V+MZW brochure jan t/m mrt 2011

92
vormingplus kennis voor ‘t leven cursussen - workshops - lezingen - uitstappen Wat doet stress met mij? p. 14 Wijsheid uit het oosten p. 35 Doe de detox p. 40 “Look closer.” Beter kijken naar film p. 58 Bezoek drukkerij Eco Print Center p. 66 Klussen in huis p. 84 jan-feb-mrt 2011 | driemaandelijks tijdschrift

Transcript of V+MZW brochure jan t/m mrt 2011

vormingplus

kennis voor ‘t leven

curs

usse

n -

wor

ksho

ps -

lezi

ngen

- u

itsta

ppen

Wat doet stress met mij? p. 14

Wijsheid uit het oosten p. 35

Doe de detox p. 40

“Look closer.” Beter kijken naar film p. 58

Bezoek drukkerij Eco Print Center p. 66

Klussen in huis p. 84

jan-feb-mrt 2011 | driemaandelijks tijdschrift

2

Legende

Bij elke activiteit vind je een aantal kleine kleine afbeeldingen die bijkomende informatie geven over een cursus, workshop, uitstap, lezing … Hieronder vind je wat meer uitleg bij deze pictogrammen:

Waar kan ik inschrijven? Waar vind ik meer info? Begeleiding? Aandachtspunten en informatie Website-adres Samenwerkende partners Meebrengen naar deze activiteit Plaats van afspraak

Inschrijven = betalen binnen de 7 dagen !!Met ingang van dit tijdschrift vragen we om na inschrijving (bij voorkeur op de website) te betalen binnen de 7 dagen. Pas dan is je inschrijving definitief. Zie praktische informatie pagina 88.

Inschrijven doe je minimum 1 week op voorhand. Inschrijvingsgegevens vind je onderaan elke programma-aankondiging.

In dit tijdschrift

Algemene info .................................... 2

Persoon en Relatie .......................... 13

Filosofie, Religie en Zingeving ......... 27

Levensstijl ........................................ 39

Kunst en Cultuur .............................. 55

Maatschappij en Milieu ................... 65

Consumentenvorming ..................... 73

XXX-tra L-eren ................................. 86

Vormingplus … even praktisch ........ 88

Een uitneembare activiteitenkalender in het midden van dit tijdschrift!

inschrijven =

betalen binnen de 7 dagen

inle

idin

g

3vormingplus

Van minister Schauvliege moeten de Vormingplus-centra het vanaf 1 januari 2011 ineens met een kwart minder subsidies doen! In totaal zullen de 13 regionale

volkshogescholen daardoor 2 miljoen euro aan middelen moeten missen. Vormingplus Midden- en Zuid- West-Vlaanderen deelt mee in de klappen. Daarmee vergeleken is het verdwijnen van de opleidingscheques klein bier. Niet alleen de communicatie van deze maatregel liet daarbij te wensen over (de minister kondigde een besparing van 2,3% aan). Dit was een donderslag bij heldere hemel. In 2009 kregen we vanwege de overheid immers een positieve evaluatie van het werk in de voorbije vijf jaar. Wie daar in de eerste plaats de dupe van wordt, laat zich raden: de (potentiële) cursist. We staan versteld, zijn verbolgen, maar blijven niet bij de pakken zitten.

De minister vindt het levenslang leren niet zo belangrijk. Van haar mogen er best wat

boeiende, leerrijke cursussen geschrapt worden. Zij maalt er niet om dat er flink wat maatschappelijk emanciperende projecten zullen sneuvelen. {Toch jammer dat ze er niet bij was toen meer dan 50 mensen deelnamen aan een reeks ontmoetingen met Vlaamse moslims. Zo hoorden we twee straffe moslima’s vertellen waar zij de inspiratie halen in hun emancipatieproces. Jammer ook dat ze het levendig gesprek niet meemaakte toen die aanwezigen in woord en wederwoord meningen en standpunten uitwisselden.} Ze ligt er blijkbaar niet wakker van dat zelfontplooiing voor de deelnemer een pak duurder wordt. {Toch jammer dat ze het niet heeft meegemaakt toen 14 mensen zich gedurende 10 avonden vrijmaakten voor de cursus ‘Zeker van mezelf. Rust in mezelf’ en dat ze niet de metamorfose heeft gezien die deze mannen en vrouwen doormaakten. Zo had ze kunnen zien dat vorming niet zomaar een edel tijdverdrijf is, maar mensen raakt in hun meest persoonlijke doen en laten.} Dat de samenwerking met de provincie, de steden en gemeenten en tal van culturele organisaties zal verschralen en iedereen weer op zijn eigen kleine eilandje zal beginnen werken... dat vindt de minister niet erg.

Vormingplus met een kwart minder ?

{Toch jammer dat de minister niet de dialoogtafels in Roeselare heeft meegemaakt; Vormingplus was er bruggenbouwer tussen Stad Roeselare, OCMW, Welzijnsschakels, Organisaties waar armen het woord nemen, Samenlevingsopbouw, het Sociaal Huis e.a. Onder impuls van Vormingplus wisselde een divers publiek ervaringen uit over de vraag wanneer en in welke situatie je jezelf deel voelt uitmaken van de stad ...} De minister heeft het niet zo begrepen op sociaal-cultureel werk en ‘kennis voor het leven’. Mocht de minister 25% van het budget van haar huishouden moeten inleveren, zou ze weten welke hypotheek ze op de werking van Vormingplus legt.

Maar we laten ons niet kortwieken door de besparingen, misschien kunnen we onze kansen nog keren. De petitie werd reeds in groten getale getekend, wie dat nog niet deed, vindt ze op onze site. En na nieuwjaar mag je ons opnieuw verwachten, al of niet in andere vorm, dan zeggen we: le nouveau Vormingplus est arrivé.

Het Vormingplusteam

Als jij, net als wij, vindt dat de minister zich grandioos vergist, teken dan de petitie op www.vormingplus.be

4Onze keuzeIn elk tijdschrift maken de stafmedewerkers van Vormingplus een eigenzinnige keuze uit het aanbod. Proevers ter kennismaking en programma’s voor de meerwaardezoeker, kortom een staalkaart uit het levensbrede aanbod.

Wat doet stress met mij? Wat doe ik met stress?

Op een gezonde manier kunnen omgaan met de druk om je heen is vandaag een belangrijke troef. Drie deskundigen vertellen hoe we anders kunnen kijken naar stress en er effectief mee kunnen omgaan.

Sam FURNIER, Dirk LAVERGE, Philippe VANDEVORST3 ma vanaf 14 mrt 2011 (19u30)in KORTRIJK

Kijk snel op pagina 14

Wijsheid uit het Oosten.Het Chinese denken

Tijdens drie namiddagen maak je kennis met drie grote Chinese denkrichtingen, die op persoonlijk en sociaal niveau actuele richtlijnen formuleren: het Confucianisme, het Taoïsme en het Chan-Boeddhisme.

Barbara WATERSCHOOT3 do vanaf 17 maart 2011 (13u30)in KORTRIJK

Kijk snel op pagina 35

Doe de detoxWorkshop ontgiften

De lente is de periode van de jaarlijkse schoonmaak. Ook je lichaam verdient een reiniging. Je komt alles te weten over hoe je natuurlijk kan ontgiften, inclusief het ‘Ion Cleanse voetbad’. Nancy POPIEULvr 4 maart 2011 (9u)in KORTRIJK

Kijk snel op pagina 40

Lintmachine (alias): Day 167 (CC-BY-NC-SA) Nathan Wind: The Monks (CC-BY-NC-SA) kT LindSAy: Let me just lie here (CC-BY-NC)

inle

idin

g

5vormingplus

“Look closer”Beter kijken naar film

We worden overspoeld door beelden, maar echt leren kijken doen we zelden. Met behulp van gevarieerd beeldmateriaal uit meer dan 100 jaar filmgeschiedenis brengen we daar verandering in.

Gerrit VOSTERS3 wo vanaf 2 februari 2011 (19u) in ROESELARE

Kijk snel op pagina 58

Bezoek aan drukkerij Eco Print Center

Bezoek de modernste en duurzaamste drukpers van het land. In Eco print Center Lokeren rollen Het Laatste Nieuws en De Morgen van de persen.

Gids ter plaatsevr 18 feb 2011 (14u-18u)in LOKEREN

Kijk snel op pagina 66

Klussen in huis

De essentie van houtbescherming, lichtschakelingen, pleisteren, onderhoud van kranen, opstijgend vocht en zo veel meer kom je te weten in vijf avonden, ondersteund door presentaties en demo’s. Jan VANKEIRSBILCK5 di vanaf 18 januari 2011 (19u30) in KORTRIJK 5 do vanaf 24 februari 2011 (19u30) in ROESELARE

Kijk snel op pagina 84

‘Eco print’: EPC - Eco Print Center“Look closer”: The lady in the Radiator (Eraserhead, David Lynch) Ray Wewerka: Drip (CC-NC-ND)

6

168 ma 17 januari 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJK

169do 20 januari 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek, Lakenmarkt 9, TIELT

B-FastHet Belgian First Aid en Support Team

De aarde beeft, een tsunami veegt steden en dorpen weg. Vrijwel meteen schiet B-Fast in gang. Mensen terugvinden, onderdak bieden, noodhospitalisatie en eerste zorgen bieden …Het Belgische B-Fast team heeft een schitterende reputatie en een mooi palmares op dat vlak. Dokters en reddingswerkers kunnen morgen het vliegtuig op als er weer ergens accuut nood is. Het Belgian First Aid and Support Team bestaat sinds 2003.

De voorbije jaren was B-Fast te werk in o.a. Banda Aceh, Kashmir, Haiti. Hoe steekt zo’n missie in elkaar? Welke radertjes treden in werking? Een vertegenwoordiger van B-Fast getuigt.

Boterhammen in de Bib Voorjaar 2011Kortrijk – Roeselare – Tielt

Boterhammen in de Bib is een beproefd recept met telkens een nieuwe inhoud.Een keer per maand, tussen 12u15 en 13u15, kan je weer terecht in de bibliotheken van Kortrijk (op maandagmiddag) en van Tielt en Roeselare (op donderdagmiddag). We serveren actuele journalistiek, sterke getuigenissen of recent onderzoek... je maakt het mee vanop de eerste rij.‘Boterhammen in de bib’ legt kennis en wilskracht, engagement en emotie op je boterham. Wij zorgen voor de soep én de sprekers.Als je je kaart op voorhand reserveert, ben je zeker van je plaats! • voor Kortrijk

Vormingplus: 056-260 600 Bibliotheek: 056-277 500

• voor Tielt CC Gildhof: 051-402 935 Bibliotheek: 051-403 928

• voor Roeselare Bibliotheek Albrecht Rodenbach 051-209 642 of 051-272 680

In de prijs zijn telkens soep en een broodje inbegrepen.Kortrijk: €5 in voorverkoop, €6 aan de kassaRoeselare: €5Tielt: €5 en met reductie (€ 2,5) voor kaarthouders, studenten en bij vooraf inschrijven.

inle

idin

g

7vormingplus

170ma 14 februari 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJK

171do 17 februari 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek, Lakenmarkt 9, TIELT

172ma 14 maart 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJK

173do 17 maart 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek, Lakenmarkt 9, TIELT

Wilfried Van CraenGek van liefde. Als liefde een obsessie wordt.

Op Valentijnsdag hebben we het over de liefde, maar dan wel over de liefde die alle realiteitszin mist. Wat als liefde een obsessie wordt, of een ziekte en als ze soms ronduit gevaarlijk wordt? Psycholoog Wilfried Van Craen vertelt over de pathologische vormen van liefde of de liefde als ziekelijke waan. Erotomane, obsessionele of verslaafde minnaars hebben een onvoorstelbaar talent voor passie, maar met een meer dan schadelijk kantje. Voor zichzelf en voor hun ‘slachtoffer’. Over stalkers die hun ‘gijzelaar’ nooit meer loslaten en ‘junkies of love’ die alles, ook zichzelf, opgeven voor hun geliefde. En wat gebeurt er met je als je gestalkt wordt in naam van de liefde?

Gerlinda Swillen Koekoekskind. Door de vijand verwekt [1940-1945]

Meer dan zestig jaar hebben ze gezwegen, de kinderen van Belgische vrouwen en ‘Wehrmacht’-soldaten, die tussen 1940 en 1945 ter wereld kwamen. Maar ook de kinderen die in Duitsland werden geboren uit verhoudingen tussen daar al dan niet verplicht tewerkgestelde Belgische vrouwen en Duitse mannen. Het verhaal van hun oorsprong behoorde tot de best bewaarde familiegeheimen.Gerlinda Swillen is oprichter en voorzitter van de Vereniging der Oorlogskinderen in België. In Koekoekskind brengt ze het levensverhaal van ongeveer 70 Belgische oorlogskinderen met hun zoektocht, maar ook de vijandigheid die ze ontmoetten en de zeldzame mooie momenten in hun bestaan.

8

Veerle Vantorre Feiten en fabels omtrent autisme

Heel wat fabels over autisme doen de ronde. Zo zouden ze altijd hetzelfde willen eten, nooit oogcontact maken en heel erg ordelijk zijn. Tijdens deze lezing tracht Veerle Vantorre de hardnekkige misverstanden over autisme de wereld uit te helpen door deze ‘typische’ gedragingen te kaderen.Veerle Vantorre is licentiate in de logopedie en educatief medewerkster van Autisme Centraal. Ze geeft theoretische en praktische cursussen over autisme in binnen- en buitenland. Ze werkt ook in een praktijk voor ouder-begeleiding en groepstrainingen voor kinderen met een autismespectrumstoornis.

i.s.m. Kennis- en Ondersteuningscentrum Autisme Centraal (VDA)

175do 24 februari 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek Albrecht RodenbachArme Klarenstraat 75, ROESELARE

176do 24 maart 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek Albrecht RodenbachArme Klarenstraat 75, ROESELARE

Evita Neefs Barack Obama en de politieke verdeeldheid in de V.S.

Heeft Obama Amerika veranderd? Hoop, verandering: yes, we can! Waarom stuiten Obama’s veranderingen op zo’n hardnekkige weerstand? Waarom wordt de president zo gehaat? Wat heeft hij twee jaar na zijn verkiezing kunnen verwezenlijken? Hij lijkt ‘de twee Amerika’s’ verder uit elkaar gedreven te hebben. Evita Neefs werkt sinds 1981 bij De Standaard, eerst als parlementair verslaggever en sinds 1993 op de redactie buitenland als verantwoordelijke voor de berichtgeving over de VS en de EU. Ze studeerde een jaar aan een high school in Californië en behaalde na haar studies Geschiedenis in Antwerpen en Leuven een Master’s diploma Politieke Wetenschappen aan de University of Oregon.

Christine Vancouillie Relaties en wijzer worden in de liefde

Liefhebben, relaties… één van de belangrijkste, meest besproken en bezongen onderwerpen in een mensenleven. Merkwaardig is dat we niet zonder elkaar kunnen leven en tegelijk ook unieke, individuele wezens zijn. Een andere paradox is het feit dat we enerzijds allemaal verlangen naar een relatie en sociaal contact en dat anderzijds dit verlangen voor heel veel mensen ook een bron van lijden is. Christine Vancouillie is relatie- en singlecoach en zoekt naar de oorzaken van relatieproblemen. Met welk mens- en relatiebeeld leven we nu? Liefde is eeuwig en onvoorwaardelijk; relaties zijn altijd tijdelijk en meer voorwaardelijk, omdat er afspraken tussen mensen gemaakt worden. Hoe kunnen we vandaag meer welzijn in de liefde ervaren?

174do 27 januari 2011 (12u15-13u15)Bibliotheek Albrecht RodenbachArme Klarenstraat 75, ROESELARE

Boterhammen in de Bib Roeselare

inle

idin

g

9vormingplus

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Kevin Dooley: Wind farm and greenhouse farm together (CC-BY)

PROGRAMMA Inleidingdoor Trui MAES (Centrum voor Duurzame Ontwikkeling, UGent)“Duurzaamheid is geen sausje bovenop, het gaat over fundamenteel denken.”Trui Maes is actief als ruimtelijke planner bij CDO (Ugent), als lid van transitiearena ‘duurzaam wonen en bouwen’ (DuWoBo) en als lid van de Gentse Transitiebeweging.

Duurzaamheid & voedingdoor Tobias LEENAERT (EVA vzw | Ethisch Vegetarisch Alternatief)“Een daling van de vleesconsumptie is een van de meest effectieve ingrepen om aan een betere wereld te bouwen. ”Tobias Leenaert is directeur van EVA vzw, initiatiefnemer van Donderdag Veggiedag.

Duurzaamheid & mobiliteitdoor Johan DE MOL (vakgroep Civiele Techniek, UGent)“Er rijden te veel auto’s in de steden. Vlaanderen zou samen met de stadsbesturen moeten toezien op een beter mobiliteitsbeleid.”Verkeerskundige Johan De Mol voert onderzoek binnen het Instituut voor Duurzame Mobiliteit van de UGent.

In ijltempo vernietigen we met onze huidige manier van leven de natuurlijke rijkdommen op aarde: grondstoffen, water, biodiversiteit, ...Deze evolutie heeft ontstellende gevolgen, waarvan de opwarming van de aarde (klimaatwijziging) intussen best gekend is. Maar ook leefmilieu (afvalproblemen, fijn stof, lawaai) en sociale problemen (groeiende kloof tussen arm en rijk) zijn onmiskenbare gevolgen van een niet-duurzame levenswijze.

Tot nog toe hebben we deze problemen individueel aangepakt met ad hoc oplossingen, zelden of nooit met structurele maatregelen. Zonder geïntegreerde aanpak kampen we echter met een zogenaamd ‘rebound effect’: een besparing op vlak van energie bijvoorbeeld leidt gemakkelijk tot méér consumptie op een ander vlak. Het netto resultaat voor ons leefmilieu verbetert niet of verslechtert nog. Deze vaststelling werkt ontmoedigend en leidt soms tot cynisme.

Wat we nodig hebben is een transitie (een ommekeer) van het huidige denken en handelen naar een nieuw en wenselijk ‘systeem’ dat het hoofd biedt aan maatschappelijke uitdagingen – ook ‘elders’ en ‘later’. Alle facetten van duurzaamheid moeten daarbij aan bod komen.

Nieuwjaarsconferentie: een duurzaam beleid voor duurzaamheid

177do 20 jan 2011 (19u30 – 22u)Vormingplus, Wandelweg 11, 8500 KortrijkGRATIS toegang (vooraf inschrijven noodzakelijk)

Duurzaamheid & woonbeleiddoor Trui MAES (Centrum voor Duurzame Ontwikkeling, UGent) “Bij duurzaam en energiezuinig wonen ligt een groot potentieel buiten de perceelsgrenzen. ”

Receptie

10

Carla Boone: identikit• leeftijd: 38• gezin: relatie met Lieve• beroep: verpleegkundige

(dienstverantwoordelijke in een Woon- en Zorgcentrum, zorg voor 22 bewoners samen met 6 collega’s)

• levensmotto: Probeer uit alles het beste te halen, wat er ook gebeurt. Er zit aan alles wel ergens een positieve kant al zie je die niet onmiddellijk.

• aantal vormingsprogramma’s dat Carla bij Vormingplus volgde: 19

• waarom Vormingplus MZW: Vormingplus is op mijn weg gekomen en het beviel me meteen. Als het goed is, is het goed. Ik ben trouw, ik verander niet om te veranderen.

1 uit de 8.000, cursist Carla Boone:

‘Ik zoek vernieuwing buiten de vaste routine.’

Carla Boone is een regelmatig geziene gaste bij Vormingplus MZW. Ze is niet de enige, jaarlijks noteren we hier bijna 8000 inschrijvingen. In het sociaal-cultureel volwassenenwerk, de sector waar Vormingplus toe behoort, zijn er jaarlijks meer dan 300.000 deelnames. Nog meer getallen. Alle 13 Vlaamse Vormingplussen staan jaarlijks voor 60.000 deelnames aan vorming. Als je weet dat die vorming gemiddeld 8 uur duurt dan mag het duidelijk zijn dat de nood aan vorming groot is. Dat mag ook wel eens gezegd worden, zeker nu de overheid zo scherp het mes in de subsidies zet en de Vormingplussen in een wurggreep houdt. De actie ‘Laat mensen schitteren’ wil dit nog eens duidelijk maken. En daarvoor willen we ook een van onze cursisten in de spotlights zetten. Een verhaal dat duidelijk maakt wat de betekenis van vorming kan zijn.Carla Boone volgde dit najaar ‘Gitaar voor beginners’ en ‘Mindfulness’. Maar eerder ging ze luisteren naar ‘De muze van Nik Balthazar’ en verdiepte ze zich in ‘Een onmogelijke liefde: filosofie en literatuur’ en Zenmeditatie, om maar enkele programma’s te noemen die ze volgde. Wie is die bezige bij? Toen we Carla uitnodigden, was ze zelf verwonderd te horen hoeveel ze al bij Vormingplus heeft gevolgd.

Hoe kwam je bij Vormingplus terecht?Carla Boone: Mijn vriendin volgde de cursus ‘Lichaam, bron van levenswijsheid’. Toen ze vertelde wat dit haar bracht, was ik ook meteen aangesproken. Van het een kwam het ander, ik volgde diezelfde cursus en daarna schreven we ons samen in voor ‘Spelen met chakra’s’. Ondertussen heb ik al veel meer programma’s gevolgd.

Hoe kies je? Zijn er zaken waar je naar op zoek gaat of laat je je verleiden door het aanbod?Als een programma mij interesseert, en er zijn er nogal wat, kijk ik eerst naar de haalbaarheid. Is het op een goed uur en makkelijk bereikbaar? Ik heb onregelmatige werkuren en werk tot 19u. Een cursus die op dat uur begint, is voor mij heel moeilijk. Ik werk ook soms in het weekend, daarom moet ik ook soms passen voor een weekendactiviteit. Bovendien wil ik al eens een ‘andere film’ meepikken, zo is mijn dinsdagavond ook vaak bezet. Dat je korte programma’s kunt volgen, spreekt me aan. In mijn werk als verpleegkundige krijg ik ook veel kans op vorming, ik moet niet per se elke keer iets vinden, maar vaak kan ik niet aan het aanbod weerstaan.

inle

idin

g

11vormingplus

ouderenzorg. Ik wil altijd vooruit, hoewel ik ook kan genieten van een goed boek of een wandeling aan zee. En ik heb mijn hart verloren aan Ijsland. De zuiverheid van de lucht en de ruwheid van de natuur zijn indrukwekkend. De cursussen van Vormingplus geven mij een stimulerende levensenergie.

Ten slotte, wat wil je nog volgen? Heb je verwachtingen naar Vormingplus?Ik zou graag wat meer creatieve cursussen volgen, mocht er iets geprogrammeerd zijn rond ‘houtsnijwerk’, ik zou me onmiddellijk inschrijven.

Dat is genoteerd.

