij beschikken over een uit-gebreide database van trainers met een jarenlange ervaring in de bedrijfswereld. Hierdoor leert u tijdens onze sessies vaardigheden die direct toepasbaar zijn in uw bedrijfssituatie. Onze KamerA-cademie is ISO gecertificieerd en erkend door KMO-portefeuille. Onze opleidingen worden dan ook aangeboden tegen de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Ze kunnen eveneens op maat voor uw onderneming georganiseerd worden: intern bij u in het bedrijf, op de Kamer of op een locatie naar keuze.

In 2014 volgden 1054 medewerkers van 386 unieke bedrijven een opleiding bij Voka – Kamer van Koophandel Kempen

Page 41: VOKA Jaarverslag 2014

‘Het uitwisselen van gedachten met mensen in een gelijkaardige functie in een andere omgeving stimuleert tot ver-frissende ideeën en gedachten.’

Kris van Deursen - Estee LauderLN Plant Managers en productiedirecteuren

41

Lerende netwerkenEen lerend netwerk is de meest geschikte methode voor een onderneming om zowel de medewerker, de onderne-mers en de ondernemingen verder te professionaliseren.

Via voorbeelden/cases uit de groep en rondleidingen in gastbe-drijven worden theorie en praktijk maximaal verzoend. De diver-siteit aan sectoren binnen een groep, gaande van chemie, voeding tot beton, metaal en hout,… laat toe om een transfer van kennis te maken naar de eigen sector. Zo kan men creatief aan de slag met al eerder toegepaste oplossingen voor problemen.

De samenkomst in het netwerk met mensen met dezelfde jobin-houd leidt tot ervaringsuitwisseling. In de groep heerst een eerlij-ke en open sfeer waardoor gevoelige informatie kan uitgewisseld worden, die ook vertrouwelijk behandeld wordt. Zowel voor on-dernemers als voor ondernemende medewerkers heeft Voka een waaier aan interessante lerende netwerken.

Welke lerende netwerken zijn er?- Aankoop management- Export - IT-management- HR-management- Strategisch HR-management- Management Assistenten- Plant Managers & Productiedirecteuren- Supply chain management - Veiligheids – en milieucoördinatoren

Lerende Netwerken

Page 42: VOKA Jaarverslag 2014

42

PLATO: samen sterker ondernemenProfessionaliseren, netwerken en groeien. Drie werkwoorden die in een onderneming onontbeerlijk zijn en de kern vormen van het PLATO project. Ervaringen delen met ondernemers met een totaal verschillende achtergrond en uit een andere sector genereert verrijkende, nieuwe idee-en. Zo kan je professionaliseren en groei realiseren. Elk jaar stappen meer dan 750 ondernemers in een PLATO traject. Dankzij dit enthousiasme stimuleert PLATO al meer dan 25 jaar ondernemers uit heel Vlaanderen in de groei en optimalisatie van hun onderneming.

Twee jaar lang ontmoeten kmo-zaakvoerders of leidinggevenden elkaar maandelijks. Elke groep deelnemers krijgt twee of drie peters toegewezen: kaderleden uit grotere bedrijven of doorwinterde ondernemers die erva-ring willen delen en de open discussie in goede banen leiden. Daarnaast staan ook experten en collega-ondernemers klaar om de PLATO-groepen bij te staan.

PLATO Vlaanderen Happening: In Vlaamse veldenDe PLATO Community van over heel Vlaan-deren was in oktober op het appél in Diks-muide voor de Jaarlijkse PLATO Vlaanderen Happening met de loopgraven en het Mu-seum aan de Ijzer als decor. De Kempense delegatie had als veldheer onze eigenste al-gemeen directeur Jan Hendrickx mee.

PLATO-trajecten 2014-2016:- PLATO multi voor zaakvoerders- PLATO multi voor managers en bedrijfsleiders- PLATO sales & marketing- PLATO personeelsbeleid

De Kempense PLATOnisten hebben er in 2014 een druk jaar opzitten. Naast de inhoudelijke sessies per PLATO-groep en de begeleiding door de peters en de meters, komen al de groepen ook enkele keren per jaar samen om de onderlinge band nog te versterken. We geven u graag een impressie

van hun jaar.

Page 43: VOKA Jaarverslag 2014

ADVISEREN EN BEGELEIDEN

43

PLATOnisten op bezoek bij EribelDe PLATOnisten gingen in april op bedrijfsbezoek bij Group Er-ibel in Hoogstraten. Het bedrijfsbezoek bij Group Eribel kaderde in het PLATO project waarbij ondernemers kennis & ervaringen delen met als doel groei en professionalisering van het eigen be-drijf. De praktijk blijft de beste leerschool. Gastheer Ronny Bols is zelf gewezen PLATO-peter en daarmee inspirator voor heel wat Kempense ondernemers.

Eerste lichting PLATOnisten Voka Kempen studeert afDe zonovergoten Ambrosiushoeve was in juni het decor voor een feestelijke huldiging van de meer dan 60 PLATOnisten en 16 ge-engageerde peters & meters. Uit handen van Algemeen Directeur Jan Hendrickx ontvingen zij een officieel certificaat als aanden-ken en erkenning. Tussen 2012-2014 volgenden zij een traject waarin alle aspecten van de bedrijfsvoering aan bod kwamen.

