Vodafone voor Ready Cities Waarom Waarom Vodafone voor … · 2020-03-16 · Waarom Vodafone voor...

of 25/25
3 Waarom Vodafone voor Ready Cities The future is exciting. Ready?
 • date post

  22-Jul-2020
 • Category

  Documents

 • view

  4
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Vodafone voor Ready Cities Waarom Waarom Vodafone voor … · 2020-03-16 · Waarom Vodafone voor...

 • Waarom Vodafone voor Ready Cities

  12

  6

  3

  Waarom Vodafone voor Ready Cities

  The future is exciting.

  Ready?

 • 2Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Waarom Vodafone voor Ready CitiesVodafone helpt steden om toekomstbestendig, digitaal goed toegerust, beter verbonden en intelligenter te worden. We hebben meer dan twintig jaar ervaring met Smart City-oplossingen. Al die tijd hielpen we publieke en private organisaties bij de inzet van nieuwe technologieën. Denk bijvoorbeeld aan Machine to Machine (M2M) oplossingen en het toepassen van de nieuwste mogelijkheden van Internet of Things (IoT).

  Wij bieden een complete oplossing. We verzorgen de netwerken, de technologie en toepassingen die steden en regio's helpen. Dit helpt steden bij hun economische ontwikkeling, efficiëntie, duurzaamheid en het creëert een grotere betrokkenheid van burgers bij de grootschalige stedelijke veranderingen die plaatsvinden.

  Als wereldwijde aanbieder putten wij uit een enorme hoeveelheid ervaring met en inzicht in het opbouwen van sterke, agile netwerken. Op die manier helpen we organisaties om te groeien en te veranderen.

  Wilt u weten hoe wij dat doen? Lees dan verder. Wilt u meer weten over de doelen voor het bereiken van een Ready City, download dan onze Ready City Guide via www.vodafone.nl/overheid

 • 3Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Hoofdstuk 1 De motor van de verandering in drie doelen, belangrijke beslissingen en presentatie van de mogelijkheden om steden klaar te maken voor de toekomst

  Hoofdstuk 2 Antwoorden op Ready City uitdagingen – onze ervaring

  Case studiesVodafone Connected Cities Spanje Opkomende stad in AfrikaEnexis Smart Meter Roll outSmart ParkingMic-o-data Smart vuilnisbakkenConnexxion en Sycada slimme bussen

  Hoofdstuk 3 Hoe we kunnen helpen

  Betere operationele agilityGrotere betrokkenheid van burgersBeter verbonden stedenMaak het waar in 10 stappen

  4

  6

  89

  1012131415

  16

  18202223

  Inhoud

 • 4

  Hoofdstuk 1De motor van de verandering in drie doelen, belangrijke beslissingen en presentatie van de mogelijkheden om steden klaar te maken voor de toekomst:

  1. Economische ontwikkeling

  2. Efficiëntie en het milieu

  3. Betrokkenheid van burgers

  Moderne steden hebben dezelfde uitdagingen als altijd, maar ze hebben ook te maken met geheel nieuwe uitdagingen. Ze kampen met een groeiende bevolking, een afname van de beschikbare middelen, meer regelgeving, 'groene kwesties' en verwachtingen van burgers. Daarnaast moeten steden ook nog eens bedrijven aan zich binden, nieuw talent aantrekken, investeren in nieuwe diensten en nauwer samen werken met burgers.

  Een groeiende bevolking en de behoefte aan efficiëntere werkvormen zorgen ervoor dat de stad opnieuw moet nadenken over management en verbetering van de service. Om ook in de toekomst te kunnen voldoen aan de groeiende verwachtingen van burgers en het bedrijfsleven, moeten steden gebruik maken van allerlei nieuwe technologieën. De strategie is om kosten meetbaar te maken en tegelijkertijd te zorgen voor maximale impact op de doelstellingen.

  Steden moeten de nieuwste mogelijkheden op ICT-gebied, sociale media en digitale platforms gebruiken om het contact tussen mensen, bedrijven en de overheid te bevorderen. Ondertussen verlagen steden hiermee de kosten en verbeteren ze de dienstverlening. Zo bouwen steden aan een veerkrachtige, productieve en beter verbonden Ready City.