Jan Timmerman

Het hoeft ook niet altijd zo serieus te zijn. Het gitaarspel is nogal eens ingewikkeld, we moeten onze gitaar op een speciale manier vasthouden, als me dat niet lukt, hou ik die gitaar gewoon op mijn manier vast. Dat doet mij loskomen en geeft zelfvertrouwen. Ik sta er van te kijken wat we na acht lessen al kunnen spelen. Met de a capella-cursus had ik het ook. Ik ontdekte wat ik graag doe. Ik heb niet alleen plezier in het zingen, ik leer mezelf op een andere manier kennen. Ik ontmoet in die cursussen vaak een andere Carla, die ik dan probeer te integreren in mijn dagelijkse leven. Tijdens de mindfulness-cursus leerden we o.a. mindful stappen. Ik loop meestal, bewust én trager stappen doet me goed en brengt me iets nieuws. Alles wat ik meemaak, wil ik ook doorgeven. Verschillende collega’s heb ik al warm gemaakt voor de cursussen die ik heb gevolgd.

Hoe belangrijk is vorming voor jou?Vorming is de rode draad door mijn leven. Ik heb mijn opleiding eerst in het beroepsonderwijs genoten. Maar na 10 jaar werken, ben ik, terwijl ik aan het werk was, begonnen aan mijn opleiding van bachelor in de geriatrie, zeg maar, verpleegster in de

Wat zoek je in de cursussen? (Resoluut) Vernieuwing. Verruiming. Ik zoek vernieuwing buiten de vaste patronen en de vaste routine, ik wil buiten het gewone, dagdagelijkse leven zoeken. Een TV heb ik niet meer in huis, dan komt er veel ruimte voor iets anders.Ik wil de dingen opentrekken, als iets me interesseert, maar ik weet er naar mijn gevoel niet genoeg van, wil ik me graag bijscholen en bijleren. Ik heb een leidinggevende functie en ben voor mezelf nogal veeleisend. Ik ben daardoor ook nieuwsgierig naar de mensen die de vorming geven, hoe pakken zij het aan, hoe gaan zij met problemen om? Ik ben niet zozeer op zoek naar nieuwe sociale contacten. Al was het wel prettig om samen te oefenen met drie andere deelnemers van de gitaarcursus, zo stimuleer je elkaar toch. En nu thuis samen met mijn vriendin oefenen, is ook prettig.

Wat blijft je zoal bij van de cursussen die je volgde?Dat is duidelijk: als je echt iets wilt kunnen, dan kán je het ook leren. Een inspanning wordt beloond. Door die gitaarcursus te volgen, heb ik mijn speelsheid en creativiteit weer ontdekt. Soms ontdek je zaken die je niet direct zocht.

12

In november verliet Kristof Carrein Vormingplus MZW.Kristofs passage bij Vormingplus ging niet onopgemerkt voorbij. Hij had o.m. een serieuze hand in de restyling van onze communicatie. Tijdschrift, website, nieuwsbrieven en andere banners kregen een fraaie en herkenbare look. Hij bezorgde Vormingplus een stevige voet aan de grond in Roeselare. Voor het luik ‘Maatschappij en Milieu’ bedacht hij nieuwe formats en wist een ruim (kritisch) publiek te bekoren met originele uitstappen en lezingen met een venster op onze regio en de wereld. Kristof gaat zijn politieke bevlogenheid verder vorm geven en hij bouwt ook zijn eigen communicatiebureau uit. Kristof, het ga je goed.

Kristof Carrein verlaat Vormingplus MZW

Het sociaal cultureel werk is een vlag met een heel diverse lading.We vatten het in één zin samen: mensen die mensen laten schitteren, ieder op zijn manier.

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 13

Landbouwer Kris volgt een cursus meditatief boogschieten bij Vormingplus

14

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Avond 3:Onze intuïtieve klok Mensen putten zich uit, lopen stressvol rond...Vanuit de kwantumfysicia komt een totaal nieuwe benadering van tijd naar voor. We spreken daar van een uiterlijke en een innerlijke - meer ‘intuïtieve’- klok.Philippe Vandevorst vertelt vanuit het onderzoek binnen vzw Timotheus over tijd en de nieuwe benadering van dat gegeven. De avond gaat uit van concrete voorbeelden en licht vaardigheden toe om op een nieuwe manier met tijd om te gaan.

www.timotheus.be

8Dirk LAVERGEma 21 mrt 2011 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 20 avond 1 en 2 - 25 € voor de reeks van 3 avonden

9Philippe VANDEVORSTma 28 mrt 2011 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10 - 25 € voor de reeks van 3 avonden

Avond 2:Hartcoherentie als wapen tegen stress Ons hart is meer dan een pomp. Het beschikt over een soort kleine hersenen, met een hormonenfabriekje en het communiceert met ons emotionele brein. Hartcoherentie is een natuurlijke toestand waarbij er een regelmatige, gebalanceerde afwisseling van versnelling en vertraging van het hartritme optreed. Bij woede, angst, frustratie, irritatie en boosheid verandert het patroon van het hartritme plotseling en ongelijkmatig. Dat is voor de hersens een signaal dat er stress is. D.m.v. hartcoherentie als zelfhulpmethode kom je tot een optimale samenwerking tussen hart, zenuwstelsel en emotionele brein en ga je die stress te lijf.

7Sam FURNIERma 14 mrt 2011 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10 - 25 € voor de reeks van 3 avonden

Avond 1:Vinger aan de pols en de blik naar binnenWe ontkrachten de fabels rond stress en zetten er een wetenschappelijk gefundeerde uitleg voor in de plaats. We onderzoeken hoe we in onze moderne samenleving in de stressval terechtkomen. We worden alert voor de signalen. We staan stil bij de ‘klassieke’ middelen om stressniveau in de hand te houden. Daarna worden we uitgedaagd om onze levenswijze onder de loupe te nemen en om indien nodig zelf aan de slag te gaan om fundamenteel iets aan onze stress te gaan doen.

www.perfecttalent.be

Wat doet stress met mij? – Wat doe ik met stress?

Of je nu stressbestendig bent of niet, dit doet niets af aan wie je bent als mens noch aan je kwaliteiten. Maar op een gezonde manier kunnen omgaan met de druk om je heen is een belangrijke troef in onze hedendaagse leefwereld. Voor jezelf weten wat druk met jou doet en hoe jij daar mee omgaat en of je er zelf iets aan kan doen is het doel van deze reeks van 3 avonden. We laten 3 deskundigen aan het woord over wat stress is maar vooral over hoe we er anders kunnen naar kijken en mee omgaan. Je kan de reeks volgen of voor één avond inschrijven. Let wel: avond 2 bouwt verder op de informatie van de eerste avond.

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 15

Kendiala (alias): What stress? (CC-BY-NC)

[email protected] | 056-621 340

11Linda ACCOUdi 25 jan + 1, 8, 15, 22 febr + 1, 15, 22, 29 mrt + 5 apr 2011 (19u30-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 120

Zeker van mezelf – rust in mezelf

Handelen met respect voor jezelf en voor de ander. Tijdens deze training in assertief en flexibel gedrag gaan we na hoe communicatiepatronen in elkaar zitten en hoe je daar respectvol en flexibel mee kan omgaan. Stap voor stap breiden we onze mogelijkheden uit: rustig, kordaat en eventueel genuanceerd ‘nee’ zeggen zonder de ander nodeloos te kwetsen; initiatief nemen met het risico dat de ander meer wil, of minder, of iets anders; kritiek geven met het doel een conflict uit te praten en niet met het doel de ander te kwetsen; luisteren naar kritiek die je krijgt en uitmaken welk deel wel of niet klopt voor jou; gevoelens uiten om de band met anderen te verstevigen en jezelf gezond te houden; genieten van waardering geven en krijgen. Tijdens de cursus werk je aan het verstevigen van een positief zelfbeeld, innerlijke rust en meer authentiek gedrag.

i.s.m. CC De Schakel

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

32Ann CORNILLYwoe 16, 23, 30 mrt 2011 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35

Klankschalen: een ontmoeting met jezelf, het Zelf…Korte verdiepingsreeks

Het verhaal van klankschalen is in wezen het verhaal van en met onszelf, met het Zelf.Ons openstellen voor de klanken en trillingen brengt ons dichter bij wie we werkelijk zijn. Het doet ons stilstaan, luisteren, openstellen voor datgene wat is.Deze reeks omvat drie avonden die op elkaar verder bouwen.Via gerichte oefeningen gaan we ons in de eerste avond vooral openen.De tweede avond ligt het accent op heling van aanwezige spanningen of blokkades met het doel ze los te laten. De laatste avond integreren we alles en laten we het verder doorwerken zodat we tot de kern komen van ons wezenlijke zijn… klank, trilling, stem, stilte, Zijn.

losse kledij, dik matje, pantoffels of dikke kousen, dekentje, eventueel kussen

16

G-flow: Triple expression (CC-BY-NC-SA)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Op reis naar de clown in jezelf

Ben je nieuwsgierig naar de clown in jezelf?Hou je van bewegen en spelen?Wil je meer ruimte geven aan je vrije, speelse kind? Wil je op zoek naar jouw eigen-wijze manier van contact maken via spel en humor?In deze workshop leer je geen clowntechnieken, geen trucjes of kunstjes. Je wordt meegenomen in de wonderlijke wereld van de hartsclown.Deze clown inspireert je om op een liefdevolle manier contact te maken met de bron van je leven, je hart, en dit in verbinding te brengen met anderen.We werken met beweging, expressie en meditatieve oefeningen.

www.aarde-werk.be

15Martine BALma 11 apr 2011 (9u30-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 30

14Martine BALwo 16 , 23 febr + 3 mrt 2011 (19u30-22u30)CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TIELT€ 35

[email protected] | 051-402 935

Inzicht in jezelf en je relaties Het enneagram

Het enneagram is een dynamisch model dat je op een eenvoudige en heldere manier inzicht geeft in jezelf en je relaties met anderen. Het houdt je vooral een spiegel voor en laat je bewust worden van je eigen mogelijkheden op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, interpersoonlijke communicatie, omgaan met stress, leidinggeven en opvoeding. Door meer zelfinzicht te verwerven, leer je hoe je beter kunt samenwerken met anderen, zonder jezelf te moeten wegcijferen. Je leert vertrouwen op je eigen sterke punten om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Het enneagram gaat nog een dimensie verder, het is een kaart voor een boeiende exploratietocht naar de diepten in jezelf. Je maakt kennis met het enneagram-model en wat het voor jou kan betekenen.

1Pascal MAESdi 22 feb + 1, 15, 22, 29 mrt + 5 apr 2011 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 70

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 17

Ian Grove-Stephensen: Robert Dilts (CC-BY)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

16Pieter TUYTTENza 26 mrt + 2 apr 2011 (10u – 16u30)Vormingplus, wandelweg 11,KORTRIJK€ 50

NLP: leven (z)onder invloedJezelf en de anderen op een open manier ontdekken

NeuroLinguïstisch Programmeren, is een fascinerende manier om je bewust te worden van de manier waarop je denkt, ervaart en communiceert. Het is de kunst om via taalpatronen je manier van denken (neuro)optimaal te laten werken. NLP maakt ons bewust dat we de dingen niet zien zoals ze zijn, maar dat we de dingen zien zoals we zelf zijn.Je gaat twee dagen met de NLP technieken aan de slag om jezelf te observeren en bij te sturen: wat zijn jouw denkpatronen, vanuit welke overtuigingen/waarden sta je in de wereld, hoe ontdek je je hulpbronnen en hoe kan je ze inzetten, hoe stem je af op de ander, hoe vergroot je je kans om te bereiken wat je wil...Deze NLP vaardigheden kan je inzetten in verschillende gebieden van je leven: gezondheid, opvoeding, loopbaan, relaties, creativiteit...

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

We zijn wat we denkenHoe gedachten je leven bepalen

Je gedachten zijn niet de werkelijkheid, ze zijn enkel gebeurtenissen in je geest. Toch is heel je welbevinden, je gelukkig of ongelukkig zijn vaak afhankelijk van de overheersende gedachten die in je hoofd een eigen leven schijnen te leiden. Je leert dat je geen slaaf van je gedachten hoeft te zijn, maar dat je kan leren er op een productieve manier mee om te gaan. Je verwerft basisinzichten in de werking van de geest en je oefent hoe je je gedachten kan observeren en selecteren. Zo leer je nuttig gebruik maken van gedachten die je vooruit helpen en losser komen van schadelijke gedachten.De technieken die je aanleert via meditatieoefeningen zijn eenvoudig en praktisch bruikbaar.

12Patrick DE DECKERwoe 16, 23, 30 mrt + 6, 27 apr + 4 mei 2011 (19u30-22u30)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 70

18

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

18Koen VAN REETHdi 15, 22, 29 mrt + 5 apr 2011 (19u–22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 50

EFT als hulpbron

Emotional Freedom Techniques, EFT is een universele hulp bij allerlei klachten.Door gebruik te maken van de meridianen als koppeling tussen geest en lichaam, gaan we op zoek naar emoties die ons remmen in ons leven. Als vervolg op de EFT-lezing ‘Remmingen loslaten met EFT’, gaan we deze remmingen echt te lijf in een viertal thema-avonden: lichamelijke klachten, angsten en fobieën, ingrijpende emotionele gebeurtenissen (trauma’s) en enkelvoudige eetverslavingen. Door het benoemen van je klacht/gevoel terwijl je tikt op specifieke acupunctuurpunten, blijkt de klacht/gevoel te verdwijnen. In deze cursus leer je EFT op een veilige manier gebruiken voor jezelf.

www.eft-online.be

Remmingen loslaten met EFTWorkshop

Remmingen komen we allemaal wel eens tegen! Zowel in grote als in kleine dingen! Zowel in het durven opslag vragen aan de grote baas als bij het kleine kind dat (of de volwassene die) plots verlegen wordt als er iemand hem of haar aanspreekt! Ze beperken ons in ons doen en laten! EFT biedt een manier om deze remmingen los te laten. Het is een veilige en rustige benadering, een techniek waardoor je eenvoudig remmingen kunt oplossen.Deze avond gaat vooral over hoe remmingen worden opgebouwd, hoe ze evolueren en tot uiting komen. Je maakt kennis met de EFT-techniek en je krijgt een idee hoe je ermee aan de slag kunt!

www.eft-online.be

17Koen VAN REETHdo 3 feb 2011 (19u–22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

Hauggen ‘Freedom’ (CC-BY-ND)

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 19

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

21Philippe VANDEVORSTma 7 febr 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

Het leven waarvoor je geboren bent

Is er voor ons meer weggelegd dan ‘métro, boulot, dodo” zoals Sartre dat schreef ? Is er meer dan alleen proberen te overleven, te beantwoorden aan de verwachtingen, de kost te verdienen, overleven in de stresserende wereld? Een van de grootste uitdagingen is dat onze wereld sedert de laatste eeuw onvoorstelbaar snel aan het veranderen is: technologie, leefvormen, relaties, ... Dit stelt ons voor grote uitdagingen: Hoe gedraag ik me in deze snel veranderende wereld? Wat nog te geloven en wat niet? Hoe innerlijke rust vinden? Hoe behoud ik mijn uniciteit? En vooral: waarin ligt dan mijn ‘unieke’ opdracht, mijn diepere missie als mens? Philippe Vandevorst reikt een aantal nieuwe sporen aan die je kunnen inspireren om zelf te ontdekken wat je levensopdracht kan zijn.

i.s.m. Timotheus vzw

www.timotheus.be

20Jan MEYSMANSdo 17, 24 mrt 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25€

Intuïtief je innerlijke kracht ontdekken

Hoe meer je spiritueel geïnteresseerd bent, hoe meer je moet kunnen gronden en centeren. Gronden leer je niet door een theoretische benadering, maar vooral door oefening. Een goede gronding geeft stabiliteit, rust, veiligheid en brengt je in je kracht. Het versterkt de ervaring van wat er in ons lichaam gebeurt en geeft ons zo de mogelijkheid onze plannen, ideeën en creativiteit niet alleen als fantasie te beleven, maar ook uit te voeren. Tijdens deze workshop leren we via de typische intuïtief/energetische methode die Timotheus eigen is om via een betere gronding je innerlijke kracht te (her)activeren.

i.s.m. Timotheus vzw

www.timotheus.be

19Stephan VIAENEma 24 jan 2011 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

Hypnose : een kennismakingvoordracht

Tijdens deze voordracht tonen we dat hypnose zoveel meer is dan de ‘show hypnose’ van televisie. Hypnose is een eenvoudige en directe manier om toegang te krijgen tot het oneindige en bijzonder krachtige potentieel van het Onbewuste. Het biedt prachtige mogelijkheden om je diepere zelf te ontdekken, om bepaalde kwaliteiten of vaardigheden te verbeteren, maar ook om blokkeringen, trauma’s, angsten, pijn etc. te behandelen. Ook zelfhypnose komt aan bod. Als afsluiter kan iedereen die dat wenst op een veilige en aangename manier kennismaken met een korte hypnose-reis.Stephan Viaene is actief als Life & Business Coach. Hij is Certified Personal Coach, Master Practitioner NLP en Master Practitioner Ericsonian Hypnosis.

www.sequitor.be

20

Oranges and lemons (alias): Teenagers in Dubrovnik (CC-BY-NC-ND)

“Luister eens naar mij”training: opvoeden in onze huidige samenleving.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

verantwoordelijkheid niet opnemen. Niet vanuit repressie maar wel vanuit een constructief zoeken naar wat je kind op dat moment te leren heeft.We bekijken heel concreet waarop we kunnen letten als we grenzen stellen en gedrag bijsturen. Onze toon, onze woordkeuze, welke alternatieven we hen kunnen aanbieden, hoe we op elke leeftijd steeds kunnen vertrekken vanuit vertrouwen geven voor de dingen die ze al aankunnen.…

i.s.m. CC De Schakel

22Lut CELIEdi 12 apr 2011(9u30-16u30) + do 14 apr 2011(19u30-22u30) + za 30 apr 2011(10u-16u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM € 75

Kinderen leren vanuit vertrouwen geven, voor de dingen die ze al aankunnen, stap voor stap. Daarom oefenen we in deze training basishoudingen en vaardigheden die vertrekken vanuit wat het kind wél kan én de vraag wat het kind op een bepaald moment nodig of te leren heeft.

Opvoeden is een spanningsveld tussen koesteren en kaderen.

De ene pijler is liefdevolle zorg en aandacht voor wat kinderen in onze huidige samenleving meemaken, hun beleving, vragen en angsten.Hiervoor is het belangrijk dat we verder leren kijken dan wat we ‘zien’.Om zo goed mogelijk te leren luisteren naar wat er in het kind en de jongere omgaat oefenen we stap voor stap de vaardigheid om naar onze kinderen te kijken met een dubbele bril: wat zie ik? Wat zou de boodschap kunnen zijn? Wat gaat er achter dit gedrag schuil? Hoe kan ik daar best op reageren? Wat heeft mijn kind op dit moment nodig? Wat heeft het te leren?

De andere pijler is het scheppen van een duidelijk kader. Dit houdt in dat we grenzen stellen als kinderen en jongeren zich gedragen op een manier die niet kan of als ze hun

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 21

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

25Veerle GOUWYdo 31 mrt 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 13 (incl. Disc-introductie)

Ontdek je eigen opvoedingsstijl

De persoonlijkheid van iedere ouder en ieder kind is verschillend. Voor de opvoeding bestaat dan ook geen receptenboekje. In deze workshop leer je jezelf én je kind beter kennen om zo te kunnen inspelen op de eigen stijl van je kind(eren).Het DISCmodel is het hulpmiddel om volgende vragen te beantwoorden:Wat is je ‘natuurlijke’ manier van doen en hoe beïnvloedt dit je opvoedingsstijl? Wat zijn je sterktes en valkuilen bij het opvoeden? Hoe zitten je kinderen in elkaar en welke invloed heeft dit op hun gedrag? Hoe kan je jouw manier van opvoeden aanpassen aan de behoeften van je kind? Hoe kan je de communicatie verbeteren tussen jou en de kinderen en een bemoedigende sfeer creëren?Veerle Gouwy is gecertificeerd persologtrainer.

www.kenjezelf.bewww.persolog.nl

24Stef DESODTma 21 febr 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 8

Hoe help ik mijn kind om weerbaar te zijn?

Kinderen verschillen door hun uiterlijk, hun capaciteiten, de waarden en normen die ze van hun ouders meekregen, de financiële armslag van hun ouders,....Zij zelf kunnen deze verschillen meestal niet plaatsen en kunnen heel wreed zijn voor elkaar. Daardoor heeft ieder kind wel eens met pesterijen te maken als pester, gepeste of getuige. Het zijn net dié momenten waarop je als ouder niet kan ingrijpen. Je kan alleen hopen dat je kind voldoende weerstand biedt en niet meegesleurd wordt in emotioneel pijnlijke situaties. Waar en hoe leg je die basis? Hoe voorkom je dat je kind een ‘doelwit’ of een ‘pestkop’ wordt? Hoe stimuleer je een kind om weerbaar te zijn tegen pesterijen?

Stef Desodt is leerkracht en auteur

i.s.m. Sig

www.sig-net.be23Jannes BAERTdi 18 jan 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 8

Leren lerenTips voor lagereschoolkinderen

In de klas leren kinderen een aantal vaardigheden om de schoolopdrachten thuis zo zelfstandig mogelijk af te werken. Deze vaardigheden hebben te maken met wat men in de eindtermen ‘leren leren’ noemt. Ook (groot)ouders kunnen de kinderen op dat vlak ondersteunen tijdens huiswerk of het leren van lessen. We starten met concrete aanwijzingen voor het kiezen van een goede werkplaats, werkplanning, starten en pauzes inlassen. We overlopen drie ‘klavertjes vier’ als hulpmiddel bij het maken van huiswerk, het leren van lessen en het oplossen van problemen in het algemeen.