PLATO Kick-OffOok in juni ging de nieuwe lichting Kempense PLATOnisten van start. Het stijlvolle restaurant La Source was het decor voor een informele eerste kennismaking. De thema’s werden besproken, gewikt en gewogen. In de namiddag was het tijd voor wat actie. Locatie van dienst: het sfeervolle domein van de Poedertoren in Herselt. Daar werd het bewustzijn geprikkeld door paarden in vol-le natuur, er werden grenzen verlegd met de Tai chi initiatie en Support Corsendonck voerde het tempo op met een avontuurlijk mysterty chest spel en een wedstrijdje schermen. Codes werden gekraakt en degens gekruist.

PLATO Summerdrink: Innovate or dieDe vijf PLATO groepen trokken in augustus in ware Nomadenstijl richting Noorderkempen om hun grenzen te verleggen. De tenten werden opgeslagen op het domein De Laro in Meerle, waar ieder-een verzamelde rond het brandend haardvuur in twee authentie-ke Nordic Tipi’s. Hongerigen werden gevoed, dorstigen gelaafd en de olielampen bij valavond aangestoken om de geesten te verlich-ten. Opperhoofd van dienst was Jan Kriekels, eigenaar en CEO van Jaga nv, The Radiator Factory uit Diepenbeek.

Page 44: VOKA Jaarverslag 2014

ADVISEREN EN BEGELEIDEN

44

OndernemerschapVoka - KvK Kempen ondersteunt ondernemers en bedrijven in elke fase van hun ondernemingstraject. Of u nu nog uitzoekt of ondernemen iets voor u is, recent aan het ondernemersavontuur begonnen bent of vooral focust op verder groeien, Voka - KvK Kempen heeft voor elk profiel een geschikt traject in de aanbieding. In 2014 voerden we samen met onze ondernemers en soms met de steun van overheden heel wat projecten uit.

André Duval inspireert jonge creatievelingenMet het project ‘Starters CreativeXchange’, dat in april van start ging, wil Voka - KvK Kempen meer inzetten op de creatieve sector en dan vooral de startende ondernemingen. Deze starters hebben vaak een zeer creatief product of dienst, maar kunnen begelei-ding gebruiken in de ontwikkeling van hun ondernemersvaardig-heden. André Duval kwam naar de Kempen afgezakt om tijdens een inspiratiesessie het startschot te geven van ‘Starters Creati-veXchange’.

Inspiratieontbijt - Gebruik social media voor uw businessIn 2014 is Voka – KvK Kempen gestart met inspiratieontbijten. Dit zijn korte, krachtige ontbijtsessies gebracht door een charis-matische spreker die een verhaal brengt dat de CEO’s van Kem-pense KMO’s kan inspireren en prikkelen. Het inspiratieontbijt met social media expert Richard Bordes was het eerste uit een reeks.

Page 45: VOKA Jaarverslag 2014

45

De 1 pagina strategieIn samenwerking met de auteurs van ‘De 1 pagina strategie’ (Vic Wouters, Guy Vercauteren, Erik De Schutter) organiseerde Voka - KvK Kempen een opleidingstraject van vier interactieve sessies met een 12-tal deelnemers die concreet wilden werken aan hun groeistrategie en business plan.

Manage your GrooveLeven van muziek. Of je nu muzikant, manager, dj, platenlabel of producer bent, ondernemen doe je op elk niveau. Geen evidentie voor de creatieve geest in een veranderende sector als de muziek-industrie. Voka - KvK Kempen organiseerde daarom in november in het kader van Starters CreativeXchange ‘Manage your Groove’, een event waarin gevestigde waarden uit de muziekindustrie en jonge ondernemers het aanwezige publiek inspireerden.

Soudal en Biobest delen hun strategieIn het kader van het project Nieuw Industrieel Beleid (NIB) voor Vlaanderen organiseerde Voka – Kamer van KoophandelKempen twee ochtendsessies waar telkens een vijftiental geno-digden konden kennismaken met een stille kampioen uit eigen regio. In november toonden stille kampioenen Soudal en Bio-best aan bedrijfsleiders van bedrijven met de potentie om ook uit te groeien tot een stille kampioen hoe zij stille kampioenen geworden zijn.

Page 46: VOKA Jaarverslag 2014

46

Internationaal OndernemenHoe klein of groot uw onderneming ook is, in het dorp dat de wereld vandaag geworden is moet een bedrijf verder kijken dan de eigen landsgrens. Met deskundig advies én een uitgebreide dienstverlening was Voka - KvK Kempen in 2014 een betrouwbare gids doorheen vele facetten van import en export.

Info & AdviesVoka - KvK Kempen helpt bedrijven met raad en daad in hun ex-portinspanningen. Concreet gaat het vaak over exportformalitei-ten, invoerrechten, fiscaliteit. Ook onze contacten met de douane en met Vlaamse en federale agentschappen zijn hierbij een be-langrijke troef.

Lubrizol wint Prijs Kempen Internationaal 2014Tijdens de 10de editie van de Internationale Dagen van de Tho-mas More Hogeschool, maakte het Platform Kempen Internatio-naal in maart de winnaar bekend van de Prijs Kempen Internati-onaal. Lubrizol Advanced Materials uit Oevel won de award die in het teken stond van de supply chain richting China.