  Waarom Vodafone voor Ready Cities

 • 5Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Economische ontwikkeling Om vooruit te komen moeten steden nieuwe bedrijven, nieuw talent en nieuwe investeringen aantrekken èn behouden wat ze al hebben. De verhoogde druk op steden door demografische veranderingen, economische herstructurering, globalisering en de concurrentie van opkomende mondiale steden vergroten de uitdagingen voor de stad.

  Voorspoed is de beloning voor steden die zich aanpassen. Stadsmanagement en planning kunnen intelligenter worden. Hiervoor heeft de stad een gecoördineerde strategie nodig en investeren in het opbouwen van partnerschappen tussen overheid, burgers en bedrijven.

  Efficiëntie en het milieu De druk op steden om een grote efficiëntieslag te maken in de stedelijke infrastructuur neemt toe. Net zoals bedrijven moeten gemeenten omgaan met strenger wordende eisen op milieugebied. Dit betekent dat gemeenten steeds meer moeten bereiken met minder middelen.

  Om de nationale (en internationale) doelen met betrekking tot duurzame stedelijke groei te halen, zullen ze hun bevoorradingsketen en de infrastructuur rondom efficiënte technologieën moeten organiseren. Alleen zo kunnen steden concurrerend blijven en voldoen aan de gestelde doelen.

  Betrokkenheid van burgersEen Ready City vraagt om meer betrokkenheid van burgers. Een grote betrokkenheid van burgers en bedrijven zorgt voor positieve sociale resultaten, gezonde overheden, sterkere relaties en bloeiende bedrijven. Een lage betrokkenheid kan leiden tot slecht gepland en uitgevoerd beleid, sociaal isolement, gebroken gemeenschappen, laag rendement op overheidsinvesteringen en een afnemend vertrouwen in de bestuursorganen.

  Er is echter ook goed nieuws. Burgers zijn al klaar om op een nieuwe manier om te gaan met de stad, net zoals zij dat doen met andere bedrijven en organisaties waar zij mee te maken hebben. Snelle adoptie van nieuwe technologie heeft al bijgedragen aan het ontstaan van digitale gemeenschappen, en zorgt voor hogere verwachtingen van burgers op het gebied van transparantie en real-time engagement. Dankzij digitale apparaten, sociale media en slimme technologie die burgers en bedrijven al hebben kunnen overheden gepersonaliseerde, digitale diensten ontwikkelen. Zo kunnen zij direct communiceren met burgers, standpunten aanhoren, hun behoeften leren kennen en krijgen zij real-time feedback over diensten.

  1

  2

  3

 • 6

  Hoofdstuk 2Antwoorden op Ready City uitdagingen – onze ervaring

  Vodafone levert al twintig jaar over de hele wereld IoT-oplossingen aan consumenten, steden en het bedrijfsleven. Als wereldwijde aanbieder hebben we de daar de afgelopen twintig jaar veel kennis opgedaan. Ook beschikken wij over lokale expertise en kennis van culturen.Wat betekent dit voor onze klanten? Het betekent dat we in staat zijn om een breed scala aan oplossingen te leveren die precies passen bij de behoeften van de klant en de situatie. Wij bieden op maat gemaakte, agile oplossingen die gebouwd zijn met de beste technologie, mogelijkheden en deskundigheid. We weten vandaag wat we morgen nodig hebben.

  Onze ervaring en investeringen in vaste netwerken, mobiliteit, Internet of Things, cloud oplossingen big data en analytics hebben ons gemaakt tot de meest geschikte IoT-partner voor steden, bedrijven en overheden over de hele wereld.

  Vodafone werkt op dit moment bijvoorbeeld in Andalusië aan een Spaans Smart City-initiatief. Dit richt zich op belangrijke gemeentelijke kwesties, zoals mobiliteit, energie, management van noodsituaties, onderwijs, handel en de gezondheidszorg. Mede door het opzetten van een opdracht en ontwikkelingscentrum in Sevilla staat de regio nu helemaal vooraan op het gebied van big data en slimme oplossingen voor steden.