Jannes Baert is psycholoog en kwaliteitsdirecteur in Revalidatiecentrum Ter Kouter, Deinze. Hij is verbonden aan CebCO.

i.s.m. Sig

www.sig-net.be

22

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] 056-433 495

28Veroniek VALCKEdi 1 feb 2011 (19u30-22u)OC De Cerf, Kerkstraat 1/1 GULLEGEM€ 12

Brain Gym : een kennismaking

Brain Gym© is een educatieve methode die bestaat uit een reeks eenvoudige, leuke activiteiten die ervoor zorgen dat leerlingen, studenten en zelfs volwassenen en senioren die voor een uitdaging staan, een betere toegang krijgen tot hun eigen mogelijkheden. Het gaat onder meer om bewegings- en ademhalingsoefeningen. Deze zorgen ervoor dat de hersenen gestimuleerd worden en beter gaan samenwerken. Je voelt je beter in je vel, lezen en je concentreren gaan makkelijker, en als je voor een uitdaging staat, sta je meer in je kracht. Op deze introductieavond doen we samen een aantal oefeningen, en krijg je uitleg en achtergrondinformatie over Brain Gym.

www.braingymbelgium.be

gemakkelijke kledij, fles water

ism CC Guldenberg

[email protected] | 056-621 340

27Nathalie DEKNUDTdi 25 jan + 1, 8, 15, 22 feb + 1 mrt 2011 (19u30–22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 75

Leren spreken voor een groepSpreektraining

Regelmatig moet je een groep (klas, jeugdbeweging, team, vergadering) toespreken. Je bent achteraf niet altijd even tevreden over je uitspraak, je taalgebruik, de manier waarop je de zaken aangepakt hebt. Of na afloop heb je stemproblemen, ben je schor.Deze training verhelpt daaraan. Via praktische oefeningen o.l.v. een logopediste polijs je je spreektaal. Je leert alle klanken correct uitspreken en beter articuleren. Je werkt aan je ademhaling en leert je stembanden correct gebruiken. Maar je leert ook hoe je de dingen best verwoordt en hoe je de boodschap overbrengt. Je kunt gewend raken aan een publiek voor je neus en je kan leren houden van de micro.

i.s.m. CC De Schakel

26Adinda TAELMANma 4 en 11 apr 2011 (19u–22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25€

De kracht van het vragen stellen

Welke soorten vragen stellen we elke dag en welk effect hebben ze? Is dit effect afhankelijk van de vraag of van de vraagsteller? Hoe komt dit? Wanneer ‘werkt’ een vraag eigenlijk bij iemand? Wat onderscheidt een goede van een minder goede vraag? Welke vragen brengen mij het dichtst bij mijn doel? In deze cursus leer je op een creatieve, innovatieve en efficiënte manier met vragen omgaan.

i.s.m. Stichting Lodewijk de Raet

www.de-raet.be

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 23

Hendrik van Leeuwen: The origin of species (CC-BY-NC-ND)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

29Ann DESCHACHTdi15, 22, 29 mrt + 5 apr 2011 (19u-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE € 50

30Ann DESCHACHTdo 3, 10, 24 feb + 3 mrt 2011 (19u-21u30) OC de Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM€ 55

31Douwe NUTTERTSma14, 21, 28 maart + 4 apr 2011 (13u30-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 50

Mindfulness of aandachtige aanwezigheid

Bij Mindfulnesstraining cultiveren we een open, niet oordelende en milde geest. We leren en oefenen op dagdagelijkse situaties om mild aanwezig te zijn. Het is een manier van omgaan met problemen waarbij men niet naar een oplossing zoekt en er ook geen weerstand tegen biedt. Geen verandering, geen verwerping, wel aanvaarding, helder krijgen wat hier en nu gebeurt. De methode kwam in de media n.a.v. een wetenschappelijk onderzoek waarop de positieve resultaten bleken voor het helen van depressies. Mindfulness is veel meer dan een ‘goede methode’, het is een manier om ten volle, met hart en ziel in het leven te staan op elk moment. Het verruimt je geestelijke blik, ontsluit je innerlijke wijsheid en geeft een gevoel van verbondenheid.

matje, dekentje, kussen + losse kledij

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

[email protected] 056-433 495

24

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

35Rie VANDURENwoe 26 jan + 2, 9, 16, 23 feb + 2, 16, 23, 30 mrt 2011 (19u30-22u)De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstrat 23, RUMBEKE€ 140

Doorwerkers: Emoties: energie om te gebruiken?!

Soms ervaar je emoties als hinderlijk, lastig, ... Maar emoties zijn gewoon energie die stroomt. Wanneer je deze energie leert hanteren kun je die positief inzetten. Hierdoor worden je emoties vriend in plaats van vijand.In deze doorwerkgroep exploreer je verschillende emoties en word je uitgenodigd om er vanuit je kracht mee om te gaan.

Om deze groep te volgen is het gewenst dat je ervaring hebt met actief emotioneel lichaamswerk. Een intakegesprek met Rie (056/260.602) is noodzakelijk indien je nog geen doorwerkers volgde.

losse kledij, warme sokken, kussen en/of dekentje.

Starters: In deze groep wordt de basis gelegd. Via aarden, ademen, bewegen en geluid wordt je draagkracht vergroot om verder door te stromen in allerlei aspecten van menszijn.

34TA-therapeutendi 1, 8, 15, 22 feb, 1, 15, 22, 29 mrt 2011 (19u30-21u30) De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstrat 23, RUMBEKE € 96

Introductie33Rie VANDURENdi 25 jan 2011 (19u30-21u30) De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstrat 23, RUMBEKE€ 10

losse kledij, warme sokken, kussen en/of dekentje.

In deze cursus start de zoektocht naar je kern bij je lichaamservaring. Wie ben ik? Wat wil ik? Als je ‘echt’ luistert naar de signalen van je lichaam, merk je dat die heel veel informatie geven over jezelf. Al je spieren, heel je lichaamshouding drukt je verleden uit. Je reageert op de situaties waarin je terechtkomt, vanuit dat (meestal onbewuste) verleden. Via allerlei oefeningen ontdek je jezelf en de patronen van overleving die je hebt opgebouwd. Je gaat het harnas herkennen dat je nodig hebt om je te beschermen. Maar dat harnas belemmert je echte gelukkig-zijn. Het zorgt wel voor ‘over-leven’, maar is dikwijls een hinderpaal voor ‘leven’; het maakt dat we ‘geleefd worden’.Wanneer je je bewust bent van die patronen, kun je ze ook veranderen en zelf keuzes maken, i.p.v. je erdoor te laten leven. Hoe je emoties en gevoelens hanteren naast het krijgen van inzicht is belangrijk in deze cursus. Om dit proces aan te gaan wordt er eerst gewerkt aan een stevige basis (aarden), zodat je zelfbewuster wordt en een grotere draagkracht krijgt. De cursus gaat uit van bio-energetica, waarna ook encounter, primal, meditatie en tantra-technieken worden gebruikt. In de groep staan de individuen met hun proces centraal.

Lichaam, bron van levenswijsheid!Introductie en reeksen

pe

rs

oo

n e

n r

ela

tie

vormingplus 25

HDC Photography: Dance like no one is watching (CC-BY-NC)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

37Satsavya MERTENSdi 12 en wo 13 april 2011 (10u–17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 70

Je lichaam, je tempelOpenen naar lichaamsbewustzijn

Geef jezelf twee dagen vrij van stress en zorgen maken, neem de tijd om in voeling te zijn met je eigen lichaam en zijn wijsheid.Je leert met de eenvoudig maar diep werkende Mentastics® bewegingen hoe licht en makkelijk je kunt bewegen in je dagelijkse bezigheden. Je wordt je bewust van je lichaamsstructuren met Bodymindcentering® en verbaast jezelf met de ontdekking hoe scherp je intuïtie kan zijn. Met dans, kleur, klank en meditatie hervind je de verbinding met jezelf.De handreikingen in deze workshop neem je mee naar huis, je leert goed te zorgen voor je lichaam en te genieten door ontspannen aanwezig te zijn.

www.satsavya.wordpress.comInformatie over de Mentastics zie: http://satsavya.wordpress.com

36Rie VANDURENza 5 en zo 6 mrt 2011 (10u-17u)De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23 RUMBEKE, €70

Van confrontatie naar meditatietweedaagse workshop

Tijdens deze tweedaagse maak je kennis met meditatie als mogelijkheid om op een diep niveau te helen, van binnenuit. Het resultaat is ontspannen aanwezig zijn.

Eerst kijk je naar de weerstanden in jezelf die maken dat werkelijke stilte, leegte niet mogelijk is. Vanuit de acceptatie van die weerstanden, maak je ruimte voor meditatie.Je maakt de verbinding tussen leven in je lichaam, op deze aardbol, in deze tijd en de kern in jezelf die stil, tijdloos en ontspannen is.Wanneer je deze verbinding ervaart, ontstaat ‘totale acceptatie in het hier en nu’.

Tijdens deze workshop maken we gebruik van beweging, dans, meditaties, …

losse kledij, warme sokken, kussen en/of dekentje, water, lunch.

26

LolliKnit (alias): Utthita Hasta Padangustasana (CC-BY-NC)

[email protected] | 051-265 700

Yoga

Yoga bestaat uit een reeks lichaams- en ademhalingsoefeningen die een heilzame en rustgevende werking hebben op lichaam en geest. Door die oefeningen wordt je lichaam op verschillende vlakken geschoold (vb. stabiliteit in de wervelkolom en ledematen wordt verbeterd) en wordt je bewustzijn gesterkt, waardoor je tot nieuwe inzichten en gewaarwordingen kan komen. Yoga bevordert de gezondheid en geeft rust in het vaak drukke leven. In de lessenreeks worden de lichaamsoefeningen afgewisseld met een ontspanningshouding.

De cursus is geschikt voor zowel beginners als mensen die al met yoga vertrouwd zijn. We richten ons naar iedereen die op zoek is naar ontspanning en nieuwe levensenergie.

loszittende kledij en een dun matje of badhanddoek

178Marc CROP (yogaschool De Cypres)ma 17, 24, 31 jan + 7, 14, 21, 28 feb + 14, 21, 28 mrt + 4 apr 2011 (19u-20u15 & 20u15-21u30)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1ROESELARE€ 55

[email protected] | 056-515 891

38Christine BRUGGEMANdo 27jan + 3, 10, 17, 24 feb + 3, 10, 17, 24, 31 mrt + 7 apr 2010 (19u-20u30)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 80

Energetisch LichaamswerkInitiatie Dans en Beweging – Dans en transformatie

Bio-energetisch lichaamswerk is een vorm van emotioneel, zeer actief lichaamswerk. Tijdens het opgroeien, bouwt ieder een harnas rondom zich. Angsten, verdriet, frustraties die geen uitweg vinden, blijven verder aanwezig in het lichaam. Deze emotionele spanningen en conflicten belemmeren een vlotte beweeglijkheid; veroorzaken een negatief zelfbeeld en lichaamsgevoel; verstoren de vrije energiestroom in ons lichaam. Ze veroorzaken (spier)spanning en psychosomatische klachten. Deze spanningen en problemen kan je opzoeken in je onderbewuste en opruimen zodat je remmingen kan loslaten om opnieuw de levenstroom in je lichaam te voelen.

i.s.m. CC De Steiger

losse kledij (niet synthetisch), katoenen sokken en badhanddoek, eventueel matje

vormingplus 27

filo

so

fie, r

eli

gie

en z

ing

ev

ingPoetsvrouw Karla volgt

een cursus Chinese filosofie bij Vormingplus

28

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 Inschrijven hoeft niet.

40Verschillende begeleiders zo 23 jan 2011 (14u30-17u) Café Bobar, Bolwerkstraat 17, VILVOORDEgratis

Filo-café-estafette

Jaarlijks houden verschillende Vlaamse begeleiders een niet te missen filocafé-estafette. Dit jaar vindt die plaats in Vilvoorde op zondag 23 januari 2011!De moderatoren zullen afwisselend het filocafé begeleiden, waardoor je met diverse stijlen kan kennismaken. Een belangrijke basiswaarde blijft overeind. Filosofie moet voor iedereen toegankelijk zijn. Deelnemers reiken zelf een fundamentele uitgangsvraag aan en kunnen op elk moment inspraak krijgen in de opzet en de structuur van het gesprek. Ben je trouwe bezoeker of maak je graag kennis met het filosofisch café? Je bent vrij om op elk moment binnen en buiten te lopen. Een filosofische achtergrond is niet vereist.

Aansluitend is er een receptie aangeboden door Vormingplus en Stichting Lodewijk de Raet.

www.vormingplus.be/filocafe

39Alex KLIJN, Fons VAN DORMAEL, Jan TIMMERMANma 17 jan, 21 feb, 21 mrt 2011 (20u-22u30)Theater Malpertuis, Stationstraat 25, TIELTgratis

Filocafé Tielt

Wil je onder leiding van een ervaren gespreksleider, je gedachten laten uitdagen, dan ben je op je plek in een filo-café. Het streven naar inzicht staat er centraal, niet gelijkhebberij. In een open, zoekende dialoog kan je je denken onderzoeken en je eigen mening toetsen aan die van anderen.Uitgangspunt is een vraag die de aanwezigen op het moment zelf afspreken. Mogelijke vragen zijn ‘Kan je leven zonder illusies?’, ‘Zijn we vrij in onze keuzes?’.Alles gebeurt ongedwongen, zonder onderscheid in leeftijd, sociale achtergrond, beroep of diploma. Zin in een filosofisch avontuur is de enige vereiste.

Deelname is gratis, alleen je pint betaal je zelf.

www.vormingplus.be/filocafe

i.s.m. CC Gildhof en Theater Malpertuis

filo

so

fie, r

eli

gie

en z

ing

ev

ing

vormingplus 29

[email protected] | 056-621 340

43Anne PROVOOSTdo 17 mrt 2011 (20u-22u)€ 5 (of € 12 per cyclus Hedendaagse Filosofie)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM

[email protected] | 056-621 340

164Ico MALYdo 24 feb 2011 (20u-22u)€ 5 (of € 12 per cyclus Hedendaagse Filosofie)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM

[email protected] | 056-621 340

42Floris VAN DEN BERGdo 10 feb 2011 (20u-22u)€ 5 (of € 12 per cyclus Hedendaagse Filosofie) CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM

Beminde ongelovigen Atheïstisch Sermoen

Wat bedoelen gelovigen als ze zeggen dat hun god een plan met hen heeft? Heeft hij dan ook een plan met de niet-gelovigen, en met de planeet waarop zij wonen? Waar ligt de grens tussen gematigde en extreme religie?Anne Provoost ontwierp een religiometer waarmee je bij jezelf en je vrienden op een schaal van tien kunt meten hoe (on)gelovig je bent. Ze stelt een verschuiving vast. De opgang van evangelisch creationisme, islamfundamentalisme en religieus sektarisme dwingt de niet-gelovigen tot actie. Atheïst zijn is niet voldoende, we moeten zelf een inhoud geven aan de samenleving. Er moet een betere uitleg zijn bij onze godverzaking, één die uitdaagt maar niet op zielen trapt.

i.s.m. CC De Schakel & Humanistisch Vrijzinnige Vereniging Waregem

De beschavingsmachine.Wij en de islam

De media hangen een stereotiep beeld op van ‘de islam’ en ‘de moslims’. In het bestaande inburgeringsbeleid moet de ‘ander’ zich aanpassen aan ‘onze waarden en normen’. De maatschappelijke spanningen worden zo herleid tot een verschil in cultuur. Dit beleid kan niet anders dan mislukken omdat het vooroordelen, clichés en discriminatie in stand houdt.Ico Maly gaat op zoek naar de echte oorzaken en stelt vast dat de fascinatie voor ‘de islam’ alles te maken heeft met macht, met de sociaal-economische en politieke realiteit.Ico Maly schreef over beeldvorming en islam, racisme en het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hij is hoofdredacteur van het project Mediawatch bij Kif Kif.

i.s.m. CC De Schakel & Humanistisch Vrijzinnige Vereniging Waregem

Filosofie voor een betere wereld

Floris van den Berg, filosoof en docent wetenschapsfilosofie en ethiek aan de Universiteit van Utrecht, wil de wereld prettiger, rechtvaardiger, mooier, gelukkiger, gezonder, vrijer, diervriendelijker, welvarender en duurzamer maken. Hij beseft dat dit erg hoog gegrepen is maar hij argumenteert dat er geen andere weg mogelijk is. Hij is ervan overtuigd dat we onze levensstijl drastisch moeten veranderen teneinde onderdrukking en uitbuiting van levende wezens maximaal te vermijden, en onze wereld te behoeden voor een ecologische nachtmerrie. Het is volgens hem dan ook dringend tijd voor actie en hij geeft daar op diverse vlakken zelf het voorbeeld van.

i.s.m. CC De Schakel & Humanistisch Vrijzinnige Vereniging Waregem

Hedendaagse Filosofie

30

The unnamed (alias): Freedom (CC-BY-SA)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

44wo 26 jan 2011 (20u15-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 (€ 20 voor de reeks)

Antoon BRAECKMAN Een ‘samenleving van individuen’: crisis van de democratie?

Antoon Braeckman, professor politieke filosofie aan de KULeuven, toont waarom de crisis in de westerse democratieën eerder regel dan uitzondering is.Als individu maken wij volledig deel uit van de samenleving, afhankelijk als wij zijn van de voorzieningen van de welvaartstaat. Anderzijds hebben wij ons in hoge mate losgemaakt van een als verstikkend ervaren groepsdruk. Wij zijn individuen die los-van-de-samenleving-in-de-samenleving staan.Daardoor verliest de staat – net zoals klasse, religie, ideologie en andere ‘instanties van collectieve transcendentie’ – haar betekenis als bindend element in de samenleving. Maar daarmee komt de bestaansvoorwaarde voor de rechten van het individu, nl. de moderne staat als waarborg voor die rechten, onder druk… Haalt de democratie zichzelf onderuit?

Economische crisis, financiële crisis, ecologische crisis, crisis van de politiek en van de democratie, levensbeschouwelijke crisis, vertrouwenscrisis... Het lijkt alsof we de crisissen opstapelen. Het is vijf voor twaalf, en voor sommigen al vijf over twaalf. Het is nu of nooit, of … ja, wat? Valt straks de hemel op onze hoofden, zijn we collectief ons graf aan het graven, of zijn er andere strategieën en antwoorden dan het defaitisme denkbaar?Zijn deze crisissen enkel dure woorden, of zitten we inderdaad op de kanteling der tijden? We verschansen ons niet in doemdenken, maar kijken welke alternatieven we in het Avondland kunnen voorstellen. We vragen het aan twee filosofen, een socioloog en een theatermaker...

i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk enVrijzinnig Centrum Mozaiek

Vrij-Spraak:Antwoorden op de crisis

filo

so

fie, r

eli

gie

en z

ing

ev

ing

31vormingplus

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

46wo 16 mrt 2011 (20u (!)-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 (€ 20 voor de reeks)

47wo 6 apr 2011 (20u15-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 (€ 20 voor de reeks)

Toon VANDEVELDE De kredietcrisis als morele crisis?

De bankencrisis van 2008 heeft op verrassende wijze de kwetsbaarheid van ons economisch systeem blootgelegd. Het gaat hier ten dele om een morele crisis, maar er is nog meer aan de hand. Deze crisis komt ook voort uit een bepaalde systeemdwang, die voorheen niet goed onderscheiden werd. We proberen de verschillende determinanten van deze crisis op een rijtje te zetten en suggereren enkele remedies.

Toon Vandevelde is decaan van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (K.U.Leuven) en verbonden aan het Centrum voor Ethiek, Sociale en Politieke Filosofie.

Dirk GELDOFCrisis en onzekerheid in de risicomaatschappij

De financiële en economische crisis beheersen sinds het najaar van 2008 de agenda. Van de klimaatcrisis liggen we blijkbaar minder wakker. Daarbij lijkt het alsof crisissen de uitzondering zijn. Zo zien we onvoldoende hoe in onze geglobaliseerde risicomaatschappij crisissen elkaar voortdurend opvolgen en de kern vormen van die risicomaatschappij. Hoe kunnen we die risicomaatschappij beter begrijpen? Hoe hangen sociaal-economische en ecologische risico’s samen? En wie betaalt de prijs voor de georganiseerde onzekerheid, die niet alleen de financiële markten beheerst?

Dirk Geldof is socioloog en docent en auteur van o.m. ‘Onzekerheid. Over leven in de risicomaatschappij’.

Geert SIXSchafteneen theatrale lezing

Het stinkt alom, in banken en economie, in politiek en religie. De leiders van het geloof, van de maatschappij, de leiders van het welzijn voor iedereen … serveren met valse beloften een nieuwe bloei. Onrust en verdeeldheid, stijgende armoede en wantoestanden oogsten ze.En dat is nog niet alles, kijk naar de crisis naast de crisis: de crisis van het hart en de ziel van gewone mensen, de crisis in onze kop. De crisis is van alle tijden. Staat er ons nog iets anders te wachten of komt uit onverwachte hoek toch nog een teken van menselijkheid, een schandaal van solidariteit, een getuigenis van echtheid?

Geert Six, frontman van De Unie der Zorgelozen, slaat en zalft, streelt en bokst. Wat er ook van zij, we blijven beter rechtop, tegen de wind in.

45wo 16 feb 2011 (20u15-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 8 (€ 20 voor de reeks)

32

philobiblon ‘Aquinas reads Boethius 2’ (CC-BY-NC)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

48Luc VANMARCKEdo 27 jan + 3 & 10 feb 2011 (19u30-21u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM € 15

49Meynard VASENdo 3, 17, 24 mrt 2011 (19u30-21u30) CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM € 15

REEKS 2PlatoSymposion (Symposium)

In dit vroege en lichtvoetige werkje laat Plato verschillende mensen een lofrede op de liefde geven. We krijgen een uitgelezen maaltijd van verschillende soorten liefde voorgeschoteld, o.a. de erotische liefde, de beroemde Platonische liefde en de liefde tot wijsheid. Welke is de meest waardevolle, en hoe hangen ze met elkaar samen? Als bijgerecht krijgen we een mooi doorkijkje op hoe het liefdesleven er uitzag voor een man in het klassieke Athene, en een levendig en inspirerend portret van de aartsvader van de filosofie, Socrates.

UITERLIJKE INSCHRIJVINGSDATUM14 dagen voor het begin van de reeks

REEKS 1Luuk Van MiddelaarPoliticide. De moord op de politiek in de Franse filosofie

In ‘Politicide’ analyseert Van Middelaar de Franse politieke filosofie van de 20ste eeuw. We komen politieke denkers van links en van rechts tegen, van marxisten tot denkers die de politiek achter zich willen laten. Steeds valt op hoe weinig deze figuren ophebben met de democratie. Tot Claude Lefort toont dat de essentie van de democratie erin bestaat dat ze de tegenstellingen en sociale conflicten die aan de basis liggen van elke samenleving, erkent i.p.v. ze – met geweld - weg te vegen. In deze leesgroep focussen we op het werk van Deleuze en Guattari, Ferry en Renaut, Lyotard en ten slotte Lefort.

UITERLIJKE INSCHRIJVINGSDATUM14 dagen voor het begin van de reeks

Filosofie leesgroepDe avonden

Ben je geïnteresseerd in filosofie, maar heb je vaak de moed of de tijd niet om een filosofisch werk alleen te doorploegen? Blijf je meestal steken bij de eerste twintig pagina’s? Dan is deze leesgroep iets voor jou. We lezen in etappes een filosofisch werk. Samen delen we onze bedenkingen, vragen en ideeën. Dit in een ontspannen en ongedwongen kader met begeleiding van een filosoof. Op deze manier kan filosofie een vorm van doorleefd denken worden. Voorkennis is niet vereist.