China voor kmo’sHet opleidingstraject ‘China voor KMO’s’ bracht ondernemers sa-men die reeds hun eerste stappen naar de Chinese markt gezet hebben of die met zakelijke en culturele tips & tricks de mogelijk-heden wensen te exploreren.

ExportplannenVoka - KvK Kempen is elk jaar actief betrokken bij de coaching van de multidisciplinaire teams van Thomas More laatstejaars ba-chelors die voor een tiental bedrijven een exportplan op maat uit-werken. Ook voor uw bedrijf kunnen deze studenten aan de slag. In december stelden ze hun exportplannen voor. Het beste plan kwam van het team dat werkte voor sportkledingfabrikant Kipeo, die zijn kleding naar het Verenigd Koninkrijk wil exporteren.

Page 47: VOKA Jaarverslag 2014

ADVISEREN EN BEGELEIDEN

Certificaten van oorsprongDe Kamers van Koophandel zijn door de FOD Economie geman-dateerd om certificaten van oorsprong af te leveren. Oorsprongs-certificaten gelden als de identiteitskaart van uw goederen. Ze geven aan waar het goed vervaardigd werd of waar de laatste sub-stantiële verandering werd uitgevoerd.

In 2014 reikte Voka – KvK Kempen bijna 18.000 oorsprongscerti-ficaten uit. In 2013 waren dat er 17.500.

De meeste certificaten in de Kempen werden in 2014 uitgereikt voor de uitvoer naar de Verenigde Arabische Emiraten (1.627). Daarna volgen Oekraïne (1.623) en Rusland (1.305). Op het vlak van de waarde van geëxporteerde goederen staat China bovenaan de lijst, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten en Rus-land.

De top 3 van bestemmingslanden voor heel België zijn Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

DigiChamberswww.digichambers.be biedt de mogelijkheid om certificaten van oorsprong elektronisch aan te vragen en ze, na goedkeuring door Voka, zelf af te drukken. Tijdswinst, kostenbesparing, groter ge-bruiksgemak en minder fouten zijn de voordelen. Ook kan elke onderneming gegevens importeren uit haar eigen ERP-systeem. 85% van alle oorsprongscertificaten in de Kempen werden in 2014 aangevraagd via de DigiChambers website.

Ata-carnetBedrijven die goederen willen uitvoeren buiten de Europese Unie voor demo’s, beurzen en andere tijdelijke projecten, kunnen voor 39 niet EU-landen gebruikmaken van het ATA-carnet. Dit docu-ment om het in- en uitvoerproces vlot te laten verlopen, wordt uitgereikt door Voka. Zo is er o.m. een vrijstelling van invoerrech-ten, btw, vergunningen en douanewaarborg. Het carnet is één jaar geldig.

Consulaire dienstDe consulaire dienst is een gestructureerde koerierdienst die we ter beschikking stellen van de exporterende bedrijven. Via deze koerierdienst worden de exportdocumenten voorzien van de no-dige bijkomende legalisaties van consulaten, ambassades of ande-re instanties die doorgaans in Brussel gevestigd zijn. De koerier-dienst brengt de documenten naar de betrokken instanties voor verdere legalisatie.

47

Page 48: VOKA Jaarverslag 2014

ADVISEREN EN BEGELEIDEN

48

InnovatieInnovatie kan de vonk zijn die het succes van uw bedrijf aanvuurt. Omdat innovatie belangrijk is voor elke onderne-ming slaat Voka - KvK Kempen de handen in elkaar met derden uit de regio om u te helpen. Wij ondersteunen onder-nemers door hen te begeleiden en te sensibiliseren, de innovatie markt-en doelgerichter te maken, de kenniskloof te dichten en de kennistransfer tussen ondernemingen en kennisinstellingen te bevorderen.

InnovatieacademiesVoka - KvK Kempen rondde in 2014 Innovatieacademies af en startte er nieuwe op. Inovatieacademies zijn telkens gericht op een specifieke groep van bedrijven. Deze academies zijn niet het zoveelste 1-2-3 stappenplan maar bieden een totaalbenadering in zes sessies onder leiding van twee experten en in een groep met gelijkgezinden.

Eerstelijnsadvies InnovatieInnovatie is één van de belangrijke pijlers van de werking van Voka - Kamer van Koophandel Kempen. Investeren in innovaties van producten en processen laat ondernemingen toe om con-currentieel te blijven en winsten te genereren. Leden kunnen bij Voka – KvK Kempen terecht voor eerstelijnadvies omtrent de ge-hele innovatieproblematiek, hulp bij hun zoektocht naar een ge-schikte technologische partner of kenniscentrum, het vinden van financiering voor hun innovatieproject (subsidies, risicokapitaal, ...), enz. Naast onze eigen adviseurs hebben ook de adviseurs van het Innovatiecentrum Antwerpen een tweede bureau in het Huis van de Ondernemer.

Meer informatie?