  Waarom Vodafone voor Ready Cities

 • Waarom Vodafone voor Ready Cities 7

  Verenigde StatenSmart Lighting

  Duitsland Smart TransportSmart Maintenance Smart HomeSmart HealthSmart Lighting Autonomous Vehicles

  Verenigd KoninkrijkSmart TransportData Analytics Smart Maintenance Smart Buildings Smart City Standards Autonomous Vehicles

  Nederland Smart lightingSmart wasteSmart public transport Smart energy

  ItaliëSmart GridSmart HealthSmart Security

  TurkijeSmart transportData analyticsVodafone arena

  Zuid-KoreaSmart Waste

  Zuid-AfrikaSmart GridSmart Water

  GhanaSmart security

  IerlandIoT Testbed

  PortugalSmart TrafficSmart Buildings

  SpanjeSeville Connected City People Analytics

  Nieuw-ZeelandSmart ParkingSmart TransportSmart SecuritySmart HomeSmart Energy Smart Water

  Australië Smart EnergySmart WaterSmart SecurityE-Health

  QatarDesign my Qatar Project

  KenyaSafe City SurveillanceData Analytics

  TanzaniaSMS4Life Project

  Vodafone Ready City projecten

 • 8

  Case studies: Hoe Vodafone klanten wereldwijd helpt

  Vodafone Connected Cities Spanje

  Opkomende stad in Afrika

  Enexis Smart Meter uitrol

  Smart Parking

  Mic-o-data Smart vuilnisbakken

  Connexxion en Sycada slimme bussen

  Waarom Vodafone voor Ready Cities

 • 9Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Vodafone Connected Cities SpanjeDe Junta de Andalucía (regionale overheid in het zuiden van Spanje) wil een boost geven aan innovatie en economische ontwikkeling in deze regio. Daarom heeft Vodafone Spanje met succes de Connected Cities pilot opgezet. Verschillende steden in Andalusië vormen daarin een proeftuin voor een innovatieve, op partnerschap gebaseerde aanpak voor het transformeren van drukke stedelijke centra tot succesvolle Smart Cities.Het project combineert fysieke zaken, digitale technologie en platformen met geavanceerde big data analytics en apps voor burgers. Het is een goed voorbeeld van de mogelijkheden van Smart Cities. Het project werd uitgevoerd binnen een ecosysteem van lokale partnerbedrijven. Dit vergrootte de waarde van het project, zowel via de diensten en aan de lokale economie als geheel.

  Het doel van de pilot was om de efficiëntie van Andalusische steden te stimuleren op verschillende gebieden:

  • Energie- en waterbeheer• Transport en mobiliteit• Infrastructuur en bouwen• Veiligheid en rampenbestrijding• Gezondheidszorg• Onderwijs• Toerisme

  Hoe Vodafone heeft geholpen• De publieke eigendommen van de stad zijn uitgerust met slimme sensoren die

  gegevens kunnen verzenden via M2M-sims en gebruik maken van het bestaande netwerk voor mobiele telefonie.

  • De apparaten zijn volledig geïntegreerd met het Vodafone Global Data Services Platform, de ondersteuning vindt plaats door middel van een veilig en robuust beheerd communicatieplatform.

  • Door het project is het nu mogelijk om via IoT real-time inzicht te hebben in wat er gaande is. Dit is te zien in één centraal overzicht dat wordt beheerd door het toegewijde team van het Service Operations Centre (SOC) in Sevilla.

  • Vodafone ontwikkelde projecten om het lokale bedrijfsleven en burgers de waarde te laten zien van Smart Cities, en te tonen hoe dit voor groei kan zorgen.

 • 10Waarom Vodafone voor Ready Cities

  • Met intelligente asset management software worden publieke eigendommen gevolgd en beheerd. Denk bijvoorbeeld aan slimme vuilnisbakken, verlichting, elektrische panelen, milieustations en andere sensoren.

  • De data die gegenereerd wordt door de publieke eigendommen wordt geanalyseerd. Hierdoor kunnen aanpassingen gedaan worden waar nodig, en krijgt de overheid inzichten die kunnen helpen om de juiste beslissingen te nemen.

  • Gegevens van derden en open bronnen zijn geïntegreerd in het platform. Dit voorziet de burgers en het bestuur van nieuwe inzichten. Een voorbeeld is het Barcelona Supercomputing Center, dat het Vodafone Connected City platform voorziet van voorspellingen met betrekking tot de luchtkwaliteit.