De boeken zijn te ontlenen in de bieb van Waregem.

i.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo, CC De Schakel en Openbare Bibliotheek Waregem.

filo

so

fie, r

eli

gie

en z

ing

ev

ing

vormingplus 33

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.uitinkortrijk.be | 056–239 855

51Jan TIMMERMANwo 9 feb 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 5

Leesgroep Ann Meskens‘Eindelijk buiten’

Aansluitend op het interview in Het Penhuis bespreken we ‘Eindelijk buiten’, essays als filosofische stadswandelingen. In dat boek vertrekt Ann Meskens van alledaagse gebeurtenissen als de kermis, winkelende mensen of de verschroeiende zon en dialogeert ze – vanop straat – met o.m. Rousseau, Nietzsche, Heidegger en Baudrillard. Ze behandelt grote thema’s als de verhouding tussen individu en massa, het consumentisme, medelijden, nostalgie of de herinnering en ontdoet ze zo van hun abstractie. Meskens filosofeert met lichtvoetige ernst, maar steeds helder. We bespreken een aantal van deze stadsessays. (Meer info volgt bij inschrijving.)

i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Het Penhuis

Het PenhuisAnn Meskens

Ann Meskens studeerde wijsbegeerte en toegepaste ethiek. Ze geeft lezingen, werkt als radiocolumniste en schrijft voor diverse kranten en tijdschriften. Ze publiceerde ‘Jacques Tati. Een kwestie van kijken’, de reisgids ‘Reizen en literatuur’ (samen met Johan Vandenbroucke) en ‘Eindelijk buiten – filosofische stadswandelingen’. Meskens bestempelt zichzelf als een ‘freewheelende ethica’. Haar bespiegelingen en overpeinzingen behandelen eigentijdse vraagstukken zoals de verhouding tussen individu en massa, het consumentisme, de vermeende aantrekkingskracht van het platteland en het verlangen naar vroeger.

Gastheer Philippe Lepers interviewt Ann Meskens voor Het Penhuis.

i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Het Penhuis

50Ann MESKENSzo 6 feb 2011 (10u30)Oranjerie Broelmuseum, Broelkaai 4, KORTRIJK € 5

34

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

54Elke VANDEPERREdi 22 feb & 1 mrt 2011 (10u-12u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

Godsdienst is dood! Leve de spiritualiteit!

Onze samenleving verandert snel, ook levensbeschouwelijk. In West-Europa lopen kerken leeg, maar de aandacht voor spiritualiteit, meditatie en mystiek neemt toe. Is God terug van weggeweest? Hebben religie en zingeving toch nog een plaats? Geïnstitutionaliseerd geloof verschuift naar individuele spiritualiteit. Allerlei vormen van nieuwe spiritualiteit en religie doen hun intrede: van New Age tot Kabbalah, van Scientology tot de ‘Nieuwe Katholieke Bewegingen’. Maar dreigt spiritualiteit geen handelswaar te worden? We onderzoeken deze evolutie en bekijken de kenmerken van nieuwe spirituele bewegingen, in het licht van maatschappelijke ontwikkelingen.Na een inleiding is er ruimte voor interactie.

i.s.m. vzw Motief

www.motief.org

53Gids + Jan TIMMERMANzo 27 feb 2011 (10u-18u)ANTWERPEN€ 45 (incl. gids en koosjere maaltijd, geen treinticket)

DaguitstapJoods Antwerpen

Nergens in België is de joodse gemeenschap zo duidelijk aanwezig als in Antwerpen. Je maakt kennis met hun cultuur, met de pajes, gefillte Fish, mezoeza’s en menora’s, met jood- en Belg-zijn. Joodse gastheren en -vrouwen vertellen over hun tradities en grote feesten, hun werk en godsdienst.We bezoeken de synagoge, waar je meer verneemt over de religie en de invloed op het dagelijkse leven. We genieten ‘s middags van een uitgebreide koosjere maaltijd bij een wereldvermaarde koosjere traiteur. Daarna wandelen we door de joodse wijk en het stadspark en bezoeken we het diamantkwartier.

i.s.m. Antwerpen Averechts

Afspraak om 9u55 in de hal van Antwerpen-Centraal (vertrek trein uit Kortrijk: 8u40)

www.antwerpenaverechts.be52Dirk DE CALUWÉ za 29 jan 2011 (10u-18u)BRUSSEL€ 25 (incl. gids en middaglunch, geen treinticket)

Islamwandeling door Brussel

De aanslagen van 11 september 2001, de cartoonrellen, het hoofddoekenverbod ... hierop focussen de media maar al te graag. Maar hoe leven de naar schatting 400.000 gewone moslims in ons land en hoe beleven zij hun godsdienst? Aan de hand van een bezoek aan enkele moskeeën maken we kennis met de grote diversiteit binnen de islam. We bezoeken een typisch theesalon en, zo mogelijk, wonen we een gebedsdienst bij. Het zal duidelijk worden dat de islam niet onder één noemer is te vangen.

Afspraak om 10u in Station Brussel Zuid (hoofdgang ter hoogte van de Eurostar, sporen 1 en 2).

Dirk De Caluwé is gids van vzw Tochten van Hoop. Naast de ‘onderkant’ van de stad tonen zij ook ‘plaatsen van hoop’.

www.tochtenvanhoop.eu

filo

so

fie, r

eli

gie

en z

ing

ev

ing

vormingplus 35

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

55Barbara WATERSCHOOTdo 17, 24 en 31 mrt 2011 (13u30-16u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35

Wijsheid uit het OostenHet Chinese denken

Tijdens drie namiddagen maak je kennis met drie grote Chinese denkrichtingen.

1. Het ConfucianismeOver de weg van de mens met als doel het streven naar harmonie. Centraal staat de vraag naar het juiste leven op persoonlijk en sociaal niveau. Respect voor familie en hiërarchie zijn belangrijke Confucianistische deugden.2. Het TaoïsmeOver de weg van de mens om één en deel te worden met het Tao. Leven in alle eenvoud, natuurlijkheid en spontaneïteit zijn het pad naar innerlijke rust.3. Het Chan-BoeddhismeHet Chan-Boeddhisme kan beschouwd worden als de meest zuivere leer binnen de scholen van het Chinese Boeddhisme. De leer van Bodhidharma is een ‘down to earth’-Boeddhisme.

Barbara Waterschoot is sinologe.

41Jimmy KOPPENwo 2 mrt 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

De filosofie van de vrijmetselarij

“Mensen die op sociologisch, psychologisch, ideologisch en emotioneel vlak fundamenteel van elkaar verschillen, proberen elkaar op een intieme manier te ontmoeten in een gesloten groep, buiten de burgerlijke maatschappij.” Zo omschrijft Leo Apostel de vrijmetselarij.Hoe zit het dan met inwijdingen, graden en de typische symboliek? Welk doel heeft de vrijmetselaar voor ogen? En mogen ook vrouwen toetreden? Op deze en andere vragen over de Vrijmetselarij geeft deze lezing een antwoord.

Drs. Jimmy Koppen is historicus (VUB), hij maakt een proefschrift over anti-maçonnieke beeldvorming in 19de eeuws België.

i.s.m. UPV en VC Mozaïek Andy Chase ‘Worcester Masonic Temple’ (Creative Commons Attribution Noncommercial Share Alike)

36

Thema’s17 februari: Creativiteit. Een goed idee?!24 maart: Hoe zou het nog zijn met … de deeltjesversneller?

www.wetenschapscafekortrijk.be

Zenzondag

Tijdens deze zendag maken we op een actieve manier kennis met het zenboeddhisme in de praktijk. Wat is zen precies? Hoe beoefen je dat? Wat doe je wanneer je mediteert? En hoe kun je dat leren? Een gekwalificeerd zenleraar (sensei in het Japans) wijdt je in deze boeddhistische spiritualiteit in. Je maakt kennis met het Zen Sanghacentrum in Gent, en je leert bewust aanwezig zijn en contact te maken met je ware zelf.

www.zensangha.be

i.s.m. Zen Sangha en Vormingplus Gent-Eeklo

56Frank DE WAELE senseizo 20 mrt 2011 (10u-16u30)Zen Sangha, Elyzeese Velden 10b, GENT€ 25 (lunch en drank inbegrepen)

57Joël DE CEULAER do 17 feb + 24 mrt 2011 (19u45)VC Mozaïek, Overleiestraat 15a, KORTRIJKGratis

Een wetenschapscafé brengt wetenschap op café, actueel en concreet. We zoeken wetenschap achter belangrijke maatschappelijke thema’s, wetenschap over het leven van alledag, wetenschap die tot de verbeelding spreekt. In een informele sfeer kan je met wetenschappers in discussie gaan. Wat volgt is een boeiend gesprek tussen wetenschappers en publiek, geleid door moderator Joël De Ceulaer (Knack).Een wetenschapscafé vormt een dialoog tussen de vragen van de geïnteresseerde leek en de antwoorden van de wetenschappers.Toegankelijk en interactief, met humor en een frisse pint.

Inschrijven is niet nodig.www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Wetenschapscafé KortrijkCreativiteit. Een goed idee?! Hoe zou het nog zijn met … de deeltjesversneller?

filo

so

fie, r

eli

gie

en z

ing

ev

ing

vormingplus 37

fotograaf Rik Teunis

58Frank ADAMma 14 feb 2011 (20u15)CC Wevelgem, Acaciastraat 1, WEVELGEM€5

Frank Adam

Frank Adam brengt tegenwoordig even veel tijd door op een podium als achter zijn schrijftafel. Zijn alom bejubelde ‘Confidenties aan een ezelsoor’ plaatste hem zowel hoog op de literaire kaart als midden in de theaterspots. Frank Adam is een genre op zich geworden. Hij schrijft ook voor theater, kinderpoëzie en romans.Maar Frank Adam is niet alleen een literaire duizendpoot, hij waagt zich ook aan opera en andere muziekjes. Welke man schuilt achter deze geboren verteller? Hij vervoert je van Egypte tot de Damse polder. Verwacht je aan een fabelachtige avond. Deze keer zelfs met een ‘special guest’, celliste Colette Luciedarme.

i.s.m. CC en Openbare bibliotheek Wevelgem

www.frankadam.be

Wat een Geluk

Vorig jaar vierden we vijf jaar Vormingplus met de reeks ‘Wat een Geluk’. Deze avonden zorgden voor beklijvende momenten. Dit jaar gaan we op dit elan verder.

Ook nu nodigen we gasten uit die een blik in hun hoofd en hun hart gunnen en ons laten meegenieten van hun musée imaginaire. Ze brengen hun verhaal met beeld en geluid. In filmfragmenten of foto’s, muzikale voorkeuren en inspirerende kunst tonen ze wat hen drijft en inspireert.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

38

Wat een gelukReinhilde Decleir

Actrice en regisseur Reinhilde Decleir – moeder Vangenechten uit ‘Van vlees en bloed’ - komt uit een theaterfamilie. Broer Dirk, jong gestorven, was een grote inspirator, broer Jan is een levende legende. Zelf heeft ze vele theatrale waters doorzwommen en regisseerde vele amateurs- en theatergezelschappen. Ze verdiende ook haar sporen bij sociaal-artistieke projecten. Momenteel is zij drijvende kracht bij Tutti Fratelli, een groep bestaande uit armlastigen, door de natuur minderbedeelden, verdwaalden, onaangepasten, minnaars, gekken en dichters. In het najaar stonden ze met ‘Dure Woorden’ op vele Vlaamse podia. Reinhilde Decleir, ‘een vrouw van vlees en bloed’ en een authentieke theaterstem, vertelt over haar inspiratie, de schrijvers en kunstenaars die haar pad passeren, films en teksten met weerhaken.

i.s.m. CC Gildhof

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

179Eva ROUSSELLEza 5 & zo 6 mrt 2011 (10u-16u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 70

LevenskunstFilosofie als inspiratie

Soms vraagt een mens zich af: hoe moet ik leven? Wie ben ik? Wat maakt me gelukkig? Deze vragen vind je al terug in de filosofie van de klassieke oudheid. In oorsprong is filosofie immers gericht op het nastreven en bereiken van een ‘goed leven’. Filosoferen kan dan gezien worden als ‘lessen in levenskunst’, als reflectie op het eigen zijn, denken en handelen. Maar hoe werk je hieraan? Je maakt kennis met verschillende opvattingen over levenskunst en je gaat na wat dit voor je persoonlijk leven kan betekenen.Met tekstfragmenten en filosofische oefeningen zoals lezen, dialogeren en reflecteren brengen we levenskunst in de praktijk.

Er is geen voorkennis vereist.

59Reinhilde DECLEIRwo 23 mrt 2011 (19u30) CC Gildhof, Sint-Michielsstraat 9, TIELT € 5

Gregory Gill ‘Laugh as the Sun comes’ (Creative Commons Attribution Noncommercial No Derivative Works)

lev

en

ss

tijl

vormingplus 39

Agent Kurt volgt een cursus ontdek je eigen stijl bij Vormingplus

40

[email protected] 056-433 495

Doe de detoxWorkshop ontgiften

De lente is de periode van de jaarlijkse schoonmaak. Ook je lichaam verdient een reiniging. De opgehoopte oude vetten, eiwitten en zouten manifesteren zich in nogal wat ongemakken zoals verkoudheden, slechte bloedsomloop, matte huid, bijgekomen kilootjes, voorjaarsmoeheid,... Hoog tijd om je gezondheid op peil te houden! Je komt alles te weten over hoe je natuurlijk kan ontgiften. Je maakt ook gebruik van het ‘Ion Cleanse voetbad’. Dit voetbadje helpt je lichaam te reinigen van allerlei gifstoffen. Een aanrader voor wie stralend vanbinnen en vanbuiten de lente tegemoet wil!

www.nancypopieul.webs.com

handdoek

60Isabelle DEGRANDEdi 15 feb 2011 (19u-21u30)OC de Cerf, Kerkstraat 1, GULLEGEM€ 15 ( + € 10 meebrengen de dag zelf)

Aloë Vera

Aloë Vera wordt ook wel de lelie van de woestijn genoemd. Ook al staat ze op eenschrale grond, ze draagt een bron van geneeskracht in zich. Ze wordt fantastisch mooi en groot op de woestijngrond. De laatste jaren ontdek je aloë vera in talrijke producten. Maar welke werking heeft deze krachtige plant? Je komt de verschillende eigenschappen en functies van aloë vera te weten. Kortom, een avond boordevol tips over deze lelie van de woestijn.

www.hemelenaarde.eu

i.s.m. CC Guldenberg

[email protected] | 051-402 935

61Els POUSEELEdo 17 feb 2011 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 15

Natuurlijke schoonheid Workshop

Je leeft in een wereld waarin lichaamsverzorging belangrijk is. Toch weet je vaak niet wat je allemaal op je lichaam smeert. Daarom krijg je in deze voordracht tips en weetjes over natuurlijke cosmetica, aangepast aan jouw lichaam. Je leert er enkele verzorgende kruiden, draagoliën, etherische oliën en andere natuurlijk ingrediënten kennen. Na de theorie ga je aan de slag om je eigen dagcrème en een bodylotion te maken. Zo kan je in de toekomst zelf je natuurlijke cosmetica maken, aangepast aan jouw specifieke noden.

Een potje met deksel voor de dagcrème, een flesje voor de bodylotion

www.kruiden-belisama.be

lev

en

ss

tijl

vormingplus 41

kT LindSAy: Let me just lie here (CC-BY-NC)

Holistic Pulsing

Wiegmassage of ‘Holistic Pulsing’ is een respectvolle manier om je lichaam op een natuurlijke manier in beweging te brengen. Door te wiegen wordt je lichaam in een stromende, golvende beweging gebracht. Het is verrassend hoe speels en plezierig dit kan zijn. Deze cursus richt zich op het zelf voelen en ervaren van dit bijzondere ritme met zijn diepgaande effecten. Zowel het geven als ontvangen van een wiegmassage werkt diep door. Alleen of per twee inschrijven is mogelijk.

Leen Rosseel is pedagoge en shiatsutherapeute.

Soepele kledij, matje, dekentje of grote handdoek, kussen

63Mireille VANDERSTRAETENdi 25 jan + 1, 8, 15, 22 feb 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 65 (olie inbegrepen)

2Leen ROSSEELwo 23 feb + 2, 16, 23 maart 2011 (19u-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 60

Energetische ontspanningsmassage

Deze holistische lichaamsmassage brengt met gebruik van aromatische olie de energiestroom van jouw lichaam en geest in balans. Dynamische technieken uit verschillende oosterse disciplines worden afgewisseld met harmoniserende, vloeiende bewegingen uit Indische en Californische massage.

Je volgt de belangrijke energiebanen en schenkt bijzondere aandacht aan belaste of geblokkeerde zones: schouders, nek, nierzone, onderrug, benen. Je staat stil bij echt contact, aanwezig zijn en totale houding. Met liefde en zorg gegeven beoogt deze massage diepe rust en verbinding.Geen voorkennis nodig.

Yoga- of turnmatje, éénpersoons lakenovertrek, 3 grote badhanddoeken, losse kledij, sokken, schrijfgerief

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

62Nancy POPIEULvr 4 mrt 2011 (9u-16u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35

42

Rugschool, een zachte aanpak

Hoe ontstaat rugpijn en hoe kunnen we ermee omgaan? Hoe kunnen angst, stress en spanningen soms uitmonden in acute of chronische rugpijn?

Je staat stil bij het optreden van rugpijn ten gevolge van stress en spanningen. Je besteedt aandacht aan het leren luisteren naar je rug, het leren begrijpen van de signalen en het leren ontspannen. Zowel theorie als oefeningen komen aan bod.

Bovendien trakteert Frank je op een flink aantal tips om je rug te sparen in je dagelijkse bezigheden. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

www.osteo-relaxfdesmet.be

65Lieven OSTYNma 14, 21, 28 mrt + 4 apr 2011 (13u-16u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 60

66Frank DESMETdo 17, 24, 31 mrt + 7, 28 april + 5 mei 2011 (19u30-22u)De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE€ 90

Je immuunstelsel als bondgenoot

Je immuunsysteem is als een leger met miljarden moedige soldaatjes. Helaas kunnen deze strijdkrachten ontregeld geraken en dan word je gevoeliger voor infecties, allergieën, auto-immuunziekten en kanker.

Om deze aandoeningen gunstig te beïnvloeden is het nuttig om basisinzichten te verwerven in dit complexe systeem.

Welke factoren versterken of verzwakken het? Welke is de invloed van gevoelens zoals vreugde, verdriet en woede? Zijn immuunziekten een boodschap van ons diepere zelf? Je leert hoe je afweersysteem functioneert en waarom het een bondgenoot is waarop je kan vertrouwen.

Lieven Ostyn is arts en lesgever anatomie en pathologie. Regelmatig werkt hij mee aan meditatieve retraites in binnen- en buitenland.

Gezonde vrouw zijn

Je leeft nog steeds in een maatschappij die sterk mannelijk georiënteerd is. Hoe leer je als vrouw je vrouwelijke energie ontdekken en laten stromen? Hoe vrouw zijn en tegelijkertijd krachtig en gezond zijn? Je ontdekt waarom veel vrouwen het moeilijk hebben. Marijke belicht een aantal ziektebeelden: borstproblemen, menstruatieproblemen, fibromen, cysten, endometriose, overgangsklachten, verzakkingen, cellulitis,... Je komt de oorzaak te weten van deze problemen en hoe je ze kunt helen.

Ook natuurlijke anticonceptie, het spel van vrouwelijke hormonen en natuurlijke zwangerschap komt aan bod. Een avond door en voor vrouwen!

www.macrolife.org

64Marijke DECONINCKdo 27 jan 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

lev

en

ss

tijl

vormingplus 43

Third Eye a.k.a. D. Basu ‘Fruits’ (CC-BY)

De kwaliteit van onze voedingEvolutie, feiten en fabels

Verse of diepgevroren groenten, kip, varkensvlees, een snelle hap of genieten van een viergangenmenu, ... We eten dagelijks met smaak en staan er verder niet bij stil. Of toch?

De bio-industrie zit in de lift en de voedselinspecties worden steeds strenger. Met rede na alle berichten in de media over PCB’s, dioxines, varkenspest en kankerverwekkende stoffen. Maar hoe veilig is ons voedsel nu eigenlijk echt? Wat gebeurt er precies bij conservering en voedselbereiding? Je leert alles wat je als bewuste consument moet weten om gezonder met voeding om te gaan.

i.s.m. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd, CC De Spil

koffie en syllabus inbegrepen

67Mercedes WOLTERSdo 24 feb 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 12

68André HUYGHEBAERTdo 17, 24, 31 mrt + 7 april 2011 (14u-16u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 46 - € 40 (met Davidsfonds Cultuurkaart)

Mindful Eating

Ontzeg je jezelf eten of voel je je schuldig als je iets eet? Heb je wel honger als je eet? Waarom eet je weinig of veel? Hoog tijd om je bewust te worden van de manier waar op je eet. Je krijgt inzicht in de reacties van je lichaam en je geest op het voedsel. Je leert opnieuw op een evenwichtige manier omgaan met eten. Je ontdekt ook de oorzaken van je eetgedrag. Je krijgt terug vertrouwen in de signalen van je lichaam. Mindful eating is gebaseerd op de basisprincipes van Mindfulness, een wetenschappelijk onderbouwde methode die mensen leert omgaan met fysieke en psychische pijn. Mindful eating is geen dieet.

www.itam.be

Mercedes Wolters werkt als psychologe in een obesitascentrum, heeft een eigen psychotherapiepraktijk en is assistent aan de Universiteit Gent.

016-310 670 | 051-206 006www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

44

Olu Vandenbussche is textielontwerpster en geeft ecologische en creatieve workshops. In januari verwelkomen we Olu met ‘Herontwerp je eigen kledij’ en ‘Ecologisch knutselen met kinderen’. Haar fascinatie voor handwerk bracht haar tot in Kirgistan. Ze is een levend pleidooi voor handwerk. Ontdek met deze do-it-yourself dame wat slow fashion is!

Wat houden de workshops precies in?Om het met een Engelse term te zeggen, tijdens de workshops ‘Herontwerp je eigen kledij’ upcycle je je kledij. Upcyclen is hetzelfde als recycleren, maar het eindresultaat is leuker dan de oorspronkelijke kledij. Je geeft een nieuwe bestemming aan je oude kleren. Zo transformeren we T-shirts in elegante halskettingen. Met eenvoudige technieken tover je modieuze kledij. Voorkennis of ervaring met naaien is absoluut niet vereist. Reken maar, wat je zelf doet, doe je beter!Tijdens de kook-en knutselworkshop kom je te weten hoe je zelf speeldeeg, ‘snoepklei’ en krijt bereidt. Je krijgt talrijke receptjes om hele namiddagen met je kinderen te knutselen! Op die manier geef je jezelf en je kinderen quality-time.