Bjorn KiekensInnovatieadviseur Innovatiecentrum [email protected]

Kurt PeysInnovatieadviseur Innovatiecentrum [email protected]

Page 49: VOKA Jaarverslag 2014

49

KIR – Feest van de InnovatieIn de FUTUR en de Warande in Turnhout organiseerde de Kem-pense Innovatieraad (KIR) in september de tweede editie van het Feest van de Innovatie. Het event was met meer dan vijfhonderd geïnteresseerden opnieuw een succes.

Eind mei 2012 lanceerden enkele Kempense intermediare organi-saties met de ondertekening van een charter de Kempense Inno-vatieraad (KIR). Bedoeling is om de Kempense bedrijven beter te ondersteunen bij hun inspanningen om te innoveren. Het Inno-vatiecentrum Antwerpen, Voka Kempen, VKW Kempen, Thomas More Kempen, VITO, SCK, Innotek, SPK, Flanders DC, Kamp C en Agentschap Ondernemen maken deel uit van de KIR.

Innovation@WorkIn opdracht van de Vlaamse minister van Innovatie sensibili-seerden we vanuit Voka op twee jaar tijd 5.000 Vlaamse bedrij-ven rond innovatie. Voor Voka - KvK Kempen betekende dat iets meer dan 400 kmo’s die naast een korte duiding van het wat en waarom van innovatie de Flanders DC toolkit ‘Innoveren doe je zo’ aangereikt kregen.

Page 50: VOKA Jaarverslag 2014

Impressa nvwww.impressa.be

365 days ofhappiness

IMPR126293_jaarverslag VOKA.indd 1 3/04/15 08:50

Page 51: VOKA Jaarverslag 2014

Wie is wie bij Voka - KvK Kempen

Een energiek team staat voor u klaar. Heeft u een vraag of een suggestie? Aarzel niet om ons te contacteren. Een professioneel en enthousiast team staat voor u klaar.

Page 52: VOKA Jaarverslag 2014

WIE IS WIE

52

Medewerkers

Anita Baeyensaccount [email protected]

Guy Beyens senior adviseur logistiek, mobiliteit en ruimtelijke [email protected]

Leen Binnemans account manager PLATO [email protected]

Laetitia [email protected]

Wim Nobelsadministratief medewerker [email protected]

Brenda Boonsdirecteur Back [email protected]

Birgitt Van Beckhovenadministratief [email protected]

Ann Coninxadministratief [email protected]

Frank Van Dael senior adviseur belangenbehartiging, internationaal ondernemen en [email protected]

Els De Backker account [email protected]

Mariette Vandeperreadministratief [email protected]

Guido Evenssenior adviseur onderwijs en [email protected]

Catherine Van de Polsenior account [email protected]

Jan Hendrickx algemeen [email protected]

Ine van Heeswijkadministratief medewerker en [email protected]

Kevin Hendrickx manager communicatie & [email protected]

Hanne Van Laeradviseur [email protected]

Evi Heylen management assistent Middle Office [email protected]

Davy Huysmans [email protected]

Lizzy Vangheel administratief [email protected]

Isabelle Ignoul project coördinator secundair [email protected]

Peggy [email protected]

Christine Vos coördinator netwerkactiviteiten en events [email protected]

Carolien [email protected]

Page 53: VOKA Jaarverslag 2014

53

Belangrijkste contacten Voka-kenniscentrum

Voka - Kamer van Koophandel Kempen vzw

Huis van de OndernemerKleinhoefstraat 9 - 2440 GeelTel. 014 56 30 30 - Fax 014 59 31 [email protected] - www.voka.be/kempen

coördinatie en strategie

Eric Vermeylentel. 02 229 81 [email protected]

Niko Demeestertel. 02 229 81 [email protected]

arbeidsmarkt, loon- en arbeidsvoorwaarden, so-ciale zekerheid en pensioen

Sonja Teughelstel. 02 229 81 [email protected]

sociaal overleg

Manou Doutreponttel. 02 229 81 [email protected]

woordvoerder

Tom Demeyertel. 02 229 81 [email protected]

milieu en energie

Tine Deheeghertel. 02 229 81 [email protected]

milieu en ruimtelijke ordening

Steven Betztel. 02 229 81 [email protected]

mobiliteit en logistiek

Goedele Sannentel. 02 229 81 [email protected]

Brussels Metropolitan

Jan Van Dorentel. 02 229 81 [email protected]

fiscaliteit, begroting en efficiënte overheid

Karl Collaertstel. 02 229 81 [email protected]

innovatie

Vincent Thoentel. 02 229 81 [email protected]

hoofdeconoom

Stijn Decocktel. 02 229 81 [email protected]

Page 54: VOKA Jaarverslag 2014

54

Dagelijks bestuur Leden raad van bestuur

Ronny Van Broekhovensite managerAGC Glass Europe SAMol

Ronny Eijckmans CFOVanhoutGeel

François De Schutter ZaakvoerderInnedGeel

Rony BolszaakvoerderGroup EribelHoogstraten

Erwin DevisExecutive Director KPMG & Partners AccountancyWesterlo

Sam DaemsmanagerB&R BouwgroepArendonk

Gerda BeckersHR ManagerNOF Metal CoatingsGrobbendonk

Wim Dewindtdirecteur onderzoek & innovatieThomas MoreGeel

Peter JanssenCEOGlacio/IJsboerkeBeerse

Marijke Beel zaakvoerder Actief met zorg Dessel

Lu Fockaert aankoper - directielid Van Roey nv Rijkevorsel

Frederick Jonckheeregedelegeerd bestuurderGroep KerkstoelGrobbendonk

Marc Beets bedrijfsleider Cabinefabriek Daf Trucks Vlaanderen Westerlo

Paul GabrielsKey Account ManagerElectrabelBrussel

Guy Martensgedelegeerd bestuurderIndustrial Glass ProcessingMeer

Rony Bols zaakvoerder Group Eribel Hoogstraten

Luc Jacobs bestuurder – financieel & administratief directeur V.M.D. nv - Arendonk