  • De VCC is in staat om nieuwe databronnen te integreren in de applicatielaag. Dit betekent dat er in de toekomst, als het project groeit, nieuwe oplossingen en diensten kunnen worden toegevoegd.

  • IBM voorziet het project van de juiste technische infrastructuur, hardware en software die nodig is om het initiatief uit te voeren.

  • Toegankelijk via de cloud, zodat gegevens kunnen worden gedeeld met de eindklanten, maar ook onafhankelijk van de cloud wanneer vitale en gevoelige informatie beschermd moet worden.

  • Een mobiele app voor de burger zorgt voor een feedbackmechanisme voor de eindgebruiker van de dienstverlening. Dit hielp bij het verzamelen van gegevens en de verdere verfijning van de diensten.

  • Het hielp ook om de betrokkenheid en participatie van burgers te vergroten.

 • 11Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Opkomende stad in AfrikaVodafone werkt samen met publieke en private partners (inclusief Huawei, Safaricom en SMS for Life) in Kenia, Tanzania, Ghana en Zuid-Afrika. Met deze partners helpt Vodafone de lokale autoriteiten en regeringen door het leveren van connectiviteit, communicatie, Internet of Things en cloud- en hostingdiensten. De projecten hebben betrekking op de gemeentelijke diensten, intelligente retail, slimme energie, veiligheid en beveiliging, slim water en slimme gezondheidsoplossingen.

  How Vodafone helped

  • Slimme apparaten en 4G camera's vormen in Kenia een intelligent netwerk. Het draait via een veilig, centraal operationeel centrum en is in staat een Safe City initiatief te leveren.

  • In Ghana is een vergelijkbaar project uitgevoerd met de politie. Hierbij worden videocamera's gebruikt voor traffic control en crowd monitoring.

  • In Zuid-Afrika is de vitale openbare infrastructuur radicaal verbeterd sinds de lokale autoriteiten gebruik maken van slimme netwerken en slimme wateroplossingen. Gebruikmakend van het netwerk van Vodafone kunnen instanties nu publieke eigendommen van de nutsbedrijven in stedelijke en landelijke omgevingen controleren. Een eigen netwerk installeren is niet meer nodig.

  • In Johannesburg zorgen Smart switch circuits ervoor dat het energienet kan worden beschermd, en dat de energiebelasting voor woongebieden beter kan worden bewaakt en beheerd. Efficiënt omgaan met water is belangrijk voor Johannesburg. Daarom zijn intelligente watermeters en containerdiensten geïmplementeerd. Ze maken gebruik van slimme sensoren en M2M SIMs om het verlies van water te beperken, meer efficiëntie te leveren en zich te verzekeren van een consistente dienstverlening.

  • In Tanzania is Vodafone betrokken geweest bij de levering van een logistieke dienst voor medische voorzieningen die gebaseerd is op sms. Deze oplossing helpt centra in afgelegen gebieden om snel en effectief noodzakelijke geneesmiddelen te bestellen. Dankzij de robuuste en betrouwbare communicatie-infrastructuur van Vodafone levert het project een bijdrage aan de bestrijding van ziektes zoals malaria.

  Opkomende steden hebben veel verschillende behoeften en bevinden zich op verschillende niveaus van technologische 'readiness'. Het netwerk van Vodafone is volop beschikbaar en vormt een robuuste aanwinst voor deze steden. Vodafone werkt met zowel publieke als private partners om ervoor te zorgen dat de oplossingen zijn afgestemd op de behoeften van de echte wereld.

 • 12Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Enexis Smart Meter uitrolEnexis is een van de grootste energie-netbeheerders van Nederland. Het bedrijf levert energie aan een derde van de Nederlandse markt. Volgens een EU-richtlijn uit 2008 moet tachtig procent van de huishoudens in staat zijn om het eigen elektriciteitsverbruik te controleren in 2020. Enexis had daarom behoefte aan slimme meters, die ingezet kunnen worden in ongeveer vijf miljoen woningen.

  Hoe Vodafone heeft geholpen

  • Vodafone leverde de M2M-infrastructuur om de uitrol te ondersteunen. Ook gaf Vodafone advies op basis van eerder opgedane ervaringen met wereldwijde energiecentra.

  • In de slimme meters van Enexis is een Vodafone SIM geïntegreerd. Die verzendt gegevens over het energieverbruik aan het datacenter.