Wil je met je workshops een boodschap meegeven?Ik wil een tegengewicht bieden aan de groeiende consumptiecultuur, ik noem ze ook wel eens de wegwerpmaatschappij. Mensen kopen massaal, gooien massaal weg en staan te weinig stil bij de ecologische impact daarvan. Ik vind het belangrijk dat mensen ecologisch bewuster worden. Door

opnieuw bezig te zijn met handwerk en met de oorsprong en waarde van materialen, groeit je ecologisch bewustzijn vanzelf. We leven ook in een heel individualistische maatschappij, door de workshops wil ik het menselijk contact weer centraal stellen. Maar ik vind het ook gewoon ontzettend leuk om te zien hoe mensen weer hun creativiteit ontdekken. De dingen die ze ontwerpen zijn vaak fascinerend. Als zij trots zijn, ben ik het ook. En, last but not least, ik ben heel graag met textiel bezig.

Wat is jouw inspiratie voor dergelijke cursussen? In 2006 ben ik afgestudeerd als textielontwerpster aan Sint-Lucas Gent. Ik heb eerst enkele jaren als vrijwilliger bij Graffiti Jeugddienst vzw gewerkt, dat is een jeugdorganisatie die werkt rond alternatieve communicatievormen zoals graffiti, theater, muziek en mode. Ik verzorgde vooral modeworkshops. Jongeren leerden zich uitdrukken via mode. Daar groeide de inspiratie om mijn eigen modeworkshops vorm te geven, ook voor volwassenen. Als tiener was ik ook een tijdlang lid van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, vandaar de ecologische

Slow fashion en upcycle-ontwerpen.Olu Vandenbussche brengt mode met een boodschap.

lev

en

ss

tijl

vormingplus 45

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Ecologisch knutselen met kinderenLeuke recepten voor een knutselnamiddag

Je wordt gestimuleerd om je knutselmaterialen zelf te bereiden. De materialen die je bereidt zijn 100% veilig voor kinderen én het milieu. Bovendien prikkelen ze door hun zintuiglijke karakter de verbeelding van kinderen en zetten hen aan tot experimenteren.

Je ontdekt talrijke recepten voor speeldeeg, lijm, krijt en plantaardige inkt. Ook meer tot de verbeelding sprekende materialen als ‘snoepklei’ en ‘geurverf’ zal je bereiden. Er komen vlugge recepten aan bod voor dagelijks gebruik en ook recepten die wat meer tijd vragen. Inspiratie genoeg voor een leuke activiteit om samen met kinderen te doen, bijvoorbeeld tijdens een verjaardagsfeestje!

www.vzwcupcakes.be

Je krijgt meer info na inschrijving over wat mee te brengen.

69Olu VANDENBUSSCHEwo 19, 26 jan + 2 feb 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 45

70Olu VANDENBUSSCHEwo 16 + 23 mrt 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 30

Herontwerp je eigen kledij!

Heb je ook wat miskopen of te klein of te groot geworden kledij onderin je kast liggen? En kan je bovendien moeilijk afstand doen van je kledij? Dan is deze workshop iets voor jou!

Herontwerpen of upcyclen is eigenlijk hetzelfde als recycleren, maar waarbij het eindresultaat leuker is dan hetgeen waarvan je vertrokken bent. Je transformeert T-shirts tot een elegante halsketting. Je tovert afgedankte truien en T-shirts met enkele simpele technieken om tot modieuze stukken. Geen ervaring met naaien vereist.

www.vzwcupcakes.be

Minimum twee T-shirts (niet bedrukt, geen onderlijfjes, stof moet rekken in de breedte). Wie thuis een stofschaar, naalden en garen heeft liggen, graag meebrengen.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

insteek. Daarnaast heb ik talrijke andere opleidingen gevolgd, zoals kleuradvies, vilten, ... Om te vilten ben ik naar Kirgistan getrokken. Daar heb ik aan de lijve ondervonden wat craftivism is. Het woord craftivism is een samensmelting van ‘craft’ en ‘activism’. Vandaag heeft iedereen een mening. Net door creatief te zijn – craft - kan je jezelf en je eigen mening sterker maken en ‘geëngageerd zijn’ – activism -. De vrouwen in Kirgistan maakten vilten tapijten, een eeuwenoude traditie die onder de Sovjetrepubliek verboden werd omdat de Sovjet-Russen de culturele eigenheid van de Kirgiezen wilden teniet doen. In het geheim werkten ze daar toch aan. Na de val van de Sovjetrepubliek ontmantelden de Russen alle fabrieken die ze er hadden gebouwd en zaten de Kirgiezen plots zonder werk. Toen zijn ze massaal weer aan het handwerk begonnen én hebben ze het cultuur- en ecotoerisme uitgebouwd als een nieuwe bron van inkomsten. Samen met Maaike Laget heb ik ook recent de vzw Cupcakes opgestart. Cupcakes begeleidt en ontwikkelt innovatieve ecologische crea-ateliers voor kinderen en volwassenen.

Annelies Velghe

46

Ontdek en kies je eigen stijlWorkshop

De bedoeling van deze cursus is je te helpen bij het ontwikkelen van een eigen stijl om je persoonlijke uitstraling te vergroten. Dit gebeurt voornamelijk door harmonieuzer te leren omgaan met de kleuren van make-up, kledij en accessoires.

Op basis van een kleuranalyse, een analyse van de structuur van het gelaat en de opbouw van het lichaam verken je zelfstandig je eigen uiterlijke persoonlijkheid. Je leert hoe je je eigen lichamelijke karakteristieken kunt accentueren of kunt camoufleren.

Je wordt bij deze analyse individueel begeleid en krijgt zo optimale ondersteuning in de creatieve zoektocht naar je eigen stijl.

www.imagecontrol.be

Je bent ongeschminkt en je draagt een wit bovenstukje.

72Iris ARICKXdi 1 feb 2011 (13u-16u)Buurthuis Wallaysplein, Wallaysplein 3, WEVELGEM€ 15

3Iris ARICKXdo 17, 24, 31 mrt 2011 (13u-16u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 45

KleuradviesWorkshop

Zeker van je binnenkant, stralend aan je buitenkant.Tijdens deze workshop leer je de invloeden van kleuren op je uitstraling kennen. Kleuren kunnen flatteren, een energieke uitstraling geven of precies andersom. Welke kleuren passen bij jou? Wat is jouw seizoenstype? Via kleurdoeken onderzoek je zelfstandig welke tinten een meerwaarde voor je uitstraling zijn. Goedkeurende complimenten gegarandeerd!

Je wordt bij deze analyse individueel begeleid en krijgt zo optimale ondersteuning in de creatieve zoektocht naar je eigen stijl.

www.imagecontrol.be

i.s.m. CC Guldenberg, Buurtwerk Wallaysplein

Space clearingWorkshop gezond wonen

In je huis, op je werkplek kunnen er energieën aanwezig zijn die je gezondheid schaden. Vooral na een ziekte, verhuis, bezoek van een patiënt of voor een feestje is het goed om je ruimtes te zuiveren. Space Clearing is één van de belangrijkste onderdelen van Feng Shui.

Maak kennis met talrijke Space Clearingtechnieken. Ontdek hoe je zelf met specifieke planten, zout, wieroken, etherische oliën, klanken en kleuren de energie van je huis en je werkplek kan optimaliseren.

Mieke Coghe, Feng Shui consulente, leidt je binnen in de wereld van het gezond wonen.

71Mieke COGHEza 22 jan 2011 (13u30-16u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 12

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] 056-433 495

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

lev

en

ss

tijl

vormingplus 47

Luc De Leeuw ‘Spring’ (CC-BY-NC-SA)

74Rita GESQUIEREza 26 mrt 2011 (10u-16u) ROISIN€ 10

Laat je verrassen door de streek van dichter Verhaeren. Je wandelt 16 kilometer door bos en veld, langs la Grande et la Petite Honnelle, 2 prachtige meanderende beken. Je ontdekt de gekende rots Le Caillou-qui-Bique. De lente is begonnen en dat zie je! Je zal genieten van massa’s wilde narcissen, gele anemonen, speenkruid, schubwortel, maagdenpalm en vingerhelmbloem.Je leert de medicinale, cosmetische en culinaire kant van de natuur kennen onder leiding van een herboriste. Kom genieten van beweging en natuur!

Lunchpakket, meer praktische info volgt na inschrijving.

Mogelijkheid tot carpoolen; afspraak ‘s morgens om 8u30 aan Vormingplus (Wandelweg 11, Kortrijk). Carpooltarief aan 0,07 € per km.

Wellness in de banya

Evgenia wijdt je in in de traditionele Russische lichaamsverzorging. Je ontdekt Russische schoonheidsrituelen in verband met massage, cosmetica, aromatherapie, ... Je komt alles te weten over het belang van de banya, reiniging en lichaam in de Russische cultuur. Je geniet van een bezoek aan de banya. En wat dacht je van een Russische massage of scrub ter afwisseling?

Het wordt een ware belevenis en na een avondje genieten voel je je als herboren. Je maakt ook gebruik van het zwembad, de hammam en de jacuzzi.

Meer praktische info volgt na inschrijving.

www.biotherapie-praktijk.com

Evgenia is biotherapeute en kinesitherapeute.

73Evgenia GERGALOVAdo 20 jan 2011 (19u-22u)Zenbad, Arendsstraat 62C, HARELBEKE € 35

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Bloemenrijke lentewandeling

48

Blunlight 72 ‘Cuba-Taxi’ (CC-BY-NC)

WinterseizoenskooklesDe Natuurlijke Keuken

Je bereidt een winterse soep, een vegetarische schotel en een passend dessert. Hierbij maak je gebruik van de typische winterse bewaargroenten. Je komt achterliggende ideeën omtrent vegetarische voeding te weten en je zet deze om tijdens het koken. Je leert zelf recepten op te bouwen om een nieuwe vegetarische impuls in je keuken te ontwikkelen. Bovendien zijn de bereidingen eenvoudig te integreren in de dagelijkse keuken met kinderen. Deze activiteit is geschikt zowel voor beginners als voor wie al wat thuis is in de natuurlijke keuken. De volledige maaltijd met bio-ingrediënten is in de prijs begrepen.

www.vegetarischekookschool.be

schort, schilmesje, snijplank, handdoek

75Carla BORGMANSma 28 mrt 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

76Peter VANDERMEERSCHdo 3 feb 2011 (19u-22u)Stella Maris, Sint-Denijsestraat 36 , KORTRIJK € 20 (ingrediënten inbegrepen)

Duurzaam reizen in Cuba

Ecotoerisme, fair-trade, duurzaam reizen. Begrippen die aantonen dat er ook in de toeristische sector aandacht is voor duurzaamheid. Doorheen een virtuele fotoreis van Cuba kom je te weten wat duurzaam reizen juist inhoudt. Je krijgt inzicht op de impact van reizen op het milieu, op de bevolking, de cultuur en de economie van Cuba.

Je gaat naar huis met een hoop praktische tips voor een reis naar Cuba die mens en milieu ter plaatse respecteert. Bovendien heeft deze reis ook voor jezelf een meerwaarde. Je wordt ook wegwijs gemaakt in de recente politieke ontwikkelingen in Cuba.

www.karavaan.be

Carla is Karavaan-reisbegeleider met een passie voor Cuba. Ze bezocht reeds 8 keer Cuba.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

lev

en

ss

tijl

vormingplus 49

Chris Smith: Phò (CC-BY-ND)

De natuurlijke vegetarische keuken

In de eerste, theoretische les word je wegwijs gemaakt in nieuwe en onbekende producten uit de natuurlijke vegetarische keuken. In de volgende sessies ga je zelf aan de slag met deze veelzijdige ingrediënten. Je ontdekt hoe je ingrediënten best combineert om volwaardige, smaakvolle en evenwichtige maaltijden te bereiden. Bovendien zijn de bereidingen eenvoudig te integreren in de dagelijkse keuken met kinderen. Deze activiteit is geschikt zowel voor beginners als voor wie al wat thuis is in de natuurlijke keuken. De volledige maaltijd met bio-ingrediënten is in de prijs begrepen.

www.vegetarischekookschool.be

schort, schilmesje, snijplank, handdoek

i.s.m. CC De Schakel

4Miki DUERINCK + Kristin LEYBAERTdi 8, 15, 22 feb 2011 (19u-22u)DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE€ 60 (maaltijden inbegrepen)

77Peter VANDERMEERSCHdi 15, 22, 29 mrt + 5 apr 2011 (19u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 75 (ingrediënten inbegrepen)

Vegetarische kookreis

Wil je starten met ‘Donderdag-Veggiedag’, of ben je op zoek naar inspiratie om gevarieerd en lekker vegetarisch te koken? Dan is deze cursus iets voor jou. Je maakt een culinaire vegetarische reis! De ingrediënten zijn makkelijk te vinden en het resultaat is origineel en verrassend lekker. Je bereidt een lekkere Italiaanse pizza, lasagne en een heerlijke risotto! Je maakt kennis met de Latijns-Amerikaanse keuken. Chili sin carne, bananenloempia’s, polenta en quinoa staan op het menu. Je proeft heerlijke Marokkaanse tajines, falafel en couscous. Na het koken eten we samen dit lekkers op, daarna ruimen we op.

Miki en Kristin zijn de auteurs van de succesvolle kookboeken ‘Vegetarisch genieten’, ‘Vegetarisch koken in 30 minuten’ en ‘Donderdag veggiedag kookboek’.

www.vegetarischekookstudio.net

schort, schilmesje, snijplank, handdoek

[email protected] 056-621 340

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

50

Nadja Herreshoff: Friday Lunch (CC-BY-NC)

Eritrees tafelen

Eritrea is een Afrikaans buurland van Ethiopië. Eritrea kent talrijke culinaire gerechten. Heb je al een ‘engera’, een typische Eritrese pannenkoek geproefd?

Senait kookt met typische Eritrese ingrediënten, kruiden en specerijen en leert je deze te gebruiken. Hoog tijd om de fijne kneepjes van Eritrees koken te proeven!Zo kan je je gezin en vrienden met authentieke Eritrese gerechten verrassen!

Na de kookdemonstratie genieten we samen van een lekker etentje.

78Miki DUERINCK + Kristin LEYBAERTdi 15 & 22 maart 2011 (19u-22u)Stella Maris, Sint-Denijsestraat 36, KORTRIJK€ 40 (maaltijden inbegrepen)

80Senait YOHANNESvr 18 mrt 2011 (9u-12u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 20 (maaltijd inbegrepen)

79Senait YOHANNESdi 18 jan 2011 (18u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 20 (maaltijd inbegrepen)

Fair Trade kokenVegetarische keuken

Het is leuk winkelen bij Oxfam Wereldwinkels, maar hoe bereid je een lekkere vegetarische maaltijd met deze producten? Je ontdekt het assortiment van Oxfam Wereldwinkels op een nieuwe, originele manier. Noten, rode wijn, palmharten, quinoa of kokosmelk zijn maar enkele producten waar je heerlijke gerechten mee klaarmaakt. Een lichte exotische toets ontbreekt niet! Na het koken eten we samen dit lekkers op, daarna ruimen we op.

Miki en Kristin zijn de auteurs van de succesvolle kookboeken ‘Vegetarisch genieten’, ‘Vegetarisch koken in 30 minuten’ en ‘Donderdag veggiedag kookboek’.

www.vegetarischekookstudio.net

schort, schilmesje, snijplank, handdoek

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

lev

en

ss

tijl

vormingplus 51

Toscane & UmbriëKookworkshop

Elke Toscaans seizoen kent zijn streekgebonden toppers. Tuinbonen, artisjokken en asperges in het voorjaar; tomaten, komkommers en courgettes in de zomer; paddenstoelen en eekhoorntjesbrood in het najaar; diverse kolen en distels in de winter. Voeg daar een flinke portie groengouden olijfolie aan toe, werk af met verse kruiden en het resultaat is verrassend lekker. Je maakt ook kennis met het bekendste culinaire product uit Umbrië, namelijk de truffel. Je ontdekt ook hoe heerlijk de lenticchie, linzen, sedano nero, zwarte selderij en de prosciutto di norcia, de regionale ham zijn.

i.s.m. CC De Schakel

82Cécile CAPPELLENma 14 mrt 2011 (18u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 20 (maaltijd inbegrepen)

Koen JOORIS83di 25 jan + 1, 8, 15 feb 2011 (19u-22u)84wo 26 jan + 2, 16, 23 feb 2011 (19u-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 50 (+ € 50 voor ingrediënten)

Congolees tafelen

Congolese gerechten zijn weinig bekend. De reden is eenvoudig, vele Congolese recepten worden mondeling doorverteld.

Hoog tijd om de gastronomische verhalen van Congo te leren kennen en proeven. Cécile maakt je wegwijs in de Congolese keuken. Wat dacht je van een lekkere kip moambe? Bovendien vertelt zij tijdens het koken ook bijzondere nieuwtjes over Congolese gebruiken en tradities.

Op het einde van de kookdemonstratie eten we samen dit lekkers op.

Columbiaans tafelen

Typisch voor de Columbiaanse keuken zijn de borrelhapjes. In Columbia pinchos of tapas genaamd. Empanadas, gevulde deegpakjes met vis, vlees, pepers, uien of andere zuiderse ingrediënten, zijn een ware lekkernij. Ook de bandeja paisa is een aanrader. En wat dacht je van een Columbiaans dessertje met passievrucht?

Kortom, je leert de Columbiaanse keuken van binnen uit kennen en proeven. Je ondekt het gebruik van exotische en speciale Columbiaanse kruiden.

Martha Rojas geeft je haar kookgeheimen prijs. Na de kookdemonstratie eten we samen dit lekkers op.

81Martha ROJASma 7 feb 2011 (18u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 20 (maaltijd inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 056-621 340www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

52

Tapas met aangepaste wijnen

Op zoek naar lekkere hapjes voor feestdagen of andere dagen? Hoog tijd om overheerlijke Spaanse tapas klaar te maken. Proeven is toegestaan!

De Spaanse keuken is erg gevarieerd. Vooral de tapas zijn populair. Steeds vaker stel je een maaltijd samen met een assortiment van deze hapjes. Ze zijn vooraf gemakkelijk te bereiden en vormen een afwisselend culinair geheel. Sessies boordevol warme en zonnige hapjes, groot en klein.

i.s.m. CC De Spil

86Koen JOORISdi 1 mrt 2011 (9u30-13u)Buurthuis Wallaysplein, Wallaysplein 3, WEVELGEM€ 12 (+ 8 € voor ingrediënten)

87Koen JOORISma 14, 21, 28 mrt + 4 apr 2011 (19u-22u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 40 (€ 50 voor ingrediënten )

Italiaans koken

Koen roemt Italië als het land met Europa’s beste keuken. Hij neemt ons mee op een culinaire reis om vingers bij af te likken. Hij heeft opnieuw heel wat lekkers in petto en pakt uit met nieuwe recepten uit ‘la bella Italia’.

Oeroude recepten van ‘la mama mia’ in een fris kleedje, met weinig maar verse ingrediënten. Het gaat steevast om eenvoudige, kleine en lekkere gerechtjes uit de verschillende landsdelen. We maken likkebaarde creaties die in een handomdraai in je bord belanden. Het recept blijft: gezellig samen uitproberen, met praktische, leerrijke wenken.

i.s.m. CC Guldenberg & Buurtwerk Wallaysplein

Snij- en haktechnieken in de keuken

Sta je ook verbaasd telkens je ziet hoe snel en efficiënt een echte chef groentjes snijdt en hakt?

Ook jij kan leren een julienne, brunoise, mirepoix, paysanne of tranches snijden. Je oefent verschillende snij- en haktechnieken en je leert ook het meest geschikte mes kiezen om de klus te klaren. Tenslotte leer je je messen scherp houden door het aanzetten en slijpen ervan.Wat je snijdt en hakt wordt klaargemaakt en opgegeten, vergezeld van een glaasje wijn.

i.s.m. CC De Spil

keukenmessen

85Koen JOORISdo 10 + 17 feb 2011 (19u-22u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 20 (€ 25 voor ingrediënten )

[email protected] | 051-265 700 [email protected] 056-433 495

[email protected] | 051-265 700

lev

en

ss

tijl

vormingplus 53

stu_spivack ‘shrimp salad’ (CC-BY-SA)

Wereldse keukenbereidingen

Aroma’s uit de vier windstreken komen aan bod : Azië, Afrika, Amerika en Europese keukenbereidingen.

We lichten een tipje van de sluier uit de Aziatische keuken, maar het kan ook doorweven zijn met Afrikaanse invloeden en overpoederd met invloeden vanuit de Middellandse-Zee-keuken!

Je ontdekt de regionale kruiden en de verschillende kookwijzen. Van wok tot tajine of gewoon in de casserolle, met bijpassende warme en of koude groentjes. Een lekkere avond verzekerd.

i.s.m. GC Spikkerelle

Koen JOORIS88wo 16, 23 mrt + 6 apr 2011 (13u30-16u)89wo 16, 23 mrt + 6 apr 2011 (19u-22u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 36 (+ € 37,5 voor ingrediënten)

90Koen JOORISdo 17, 24, 31 mrt + 7 apr 2011 (19u-22u)OC Bossuit, Doorniksesteenweg 402, BOSSUIT€ 40 (+ € 50 voor ingrediënten)

Van Indonesië tot KoreaKookworkshop

Ontdek de authentieke Aziatische keuken. Je proeft dagdagelijkse evenals feestelijke gerechten. Wat dacht je van lichtverteerbare salades of een heerlijke wok? Wokken is een manier om lekker en gezond te koken met een minimaal verlies aan smaak.

Koen kookt met typisch Indonesische en Koreaanse ingrediënten, kruiden en specerijen en leert je deze te gebruiken. Zo kan je je gezin en vrienden met authentieke Oosterse gerechten verrassen.

i.s.m. CC De Steiger

[email protected] | 056 65 30 90 [email protected] | 056-515 891

54

Desserts

Ontrafel de geheimen van lekkere nagerechten. Christophe maakt allerlei desserts uit zijn nieuwe boek ‘Basic gebak en taarten 2’. Je ziet hoe een echte vakman te werk gaat. En uiteraard mag je van al dat lekkers proeven. Je krijgt een dozijn inspiratie om thuis aan de slag te gaan. Ideaal om huisgenoten of gasten te verrassen met een pittig dessertje!

Christophe Declercq is docent aan de voedingsschool Ter Groene Poorte, auteur van ‘Ijs, verfrissend lekker’ (2007) en ‘Basic Banket’ (2009).

i.s.m. CC De Schakel

92Christophe DECLERCQdi 18, 25 jan + 1, 8, 15 feb 2010 (14u30-17u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 90 (+ € 15 de eerste les ter plaatse te betalen voor de ingrediënten)

93Christophe DECLERCQma 28 mrt 2011 (19u-21u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 20 (ingrediënten inbegrepen)

Basic Banket 2

Onder de deskundige begeleiding van banketbakker Christophe Declercq maak je allerlei desserten op basis van vruchten, rijst, yoghurt, platte kaas… Je bereidt een assortiment drooggebak, koekjes, petitfours en gebakjes op basis van boterroom. Het resultaat wordt een prachtig dessertbuffet, dat uitstraling geeft aan al je feesten en banketten.