Bert SchaekerszaakvoerderAufacGeel

Sam DaemsmanagerB&R BouwgroepArendonk

Rocco CannizzaroGeneral Manager Magazijnen Hendrickx & ZnHulshout

Peter Janssen CEO Glacio/IJsboerkeBeerse

Frederick Jonckheere bestuurderKerkstoelGrobbendonk

Ronald Smetsbestuurder-directeurKaneka BelgiumOevel

Louis De Coninck CEO De Coninck M&O Geel

Koen Lenie marketing manager Tecnubel Dessel

Guy Martensgedelegeerd bestuurderIndustrial Glass ProcessingMeer

Dirk SpoorenbedrijfsleiderOrakelRetie

Marc De GeyterSenior Advisor Economic RelationsNationale Bank BelgiëBrussel

Gerda Mertens ManagerLight InfraOlen

Edward Vleminckxgedelegeerd bestuurderGroep InfraboWesterlo

Dominicus De Gruyter zaakvoerder P.F.L. Lille

Christoph Orisbedrijfsrevisor senior managerErnst&YoungBorgerhout

Cor WintermansbestuurderMachinemarkt BelgiëRetie

Page 55: VOKA Jaarverslag 2014

WIE IS WIE

55

Leden raad van bestuur

Bert SchaekerszaakvoerderAufacGeel

Frans Van Hoppe HR Manager Iemants Arendonk

Cis VoetkantoordirecteurSD WorxHerentals

Geert SchellekenszaakvoerderHandson & PartnersTurnhout

Wim Van Laeralgemeen directeurBelgoprocessDessel

Cor Wintermans bestuurder Machinemarkt België Retie

Jean-Luc Schuermans advocaat Schuermans & Schuermans Turnhout

Pat Van RoeyzaakvoerderVanRoey.beGeel

Wim Dewindtdirecteur onderzoek & innovatieThomas MoreGeel

Johan Smet zaakvoerder Alfons Smet Vastgoed Dessel

Carlo Van Tichelen bedrijfsleider Phobos & Actor Geel

Ronald Smets bestuurder - directeur Kaneka Belgium Oevel

Marcel Smets CEO Drisag Office Furniture Herentals

Paul VangheelManager Energy GridsEandisMelle

Dirk Spooren bedrijfsleider Orakel Retie

Koen Vanlommel zaakvoerder Netropolix Geel

Pierre Stubbe zaakvoerder Stubbe Pierre Rijkevorsel

Vera Verscheuren financieel directeurGenzyme FlandersGeel

Jan Swerts algemeen directeur Mensura Kinderbijslag Hasselt

Gerdy VervloesemdirecteurBank BredaMol

Ronny Van BroekhovenSite Manager AGC Glass Europe SA Mol

Carl ToremansCFOHencoHerentals

Betty Vervoort zaakvoerder Grant ThorntonTurnhout

Christoph Orisbedrijfsrevisor senior managerErnst&YoungBorgerhout

Koen Van den Brande Sales & Marketing directeur SUEZ environnement Beerse

Edward Vleminckxgedelegeerd bestuurderGroep InfraboWesterlo

Ben SansenzaakvoerderBenSansen.beTurnhout

Page 56: VOKA Jaarverslag 2014

WIE IS WIE

56

VOORZITTERGuy MartensIndustrial Glass Processing

ONDERVOORZITTERMiranda VerkooijenVerkooijen - Veem

LEDENFrederik PolletAlmasy

Gust Driesen Driesen

Johan NysHerdico Vlees

Leo HermansHermans Heftrucks

Ron Vermetten Vermetten Wegenbouw

Jeroen Hechtermans Drevo

Ludo Fockaert Groep Van Roey

Hans Van Dijck Védécar - Carrosserie Van Dijck

Gaston Opdekamp Veiling Hoogstraten

Patrick Maes Special Fruit

Kris TuyaertsGroup Eribel

Pieter HermansJansen Pharmaceutica

AMBASSADEURSHOOGSTRATENGuy Martens - Industrial Glass ProcessingMERKSPLASHans Van Dijck, - Védécar - Carrosserie Van DijckRIJKEVORSELGust Driesen - DriesenRIJKEVORSEL (industrieterrein)Leo Hermans - Hermans HeftrucksLCHM (Logistic Center Hazeldonk-Meer)Frederik Pollet - AlmasyDE KLUIS EN OMGEVINGJeroen Hechtermans - Drevo

PROMOTOR ONDERWIJS & ONDERNEMENMarleen PoldersGroup Eribel

SECRETARISAnita Baeyens - Voka Kempenaccount [email protected]

KempenNoord

Het Lokale Ondernemersnetwerk Voka Kempen Noord is actief in de stad Hoogstraten en de gemeenten Merksplas, Rijkevorsel en Baarle-Hertog.