  • Eenmaal per dag wordt de data via het M2M-netwerk van Vodafone verzonden. De huiseigenaar is hier niet bij betrokken. De installatiekosten zijn minimaal.

  • De uitgebreide netwerkdekking van Vodafone in Nederland betekent dat de overdracht van data altijd is gewaarborgd. De technologie kan door het hele land worden ingezet.

 • 13Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Smart ParkingSmart Parking is de meest toonaangevende dienstverlener ter wereld op het gebied van parkeeroplossingen. Het bedrijf opereert in Europa, Azië en Australië en werkt onder andere voor lokale autoriteiten, organisaties in de gezondheidszorg, universiteiten, retailbedrijven en vastgoedontwikkelaars. Ze wilden zeker weten dat de technologie die ze gebruiken, een positieve invloed zou hebben op de ervaringen van automobilisten die in de stad parkeerden.

  Hoe Vodafone heeft geholpen

  • SmartEye draadloze apparaten die geïnstalleerd zijn op parkeerplaatsen verzenden data via Vodafone M2M SIMs naar een centrale beheerapplicatie, zoals gegevens over hoe lang en wanneer parkeerplaatsen bezet zijn.

  • SmartLink-technologie verzamelt de data real-time, terwijl de SmartApp aangeeft waar parkeerplaatsen beschikbaar zijn. SmartRep software verzendt data tussen de parkeerplaatsen, parkeerwachters en het systeem.

  • Stabiele, robuuste verbindingen zijn belangrijk om de technologie efficiënt te laten werken. Daarom heeft Smart Parking gekozen voor een samenwerking met Vodafone.

  • Het systeem is al in gebruik genomen op verschillende plaatsen over de hele wereld, inclusief het centrum van Londen. De Westminster City Council gebruikt SmartPark voor tienduizend parkeerplaatsen. Zo verminderen ze filevorming, uitstoot van CO2 en handhavingskosten.

 • 14Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Mic-o-data Smart vuilnisbakkenMic-o-data is a Dutch technology specialising in Radio Frequency Identi ication (RFID) and General Packet Radio Service (GPRS) solutions. One of its products, TarDif, is used to track and secure 6,000 bins in public housing estates for 25 local authorities across the Netherlands. Mic-o-data needed a partner who could deliver continuous, robust network coverage and help them to facilitate expansion into other markets around the globe.

  How Vodafone helped

  • Een Vodafone M2M SIM, ingebed in het TARDIF-systeem, stuurt één keer per dag een signaal over de vullingsgraad van de bak. Op afstand kan de toegang tot de bak beperkt worden en de gemeente wordt gewaarschuwd wanneer de bak niet juist gesloten is of wanneer zich andere problemen voordoen.

  • Hierdoor kan de gemeente de afvalinzameling slimmer organiseren, geld besparen en de uitstoot van vuilniswagens beperken.

  • In de gemeente Groningen werd naar schatting 92.035 euro bespaard, met dank aan Mic-o-data en Vodafone.

  • Mic-o-data heeft grote plannen voor de rest van Europa en weet dat Vodafone de kennis en mogelijkheden heeft om projecten zo te schalen dat ze bij de ambitie van Mic-o-data passen.

 • 15Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Connexxion en Sycada slimme bussenConnexxion Transport Group in Nederland was op zoek naar een manier om de brandstofkosten van hun wagenpark in de gaten te houden, de kosten omlaag te brengen en de uitstoot te verminderen. Ze hoopten dat beter rijgedrag een besparing van minimaal vijf procent op de brandstofkosten in één jaar zou opleveren. Het bedrijf gebruikt zestig miljoen liter diesel per jaar. Iedere procentpunt is gelijk aan een besparing van zeshonderdduizend euro. Naast de kostenbesparing, moet het bedrijf ook voldoen aan steeds strengere regels van de EU om de uitstoot te beperken.

  How Vodafone helped

  • Connexxion heeft ervoor gekozen om samen te werken met het Amsterdamse telematicabedrijf Sycada. Dit bedrijf is al tien jaar partner van Vodafone.

  • Ze installeerde motorsensoren en M2M SIMs in bussen, die samen met slimme display-apparaten real-time feedback genereren.