Christophe Declercq is docent aan de voedingsschool Ter Groene Poorte, auteur van ‘Ijs, verfrissend lekker’ (2007) en ‘Basic Banket’ (2009).

i.s.m. CC De Schakel

Wijnproeven: Zuid-Afrika

Drie bekers wyn mag die wyse man geniet: die eerste vir sy gesondheid, die tweede op die vrou in sy lied, die derde om rustig te slaap...De wijnregio’s van Zuid-Afrika zijn een pure verrassing. Tijdens de eerste twee sessies kuier je rond in de bekende regio’s zoals Stellenbosch, Paarl en Franschhoek. Ook de opkomende wijnen uit de nieuwe koele klimaatregio’s, Elgin, kan je degusteren. Wijn van de hoogste wijngaard van Zuid-Afrika ontbreekt niet. In de derde sessie vergelijk je, blindproef, enkele lokale toppers met hun Europese concurrenten!

i.s.m. CC De Schakel

91Ronny DEBAEREma 17, 24, 31 jan 2011 (19u30-22u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 35 (+ € 40 de eerste les te betalen aan de lesgever voor de wijn)

[email protected] | 056-621 340 [email protected] | 056-621 340 [email protected] | 056-621 340

ku

ns

t e

n c

ult

uu

r

vormingplus 55

56

Carolien Coenen ‘Parallellepipeda’ (CC-BY-NC-ND)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Nick ErvinckBezoek aan zijn atelier

De Roeselaarse kunstenaar Nick Ervinck (° 1981) zoekt naar de wisselwerking tussen virtuele constructies en handgemaakte sculpturen. De digitale beelden besmetten voortdurend de driedimensionale vormen en omgekeerd. In zijn nog jonge oeuvre gebruikt Ervinck een waaier aan uitdrukkingsmiddelen: digitale prints, video, tekeningen en vooral sculpturale vormen uit beschilderd gips, polyester en hout die op een secure wijze gepresenteerd worden in een gegeven ruimte.

Afspraak voor een ontmoeting met een jong (streek)talent met een grenzeloze ambitie.

www.nickervinck.com

i.s.m. CC Gildhof

Het gewichtige lichaam Tentoonstellingsbezoek Gent

De tentoonstelling ‘Het gewichtige lichaam’ brengt de fascinerende omgang van de mens met zijn uiterlijke verschijning in beeld. Rode draad doorheen de tentoonstelling is een geschiedenis van het hongeren. Waarom besluiten mensen te stoppen met eten? Zijn de motieven persoonlijk of esthetisch, religieus of economisch? Wanneer is er sprake van een verstoorde omgang met het lichaam? En zijn we vandaag wel baas over ons eigen lijf? Na de autoriteit van de religie en de ideologie kunnen we eindelijk kiezen wie we zelf willen zijn. Maar dit blijkt moeilijker dan gedacht…

“Een prachtige voorstelling” (Guido Lauwaert in ‘Knack’)

www.museumdrguislain.be

95Nick ERVINCKza 19 mrt 2011 (14u)Kortemarkstraat 67, LICHTERVELDE€ 15 (drankje inbegrepen)

94Gids Museum Dr. Guislain za 12 feb 2011 (14u-15u30)Museum Dr. Guislain, J. Guislainstraat 43, GENT€ 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

ku

ns

t e

n c

ult

uu

r

vormingplus 57

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 [email protected] | 051-265 700 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Scandinavische hoofdbrekersHet thrillergenre herontdekt

Binnen het genre van de detectives en thrillers beginnen de Scandinaviërs een heel eigen plaats in te nemen. Sterker nog, ze hebben er een eigen variant van uitgevonden. De klassieke ‘whodunit’ werd in hun handen de moderne ‘whydunit’. Of het nu door de koude, donkere en lange winters komt of niet, de Noordse bewoners zijn specialisten in de psychologische oorlogvoering. We denken aan namen als Karin Fossum, Arnaldur Indridason, Henning Mankell, Stieg Larsson en vele anderen. Een aanrader als u houdt van subtiele moorden.

i.s.m. Leesweb en Openbare Bibliotheek Kortrijk

De Muze van ... Michaël Pas

Acteur Michaël Pas heeft een indrukwekkende speellijst in het theater en op het tv-scherm kennen we hem als rechercheur Bob in de reeks ‘Code 37’. Ook in series als ‘Witse’, ‘Urbain’ en ‘Team Spirit’ was hij te zien. En niet te vergeten, hij is onze jeugdheld Kulderzipken. Naast acteren is Michaël ook stemmenacteur en -regisseur. Het is niet verwonderlijk dat een veelzijdig acteur ook de lead singer van een coverband kan zijn. Samen met Nic Balthazar maakt hij deel uit van The Humble Egos, nog steeds “officially the third worst rockband in the World”. Wie of wat Michaël Pas inspireert in zijn werk en engagement, kom je te weten in ‘De muze van…’.

i.s.m. CC De Spil

98Martine KOUWENHOVENwo 23 feb 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

97Michaël PASdo 13 jan 2011 (20u30)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 11 (€ 9 abonnement)

Nieuwe media in de kunstEen kennismaking

Wetenschap en technologie hebben een grote invloed op hedendaagse kunst. Kunstenaars gebruiken fotografie en computer, maken installaties, video’s, videogames, websites, animaties,... Tijdens deze lezing leren we verschillende nieuwe media kennen én interessante kunstenaars die deze nieuwe media gebruiken. De Koreaans-Amerikaanse kunstenaar Nam June Paik tastte als een van de eerste de grenzen van de kunst af, en bracht zo een beweging op gang die tegenwoordig ook in België veel aanhang kent: Nick Ervinck, Boy & Erik Stappaerts, David Claerbout en Nicolas Provost zijn belangrijke (internationale) namen of grote beloftes.

Een frisse duik in de artistieke wereld van de nieuwe media en essentieel voor wie Ervinck een paar dagen later wil ontmoeten.

96Sarah GODERIS ma 14 mrt 2011 (19u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 10

58

Dave Pattern ‘vertigo_11’ (CC-BY-NC-SA)

100Gerrit VOSTERSwo 2, 9, 16 feb 2011 (19u-21u30) CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE € 30

[email protected] | 051-265 700

“Look closer”Beter kijken naar film

In het dagelijkse leven worden we overspoeld door stilstaande en bewegende beelden. Maar echt leren kijken naar deze beelden doen we zelden. Nochtans heeft het beeld een taal en een sterkere kennis van de beeldtaal kan een inhoudelijk oordeel nochtans ondersteunen of versterken. Het (anders) leren kijken naar bewegende beelden is het concept achter deze reeks ‘kijkworkshops’. Met behulp van gevarieerd beeldmateriaal uit meer dan honderd jaar filmgeschiedenis wordt aandacht besteed aan camerabewegingen, geluid en licht.

Een essentiële basiscursus voor wie bewuster en met een grotere kennis van zaken naar (film)beelden wil kijken.

www.filmstof.com

i.s.m. CC De Spil

www.uitinkortrijk.be | 056 – 239 855

Het Penhuis Peter Holvoet-Hanssen

Dichter Peter Holvoet-Hanssen weet oude tegenpolen te overstijgen. Hij creëert een eigen niche in de poëziebiotoop met het magische drieluik ’Dwangbuis van Houdini’, ‘Strombolicchio’ en de vossensprong ‘Santander’. Na zijn anti-roman ‘De vliegende monnik’ verscheen het alweer zeer lovend ontvangen ‘Spinalonga’. Het slot van zijn eerste poëziereis ging de stilte van de dieperik in: de ‘wrakhoutgedichten’ van ‘Navagio’. Momenteel is hij stadsdichter van Antwerpen.

Gastheer en interviewer van dienst is Hans Cottyn.

i.s.m. CC Kortrijk, Openbare Bibliotheek Kortrijk en Stad Kortrijk

99Peter HOLVOET-HANSSENzo 13 mrt 2011 (10u30)Oranjerie Broelmuseum, Broelkaai 4, KORTRIJK € 5

ku

ns

t e

n c

ult

uu

r

vormingplus 59

Marcus Trimble ‘Assisi’ (CC-BY-NC-ND)

101Patricia KONINGS vr 18, 25 feb + 4, 18, 25 mrt 2011 (14u-16u)Hotel Shamrock, Euromarktlaan 24, TIELT€ 52 - € 46 (met Davidsfonds Cultuurkaart)Inbegrepen: koffie en syllabus

102Rudy DE MEULEMEESTERma 7, 14, 21, 28 feb 2011 (19u30-22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 49 - € 42 (Amarantleden)

051-400 249 (Alfonsine Van Looveren) en 016-310 670 (Universiteit Vrije Tijd)

[email protected] | 056-621 340

Op verkenning door UmbriëHet groene hart van Italië

De belangstelling voor Umbrië neemt alsmaar toe. Steeds meer toeristen zien in deze dunbevolkte regio in Midden-Italië het ongerepte en goedkopere alternatief voor Toscane. Umbrië telt heel wat kleine stadjes: vaak op een heuveltop gelegen domineren ze een glooiend landschap met bossen, bewerkte velden, olijfbomen, zonnebloemen en wijngaarden.

Eerst schetsen we een portret van deze regio op mensenmaat met aandacht voor geografie en geschiedenis, economisch en sociaal leven. Daarna bezoeken we kunststeden als Perugia, Assisi, Montefalco, Orvieto, Spoleto, Todi en nog vele andere. Tenslotte komt ook de gastronomie aan bod.

i.s.m. CC De Schakel en Amarant vzw

Een rijke traditie, een uitdagende filosofie Ontdekking van de Chinese cultuur

Vandaag is er een sterke belangstelling voor al wat Chinees, of ruimer ‘oosters’ is. China is brandend actueel. Denk maar aan de vele handelsmissies die richting China trekken. Ook de recente Olympische Spelen in Peking en Europalia China richtten onze blik meer dan ooit op het Oosten.

Voor veel westerlingen blijft China echter het land met de moeilijke taal, het onleesbare schrift, met de vreemde gewoontes. Kortom, het gele gevaar, de grootmacht die klaar staat om de nieuwe wereldmacht te worden. Hoog tijd dus om af te stappen van die clichés en ons te verdiepen in het verleden van China. Patricia Konings biedt een inleiding in de Chinese geschiedenis, filosofie en cultuur. Ze schetst een beeld van China zoals u het nog niet kende.

i.s.m. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd

60

Het andere SpanjeSleutels voor een cultuurgeschiedenis

Andalusië. Acht eeuwen lang slaagden joden, christenen en islamieten erin om er harmonieus naast en met elkaar te leven. Uit die innige band groeide een adembenemende variëteit aan kunstvormen op het Iberische schiereiland. Het katholieke koningspaar Ferdinand en Isabella trok definitief een streep onder deze multiculturele samenleving, maar de Spaanse cultuur bloeide ongehinderd verder…De cursus neemt u mee naar de kern van het echte Spanje. Vijf specifieke sleutels, die de schatkamer openen van evenveel hoogtepunten uit de literaire traditie en de cultuurgeschiedenis van Spanje. Van Alfonso el Sabio tot Federico García Lorca.

i.s.m. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd

Het penseel en de zielChinese kalligrafie voor beginners

Chinese kalligrafie is een passie. Het is meer dan een kunde van technieken. Chinese kalligrafie heeft een rustgevende invloed op de beoefenaar en is tevens een meditatieve oefening. Voorkennis van de achterliggende filosofie en esthetiek behoren tot het leerproces.Gedurende twee sessies wordt ingegaan op de schilderkunst in de Chinese cultuur, en de kalligrafie als kunst, techniek, discipline en expressievorm. In een derde workshop wordt de Chinese kalligrafie actief beoefend. Voor deze meditatie in inkt is geen voorkennis vereist.

Barbara Waterschoot is sinologe en leerkracht Chinees.

De eerste christenen

Hoe leefden de eerste christenen? Welke begrafenisrituelen hielden ze erop na? Wat weten we over cultusgebouwen, kluizen en kloosters, martelaren en heiligen? Onze kennis over het begin van de christelijke cultuur is vooral gebaseerd op geschreven bronnen. Maar de materiële resten hebben ons nog zoveel meer te vertellen!

Arnold Provoost rekent af met de populaire visie van permanente confrontatie tussen heidenen en christenen en legt het accent op het nieuwe blije levensgevoel van de eerste christenen dat mee aan de grondslag ligt van de vroegchristelijke cultuur.

i.s.m. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd

104Barbara WATERSCHOOTdo 10, 17, 24 feb 2011 (13u30-16u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 35

105Christian DE PAEPEma 14, 21, 28 feb + 14, 21 mrt 2011 (14u-16u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 52 - € 46 (met Davidsfonds Cultuurkaart) Inbegrepen: koffie en syllabus

103Arnold PROVOOSTdo 10, 17, 24 feb + 3 mrt 2011 (14u-16u)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 59 - € 53 (met Davidsfonds Cultuurkaart) Inbegrepen: koffie en cursusboek

051-206 006 (Jan Crabbe) en 016-310 670 (Universiteit Vrije Tijd)

056-600 217 (Brigita Demey) en 016-310 670 (Universiteit Vrije Tijd)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

ku

ns

t e

n c

ult

uu

r

vormingplus 61

Rob Bakker ‘Dreaming’ (CC-BY-NC-SA)

AfghanistanIn de schaduw van de Hindukush

Weinig landen roepen vandaag bij ons zulke tegengestelde emoties op als Afghanistan.Enerzijds is er toch nieuwsgierigheid naar en bewondering voor dit afgelegen, mysterieuze bergland met zijn harde, vrijheidslievende en onafhankelijke bewoners. Anderzijds is er tegelijk angst, weerzin en afkeer voor de recente politieke, religieuze en culturele chaos die in het land lijkt te woekeren. Als historische regio, zoals zovele andere landen in het Midden-Oosten, is Afghanistan een smeltkroes van volkeren en godsdiensten. We proberen de bewondering en de angst met elkaar te verzoenen en zo een ongekend, maar boeiend land voor te stellen.

i.s.m. CC De Schakel en Amarant vzw

De betoverende taal van de romantische muziekSchubert vertelt

Romantiek is van alle tijden, maar wat is er speciaal aan de romantische muziek van de 19de eeuw? Het classicisme en de rede domineren de 18de eeuw. In de 19de eeuw staat het gevoel op de voorgrond. Liefde, droom, verlangen en natuur zijn de leidraad doorheen het werk van de romantische componisten.

Schubert, die als onderwijzer voor de klas staat, verkiest na enkele jaren de vrijheid. Hij legt zich volledig toe op het componeren en schrijft zijn grote meesterwerken. Zijn romantische natuur en vrijgezellenleven blijven hem mateloos inspireren. Hoe men liefde, pijn en verlangen in eeuwige muziek kan omtoveren, krijgt u te horen tijdens deze vier romantische avonden.

i.s.m. Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd en de Postacademische Vorming KULAK

107Louis HULSTAERT ma 14 & 21 mrt 2011 (19u30- 22u)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 24,50 - € 21 (Amarantleden)

106Johan UYTTERSCHAUTvr 4, 18, 25 mrt + 1 apr 2011 (14u-16u)KULAK, blok B, E. Sabbelaan 53, KORTRIJK€ 45 - € 39 (met Davidsfonds Cultuurkaart)

056-352 476 (Achilles Surinx) en 016-310 670 (Universiteit Vrije Tijd)

[email protected] | 056-621 340

62

Gitaar voor beginners

Wegens groot succes vorige herfst wordt deze beginnerscursus herhaald. Om mee te doen met deze reeks heb je alleen een gitaar nodig. Een nylon- of een folkgitaar, dat maakt niet uit. In de eerste les leren we meteen al onze eerste twee akkoorden. Om deze grepen technisch onder de knie te krijgen, houden we rekening met ieders tempo. De volgende akkoorden worden aangeleerd aan de hand van kampvuurliederen, evergreens, rockklassiekers of kinderliederen, bekende en minder bekende melodieën. Op het eind van de reeks heb je een mooi repertoire overlopen en kun je zelfstandig nummers spelen. En wie weet groei je ooit uit tot een echte ‘guitar hero’.

i.s.m. WiSPER vzw

Schilderen voor beginners

In deze avondreeks krijg je een initiatie in het schilderen. We experimenteren erop los en doen gaandeweg ervaring op met borstel en verf. We verkennen de verschillende aspecten van het schilderen: kleur, vorm, textuur, compositie en schriftuur. We vertrekken vanuit fantasie, eenvoudige objecten, foto’s en modellen. Het gaat in deze reeks niet om afgewerkte schilderijen, de focus ligt op onderzoek en uitproberen. We doen dit op een losse, niet-technische manier, in groep en individueel. We werken op groot en klein formaat met gouache en acryl, bewerken verf met grove borstel, fijn penseel en andere instrumenten.

i.s.m. WiSPER vzw

110Bart MERLEVEDEdo 10, 17, 24 feb + 3, 17, 24, 31 mrt + 7 apr 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 95

109Mia NOLLETma 17, 24, 31 jan + 7, 14 feb 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 60

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Kalligrafie module 1 bis

In deze oefensessies krijg je de kans om wat je aanleerde in Module 1 verder in te oefenen. Cursisten werken hier aan allerlei opdrachten die aansluiten bij wat ze reeds kennen en kunnen. Ze leren hun letters nog beter beheersen en verfijnen, doen praktische ervaring op inzake compositie, materialenkennis en ervaren de voldoening om afgewerkte stukken te maken.

i.s.m. CC De Steiger en Witruimte vzw

108Jan DE SMEDT di 18 jan + 1, 15 feb + 1, 22 mrt + 5 apr 2011 (19u30-21u30) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 72

[email protected] | 056-515 891

ku

ns

t e

n c

ult

uu

r

vormingplus 63

Dayna Bateman ‘no quetzals’ (CC-BY-NC-SA)

Kalligrafie module 1 bisToepassingen humanistisch cursief

Humanistisch cursief en bijhorende kapitalen vormen de basis voor de lettervormen. In deze module pas je toe, in oefeningen en opdrachten, wat je in module 1 leerde. Geleidelijk aan worden de composities rijker en betekenisvoller.

www.witruimte.org

i.s.m. CC De Schakel en Witruimte vzw

112Monica VANDERHISPALLIEwo 2, 23 mrt + 6 apr + 4, 18 mei 2011 (19u-21u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 75

[email protected] | 056-621 340

Word cartoonist!

Een cartoonist geeft met enkele potloodtrekken zijn/haar visie op de werkelijkheid. Om cartoons te tekenen is een goed gevoel voor humor noodzakelijker dan een kunstzinnige aanleg. We tonen je tal van mogelijkheden, technieken en ideeën die prikkelen om je eigen kijk in een krachtige prent te vertalen. Laat de inspiratie je in de steek, dan is er nog steeds de helpende hand van de cartoonist.

Voor deze tekensessie richten we ons specifiek op jongeren tussen 18 en 30 jaar, maar iedereen is welkom.

i.s.m. Graffiti Jeugddienst Gent

111Docent Graffiti Jeugddienstwo 2 mrt 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 15

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

64

Fabrizio Lonzini ‘Noemi’ (CC-BY-NC-ND)

KindergrimeMet spons, penseel en schmink

Niets geeft meer voldoening dan kinderen om te toveren in een luipaard, panda, vlinder of geisha. Hun spontane reacties zijn altijd prachtig en dankbaar. Aan deze leuke en creatieve bezigheid worden steeds hogere eisen gesteld qua hygiëne en producten. De juiste schminkmaterialen, gereedschappen en technieken zijn onmisbaar om snel, efficiënt en mooi te werken. Hoe je de gezichtsvormen het beste gebruikt, welke kleuren bij elkaar passen en hoe karakters zijn opgebouwd kom je te weten in deze opleiding. Je gebruikt het materiaal van de lesgeefster. Wij zorgen voor spiegels maar zelf breng je een washandje en handdoek, keukenrol en reinigingsmelk mee.

i.s.m. CC De Schakel

Moderne decoratieve kapitalenKalligrafie

Deze letter, ontworpen door de Amerikaanse Sherri Kiesel is eigenlijk een versierde hoofdletter. De lettervormen waar Sherri van uit gaat zijn gebaseerd op versaalletters. Ze worden niet met een kalligrafiepen geschreven maar getekend met een fijne stift. Vandaar dat er geen ervaring op kalligrafiegebied nodig is gezien de letters worden opgebouwd uit diverse onderdelen. Enige teken- en handvaardigheid komt het resultaat natuurlijk wel ten goede.De letter, al of niet aangevuld met een tekst in een monoline-alfabet, kan je gebruiken om (naam-, geboorte-…) kaartjes te maken of doosjes te versieren. De cursus richt zich tot iedereen die van letters houdt.

i.s.m. CC De Schakel

113Monica VANDERHISPALLIE wo 16, 30 mrt + 27 apr + 11 mei 2011 (19u-21u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 60

114Kaat LANNOOwo 30 mrt + 6, 27 apr + 4 mei 2011 (20u-22u30)CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM€ 40 + € 12 materiaalkost (te betalen tijdens de eerste les aan de lesgeefster)

[email protected] | 056-621 340 [email protected] | 056-621 340

ma

ats

ch

ap

pij e

n m

ilie

u

vormingplus 65

Bakker Ismaël volgt een cursus dierenlokken bij Vormingplus

66

116Gids ter plaatsevr 18 feb 2011 (14u-18u)LOKERENGratis

Het Laatste Nieuws en De Morgen in druk

Een gloednieuw bedrijfsgebouw, de meest geavanceerde drukpers in de wereld en een doordacht duurzame architectuur. Het resultaat is epc Printing tomorrow in Lokeren. In deze moderne drukkerij van De Persgroep rollen De Morgen en Het Laatste Nieuws van de persen. Eco Print Center schrijft geschiedenis in de grafische wereld door als eerste zonder water te drukken. Reden genoeg om er eens een kijkje te gaan nemen.

We carpoolen vanuit Kortrijk en spreken af om 14u in Vormingplus (Wandelweg 11, 8500 Kortrijk).

De Muze van ... Annemie Struyf

Annemie Struyf is journaliste, pedagoge van opleiding en moeder van vijf. We kennen haar van spraakmakende televisiereeksen als ‘In Godsnaam’, ‘Ladies first’ en ‘De moeder van mijn dochter’.

Samen met Lieve Blancquaert schreef ze een aantal boeken waaronder ‘Insjallah mevrouw’ en ‘Mijn status is positief’.