Page 57: VOKA Jaarverslag 2014

57

VOORZITTERSam DaemsB & R Bouwgroep

ONDERVOORZITTERDirk SpoorenOrakel

LEDENTheo Verschaeren AGC Flat Glass Europe

Koen MertensAlg. Ond. L. Mertens

Filip Deckx B & R

Dirk Maris Dirk Maris Graszondenservice

Frans Van Hoppe Iemants

Simonne Cosemans Nordex

Ief Proost Ravago Distribution Center

Mark Stulens SCR Sibelco

Yves Jonckers SIDEC

Dirk Gheys Transport Gheys

Fernand Vanhees Vanhees Metalen

Luc Jacobs V.M.D.

AMBASSADEURSARENDONKDirk Maris - Dirk Maris nv GraszodenserviceRETIE EN DE BEEMDEKENSDirk Spooren - OrakelDESSELJoke Feyen - Hout FeyenMOL EN BALEN EN BERKENBOSSENYves Jonckers - SidecHOGE MAUWLuc Jacobs - V.M.D.HOLVENLeon Dillen - Dillen BouwteamMOL IIEddy Jennen - Lidwina

PROMOTOR ONDERWIJS & ONDERNEMENTheo VerschaerenAGC

SECRETARISBrenda Boons - Voka Kempendirecteur [email protected]

KempenOost

Het Lokale Ondernemersnetwerk Voka Kempen Oost is actief in de gemeenten Arendonk, Balen, Dessel, Mol en Retie.

Page 58: VOKA Jaarverslag 2014

58

VOORZITTERKoen Van den BrandeSUEZ environnement

ONDERVOORZITTERPat Van RoeyVan Roey Automation

LEDENPhilippe HuybrechtsCarfill

Cor WintermansMachinemarkt België

Peter JanssenGlacio

Dave De RyckInoxal

Marc Hendrickxonafhankelijke

Dominic De Gruyter PFL

Inge Van Genechten Vanhout.pro

AMBASSADEURSBEERSE – INDUSTRIETERREIN BEERSE ZUID EN KANAAL SCHOTEN DESSELDave De Ryck - Inoxal

KASTERLEE – GEMEENTE EN INDUSTRIETERREINEN Cor Wintermans - Machinemarkt België

LILLE – INDUSTRIETERREIN ACHTERSTE HOEKDominic De Gruyter - PFL

OUD-TURNHOUT – INDUSTRIETERREIN BENTELPhilippe Huybrechts - Carfil

RAVELSMarc Hendrickx - onafhankelijke

TURNHOUT – GEMEENTE EN INDUSTRIETERREINENPat Van Roey - Van Roey Automation

PROMOTOR ONDERWIJS & ONDERNEMENCor WintermansMachinemarkt België

SECRETARISGuido Evens - Voka [email protected]

KempenMidden

Het Lokale Ondernemersnetwerk Voka Kempen Midden is actief in de stad Turnhout en de gemeenten Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Ravels en Vosselaar.

Page 59: VOKA Jaarverslag 2014

WIE IS WIE

59

VOORZITTEREdward VleminckxGroup Infrabo

ONDERVOORZITTERJos MolsHuurwagens Mols

LEDENLudo De Ridderspecialist milieu - onafhankelijke

Rudy Van de SompeleSales in Motion

Koen Vanlommel Netropolix

Es GoossensBIG vzw

Erwin Devis KPMG Accountants

Luc Briers KOGEKA

Hubert KlingelsSpoelhal

Sofie Papen Atrius Advocaten

AMBASSADEURSGEELErwin Devis - KPMG Accountants

HULSHOUT Jos Mols - Huurwagens MolsRocco Cannizzaro - Magazijnen Hendrickx & Zonen

WESTERLOKoen Vanlommel - Netropolix

HERSELTRudy Van de Sompele - Sales in Motion

ENA 23 (zone 1-5)Jan Casteels - UmicoreENA 24 (zone 1-4)Manuel Vannuffelen - Renotec

PROMOTOR ONDERWIJS & ONDERNEMENEs GoossensBIG vzw

SECRETARISPeggy Verheyden - Voka Kempendirectiesecretaresse [email protected]

KempenZuid

Het Lokale Ondernemersnetwerk Voka Kempen Zuid is actief in de stad Geel en de gemeenten Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Olen en Westerlo.