  • De eerste twaalf weken vond een proof-of-concept plaats. Sycada zette daarvoor tien buschauffeurs in, vijftien pilot bestuurders en meer dan honderd anonieme bestuurders. Het verschil tussen de beste en slechtste chauffeurs liep op tot 35 procent.

  • De bestuurders kregen real-time feedback, zodat ze hun rijstijl direct konden optimaliseren.

  • De oplossing werd vervolgens uitgerold naar het hele Nederlandse wagenpark van Connexxion, bestaande uit 15 honderd bussen en 45 honderd chauffeurs. De uitrol vond plaats binnen een tijdsbestek van acht weken. Daarmee is dit initiatief de eerste in zijn soort in Europa.

  • Het systeem wordt mogelijk gemaakt door verbinding via Vodafone M2M SIM en het robuuste en betrouwbare netwerk van Vodafone.

 • 16

  Hoofdstuk 3Hoe we kunnen helpen

  Ready Cities zijn steden die klaar zijn voor alle uitdagingen die voortkomen uit groei en verandering. Nu, en in de toekomst.

  Lees nu meer over het verbeteren van de operationele agility en creëer meer betrokkenheid van burgers en bedrijven.

  Waarom Vodafone voor Ready Cities

 • 17Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Betere operationele agility

  Meer betrokkenheid van burgers

  Beter verbonden steden

  JaNee

  Open

  Uw ambulanceis onderweg

  83%0.8mwh

  Verontreiniging

  Nee NeeJa

 • 18Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Betere operationele agility Operationele agility voor steden betekent dat zij in staat zijn om slim om te gaan met de steeds veranderende behoeften en eisen van hun burgers, bedrijven en diensten. Ondertussen moeten zij er ook voor zorgen dat de efficiëntie en de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd blijft. Vodafone helpt steden bouwen die beschikken over een veerkrachtige en flexibele communicatie-infrastructuur die klaar is voor toekomstige groei en verandering. Met de nieuwste technologie kunnen Smart Cities:

  • IoT-technologie gebruiken om apparaten en publieke eigendommen te veranderen in op afstand bedienbare sensoren. Denk hierbij aan beveiligingscamera's, energiemeters, straatlantaarns, vuilnisbakken en parkeermeters.

  • Gebruik maken van inzicht en beheeroplossingen die helpen om kosten, energie, tijd en middelen te besparen.

  • Deze apparaten gebruiken als feedbackmechanisme over de stad, door alles bij te houden. Van de luchtkwaliteit en de posities van voertuigen, tot beschikbare parkeergelegenheid en het waterbeheer.

  1

 • 19Waarom Vodafone voor Ready Cities

  • Data beveiligen en het vertrouwen van belanghebbenden behouden door het implementeren van security-oplossingen.

  • Gegevens van elke sensor via internet doorsturen naar een controlecentrum, waar de data real-time gemonitord kan worden. Het geeft een algemeen beeld van de toestand in de stad en bij eventuele problemen of wensen kan direct actie ondernomen worden.

  • Komen tot een betere resource planning en pro-actiever zijn in de beleidsvorming. Het stimuleert de dienstverlening van de stad en nieuwe innovatieve businessmodellen.

  • Een end-to-end oplossing leveren die gebruik maakt van het beste van IoT. Hierdoor wordt de stad aantrekkelijker om te wonen, in te investeren en om er een bedrijf te vestigen.

  • Echte operationele agility bereiken. De implementatie van flexibele oplossingen zorgt ervoor dat steden klaar zijn voor veranderingen en zich aan kunnen passen aan nieuwe situaties. Samenwerking met Vodafone kan zorgen voor een flexibele, lange termijn- oplossing met veel voordelen voor een stad.

 • 20Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Meer betrokkenheid van burgersOm de betrokkenheid van burgers te stimuleren moeten steden met interactieve oplossingen komen die burgers meer betrokken maken en gemeenschappen sterker laten worden. Vodafone biedt mobiel, wifi en IoT om de toegang tot gegevens en internet te verbeteren. Het verbetert daarmee ook de communicatie tussen burgers, bedrijven en overheid. Met behulp van de nieuwste innovatieve technologie kunnen Smart Cities:

  • Een intelligent besturingssysteem gebruiken met interfaces die gericht zijn op de burger. Op die manier kan de stad direct feedback krijgen van mensen via verbonden apparaten en mobiele applicaties.