Als schrijfster/tv-maker reist ze de wereld af en maakt sterke, maatschappelijk geëngageerde reportages. Ongetwijfeld heeft ze heel wat te vertellen over wie of wat haar inspireert.

i.s.m. CC De Spil

115Annemie STRUYFdo 10 feb 2011 (20u30)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 11 (basisprijs)| € 9 (abonnement)

[email protected] | 051-265 700 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Bezoek aan drukkerij Eco Print Center

‘Eco print’: EPC - Eco Print Center

ma

ats

ch

ap

pij e

n m

ilie

u

vormingplus 67

Bezoek aan ‘den Achtkanter’

VZW Den Achtkanter in Kortrijk ondersteunt volwassenen met verstandelijke beperkingen of een niet-aangeboren hersenletsel. Na een korte introductie over de organisatie neem je een kijkje in de 9 ateliers waaronder de pottenbakkerij, de kaarsenmakerij, de drukkerij, het houtatelier, enz… Daarna zakken we af naar het centrum van Kortrijk waar je in het gezellige ‘De hond in ’t Kegelspel’ geniet van een drankje en één van de volksspelen kan uitproberen. In de winkel ‘Het Andere Geschenk’ krijg je enkele proevertjes aangeboden.

www.denachtkanter.be

VZW Den Achtkanter in Kortrijk ondersteunt volwassenen met een verstandelijke beperking of met een niet-aangeboren hersenletsel. Maar daarmee is lang niet alles gezegd. Den Achtkanter is een diverse en moderne organisatie. In Den Achtkanter zijn verschillende woonvormen ondergebracht, er is een dagcentrum met een 13-tal ateliers en een eigen winkel ‘Het Andere geschenk’. Veronique Courcelles, productverantwoordelijke bij Den Achtkanter vertelt ons graag wat meer.

117Gids Den Achtkanter + Rie VANDURENdo 3 mrt 2011 (13u30-17u)Het Boerhof, Sint-Denijseweg 71, 8500 KORTRIJK6 € (drankje, volksspel en drie proevertjes inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Vanwaar de naam ‘achtkanter’?Veronique Courcelles: Een achtkanter is een soort populier, met wortels die heel diep reiken. De naam werd vroeger gekozen vanuit een ‘zorgen voor-‘ visie. Mensen zoveel mogelijk verzorgen, koesteren, bij je houden.

Klopt die visie nog?VC: Nee. De naam achtkanter is gebleven, maar de benadering in onze sector is nu fundamenteel anders. Momenteel werken we volgens het burgerschapsmodel. Dit komt er kort gezegd op neer dat we onze mensen willen benaderen als volwaardige burgers. Deelname aan de maatschappij staat dus voorop terwijl onze doelgroep vroeger buiten de maatschappij gehouden werd. Denk aan de grote instellingen. Dit betekent natuurlijk niet dat we de mensen aan de maatschappij overleveren. We geven nog altijd zoveel mogelijk ondersteuning.

Hoe vertaalt zich dat in jullie werking? VC: Concreet ondersteunen we hier 140 mensen. Deze mensen werken in onze ateliers, in het café ‘De Hond in ’t Kegelspel’ of in onze winkel ‘Het Andere geschenk’.

Kwetsbare mensen en volwaardige burgers.Veronique Courcelles (Den Achtkanter): “Deelname aan de maatschappij staat nu voorop.”

68

Stadswandeling

Wist u dat er in 1913 een wereldtentoonstelling was in Gent? En dat het Sint-Pietersstation daarom werd gebouwd? En niet alleen dat. De tentoonstelling was de aanzet voor de ontwikkeling van deze buurt. Vlakbij ligt het Citadelpark, het mooiste stukje groen van de stad.En nog zijn de werken niet gedaan. De omgeving van het Sint-Pietersstation ondergaat momenteel zijn ingrijpendste verandering sinds 1913. Op deze wandeling ontdek je een ongekend maar bijzonder boeiend stukje Gent.

We spreken af om 9u45 aan de hoofdingang van het Sint-Pietersstation.

Gent: van ’t station naar ’t park

Iedereen heeft ergens wel een taak, een beroep zeg maar. In onze ateliers werken bv. koks, houtbewerkers, chocolatiers, enz.. Iedere dag komt iedereen naar zijn ‘werk’. De mensen komen uit een straal van 30 km rond Kortrijk. Sommigen wonen nog bij hun familie, anderen in begeleid wonen of in woonvormen van Den Achtkanter. In het laatste geval worden ze door ons personeel ondersteund. Zoals de meeste mensen komen ze dus ’s morgens naar hun werk en keren ze ’s avonds naar huis terug.

Lukt die aansluiting bij de maatschappij?VC: Ik zal die vraag met enkele voorbeelden beantwoorden. In onze kunstateliers zijn heel wat van onze mensen creatief aan de slag. We hebben zelfs een eigen galerie waarin hun werken staan. Nu gebeurt het vaak dat wij deelnemen aan externe exposities of wedstrijden. En dan merk je dat werken uit ‘Den Achtkanter’ regelmatig in de prijzen vallen of een plaats krijgen in een tentoonstelling. Een ander voorbeeld zijn de producten die we in ‘Het Andere geschenk’ verkopen. Onze winkel ligt in het centrum van Kortrijk aan het Plein en heel wat mensen komen er over de vloer. En dan

is er ook nog aan het Plein ‘De Hond in ’t Kegelspel’ uitgebaat door onze mensen en mensen met psychosociale problemen. Wat vindt er meer aansluiting bij de maatschappij dan een cafetaria met volkspelen?

www.achtkanter.bewww.hetanderegeschenk.be

Kristof Carrein

ma

ats

ch

ap

pij e

n m

ilie

u

vormingplus 69

118Gids VIZITza 5 mrt 2011 (10u-12u)GENT € 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Amaury Henderick ‘Gent-Sint-Pieters’ (CC-BY-NC-ND) Wouter Horré ‘vervuild beekje’ (CC-BY-NC-SA)

Het Rhodesgoed is een 40 ha groot domeinbos in Kachtem, bij Izegem. Het is een landschap in volle ontwikkeling. We wandelen vijf kilometer door het pas aangelegde bos, langs open plekken en bloemenrijke weiden, talrijke poelen en de meanderende Rhodebeek. Deze diverse biotopen herbergen een rijke verzameling dieren en planten.Een ideale gelegenheid om onder leiding van een herboriste deze nieuwe brok natuur te ontdekken.

Parkeerterrein voor de Rhodeshoeve

119Rita GESQUIEREzo 13 mrt 2011 (10u-12u)Rhodesstraat 2, KACHTEM (IZEGEM)€ 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Natuurwandeling Rhodesgoed Kachtem

70

The U.S. Army ‘iraq’ (CC-BY)

120Ludo DE BRABANDER do 17 mrt 2011 (19u30-22u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 5

Irak, 8 jaar na de invasieLezing

U herinnert zich ongetwijfeld één van deze beelden: het beleg van Bagdad, de val van het standbeeld van Saddam Hoessein of zijn executie. De snelheid van de voorlopig laatste Golfoorlog was ongezien. De hoop op een nieuw Irak groeide even snel. Maar schijn bedriegt. Zelden stond een oorlog zo ter discussie. In deze lezing zoomen we in op acht jaar Irak na de invasie. Op verantwoordelijkheden en keuzes. Op politieke macht en geopolitieke belangen. Waar staat de bevolking van Irak nu en hoe oogt hun toekomst? Heeft acht jaar oorlog ook maar iets aan hun situatie veranderd? Stof genoeg voor een boeiende avond.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

De migratie vanuit Zwart-AfrikaHet verhaal achter de cijfers

De relaties tussen België en de huidige Democratische Republiek Congo zijn onlosmakelijk verbonden met de historische banden tussen beide landen. De wederzijdse migraties zijn daar een belangrijk bewijs van. Belgen trokken tijdens de koloniale periode naar Congo, daarna verliep de migratiestroom vooral in omgekeerde richting. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de eerste studenten vanuit Congo naar België, evenals toeristen en handelaars. Vanaf de jaren ‘80 komt de economische migratie (en de vluchtelingenstromen) vanuit Zwart-Afrika pas echt goed op gang, en richt ze zich vooral op Brussel en Wallonië. Maar hoe verliep deze emigratie naar onze regio? Na de lezing gaan we in dialoog met mensen die deze migratie aan den lijve hebben meegemaakt.

ma

ats

ch

ap

pij e

n m

ilie

u

vormingplus 71

Trey Ratcliff: My Chernobyl Adventure (CC-BY-NC-SA)

Frerieke (alias): Smile along (CC-BY)

122Petra HEYSEwo 16 feb 2011 (19u-22u)Leiaarde, Kortrijksestraat 135, HEULE€ 5

De migratie vanuit de ex-USSRHet verhaal achter de cijfers

Tijdens deze vorming verdiepen we ons in migratie uit voormalige sovjetlanden naar België. In de eerste plaats gaan we dit uitgestrekte gebied deconstrueren: van waar komen deze migranten en met hoeveel zijn ze? Zijn het ‘allemaal Russen’, ‘Russischtaligen’, hebben ze het Russisch als eerste taal? Migratie uit voormalige sovjetlanden kent een aantal golven. In het tweede deel proberen we deze golven historisch te kaderen. Vervolgens gaan we in op het veranderende profiel van migratie uit voormalige sovjetlanden en staan we wat langer stil bij hedendaagse veel voorkomende migratievormen zoals gezinshereniging en irreguliere arbeidsmigratie. In een laatste deel focussen we op de aanwezigheid van ‘Russischtaligen’ in en rond Kortrijk.

121Helene Marie-Lou DE CLERCK do 3 feb 2011 (19u-22u)Leiaarde, Kortrijksestraat 135, HEULE€ 5

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

72

Voor meer actuele infowww.vormingplusmzw.be

123ma 7 mrt 2011(20u-22u)Stadhuis, Grote Markt 54KORTRIJK Gratis

• Marleen Titeca-Decraene Gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen, bevoegd voor het externe gelijkekansenbeleid. Ze is al meer dan 25 jaar politiek en maatschappelijk actief.

• Monique Adyns Opgeleide ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting en moeder van vier grotere kinderen. Monique kon de cirkel van armoede doorbreken.

• Anne-Mie Drieskens Gezinspolitiek Secretaris van de Gezinsbond voor wie maatschappelijk engagement bovenaan op de agenda staat.

• Moniek Gheysen Ontwerpster modekledij, vooral bruidskledij met een uitgesproken belangstelling voor het culturele leven.

Een babbel met de nieuwe vrouwGesprekken op internationale vrouwendag

De nieuwe vrouw … bestaat ze? Of is er in de loop der jaren niet veel veranderd? Verdelen vrouwen hun tijd nu anders en beter? Wegen huishoudelijke taken nog altijd even zwaar? Of heeft de nieuwe vrouw vrije tijd over? Waar woont ze, wat eet ze, wat doet ze …? Op deze en andere vragen zoeken we een antwoord. Aan de gesprekstafel schuiven heel verschillende vrouwen aan. Elk met hun eigen verhaal en achtergrond. In het eerste deel van de avond interviewt Lien Depoorter deze dames. Daarna ga je met enkelen van hen rond de tafel zitten. Bij een hapje en een drankje zet je het gesprek verder.

• Gella Vandecaveye Na een low-budgetreis van één jaar door Azië kwam de voormalige judokampioene deze zomer terug met een rugzak vol levenservaring.

• Tine Dewaele Directeur van het Penitentiair Landbouwcentrum, een open gevangenis in Ruiselede waar gedetineerden zich voorbereiden op een terugkeer in de maatschappij.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

co

ns

um

en

ten

vo

rm

ing

vormingplus 73

Bankdirecteur Eric volgt een cursus tuinieren bij Vormingplus

74

Johnathan Lyman: ‘Cell Phone’ (CC-BY-NC-SA)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

125Johan DE SCHRIJVERdo 3 mrt 2011 (14u-17u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 5

124Johan DE SCHRIJVERdi 1 mrt 2011 (14u-17u)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJK€ 5

126Jan HOLVOETma 28 feb 2011 (9u-12u)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJK€ 5

Aan de slag met je eID

Elke Belg beschikt intussen over een elektronische identiteitskaart of ‘eID’. Maar weet je ook wat je er allemaal mee kunt doen?

In deze lezing overlopen we een aantal concrete toepassingen voor de eID:• een treinticket boeken en informatie

bewaren op je eID• aanvraag van attesten (gemeente), aanvraag

van loopbaanonderbreking, sociale bijdragen of wettelijke pensioenen (sociale zekerheid)

• je dossier raadplegen bij het ziekenfonds• digitale aangifte van diefstal of vandalisme• tax-on-web: belastingen invullen en vooraf

berekenen, je fiscaal dossier beheren• en nog veel meer toepassingen

Jan Holvoet is lesgever bij SeniorNet (www.seniornetvlaanderen.be)

i.h.k.v. de Digitale Week (www.digitaleweek.be)

Hoe werkt mijn GSM?

Een GSM is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ons ‘mobieltje’ is een trouwe metgezel geworden, en we zijn nu altijd en overal bereikbaar.Maar het hanteren van een GSM-toestel is niet voor iedereen eenvoudig.

Met deze cursus willen we een aantal basisvaardigheden bijbrengen:• het apparaat in- en uitschakelen• de batterij-spanning controleren• een contactpersoon en

telefoonnummer opslaan• mijn eigen oproepnummer achterhalen• een SMS-bericht lezen en verzenden• en nog veel meer

Cursisten brengen hun eigen (opgeladen) toestel mee (mét de pincode).

Johan De Schrijver is lesgever bij SeniorNet (www.seniornetvlaanderen.be)

i.h.k.v. de Digitale Week (www.digitaleweek.be)

co

ns

um

en

ten

vo

rm

ing

vormingplus 75

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

128Christophe DUCASTELwo 2 mrt 2011 (14u-17u)Bibliotheek, Leiestraat 30, KORTRIJK€ 5

130Rik COGHEwo 2 mrt 2011 (19u-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 5

129Rik COGHEma 28 feb 2011 (9u-12u)Muziekcentrum TraCK*, Conservatoriumplein 1, KORTRIJK€ 5

Kopen en verkopen op het web

Ben je op zoek naar een tweedehands fiets, een nog zeldzaam te vinden strip, of een antieke kast? Je vindt het allemaal op de vele koop- en verkoopsites op het internet (eBay, Kapaza, Hebbes, ...). Je leert efficiënter zoeken, prijzen vergelijken, productrecenties opsporen en de reputatie van een webwinkel checken. Anderzijds leer je hoe je je eigen spullen te koop kunt aanbieden. We bespreken ook de betalingsmodaliteiten en het veiligheidsaspect van online-transacties. Breng gerust zelf een voorwerp mee dat je wilt aanbieden en samen kijken we hoe het moet.

i.h.k.v. de Digitale Week (www.digitaleweek.be)

Christophe Ducastel is lesgever bij SeniorNet (www.seniornetvlaanderen.be)

i.h.k.v. de Digitale Week (www.digitaleweek.be)

Interactieve digitale televisie (iDTV), HD (High Definition), HD ready, full HD, LCD, PLASMA, LED,... we worden om de oren geslagen met allerlei technische termen die verband houden met deze nieuwe ontwikkelingen op televisiegebied.

In deze lezing geven we antwoord op volgende vragen:• wat is digitale TV?• voor- en nadelen• wie biedt er digitale TV?• wat heb je daarvoor nodig?• wat moet dat kosten?

Dit wordt geen saaie technische uiteenzetting maar een praktijkgerichte info-namiddag. 127

Christophe DUCASTELma 28 feb 2011 (14u-17u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 5

Een heldere kijk op digitale televisie

nomac_nolife (alias): IMGP0083 (CC-BY-NC-SA)

76

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

133Koen BULCKEdo 24 & 31 mrt 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

Skype: telefoneren via internet

Goedkoop of zelfs helemaal gratis bellen? Dat is mogelijk indien je beschikt over een computer, een internetverbinding en een zogenaamde ‘headset’ (hoofdtelefoon met geïntegreerde microfoon). Via het gratis programma Skype bel je gratis naar andere Skype-gebruikers overal ter wereld (Europa, Amerika, Afrika, Australië, Azië).

Skype biedt een aantal extra’s ten opzichte van een klassiek telefoongesprek. Wanneer je een webcamera aansluit kan je gesprekspartner jou zien en je mimiek volgen. Je kan met meerdere Skypers tegelijk vergadergesprekken voeren. Tussendoor kan je bovendien documenten, foto’s of zelfs een stukje muziek naar elkaar doorsturen.

Kortom, Skype tovert jouw computer om tot een voordelige en veelzijdige videofoon.

Google: veel meer dan een zoekmachine

Google kennen we allemaal als de populaire zoekmachine. Maar niet iedereen weet dat Google ook gratis online software en diensten aanbiedt (‘Google Apps’) waaronder...• e-mailen, chatten, (video)telefoneren

(Gmail en Google Talk)• agenda’s delen (Google Agenda)• (samen) aan documenten werken (Google

Docs)• allerlei informatie publiceren (Blogger,

Google Sites)Het mooie aan dit alles is dat je zelf geen software meer hoeft te installeren en te onderhouden. Jouw gepersonaliseerde diensten zijn ‘altijd en overal’ beschikbaar, d.i. vanaf elke PC, smarthpone of mobiel toestel met internetverbinding.

Koen Bulcke genoot een opleiding elektronica & ICT.

Van de cursist wordt verwacht dat hij al vlot met een computer overweg kan.

Ctrl-PC: schoonmaak en beheer

Zonder regelmatig onderhoud gaat je Windows-PC na een tijdje slabakken. In deze cursus houden we grote schoonmaak en neem je de controle over je PC terug over.

We behandelen de volgende onderwerpen:• het configuratiescherm, programma’s

verwijderen/toevoegen• opstartprogramma’s & het systeemvak• schijfopruiming & defragmentatie• ‘detergenten’: CC Cleaner, Hitman PRO

(Windows-register, Adware, Spyware)• beveiliging: AVG (anti-virus & anti-

malware) & backup

132Rik COGHEma 14 & 21 feb 2011 (9u-12u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

131Rik COGHEwo 12 & 19 jan 2011 (19u-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 25

co

ns

um

en

ten

vo

rm

ing

vormingplus 77

[email protected] 056-433 495

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

138Rik COGHEdo 24 & 31 mrt 2011 (14u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

137Rik COGHEwo 26 jan + 2 feb 2011 (19u-21u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 25

136Rik COGHEdo 20 & 27 jan 2011 (14u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 25

Fotobeheer en fotobewerking ingewikkeld?

Niet zo in deze cursus. In twee sessies zetten we je op weg met Picasa, een gratis programma van Google.

In de eerste sessie leer je een aantal courante bewerkingen uitvoeren: foto’s ordenen, rode ogen verwijderen, delen uit je foto uitvergroten, onscherpe of schuine foto’s corrigeren, van je kleurenfoto een zwart-wit of retro-exemplaar maken.

In de tweede sessie verkennen we de verschillende mogelijkheden om jouw foto’s online te plaatsen en deze toegankelijk te maken voor een selectie van familie of vrienden, dan wel voor iedereen. Ook leer je kennismaken met een aantal online foto-diensten waar je jouw foto’s of foto-albums kunt laten ontwikkelen.

135Rik COGHEma 28 feb 2011 (18u30-20u30)Porseleinhallen, Cultuurpad 1, WEVELGEM€ 12

134Rik COGHEwo 3 feb 2011 (9u-12u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 12

Picasa: beheer je digitale fotocollectie

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

78

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

140Rik SADETdo 3, 10, 17, 24 feb + 3 mrt 2011 (19u-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 60 (opleidingscheques mogelijk)

Je eigen fotoalbum, kalender & wenskaartje

Geen slecht woord over het gemak en prijsvoordeel van digitale foto’s: tegen minimale kostprijs kan iedereen vandaag een uitgebreid foto-archief op de PC verzamelen.

Jammer genoeg geraken deze foto’s vaak in de vergetelheid. Ze zijn immers enkel op het computerscherm te bewonderen, wat niet altijd uitnodigend is.

In deze cursus leer je met behulp van ‘Pixum’ zelf een fotoalbum, fotokalender en wenskaartje te ontwerpen, te bestellen en te betalen via internet. Zo kan je met familie of vrienden terug genieten van een tastbaar fotoalbum. Of er prijkt elke maand een van jouw mooiste foto’s aan de muur. Of je verrast je vrienden met persoonlijke en creatieve wenskaartjes.

Photoshop: professionele beeldmanipulatie

De spreuk ‘papier is gewillig’ is nog maar zelden zo reëel geweest. Zowel in de reclamewereld, op het net, in de kunst als in de huiskamer is Adobe Photoshop onzichtbaar aanwezig.In deze cursus leer je met Photoshop digitale beelden bewerken. In vijf lessen gaan we stap voor stap te werk. Kleurcontrast, grijswaarden, verscherpen, monteren, het zijn slechts enkele van de ontelbare mogelijkheden die je met Photoshop hebt.Na twee lessen kun je een foto corrigeren, daarna leren we collages maken en met lagen werken. De laatste les worden de vragen beantwoord die na het uitproberen nog niet helemaal duidelijk zijn of niet aan bod kwamen.

Van de cursist wordt verwacht dat hij al vlot met een computer overweg kan.

Lightroom: de digitale donkere kamerProfessioneel foto’s beheren en bewerken

De cursus mikt op fotografen die meer uit hun foto’s willen halen. Met een professionele camera kun je foto’s in RAW-formaat opslaan. Er wordt dan extra beeldinformatie in de bestanden opgeslagen, waardoor je achteraf betere bewerkingen kunt doen (‘niet-destructieve beeldbewerking’). Adobe Lightroom maakt deze bewerkingen eenvoudig.Je leert hoe je snel en slim zaken als kleur, helderheid en uitsnede kunt aanpassen (module ‘Ontwikkelen’). Daarna kun je je foto’s geschikt maken voor afdrukken (module ‘Afdrukken’). Je leert ook hoe je een slideshow maakt, foto’s op het web plaatst en een fotoverzameling archiveert (modules ‘Presentatie’, ‘Web’ en ‘Bibliotheek’).

Beroepsfotograaf Peter Berghman brengt de leerstof op een levendige, niet-schoolse wijze. Er is steeds ruimte voor individuele vragen.

139Peter BERGHMANwo 19, 26 jan + 2, 9, 16, 23 feb + 2, 16, 23, 30 mrt 2011 (19u-21u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 120

co

ns

um

en

ten

vo

rm

ing

vormingplus 79

Lisa B: Mr. October (CC-BY-NC-SA)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

142Peter BERGHMANma 17, 24, 31 jan + 7, 14, 21, 28 feb + 14, 21, 28 mrt 2011 (19u-21u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 120

143Wout BEELdo 17, 24 feb + do 3 mrt 2011 (19u30-21u30)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 25

Fotografie - betere foto’s maken

Ben je een startende fotograaf en wil je meer weten van fotografie? Wil je zelf ook goede portretten maken, maar weet je niet goed welke technieken daarvoor nodig zijn?De inhoud van de workshops zijn zowel theoretisch als praktisch ingericht en zijn direct in de praktijk toe te passen.Onder de deskundige begeleiding van fotograaf Wout Beel (www.beelwout.be) ga je veel fotograferen om zo de techniek te leren en bovenal meer uit jouw foto’s te halen door middel van anders zien, anders te kijken.

Aansluitend op deze cursus is er de cursus ‘Fotografie – artistiek en inhoudelijk’.

i.s.m. CC De Spil

Basiscursus digitale fotografie

In 10 sessies verkennen we de wijde wereld van de digitale fotografie. We kijken met de ogen van een praktisch ingestelde gebruiker. We ontleden de functies en mogelijkheden van een digitale camera maar leren ook kritisch kijken en juiste composities maken.