Page 60: VOKA Jaarverslag 2014

60

VOORZITTERFrederick JonckheereKerkstoel

ONDERVOORZITTERVincent KerkstoelKerkstoel

LEDENMarcel SmetsDrisag Office Furniture nv

Philippe Segers Eurodal

Wim HeylenGroep Heylen

Frank Boels Paletco

Manu Lemeur Drukkerij Bulckens - ZwartopWit.be

Rudi ZeelmaekersVan Havermaet-Groenweghe

Paul PeetersGroenbedrijf Peeters-Vervoort

Roel De Cleermaecker Atrius Advocaten

AMBASSADEURSGROBBENDONKPhilippe Segers - Eurodal

HERENTALSMarcel Smets - Drisag

HERENTHOUTPaul Peeters - Peeters Vervoort

ENA 20 (zones 1-2-3), ENA 21 (zones 1-3), ENA 22 (zones 5-6)Wim Heylen - Groep Heylen

ENA 20 EN 22 (ZONE 4)Jim Maes - Maes Industries

PROMOTOR ONDERWIJS & ONDERNEMENFrank BoelsPaletco

SECRETARISGuy Beyens - Voka KempenSenior adviseur logistiek, mobiliteit en ruimtelijke [email protected]

KempenWest

WIE IS WIE

Het Lokale Ondernemersnetwerk Voka Kempen West is actief in de stad Herentals en de gemeenten Grobbendonk, Herenthout en Vorselaar.

Page 61: VOKA Jaarverslag 2014

61

VOORZITTERBert SchaekersAufac

ONDERVOORZITTERSofie PapenAtrius Advocaten

SECRETARISJurgen JanssensECJ Automation

BESTUURSLEDENJan MertensContineo

Jan ReggersIn 4 Events

Jasmien Vanbroeckhoven Phobos & Actor

Frederik DebenCustafer

Pieter HermansJanssen Pharmaceutica

Bestuur Jong Voka Kempen

Page 62: VOKA Jaarverslag 2014

De juiste dingen, beter gedaan!

[email protected] 3a - Geel014 23 28 47

Onafhankelijk van Google, Facebook, drukkerijen, media- of productiehuizen maken wij de juiste keuzes in on- en offline marketing.

Kies voor

. Doeltreffende salescommunicatie

. Impactvolle interne communicatie

. Stijlvolle corporate communicatie

Want de integrale aanpak maakt het consistenter, creatiever en voordeliger.

Marketing & CommunicatieDe juiste dingen, beter gedaan!

“Frisse en creatieve ontwerpen! We kunnen rekenen op een vlotte samenwerking

en een correcte opvolging van de afspraken.”

Katrien Molders, Bio Base Europe – Gent

“Phobos & Actor staat dicht bij de klant, zoekt oplossingen voor de meest onmogelijke

vragen en voert deze creatief uit.”

Vera Janssens, Cipal – Geel

“Een bureau dat onze visie begrijpt en onze verwachtingen steeds perfect kan invullen.”

Frank Hechtermans, Group-f – Antwerpen

P&A advertentie jaarverslag Voka maart15.indd 2-3 9/04/15 11:30

Page 63: VOKA Jaarverslag 2014

De juiste dingen, beter gedaan!

[email protected] 3a - Geel014 23 28 47

Onafhankelijk van Google, Facebook, drukkerijen, media- of productiehuizen maken wij de juiste keuzes in on- en offline marketing.

Kies voor

. Doeltreffende salescommunicatie

. Impactvolle interne communicatie

. Stijlvolle corporate communicatie

Want de integrale aanpak maakt het consistenter, creatiever en voordeliger.

Marketing & CommunicatieDe juiste dingen, beter gedaan!

“Frisse en creatieve ontwerpen! We kunnen rekenen op een vlotte samenwerking

en een correcte opvolging van de afspraken.”

Katrien Molders, Bio Base Europe – Gent

“Phobos & Actor staat dicht bij de klant, zoekt oplossingen voor de meest onmogelijke

vragen en voert deze creatief uit.”

Vera Janssens, Cipal – Geel

“Een bureau dat onze visie begrijpt en onze verwachtingen steeds perfect kan invullen.”

Frank Hechtermans, Group-f – Antwerpen

P&A advertentie jaarverslag Voka maart15.indd 2-3 9/04/15 11:30

Page 64: VOKA Jaarverslag 2014

64

Voka - KvK Kempenbedankt haar partnersOnze partners zijn een fundamentele pijler van onze organisatie. Bedankt voor de steun en het vertrouwen!

STRUCTURELE PARTNERS

PARTNERS JONG VOKA

ACTIVITEITENPARTNERS

UW MOBILITEITSPARTNER VOOR DEKEMPEN

Page 65: VOKA Jaarverslag 2014

65

JURISTENPOOL

ATRIUS ADVOCATENLierseweg 116B-2200 HerentalsTel.: +32 14 21 07 21Fax: +32 14 21 08 [email protected] www.atriusadvocaten.be

GD&A ADVOCATENBedrijvencentrum 4 WingsNijverheidsstraat 132260 WesterloTel.: 014 57 46 [email protected]

VAN GOMPEL ROBEYNS HUYGAERTS BYL ADVOCATENKANTOORDorp 82360 Oud-TurnhoutTel: +32 14 45 27 81Fax: +32 14 45 41 [email protected]

VAN GOMPEL – RENETTE ADVOCATENHerkenrodesingel 4 bus 1 3500 Hasselt Tel.: +32 11 28 89 99Fax: +32 11 28 89 [email protected] www.vangompelrenette.be

Antwerpseweg 16-18B-2800 MechelenTel.: +32 15 40 49 40Fax: +32 15 27 62 76

Antwerpseweg 112 2440 Geel Tel.: +32 14 563 799Fax: +32 14 563 790

+32 15 40 49 [email protected]