  • Burgers de mogelijkheid geven om zaken met betrekking tot de gemeente online door te geven. Het besturingssysteem analyseert ondertussen de sociale media en het internet op problemen of behoeften die spelen in de stad.

  • Direct communiceren met burgers via push-to-call-functies, sociale media en messaging om feedback te verzamelen, acties te melden of burgerparticipatie te bevorderen.

  • Burgers problemen zoals kapotte straatlantaarns laten melden via een consumenten feedbackmechanisme. Met een mobiele app bijvoorbeeld kunnen burgers een GPS-locatie doorgeven en foto's delen van problemen.

  2

 • 21Waarom Vodafone voor Ready Cities

  • Snel en efficiënt reageren op problemen door gebruik te maken vanvaste sensoren, informatie van burgers, het op grote schaal verzamelenvan gegevens. Zo kunnen steden leren begrijpen waarom dienstenmislukken en hoe ze effectief kunnen worden gemaakt.

  • Slimme apparaten zoals wearables gebruiken om kwetsbare burgers temonitoren, hun vragen te begrijpen en de gezondheidszorg teverbeteren.

  • Patiëntgegevens omzetten in bruikbare inzichten voor zorgverstrekkersen verzorgers, die de gezondheid van een persoon kan volgengedurende een weken of maanden, in plaats van incidentele bezoekenen controles.

  • Slimme apparaten inzetten om mensen die wonen onder begeleidingmeer controle te laten krijgen over hun gezondheidszorg. Denkbijvoorbeeld aan het aanvragen van recepten en overleg met medischeprofessionals.

  • Aanzienlijke kostenbesparing realiseren in begeleid wonen-omgevingen.Slimme apparaten kosten slechts een fractie van een fulltime verzorger.

  • De betrokkenheid van burgers verbeteren door het bouwen vansterkere en eenvoudiger mechanismen voor mensen om tecommuniceren met elkaar. Dit leidt tot gelukkiger burgers, meerefficiëntie en een gezondere stad.

  BIKES R US

 • 22Waarom Vodafone voor Ready Cities

  Beter verbonden stedenBeter verbonden steden zijn aantrekkelijker als woonplaats. Inwoners kunnen een gezonder, productiever en prettiger leven hebben als ze worden geholpen door vooruitstrevend beleid en innovatieve technologie. Vodafone helpt steden over de hele wereld bij het bouwen aan netwerken en diensten die nog sterker, flexibeler en veiliger zijn. Met slimmere technologie kunnen steden:

  • Een intelligent, toekomstbestendig netwerk bouwen dat de middelenkan schalen en zorgt voor een goede veiligheid en interoperabiliteit.

  • Samenwerken met dienstverleners en nutsbedrijven om hun netwerkgoed te benutten, werken met slimme meters, het openbaar vervoerverbeteren, verminderen van de downtime van de stadsdiensten enoverstappen op betere vormen van dienstverlening.

  • Dienstverleners en nutsbedrijven de mogelijkheid geven om geld tebesparen en efficiënter te worden, en veiliger te maken.

  • Nutsbedrijven, transport en maatschappelijke dienstverleners gegevenslaten vastleggen en analyseren om betere inzichten te krijgen in hetgedrag van de consumenten.

  • Organisaties de kennis en tools geven die ze nodig hebben om meer teleren over de manier waarop hun diensten gebruikt worden. Laat zeuitwerken hoe ze hun doelen afstemmen op de behoeften van deinwoners van de stad.

  • Een uiterst betrouwbaar vast netwerk implementeren en zorgen voormobiele mogelijkheden om essentiële en nieuwe diensten uit te rollenom de risico's te minimaliseren. Hiermee trekken steden ook de bestebedrijven en nieuw talent aan.

  3

 • 23

  Uw Smart City: maak het waar in 10 stappen

  Breng de behoeften van de stad in kaartOm te bepalen wat de stad nodig heeft, is betrokkenheid van burgers, bedrijven en lokale vertegenwoordigers van de gemeenschap nodig. Het luisteren naar hen en dit verwerken in een lange termijnplan vereist sterk leiderschap en een heldere visie. Die visie moet verder gaan dan de behoeften van vandaag, het moet ingaan op wat de stad nodig heeft op lange termijn.