Een kleine selectie van onderwerpen:• Hoe zorgen we ervoor dat onze foto’s niet

verloren raken? Hoe archiveren? • Welk type geheugenkaart is van

toepassing? • Reflexcamera of compact?• Hoe een perfecte zwart–witfoto maken ? • Wat is RAW ?

Beroepsfotograaf Peter Berghman brengt de leerstof op een levendige, niet-schoolse wijze over. Er is steeds ruimte voor individuele vragen.

141Rik COGHEma 31 jan 2011 (14u-17u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 12

[email protected] | 051-265 700

80

[email protected] | 051-265 700 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

146Koen DE BUCKdo 17, 24 feb + 17, 24, 31 mrt 2011 (19u30-21u30)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 60

145Koen DE BUCKma 17, 24, 31 jan + 7, 14 feb 2011 (19u30-21u30)Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, HEULE€ 60

Door het diafragma: OostendeWorkshop digitale fotografie + nabespreking

De Koningin der Badsteden is een uiterst veelzijdige stad en biedt een ideaal jachtterrein voor de creatieve fotograaf.

Enkele interessante plaatsen om in te zoomen: het Oosterstaketsel, de Albert-I promenade, het Mercatordok, de Vismijn, het 17de eeuwse Napoleon-fort, ...

In deze workshop ontdek je technieken om stadsgezichten te doen ‘opleven’ en in een verrassend perspectief te plaatsen.

Met concrete opdrachten wordt je op pad gestuurd. Tijdens de pauze en ook bij de nabespreking (enkele dagen later in Kortrijk) krijg je nuttige feedback.

Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

Trein uit Kortrijk (V: 12u47 - A: 13u48) Trein uit Oostende (V: 18u14 – A: 19u12)

Fotografie en lichtWorkshop digitale fotografie

Fotografie is schrijven met licht, maar ook spelen met licht. Er zijn duizenden soorten licht: zonlicht, kunstlicht, kaarslicht, hard licht, zacht licht, gemengd licht, enzoverder. De kunst om dat licht te lezen, om dat licht te ‘zien’ en te ‘gebruiken’ is een van de belangrijkste creatieve vaardigheden van de fotograaf. We proberen ‘licht’ te omschrijven, we leren het meten en we spelen er mee in leuke, praktische oefeningen.

Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

Koen De Buck is gediplomeerd fotograaf

Fotografie - artistiek en inhoudelijk

Deze cursus is bedoeld voor diegene met enige basiskennis van fotografie. De artistieke en inhoudelijke kant van de fotografie komen aan bod. De foto’s die de cursisten maakten worden onder begeleiding van Wout Beel (www.beelwout.be) doorgenomen. Het fotomateriaal wordt beoordeeld op techniek en inhoud met ruimte voor individuele vragen.

Aansluitend op deze cursus is er zaterdagnamiddag 2 april 2011 de workshop ‘Door het diafragma: kanaalzone Roeselare’.

i.s.m. CC De Spil

144Wout BEELwo 9, 16, 23 mrt 2011 (19u30-21u30)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE€ 25

co

ns

um

en

ten

vo

rm

ing

vormingplus 81

Stephane Mignon: Effet du soleil couchant (CC-BY)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 [email protected] 056-433 495

148Tom LINSTERdo 24 mrt (19u-21u30) + zo 27 mrt (koers) + do 7 apr 2011 (19u-21u30)OC de Cerf, Kerkstraat 1/1 GULLEGEM€ 30

149Peter BERGHMANza 2 apr 2011 (14u–18u, workshop) & do 7 apr 2011 (19u–21u30, nabespreking)CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE (plaats van afspraak)€ 25

Door het diafragma: kanaalzone RoeselareWorkshop digitale fotografie + nabespreking

De Kanaalzone in Roeselare bestaat uit een fascinerende mix van groenzone en industrie. Denk aan het jaagpad of de zwaaikom enerzijds, aan veevoederfabrieken, oliereservoirs en binnenschepen anderzijds.Bedoeling van deze workshop is dit contrast fotografisch uit te lichten. We krijgen exclusieve toegang tot enkele industriële panden aan de havenkop. Tijdens de pauze en ook bij de nabespreking (enkele dagen later) krijg je nuttige feedback.Mits jouw toestemming worden de beste beelden door Provincie West-Vlaanderen gebruikt.

Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

i.s.m. Streekhuis Midden-West-Vlaanderen & CC De Spil

Door het diafragma: Gent-Wevelgem

Geen groter volksfeest dan de koers: een totaalspektakel vol emoties en krachtige beelden. Onze invalshoek wordt het in beeld brengen van contrasten. Winst of verlies, pijn of vreugde, volks of VIP, licht of donker… impulsen genoeg voor een boeiend beeldverhaal.

Tijdens de eerste les krijg je tips en uitleg die je in de praktijk kan omzetten tijdens Gent-Wevelgem. Nadien is er een laatste les waarbij sterke en zwakke punten van jouw foto’s worden uitgelicht.

Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden, voor grote en kleine camera’s.

i.s.m. CC Guldenberg

147Peter BERGHMANzo 27 feb (14u–18u, workshop) & di 1 mrt 2011 (19u–21u30, nabespreking)NMBS Station, OOSTENDE (plaats van afspraak)€ 25

82

Dan Brady: Bansky street cleaner Chalk Farm (CC-BY)

[email protected] | 056-515 891

152Dries SIMOENma 28 mrt + 4 apr 2011 (19u-22u)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 30

151Dries SIMOENdi 15 & 22 mrt 2011 (13u30-16u30)CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN€ 30

150Dries SIMOENma 7 & 14 feb 2011 (19u-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 25

Fietsherstel voor beginnersDoe het zelf en handig

De basiscursus fietsherstel richt zich tot iedereen die graag zelf eenvoudige herstellingen wil uitvoeren, zoals een band stoppen, een ketting opleggen en remmen regelen.

Onderwerpen:• basisgereedschap, frame, maatvoering,

routinecontrole, onderhoud, reglementaire fiets, stuur, zadel, pedalen

• ketting breken en sluitstuk plaatsen, wiel insteken en plaatsen, binnenband stoppen, controle en regeling remmen V-brake en zij-optrekrem

• elektrische installatie, afregelen achterversnelling

Doe het zelf en handig

In de eerste sessie van deze cursus worden de basisprincipes van goed poetsen bijgebracht: soorten vuil, werkvolgorde en algemene aandachtspunten. We gaan ook dieper in op de verschillende types kuisproducten (azijn, zeep, bleekwater, ...) en op nieuwe technieken voor droog en nat (vb stofwissen, moppen).In de tweede sessie overlopen we alle ruimtes van een huis met als doel de diverse soorten vuil en vlekken te onderscheiden zodat we deze op een gepaste wijze kunnen aanpakken. De lessen worden gestructureerd met behulp van een netjes geordende presentatie, maar er is steeds ruimte voor individuele vragen of problemen.

Efficiënt en doeltreffend poetsen

[email protected] | 056-515 891

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Dries Simoen (www.simoenconsult.be) geeft advies en opleiding i.v.m. hygiëne, HACCP en schoonmaak.

co

ns

um

en

ten

vo

rm

ing

vormingplus 83

James Johnson: SR cranks on Mel’s atlantis (CC-BY-NC-SA)

[email protected] 056-433 495

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

157Patrick PLYSONdo 3, 10, 17 feb 2011 (19u-22u)DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE€ 35 (opleidingscheques mogelijk)

156lesgever Mobiel vzwwo 16, 23, 30 mrt + 6 apr 2011 (19u30-22u15)Mobiel Sociale Werkplaats, Bloemistenstraat 2B, KORTRIJK€ 75

Doe het zelf en handig

Deze cursus is een vervolg op de basiscursus en vereist dus een goede basiskennis. We gaan dieper in op iets moeilijkere herstellingen bij een gewone stadsfiets, hybride, trekkingfiets of MTB. Koersfietsen komen niet aan de orde, maar er kunnen wel vragen over gesteld worden.Onderwerpen:• specialisatie gereedschap, balhoofdlager

(gewoon en A-head), cranks (demontage en montage), trapas unit (demontage en montage)

• naven (speling en demontage), remmen V-brake en zij-optrekrem (kabel, gaine en regeling)

• cassette met body en freewheel, afregeling achter- en voorderailleur

155Patrick PLYSONdi 22 feb + 1, 8 mrt 2011 (19u-22u)OC de Cerf, Kerkstraat 1, GULLEGEM€ 35

154Patrick PLYSONdi 11, 18, 25 jan 2011 (19u-22u)DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE€ 35 (opleidingscheques mogelijk)

153lesgever Mobiel vzwwo 2, 9, 16, 23 feb 2011 (10u-16u15)Mobiel Sociale Werkplaats, Bloemistenstraat 2B, KORTRIJK€ 75

Fietsherstel voor gevorderden

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.mobiel.be | 056-249 910

www.mobiel.be | 056-249 910

84

Ray Wewerka: Drip (CC-NC-ND)

Ard Hesselink: ‘berries on straw’ (CC-BY-NC)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

160Jan VANKEIRSBILCKdo 17, 24 feb + 17, 24, 31 mrt 2011 (19u30-22u)DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE€ 60

159Jan VANKEIRSBILCKdi 18, 25 jan + 1, 8, 15 feb 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 60

Klussen in huisDoe het zelf en handig

Nagels kloppen in een stenen muur. Elektriciteitsdraden verbinden door middel van plakband. Faiencetegels aan de muur bevestigen met alleslijm. Je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt echt.

Gelukkig is er een doeltreffende therapie: de cursus ‘klussen in huis’. In vijf thematische sessies (visueel ondersteund door presentaties en demo’s) leer je hoe je je eigen woning optimaal kan onderhouden:• Elektriciteit: binnenhuisinstallatie,

lichtschakelingen en stopcontacten• Productenkennis: verven, vernis, beits,

olie, pleister, kitten en lijmen• Afwerking: houtbescherming, verven,

schilderen, pleisteren• Sanitair: onderhoud van kranen, sanitaire

toestellen en CV installatie• Bouw: opstijgend vocht, herstel van vloer-

en muurtegels, plinten en metselwerk

Je eigen mini-moestuintjeDoe het zelf en handig

Heb je een lapje grond waar je graag wat ‘gezonde’ groenten wil telen? Of wil je graag een kruidentuin aanleggen op je terras, maar je weet niet hoe te beginnen?

Erkend VELT-lesgever en compostmeester André Verheecke toont je hoe je de bodem kunt verzorgen, welke teelttechnieken je kunt gebruiken, waarom teeltrotatie belangrijk is en hoe je zonder giftige stoffen ziektes, plagen en andere belagers op een afstand houdt.

158André VERHEECKEwo 16, 23, 30 mrt + 6 apr 2011 (19u30-21u30 + za 9 apr 2010 (9u30–11u30, praktijkles)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 60

co

ns

um

en

ten

vo

rm

ing

vormingplus 85

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600www.zonnearc.be | 057-33 84 19

162Willy LIEVENSza 5, 12, 19, 26 mrt 2011 (9u30-17u)Vrij Technisch Instituut (lokaal K03), Leenstraat 32, ROESELARE€ 150 / € 250 voor levensduo’s

163Ingrid THYSwo 2 feb 2011 (19u30-21u30)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 5

Serieus Gek Geld SpelSpelenderwijs nadenken over geld

In het ‘Serieus Gek Geld Spel’ (www.aardbron.nl/serieus-gek-geld-spel) ondervind je aan den lijve wat de uitwerking is van verschillende geldsystemen op mens en maatschappij.De euro, de dollar e.d. zijn namelijk niet het enige soort geld waarmee een maatschappij kan draaien. Met behulp van ‘complementaire munten’ is het ook mogelijk om een lokale ruileconomie tot bloei te brengen.Na afloop van het spel krijg je een korte introductie over LETS (Local Exchange Trading System), een concreet voorbeeld van een complementair geldsysteem.

Ingrid Thys is economist en mede-coördinator van Lets Leie.

i.s.m. Lets-Leie (www.letsleie.be)

Bioklimatische zonne-architectuurDoe het zelf en handig

Wonen in een huis waar 9 maanden per jaar geen verwarming nodig is? Het kan! Laat je onderdompelen in een stroom van praktische, eenvoudige, natuurlijke en betaalbare technologieën die je wooncomfort verhogen.

Willy Lievens, expert in lage energiewoningen, maakt de (ver)bouwer zelfredzaam t.a.v. zijn architect en aannemer.

Hij laat je proeven van bioklimatische zonne-architectuur en geeft je een verfrissende kijk op verlichting, verwarming, koeling, zonnewering, isolatie, ventilatie, waterhuishouding… en nog zoveel meer.

www.zonnearc.be

Elektriciteit voor beginners

In deze cursus beginnen we met noodzakelijke theorie over elektriciteit, maar we focussen toch vooral op de mogelijke praktische toepassingen bij jou thuis. Dat gaat van de aansluiting van een stopcontact, het type lichtschakelaars tot het type kabel die je dient te gebruiken in je huis of zekeringkast.Je leert uiteraard het onderscheid kennen tussen Volt, Ampère en Wattage en je kunt nadien eenvoudige berekeningen maken. We wijzen je op de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en leren je hoe je een multimeter kunt hanteren om problemen op te lossen.Meer dan voldoende leerstof dus om de spanning erin te houden.

Koen Bulcke genoot een opleiding elektronica & ICT.

161Koen BULCKEma 17, 31 jan + 14, 28 feb 2011 (19u30-22u)Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK€ 50 (opleidingscheques mogelijk)

86

Wat is voor jullie de meerwaarde van het project?Wij werken vaak individueel. En we beseffen nu ook dat mensen in groep benaderen een krachtige methodiek is. Het brengt meer dynamiek en interactie te weeg. Je doet echt aan empowerment, op verschillende vlakken versterk je hun competenties. De mensen krijgen de kans om met elkaar te praten over alledaagse dingen. Zo ontstaat er een groepsband, worden mensen uit hun isolement gehaald en krijgen ze meer zelfvertrouwen, etc. Kortom, er zijn een pak voordelen.Bovendien vonden we de aanpak en de manier van denken heel vernieuwend. Het gebruik van de Black Box heeft onze ogen geopend. Het was een aanzet om na te denken over onze eigen vooroordelen ten opzichte van kansengroepen. Door de Black Box weten we nu welk aanbod best beantwoordt aan de vragen en behoeften van de groep deelnemers. De behoeften en vragen van de deelnemers waren heel anders dan we op het eerste

verenigingen, diensten en organisaties. Eerst en vooral bekijken we welke interesses en capaciteiten de doelgroep heeft. Van daaruit gaan we op zoek naar een passend aanbod voor de doelgroep én voor de gemeente, een aanbod op maat. Zo vindt er een kookcursus van vijf bijeenkomsten plaats in Ingelmunster. De laatste sessie is steeds een publieksmoment.

Waarom zijn jullie meegestapt in het project? In het kader van onze afsprakennota vrijetijdsparticipatie vonden we het een unieke kans om deel te nemen aan een pilootproject ‘vorming op maat’. De participatie van kansengroepen verhogen, vinden we heel belangrijk. Bovendien zie je inspanningen voor kansengroepen in elk beleidsplan van gemeente of OCMW naar boven komen. Het is dan ook belangrijk de krachten te bundelen en tot actie over te gaan.

XXX-tra L-eren

Vorming op maat kwam tot stand door de samenwerking tussen De Regionale Welzijnsraad Roeselare-Tielt, Dienst Vrije Tijd van de gemeente Ingelmunster, OCMW Ingelmunster en Vormingplus Midden- en Zuid- West-Vlaanderen. Lieve De Doncker, diensthoofd Vrije Tijd, Christophe Pareit, cultuurbeleidscoördinator en Christine Vandevoorde, bestuurssecretaris van de sociale dienst OCMW lichten het belang van dit project toe.

Wat is het doel van het project?Met dit project gaan we na hoe we in Ingelmunster, een kleine gemeente, kansengroepen kunnen laten deelnemen aan vorming in de vrije tijd. Kansengroepen ervaren vaak extra drempels om deel te nemen aan het bestaande vrijetijdsaanbod. We willen nagaan hoe we die drempels kunnen wegwerken. Het is de bedoeling om in Ingelmunster de link te versterken tussen de interesses en capaciteiten van mensen uit kansengroepen en de aanwezige krachten in de gemeente, zoals de bestaande

VORMING OP MAAT. GEZOND EN LEKKER KOKEN TE INGELMUNSTER.

87vormingplus

[email protected] 056-260 602

zicht verwachtten. We krijgen zicht op de verborgen interesses. Zo scoren ontspanningsactiviteiten zoals relaxatie, massage, wandelen en koken hoog. Dit levert ons ideeën en positieve energie op om verder aan de slag te gaan.

Hoe zien jullie de toekomstige samenwerking?We willen zeker dergelijke vormingsinitiatieven herhalen. De mensen zijn heel enthousiast over de kookcursus, dus moeten we daar zeker met doorgaan. Bovendien zullen we ook een filmvoorstelling of een andere leuke ontspanningsactiviteit organiseren. We zijn ook gestart met Welzijnsschakels, vrijwilligers en mensen met armoede-ervaring die in de eigen omgeving samen strijden tegen armoede en sociale uitsluiting. Ze vormen een groep die samen veel activiteiten organiseert. Kortom, het was voor ons een leerrijke ervaring die ons motiveert om verder aan de slag te gaan.

Annelies Velghe

88

Eirik Refsdal: Traffic in Trondheim #2 (CC-BY)

NIEUW: inschrijven = betalen binnen de 7 dagen!!

Hoe inschrijven?Het deelnemersaantal per cursus is beperkt. Vooraf INSCHRIJVEN en betalen is dus NOODZAKELIJK. Inschrijven kan tot 1 week voor aanvang van de cursus. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van je betaling. We verwachten je BETALING BINNEN DE 7 DAGEN. We verwachten steeds inschrijving én betaling: enkel een overschrijving is onvoldoende als inschrijving! De gemakkelijkste manier om in te schrijven voor cursussen die Vormingplus alleen organiseert, is online via onze website: www.vormingplusmzw.be je ziet ook onmiddellijk of er nog plaats is voor deze cursus.Voor veel activiteiten die Vormingplus samen met partners als de cultuurcentra organiseert, schrijf je rechtstreeks in bij onze partners. Je vindt die informatie bij de cursusbeschrijving onder elk programma.Lukt het niet met de website, dan kan je ook telefonisch inschrijven via het nummer (056-260 600). Onze secretariaatsmedewerksters Caroline, Katrien of Martine zullen je graag te woord staan.Je kan ook langskomen op het onthaal in de Wandelweg 11 te Kortrijk tijdens de openingstijden.

Bevestiging?Onmiddellijk na het inschrijven per website, krijg je per e-mail een bevestiging van inschrijving toegestuurd. Opgelet: deelname aan de cursus kan enkel na betaling, dan is de inschrijving definitief. Je kan dit bericht dus niet als geldig deelnamebewijs beschouwen wanneer je betaling nog niet in orde is. Na betaling word je zonder verder tegenbericht verwacht op de eerste dag van de activiteit.Vermeld bij inschrijving naast de naam van de perso(o)n(en) die je inschrijft, adres en telefoonnummer (waar je overdag bent te bereiken) ook duidelijk de titel en het nummer van de cursus(sen).

Vormingpluscursussen... even praktisch

89vormingplus

pr

ak

tis

ch

e in

fo

Hoe kan ik betalen? Per overschrijving binnen de 7 dagen na je inschrijving, op het rekeningnummer 001-4092044-78, met als mededeling de code van de activiteit, gevolgd door je naam en voornaam of van de personen voor wie je betaalt. Opgelet: indien je voor meerdere cursussen betaalt, ontvangen wij liefst iedere betaling via een aparte overschrijving. Contant betalen kan enkel tijdens de openingsuren op het onthaal van Vormingplus. Er is géén bancontact aan het onthaal. We aanvaarden geen contant geld bij de opstart van een cursus. Wie nog inschrijft en betaalt de laatste week voor de start van de cursus, krijgt een betalingsbewijs dat hij meebrengt naar de eerste les. Voor programma’s georganiseerd door cultuurcentra betaal je rechtstreeks aan het centrum.

Welke bonnen of cheques kan ik gebruiken om te betalen? • Cultuurcheques• Geen opleidingscheques. Sinds de zomer van 2010 kan je

opleidingscheques enkel nog gebruiken voor cursussen die arbeidsmarkt gericht zijn. Er is er telkens een expliciete vermelding indien er toch opleidingscheques kunnen gebruikt worden voor de betaling.

• Contacteer het secretariaat als je met cheques wil betalen.

Als je wilt annuleren?Indien je niet kan deelnemen aan een activiteit waarvoor je bent ingeschreven, laat je het ons zo snel mogelijk weten. Zo kunnen we personen van de wachtlijst de kans geven om deel te nemen. Annuleer je:

• meer dan een week voor de start van de activiteit: terugbetaling van volledig inschrijvingsgeld min 2,5 euro administratiekosten.

• vanaf 1 week voor de start van de activiteit: geen terugbetaling mogelijk (tenzij overmacht wegens ziekte – mits kopie van doktersbriefje)

• andere situaties van overmacht – te motiveren met mail aan directie: [email protected]

ReductieWie recht heeft op een tegemoetkoming van het ziekenfonds, studenten en werkzoekenden komen in aanmerking voor een korting op de cursussen waarvoor je inschrijft bij Vormingplus. Neem hiervoor contact op met het secretariaat. (056 260 000)Vormt de prijs een belemmering om de cursus te volgen, stuur dan een gemotiveerde aanvraag aan de directie t.a.v. Linda Accou.

Wanneer gaat een programma niet door?Jammer, maar als een cursus onvoldoende inschrijvingen telt, kunnen we annuleren. Wij verwittigen de ingeschreven deelnemers en betalen het cursusgeld integraal terug.

Openingstijden secretariaatHet secretariaat is elke werkdag open van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u. Op vrijdag is het secretariaat open tot 12u30.

WegbeschrijvingEen wegbeschrijving naar de diverse cursuslocaties kan je vinden via www.mappy.com.

90

neem zeker een kijkje op onze website

www.vormingplusmzw.be

91vormingplus

pr

ak

tis

ch

e in

fo

Waar vind je Vormingplus?

Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk056-260 600

Volkshogeschool Midden en Zuid West-Vlaanderen vzw is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Cultuur en de Provincie West-Vlaanderen.

afzendadres: Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk | v.u. Linda Accou, p/a Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk | afgiftekantoor: Kortrijk mail, Doenaertstraat 13, 8500 Kortrijk | Erkenningsnummer P3a9210

BELGIë – BELGIqUEPB – PP

8500 KORTRIJK MAILBC 6487

Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk056-260 600 www.vormingplusmzw.be bank 001-4092044-78

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Ontdek nog meer op www.vormingplusmzw.be