WIE IS WIE

Page 66: VOKA Jaarverslag 2014

Waarom lid worden van Voka - Kamer van Koophandel Kempen?Met meer dan 18.000 bedrijven als lid - zowel vrije beroepen, kmo’s als multinationals - is Voka het meest complete netwerk van Vlaamse ondernemingen. Voka verenigt ondernemers en geeft u een stem. Via allerhande evenementen, diensten en projecten willen we samen met u de kwaliteit, toegevoegde waarde en wendbaarheid van het bedrijfsleven versterken. De werking van Voka valt samen te vatten in onze grote pijlers: verdedigen, ontmoeten, kennis delen en adviseren en begeleiden

Wie kan lid worden?Alle organisaties en ondernemingen kunnen lid worden van Voka. Zowel profit- en non-profitorgani-saties als zelfstandigen. Lidmaatschap is altijd organisatiegebonden en niet persoonlijk. Voka stelt dus haar diensten ter beschikking van alle medewerkers van de aangesloten organisatie.

Als lid van Voka betaalt u een solidaire bijdrage. Dat betekent dat uw lidgeld proportioneel wordt bere-kend, op maat van de toegevoegde waarde en werkgelegenheid van uw organisatie.

Meer informatie? Contacteer onze accountmanagers Els de Backker en Anita Baeyens

Tel. 014 56 30 30 - [email protected]/kempen/lidworden

66

‘Voka-lidmaatschap verruimt onze horizon en verbreedt ons netwerk’

Marjan Denie - Hoebenschot Tuin

‘Voka zet de leden vaak en mooi in de picture. Als bedrijf actief op de B-to-B markt is het heel belangrijk om voldoende sterk naar buiten te komen’

David Commers - XDnet

‘In de huidige economische context is het belangrijk om op alle gebieden bij te blijven. Daarom maken we veelvuldig gebruik van de opleidingen van Voka – KvK Kempen.’

Wendy Bex - Quinn Radiators

‘Als groeiende onderneming kan je de hulp en expertise van Voka – KvK Kempen goed gebruiken. De opleidingstrajecten

zijn ideaal om de volgende generatie te lanceren.’Ronny Wens – Schrijnwerkerij Ronny Wens

Page 67: VOKA Jaarverslag 2014

3,6-7,5 L/100 KM. 94-174 G/KM CO2.Voor meer inlichtingen, raadpleeg www.nl.ford.be/FleetEnLeasing. Exclusief BTW. Ford Mondeo 1.6 TDCi ECOnetic Business Edition met metaalkleur. Tot 90% fiscaal aftrekbaar - Ecoscore 63. De berekening van het nettovoordeel van Alle Aard gebeurt op basis van het hoogste tarief in de bedrijfsvoorheffing: 53,5%. Deze info is louter informatief en Ford Motor Company Belgium NV kan in geen enkel geval aansprakelijk gesteld worden in geval van enig verschil tussen het vermelde Voordeel en het uiteindelijk bekomen Voordeel.* Operationele leasing Standaard voor 60 maand, 100.000 km, met domiciliëring. Aanbod Ford Lease voorbehouden voor professionelen en geldig op 01/04/2015 onder voorbehoud van goedkeuring van het kredietdossier door Ford Lease en wijzigingen van prijs, tarief, taksen en BTW. Aanbieding Ford Mondeo niet cumuleerbaar met Special Deal. De wagen kan afwijken van de werkelijke specificaties. Ford Dynamic LED technology is een optie. Geef voorrang aan veiligheid. Milieu-informatie [KB 19/03/2004]: www.nl.ford.be/milieu.

Eentje voor de hoogvliegers.

DE NIEUWE FORD MONDEO Koplampen met Ford Dynamic LED technology

Geef uw medewerkers vleugels met stoere en zelfbewuste vormgeving, Dynamic LED koplampen en Active City Stop met Distance Alert. Het verhaal gaat verder op ford.be

Netto VAA vanaf L/100 KM CO2 Per maand*

€ 60 3,6-7,5 94-174 G/KM € 399FORD LEASE

4846 NewMondeo V NL_FLEET.indd 1 25/03/15 09:51

www.garagenoyens.be Antwerpseweg 66GEEL

Everdongenlaan 3TURNHOUT

Gareelmakerstraat 11HERENTALS

Ford garage Herman Noyens nv

VOLLEDIG VERNIEUWDLICHTE VRACHT GAMMA

Voka adv Noyens april14.indd 1 28/04/14 08:46

Page 68: VOKA Jaarverslag 2014

© 2015 KPMG Support Services, een Belgisch Economisch Samenwerkingsverband (“ESV/GIE”) en lid van het KPMG netwerk van zelfstandige ondernemingen die verbonden zijn met KPMG International Cooperative (“KPMG International”), een Zwitserse entiteit. Alle rechten voorbehouden. Gedrukt in België.

Klantgericht Productgericht

Een SMART bedrijf is klaar voor de toekomst en kan elke uitdaging aan dankzij een focus op

5 sleutelelementen: Structure, Mobility, Ability, Resources en Technology!

Ga naar smartalwayswins.be en ontdek hoe u dankzij KPMG kiest voor de winnende hand!

SMART always wins!Maak de juiste keuze