  Bepaal de strategie Verfijn uw strategie door te denken vanuit de dagelijkse praktijk. Maak hiervoor gebruik van innovaties van burgers, gemeenschappen en bedrijven. Formuleer een duidelijke reeks doelstellingen om aan de strategische behoeften van uw stad te kunnen voldoen. Pas 'top-down' management toe om die doelen te realiseren op stedelijke schaal via beleid, regelgeving, samenwerkingen met bedrijven en investeringen.

  Zorg voor efficiëntie en maak uw financiën intelligeBepaal welke ideeën een business case hebben, en hoe deze zelfstandig financieel gedragen worden. Heeft het project EU-financiering nodig, speciale voertuigen of andere financiering? Kan het bedrijfsleven u helpen met de vormgeving en financiering? Kan het draaien in een OPEX-model? Zorgt het ook elders voor meer efficiëntie?

  Gebruik slim beleid , inkoop en lange termijn partnershipsInvesteringen van de private sector leveren alleen sociale, economische en milieuvoordelen op met de juiste incentives. Zet slimme beleidsinstrumenten in. Denk bijvoorbeeld aan slimme inkoop, het slim verzamelen van data, slimme processen, slim outsourcen en contracting. Tools voor smart beleid:• Stimuleer ondernemende bedrijven en investeerders• Zorg voor sociaal ondernemerschap• Maak gebruik van onderwijs en innovatie• Maak gebruik van regelgeving in bepaalde sectoren

  om resultaten te behalen• Koop doelgericht in• Plannen en beheer slim

  Waarom Vodafone voor Ready Cities

  1

  2

  3

  4

 • 24

  Neem beveiliging serieusHoe gaat u de beveiliging beheren? Welke diensten zijn daarvoor nodig en welk niveau van beveiliging is vereist? Bepaal wie verantwoordelijk is voor de governance en security en waarborg dit voor ieder project

  De ontwikkelfaseBegin klein en werk in fasen. Test, leer en gebruik simpele successen om ondernemingen en burgers mee te krijgen. Bepaal welke ontwikkelingen geschikt zijn om de test mee uit te voeren. Gebruik, als onderdeel van de fasering, beknopte applicaties met heldere business cases om verdere investeringen aan te trekken op het gebied van bijvoorbeeld slim parkeren, slim betalen, slimme verlichting en afvalbeheer.

  Kies voor samenwerkingenEen smart city creëren vereist kennis en technologie die niet behoren tot de kerncompetenties van de stad. Kies daarom voor samenwerkingen. Vorm een consortium en zorg voor partnerschappen op de lange termijn. Maak die samenwerkingen onderdeel van het slimme inkoopbeleid.

  Maak burgers bewustZorg ervoor dat burgers betrokken zijn en hun steentje bijdragen. Maak het makkelijker voor burgers, medewerkers en leveranciers om toegang te krijgen tot uw diensten en deze te gebruiken. Maak gebruik van moderne technologie.

  Consolideer en verbind meerdere systemenLaat een expert op het gebied van Internet of Things en communicatie-infrastructuur een geconsolideerd overzicht van de stad maken. Sluit zoveel mogelijk apparaten aan via een gevestigd, veilig en beheerd telecommunicatienetwerk.

  Innoveren met dataCommercialiseer de verzamelde data door het open te stellen voor lokale ondernemers door middel van innovatie hubs en hackathons. Daag lokale ondernemers uit om de problemen van de stad op te lossen en lokale diensten te ontwikkelen.

  Waarom Vodafone voor Ready Cities?

  5

  6

  7

  8

  9

  10

 • Wat is de volgende stap? Bij Vodafone weten we hoe we moeten helpen bij uitdagingen en hoe u kunt profiteren van de kansen die een toekomstbestendige stad te bieden heeft.

  We kunnen helpen bij het creëren van een agile, robuuste infrastructuur die klaar is voor de toekomst, mogelijkheden biedt voor het bedrijfsleven en de betrokkenheid van burgers stimuleert.

  Lees onze Ready City Guide voor meer inzichten over de drie doelen die een stad moet bereiken om een Ready City te worden.

  Wilt u met ons in gesprek? We horen graag van u.

  Bezoek www.vodafone.nl/overheid of neem contact op met uw accountmanager

  www.vodafone.nl/ready